2016. április 26., kedd

BRUTÁLIS KIKÉPZÉS FOLYIK A JAPÁN ISKOLÁKBAN

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Jabandzsin
2016.04.26.

Mai cikkemben a japán iskolarendszerről írok. A modern japán iskola amerikai minta szerint működik. 6-tól 12 éves korig tart az általános iskola, japánul „sógakkó”, ezt követi 12-től 15 éves korig az alsó középiskola, a „csúgakkó”, majd 15-től 18-ig a felső középiskola, a „kókó”. Ez nem kötelező, de szinte mindenki elvégzi. Ezután következik az egyetem, vagyis a „daigaku”. Persze mielőtt a nebuló iskolába menne, óvodába jár. Japánban magyar viszonyokhoz képest kevés az óvoda, holott a lélekszám majdnem tizenháromszorosa a magyarországinak. Óvodából többféle van. Az egyik fajtába már 6 hónapos kortól be lehet íratni a gyereket, és egészen 6 éves korig gondját viselik. Ezt elsősorban dolgozó anyák veszik igénybe. A költsége pedig jövedelemfüggő. A másik fajta 3 éves kortól várja a gyerekeket. Ezen kívül ott vannak még a magánóvodák a tehetősebb szülők részére. Néhány óvodának saját egyenruhája van, ami egyébként az iskolákra is érvényes.
És most vissza az iskolákhoz. Japánban a suli leginkább egy laktanyára emlékeztet. Ugyanaz a katonás szigor, kérlelhetetlen vasfegyelem jellemző. Érdekességként említeném meg, hogy itt a tanár mondja meg, mikor van vége az órának, tehát kicsöngetés, mint olyan, nem létezik. További furcsaság, hogy takarítók sincsenek, ugyanis itt a diákok végzik az iskola takarítását. Jellemző a japán gondolkodásra, hogy itt a feladatokat csoportokban kapják a gyerekek, és ha valaki mulaszt, akkor az egész csapatot büntetik. Ezzel erősítik a csapatszellemet, ami a társadalom alapja, és a japánok magas teljesítményének záloga.
ITT OLVASHATÓ

POLITIKUSAINK - A MÉRET SZÁMÍT?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Christopher Adam
2016.04.26.

A kanadai National Post című napilap egy tanulságos és egyben szórakoztató grafikát közölt nyomtatott számában, melyben az ország politikai vezetőit hasonlították össze egymással, magasság szerinti alapon. A miniszterelnököt – Justin Trudeau-t – állították sorba a tartományok és területek kormányfőivel. Ebből kiderül, hogy Manitoba újonnan megválasztott konzervatív kormányfője – Brian Pallister – 6 láb és 8 inch magas, így ő a legmagasabb kanadai politikai vezető. Pallister egyébként politikai földrengést okozott Manitobában. A 61 éves jobboldali politikus az április 19-én megrendezett választáson 28 százalékkal verte meg az 1999 óta kormányon lévő baloldali Új Demokrata Pártot (NDP). A tartományi választáson a Progresszív Konzervatívok 53,20 százalékot szereztek, az NDP pedig csak 25,74 százalékot.
Tehát azt már tudjuk, hogy Pallister mindenki felett áll – a szó szoros értelmében! De Kanada miniszterelnöke sem alacsony–róla tudjuk, hogy 6 láb és 2 inch.
ITT OLVASHATÓ

SAJTÓ? SZABADSÁG?

 
GÉPNARANCS BLOG
Szerző: végépé
2016.04.26.

 
 

AMIKOR EGY MAGYAR KÜLFÖLDRŐL MÁR CSAK LÁTOGATÓBA JÖN HAZA

BANDITAPOLITIKASzerző: Virányi András (Bandita)
2016.04.26.


Mindig azt lehet hallani, egy magyar az mindig is magyar marad, akárhol is éljen a világban. Ez valóban így van. Senki sem felejti el honnan jött, ki volt mikor elindult, mennyit hagyott itt magából, és mi az amiért vissza akar jönni. Az ember nem szokott megváltozni olyan mértékben megtagadja a hazáját, bárhol is éljen a világban. Azonban ha közben a haza változik meg, és az már számára nem olyan ahova szívesen visszatér, akkor nem csak szomorú lesz tőle az ember.

Egy posztot szeretnék veletek megosztani változtatás nélkül. BANDITA.
Eugenia S. Lee:
Magyarországra készülődöm, néhány nap múlva utazom. Több, mint egy hónapot leszek ott a kisebbik gyerekemmel, ugyanis előrehozott érettségit tesz angolból és a szokásos év végi záróvizsgáit.
Ebből az apropóból gyakran eszembe jut a haza, a magyarságom kérdése. Ha nem muszáj, nem szoktam Magyarországra menni. Nem szeretek oda utazni, engem sokkol amit ott látok, tapasztalok. Hét év után tavaly nyáron voltam először, akkor is csak a cigány gyerekek táboroztatása okán, kötött programban, kevés szabadidővel. Most csak ketten megyünk, autóval. Koreába mikor utazom, előző este bedobálom a holmim a bőröndbe, aztán másnap repülök. Most, már egy hete pakolok. Viszek gyógyszert, koreai ennivaló alapanyagokat, rizsfőzőt, kávéfőzőt, viszem a komfort érzetemet, mert tudom, hogy ezer és egy alkalommal fogom magam pocsékul érezni. 

ITT OLVASHATÓ

ALAPTÖRVÉNY, CSERNOBIL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre 
2016.04.26.


Hosszú-hosszú időn át mérgezi a környezetet, hatása talán sohasem múlik el. 30 éve tragikomikus hazudozással temette magát a rendszer, szakértők és politikusok kussoltak, amíg a Szovjetuniótól engedélyt nem kaptak a ködösítésre, aztán szakértők és politikusok próbálják elkenni a tényt: tropára ment a szomszédban egy atomerőmű, és innentől kezdve sohasem lesz ugyanaz a világ, mint ami eddig volt.

Egy punk koncerten salátaleveleket osztogattak a közönségnek a Trottel tagjai, mert a hivatalos kommunikáció nem győzte hangsúlyozni, hogy milyen veszélytelen ez az egész a magyarokra nézve, mennyire, de mennyire nem érint minket a radioaktív felhő, és nem hogy rosszabb lenne nekünk, de egyenesen jobb, mert csak a gaz kapitalisták kapnak egy kis sugárzást, de csak enyhét, ami tulajdonképpen elősegíti a pajzsmirigy-működést és tisztítja a légutakat.

Azóta sem láttam rendes statisztikát, de megugrott a rák, olyanok haltak meg, akik még élhettek volna, hazudtak rendületlenül, aztán bele is buktak, a szovjetek is, a magyarok is.

Nem mintha ez feltámasztana bárkit is.

5 éve alaptörvényt írt magának a Fidesz, és még ma is úgy tesznek, mintha nem értenék, mi baj lenne azzal, ha egy párt alkotmányt eszkábál magának, úgy tesznek vagy tényleg nem értik, gazemberek vagy retardáltak – egyik sem túl biztató a jövőnk szempontjából...

ITT OLVASHATÓ

0,9 %: MISI BÁCSI, KÖSZÖNJÜK!

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.04.26.


Misi bácsi, ezt a sok jót mind velünk méltóztatnak tenni? Velünk, magyar nyugdíjasokkal?

Könnybe lábad a szemünk a meghatottságtól. Megérdemeljük mi ezt a sok jót, amit már eddig is kaptunk? Meg azt, ami még ezután jön, mert meg van ígérve.
Nulla egész! Kilenctized!

Nem kiló, liter, négyzetméter, hektár, hanem százalék. Nyugdíjemelés jövőre!
Wow!

ITT OLVASHATÓ

HAVERI CÉGEKET TÖMTEK KI KÖZPÉNZZEL MATOLCSY ALAPÍTVÁNYAI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.04.26.


Miután a Kúria és az Alkotmánybíróság (Ab) is arra kötelezte a jegybanki alapítványokat, hogy hozzák nyilvánosságra a gazdálkodásukat, múlt héten az MNB összes alapítványa nyilvánosságra hozta, hogy pontosan milyen cégeknek, milyen célból, mekkora összeget adott.

A már eddig is ismert ingatlan és műkincsvásárlások mellett további érdekességek derültek ki: haveri és rokoni bizniszek támogatása, valamint megrendelések, túlárazott rendezvények, egzotikusabbnál egzotikusabb, méregdrága tanulmányutak, könyvkiadók támogatása, ingatlanbérlések egyaránt szerepelnek a tételek között.

Ezek után már semmi meglepő nincs abban, hogy a Fidesz megpróbálta elrejteni, hogy a szorosan Matolcsy Györgyhöz köthető alapítványok mire is használták fel a közpénzeket, azt kommunikálva, hogy több mint 250 milliárd forint elvesztette közpénz jellegét...


ITT OLVASHATÓ

AKI NEM ELÉG TISZTELETTUDÓ A MINISZTERELNÖK ÚRRAL, AZT KITILTJÁK A PARLAMENTBŐL

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.blog
2016.04.26.


Orbán Viktor előre szólt, hogy neki Erdoğan a példaképe.

Az életünket befolyásoló összes fontos kérdésben egyedül döntő magyar miniszterelnök két évvel ezelőtt megint egyszer elmagyarázta a lényeget, hátha valaki elsőre nem értette meg a tusnádfürdői tanítást. Elmondta, hogy az ő kormánya a mai gazdasági elemzések "sztárjait" követi majd a társadalmi rendszer átalakításában: Szingapúrt, Kínát, Indiát, Oroszországot és Törökországot. Mégpedig azért, hogy "megpróbáljuk megtalálni a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világ-versenyfutásban". 

Erdoğan elnök az utóbbi időkben meglehetősen plasztikusan szemléltette, hol a helye a sajtószabadságnak az általa létrehozott új török államban. Most már nem csak török, hanem külföldi újságírókat is letartóztatnak, ha nem megfelelő hangnemben nyilvánulnak meg az elnökről a Twitteren, vagy éppen indoklás nélkül tiltják ki újságírók egész sorát az országból. Ezen a ponton a kiegyensúlyozott tájékoztatás hívei azonnal hozzáteszik, hogy mi azért ettől nagyon messze vagyunk, nálunk egyetlen újságírót sem zárnak börtönbe, nincs cenzúra, a média szabadon tudósíthat bármiről.

Mindenki szeretné így gondolni, mi is, csak éppenséggel egyre nehezebb eltekinteni attól, hogy tavaly például több külföldi újságírót is megvertek és elvittek Röszkén a rendőrök. Hogy egy másik külföldi újságírót megfélemlítéssel rávettek, törölje a videofelvételét, mert azon látszott, hogy rendőrkutya támadt menekültre. Hogy Siófokon 17 embert rabosítottak, mert a Facebookon megosztottak egy posztot, amely kritikusan fogalmazott a korábbi fideszes polgármesterrel szemben. A Kettős Mérce publicistáját pedig Kocsis Máté kezdeményezésére rabosították...

ITT OLVASHATÓ

TIZENEGY KÉRDÉS, MELYEKET FEL KELL TENNI A MAGYAR NEMZETI BANK BOTRÁNYA KAPCSÁN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.04.26.


A kormány és az érintett Magyar Nemzeti Bank is a régi reflexek szerint reagált a jegybank alapítványai körül kirobbant botrányra. Miután kiderült, hogy haszontalan konferenciákra, értelmetlen tanulmányokra, ingatlanvásárlásra, haverok cégeire, állampapír-vásárlásra, önfényezésre, és ki tudja még mire költött irdatlan pénzt az a hat alapítvány, melyek 260 milliárd forintot olvasztottak magukba a nemzeti bank vagyonából, mindenképpen elvárható lenne, hogy a felmerülő kérdésekre ne cinikus, semmitmondó válaszokat adjanak az illetékesek. Kérdéseink persze nekünk is vannak, íme, egy csokor belőlük:

1. Komolyan gondolta-e Matolcsy György, hogy ekkora összeget el tud tüntetni a szemünk elől?
Valószínűleg igen, mert, ahogy kinevezték a jegybank élére, azonnal hozzálátott az alapítványok létrehozásához. Komoly politikai háttér nélkül nem mert volna belevágni egy ilyen horderejű ügybe, így adódik a következő kérdés:

2. Kiket terhel a felelősség a pénzherdálásért a nemzeti bank vezetőin kívül?
Fogós a kérdés, mert a jegybank függetlenségére bármikor hivatkozhatnak a kormány tagjai. Tegyük hozzá, hogy más esetekben igen szoros az együttműködés az MNB és az Orbán-kormány között, ám ha a kezeket kell mosni, biztosak lehetünk abban, hogy a jegybanki függetlenség jó ürügy lesz a Matolcsynak eddig falazó politikusoknak.

3. Mi lehetett a cél az alapítványok létrehozásával?
Mint korábban már kifejtettük, hogy lényegében egy olyan szektort próbáltak létrehozni a kormány és a nemzeti bank vezetői, mely kiesik mind az állami, mind a pénzügyi inzézményrendszer ellenőrzése alól, így sem a sajtó, sem az ellenzék nem lesz képes érdemben ellenőrizni, mi is folyik a Pallasz Athéné nevével fémjelzett alapítványoknál.

4. Miért bukott meg a terv, hogy a folyamatokat eltitkolják a nyilvánosság elől?
Valószínűleg már házon belül sem tolerálták azt a trükközést, ahogy közpénzből magánvagyont próbáltak varázsolni Matolcsy emberei. Ha nem ekkora vagyonról lenne szó, talán ment volna a parasztvakítás még évekig, ám ekkora pénzből sok bajban lévő területet ki lehetett volna segíteni, így logikusan adódik a következő kérdés:

ITT OLVASHATÓ

MITŐL FÉLNEK A GYEREKEK?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.26.


Hatvanadik évfordulója alkalmából az SOS Gyermekfalu (SOS Village d’enfants) francia alapítású szervezet, amely az árva és elhagyott gyermekekkel foglalkozik, felmérést végeztetett 6-17 év közötti gyerekeknél arról, hogy mi nyugtalanítja őket.

Kiderült, hogy a főmumus ma már nem az iskola. A 400 megkérdezett 56%-a a terrorizmustól és a merényletektől fél és csak 31% szorong az iskolai sikerek elérése miatt.

„A gyerekek nagyon érzékenyek a környezetükre és a társadalom aggodalmai rájuk is átsugároznak. Ez az új félelem került az első helyre, de az iskola is megmaradt. A gyerekeket nyomják a szülők elvárásai, akik nagy fontosságot tulajdonítanak gyerekeik előmenetelének. Hagyni kell, hogy a gyerekek lélegzethez jussanak” – mondta a szervezetigazgatója, Gilles Paillard.

A fentiek ellenére a gyerekek optimisták és vidámak. Az 1-től 10-ig terjedő skálán a boldogságérzetben átlag  8,8-ra  helyezik magukat. 80% akar olyan mesterséget, ami érdekli, 26% legnagyobb álma a családalapítás és 86%-uké, hogy tűnjön el a terrorizmus..

ITT OLVASHATÓ

CSERNOBIL EGY EMBERÖLTŐ UTÁN - TÖBB TÍZEZER ÉVRE LAKHATATLANNÁ TETT FÖLD

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Perger András
2016.04.26.


Azok közül, akik még nem éltek a csernobili katasztrófa idején, a legidősebbek most harminc évesek, azaz mostanában lépnek szülőkorba. Egyre többen vannak a Földön, akik nemhogy nem emlékeznek a balesetre, hanem nem is éltek még akkor. A történelem legnagyobb ipari katasztrófájának történetét ezért nem árt újra és újra elmesélni. Az eseménytörténet és az alapvető információk felelevenítését már megtette a napokban a média - ezért magam inkább a következményekre és a 30 év távlatából megfogalmazható tanulságokra koncentrálok.

ITT OLVASHATÓ


MEGINT KÉRDEZNI MERÉSZELTEK AZ ÚJSÁGÍRÓK A PARLAMENTBEN - MINDET KITILTOTTA KÖVÉR

VASTAGBŐR
Szerző: zero
2016.04.26.


Kövér László határozatlan időre kitiltotta a HVG videós munkatárát, Fekete Norbertet az Országgyűlés Hivatalának helyiségeiből, vagyis a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból is.
Az intézkedést azzal indokolták, hogy Kövér László szerint kollégánk megsértette az ő 2013-as rendelkezését, és ott is forgatott, ahol nem szabad. Többszöri felszólítás ellenére sem hagyta el a Déli Társalgó és az Országház Kupolatermének területét.
Valószínűleg nem a helyszín volt a probléma, hiszen csak ott forgattak, ahol eddig is.
Népszabadság Online videósait, Kovács Klárát és Mándli Ivánt is kitiltotta Kövér László. A pimasz provokálásuk megtekinthető az alábbi videón:


ITT OLVASHATÓ

PSZICHOHÁTTÉR: 3. "NEM ÉRDEKEL, HOGY LEHETETLEN"

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2016.04.26.


A tehetségnek a belső hajtóerő az egyik fő eleme. Amikor már mindenki feladta, ő még mindig nem nyugszik. A kihívások erősítik és éltetik. Ez azt is jelenti, hogy a tehetségnek akár a gyenge oldala erősséggé is válhat a megküzdés során. A tehetség szemléletében nincs lehetetlen, csak tehetetlen.
 
Az ókori Athén nagy szónoka, Démoszthenész, beszédhibákkal küzdött, beszéde artikulálatlan volt és dadogott. Beszédhibái ellen kavicsokat tartott a szájában, futás közben verseket szavalt és a tengerparton hangjával igyekezett legyőzni a hullámok morajlását. Bruce Willis, a neves színész is küzdött a dadogással, és egy színjátszókörben tette magát túl ezen a problémán. Súlyos dadogó volt John Paul Larkin, Scatman John, amerikai jazz zenész és költő, aki megalkotta a „scat” éneklést és táncot, melynek legismertebbje a „Scatman” című slágere.
 
A zene és zenetanulás segíti a kontrollműködés fejlődését is, és miközben a gyengeségét csökkenti, kiemelkedővé válhat az ember. Számos zenész, zeneszerző figyelemzavarral küzd/küzdött, amit, ha kezelni tud, az alkotást segítő vizualizáló, álmodozó alkathoz vezet.
 
Egyre több tehetséges diszlexiás gyerek és fiatal fordul a robotika felé. Egyébként is az egyik jellemző önfejlesztési terület a programozás a diszlexiás agy számára. A robotika pedig még sokkal nagyobb segítség a részleteket, irányokat, viszonyokat nehezen kezelő agy számára. A programozás ugyanis módszerességet, a részletek, viszonyok pontos követését, leképezését kívánja. A hibák pedig gyorsan megmutatkoznak, és a robot különösen vizuálissá teszi ezeket, vagyis nagy segítség, hogy szembesüljön az ember a hibájával, és kijavítsa azt...
 

63 MILLIÁRD FORINT TÁMOGATÁST OSZTOTT KI AZ EMMI, A KULTURÁLIS FOLYÓIRATOK HOPPON MARADTAK.

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: beckera
2016.04.26.63 milliárd forint szétosztásáról döntött április 15-ig az EMMI. Van ebben a háromszáz tételes támogatási listában minden, az egyházaknak különböző jogcímeken járó péterfillérektől az első kategóriás művészeti intézményeket (Müpa, Nemzeti Színház sat) így-úgy kistafírozó milliárdokon át az MTK 300 milliós apanázsáig.
A lista korántsem jelenti a kultusztárca irányítása alatt álló területek összes finanszírozásának időarányos részét: nincsenek benne például a színházak vagy a filmfinanszírozás; de az egyházak más csatornákon keresztül is kapnak támogatást, ahogy a sporttámogatások is jóval szélesebb körűek.
A támogatási lista publikálásával egy időben jelentek meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakmai kollégiumainak döntései az adott területhez tartozó folyóiratok támogatásáról. Az eredmény a várakozásokat meghaladóan rossz lett.
Kevesebb pénz, felbukkan Doncsev András és Fekete György
Kultúrpolitika – elevenített fel egy már-már elfelejtett szót a mindig kéznél levő kórusvezető, és gyorsan hozzá is tette, az MMA (Magyar Művészeti Akadémia) bolsevikjai még többet akartak, de Balog miniszter úrral ők ketten ellenálltak.
Hoppál Péter államtitkár azt próbálta megmagyarázni tavaly novemberben, miért jó kompromisszum az, hogy az NKA-törvény módosítása értelmében az MMA jelölheti a szakmai kollégiumok tagjainak harmadát.

ITT OLVASHATÓ

A BIVALYCSORDÁRÓL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.26.


Ha már belekezdtem ebbe a kitiltás ügybe, úgy illik, hogy fejezzem is be. Ide teszek egy idézetet, aminek a tartalmán sok fórum felháborodott:

"A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Etikai Bizottsága állásfoglalása szerint a TV2 a televízió által sugárzott hírműsorban, a Juhász Péterrel készített interjú közreadásával nem követett el etikai vétséget."
Sajnálattal közlöm a háborgó médiumokkal, a fenti megfogalmazás a valóságot tükrözi, a TV2 az interjú közreadásával tényleg nem követett el etikai vétséget. Minden hírközlő eszköznek joga van bármilyen interjú vagy riport közreadására, ha a szóban forgó interjút valamelyik televízió leközli mint elrettentő példát, azt a közlést sem fogja etikai vétségnek tekinteni a MÚOSZ Etikai Bizottsága, és igaza lesz.
 
A TV2 ugyanis nem a közreadással követte el az etikai vétséget, hanem az interjú megrendelésével. Valamint azzal, hogy leadott egy gyalázatos szakmai színvonalon elkészített anyagot, mintha az egy valódi, a követelményeknek megfelelő munka lett volna. Pedig az csak egy etikailag szinte kifogástalan, ám a hírközlés alapismereteit is nélkülöző förtelem, aminek a szűk családi körben való terjesztése is kimeríti a bűncselekmény fogalmát...
 

SEGÍTSD TE IS AT ÚJSÁGÍRÓK ELŐL MENEKÜLŐ KÉPVISELŐK MUNKÁJÁT!

A  TASZ JELENTI
Szerző: Dojcsák Dalma
2016.04.26.


Az MNB alapítványok botrányát firtató újságírókat Kövér László egy nappal tegnapi kérdéseik után kitiltotta a Parlamentből. Az újságírók azért nem léphetnek be az épületbe, mert nem csak azon a kevés kijelölt helyen tették fel kérdéseiket, amit a házelnök engedélyez nekik. Az újságírók feladata egy demokráciában a tájékoztatás, és ezt nem korlátozhatja önkényes indokokkal az országgyűlés elnöke. Pedig a jelenlegi szabályok alapján országgyűlési képviselők könnyedén elkerülhetik a Parlament forgatásra kijelölt folyosóit.
Jogsegélyt ajánlunk azoknak az újságíróknak, akiket kitiltottak az Országház épületéből. Az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk, mert alkotmányellenes és súlyosan korlátozza a szólásszabadságot az a házelnöki rendelkezés, amelyen a kitiltások alapulnak.


ITT OLVASHATÓ

CSERNOBIL 30 - A BALESET OKAI ÉS KÖVETKEZMÉNYEI

LÁNCREAKCIÓ
Szerző: Prof. Dr. Aszódi Attila
2016.04.26.

30 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az atomenergia békés célú alkalmazásának legsúlyosabb balesete az egykori Szovjetunió (a mai Ukrajna) területén, a csernobili atomerőműben. A balesetnek nagyon jelentős hatása volt a nukleáris energetikára, mind a technológiát, mind a szabályozást, mind a társadalmi elfogadottságot illetően. A baleset, illetve az azt követő szovjet elhallgatás és a tájékoztatás csődje sokak szerint a Szovjetunió felbomlásában is fontos szerepet játszott.

Az RBMK reaktor

A baleset idején Csernobilban négy RBMK típusú atomerőművi blokk üzemelt. Az RBMK egy jellegzetes, nagy egységteljesítményű grafit moderátoros könnyűvíz hűtésű, forralóvizes reaktortípus. Felépítése jelentősen eltér a többi energetikai reaktorétól, ugyanis a korai plutónium-termelő reaktorok továbbfejlesztésén alapul. (A közhiedelemmel ellentétben a balesetet szenvedett csernobili reaktorban nem termeltek fegyvercélú plutóniumot, de maga a típus valóban alkalmas lett volna erre.)
A reaktorban az üzemanyag és a láncreakcióban keletkezett hő elvonását végző hűtővíz (hagyományos könnyűvíz) – az elterjedtebb BWR (forralóvizes) reaktoroktól eltérően – nem egy nagyméretű, nagy nyomásra tervezett reaktortartályban, hanem különálló hűtőcsövekben áramlik, a grafit moderátor pedig a csövek között, azokon kívül található. Ennek a reaktortípusnak van néhány előnyös tulajdonsága: a hűtőcsöves kialakítás miatt a reaktor leállítása nélkül is elvégezhető az üzemanyag cseréje (ehhez csak az adott hűtőcsatornát kell kizárni és egy speciális átrakógépet rácsatlakoztatni), valamint gyakorlatilag korlátok nélkül növelhető a reaktortípus teljesítménye újabb üzemanyag és hűtőcsatorna hozzáadásával. Nem véletlen, hogy a baleset idején már 1300 MW-os (eredetileg 1500 MW-osra ra tervezett) RBMK is üzemelt Litvániában, de már tervezés alatt állt a 2000 MW egységteljesítményű modell is.
ITT OLVASHATÓ

MORAL HAZARD

ALAPBLOG
Szerző: Travolta
2016.04.26.

Avagy erkölcsi kockázat: amikor a kockázatvállaló egyre egészségtelenebb mértékben kockáztat, hiszen tartania nincs mitől, úgyis lesz valaki, aki segít, ha baj van.
Jelenlegi, folyamatosan fokozódó elburjánzása talán az 1990-es évek közepén kezdődött a Tequila-válsággal. Ekkor Mexikó került – a fejlődő országok esetén szokásosnak mondható – hitel őrület, majd összeomlás után egy deviza leértékeléssel és tőkemeneküléssel járó válságba. Erre az Egyesült Államok úgy érezte, hogy az lesz a legjobb megoldás, ha beállnak kezesként a mexikói kötvények mögé. A hivatalos magyarázat a csökkenő Mexikóba irányuló export, politikai instabilitás és annak nyomán megugró illegális bevándorlás hármas körül tömörült, de valójában nehéz ezt nem a Mexikóban üzletelő amerikai bankok kimentéseként kezelni.
Ez nőtte ki magát aztán többek közt a 2008-2009-es válság kezelésévé, ami megmutatta, hogy már kevés dolog van, amit nem lehet megtenni az adófizetők pénzén a bankokértgazdaságért. Ez a kevés fogyott tovább, ahogy az amerikai banksegélyező QE-ből mindent segítő európai lett. Nehéz lehet ezt überelni, de úgy látszik, a Bank of Japannak sikerül.ITT OLVASHATÓ

A 4 LEGTUTIBB AJÁNDÉK ANYÁK NAPJÁRA

40AZÚJ30 
Szerző: Makarész Rita
2016.04.26.


Kedves Apukák, Drága Gyermekek!
Megállíthatatlanul robogunk május első vasárnapja felé, amelyről sokatoknak csak a vasárnapi ebéd utáni félálomban ugrik be, hogy talán valami nemzeti ünnep. Vagy valakinek a névnapja.Szerencsére két hete sokkal könnyebbé vált a dolgotok, hiszen már a hét eme utolsó napján is módotokban áll leugrani a plázába, amikor a neten szörfözve feltűnik a szalagcím: Ma ünnepeljük az édesanyákat!Nos, amennyiben tényleg az utolsó pillanatra hagynátok az akciós hatos csomag muskátlitő beszerzését, tekintsétek tárgytalannak ezt a bejegyzést. Ha viszont egy kicsit előbb kezdtek el azon mélázni, mivel is szerezhetnétek egy kis örömet a fáradt pillantású anyának, következzék néhány igazán szívet melengető ajándékötlet (a hatos csomag muskátlitövön kívül):

ITT OLVASHATÓ

"CSESSZÉTEK MEG, BAJBAN VAGYUNK. MÉG A FÜLÜNK MÖGÖTT IS BAJ VAN. A FEJEDET AKARJÁK"

24HU -POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2016.04.26.

Azt mesélik, hogy a közelmúlt esztendőkben Budapest városában élt két fivér, egy apa-anya gyermekei, egyiknek neve Károly volt, a másiknak Aladár. Apjuk már nem élt, a testvérek vita nélkül, békességben osztozkodtak a csekélyke örökségen. Az osztozkodás után Károly gazdag nőt vett feleségül. Az asszonynak mérhetetlen vagyona volt, neki juttatott közpénz, korrupcióval megszerzett magyar föld, szülők által vásárolt budai villa, jó kilátásokkal, volt három nemzeti dohányboltja: telis-teli drága cigarettákkal, meg pult alól kínált originál mutyival. Öccsének, Aladárnak szegény, közmunkára szakosodott leány lett a párja: nem volt annak se háza, se telke, se egy fityingje, ami volt fabatkája, azt is ő maga faragta. Így aztán hamar annak az útnak szélére kerültek, ahonnan majd felszedik őket a kormánykoalíció lelkes aktivistái, ahogy azt ígérték. Így történt, hogy a szegénység hamar nekik rontott, és ínségével rájuk rótt sok súlyos, terhes gondot. Mindezt egy náluk alig gazdagabb ember házának melléképületében, egy albérleti szobácskának nevezett sufniban viselték.

Aladár nem tudta, hogy mihez fogjon, hogyan keresse meg a kenyeret. Pedig észre és tanultságra alig akadt mása, oly finom volt műveltsége, oly nagy a tudása, bár ezt a meseíró kétségbe vonja, mivel tudja: annyi esze sem volt, hogy kormányhoz közeli nőt válasszon magának, de olyat ám, amelyik nem esik át mindenféle vak komondoron. 

ITT OLVASHATÓ

A CSÖRGŐSIPKÁS

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2016.04.24.


Kép: comitatusfolyóirat.blogspot.com
Néha rá kell jönnöm, hogy túl szegényes a szókincsem. Mert még egy éve sincs annak, hogy a fővárosi főügyész viselkedését etikátlannak és vérlázítónak neveztem. Akkor egy másik ügyben volt kedves úgy nyilatkozni, hogy „a védelem csörgősipkás bohócot csinált a bíróságból”.

Most, a Quaestor ügy kapcsán sem tudnék pontosabb jelzőket találni Ibolya Tibor megszólalására.
Mint ismeretes, a Fővárosi Törvényszék úgynevezett előkészítő ülést tartott, amelyen a Tarsoly Csaba és tíz társa ellen indított eljárásban arra szólította fel a Fővárosi Főügyészséget, hogy pótolja a vádirat hiányosságait. Ez a törvényi megfogalmazás igazi eufemizmus ahhoz képest, ami ebben az ügyben történt. A 132 ezer oldalnyi nyomozati iratot, a 104 CD/DVD lemezt és egy 5 terabyte kapacitású külső winchestert az ügyészség „egy billenős platós teherautóval” (copyright Hack Péter) odazúdította a bíróság elé, hogy nesze, kezdjél vele, amit tudsz.


ITT OLVASHATÓ

NYÍLT LEVÉL A FIDESZ SZAVAZÓKHOZ

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.04.26.

 


 
 
 
 
 
 
 
 Tisztelt  Fidesz szavazók! 
 

AZ ALAPTÖRVÉNYRŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.04.25.


Amikor megalkotói ünneplik szörnyszülöttüket, a NER alaptörvényét, ragadjuk meg a pillanatnyi figyelmet, ami az alaptörvényre irányul. Már csak azért is, mert a magukat liberális demokratának nevezőket sem lehet meggyőzni arról, hogy az alaptörvény a rendszer alfája és omegája, a rendszer megdöntésének egyetlen záloga. Nem a tanárok sztrájkja, vagy a lopások miatti felháborodás fogja megdönteni a rendszert. Az ellenzék és a választások szóba sem jönnek.

Hiába mondom, hogy a lopás nem számít. Ennél többet már nem lehet lopni és a rendszer szilárdan áll. Az alaptörvény az ősbűn, és nemcsak abból a szempontból lényeges, hogy államcsíny eredménye. Törvénytelen és illegitim, államellenes bűncselekmény következménye. Ám ennél lényegesebb eleme a bénító hatása, amelyet azok sem értenek, akik azt mondják, hogy a nép nem érti az alkotmány jelentőségét. Noha erről is ők tehetnek. Még a MÜSZI-t is népszerűvé lehetett tenni. Dr. Agy után a tanyákon is tudták, mi az, hogy "magyarázom a mechanizmust".

Egy furcsának tűnő beszélgetésből kiindulva mutatom be az alaptörvény pusztító jellegét. Az alaptörvénybe ugyanis nemcsak a NER illiberalizmusát foglalták bele. Benne van a magyar nép tragikus évszázadainak, bukásainak és szenvedéseinek oka. Nem a turáni átok, nem a balsors, hanem a Preambulumban rögzített nemzeti identitás a Szózat és a Himnusz keserűségének oka. Ezért nem tud a magyar ember egyről a kettőről jutni, és ezért nem tud két magyar megférni egymással...


ITT OLVASHATÓ

ZÁSZLÓVÍVŐ

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.04.26.


A zászló a történelem legerősebb jelképe. Dugovics Titusz azért vetette magát a mélybe Nándorfehérvárnál, magához ölelve a török harcost, hogy az ne tűzhesse ki a bástyára a félholdas zászlót. Mert a zászló lelkesít, annak kitűzése a győzelem jelképe.

Ennél még erősebb jelkép a zászlóvivő. Ők a legbátrabbak egy seregben, vállalják, hogy kiszolgáltatottak az ellenség tüzének, és épp a kezükben levő holmi miatt első számú célpontok. Hány és hány olyan háborús filmet láttunk, amiben egymás kezéből veszik ki a zászlót a katonák, mert a harcos eleshet, de a zászló sosem hanyatlik a földre. Ha ugyanis ez megtörténik, akkor oda a sereg lelke, és ha a harci morál esik, abból véres vereség lesz. Ha lehet még fokozni egy jelkép erejét, akkor az a futás, hírnökként. A marathoni csata híres küldönce belehalt, hogy odaérjen időben Athénba, és megmondja: legyőzték a perzsákat. A hírvivők, futárok megintcsak a legbátrabbak közül kerülnek ki, kockázatos feladat, mert az ellen nem akarja, hogy eljusson a hír, ahová szánták, így aztán fogynak is a hírnökök rendesen. Namost mindezt ha egybegyúrjuk, akkor a létező legerősebb jelképet kapjuk: egy futár zászlót visz, hogy azt az ellenség várára kitűzze. Szinte öngyilkos küldetés, nemde...

ITT OLVASHATÓ

SZÁMVETÉS: REMÉNYSÉGÜNK A GYERMEK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.26.


Hát bizony, nagy szarban vagyunk.
Minden generáció kölcsönbe kapja az országot, köteles azt a jó gazda gondosságával megőrizni és ha lehet, jobb állapotban továbbadni gyermekének.
Namármost a kölcsönnel nincs baj, speciel kölcsönfelvételekben jók vagyunk, olyannyira, hogy az olcsó kölcsön nem is kell, azt visszaadjuk és veszünk fel helyette drágábbat.
Igaz, azzal nem kell menet közben elszámolni, lehet belőle vásárolgatni ezt-azt.
Viszont ez a jobb állapot - hát ez azért kissé necces.
Mindenesetre arra már nem futja, hogy az örökösöket tisztességesen felneveljük, iskoláztassuk, példát és világszemléletet adjunk nekik - kivéve természetesen a társadalom felső tíz százalékát.

Nagy baj ez, nagyobb, mintha a jövő reménységei grízenhizlalt babákból zsírosdeszkán felnevelt fiatalok lennének, mert így a jövő Magyarországa nemcsak egészségtelen és alultáplált, de szellemileg is visszamaradott lesz.
Véleményem szerint nem véletlenül alakul ez így, tudatosság van ebben, mint ahogy a társadalom darabokra szaggatásában is.
Mintha valakik bosszút akarnának állni a szocializmusnak nevezett társadalom negyven évéért, a proli és a paraszt felemelkedéséért, és vissza akarnák rugdalni őket oda, ahol a Horthy rendszerben a helyük volt.

Természetesen, aki ilyen terveket forgat a fejében, annak gyökerénél kell megragadnia a problémát.
Ha valaki meg akarja gátolni a társadalmi mobilitást, annak a gyerekekkel kell kezdeni a feladatot.
Igaz, kicsit időigényes, de húsz-huszonöt év után kilép a semmibe az első olyan nemzedék, mely iskolázottságának hiánya miatt a piacgazdaságban versenyképtelen, általános műveltsége alacsony szintű, a fejét már teletömték matyómintás hazaffyas ostobaságokkal, a XXI. században teljességel idejétmúlt és felesleges ismeretekkel.
Már csak az hiányzik, hogy a gyerekek fejét beledugják egy állami ceruzahegyezőbe és egyformára faragják - kívülről is...


ITT OLVASHATÓ