2019. május 24., péntek

A VÁLASZTÁS, AMELY A NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERÉNEK JÖVŐJÉRŐL IS DÖNTHET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.24.


Az autoriter rendszerek csak akkor maradhatnak fenn sokáig, ha folyamatosan terjeszkednek valamilyen irányban. A Nemzeti Együttműködés Rendszere eddig a magyar jogállamiság leépítésével, a gazdasági hatalom megszerzésével, a véleményformálás monopóliumának megkaparintásával nőtt túl folyamatosan önmagán, így az elmúlt kilenc év permanens térnyerése tökéletesen megfelelt a Fidesz céljainak. A május 26-i uniós választást is valószínűleg nagy fölénnyel húzza be az állampárt, ám az igazi tét Orbán Viktor számára az, hogy tudja-e folytatni expanzióját a határokon túl, vagyis döntő befolyást képes-e szerezni az EU vezetésében. Amennyiben ez nem sikerül neki, valószínűleg a hazai tarolásnak sem tud majd őszintén örülni.

Ha az elosztható javak bőven állnak rendelkezésre, akkor még az sem jelent különösebb gondot, hogy a NER oligarchái egyre sokasodnak, ugyanakkor egyre mohóbbak. Amennyiben azonban csökkennek az erőforrások, a magánzsebekbe pedig egyre kevesebb csordogál, akkor feszültség jelentkezik a rendszerben. Orbán Viktor jól tudja, hogy a rendszere két sarokköve, hogy mindig tudjon adni valamit az embereinek, ugyanakkor garantálja számukra, hogy büntetlenül megtehetnek olyan dolgokat, melyekért komoly büntetés járna, ha nem védené meg őket az állampárt.

Orbán számára a hűség biztosítása az egyik legfontosabb cél, ezért igyekszik olyan rendszert felépíteni, amely egyrészt előnyöket jelent a NER kegyeltjei számára, másrészt a megdönthetetlenség illúziójával kecsegteti saját embereit. Persze, ha nem lehet elhasalni, akkor kevésbé lépked óvatosan az ember, vagyis bátrabban nyúlkál a közösbe, és nem fogja vissza magát akkor sem, ha ellenségei megbüntetésével kell demonstrálnia mindenhatóságát...

ÜZENJÜNK BRÜSSZELNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.05.24.


...Igaz ugyan, hogy a kormánypropaganda másról sem szól, mint arról, hogy az életünk, a jövőnk és a kontinens vagy egyenesen a világ sorsa múlik azon, hogy a Fidesz nyerje meg az EP választást, ez egy bődületesen nagy baromság. Az Európai Parlamentben 751 képviselő kap helyet. Magyarország 21 képviselőt küldhet összesen. A Fidesz ebből a 21 helyből tud megszerezni annyit, amennyit. Mindet nem, legfeljebb 14-15 hely lehet az övék. Tehát a 751 helyből ennyivel képviselhetik Orbán Viktor akaratát. A külhoni magyar pártok baráti támogatására most nem igazán lehet számítani, mivel alig lesz olyan, aki bejut. Ha cinikus lennék (az vagyok), mondhatnám, hogy kidobott pénz volt a határon átöntött rengeteg támogatás, hiszen az EP-ben nem veszi hasznát a Fidesz, az önkormányzati választásokon megintcsak keveset profitálhat belőle, de persze a parlamenti választás alkalmával megtérül.

Nem személyekre fogunk szavazni vasárnap, hanem pártokra. A pártok felállítottak egy listát és ahány mandátumot szereznek, annyi képviselőt küldhetnek a listájukról. Sorrendben. ITT lehet megnézni, melyik pártok indulnak és melyik párt kiket delegálna.

Amely pártok képviselői bejutnak az Európai Parlamentbe, ott a politikai pártcsaládjukba ülnek be. Az Európai Néppárt a legnagyobb ilyen frakció. Ide tartozott a Fidesz, illetve még most is ide tartozik, de jelenleg függőben van a tagsága. Így nem vehetnek részt a döntéshozatalban és erősen kérdéses, végül bent tudnak-e maradni, vagy kizárja őket a néppárt. Bárhogy lesz, súlyos vereség a végeredmény. Ha maradhatnak is, annak ára lesz. Akkor is, ha a propaganda most mást ordibál és egy esetleges bentmaradást egészen bizonyosan győzelemként fog tálalni a híveknek. Orbán meggyengült, ha maradhat, a kispadon. Valószínűbb azonban a kizárás. Miután ma még nem szociáldemokrata Orbán (holnapra persze ez változhat, mivel az a második legerősebb frakció), marad neki a liberális, a zöld, a független és a szélsőjobb pártcsalád. Liberális már volt, a szélsőjobb a logikus választás. Néhány hete még abban reménykedett őfényessége, hogy ez a frakció annyira megerősödik, hogy eléri az 1/3-os küszöböt és „mérleg nyelve” néven komoly zsarolási pozíciót szerez. Ennek mára nem látszik semmi esélye sem.

Még egyszer tehát: 751 képviselői hely van az Európai Parlamentben. Ebből magyarország 21 hellyel rendelkezik. A Fidesz legfeljebb 14-15 helyet tud megszerezni. Miután a pártcsaládja kiállt mögüle, nagyjából a sánta kutyát nem fogja érdekelni, mit hőbörög a jobbszélről. Ha az Európai Parlament esze meg talál jönni (vannak erre utaló jelek), akkor át fogja alakítani az Unió rendszerét, hogy egy, esetleg két, három náci hajlamú hülye ne tudjon 500 millió polgárt terrorizálni.

Úgy tűnhet, nincsen valódi tétje az EP választásoknak, pedig van. Nem Orbán szempontjából, ő szinte biztosan szélre szorul. Ugyanis a szélsőjobbos frakvióval áll szemben az összes többi frakció. Akkor is, ha különböző pártcsaládokban foglalnak helyet. A mi szempontunkból van jelentősége a választásnak. Jelezni tudjuk a közösségnek, hogy itt is van igény a demokráciára. Ahány mandátumot el tudunk venni a Fidesztől, annyival erősebb a jelzés. Ezért igenis nagyon fontos elmenni és voksolni valamelyik pártra. Minden egyes szavazat erősíti a demokráciát és gyengíti a szélsőjobbot. Úgyhogy méltóztassuk vasárnap rászánni azt a kis időt és mutassuk meg, hogy nem kell még temetni ezt az országot. Ha segítséggel is, de ki tudunk ebből kecmeregni. Segítséget így tudunk kérni. Tegyük meg.

TESSÉK VÁLASZTANI! - A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: KOCSIS GYÖRGYI
209.05.24.


Magyarország lakossága alapvetően föderalista, csak éppen nem tud róla – én legalábbis ezt olvastam ki a vasárnapi európai parlamenti választások előtti utolsó lapszámunkban közzétett, a Medián által készített közvélemény-kutatásból. Mert mi is derül ki ebből az izgalmas olvasmányból? Először is az, hogy a magyar ember szívvel-lélekkel EU-párti. Erős többség támogatná a csatlakozást az Európai Ügyészséghez, és csak igen kevesen elleneznék az euró bevezetését – márpedig mi lehet ennél föderalistább álláspont? Ehhez képest a mostani becslések alapján a biztos szavazók több mint fele a Fideszre voksol majd. A magyar ember szívéhez ugyanis – derül ki ugyanebből a felmérésből – a föderalizmussal ellentétes, a kormánypárt által hívószóként használt „nemzetek Európája” gondolat áll közel: vagyis az a hatvanas években létezett, azóta meghaladott, antidemokratikus integráció, amiben még egyáltalán nem lehetett európai parlamenti képviselőket választani.

A Fidesz-szavazó tehát vasárnap arra voksol, hogy legközelebb már ne is szavazhasson!

Na, erre varrjon gombot, aki tud!

Mi varrtunk, többet is. Ilyen erős gomb mindenekelőtt Szellem rovatunk Néphasználat című, a populizmus általános természetrajzát felvázoló írása, amely mások mellett Tocqueville, John Lukacs és XVI. Benedek pápa nyomdokain haladva fejti ki, miképpen kerül hatalomra a többség zsarnokságára támaszkodva a mindenkori demagóg. A teória mezejéről a praxisra áttérve Fókuszban rovatunk egy tőrőlmetszett demagóg, a múlt héten lebukott osztrák szélsőjobb politikus, Heinz-Christian Strache és az ő magyarországi kebelbarátja, Orbán Viktor propagandagépezetének működését teszi nagyító alá az EP-választások fényében. Orbán azonban nemcsak Strachénak igaz híve, hanem – mint tőle magától tudjuk – egyidejűleg Helmuth Kohlnak is, emlékeztet az Európai Parlament átalakuló erőviszonyait latolgató cikk a Világ rovatban. Pszichológiai doktori disszertációra vár e súlyos kognitív disszonancia feloldása, tekintve, hogy a néhai kancellár az európai integrációt szerette biciklihez hasonlítani, amit, ha nem akarjuk, hogy felboruljon, mindig hajtani kell. Előre persze, nem hátra.

Választás előtti olvasmányként feltétlenül olvasóink figyelmébe ajánlok még két, a vasárnapi eseménnyel kapcsolatos írást. A Világ rovatból az is megismerhető, hogyan próbálják meghackelni az európai demokráciát a Putyin-közeli trollgyárak, valamint azt a véleményt, amely állítja: minden ellenkező híreszteléssel szemben van választék a szavazólapon – csak el kell menni szavazni.

Aki nem a legszebbet keresi, hanem megelégszik a legkevésbé csúnyával, már sokat tett saját és szerettei üdvéért.

A szavazóhelyiségből hazatérve is marad sok érdekes olvasnivaló a HVG-ben. Tech rovatunk a mobilpiaci trónok harcáról ír. A Gazdaság rovat nagy vihart kavart kúriai tanulmányt ismertet, amely a bíróságok ellentmondásos ítélkezési gyakorlatát vizsgálta a devizahiteles-perekben. A Magyarország rovatban pedig nemcsak arról lehet olvasni, hogyan lovasították meg Fidesz-oligarchák a nemzeti lovasprogramra szánt pénzeket, hanem a hazai taoizmus újabb fordulatairól is. A vallás egyik főpapja, a Színházművészeti Bizottság elnöke magyarázza el, miért érdemlik meg a kormánybarát színházak a tao-pénzeket, és mások miért nem.

Szóval: tessék választani!

MI TÖRTÉNIK A MAGYAR GAZDASÁGGAL, HA A BREXIT UTÁN JÖN A HUXIT?

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2019.05.24.


A Brüsszel elleni hadviselés konoksága láttán egyre többekben vetődik fel a kérdés, nem fogja-e kivezetni az Orbán-kormány Magyarországot az Európai Unióból, illetve nem löki-e el magától renitens tagját az unió vezetése. Bár mindez fikció, nem árt egy pillantást vetni a rémforgatókönyv lehetséges és számszerűsíthető következményeire. Farkas Zoltán elemzésének második része.

Az első részben azt vizsgáltuk, mekkora megrázkódtatást okozna, ha vissza kellene állítani az országhatárokat, a mostaniban azt igyekszünk számszerűsíteni, mennyire rendítené meg a magyar gazdaság alapjait a kilépés.

Függő helyzetben

Bármilyen vita van is az uniós pénzügyi támogatások felhasználásáról, bármennyit loptak is el belőle, nélküle a válság után a magyar gazdaság nem, vagy csak nagyon nehezen állt volna vissza a növekedési pályára. Jelentőségét a kormányfő időről időre igyekszik bagatellizálni, de a tények ebben a tekintetben meggyőzőbbek a propagandaszólamoknál. A 2007–2015 közötti időszakban a KPMG összegzése szerint közel 14 ezer milliárd forint folyt be, ennek hiányában nem nőtt volna a gazdaság, zsugorodott volna a fogyasztás és a beruházás, sőt ennek köszönhetően javultak az egyensúlyi mutatók is.

A 11 közép- és kelet-európai ország közül Magyarország kapta GDP-arányosan és – Észtországgal holtversenyben – egy főre kalkulálva is a legtöbb támogatást. Bár a 2021–2027-es időszakban a felzárkóztatási támogatások magyar kerete 2018-as árakon a bizottság tervei szerint a negyedével csökken, és felhasználása is kötöttebb, ellenőrzöttebb lesz, az árfolyamtól függően a hazai össztermék 2 százalékára tehető ingyenpénz elég lehet arra, hogy a gazdaság dinamizmusát fenntartsa.

A 2004–2020-as időszakban az Európai Bizottság számításai szerint az EU felzárkóztatási alapjaiból

Csehország 53,5 milliárd

Lengyelország 175 milliárd

Magyarország 55,2 milliárd

Szlovákia 29,5 milliárd

euró támogatásban részesült.

Egy puccsszerű Huxit esetén könnyebb lenne az ingyenes forrásokról lemondani, mint a termelési értékláncokat elvágni, a piaci kapcsolatokat megszakítani. „Magyarország mélyebben integrálódott az Európai Unióba, mint Nagy-Britannia, szárazföldi státusa – a közlekedési hálózattól az energetikaiig és a távközléséig, egészen a környezetvédelmi szempontokig – még jobban leszűkíti a mozgásterét” – hangsúlyozza Balázs Péter korábbi külügyminiszter, Magyarország első uniós biztosa. Tény, hogy a magyar gazdaság nyitottabb, mint a brit, termék- és szolgáltatásexportja együttesen megközelíti a 132 milliárd eurós GDP-t. Összehasonlításképpen, Nagy-Britannia exportja a GDP 30 százaléka körül alakul...

DK-S ÉS LMP-S KAMPÁNYZÁRÓ, ÍR ÉS CSEH VÁLASZTÁS AZ EP-VÁLASZTÁS MÁSODIK NAPJÁN – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2019.05.24.A DK 17 órától, az LMP 15 órától tartja kampányzáró rendezvényét, de a többi párt is kampányol. Mindeközben Csehországban megnyílnak az urnák, ahol 2 napig tart majd a szavazás, míg Írországban holnap már exit poll eredmények is lehetnek. A tegnapi nap eseményeit itt olvashatjátok.

Vasárnap, a magyar EP-választás napján a Mérce folyamatos közvetítéssel, elemzésekkel és videókkal készül majd, kövessetek minket reggeltől!PUTYIN PROPAGANDÁJA SZÓLT A HAZAI KORMÁNYMÉDIÁBÓL AZ EP-KAMPÁNYBAN

ÁTLÁTSZÓ / PCBLOG
Szerző: PCBLOG
2019.05.24.


A szlovák Globsec Policy Institute, a cseh Prague Security Studies Institute és a magyar Political Capital közös kutatása több mint kétezer dezinformációs cikk vizsgálata alapján kimutatta, hogy Magyarországon a kormány által irányított média és a Kreml-barát álhír- és propagandaoldalak üzeneteiket és tartalmukat tekintve erős átfedést mutattak az európai parlamenti választás kampányának időszakában. A migráció a legfőbb közép-európai fenyegetésként jelent meg a szlovák, a cseh és a magyar dezinformációs orgánumok közösségi oldalainak bejegyzéseiben.

A kutatás során a cseh és a szlovák partnerekkel együttműködve április 10. és május 10. között 45 releváns Facebook-oldal 2468 bejegyzését elemeztük. A vizsgált oldalak listájába elsősorban olyan orgánumok kerültek be, amelyek a Facebookon a legtöbb cikket publikálták és/vagy a legnagyobb közönséggel (legtöbb követővel) rendelkeznek, továbbá a migrációval, az Európai Unióval és Oroszországgal kapcsolatban rendszeresen terjesztenek egyértelműen dezinformációs tartalmakat.

Magyarországon a legintenzívebb a dezinformációs kampány

A vizsgálat fő célja az volt, hogy ezeken az oldalakon megnézzük, az egyes pártok és témák, illetve az Európai Unióval kapcsolatos információk milyen narratívák keretében jelennek meg az EP-kampányban. Ebben az időszakban a legintenzívebb dezinformációs kampány Magyarországon zajlott. Ennek oka, hogy Magyarországon az EU-ban szinte egyedülálló módon a kormány által irányított mainstream média is rendszeresen közöl dezinformációs tartalmakat...

2022: MAGYARORSZÁG, ORBÁN UTÁN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.05.24. 


2022 után már nem Orbán Viktor lesz Magyarország miniszterelnöke. Nem az ellenzék taszítja le a trónról – az övéi fosztják meg a hatalomtól. Azok, akik idővel felismerik, hogy a vezér meggyengült. Már nem ura a saját akaratának, szellemi képességei fogytán, bajai egyre nyilvánvalóbbak, olyannyira, hogy már nagy nehézségek árán sem lehet titkolni az emberek elől.

Három év múlva Lázár János lesz a miniszterelnök.

Lázár János jó miniszterelnöke lesz ennek az országnak. Nem minden országnak lenne jó miniszterelnöke, a legtöbb helyen nem is lehetne belőle miniszterelnök, de Magyarország igen alkalmas hely arra, hogy Lázár Jánosból bármi legyen.

Simulékonyság és keménység, visszafogottság és gátlástalanság, diplomáciai érzék és annak a hiánya.

Akinek mindene van, az annyit is ér.

Magyarország Lázár kormányzása idejében már utolsó napjait éli az Európai Unióban. Az uniós országok ugyanis addigra végképp megunták, hogy Lázár elődje, Orbán Viktor és kormánya folyamatosan sértegeti őket. Hogy csak a piszkos pénzük kell a magyaroknak, de az nagyon. Elzárják a pénzcsapokat, a még megmaradt, alaposan megcsappant utalásokat átláthatósághoz kötik. Akkor meg ugye, minek nekünk az Unió? Az értékeit megvetjük, csak a pénzük kell, de pénzt máshonnan is tudunk szerezni. Igaz, drágábban, de ezt nem kötjük a nagyközönség orrára.

Népünnepélyek kísérik majd országszerte a kilépésünket szentesítő népszavazást. A ma még uniópárti magyarok kétharmada a kilépés mellett fog szavazni. Felépül az első magyar-azeri balta-összeszerelő üzem...

EZ ITT AZ ÉN HAZÁM!

KOLOZSVÁRI SZALONNA /  VENDÉG
Szerző: BOGDÁN GÉZA
2019.05.24.


Kedves roma testvéreim, magyar barátaim és ismerőseim!

Mint az már gondolom mindenki előtt ismert, e hét vasárnapján egy számunkra különösen fontos, bennünket, romákat, szó szerint húsbavágóan érintő, sorsdöntő kérdés előtt állunk: jogot kaptunk arra, egyfajta módot és lehetőséget, hogy szavazhassunk arról, mely magyar parlamenti pártok képviseljenek minket Brüsszelben, az Európai Unió parlamentjében.

Tudom, nagy dilemma ez, és azzal is tisztában vagyok, hogy lesznek majd közöttük olyan álcát öltött és valós érdekeiket eltitkoló hamis pártszószólók, akik – visszaélve a bennünket sújtó és általuk tudatosan előidézett nyomorunkkal – nem csak jól csengő szavakkal, de kevéske pénzért, netán élelmiszerért cserébe próbálják meg kicsikarni tőlünk a szavazatainkat.

Kérlek benneteket, hogy ti, romák, semmiképp ne dőljetek be az önös érdekeiktől vezérelt hamis próféták szépen csengő ám hazug szavainak! Ne feledjétek: a hamisgyöngy időnként sokkal jobban csillog, mint az igazi!

Hazánkban egy – a roma kisebbségi jogokat eltipró – új magyar nemzetállam van kialakulóban. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a jelen hatalom birtokosai számtalan olyan törvényt alkottak, amellyel ők nyomatékot adtak nekünk arra, hogy mi, roma emberek, csupán a származásunk miatt, ennek az általuk elképzelt szép új magyar társadalomnak nem lehetünk a tagjai. Szerintük mi csak romák vagyunk, és nem magyarok…

Senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy a Törökszentmiklóson történt ártatlan romákat megfélemlítő náci vonulás is valójában a Fidesz egyik ellenünk irányuló akciója volt.

A Fidesz úgy akar leszámolni a Jobbikkal – mint legfőbb riválisával – hogy bennünket, romákat, koncként odavet, az un. Mi Hazánk Mozgalom néven futó újonnan szerveződött neonáci eszmeiséget valló pártnak. Ők – kormányzati segédlettel – követve az immár pálfordulást végrehajtott elődeik, a Jobbik egykoron jól bevált népszerűséget hozó stratégiáját, Nemzeti Légiót hoztak létre, és országosan kiterjedő erődemonstrációt hirdettek...

THERESA MAY BEJELENTETTE LEMONDÁSÁT

INDEX
Szerző: IVÁN ANDRÁS
2019.05.24.


- Theresa May brit kormányfő bejelentette, hogy június 7-én lemond a toryk vezetéséről

- Miniszterelnök addig marad, amíg ki nem választják utódját, ez legkésőbb június végéig megtörténhet

- Az EU-val kialkudott kilépési megállapodásának sorozatos alsóházi leszavazása után a héten teljesen elfogyott a levegő May körül

- Új brexitjavaslatait a párton belüli ellenfelei, és a Munkáspárt is támadta, pedig pont az ellenzék felé próbált nyitni

- Egyre többen követelték a lemondását, és azzal is nőtt Mayen a nyomás, hogy a helyhatósági- után az EP-választáson is óriási vereségre számíthatnak a toryk

- Egyelőre hárman jelentkeztek be utódnak, köztük Boris Johnson volt külügyminiszter, de még sokan előállhatnak

- Az új kormányfő megörökli a brexit körüli patthelyzetet. A kilépésnek a mostani állás szerint október 31. a határideje

- Az EU nem akarta újranyitni May megállapodásáról a tárgyalásokat, de az uniós vezetők kedden ülnek össze átbeszélni a brit fejleményeket

Theresa May brit kormányfő bejelentette, hogy június 7-én lemond a Konzervatív Párt vezetéséről. Addig marad miniszterelnök, amíg a toryk kiválasztják utódját. Ez a folyamat akár másfél hónapig is tarthat, de ha egyértelmű lenne a többség egy jelölt mögött, akkor sokkal rövidebb is lehet...

ITT OLVASHATÓ

A VÁLASZTÓPOLGÁR SZEME LÁTTÁRA KÖVETETT EL TILTOTT ADATKEZELÉST A FIDESZ, FEL AKARTÁK VENNI A KUBATOV-LISTÁRA

168 ÓRA 
Szerző: UNYATYINSZKY GYÖRGY
2019.05.24.


Több szombathelyi lakos is panaszkodott amiatt, hogy fideszes aktivisták keresték fel őket otthonukban, hogy átadják Orbán Viktor európai parlamenti választásra mozgósító levelét, miközben soha nem adták meg adataikat a kormánypártnak – írja az ugytudjuk.hu.

Volt olyan személy is, aki éppen két hónapja költözött új címre, mégis megtalálta a Fidesz. Mikor az illető szóvá tette, hogy mégis honnan tudják a lakcímét, ha azt nem adta meg a pártnak, az aktivisták nem tudtak magyarázattal szolgálni,

a számonkérés végén pedig egyszerűen ráírták a levélre, hogy elutasít, azaz a Kubatov-listán a nem támogatók közé sorolták, ami egyértelműen tiltott adatkezelés lenne.

Hogy csökkentse az esélyét, hogy az aktivisták felvezethessék a címét egy adatbázisba, az illető inkább elkérte a levelet. Ettől azonban még külön rögzíthették, hogy nem támogatja a kormánypártot...

MAGYARORSZÁGON RENDSZERSZINTŰ A KORRUPCIÓ - MONDJA ORBÁN EMBERE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2019.05.24.


Orbán a hazai reformellenes lobbicsoportok letörése helyett azonban intenzív ellenségkeresésbe kezdett Brüsszelben és a nagyvilágban és közben saját oligarchacsapatot épített – mondja az, akit a vezénylőtábornok személyesen nevezett ki a versenyhivatal élére.

Eddig sem volt különösebben nagy kérdés: a NER fundamentumát jelentik a kézből, pontosabban adómilliárdokból és uniós pénzből etetett házi oligarchák és az intézményesített korrupció. E világ működéséről most azonban olyasvalaki számolt be részletesen, aki Orbán kegyeltje, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fideszes elnöke volt. Az 1998-ban kinevezett Nagy Zoltán annyira hatékonyan végezte munkáját, hogy Gyurcsány is felhasználta a szocialista érdekkörök és lobbicsoportok megfékezésére - 2004-ben újabb hat évre kapott kinevezést. A 2010-es Orbán azonban már elküldte.

A Heti Válasz romjain megmaradt felületen most értékes interjút adott a hazai viszonyokról Nagy. Egyebek mellett kijelenti:

– A szociális piacgazdaság gyökeresen szemben áll a vezérelvű hatalomgyakorlás modelljével. Az erős, szabályozó állam mellett a tulajdon szabadságára, a szerződéses szabadságra, továbbá a verseny szabadságára, a decentralizációra épül; a kartellek és a monopóliumok magánhatalmának felszámolására.

– … a magyar társadalmat és gazdaságot durva monopolista struktúrákba, kartellező magatartásra kényszeríti a mostani Fidesz-kormányzat. Nem demokráciaszakértőként vagy jogvédőként, hanem közgazdászként mondom, amit mondok.

– … nem szeretjük a káoszt, de ebből nem következhet, hogy a gazdasági, politikai monopóliumok érdemessé válnak a rajongásunkra.

A korlátlan hatalom mindig, mindenütt és menthetetlenül túlkapásokhoz, rossz utak követéséhez vezet.

A hazai reformellenes lobbicsoportok letörése helyett azonban intenzív ellenségkeresésbe kezdett Brüsszelben és a nagyvilágban – és közben saját oligarchacsapatot épített. Az egészségügy és az oktatás központosításának például egyetlen érdemi hozadéka sincs. És elmondhatatlanul kitekert világkép az, amelyben az egészségügy reformja annyit jelent, hogy minden évben beígérünk egy újabb szuperkórházat. A közpénzek betonba öntése nem politika, csakis biznisz.

– … Beütött a Simicska-ménkű, mai nevén: a Mészáros-ménkű. Nyilvánvalóvá vált, hogy a nagypolitika nem védi meg azokat az állami vállalatvezetőket, akik ütközni mernek bizonyos lobbicsoportokkal. Sőt: egyenesen az előbbieket zavarja el. Ezt hívjuk rendszerszintű korrupciónak; amikor az állami csúcsirányítók és a közbeszerzések legfőbb nyertesei lényegében egy tulajdonosi körként működnek, és mindenkit eltakarítanak, akik blokkolják az ügymenetet.

Mészáros Lőrinc ugyan kimerészkedett a magyar tőzsdére, de ettől még ugyanúgy elbukna a globális piacokon, mint az elődje. Agyaglábakon álló óriásokról beszélünk...

DUPLÁN SZAVAZÓK IS LESZNEK ERDÉLYBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.05.23.


„Természetesen jogszerűtlen” – reagált László Róbert, a Political Capital választási szakértője azokra a hírekre, hogy Erdélyből többen jelezték: mind Romániában, mind pedig Magyarországon szavazni fognak a most vasárnapi európai parlamenti választáson. Leszögezte azonban, hogy ez nem magyar sajátosság, ugyanis az Európai Uniónak máig nem sikerült megoldást találni a problémára, hozzátéve: „ahol kettős állampolgárok élnek, ott előfordulnak ilyen esetek – például svéd-finn vagy éppen belga-francia viszonylatban”.

Az azonnali.hu tett közzé a napokban egy Erdélyben forgatott videót, amelyen – egyebek között – nyilatkozik egy korosabb hölgy, aki – a vele lévő másik hölgy sűrű bólogatása mellett – mosolyogva közli a riporterrel, hogy ők bizony szavazni fognak Romániában és Magyarországon is. A riporter felvetetésére, hogy ahhoz magyarországi lakcímkártya is kell, azt mondta: „Nem baj, van nekünk. Megoldjuk, mert vannak rokonok.”

„Ez természetesen jogszerűtlen, sajnos vissza lehet élni azzal, hogy az EU nem oldotta még meg a problémát, s vannak ugyan bizonyos választási irodák, amelyek között működik a forró drót, de intézményesen nincs kidolgozva a rendszer” – mondta portálunknak László Róbert. Azt azonban hozzátette, hogy az ilyen dupla szavazás nem fordul elő tömegesen...

„A NEMZETHALÁL MÉG ODÉBB VAN”

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.05.24.


A kormány folyton a bevándorlásról beszél, pedig az elvándorlás jelenleg jobban befolyásolja Magyarország gazdaságát, társadalmát. Kik és miért mennek el? Hányan mennek és hányan jönnek vissza? Mihez tud kezdeni a kormány ezzel a helyzettel? Megoldás a gazdasági bevándorlók Magyarországra hozása? Hárs Ágnessel, a téma közgazdász kutatójával beszélgettünk.

Magyarországon erősen átpolitizálódott az elvándorlás kérdésköre: a kormány úgy kommunikál, mintha nem lenne probléma, az ellenzék nemzethalált vizionál. A tények mit mutatnak, melyik állítás van közelebb az igazsághoz?

A nemzethalál még odébb van, de ez csak bon mot inkább. Valóban nagyon átpolitizálódott térbe érkezett meg ez a probléma, és nagyon erős képviselője vagyok, hogy ne így fogalmazzunk a nemzetközi vándorlásról. „Úgyis elmegy. Mindenki elmegy. Nincs megoldás” – ilyen végletes megfogalmazásokkal kezdtek el beszélni az elvándorlásról. 2010 után gyorsult fel ez a folyamat Magyarországon, tehát nem egy olyan régi ügy, amiről ilyen végleteseket lehetne mondani.

Az Orbán-kormány újbóli hatalomra kerülése miatt gyorsult fel a kivándorlás 2010 után?

Ezt nem lehet megmondani. 2010 után nyílt meg például az osztrák piac a magyar munkavállalók előtt. Ezeket a hatásokat nem lehet szétválasztani.

Nincs erre semmilyen módszer?

Utólag megpróbálhatunk kérdezni. Van egy friss kutatásunk, amit még nem publikáltunk, amiből az látszik, hogy

a magyarok 40 százalékának nincs ismerőse külföldön.

Ez nem kevés, de mégsem arról van szó – amit szokás mondani –, hogy mindenkinek van már családtagja külföldön. Tehát létezik egy buborék, amelyben élünk, és ez torzítja az elvándorlásról kialakított képzeteinket. Korábbi kutatásainkból egyértelműen látszik például, hogy a bérkérdés csak egy része az okoknak.

Milyen más okok vannak?

A bér nyilvánvalóan fontos ok. Az EU-ban szabad a munkavállalás, és vannak fejlettebb és a kevésbé fejlett régiók, az előbbibe vándorolnak az utóbbiból az emberek...

DOBREV KLÁRA SZERELEM ÉS POLITIKA VISZONYÁRÓL

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK
Szerző: KLUBRÁDIÓ / BOLGÁR GYÖRGY
2019.05.23.


...A DK listavezetőjét a Megbeszéljükben kérdezte Bolgár György; Dobrev Klára azt mondta, nagyon konzekvens a politikájuk, az Európai Egyesült Államokat már öt éve is képviselték. Időbe telik, amíg átmegy egy üzenet, ő ennek tudja be, hogy erősödik a pártja.

Hangsúlyozta: a magyar politikának nem kell egybites, ostoba, „Soros-Brüsszel-migráns” vonalon haladnia, szólhatna fontos kérdésekről, mint az egészségügy, az oktatás, a szociális helyzet.

Szerinte Orbán Viktor teljesen félreérti az európai politizálást, mert az nem az ellenségeskedésről, a gyűlölködésről szól, hanem a szövetségesek kereséséről. Dobrev Klára azt mondta: „Orbán Európában megbukott”, biztos benne, hogy vasárnap este kudarcot vallanak szélsőjobboldali szövetségesei, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga vezetője, és Marine Le Pen, a Nemzeti Gyűlés (korábban Nemzeti Front) elnöke. Úgy vélte: Orbán Viktor „tud hőbörögni, kiabálni”, de nem lesz hatása arra, hogy merre megy Európa. Azt is mondta: a miniszterelnök tehetségtelen a nyilvános vitában, ezért fél tőle...

HA MÉG NEM TUDJA, NÉZZE MEG, KIRE SZAVAZHAT VASÁRNAP

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.05.24. 


Megmutatjuk, kire és mire szavazhat most vasárnap az európai parlamenti választásokon. Azoknak a pártoknak a jelöltjeit, illetve programjait szedtük össze, amelyek szerintünk esélyesek arra, hogy kijussanak Brüsszelbe.

KÉT ÚT, KÉT PROGRAM

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. SZÜDI JÁNOS
2019.05.23.


...Kevés időszerűbb kérdés van annál, miképpen alakult a gyermekek, a gyermekes családok helyzete az említett stratégia elfogadása óta. Jó lenne tisztázni, hány család, hány gyermek él lakásnak nem nevezhető – konyha, WC, víz nélküli – kalyibában? Jó lenne tisztázni, hány gyermeknél számít ünnepi vacsorának a zsíros kenyér? Jó lenne tisztázni, hány szülőtől vonták meg a családi pótlékot, mert cipő és ruha hiányában gyermeke hiányzott az óvodából? Jó lenne tisztázni, hogy 2013 július 1-jétől (ekkor léptek hatályba az ezt megengedő büntetőjogszabályok) hány tizenkettő-tizennégy éves gyermeket ítéltek szabadságelvonásra? Jó lenne tisztázni, hány tizenéves vett részt – iskolába járás helyett – közmunkában? Száz és száz kérdést fel lehet, fel kell még tenni, ahhoz, hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba.

Egy program meghirdetve!

Egy szó, mint száz, kellene egy program, amely világossá teszi, hogy Magyarországon a tisztességes élethez való jog megillet mindenkit, s amely program meg is mondja, mi jár a tisztességes élethez. Kellene egy program, amely világossá teszi, hogy a tisztességes élethez való jog feltételeinek a megteremtése, megelőz minden más programot. Kellene egy program, amely világossá teszi, hogy a tisztességes élet feltételeinek megteremtése becsületbeli közügy, amelynek megvalósításához közös erőfeszítésre, s minél tehetősebb valaki, annál nagyobb áldozatvállalásra van szükség. Egy program, amelynek végrehajtásához hozzárendelik a szükséges költségvetési fedezetet is

Orbán Viktor már közölte a nyilvánossággal, mi a fontos számára. Meghirdette saját programját: állítsuk meg a bevándorlókat. Ehhez kéri a nép támogatását.

Hol tartunk? Íme, egy korántsem teljes leltár: Álproblémákon rágódunk. Álmegoldásoknak örvendünk. Álparlamentarizmussal álcázzák a diktatúrát. A kollaborálás bevált gyakorlattá vált. A félelem kézzelfogható és jogos, van kitől. A jobboldal oszlopos képviselője örvendezik nemzetünk – Horthy által visszaadott – önbecsülésén. Érezni még az égett hús orrfacsaró illatát, amit ránk hagytak a krematórium kéményein közel hetven éve eltávozó zsidó és cigány honfitársaink.

Mi jöhet még? Íme, egy korántsem kibontott vízió: Megküzdünk a bevándorlókkal vagy elkészítjük a tisztességes élethez való jog megvalósításának programját. Ez két külön út. Ez két külön program. A választók döntenek. A választók nem hülyék, állítják a baloldal rangos képviselői. Mit mond a történész ötven év múlva?

MIÉRT SZAVAZOK A MOMENTUMRA KONZERVATÍVKÉNT?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.05.24.


...A Momentum a mai állapotában semmilyen értelemben nem ér fel nyomorult országunk bajaihoz. De később még ez is megeshet. Ami azonban biztos: ha szándékosan akarna, se tudna tizedannyi ártással sem lenni, mint a Fidesz, és negyedannyival se, mint bármelyik egyéb párt. Unalmas, de igaz: a legkisebb rossz, viszont lehet belőle még elég jó (és ne feledjük, itt a mérce nem az örökkévalóság erkölcsi kódja, hanem a magyar politika). Egy európai konzervatív számára nem megnyugtató a már említett (és nem említett) kritikus kérdésekhez való hozzáállása, de néhány dolog minden megelőzően hathat most a pártválasztására: ilyen a liberális demokrácia, benne a politikai osztály átalakításának elkerülhetetlensége, a korrupció, illetve Magyarország EU-kompatibilitásának ügye. Ezek megnyugtató elrendezése nélkül nemhogy konzervatív politika nem lehetséges és a konzervatívoknak sose lehet képviseletük Magyarországon, de lassan nemzet sem lesz. És a nemzet esélyeit a maguk realitásában, nem pedig megtévesztés szerint kell nézni. A valósághoz való visszatérés és vele a konzervativizmus lehetőségének mai egyetlen útja a Momentumon keresztül vezet.

VÉSZESEN FOGY AZ ORSZÁG OLAJTARTALÉKA A TÁROLÓKBÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2019.05.24.


Lassan lemerül a stratégiai kőolajkészlet, miközben még mindig nem érkezik jó minőségű nyersanyag a Barátság vezetékből.

A Mol május 13-ig az ország biztonsági készleteiből felszabadított 400 ezer tonna több mint felét, 203 ezer tonnát már megvásárolta – közölte lapunk megkeresésére az illetékes Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ). Ez számításaik szerint 12 napnyi behozatalnak felel meg. 

A Mol legutoljára május elején jelezte, hogy a két nappal azelőtt az illetékes innovációs és technológiai miniszter által megvásárolhatónak nyilvánított biztonsági készletekből 150 ezer tonnát lefoglalt. A Mol az összesen 560 ezer tonnára rúgó biztonsági nyersolajkészletből 400 ezer tonnát köthet le. Számításunk szerint ebből a finomító napi közel 17 ezer tonnát igényel. Ezt a 13-a óta eltelt időre vetítve arra juthatunk, hogy a Mol lassan a teljes, felszabadított készletet felhasználja. Mivel továbbra sem érkezik megfelelő minőségű kőolaj a Barátság-vezetékből, akár a fennmaradó biztonsági tartalék felszabadítása is napirendre kerülhet. Arról, hogy mikor érkezhet megfelelő minőségű olaj a Barátság-vezetékből, ellentmondásosak a hírek. Míg a Mol az időpontot hétfőn e hétre ígérte, az orosz energiaügyi minisztérium szerdán a jövő hét elejét is lehetségesnek tartotta. 

Április 19-én orosz olajkutakon jelentős mennyiségű szennyezőanyag került az Európát ellátó Barátság-kőolajvezetékbe. A hónap végén a nyomvonalon fekvő államok sorra jelentették az átvétel leállítását. A helyreállítással kapcsolatos hírek ellentmondásosak. Miközben számos európai vevő – így a Mol – is vállalta a szennyezett olaj ideiglenes letárolását, a Reuters korábbi értesülése szerint orosz kikötőkből másfél millió tonna, olcsóbban eladható szennyezett kőolaj indult meg hajókon Kína felé. Ez a mennyiség már a teljes szennyezés nagyságrendje. A Mol a múlt héten százezer tonna szennyezett anyag tárolását vállalta, amiből eddig - egy e hét eleji, kisebb fennakadás után - 60 ezer tonna érkezhetett meg. Az bizonyos, hogy ha már jó minőségű anyag érkezik, ahhoz fokozatosan hozzákeverve a szennyezett nyersanyag gondmentesen feldolgozhatóvá válik. 

Egyes, lapunknak nyilatkozó szakértők megkérdőjelezték, hogy jogilag előállt-e az ország biztonsági készleteinek felszabadítását lehetővé tévő ellátási válsághelyzet. Bár a vonatkozó szabály nem rögzíti a súlyos zavar, illetve válsághelyzet pontos ismérveit, korlátozást csak akkor engedélyez, amikor a forrásokból nem fedezhetők az igények. Bár korlátozásra nem került sor, eme feltételek jelen helyzetre nem is állnak, hisz - a Mol nyilatkozata szerint - az Adria-vezetékből teljes egészében ellátható lenne tengeren behajózott nyersanyaggal százhalombattai és pozsonyi finomítójuk is. A vonatkozó EU-irányelv egy uniós egyeztetőcsoport véleményétől is függővé teszi a súlyos zavar megállapítását. Rosszmájú megközelítés szerint az ország kőolajkészleteit inkább a Mol profitcsökkenésének elkerülése végett, illetve a – mindeddig nem hasznosított – tartalékok létjogosultsága alátámasztására szabadítják fel. Felvetésünkre az MSZKSZ nem kívánta értékelni a miniszteri döntés hátterét. A vételár a nemzetközi jegyzéseken alapul úgy, az ügyletnek fedeznie kell a visszapótlási költségeket is – tették hozzá...

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.05.24.P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Szarvasbőgés

Ha a Fidesz kommunikációs szakapparátusa egy európai jelentőségű botrány ügyében hatodik napja nem képes két értelmes érdemi mondatot kipréselni magából, akkor ott bajok vannak. Ha ez a botrány a szomszédos Ausztriában történt, és olyan vezető politikussal, akivel a magyar kormányfő a botrány előtt egy héttel még a közös politikai jövőt tervezte, akkor a baj alighanem nagyobb, mint gondolnánk. A történet ismert. Azzal kezdődött, hogy Strache régi barátját, a Szabadságpárt (FPÖ) egyik vezetőjét, az oroszul jól beszélő Johann Gudenus bécsi alpolgármestert megkereste egy orosz nő 2017 elején. Aljona Makarovaként mutatkozott be, aki Igor Makarov, egy Putyinhoz közel álló oligarcha unokahúga, és akiről azt lehetett feltételezni, hogy jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik. A nő Putyinhoz fűződő, valószínűsíthető viszonyára Strache utal is a találkozójukon. Makarova azzal indított, hogy földeket venne Gudenustól ötszörös áron, de aztán az osztrák politikus előállt egy sokkal jobb ötlettel, hogyan támogathatná a nő a pártot, későbbi ellenszolgáltatásokért cserébe: döntő tulajdonrészt kellene vásárolni a Kronen Zeitung című osztrák lapban. A mondat elhangzását követően elszabadult a pokol. Érzékelhető, hogy a felvételen látható szereplők, különösen az alkancellár aligha mondható színjózannak, és az idő előrehaladtával egyre szélesebb mozdulatokkal magyaráz, de ez a lényeget illetően nem fontos, tanulság: az ember piásan ne akarjon napilapot. A végén Strache kifejtette, hogy neki úgy kell újságot venni, ahogy Pecina vett médiát Orbánnak: ne közvetlenül, hanem alapítványokon keresztül, egy strómanszerű alaknak. Onnantól már egyszerű. Végtére is nem nagy ügy, kétségtelen azonban, hogy józanságot igényel.

Földvári Zsuzsa: Az osztrák válság

Az államrend válságává fajult Ausztriában a Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének lépre csalását bemutató videó nyilvánosságra hozatala. A felvétel kétéves, mindmáig nem tudni, ki készítette. A politikust kinyírták ugyan vele, de hogy radikális pártját is megingatták-e, azt ma még nem tudni.

Garam Katalin: EP-választás északon


„Ma meg fogok születni – mondja egy videón egy kisbaba –, Európa-szerte több ezer társamhoz hasonlóan. Milyen lesz az a világ, amiben felnövünk?” Az Európai Parlament szavazásra felhívó 3.20 perces videóját április 24-én tették fel az internetre, azóta csaknem 35 millióan látták. Amíg Magyarországon a harci dobok dübörögnek, addig Európa nagy része arra készül, hogy megtalálja a globális válaszokat arra, milyen világot kell átadni a felnövekvő generációnak: a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a határok biztonsága, a terrorizmus elleni harc és a közös béke, egyenlőség, emberi jogok, valamint a demokrácia elősegítése. Ha ilyen világot akarsz adni a gyerekeidnek, menj el szavazni! Ez az üzenete a videónak.

Mellár Tamás: Parlamenti színes (7.)

Váncsa István: Vadászjelenetek Alsó-Ausztriából

Losoncz Miklós: Brexit: változatlan bizonytalanság, súlyosbodó következmények

A Konzervatív Párt és a Munkáspárt vezetői közötti kompromisszumkeresés kudarca után a brit parlament alsóházában továbbra is fennáll az EU-ból való kiválással kapcsolatos döntéshozatali patthelyzet. Az eddigi halogatás miatt az Egyesült Királyságban is meg kell rendezni az európai parlamenti választásokat, ami egyrészt jogi problémákat vet fel az EU-ban, másrészt nyilvánvalóvá teszi a két nagy parlamenti párt támogatottságának hanyatlását. Megoldás továbbra sem körvonalazódik, a megállapodás nélküli rendezetlen kilépés és a bennmaradás közötti skálán minden elképzelhető. Marad a brit kormányzati és parlamenti bénultság, az Egyesült Királyság és az EU számára egyaránt súlyos következményekkel járó bizonytalanság.

Pályi András: Szigeti László 70

Bokros Lajos: A magyar jegybank valódi arca

Csató Katalin: Jelek, jelzések


V I S S Z H A N G

Huszár Ágnes: Szecskába vágva

Kenyeres Zoltán: Jótékony feledés?

Kertes Attila: Putyinozás

Nagy György: Mikortól szuverén?

Ujlaky István: Egy év, bizony

Dr. Szűcs R. Gábor: Kilóg

Lázár György: John Lukacs titka

Kard Aladár: Dunaszaurusz a Jurassic Parkban

Lévai Júlia: Nem irodalmi kérdés

Bokros Lajos: Hadd fájjon!

P Á R A T L A N

d. magyari: FÜGGETLEN ÚJSÁGÍRÁS

Lévai Júlia: SZOLIDARITÁS

Dobozi István: ÚRI FELFOGÁS

emesz: AGORA

Spányik Miklós: SZABADON

Haskó László: KULTÚRHARC

pá-ti-: BIZARR

-skóla: A NER TÁLTOSA

simi: FELÜLJÁRÓ?

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.05.24.I N T E R J Ú

Szekeres Niki: „Egy szín, egy szag, egy káromkodás”
Beszélgetés Szvoren Edinával

F E U I L L E T O N

Láng Zsolt: 2666 nyomában

K R I T I K A

Károlyi Csaba: Mikro és hiper
Moesko Péter: Megyünk haza. Műút Könyvek 039, Miskolc, 2019, 96 oldal, 2500 Ft

Látszólag „realista” történetek ezek, sőt majdnem hiperrealisták. Ismerősek a helyszínek, a szereplők, a vidéki Magyarország néha esendő, néha gyámoltalan, de mégiscsak valahogy életben maradó figurái. Ha már a realizmus fogalma előkerült, úgy is mondhatnánk, hogy mikrorealista szövegeket olvasunk. Kis körökben zajlik hőseink élete, a családi közeg szűk, zárt, néha fojtogató légkörű, de mégis kiszámítható, ad egy kis biztonságot, otthonosságot. Megyünk haza – ez a kijelentés itt végső soron jót jelent, mert otthon azért van valami nyugalom, otthon azért csak otthon vagyunk. A szülők és a nagyszülők közel sem angyalok, de legalább emberek. Emberek, akikre lehet haragudni, akiket lehet szeretni, akik idegesítőek, néha sajnálatra méltóak. Ha valami, hát a novellák emberképe valóban realista, nem tupírozza föl, de nem is karikírozza túlságosan a szereplőket a szerző, ők olyanok, amilyenek (elsősorban: ismerősek).

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Weiss János: Ex libris

Radnóti Sándor: A süketnéma Isten és más bírálatok
Martin Buber: Istenfogyatkozás
Borbély Gábor: A lehetetlen másolatai
Esterházy Péter–Nádler István: Hét utolsó szó

Kész Orsolya: Test-történetek
Földes Györgyi: Test – szöveg – test. Testreprezentációk és a Másik szépirodalmi alkotásokban. Kalligram Kiadó, Budapest, 2018, 326 oldal, 3000 Ft

A kötetből jól körvonalazható Földes szűkebb érdeklődése: a korporális narratológia, annak is főleg azon irányzatai, amelyek a pszichoanalitikus elméletekkel is kapcsolatban vannak, például Peter Brooks vagy a posztstrukturalista feminizmus képvielői, Cixous, Kristeva, Irigaray, de Daniel Punday fenomenológiai ihletésű korporális narratológiája, vagy a testelméletek és a Másik elméleteinek olyan megkerülhetetlen teoretikusai is folyamatosan elő kerülnek, mint Barthes, Foucault, vagy a Deleuze és Guattari szerzőpáros. A valahanyadik nem című második egység főként olyan szerzők és szépirodalmi művek elemzésével foglalkozik, amelyek kevéssé kanonikusak, vagy kanonizációjuk csak az elmúlt évtizedben indult útnak, leginkább a „női írás” (écriture féminine) és a test kapcsolata felől (Lesznai Anna lírája, Galgóczi Erzsébet prózája, de előkerül Rakovszky Zsuzsa VS című műve is stb.). Így ezt a XX. századi magyar nyelvű női irodalmi hagyomány egy részének megmutatására, rehabilitására törekvő kánonrevízióként is olvashatjuk. A kötet a zsidó mint Másik (Spiró György Fogságának Urija „mint értelmiségi, mint római zsidó, mint – enyhén– fogyatékos testű személy az idegen, a Másik tökéletes példája”), valamint a másod- és harmadgenerációs holokauszttraumák feminista vetületeivel foglalkozó elemzésekkel zárul (Marianne Hirsch – Turi Tímea, Csobánka Zsuzsa, Clara Royer).

Schüttler Tamás: Aktuális-e még Rubasov?
Arthur Koestler: Sötétség délben. Új fordítás az eredeti kéziratból, fordí­totta Mesés Péter, Magvető Könyvkiadó, 2019, 304 oldal, 3499 Ft

Rubasov a proletariátus forradalmának első nemzedékét képviseli, annak a néhány tucat bolsevik értelmiséginek egyike, aki az életét tette fel a világ jobbá tételére, aki hitt abban, hogy a tömegek „relatív fejlettségi szintjük”, azaz elmaradottságuk ellenére „átzsilipelhetőek” egy magasabb rendű társadalomba. Aztán ezeknek a többnyire polgári származásúból forradalmárrá vált figuráknak, így Rubasovnak is, rá kell döbbenniük arra, hogy a felemelkedés érdekében nem ritkán erőszakra, a demokrácia szabályainak átmeneti feladására, sőt a morális tisztaság időleges háttérbeszorítására van szükség. El kell fogadni a „cél szentesíti az eszközt elvét”, még akkor is, ha ez emberéletek sokaságába kerül. Végül társai, majd a saját sorsán keresztül kénytelen megtapasztalni, hogy a pártban nincs helye vitáknak, alternatív megoldások keresésének.

Svébis Bence: Kétséges kurtizánok
Csillag Lea: Cukorvilág. Athe­naeum Kiadó, Budapest, 2018, 336 oldal, 3699 Ft

Nagyot markolt tehát ez a kis könyv, és bár a kezdeményezés dicséretes, a végeredmény mégsem az igazi. Kapásból a szerkezete sem előnyös: egyesíteni kívánja a témával foglalkozó kétféle irodalmat, tehát a történelmi tablón túl találunk benne személyes elbeszéléseket, amelyeket olyanok írtak, akik érintettek az ügyben. Megismerünk itt sugar babyt, sugar daddyt, sőt még egy házaspárt is, amely sugar babyként tart el egy lányt, aki a szexuális életüket hivatott feldobni. Amellett, hogy a paletta nem túl széles, hiszen se sugar mommyval, se sugar boyjal nem találkozunk, a történetek hitelessége is kétséges.

Visy Beatrix: Fapados járatok
Izsó Zita: Éjszakai földet érés. Scolar Kiadó, Budapest, 2018, 88 oldal, 1495 Ft

A versek a bűn, bűntudat, részvét, szeretet és az emberi szenvedés, nyomorúság (ön)pusztítás kapcsán a teodícea kérdéseit vetik fel, az emberiség jelenében zajló háborúkat, mészárlásokat, száműzött sorsokat a bibliai idők vándorlásainak, üldözéseinek, a krisztusi passiónak a képeivel szélesítik általános, lesújtó léttapasztalattá. Izsó Zita költészete gondolatiságában, kérdésfeltevéseiben nem jár messze Pilinszky és Borbély Szilárd lírájának mélyrétegeitől. A versek megszólalói sok esetben az ima teherbíróságát, működőképességét is „tesztelik”, az istenhez szólás lehetőségeit keresve faggatják a süket eget, vagy a földre tekintve az ártatlanok, a meg sem született vagy éppen „torzszülött” csecsemők áldozatvállalásáról, „megelőlegezett” passiójáról szólnak.

Benedek Szabolcs: És a madarad énekelhet
Bolgár György: Amikor 64 leszek. Csupa Beatles. Kossuth Kiadó, Budapest, 2019, 128 oldal, 2990 Ft

Első pillantásra azt hihetnénk, hogy Bolgár György kötete is a nosztalgiából merít: Beatles-dalcímeket látunk, aztán verseket, majd a dalokról szóló rövid ismertetőt, végül egy kis visszapillantást arra, hogy ugyanazon a napon, amikor a szóban forgó Beatles-felvétel készült, vagy Beatles-lemez megjelent, nálunk, Magyarországon mit írtak az újságok. Ráadásul a könyv címe is kissé a nosztalgiára hajaz. A címadó verset egyébként kétszer is megírta a szerző, először akkor, amikor 32 éves volt (1974-ben), majd amikor ténylegesen 64 éves lett (2010-ben). Hasonlóképpen három másik vers is két változatban szerepel a kötetben, ami azt jelzi, hogy Bolgár György többször nekifutott abbéli szándékának, hogy Beatles-dalcímekre versek szülessenek. A dalokból ugyanis a címük (magyarul és angolul) és az ismertető maradt. Valamint időnként egy-két magyarított sor, vagy más utalás az eredeti tartalomra. Egyébiránt Bolgár önálló, mondhatni, a Beatlestől elrugaszkodva is működőképes verseket írt.

Lovász Andrea: „A vadmalac a fityisz”
Varró Dániel: A szomjas troll – Kis viking legendárium. Maros Krisz­tina rajzaival, Jelenkor Kiadó, Bu­da­pest, 2018, 134 oldal, 3990 Ft

Ajándék az olvasónak, hogy a kötetben szereplő négy történet (A szomjas troll, A kíváncsi óratörpe, A kis hablegény, A leprikónok átka) mindegyike külön legenda, ám a szereplők, helyszínek, kalandok visszaköszönnek egy-egy másik kalandban is, így alkotva valódi legendáriumot. A (szerzőtől jogosan elvárt) bravúros formák legalább annyi meglepetést tartogatnak, amennyire váratlan és meghökkentően pimasz a küldetések megoldása.

Szív Ernő: A lisszaboni bábszínház

Széplaky Gerda: Visszapillantó tükör
(Katharina Roters–Szolnoki József: Wunderblock, MODEM)

György Péter: Pátosz és kritika

(Eperjesi Ágnes: Érezze megtiszteltetésnek, Fészek Művészklub, Galéria és Herman-terem, megtekinthető június 14-ig.)

Báron György: Narcisszusz fejkamerával
(Szeretlek, mint állat. Magyar film. Rendező–operatőr: Novák Erik. Forgalmazó: MozgóMozi.)

Az a tény, hogy a hős, aki azonos az író-rendezővel, egy pillanatra sem látható, a legkevésbé sem öncélú stiláris játék – amúgy annak is élvezetes –, hanem azonos film alapeszméjével: létezik-e egyáltalán Erik, ez a mai Casanova, ha éppen nem csábít, vagyis létét nem hódításának tárgyai igazolják-e vissza. S bár ez, Kierkegaard óta tudjuk, komoly filozófiai probléma, azért ne ijesszen el senkit: a Szeretlek, mint állat sodró lendületű mai mozi, benne a mi életünk díszleteire, figuráira, a lassan vénülő X-generáció gondjaira, helyzeteire, s nem mellékesen szövegeire ismerhetünk.

Csengery Kristóf: Zongora és vonósok
(The New York Concert. Evgeny Kissin & Emerson String Quartet, Mozart – Fau­ré – Dvořák. Deutsche Grammophon)

A nyolcvanas évek Magyarországon is megfordult csodagyerekéből sértetlenül csodafelnőtté átlényegült Kiszin nem fordul el olyan következetességgel a partnerekkel való együttmuzsikálástól, mint idősebb kortársa, a másik nagy zárkózott orosz, Szokolov – de azért az ő esetében is inkább szólóestekre és szólólemezekre, legfeljebb zongoraversenyek élményére emlékezünk, a kamarazene ritkább pillanat, lemezen különösen (vessünk csak egy pillantást diszkográfiájára), s ezért nagyobb kíváncsiság is övezi. Kiváltképp, ha olyan rendkívüli a partner, mint korunk egyik legjelentősebb vonósnégyese, az elmélyült és maximalista Emerson Kvartett, amely a repertoárban éppoly igényesen válogat, mint a partnerek között. A Kiszinnel való találkozás még számukra is különleges élmény, olyannyira, hogy a lemez kísérőfüzete is erről: az együttműködés részleteiről szól, ahogy a primárius, Eugene Drucker emlékezik a részletekre.

Molnár Zsófia: Retúr
(Rodgers–Hammerstein: Carousel, Budapesti Operettszínház, április 27.)

A kontextusnál persze itt és most érdekesebb a színrevitel, egyrészt mert a Liliom jelenleg is több magyar prózai színházban műsoron van (sőt, lesz jövőre is!), másrészt azért, mert a rendező, Béres Attila mintegy húsz éve foglalkozik a darabbal, vagyis kívül-belül ismeri. Lőrinczy Attila dramaturggal sokat is tett azért, hogy a világot keresztül-kasul bejárt zenés feldolgozást visszamolnárosítsa – szövegében, nyelvezetében, apró, visszalopott részleteiben. Ha már a szövegnél tartunk, ehhez a rehabilitációs vállalkozáshoz nem biztos, hogy jó választás volt az időnként merész pennájú Závada Péter: a dalszövegek legtöbbje belesimul ugyan a műegészbe, egy helyütt viszont erősen kilóg a lóláb, helyesebben a szavak lógnak ki az amerikai keresztségben Billy Bigelow nevet kapott Liliom száján, mégpedig egy igen fontos dramaturgiai pillanatban, amikor megtudja, hogy gyereke lesz.

Fáy Miklós: Puccini és az ördög
(Puccini: Messa di Gloria – Erkel Színház, május 20.)

Csak azt nem tudom, mire számítottak az operaháziak, amikor a Puccini-sorozatban a Messa di Gloriát műsorra tűzték. Ez csak valami tehetetlenség, hogy Puccini-évad, összes művek, és ez része annak, korai alkotás, de azért Puccini vagy a saját erők súlyos félreértése? Mert most a kiindulás rossz: gyengécske, de hosszacska darabot játszunk pokoli rosszul. Az vajon kinek jó? És mi az értelme?

Grecsó Krisztián: Történelem
(Csernobil, HBO)

Csernobil megmutatta az embereknek, hogy felelősségük van a saját sorsukban, hogy a cipőgyári szakmunkás nem képes reaktort ellenőrizni, és nem minden mindegy.
Talán ezt értette meg a svéd rendező, amikor a jól működő katasztrófafilmes dramaturgiapanelek és akciófilmes klisék közé ilyen aprólékosan kidolgozott, finoman felépített társadalomrajzot illesztett. Nem csak az elvtársak karakterét dolgozta ki tökéletesen, de a társadalmi hatásokat, a kor emberének világképét, a reakciók és tagadások, az önáltatások technikáját is meg tudja mutatni. Hogy egy diktatúra milyen mélyen a szívekbe ivódik, az értelmen túl is működik, még az életösztön ellenében is képes hatni.
Végső Zoltán: Gitár, gitár, gitár!
(Bill Frisell és Skúli Sverrisson, Müpa, május 8., Al Di Meola, MomKult-Get Closer, május 12., Marc Ribot, BMC-Get Closer, május 17.)

A Get Closer csapata három koncertre is elhozta Al Di Meolát, amiből külön médiaesemény lett az éppen Budapesten forgató hollywoodi sztárok felbukkanása miatt. Di Meola kellemes jelenség, vonzza a népszerűséget és a sajtót, szervezői szempontból bátran lehet szentelni neki egy teljes hétvégét, a teltház garantált.

I R O D A L O M 

Marsó Paula: Port Miu

Németh Gábor: Az Isten is, meg más is
A véglegesítő – VI.

Amikor a tízes évek végén az akkori Nyugati – korábban Marx, előtte Berlin, jelenleg Szulejmán – téren elbontották a felüljárót, és a Váci út forgalmát az utcaszint alá vezették, a Skála Metró (későbbi Libri székház) fölrobbantott épületének hején, a nyelvrokonságon alapuló hagyományos török–magyar barátság jegyében a közös múltat fölidéző, vidám kalandpark létesült. A vasúti közlekedést már Zuglóban megállították, így a világszerte méltán megbecsült, a legújabb kutatások szerint bizonyíthatóan magyar származású Eiffel Gusztáv által tervezett egykori pályaudvart végre birtokba vehette a Nemzeti Közérzetjobbító Hivatal, a magas- és a tömegkultúrát korszerűtlenül szétválasztó lövészárok betemetésének szellemében.

Kiss Noémi: A stég

Régi gyerekkori emlékem, ahogy nagyapám fekszik a stégen egy gyékényen. A tűző nap felé tart egy könyvet, sok Balzacot olvasott, Zolát, Mikszáth Kálmánt. A fegyverek érdekelték, gyűjtő volt. Vitorláskötelek, pisztolyok, a ravasz pozíciói és a perzsa díszgombok. A vastag, színes kötet árnyékot vet az arcára, órák óta olvas. Szalmakalapot nem hordott. Átfésülte kopasz homlokán hosszú szálú, csillogó, sötétbarna haját. Fémkeretes napszemüvege volt, amit a belvárosban csináltatott, a Múzeum Antikvárium melletti kapualjban dolgozott az optikusa. Három sirály repked, nagydarab, zsíros pontyok csobbannak időnként a testmeleg, sekély vízben. Szétrebbennek a snecik, akár a porladó csillagok fénycsíkjai augusztusban.

Kutas József: Háború

Fájt a gyomra, és vadul lüktetett a feje (az anyja egykor azt mondta neki, hogy jobban illene hozzá a Tamás név, mint a János – a rajzfilm-gőzmozdony miatt), ám a legrosszabb mégis a tapintható némaság volt.

A katona katona marad minden helyzetben, gondolta, és összeharapta a száját, majd a hátára fordult, hogy enyhítsen a fájdalmon; minden körülmények közt, így mondaná, a Kapitány, a cserzett bőrű, veszternkék szemű férfi, akit vagy ezer éve nem látott ugyan, de kitűnően emlékezett minden szavára; úgyhogy hagyd abba a nyafogást, és szedd össze magad.

Littner Zsolt: A törökvészi pléhkrisztus

Mindennap elmegyek a Törökvészi és a Kapy út kereszteződésében álló pléhkrisztus mellett.

Laci atya, a teniszpartnerem különös ember. Azt mondja, hogy szokott beszélgetni vele. Mondjuk én is motyogok néha magamban. Főleg vezetés közben.

A múlt héten megálltam a kereszteződés másik oldalán lévő péknél. Még volt fél órám a meccsig. Éhesen nem lehet teniszezni, ugyebár. A kakaóscsigát majszolva átsétáltam hozzá. Na, helló öregfiú, mondtam a pléhkrisztusnak és odakínáltam neki a félig rágott csigát. Ma Laci atyával játszom. Üdvözöl.

Kiss Judit Ágnes: Terminustúllépés

Marsó Paula: Partvonal

Marsó Paula: Futósáv

Marsó Paula: Függöny és etcetera


A MAGYAR NARANCS 31. ÉVFOLYAM 21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2019.05.23.


I n t e r j ú

„Ez a diktatúrának egy új formája”
Kim Lane Scheppele alkotmányjogász Orbánról, Trumpról és Európáról

„Orbán számára az az ideális, ha az EU csupán egy kifizetőhely” – mondja a Princeton Egyetem professzora, aki szerint a magyar miniszterelnök biztosan nem fogja kiléptetni az országot az Európai Unióból, de ha nagyobb szerephez jut, a kontinens stabilitására mindenkinél nagyobb veszélyt jelent.

B L O G

F i l m
Erdei boszorkány – Tűzpróba

T é v é s o r o z a t
Warrior

F i l m
John Wick: 3. felvonás – Parabellum

F i l m
Éter

r é s  a  p r é s e n
A legnagyobb élmény: 
Rédey Soma klubvezető, MTA kommunikációs főosztály

Mészáros Márta pályaképe
Egy egzotikus feminista


Ő szerzett Magyarországon először filmrendezői diplomát – nőként. Mélyen a lelkekbe és az egyéni élethelyzetekbe túrt, amikor más rendezők inkább a társadalmi kontextust boncolgatták. Nem izgatta a forma, az ideológia és önmaga (egy ideig).

V É L E M É N Y

Hegedűs Dániel: Két ajánlatMi az EP-választások tétje az Európai Unió polgárai számára?

Az európai parlamenti választásokat mindeddig másodrendű nemzeti választások halmazaként kezeltük, melyen a választópolgárok hazai politikai preferenciáik szerint szavaznak, és olykor megbüntetik a saját kormánypártjaikat.
Halasi Zoltán: Húsvét után

Idén nagypénteken ütlegek közepette ortodox zsidót ábrázoló Júdás-bábut vonszoltak végig a lengyelországi Pruchnik városkán, majd elégették. A Zsidó Világkongresszus tiltakozott, a katolikus egyház elítélte a barbár szokást.

A szerk.
Hazaárulók

Lebukott Strache, a világító kék szemű osztrák alkancellár, és nem tudjuk, ki terítette le lesből – a kis Kurznak, a kancellárnak, Strache közvetlen főnökének hogy, hogy nem, rögtön egy izraelita nevű politikai marketinges jutott az eszébe, de vannak olyanok is, akik Kurzot sejtik az ibizai videó készítői mögött.
A szerk.
A választópolgár magányossága

A 2010 óta uralkodó hatalom egyik fő politikai törekvése, hogy elhitesse az ország vele nem egyetértő felével: kár erőlködnie, törődjön bele, hogy Orbán Viktor addig marad kormányon, ameddig akar, és pártja annyiszor nyer országgyűlési, önkormányzati, európai választást, ahányszor csak elindul.

P O L I T I K A

Jean-Claude Juncker lelép: A függöny mögül

Az Európai Bizottság leköszönő elnöke az integráció elkötelezett híve és a színfalak mögötti kompromisszumok robotosa volt. A pénzügyi világválságot tudta kezelni, Orbánt és a Brexitet nem.

Mi lesz a Városligettel?
Legatyásodva

Második üteménél jár a Városliget úgynevezett rehabilitációja. A park soha nem nézett ki ennyire rosszul.

A Toroczkai-féle Mi Hazánk egy éve
Nonstop gyűlölet

Kiléptetnék az országot az unióból, előbb persze képviselőt küldenének oda. Mindjárt az elnöküket, az ásotthalmi polgármestert, aki nem is teljesen esélytelen az 5 százalék megugrására. Úgy működnek, mint egy profi párt, ám nehéz elhinni, hogy csupán adományokból.

I n t e r j ú

„Lendületet vehetünk 2022-re is”
Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, az MSZP–P lista 4. helyezettje

Az uniót bomlasztó populisták megállítása a legnagyobb tétje az EP-választásoknak Európában és itthon is. Jávor Benedek a következő öt évben is a szociális és zöld Európa megteremtésén dolgozna, a szocialistákkal való együttműködéstől pedig azt is reméli, hozzájárul az MSZP belső megtisztulásához.

Trócsányi László miniszter, EP-listavezető pályaképe
A kormány ügyvédje

A mai Fidesz mérsékeltebb, nyugatosabb alakjai közé sorolható politikust küldene Brüsszelbe a miniszterelnök Trócsányi László személyében – aki ugyanakkor igazságügyi miniszterként a nevét adta a hazai jogállam- és EU-ellenes törvénykezéshez.

K U L T Ú R A

L e m e z
Juhász Márton: Discovery

L e m e z
Gautier Capuçon: Schumann

mi a kotta?
Anonim kéjelgés

K o n c e r t
Diszkópapa Giorgio Moroder zeneszerző, lemezlovas, énekes, producer

Azt túlzás kijelenteni, hogy Giorgio Moroder egymaga találta fel a diszkót, de az biztos, hogy oroszlánrészt vállalt a műfaj megteremtésében.

L e m e z
Erdő szélén
Žagar: Woods, Spirits & Sorcery

Ráérősen, de alapos munkával készülnek Zságer Balázs és aktuális zenésztársai, vagyis a Žagar kollektíva lemezei.

K é p r e g é n y
Marvel kapitány

K ö n y v
Kína kegyetlensége
Jü Hua: Kína tíz szóban

Jü Hua az egyik legsikeresebb kortárs kínai író, akinek kísérletező, avantgárd műveit világszerte számos nyelvre lefordították. Nálunk eddig csak a Testvérek című regénye jelent meg 2010-ben, de tavaly óta már első, nem fikciós könyve is olvasható magyarul.
Kivéreztetés és összeomlás: a József Attila Kör végórái
Kitették a pontot

Csökkenő állami támogatás, görgetett költségvetési hiány, elkésett elszámolások, adminisztrációs hibák, passzív tagság és széteső közösség – csak a csoda menthetné meg a nagy múltú irodalmi szervezetet a megszűnéstől.

I n t e r j ú
„Ez mindenkit megőrjít”
Zadie Smith író

Huszonöt évesen a Fehér fogakkal robbant be, a Swing Time az ötödik regénye. A világhírű angol írót New York-i otthonában értük el telefonon, hogy a vasárnapi brit EP-választásoktól Michael Jackson megítéléséig sok mindent megbeszéljünk.

S z í n h á z
Meggyeskert

S z í n h á z
Hülyék! 
Dale Wasserman: Kakukkfészek

A derék darabgyáros és színpadi adaptátor nevét természetesen kötelező kiírni, de persze McMurphy és társai sztoriját így is menthetetlenül másokhoz kapcsolja a kollektív emlékezet.

t é v é S m a c i
Téli krokodil

5 8. V e l en c e i   K é p z ő m ű v é s z e t i   B i e n n á l é
Mit is fényképeznénk ezekkel?

Velence a XV. század, vagyis a fénykora óta hanyatlik, a tengerre épült várost kíméletlenül pusztítja a természet, az emberi aktivitás, és amit ma úgy hívunk, a globális felmelegedés. Legalábbis így értesülünk a napi hírekből, valamint Thomas Mann Halál Velencében című novellájából.

É L E T + M Ó D

chili&vanília
Eperleves

étel, hordó
Turul, Tatabánya

BALATON melléklet - Balatoni tárlatkörkép
A fürdőélettől Kennedy kocsijáig

Mi a közös A keresztapa négykerekű mellékszereplőjében és a hetvenes évek SZOT-beutaltjaiban? Mit tudhatunk meg Zuckerbergről, és mit a patinás pipatóriumokról? Öt egyáltalán nem átlagos múzeumban jártunk a Balaton környékén.
BALATON melléklet - Huligánok a Balatonnál
A szabadulás ára

A szocializmus éveit végigkísérte a balatoni autóstop, de arra csak az idősebbek emlékezhetnek, hogy a kádári konszolidáció hajnalán országos ügyet csináltak belőle.

BALATON melléklet - Alkotótábor Kővágóörsön
„Bepörögtek”

A Balaton-felvidék egyik legszebb helyén, a község kellős közepén áll egy régi ház. A közel 200 négyzetméteres épület és a hozzá tartozó 3 ezer négyzetméteres kert három évtizeden át állt elhagyatottan, de tavaly nyáron a házat és a kertet építészek, zenészek és más alkotók vették használatba.

BALATON melléklet - A balatoni vízimentők hétköznapjai
„Ha jön a kasza, az mindent visz”

A biztonságos fürdőzés érdekében a nagyobb forgalmú strandokon kötelező vízimentőket alkalmazni. Feladatkörük meglehetősen változatos, a haltetemek eltakarításától az allergiás reakciók kezelésén át az életmentésig sok minden várhat rájuk.

BALATON melléklet - Pusztuló balatoni nádasok
Megfogyva bár, de susog

A nádas nem csupán értékes élőhely, de elengedhetetlen a Balaton megfelelő állapotának megőrzése szempontjából is. Ennek dacára irtják, rendületlenül.

BALATON melléklet - „Egy maroknyi ember érdeke”
Jordán Ferenc biológus, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatója

Hogy áll a Balaton az invazív halfajokkal és az emberi terhelhetőséggel? Milyen hatásai vannak a klímaváltozásnak, és örüljünk-e az elektromos jachtok megjelenésének? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Balatoni Limnológiai Intézet nemrég kinevezett igazgatójával.

I n t e r j ú
„Alapból nem előítéletesek”
Király Ildikó kutatópszichológus, az ELTE Babalabor vezetője

A CEU Határtalan tudás ismeretterjesztő előadás-sorozatának legutóbbi eseményén a CEU és az ELTE Babalaborjaiban folyó munkába pillanthattak be az érdeklődők. A „budapesti iskola” világviszonylatban is élen jár a csecsemők és kisgyermekek tanulásának, gondolkodásának empirikus kutatásában.

Támogatott tartalom
Hangolható bicikli
Csepel Woodlands Cross 700C 2.1

Aki látta a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című filmet, annak örökre retinájába égett Paul Newman bravúros biciklis jelenete. Nemcsak azért, mert csodálatos arányérzékkel sűríti pár másodpercbe a filmtörténeti utalásokat, hanem mert az ember legvágyottabb, soha el nem érhető létállapotát, a szabadságot fogalmazza újra.