2017. október 20., péntek

MI KELLENE MÉG AZ ISKOLÁKBA?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.10.20.


A kormánynak meg az illetékes minisztériumnak ötlete ezer, például kéne lőtér (kincset érhetnek a jó fegyverhasználati ismeretek, pláne egy labilisabb gyerek esetében), de jó lenne tanuszoda (egyszer talán még meg is épülnek, a lényeg, hogy jó sokba kerüljenek) meg zongora is, attól lesz igazán okos a magyar diák. Aztán hogy ne hiába porosodjon a sarokban, jöhet a mindennapos testnevelés után a mindennapos ének is, a gyerekek meg heti 10 órában csak mint a mókus fenn a fán dalolnak és mozognak. A maradék 20-25 heti tanórán meg küzdjenek meg a „futottak még” tantárgyak, legyen szíves harcoljon meg a létéért a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem, a természettudományos tárgyak frakciója (fizika, kémia, biológia, földrajz, „science”, kinek mi jut), aztán jó lenne még az informatika is, csak tanár legyen hozzá olyan, aki többet tud a gyerekeknél. Kikapcsolódásnak jöhet a hittan (erkölcstan), rajz, média, dráma, technika, bármi, amit az adott évfolyamra a Nemzeti Alaptanterv 18 éven alulit csak fotón meg amerikai családi filmben látó készítői megálmodnak. A következő PISA-tesztet meg majd lemondjuk, hiszen ki az, aki szerint kötelező az OECD tagjának maradni? Szingapúrt meg Vietnámot úgyis nehéz legyőzni, ha pedig meg sem próbáljuk, akkor egy csomó kudarcélménytől mentjük meg a büszke magyarokat, elvégre Kodály meg Puskás nemzete vagyunk, majd éneklünk meg focizunk. Vagy jobb híján belép a kormányunk abba a klubba, ahol a fő cél a Biblia ismerete (bár ehhez is magolni kell, nem is keveset) és máris jobb helyezést érünk el, bár az amerikai kreacionisták előnye egyelőre utcahossznyi, de a remény hal meg utoljára.
„A kormány hatékony robotokat akar, nem emberi lényeket, mert az emberi lények veszélyesek lehetnek a kormányra – és egyben az egyházra is. Ezért van az, hogy a kormány és az egyház felügyelni akarja az oktatást.” (Jiddu Krishnamurti)...

ORBÁN VIKTOR LASSAN TANULHATJA A FÉLLÁBÚ PÁVATÁNCOT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.10.20.


Bármennyire szereti a pörgést a magyar kormányfő, fel kell készülnie arra, hogy jövő tavasszal már nem ropja olyan vidáman a pávatáncot, mint az utóbbi hét esztendőben. Egyrészt, a választások közeledtével - ha nem is olyan szigorúan, mint a liberális államokban -, de el kell számolniuk a kormánypárt képviselőinek azzal, hogy mit tettek az ország polgáraiért, másrészt semmi garancia nincs arra, hogy a vezérhangyaként elhíresült Soros-terv még annyira izgatja annyira az embereket majd, mint azt a miniszterelnök reméli.

Már nem tudjuk igazán, hogy örüljünk vagy bánkódjunk, amikor az Európai Parlament Állampolgári bel - és igazságügyi bizottsága elfogadta azt a javaslatot, mely szerint a menekültek befogadását szabályozó dublini egyezményt nem igazán a magyar kormány szája íze szerint módosítanák. Az EP-terv(!) lehetővé tenné, hogy azt az országot, amelyik nem vesz részt a rendszerben, az EU a strukturális alapokon keresztül büntethesse. Magyarul, ha továbbra sem lesz hajlandó a magyar kormány menekülteket befogadni a kvóta alapján, akkor ugorhat a kohéziós pénzek egy része..
..

ITT OLVASHATÓ

SZERETNÉM SZERETNI A HAZÁMAT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2017.10.20.

Szeretném szeretni Magyarországot, de nem mindig hagyja magát. Van, hogy ellenszenves, visszataszító arcát mutatja, gőgös és gyűlölködő.

Megmondom őszintén, néha hányni tudnék tőle.

Mint például most, amikor Cserdi polgármesterét, Bogdán Lászlót bántották. Azt az embert, aki többet tett a cigányokért – és ily módon Magyarországért – mint az összes cigányvezető együttvéve. Bogdán nem elvett a romáktól, hanem adott nekik. Cserdiben rend van, a cigánygyerekek kivétel nélkül iskolába járnak, akik abban a korban vannak, gimnáziumban tanulnak.

Bogdán László legutóbb felajánlotta, hogy a falujában, Cserdiben nyaralhat az a néhány menekült, akiket Őcsényből, mielőtt még megérkezhettek volna, elüldöztek...

VENDÉGMUNKÁSOK

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2017.10.20.Scheer Sándor, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója a minap arról beszélt, hogy néhány éven belül elkerülhetetlenné válik kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése a magyar építőipari cégekhez. Onnan ugyanis már most 20-30 ezer ember hiányzik.

Néhány évig úgy tűnt, hogy a Magyarországról elszivárgó honi szakmunkások helyébe Ukrajnából és Romániából érkezik majd a magyar ajkú utánpótlás. Hamar kiderült azonban, ami nagyon is várható volt: a jól képzett határon túliak, amint megkapták a magyar állampolgárságot és vele a schengeni állampolgárok jogosítványait, már pakoltak is, és mentek tovább Ausztriába, Németországba, Angliába. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nem csak a szakmunkásokkal van ez így. Egy évvel ezelőtti erdélyi barangolásom során alkalmam nyílt egy helyi, magyar önkormányzati képviselővel beszélgetni. Büszkén említette, hogy egyszem kislánya, a szeme fénye, a budapesti SOTE orvosi karán tanul. Van ugyan még hátra bő másfél éve, de Amerikában már várja a munkahely. Ahogy lediplomázik, csomagol és irány az újvilág.

Visszatérve az építőiparhoz, ha a 2011-es évi termelés alakulását vesszük 100 %-nak (odáig az építőipar – leginkább az általános nemzetközi válság miatt – mélyrepülésben volt), akkor mára körülbelül 40%-osra tehető a termelésnövekedés. A számokat azonban nem a lakásépítések nyomják felfelé, mégpedig a lakosság hitelfelvételi kedvének erős visszaesése és stagnálása miatt. A hitel-kereslet csökkenése főként a kudarcos lakossági (deviza)hitelek miatt kialakult negatív társadalmi visszhang következménye. Az óriási sikerként tálalt CSOK érezhető változást ezen a területen nem hozott. Hiába vennék fel ugyanis a családok a 10+10 milliós kedvezményes kamatozású lakástámogatási hitelt, a munkahelyi, szociális és egyéb bizonytalansági tényezők hosszú távon nem teszik beláthatóan biztonságossá a törlesztési feltételeket. Ráadásul az emberek tudatalattijában él még az emlék, hogy annak idején a devizahitellel is a Fidesz-kormány ajándékozta meg őket. Ennek kimenetele már ismert, és senki nem érzi védve magát attól, hogy a CSOK esetében is valami hasonló ne következzék be. Teszem azt egy hirtelen jelentős kamatemelés formájában, amennyiben mondjuk az MNB „nemzeti érdekű közkiadásai” ilyesmit tennének indokolttá. Eközben a kormány mégis minden lehetséges módon igyekszik vonzóvá tenni a hitelfelvételt, hiszen az emlékezetes Orbán-program következményeként ma már a magyar bankoknak körülbelül az 50%-a állami vagy csókos kezekben van. Ideje lenne hát nyerni is rajtuk valamit. A lakóingatlan-árak viszont az egekbe szöktek, a fiatalok és a kiskeresetűek számára gyakorlatilag elérhetetlenné váltak. Ennek ellenére a kereslet nő, sőt, sokszor már a tervezőasztalon elkél a lakások többsége. Bérlakás-program még gondolati síkon sem létezik a kormány szociális politikájában, ha egyáltalán létezik a szociális politika fogalma Magyarország kormányának zsebszótárában...


A LÁNYOK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.20.


...Minden, amit életemben tettem, a lányokért volt, minden jó, amiben részem volt, a lányok jóvoltából volt jó.

Én nem értem azokat, akik ezt a saját életükben nem így gondolják.

EGY NEVET MÁRIS KIHÚZTAM: A SAJÁTOMAT - INTERJÚ A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA ÚJ ELNÖKÉVEL, VASHEGYI GYÖRGGYEL

INDEX.HU
Szerző: KOVÁCS BÁLINT, ZUBRECZKI BÁLINT
2017.10.19.


Miután Fekete György mandátuma másodszor is lejárt, többször nem választhatták elnökké a Magyar Művészeti Akadémián (MMA): helyébe november 5-én Vashegyi György Liszt-díjas karmester lép, aki azt mondja: nagyszerű élmény volt számára együtt dolgozni Alföldi Róberttel. Interjúnkban arról kérdeztük, mennyire marad központban az MMA-ban a Feketének olyan fontos magyarságtudat és nemzeti identitás, fogja-e vizsgálni a szervezet a jövőben a művészek politikai hovatartozását, és mit jelent, hogy a szervezet hálás a kormánynak.

Ön aktív karmester és zenekarvezető – marad ideje a szakmájára a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként?

Én karmester voltam, vagyok és leszek is: nem lettem politikus attól, hogy az MMA elnökének választottak. Egyáltalán nem mondom, hogy helytelen, ha valaki politikus, de a jelenlegi elnök úr és köztem az a legnagyobb különbség, hogy ő aktív politikai szerepvállalóként érkezett az MMA élére: fontos munkát végzett az Antall-kormány kulturális államtitkáraként. Büszke lehet arra, amit elért, például a Nemzeti Kulturális Alap létrehozására – enélkül egy hétig sem tudna működni a magyar kulturális élet. Neki markáns politikai véleménye van, így aki ezzel a véleménnyel nem ért egyet, az támadta őt – így működik a politika. Legalábbis azt hiszem, mert szerencsére nem nagyon értek hozzá. Nekem nincs politikai múltam, nem is leszek politikus. Karmester maradok, három évig most másodállásban.

Eljuthat valaki magas szintű politikai kapcsolatok nélkül az MMA legfelső szintjére?

Az MMA és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is köztestület: az MTA 190, mi 6 éve. Ma senki nem vonja kétségbe, hogy tudományos akadémiára szüksége van a nemzetnek, de a magyar nép legendás együttműködési készségét alapul véve valószínű, hogy annak idején erről is voltak viták, ha ezek már le is csengtek. A mi esetünkben a viták aktívabbak, mert kevesebb időnk volt még felépíteni a testületet, de arra a kérdésre, hogy a magyar nemzetnek szüksége van-e egy művészeti akadémiára is, a válasz igen.

Ez egy politikai térben mozgó, nem politikus szervezet, ahogyan az MTA is az. Valószínűleg nekik sem sikerült az elmúlt 190 évben mindig tökéletesen távol maradni a napi politikától – de a célunk ez. Ugyanakkor a kormány stratégiai partnerei vagyunk, és ennek szerintem így kell lenni a mindenkori kormány esetében is...

MARTON LÁSZLÓ KARRIERJE MEGBUKOTT, FELFÜGGESZTI OKTATÓI MUNKÁJÁT A SZÍNMŰVÉSZETIN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.10.20.


Szexuális zaklatásos-ügy: a vizsgálat lezárásáig nem oktat az intézményben az egykori színházigazgató, de még mindig tagad. 

Sárosdi Lilla színésznő, csatlakozva a #metoo-kampányhoz, múlt szombaton jelentette be, hogy húsz évvel ezelőtt egy színházigazgató rendező egy barátjával együtt szexuálisan zaklatta. A színésznő akkor még nem említett nevet, de tegnap videót tett közzé, amelyben elárulta, hogy a Vígszínházban rendező és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanító Marton Lászlóról van szó.

Schilling Árpád, a színésznő férje azzal magyarázta, hogy a felesége azért most állt elő több évtized után a történettel, mert véletlenül egymás után kétszer is találkozott Martonnal, egyszer az utcán, illetve a színházi kritikusok díjátadóján még egyszer. Bár nem is ismerte fel a rendező, de a találkozások felzaklatták. Ez a kétszeres találkozás „jelszerű volt” Schilling szerint, ráadásul mindez „összecsúszott” az Egyesült Államokban ezt megelőzően kibontakozott Harvey Weinstein-botránnyal. 

Marton szerint viszont Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz és „megfelelő lépéseket” helyezett kilátásba.


Aztán mégis felfüggesztette oktatói tevékenységét az egyetemen. Az SZFE is azonnal hárította a felelősséget: azt közölték, hogy "mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben".

Tegnap Schilling Árpád, a színésznő férje az ATV-ben is értetlenségének adott az egyetem reakciója kapcsán: azt mondta, nem érti, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora miért „keni el” a történteket és miért nem tesz lépéseket...

NEM MAGYARORSZÁG, HANEM AZ ELLENZÉK TARTJA HATALOMBAN A FIDESZT


1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.10.20.


A magyar politika oligarchikus (kevesek által uralt), nagyfokú hatalmi koncentrációja nemcsak azt jelenti, hogy a demokrácia vastagon manipulált (a választási rendszerrel, a propagandával, az ún. konzultációkkal, egzisztenciális fenyegetéssel), hanem azt is, hogy nagyon keveseknek van beleszólásuk abba is, hogy hogyan lehetne leváltani a kormányt. Ez a kevés gyakorlatilag a 25-30 ellenzéki pártvezető: pártelnökök és kulcsemberek.

Mostanra nemcsak az világos, hogy a Fidesz híveinek száma a választásra jogosultak 20 és 25%-a között stabilizálódott, tehát alapos kisebbségben van (ezt eddig is tudtuk); hogy a miniszterelnök személye iránt szimpatizálók is messze kisebbségben vannak; hogy a pártok és a pártpolitika iránti bizalom elenyésző; de az is kiderült, hogy az ún. nemzeti konzultációk sorozatban bukások (ha sikernek hazudja is őket a mindent ellepő állami propaganda), a kormány fő témái rendre hazugságok (államcsőd, nyugdíjvédelem, rezsiharc, legalább félig az a migráció-áradat, és a Soros-terv sem Sorosé), és nemcsak hazugságok, hanem az évek múlásával már a kormánypárti szavazók sem hiszik el őket, sőt pontosan tudják, hogy a Fidesz lop, csal és többnyire hazudik. Sőt még valami kiderült az évek során: a magyarok -- mivel nem érdeklik őket az ideológiák, főleg nem a pártprogramok finomságai, viszont a legtöbben kormányváltást szeretnének --, a baloldaltól csak egyet várnak: mutasson erőt, bármilyen összeállításban. Ha nem teszik, szavazók százezrei maradnak otthon, vagy egy részük átszavaz a Jobbikra.

Közben az ország lemarad minden tekintetben az európai versenytársaitól, tehát a kormányzás reálisan is kudarc -- ha egyáltalán kormányzásnak lehet nevezni, ami itt folyik. Ennek ellenére, csodák csodája, a kormány nagy optimizmussal nézhet a 2018-as választások elébe, a mai tudásunk szerint elenyésző esély van a kormányváltásra. Miért?

Mert az a 25-30 ember, akin az ellenzék sikere múlik, nem akar -- vagy csak egy kisebbségük akar -- győzni. Nem válasz erre, hogy a nyolc párt nyolcfélét akar, és a demokrácia lényege, hogy hagyjuk ezeket a saját útjukat járni meg egyébként is konteó. A helyzet az, hogy a baloldali ellenzék pártjai annyira gyengék és annyira értéktelenek -- kevésbé harciasan fogalmazva annyira nincs közöttük lényegi különbség, ami a közjóhoz való jelenlegi vagy posszibilis hozzájárulásukat illeti: nem arról van tehát szó, hogy az ürüléket kéne összeházasítani az arannyal, ami ellen az utóbbi joggal tiltakozhatna --, hogy komolyan semmi okuk nem lenne nem összefogni egymással akármilyen permutációban. Az MSZP nem rosszabb annyival, mint a Momentum, a DK, mint az LMP -- további bármelyik összehasonlításával folytathatnám --, hogy előkelő idegenként lenne okuk a másikkal viselkedni. Ellenkezőleg: mi, állampolgárok, semmitől sem esnénk el, ha bármelyikük kiesne a kalapból. Egyik vagy a másik választása és a többivel szembeni szavazói hiszti csak a szokásos magyar inkompetencia politikai identitásokban való kifejeződése. Ha meg egyenként nem tudják elmagyarázni a választóiknak, hogy egy ilyen választási listától nem kell félteni egyikük integritását sem, hát akkor... nincsenek éppen bizalmi viszonyban a választóikkal, tehát éppen ezért sem érdemes ódzkodni...

KARAFIÁTH ORSOLYA: VISELD A NYÁLAM, A FARKAM, VISELD, HOGY SEMMI KIS TÁRGY VAGY


24.HU - POSZT ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2017.10.20.


#MeToo – tettem ki én is, persze, mint ahogy gyakorlatilag tényleg minden nőtársam, mármint aki követi, mi is történik körülötte a világban.

Mert tényleg minden nő érintett.

És igen, közben, több férfi is jelzi (feltételezem egy részük azért, hogy bagtelizálja az ügyet), hogy őket is érte zaklatás, de azért lássuk be, hogy a legtöbb szexuális abúzus a nőket éri, mutatva, hogy a nőket még mindig sokan másodlagos lényként, másodosztályú állampolgárként kezelik. Mert megtehetik. Mert nincs retorzió.

Torz csönd van, lapulás, gyalázat.

És szabad tere a matató kezeknek, a feneket paskoló ál-atyai paskolgatásnak, a szexista megjegyzéseknek.

Kerültek ki sorra a történetek. És jöttek persze a reakciók. Talán nem vagyok egyedül azok között, akiket a spontán kialakult kampányra adott spontán reakciók a tényeken felül is duplán kikészítettek. Van, aki – és igen, pasi – kiírta, hogy idegesíti az egész, unja ezeket a picsogásokat (konkrétan ezt a szót használta), meg hogy miért épp most kell ezzel jönni.

Mintha nem fogná fel a közösségi megszólalás felszabadító erejét. Hogy valóban segít, ha nem egyedül kell cincogni, hanem látod, hogy hadsereg áll mögötted. Hogy vannak sorstársaid. Hogy nem kell egyedül lapulnod és szégyenkeznek tovább, mert a közösség kikiabálja, hogy nem, nem te vagy a rossz, nem kell magad megalázva érezned. Mert nem a te bűnöd és nem a te szégyened, ami történt. Ellened vétkeztek, és elhitették veled, ezt megtehetik.

Neked tűrnöd kell és hallgatnod – sziszegték eddig a füledbe. És kicsire összemenni belül.


Hány olyan nőt ismerek, akinek évekre tönkrevágta a szexualitását az abúzus! És hányat, akiből most valósággal kiömlik az egész!
...

A NAV MÁR NYÍLT DIKTATÚRÁNAK MEGFELELŐEN DOLGOZIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.10.20.


Tállai ismeretlen művész festményével ajándékozza meg a Vezért, amelyen a világ két legnagyobb játékosa látható.

Minősíthetetlen önmagában is a nyílt korrupció, ahogy Tállai András NAV-elnök focicsapata kapja a Felcsút utáni második legnagyobb TAO-támogatást, azoktól a cégektől, amelyeket a NAV adóügyi ellenőrzése érint(hetne). Ez a második legprimitívebb korrupció, amely valaha volt a világon, ez egyértelműen büntetőjogi kategória. Tállait vesztegetés, befolyással való üzérkedés miatt azonnal le kellene tartóztatni.

Minderre nyilván azért nem kerül sor, mert a Tállai-féle bűncselekmény a miniszterelnök által elkövetett azonos bűncselekmény miatt csupán a második a sorban, és ha Tállait ezért bárki felelősségre vonná, akkor a nagyobb elkövetési értékkel büszkélkedő Orbánt előbb el kellene ítélni. Ilyen pofátlan bűnszervezet még nem birtokolt államhatalmat a demokrácia köntösébe bújtatva.

A kínai kommunista diktatúrában ennek a korrupciónak tizedéért nyilvánosan akasztanak. De Tállai ezzel bebiztosította magának az állását, mert egyrészt a futball támogatása a NER primitív rendszerében felülír mindent, másrészt ezzel zsarolható, még akkor is, ha Orbán is elköveti ugyanezeket a bűncselekményeket, de az önkényúrnak mindent szabad.

Ezután kellene kitérnünk arra, hogy ezek a szervezett bűnözők, akik elfoglalták a magyar államot, és megszállták a kormányzati hatalmat, mire költik azok adóját, akik befizetnek a közösbe, és nem hozzájuk hasonlóan csak lopnak abból. Hogyan veszíti el közpénzjellegét az adófizetők pénze. De ezzel nem untatjuk az olvasót, az egész NER működése másról se szól, csak erről a lopásról a kereszténység nevében.

Az Orbán-maffia mindehhez demokratikusnak és törvényesnek álcázva is beszedhetné azt a pénzt, amit aztán Orbán irányításával ellopnak. Azonban megfigyelhető az a jelenség, hogy a NER legegyszerűbb szerkezetei, legbunkóbb katonái, mint Németh Szilárd, Tállai s társai, elébe mennek a Vezér akaratának, és mindenben már előre meg akarnak felelni. Épp ebből a szempontból tekinthető megbízható előrejelzésnek, amilyen módszerrel ezek a bűnözők a polgárok adóját behajtják...

LÁTÓKÖRÖN KÍVÜL

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG 
- SZABADPOLC
Szerző: DÉRI ERZSÉBET
2017.10.20.


Boldog, aki a nyomorultra gondol
(Zsoltárok könyve, 41. fejezet)

1990-ben jelent meg a Nők Lapjában interjú Juhász Zsófia református lelkésszel, egy fogyatékosokat ápoló és gondozó szeretetotthon igazgatójával. Az intézmény ma az ő nevét viseli. Kíváncsi voltam, hogy 27 év alatt mennyit változott a világ, mi történt a szeretetotthon(köznyelven intézet) falain belül. „Itt az emberek megismerik a küzdelmet, kialakul a felelősségérzetük. Vállukra veszik a másik terheit. S ha valaki terhet hordoz, oszlopemberré válik. Az ilyen emberekre pedig szüksége van a világnak...” Juhász Zsófia mindezt az intézet dolgozóiról, az ott élő fogyatékosok gondozóiról mondta. Miért nem esik szó róluk sohasem? A társadalom szinte semmit nem tud önfeláldozó munkájukról.

Az emberek és a politika látókörén kívül van egy olyan társadalmi szegmens, amely a legrászorultabb, legelesettebb személyekből áll: ezek a fogyatékkal született, illetve orvosi hibából, betegség vagy baleset következtében azzá vált emberek, családjuk, a gondozottakat ellátók és ápolók. A 2011-es népszámlálási adatok szerint közel 500 ezer honfitársunk él valamilyen testi vagy értelmi fogyatékkal, illetve tartósan betegen. Az utóbbi időkben jelennek meg hírek, cikkek erről a nyilvánosság elől eltakart, elzárt világról, például az ÉS 2017. augusztus 18-i számában „Emberi jogokon spórolni nem lehet” címmel közölt interjúban, amelyet Rádai Eszter készített Milanovich Dominikával. Köszönet érte.

Nem tudok arról, hogy a civil kezdeményezéseken kívül bármelyik párt, politikai szervezet a programjában megemlítette volna, hogy a fogyatékkal élők, családjuk, a fogyatékosokat gondozó intézetekben dolgozók érdekeinek képviseletét felvállalná, helyzetükön javítana. Ennek minden bizonnyal az egyik oka, amint ez a 27 évvel ezelőtti interjúból is kiderül, hogy Magyarországon a sérült emberek el vannak dugva a nyilvánosság elől, így rajtuk kívül senkit nem érint meg az ő életük, sorsuk. Pedig mennyire igaz, hogy „az a közösség, amely nem vállal közösséget a fogyatékosokkal, az maga is fogyatékos” (Juhász Zsófia). Emlékszik még valaki arra, hogy néhány éve a Balaton egyik strandjára látogató fogyatékkal élők látványa annyira felháborította az ott pihenő „egészséges” társadalom tagjait, hogy nyíltan tiltakoztak, mivel úgymond zavarta őket a sok kerekes székes?

Magyarország óriási szolidaritásdeficitben szenved. Igaz, adakozunk egy-egy alkalommal, karácsonykor gyűjtést szervezünk, ételt osztunk, beteg gyerekek műtétjeire pénzt utalunk, természeti csapások után együtt érzően adományozunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szolidáris államban élnénk. Azt várnánk, hogy az emberminiszter, eredeti foglalkozását tekintve református lelkész, több odafigyeléssel, empátiával és tenni akarással végezze munkáját. Amikor naponta halljuk, hogy országunk erős és a kereszténység védelmezője, akkor jó lenne, ha valaki megkérdezné: tudja, miniszter úr, hogy a rokkantsági járadék összege 8 év alatt összesen 1695 Ft-tal emelkedett? (A megelőző 8 év alatt 10 ezer Ft volt a növekmény.) 2010 és 2014 között egyetlen forint emelés sem volt! Gondolt arra, hogy Rogán Antal minisztertársa magánútján egyetlen éjszaka kétszer annyit költ Rómában szállodára, mint egy szociá­lis gondozó egyhavi fizetése? Tisztában van vele, hogy a a szociális munkások jövedelme valójában nem emelkedett 8 év alatt? Hogy az ígéretek ellenére nincs életpályamodell? Hallott arról, milyen munkát lát el az egészségügyi otthonokban egy gondozó nap mint nap? Ha kevesen vannak, rendszerint ez a helyzet, akkor egy gondozóra akár 15 gondozott is jut, akiket egyedül fürdet, öltöztet, fogukat mossa, pelenkázik, ha kell, beöntést ad, borotvál, hajat-körmöt vág, ágyból kiemel, és kerekes székbe ültet, ágyneműt cserél, beadja a gyógyszereket. Ugyanez a gondozó tálal, etet – akit kell, szondán keresztül –, mosogat, ha kell, takarít. Mindezt átlagfizetés alatti, 150 ezer forintért, vagy kevesebbért. A hatalmon lévők közül a magukat naponta kereszténynek hirdetők mennyiért vállalnának el egy napra ilyen munkát? Amikor udvarias levélben szülői értekezletre invitáltak az EMMI vezetői közül valakit, a minisztériumból erre még csak nem is válaszoltak. Vajon miért: mert nem akartak szembesülni az általuk is jól ismert valósággal, vagy csak nem érdekli őket a fogyatékkal élők világa?
...

MI TÖRTÉNT VALÓJÁBAN A CSERDI POLGÁRMESTERREL?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2017.10.20.


Megaláztak. Azóta nincs nyugalmam, állandóan ezen jár az eszem, és mindennap sírok miatta. Bogdán László, Cserdi község független polgármestere így beszél arról, hogy három hete, egy fórumot követően a közönségből többen rátámadtak, szidalmazták, megrugdalták, leköpték, utána pedig egy zebrán el akarták gázolni.

Bogdán visszatérő szereplője a médiának. A roma településvezető sűrűn szól az ellen, hogy sortársai csakis a többségi társadalom kirekesztő magatartásával magyarázzák és mentegessék a cigányok nehéz társadalmi helyzetét, állástalanságát, szegénységét. Hirdeti, hogy a romák tanulással, munkával és törvénytisztelettel dolgozhatják le hátrányaikat, mindezért falujában sokat tesz. A 400 lelkes, főként cigányok lakta Cserdiben a romák – többek között a faluvezető ösztönzésre - szorgosan részt vesznek a közmunka programokban, igyekeznek taníttatni gyermekeiket, s a Baranya megyei település közbiztonsága rendkívül sokat javult az elmúlt években. Bogdánt gyakran hívják a romák problémáival foglalkozó rendezvényekre, hogy beszéljen céljairól és eredményeiről. A cserdi polgármester szeptemberben újra főszereplője lett a híreknek: miután a Tolna megyei Őcsény lakói nem engedték, hogy egy helybéli fogadós vendégül lásson migránsokat, Bogdán felajánlotta, hogy falujában üdülhetnek a jogszerűen nálunk tartózkodó menekültek...

A NÉMET LIBERÁLISOK NAGY VISSZATÉRÉSE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: LABANINO RAFAEL
2017.10.20.


A 2013-ra látványosan összeomló német liberális párt, az FDP az évtized európai politikai visszatérését hozta össze a szeptember 24-i német szövetségi választásokon. De milyen ez a párt, mit képvisel, és milyen hatással lehet Európára?

...A pártot 2013-ban az akkor mindössze 34 éves politikus, Christian Lindner vette át, miután a választási fiaskó után az egész vezetés háttérbe vonult vagy örökre kiszállt a politikából. Lindner 18 évesen lépett be a pártba, és 1998-tól tartozott a legnépesebb szövetségi állam, a német gazdaság negyedét adó Észak-Rajna-Vesztfáliában a tartományi FDP vezetésébe. 2000-ben, 21 évesen az állam legfiatalabb törvényhozási képviselője lett. 2009-ben bekerült a szövetségi parlamentbe is.

2009 decemberében az FDP főtitkára lett, ami a pártelnök után az egyik legfontosabb tisztség a német pártokban. Ekkor már sokan az FDP jövőbeni vezetőjeként tekintettek rá, ő volt a párt talán legnagyobb reménysége. 2011 decemberében azonban hirtelen lemondott a tisztségről (az eurós mentőcsomag körüli pártszavazás elszabotálásával vádolták a párt euroszkeptikusai a vezetést, és a viszonya amúgy is feszült volt Philip Rösler elnökkel, mert Lindner az előző elnök, a 2015-ben leukémiában elhunyt Guido Westerwelle emberének számított). Így a 2013-as vereség után „az ölébe hullott” az FDP elnöksége, amit ekkor rajta kívül senki sem akart megszerezni...


ITT OLVASHATÓ

A NER ALULRÓL: A FIDESZES SIKKASZTÓ TANÁRT REJTEGETIK, AZ ELLENZÉKI TANÁR NEM KAPTA MEG AZ ÁLLÁST


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.10.20.


Két tanár pályája is a média érdeklődésének középpontjába került az utóbbi pár napban. A sorsukat egy valami határozta meg: a Fidesszel vannak, vagy ellene.

Király András: pro Fidesz.

Korábbi munkahelyén, az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnáziumban meglovasította a diákok támogatására szánt alapítvány vagyonát – írta a HVG. Több mint 3,6 millió forintot vett ki folyamatosan az alapítvány bankszámlájáról, a pénz egy részét ígérete ellenére máig nem adta vissza. Ráadásul az ügyet megpróbálták eltussolni, a kollégákkal még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak. Ebben közrejátszhatott a HVG szerint, hogy Király András fideszes kapcsolatokkal rendelkezik, sőt, benn ült az V. kerületi önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságában, mint a Fidesz–KDNP által delegált tag.

Az alapítvány feljelentése alapján indult nyomozás határideje november 15-én lejár. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy az ügyben "egy főt gyanúsítottként hallgattak ki sikkasztás bűncselekmény miatt".

Király András pályája ennek mindezek ellenére csak kicsit bicsaklott meg: ugyan a múlt héten személyes okra hivatkozva lemondott a belvárosi önkormányzatnál betöltött pozíciójáról (és már nem fideszes bizottsági tag), de újra felvették egy másik iskolába dolgozni.

Ráadásul a Klik szabályosan eltitkolta, hogy újra alkalmazzák...

NEM MINDEN ŐCSÉNY: EGY OROSHÁZI NŐ ÉS A MUSZLIM SÉRÜLTEK TÖRTÉNETE - HA A HATÓSÁGOK ÉPPEN NEM RONTANAK A HELYZETEN, AZ EMBERI KAPCSOLATOK MÉG MŰKÖDNEK MAGYARORSZÁGON

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2017.10.20.


Egy kisbusz borult fel a hónap elején Királyhegyesnél, amikor sofőrje rendőri igazoltatás elől próbált menekülni. A balesetben sok kurd fiatal is megsérült, akik családjukhoz tartottak Németországba. Az esetről a kormánypárti bulvárlap felháborodott cikket közölt, miszerint a horrort hozták magukkal a közel-keletiek. Utánajártunk, és kiderült, ha a hatóságok éppen nem rontanak a helyzeten, az emberi kapcsolatok még működnek Magyarországon.

"Agresszív migránsok zaklatják a magyar orvosokat"

– ezzel a címmel magához képest hosszú anyagot közölt a Ripost kormányzati bulvárlap október 5-i száma. A cikk arról szólt, hogy egy kisbusz Királyhegyesnél áttört egy rendőri ellenőrző ponton, majd autós üldözés után felborult egy körforgalomban. A kisbuszban 19-en voltak, a sofőr és 18 közel-keleti utasa. A sofőr embercsempész volt, utasai iraki kurdok. A balesetben az egyik utas meghalt, sokan megsérültek, többen súlyosan. Három kórházba kerültek a sérültek, a Ripost szerint "az orvosok agreszív jelenetekről, tettlegességről és üvöltözésről" számoltak be.

"A valószínűleg arab származású migránsok inzultálják az orvosokat és folyamatosan követelőznek." A lap a szemükre vetve írta, hogy csak arabul beszélnek, nem tudnak más nyelven. Együttműködésre szerintük nem hajlandóak, pedig több orvos is segíteni próbál nekik. "Csak azt hajtogatják, vigyék őket haza" (itt a cikk némileg ellentmondásba keveredik korábbi állításával, mely szerint nem tudták megértetni magukat). Sőt, belemarnak az orvosok kezébe, és a személyzet arcába öntik a kapott innivalót, mert az nem volt elég hideg – állítja a lap. Eddig az ő olvasata...

NEW YORK, NEW YORK...

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Susan
2017.10.20.


New Yorkot látni és… jól megnézni! Akár ez is lehetne a szlogenje Susan mai posztjának, aminek külön érdekessége, hogy szerzője ugye Los Angelesben él, tehát tulajdonképpen írásában kicsit két amerikai nagyvárost is összevet egymással. A rengeteg fotót külön köszönöm neki!

“A Washingtonról írt posztomban említettem, hogy az idei családi túránk másik, és nagyon várt célpontja New York volt. Annál is inkább, mert kíváncsiak voltunk, vajon a személyes tapasztalataink melyik irányba billentik a két metropolisz – Los Angeles és New York – közötti (természetesen teljesen felesleges :)) rivalizálást.

Vajon a realitás alátámasztja vagy megcáfolja-e a kliséket? Következzen akkor egy nagyon szubjektiv beszámoló egy Los Angeles-i magyar első benyomásairól, röpke négy nap élményeiről.

#1: Manhattan


Nehéz megfogalmazni azt az érzést, amikor az ember testközelből tapasztal meg olyasmit, amit képekről már-már unalomig ismer. Az “ez tényleg olyan, mint a filmekben/képeslapokon” érzéstől az “el sem tudom hinni, hogy tényleg itt vagyok”-ig terjed a skála.

Valahogy így voltunk vele, amikor New York-ba érkezésünk másnapján először csöppentünk Manhattan beton dzsungelébe. Egyszerre lenyűgöző és félelmetes sétálni a felhőkarcolók árnyékában: érezni azt, hogy mennyire kicsik es jelentéktelenek vagyunk, de ugyanakkor szinte tapintani az állandóan hullámzó tömegből áradó energiát.

Amint a Wall Street-en jólszabott öltönyben siető, telefonjukon a következő meeting-ről tárgyaló yuppiek a zöldre váltó lámpánál határozottan elénk vágtak a zebrán, nem tudtuk eldönteni, vajon ezt arroganciának, vagy a túlélési technika természetes megnyilvánulásának kell elkönyvelnünk.

Aztán New York-i tartózkodásunk utolsó napjára rájöttünk, ez semmi más, mint Manhattan ritmusa. :)

Arra is rájöttünk, hogy a közlekedési dugókban egymást és a kereszteződésekben hömpölygő embertömeget mesterfokon kerülgető autósok, taxisok állandó tülkölése sem feltétlenül a türelmetlenség jele, hanem csak ezzel figyelmeztetnek, “figyelj, itt vagyok mögötted/melletted”.

Hát, mit mondjak, a Los Angeles-i forgalom is elég izgalmas tud néha lenni, de kismiska az ittenihez képest. Családunk minden tagja egybehangzóan állította, hogy nem vezetne semmi pénzért Manhattanben...

NEM NEMZETI KONZULTÁCIÓ, HANEM SZÉKEK KELLENEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.10.20.


...Ez már komolyan mindennek a legalja. Miért tartjuk fenn ezt a tetves rendszert, ha az oda befizetett pénzünket arra költik amire csak kedvük szottyan, ahelyett hogy arra költenék ami prioritás? Lassan ott tartunk, hogy az állam képtelen gondoskodni a saját fenntartásáról. Évről évre egyre több adót befizetve, egyre inkább omlik össze az egész rendszer.

Nekünk nem milliárdokba kerülő nemzeti konzultációnak hívott választási kampány kell, hanem székek, melyeken gyermekeink biztonsággal ülhetnek. Az ország legnagyobb problémáját nem a bevándorlás jelenti, hanem a saját romjai alól segélykiáltásokat hallató közintézmények. Az omladozó kórházak, a saját hibájukon kívül utcákra dobott családok százai. Ne egy olyan embert gyűlöljünk akiről semmit nem tudunk, hanem háborodjunk fel azon, amilyen a valóság. Amilyen az az élet, amelyet ma egy átlag magyarnak élnie kell.

Nem a gaz liberális sajtó az, amely hazugságokat terjesztve a szegény nyugdíjasok Erzsébet utalványaira áhítozik. Mi csak azt szeretnénk hogy a hazug mézesmadzagok mögé lásson mindenki. Szegény, gazdag, fiatal és idős egyaránt. Azt szeretnénk ha tudnák mi a valóság, tudnák hogy unokáik és gyermekeik nem hazaárulók akkor, amikor az országot elhagyják. Nekik egyszerűen elegük lett abból, hogy idehaza nincs jövő és nincs létbiztonság. Nem ők a hibásak.

ÍGY ÁLL MACRON: KELL-E AGGÓDNIA, S HA IGEN, MIÉRT?


FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2017.10.19.Pár nappal vagyunk az első elnöki interjú után, és tudjuk, hogy Macron a társadalom nagy többségét nem győzte meg. De mit jelent ez pontosan? Most akkor hogy áll Emmanuel Macron?

Többször hangsúlyoztam, hogy Macronnal nem most kell aggódnia a népszerűsége miatt – de akkor mi miatt kell aggódnia? Mire juthat a reformjaival?

Milyen intézkedéseket tervez most a kormányzat? Milyen csoportokhoz kíván szólni?

Sikerült-e Macronnak vasárnap a fontos politikai célokat elérni, például megmagyarázni, hogy az elszólásaiban nincs osztálylenézés?

Erről beszélgettem Görög Máriával a Civil Rádióban...

VEREBES ISTVÁN SZERINT MARTON LÁSZLÓ ÚRIEMBER, DE NEM VONJA KÉTSÉGBE SÁROSDI LILLA FÁJDALMÁT

444.HU
Szerző: BOROS JULI
2017.10.20.


Egészen elképesztő volt az Egyenes Beszéd csütörtök esti adása, amelyben Verebes Istvánt kérdezték a frissen kipattant, hazai vonatkozású szexuális zaklatás ügyében. Fontos tudni, hogy a rendező korábban maga is kommentelt a botrányt kirobbantó színésznő, Sárosdi Lilla posztja alatt, melyben - akkor még név nélkül - egy ismert rendezőt vádolt azzal, fiatal korában mélységesen megalázó módon abúzálta. Akkor még nagyon támogató volt.

Azóta viszont Sárosdi Lilla meg is nevezte azt az embert, aki szerinte lealacsonyító módon bánt vele, úgy látszik, a színigazgató véleményét a nevesítés nagyban befolyásolta. A közel 20 perces beszélgetés során Verebes nagyjából azt mondta, jó, ha ragadozókról beszélünk, csak ne nevezzük meg őket. Verebes István elmondta, mióta ő a pályán van, úgy 40-50 éve, egy magyar színházvezetőnek semmilyen kockázata nincs abban, hogy mit csinál. Azt tehet a társulat tagjaival, amit akar.

"Rangos színészeket küldhet parkolópályára, tönkretehet családokat. A színésznő mindent meg akar csinálni, hogy játsszon. És ezzel vissza lehet élni."

Hozzátette, ő bármit tehetett volna pályája alatt, de akkor is hat évig igazgató maradt volna. De ő persze nem tette, ugyanakkor

"Marton Lászlót nem lehet felfüggeszteni, ugyanis jeles rendező, és sok színész köszönheti neki a pályáját"...

TARANTINO A WEINSTEIN-ÜGYRŐL: "ELEGET TUDTAM AHHOZ, HOGY TÖBBET TEGYEK, MINT AMENNYIT TETTEM"

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2017.10.19.


Quentin Tarantino az a hollywoodi rendező, aki talán a legközelebb állt Harvey Weinstein producerhez, és most azt mondja, évtizedekig tudott a többszörös szexuális zaklatással megvádolt producer történeteiről, és most szégyelli magát, amiért nem állt a sarkára, és hagyta ott a producert. „Eleget tudtam ahhoz, hogy többet tegyek, mint amennyit tettem” – mondta Tarantino.

„Több volt ez, mint az átlagos pletykák. Másodkézből tudtam. Tudtam, hogy megtett néhányat ezek közül” – mondta a rendező, aki most azt kívánja, bárcsak felelősséget vállalt volna azért, amit hallott. Szerinte ha megtette volna, amit meg kellett volna tennie, akkor nem dolgozott volna Weinsteinnel.

Tom Hanks ugyanebben az ügyben a BBC-nek nyilatkozva azt m
ondta fordulóponthoz érkeztünk. Szerinte a producer vezetéknevéből „főnév, ige” lesz. „Mindenkinek vannak történetei a »szereposztó díványról« bizonyos szemszögből” – mondta Tom Hanks...

FIDESZESEK: SIMÁN LEHETNÉTEK ZÖLDEK!

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2017.10.20.


Sem anyagi, sem ideológiai érv nem szól a fakivágó-betonzúdító mániátok mellett. Gondolkodjatok.

Most, hogy a Fővárosi Közgyűlés megpróbálja a népszavazás megfúrásával kimódolni, hogy mindenképpen kopár betonsivataggá csúfítsák a Római-partot, közben szépen pusztítják a Városligetet, a vizes vébé dúlását is folytatva, zúdítják a szűretlen-tisztítatlan szennyvizet a Dunába, és még ezer más, szó szerinti szemétség, szóval kérdezzük már meg: muszáj ezt?

Nem, nem költői kérdés, komolyan gondolom. Szilárd meggyőződésem ugyanis, hogy a Fidesz simán lehetne az egyik legzöldebb formáció. Semmiben nem korlátozná a fontos céljaikat, vagyis a demokrácia lebontását és a lopást.

A mindenkinek mindent kötelezően előíró, akarnok hatalomgyakorláshoz simán passzolna egy csomó zöld elem. Betiltani a nejlonzacskót, kötelezni a faültetésre minden szereplőt, erre meg arra terelni az autókat, csupa-csupa olyan elem, aminél lehet parancsnokként pózolni, és még jó is...

MATOLCSY AZ UTOLSÓ PILLANATIG HALOGATNI AKARJA A KAMATEMELÉST - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.10.20.


A visegrádi négyek vezetői megállapodtak az Európai Bizottság elnökével abban, hogy el kell kerülni a 27 uniós tagország nyugati, illetve keleti csoportra szakadását, és hogy az EU jövőjéről folytatandó tárgyalásokon valamennyi tagállamnak részt kell vennie.

Erről beszélt Bohuslav Sobotka cseh kormányfő Brüsszelben azután, hogy – lengyel, szlovák és magyar miniszterelnök-társával együtt – különmegbeszélést folytatott Jean-Claude Junckerrel, még az uniós csúcstalálkozó előtt. A megbeszélésről a Reuters hírügynökség jelentése alapján tudósít a New York Times. A beszámoló megfogalmazása szerint a négy euroszkeptikus kormányfő és Juncker csaknem háromórás munkavacsoráján a migráció, illetve az olcsó kelet-európai munkaerő problémája volt a két fő téma.

Szintén a Reuters elemzését közli a New York Times arról, hogy a növekvő munkaerőhiány és a bérek emelkedése Közép-Európában felfelé nyomja az inflációt, és ez arra kényszeríti a térség néhány országának a központi bankját, hogy áttérjen a megszorító politikára a pénzügyi engedékenység évei után. A cseh központi bank már végrehajtott augusztusban egy csekély mértékű kamatemelést, és a piacok a jövő hónapban újabb emelésre számítanak. Csehországban példátlanul alacsony, 3,8 százalékos a munkanélküliség, az infláció pedig az elmúlt öt évre visszatekintve most a legmagasabb.

A lengyel és a román központi bank részéről szintén kamatemelés várható a jövő évtől, különösen abban az esetben, ha az Európai Központi Bank elkezdi visszafogni kötvényvásárlási programját, és a maga részéről szintén megkezdi a várt megszorító politikát.

Az Európai Unió keleti szegletében a Magyar Nemzeti Bank lóg ki a sorból, amely ígéretet tett arra, hogy legalább 2020-ig a rekordalacsony 0,9 százalékos szinten fogja tartani az alapkamatot, sőt, további lazítás lehetőségét is meglengette. A jövő évi választások elébe néző Orbán Viktor szoros szövetségese által vezetett bank az utolsó pillanatig halogatni akarja a kamatemelést, mert fontos kormányzati célnak tekinti a gazdasági növekedést – írja a Reuters nyomán a New York Times...

KORRUPCIÓINFÓ: HADHÁZY SZERINT AZ INGATLANBÉRLÉS AZ ÚJ OLAJSZŐKÍTÉS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.10.19.


Az ingatlanbérlés az új olajszőkítés – ezt Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő állapította meg szokásos heti korrupcióinfóján. Példának a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gyakorlatát mutatta be.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) fő kedvezményezettként horribilis pénzt, 30 milliárd forint uniós támogatást nyert „alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” címen 2015-2018-as megvalósítási időszakra, illetve további 23milliárdot „digitális szakadék csökkentésére” konzorciumi tagként.

Hadházy szerint alapos a gyanú, hogy ezekből az uniós pénzekből fizetik irodáik főbérlőit, döcögősen indokolható szerződések alapján.

A hivatal két budapesti irodaházban is bérel összesen bruttó 4500 négyzetmétert és parkolóhelyeket átlagosan 2000-2500 forintos négyzetméterenkénti bérleti díjért. Hadházy nem feltétlenül az összeget sokallja ebben az esetben, hanem magát a konstrukciót tartja megkérdőjelezhető szükségességűnek...

ULTIMÁTUM NÉLKÜL SEMMIT NEM ÉR A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYJAVASLAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.10.19.


A Közös Ország Mozgalom választási törvénymódosító javaslata ugyan csak részben oldja meg a Fidesz által saját magára szabott választási törvény korrekcióját, de még az sem ér semmit a választás bojkottjára vonatkozó ultimátum nélkül.

A Közös Ország Mozgalom törvénymódosító javaslatán nyolc párt képviselői dolgoztak, a parlament elé pedig az LMP, az MSZP, illetve az Együtt, a PM és a Liberálisok képviselői terjesztik, a javaslat elutasítása esetére azonban a választáson érintett pártoknak nincs válaszuk. Ha a Fidesz a várakozásoknak megfelelően simán elutasítja a javaslatot, akkor az ellenzéki pártok azt szó nélkül tudomásul veszik, és részt vesznek egy általuk rossznak, aránytalannak, egyenlőtlennek és hamisnak tartott választáson is. Miért? A pénz miatt.

Ezért önmagában az is furcsa, hogy a parlamentbe jutás esélyével vagy reményével induló ellenzéki pártok “kamupártoknak” nevezik azokat a szerveződéseket, amelyek az indulásért megszerezhető pénz miatt vesznek részt a törvénytelennek tartott választáson, mivel ők is a pénz miatt teszik ezt: csak több pénzért, és olyan pénzért, amelyet reményeik szerint nem kell visszafizetni. Ehhez hozzá kell számolni a parlamentbe jutás után kapható évi 100 milliós nagyságrendű állami pártfinanszírozást, melynek a parlamentbe kerülés a feltétele.

Ha az ellenzéki pártok az igazságos választási törvény követeléséről lemondanak akkor, ha a Fidesz elutasítja a javaslatot, és tudomásul veszik a jelenlegi hamis választási rendszert, amelyről ők maguk állítják, hogy aránytalan, egyenlőtlen és törvénytelen (mert a fenti pénz megszerzésének szándéka felülírja a törvényes és egyenlő választás követelményét), akkor ezek a pártok ugyanolyan “kamupártok”, mint azok, amelyek vállaltan pénz miatt indulnak a választáson.

Ha a Fideszt semmi nem “fenyegeti” a választási törvénymódosítás elutasítása esetén, s ha a Fidesznek mindössze csak azért kellene a módosítást elfogadnia, hogy saját hatalmát és a választási győzelmét kockáztatva megváltoztassa eredeti szándékát, amely hatalmának bebetonozására irányult, akkor a Fidesz ezt nem fogja megtenni. Miért tenné? Így ismeri ezt a pártot bárki? Ez egy álnaiv feltételezés és egy képmutató pótcselekvés, amely most azt hazudja, hogy “mi megtettünk mindent”...

SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.10.19.


És színész benne minden férfi és nő:
Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár
Életében.

Aztán vagy megkapja, vagy nem, sok mindentől függ - közöttük első a tehetség, de lehetnek éppen más szempontok is.
Azt szokták mondani, hogy a tehetség eget kér, de az is eget kér, akinél ez hiánycikk, aztán ki ezzel, ki azzal pótolja hiányosságait.
Van, aki személyes adottságait használja, van, aki dolgozik vadul, de a művészeti szakmákban ez kevés, a kistehetségű delikvensből a sok munka sem csinál szobrászt, legfeljebb ügyes kőfaragót.
A megkeseredett emberek aztán bosszút állnak a világon, a kisemberek a nagyokon és az első adandó alkalmat kihasználva magyarázatot találnak saját sorsukra.
A magyarázat egyetlen bekezdése sem tartalmazza a "nem voltam eléggé tehetséges" szófordulatot...

Nem szeretem a húsz év utáni igazlátókat, még akkor sem, ha esetleg igazuk lenne.
Nem szeretem őket, mert ott bújkál bennem a gondolat, hogy bizonyára azon morfondíroznak, hogy mi lett volna, ha megpuszilják a Nagyhatalmú Főrendező kukacát, lehet, ma ők lennének Jászai Mari vagy Blaha Lujza.
De az is lehet, hogy a puszi elmaradása csak a meghökkenés műve volt - nem volt idő alaposan átgondolni a dolgot, ez okozhatta a balesetet.
Tulajdonképpen egy férfi és egy nő között annyi minden dolog megeshet, és aki meg tudja nekem mondani, hogy húsz évvel ezelőtt egy nő milyen előzmények után és milyen reményekkel szállt be egy neves és a szakmában hatalommal bíró ember autójába, az valószínűleg hazudik.
Lehet, előtte ivott kicsit, lehet, bolondozott kicsit, kacérkodott a kocsi tulajdonosával, de meghökkent az elé táruló látványtól, és tiltakozott.
Olyan ez kicsit, mint amikor egy nő felmegy egy férfi lakására - ha a nő női mivoltában teszi ezt, lehet, hogy nem fekszik le, de határozottan megsértődik, ha még csak kísérlet sem történik megpocsékolására...

ITT AZ EU ÚJ MENEKÜLTÜGYI TERVEZETE, AZ EGYÜTT NEM MŰKÖDŐ TAGORSZÁGOK BÜNTETÉSRE SZÁMÍTHATNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2017.10.19.


Megszűnhet a menekültek érkezési tagállamban való regisztrációja, de a jövőben uniós forrásoktól eshet el az a tagállam, amely nem működik együtt Brüsszellel a menedékkérők elhelyezésében. A javaslat a menekültek biztonsági ellenőrzését is megszigorítaná.

Az Európai Parlament szakbizottsága ma délben reformtervezetet fogadott el a menekültekről szóló ún. dublini szabályozáshoz. A 2016 májusa óta megvitatott, most előterjesztett módosítás szerint, megszűnne az uniós érkezési ország mint a kérelem leadásának helye. Ezeket a jövőben gyorsabban bírálnák majd el és a tervezet hangsúlyozza az összes tagállam - köztük Magyarország - közös felelősségvállalását a menekültek elosztásánál, elhelyezésénél.

A EP belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) ülésén a javaslat 43 szavazatot kapott 19 ellenében. Ha azt az Európai Parlament felsőbb szervei is elfogadják, rövidesen kiválthatja a jelenlegi szabályozásokat is.

Az új rendszer szerint elsősorban az esne latba a regisztrált menekültek elhelyezésnél, hogy a kérelmezőnek van-e valamelyik EU-tagországban már rokonsága, ennek hiányában pedig egy speciális elosztási kulcs segítségével vennék le a többlet terheket azokról a tagállamokról, ahol most aránytalanul sok menedékkérő tartózkodik...

KOPONYÁK, ESZMÉK, SOROS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.20.


Hollik István minden bizonnyal egy jóravaló fiatalember, aki olykor leviszi a szemetet, vasárnap, mise után pedig meglátogatja a mamáját. Olykor-olykor (elég gyakran) viszont szól is neki a szája, amit nem kéne annyira erőltetni, mert elrontja a rózsaszínű idillbe hajló összképet.

Az Agymenőkben, amikor Sheldon a saját személyiségéről akart értekezni, Leonard frappánsan állította le a kibontakozni készülő szózuhatagot. Azt mondta a kényszeres fizikusnak, hogy neki nincsen személyisége, csak kedvenc sorozatai vannak.

Hollik keresztényi manusnak sincsen saját arca, ám sorozatai sem, az ő agyát nem a scifi meg a húrelmélet, hanem a párt zabálta föl. Neki kedvenc orbáni hagymázai vannak, amelyeket hirtelen-váratlan a legszokatlanabb helyeken böfög fel, arra ügyelve, hogy legyen a közelben mikrofon.

Nem róhatjuk meg ezért igazán, ilyen az összes. A már nem is tudható hányadik fideszvonal a permanens csatában, akiken távolról szaglik a kontraszelekció. Hol vannak már a pokornik és társaik? Elfújta őket a szél, és eljött a némethszilárdok kora, ami hasonlítással minden magasságot és mélységet sikerrel megmutattam.

És akkor Soros...

ELEMZŐ FÁJDALOM

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON 
- SZABADPOLC
Szerző: DEMÉNY PÉTER
2017.10.20.


Azt hittük, azt reméltük, mindenről a ceauşizmus/a kádárizmus tehet. Levéltárakban kutakodunk, fogcsikorgatva megsiratjuk a besúgó apáinkat, és próbálunk tovább lépni, bár esetleg mi gurulunk dühbe a legjobban, ha valaki Szilágyi Domokos besúgó múltját csak szóba hozza. A kommunizmus vezette be az egymás iránti kölcsönös bizalmatlanságot, a tabuk társadalmát, az abortusztilalmat, a melegek, az alkoholisták, a más vallásúak elleni ellenszenvet, a kommunizmusban vált annyira hamissá az „önkritikát gyakorolni” képmutató műfaja. A kommunizmus után harminc évvel azonban még mindig ugyanott tartunk, és előtte is ott tartottunk. Ha a Horthy-rendszer képes volt úgy maradni a köztudatban, mint a siratni való aranykor, akkor ott tartottunk, nem vitás. „Ha valaki a kádárizmus iránt érzett mély gyűlölete miatt nem gyűlölte eléggé a horthyzmust, mert nem jutott ideje, energiája vagy figyelme rá, vagy nem látta elég világosan a két korszak között az összefüggést, akkor ennek a könyvnek az olvasása közben mintegy pozitív módon pótolhatja a mulasztást. Most már ennek a névtelen, elnyomott emberi lénynek a tönkretett élete miatt is gyűlölni fogom a Horthy-korszakot. Ezért a megvilágosító élményért igen hálás vagyok a szerzőnek.” – írja Nádas Péter az Önkéntelen vallomásban, a Horthy István özvegye emlékezéseiről szóló esszéjében. Az özvegy bizonyára nem értette, miről is beszél ez az író. Amúgy is, ez egy zsidó, nem tudtad? Ja, az más.

Ismerek egy leányt, akinek az apja gumibottal verte a gyermekeket, olykor a feleségét is, a fejére zúdította a lisztet, felpofozta. Ha elmentek az asszony egyik testvéréhez, sorozatosan megalázta a gyermekeket, mindenki rettegett tőle. Télen kiparancsolta őket a hóra, „most nincs házatok!”, üvöltötte, a nagyobbik fiát leköpte, majdnem megfojtotta, a gyereknek menekülnie kellett otthonról, többször is a legjobb barátjánál aludt.

Telt-múlt az idő, a leány sok mindenen keresztülment, megalázták, megverték, becsapták, míg végül találkozott egy olyan fiúval, aki megbecsüli, szereti, a tenyerén hordozza. A nagynénik, nagybácsik, de még a tulajdon anyja is (az apja közben meghalt) folyton azt kérdezi, mikor lesz gyermekük, és semmi módon nem lehet elmagyarázni egyiknek sem, hogy miért nem akar a leány (a fiúnak más okai vannak, bár nem nagyon különbözőek). A leány mindig idegesen megy haza, ha találkozik velük, mert hiába magyaráz, kiabál, sír szinte – a célzások, pajkos utalások („lehet mintát venni”, „jöhet a kis X”) nem maradnak abba. De hát miért is csodálkozunk? Nagynénik, nagybácsik egyaránt a régi fényképeket osztogatják a Facebookon egy-egy aranyeső kíséretében, és az anya hüppögve lájkolja őket.

Ez maga az öntudatlan Erdély, az az Erdély, amelyből Tompa Andrea és Vida Gábor új regényei táplálkoznak. „A hallgatás akkor a legérdekesebb, amikor megtörik” – nyilatkozza Tompa Andrea Rostás Eninek a könyvesblogon (az interjú címe is ez), és regényt nyilván nem lehet írni a folyamatoshallgatásból. „Nem gondolom, hogy volt ebben valami perverzió” – mondta Vida Gábor a nulladik Látó-táborban Szilágybagoson, mármint abban, ahogy a családja belenevelte a borzalmas romániai magyar hallgatásba.

Ez az Erdély éppen olyan tágas, mint amilyen szűk a világa. Földrajzilag tovább terjed a Királyhágónál, az a Kőröskisjenő is belefér, ahol Vida született Arad mellett, szellemi vagy lelki világa azonban hallgatástól hallgatásig tart. Nem lehet arról beszélni, hogy a nagyapa alkoholista, az apa meg depressziós, hogy a másik nagyapa egy ájtatos zsarnok, hogy a széki asszony megszökött a férjétől, és egy férfinak a szeretője, akitől gyermeke is lesz aztán – az a férfi sem szereti, csak használja.

Nem volt benne perverzió, de önreflexió sincs, nem is akar lenni. Az áldozatokban is nagyon ritkán: Kalinak, a széki asszonynak merev képzete van a férfiról, a munkáról, az ételről, ha rászólnak, sem tud kilépni belőlük. A rózsanemesítő sem lép ki semmiből, kreativitása megreked a rózsái között. Annuska kiabál, de Eleonóra jámbor és vak marad.

De ha valaki kiabál, miért nincs önreflexió? Mert minden családban kiabál valaki: a leányéban, akinek a történetével az esszémet kezdtem, ő maga, az Egy dadogás történetében az elbeszélő, azaz Vida Gábor, az Omertában Annuska. A tükörtartás nem inspirálja a szembenézést?

Minden azt mutatja, hogy nem. „Meg fog téged verni az Isten, fiam” – mondta Vidának az anyja, miután elolvasott egy részletet a könyvből („Megírtam, elmeséltem, elvicceltem, elsírtam, amit lehetett.” Szekeres Dóra interjúja Vida Gáborral, Litera). Emlékszem arra a beszélgetésre, melyben egy kiskorában bántalmazott fiú elmesélte, amikor végre kilépett a családból, a nagyanyja megharagudott rá. „Kiteregette a szennyest.”

Tipikus hárító mondatok. Ezek nem mi voltunk, mi nem így éltünk, te értetted rosszul, te vagy a hibás, már gyermekkorodban sem lehetett veled kezdeni semmit. Kalinak, aki ordít, hiszen megszökik, el kell költöznie Décsi Vilmostól, és a férfi semmit nem tesz a költözést elkerülendő, sőt. A boldogság nem lehetséges, csak a mi törvényeink szerint. Mi a bajod neked a mi törvényeinkkel? Meg nem foghatom...