2019. június 5., szerda

A FIDESZESEK NEM AKARTAK VITATKOZNI A MAGYAR TUDOMÁNY HELYZETÉRŐL AZ MTA ELNÖKÉVEL, ÚGYHOGY HAZAKÜLDTÉK INKÁBB

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.06.05.


Lovász László, a kutatóhálózatától várható hamarosan kényszerűségből megváló Magyar Tudományos Akadémia elnöke is meghívást kapott az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésére, ám sok köszönet nem volt abban, hogy a professzor ellátogatott a Parlamentbe: a bizottság kormánypárti tagjai ugyanis leszavazták az MTA munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről 2015-2016 címmel benyújtott beszámoló megvitatását.

A Népszava beszámolója szerint az ülés elején Lovász rövid összefoglalót tartott a beszámolóról; szerinte az eredmények, következtetések is bizonyítják, hogy a magyar tudomány európai szinten elismert, támogatott és tiszteletben tartott. Arra is kitért, hogy az Európai Kutatási Tanács által kiírt pályázatok durván felét is rendszerint magyar tudósok nyerik meg. Az MTA kutatóintézet-hálózata pedig – a ráfordított összegekhez képest – Európa legjobbjai közé tartozik.

Lovász beszámolójára Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára reagált, aki kétségbe vonta az MTA beszámolójában szereplő számok hitelességét, majd a fideszes többség a napirendet is elnapolta. Cseresnyés arra hivatkozott, hogy a doktori fokozatot szerzők aránya nemhogy csökkent az elmúlt években, hanem éppen hogy nőtt az Oktatási Hivatal statisztikái szerint. Lovász erre azt felelte, hogy az egyetemi oktatási adatok a felvi.hu-ról származnak, és nem ők tehetnek arról, ha ezek nem egyeznek az Oktatási Hivatal adataival.

Az ülésen jelenlévő ellenzéki képviselő, Szabó Szabolcs szerint Lovászt megalázták azzal, hogy elnapolják a beszámolóról szóló vitát, miután meghívták a professzort a Parlamentbe...

PÉNZMOSÁSRA KÉSZÜL ORBÁN A NÉPIRTÓ MIANMARI REZSIMMEL IS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.05.


Ezúttal 46 millió dolláros hitelkeretet nyitott az Orbán-rezsim az Eximbanknál, hogy ugyanazt a pénzmosásra használt modellt áteresszék a dél-kelet-ázsia Mianmaron is. Szijjártó Péter külügyminiszter erről az ország államtanácsosával tárgyalt, miután az találkozott Orbánnal is.

"A “kötöttsegély-hitelprogram” modell lényege az, hogy több tízmillió dollár közpénzt helyeznek ki zűrös országokba, ahol a pénzt a magyarok által meghatározott feladatokra az Orbán-rezsim által kijelölt magyar cégeknek fizethetik ki. A programok végrehajtását, tartalmát Magyarországról senki nem ellenőrzi, így lesz a közpénzből magánpénz."

Minden országban ugyanazt adják el, például elektronikus személyi igazolványok készítésére szolgáló szoftvert, mezőgazdasági üzemet és vízhálózatot. Hozzácsapnak mindenhol egy keretet, hogy ingyen tanulhatnak az ország diákjai magyar állami egyetemen. Senki nem tudja, hogy ebből a pénzből mennyi a kenőpénz, mennyi marad a közreműködő országnak, a helyi döntéshozók milyen formában kapják meg a kenőpénzüket. Az egész “keleti nyitás” és “déli nyitás” erről szól, egy meghatározott magyar vállalkozói kör a magyar költségvetésből idegen országban kap megrendelést, és így mosnak ki a költségvetésből tízmillió dollárokat magánzsebbe.

Egy példa, 2017-ben Laoszban 160 millió dollár “kötöttsegély-hitelprogramban” állapodtak meg, “a program keretében magyar cégek folytathatják vágóhidak és feldolgozóüzemek építését Laoszban, részt vehetnek a főváros, Vientián szennyvízhálózatának felújításában, ipari parkok vízellátórendszereinek kiépítésében, valamint az elektronikus személyi igazolványok rendszerének kialakításában” mondta el Szijjártó laoszi sajtótájékoztatóján. 2009-ben már 8,6 millió dollár (2,37 milliárd forint) értékben magyar cégek építettek mezőgazdasági farmokat az ázsiai országban, a tavaly indult programban pedig 30 millió dollár értékben magyar vállalatok az élelmiszerbiztonsági rendszer modernizálásában vettek részt.

A pénzmosó modellel kapcsolatos hazugság úgy hangzik, hogy “a kezdeményezések hozzájárulnak Laosz gazdasági fejlődéséhez, a cégeknek pedig jó lehetőséget jelentenek, hogy eredményesen szerepelhessenek külső piacokon”. Csakhogy ezek nem “külső piacok”, mert mindent a magyar kormány pénzén építenek, a külföldi ország közbeiktatásával. Ez csak egy kihelyezett közbeszerzés nélküli magyar állami megrendelés, amelyből ha bármi megépül, az külföldön van, de az ügyletből semmi nem ellenőrizhető. Mezőgazdasági farmokat építtethetne Orbán Magyarországon is, ugyanezek a magyar cégek talán képesek lennének Magyarországon is építeni valamit, de akkor minden látható...

ARRÓL VAJON MIKOR ÉRKEZIK HÍR, HOGY MILLIÁRDOS KÓRHÁZFEJLESZTÉSEK KEZDŐDNEK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.06.05.


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ismét egy nagyszerű hírt jelentett be. A tatai Szent Kereszt plébániatemplomot 625 millió forint közpénzből felújítják. Ennek egyik oka Soltész szerint az, hogy ahol ott vannak az egyházak, segíteni kell a jelenlétüket, jövőjüket. Ezt a magyar állam vajon miért dönti el az adófizetők helyett is? Biztosan fontos egy templom több mint fél milliárd forintos felújítása, de kétlem, hogy Tata városának ne lenne sürgetőbb problémája jelenleg. Hogy ez érdekli-e a kormányzatot? Nem hinném...

A SZEGÉNYEKET AKARTÁK VELE SEGÍTENI, AZTÁN A SZEGÉNYEK ELLEN FORDULT

INDEX
Szerző: DOMSCHITZ MÁTYÁS
2019.06.05.


Képzeljük el, hogy egy olyan világban élünk, ahol minden a túrórudi árához van kötve. Egy liter benzin a túrórudi 300 százalékába kerülne, a papír zsebkendő a 80 százalékába, a sportcipőket pedig a túrórudi értékének százötvenkétszereséért árulnák.

ELÉG FURA LENNE, NEM?

Márpedig a szociális juttatások és bizonyos családtámogatásoknál ehhez hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy nem a túrórudihoz vannak ezek kötve, hanem a nyugdíjminimumhoz, aminek az értéke – a túrórudival ellentétben – 2008 óta változatlan.

A nyugdíjminimum – vagy más néven minimálnyugdíj, jogi szövegekben pedig az „öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege” – az az összeg, amit az mindenképpen megkap, aki jogosult a nyugdíjra, azaz mire betölti a nyugdíjkorhatárt, fizetett munkával vagy más jogosultságszerző tevékenységgel (például gyereknevelés) ledolgozott 20 évet. Alapvetően arra találták ki, hogy ha valaki ebben a két évtizedben rosszul fizető munkákat végzett, az is kapjon havonta annyi pénzt, amiből már így-úgy meg tud élni. Az így-úgyot azért kell hozzátenni, mert mindössze 28 500 forintról van szó.

Ekkora nyugdíjat a Pénzcentrum tavaly januári adatai alapján összesen 69 ember kap, mivel a nyugdíj értéke az emberek havi nettó átlagkeresetétől függ, ez pedig általában elég magas ahhoz, hogy a minimálnyugdíjnál több pénzt járjon a nyugdíjasoknak. A nyugdíjminimum valódi jelentőségét az adja, hogy az értékéhez van kötve több gyermekvédelmi vagy szociális juttatás...

VICSORÍTANAK, HOGY LÁTSSZON AZ ARANYFOGUK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.06.05.


...Az MTA és az Orbán-kormány között egy éve folyik a vita. Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap benyújtotta a 2020. évi költségvetési tervezetet; Palkovics László semmit nem csinálok sok százezer forintért miniszter pedig az Akadémia struktúráját is megváltoztató törvénymódosító javaslatot. Ez alapján az MTA elveszítette kutatóhálózatát, költségvetése a töredéke lesz a korábbinak.

Először odabökött az MTA-nak, majd elnapolta a fideszes többség a parlament kulturális bizottságában a vitát – mindezt úgy, hogy Lovász László matematikusprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke megjelent. Azért élőben látni, hallgatni egy világhírű tudóst, nem mindennapi dolog. Csakhogy a fideszesek úgy vannak kiképezve, hogy sem csórókat, sem okos, világhírű tudósokat nem láttak még soha. Kerülik őket, hogy ne kelljen segíteniük az elesetteken, illetve okos ember mellett csak vicsorítanak, hogy kilátsszon az aranyfoguk.

A bizottság elnöke, Cseresnyés Péter államtitkár pontosan ezért nem is értette Lovász László MTA-beszámolóját, ezért védekezésül kétségbe vonta a számok hitelességét. Nem számít ilyenkor az sem, hogy az MTA-t rendszeresen ellenőrzi az ÁSZ, eddig nem találtak jelentős problémát. A fideszes államtitkár az egykori KDNP-s politikust, Mizsei Zsuzsát, az MTA gazdasági igazgatóját is megalázta. Majd a fideszes többség elnapolta a napirendet, “nehogy véletlenül vitatkozniuk kelljen”.

Bambábban nézhettek, mint a borjú az új kapura. És ki az a Cseresnyés Péter? Majd még szólok róla. Azt tudjuk, hogy Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas és Wolf-díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia, és az amerikai National Academy of Science rendes tagja. 2014 óta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

És akkor a minden formájában totálkáros Orbán emberei megint bemutatták agyzárlatos énjüket. Csak azt tudnám meddig tűrik a magyar tudósok és nem tudósok, hogy ez az alakzat tovább dolgozik egy le- és meghülyített országon. Ezek az otrombák valahogyan így működnek:

Fideszes1: – Te, ültessünk gömböt! Fideszes2.: – Gömböt, mért pont gömböt? Fideszes1.: – Mert a kocka már el van vetve!


Bocsánat, de mindenkit a maga szintjén kell kezelni. Saját magukat alázták meg a suszterhetykék, és fel sem fogják. Lovászhoz Lászlóhoz fel sem érnek, égig érő létrával sem...

FAZ: A KERESZTAPA MEGADJA A HANGOT, ÉS AKI ETTŐL ELTÉR, AZ HAMAROSAN ELTŰNIK A FIDESZBŐL

HUPPA
Szerző: Huppa-értesülés
2019.06.05.


...A FAZ szerzője megállapította: Gulyás mindig is Orbán előretolt kommunikációs bástyája volt, amikor külföldre kellett jelzéseket küldeni. Kizártnak tekinthető, hogy Gulyás magától korrigálná Orbán álláspontját. A keresztapa megadja a hangot, és aki ettől eltér, az hamarosan eltűnik a politikai színpadról, legalábbis a Fideszéről. A magyarok nem maradtak meg a szavaknál: az EPP-ben rosszul fogadott két tartalmi vitát a múlt héten többé-kevésbé csendesen lezártak. Egyrészt megszüntették a reklámadót, amelyet mindig is a független média gazdasági bajba juttatására irányuló további eszköznek tekintettek megfigyelők. Ennél fontosabb, hogy Orbán elhalasztotta a tervezett közigazgatási bírósági rendszer felállítását.

Ezzel szemben a Fidesz szerint Weber bizonyos vereséget szenvedett már az uniós csúcson, amikor a kormányfők hangsúlyozták jogukat a bizottsági elnök kiválasztásához. Gulyás a múlt héten Michel Barniert a magyar kormány számára elfogadhatónak minősítette. (Mint azóta kiderült, rossz lóra tettek, megválasztották Webert – huppaszerk.) A Fidesz soraiban nyilvánvalóan kijózanító hatással volt, hogy az európai választásból nem a politikai jobboldal került ki ragyogó győztesként, hanem éppen a zöldek. A Fidesz odahaza ugyan egyértelműen győzött, de alighanem ennél többet remélt. Ráadásul a fiatal Momentum párt 10 százalékot szerzett, és láthatólag a Fidesz vizeiben halászott sikeresen. Mindez alighanem mérsékelte az EPL elhagyására irányuló vágyat. Most újra azt hangsúlyozzák, hogy a pártcsaládon belül afféle konzervatív platformot kell építeni, ahol a Fidesznek is helye lenne, és ahol a V4 államok kereszténydemokratái is helyet foglalhatnának, valamint esetleg Silvio Berlusconi pártja is, de Matteao Salvini Ligájával inkább csak együttműködni gondolna a Fidesz, semmint pártcsaládi sógorságban állni – írta Löwenstein...

BÖJTE CSABA: FÉLÜNK A MIGRÁNSOKTÓL, KÖZBEN MI HALUNK KI

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.06.02.


Félünk a migránsoktól, közben mi halunk ki – mondja a szórványban és szerte Erdélyben gyermekmentő munkát végző Böjte Csaba. Az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány 83 házában jelenleg nagyjából 2100-an élnek és tanulnak. A ferences szerzetes régebben bányászként is dolgozott, még azokból az időkből tudja, hogy mindig, mindenre van megoldás. Rendületlenül hisz Erdély felemelkedésében is, sőt meg van róla győződve, hogy egyszer Bukarestben, a parlament épületére is kikerül majd a székely zászló. Mert előrelépni csak közösen lehet. (Az interjú eredetileg húsvétkor jelent meg a Magyar Hang hetilapban.)

Járt valaha a leégett Notre Dame-ban?
– Háromnapos zarándoklaton jártam Párizsban, de csak kívülről láttam a Notre Dame-ot. Akkora tömeg volt, hogy nem tudtunk bejutni.

Sokan szimbolikusnak tartják, hogy éppen most, húsvét előtt, s épp a multikulturális Párizsban történt egy ilyen drámai tűzeset. Ön is lát ebben szimbolikusat, vagy ilyen szempontból ne értékeljünk túl egy egyelőre tisztázatlan eredetű tűzesetet?
– Döbbenetes, hogy túlélt annyi háborút, a város bombázását és egy felújításban vész majdnem oda. Ha netán bebizonyosodna az, hogy nem véletlenül történt, ami történt, akkor Európa szeptember 11-éjéről beszélhetnénk. De erről – egyelőre legalábbis – nincs szó. Egy ilyen esemény mindenképpen mérföldkő lehet az európai kereszténység történelmében – újra kell építeni, mert ha veszni hagyjuk vallási, kulturális értékeinket, mi magunk is elveszünk...

ORBÁN TOTÁLISAN MEGHUNYÁSZKODIK, MEGSZAVAZZA WEBERT IS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.04.


Európa “erős embere”, aki szerint új vezetőkre van szükség Brüsszelben, olyan erős emberekre, mint ő, meghunyászkodott, mint egy kiskutya, miután az összes jóslata megbukott, a szélsőjobboldali fasiszták nem vették át az uralmat Európában, Európa Orbán Viktor ellen szavazott. Orbán bejelentette, méghozzá éppen az ő illiberális programjának terve miatt megbukott volt osztrák alkancellárra való találkozó után, hogy nem támogatja Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelölését sem, mert alkalmatlannak tartja a feladatra.

"Az Euronews információi szerint, miután Orbánnak nem sikerült megpuccsolnia sem az Európai Néppártot, sem az Európai Uniót, és két szék közül a pad alá esett, megszavazza Manfred Webert, miközben Webernek nem is lenne szüksége Orbán szavazatára. Orbán nyalogatja mindenki kezét, úgy tesz, mintha mi sem történt volna, és meghunyászkodva sompolyog vissza a “bevándorláspárti” Néppártba, amely nem képviseli a keresztény értékeket."

Orbán szemrebbenés nékkül köpi szembe saját magát, saját szavait, eddigi propagandáját, és saját szavazóit is, akiket elhitetett, becsapott, és akik arra adták a szavazatukat, hogy Orbán jól elbánjon ezekkel a Soros irányítása alá került néppártiakkal, és minden jogállamot tisztelő demokratával. Miután nem tudta őket legyőzni, próbál visszasompolyogni közéjük. Jellemtelenebb, kétszínűbb, gerinctelenebb vezetője még nem volt Magyarországnak, de ezen nem kell csodálkozni: jellem, gerinc és egyenesség csak jogállamiságot, emberi jogot tisztelő demokratáktól várható, egy köztörvényes bűnöző, maffiózó, és illiberális fasiszta erre képtelen, tőle ilyen emberi értékeket elvárni nem lehet...

INTERAKTÍV TÉRKÉP: NÉZZE MEG, HONNAN ÉS HOVA MENEKÜLTEK TRIANON UTÁN A MAGYAROK

ÁTLÁTSZÓ / ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2019.06.04.


Nemrég tették közzé Dékány István történész Trianoni árvák című könyvéhez összegyűjtött adatbázist kereshető formában a trianoni tragédia után elmenekült vagy kitoloncolt magyarokról. Mi most egy interaktív térképen megmutatjuk, hogy ezek az emberek honnan, és hova menekültek.

Az első világháborús összeomlás után az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai és a szomszédos országok megkezdték a területfoglalást. A magyar állam vezető tisztségviselőit hűségeskü letételére kötelezték, akik ezt megtagadták, azokat kiutasították országukból. Az anyaország a marhavagonokban érkező menekültek jelentős részének nem tudott sem állást, sem lakást biztosítani, így azok hónapokig, évekig a vagonokban várták sorsuk jobbra fordulását” – áll a könyv ismertetőjében...

TALÁN MÉG UTÁNUK IS KÖPNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2019.06.05.


...Amikor majd évek múltán valaki nekiveselkedik annak, hogy átfogó és rendszerezett, alighanem több könyvespolcnyi szakirodalmat felölelő diagnózist fölállítson az Orbán-rezsim anatómiájáról, akkor fontos lenne, ha legalább lábjegyzetben belekerülne az is, amit a CEU, az MTA, az 1956-os Intézet, az Országos Széchényi Könyvtár és megannyi fölösleges oktatási-kutatási-tudományos-kulturális baromsággal foglalkozó intézmény mellett az éppen soros következővel művelnek az elvtársak.

Ez itt fent a Fidesz-kormány magas beosztású/befolyású kormányzati tisztségviselőinek reakciója arra a tényállásra, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) dolgozóinak jóval több, mint kétharmados többsége (100%) tiltakozik az ellen, hogy Magyarország legnagyobb közgyűjteményét kipaterolják Budapestről és Debrecenbe költöztessék, 87%-uk pedig úgy véli, a költözés számukra egyet jelent azzal, hogy új munkahely után kell nézniük. A kormányzati-önkényuralmi döntés formálisan ugyan még nem született meg, ám a költözés kérdése eldöntött – írja a hvg.hu.

Nem fogom azzal a kincstárian cinikus költői kérdéssel kezdeni (és folytatni sem), hogy ugyanbiza min tetszenek csodálkozni? Valahogy most nem jön a billentyűzetemre hasonló sem. Annál is inkább, mert még nem volt képes átfogni a tudatom, hogy egyáltalán van ilyen. Hogy ennyire bele lehet szarni mindenbe és mindenkibe, ha egyszer a fényességes nemzeti világítótorony valamit eldöntött. Hogy – jelen esetben – nem számít az sem, ha a felbecsülhetetlen értékű és egyedülállóan nagy (összesen 10 milliónál is több példányból álló) gyűjtemények megsérülnek esetleg, ha az intézmény hozzáértő, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberei akár mind egy szálig felmondanak, ha az MTM közoktatási funkciója csorbul (sokkal több diák számára lesz elérhetetlen Debrecenben, mint Budapesten), hogy itt már tényleg semmi nem számít. Egy évtizednyi hatalomépítő pusztítás után is nehéz elhinni, hogy ez és ilyen a Fidesz. A legutolsó, névtelen, repedt sarkú fegyverhordozótól a magas beosztású kormányzati tisztviselőn át a keresztapáig.

Hogy azt vágják a közalkalmazottként is legfeljebb havi 300 ezret, de jó eséllyel inkább 150-200 ezer forintot kereső múzeumi dolgozó arcába, hogy minek hőbörög, amikor naponta repülőzhet Budapestről Debrecenbe és vissza, és hogy bezzeg amikor Egyiptomba utazott közpénzen nem sírt a szája, sebaj, majd jön a következő, senki nem pótolhatatlan. Túl azon, hogy természetesen valóban senki nem pótolhatatlan és megkerülhetetlen (ha lenne emberanyag körülötte, érdemes volna ezzel a futballistát is naponta szembesíteni), az egészen biztos, hogy előrelátható és előre nem látható károk és problémák nélkül nem lesz áthidalható ez az idióta döntés (ez sem!), hogy közmunkásokkal és önkéntes, semmihez nem értő pártkatonákkal nem lesz működtethető az intézmény. Sem Felcsúton, sem Debrecenben, sem Alsókővágóörsön.

Természetesen nem csodálkozunk semmin, hiszen ezt látjuk tíz éve. Ha a Párt kinéz valamit magának, onnan pusztulnia kell mindennek és mindenkinek. Ha véletlenül nem lehet ellopni, akkor el lehet üldözni. Ha nem lehet teljes egészében megsemmisíteni, akkor valami aberrált érvelésre hivatkozva át lehet alakítani és politikai befolyás alá vonni. És ha csak egyszerűen útban van, akkor hányást lehet tenni a szemére, amiért a hála helyett ugrál és elégedetlenkedik, miközben igazán megbecsülhetné magát. Aztán a rendre sorra kerülők majd előbb-utóbb úgy is beletörődnek, mert eddig is mindig beletörődtek. Az a fontos, hogy nem lehet gyengeséget mutatni, és soha nem szabad feladni akkor sem, ha teljesen nyilvánvaló, hogy valami olyasmit tesznek tönkre, ami történetesen jól működik. De ami a legszebb benne, hogy senkitől nem kérdezik meg, hogy kire tetszett szavazni, drága múzeumi dolgozó hölgy vagy úr, mert akkor esetleg átgondoljuk, megfontoljuk, elállunk a rombolástól...

ÖSSZEOMLOTTAK AZ ÁLLAMI MILLIÁRDOKKAL KITÖMÖTT KAMUSZÍNHÁZAK, 94 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT AZ ÁRBEVÉTELÜK

G7
Szerző: FABÓK BÁLINT
2019.06.04.


A magyar állam nagyjából kilenc milliárd forintot költött rájuk, a bevallásuk szerint külföldön százezrek látták az előadásaikat, forgalmuk alapján ismert budapesti színházakat is leköröztek, a tao-rendszer megszüntetése után azonban azonnal összeomlottak. Januárban mutattunk be egy öt színházból álló hálózatot, amely hiába maradt teljesen ismeretlen, mégis az egyik legnagyobb nyertese volt a 2009-ben bevezetett kultúrafinanszírozási rendszernek.

Az öt színház gyors és gyanús felemelkedésük mellett számos ponton kötődött egymáshoz. Többségük ugyanarra a címre volt bejegyezve, ugyanaz az ember készítette el beszámolóikat, több hasonlóság volt honlapjaikon, és kötődtek a színházi élet egyik befolyásos alakjához, Megyeri Lászlóhoz, akinek kulcsszerepe volt a tao-rendszer megalkotásában.

Az öt színház nettó árbevétele összesen 3,4 milliárd forint volt 2017-re. A május végén közzétett pénzügyi beszámolóik alapján ez az összeg tavaly több mint 94 százalékkal csökkent, 190 millió forintra. A legnagyobbnak számító Műhely Produkció forgalma 935 millióról 28 millió forintra csökkent. Arányaiban még nagyobb zuhanás volt a Maszka Színháznál:

835 millió forintos árbevétele egy év alatt három millió forint alá esett...

CSERNOBIL: A SZOVJETUNIÓ HŐSEI

444.HU
Szerző: ÚJ PÉTER
2019.06.05.


Hogy zseniális ellenpontozás a műsorszerkesztésben vagy puszta véletlen, nem tudom, de egyáltalán nem tűnt triviális húzásnak, hogy a nyolcévados őrület végjátékában tomboló Trónok harca-láz közepén tolja be az HBO – mint egyszeri nukleáris mérnök RBMK-reaktorba a grafit szabályzórudat – a csernobili atomkatasztrófáról szóló minisorozatát. A Csernobil május 6-án indult, egy nappal a GOT 8/4 után, utolsó, ötödik része pedig Amerikában hétfőn, Magyarországon június 4-én, kedd este ment le.

Talán az volt a terv, hogy lehozzák a közönséget a sárkányos-boszorkányos-óriásos-törpés Grimm-mesevilágáról, de arra aligha számíthattak, hogy a Csernobil már a nyitóepizód után tönkreveri a GOT-t (és a Drótot, a True Detective-et, a Breaking Badet, az összes nagy kedvenc tévésorozatot) a mindenféle népszerűségi listákon.

Apró öröm is öröm (bár, hogy őszinte legyek, nem is olyan apró): nem csak annak örül az ember, hogy IKEA-subaszőnyegekbe bújtatott, műanyag kardokkal hadonászó mesefigurák helyett valódi drámát és valódi arcokat lát, hanem már annak is, hogy nem kell óvodásmódon „szpoilerveszély! szpoilerveszély!” feliratokat elhelyeznie a cikkek elején, megelőzendő a fel- és elmeháborodott olvasói reakciókat. (Szpoiler: igen, felrobbant.)

Az élet a legnagyobb forgatókönyvíró – így szól a filmszakma (=tévésorozatszakma) új nagy közhelye, mert ugyan ki az úristen tudna erősebb sztorit kitalálni, mint például a kolumbiai kokaincsászár Pablo Escobaré? A Narcos alkotóinak azért könnyebb dolguk lehetett, mint a Csernobil-stábnak. Az atomerőmű-katasztrófa története egyáltalán nem kalandregényszerű, az egész sztori magva mégis egy rendszer, a kommunista rendszer végtelen romlottsága, ostobasága, kegyetlensége. Ezt kellett fölfejteni valahogy. Craig Mazin forgatókönyíró-producer és csapata a világ legnagyobb ámulatára fölfejtette...

LÁZÁR JÁNOSÉKNAK EGYELŐRE NEM JÖTT BE A KASTÉLYBIZNISZ


24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.06.05.


Bár nem volt veszteséges, meglehetősen gyenge évet zárt tavaly az a Lázár János résztulajdonában álló részvénytársaság, amely a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilágban felépített fényűző vadászkastélyt birtokolja, s amit az egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter és családja földjei vesznek körbe.

A főtevékenységként ingatlan-bérbeadással foglalkozó Grosswiese Zrt. beszámolójából kiderül, hogy a társaság 16 millió forint bevétel mellett mindössze 2,4 millió forint nyereséget termelt 2018-ban, miközben több mint 20 millió forintnyi tartozás terheli. 2017-ben egyetlen alkalmazottja sem volt a cégnek, tavaly viszont már három embert foglalkoztatott.

A gyenge eredmény azért is érdekes, mert még 2017-ben a Délmagyar érdeklődött a Nagyréti Vendégháznak elnevezett létesítményről, az ingatlant üzemeltető társaság akkori főtulajdonosa – Kulik Jenő – pedig azt közölte a portállal, hogy a kastélyt ezer euróért (jelenlegi árfolyamon 320 ezer forintért) lehet majd bérelni. De hozzátette:

a létesítményt prémium vendégeknek szánják, akiket a tulajdonosok saját kapcsolataikon keresztül érnek el, így a vendégházat nem is fogják nyilvánosan meghirdetni.

Tavaly számoltunk be arról, hogy új, a nyilvánosság elől rejtőzködő tulajdonosai lettek a kastélyt birtokló Grosswiese Zrt.-nek miután a társaság főrészvényese, Kulik Jenő ügyvéd megvált részvényeinek többségétől. A cégnyilvántartásból ekkor – a jogszabályok értelmében – törölték a Lázár Jánoshoz egyébként több szálon köthető jogászt, miután tulajdonrésze 50 százalék alá csökkent...

MÉG MINDIG 60 FORINTTAL DRÁGÁBB A BENZIN, MINT AZ ÉV ELEJÉN VOLT - HOVÁ TART VAJON AZ OLAJÁR?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.05.


Sok autós üdvözölte örömmel, hogy mától nagyot csökkent az üzemanyagok ára. Valójában azonban akkora üdvrivalgásra nincs ok, hiszen a benzin litere így is mintegy 60 forinttal kerül többe, mint az idei év elején. Ráadásul kérdéses, hogy a mostani trend meddig marad majd fenn.

Mától 9 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 7 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát a Mol, ami jókora lépés. Tavasszal nem egészen két hónap alatt – gyűjtötte ki az Azénpénzem.hu – a benzin ára literenként 44 forinttal, a gázolajé pedig 13 forinttal emelkedett. Az azóta eltelt időszakban összesen a benzin további 8 forinttal, a dízel pedig 4 forinttal drágult. A magyar autósoknak igazi szépítést csak május vége és most június eleje hozott...


MEGALÁZOTTAN ANGLIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ 
Szerző: Határátkelő
2019.06.05.


Amikor először elolvastam István levelét, az volt az első kérdésem: de akkor miért van még ott? A kérdés szerintem sokakban felmerül majd, azzal együtt is, hogy persze az idősgondozás sehol sem tartozik a legkönnyebb munkák közé – így az Egyesült Királyságban sem. Érdekes az is, miként jut el valaki addig, hogy ennyire negatívan lássa a dolgokat.

„Ha szereted, hogy megaláznak, ha szereted, hogy mindennap csesztetnek a munkahelyeden, ha élvezed, hogy nap mint nap beléd rúgnak, ha szereted, ha mindennap kioktatnak, akkor van számodra egy álom meló: idősgondozás Angliában vagy Walesben!

Három éve dolgozok Angliában és Walesben különböző idős otthonokban, legalább 50 különféle otthonban dolgoztam az ügynökségi munka következtében.

A munkatársaim döntő többsége rosszindulatú, kétarcú, alig várja, hogy kioktasson, beléd kössön. Legtöbbje nagyon udvarias és élvezettel rúg beléd a hátad mögött.

A szemedbe udvarias, rád mosolyog, megdicsér, majd másnap felhívja a főnököd, hogy milyen rossz munkát végzel.

Az otthonokban a nővér a főnököd, akik általában kegyetlenek, például feladatuk, hogy minden lakónak legyen bélmozgása naponta, ezért számolatlanul adják a hashajtót a lakóknak, a lakók többsége folyamatos hasmenése van ezért.

Nem izgatja őket, hogy legyengülnek szerencsétlenek, úgy gondolják, hogy ők a nővérek, ezért bármit megtehetnek. A munkatársak legtöbbje nem egy IQ-bajnok, de mindegyik nagyságrendekkel okosabbnak gondolja magát nálad, mert utasítást tud adni neked. :-)

Az ügynökség irodájában dolgozók szintén azt hiszik, sokkal okosabbak nálad, mert ők jól beszélnek angolul. Mindenfélét hazudnak neked, azt hiszik, a hazugságokra te sose jössz rá, mert hülye vagy, hiszen nem beszéled tökéletesen a nyelvet.

A jobban fizető munkákat nem adják neked, hétvégén, ünnepnapon te otthon vagy másokkal ellentétben, mert te nem beszéled tökéletesen a nyelvet. Te hülye vagy, neked ez is jó alapon...

Élvezik, ha bármivel letolhatnak. Nagyon élvezik a legapróbb hatalmat fölötted. Élvezik, ha azt hiszik, átvernek, megaláznak, kitolhatnak veled. Az otthonokban a legrosszabb munkát neked adják, élvezd.

Nem csak a bennszülöttek csesztetnek, a bevándorlók sokszor még rosszabbak! A könnyen megkeresett pénzed segítenek elkölteni Angliában és Walesben, nehogy túl sok pénz maradjon a zsebedben!

Itt gyakorlatilag mindenki átver, becsap, kihasznál. Az autószerelő kicseréltet veled egy csomó alkatrészt, ami jól működik, azt mondja, elvégezte a kerékbeállítást, de a gumid továbbra is félrekopik.

Amikor lakást bérelsz, az ügynökségi díjat nem egyszer akarják veled kifizettetni, hanem azt hazudják, hogy azt fejenként kell fizetni, ha 10 gyereked van, akkor tízszer! :-)

Ha rájössz, hogy az állami táppénz itt semmi, és biztosítást akarsz rá kötni, akkor kiderül, hogy a viszonylag olcsó ár, amit az ár-összehasonlító oldalon látsz, az nem igaz, a többszöröséért akarnak rád sózni egy olyan biztosítást, amire neked nincs is szükséged!

Itt mindenki korrupt és hazug!

Szóval garantáltan nem lesz honvágyad: otthon érzed magad!

Ha túl akarod élni, néhány szabályt be kell tartanod:

1, ne bízz meg senkiben!

2, ne ossz meg túl sok információt magadról.

3, jól teszed, ha csak semleges témákról beszélgetsz

A tapasztalataim teljesen hasonlóak a gyári munka esetében is! Szóval, ha rájöttél, hogy ez az igazi álommeló számodra, akkor vár az idősgondozás Angliban és Walesben...

MIÉRT JÓ, HA ROSSZ? - EURÓPA VÁLASZTÁSOK UTÁN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MARKÓ BÉLA
2019.05.31.


A közös Európa természetesen közös olvasmányokat is jelent. Idézeteket, amelyeket Párizstól Budapestig ismernek legalább egy generáció tagjai, és ezek az idézetek akadálymentesen közlekednek Keletről Nyugatra vagy fordítva. Mondjuk a Švejk. 

Nem tudom, olvassák-e ma annyian, mint annak idején az én kamaszkoromban, de meggyőződésem, hogy ugyanúgy oda kellene adni az újabb nemzedékeknek, mint ahogy nekünk is a kezünkbe nyomták hajdanában. Nem az iskolában, hiszen az igazán fontos olvasmányok úgy kötelezőek, hogy tulajdonképpen nem azok. Kevés olyan alapmű van, mint Jaroslav Hašek pikareszkje, amelyből többek közt azt is megtanulhatjuk, hogy Budejovicében minden megtörtént már, ami Európában, sőt, bárhol a nagyvilágban. Sokszor jut eszembe mostanában, kellene valaki vagy valakik, akik figyelmeztetnének, hogy ami velünk történik éppen, Budejovicében már előfordult. Nagyon kellene az a zseniális együgyűség, amelynek segítségével megszabadulhatnánk állandó frusztrációnktól, hogy kelet-közép-európai vagy balkáni alulnézetből nem lehet megérteni Európát. Budejoviceinek lenni nem handicap, mert mindannyian budejoviceiek vagyunk. Jaroslav Hašek nagy leleménye ez, és harminc éve, amióta egykori kulturális és politikai otthonunkba próbálunk visszatérni, tehát integrálódni, most először érzem úgy, hogy mégsem olyan lehetetlen a különbségeket felszámolni. Ne tessék meglepődni, van némi irónia is ebben, de alapjában véve tényleg azt hiszem, hogy az unióba való belépésünk óta éppen a mostani választások közelítették igazán egymáshoz Keletet és Nyugatot. Ami jó is, rossz is. Jó, mert talán jobban értjük egymást, mint eddig. Rossz viszont, mert azt jelenti, hogy a császár arcképét Európában mindenütt „leszarták a legyek”, nem csak nálunk, és valószínűleg sok mindent újra kell gondolni a közeljövőben. A lényeg: ma éppúgy Budejovice London is – az állítólag csak néhány hónapra szóló EP-választásaival –, mint például a másfajta abszurdumokat produkáló Budapest vagy Marosvásárhely. Akármennyire furcsa is, ezek a választások olyan új törésvonalakat mutattak meg, amelyekhez képest a „régi” és „új” országok közti különbségek mellékesnek tűnnek. Ezért is próbálok optimista következtetéseket levonni azokból az eredményekből, amelyek más megközelítésben éppenséggel lesújtóak lehetnek. Hiszen az Európai Parlament két nagy doktrínája, a kereszténydemokrata– konzervatív és a szociáldemokrata végül is eléggé megtépázva került ki a megmérettetésből, az Európai Néppártnak talán harminckilenccel, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének harminchattal lesz kevesebb mandátuma a következő ötéves ciklusban. Ezt az előrejelzésekből egyébként már sejteni lehetett, azt viszont már kevésbé, hogy nem az euroszkeptikusok fognak igazán megerősödni, hanem a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért, az ALDE, amely az előző hatvankilenchez képest harmincnyolccal több mandátummal rendelkezik, illetve az ESS, a Zöldek is tizenhét hellyel többet kaptak, mint az eddigi ötvenkettő. Ideiglenes adatok ezek, nem lehet még biztosan tudni, hogy végül ki hova áll, és azt sem, mi lesz például a Fidesszel vagy akár a román szociáldemokratákkal. De mindenképpen jelentős változásokra lehet számítani, csak nem úgy, ahogy jósolták a közvélemény-kutatások. Az euroszkpeszis nem erősödik különösebben, de egyrészt az alternatív politikai csoportosulások, másrészt a populista pártok igen. Visszaszorulóban vannak a tradicionális ideológiák, ám – legalábbis egyelőre – nem az jön helyettük, amitől a legjobban féltünk. Lehet, újra kell gombolni az uniót, de talán mégsem lesz belőle Nesszusz-ing, nem kell letépnünk magunkról, mint ahogy már jósolgatták is egyesek. Persze, nem árt fenntartásokkal kezelni, amit mondok: keresem én is a metaforákat, mint Švejk a háború idején a példabeszédeket, hogy a segítségükkel demitizálja a nyomasztóan patetikus, sőt, hamis történelmet...


FOLYAMATOSAN HÁTRÁL A FIDESZ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.06.05.


„Igen sok tudatosan terjesztett tévhit van, ami nem véletlen, hiszen a Fidesznek nagyon fontos, hogy meg tudja őrizni legalább idehaza a külföldön már elveszített presztízsét, s hogy fenn tudja tartani a látszatot” – kommentálta a Hírklikknek Szent-Iványi István a Fidesz és a Néppárt kapcsán megjelent sajtóinformációt. Szerinte hiába cáfolták Brüsszelben a helytelennek bizonyult hírt, az első hír mindig jobban megmarad, mint az azután érkező cáfolat. A jelek szerint egyébként Orbánék kommunikációs és álhír-szivárogtatási kampányba kezdtek a Néppártnak tett tényleges gesztusok mellett.

„A Fidesz európai parlamenti képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában” – mondta a Népszavának Pedro López de Pablo szóvivő, hozzátéve: Szájer József sem pályázott a megadott határidőig, kedd délelőtt 10 óráig a politikai csoport vezetőségébe. A szóvivő ezzel cáfolta a lap korábbi értesülését, miszerint ha a fideszesek úgy döntenek, hogy néppárti színekben folytatják a munkájukat, akkor nem hogy büntetni nem fogják őket, de még arra is lesz lehetőségük, hogy vezető parlamenti, illetve szakbizottsági tisztségekre pályázzanak, illetve megőrizzék pozíciójukat a politikai csoport átmeneti elnökségében, feltéve, hogy jelölésükhöz hozzájárul frakciótársaik többsége.

„Nagyon ravasz a tudatosan terjesztett tévinformáció megfogalmazása is” – mutatott rá porálunknak Szent-Iványi István külpolitika szakértő, hozzátéve: „azt kommunikálja, hogy nagy a nyomás a Fideszen azért, hogy maradjon és hogy Szájer jelentkezzen be valamilyen pozícióra. Ez azonban a hazai közönségnek szól, s ugyanaz a játék, mint amit eljátszottak akkor is, amikor az Európai Néppártban felfüggesztették a Fidesz tagságát, amit úgy adtak el, mintha a párt kérte volna saját maga felfüggesztését”...

120 EZREN TÜNTETTEK PRÁGÁBAN AZ UNIÓS PÉNZEKKEL VISSZAÉLŐ ANDREJ BABIS MINISZTERELNÖK ELLEN

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2019.06.05.


A Vencel térre szervezett megmozduláson a tüntetést meghirdető Millió pillanat a demokráciáért vezetői szerint nagyjából 120 000 ember vett részt június 4-én, ami azt jelentheti, hogy az államszocializmus utáni Csehország legnagyobb tüntetésén követelték a jelenleg hatalmon lévő kormányfő, Andrej Babis távozását.

A kormányfőt a rendőrség uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja, és már a vádemelést is javasolta, a főügyész azonban egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy megteszi-e a rendőrség által javasolt lépést.


A Babis által korábban egyedül tulajdonolt Agrofert holdinghoz tartozó egyik cég 2007-2008-ban ismeretlen tulajdonba került és így jogosulttá vált a méreténél fogva, hogy EU-támogatásra pályázzon – a cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. A rendőrség egy hónapja vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, és javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora – elleni vádemelést.

Babis a holdingját 2017-ben, pár hónappal hatalomra kerülése előtt két vagyonkezelői alapba helyezte, az Európai Bizottság szerint azonban, amely 71 oldalas jelentést készíttetett az ügyben, Babis ezt követően is profitált a holdingból, mivel ő a vagyonkezelői alapok egyetlen kedvezményezettje, és felettük jelentős befolyással bírt kormányfőként is. A Bizottság szerint ezért több, mint 5 és fél milliárd forintot kellene visszafizetnie...

A POLITIKAI PROSTITÚCIÓ NAGYOBB DICSŐSÉGÉRE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.06.05.


Jó reggelt kívánok, kedves pajtások, tisztelt olvasók, barátok és ellenségek! Sajnos megint itt vagyok, másként nem tehetek, jól ki is húztam magam, ahogy a nagykönyvben meg van írva és ahogy a vezérlő csillag nemzeti összetartozásilag volt kedves javasolni:

"Mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk! Itt vagyunk Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is." (MTI)

Király. Akkor már csak azt kell eldönteni, hogy és akkor mi a franc van, ha a nemzeti maffia és a rezsimhaszonélvezők és az udvartartás és a tátott szájú kizsigereltek és a folyamatosan lehazaárulózott nemmagyarok ilyen szépen megmaradtak? Igen, szerintem is tökre van okunk kihúzni magunkat. Például biztosan nincs még egy népség, amelyik milliárdos gázszerelőt adott volna a világnak. Nincs még egy keresztény gyökerekben hiányt nem szenvedő európai nép, amelyik önként fogadta volna el, hogy neki annál jobb lesz, minél stabilabban lopják ki a szemét; amelyik az utolsó falatot is elvenné a gyereke szájától, ha a hamis bálványa azzal fenyegetné, hogy a migránsok megerőszakolják a nagymamáját. Nincs még egy nép, amelyik önként, békeidőben mondott volna le a szabadságáról, szépen, lassan, darabokban, amelyikkel azt meg lehet csinálni (a magánnyugdíjpénztáraktól, Kishantoson, a trafikokon, a Népszabadságon, a lakástakarékpénztárakon és a baltával szétvert társadalmi szolidaritáson át a teljes erkölcsi amortizációig), amit ezzel a büszke magyar néppel. De vajon mire olyan nagyon büszke? Hogy Tiborcz István, a nemzet veje 50 millás, német rendszámú Mercedes AMG G63-ast vezet, mert ha magyar rendszámút vezetne az sokkal többe fájna neki szegénynek? Pedig milyen szépen kivilágította az országot. Vagy hogy Orbán Ráhel ki sem teszi a saját lábát a kacsalábon forgó összkomfortos csóróságából, ha nem aggat magára 15 millió forintot érő ruházatot és csecse kiegészítőket? Mi a szarra lehetünk büszkék Trianon után 99-cel? Hogy az átírt múlt és a széthazudott jelen szemétdombján kilóg a seggünk a gatyából, miközben egy szűk réteg dőzsöl százezrek nyomorának napos oldalán?

Mondjuk alapból minden fideszes szavazó büszke lehet. Mert csak. De az az 1,8 millió, amelyik május 26-án Orbán Viktor programjára szavazott, különösen és feltétlenül. Hát hiszen átbaszták (pardon), mint szart a palánkon. Remélem, hallották, hogy a politikai prostitúció nagyobb dicsőségére Orbán Viktor és a Fidesz immár simán hajlandó együttműködni azokkal a bevándorláspárti brüsszelitákkal, akik ellen szakmányban hergeltek az EP-kampányban. Nem? Pedig Gulyás Gergely mondta, igaz, nem az Origónak vagy a Magyar Nemzetnek, hanem a Die Weltnek. Mondjuk, nem értem miért, hiszen Németországban a sajtó olyan cenzúra alatt senyved, mint egy diktatúrában. Minek kell azokkal szóba állni, amikor bele lehet mondani a szabad és virágzó magyar sajtó arcába, hogy átvertünk mindenkit. Remélem, úgy érzik a drága fideszes szavazók, hogy volt értelme elhinni Orbánnak, hogy megállítja a migrációt és félkézzel lenyomja a balliberális, sorosista brüsszeli elitet. Ha véletlenül idetévedne valamelyik tisztelt rajongó, szeretném, ha elmesélné, milyen érzés ez? Tudni, hogy a Fidesz természetesen a liberálisokkal és zöldekkel is hajlandó együttműködni azért, hogy a Néppártban maradhasson? Tudják, abban a Néppártban, amely egyrészt a liberális világmaffia foglya, másrészt amelyből a dúlt kebellel hörgő Bayer Zsolt és társai már számtalanszor követelték a Fidesz távozását? Csak én nem hallom, hogy a Békemenet elindult válaszokat kérni Orbántól? Csak én nem hallom, hogy borogatják az asztalokat felháborodásukban? És miért nem? Már nem kell megvédeni a magyar embereket az úgynevezett migránssimogatóktól? Aha...

A KAPITÁNY TÖKEI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.06.05.


Hát, vessetek a vérnyúl elé, nekem ez a Szanyi kapitány tetszik.
Lehet, kicsit szélsőséges, de legalább nem jobbra, lehet, hogy nemigen válogatja meg a szavait, úgy beszél, ahogy te is beszélsz a hétköznapokban, ha eldurran az agyad, - lehet az is, hogy egyszer-egyszer kicsit piál is - de hát lássuk be, hogy harcostársait józanul nehéz lenne kibírni.
Emellett felhívnám figyelmeteket Churchillre.
Szanyinak a képmutatás sem erőssége, azt mondja általában, amit gondol - nem is értem, hogy képzelte a politikai karriert, amikor körülötte egytől-egyig képmutató alakok formálják azt, amit ők politikának gondolnak.
Mindenesetre így járt, politikus lett belőle, de strapabíró fajta, még ezt a szégyent is túlélte.
Most pedig mozgalmat indít a baloldali formációk és baloldali gondolkodású emberek részére, merthogy az MSZP jövőjét meglehetősen kétségbeejtőnek látja.
Nem ismételném meg azokat a megállapításokat, melyeket nyílt levélben tett közzé, de el kell mondjam, kivétel nélkül mindegyik megalapozott...

„WEBERNEK MEG KELL SZABADULNIA A FIDESZTŐL” - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.06.05.


Orbán Viktor európai tényező lett. Abban az értelemben mindenképpen, hogy szinte már mindenkinek kellemetlen a jelenléte. Mit is kell most mérlegelnie az Európai Néppártnak?

Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy voltaképpen akkor miként is alakul a Fidesz helyzete az Európai Néppárton belül. A tisztánlátáshoz tudni kell, hogy az Európai Néppárt, miután nem egyetlen, centralizáltan felépített pártról, hanem egymástól független európai tagpártok közös klubjáról, ernyőszervezetéről van szó, érdemleges tevékenységet leginkább csak az Európai Parlamentben, az ottani frakciója révén fejt ki. Más szerepe nem nagyon van. Egy országon belül általában vannak a pártok, és azoknak vannak parlamenti frakcióik. Európai szinten bizonyos értelemben fordított a dolog: van az Európai Parlamenten belül a hasonló irányzatú pártokhoz tartozó képviselők közös politikai csoportja, frakciója, és e frakció körül szerveződik egy pártcsalád és annak némi apparátusa, és ezt jelen esetben történetesen Európai Néppártnak nevezik.

A fontosabb tisztségektől távol tartják a Fideszt

Akkor most nézzük, mit ír a Der Spiegel című hamburgi hírmagazin a Fidesz dolgairól. A cikk vezető állítása az, hogy Manfred Weber bajor politikusnak az Európai Bizottság elnöki posztjáért folytatott küzdelme során meg kell szabadulnia az Orbán Viktor vezette Fidesztől, amelynek az emberei azonban továbbra is ott ülnek a néppárti frakcióban, igaz, a fontosabb tisztségektől távol tartják őket. A Der Spiegel értesülése szerint a Néppárt által az uniós csúcstisztségre jelölt Webernek a kulisszák mögötti egyezkedések során sikerült elérnie azt, hogy a Fidesz mondjon le az eddig általa betöltött frakcióalelnöki posztról. Ez a hely eddig Szájer Józsefé volt. Ma választják meg a néppárti frakció vezetőségét, amelynek az élére Weber pályázik, és mellette tíz frakcióvezető-helyettest választanak. A tisztségre a jelentkezési határidő tegnap délelőtt járt le, és a Fidesztől addig nem érkezett jelentkezés. Valójában a Fidesznek járna egy ilyen frakcióvezető-helyettesi hely.
A fideszesek még mindig ott ülnek

Orbán pártja a magyarországi EP-választáson 56 százalékot ért el – írja a Der Spiegel –, és a maga 13 EP-képviselőjével a nagyobb méretű nemzeti delegációk közé tartozik a néppárti frakción belül. Ezen nem változtat az a tény, hogy az Európai Néppárt márciusban felfüggesztette a Fidesz tagságát, egyebek közt azért, mert Orbán egy plakátkampánnyal személyesen megtámadta Jean-Claude Junckert, a Néppárt eddigi európai bizottsági elnökét. Ez a felfüggesztés eddig nem volt hatással a Fidesz-képviselők frakciótagságára. A német magazin szerint ugyanakkor kérdéses, hogy ez jogi értelemben egyáltalán miként lehetséges. Az első frakcióülésen, a múlt szerdán Brüsszelben mindenesetre ott voltak a fideszesek. Annak érdekében, hogy növeljék a megválasztás esélyét ezen a hagyományosan férfitúlsúlyos poszton, Orbán európai parlamenti emberei újabban megfontolás tárgyává tették, hogy Szájer helyett nőt jelöljenek – értesült a Der Spiegel az ügyben jól tájékozott EP-képviselői körből. Az Európai Néppárt azt a célt tűzte ki, hogy a frakcióvezető-helyettesi tisztségek felét nők kapják. Eddig azonban a tíz helyre történt 13 személyi jelölés közül csak három vonatkozik nőre. Weber problémái azonban nem oldódnak meg azzal, ha a Fidesz lemond a frakcióvezető-helyettesi posztról. Éppen ellenkezőleg: Orbán EP-képviselői most más fontos EP-tisztségekre pályáznak...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN VIKTOR A NÁCIK ÚTJÁRA LÉPETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.06.04.


Mivel hajlamosak vagyunk arra, hogy elvesszünk a napi történések részleteiben, figyelmet kell fordítanunk arra, hogy átfogóan is lássuk az Orbán Viktor által épített rendszer lényegét és fejlődési irányát. Orbán rendszerének első szakasza az állami hatalom koncentrálásával létrehozta az Unió első fasiszta államát. A Mussolini által definiált fasiszta állam lényege az állam totális kontrollja az élet minden területe fölött, ezzel párhuzamosan az állam fölötti kontroll teljes felszámolása.

A fasizmus lényege az, hogy minden az államon belül van, és semmi nem lehet azon kívül. Ami nincs a fasiszta állam kontrollja alatt, azt meg kell szüntetni vagy el kell foglalni. A fasizmus nem az erőszakkal, hanem az állam totális uralmával azonos. Ha valaki azt a kérdést teszi fel, van-e fasizmus Magyarországon, akkor azt a kérdést kell feltennie, van-e bármi Magyarországon, ami nincs Orbán uralma alatt (aki megtestesíti az államot), van-e bármi, amit ő nem tehet meg, vagy meg lehet-e tenni bármit az ő akarata ellenére.

Az uniós tagság miatt vannak engedmények, ami nem szabadság, mert azt is Orbán engedi meg, és nem az ő akarata ellenére garantálja a jog. A fasiszta államnak ez a lényege, nem pedig a különböző listákon felsorolt külső jegyek, különösen nem az erőszak, mert az erőszak nem lényegi eleme a fasizmusnak, legfeljebb szükségessé válhat. A totális állam a fasiszmus lényege: annyi szabadsága van mindenkinek, amennyit az állam, illetve az államot megtestesítő vezér (diktátor) megenged.

A Mussolini-féle fasiszta állam szubsztanciája az antiliberalizmus. Ebben az értelemben Orbán megvalósította a fasiszta államot. Az általa rendezett parlamenti választások az Unió miatt előadott színjáték, ahol mindig minden az ő kétharmados győzelmére van beállítva. A fasiszta állam központosított, tekintélyen alapuló, magát mégis az igazi demokráciának tartó, amely jobban képviseli a nép és a nemzet igazi akaratát, mint a többségi elven nyugvó demokrácia, amelyben az egyéni szabadságból és jogokból következik minden. A centrális erőtér kiiktatja az igazi versenyt, de magába foglal mindent, ami nem ellenség. A liberalizmus és a jogállam a fő ellenség...

ITT OLVASHATÓ

SZABAD SZEMMEL – ORBÁN ISMÉT BARÁTI JELEKET KÜLDÖZGET A NÉPPÁRT FELÉ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.06.05.FAZ 

Új hangok hallatszanak Budapestről, a jelek szerint Orbán Viktor meggondolta magát, pedig pár hónapja még véglegesnek tűnt a szakítás a Fidesz és az Európai Néppárt között. Egy sor tagpárt követelte a magyarok kizárását és a miniszterelnök is a szétválásra állította át a váltót. A cserépszavazást csak a felfüggesztő határozattal lehetett elkerülni. Ám e pillanatban egészen más a megközelítés a magyar fél részéről. A Gulyás-interjú, amely aligha véletlenül egy német lapban jelent meg, nyomatékosan kitért arra, hogy az együttműködés nem csupán a jobb-, hanem a baloldallal is lehetséges. A politikus mindig is a kommunikációs pajzs szerepét töltötte be, ha Orbán határozott üzeneteket akart külföldön célba juttatni. Hogy a miniszterelnök saját magától változtatna az irányvonalon, az ki van zárva. Az utat ő szabja még, és aki attól eltér, az hamar a Fideszen kívül találja magát. Ám most a párt eltakarított két vitás kérdést: az egyik a reklámadó, amelyet a független média megzabolázására találtak ki. De fontosabb a másik, hogy ti. egyelőre nem lesznek közigazgatási bíróságok. A magyar kormány láthatólag csalódásként élte meg, hogy az európai választást a zöldek nyerték és nem a szélsőjobb. Azon kívül idehaza a Fidesz nem tudta hozni a remélt döntő fölényt, a Momentum sikerrel halászott a párt táborában. Ily módon már nem olyan nagy a vágy, hogy ki kell lépni az EPP-ből. Inkább az merült fel, hogy a „sorokon belül” kellene konzervatív platformot létesíteni és az érintet visegrádi erők, esetleg a Forza Italia e keretben tudnának együttműködni. A Ligával kooperálnának ugyan, de nem akarnak vele pártpolitikai sógorságot-komaságot.

Süddeutsche Zeitung 

Orbán Viktor visszaaraszol a középre, és ismét baráti jeleket küldözget a Néppárt felé, vagyis megint változtat az irányvonalán. A hírvivő ezúttal Gulyás Gergely volt, aki hirtelen azt szorgalmazta, hogy a Fidesz maradjon az EPP-ben. Ez fordulatként hangzik, de persze még jó ideig nincs szó arról, hogy a magyar párt az európai konzervatívok karjaiba hulljon. A visszatérés ugyanis nem csupán a magyaroktól függ, hanem a korábban megsértett partnerektől. Másfelől Orbánnak nagyon tetszik, hogy titokzatos jósként üzeneteket indíthat útnak, amelyek bőven mozgásteret teremtenek neki újabb politikai manőverekhez. Múlt pénteken még arról beszélt a közrádióban, hogy egyelőre bizonytalan, mi lesz a néppárti tagság sorsa. Csakhogy közben igencsak nyomatékos jelzések mutatják, hogy fordulatot hajt végre. Így jegeli a közigazgatási bíróságok tervét, legalábbis egyelőre. Azon felül Gulyás elhatárolódott Salvinitől, amikor a múlt héten arról beszélt, hogy nem lát túl nagy esélyt az együttműködésre a két párt között, illetve Strasbourgban. A választás előtt még egészen másféle hangok hallatszottak Budapesten. Az FPÖ kudarca után úgy lehetett érteni Orbánt, hogy az osztrák helyett az olasz modellre nyergel át. Azaz feladja a kereszténydemokraták és a jobbos populisták szövetségének elgondolását és teljes mértékben a szélsőjobbhoz áll át. Csak azután a választás kimenetele jobb belátásra térítette. Idehaza nem érte el a kétharmadot, Európában pedig elmaradt a várt áttörés. Ily módon beszűkültek a lehetőségei az EU-ban. Ha a nacionalistákkal szövetkezik, akkor csupán 2-3. sorban kap helyet. A Néppártban viszont továbbra is az élről politizálhatna.

Az újság úgy értékeli a Die Welt-ben megjelent Gulyás Gergely-interjút, hogy mivel a jobboldali populisták szerényebb eredményt hoztak az európai választáson, mint ahogyan azt Orbán remélte, a kormányfő most azon van, nehogy kihajítsák a Néppártból. Elállt a közigazgatási bíróságok létrehozatalától, sőt, a kancellária miniszter szerint most már hajlandó konkrét kérdésekben együttműködni a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal. Pedig a választás előtt még azt követelte, hogy az EPP álljon össze a nacionalistákkal. Kilátásba helyezte továbbá, hogy a Fidesz kilép, ha a konzervatívok a balközéppel társulnának...

SZÁZMILLIÓS VESZTESÉG A VIDÉKI LAKÁJMÉDIÁNÁL, CSÖKKENŐ ÚJSÁGBEVÉTEL A DÉLMAGYARORSZÁGNÁL

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2019.06.03.


Rekordnegatív évet zárt a már KESMA-tag szegedma.hu, és veszteségbe fordult a hódmezővásárhelyi promenad.hu is. Egyedül a Délmagyarország ért el pozitív eredményt 2018-ban a Fidesz-közeli médiumok közül, annak ellenére, hogy kevesebb a lapbevétel...

SAJTÓ MORTÁLÉ

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.06.05.


Pártállami híradó megy a tévében. Háttérként nézzük, röhögünk rajta. Úgy vesszük, mintha egy múzeumban, soha nem volt, vagy régen kihalt állatokat látnánk. Hánynánk tőle, ha nem volna edzett a gyomrunk.

Mi dobtuk össze rá a lóvét, tőlünk lopták el a pénzt, hogy legyen miből hazudni a mi képünkbe. Azt a pártállami propagandát, amit most híradóként adnak a pártállami médiában, nem túl bonyolult összerakni. Ember sem kell hozzá, újságíró végképp nem. Utóbbi amúgy is idejétmúlt fogalom, vannak még elszórtan apróbb szigetek, ahol előfordulnak ilyenek, de valójában nincs ránk szükség.

Mindössze egy központ kell, ahol minden nap, a reggeli eligazításon megmondják, hogy aznap miről mit gondoljanak az emberek. A megfogalmazásra, képi megjelenítésre sem kell odafigyelni, mert a pártállami híradót már úgyis csak a totálisan lebutított agyúak nézik, olyanok, akiknek mindegy, hogy mit látnak, hallanak. A lebutított agyúaknak lényegtelen, hogy mit mondanak, és mit mutatnak - a sörüket és a csipszüket úgy is el tudják fogyasztani...

ORBÁN EZÚTTAL ELSZÁMOLTA MAGÁT

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.06.05.


A szakítás szélére jutott a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata tavasszal. A Fidesz (ön)felfüggesztése után pedig Orbán látványosan nyitott a radikális jobboldal felé, és Salvini, illetve Strache oldalán szólogatott be a néppártiaknak. Aztán az EP-választási eredmények nem Orbán szája íze szerint alakultak: a Fidesz számára így az az új cél, hogy az EPP-ben maradjon. Még ha ehhez Orbánnak le is kell mondania pár tervéről.

"Azt hiszem, jobb ott nekünk. Az Európai Néppárt számára is az a jobb, ha megtart minket."

Ezt, az utóbbi időszak fejleményeihez képest meglepőnek mondható kijelentést tette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Die Welt német lapnak adott interjújában.

A kormány második-harmadik embere, a Fidesz német kapcsolatokért is felelős politikusa ennél is tovább ment: szerinte vannak olyan témák a következő európai parlamenti ciklusban, amelyekben

"kooperálni tudunk a zöldekkel és a liberálisokkal."

A kijelentés annyira újszerű, hogy a német lap ezt emelte ki a cikk címében.

Azért érdemes felkapni a fejünket Gulyás kijelentésére, mert kétségtelenül új fejezetet nyit a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) viharossá vált viszonyában. Emlékezhetünk ugyanis az elmúlt hónapok történéseire, amikor lépésről lépésre a szakítás szélére sodródott a Fidesz és az EPP kapcsolata...