2023. szeptember 11., hétfő

KÉRGEK, HAJTÁSOK, LEVELEK – 70 ÉVE ZÁRT BE A RECSKI KÉNYSZERMUNKATÁBOR

VÁLASZ ONLINE
Szerző: PAPP ISTVÁN
2023.09.11.


„A Történeti Levéltárban ma délután emlékezünk meg a recski kényszermunkatábor bezárásának 70. évfordulójáról. Ezen az ünnepségen olvasom fel az alábbi beszédet. Meggyőződésem szerint tartalmaz közérdeklődésre számot tartó gondolatokat. Ennek reményében küldöm el e szöveget, bízva abban, hogy érdemesnek találják a megjelentetésre” – írta lapunknak Papp István történész, a levéltár főosztályvezetője. Mit lehet tenni a történelem megőrzéséért egy, a történelmet mindinkább kinőni és elfeledni akaró korban? Válaszok ebben a szépen emlékező írásban.

Amikor a nyár elmúltával, az ősz kopogtatásával séta közben vállunkra hull egy rozsdabarna levél, a szemünk előtt hámlik le egy apró kéregdarab a parkban álló platán testéről, vagy megpillantunk egy-egy, az ég felé nyújtózó kései magoncot, nem gyakran gondolunk arra, hogy a természet ezen apró szilánkjai nálunk sokkal hatalmasabb élőlényekről adnak jelzést. Egy sudár, terebélyes faóriás, gazdag, széles lombkoronával, messziről is szembetűnő törzzsel, a föld felszíne alatt ezer irányban megkapaszkodó gyökérhálózattal bizony csak apró töredékekkel ad hírt arról, hogy itt van köztünk, pontosabban szólva, hogy együtt lélegzünk vele.

Gyakran történész is ilyen apró, szinte jelentéktelennek tűnő kéregdarabok, bimbózó rügyek, elfonnyadt levelek révén tudhat meg valamit a múltról. S ezeket látván, tapintván, érzékelvén kellene elmesélnie egy történetet olyan emberekről, akiket nem ismert, olyan helyekről, ahol nem járt, s olyan eseményekről, amelyeknek nem volt részese. Nincs ez másként annak a tábornak a históriájával sem, amely ott rejtőzött fent a hegyen, a falutól nem messze, szigorú sorompók mögött. Még manapság sem magától értetődő eljutni e helyre, még mostanság is elvágják a külső világtól már a kisebb havazások vagy az iszamós földet teremtő késő őszi esők mindazt, amit e rövid szó így foglal össze: Recsk.

Ma már sokat tudunk e táborról, ismertek a neves és bátor rabok visszaemlékezései – Benkő Zoltántól kezdve Michnay Gyulán át Nyeste Zoltánig –, a megrázó interjúkból építkezett a nagybetűs dokumentumfilm, majd az ennek ihletéből született játékfilm is. Megidézhető a tábor egykori szerkezete és felépítése három dimenzióban. Számos tanulmány tárgyalta a börtönök, az internálótáborok, a büntető barakkok 1950-es évekbeli világát, s nem titok már az őrök, a parancsnokok kiléte sem. Vagyis mindaz, amit történeti tudásnak, pontosabban fogalmazva a történészek tudásának nevezhetünk, bőségesen a rendelkezésünkre áll. Ám mégis érezzük, hogy mindez kevés.

Bárhogy igyekszünk majd a jövőben különféle igényes módszerekkel megidézni Recsk világát, megemlékezni e zord időkről, vizuális eszközök révén a figyelem ingerét kiváltani a jövő nemzedékek tagjaiból, bármilyen tisztességes és becsületes szakmai munkát végzünk majd el: valami visszavonhatatlanul elmúlt és nem állítható helyre. A levegőt szeretnénk megmarkolni és felmutatni. Oly’ hiábavaló erőfeszítés mindez, mintha dióhéjjal akarnánk egy patakot kimeregetni.

Ám cseppet sem a történészi munka kilátástalanságáról, netán az emlékezés-emlékeztetés helyeinek értelmetlenségéről szeretnék regélni. Hanem arról, mit is lehet tenni a történelem megőrzéséért egy, a történelmet mindinkább kinőni és elfeledni akaró korban. 1953 őszi hónapjaiban a recski fogolytábor rabjai titokban, pisszenéstelen, megalázó csendre kényszerítve, a hatalom megvetésétől kísérve, elégtételadás nélkül hagyhatták el a priccsek, a talyigák, a zúzott sziklá
k és a fenyegető őrtornyok világát. S a helyszínre néma csend borult...

ITT OLVASHATÓ

„A MAGYAR PROPAGANDA ELVAKULTABB, MINT AZ OROSZ, MERT PUTYINNAK NINCS ROGÁN ANTALJA”

KULTÚRTÁJ / MAGYAR HANG
Műsorvezetők: FICSOR BENEDEK, WEKERLE SZABOLCS
2023.09.06.Érdemes lett volna az orosz barátaink felé jelezni, hogy nincs rendben, ha meghamisítják 1956-ot? Persze, de Orbán Viktor szempontjából ennek nincs jelentősége. A magyar miniszterelnök arra tett fel mindent, hogy Oroszország megnyeri ezt a háborút – mondta a Kultúrtáj című műsorunkban Gazda Albert a nagy botrányt okozott orosz történelem könyv apropóján. A Kárpátalján született író, újságíró szerint a magyar kormányfőnek nincs oka szakítani az eddigi külpolitikájával, hiszen az oroszok örülnek a kormány gesztusainak, az Orbánnal szemben kritikus európai politikusok pedig ettől nem fogják jobban bírálni őt. A Fidesz szavazók egy jelentős része ugyancsak az oroszok győzelmét várja, mert akkor végre megkapná a magáét az Ukrajnának drukkoló ellenzék, a szintén Ukrajnának drukkoló hanyatló Nyugat, „és akkor Amerikáról még nem is beszéltünk”. 
– Jelenleg minden adott ahhoz, hogy az ország úgy táncoljon, ahogy Orbán Viktor fütyül, és ezt nagyon nehéz kivédeni – fogalmazott 

• Miért nem demokratikus ország Ukrajna, és miért vív mégis igazságos háborút? 

• Miről szólt valójában az ukrán narancsos forradalom? 

• Miért lebeghet Sztálin és Nagy Péter cár példája Putyin szeme előtt? 

• Melyik magyar rockzenekarért rajong Dmitrij Medvegyev? 

• Miért a fasiszta a legdurvább szitokszó Oroszországban, és miért neveznek fasisztának mindenkit? 

• Mi a szerepe az Egyesült Államoknak a háborúban? 

• Le kell, és lehet-e választani Oroszországot Európáról?


KUDARCOT VALLOTT A FEKETE-TENGERI EGYEZMÉNY ÚJRATÁRGYALÁSA, AZ UKRAJNAI SÁRSZEZON SEM VET VÉGET A HARCOKNAK – HETI ÖSSZEFOGLALÓNK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2023.09.11.


Tovább folytatódott Zaporizzsja megyében a felőrlő anyagháború, Tokmak térségében az ukránok elfoglalták az orosz erődrendszer, a Szurovikin-vonal második sávjának egy részét, áttörésről azonban még nem lehet beszélni. Romániában csapódott be két orosz drón, és bár az incidenst először a kormány megpróbálta eltussolni, a háború eseményeit követő önkéntesek az interneten hamar azonosították a drónt és a becsapódás helyét, ami után 
Bukarestben behívatták az orosz ügyvivőt. 

- Továbbra is rendkívül lassan halad dél felé Tokmak, Zaporizzsja térségében az ukrán ellenoffenzíva, a hét közepén az ukrán erők ellenőrizték az orosz Szurovikin-vonal egy részét.

- Több olyan frontszakaszon is kisebb, lokalizált támadásokat indítottak az ukrán erők, ahol hosszú ideje viszonylag csend volt. Ezt valószínűleg az tette lehetővé, hogy az orosz tartalékokat innen Tokmakhoz helyezték át.

- Két orosz drón csapódott be Románia területén. A román kormány először tagadta az incidenst, azonban az online OSINT-közösség nyomozása után beismerték azt.

- A török kormány és az ENSZ próbálkozásai ellenére nem sikerült helyreállítani a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodást; a brit légierő kíséri a gabonaszállító hajókat.

- Először küld humanitárius segélycsomagot Ukrajnának Örményország. A kaukázusi állam az orosz szövetségi rendszer, a CSTO tagja, de egyre inkább kifelé kacsintgat.

Az elmúlt héten továbbra sem mozdultak el jelentősen a frontvonalak, Ukrajna a zaporizzsjai fronton és Bakhmut körül kis területeket tudott visszafoglalni. Továbbra is az ukrán fél képes jelentősebb támadó hadműveletekre, az orosz erők nagyrészt védekezésre kényszerülnek, azonban a hónapok alatt kiépített védelmi vonalak (Szurovikin-vonal) az ukránok lehetőségeit is korlátozza...

HIÁBA AZ AKKUGYÁRAK, KÍNA GAZDASÁGILAG TÁVOLODIK AMERIKÁTÓL

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2023.09.11.


Hazánkban naponta jelentenek be új kínai tulajdonú akkumulátorgyárat, miután a szektorban globális szinten is kínai cégek dominálnak; idénre a kínai BYD a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójává vált; Kína a világ legnagyobb autóexportőrévé vált; a Huawei még mindig a világ legnagyobb telekommunikációs- és hálózatieszköz-gyártója; az ország világelső a napelemgyártás, a hajógyártás vagy a vegyipar terén is; több kilométer gyorsvasútpályát épített, mint a világ többi része együttvéve; ma már majdnem annyi szuperszámítógéppel bír, mint az Egyesült Államok (és közel négyszer annyival, mint Németország); a kínai cégek, mint a TikTok, az Alibaba vagy a Shein a nyugati online piacon is egyre erősebbek; és ipari szabadalmak terén is régen előzik Amerikát.

Nem csoda, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég egy olyan erős publicisztikában harangozta be a kínai technológiai világuralmat, mintha szövegírója a kínai külügyminisztérium kommunikációs osztályának munkahirdetésére pályázott volna a művel.

Ugyanakkor ha az ember nem a Fidesz és/vagy a Kínai Kommunista Párt sajtójában követi a kínai gazdaság alakulását, hanem mondjuk az angolszász gazdasági oldalakon, akkor a fentiek helyett inkább olyan hírekkel találkozhatott, hogy „vége a kínai csodának”, „a negyvenéves kínai növekedés véget ért”, „a kínai gazdaságnak sürgős segítségre van szüksége”, „milyen súlyos Kína gazdasági lassulása?”, mélyül az ingatlanválság, önkormányzati adósságválság fenyeget, a defláció réme időzített bombaként ketyeg, az 1990-es évek óta stagnáló Japán sorsára juthat az ország.

Ha Nagy Mártont kérdezzük, a furcsa kettősség feloldása, hogy „egy Kína-ellenes félelemkeltés és az ország démonizálása zajlik a nyugati világban”. Egy ennél kevésbé koncepciózus magyarázat, hogy Peking hiába oldotta fel az év elejére hirtelen az összes járványügyi korlátozást, a kínaiak nem kezdték el szórni a pénzt, a növekedés nem robbant be, a makroadatok a járvány előtti állapotokhoz képest kifejezetten gyengék, és

elkezdtek beérni egyes, évek óta emlegetett gazdasági problémák, mint az ingatlanpiac túlnyújtózkodása és az önkormányzatok eladósodása.

A Kínát démonizáló nyugati imperialisták bánatára ez azért messze nem jelenti azt, hogy a nagy összeomlás tornácán állna a kínai gazdaság, de a jelek szerint a járvány előtti erős növekedéstől és Amerika leelőzésétől is egyre messzebb kerül...


NYUGDÍJBA MENNE? MOST ISMÉT FORDULHAT A KOCKA - MÉG MINDIG NAGYON SOK AZ ÖREGSÉGI ELLÁTÁSOK KÖRÜLI TÉVHIT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.09.11.


A Nők40 bevezetése óta minden évben sokaknak érdemes tűnődniük azon, mikor is menjenek nyugdíjba. Hosszú éveken keresztül érdemes volt néhány hónapot még munkában tölteni, hogy a nyugdíjazást csak a következő évben kérjék. Az infláció azonban alaposan belepancsolt ebbe a helyzetbe, de most ismét fordulni látszik a kocka. 
Számítással mutatjuk be, hogy miért.

Az Azénpénzem.hu olvasói kérdések alapján azt tapasztalja, hogy a nyugdíjba vonulást fontolgatók közül sokan nincsenek tisztában az öregségi ellátások megállapításának rendszerével. Még mindig meglehetősen széles körben él az a tévhit, hogy a nyugdíjmegállapítás előtti év, illetve évek keresete a meghatározó. Pedig ez mér régóta nincs így, a teljes szolgálati időre számítják ki az átlagot. Ebbe pedig az 1988 utáni bérek számítanak csak bele.

A különböző évek átlagkeresetét hozzáigazítják a bérekhez. Az évenkénti korrekcióhoz hirdeti ki a kormány minden év márciusában a szorzószámot. Az így kijött összeg azonban csak azoknál jelenti egyben a nyugdíjat is, akik legalább 50 éves szolgálati viszonyt tudnak felmutatni. A minimális 15 év szolgálati viszonyhoz 0,43 szorzószám tartozik. Ez azt jelenti, hogy ha például 200 ezer forintra jön ki az átlagbér, akkor a megállapított nyugdíj mindössze 86 ezer forint.

További tévhit, hogy az előbb említett korrekció az infláció ellentételezése. Érthető, hogy sokan vélik így, hiszen a nyugdíjtörvényben is valorizációt írnak, ez a szó pedig a pénz értékének csökkenése által okozott veszteségeknek kiegyenlítésére alkalmazott folyamatot jelöl. Valójában a kormány (mivel nem svájci indexálást használ) csak a béremelések mértékét veszi figyelembe. Ez békeidőben a régebben megállapított nyugdíjak újakhoz mért leszakadását eredményezte. Az infláció beindulása viszont fordított ezen a helyzeten. (Erről, grafikont is mellékelve, itt írtunk részletesebben.)...

VÁLSÁG IDE VAGY ODA, A MUNKAERŐHIÁNY MÉG JÓ IDEIG VELÜNK MARAD

QUBIT
Szerző: DELIKÁT ZSUZSA
2023.09.11.


Európa gazdaságának tartósan szüksége lesz bevándorlókra, méghozzá nagy számban, de ez még a leginkább nyitott nyugat-európai országokban is komoly társadalmi feszültségekhez vezet.


A közgazdaságtan kevés konszenzusos állításainak egyike volt az elmúlt évtizedekben, hogy a gyenge gazdasági teljesítmény a munkanélküliség emelkedésével jár együtt. A járvány óta viszont mintha valami megváltozott volna: gyenge gazdasági növekedés, esetenként recesszió mellett is nagyon stabilak a fejlett országok munkaerőpiacai, a munkanélküliség nem indult komolyabb növekedésnek, sőt, munkaerőhiányról szóló anekdotáktól hangos a gazdasági sajtó. Nincs ez másként Magyarországon sem. A magyar gazdaság egy éve recesszióban van, ennek ellenére a munkanélküliségi adatokban nem látunk lényeges változást. A kormány pedig jól láthatóan azon igyekszik, hogy minél könnyebbé tegye a vendégmunkások foglalkoztatását, enyhítve a munkaerőhiányt. Vajon mi történik, és mennyire tartós ez a trend?

A vállalati szektor számára régóta problémát jelentett a munkaerőhiány, de a helyzet egyértelműen súlyosbodott a koronavírus megjelenése óta. A német vállalatok több mint egyharmada szembesül munkaerőhiánnyal, de a többi, hagyományosan magasabb munkanélküliséggel küzdő nyugat-európai országban is egyre több cég számára jelent problémát, hogy nem találnak megfelelő alkalmazottat. A munkaerőhiány sok esetben oda vezet, hogy a vállalatok kénytelenek visszafogni a tevékenységüket – ez pedig kisebb termelést, elmaradó beruházásokat jelent...

ROBERT FICO NEM ORBÁN VIKTOR, SZLOVÁKIA SEMMIKÉPP SEM LESZ OROSZBARÁT

NÉPSZAVA
Szerző: GÁL MÁRIA
2023.09.11.


Ravasz Ábel szociológus, aki a szlovák liberális párt jelöltjeként próbál magyar képviseletet biztosítani a pozsonyi törvényhozásban, csekély esélyt lát arra, hogy magyar párt is bejusson a parlamentbe.

A szeptember 30-án esedékes szlovák választás előtti kampány központi témájává duzzadt a migránsválság. Szlovák politikusok szerint ez összefügg azzal, hogy az Orbán-kormány májusban szabadon bocsátotta a Magyarországon fogva tartott embercsempészeket. Azt is állították már többen is, hogy Orbán Viktor így próbálja segíteni Robert Fico és pártja kampányát segítse. Ön hogy látja?

Tény, a szlovákiai migrációs hullám időzítését tekintve egybeesik az embercsempészek magyarországi szabadon bocsájtásával. Nem szeretnék spekulálni arról, mennyire volt ez szándékos, de az biztos, hogy a kérdés a kampány kulcstémái közé lépett elő. A szlovák kormány mintha némileg futna az események után, az intézkedései viszont szerintem jó irányba mutatnak. A migrációs nyomást nem lehet figyelmen kívül hagyni, de elutasítom a politikai célú hangulatkeltést...

ELKÉPESZTŐ LÁTLELETEK A MAI MAGYAR OKTATÁSRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.09.11.


„A legjobb úton haladunk, hogy jelentéktelen országgá váljunk a Európában.” Így kommentálta egy nyugdíjas pedagógus azt a levelet, amelyet az oktatásért is felelős belügyminiszter írt a szülőknek a tanév kezdetén. Pintér Sándor többek között közölte, hogy ettől a tanévtől kezdve hangsúlyosabbá válik a tanrendben az egészségfejlesztés, a közlekedésbiztonság, az életre, a mindennapokra nevelés. Bár a várható magyar mindennapokra valószínűleg sikerül is a gyerekeket felkészíteni, az is valószínű, hogy a miniszter nem ismeri a valóságot. A PSZ-nél és a Szószólóban is arra kérték a szülőket, pedagógusokat, írják meg a problémáikat.


A Pedagógusok Szakszervezete tanévnyitó sajtótájékoztatóján jelentette be Tóth Tünde, a PSZ-alelnöke, hogy közösségi kampányt indítanak, amelyben szülők, diákok és pedagógusok hat szóban fogalmazhatják meg a közoktatással kapcsolatos problémáikat. Most csokorba gyűjtöttünk egy párat az eddig beérkezett hat szavas – olykor hosszabb – látleletekből.

Gyógypedagógus: Szakvizsgára köteleznek, de nem fizetik ki.

Pedagógus: A 120 óra továbbképzés 7 évente kötelező, de semmi anyagi támogatást nem adnak.

4. osztályos diák: Veszélyes az udvar, de legalább van.

Iskolapszichológus: Hónapok óta nincs világítás a termemben.

Szülő: Nyolcadikos lányom sorra veszíti el a tanárait.

Könyvtáros: Másfél éve beázik a kollégiumi könyvtár.

Pedagógus: 38 év, kevés pénz, szakmaiatlan vezetés.

Logopédus: Foglalkozásaimat egy raktárhelyiségben tartom az óvodában.

Gyógypedagógus: Szakszolgálati épületünk penészes, dohos, a tetőn hatalmas lyuk tátong.

Igazgatóhelyettes: Nincs első osztály, mert nincs tanító.

Pedagógus: Rugalmatlanság, szakszerűtlenség, fafejség, fejetlenség, gyerekellenesség.

Pedagógus: A kormány gonosz módon áll az oktatáshoz!

Pedagógus: Soha nem gondoltam volna, hogy felmondok.
*
Eközben a Szülői Hang csoport önsegítő és érdekvédő közössége a Szószólóban arra kérte a szülőket, írják meg azokat a problémákat, amelyek az idei tanévtől a szülőket, pedagógusokat és végső soron a gyerekeket sújtják. Minden egyes tiltakozás felkerül Magyarország térképére, jelezve a 2023/24-es tanévvel kapcsolatos tapasztalatokat. Egyszerű csatlakozni hozzá, mindössze egy űrlapot kell kitölteni. A tiltakozások felkerülnek Magyarország térképére. A fórumot azért indították útjára, mert így akarják felhívni a figyelmet az óvodákat és iskolákat sújtó rendszerszintű problémák ellen. Súlyos gondnak ítélik, hogy új törvényeket hoztak a pedagógusok jogállásáról, miközben csak tűzoltás folyik, a valódi problémákat nem orvosolják. A Szülői Hang szerint az oktatási rendszer képtelen felkészíteni a magyar gyermekeket a jövő kihívásaira. A szülők leveleiből is idézünk néhányat...

ÍGY LESZ AZ ÁLLAMI TENDEREKBŐL MILLIÁRDOS LUXUSJACHT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2023.09.11.


Néhány évvel ezelőtt egy addig közepes méretű építőipari céghez elkezdtek dőlni az állami megrendelések, amelyekből a vállalat mesés nyereséget termelt. Az így keletkező több tízmilliárd forintnyi vagyon azonban nem egyszerűen a vállalat eredeti tulajdonosát gazdagította, hanem kifejezetten furcsa utat járt be. Jutott belőle a NER jachtoztatására, és egy olyan vagyonkezelőhöz is, amely az ország egyik legbefolyásosabb kormányközeli vállalkozójának, Szíjj Lászlónak a vagyonát kezeli. Annak a Szíjj Lászlónak, akit az elmúlt hetekben fideszközeli körökből oligarcháztak, vagy éppen „orkoztak”, olyan interjúkban, amelyekben zsarolással megszerzett cégekről, vagyonról is szó esett.

Máltától a bababoltig

Fontos hónap volt 2022 áprilisa az egyik leggazdagabb magyar, Rencsár Kálmán életében. Az üzletember ekkor már évek óta szerepelt a hazai gazdaglistákon elsősorban állami megbízásokkal jól ellátott építőipar cégének, a településéről elnevezett Soltútnak köszönhetően. Vagyonát az elmúlt esztendőkben rendre 3040 milliárd forint közé becsülték, amivel az 50 leggazdagabb közé tartozott az országban. Tavaly tavasszal azonban néhány napon belül két olyan esemény is történt, amely komoly hatást gyakorolt, és még gyakorolhat a jövőben is erre a hatalmas vagyonra.

Április 11-én Máltán Birkirkara városában közgyűlést tartott az a helyi vállalat, amely az elmúlt években a luxusjachtokat biztosította a kormányközeli gazdasági és politikai elit több tagjának nyaralásához is. A cég pénzügyi helyzete ezt megelőzően fokozatosan romlott. A problémát a közgyűlésen Rencsár Kálmán oldotta meg azzal, hogy még a saját mércéjével mérve is hatalmas összeget, közel 7 milliárd forintot tolt a vállalatba.

Alig három nappal később pedig ennél is több pénz sorsáról hozott döntést, ám ekkor már Budapesten saját cégének hivatalos helységében egy bababolt tőszomszédságában. Az üzletember cégjogi lépésekkel lehetővé tette, hogy az egyre nagyobb állami megrendeléseket kapó, és a már NER-mértékkel is kiugró profitot termelő Soltút nyereségének nagy részét néhány, ekkor kibocsátott, speciális részvény tulajdonosa kaphassa meg. A részvényeket eleinte ugyan ő maga birtokolta, ám ez nem maradt így sokáig: a milliárdokat érő papírok még tavaly más tulajdonába kerültek.

A két esemény első ránézésre függetlennek tűnhet egymástól, valójában azonban nem azok. A jachtos céget és a milliárdokat érő részvények új tulajdonosát

az elmúlt évtized állami megrendeléseinek egyik legnagyobb haszonélvezője, Mészáros Lőrinc barátja, az Orbán Viktorral meccset néző, és Szijjártó Péter nyaralásáról is gondoskodó Szíjj László köti össze.

Szíjj volt az, akiről az elmúlt hetekben az ősfideszes Pesty László filmrendező többször is erős állításokat fogalmazott meg. Interjúiban Pesty arról beszélt, hogy a „Lölőklán” tagjai zsarolással szereznek meg ingatlanokat vagy éppen cégeket, és nem egyszer utalt rá, hogy Szíjj is ennek a „klánnak” a tagja...

KARSAI LÁSZLÓ: TRUMP ÉS MAGYAR HÍVEI PUTYIN HASZNOS IDIÓTÁI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KARSAI LÁSZLÓ
2023.09.10.


Az Orbán-rezsim „békepárti” retorikája valódi jelentésének megértéséhez nyújt nélkülözhetetlen segítséget és történelmi párhuzamokat Karsai László történész Indexen megjelent cikkét, amit a szerző engedélyével teljes egészében közöljük.


Kedves családi történetem, amit édesanyám gyakran mesélt nekem. Amikor örökre lehunyta szemét a világ proletariátusának lánglelkű vezére (a fiatalabb olvasók kedvéért: Joszif Visszarionovics Sztálin, 1953. március 5.), és a hír eljutott Budapestre, édesanyám a levegőbe dobálta pár hetes öcsémet, és azt kiabálta: „Te már biztosan élni fogsz, kisfiam, megdöglött a békeharcos!” Igaza lett, idén februárban ünnepeltük öcsém 70. születésnapját.

Krausz Tamás szerint egy hídon autózó házaspár halálát okozni drónnal, rakétával, ágyúval, bármivel: terrorista (bűn)cselekmény. Hegyi Gyula azon sajnálkozik, hogy ezt a szép, hosszú, nagyon hosszú hidat, amely az (illegálisan megszállt) Krímet köti össze Oroszországgal, és amelyet békeidőben olyan nagyszerűen lehetne − és reméli, hogy majd lehet is − használni, egyáltalán lövik a terrorista, háborúpárti ukránok.

Hajdan, amikor a „néger-zsidó-indián terrorbombázók” (sic! – tessék megnézni az 1944-es magyar sajtót, érdemes…) bombázták a békeszerető nácik és szövetségesek hídjait, vasútvonalait, sőt autópályáit, Goebbels és propagandistái is sajnálkoztak, hogy mennyi kárt okoztak a békeidőben a civilek és a turisták által is olyan nagyon jól használható építményeikben.

Most háború van. Nem olyan háború, nem olyan hadjárat, amilyet 1939-ben a Világ Első Békeharcosa (J. V. Sztálin) a nácibarát Finnország ellen indított, amikor meg kellett védenie Leningrád biztonságát. Sztálin békésen akarta rendezni ezt a kérdést is, hiszen ő alapjában véve, és a szovjet újságírók szerint is békeszerető ember volt. Nem értette, hogy mit nem értenek a finnek azon, hogy Leningrád biztonságát néhány ezer négyzetkilométer finn területnek és fél tucat szigetnek a Szovjetunióhoz való csatolása révén csak jobban lehetne biztosítani. Persze ő is tudta, hogy ha a határokat néhány tucat, néhány száz stb. kilométerrel odébb tolják, akkor az új határokat megint csak néhány tucat, néhány száz stb. kilométerrel odébb tolt határok mögött kiépített védőrendszerrel lehet majd igazán biztosítani. Mennyivel biztonságosabban lehetne mondjuk Szegedet megvédeni, ha a déli határunk valahol a Belgrád–Szarajevó–Rijeka-vonalon húzódna…

Mint azt 1939. december 1-jén a reggeli lapokban már olvashatta a Vörös Hadsereg vezérkari főnöke, Borisz Saposnyikov is, hogy megindította a Vörös Hadsereget, mert senki által sem provokált támadás érte a Szovjetuniót a finn militarista imperialisták részéről. Arról ugyan Saposnyikov nem tudott, hogy erre válaszul ő parancsot adott volna az ellentámadásra, de hát Sztálin elvtársnak akkoriban (is) annyi dolga volt, nem ért rá saját vezérkari főnökét minden apróságról tájékoztatni. Amúgy is, Otto Kuusinen, a Finn Kommunista Párt vezére közben már kikiáltotta a Finn Demokratikus Köztársaságot (FDK), és természetesen behívta szovjet csapatokat, hogy egy icipicit segítsenek neki és elvtársainak megszilárdítani (bevezetni) a finn munkások, parasztok és polgárok által oly hőn óhajtott (finn) szocialista demokráciát. Moszkvában igen barátságosnak tekinthető gesztusként békét is kötött egymással a Szovjetunió és a FDK. A békeszerződés egyik pontja értelmében az FDK természetesen önként lemondott mindazokról a területekről, amelyeket Sztálin elvtárs az előző hetekben-hónapokban hiába kért, követelt az agresszív, imperialista, nácibarát stb. finn burzsoá, kapitalista kormánytól.

SZTÁLIN BIZTOS VOLT ABBAN, HOGY KB. EGYMILLIÓS HADSEREGE PÁR NAP ALATT LEGYŐZI A MINDÖSSZE 170 EZER FŐS FINN HADSEREGET, DE ELSZÁMÍTOTTA MAGÁT.

Mire a finnek 1940 márciusában a hatalmas túlerő előtt kénytelenek voltak feladni a reménytelen harcot, a rosszul vezetett (Sztálin 1937–1939-ben lefejezte a Vörös Hadsereg tisztikarát, nekirohantak a Mannerheim-védőrendszernek stb.) és a téli háborúra felkészületlen (téli felszerelés hiánya) Vörös Hadsereg 400 ezer katonát veszített. Ez volt a Legnagyobb Békeharcos második hadjárata a II. világháborúban. Mert ne feledkezzünk meg arról, hogy (a Molotov–Ribbentrop-paktum titkos záradékában foglaltaknak megfelelően) 1939. szeptember 17-én a Szovjetunió hátba támadta a náci Németország ellen harcoló Lengyelországot. Erre bátorította az is, hogy Anglia és Franciaország vezetői ugyan néhány harcias szólamot kiengedtek magukból, miután a Wehrmacht csapatai támadásba lendültek szeptember 1-én, de fegyveres erőik békésen várták, hogy nácik megtámadják őket (is). Sztálin a lengyel hadjárat után kölcsönös megnemtámadási és segélynyújtási szerződést kötött a balti államokkal, melynek keretében a Vörös Hadsereg csapatai bevonultak Észtországba, Litvániába és Lettországba. A kölcsönösség jegyében észt, litván és lett csapatok nem szálltak meg egyetlen szovjet várost sem. 1940 nyarán a lettek, litvánok és az észtek „leírhatatlan lelkesedéssel” választják meg azokat a (szovjet kollaboráns) vezetőiket, akik kérni fogják országaik felvételét a szovjet népek testvéri családjába. Sztálin elvtárs végtelen jóságában kérésüket teljesítette is.

VOLTAK 1939–1941-BEN AZ USA-BAN IS − NEM IS KEVESEN − NÁCIBARÁTOK ÉS/VAGY CSAK BÉKEPÁRTIAK.

Nemrég nyílt meg Washington, DC-ben az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában (United States Holocaust Memorial Museum-USHMM) egy új időszaki kiállítás, amely a holokausztra adott, illetve nem adott amerikai válaszok történetét mutatja be. A kiállításon nagy hangsúllyal szerepelnek az akkori békepárti amerikaiak. 1940 szeptemberében a tekintélyes Yale Egyetemen alapították meg egyetemisták az „America First!”−mozgalmat. Fő céljuk az USA távol tartásavolt az európai háborútól. Rövid időn belül több száz amerikai egyetemen és főiskolán alakultak szervezeteik, hónapokon belül 800 ezren csatlakoztak a mozgalomhoz. Mozgalmuknak nagy lökést adott, amikor a világhírű repülő, Charles Lindbergh (1927-ben ő repülte először át az Atlanti-óceánt egyedül) is csatlakozott hozzájuk. Az „izolacionisták”, más néven a semlegességpártiak, vagy ahogy az egyébként nyíltan nácibarát és antiszemita Lindbergh szerette mondogatni: a „függetlenségpártiak” igen változatos érvekkel harcoltak. Okoskodásuk ma kísértetiesen ismerősnek tűnik. Meglovagolták az átlagemberek túlnyomó többségének békevágyát. 1940 májusában egy amerikai közvélemény-kutatáson feltették a kérdést: hadat kell-e üzennünk Németországnak, katonáinkat és hadiflottánkat harcba kell-e vetnünk? A válaszadók 93 százaléka – akkor, amikor a Wehrmacht már elsöpörte a francia hadsereget, és még nem volt biztos, hogy nem számolják-e fel a Brit Expedíciós erőket is − erre a kérdésre nemmel felelt. Amikor 1939–1940-ben F. D. Roosevelt, az amerikai történelemben először, harmadszor is indult az elnökválasztáson, politikai ellenfelei azzal vádolták, hogy diktátor, és azzal próbálták a választókat riogatni, hogyha 1940 novemberében újra megválasztják, akkor 1941 áprilisára az USA már háborúzni fog. Lindbergh egyik beszédében (New York, 1941. április 23.) azzal érvelt, hogy Amerika nincs felkészülve a háborúra, nincs esély Németországot legyőzni, Franciaország már vereséget szenvedett, és Anglia is bukásra van ítélve. Szövetségesei, Lengyelországtól Görögországig már mind elbuktak, ez a sors vár Angliára is – jósolta.

TÁRGYALÁSOS BÉKE KELLENE − HANGOZTATTA LINDBERGH −, AZT PERSZE NEM TETTE HOZZÁ, MINT A MAI BÉKEPÁRTIAK SEM, HOGY AKKOR (ÉS MA IS), A GYŐZTES DIKTÁLTA VOLNA A FELTÉTELEKET. AKKOR A NÁCI NÉMETORSZÁG, MOST A POSZTSZOVJET OROSZORSZÁG.

Lindbergh és a többi békepárti nem tudta megakadályozni Roosevelt újraválasztását, majd a Kölcsönbérleti Törvény (Lend-Lease Act) kongresszusi megszavazását sem. Ennek keretében az USA komoly fegyverszállítmányokkal segítette Angliát. Az „America First!”− mozgalmat a Pearl Harbor elleni japán támadás (1941. december 7.) után feloszlatták, Lindbergh félszáz bevetésen harcolt a japán pilótákkal a csendes-óceáni hadszíntéren.

Trump első elnöki beszédében (2017. január 20.) nyíltan kimondta az „America First!” jelszót, bár jól tudta, hogy ezzel a második világháború idején kik és mikor kampányoltak. Elnöksége alatt meggyengítette a NATO-t, aláásta az USA és Európa szövetségét, kampányt indított az illegális bevándorlók ellen stb. Ha addig nem ítélik el, nem csukják le, és jövőre újra megválasztják az USA elnökének, azt ígéri, hogy 24 órán belül befejezi az ukrán–orosz háborút. Trump és mai magyarországi hívei Putyin hasznos idiótái. Véreskezű békeharcosok, miként Sztálin is az volt.

PINTÉR BÉLA RÓLUNK

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2023.09.09.


Ma volt a legújabb Pintér Béla darab bemutatója. Tegnap a bemutató előtti előadást láttuk. Az Imádkozó utolsó jeleneténél veszi fel a fonalat, a Gellért-hegyen megborult Szabadság-szoborral, Long Rékával és Köves Gáborral (Janklovics “Prodidzsáj” Péter). Pintér felkonferálja Péter Katát, aki átlényegül a másik Rékává. Ami ott elkezdődik az része lesz a magyar színháztörténetnek. Vidnyánszky Attila művész úrnak – aki kilencedszer rendezi meg Bánk The Fucking Bánt ( ami azért jó, mert addig sem játsszák a Csongorcuncit és Tündibébit, és A Zembertra Gédiáját) már évek óta azt magyarázza nekünk a Nemzetiben, hogy szeressük Orbánviktort, ha nem akarunk bajt magunknak – nagyon hamar nehézlégzése lenne ettől a darabtól.

Pintér Béla rólunk beszél, mi vagyunk a Réka és az oltatlanok (azért ez a cím, mert a valódi cím kicsit “sok” lenne) szereplői, néven vagyunk nevezve, nem bújhatunk egy parasztopera vagy egy görög sorstragédia mögé, ott áll a derék magyar nép egy szál faszban/pinában, bocsánat, de ez tényleg nem kürtöskalácsnak tűnik. Pintér anti-Jack Nicholsonként szelíden közli velünk, hogy “You CAN handle the truth” és pofánkba vágja az igazságot, a szó szerinti igazságot, nem egy metaforát, nem valami csinos kis áthallást, hanem az ún. kurva kibaszott igazságot.

Pintér Bélát első sorban azért akarja kinyírni Orbán “emcécé” Balázs, Demeter “nemjárokszínházba” Szilárd és Bayer “zsidótakarokölnideizibe’ ” Zsolt (akiket szinte látni lehet a darabban, szemben Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel, akik viszont effektíve kameók, tulajdonképpen szép tőlük), mert ez a rezsim sztálinista és nyilas elődeihez hasonlatosan, semmiféle tehetséget nem bír elviselni. De ez a darab nem erről szól, hanem arról, hogy mi fogjuk kinyírni egymást, oltottak és oltatlanok, boldogasszonymamik és libernyákok, fruzsik és puzsik, és a mi hulláinkat fosztja ki majd Lölö és az ő Andija.

Gálvölgyi Jánost általában ripacsnak illik gondolni kultúrlibsi körökben, hát tessék szépen megfogni a sörét. Úgy játssza el Bogár Laci bátyánkat on steroids, hogy be tetszik tőle pisikálni. Enyedi Éva…..nem hiszem el, egyszerűen nem hiszem el. Ezt az egészet nem nagyon lehet elfelejteni, talán majd Pintér főtárgyalása után. Még a hetedrendű vádlott is ő lesz.

KLIKK TV - BOD PÉTER ÁKOS: A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA NEM VOLT ENNYIRE ÁTLÁTHATATLAN A KÖLTSÉGVETÉS

HÍRKLIKK / KLIKK TV
Műsorvezető: NÉMETH PÉTER
2023.09.11.


„Komoly bajok vannak” – fogalmazott baljóslatúan a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Bod Péter Ákos közgazdász, a jegybank volt elnöke, aki a forint törékeny árfolyamával kapcsolatban is annyira óvatos volt, hogy elárulta, nem merte megnézni a beszélgetés előtt. Igaz, a napokban megúsztunk egy leminősítést, és feltehetően a friss inflációs számok is enyhülnek, ez azonban nem ad okot a túlzott örömre. Különösen az a fajta mohóság nem volna indokolt a jelen helyzetben, hogy az állam reptérvásárlásba fogjon. A kormány ugyanis hajlamos a jelent úgy tehermentesíteni, hogy a jövőt adósítja el – vélte.


Németh Péter először arról a friss döntésről kérdezte a közgazdászt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) a napokban jóváhagyta azt a szándékot, hogy a kormány lényegében eltörli a magyar jegybank adósságát, és a költségvetést sem kötelezi annak kiegyenlítésére. A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke azonban kiigazította a megállapítást. A „tudomásul vétel” ugyanis pontosabb megfogalmazás, hiszen mivel nem vagyunk eurózóna tagok, ezért minket az EKB nem is vizsgál annyira tüzetesen. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pénzügyi testület megjegyzéseket is megfogalmazott, amelyek azért nem járták be a magyar médiát, mert az MTI „elfelejtette” azokat közölni. Nincs ugyanis rendjén az – véli az EKB –, ha egy banknak nincs tőkéje, de azért „nem csaptak mégsem az asztalra”, mert biztosítékként a magyar állam egésze áll a jegybank mögött. Az EKB azt az ajánlást fogalmazta meg, hogy belátható időn belül a kormány elégítse ki az MNB tartozását.

Bod Péter Ákos közgazdászként és valamikori jegybank elnökként a Klikk TV nézőit eligazította abban a kérdésben, hogy miért is nyereségesek általában a nemzeti bankok. Az adott ország készpénzét ők bocsátják ki, „rá van írva, hogy 10 ezer forint, kerül 140 forintba, tehát ez egy elég jól fizető bolt, sőt, maga állapítja meg a maga kamatait”. Ennek ellenére, előfordulhat olyan helyzet, hogy mégis veszteséges. Itthon most ez áll fenn, és erre mondta azt az európai szakmai egyetértés, hogy a magyar állam garanciaként elegendő biztosíték a nemzeti bankunk működésére. Ez megsüvegelendő bizalom, ugyanakkor a magyar kormány döntésével a magyar jövőt adósítja el, mert a most, az Európai Központi Bank által „tudomásul vett” törvénymódosítás a költségvetés jelenét ugyan tehermentesíti, de a jövőt megterheli. A kormány ugyanis arról határozott, hogy amikor majd a Magyar Nemzeti Bank nyereséges lesz, akkor azt nem adja át a magyar államnak, a költségvetésnek, és ezen keresztül a magyar állampolgároknak, hanem akkor elégíti ki majd saját adósságát.

„Az öröm most jön, a teher később” – fogalmazta meg ezt a kormányzati koncepciót Bod Péter Ákos, aki ezt a logikát véli felfedezni a reptér megvásárlásában is. „Egy rendes országban elmondják”, hogy mi áll egy ilyen komoly vásárlási szándék hátterében – vetette fel a közgazdász, majd hozzátette, „nem nagyon láttam hivatalos érvelést”. Inkább ideológiai szólamokat hallani arról, hogy egy reptér nemzeti ügy, legyen állami kézben, de hát Ferihegy itt van az ország közepén, ha nincs nemzeti kézben, akkor sem lehetne elvinni. Vannak teóriák arról, hogy a működtető cég és a kormány nem jön ki jól egymással, mások azt feltételezik, hogy a hatalom számára lekötelezett személyeket ültetnének a reptér vezető testületébe...

VAJON MIRE AKARJA A KORMÁNY A REPTERET HASZNÁLNI? – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.09.11.


 Drogok, fegyverek, tiltott technológia stb.

“De nem csak anyagi javak áramolhatnak szabadon egy poltpéteri alapossággal ellenőrzött légi kikötőben. Kémek, embercsempészek, mindenféle máshonnan kitiltott alakok, migránsok, a nemzetközi alvilág figurái és a hozzájuk tartozó slepp, prostituáltak, verőemberek, “probléma megoldók”, be- és végrehajtók, bukott politikusok, fegyverkereskedők…”

Így lettek milliárdjai az Orbán családnak

Miután a miniszterelnök összeveszett Simicska Lajossal, és színre lépett az új generáció, nagy iramban kezdett gazdagodni az Orbán család. Nagyon közel kerültek ahhoz, hogy látható vagyonuk átlépje a százmilliárd forintos álomhatárt. (podcast)

Kétélű fegyver lehet a főpolgármester folyamatos támadása

A közlekedés kellemetlen jelenségeivel támadni Karácsony Gergelyt nem kényszer-téma a kormány részéről, hanem szervesen illeszkedik az önkormányzati választás logikájába.

Novemberben tarthatja kongresszusát a Fidesz

Az őszi kongresszuson „szentesíthetik” a Fidesz-KDNP EP-listát, a listavezetőt és a programpontokat is.

Orbán Viktor így befolyásolja a közelgő szlovák választásokat?

Néhány szlovákiai párt szerint a magyar rendőrök tudatosan nem állítják meg a gyanús kisteherautókat, az embercsempészeket, ugye, meg elengedték…

A rendőrség közreműködésével fegyverzik fel a szerbiai embercsempészeket

Az embercsempészek a fegyverkereskedőkkel Szabadka központjában, legismertebb szállodáiban és kávézóiban találkoznak teljesen zavartalanul.

Mindeközben: “Rétvári Bence: magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot a szerb-észak-macedón határon.” (mti)

Putyinnak nincs olyan Rogán Antalja, mint Orbán Viktornak

“Jelenleg minden adott ahhoz, hogy az ország úgy táncoljon, ahogy Orbán Viktor fütyül, és ezt nagyon nehéz kivédeni…”

Putyin még az orosz regionális választást is háromnegyeddel nyerte

A választások az elektronikus szavazási rendszer miatt is könnyen manipulálhatók.


A BELÜGY SZERINT NEM VEZETHETNEK KÉT VÁRÓLISTÁT A KÓRHÁZAK, DE A BALOLDAL IDEJÉN EGYÉBKÉNT IS ROSSZABB VOLT A HELYZET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2023.09.11.


Múlt hónapban cikksorozatot írtunk a kórházi várólistákról: többek között feltártuk, hogy milyen következményei lehetnek a hosszú várakozásnak, és mire számíthatnak a betegek, ha műtétre van szükségük az állami egészségügyben. Vadai Ágnes országgyűlési képviselő cikkünkre hivatkozva kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert arról, tényleg léteznek-e titkos nyilvántartások, ahol akár hónapokat várhatnak a betegek, mielőtt felkerülnek a hivatalos várólistára. A miniszter nevében Rétvári Bence államtitkár reagált, aki a baloldalt emlegette, majd hosszan sorolta, mi mindent tett a Fidesz-kormány az elmúlt 12 évben a várólisták csökkentéséért.


A kórházi várólistákról szóló cikksorozatunkban személyes történeteken keresztül mutattuk be, hogy nincs egyszerű dolga annak, aki az állami egészségügyben várakozik valamilyen műtétre: a járvány óta nem ritka a több hónapos vagy akár éves várakozás sem. A tájékoztatás hiánya, a várólistára kerülést megelőző, titkos nyilvántartásban való sorakozás mind-mind megnehezíti a betegek életét, ráadásul a hivatalos lista sem minden esetben mutat valós képet a várakozókról. Mindezek miatt nem csoda, hogy aki teheti, alternatív utakat keres, például a magánegészségügyben végezteti el a műtétet, vagy több száz kilométert utazik, hogy ellátást kapjon.

A legnagyobb visszhangot a titkos várólistákról szóló cikkünk váltotta ki: ebben három, az ország különböző részein élő érintett számolt be nekünk arról, hogy a hivatalos várólistára kerülés előtt egy titkos nyilvántartásban sorakoztak, és nem is minden esetben kaptak tájékoztatást arról, hogy nem a hivatalos adatbázisban várnak. A titkos várólisták létezését egy neve elhallgatását kérő, egészségügyi területen dolgozó szakember is megerősítette az Átlátszónak. „Ezek ott vannak a fiókban, a valós számok. Szinte mindenkinek van egy másik várólistája, ahol jegyzik a betegeket, ez lehet egy kockás füzet, Excel-táblázat, vagy erre készített program, de az biztos, hogy nem mindig egyezik azzal, ami le van adva hivatalosan” – mondta.

Cikkünk megjelenése előtt kerestük az illetékeseket, azonban sem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), sem az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), sem pedig az egészségügyért felelős Belügyminisztérium nem válaszolt a várólistákkal kapcsolatos kérdéseinkre.

2012 óta egyre jobb

Nem sokkal cikkünk megjelenése után, augusztus elején Vadai Ágnes, DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez. A képviselő részletesen idézte az Átlátszó cikkét, majd feltette a kérdést: „Valóban titkos nyilvántartásokban rejtegetik a betegeket a várólista helyett?”

Ő már nagyobb sikerrel járt, mint az Átlátszó: Pintér Sándor belügyminiszter nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt neki, méghozzá szokatlanul hosszan, összesen két oldalban...

PÉLDÁTLAN EURÓPÁBAN ORBÁN BEJELENTÉSE: 2034-IG MARADNI AKAR A HATALOMBAN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.09.11.


Miközben a magyar gazdaság recessziótól, munkaerőhiánytól, korrupciótól és orosz energiafüggőségtől szenved, a miniszterelnök 2034-ig tervez hatalmon maradni – Orbán Viktor kötcsei beszédének kiszivárgott részleteit helyezte kontextusba a Deutsche Wirtschafts Nachrichten
.

Rövid írásban, kifejezetten lényegretörően jellemezte az Orbán-rendszert a Deutsche Wirtschafts Nachrichten, miközben az aktualitásokat is beszúrta a sorok közé Gregor Uhlig. Utóbbiak közül a legfontosabb, hogy 2034-ig akar hatalomban maradni a kormányfő, s a megjelent külföldi lapokban ez kapott a legtöbb kiemelést a kötcsei találkozót felidézve. És persze hozzáteszi a szerző, hogy ez a bejelentés páratlan/egyedülálló egész Európában. Hisz eleve az ötödik terminusát tölti be és most arra hivatkozott, hogy az ukrán háború és a Covid négy évet vett el tőle. A népszerűségvesztés pedig nem aggasztja, mert korántsem volt olyan nagymértékű, mint a többi európai kormányok esetében, példának Németországot hozta fel, ahol még az ellenzéki pártok is nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint a kormányzó párt.

Az írás elemzi az általános helyzetet, miszerint az Orbán-kormány folyton összecsap az EU-val és az Egyesült Államokkal, akik azért bírálják, mert hatalomkoncentrációra törekedve az élet csaknem minden területére befolyást gyakorol, az igazságszolgáltatástól kezdve a gazdaságon át a kultúráig és az oktatásig. Mindemellett masszív propaganda gépezetet üzemeltet. A korrupció és a jogállami jogsértések miatt pedig az uniós források jelentős részét felfüggesztette Brüsszel. Megromlott a kormány kapcsolata az Egyesült Államokkal, holott NATO szövetséges, részben azért, mert nemet mondott a Kínával és Oroszországgal kialakított szoros kapcsolatának megszakítására. S hogy mitől szenved a magyar gazdaság? Az egy éve tartó recessziótól, a munkaerőhiánytól, és az orosz energiafüggőségtől. 2010-es győzelmével nacionalistaként, orosz-barát vezetőként tért vissza a hatalomba, és az ország mögött haladást 13 éves folyamatosan visszafordítja és kelet számára az irányadó. Talán meglepőnek tartja a szerző és kiemeli a kötcsei visszahangokból azt is, hogy Orbán a keresztények Magyarországra menekülését vizionálja, mert szerinte Európa a mindenkit fenyegető iszlámosodásnak indult.

Bejárta a nemzetközi sajtót magyar repülőbaleset

A katasztrófa hírek sorába került a légibemutatón Székesfehérvár közelében a T28 Trojan típusú kisgép lezuhanása, amelynek során két ember életét vesztette – erről a Tajvani Hírektől kezdve a Canberra Timeson át egészen az írországi The Journalig, beszámolnak az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség összefoglalója alapján. Az okokat nem feszegetik a tudósítások.

Köves: Orbánnak köszönhető az antiszemita jobboldal izolálása

A magyar zsidóság reneszánszát éli, többek között Köves Slomónak köszönhetően, aki a héten felavatta Erzsébetvárosban az Ohel Eszter – a 40 éve bezárt – ortodox zsidó imaházat – írja a JNS, a Jewish News Syndicate. Ez a reneszánsz 10 éve tart, amely új életet visz abba a közösségbe, amelyik túlélte a fasizmust és a kommunizmust. Az Ohel Eszter imaházat csaknem 130 éve, 1895-ben nyitotta meg névadója, a holokauszt idején a gettó része volt, s már-már teljesen feledésbe merült. Az imaház pedig jelképe lett a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) együttműködésének is, kapcsolatuk a februári választás során azért romlott meg, mert az EMIH emberei foglalták el a MAOIH kulcspozícióit, utóbbi puccsal vádolta meg Köveséket. Akik most szinte számolatlanul öntötték a pénzt az imaház felújításába, s ezzel úgy tűnik, helyreállt a béke a két intézmény között. Köves azért is dicséri Orbán politikáját, legalábbis a JNS-nek azt mondta, mert 2015-ben letörte a muzulmánok migrációját, amiből előnyük származott a zsidóknak, s neki köszönhetően nincs muszlim közösség Magyarországon, de muszlim szélsőségesek sem. Orbánnak köszönhető az antiszemita jobboldal izolálása is, és a szélsőjobb Jobbik most gyakorlatilag az ellenzékhez csatlakozott. Köves hitének egyik alappillére, ha megnyitsz egy új intézményt, akkor jönnek hozzád az emberek. Csak gyújtsd meg a gyertyát és majd emberek gyűlnek köré – mondta el a hírügynökségnek.

Himnusz a Dunánál

A brit Conservative Woman egyik tudósítója vasárnap adta közre budapesti élményeit Himnusz a Dunánál címmel, ugyanis elkápráztatta, hogy az augusztus 20-i tűzijáték befejezéseként keresztény tinédzserek és fiatal szülők lelkes csoportja a gyönyör okozta meghatódottságában – látva István király koronáját felvillanni – spontán elénekelte a himnuszt. Pedig, hát senki nem biztatta őket! Ők így fejezték ki tiszteletüket hazájuk iránt. S bizony ilyet sehol nem láthatsz egész Európában, de Nagy-Britanniában egészen biztos nem. Majd az orbáni kereszténység dicsérete következik a látottak értelmezéseként.

„ZÁRÁS UTÁN KOPOGTAK AZ AJTÓN, KINYITOTTAM, OTT ÁLLT EZER MIGRÁNS”

TELEX
Szerzők: PRESINSZKY JUDIT, HUSZTI ISTVÁN
2023.09.11.


Friss keréknyomokban lépkedünk egy mezőn, elmegyünk egy hátrahagyott hálózsák és több üres szerb ásványvizes flakon mellett, majd az Ipoly mentén vágjuk át magunkat az erdős részen, láthatóan már jópáran kitaposták előttünk az útvonalat. Bár védem magam, a kézfejemet csalánok csípik szét, a cipőm sáros lesz, de végre elérünk egy fából összetákolt hídig, ami bár erősen imbolyog, azért átsétálunk rajta, és már Szlovákiában is vagyunk.

A fűben hanyagul eldobott csokis csomagolópapír és valamilyen ruha, rögtön mellette pedig két szerbül kiállított igazolvány: Mohammad Ahmad, született 2004. január 1-jén, származása Szíria, és Ahmad Hamsho, született 2003. január 1-jén, származása Szíria.

Dél-Szlovákiában járunk, a határmenti Ipolyhídvégen: ez az egyik olyan falu a határmentén, ahova az utóbbi hetekben tömegével jöttek át migránsok illegálisan Magyarországról. Nagyjából tavasszal kezdődött, de a nyáron aztán elkezdtek folyamatosan érkezni a szlovák határmenti falvakba, a helyi szakértői kormány szerint mostanra már hetente néhány ezren is vannak. Legtöbben pedig az Ipoly-menti településeken és környékükön kötnek ki: ha épp nem a hidakat használják, hát akkor a sekély Ipolyon gázolnak át. Ezért aztán a járásban nemrég rendkívüli helyzetet is hirdettek.

Néhány szlovákiai párt szerint a magyar rendőrök tudatosan nem állítják meg a gyanús kisteherautókat, Orbán Viktor pedig így befolyásolná a közelgő szlovák választásokat. A kialakult migrációs helyzet és a Magyarországon elengedett 1400 embercsempész miatt már a szlovák államfő is beszélni akar Novák Katalinnal...


IGEN, RABLÓTANYA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2023.09.08.


Különféle nemzetközi tanulmányok Magyarországot az EU legkorruptabb tagállamaként emlegetik, ám ezek az értekezések inkább percepción, felfogáson alapulnak. Ezt Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke mondotta volt az EP tényfeltáró bizottságának tagjaival folytatott megbeszélésen, és a lényegre tapintott vele. Igen, a véleményalkotás minden esetben percepción alapul, tehát azon a folyamaton, melynek keretében a külvilág aktuális metszetéről képződő benyomásainkat összerakjuk. „Csalatkozott Jancsi, mert az nem volt csárda, / Hanem volt tizenkét zsiványnak tanyája. / Nem állott üresen a ház, a zsiványok / Mind a tizenketten odabenn valának.”

Vagyis Kukorica Jancsi egyetlen pillanat alatt felfogta, hogy nem csárdába, hanem rablótanyára talált betoppanni, és annak megfelelően viselkedett, az EP tényfeltáró bizottságának pedig bőven volt ideje, hogy erre az eleve nyilvánvaló eredményre eljusson. Biró Ferenc azt is mondta, hogy Magyarországon nem a rendszer korrupt, hanem az emberek korruptak, és evvel megint tökön ragadta a lényeget. Mi a rendszer? Egynemű vagy összetartozó dolgok, jelenségek bizonyos törvényszerűségeket mutató rendezett egésze, mármost azt a nyájas olvasónak is be kell látnia, hogy ezt a rendezett egészet nehéz volna elgondolnunk abban a pillanatban, amikor a kenőpénzt éppen zsebre rakni iparkodik.

Másfelől pedig tekintetbe kell vennünk azt a körülményt, hogy Magyarországon a nagypolitikával egylényegű szervezett bűnözés éppoly slendrián módon működik, mint minden egyéb, ám evvel együtt aránylag hatékonyan. Olaszországban a főbb ipari és szolgáltató vállalatok után a legnagyobb gazdasági forgalmat a maffia bonyolítja le. Negyvenmilliárd euróról van szó, ami az olasz bruttó hazai termék (GDP) két, azaz kettő százalékára rúg. Természetesen mi nem tudhatjuk, hogy vajon a magyar maffia, amely valójában a kormányzatunkkal azonos, a GDP hány százaléka fölött gyakorol ellenőrzést, de nyilvánvalóan a túlnyomó többsége fölött, a többit pedig szimplán hazaviszi. Ennek alapján pedig a legkevésbé se furcsálljuk, hogy országunk ott tart, ahol. Hogy képszerűen fogalmazzunk, a béka segge hozzánk képest valahol a sztratoszférában lebeg, és evvel nem dramatizáljuk a helyzetet, hanem inkább szépíteni iparkodunk. Már csak azért is, mert tudván tudjuk, hogy országunk gazdasági teljesítményét a háborúval összefüggő és felelőtlenül alkalmazott szankciók vágták haza. Azt a kérdést pedig, hogy a többi európai országgal mért nem tették ugyanezt, föl se tesszük, lévén a válasz eleve nyilvánvaló. Azért, mert az egész világ ellenünk fenekedik, nem bírván elviselni, hogy mindenkinél ennyivel jobbak vagyunk. Épp az OECD szíves közlése nyomán volt szerencsénk megtudhatni a minap, hogy a mienkhez hasonló teljesítményre, vagyis a GDP négy egymást követő negyedévben való folyamatos csökkenésére az OECD más országaiban példa nem akad. Igen ám, de az OECD más országaiban dolgozni is kell ám, szokták erre mondani önostorozásra hajlamos honfitársaink, úgyhogy lássunk erre vonatkozólag néhány adatot.

Az első öt ország, amelyekben a munkavállalóknak egy év alatt a legkevesebb munkaórát kell ledolgozniuk (a zárójelben a ledolgozandó munkaórák számával): 1. Hollandia (1379), 2. Németország (1413), 3. Norvégia (1426), 4. Franciaország (1476). 5. Dánia (1522).

Most pedig jöjjön a másik véglet, tehát azon országok listája, ahol a munkavállalók a legtöbbet robotolnak. 1. Mexikó (2250), 2. Chile (2047), Görögország (2032), 4. Oroszország (1981), 5. Magyarország (1980). Kommentár ehhez aligha kell. Ahogy nyilván ahhoz se, hogy a második negyedévben a gazdaság teljesítménye éves alapon 2,4, míg negyedéves alapon 0,3 százalékkal csökkent, s evvel az Eurostaton jelenleg elérhető 24 európai uniós tagország rangsorában a 23. helyet sikerült megcsípnünk. Más kérdés, hogy ezek az adatok nincsenek szem előtt, a mind sanyarúbb életkörülményei miatt illedelmesen háborgó hazafi ilyenekkel aligha találkozik, meg igazából nem is érdekelné. Ő inkább azt kívánja tudni, hogy mi, hol mennyibe kerül, a válasz pedig abban áll, hogy nálunk minden többe, mint azon szomszédainknál, akiket a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek folyamán oly jóleső érzés volt lenézni, és akiknek a sanyarú sorsa miatt oly nagy egyetértésben sajnálkoztunk. Most viszont azt kell tudomásul vennünk, hogy náluk ötven vagy akár száz forinttal is olcsóbb az üzemanyag, mint mifelénk, hogyhogy? Milyen alapon? És akkor most a kultúrfölénnyel mi van?
...


ÍGY LETTEK MILLIÁRDJAI AZ ORBÁN CSALÁDNAK

SZABAD EURÓPA / PODCAST
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2023.09.11.


Miután a miniszterelnök összeveszett Simicska Lajossal, és színre lépett az új generáció, nagy iramban kezdett gazdagodni az Orbán család. Nagyon közel kerültek ahhoz, hogy látható vagyonuk átlépje a százmilliárd forintos álomhatárt.


Húsz éve még azt mondta Orbán Viktor az édesapjának, hogy ne szállítson követ állami útépítésekre, ma már a miniszterelnök apja milliárdos profitot szed ki a bányáiból. Tiborcz István, a kormányfő veje pedig bankot vett, szállodákat épít és vagyonkezelő céget vásárolt. Százmilliárd forint közelébe került az Orbán család látható jövedelme.

A szemmel látható gazdagodás 2014–2015-ben kezdődött. Ekkor lépett színre és kezdett felemelkedni az új generáció: Orbán Viktor lánya, Ráhel, és férje, Tiborcz István.

„Ha ott nem voltak gátak, nyilván a másik generációval szemben sem lehetett” – mondta Jandó Zoltán, a G7 gazdasági portál újságírója.

Ekkor romlott meg látványosan Simicska Lajos és a miniszterelnök viszonya; Simicska fogta az össze a Fidesz gazdasági hátterét. A szakítást követően Orbán Viktor levonta a következtetést: nem jó, ha egy kézben koncentrálódik ez a vagyontömeg.

Ebbe a decentralizált modellbe illeszkedik az, hogy az Orbán család körül is egyre nagyobb „nemzeti tőke” halmozódik fel.

VÉGET ÉRHETNE AZ ALFÖLD SIVATAGOSODÁSA – VAN MÓDSZER A VÍZPÓTLÁSRA, CSAK HASZNÁLNUNK KELLENE

VÁLASZ ONLINE / INTERJÚ
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.09.11.


Sürgősen kukába kell dobnunk a felszín alatti vizek működéséről szóló elavult elméleteinket, hogy megállíthassuk a Kárpát-medence legfontosabb kincsének felélését – mondja a Válasz Online-nak Mádlné Dr. Szőnyi Judit hidrogeológus. Az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet egyetemi tanárát azután kerestük meg, hogy augusztusban programot hirdetett a Homokhátság sivatagosodásának visszafordítására a Másfélfok nevű szakportálon. A hidrogeológus szerint a nem sterilizált injekciós tűkhöz hasonló kockázatot jelent idehaza az egymillió illegálisan fúrt kút, a „célzott felszínalatti vízpótlás” technológiájával pedig egyszerűen megvalósítható eszközt adna a kiszáradással küzdő régiók kezébe.


Tavaly nyáron extrém szárazságot tapasztaltunk egész Magyarországon, a sajtóban egymást érték az apokaliptikus víziók, hogy még rosszabb is jöhet. Idén kifejezetten csapadékos nyár volt elviselhető klíma mellett, kevesebben is tenyereltek a vészcsengőre. Egyszer így, másszor úgy, tehát minden rendben?

– Azért ezt nem mondanám. A klíma és a meteorológia nem a szakterületem, de világosan emlékszem, hogy amikor a 2010-es évek elején Tihanyban kutattuk a félsziget tavait, egymást váltották a szélsőséges időszakok: ’10 és ’14 volt a legcsapadékosabb abban az évtizedben, 2011 és 2012 pedig a legszárazabb. Korunk egyik legfőbb jellegzetessége pont az extremitások váltakozása. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint száz évre visszatekintő adatsoraiból világosan kiolvasható, hogy egyre több a hőhullám, egyre hosszabbak a száraz periódusok és egyre kevesebb a csapadékos nap a Kárpát-medencében. Paradox módon utóbbi nem azt jelenti, hogy a lehullott csapadék összmennyisége érdemben csökkent volna. Csupán az eloszlása változott, az viszont látványosan...


ÁGH ATTILA: PRIMITÍV A MAGYAR DIPLOMÁCIA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.09.11.


Novák Katalin a barátságos mosolygós, és Szijjártó Péter az, aki nekimegy mindenkinek. Ez a magyar külpolitikai stratégia – állapította meg Ágh Attila. A politológus-filozófus szerint ennek része, hogy nemrég a külügyminiszter azzal az abszurd érveléssel járatta le ismét Magyarországot, hogy kijelentette, tisztességtelen orosz-barátsággal vádolni a kormányt, mert nekünk nagy tapasztalatunk van külföldi elnyomásból, tehát eleve igazunk van. A külföldi partnerek ilyenkor udvariasan mosolyognak, de a magyar küldött háta mögött összeröhögnek azon, hogy milyen primitív szintre csúszott le a magyar diplomácia – tette hozzá
...

...Nem létezik olyan csúfság, amit Szijjártó ne mondott volna el az ukrán rendszerről, az ukrán elnökről, míg Novák Katalin mosolyogva ellátogat Kijevbe, ahol barátkozik az ottani vezetőkkel, és elmismásolja azt az alapvető tényt, hogy Magyarország mindenben akadályozza Ukrajnát, és hogy Orbán nem hajlandó szóba állni Zelenszkijjel. Ilyen ellentmondásokon keresztül létezik a magyar külpolitika, ami óriási leértékelődést jelent nemcsak Magyarország külpolitikájában, hanem a külpolitikai szakpolitikában is – hívta fel a figyelmet az összefüggésekre.

Ugyanis 2012-ben szétverték a magyar külügyminisztériumot és a magyar külpolitika rendszerét. Elzavarták a szakértőket. Nemcsak tartalmilag, hanem a diplomáciai munka formalitásai is eltűntek a magyar külpolitikából, mindaz, ahogy egy külpolitikát csinálni kell és lehet. Ezért az udvarias partnereink legfeljebb mosolyognak, de aztán mikor vége van az adott rendezvénynek, a magyar küldött háta mögött összeröhögnek azon, hogy milyen primitív szintre csúszott le a magyar diplomácia – fogalmazott Ágh Attila.

MAGYARORSZÁG HÁTRAMENETBEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2023.09.09.


Jól van, na, mi is arrafelé tartunk, amerre a világ.
Mi is része leszünk vagy az atomhalálban eliminálódott emberiségnek, vagy a Földet óvó és annak kincseivel okosan élő emberi közösségnek, melyet vagyonukkal és életükkel felelő profik irányítanak.
Nincs más út, bármilyen rögös is és bármeddig tartson is, egy az emberiség és nem engedheti meg magának, hogy a csíki sör létjogosultságán torzsalkodva ballagjon a pusztulás felé.

Az csak a baj, hogy mikor a világ az osztrák fővárosba tart, mi Vlagyivosztok felé menetelve akarunk elérni Bécsbe, - szeretett Vezérünk esetleg Grazba.
Az eredmény szempontjából ez szinte mindegy, csak a rohadtul hosszú út igen fárasztó lesz.
Volt a világ fejlődésének egy periódusa, melyben úgy tűnt, hogy az akkor létező két világrendszer kiizzad magából valamit, ami megfelel az emberiség számára.
Ez volt a konvergencia-elmélet, mely szerint a társadalmi berendezkedések közelednek egymás felé pozitívnak tartott tulajdonságaik mentén, de később kiderült, hogy ez csak egy ária volt, mellyel az imperialista kapitalizmus rókája kiénekeltette a szocialista holló szájából a sajtot, és abban a pillanatban, ahogy a legkisebb megingást tapasztalta, azonnal elfelejtette, hogy milyen pozitívumokat is akart volt átvenni. A kapitalizmus randább pofát mutatott, mint előtte bármikor, és azóta ez a pofa csak tovább torzult, a világ nagy szerencsétlenségére.

Magyarország a fent említett periódusban kitüntetett helyzetben volt, hiszen társadalmi berendezkedése egy sikeresnek tűnő kísérlet volt az igazságosnak mondható társadalmi berendezkedés megteremtésére.
Ne feledjük, hogy a parlamentáris demokráciának mondott berendezkedés is kísérlet, melynek Petri-csészéjében már ott nyüzsögnek a baktériumok, csak még várni kell cseppet, hogy elpusztítsák létrehozóikat is.
Mindenesetre nálunk - rengeteg hibával ugyan, de hihetetlen fejlődési lehetőségekkel létrejött egy társadalmi tulajdonon alapuló modell, mely sikeresen egyeztette össze az ember létbiztonságra törekvését a az egyén kreativitás iránti elkötelezettségével, sőt, még az emberi kapzsiság korlátozott mértékű kielégítésével is.
Emberi és emberbarát társadalom volt, komoly társadalmi mobilitással, állampolgári jogon járó egészségüggyel, majdnem ingyenes oktatással, a hátrányos helyzetben levő emberek iránti empátiával, emberi közösségekkel.
Ezt számolta fel az 1989-es ellenforradalom, mely első lépésben elkótyavetyélte az országot, szétverte a társadalmat.
Ellenséget kreált abból az ideológiából, mely kiemelte az országot Horthy nacionalista feudalizmusából és az éhező prolik, cselédek és zsellérek, az emberi életért küszködő kisegzisztenciák országából jóllakott és öntudatos állampolgárok élhető államává tette.
Azóta az ország lejtmenetben van, minden értékelhető területen.
Nagyon szomorú, de egyben nevetséges is, hogy egyetlen területen sem tud a "nagy demokratikus változás" olyan eredményt felmutatni, mely visszamenőleg igazolhatná a rendszerváltók buzgalmát, mely a nemzeti érzelmekkel gátlástalanul visszaélő szervezett bűnözés kezére juttatta a társadalmat.

Magyarország, mely anno a haladás élvonalában volt, hátramenetbe kapcsolt és halad ütemesen visszafelé...