2018. július 18., szerda

CSAK A HÜLYÉTŐL KELL ELVENNI A BALTÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.07.18.


Nagy Juditként éhezhetsz. Tót Sándorként fázhatsz. Varga Lászlóként dühös lehetsz, amiért alig elég a fizetésed a megélhetésre. Kis Ágiként mérges lehetsz, mert a gyereked nem jut minőségi oktatáshoz. Szabó Tiborként felháborodhatsz, ha a beteg anyádat nem látják el a kórházban, mert öreg, mert egyszerűbb leszedálni, mert nincs elég orvos, nővér és gyógyszer sincs.

Fideszesként ezt nem teheted meg. Mert a fideszes egyetlen baja és ellensége az, aki nem fideszes. És ez már nem elég, mindig csavarni kell a hüvelykszorítón, mert különben megszokod, elzsibbadsz.

Először szimpatizáns voltál, aztán fülkeforradalmár, fideszes, narancsos, illiberális, jobboldali, ma már konzervatív keresztény vagy. Azt sem tudod, ezek mit jelentenek, nem is érdekel. Csak azt tudod, hogy gyűlölöd a baloldaliakat és a liberálisokat. Mert ők tehetnek mindenről.

Először nem kormánypárti voltál, aztán ellenzéki, majd balos, végül liberális. Akkor is, ha nem. Tudod, hogy a jobboldaliak tehetnek mindenről.

Fontos a párválasztáskor a másik hovatartozása? Bizony az. Ma már fodrászt, könyvelőt, munkatársat, munkahelyet, alkalmazottat, kártyapartnert is ennek alapján választasz. Észrevetted? Nem? Pedig ez van. Nem véletlenül. Ezzel kelünk, ezzel fekszünk. Így élünk. Postán, buszon, munkahelyen, szülőértekezleten, orvosi rendelőben, boltban, nyaralás közben, kórházban. Mindig és mindenhol jobboldaliak vagyunk, vagy baloldaliak. Keresztény konzervatívok, vagy buzeráns libsik. Elvakult szektatagok, vagy szabadságszerető humanisták. Attól függ, honnan nézzük. Nincs választásunk. Nincs kívülálló. Valamelyik oldalhoz tartozunk, mert oda löknek, oda lökjük egymást. Dühösek vagyunk. Mindannyian. És haragszunk. Egymásra.

Nem tiltakozik együtt senki senkivel. Az orvosok, a pedagógusok, az ápolók, a bírók, a tűzoltók, a tejtermelők, a pékek, a munkavállalók, a munkáltatók, a közalkalmazottak, a rokkantak, a szülők, a betegek soha nem fognak utcára menni, nem fognak egymás mellett, egymásért kiállni. Önmagukért sem. Mert egy részük kereszténykonzervatív jobboldali náci, a másik részük balliberális migránssimogató buzi. Ezért.

Mindezek közepében egyetlen ember áll. Csak egy. Ott áll egy kurvanagy baltával és ahol egybefüggő felületet lát, lecsap. Darabol. Aprít. Röhög. A darabokból megpróbál összerakni valami olyat, ami neki tetszik, ami őt szolgálja.

Ha teli a puttonyod és azt mondod, ez náci görény, bűzös maffiózó, aljas diktátor, akkor jön a mérleg nyelve. Valaki, vagy valami, aki-ami úgy tesz, mintha független lenne, kicsit talán ellenzéki, de semmiképpen sem kormánypárti, neki hihetsz, mert ő csak jót akar. És azt mondja, ne nevezzük már diktátornak, mert vannak szabad választások és senkit nem hurcolnak börtönbe, aki nem veri üvöltve a kereszténykonzervatívnemzeti mellét. Ne nevezzük nácinak, mert nem verik agyon az utcán a zsidókat, sem a cigányokat, sem a liberálisokat. Ne nevezzük tolvaj féregnek, mert minden törvény betart, nem lehet rajta jogilag fogást találni, a szabály az szabály.

Te pedig ott állsz az életed romjain és feszül benned az indulat, keresed az ellenséget, mert erre dresszíroznak mióta, hogy itt az ellenség körülötted és le kell győznöd, ha élni akarsz. Lehajtott fejjel reszketsz a dühtől. Ez jó. Így kell. Fel ne emeld a fejedet, mert akkor meglátod a röhögő elmebeteget a véres baltával. Meglátod Juditot, Sándort, Lászlót, Ágit és rá találsz jönni, hogy nem ő rabolt ki, hanem az a fasz a baltával. Nem Judit, Sándor, László, Ági nyomorította meg az életedet, hanem az az aljas, hataloméhes ócska kis parazita. Mert neki van rá lehetősége, senki másnak. Mert ő az egyetlen, aki meg tudja ezt tenni.

És ő az, akit felelősségre lehet vonni. Mert nem félisten, csak egy zavaros agyú félember. Egy telhetetlen, mohó kis pasas gyűrött gatyában, kihízott zakóban, egyre torzabb fejjel, milliárdos családdal. Egyedül őt szolgálja itt minden, nem téged. Akár kereszténynáci, akár buzilibsi vagy, tök mindegy. Te fázol, te éhezel, te gürizel éhbérért, a te gyereked menekül külföldre, a te anyád vár éveket a műtétre azért, hogy a baltás ember torz kis lelke megnyugodjon egy percre és hogy akik őt hűségesen szolgálják, azok részesülhessenek abból, amiből te soha nem fogsz. És amiért te dolgozol napról napra.

Nem tudom, mi lesz ennek a vége. Talán egymásnak esünk és a baltás röhöghet.

Talán rájövünk, hogy csak a hülyétől kell elvenni a baltát, aztán a cselédeit el kell hajtani a faszba. A mérleg nyelvét is. Talán megértjük, hogy nincs kereszténynáci és buzilibsi, hanem csak Nagy Judit van, aki éhezik. Tót Sándor van, aki fázik. Varga László van, aki dühös, amiért alig elég a fizetése a megélhetésre. Kis Ági van, aki mérges, mert a gyereke nem jut minőségi oktatáshoz. Szabó Tibor van, aki felháborodik, mert a beteg anyját nem látják el a kórházban. És a szétcsúszott arcú átok van, baltával a kezében és körülötte néhány ezer ember van, aki kurvajól megél abból, hogy megtámasztja a baltást, el ne dőljön.

Jó lenne, ha ez a második történne.

Kevés rá az esély.

A NEMZETI EGYÜTT-NEM MŰKÖDÉS RENDSZERE FELÉ

MÉRCE
Szerző: VARGA NEFELEJCS GERGŐ
2018.07.13.


Az előző cikkekben arra próbáltam rámutatni, hogy az eddigi ellenzéki politika és parlamenten kívüli aktivizmus miért nem volt képes meghajlítani a NER-t. A mostaniban javasolnék egy alternatív működési modellt, ami talán kivezethet bennünket ebből a csapdából, és megvalósítja azt az eljövendő mozgalmat, ami lebonthatja ezt a rendszert.

Ennek érdekében érdemes elgondolkodnunk egy pillanatra azon, hogy mi is a társadalom, és hogy végső soron hogyan is jön létre körülöttünk a valóság, mert ez adhat nekünk egy térképet arról, hogy merre is van az előre.

Minden reggel felkelünk, munkába utazunk, robotolunk nyolc-tíz órát, hazautazunk vagy elmegyünk szórakozni (ha van hova és megtehetjük), TV-t nézünk, rádiót hallgatunk, folyamatosan pörgetjük a készülékeinken a különböző feedeket, kommentelünk, gondolkodunk és alszunk.

Alapjáraton ez a tevékenység az, ami egymással összefonódva megteremti azt a hatalmas gépezetet, amit társadalomnak nevezünk. A politika nem más, mint annak a megszabása, hogy ebben a gépezetben milyen játékszabályok érvényesülnek: milyen tevékenységet lehet folytatni, miért jár büntetés, miért jár jutalom, mire ad az állam és mire nem. Ez a szabályrendszer az, ami aztán visszahat az alaptevékenységre, a munkahelyeinkre, a munkába járásra, a költözésre, hogy hol-mennyit lehetünk, mit tehetünk és mit nem.

Az egyének aztán a saját vágyaikat és érdekeiket próbálják ezen kereteken belül érvényesíteni.

Hagyományosan a liberális demokráciában ezeknek a játékszabályoknak a meghatározása a politika terepe, amelyért pártok versengenek és küzdenek: a politika a legtöbb embertől ily módon távol van, azt egy spéci, reprezentációs réteg végzi, az egyén pedig ezzel a világgal a virtualitásban találkozik.

A 2010-ig tartó időszak jellemzően arról szólt, hogy a politika megpróbált kivonulni a gazdasági kérdésekből, azt alárendelve a versenyképességi követelések és a piaci logika hideg törvényeinek. A NER erre szült választ azzal, hogy a kisajátítás érdekében a politikát alárándelte a saját- és a német gazdasági érdekeinek.

Az elmúlt évek ellenzéki tüntetéseinek és működésének disszonanciája abból fakad, hogy mintha nem reagált volna érdemben arra a tényre, hogy itt egy vaskos játékszabály-átírás történt. Sorozatosan olyan akciók, események és narratívák törtek elő, amely a politikai virtualitásban értelmezhető csak – abban a világban, ahol különböző nézőpontok beszélő fejek formájában versenyeznek a jobb pozíciókért, és ezen keresztül kívánták befolyásolni a politikát.

Április nyolcadikán azonban végleg kiderült, hogy ez egyenértékű azzal, mint amikor az ember egy csalóval szemben próbál nyerni Monopolyban.

Mindeközben a gépezet ezernyi helyen kezd összeomlani, ami az egészségügy szükségtelen halálozásain, az oktatás teljesítményén, a szegények büntetésén keresztül érzékelteti magát. Az ezekre adott válaszok, a politikamentes politikai mozgalmak, civil szerveződések pedig csak arra voltak képesek, hogy ebben a virtualitásban a felháborodást fokozzák, de a politikára magára kevés hatással bírtak – hisz megszűnt annak a lehetősége, hogy a gépezetet a korábbi játékszabályok alapján irányváltásra bírjuk.

A nyerő mozdulat ebben a helyzetben nem az, ha újra és újra dobunk a kockánkkal, amíg bele nem menetelünk a végbe. Az egyik szelep kétség kívül a lelépés, az emigráció.
A másik pedig az, ha felborítjuk az asztalt.

De hogy?
...

FIDESZ-KÖZELI, ÁLLAMI, ÉS MULTINACIONÁLIS CÉGEK ÖNTIK A TAO-PÉNZT A KORMÁNY KEDVENC FUTBALLKLUBJAIBA - ITT VANNAK A NEVEK ÉS A SZÁMOK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.07.18.


Fél év alatt sikerült kiszednünk a Magyar Labdarúgó-szövetségből (MLSZ), hogy az elmúlt három évben melyik cégek nyújtottak TAO-támogatást egyes kormánykedvenc futballkluboknak. Most először kerül nyilvánosságra, mely cégeken keresztül dől a közpénz a Felcsút, a Fradi, a Kisvárda, a Mezőkövesd, és a Videoton kasszájába. Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Kuna Tibor és Orbán Győző cégei mellett az OTP, a MOL és a Telekom is nagy összegeket adott a vizsgált focicsapatoknak.

Az Mfor áprilisi összesítése szerint az elmúlt hét évben 526 milliárd forint társasági adót nem fizettek be a cégek az államkasszába, hanem inkább sport- vagy kulturális szervezeteknek adták oda. A kormány végig azt állította, hogy ez nem közpénz, de tavaly novemberben a Kúria véglegesen kimondta, hogy a TAO-támogatás közpénz.

A programra 2011-ben még Brüsszel is rábólintott, mert az Európai Uniónak a kormány úgy érvelt, hogy a TAO közpénz (itthon ezt tagadták), minden adat nyilvános lesz (nem lett), és az utánpótlást támogatják ebből – végül stadionok, teakonyha, külföldi igazolások, meg profi játékosok fizetései lettek belőle.

A legtöbb TAO-támogatás, összesen 128 milliárd forint a labdarúgásba került az MLSZ-en keresztül, ebből a legtöbb pénzt pedig az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Akadémia kapta. A TAO 2011-es bevezetése óta összesen 16,29 milliárd forintot.
A végsőkig titkolták a donorok nevét

A TAO-pályázat menete röviden: A sportegyesület beadja a pályázatát az MLSZ-nek, ők elbírálják, de a megítélt összeget az adott egyesületnek kell összeszednie a cégektől. Erről az egyesület és a cég támogatási szerződést köt, amit el kell küldeniük az MLSZ-nek, akik kiadják az igazolást, hogy mehet az utalás, majd ezután az egyesület megkapja a pénzt a cégektől.

2017 márciusában jogerősen pert nyert a Transparency International (TI) két minisztériummal, az EMMI-vel és az NGM-mel szemben. Az ítélet értelmében a minisztériumoknak ki kell adniuk, hogy melyik sportszervezetek mely támogatási időszakokban mely támogatóktól pontosan mekkora összegű támogatásban részesültek.

A támogatások a bíróság szerint közvetett állami támogatásnak minősülnek, a támogató cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, ami „közpénzjelleggel bír”. Az ítélet indoklásában azt is kimondták, hogy aki állami támogatást vesz igénybe, vagy közpénzt használ fel a tevékenysége során, annak számolnia kell a nyilvánossággal. Azt is írásba adták, hogy adótitok nem képezheti abszolút korlátját a közérdekű adatok megismerésének, mert az adatok megismeréséhez való jog erősebb, mint a támogatók adótitkának megőrzéséhez fűződő jog.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány és a minisztériumok fellebbezése után a Kúrián 2017 októberében és novemberében megszületett a végleges, megfellebbezhetetlen döntés. Előbb októberben a TI, majd novemberben a DK nyert a Kúrián. A Kúria a felülvizsgálati kérelmeket elutasította, és helyben hagyta a jogerős ítéletet.

A kúriai döntés szerint 15 napon belül ki kell adni a kért iratokat, de azóta sem kerültünk közelebb a TAO-pénzekhez. A felcsúti akadémia és a minisztériumok is húzzák az időt a felperesekkel szemben....

KÜLFÖLDI KRÓNIKA A MAGYAR DEMOKRÁCIA LEBONTÁSÁRÓL - A FŐSZEREPBEN ORBÁN VIKTOR

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / kárpáti jános
2018.07.18.


Három írásban mutatja be az izraeli Haaretz című lap, hogy miként alakítja át Orbán Viktor kormányfő a magyarországi demokráciát egy másik, neki jobban tetsző rendszerré. A cikksorozat apropója, hogy a magyar politikus – mint az újság fogalmaz – hamarosan lelki társához, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz látogat. A külföldi sajtó fő témája kedden természetesen nem a magyar kormányfő politikája volt, hanem az előző napi Trump-Putyin találkozó. Az amerikai elnök úgy tűnik, nagyon leszerepelt a hazájában, a demokrata és republikánus politikusok, valamint a lapok sem spórolnak a negatív jelzőkkel.

Otthon visszaütött Donald Trump amerikai elnök azon igyekezete, hogy újraindítsa az amerikai-orosz kapcsolatokat, miután nem volt hajlandó kiállni az Egyesült Államok hírszerző közösségének az álláspontja mellett, amelynek lényege, hogy Moszkva beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba.


Az elnök köntörfalazását mindkét nagy párt, a republikánusok és a demokraták is elítélték, ráadásul Trump elidegenítette magától szövetségeseit is. Így összegzi a National Public Radio, vagyis az amerikai közrádió a hétfőn Helsinkiben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott csúcstalálkozó legfőbb visszhangját.

A megbeszélésen Trump felvetette ugyan a beavatkozás ügyét, de készpénznek vette Vlagyimir Putyin tagadását, holott mindössze néhány nappal ezelőtt emelt vádat egy amerikai nagyesküdtszék 12 orosz hírszerző tiszt ellen az elnökválasztási folyamattal kapcsolatban.

Semmi oka, hogy kétségbe vonja Putyin szavait

A National Public Radio szó szerint idézi Donald Trump szavait, amelyek a csúcstalálkozó záró sajtóértekezleten hangzottak el. „Nagy a bizalmam a hírszerzési embereimben. De azt kell mondjam önöknek, hogy Putyin elnök rendkívül erős és erőteljes volt ma a tagadásban. Dan Coats – ő az amerikai nemzeti hírszerző szervezetek közösségének az igazgatója – azzal jött hozzám, és néhányan mások is, hogy úgy hiszik, Oroszország volt az. Itt van nekem Putyin elnök. Éppen most mondta, hogy nem Oroszország volt az. Én azt mondom: nem látom semmi okát, hogy miért lett volna.”

A rádió idézi John McCain arizonai republikánus szenátort, aki szerint nehéz felmérni, mekkora kárt okozott Trump naivitása, az önkényurak iránti rokonszenve, az viszont egyértelmű, hogy Helsinki tragikus tévedés volt.

Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus elnöke is azt hangoztatta, az Egyesült Államoknak arra kell összpontosítania, hogy rámutasson Oroszország felelősségére, és hogy véget lehessen vetni a demokrácia elleni aljas orosz támadásoknak...

"EZ A HARC ÖRÖK" - HATALMAS BESZÉDDEL TÉRT VISSZA BARACK OBAMA NELSON MANDELA SZÜLETÉSÉNEK 100. ÉVFORDULÓJÁN


168 ÓRA ONLINE
Szerző: H. SZ.
2018.07.17.A nevüket nem mondta ki, de mintha Donald Trump és Orbán Viktor ellen szólalt volna fel.

Tizenötezer ember előtt tartotta leköszönése utáni első nagy nyilvános beszédet a volt amerikai elnök, Barack Obama Nelson Mandela születésének századik évfordulója alkalmából a Dél-afrikai Köztársaságban.

Az Egyesült Államok első fekete elnökeként Obama a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökét, az apartheidellenes aktivistát méltatta, és nem mellesleg kemény kritikát fogalmazott meg a világ alakulásával, a világot jelenleg irányító elittel kapcsolatban.

- Furcsa és bizonytalan időket élünk, napról-napra egyre inkább, észbontó címlapokkal találkozik az ember az újságokban, ezért azt gondolom, hogy lépjünk hátra egy kicsit, hogy láthassuk a teljes képet - kezdte beszédét a volt amerikai elnök. - Megjelent a félelem és harag alapú politizálás, és terjed, olyan gyorsasággal, ami pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt(...)Nem vagyok vészmadár, ezek a tények. Nézzenek körbe: az erőből politizálok felfelé ívelnek, míg a szabad választások és a demokrácia látszata keretet ad nekik. Azoknak a hatalmon lévőknek, akik a demokrácia minden normáját aláássák.

Szót ejtett a Nyugaton erősödő szélsőjobboldali pártokról, amelyek szerinte nem csak zárt határok és védelmi alapok mentén, hanem kevéssé titkolt rasszizmuson is rendeződnek.- Egyértelmű, hogy a rasszalapú diszkrimináció még mindig létezik úgy az Egyesült Államokban, mint Dél-Afrikában - tette hozzá.

- Hihetetlen, hogy ennyi évvel azután, hogy Madiba (ez Mandela beceneve – a szerk.) kijött a börtönből még mindig jelentős időt kell szentelnem egy beszédben arra, hogy kiemeljem, hogy színesbőrűek, melegek, ázsiaiak, afrikaiak, arabok, indiánok, feketék, hogy mindnyájan egyenlőek vagyunk. Azt gondoltam, mostanra ez már egyértelmű lesz. De rájöttem, ahogyan alakulnak a világ dolgai, hogy ez a harc örök. Hogy mindig lesznek, akik attól akarják magukat erősebbnek érezni, hogy másokat taposnak...


ÖT DOLOG, AMI TÉNYLEG SEGÍTHET HAZATÉRNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.07.18.Vannak, akik beszélnek róla és vannak, akik csinálják, ráadásul sikerrel. Az előbbire szerintem mindenki tud példát hozni (…), az utóbbira most én hozok, ráadásul megfontolandó tanulságokkal – már ha lenne valaki, aki meg akarná fontolni. Hazatérni ugyanis legalább annyira nem ördögtől való dolog, mint elmenni, viszont cserébe legalább olyan nehéz is - segítség nélkül különösen.

Ha a hazatérésről, mint a határátkelés részéről beszélünk, akkor szerintem két országot érdemes közelebbről megvizsgálni: az íreket és a spanyolokat. Mindkét országból sokan mentek el, viszont elég nagy a visszatérők aránya is és nem véletlenül.

Mindkét országban ugyanis dedikált programok vannak a hazatérni kívánó határátkelők segítésére, és ezek nem merülnek ki annyiban, hogy néha egy-egy politikus elkiáltja magát, hogy gyere haza, és pláne nem elégednek meg annyival, hogy elmondják, már most is szuper minden, de majd még jobb lesz és akkor úgyis mindenki hazajön.

Mert ha nem segítenek, akkor nem jön. Rájöttek erre spanyolok is, akik annak ellenére tisztában vannak a tehetséges fiatal (és nem annyira fiatal) munkaerő hazacsábításának fontosságával, hogy például a munkaerőhiány még mindig kisebb náluk, mint Magyarországon. (Vagy a munkanélküliség nagyobb, ha valakinek így jobban tetszik.)

Így aztán a különböző régiók elkezdtek programokat kidolgozni (értsd: rendes programokat, nem amolyan „dobjunk oda félmillió eurót, aztán hátha hazajönnek páran, amit majd sikerként eladunk” ötletelést – persze mint hamarosan kiderül, erre is akad példa).

Az egyik sikeres program Castilla-La Mancha tartományban indult tavaly szeptemberben, és noha nem ígérgettek semmilyen extra anyagi ösztönzőt, alig 9 hónap alatt már ott tartanak, hogy a 264 jelentkezőből több mint 100 hazatért.

A programot a Volvemos.org oldal segítségével indították, ők szedték össze öt pontban, mi az, ami egy ilyen kezdeményezés sikeréhez szükséges. Talán érdemes átfutni nekünk is, ám előtte talán a legfontosabb gondolatot külön is kiemelném.

„Kétségtelen, hogy elég sokat ártottak a korábbi sikertelen kezdeményezések, mert azt sugallták, hogy a határátkelők nem akarnak hazatérni. Pedig ez nem így van, csak éppen a folyamat rosszul volt menedzselve” – nyilatkozta az El Diario helyi kiadásának Raúl Gil Benito, a Volvemos társalapítója.

Mint írtam, sikertelen kezdeményezés a spanyoloknál is akadt, Valladolid például szerény 8 millió eurót költött egy programra, amiből 17 külföldön élő spanyolt sikerült hazatérésre bírni.


Lássuk tehát, mi az az öt dolog, ami egy sikeres programhoz kell!

ORBÁN VIKTOR KULTÚRAESZMÉNYE (JÉZUSMÁRIAPOSZT)

ÖRÜLÖNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.07.18.


"Méltánytalannak tartják, hogy noha ők végtelenül lojálisak Orbán Viktor rendszeréhez és osztják a kultúraeszményét, a támogatások egy része nem hozzájuk, hanem a kormánnyal ellenséges szerzőkhöz kerül." (Szőcs Géza)

Orbán Viktor kultúraeszményének lényege az, hogy ha elfutunk a balösszekötő helyén és felíveljük a labdát a tizenhatos jobboldalán helyezkedő Slezák III-nak, akkor a lehetséges hosszú keresztlabdára számítva meg kell próbálnunk lefedezni az ellenfél védekező középpályását. Orbán Viktor emlékeim szerint egy roppant sikertelen futballakadémiát alapított és nem balettintézetet.

Kierkegaard tulajdonképpen arról is híres lehetett volna, hogy a koppenhágai Jorgensen söröző felső szintjéről telibe tudta vizelni a kocsibejáró előtt álló nyárfát, de a Sors másképp akarta. Orbán Viktor a fehérvári huszárok deflorációs tevékenységét méltató műdal sajátos interpretációjával írta be nevét a magyar kultúra aranykönyvébe, ez az ő kultúraeszménye, és persze nem lepődnék meg ha az amúgy Szálasi Ferenctől enyhén jobbra elhelyezkedő többszörösen kitüntetett Takaró testvér vagy Tóthgyélászló ezt osztaná.

Igen, pár fasiszta alkesz szeretne egy kicsit több zsét, persze ha közben zsidók fejét lehet ütni az még jobb lenne, de roppant toleráns módon ők inkább most csak pár tízmillió forintot szeretnének. Erről fognak majd disszertációkat írni a rejkjaviki félázsia-kutatók?

L.Simon ex-kultúrpápa most magyarázta el (Stumpf András, igen, a Stumpf András röhögte ezt a majmot úgy pofán, mintha a vincenten tanulta volna a majompofánröhögést), hogy igenis a Békés Márton (még egyszer meghallom ennek a felfújható műpénisznek a nevét, komolyan elszomorodom) joggal kritizálhatja az Esterházyt, hiszen ..... na itt egy kicsit megállt, és fújtatott mint egy inkontinenciától szenvedő víziló.

A mandineren valamelyik megadja meg elmondta, hogy most már tényleg dekolonizálni (bélamputáció?) fogják magukat a jobberkék, mert valahogy minél több szavazatot kap egy fideszes tolvaj Taktaharkányban, ők annál tehetségesebbek lesznek.

Amiről eszembe jut, hogy Mao-Ce-Tung negyven mangót ajándékozott a kínai munkásosztálynak a kulturális forradalmat ünneplendő, és a kínai munkásosztály annak rendje és módja szerint eltette a mangókat formaldehidbe, állítólag még ma is van belőlük. Na, vajon.

ÚJ PANNONHALMI FŐAPÁT: VAN IGAZSÁG ABBAN, HOGY A HÍVEK TARTSÁK EL AZ EGYHÁZAT - HORTOBÁGYI T. CIRILL

PORTFOLIO
Szerző: OROSZ MÁRTON, PALKÓ ISTVÁN
2018.07.18.


Nagy változásokat hozott az idei év Pannonhalmán. Elfogadva a főmonostori konvent választásának eredményét, Ferenc pápa februárban főapáttá nevezte ki Hortobágyi T. Cirill atyát, aki így a 996-ban alapított monostor 87. vezetője lett. Az új vezető részben az üzlet területéről érkezik, hiszen 25 évig állt a főapátság gazdasági helyetteseként az intézmény élén. Pannonhalma több mint ezer évvel alapítása után is az egyik legismertebb egyházi brandnek számít a Kárpát-medencében: az apátság oktatási, szociális munkája mellett jelentős gazdasági tevékenységet is folytat, neves borászatot és éttermet üzemeltet, jelen van a turizmusban és a gyógynövénytermékek piacán is. Exkluzív interjúnkban a hitélet és az üzlet párhuzamosságairól, a fejlesztési tervekről és saját menedzsment-elképzeléseiről is kérdeztük Hortobágyi T. Cirillt, aki a Portfolio-nak arról is beszélt, hogyan látja állam és egyház viszonyát napjaink Magyarországán.

Izgalmas folyamatok zajlanak manapság a hazai vállalati szektorban, nagy változásokat hozó generációváltási hullám söpör végig: piactól, mérettől függetlenül adják át a cégeket a rendszerváltáskor indult alapítók. Pannonhalmán idén márciusban új főapátot választottak: véletlen egybeesés lenne?

Egyrészt aláhúznám ennek igazságát, másrészt vitatkoznék vele. Valóban jellemző a mi ezeréves történelmünkre, hogy egy-egy apát tevékenysége meghatároz egy-egy korszakot. Ahogy a középkor vagy a barokk nagy építő apátjai, úgy Várszegi Asztrik is maradandót hagyott maga után. Ugyanakkor a szokásosnál erőteljesebb a folytonosság a működésünkben, a kor kihívásaira adott válasz kevésbé függ egy-egy vezetőtől. Nálunk most ez a helyzet, hiszen 1989 nagyobb változást hozott annál, amit a történelemben megszokhattunk. Az 1948-as fordulat előtt egy földbirtokalapú mezőgazdasági bázison működő szervezet voltunk, reprivatizáció híján ez nem állt vissza. Az elmúlt három évtized így a fokozatos, hosszú távú építkezés időszaka volt.

A Pannonhalmi Főapátság az ország egyik hiteléleti, oktatási, turisztikai és borászati központja. Mennyire szükséges és megszokott, hogy a főapát e területeknek egyformán a gazdája legyen?

1948 előtt az apátság 30 ezer hektárnyi földbirtokkal rendelkezett, amelyben szőlőbirtokok, szántó, erdő, mező is megtalálható volt, 28 jószágkormányzósággal. A szőlőbirtokokhoz pincegazdaság, az erdőhöz gatter üzem (fűrésztelep - a szerk.) tartozott, Komáromban malommal, Balatonfüreden szívkórházzal és gyógyszállóval (a mai Anna Grand Hotel) rendelkezett az apátság. A gazdálkodási tevékenységek célja a bencés hittudományi főiskola, tanárképző főiskola, nyolc gimnázium, harminc általános iskola, harminc plébánia finanszírozása volt. Szociális, kulturális és hitéleti feladatok tömkelegét tudták így ellátni normatív állami támogatások nélkül. Ez a világ szűnt meg az 1948-as államosításokkal.

A rendszerváltás utáni modellben az érdekeltségeinket profitorientált cégekre és nonprofit intézményekre osztjuk, előbbiek saját bevételeikből, utóbbiak pedig jórészt az állami normatívából gazdálkodnak.

A cégeknek a főapátság a tulajdonosa és a fenntartója, és bár a végső felelősség az egyszemélyi vezetőé, az operatív dolgok mellett a stratégiaalkotással sem egyedül kell foglalkoznom. Az úgynevezett felső vezetői testület feladata az intézmények és a cégek operatív működtetése, emellett a főapáti tanács, egy hatfős tanácsadó testület, a konvent és több szerzetesi testület gondoskodik az irányításról. Személyi helyettesként a perjel, költségvetési kérdésekben pedig a gazdasági helyettes szerzetes támogatja a munkámat...

LASSAN BETELIK A POHÁR, AZ AMERIKAIAK SZABADULNÁNAK TRUMPTÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.07.18.


Lehet a melegekkel, az Amerikát működtető illegálisokkal, a legkevesebb bűncselekményt elkövető muszlimokkal riogatni a gyűlölködő embereket, de ahhoz már a trumpisták között is nagyon hülyének kell lenni, hogy valaki ne vegye észre, hogy Trump átadta Amerikát és a világot az oroszoknak. Amerikát megtagadva Amerika legfőbb ellenségének gazsulált.

Már az a hazugság is kiverte a biztosítékot, hogy Trump az új világpolitikai stratégiájának részeként találkozik az orosz elnökkel, hogy mostantól a baráti Amerika megszelidítse az oroszokat, s ez legyen a világbéke záloga. Putyin egyszerűen magához rendelte Trumpot és beleröhögött az amerikaiak arcába a közös sajtótájékoztatón. Az sugárzott róla, hogy ez az ember még annál is nagyobb barom, mint amilyennek gondolta.

Óriási hibát követett el a State Department és az egész adminisztráció, hogy ezt egyáltalán lehetővé tette, és nem akadályozta meg, hogy az orosz beavatkozás után Putyin megalázza Amerikát, és pofán röhögje azt az idiótát, akit maga ültetett a Fehér Házba. Trumpon azt lehetett látni, hogy veresége és legyőzöttsége teljes tudatában áll Putyin mellett zavartan, és valamivel megfenyegették, leiskolázták. A KGB dolgozott.

Ez azt jelenti, hogy a négyszemközti magánbeszélgetésen Putyin nemcsak kiosztotta, de valamivel meg is zsarolhatta. Az teljesen nyilvánvaló, hogy Trump az oroszok kezében van, és már akkor is az oroszok kezében volt, amikor a kampányban csupa orosz kém lepte el Trumpot, akik aztán bekerültek a Fehér Házba és a kormányzatba is. Meggyőződésünk az, hogy az oroszok belenyúltak a szavazatszámlálásba is, de ezt nem merték az amerikaiak elismerni és nyilvánosságra hozni. Nincs más magyarázat arra, ami történt. Látható volt az eredmények alakítása...

ALAKUL A REZERVÁTUM A "JÓFIDESZESEKNEK"! LÁTOGATÁSI IDŐ LESZ?

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: LÁNG VIKTÓRIA
2018.07.17.


Orbán nem elégszik meg azzal, hogy súlyos milliárdjainkért einstandolja a Várat, nagy részét le is akarja záratni az “Őfajtájának”.

A „Budai Palotanegyed megújítása és egységes kezelése” címén állami tulajdonú cégnek adná ingyen azt az ingatlansort a Semjén Zsolt által beterjesztett törvényjavaslat, amely ingyenesen venné el a nagyobb részt az I. kerületi, a maradékban a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló 15 ingatlant, épületet, tovább kilenc, jelenleg állami tulajdonút – írja a fuhu.hu.


Egy tollvonással...
A terület hatalmas. Központi eleme a Dísz tér 1-2. szám alatti üres telek, amelyen régen a Külügyminisztérium épülete volt, a háborúban lebombázták és elbontották. Ettől délre, a várfalon belül elhelyezkedő ingatlanokat viszi a kormány, a várfalon túl pedig a várfal mellett elhelyezkedő, a Palota út-Váralja utca-Apród utca-Ybl Miklós tér-Lánchíd utca-Sikló utca- Hunyadi János út és Dísz tér által határolt állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanokat érinti.

Miért? Csak!

A tervvel kapcsolatban Horváth Csaba fővárosi MSZP-képviselő elmondta, hogy ily módon

Budapest egyik fő turisztikai terepe lesz kormányőrökkel körülzártan védett, ahová bárki csak úgy mehet be, ahogyan parlamenti látogatás lehetséges: vezetéssel, csoportosan.
…és az ott lakók?

"A pár ezer lakást és a benne lakókat elvileg nem érinti a változás, ám könnyű belátni, hogy jelentősen veszíthetnek értékükből. Illetve az is valószínű, hogy kiemelten fontos védett terület lévén, az ott élőket nemzetbiztonsági átvilágításnak veszik alá"
– mondta a politikus...

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője szerint ez annyiban igaz, hogy a Várnegyedben csak kivételezettek vehették meg az önkormányzati lakásokat, a többség jelenleg is bérlemény. Ezután viszont semmi akadálya sem lesz annak, hogy a fideszes kerületi vezetés mégis eladja a lakásokat.

„Zajlik az elit kijelölése, erre csinálták a törvényt!”

Vadiúj városrész

A törvényjavaslat része vadonatúj városnegyed építése a dél-pesti és észak-csepeli területen, amely most üresen áll. Itt a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program néven Xtrém Szabadidő Parkot, közte kajak-kenu szlalompályákat, BMX-pályákat, teniszpályákat, az ezekhez tartozó klubházat, és egyéb kapcsolódó létesítményt építenének, továbbá itt húznák fel a Dunai Evezős Központot evezős pályával, klubházzal, céltoronnyal, lelátóval, hajótárolóval, az ezekhez kapcsolódó gyalogos és kerékpáros híddal, és egyéb létesítménnyel.

Felépítik a Budapesti Atlétikai Stadiont, szabadtéri edzőpályákat, fedett pályás atlétikai edzőcsarnokot is az összes infrastruktúrával. És ebbe a csomagba kerül a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág–Kvassay Jenő út– Soroksári út– Galvani utca és Illatos út vonalában az Új (sic!) Duna-híd által határolt területen több ütemben megvalósuló, mintegy 8500 férőhelyes kollégiumi, sport, rekreációs, egyéb kapcsolódó infrastrukturális, valamint kiegészítő funkciókat, továbbá a műemléki védelem alatt álló Nagyvásárcsarnok épületegyüttesének felújítását és integrálását is magába foglaló új városnegyed. Ez lesz a Budapest Diákváros...

JÖVŐRE MÉG TÖBB PÉNZT AD A HATÁRON TÚLI MAGYAR VÁLLALKOZÓKNAK A MAGYAR KORMÁNY

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2018.07.18.


2019-ben kiemelt összeggel folytatódnak a külhoni magyar régiókban beindított gazdaságfejlesztési programok - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden, a Gombaszögi Nyári Táborban rendezett fórumán.

Az új magyar kormány nemzetpolitikai céljai címet viselő fórumra azután került sor, hogy Szilágyi Péter kedden ünnepélyesen megnyitotta a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényét. A fórumon a helyettes államtitkár Kántor Zoltánnal, a Nemzetpolitikai Kutató Intézet igazgatójával és Mózes Szabolccsal, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatójával beszélgetett a magyar kormány nemzetpolitikájának eddigi eredményeiről és jövőbeli célkitűzéseiről.

Szilágyi Péter a fórumon felidézte a magyar kormány nemzetpolitikája elmúlt néhány évének főbb állomásait, rámutatva: 2010-ben gyakorlatilag a nulláról kellett elkezdeni a nemzetpolitika felépítését. Elmondta: a nemzetpolitika főbb célkitűzései - az identitáserősítés és a külhoni magyarok szülőföldön való boldogulásának elősegítése - 2010 óta alapvetően nem változtak, 2014-ben viszont a nemzetpolitikában ráerősítettek a gazdasági jellegű támogatásokra...

OTT ÁLLT ANYÁM, MACHETTÉVEL A KEZÉBEN, MERT KITÖRT A VILÁGHÁBORÚ

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2018.07.18.Súlyosabb formáiban a skizofrénia nemcsak a beteg életére ró hatalmas terhet, hanem az egészséges családtagokéra is: sokszor maguk is depresszióval vagy szorongásos panaszokkal küzdenek. Nemcsak lelkileg, hanem anyagilag is megterhelő a helyzet, hiszen állandó gondozásra szorul a beteg. A stigmatizáció miatt alig tudnak ezekről a megpróbáltatásokról nyíltan beszélni, az egészségügyi rendszer pedig nehezen tud mit kezdeni a hozzátartozók traumáival. A szegedi Pszichiátriai Klinikán felismerték a problémát, és két éve egy kifejezetten családtagoknak szóló csoportot indítottak.

Edina tizenhárom éves volt, amikor közölte vele az orvos, hogy az anyja skizofrén. Tárgyilagosan elmondta neki, hogy a betegség gyógyíthatatlan, gyógyszerekkel ugyan stabilizálni tudják anyja állapotát, de mindig lesznek nehezebb időszakai.

Ültem az asztalnál, és úgy éreztem, én lettem az anyuka.”

Rendszerint tavasszal anyjának mindig volt egy nagyobb összeomlása, ilyenkor elhatalmasodtak rajta a tévképzetei, ezért bevonult valamelyik kórház zárt osztályára, hogy jobban legyen. Az egyik ilyen összeomlása alkalmával szembesítették Edinát anyja betegségével. Csak utólag tudta meg, hogy néhány hónapos csecsemő korában anyjának volt egy öngyilkossági kísérlete is. Valószínűleg már akkor depresszióval küzdött, de a gyerekei miatt sokáig tartotta magát.


Nem szabad közel engednie

Edina egyedül maradt ezzel a teherrel; az orvosok sosem kérdezték meg tőle, hogyan érzi magát, segít-e neki valaki. Szülei korábban elváltak, bátyja az apjához költözött, ő pedig maradt az anyjával. Edina döntése volt, hogy így legyen, bár érezte, hogy az anyja mellett nehezebb lesz.

A hétköznapokban teljesen jól funkcionál az anyja: bevásárol, főz magára, eljár szórakozni. Edinának mégsem szabad elfelejtenie, hogy mégiscsak egy skizofrén betegről van szó.

Amikor jól van, nagyon erős bennem a vágy, hogy közel engedjem és olyan igazi anya-lánya kapcsolat legyen. Na, ezzel kell vigyázni.

Könnyen kibillenhet ebből az állapotból, ha valamiért – a mellékhatások miatt, vagy mert egyszerűen annyira jól érzi magát – nem szedi rendesen a gyógyszereit.

Sosem volt veszélyes másokra, kizárólag magára. Amikor a kényszerképzeteit megpróbálja összeilleszteni a valóság darabjaival, abból mindig az jön ki, hogy körülötte forog az egész világ. Egyszer meg volt győződve, hogy a műsorvezető azért viselt piros felsőt a tévében, mert előző nap tett egy megjegyzést valamire. Volt, hogy hetekig konyhakéssel a táskájában járt, mert a kényszerképzetei miatt attól rettegett, hogy megtámadják. Egyszer napokra eltűnt, nem vette fel a telefont. Amikor elmentek a házához, be volt zárkózva és teljes sötétségben, a leghátsó szobában állt a kezében egy machetével. Azt képzelte, hogy kitört a világháború és jöttek érte...

KEMÉNYEN BÍRÁLTA A MAGYAR KORMÁNYT A TÁVOZÓ SZLOVÁK NAGYKÖVET

NAPI.HU
Szerző: napi.hu
2018.07.17.


Rastislav Kácer szerint a magyar miniszterelnök fényhordozónak tartja magát, aki azonban autokrata ambíciókkal bír.

Saját kérésére és lejáró mandátuma miatt távozik Budapestről és a diplomáciából Rastislav Kácer szlovák nagykövet. A magyar politika átalakulását veszélyesnek tartja, szerinte Magyarországot most nem vennék fel az EU-ba, a demokrácia rossz állapotban van, Orbán Viktor szerinte prófétának képzeli magát, de ez csak autokrata törekvésekben látszik. A hazai politika és üzlet kapcsolata inkább vadkeleti, mint nyugati - derül ki a Denník N vele készített interjújából.

Még a fejlettebb nyugati demokráciákban is van ráhatása egymásra az üzletnek és a politikának. Minél inkább északnyugatra haladunk, annál kevésbé. De délre haladva épp ennek az ellenkezője igaz, ami egy érdekes kulturális tengely. Szlovákia inkább a nyugati kapcsolatrendszerhez hasonlít, vagyis az üzletemberek a választások előtt a támogatásaikkal próbálják előfinanszírozni a pozíciókat, nevezzük ezt politikai befektetésnek. Én ezt bizánci berendezkedésnek hívom. Budapesten ez teljesen másként van: a vezető teljesen centralizálja a hatalmát, ő dönti el, kiből lehet oligarcha, kiből nem - mondta el saját véleményét a Denník N szlovák portálnak adott interjújában Rastislav Kácer távozó budapesti szlovák nagykövet.

A 25 évnyi tapasztalattal rendelkező - de ebből csak 5 évet Magyarországon töltő - diplomata azt mondta, a hazai berendezkedésben Orbántól függenek az oligarchák már, nem fordítva, mint például Szlovákiában. Szerinte ez inkább az oroszországi helyzethez hasonló...

ITT OLVASHATÓ

A BÍRÓSÁG MÁSNAK ÍTÉLTE A BIRTOKÁT, L. SIMON MÉGIS SAJÁTJAKÉNT VALLOTTA BE

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.07.18.


Vesztesként jött ki L. Simon László a testvérével folytatott hosszas birtokmegosztási perből. A bíróság a tavasszal megfosztotta a Velencei-tó mellett fekvő családi szőlőbirtok jelentős részétől. A Fidesz politikusa azonban szokatlan húzással azokat az ingatlanokat is beleírta parlamenti képviselői bevallásába, amik már jogerősen nem az ő tulajdonát képezik.

L. Simon László június 1-jén adta le az új parlamenti ciklusra szóló első képviselői vagyonnyilatkozatát, amelyhez négy extra lapot is csatolt, hogy legyen elég hely az ingatlanjai felsorolásához. Nem csoda, hiszen a 31 darab szőlőnek, szántónak, mezőgazdasági területnek és háznak csak a töredéke fért volna el egy szokványos bevalláson.

A Miniszterelnökség egykori államtitkára a 2014-es választás után 24 ingatlannal kezdett, majd 2017-ben hat frissen vásárolt területtel, összesen mintegy 65 hektárnyi seregélyesi szőlővel bővítette a birtokkollekciót.

Most azonban – politikustól merőben szokatlan módon – jóval több területet vallott magáénak, mint ami a valóságban az övé.

A 31 ingatlan között felsorolt számos olyan birtokelemet, amelyekről az év elején bíróság mondta ki, hogy vissza kell adnia öccsének.

A 24.hu áprilisban számolt be a győri ítélőtábla döntéséről. Az ítélet egy 2010 óta zajló családi vitára tett pontot, kimondva, hogy nem L. Simon László a Gárdony mellett található bikavölgyi szőlőföldek és gyümölcsösök jogos tulajdonosa, hanem az öccse, Simon Gábor.

A Simon Panzió körüli birtok eredetileg Simon Gábor tulajdonában volt, de ő más irányú elképzelései miatt belement, hogy eladja testvérének. A papírozás meg is történt, csakhogy a fideszes képviselő nem fizette ki a szóbeli megegyezésben meghatározott összeget, ebből indult a pereskedés...

NYOMTASS TE IS! - 52. SZÁM

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te Is!
2018.07.17.


A Te segítségeddel, akár néhány ezren is képesek leszünk olcsón, gyorsan és egyszerűen milliókhoz eljuttatni olyan híreket, amelyekről ma még nem értesülnek...

Így segítehetsz

Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak. Ahogyan mondani szokás, ma kétféle mozit nézünk.

Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.

Ideje hát tennünk valamit!

Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely a mindenütt jelenlévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Az aktuális lapszámok internetes oldalunkról tölthetőek le. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti. A terjesztéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekről a gyakori kérdések menüpontban tájékozódhatsz.

A nyomtassteis kezdeményezés egyetlen esetben működik: ha elegen leszünk, akik tényleg nyomtatnak és terjesztik is ezt a kis újságot. Csatlakozhatsz kicsiben és nagyban is, lehetőségeid, erőd szerint. Akkor is sokat tettél, ha csak egy-két példányt nyomtatsz ki és juttatsz el ismerősökhöz vagy ismeretlenekhez.

De gondolkodhatsz nagyban is. Ha van lehetőséged, netán nyomdakapacitásod arra, hogy sok példányt állíts elő, akkor az már nagy segítség. Ha mozgósítod a barátaidat, hálózatot építesz olyanokból, akik rendszeresen szállítanák ki a lapot egy-egy adott körzetbe, akkor jelentősen járultál hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el másféle információ, mint amit a kormányzati hírforrásokból kap.

A kis újság terjesztésének fontos eleme a személyes beszélgetés, így azok, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, találkoznak más véleményekkel is. Ha tömeges mozgalommá tudjuk fejleszteni a kezdeményezést, akkor rövid idő alatt, érezhetően ellensúlyozhatjuk a hatalom médiamonopóliumát.

Arra is alkalmas ez a kiadvány, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó politikai erők ajánlanak. Ez a kis újság azonban nem egy párt lapja, hanem független civil kezdeményezés.

Kiváló eszköz azoknak a magánembereknek, akik úgy érzik, hogy ha változást akarunk, akkor tenni is kell valamit.

Az 52. szám elérhető és kinyomtatható innen

2018 első negyedévében tovább nőttek az Európai Unióban a lakásárak, ám Magyarország e téren is „jobban teljesít”. Míg az Unióban 4,7 százalékos volt az átlagos növekedés, addig hazánkban 11,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest...

KIUTÁLTÁK A FIDESZES LAKÓK A MAGYAR HANG SZERKESZTŐSÉGÉT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2018.07.18.


Költözni kénytelen a Magyar Hang szerkesztősége, miután a társasház lakói olyan ellenséges hangulatot teremtettek körülöttük, hogy az ingatlan tulajdonosa inkább megkérte a lap munkatársait, hogy keressenek új helyet. Az újságírók minimálbérért dolgoznak jelenleg.

Egy kétszobás, Bartók Béla úti lakásban készül június óta a Magyar Hang. A Magyar Nemzet megszüntetése után a lap munkatársai által a „semmiből” életre hívott polgári szemléletű hetilapnak ez már a második szerkesztősége, kezdetben ugyanis egy budai sörkertben ülésezett a szerkesztőség, itt dőlt el, hogy ki, miről ír cikket, a munkatársak otthon dolgoztak, a tördelés is egy otthoni gépen folyt. Ez az állapot nyilván nem volt sokáig tartható, így nagy segítséget jelentett, hogy Lukács Csaba lapigazgató egyik barátja felajánlotta üresen álló kétszobás lakását. Ez tartós megoldásnak tűnt, még ha a szerkesztőség tagjainak nagy része így is otthon kénytelen dolgozni, hiszen egyszerűen nem férnének el ennyien ekkora helyen. 

Csakhogy – mint György Zsombor főszerkesztő a Népszavának elmondta – nemrég levelet írt nekik a közös képviselő, hogy a lakók panaszkodnak. Szerintük a Magyar Hang munkatársai „gyakran este nyolc után is hangosan nevetnek”, és néha „dől a cigarettafüst ki az ablakon”. György Zsombor szerint ebből semmi nem igaz. A főszerkesztő szerint azért kell menniük, mert néhány, a lakóközösségre nagy befolyással bíró, kormánypárti érzelmű lakónak egyszerűen csípi a szemét a kormánykritikus Magyar Hang. – Természetesen nem akarunk konfliktust, elmegyünk, de szomorú, hogy ez megtörténhet – mondta a főszerkesztő lapunknak. Most egy olyan helyiséget keresnek, ami előbb-utóbb közösségi térként is működhet majd az olvasók számára...

TURBULENCIÁK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAGAS ISTVÁN
2018.07.13.


A világgazdaságban ismét számos új típusú feszültség halmozódott fel, amelyek az eddigi nemzetközi kereskedelmi rend fellazulásával, növekvő tőke- és pénzpiaci aggodalmak keletkezésével párosultak, és kialakult egy, általában a feltörekvő piacoktól inkább tőkét elvonó – tehát azok devizáját inkább eladó, mint vevő – globális pénzpiaci hangulat. Ennek a hangulatváltásnak és vele a tőkekivonásnak a pontos okát/okait még nem ismerjük, de a globális kamatkörnyezet tényleg változik, megyünk vissza a „normál” állapothoz, amelyben az üzleti ciklus felszálló ágának meghosszabbítását szolgáló mennyiségi könnyítéseknek, vagyis a jegybanki pénzteremtésnek, az ultralaza monetáris politikáknak a fokozatos visszahúzódását látjuk. Úgy tűnik, a nagyon olcsó pénz időszaka véget ért. Erre az új, drágább hitel – drágább pénz korszakra készültek fel a nagy, külföldi intézményi befektetők is, például, amikor az elmúlt hetekben a magyar pénzügyi eszközöket inkább adták, mint vették, és ezzel a forintot alapvetően gyengítették.

Kedves utasaink, kérjük, csatolják be biztonsági öveiket, mert hamarosan kisebb turbulenciával találkozhatunk. Minden légi utasnak ismerős felszólítás, amely azonnal szorongást kelt, de jobb az óvatosság, és mindenki gyorsan követi a kapitány utasítását. A turbulencia nem tréfadolog. Lassan megszokjuk, hogy a nemzetközi tőke- és pénzpiacok misztikus világában is bevetté válik a „turbulens” kifejezés, amely – az átlagos légköri megrázkódtatáshoz képest – valójában eufémizmus, mert a piaci rázkódás mértéke sokkal nagyobb meglepetésekkel és amplitúdóval járhat, mint egy átlagos repülőúton elszenvedett „hepehupa”. A tőke- és pénzpiacokon ugyanis kifejezetten kiszámíthatatlanul, előre nehezen jelezhetően jön a turbulencia, amelyre így nehéz felkészülni. Ráadásul az sem tudható, térben és időben meddig fog tartani. A repülőtársaságoknak kínált időjárási előrejelzés szerencsére rövid távon – órákra, napokra – sokkal megbízhatóbb, mint az értékpapírpiacokon (beleértve a devizapiacokat is) kínált prognózisok.

A pénzügyi eszközök esetében az árfolyamok előrejelzése csak hosszabb távon, általában 3–5 éves távlatban tud kellő pontosságú becsléseket kínálni. Az utóbbi területen tehát az előrejelző képesség ereje pont fordítottja a meteo­rológia tudománya által felmutatottnak, vagyis az előrejelzésben a tőkepiacokon hosszú távon, az időjárás esetében rövid távon érdemes bízni. Az a gondolat, hogy a pénzügyi eszközök árainak előrejelzése rövid távon eléggé reménytelen, hosszabb távon azonban sikeres, közgazdasági Nobel-díjat ért 2013-ban: a Eugene Fama, Lars Peter Hansen, Robert Shiller szerzőhármasnak. Jobb, ha ezzel az előrejelzési deficittel megbékélünk, és elfogadjuk a nemzetközi gazdasági és tőkepiaci folyamatprognózisok korlátait. Ha a tőkepiacokon túltekintünk, és a nagy, különösen sokváltozós makrogazdasági folyamatok előrejelzési esélyeit latolgatjuk, akkor a megbízhatóságot illetően kicsivel könnyebb a dolgunk, mert nagy statisztikai apparátusok és sok, korábbról felgyülemlett tapasztalat segíti a modellezési munkát. De az éven túli, különösen a kifejezetten hosszú távú makro-előrejelzések megbízhatósága még napjainkban is igen szerény. Természettudományos precizitással, jól megismételhető, előre rögzíthető hibahatárokkal és mindig használható előrejelző formulákkal ugyanis nem rendelkezünk. Nem árt emlékeztetni a 2008-as világgazdasági válságévben az angol királynő híressé vált kérdésére: „De hát hol voltak a közgazdászok, akik mindezt előre láthatták volna?” Olyan közgazdászok, piaci elemzők, akik a válság bekövetkeztének pontos idejét, a zuhanás mértékét és legfőképpen a kilábalás időigényét jól megbecsülték volna, és ezt a világ tudtára is adták volna, nos, ilyenek, tényleg nem voltak.

Mindezt csak azért idézzük fel, mert mostanában ismét gyakran lehet olvasni a gazdasági jellegű hírfolyamokban egy újabb világgazdasági válság közeledtéről, esetleges tőzsdei összeomlásról és persze főleg arról, hogy kiterjedt nemzetközi vámháború fenyeget, amelyben már el is dördült az első puskalövés. Ráadásul még mindig nem látszik a Brexit sima elrendeződése; Irán ismét embargó alatt áll; meghosszabbították az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat; sokaknak aggasztó, hogy a kommunista Kína minden gazdasági és geopolitikai fronton domináns szereplővé kíván avanzsálni; az Észak-atlanti Szövetség is törésvonalakat mutat – és folytathatnánk a sort. Noha mindezek, együttesen, valóban komoly aggodalomra adhatnak okot, mégis, az elmúlt évben a világgazdaságban a növekedés még kifejezetten jó volt, a globális gazdaságbővülés üteme 3,9 százalékos szintet ért el, a kereskedelmi csatornák nyitva maradtak. Az angol jegybank elnöke, Mark Carney, egyik legutóbbi megszólalásában fel is hívta a figyelmet arra, hogy a 2008–2009-es válság azért nem csúszott át egy elhúzódó világgazdasági depresszióba, mert a kereskedelmi csatornák elvezették a feszültség egy jelentős részét, és a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok nem szűkültek, és nem omlottak össze. Nemzetközi kereskedelem nélkül a válság bizony súlyosabb következményekkel járt volna. Ezt a megállapítást nehéz lenne cáfolni. Az viszont a jelen helyzetben plasztikusan kivehető, hogy a tőke- és pénzpiacok idegesek...


ITT OLVASHATÓ

AMERIKA ÉS OROSZORSZÁG EGYETÉRT: TRUMP VESZTETT, PUTYIN GYŐZÖTT

INDEX
Szerző: NYILAS GERGELY - TÓTH GERGELY
2018.07.17.


Összpárti felzúdulás fogadta Donald Trump Vlagyimir Putyinnal közös sajtótájékoztatóját. És az „összpárti" ezúttal nem azt jelenti, hogy a hivatalukból távozó republikánusok – mint John McCain, Jeff Flake vagy Bob Corker – választói elvárásra való tekintet nélkül, őszintén kiosztják Trumpot, hanem arról, hogy az elnök excentrikus megnyilvánulásaival kapcsolatban általában diplomatikusan nyilatkozó republikánusok is alig leplezték megdöbbenésüket amiatt, hogy

TRUMP PUTYIN OLDALÁRA ÁLLT AZ AMERIKAI TITKOSSZOLGÁLATOKKAL ÉS A REPUBLIKÁNUS TÖBBSÉGŰ SZENÁTUS HÍRSZERZÉSI BIZOTTSÁGÁVAL SZEMBEN,

amikor leszögezte, nem történt orosz beavatkozási kísérlet az amerikai elnökválasztásba. Az amerikai politikusok amiatt is megrökönyödtek, hogy Trump erkölcsi szempontból felemelte az Egyesült Államokhoz az orosz diktatúrát, amikor a fagyos kapcsolatért a korábbi amerikai kormányzat „ostobaságát" is felelőssé tette. A barátságos hangvétel különösen a múlt heti NATO-csúcs után irritálta a döntéshozókat és a médiát, ahol Trump agresszívan kiosztotta szövetségeseit...

TÖBB SZÁZEZER NYUGDÍJAS NYOMOROG: RENGETEGEN 25 EZER FORINTOT SEM KAPNAK

PÉNZCENTRUM
Szerző: VERES DÓRA
2018.07.18.


2018 januárjában 1 997 898 volt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek belföldre folyósította a Magyar Államkincstár az öregségi nyugdíjukat. Harmaduk havonta százezer forint alatti öregségi nyugdíjat kap, és több mint háromezren vannak, akiknek havonta kevesebb mint 25 ezer forintból kell gazdálkodniuk. És ez már a teljes ellátás, vagyis tartalmazza az öregségi nyugdíj mellett folyósított kiegészítéseket is. De mégis hogy lehet a nyugdíjminimumnál is kevesebb nyugdíjat kapni? És hogy lehet ennyi pénzből megélni?

A kapott számadatokból az viszont nem látszik, hogy mégis hányan vannak, akik inkább az 50 ezer forinthoz közelítő, és hányan, akik inkább a 100 ezerhez közelítő összeget kapnak, de az kiolvasható belőle, hogy az 50 és 100 ezer forint közötti öregségi nyugdíjban részesülők közül a legtöbben Budapesten élnek, de nem sokkal maradnak el tőlük a Pest megyeiek sem, majd a sort a Bács-Kiskun megyében élők követik. Az is látható, hogy 7705 nyugdíjasnak külföldre folyósítják az 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíját.
Élet havi 50 ezer forintból Magyarországon

Hogy hogy lehet megélni havi 50 ezer forintból? Nehezen. Éva, akinek nevét kérésére megváltoztattuk, 2013-ban, 62 éves korában ment nyugdíjba 41 évnyi munkaviszony után.
"56 025 forintot kapok, szívbeteg vagyok és özvegy. Mire mindent kifizetek, marad 12-14 ezer forintom ennivalóra, ruházkodásra stb. Ha a gyerekeim nem segítenének, pedig nekik sincs sok pénzük, már rég éhenhaltam vagy megfagytam volna! Szívesen vállalnék munkát, de ha meghallják, hogy 67 éves vagyok, már nem kellek" - mondta a Pénzcentrumnak. 

Anyagi gondjaival nincs egyedül. Az egyik, nyugdíjasokat tömörítő Facebook-oldalon egy másik nyugdíjas nő, Elvira, akinek nevét szintén megváltoztattuk, a következőt írta:
37 év munka utan 56000 forint nyugíjból tengődöm. Sajnos 70 évesen dolgoznom kell , hogy boldoguljak!! Elgondolkodtató, még ennél kevesebből hogy lehet megélni???

Sokaknak a havi 30 ezres nyugdíj is csak álom...

MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA BUKHATJA A LEGNAGYOBBAT TRUMP HÁBORÚJÁN

ÁTLÁTSZÓ / PC BLOG
Szerző: ZGUT EDIT
2018.07.18.


Noha transzatlanti feszültségre többször volt már példa a történelem folyamán, Donald Trump amerikai elnök mostani gyakorlata példátlan a második világháború utáni amerikai külpolitikai retorikában. Az elnök a júliusi brüsszeli NATO-csúcsot követően egyenesen az Egyesült Államok ellenségének nevezte Európát. Hogyan hathat a V4 országokra Trump kereskedelemi háborúja, és mi várható a NATO-n belüli együttműködés terén?

Donald Trumpnak már az elnöki kampánya is rendkívüli volt abban a tekintetben, hogy egyszerre ment neki a második világháború után kialakult nemzetközi rend három fontos tartópillérének: a NATO-nak, az Európai Uniónak és a globális szabadkereskedelemnek. Bár az elemzők többsége konszolidációban reménykedett, Trump megválasztása után nemhogy normalizálta volna az elnökválasztási kampányára jellemző EU-ellenes retorikát, hanem nyílt kereskedelmi háborút hirdetett, és az USA ellenségének nevezte Európát. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a múlt héten határozottan bírálta Trump európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját, felszólítva, hogy becsülje meg szövetségeseit, miután nincsen belőlük olyan sok, és gondoljon erre akkor, amikor Helsinkiben találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Oszd meg és uralkodj!

Csehi Róbert közgazdász szerint Trump kereskedelempolitikája nagyjából úgy foglalható össze, hogy minden olyan terület igazságtalanul működik, ahol az Egyesült Államok negatív kereskedelmi egyeleget produkál, viszont egyetlen szót sem ejt arról, hogy országa a szolgáltatások kereskedelmében évről-évre többletet könyvel el az EU-val szemben. „Trump számára az olyan fogalmak, mint például a relatív komparatív előny, ismeretlenek. Az USA-nak még úgysem érné meg egy sor terméket legyártani, ha termelékenységi szempontból minden versenytársát megelőzné, egyszerűen azért, mert más termékekre koncentrálva sokkal nagyobb hasznot tud realizálni.

Washington még márciusban vetett ki 25, illetve 10 százalékos vámot „nemzetbiztonsági” okokból az acél és az alumínium importjára. Ez Csehi szerint alapjában nem rengetné meg az EU gazdaságát, mivel mindössze az unió teljes exportjának kb. 1, illetve 0,5 százalékát adja. Jelzésértékű ugyanakkor, hogy a külső bizonytalansárga hivatkozva a Bizottság a májushoz képest máris 0,2 százalékponttal vágta vissza a teljes EU és az eurózóna növekedési rátáját. Csehi szerint hosszú távú politikai kockázatot jelenthet a globális kereskedelempolitikára, hogy Trump nemzetbiztonsági okokra hivatkozva igyekszik jogalapot teremteni az importvám kivetésére. (A Világkereskedelmi Szövetségben (WTO) a hidegháború során hétszer, azóta pedig összesen háromszor került sor nemzetbiztonságra hivatkozás miatti vitarendezésre.) Gazdasági és politikai szempontból is erősen vitatható, hogy az acél- és az alumíniumimport veszélyeztetné az amerikai nemzetbiztonságot – mondta a közgazdász. Szerinte Trump az „oszd meg és uralkodj” régiós elvét követi, mivel az autókra kivetett 20-25 százalékos vámok belengetése elsősorban a német gazdaságot sújtja...

VOLT VETÉLYTÁRS, NINCS VETÉLYTÁRS! ILYEN EGYSZERŰ EZ A NER HÁZA TÁJÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.07.17.


...Csodálatos napon vagyunk túl ismét. A parlamentben mindent megszavaztak, amit csak meg kellett. Egy-két kivételtől eltekintve – 134 igen és 54 nem szavazattal – elfogadták a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Ezen javaslat szerint a fideszes legfőbb ügyész Polt Péter az illetményalap 400%-át fogja kapni, ami – és ez csak egy pótlék, ami a havi 1,5 millió forint mellé jár – 1,4 millió forintot jelent. Emellé közel 1 millió forintra emelkedett a képviselők fizetése is, valamint a miniszterek fizetése is elérheti akár a havi több millió forintot is. Orbán Viktor ezentúl személyi illetményt állapíthat meg, melynek – jelen pillanatban legalábbis – lesz egy felső korláta.

Hiába való volt a hazai, valamint nemzetközi felháborodás is, ugyanis gond nélkül szavazták meg az MTA államosítását. Ezentúl tehát a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium fogja felügyelni a szakképzést, valamint ők fognak dönteni az MTA-nak szánt milliárdok sorsáról. Ezzel Palkovics szinte egymaga – már ha nem Orbán döntene ezekről személyesen – döntheti el, hogy mely kutatásokat kíván finanszírozni és melyeket nem. A tudományos élet szabadsága tehát hamarosan megszűnik, mely felett maga Orbán Palkovics László dönthet. Ezek után már csak az kérdés, hogy mi lesz a tudományos élet szereplőinek következő lépése, ugyanis azzal, ha elfogadják a döntést, bizony asszisztálnak a tudományos élet államosításához.

A kormány azonban – úgy tűnik – ugyan magával szemben borzasztó bőkezű, mással szemben viszont már nem ilyen kedves. Gondolok itt arra a cafeteriát jóformán megszüntető tervre, melynek értelmében egy alkalmazott éves szinten 90 000 forinttól lesz kénytelen elbúcsúzni. A Magyar Szakszervezeti Szövetség figyelmeztet, aki igennel szavaz a javaslatra, az igennel szavaz a dolgozók bérének csökkentésére. A béren kívüli juttatások ugyanis hamarosan a munkabér részét fogják képezni, mely a dolgozók valós bérének csökkenésével egyenlő. A szakszervezet szerint ez legalább 2 millió embert fog érinteni. Az is lehetséges, hogy a mostani cafeteria 70-80%-a átvándorol a SZÉP kártyákra, melyet elsősorban szálláshelyeken lehet felhasználni. Kinek van véletlenül a kezében a hazai turisztika nagy része? Kitalálták, a cefeteria megváltozásának nagy győztese az a Mészáros Lőrinc lehet, aki felvásárolta a fél Balatont, egy pár luxusszállót és kempinget. Véletlen lenne? Kötve hiszem…

SZÁZNYOLCVAN LÉPÉS A VERSENYKÉPESSÉG FELÉ

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2018.07.17.


Pár napja jelent meg az MNB 180 pontos intézkedéscsomag – javaslata, a magyar gazdaság versenyképességének javításáról. A javaslatcsomagot megkapta a Versenyképességi Tanács, amely már meg is tárgyalta azt – az innovációs minisztérium hasonló tárgyú javaslataival együtt. A Tanács ülése után Varga Mihály pénzügyminiszter őszre ígért komplex csomagot, amely felturbózza a hazai gazdaság versenyképességét.

Nota bene van min javítani. A World Economic Forum (Világgazdasági Fórum, WEF) 2017/18-as versenyképességi jelentése a 60. helyre rangsorolja Magyarországot (137 ország között). Ez az érték jobb, mint a 2016/17-es elemzésben kapott 67. hely, de jócskán alatta van a kétezres évek közepén elért versenyképességi helyezéseknek (2006: 38, 2007: 47), vagyis a versenyképesség romlásáról árulkodik.

A jelenkori 60. helyre elegendő versenyképesség erősen a régió kevésbé versenyképes felébe sorolja Magyarországot (Csehország 31, Lengyelország 39, Szlovénia 48, Bulgária 49, Szlovákia 59, Románia 68, Horvátország 74)...

ITT A NAGY POFON A KSH-TÓL: A BEVÁNDORLÁS CSÖKKENTHETI A TERMÉSZETES NÉPESSÉGFOGYÁST

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.07.18.


És ez még csak egyetlen aprócska észrevétel, hiszen a Magyarország 2017 címet viselő statisztikai kiadványból nem maradnak ki a magyarországi életkörülmények, a szegénység alaposan kozmetikázott, mégis lesújtó adatai sem. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

„A bevándorlás csökkentheti a természetes népességfogyást, míg az elvándorlás negatív hatással lehet akár a kedvező természetes népmozgalmi eseményekre is" – áll a többi között a Magyarország 2017 című kiadványban, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) állított össze. Huszonnégy éve jelenik meg a KSH kiadványsorozata, amely a parlament honlapján jelent meg, s idén elsőként a hvg.hu részletesen elemezte. Az összefoglaló lényege, hogy „minél átfogóbb képet adjanak Magyarország társadalmáról és gazdaságáról”. Ez sikerült is.

A több mint kétszázoldalas jelentés ugyanis valóban részletes adatsorokkal és elemzéssel szolgál Magyarország demográfiai, munkaerő-piaci, oktatási, az életkörülmények valamennyi szegmensét érintő, a hazai és nemzetközi makrogazdasági környezetet érintő, az egyes ágazati teljesítményeket sorjázó, végezetül pedig a környezetet és energiát érintő valamennyi tavalyi fejleményről.

A demográfiai fejezet legfontosabb megállapításai
- Január 1-jén az ország népessége 9 millió 771 ezer fő volt, 26,9 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.
- Az előző évhez viszonyítva a termékenység kismértékű emelkedése ellenére csökkent a születésszám, ugyanakkor az év elején tapasztalható influenzajárvány következtében emelkedett a halálozások száma, ebből következően nőtt a természetes fogyás mértéke. Mind a házasságkötések, mind a válások száma mérséklődött. 2017-ben kevesebb terhességmegszakításra került sor, mint egy évvel korábban. Újabb történelmi minimumra csökkent a csecsemőhalálozások aránya.
- A hivatal előzetes adatai szerint 2017-ben 91 600 gyermek született, és 131 700 ember halt meg, a természetes fogyás 18 százalékkal, 6110 fővel meghaladta az egy évvel korábbit. Pozitívumként említik, hogy „a természetes fogyásból eredő népességcsökkenést a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege mérsékelte. A csökkenő kivándorlás mellett a külföldről visszavándorló magyar állampolgárok száma folyamatosan növekszik, 2017-ben közel 9 százalékkal többen vándoroltak vissza, mint 2016-ban.”
- Tavaly jelentősen nőtt a halálozások száma, a megelőző évhez (2016-hoz) képest 3,7 százalékkal, mintegy 4650 fővel. Az 131 700 főre becsült szám megegyezik a két évvel ezelőttivel. A csecsemőhalandóság azonban csökkenő tendenciát mutat. Ezer élve születésre 2017-ben 3,6 egy éven aluli elhunyt jutott az előzetes adatok szerint, ami az eddig mért legalacsonyabb csecsemőhalálozási arány a hivatalos népmozgalmi statisztika történetében, egyben az első év, amikor 4 ezrelék alá süllyedt a mutató értéke.
- 2017-ben a születések és a halálozások egyenlegeként 40 100 fővel csökkent volna az ország népessége, a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlegének hatására azonban a népesség tényleges fogyása ennél jóval kevesebb, mintegy 26 900 fő volt.
- A KSH 50 600 házasságkötést, továbbá 18 600 válást regisztrált...