2019. augusztus 21., szerda

ÖTSZÖRÖSÉT KÖLTIK A MAGYAR FOCIKLUBOK ANNAK, AMI AJÁNLOTT LENNE

HVG ONLINE
Szerző: HARLE TAMÁS
2019.08.21.


Muszbek Mihály, ahogyan tíz éve mindig, az idei nyáron is elkészítette a magyar futball gazdasági hátterét feltérképező tanulmányát. Az ennek apropóján készült interjúnkban börtönbe távozó vezetőkről, a piaci bevételek hiányáról, kiváltságos csapatokról, bélszínről és főtt kolbászról egyaránt szó esett. És legfőképpen a bevételeihez képest ötszörös luxusban élő hazai klubfutballról.

HVG: Ön ellenség, vagy barát?

Muszbek Mihály: Ezt hogy érti?

HVG: A magyar futballnak drukkere vagy ellendrukkere?

M. M.: Már miért lennék ellendrukker?

HVG: Már tizedszer készítette el értékelését a magyar foci helyzetéről, és amit ön objektív gazdasági tükörként hirdet meg, az sokak szerint rosszindulatú prekoncepció.

M. M.: Uram, én adatokkal, tényekkel dolgozom. Ha ön reggel a tükörbe néz és nem egy filmszínészt lát, akkor a tükör az ellenség? A Sportgazdasági Nagyítóban a számokat összesítem, kizárólag nyilvánosan is hozzáférhető, hiteles forrásokból...

ITT OLVASHATÓ

WITTINGHOFF TAMÁS: EZ A KURZUS AZT SZERETI, HA AZ EMBEREK NEM GONDOLKODNAK, HANEM ENGEDELMESKEDNEK

24.HU
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2019.08.21.


Iskolái ügyében vív ádáz harcot a kormányzattal Budaörs pártonkívüli, korábban SZDSZ-es polgármestere, Wittinghoff Tamás, aki szerint a kormány nem bírja elviselni az autonómiát és azt a fajta konzervatív liberalizmust, amit ő képvisel. Az ország egyik leggazdagabb településének polgármestere interjúnkban beszélt a város fejlődési ívéről, az állami támogatás hiányáról, a szétesett helyi Fideszről, a lassan épülő stadionról és hobbijáról, a vitorlázásról, jelezve, hogy csak a politikában szereti a szélcsendet, a nyílt vízen nem.

1991 óta vezeti Budaörsöt, de a jelek szerint nem unja még a polgármesterséget, újra indul az önkormányzati választáson.

Annak idején mérnöknek készültem és a rendszerváltásig akként is dolgoztam, nagyon szerettem a szakmám. Műszaki pályán, a vízellátás és csatornázás szakterületén dolgoztam. Nem gondoltam volna akkoriban, hogy politikai-közéleti szerepem lesz. A rendszerváltás és a gondolat, hogy ez egyszer egy normális, nyugatias ország lehet, vitt bele a politikába.

Mészáros Lőrinc se gondolta volna, hogy gázszerelőből ilyen sikeres üzletember lesz.

Ez a párhuzam kicsit sértő, de sebaj. Nem biztos, hogy jó szó ez, de az ember szinte megfertőződik, iszonyúan megszerettem ezt a munkát. Eleinte féltem tőle, a rendszerváltás után azt se tudtuk, mi az az önkormányzatiság, a törvények se voltak meg hozzá, nem tudtuk, miből gazdálkodjunk. Aztán közel három évtized alatt egy elmaradott infrastruktúrával és intézményhálózattal rendelkező kis elővárosból – ami minden tekintetben alvóváros volt, hiszen munkahelyek és szolgáltatások se voltak – olyan település jött létre, ahol nagyon szeretek élni, és az itt élők jelentős része is erősen kötődik a településhez...

OLASZORSZÁG MEGMUTATJA, HOGY MÉG NEM GYŐZTÉK LE A SZÉLSŐJOBBOT EURÓPÁBAN

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.08.21.


Kedden lemondott Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke. Ezzel egyelőre véget ért egy egyedülálló kísérlet, amelyben a második világháború óta először alakított kormányt populista párt Nyugat-Európában. Conte hosszú beszédet mondott, egy óra alatt szinte végig arról, hogy Matteo Salvinibelügyminiszter a hibás a kormány széteséséért.

Ennek a kormánynak itt vége,

mondta a miniszterelnök. Egyébként önmagában nem nagy dráma, hogy Olaszországban lemond egy miniszterelnök. 1946 óta negyvennél is több miniszterelnöke volt az országnak, és kevesen hagytak külföldön is maradandó nyomot. Ki emlékszik már Magyarországon Enrico Letta, Paolo Gentiloni vagy Mario Monti működésére, de még a jelenleg aktív nevek, mint Matteo Renzi is hidegen hagyják a legtöbb újságolvasót. Berlusconira persze emlékszünk, pedig kevesebb esélye van miniszterelnöknek lenni, mint Renzinek.

A kormány felbomlásának alapvető oka Matteo Salvini működése, de ehhez érdemes tudni azt is, honnan indultunk. Salvini Ligája és a Luigi Di Maio vezette, leginkább Beppe Grillo humoristáról ismert 5Csillag Mozgalom alapvetően más szervezetek. A Liga Észak-Olaszországban jött létre, és mielőtt rátalált volna a menekültválság kifogyhatatlan potenciáljára, alapvetően azzal volt elfoglalva, hogy a dél-olaszok ellen agitáljon. Az 5Csillag viszont nem szélsőjobboldali, inkább gazdasági populista párt...

VALAMI VÉGTELEN SZOMORÚSÁG – A 168 ÓRA 2019. AUGUSZTUS 22-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.08.21.  Civilben gyakran szégyelli, sőt olykor  
  még utálja is magát, ám a színpadon    
  kinyílik, ott azt érzi, hogy tehetséges, és    
  ezt az élményt nagyon szereti – 
  nyilatkozza a 168 Órának Pogány Judit, 
  akivel annak apropóján beszélgettünk, 
  hogy néhány nap múlva betölti a 75. 
  életévét.
  
  Valami végtelen szomorúság

  Civilben gyakran szégyelli, sőt olykor még  

  utálja is magát, ám a színpadon kinyílik, ott 
  azt érzi, hogy tehetséges, és ezt az élményt 
  nagyon szereti – nyilatkozza a 168 Órának Pogány Judit, akivel annak apropóján beszélgettünk, hogy néhány nap múlva betölti a 75. életévét, valamint átveheti a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. Az Örkény Színház művésze mesél a kettős életéről, a színházi szertartásairól, de arról is, miért nem jár tüntetni, hányszor eszik egy nap, miért nem szeret vásárolni, miben ért egyet Róbert Gidával, és hogy miért nem kezdené újra az életét. Cseri Péter interjúja.

Összeomlás előtt


Budapest közösségi közlekedése az összeomlás határán van, az autós forgalom pedig szinte elviselhetetlen terheket ró a városra. Útfelbontások, karbantartások, építkezések lassítják a mindennapokat. Állandó a káosz. Ahogy kollégánk, Bárkay Tamás írja, aki végigautózta egy szép derűs nyári napon a fővárost: „Az Árpád fejedelem útján rakétaként hasítottunk végig, a Frankel Leó útra viszont már meglehetősen nehézkesen keveredtünk rá. A Margit utca előtti lámpa háromszor váltott, mire áteresztett. A Margit körúton nagy erőkkel zajlik a munka, a hajcsárok itt is a jól bevált munkaerő-gazdálkodási szisztéma szerint járnak el: egyidejűleg csak az emberek felét-harmadát engedik dolgozni, a többieket arra kényszerítik, hogy eközben hasznos energiákkal töltődjenek, lehetőleg kerülve minden megerőltető mozdulatot. Így hatékony.” Hát igen, az a fránya hatékonyság. És az vajon mennyire volt hatékony, hogy a közlekedés urai a Margit híd budai hídfőjénél hosszú hetekig egy keskeny peronon eresztették egymásra a villamosról leszállni igyekvők tömegét azokéval, akik a pótlóbuszra akartak följutni? Ónody-Molnár Dóra összeállításunkban azt vette számba, milyen nehézségekkel kell manapság megküzdenie annak, aki tömegközlekedéssel szeretne eljutni a város egyik pontjáról a másikra. Mindennek számos oka van. A kormányzat Budapest-ellenes, Tarlós István pedig nem áll ki a budapestiek érdekeiért – mondja Szabó Brigittának Király Dávid, a Republikon Intézet várospolitikai szakértője, aki úgy véli: a főváros vezetése elszenvedője a helyzetnek, ahelyett hogy kikényszerítené a kormányzatból a pénzt és a figyelmet, ami a fővárosiaknak a befizetett adóikért cserébe jár. A polgárok a szavazatukkal dönthetnek arról, hogy milyen városban akarnak élni. Hamarosan lehetőségük lesz erre.

Ki tud hangosabban kiabálni?

Két független jelölt is elindul Niedermüller Péter, az ellenzéki pártok közös támogatottja ellen az erzsébetvárosi polgármester-választáson. Egyikük, Hunvald György, aki korábban a szocialisták VII. kerületi polgármestere volt, arra hivatkozik, hogy ötezer aláírást gyűjtött össze maga mellett. Moldován László ex-LMP-s politikus pedig azt mondja, civil támogatóival egyedül ő képviseli az élhető zöld kerület programját az indulók közül. A pártok közös jelöltje úgy fogalmaz, nem kíván részt venni a „ki tud hangosabban kiabálni?” versenyben. Szerinte aki a pártok konszenzusát felrúgja, akarva-akaratlanul is a Fideszt segíti. Pungor András írása.

Szeretjük a szabad áramlást

Az Európai Unió az elmúlt tíz év során még sohasem volt olyan népszerű, az együttműködés eszméjét még sohasem támogatták annyian, mint most. Ezt bizonyította a napokban nyilvánosságra hozott Eurobarometer-vizsgálat, amelynek során a közvélemény-kutatók júniusban 27 ezer 464 ember véleményét kérdezték meg az integrációs gazdaság és politika működéséről. A megkérdezettek 44 százaléka bízik az unió intézményeiben, ez 10 százalékponttal magasabb érték, mint a nemzeti kormányok és parlamentek bizalmi indexe, és csupán 34 százalék mondta bizalmatlannak magát. Tíz megkérdezett közül hat optimizmussal tekint az EU jövőjére, 56 százalék úgy tapasztalja, hogy az ő szava is számít Brüsszelben. Az is kiderült: a magyarok is jobban bíznak az uniós intézményekben, mint a hazaiakban. Eurót akarnak, nagyra értékelik az emberek, áruk és eszmék szabad áramlásának ügyét, 84 százalékuk büszkén vallja magát uniós polgárnak. A felmérést Barát József ismerteti.

A hegyek királya

Suhajda Szilárd az első magyar, aki feljutott a világ második legmagasabb hegyére, a Karakorum-Himalájában lévő K2-re. Ilyen teljesítményhez fanatikusság is kell. Szilárd korábban angoltanár volt egy esztergomi általános iskolában, de mindent feláldozott, hogy hegymászóálmait megvalósítsa. A sikeres Eseményhorizont K2 expedíciójukból visszatérve most a civilizációhoz és a hétköznapokhoz próbál akklimatizálódni. Mászótársával és barátjával, Klein Dáviddal már következő útjukat tervezik: 2021-ben a Mount Everestre indulnak. Sándor Zsuzsanna cikke.


ÚJRA INDULHAT A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ MAGYARORSZÁGON

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.08.21.


A nemzetközi médiaelemző intézetek már évek óta bizonyított ténynek tekintik, hogy a magyar állampolgárokhoz nem jutnak el a kormány álláspontjától eltérő, kritikus információk. Az amerikai bürokrácia ezért azt fontolgatja, hogy újraindítja a Szabad Európa adását (Radio Free Europe Radio Liberty) Magyarországon is.

A mai washingtoni keltezésű hír szerint az amerikai bürokrácia kis csoportja és a SZER vezetése a magyar adás újjáélesztéséről is tanácskozik. Az ügy fél évvel azután kerül a napirendre, hogy a Szabad Európa Rádió bolgár és román adása már januártól működik az interneten. Pedig e két országban a magyarnál sokkal jobbak a sajtóviszonyok. A Freedom Hause jelentésében a magyar média „részben szabad” minősítést kapott.

Az adás újraindulásának lehetőségéről Charles Gáti számolt be a Népszavában, a politikatudós azt is tudni véli, hogy a magyar kormánynak rosszul eshet a terv, ugyanis a magyar nagykövet jó ideje bejáratos a State Departmentbe, hogy tiltakozzon az adás újraindítása ellen. Érvei között azonban nem az szerepel, hogy végül is létezik ellenzéki sajtó Magyarországon, a Népszava mellett több kritikus internetes portál is működik. Gáti professzor úgy tudja, hogy a magyar diplomácia ellenérvei között azt szerepel, hogy 1956-ban a SZER félrevezette a magyar népet. Mindez azért vicces, mert Charles Gáti már korábban végighallgatta a politikusok által vitatott, a forradalom alatt készült 10 napos adást, de szerinte a SZER ’56–os műsorai a profi újságírás szellemét idézték. Ráadásul Antall József, Horn Gyula és Orbán Viktor is sok nyilatkozatban hálálkodott a Szabad Európa Rádió vezetésének a magas színvonalú tájékoztatásért, amelyet a pártállami időkben végzett...

AZ ORBÁNI “KERESZTÉNY SZABADSÁG” JOGFOSZTÁST JELENT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.08.20.


Orbán Viktor büszkén dicsekedhet azzal, hogy a jelenkori diktátorok listáján minden összeállításban stabil és biztos helye van. Ez azt jelenti, hogy rendszere korlátlan hatalomra épül, amelynek nincsenek sem fékei, sem ellensúlyai. Minden hatalmat saját kezében összpontosít. Magyarországon egyetlen akarat érvényesülhet maradéktalanul, az övé. Nem történhet semmi, amit ő nem akar, vagy amit ő nem enged. Az ország korlátlan ura, aki a törvények fellett áll. Amennyivel több jogot birtokol, annál kevesebb jogai vannak az alattvalóknak.

Orbán rendszerének “titka”, hogy leplezi annak jellegét. A demokrácia kiüresített díszletei között egy önkényuralmat működtet. Nagyobb hatalma van, mint bármelyik királynak. Orbán nem felvilágosult uralkodó, mert rendszere félelemre épül, ő maga retteg. Pontosan tudja, hogy megdöntötte az alkotmányos rendet, minden szabad ember, minden független intézmény, szervezet, önálló gondolat, potenciális ellenfele. A NER létrehozója félelemben él, ezért lépésről lépésre felszámolja a tudás, az ismeret, a szabadság bástyáit, intézményeit. Ezzel rendszere egyre belterjesebb és lepusztultabb lesz, és halálra van ítélve.

Orbán becsapja a magyar népet. Egész rendszere hazugságra, félrevezetésre épül. Több kísérletet tett arra, hogy nevet adjon találmányának, a demokráciának álcázott diktatúrának, a szabadságnak nevezett szolgaságnak, a kereszténységnek nevezett fasizmusnak. Nevezte együttműködés rendszerének azt, ami felszámolt minden párbeszédet és együttműködést, nevezte kereszténydemokráciának, és legújabban “keresztény szabadságnak”. Orbán hiába keresi a szavakat: a ráolvasás, a szómágia nem segít, a fasizmus csak fasizmus marad. Rendszere minden elemében ellentéte és tagadása a kereszténységnek...


MÉG A SZAKÁCS ÉS A KONYHAI DOLGOZÓK IS FELMONDTAK A VAKOK INTÉZETÉBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.08.21.


A szociális ágazat alacsony bérei miatt kiürülnek a fogyatékosok nagy állami intézményei is.

Egyre nagyobb a létszámhiány a Vakok Állami Intézetében (VÁI), ahol - nevük elhallgatását kérő dolgozók elmondása szerint - felmondott már a szakács és a konyhai kisegítők csapata is. Az alkalmazottaknak ez azért különösen fájó pont, mert az alacsony fizetések mellé a kedvezményes munkahelyi étkezés volt az egyetlen kedvezmény, amit kaptak. Azt írták: „a néhány éve végzett 1 milliárdos nagyságrendű épületfelújítás során vadonatúj konyha létesült a régi, elavult helyett, új berendezésekkel - és ez most leállt. Az intézet lakóinak valami külső cég fog kaját szállítani, a dolgozók haljanak éhen”.

A levél szerint folyamatos az elvándorlás, és egyre több a betöltetlen álláshely is. Lapunk megkérdezte az intézet vezetőit és a fenntartót, mit tesznek a dolgozók megtartásáért, ám a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lapzártánkig nem adott engedélyt a megszólalásra a VÁI igazgatónőjének. Ennek megfelelően csak a nyilvános adatok között tudtunk keresgélni: a meghirdetett állások közt szakácsot és kisegítőt is keresnek, a pályázat 26-án zárul, ami azt mutatja, még nem adta fel teljesen az intézet a reményt, hogy megtarthatja a saját konyhát. Az is biztos ugyanakkor, hogy ápolóból és fejlesztő pedagógusból kevesebb van a szükségesnél, de hiányzik adminisztratív dolgozó, raktáros, sőt segédmunkás is. Az intézet 221 álláshelyéből 152 közalkalmazotti, a többiek a munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak, még a szakdolgozóknál is kisebb fizetésért... 

10 HELY, AHOL IGAZI VERSENYRE KÉNYSZERÜL A FIDESZ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.08.20.


A közvélemény-kutatások szerint nagyon szoros párharc lesz a főpolgármesteri posztért Tarlós István és Karácsony Gergely között, azonban ezen kívül is van még 10 olyan csatatér – város vagy fővárosi kerület –, ahol éles verseny lesz az önkormányzati választáson a kormánypártok és az ellenzék között. Bár most csak a polgármesteri szék a tét, fél szemmel már mindenki 2022-re figyel.

Öt évvel ezelőtt, a legutóbbi önkormányzati választáson narancsba borult az ország. A kormánypártok támogatta Tarlós István maradt a főpolgármester, a 23 fővárosi kerületből 17-ben győztek a Fidesz emberei, a megyei jogú városokban pedig még egyértelműbb volt a fölénye: csak Szeged, Békéscsaba és Salgótarján nem lett az övék.

Országosan még kevesebb babér termett azóta az ellenzéknek, tavaly sorozatban a harmadik kétharmados parlamenti győzelmét aratta a Fidesz, a májusi EP-választáson pedig több ellenzéki párt is a megsemmisülés határára sodródott. Ezért az ellenzéki oldalon a jelszó az, hogy

helyben kell kiütni a fideszes vár tégláit.


A recept pedig újra az összefogás...

MILYEN IDŐTARTAMOK NEM SZÁMÍTHATÓK BE A NŐK KEDVEZMÉNYES NYUGDÍJÁRA JOGOSÍTÓ IDŐBE?

NYUGDÍJGURU
Szerző: NYUGDÍJGURU
2019.08.20.


Milyen szolgálati időtartamok NEM számíthatók be a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe?

A nők kedvezményes nyugdíja kapcsán kétféle időtartamra kell figyelni:

- egyrészt a kedvezményes nyugdíjra való jogosultság megszerzéséhez szükséges szolgálati időre (ennek az ún. jogosító időnek kell legalább 40 évnek lennie, amely 40 éven belül alapesetben legalább 32 évet munkával megszerzett szolgálati időnek kell kitennie),

- másrészt a nyugdíjszámításhoz szükséges szolgálati időre, amely legalább 40 év hosszúságú lesz a kedvezményes nyugdíj esetében, de jellemzően ennél hosszabb időtartam, miután nem minden szolgálati idő számítható be a jogosító időbe – viszont természetesen ezeket a jogosító időbe nem beszámítható szolgálati idő tartamokat is figyelembe kell venni a nyugdíjszámítás során...

AMIKOR PUERTO RICO MEGMUTATTA A VILÁGNAK, HOGYAN KELL ELŰZNI EGY KORRUPT ÉS ARROGÁNS VEZETŐT

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2019.08.20.


Júliusban Puerto Rico közelmúltjának legnagyobb tüntetéshullámát élte át. A több mint tíz napon át tartó tömegtüntetések közvetlen kiváltó oka az volt, hogy még a hónap elején nyilvánosságra került néhány igen kellemetlen beszélgetés, aminek Ricardo Rosselló kormányzó is aktív résztvevője volt. A kiszivárogtatott, kilencszáz oldalnyi privát Telegram-csetben, amit egy helyi oknyomozó újságíró szervezet szerzett meg, Rosselló lazán végigzongorázza a gyűlöletbeszéd összes kategóriáját, homofóbiától kezdve a szexizmuson át az erőszakos fenyegetésig.

Rossellónak a szivárogtatás után eszében sem volt lemondani, sőt, azt nyilatkozta, hogy ő tulajdonképpen semmi illegálisat nem követett el, mindössze csak helytelenül cselekedett, amit igazán sajnál, de úgy gondolja, hogy megbánást tanúsítani éppen elég. Ezek után kijelentette, hogy „amibe egyszer belefogunk, azt végig is kell vinni”, ennek megfelelően nem szeretne lemondani, éppen ellenkezőleg, „tovább dolgozna az emberekért”. A Puerto Rico-iaknál pedig itt szakadt el végleg a cérna: a 3,5 milliós lakosságú szigetországban félmillió ember addig tüntetett, míg elérték, hogy a kormányzó lemondjon. Az ország történelmében először történt ilyesmi.

Nyilván már a szivárogtatós sztori is pont elég lehetne ahhoz, hogy az embereket ilyen mértékű megmozdulásra késztesse, ám

egy ilyen tüntetéshullám mögött, ami még az apolitikusabb rétegeket is kivitte az utcára, több állt mint egy politikus gyűlölködő sértéseinek megtorlása. A júliusi tüntetésekben a Puerto Rico-iak évek, sőt, évtizedek alatt felgyülemlett frusztrációja tükröződött.

De mi áll a frusztráció mögött?
...

17 CSODÁS MAGYAR TÁRSASJÁTÉK A QUBIT AJÁNLÁSÁVAL

QUBIT
Szerző: GÁSPÁR MERSE ELŐD
2019.08.20.


Augusztus 20-a alkalmából itt van újabb társasjáték-ajánlónk kizárólag magyar fejlesztésű játékokkal. A társasjátékok népszerűsége töretlenül ível fölfelé: az elmúlt évben 1400 új társasjáték jelent meg csak a BGG adatbázisában, ami a társasjátékok online enciklopédiája.

A magyarok körében is dívik a társasjáték, mind a játékosok, mind a szerzők oldaláról. Az aktivitást mutatja számos hazai társasjátékdíj, amelyekről mi is rendszeresen beszámolunk, vagy az évente megrendezett Társasjátékok Ünnepe, és persze olyan egyedülálló hazai kezdeményezések is, mint a Társasjátékos Olympia, vagy az idén először megrendezett BOARD GAME 12 társasjátékfejlesztő verseny.

De vajon van-e 17 olyan magyar játék, amit jó szívvel ajánlhatunk? Igen, van! Az alábbi listában szereplő játékokat teszteltük, és jó szívvel ajánljuk őket, ígérjük, nem fog csalódás érni titeket. A listán lévő játékok sokfélesége pedig mutatja, hogy valóban milyen sokszínű a hazai társasjátékszerzők palettája...

RÁSTARTOLT A MAGYAR ÜGYFELEKRE A REVOLUT - PÉNZAJÁNDÉKKAL IS SEGÍTI AZ ÜGYFÉLSZERZÉST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.21.A nyári utazások idején tudja leginkább növelni ügyfélkörét a Revolut fintech cég. Az ingyenes bankkártyának és a megszokott banki árfolyamoknál jóval kedvezőbb devizaváltásnak köszönhetően napi ezerrel nő a magyar ügyfelek száma, és már meghaladja a 88 ezret. Pedig ez nem egy bank, vannak kockázatai.

Ingyenes bankkártyával és 3 ezer forint jóváírásával csábítja most az új ügyfeleket a londoni Revolut fintech cég. A már meglévő ügyfél is kap 3 ezer forintot minden új becserkészett, bankkártyával költő ügyfél után. Az ingyenes pénzküldés és a kedvező devizaváltási árfolyam különösen nyáron lehet jó hívószó.

A Revolutnak már 88 ezer ügyfele van Magyarországon, és ez a szám naponta ezerrel nő. A magyar ügyfelek tranzakcióinak összege a januári 15 millióról júliusra 55 millió euróra, mintegy 17,8 milliárd forintra ugrott – mondta Stefan Bogucki, a fintech vállalat kelet-közép-európai kommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak.

Mi is ez a Revolut?

A londoni székhelyű Revolut egy fintech vállalkozás. 2015-ben lépett piacra, pénzügyi szolgáltatásokat nyújt. Kezdetben MasterCard prepaid kártyát kínált, ma már nemzetközi pénzátutalással is foglalkozik, sőt kriptodevizákat is lehet már vásárolni.

Jelenleg 3 díjcsomagból lehet választani. A standard csomag ingyenes, ezért egy egyesült királyságbeli számlát és most díjmentesen egy bankkártyát is kapunk. Több mint 150 pénznemben fizethetünk bankközi árfolyamon számolva, és havi 1,850 millió forintig díjmentesen válthatunk 29 féle pénznemben, és díjmentesen utalhatunk is külföldre az EU-n belül ugyancsak havonta 1,850 millió forintig. Ráadásul havonta 75 ezer forintnyi készpénzt is felvehetünk díjmentesen ATM-ből, bármely országban.

A havi 2500 forintba kerülő prémium csomag vagy a 4200 forintos metal csomag magasabb ingyenes készpénzfelvétet és számos egyéb szolgáltatást (például egészségbiztosítást, poggyászbiztosítást) kínál...


ITT OLVASHATÓ

TÍZ DOLOG, AMIRE OLASZORSZÁG TANÍTOTT

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.08.21.


Aligha túlzás azt állítani, hogy Olaszország megítélése kissé vegyes: egyfelől ott van a káprázatos történelem, kultúra, gasztronómia, másfelől a gyakorlatilag állandó politikai káosz (mostanában is éppen nyakig ülnek benne) és a (hogyan is fogalmazzunk finoman) döcögő ügyintézés. Lássuk, mi mindent taníthat az ország a határátkelőknek!

#1 Semmi sem lehetetlen
„Non è posibile” – azaz: Lehetetlen. A mondatot alighanem mindenki hallotta már, aki megfordult Olaszországban. Előszeretettel ismételgetik a lehető legváltozatosabb élethelyzetekben, de ez ne vezessen félre minket, hiszen általában azért minden meg lehet oldani így vagy úgy.
#2 Időbeosztás
Nagyjából senki érdekel a te időbeosztásod. Míg semmi sem lehetetlen, a türelmet bizony tanulni kell, ha Olaszországba költözik az ember.
Kizártad magad a lakásodból pénteken? Nos, vagy fizetsz 300 eurót (mert a lakatos péntek estéje igencsak értékes időszak), vagy vársz hétfőig, hogy valaki megcsinálja az ajtót.
Az sem különösebben hat meg senkit, ha valamilyen elintézendő ügyet az utolsó pillanatra hagysz, szóval érdemes az embernek kifejezetten rugalmasan tervezni.
#3 Értékeld, amid van
Olaszországban (legalábbis egyes részein) még mindig nem az az első reakció, hogy kidobjuk az elromlott, eltört holmikat, hanem inkább megpróbálják megjavítani.
Bútorok, egész otthonok öröklődnek generációról generációra, a válságok során ráadásul az olaszok azt is megtanulták, miként élvezzék ki az élet apró örömeit. Mit tanulhatunk ebből? Például a pénz előtérbe helyezése helyett arra összpontosítsunk, milyen életet szeretnénk magunknak.
#4 Hogyan mondjunk igent és nemet
Nem kevés hit és önbizalom kell ahhoz, hogy az ember új országba költözzön, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy folyamatosan igent kell mondanunk az ismeretlenre.
Ugyanakkor meg kell tanulni nemet is mondani bizonyos dolgokra, meghúzva egy határt akár abban, hogy meddig vagyunk hajlandók elmenni önmagunk megváltoztatásában a beilleszkedés kedvéért.
#5 Hogyan készítsünk házilag tésztát
Talán nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk! Vannak elég jó angol nyelvű könyvek is (például Pasta: Recipes from the Kitchen of the American Academy in Rome), amelyekben sokszor nem csak a pontos receptet kapjuk meg, de egy kis gasztrokultúrát is magunkba szívhatunk...

A VIZES VB SOHA NEM ÉRHET VÉGET: PÉNZBÍRSÁGOT KAPOTT A BÍRÓSÁGTÓL A SZERVEZŐ CÉG

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2019.08.21.


Százezer forint pénzbírságot szabott ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság végrehajtási eljárásában a Bp2017 Kft.-re, miután az állami cég a jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a Hosszú Katinka klubját működtető céggel kötött szerződéseit a 24.hu-nak. Újabb közérdekű adatigénylést is beadtunk azért, hogy kiderüljön: mennyi közpénzt költött a Bp2017 arra a jogi eljárásra, amelynek keretében akadályozza, hogy nyilvánosságra kerüljenek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, valamint a bíróság szerint is közérdekű adatok.

Több mint két évvel a budapesti vizes világbajnokság után is szórhatja a közpénzt az eredetileg a világverseny megszervezésével megbízott Bp2017 Kft.

Az állami cégnek 100 ezer forintos pénzbírságot kell fizetnie: a Pesti Központi Kerületi Bíróság szabta ki a büntetést, miután a Bp2017 Kft. a jogerős bírósági ítélet, illetve a végrehajtás megindítása ellenére sem adta a 24.hu által kért közérdekű adatokat.

Lapunk immár majd két és fél éve, azaz 2017 márciusa óta próbálja megtudni, hogy a Hosszú Katinka korábbi úszóklubját, az Iron Aquaticset működtető cég, az Iron Corporation milyen feltételekkel használhatta az átadása óta állami forintokból működtetett Duna Arénát...

ELVEHETIK AZ EMMITŐL A FELSŐOKTATÁST, KÁSLER MIKLÓS HELYETT PALKOVICS LÁSZLÓ FELÜGYELNÉ A TERÜLETET

168 ÓRA
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.08.21.


A pletyka, amely szerint Palkovics László szívesen maradna a felsőoktatásért felelős ágazat irányítója, azzal egyidős, hogy 2018 nyarán, a választásokat követően megalakult az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amelynek felelősségi körei között egyelőre még nem szerepel a felsőoktatás. Palkovics László ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért, majd a teljes oktatásért felelős államtitkári pozíciójából lépett eggyel feljebb az ITM miniszteri posztjára. A régóta keringő információk szerint magával vinné a humántárcától a felsőoktatást Bódis Józseffel – ő jelenleg az oktatás ügyeit viszi az Emminél –, illetve Horváth Zitával, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral együtt.

Úgy tudjuk, a két tárca között emiatt állandósult a feszültség. Orbán Viktor eddig nem foglalt egyértelműen állást az ügyben, vélhetően abból a megfontolásból, hogy ezt a kérdést nem tartja kardinálisnak, meccselje /e a két érintett tárcavezető.

Most úgy néz ki, a Kásler-Palkovics mérkőzésben utóbbi áll nyerésre. Azon a napon, amikor megtudtuk, hogy Orbán Viktor öt évre Maróth Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi alelnökét nevezte ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárság Irányító Testülete elnökének, megjelent az irányító testület tagjainak névsora is. Ebből kiderül, hogy a Palkovics László által javasolt tagok között szerepel az EmmiI helyettes államtitkára, Horváth Zita is.

– Már a látszatra sem ügyelnek. Az ITM jelöl egy tagot, aki szervezetileg egy másik minisztériumhoz tartozik?

– tette fel la költői kérdést egy neve elhallgatását kérő forrásunk.

Megbízható információink szerint az ITM alatt egy olyan államtitkárság jönne létre Bódis József vezetésével, amelyhez három helyettes szakállamtitkárság tartozna: a felsőoktatási, a szakképzési és az innovációs. A kevésbé jóindulatú pletykák szerint ennek a három területnek az irányítása hamar kifog majd az államtitkáron, ugyanis a jelenleg oktatási államtitkári pozícióját ellátó, eredetileg szülész-nőgyógyász szakorvos minisztériumi munkája mellett is tart rendelést, vezet szüléseket – ezt támasztja alá, hogy a Pécsi Tudományegyetemen jelenleg is kutatóprofesszorként van feltüntetve). A minisztériumok között terjengő információk viszont arról szólnak, hogy Palkovics munkamániás, annak, aki mellette dolgozik, nemigen lehet „másodállása”. Horváth Zita, aki néhány hete egy komplett ITM-delegációt fogadott az Emmiben, hogy az átadás-átvételről egyeztessen már több időt tölt az ITM-ben, mint saját hivatalában...

ORBÁN BEHÚZTA A VASFÜGGÖNYT

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.21.


Magyarország most boldog, hogy Németország kapusa lehet - írja a Bloomberg hírügynökség, megjegyezve, hogy a 2015-ös menekültválság idején is tranzitország voltunk csupán. 

Ma már csak egyetlen rövid említés erejéig térek vissza Angela Merkel soproni látogatására, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójára. Mit tartott fontosnak leginkább kiemelni a Bloomberg, az amerikai üzleti körök által nagy figyelemmel követett hírügynökség az eseményből? Nos, Leonid Bershidsky kommentárja szerint a következőt: Magyarország most boldog, hogy Németország kapusa lehet. A magyarok 1989-ben elhúzták a vasfüggönyt, most pedig Orbán újra behúzta azt. Magyarország egyébként, miként három évtizede, úgy a 2015-ös menekültválság idején is csupán tranzitország volt a jobb életre vágyó emberek szemében.

A nyitott gondolkodás is tanulható

A Reuters hírügynökség terjedelmes anyagban számol be arról, hogy magyar kutatók elemzése szerint a homofóbia növekedett azokban az európai országokban, amelyek jogilag nem ismerik el az azonos neműek kapcsolatát, miközben a társadalmi elfogadottság jelentős mértékben javult ott, ahol adott a jogi lehetőség. A magyar kutatók a kétévenként elvégzett átfogó Európai Társadalmi Felmérésből leszűrhető adatokat elemezték, és arra jutottak, hogy 2002 és 2016 között a legtöbb európai országban emelkedett az azonos neműek kapcsolatának az elfogadottsága, ám Oroszországban, Bulgáriában, Litvániában, Lengyelországban és Ukrajnában ugyanezen időszak alatt az elfogadottság csökkent. Takács Judit, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, az erről szóló tanulmány egyik társszerzője a Reutersnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: nagyon fontos üzenet az, hogy mind a nyitott gondolkodás, mind az intolerancia tanulható, elsajátítható.

A 48 európai ország közül 16-ban adott a jogi lehetőség az azonos neműek házasságára, 21 országban viszont sem a házasságot, sem az élettársi kapcsolatot nem ismerik el. A 2016-os Európai Társadalmi Felmérés szerint az orosz válaszadók voltak a leginkább elutasítóak, miközben a legelfogadóbb országok között Belgium, Spanyolország, Norvégia, Franciaország, Svédország, Hollandia és Izland található. A tendenciákat illetően a legnagyobb mértékű elfogadottság-emelkedést az azonos neműek házasságkötését is lehetővé tevő Spanyolországban és Portugáliában, illetve az élettársi kapcsolatot elismerő Cipruson, Olaszországban és Görögországban tapasztalták. Takács Judit szerint mindez rávilágít az állam szerepének, a jogalkotásnak, a politikusok felelősségének a fontosságára.
A propagandagépezet működik

Reuters azt a kijelentést is idézi a kutatónőtől, hogy „az Orbán-rezsim propagandaüzeneteket terjeszt a migránsokkal kapcsolatban, illetve a melegekkel és leszbikusokkal szemben, és ez működik”. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenzi az azonos nemű párok teljes egyenjogúsítását, ugyanakkor a nyugodt egymás mellett élést pártolja. Magyarországon elfogadott az azonos neműek élettársi kapcsolata, de a házasságkötés, illetve az örökbefogadás nem megengedett...

NYÁR VÉGI GYOMORGÖRCS A KÖZSZOLGÁKNAK

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2019.08.21.


A kormány augusztus közepén egy titkos határozattal sokaknak váratlan nyár végi gyomorgörcsöt okozott a közigazgatásban. A közigazgatási intézmények vezetőinek, valamint a minisztereknek kézbesített, augusztus 14-én hozott, azonnal érvénybe lépő határozat értelmében augusztus 14-től, a határozat visszavonásáig nem lehet felvenni embereket, értesült az Index. 

Az ügy előzménye, hogy a kormány tavaly nyáron létszámstopot hirdetett a közigazgatásban, a kormányzati igazgatásról szóló, idén márciusban életbe lépő törvény (KIT) értelmében azonban ismét fel lehetett venni embereket. A jogszabály kitétele szerint, ha március 1-től hat hónapig nem töltik be az álláshelyet, akkor az elvész. Ennek értelmében a minisztériumok és közigazgatási szervek úgy tervezték, hogy szeptember 2-ig vehetnek fel embereket.

Ennek jegyében kiírták az álláspályázatokat, lezajlottak az állásinterjúk, kiválasztották az embereket, és sokan úgy tervezték, hogy majd szeptember elején munkába állnak, addig például felmondási idejüket töltik. Sokan abba a helyzetbe kerültek, hogy fölmondtak a munkahelyükön, most pedig várják, hogy mi lesz. Olyan esetről is tudunk, aki az új álláshely közelében már az albérletét is lefoglalózta...

BÉKESI LÁSZLÓ: EGYRE TÖBB A HASZONÉLVEZŐ, ÉS NEM CSUPÁN AZ OLIGARCHÁK, A MAFFIACSALÁD

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2019.08.20.


A társadalom többsége voltaképpen a NER szilárd bázisát alkotja, abban érdekelt, hogy ez a rezsim hosszabb távon működjön – mondja rezignáltan Békesi László, aki pénzügyminiszterként Magyarország két kritikus időszakában is a gazdaságpolitika fő irányítója volt. Interjú.


HVG: Amikor 1989. május 10-én először pénzügyminiszter lett, már rettenetesen felgyorsultak az események. Május 2-án megkezdődött a vasfüggöny lebontása, néhány napra rá a magyar állam felmondta a bős–nagymarosi vízlépcsőről szóló szerződést, folyt a szovjet csapatok részleges kivonása is. Önre mi volt a legnagyobb hatással?

Békesi László: Az előttünk tornyosuló feladatok nagysága, bonyolultsága, amit menedzselni kellett. Mindez az 1985-ös pártkongresszusra vezethető vissza, amikor több évig tartó felelős, ám szigorú gazdaságpolitika után Kádár János kiadta a jelszót: elegünk van a laposkúszásból! Jött a fedezet nélküli béremelés, az új lakástámogatási rendszer, az ingyenes ellátások, szolgáltatások kiterjesztése – mindez megrendítette a gazdaság pénzügyi alapjait. Egy év alatt megduplázódott az addig sem csekély államadósság. Tudtuk, hogy ezt a csődtömeget gyökeres átalakítás, gazdasági és politikai reformok nélkül nem lehet kezelni, sem a kilábalás feltételeit megteremteni. Már korábban elkezdődött egy komplex adó-, ár-, jövedelmi és bérreform, csökkentek az állami támogatások, leválasztottuk a jegybankról a kereskedelmi bankokat, szerveződött a tőzsde, megtörténtek az első tétova privatizációs lépések. Ezt a folyamatot fel kellett gyorsítani.

HVG: Miért nem hagyták az utódokra? Volt olyan javaslat, hogy csak fél évre készítsenek költségvetést.

B. L.: Mert ha nincs elfogadott éves költségvetés, ha nincs középtávú gazdasági program, akkor nem jön létre a következő évek finanszírozásához szükséges megállapodás az IMF-fel. De volt egy politikai aspektus is: küszöbön állt a politikai és társadalmi átalakulás. Nem tudtuk ugyan, hogy ez milyen irányt vesz, de az volt az ambíciónk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt teremtsük meg a magyar gazdaság működőképességének és fejlődésének a feltételeit. Ennek a hátterét az adta, hogy a Németh Miklós vezette kormány a második átalakítás után már független volt az MSZMP-től és a parlamenttől is...

138 MILLIÁRD FORINTOS AFRIKAI ÚTÉPÍTÉS REKLÁMFILMJÉBEN TŰNIK FEL A DUNA ASZFALT

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2019.08.21.


Várhatóan 2020-ban fog elkezdődni az a világgazdaság szempontjából is számottevő afrikai útépítés, amelyben a Duna Aszfalt is részt vesz. A korábban közel 473 millió dollárosra (138 milliárd forintosra) becsült beruházás két héttel lerövidítené a kongói ásványkincsek szállítását a tanzániai kikötőkbe.

Tavaly májusban részletesen írtunk a beruházásról, amely az apja révén ghánai származású magyar üzletemberhez, René Hutton-Millshez köthető. Az ismerősei által Renéként emlegetett férfi a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett 1985-ben, majd könyvvizsgálóként és tanácsadóként dolgozott. René több vállalkozással is próbálkozott, bár ezek jellemzően megszűntek vagy otthagyta őket. Két éve el is tiltották a cégvezetéstől öt évre, mivel egymillió forintos tartozást halmozott fel az egyik érdekeltsége...

ITT OLVASHATÓ

EDDIG TÖBB MINT EGYMILLIÁRD FORINTBA KERÜLT HÁROM TANUSZODA, DE EGYIKBEN SEM LEHET FÜRDENI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2019.08.21.


Már két éve fürdőző gyerekektől kellene hangosnak lennie a sásdi, az enyingi és a balassagyarmati tanuszodának. Ehelyett kettőben csak a gaz nő szép csendben, a harmadik pedig hónapok óta átadásra vár. Pedig már a sásdi tanuszoda energetikai korszerűsítésére is nyert százmillió forint uniós pénzt valaki, amire nagy szükség is lesz, mert ha egyszer mégis megépül, a hátrányos helyzetű térségben működő önkormányzat biztos nem tudja majd finanszírozni az üzemeltetést.

A kormány 2014-ben döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program elindításáról. Az volt a cél, hogy „olyan európai színvonalú tornatermek, tantermek és tanuszodák épüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését, elősegítve így az adott település köznevelési feladatainak ellátását”. A központi költségvetésből megvalósuló program levezénylőjének a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot jelölték ki, míg a tervezésért és a kivitelezésért a Nemzeti Sportközpontok (NSK) felel.

Első körben, 2015-től országszerte öt iskola, valamint számos tanterem, tornaterem és tanuszoda épült volna – a tervezett létesítményekből azonban csak néhány készült el határidőre. A legkevésbé sikerült projektnek az uszodák építése bizonyult: a 444 2017. szeptemberében írta meg, hogy a 25 tanuszodából mindössze kettőt építettek fel.

Azóta eltelt két év, és bár mára már 17 tanuszodát adtak át, vannak települések, ahol félbemaradt az építkezés, és jó ideje egy kapavágás sem történt.

A tanuszodák egy kaptafára készülnek: minden létesítménybe egy tízszer hatméteres, 32 fokos hőmérsékletű tanmedencét, valamint egy 25-ször 15 méteres sportmedencét terveztek. Az uszodák elsősorban az óvodás és iskolás gyermekek úszásoktatását szolgálják, de tanórákon kívül és oktatási szünetekben a lakosság is igénybe veheti őket. Sőt: elhúzható oldalfaluknak köszönhetően nyáron strandként is funkcionálhatnak.

Az egyenuszodák építésének egyik nagy nyertese egy egyszemélyes cég, a Hanley Service Kft. lett. A korábban offshore hátterű vállalkozás kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője azóta is a budapesti Lacza Zsolt. A korábban ismeretlen cég mindössze 18 nap leforgása alatt 1,7 milliárd forint értékű tanuszoda, illetve tornaterem építésére vonatkozó közbeszerzést nyert el 2016 tavaszán.

A társaság azonban nem csak uszoda-tendereket nyert: megkapták a vizes vb egyik helyszínére, a Balatonfüredre tervezett létesítmények tervezésének és kivitelezésének jogát is, 269,9 millió forintos költséggel. Az Átlátszó akkor megírta, hogy ez az eljárás is – hasonlóan a többihez – hirdetmény nélküli közbeszerzés volt, melyet minden esetben “előre nem látható rendkívüli sürgősséggel” indokolt az ajánlatkérő.

A Hanley Service a 22 új tanuszoda építéséből hatot nyert el: a fehérgyarmati, a kemecsei, a törökszentmiklósi, a balassagyarmati, a sásdi, és az enyingi beruházást. Az előbbi három már elkészült, az utóbbi három azonban valahol elakadt...

ADJ TÜRELMET, ISTENEM!

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.08.21.


...A baj csak az, hogy nem egyformán értelmezzük az aláírógéppel a barbarizmust. Hogy ő mit ért alatta, azt csak sejteni lehet, mert sok vér nemigen van a pucájában, hogy bármi önálló véleménynek hangot adjon: a szövegei semmitmondó ismételgetései a dakota mondásainak. Hogy én mit értek a barbarizmus alatt, most rögvest ki is fejtem, ha nem is mindent.

Azért nem mindent, mert olyan elképesztő mennyiségben tanyázik ma Magyarországon ez a ragály, fekély, ahogy tetszik, hogy képtelenség mindent felsorolni.

Az egyik legnagyobb barbárságnak a közéletnek azt a színvonalát tartom, ahova harcos 9+ év alatt sikerült lezülleni. A közvélekedés manipulátorainak majdnem 80 százaléka demokratikusan és keresztényileg be lett söpörve a regnáló hatalom mancsába, és az onnan sugallt hazugságok, lejáratások és ocsmányságok uralják a tájékoztatást. Már aki esetleg szeretne tájékozódni. „Jenőőőő, azt írta az újság…” – felejthetetlen Major Tamás-Psota Irén jelenetek játszódnak le megint, minden nap. Azt a majdnem 80 százalék fekáliát, amit ír, mond és fröcsköl a morális fölény – azt valakinek a helyére kellene tenni. A maradék 20 százalék törekszik is erre, csak egyre kevesebbekhez jut el. A barbarizmus egyik ismérve az, amikor egy négyszer akkora valami más(oka)t hibáztat a kialakult szellemi latrináért, és nem saját magát...

BARTUS LÁSZLÓ: AZ ILLIBERALIZMUS BARBÁR ESZME

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.08.20.


Áder János az alkotmányból kitörölt Köztársaság elnöke, akit emiatt újabban “államfőnek” hívnak, azt mondta a Parlament előtti állami ünnepségen, hogy “harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el. 1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz. Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, ahol magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket.”

Magyarország 1989-ben valóban a szabadságot választotta a diktatúrával szemben, de ezt a szabadságot Orbán Viktor és bűnbandája, köztük Áder János, ellopta a magyar néptől. Ezért Magyarország ma nem a “magyarok”, hanem Orbán Viktor és családja, a strómanjai, az oligarchái, a talpnyalói, a hűbéresei és kedvezményezettjeik otthona csupán. Magyarország nem otthona azoknak, akik nem tartoznak ebbe a körbe, ők csak kényszerűségből vagy félreértett hazaszeretetből laknak megtűrtként, de kipusztulásra ítéltként ebben az országban.

Ezt a világot a romlott szívüknek kedves módon ők rendezték be saját maguknak, a többieknek marad a hazug kormánypropaganda, a lepusztított oktatás, a lerombolt egészségügy, a jogfosztás, a megalázás, az üldöztetés és az éheztetés (kinek-kinek a cégét, az újságját, az intézményét, a civilszervezetét, vagy a családját éheztetik ki, míg másokat a határon éheztetnek rabságban, holott bűnt nem követtek el) . Ők maguknak alkotják a törvényeket, oszt jónapot. A törvényhozás színjáték, ahol a korlátlan hatalmat egyedül birtokló Orbán akaratához igazítanak “törvényeket”, hogy törvényesítsék papíron a törvénytelenséget. Hogy ne lehessen őket felelősségre vonni. Egész rendszerük egy csalás.

A parlament nem az “ország háza”, hanem az ő házuk, és azoké a kollaboráns ellenzéki pártoké, melyeknek semmiféle joguk, törvényes eszközük, befolyásuk nincs sem a törvényalkotásra, sem a kormányzó hatalom ellenőrzésére. Akik pénzért legitimálják ezt az egész hazugságot...

ÁDER MEG AZ IDEGEN ESZMÉK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.08.21.


Állt ott a pecás az augusztusi verőben, körötte komor képű ólomkatona-bohócok, és fölolvasta, amit elé raktak. Máskor aláírja, amit megkap, mindent aláír, és ezek szerint mindent fel is olvas. Nem több ez az ember, mint egy felhúzhatós zenebohóc, de jól él belőle. Most azt olvasta fel az elalélós, szügyig keresztény ünnepen, hogy “Otthon az, ahonnan kitessékeljük az idegen eszméket.” – És ez már egyáltalán nem tréfadolog, ha van egy Takaró Mihályunk a pakliban, őt pedig ismerjük a zsidó lapocska Nyugattal és az idegenszívű Esterházyval.

Itt tartunk. Egészen őszintén kell feltenni a kérdést, hogy a pecás ember tudja-e miket beszél, ami nem egészen bizonyos. Egyébiránt minden magyar településnek megvolt a maga pecás embere tegnap. Szerterajzottak az országban, mindenhol handabandáztak, hogy ki a magyar, ki nem, meg mit üzent a véres kezű király. (Semmit sem amúgy.) Egyébként annyi ellágyulós definíciója van az otthonnak meg a hazának. Madárcsicsergős, anyukás vagy naplementés, de a miénk ez a kitessékelős, valagba rúgós, így az a vége, hogy föl kell tennünk, mi is az az idegen eszme, ugye.

Hol kezdődik és hol a vége, és ebből fakadólag kit kegyeskednek magyarnak tartani, kit meg nem. Ezt mondja meg a Kövér, az Áder, meg a többi, mostanában legfőképp a Takaró nevű véglény. Tegnap, amikor az undorral vegyes iszony kezdett elviselhetetlenné válni bennem, ahogyan a csapból is folyt a fasiszta ájtatosság a bávatag képükkel elegyest, kimenekültem az udvarra, ahol a szomszéd rövid gatyában, meztelen felsőtesttel, kitolt hassal, fehéren, mint egy húsvéti nyúl, kezében kőbányaival az okostelefonjáról székely himnuszt hallgatott Vikidál Gyula előadásában...

AMIKOR A MAI OROSZ FASIZMUSRÓL OLVASUNK, MAGYARORSZÁGRA ISMERHETÜNK

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.08.21.


Timothy Snyder amerikai történész létére Közép- és Kelet-Európa egyik legkiválóbb elemzője - élt is a régióban, és az angolon kívül jól tud franciául, németül, lengyelül és ukránul, továbbá olvas csehül, szlovákul, oroszul és belaroszul is. Ez azért nagyon fontos, mert eredetiben olvassa azokat forrásokat, amelyek alapján teljes magabiztossággal levezeti, hogy Vlagyimir Putyin az 1920-as években kiérlelt fasizmus programját tudatosan valósítja meg.

Ez a fő kiindulópontja a magyarul idén megjelent, eredetileg 2018-as könyvének, A szabadság felszámolásának, amelyben bemutatja, hogy a nyugati polgári demokráciára micsoda veszélyt jelent ez az ideológia. A párhuzamok Magyarországgal akkor is nagyon feltűnőek, ha a kötet egyébként alig említi Magyarországot.
A putyini fasizmus

Snyder nem csak összekapcsolja a 20. századi fasiszta teóriákat és a 21. századi politikai törekvéseket a mintázatuk alapján, hanem feltárja a közvetlen kapcsolatot, a szóhasználaton és a nyíltan átvett gondolatokon keresztül is. Olyan orosz és más európai fasiszta politikai gondolkodókat idéz a 20. század első feléből, akik egyáltalán nincsenek már benne a nyugati köztudatban, viszont a mai orosz vezetők rendszeresen hivatkoznak rájuk, műveiket újra megjelentetik, és emléktábláik előtt fejet hajtanak a politikusok. A nacionalista, autoriter, illiberális orosz rendszerre Snyder szerint elég pontosan ráillik az 1920-as évek fasiszta koncepciója. (Umberto Eco alapos kritériumrendszert határozott meg a fasizmus felismeréséhez, erről itt írtunk részletesen, nagyjából ezeket a jegyeket használta Snyder is.)

Ettől a fasiszta örökség újraélesztésének azonosítása nem elméletként vagy valami mániaként jelenik meg a könyvben, hanem történettudományi módszerrel készített bizonyításként. Még akkor is, ha egyébként a putyini ideológia hivatalosan nemcsak hogy elutasítja a fasizmust, de Ukrajnában saját állítása szerint éppen a fasizmus ellen harcol. (A szavak átértelmezése fontos eszköze az orosz propagandának, és ebben az esetben különösen fontos volt számukra, hogy párhuzamot alkossanak a második világháború és a mostani helyzet között, ahol Oroszország az áldozat, amit a Nyugat felől rátörő ellenség fenyeget. Miközben a valóságban orosz fegyverekkel orosz katonák robbantották ki a háborút 2014-ben.) ...

A MAGYAR ÁLLAM ÜZENI MINDENKINEK, ÉR SEMMIBE VENNI A JOGERŐS BÍRÓSÁGI ÍTÉLETEKET

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2019.08.21.


Az megvan, hogy 16 ezer forint pótdíjat kell fizetnie annak, aki elfelejt jegyet lyukasztani a BKV valamelyik járatán és elkapják az ellenőrök? Az megvan, hogy előfordult: 20 ezer forintos pénzbírságot kapott a szegényellenes kormányrendelet nyomán egy hajléktalan ember, kvázi azért, mert nincs otthona? És az, hogy Kövér László házelnök, illetve a határozatot támogató Fidesz képviselői egyhavi tiszteletdíjuk megvonásával, azaz hozzávetőleg 400 ezer és 1,5 millió forint közötti összeggel büntették a törvényhozás blokádjával próbálkozó ellenzéki képviselőket?

Most már mindenkinek meglehet az is: a Bp2017 Kft. nevű állami cégnek 100 ezer forint pénzbírságot kell fizetnie a végrehajtási eljárásban, miután a jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a 24.hu-nak a Hosszú Katinka klubjával kötött szerződéseit.

Magyarán, egy állami cég semmibe veszi adatszolgáltatási kötelezettségét, a jogszabályokat, nem foglalkozik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jelentésével, végül a jogerős bírósági ítélettel, azaz semmibe veszi az igazságszolgáltatást.

Ezt próbálja megtenni a politikai közösség Fideszen kívüli univerzumának bármelyik tagja a nyugtaadást elmulasztó kisboltostól a kilakoltatott devizahitelesen át a százmilliókra büntetett ellenzéki pártig.

Tényleg felfoghatatlan, hogy ez ebben az országban történik, ahol a kormánypárti politikusok még akkor is rendről beszélnek, ha a Lehel piac lángosának minőségéről kérdezik őket. Ez ott történik, ahol a rezsim közpénzen tartott, migránsfelhők között tántorgó szakértői szerint a világot védi meg Magyarország, ott, ahol a TEK már akkor kétéltűekkel megy futballmeccsre rendet tenni, ha a játékvezetőt bevándorláspártinak ítélik a szurkolók, amiért színekkel mozgatja a világukat, hiszen sárga meg piros lapokkal operál...

MEGRONTÓ VÁGYAK – PÉTERFY-NOVÁK ÉVA AZ EMBERARCÚ SZÖRNYETEGRŐL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2019.08.21.


Péterfy-Novák Éva ötvenkét éves volt, amikor öt évvel ezelőtt megjelent első kötete, az Egyasszony. A könyv szinte példátlan sikert ért el: már a tizedik utánnyomásnál tart. A műből monodráma is született Tenki Réka díjnyertes alakításával. A szerző saját igaz történetét írta meg: egy orvosi műhiba miatt súlyosan fogyatékos kislánya született, aki mindössze hét évet élt. Önterápiának szánta a könyvét, és nem gondolkodott írói pályában. Aztán mégis úgy döntött: megpróbál regényt írni a gyerekek elleni szexuális zaklatásokról, a szeretet nevében elkövetett súlyos bántalmazásokról. Az Apád előtt ne vetkőzz főhőse egy pedofil nagyapa, aki az unokáját rontja meg. A legszörnyűbb az, hogy ezeket a bűncselekményeket valóban elkövették gyerekek ellen Magyarországon. De büntetőítélet egyik ügyben sem született.

Az utóbbi évek egyik legbátrabb hazai regényét írta meg Péterfy-Novák Éva. Tabudöntögető könyv, amely szembesít egy képmutató társadalom működésével. A pedofília és a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények egyfelől elementáris népharagot és undort váltanak ki. Jogosan. Másfelől döbbenetes, mekkora a hallgatás a témáról. Holott az esetek többségében kiderült: az áldozattá váló gyerekek környezetében sokan tudták, legalábbis sejtették, hogy, mondjuk, mit művelhet otthon az apuka a kislányával, a nagyapa, nagybácsi miért ölelgeti, csókolgatja annyit azt a gyereket, és mért vonul el vele kettesben zárt ajtók mögé. Ám a néma tanúk, vagy ahogyan Péterfy-Novák Éva mondja, a tettestársak, gyakran szemet hunynak a történtek fölött, inkább nem beszélnek a szörnyű gyanúról. Bár az Apád előtt ne vetkőzz című regény szereplői kitalált személyek, a szerző valódi áldozatokkal készített interjúkat a könyv megírása előtt.

– Pszichológus barátaim segítségével találkoztam olyanokkal, akiket gyerekkorukban molesztáltak, szexuális bűncselekményeket követtek el ellenük. Természetesen név nélkül nyilatkoztak. Noha történeteikből sok minden bekerült a könyvbe, úgy írtam meg, hogy egyiküket se lehessen felismerni. Heten vállalták, hogy beszélgetnek velem, mindannyian nők voltak, ami azt is jelzi, hogy a férfiaknak még nehezebb a szexuális traumáikról beszélni. Próbáltam elkövetőkkel is találkozni, de ez reménytelen volt...