2017. november 10., péntek

A PROPAGANDA A JÓZAN HANGOT NEM HALLJA MEG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.11.10.


Tanulságos interjút adott a váci megyéspüspök a kormány propagandakiadványának, a Magyar Időknek. Az állítólag független újságíró visszaokádja a kormány gyűlöletbeszédét, míg a válaszokat meg sem hallja.

Nehéz dolga lehetett a Magyar Idők újságírójával (?) Beer Miklós, váci megyéspüspöknek: egy megkonstruált álvalóságra kellett volna értelmesen reagálni. Az egyházfi az egyszerűbb utat választotta: vagy figyelmen kívül hagyta a fröcsögést, vagy egyszerűen azt mondta el, amit helyesnek, igaznak gondol.

Lássuk először, milyen az állítólag független sajtó, ha kérdez. Főleg állít. Például olyanokat, hogy: "a liberálisnak mondott ateista erők" szorgalmazzák a migrációt és a "radikális iszlamisták európai térhódítását". A propagandán kívüli valóságban természetesen a liberalizmus a legkevésbé sem egyenlő az ateizmussal. Arra pedig még a kormány sem szolgált soha bizonyítékkal, hogy bárki "állna" a migráció mögött. Hacsak nem a háború, a nyomor, a kilátástalanság, az éhezés.

"Nehéz azonban dialógust folytatni, ha a másik fél csak elvárásokat fogalmaz meg. Másrészt éppen az önvédelem jogát akarják elvitatni tőlünk. Mindent lehet védelmezni az önkényesen polkorrektnek hívott baloldali liberális felfogás szerint, csak a keresztény értékeket nem." – bármennyire is furcsa az interjú műfaját ismerők számára, a fenti idézet nem válasz, hanem kérdés. Nincs több kérdésünk. De szó esik még "militáns antikonzervatívokról" és "magukat liberálisnak beállító globalista erőkről".

Bár helyre tenni nem fogjuk tudni a propagandista gondolkodását, hisz abból él, hogy hisz a kormányzati maszlagban, a jegyzőkönyv kedvéért teszünk néhány megjegyzést.

– a liberalizmus legerősebb gondolata a szabadság, amely nagy lehetőségek mellett hatalmas felelősséget ró az egyénre,

– össze lehet mosni a felvilágosodást és a szekularizáció folyamatát a liberalizmussal, csak épp nem érdemes,

– igen, Európa szekularizált. Az állam elvált az egyháztól. A vallások szabadsága megmaradt, miközben az állam vállaltan értéksemleges, hogy minden polgára számára egyforma szolgáltatást tudjon nyújtani. (Természetesen ennek lehetne agyament megjelenési formái, mint a francia ügy, ám ha szigorúan vesszük a szekularizációt, bizony igaza van a gall bíróságnak.)...

A SOROSOZÁSBÓL NEM LESZ MŰKÖDŐ KAPITALIZMUS

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.10.


Tegnap hazafelé Londonból két ott dolgozó fiatal ember ült mellettem a repülőn és elég hangosan, sőt lelkesen beszéltek arról az egybevágó élményükről, hogy odakint "kapitalistákká" váltak. Mivel az is kiderült, hogy az egyik könyvelő egy multinál, a másik pedig felszolgáló a Cityben, nyilván nem abban az értelemben váltak kapitalistává, amit a szótári jelentés takar, hogy pénzbefektetéseikből élnének, hanem hogy, idézem az egyiket, "keményen meghajtanak mint állat, de fair a rendszer." Mondta ezt az éttermi felszolgáló. Milyen más ez, mint "a magyar szocializmus", mondta a másik (mivel true storyról van szó, újfent felhívom a figyelmet a szóhasználatra). A kapitalizmus és a szocializmus jelentése halál pontosan elvált ennek a két, nem túl magas beosztásban dolgozó magyarnak a fejében anélkül, hogy hazai közgazdászokon nevelkedtek volna, annál is könnyebben, mert nem nevelkedtek hazai közgazdászokon: a két rendszer két ethosz (két gyakorlat), amelyek más-más magatartásformákat jutalmaznak (londoni felszolgáló vs.Tiborcz) és ezért különböző eredményeket szülnek. Nem a szótári meghatározás számít, hanem ami ennél jóval több, és ami akkor is termékenyebb rendszerré teszi a kapitalizmust, ha közben épp elég válságjegyet mutat a felszínen és makroszinten.

Ez az, amit a hazai szocializmus barátai (akik a társadalom 85%-át, a nyilvánosság harcosainak pedig 99%-át alkotják) nem értenek. Amíg nincs itt egy olyan rendszer -- amelybe ezek a magyarok Londonban belecsöppentek --, hogy kikényszerítse a produktív gondolkodást, gyakorlatokat és erkölcsöt, addig elkerülhetetlen, hogy a magyar labdarúgás mai állapota legyen a legpontosabb előképe annak, amivé a magyar társadalom és benne a gazdaság válik. Azért "benne", mert a gazdasági rendszer egy nála erősebb társadalmi kultúra függvénye, amit viszont hosszabb távon, a politika segítségével, megfelelő dresszírozás, intézményrendszer és erkölcsi elvárások mentén lehet kialakítani...

LUXEMBURG BEÁRAZTA ORBÁNT ÉS A NER-T

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.10.


Miután a Feröer-szigetek és Andorra ellen világra szóló sikereket aratott Orbán csapata, megkapta a maga zakóját Luxemburg tartalékos nemzeti tizenegyétől is. Arra már gondolni sem merünk, mi lett volna, ha Luxemburg a legjobb csapatával áll ki. Orbán ellen lassan elég lesz valamelyik korosztályos ificsapatot pályára léptetni, az is megalázza őket. Még ezt a sportágat is le tudta nullázni. Amihez ez az ember hozzáér, annak máris lehet rendelni a koporsót.

De mindent elmond erről a csapatról, hogy egy lélekben korrupt, futballipari üzletember a csapatkapitánya, a NER üdvöskéje, Orbán kedvence, miközben elvileg ez egy sport lenne, de Magyarországon az nem látszik. A magyar futball tömény politika, a propaganda szerves része. Úgy ölik bele a pénzt, mint a nemzeti konzultációba és a gyűlöletplakátokba. Minden diktatúra a legtöbb pénzt a propagandára és az agymosásra fordítja, és nálunk a futball is ennek része.

Ezért mi soha nem is tartottuk se futballválogatottnak ezt a különítményt, se sportolóknak a játékosokat, függetlenül attól, hogy van köztük néhány, aki erről a tényről nem is tud, és azt hiszi, hogy ő egy sportoló és egy nemzeti válogatott tagja. Mi büszkén szurkoltunk az EB-n is az osztrákoknak és Orbán csapata minden ellenfelének, ahogy ma is örülünk ennek a vereségnek. S emellett hazánkat szerető szívvel siratjuk, hogy nincs nemzeti válogatott, mert a felcsúti haramia a magánnyugdíjakkal és az ország egészével együtt azt is ellopta.

Szerencsére nem nagyon kell aggódnunk, hogy Orbán csapata valaha kirobbanó sikert érhet el, és bejön Orbán terve, hogy ez további tíz évvel hosszabbítja meg diktatúrája és zsarnoksága életét, s rövidíti meg ugyanennyivel a magyar polgárok életét. Mert ebből nem lehet más. Nem engedelmeskedik a teremtett világ. Ami azért szokatlan Orbánnak, mert csupa meghunyászkodó jellemtelen alakot lát maga körül, egy sunyi és gerinctelen népet, amellyel bármit megtehet (amíg egyszer szokásukhoz híven fel nem húzzák egy fára, mert ez is a félázsiai magyarok sajnálatos szokása, miután a jogra nem tanították meg őket).

A populisták nagy hibája, hogy bedőlnek saját propagandájuknak, és azt hiszik, hogy amit a puhagerincű alattvalókkal megtehetnek, azt megtehetik szabad emberekkel, a külvilággal is. A normálisan működő, szabad, valódi világ és a mesterségesen létrehozott fideszes skanzen között ez a különbség: mikor ki kell állni velük szemben, akkor egy közepes sziget általános iskolájának tanulói valamelyik óceánról, úgy elverik őket, mint szódás a lovát. Ez a művilág, amit Orbán teremt, egy mentálisan beteg ember tündérkertje, ahol nem nyílik virág...

ITT OLVASHATÓ
Hirdetés

KIDERÜLT, HOGY A LUXEMBURGI FOCISTÁK IS SOROS GYÖRGY ÜGYNÖKEI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.11.10.


Orbán Viktor most már biztos nem lesz Luxemburg grófja, hiszen már nem csak a nagyhercegségből származó Jean-Claude Juncker idegesíti, aki az Európai Bizottság elnökeként többször tört borsot a magyar miniszterelnök orra alá, hanem a miniállam focistái is, akik történetük során először legyőzték a magyar válogatottat. Semmi kétség, ezek az események is az úgynevezett Soros-terv részei, hiszen az amerikai milliárdos ott támad, ahol pártunk és államunk vezetőjének a legjobban fáj. Vendégszerzőnk, Kacagány Benő ironikus írása következik: 

Már az Andorra elleni vereség után felvetődött annak lehetősége, hogy Soros György emberei beszivárogtak a kis hegyi ország futballistáinak öltözőjébe, és vért itattak velük, hogy legyűrjék a náluk sokkal esélyesebb magyar csapatot. A terv bejött, Dzsudzsák Balázs és társai vert hadként távoztak a fejedelemségből, ám a magyar foci olyan erős, hogy Bernd Storck kapitány kapott még egy lehetőséget arra, hogy helyrebillentse a világ egyensúlyát. Nagy küzdelmek árán sikerült is legyűrni hazai pályán a Feröer-szigetek gárdáját, ám a szakvezetés ennél többre vágyott, ezért a világra szóló hazai 1-0 után mégis elbúcsúztak a német szakembertől.

Ezt követően jött az ideiglenes szakvezetővel a Luxemburg elleni barátságos meccs, és a vereség a miniállam migránsokkal teletűzdelt csapatától. Ez a csúfság nyilván nem esett volna meg Szélesi Zoltán legényeivel, ha Soros György nem indít újabb aljas támadást Magyarország kormánya ellen. Most már nem csak az tűnik valószínűnek, hogy a luxemburgiak vért ittak a meccs előtt, hanem, hogy valami bénító italt kevertek a magyar focisták italába. Míg ugyanis korábban csak az volt a kérdés, hogy mennyit rámolnak be az ellenfelek a nagyhercegség csapatának kapujába, most azt kellett tapasztalnunk, hogy a magyar futballisták bódult őszi legyekként tébláboltak a pályán, a hazaiak pedig futottak, passzoltak és lőttek, ahogy egyébként egy focimeccsen szokás.

„Hiába szeded a fonnyadt barackot szép, új ládákba, az még fonnyadt marad.”

Mivel Magyarország kormánya önfeláldozó módon már nyolcadik éve lapátolja a fociba a pénzt a futballba, és szinte minden héten átadnak egy új stadiont valamelyik hazai kisvárosban, egyszerűen nem lehet más magyarázat arra, hogy az alig több mint félmilliós ország csapata legyűrte a mi jól megfizetett, minden támogatást megkapó focistáinkat, minthogy Soros György új frontot nyitott a magyar kormány elleni háborújában. A milliárdos nyilván nem ért a focihoz, de azt tudja, hogy Orbán Viktor szívügye a magyar sport, és különösen a magyar foci, így közvetlenül a szívére célzott, amikor valami csúnya ármány révén győzelemre segítette Luxemburg fiait...

EGY POLITIKAI SZEREPOSZTÓDÍVÁNY ÖNKÉNTESEI ŐK, AKIK KURVÁNAK ÁLLTAK, MERT JÖVEDELMEZŐ VOLT SZÁMUKRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.11.10.


...A Fidesz-KDNP úgy költi a közpénzt kampányfinanszírozásra, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, ha pedig lebuknak, azonnal letagadják, mint egy rossz tolvaj. Az, hogy bírósági ítélet ellenük szinte soha nem született, nem azt jelenti, hogy a felmerült vádak hamisak lettek volna. Egyszerűen arról van szó, hogy a hatóságoknak nem érdekük a kormány elleni nyomozás. A kormánytagok és a hozzájuk köthető vállalkozók egyszerűen sérthetetlenek. Egyelőre legalábbis.

Egy olyan országban élünk, ahol a kormány felhatalmazva érzi magát arra, hogy azt tegyen, amit csak akar. Ugyanis az szerintük a nép érdeke, értünk teszik mindezt. Ők maguk naponta köpik szemen az ellenzéki pártokat, a civil szervezeteket, vagy éppenséggel bárkit, aki kritikát fogalmaz meg velük szemben. Egyszerűen törvényeket írnak saját céljaik érdekében, hogy amit akkor épp törvénytelenül tennének, az hamarosan törvényes legyen.

Úgy irkálják át az alaptörvényt, mintha az egy darab jelentéktelen fecni lenne. Olyan törvények tucatjait tolják át a parlamenten, melyek csakis az ő érdekeiket szolgálják, az emberek véleményét teljes mértékben leszarva. A törvénytelen hirtelen törvényes lesz, a törvényes pedig törvénytelen. Az ellenzéknek lassan nem marad fegyvere a kormány ellen, ugyanis véleménye kinyilvánítására hamarosan már nem marad szabad felület.

A majd 50%-os adót – amelyeket különböző jogcímeken gyűjt be a kormány -, nagy többségében olyan intézkedésekre költik, melyek nem a köz érdekeit szolgálják. Mi működőképes egészségügyet, oktatást, szociális ellátást szeretnénk látni. Nem vagyunk kíváncsiak Orbán Viktor lázálmaira, sem arra, hogy gázszerelők gazdagodjanak meg a mi adónkból. Elég volt abból, hogy a pártkasszában köt ki az a pénz, amit keményen dolgozó emberektől raboltatok el, adó címén.

Ezt a vég nélküli színjátékot már csak az hiszi el, aki anno hitt Kádár meséjének, vagy épp Rákosit éltette. Olyan emberek hisznek már csak nektek, akiknek egy olyan vezérre van szükségük, aki megmondja nekik, mit gondoljanak. Ők a ti politikai bázisotok, azonban maradtak még gondolkodó emberek, akiket nem lehet hülyének nézni. Akiknek elegük van az eszetlen, minden mögött Soros szellemét vizionáló barmokból. Elegük van a Hollikokból, Rogánokból és Németh Szilárdokból.

Elegünk van a jó pénzért a saját anyjukat is eladó, gerinctelen férgekből. A megvesztegethető közszolgákból, a politikai prostituáltakból, akik inkább némán, lehajtott fejel tűrik azt, ami körülöttük folyik, noha pontosan tisztában vannak azzal, hogy ők is cinkosai ennek a rendszernek. Egy politikai szereposztódívány önkéntesei ők, akik kurvának álltak, mert jövedelmező volt számukra. Ők nem áldozatai, hanem kollaboránsai a jelen rendszernek. Bűnösök.

MIK AZOK A TÁRSADALMI OSZTÁLYOK?

MÉRCE
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.11.10.


A társadalmi osztályok újabban egyre gyakrabban kerülnek a figyelem középpontjába. De pontosan miről beszélünk, amikor a középosztály eltűnéséről, a fehér munkásosztály elégedetlenségéről, vagy az uralkodó osztályokról beszélünk? Mik az osztályok és miért olyan fontosak a baloldal számára? Vajon az osztálypolitika valódi törések, valódi szembenállások mentén osztja fel a társadalmat, vagy a faji politikához hasonlóan képzelt ellentéteket generál, amelyek mentén nem fogalmazhatók meg napjaink társadalmi problémái?

Ha a szöveg ismerős, az nem véletlen! A Kritikai Alapozó sorozat a kettosmerce.blog-hu-n indult, és most – újak közlése mellett – a merce.hu-n is megjelentetjük őket, enyhén szerkesztett formában!
Osztályon általában olyan társadalmi csoportot értünk, amelyet gazdasági helyzete választ el a többitől, nem például presztízse, jogi státusza vagy etnikuma. Ez persze még nem sok mindent mond el az osztályokról. A „szegények” vagy a „gazdagok” például két külön osztály? Hát a „felső tízezer”? A „munkanélküliek”? A gazdasági helyzet melyik elemei fontosak egy osztály meghatározásakor, a jövedelem, a vagyon, az adósság mértéke?

Hogy ezekre válaszoljunk, osztályelméletekhez kell fordulnunk:...

ERŐ, TÉR, ILYESMI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: VASVÁRI G. PÁL
2017.11.10.


Tán zavar keletkezhetett a centrális erőtérben, sőt, magában az erőben. Orbán ugyanis feltűnő gyakorisággal használja mostanában a szót: erő. A gyengeség jele lehet, sosem véletlen a szóhasználata. Mert mi lett abból is, amikor a liberalizmus került verbális, majd közjogi terítékre? Illiberális állam. Zavar a szabadságban, a demokráciában, az emberiességben… De nyugi emberek, mert mi erőnek erejével erősödni fogunk.

A miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet XVI. plenáris ülésén bejelentette: a nemzetegyesítés után következik a nemzetépítés – szerinte a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják.
Jó, jó, persze, itt nyilván nem angolul. Hanem arról, hogy ezt hogyan is képzeli Orbanisztán ura, valamiféle életteres magyarázaton kívül – „a kormányzat a Kárpát-medencére úgy tekint, mint a magyar nemzet és a kultúra kiteljesedésének terére” – egyetlen szó utalt csupán. Ám az többször is.

„…mára a Kárpát-medencében megerősödött és versenyképessé vált az a gondolat, amely szerint a közép-európai népek abban érdekeltek, hogy mindannyian erősek legyenek”.

„…magyar nemzeti érdek az, hogy legyen erős Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovákia és Ukrajna, és velük Magyarország szintén erős országként gyümölcsöző kapcsolatot alakítson ki”.

Szóval, ha jól értem, úgy fog kiteljesedni a Kárpát-medence (élet)terében a magyar nemzet és a kultúra, hogy csupa-csupa roppant erős nép – a román, a szerb, a horvát, a szlovák az ukrán és nem utolsó sorban (naná, hogy nem!) a magyar – gyümölcsözteti majd erőteljesen a kapcsolatát.

Nem könnyű ám ezt elképzelni. Erősen kell erőlködni hozzá. De tegyük fel, talán nem egymáson próbálgatják majd ezek az egyre csak erősödő népek és mind erősebb államaik a folyton csak növekvő erejüket, hanem tényleg úgy döntenek: virágozzék és gyümölcsözzék erős (örök és megbonthatatlan) kapcsolatuk…

GYORS VAGY LASSÚ EURÓBEVEZETÉS

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG 
- SZABADPOLC
Szerző: MELLÁR TAMÁS
2017.11.10.


Az euróövezethez való csatlakozást illetően két tábor rajzolódott ki az elmúlt hetek vitái során. Az egyik tábor a minél gyorsabb csatlakozás mellett tette le voksát, míg a másik a megfontolt, lassú csatlakozást tartja kívánatosnak. Dobozi István ez utóbbi táborba tartozik, és ebből a nézőpontból fogalmazta meg véleményét az ÉS-ben (Aki kimarad, az lemarad, 2017/36., szept. 8.) megjelent cikkemmel kapcsolatban.

A pénzfetisizmusról írottakkal maradéktalanul egyetértek, magam is úgy vélem, hogy nem perdöntő jelentőségű, milyen pénznemben valósulnak meg a gazdasági tranzakciók az egyes országokban. Sokkal fontosabb az, hogy milyen gazdasági folyamatok zajlanak le ezekben az országokban, milyen azok hatékonysága, hozzáadottérték-tartalma, korszerűsége, mennyire rugalmas a munkapiac, miként változik a gazdaság szerkezete stb. Jól látható ez az uniós országok példáján is: hiszen rendre jól teljesít az eurózónához tartozó Németország, Hollandia, Ausztria, vagy a később csatlakozók közül Szlovákia és a balti országok, de ugyanilyen jól teljesít a saját nemzeti fizetési eszközt használó Svédország és Dánia is, valamint az új csatlakozók közül Lengyelország. Ugyanakkor viszont kifejezetten gyenge fejlődést, lassú felzárkózást produkál az eurót használó Görögország, valamint az újonnan csatlakozott Ciprus és Szlovénia, de sajnálatos módon a nemzeti valutát használó Magyarország is. Tehát önmagában az euró bevezetésétől nem várhatunk csodát, viszont stagnálás vagy összeomlás sem következik belőle.

Felmerülhet azonban a kérdés, ha a jó gazdasági működés és a gazdasági felzárkózás szempontjából nem olyan fontos, hogy mi a hivatalos fizetőeszköz, akkor mi végre a vita, miért sürgetik sokan – többek között e sorok írója is – az euró mihamarabbi bevezetését. Mindenekelőtt azért, mert az EU jól érzékelhetően komoly átalakulás előtt áll, amelyben előreláthatóan kiemelt szerepük lesz az euróövezethez tartozó országoknak. Az integráció elmélyítése, a felzárkóztatási programok felgyorsítása, a fejlesztési források bővítése ebben a körben fog megvalósulni. A kimaradó országok a külső körbe, a lassabb integráció és a kisebb felzárkózási-fejlesztési források rendelkezésre állásának csoportjába kerülnek. A várhatóan kétsebességessé váló Európai Unióban nem volna szerencsés, ha eleve lemondanánk a belső körbe kerülés lehetőségéről az euró bevezetésének halogatásával.

Az előzőekben láthattuk tehát, mit veszthetünk a halogató, „ej, ráérünk arra még” politika alkalmazásával, de nézzük az érem másik oldalát: vajon mit nyerhetünk a lassú, megfontolt csatlakozással?

Az „előbb zárkózzunk fel, majd csak utána csatlakozzunk” okoskodás, amely az optimális valutaövezetek elméletére alapul, az unióban láthatóan nem működik, hiszen a korábbi országfelsorolásból egyértelműen kitűnik, hogy több olyan ország is van, amely az euró­zóna tagjaként is sikeresen zárkózott és zárkózik fel. S mivel Magyarország felzárkózása megrekedt a négy-öt évvel ezelőtti (68 százalékos) szinten, nem lenne célravezető, hogy valamilyen relatív fejlettségi szint elérése feltétellé váljon (például az egy főre jutó GDP‑nk érje el az EU-átlag 90 százalékát), mert ezzel a beláthatatlan jövőbe utalnánk a csatlakozást...

MÁR NÁCI SZÖVEGEL USZÍT ORBÁN


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.11.10.


Nem elég, hogy hazudik, de ezt náci ideológiával igyekszik alátámasztani a miniszterelnök. Nem, nem tévedés és nem is túlzás: a nemzetiszocialista fajelmélettel igyekszik magyarázni a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltést.

Ezúttal a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülése volt a díszlet Orbán menekült-ellenes őrjöngésének. Természetesen előkerült minden, eddig használt topik: Magyarországot el akarja taposni a globalizmus, mert az nem szívelheti az erős nemzetet, Európa lemondott keresztényi politikájáról, Európai Egyesült Államokat akarnak (valakik) létre hozni. Ezért "szállítanak (!) a kontinensre milliószám (!) az európai kultúrán kívüli embereket". Mindez pedig "nem lehet baleset és senki sem mondhatja, hogy képtelen lenne Európa megvédeni a határait, ha akarja. Az akarat hiányzik, és nem véletlenül, hanem határozott szándék van mögötte. Rajtunk, európaiakon kívül ezt senki sem csinálja. Sem Amerika, sem a gazdag arab országok, pedig fajtestvéreikről van szó."

Arról. Fajtestvéreikről.

Na itt álljunk meg.

Fajtestvérek? Ha a miniszterelnök úr őkegyelmessége esetleg arra akart volna finoman utalni, hogy arab az arabnak farkasa, avagy arab arabnak nem vájja ki a szemét, és hasonló marhaságok, ugyan miért nem ezt mondta? Miért nem a viszonylag széles körben elterjedt "arab" szót volt szíves használni? Ehelyett közölte, hogy "fajtestvérek".

Ha nagyon szeretnénk nem érteni, mit is mondott pontosan a kedves vezető, érdemes fellapozni egy általános iskolai biológia tankönyvet. Abból is megtudhatjuk: a homo sapiens maga az emberi faj. Nem fajta, hanem faj. Így tehát fajtestvéri alapon keblünkre ölelhetjük az egész világot. De szép is lenne. De ha nagyon beleássuk magunkat a bioszba, kiderül: alfaja is van az embernek. Ám sajnos abból is csak egy, a homo sapiens sapiens. Nagyjából ennyi. Innen még szokás – földrajzi és nem genetikai alapon – nagyrasszokra osztani az emberiséget, ám az Európában elfogadott felosztás szerint az arabok bizony az europid nagyrasszba tartoznak – vagyis az orbáni terminológia szerint nekünk is fajtestvéreink...

TIBORCZ ISTVÁN RÉGI BIZALMASA MÁSODIK; KORMÁNYKÖZELBEN A PÉNZSZÁLLÍTÁS; MEGINT ELSZÁLLT PÉCS ADÓSSÁGA - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.11.10.


Heti Válasz: Nincs több titok: ő Tiborcz társa a BDPST luxusingatlan-kereskedőben

Október végén ismét felkerült a címlapokra Tiborcz István, aki az Elios Zrt-ből való kiválása óta az ingatlanszakmában kamatoztatja képességeit. Korábban a Heti Válasz próbálta kideríteni, kik is a rejtélyes BDPST Zrt. tulajdonosai, majd mikor már csak néhány napja maradt a cégnek titkolózni, a várható botrányt egy jól időzített Origo-interjúval próbálta megelőzni a miniszterelnök veje. Az interjúban Tiborcz egyebek mellett kioktatta a magyar sajtót, miszerint eddig senki nem akarta megtudni, kik a BDPST tulajdonosai. („A sajtó egy részének azonban nem ez volt a célja, hanem fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál.”) Pedig bizony bujkált ameddig csak tehette, de a Heti Válasz végül a héten közölte, hogy Hamar Endre, Tiborcz régi üzlettársa és bizalmasa a BDPST Zrt. eddig nem ismert, negyedik tulajdonosa.

Azonnali: Orbán vejével iszogatott kedd este a belvárosban Lázár János

„Az Eliosban való részvételem és az abból való kiszállásom kapcsán megértettem, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhatom bármivel. Olyan területet választottam, amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel.” – mondta az említett Origo-interjúban Tiborcz István. Ehhez képest a hét fotóján az apósa kvázi-kabinetfőnökével, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel látható, amint elmélyülten beszélgetnek egy pesti étteremben. Az ügynek a Tiborcz-életmű egy korábbi szakasza, az Elios Zrt. uniós pályázatokon való páratlan tündöklése ad sajátos hátteret. A sajtóban rögtön megszólaltak a kremlinológusok, a fotó megjelenésének okát és hátterét találgatva – mint később kiderült, a portál egyik újságírója egy random étteremválasztás nyomán került a helyszínre.

Azonnali: Mit keres Schiffer András és Szanyi Tibor együtt egy tárgyalóteremben?

Az igazságot – mondhatnánk, de nem is a per az érdekes a történetben, hanem a szereplők által képviselt pártok szürreális találkozása egy mondat kapcsán a bírósági boncasztalán. A mindig kifinomultan fogalmazó szocialista politikus azt találta mondani egy interjúban, hogy „(…) a gyanúm pedig az, hogy Haris Éván keresztül akár a Fidesz is pénzelheti a Momentum Mozgalmat.” Haris Éva most a bírósággal akarja kimondatni, hogy az MSZP-s vezető megsértette a személyiségi jogait. Harisékról köztudott, hogy az egykori SZDSZ fontos emberei voltak, az pedig tény, hogy Haris Éva ott bábáskodott a Momentum megalakulása körül. A perben a szocialisták, a volt SZDSZ és a Momentum mellett megjelent az LMP is, Schiffer személyében, aki Szanyi jogi képviselője. Az ellenzéki nagytalálkozónak apropót adó Szanyi-mondat amúgy a Pesti Srácokban jelent meg, ettől tekinthető igazán szimbolikusnak az önmagában jelentéktelen történet.

Index: Szexuális zaklatás miatt kirúgták az ELTE dékánját

Pletykák régóta voltak, de szerdán konkrét felelőst is megneveztek: az ELTE szerdán közölte, hogy szexuális zaklatás miatt azonnali hatállyal kirúgták Mikonya Györgyöt, a Tanító- és Óvóképző Kar dékánját. A portál néhány nappal korábban – névtelen Facebook-posztokra hivatkozva – közölte, hogy a kar egyik meg nem nevezett vezető oktatójával kapcsolatban merült föl a hatalommal való visszaéléssel kombinált szexuális zaklatás vádja. Különösen súlyos mozzanat a történetben, hogy az egyetemi közeg egészen eddig a pontig nem az áldozatot, hanem az elkövetőt védte és támogatta. Hasonlóan tanulságos, ahogy az ún. művészvilág kezeli a problémát: a

Fidelio: „Én sem hinném el, hogy nem tudtam róla”

Ezzel a címmel közöl interjút az Operett Színház vezetőjével, Lőrinczy Györggyel a Fidelio. Az igazgató lényegében ugyanazt mondja, mint a másik, szexuális zaklatási botrányban érintett színház, a Víg igazgatója, Eszenyi Enikő: nem tudtak arról, hogy hatalmi helyzetben lévő rendezőik sajátos szexuális tartalmú ajánlatokkal és gesztusokkal zaklatták a fiatal színészeket, ezt mélységesen elítélik, és meg vannak döbbenve.

G7: Az egész magyar készpénzforgalom felett kormányközeli cégek veszik át az irányítást


A teljes magyar készpénz-szállításon három cég osztozik: a TrezExet Rogán Antal közeli ismerőse, Gubicza Ágoston és Boris Mihály alapkezelője, a GB & Partners vette meg állami forrásból 2017 áprilisában; az MPT Security nevű cég még Spéder idején a Takarékbank-FHB érdekeltségi kör irányítása alá került; a legnagyobbat, a G4S Készpénzlogisztikai Kft-t a héten vette meg Garancsi István. A piac felvásárlása mögött politikai szándékok is húzódhatnak a cikk szerint, hiszen így minden készpénzmozgásról szóló információt nagyon erősen kormányközeli cégek kezelnek majd. Különös jelenség, hogy Magyarországon dinamikusan nő a készpénzállomány, ez azonban önmagában nem indokolja a befektetést, mivel a cégek – eddig legalábbis -, meglehetősen karcsú profitot termeltek.

Szabad Pécs: Még mindig nem nem tudni egészen pontosan, hány milliárd Pécs és cégei hiánya és adóssága, de 50 ezer forint adóval tartozók is szégyenfalra kerültek

Egy biztos: 2013 végégig 45 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a központi költségvetés Pécstől. Négy év elteltével a város újra legkevesebb 7,5 milliárdos adóssággal küzd, de már elkezdődött a város egyes vagyonelemeinek felértékelése-átadása az állam részére az újabb adóssághegy lefaragása érdekében. A város most viszont közzétette az 50 ezer forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó magánszemélyek listáját, névvel, lakcímmel, hadd lássa mindenki, hol billen meg a pécsi cashflow-terv végrehajtása.

HÍREK A BUBORÉKON TÚL

MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog
2017.11.10.


A közösségi médiáról szóló híreknek egyik állandó témája, hogy az információs buborékokba zárja a felhasználóit, amelyekbe kizárólag az adott felhasználónak kedves hírek és álláspontok jutnak el. Biztos, hogy a közösségi média hozta létre ezeket a buborékokat? Mit tehetünk ellenük? A Mérték például applikációt fejleszt. Polyák Gábor írása.

Olvasnak-e Indexet a fideszesek?

A magyar közönség hírfogyasztási szokásain elég jól bemutatható az alapprobléma: nem igazán vagyunk nyitottak a “másik oldal” híreire. Legutóbb 2016-ban készített a Mérték – a Mediánnal együttműködve – felmérést arról, hogy a közönség milyen forrásokból tájékozódik aktuális közéleti kérdésekben. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a közönség, illetve annak egyes csoportjai mennyire törekszik az átfogó, teljeskörű tájékozódásra, a sajátjával ütköző álláspontok megismerésére. Feltettük ezért azt a kérdést, hogy amikor a válaszadó politikai-közéleti témákban tájékozódik, akkor a saját nézeteihez közel álló hírforrásokat keresi-e, vagy elolvassa, meghallgatja a másik oldal híreit, véleményét is. A vizsgálat során a legnagyobb elérésű 27 napilap, online portál, rádió és televízió közül választhattak a válaszadók.

A teljes lakosságnak mindössze a negyede válaszolta azt, hogy nem érdekli a másik oldal álláspontja. A lakosság közel háromnegyede viszont a saját hírfogyasztási szokásait úgy értékelte, hogy nem elégszik meg a saját álláspontjához közel álló forrásokkal, ezért tájékozódik a „másik oldal” hírforrásaiból is. A kormánypárti szavazóknak valamivel nagyobb aránya gondolja azt magáról, hogy meghallgatja a másik felet is, a baloldali ellenzéki szavazóknak az egyharmada csak a hozzá közel álló forrásokra támaszkodik. A leginkább befelé fordulónak a Jobbik bizonyult, a párt szavazóinak 36 százaléka elégszik meg a nézeteivel azonos álláspontot közvetítő forrásokkal.

Összességében szeretjük magunkat sokszínűen tájékozódó polgárnak látni, nyitottnak a sajátunktól eltérő álláspontunkra is. De vajon a pozitív önképet visszaigazolják-e a tényleges hírfogyasztási szokások is? Az elemzés során a válaszadók tényleges médiahasználatára vonatkozó adatokat is vizsgáltuk, és azok alapján lényegesen árnyaltabb képet kapunk a tájékozódás sokszínűségéről.

Az így kapott adatok alapján a kormánypárti szavazókra jellemző leginkább, hogy csak a saját oldalhoz tartozó forrásokból tájékozódnak. Tényleges hírfogyasztási szokásaik alapján 36 százalékuk kizárólag kormánypárti forrásokra támaszkodik, 21 százalékuk olvas, hallgat, illetve néz bele baloldali-liberális forrásokba, és 11 százalékukhoz jutnak el ezeken felül a jobbikos források is.

Ennél még azok a Jobbik-szavazók is sokszínűbben tájékozódnak, akik magukról a legnagyobb arányban gondolják, hogy őket nem érdekli a másik oldal álláspontja. Mindössze 7 százalékukra igaz, hogy kizárólag radikális jobboldali médiumokból tájékozódnak, viszont minden ötödik Jobbik-szavazóhoz minden politikai oldal hírforrásai eljutnak, másik 20 százalékuk pedig kormánypárti és baloldali-liberális hírforrásokat használ. Minden negyedik Jobbik-szavazó kizárólag kormánypárti médiumokból jut hírekhez.

A baloldali és liberális szavazótábor 14 százalékára jellemző, hogy kizárólag baloldali és liberális médiumokból tájékozódik. E választók közel harmada fogyaszt kormánypárti és baloldali-liberális hírforrásokat, de mindössze 7 százalékukra igaz, hogy a radikális jobboldali médiumokat is fogyasztja. E választói körben is minden ötödik ember kizárólag a kormánypárti médiumokból szerzi az információit.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a lakosság közel 30 százaléka kizárólag kormánypárti forrásokból tájékozódik. Még a baloldali és liberális szavazók közül is minden ötödikről az derült ki, hogy csak kormánypárti forrásokból tájékozódnak. A csak baloldali-liberális forrást használók aránya 7 százalék, a kizárólag radikális jobboldali tartalmakat fogyasztóké pedig – valószínűleg az ide sorolható médiumok alacsony számával is összefüggésben – csak 1 százalék...

ÁLDOZATSEGÍTŐK - ITT KÉRHETSZ ÉS AJÁNLHATSZ FEL SEGÍTSÉGET!

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2017.11.10.


Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület

Bűncselekmények vétlen áldozatainak segítünk, iratlopásnál az összes irat pótlásánál segítünk, melyet INGYEN kaphatnak meg az áldozatok, valamint közlekedési balesetek vétlen halálos és 8. napon túli áldozatán is tudunk segíteni. Anyagi, jogi és pszichológusi segítségre számíthatnak a Fehér Gyűrűnél. Hangsúlyozom, hogy van 2 gyerekekkel foglalkozó pszichológusunk is. Országosan 23 iroda áll az áldozatok rendelkezésére.

Elérhetőségek
Személyesen: Budapest, 1055 Szent István körút 1. (hétköznap 10-15. óra között)
Telefonon: +36 1 3122287.
Honlap: http://fehergyuru.eu
Számlaszám: 10200940-21512355.

Amivel segíthetsz: önkéntesség, pénzadomány

Cilinder Alapítvány

Több száz cigány gyermeket tanítunk a VIII. kerületben és vannak tapasztalataink iskolai és családon belüli erőszak ügyekben. Olyan önkénteseket keresünk, akik vállalják a telefon ügyeletet napi 16 órában beosztva. A pénz arra kell pl., hogy visszahívják az illetőket, akiknek gyakran nincs kimenő hívásra lehetőségük és vissza kell őket hívni. Mi abban tudunk segíteni, hogy keresünk pszichológust és kapcsolatban vagyunk a gyámhatóság vezetőivel. Tudunk biztosítani krízis esetén átmeneti időre szállást is néhány fő számára.

Elérhetőségek Telefonon: +36 1 3122287.
Honlap: https://www.cilinderalapitvany.com
Számlaszám: ERSTE Bank RT 11600006-00000000-05630736

Amivel segíthetsz:
önkéntesség, pénzadomány

Ifjúsági Lelki Elsősegély

Elsősorban ifjúsági, de bárki hívását fogadjuk, aki krízisben van, öngyilkossági gondolatokkal küzd, bántalmazás érte, vagy “csak” olyan gonddal, problémával, döntéshelyzettel küzd, amiben egy felkészült önkéntes segítő kérdéseivel támogatni tudja. Az Ifjúsági Lelki Elsősegély anonim szolgálat, nem szükséges bemutatkozni, semmilyen adatot elmondani, így olyan szorongató titkok elmondására is alkalmas következmények nélkül, melyek személyes kapcsolatokban nehezebben felvállalhatók.

Elérhetőségek
Telefonon: 137-00 (ingyenesen hívható hétköznapokon 17-21 óra között)
Honlap: Facebook-oldal

Amivel segíthetsz: önkéntesség, pénzadomány

Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat Veszprém


2016-ban 8 018 hívást fogadott a veszprémi szolgálat, országos szinten ez több mint százezer hívást jelent. Veszprémben képzést hirdetünk, szeretnénk bővíteni a létszámot. A felhívás innen tölthető le.

Elérhetőség
Telefonon: 116-123 (anonim, ingyenesen hívható 0-24)

Amivel segíthetsz: önkéntesség, pénzadomány
Holdtündér Segítői

Lélekterapeuták vagyunk, egy pszichológus támogatásával kiegészülve. Segítő csoport, melynek fő témája a bántalmazás - legyen az lelki, fizikai vagy szexuális, párkapcsolaton / családon belül vagy azon kívül. Szükség esetén próbálunk segíteni a továbblépésben. Kapcsolattartás, segítség nyújtás a titkos Facebook csoportban, illetve akár négyszemközt skype-on. A virtuális világon túl lehetőség szerint csoporttalálkozókat is tervezünk majd.

Elérhetőség
holdtundersegitoi@gmail.com
Takács Anikó (Holdtündér) +36705029548
Pusker Anikó +36308894494

Andrási Betty, pszichológus

Úgy tűnik az életben vannak áldozatok és vannak bántalmazók, de én pszichológusként úgy tapasztaltam, hogy mindenki valójában áldozat: egy áldozat áldozata. A szíve mélyén minden ember jó, csak a sérüléseink hatására torzulhat a személyiségünk, és válhatunk áldozatokká vagy épp bántalmazókká. Bármilyen meglepő a gyermekkori történetük ezekek az embereknek nagyon hasonló. Mindenki képes egy kis segítséggel lerakni ezeket a szerepeket, fájdalmakat, és hősként élni a saját életében. Ha elfogadják, én segítek ezeknek az embereknek meglátni önmagukban a szeretetet, az erőt és a lehetőségeket.

Az én felajánlásom, hogy az áldozatok és a bántalmazók egyaránt egy alkalommal részt vehetnek ingyenesen a pszichológiai tanácsadásomon. Jelige: “Áldozat vagyok, de hős szeretnék lenni”

Elérhetőség: andrasibetty.com

Amivel segíthetsz:

Ha áldozat vagy vagy bántalmazó, akkor küld nekem anonim a saját történetedet (gyermekkor, mostani helyzet), amit felrakhatok a honlapra, hogy felnyissuk a szemeket.

Ha te már hős vagy, akkor ajándékozz meg egy áldozatot egy-két alkalom pszichológiai tanácsadással vagy egy Személyiségfelöltő könyvvel, hogy elindulhasson az úton, hogy őmaga is hőssé válhasson és aztán ő is segíthessen majd másokon.

Ne felejtsd el megosztani, ha értesz és egyetértesz!

HOGY LEHET, HOGY NEM UNJÁTOK MÉG EZT A RETKES, HAZUG SZÍNHÁZI ELŐADÁST?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.11.10.


Összezavarodhatott valami ketyere a nemzeti együtthazudozás rendszerében. Ezt arra alapozom, hogy miközben a legfényesebb csillag arról értekezett a Diaszpóra Tanács csütörtöki ülésén, hogy a kormányt (nem az országot, hanem a kormányt!) ért nemzetközi támadásokat (nem támadások, hanem kritikák!) az elismerés és a tisztelet jelének tartja, Lázár János mindenes miniszter már kettős mércéről és szégyenpadra ültetésről vinnyogott a kormányinfón.

Valami úgy általában is megborulhatott a kimagyarázásügyi mindenes miniszter agyában a Tiborcz Pityuval elfogyasztott kávé hatására, mert – ugyan hűséges és mazochista követője vagyok őfensége heti bohóckodásának – annyi arcpirító geciséget, amit ezúttal össze bírt hordani, én még Németh Szilárd legelvadultabb ömlengései során is ritkán tapasztaltam.

Tehát. Ahhoz képest, hogy Orbán pillanatnyi agybaja szerint tiszteletnek és elismerésnek kell tekinteni, ha báncsákMagyarországot, íme Lázár vernyogása ebben a témában:


ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR PROFI FUTBALL HALOTT, FELTÁMASZTÁSÁRA NINCS ESÉLY

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: BUDÁCSIK LAJOS
2017.11.10.


Lássuk be végre, hogy ez nem megy, Orbán Viktor nem tud gólt lőni. El kell zavarni minden futball körül lebzselő, abból fejedelmi módon élő szakembert, keressenek tisztes civil foglalkozást maguknak.

A nemzeti futball válogatott óriási csatában, 10 emberrel, emberfeletti küzdelemben, csütörtök esete kikapott a Luxemburgi Nagyhercegség világverő csapatától. A valamivel több, mint mint 500 ezer lakosú kis ország amatőr focistái ellen a második félidőben még kapura sem rúgtak a fazonírozott hajú, belőtt sérójú, aranylábú magyar kedvencek. De a pályán voltak, közelről látták a labdát, még ha nem is igen találkoztak vele. A mérkőzés végén talán még dekázhattak is egy jót, ha már meccs közben csak elvétve találkoztak a bőrrel. Ma már ez is siker!

Az ellenfél válogatottja a világranglistán, 100-tól visszafelé az 8. helyen áll, vagyis a 93. helyen jegyzik őket. Számukra hobbi a sport, többségük tisztes polgári foglalkozás mellett rúgja a labdát, a maga örömére.

A mi dédelgetett sztárocskáinkat jól megfizetik, a semmiért. A nemzeti első osztályban nem ritka a havi 8 milliós fizetés sem, aki két egyenest tud a lasztiba rúgni, az már 4-5 milliót simán zsebbe vág. Van olyan edző, akit idén havi 20 millió forintért szerződtettek. A megbukott szövetségi kapitány bukszájába minden hónapban 54 millió forint körüli összeg került. Láttuk, hogyan „dolgozott” meg ezért az óriási gázsiért...

VÁLASZTÁSI KAMPÁNYT TERVEZ AZ EURÓPAI PARLAMENT AZ EUROSZKEPTIKUSOK ELLEN

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.11.10.


A New York Times ismerteti a Reuters hírügynökség varsói jelentését, miszerint a litván külügyminiszter aggódik amiatt, hogy az Európai Unió országai között szakadék keletkezett a migrációs kérdés megítélését illetően, miközben növekszik az orosz katonai veszély.

Linas Linkevicius egy biztonsági témájú konferencián vett részt a lengyel fővárosban, és ott nyilatkozott arról, hogy Magyarország és Lengyelország több hatalmat akar visszaadni az uniós tagállamoknak a brüsszeli bürokráciától, és nem hajlandó részt venni a menekültek elosztásában.
„Ezt aggasztónak találom. Több összetartást szeretnénk látni, mert tudom, hogy ki fog profitálni ebből, Oroszország” – mondta a litván külügyek irányítója. Nagyon fontosnak nevezte, hogy ne kapjanak segítséget azok, akik kelet-nyugati megosztottságot szeretnének látni az EU-n belül - tájékoztat a New York Times
A Reuters egy másik varsói beszámolója azonban, amelyről szintén hírt ad a New York Times, megerősíti annak a törésvonalnak a meglétét, amiről Linkevicius beszélt. Beata Szydlo lengyel kormányfő ugyanis ugyanazon a konferencián újra leszögezte: országa ellenzi a muszlimok bevándorlását. Arról beszélt, hogy Lengyelország olyan Európai Uniót szeretne, amelyben a keresztény hagyományokat nem sújtja úgymond „ideológiai cenzúra”.

Az Európai Parlament vezetése azt tervezi, hogy a 2019-ben esedékes európai parlamenti választások előtt kampányt folytat majd az adófizetők pénzéből az euroszkeptikus pártok ellen – írja a Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása. A Politico hozzájutott ahhoz a belső használatra szánt stratégiai feljegyzéshez, amelynek a szerzője Klaus Welle, az Európai Parlament főtitkára. Welle szerint nem túlzás azt állítani, hogy maga az unió sorsa a tét. A kampány során nem csupán arról kell meggyőzni a polgárokat, hogy menjenek el szavazni, hanem arról is, hogy támogatniuk kell az európai projektet – olvasható a dokumentumban. Az EP főtitkárának az aggodalmait egyebek közt az táplálja, hogy a legutóbbi, 2014-es választás során összességében csak 43 százalékos volt a részvételi arány, márpedig az alacsony részvétel a felmérések szerint az euroszkeptikus pártoknak kedvez...

IJESZTŐ VALÓSÁG: A PÉNZÜGYEKBEN MÉG SZÁMOLNI SEM TUDUNK - ENNYIEN MÉG NEM VÁRTÁK AZ ÁLLAMI NYUGDÍJAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.11.10.


Az elmúlt egy évben nagyot romlott a lakosság öngondoskodási képessége – ez derül ki az OTP Öngondoskodási Index csökkenő értékéből. Szélesebbre nyílt a társadalmi olló, egyre kevesebben takarítanak meg egyre többet. Noha a jelentős többség azt gondolja, hogy nem lesz elég az állami nyugdíj, a lakosság háromnegyede az államtól várja, hogy gondoskodjon róla. Az is kiderült, hogy csekély pénzügyi ismereteink tovább romlottak: képtelenek vagyunk kamatot és kamatos kamatot számolni.

Míg a 2012-es mélypont óta lassú, de folyamatos javulást mutatott a lakosság öngondoskodási képességét mérő OTP Öngondoskodási Index, most 2 ponttal 36 pontra esett vissza – derül ki a frissen közzétett mérésből. Vagyis a 100 pontos skálán eleve alacsony érték emelkedésének lendülete megtört, az öngondoskodás fogalma kezd kikopni a közgondolkodásból.

Az is kiderült, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkeztők esetében nem jelentős a változás, az alacsonyabb végzettségűeknél azonban 3 pontos a csökkenés, lényegesen kisebb bázisról. Míg a 8 általános végzetteknél csak 24, addig a diplomások esetében 48 ponton áll ez az érték. Két éve ez 32, illetve 43 pont volt. Vagyis egyre szélesebbre nyílik a társadalmi olló...

FÉL DECI GONDUNK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.11.10.


Van, aminek egyetlen funkciója, hogy rosszabb legyen tőle az élet. Ha jobb, akkor is. Máris elmagyarázom.

Először csak azt szoktam érezni, hogy valami zavaró, kényelmetlen. Reggel van, körúti kisbolt, a pénztár előtti sorban állok. És valami nem oké. Az a hatodik érzék kapcsol be, ami jelzi, hogy valaki túl közel áll hozzám. Rögtön utána jön a szag.

A túl közel álló embernek általában a szájszaga is túl közel van. És nagyon is van szájszaga. Áporodott, ócska piában ázott belső szervek sóhaja. A legrosszabb jellemű alkohol behatása a szervezetre.


Visszapillantok, és persze, hogy vörössel pókhálózott orr, cuppogó száj, üresben is nyeldeklő giga, és izzadt toporgás. Egyik lábáról a másikra. Ha tehetné, maga előtt tolná a sort.

Azért mászik a nyakamba, hogy legyen már közelebb, hogy annál hamarabb fizethessen, perdüljön ki a fotocellás ajtón, majd hátát a körúti homlokzatnak vetve, oda se nézve csavarja le a féldekás kupakját, és zúdítsa le a torkán, a már bemelegített gégén az ócska lét.

Mert naná, az van a kosarában. Piaimitátum. Akár több is, elférnek majd a koszoskás orkándzseki zsebében...

A MOMENTUM MINT A FIDESZ KONKURENCIÁJA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: SZEGŐ PÉTER
2017.11.09.


Bár finoman szólva sem vagyok lelkes híve a Momentumnak, racionális magyarázatot keresek arra, miért ennyire elutasító a párt egy Jobbik nélküli ellenzéki szövetséget illetően. Úgy tűnik, van ilyen magyarázat. (Vélemény)

Az elmúlt legalább tíz évben körülbelül 6×10²³-szor lehetett olvasni a szabadelvű kórus kiválóságaitól, hogy Magyarországon nincs Igazi, Európai Értelemben Vett Jobboldal (IEÉVJO), és milyen jó lenne, ha lenne.

Erre megalakult a Momentum.

Eddigi megnyilatkozásaiból és lépéseiből én azt a következtetést vontam le, hogy ez a párt szeretne az IEÉVJO lenni.

(Mellékszál, de legalább négy nagyon súlyos problémám van a Momóval, és jogállami körülmények között egészen biztosan nem szavaznék rájuk – nagyon nagy valószínűséggel így sem fogok. A négy probléma:

1., Az elmúlt huszonnyolc év en bloc a politikai klotyón történő lehúzásának szándéka, azaz az első húsz és fél és utolsó hét és fél év egy kalap alá vétele;

2., A pártoktól történő egyformatávolság-tartás, azaz a látszólag kifakult nyilasoknak a fatökűekkel egyformán történő kezelése;

3., Az „egészséges nemzettudat” fontosságának hangsúlyozása. Az egészséges nemzettudat térségünkben eddig két világháborút generált;

4., A politikai önmeghatározás – bal-jobb, illetve liberális-konzervatív-szocialista – hiánya.)...

A PATIKÁK RÉMÁLMA AZ ÚJ E-EGÉSZSÉGÜGY RENDSZERE

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: KUSLITS SZONJA
2017.11.10.


– Egy másodpercig sem tudtam használni az új – kétmilliárd forint közpénzből létrehozott – elektronikus egészségügyi rendszert, mert a szoftverszolgáltató cég, amelyikkel szerződésben állok, nem tudott idejében elkészülni a munkával. Ráadásul messze nem én vagyok az egyetlen, akinél ilyen probléma tapasztalható – mondta el lapunknak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az úgynevezett eeszt rendszerről. A betűszó az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térre utal, amely hivatalosan november elseje óta működik országosan. Lényege, hogy a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat és a gyógyszertárakat is egyetlen informatikai hálózat köti össze. Tehát az egészségügy egész területén látszanak a betegekhez tartozó adatok.

A háziorvosok számára nem teljesen új a rendszer, ugyanis a program lényegében ugyanaz, mint amit eddig használtak, ám a szoftvernek csatlakoznia kellene a szolgáltatói térhez, ez viszont nem megy zökkenőmentesen. A piacon jelenleg csaknem harminc szolgáltató működtet a háziorvosok által is használt szoftvert. Azonban a jelek szerint a kisebb cégek nem tudtak idejében felkészülni a megfelelő fejlesztésekkel, így gyakorlatilag megbénították egyes orvosok munkáját.

– Az a gond, hogy a háziorvosok nem tudták az élesítés előtt ellenőrizni, hogy a saját programjuk megfelelően működik-e, így csak november elseje után derült fény a problémákra – fejtette ki Póta György. Az egyesületi elnök kiemelte, hogy bár jelezték az államtitkárságnak, hogy a rendszer ellenőrzésére lenne szükség, ez elmaradt.

– Így csak most derült ki, hogy a rendszer nem működik – mutatott rá. Hozzátette, tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ott sem működik jól a rendszer, ahol a szoftverrel nincs probléma...

AZ AMERIKAI TÖMEGMÉSZÁRLÁSOK OKAIRÓL

GYŐRFI ANDRÁS BLOG
Szerző: GYŐRFI ANDRÁS
2017.11.09.


Alig ocsúdtunk fel a Las-Vegas-i tömegmészárlás sokkjából, máris jött egy újabb, megmagyarázhatatlan tragédia. Néhány napja egy templomba sétált be valaki Amerikában, szisztematikusan haladva megölt nem egy, nem két embert. Mégis miért? A lehetséges magyarázatok között nyilván mindig előkerül a pszichológia, könnyen feltételezzük, hogy zavart, pszichopátiás, netán gyerekkori traumáktól szabadulni képtelen emberekről van szó.

Persze, ez kerek, de ilyen emberek sajnos a világ minden pontján vannak, arányaiban viszont nincs annyi hasonló ámokfutás, mint a szabadok földjén, a bátrak hazájában. Hamar jön a következő gondolat, a fegyvertartás európai szemmel nézve érthetetlen lazasága. Ebben a posztban nem mélyedünk el abban, hogy miért ragaszkodik a mindenkori amerikai kormány ennyire görcsösen ehhez a joghoz.

A New York Times remek írása nyomán viszont bemutatjuk azt a tényezőt, amire minden valamire való kutatás eddig jutott. Nem, Amerikában nem különösen agresszívek az emberek, legalábbis nem jelentősebben, mint bárhol másutt. Nem, Amerikában nem a rasszok terén látható sokféleség teszi feszültté, elvetemültté az embereket, legalábbis nem jellemzőbben, mint bárhol máshol...

HA TIBORCZ A KÖRNYÉKEN VAN, MEGNYÍLIK AZ ÁLLAMKÖZELI BANKOK ZSEBE

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2017.11.10.


Szeptember óta a Magyar Takarékszövetkezeti Bank teljesen átvette Tiborcz István, a miniszterelnök veje és Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója belvárosi ingatlanprojektjének finanszírozását. A bank összesen 6 milliárd forintos hitellel két helyen is beszállt a bizniszbe.

Egy tömb, három műemlék épület

A Tiborcz és Szivek körüli érdekeltségek tavaly szerezték meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, történelmileg elkülönülő, műemléki besorolású ingatlanból áll össze. A legismertebb közülük az 1910-es években épült Mahart-székház, de odatartozik a Vörösmarty tér felőli részen az 1938-ban épült Futura-irodaház, valamint az Apáczai Csere János utcai oldalon az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár épülete, amely az elmúlt kétszáz évben több átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját.

Az épületegyüttessel kapcsolatban korábban már felvetődött, hogy ott egy szálloda kialakítása lenne a legkifizetődőbb befektetés.

Tiborcz István a múlt héten az Origónak adott interjújában váratlanul elismerte, hogy ő a meghatározó tulajdonosa a BDPST nevű ingatlanfejlesztő zrt.-nek, és azt is elmondta, hogy mint vállalkozó és Orbán Viktor veje, az ingatlanos üzletágat tartja ideális terepnek a maga számára, mert ez a terület „nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel”.

A bejelentéssel az is egyértelművé vált, hogy a BDPST-n keresztül ő az egyik birtokos az 1-2 milliárd forintos piaci értékű Mahart-házban...

MIÉRT BOLDOGOK A NORVÉGOK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő 
2017.11.10.


Mert boldogok, az nem kérdés, legalábbis ha hiszünk az ENSZ idei rangsorának (melyen egyébként Dánia és Izland követi őket – valami mégis lehet Észak-Európában). Tegyük félre a skandináv krimiszerzők festette nem túl rózsás képet, és nézzük meg, mitől is ilyen boldogok a norvégok!

A legegyszerűbb persze, ha ehhez olyasvalaki segítségét vesszük igénybe, aki már jó pár éve köztük él, ugyanakkor külföldiként mégis képes kicsit kívülről látni a vikingeket.

A kritériumoknak a Midlife Migrant blog szerzője, Kate éppen megfelel, hiszen 2013 óta él Oslóban német férjével és két gyermekükkel. Londonból költöztek oda, úgyhogy bőven van összehasonlítási alapja.

A norvégok boldogságának nem sok köze van a mesés fjordoknál található házakhoz, az Északi fényhez, és a többi, a hétköznapokhoz olyan nagyon erősen nem kapcsolódó dologhoz.

Ezzel szemben sok norvég él sűrűn lakott lakótelepeken, főleg a nagyvárosokban, ők a fjord melletti nyaralóról inkább csak álmodoznak, mintsem megengedhetnék maguknak.

A téli időszak elég kemény, hiszen hosszú, hideg, a nappalok rövidek. És még az alkohol is drága. Az ország déli részén élők az Északi fényben sem gyönyörködhetnek. És még az adók is magasak.

Ezzel együtt a norvégok boldogok, amit nem lehet csak a pénzre és a jólétre fogni (bár az anyagi biztonság kétségtelenül segít). De akkor mi az oka? Következzen pár hétköznapi, de az elégedettséghez mindenképpen hozzájáruló dolog!

Korrupció? Az mi?

Nem gondolnám, hogy Norvégia mentes lenne a korrupciótól, de azért a nagyságrendek, a jelenség társadalmi beágyazódottsága és a vele kapcsolatos közvélekedés azért nagyon nem mindegy.

A norvég alapállás márpedig a bizalom, akármilyen furcsán is hangzik ez a (mindenkori) magyar közállapotok fényében. A norvégok ugyanis megbíznak az ország vezetőiben, hogy azok őszintén, átláthatóan és az ország legjobb érdekeit szem előtt tartva kormányoznak...

KIFORGATJÁK EREDETI JELENTÉSÜKBŐL A POLITIKA, A TÁRSADALOM, A KULTÚRA ÉS A GAZDASÁG FOGALMÁT!

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.11.10.


Orbánt vezető „értelmiségnek” szánt intelmek: hozzátok már összhangba a fogalmaitokat a valósággal! Ha lehet még!

Ha a fogalmak használata mögött nincs releváns történelmi ismeret, nincs értelmezési keret, nincs kontinuitás és struktúra, akkor az egész nem több mint szómágia, verbalizmus, confessió, poétika vagy sámánének.
Úgy tűnik nekem, hogy a politikai főhatalmat megszerző társaság paradigmaváltást hajt végre az uralom szellemi–ideológiai talapzatán.
A rendszerváltás környékén az európai integráció, a jogállam, a magántulajdon és a piacgazdaság adta a hatalom birtoklásához a legitimációt, de két évtized sikertelen kormányzása után az elitek úgy gondolják, hogy új legitimáció után kell nézni.
Az útkeresés termékeként piacra dobták a nemzet, a történelmi alkotmány, a központi hatalom és az irányított gazdaság szellemi kényszerzubbonyát.
Kiforgatják eredeti jelentésükből a politika, a társadalom, a kultúra és a gazdaság fogalmát. Értelmezésükben a politika az állampárt (vezetőjének) akaratát, a társadalom az uralmon lévőket szolgáló népességet, a kultúra hatalmi reprezentációt, a gazdaság pedig a közteherviselőket, mint adóalanyok összességét jelenti.
Ez a szellemi és anyagi mixtúra, amelynek nincs kompatibilitása a környezettel (EU) a maga nemében olyan eklektika, amely számos történelmi előzményre emlékeztet, de egyiknek sem folytatása.
Pillanatnyilag nagyfokú alkalmazkodásra kényszerít minden politikai erőt. A jobboldal, (Orbán?) által kitalált játéktérben kell versenyezni, a hatalom elnyeréséért, láthatatlan játékmesterek (Vatikán?, mMoszkva?) felügyelete mellett.
Lássuk, hogy ki a nagyobb magyar?
Lássuk, hogy ki a nagyobb magyar, kinek kedvesebb a külhoni magyar, ki épít szebb történelmi díszleteket, ki vet erősebb lasszót a gazdasági forrásokra, és ki döngöli hatékonyabban földbe az ellent. Budapest nem koronáz, sem Brüsszelben, sem máshol.
Úgy tűnik, hogy az ellenzék alkalmazkodik és hajlik arra, hogy elfogadja az új játék szabályait.
A baloldal is tudomásul veszi az Orbán által kínált új paradigmát, sorvadni hagyja a rendszerváltás idején kialakított identitását, fáradt mozdulattal búcsút int a szolidaritás, az esélyegyenlőség, a közös(ségi) kultúra és a méltányos közteherviselés eszméinek. Engedve a jobboldal nyomásának, mintha feladni készülne hadállásait a társadalombiztosítás, az oktatásügy, a kulturális intézmények és a munka világában.
A baloldal egy része is mintha beérné azzal, hogy nem alternatíva, hanem mutáció legyen, a narancsos elit vörös változata. Úgy tűnik, a pluralizmus fokozatosan elveszíti létjogosultságát, nincs munka és tőke, nép és nemzet, falu és város, szegény és gazdag, határon belül és túl, bal és jobb, csak magyar van, nagy magyar, mélymagyar, álmagyar, igaz magyar.
Pont kerül az elmúlt két évtizedre, a múltat meghaladja a régmúlt, a kordokumentumokat elhomályosítják kortalan legendák, lassan mindenki részese lesz a történelem trónfosztásának.
A múlt visszahozott jelenként támad fel a köztudatban.
Visszamegyünk múlt századokba, amikor a nemzet emlékezetét még családi irattárak őrizték, úri passzióból halmozták fel a kultúra kincseit, tekintetes karok és rendek alkottak törvényeket, egyéneknek adtak szabadságokat, urak szolgáltattak igazságot és a változatlanságot célozta minden változás?

IDEJE BESZÉLNI RÓLA: A HÓNAP KÖNYVE

ÚJ NÉPSZABADSÁG BLOG
Szerző: Őj Népszabadság
2017.11.10.


A dolgok összefüggenek. Az Új Népszabadság sikeresen megérkezett a magyar internetes médiumok közé. hétköznaponként általában 6000 és 10 ezer között van az olvasók száma.Szombat-vasárnap ez felmegy most már 15-20 ezerre. Emiatt úgy döntöttünk, hogy "saját újságunkon" hirdetjük saját magunkat. Vagyis azt a drága jó Hónap-könyve sorozatot, amely kiváló szerzők nagyon jó könyveit ajánlja e-.könyv formájában.Soroljuk? Heller Ágnes, Kéri László, Fenákel Judit, Nemes Gábor,Odze György, Dávid Sándor,Dr. Rusz Edit, Bozsik Péter, Józsa Márta, Böszörményi Gyula, Ficsku Pál, Doros Judit, Kácsor Zsolt, Rebecca Reé, Adrian Alcott...stb.Van egy tévhit, miszerint bonyolult eszköz kell ezek olvasásához. Pedig, aki PDF-ben kéri olvasnivalóját, az minden online felületen elolvashatja.

Ezen a héten két könyvet ajánlunk az olvasóink figyelmébe. Az egyik Lengyel Nagy Anna kötete, a Mesék az emberről. Azt írja Anna a kötetéről:
Egy vérbeli szépírónak elég a saját csupasz fantáziája: azzal szövögeti, hömpölyögteti a történeteit. Velem más a helyzet. Nekem a mesélési kedvhez , forrásként, szükségem van a valóságra, mindig is szükségem volt. A való élet -, éppen mert annyi poézist, drámát, meg abszurditást szül - , elbűvöl, inspirál, meglódítja a képzelőerőmet. A valóság megszokhatatlanul gyönyörű dolog. Köti-korlátozza az embert, de ugyanakkor szabadságot is ad. Mióta az eszemet tudom, igaz emberi sorsokat kutattam, és észrevettem: ahogy ez a folyamatos keresés mindent átfonó létformává, vagy legalább is szemléletmóddá szervesült a saját életemben, úgy találtak meg egyre könnyebben a történetek. Csak észre kellett és kell venni őket...