2022. február 6., vasárnap

A PEGASUS FELEMELKEDÉSE – A KÉMSZOFTVER EDDIG ISMERT MAGYAR CÉLPONTJAI

DIREKT36
Szerző: MATYASOVSZKI FANNI
2022.02.06.


Tavaly nyáron a Direkt36 írta meg, hogy 2018 óta Magyarországon jogvédőket, civileket, újságírókat figyelhetnek meg egy izraeli cég szoftverével. A Pegasus észrevétlenül telepíthető a telefonokra, hozzáférhet az azon lévő tartalmakhoz, képes bekapcsolni a hangrögzítőt vagy a kamerát. A kiberfegyverrel több, mint 300 magyar állampolgárt céloztak meg, közülük eddig közel két tucat történetét írta meg a Direkt36. Most megmutatjuk, hogyan zajlottak a megfigyelések időrendben.


Lassan egy éve annak, hogy a német Süddeutsche Zeitung újságírói azzal keresték meg a Direkt36-ot, hogy két kollégánkat egy addig szélesebb körben nem ismert szoftverrel figyelhették meg. Panyi Szabolcs és Szabó András nincs egyedül, rajtuk kívül több száz magyar ember telefonszáma van még rajta azon az Amnesty Internationalhez és a Forbidden Stories-hoz eljutott listán, amely a Pegasus szoftver megfigyelési célpontjait tartalmazza. Ezeknek a telefonszámoknak egy részét a Direkt36 már azonosította, de olyan emberek megfigyeléséről is írtunk, akiknek a száma ugyan nem szerepelt a listán, de a Pegasus nyomait kimutatták a telefonjaikon.

Továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több megfigyelést feltárhassunk. Az egyre bővülő cikksorozat eddigi darabjaiban bemutatott megfigyeléseket most egybe rendeztük, és bemutatjuk, hogyan zajlottak ezek időrendben.

A NŐI MÉLTÓSÁG FÁJÓ HIÁNYA - NEM JUT HIGIÉNIÁRA, MARAD A RONGY: EZREKEN SEGÍT A „NEMLUXUS-TÁSKA”-KAMPÁNY

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2022.02.06.


Menstruációs szegénységben élő nőknek gyűjtöttek nélkülözhetetlen intim higiéniás termékeket a „nemluxus-táska” szervezői. A csomagokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül anyaotthonokba és hajléktalanszállókba juttatják el. Sok családban nincs pénz tamponra, betétre, a nők ilyenkor lepedőkből, rongyokból hajtogatnak betétet, a lányok pedig ezeken a napokon kimaradnak az iskolából.


„A reklámokból tudjuk, melyik a jó intimbetét, de mi legfeljebb az ócskát tudjuk megvenni. Igaz, itt minálunk a falun az is annyiba kerül, mint egy bevásárlóközpontban a legdrágább. De a legtöbben csak lepedőt meg rongyot használnak, ha megjön a menst­ruá­ció­juk.”

Erről Ágota mesélt, aki a keleti országrész egyik zsáktelepülésén él két kislányával. Az egyik felsős, a másik még óvodába jár...
SZINGAPÚRI ISKOLA A MINDENNAPOKBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Zabor
2022.02.03.


A nemzetközi iskoláké meglehetősen zárt (és nem olcsó…) világ, így nem kevés érdekességgel szolgál Zabor írása, mely Szingapúrba, azon belül is a kanadai nemzetközi suliba kalauzol el minket.

„Az egyik oka, hogy személyesen miért is vállaltuk ezt kihívást, az az Iskola volt. Amikor legelőször felmerült a lehetőség, hogy ki kellene jönnünk Szingapúrba, akkor is az egyik első kérdés az Iskola volt és egy akkori befektetője a cégnek javasolta a kanadai iskolát (Canadian International School – CIS), amit meg is néztem még akkor, 2015-ben. Jó régen volt, a gyerek is még csak 5 éves volt, de ez az iskola gyakorlatilag a kiscsoporttól az érettségiig ajánl képzést a gyerekeknek.

Az első benyomások

Szóval 2015-ben eljöttem ide, Jurongba, hogy megnézzem az iskolát. Nagyon vicces visszagondolni, hogy mennyire csodálkoztam, milyen sokat jön a taxi és még mindig nem vagyunk ott, illetve, hogy a lakópark, ahol 2019-ben laktunk az iskola mellett, az akkor épült.

Első pillanatban nagyon szimpatikus volt az iskola, kicsit olyan, mint amilyennek az amerikai iskolákat gondoljuk a filmek alapján, de ez utólag talán még jobb is azoknál és vélhetően sokkal biztonságosabb.

Benyomásaim csak javultak, amikor találkoztam az ügyintéző hölggyel, akivel leleveleztem, hogy kijönnék körbe nézni. Az iskola hatalmas volt, és azóta csak tovább bővült. Minden évfolyam külön szekciókban (POD-ban) van, de az adott évfolyam minden osztálya egymás melletti termekben van.

Persze itt is van külön zeneterem, konyha (nem a menza, hanem ahol a gyerekek ügyeskedhetnek), tornaterem, könyvtár, stb. így azért más évfolyamokkal is találkoznak, de jellemzően a saját kortársaikkal vannak együtt. Ennek gondolom az az oka, hogy a lehetséges konfliktusokat csökkentsék, bár őszintén eddig soha nem hallottam semmilyen konfliktusról a suliból...

A G-NAP HETEDIK ÉVFORDULÓJÁN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2022.02.06.


Ma hét éve, 2015. február 6-án, Simicska Lajos gecinek nevezte Orbán Viktort. Nem négyszemközt, nem is egy baráti társaságban mondta ezt a miniszterelnök volt barátja és harcostársa, hanem egy újságírónak nyilatkozta. Az azóta a közéletből visszavonult, és a hírek szerint kecsketenyésztéssel foglalkozó Simicskát az hozta ki ennyire a sodrából, hogy Orbán közölte vele: megveteti az orosz Roszatommal az RTL Klubot.


Akkor ti most Simicskának drukkoltok? Ezt kérdezte tőlem nem sokkal a G-nap után valaki a Facebookon. Amit erre akkor válaszoltam, szigorúan a saját véleményem. Lehet velem egyetérteni.

Szóval, személy szerint én soha nem drukkoltam Simicskának. Ha muszáj volna Orbán és Simicska közül választani, akkor azt mondanám, hogy én a jogállamnak drukkolok. A szólásszabadságnak, egy normális országnak. Mert jól tudom, hogy Simicska ugyanolyan gengszter, mint Orbán. Ő találta ki ezt a mostani rendszert. Neki jutott az eszébe, hogyan lehet pénzt csinálni az államtól kapott Fidesz székházból, és betalicskázni Orbán papa bányájába. Hogy miként lehet külföldi vendégmunkásoktól ellopott útlevelek segítségével, köztartozásos cégeket vásárolva, sok pénzt lenyúlni. Ő találta ki mindazt, ami most van. Igaz, ma már Orbán működteti, ráadásul a kezdetekhez képest nagyüzemi módszerekkel...


RÁADÁS: EGY RÉM ENYVES CSALÁD

YOUTUBE
Szerző: Csoki & Hipo
2020.Szöveg:
Kérsz-e még pofont, egy nem elég? Menekülj, ez nem fülkeforr, zendül a nép. Van abba valami báj, Hogyha dagad a háj. Szájnyal a nyelv, trottyos gatyaragály! Légy zsivány, vagány akármit látsz Fújd meg a pénzt, a médiát, falusi-gyárt, Ha baj van, mond azt hogy nem csoda: tervével jő Soros Ne is figyelj oda, mit mond egy főorvos! Szerintem az bolond, ki téged mindezért miniszterelnöknek mond. Orbán Viktor vagyok, és lopok, ha hagyod. Megy ez mint a karikacsapás! De Lebuktat a kutyám, pózolok a Dunán és beszopja az EU a Dumám! Van minálunk kisvasút, stadion, falunap, Olyan, mint a vadnyugat, Semjén Zsolti ugat. Papa, mama, gyerekek kibaszunk veletek Grazi wellness, egyebek, fizeted az utat! Rasi tiszta gyagya, ha szaros a gatya. Bemutatom szektás Gazsikát. Nedves lesz a bugyim, ha azt mondja Putyin: paksi gáton szúrnám popsikád! Van minálunk kisvasút, stadion, falunap, Olyan, mint a vadnyugat, Semjén Zsolti ugat. Papa, mama, gyerekek kibaszunk veletek Grazi wellness, egyebek, te fizeted! A családhoz tartozik jóban és rosszban egy alternatív valóságban élő stróman… -MZ/L, MZ/L jelentkezz, jelentkezz! ... -Kapcsolatunk titkos is és misztikus, kicsit utópisztikus. Kérsz-e még pofont, egy nem elég? Menekülj, ez nem fülkeforr, zendül a nép. Van abba valami báj, Hogyha dagad a háj. Szájnyal a nyelv, trottyos gatyaragály! Légy zsivány, vagány akármit látsz Fújd meg a pénzt, a médiát, falusi-gyárt, Ha baj van, mond azt hogy nem csoda: tervével jő Soros Ne is figyelj oda, mint mond egy főorvos! Szerintem az bolond, ki annak mond Ki téged imád, ki téged vezérnek mond…

AZ ATOMENERGIA MÁR MOST BIZTONSÁGOSABB SOK MÁS ENERGIAFORRÁSNÁL, DE A MODULÁRIS ERŐMŰVEKKEL MÉG EZT IS LEHET FOKOZNI

QUBIT
Szerző: ADORJÁN FERENC
2022.02.06.


Ha az atomenergia biztonságosságáról esik szó, sokan egyből Csernobilra vagy Fukusimára gondolnak. Pedig épp ezek az egyedi katasztrófák vezettek odáig, hogy a nukleáris energia mára a legbiztonságosabb energiaforrások közé sorolható. Miért nem ismétlődhetnek meg a hírhedt atomerőmű-balesetek?


Az atomerőművekre sokan úgy tekintenek, mint a legveszélyesebb energiatermelő berendezésekre. Ezt a vélekedést leginkább a csernobili, illetve a kevésbé régen történt fukusimai atomerőmű-baleset példájával szokták alátámasztani. Tagadhatatlan, hogy ez a két esemény az iparág szégyene, és egyiknek sem lett volna szabad megtörténnie. De valóban olyan rendkívüli és általános katasztrófákról volt szó ezekben az esetekben?

Ellentétben sokak félelmével, az atomerőművek nem képesek atombombaként működni – ez fizikai lehetetlenség. Az atomerőművek biztonsági kockázatát az okozza, hogy a reaktor leállítását követően az erősen radioaktív hasadási termékek – ugyan egyre csökkenő mértékben, de – olyan nagy mértékű hőt termelnek a sugárzásukkal (maradványhő), hogy az üzemanyagrudakat is képesek megolvasztani, így az olvadékból kiszabadulnak az illékony radioaktív anyagok. A maradványhőt termelő sugárzás nem állítható le, így az egyedüli lehetőség a fűtőelemek hűtése, azaz a hő elvezetése – a biztonsági zónahűtő berendezések ezért kulcsszerepet játszanak a biztonság fenntartásában...

A SÁRKÁNYMEDVE SZÜLETÉSE

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.02.05.


Ez nem egy kitalált lény a South Parkból, abban különben is medvedisznóember van. Ez egy tegnap született kiméra: Pekingben látta meg a napvilágot, komplikációmentesen, de hiszen bábáskodtak is elegen körülötte, az a csoda, hogy el nem veszett közöttük. Hát nem lesz szép az újszülött, de legalább irdatlanul nagy lesz és veszélyes. Ez az írás meg igen hosszú, akinek nincs rá ideje, itt hagyja abba, ne utólag reklamáljon.

Megjósoltam én már tegnap reggel, hogy óriásmutáns születése várható, nem kellett hozzá sok ész: valóban, minden eddiginél szorosabb szövetségre lépett Kína és az Orosz Föderáció, olyan paktumba, amit rég láttunk már, és amiből, ha egyszer összeforrnak abban a gigászi ölelésben, talán nem is lesz többet kiút. Megborzong a krónikás, miközben a Kreml hivatalos oldalán olvassa a tegnap kiadott közös nyilatkozat szövegét, mely elvileg csak „az új korszakba lépő nemzetközi kapcsolatokról és a globális fenntartható fejlődésről” szól, de nagyon nem tucatdokumentum. Nem a megszokott diplomáciai közhelyek halmaza, annak ellenére, hogy tizennyolc oldal, az összefüggő szöveg nem is közölhető, annyira terjedelmes, annyira kiterjed mindenre, hogy még a TASZSZ hírügynökség is részletekben tette közzé. Szóval, kedves Kreml-rajongók, Peking-pártolók, úgy tessék engem hazugnak nevezni a következőkben közölt idézetek, részletek miatt, hogy azok már nem is a TASZSZ-tól származnak, hanem egyenesen Pekingből és a Kremlből jöttek, Putyin és Hszi Csin-ping írta őket alá.

Akkor lássuk, miről szól ez a nagyon hosszú, négy részre tagolt dokumentum, mi van benne?
...

SZAVAKON TÚL - FÖLDES LÁSZLÓ HOBO

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KADARKAI ENDRE
2022.02.06.A Szavakon túl egy saját fejlesztésű beszélgetős műsorom, amelyben népszerű színészek, zenészek, televíziósok vallanak önmagukról. Nem egy hagyományos portréinterjút kell elképzelni. Mindig 20 fogalmat kínálok fel a vendégnek. Valamennyi talányosan az alany életének egy epizódjára, személyére, egy korábbi idézetére utal, még ha ő nem is tudja, hogy pontosan miképpen.
Ebből a húsz kifejezésből a vendég választja ki azokat a fogalmakat, amelyekről beszélgetni fogunk, de ő maga sem tudja igazán előre, hogy mi is lesz a pontos téma. Ketten együtt, közösen alakítjuk a beszélgetés tematikáját. A műsor minden vasárnap 13.00-tól hallható a Klubrádióban. Készítők: Árva Brigitta, Mihók Péter, Rózsahegyi Gábor


ILLATMARKETINGGEL TAKARJÁK A KORRUPCIÓ SZAGÁT

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2022.02.05.Ha bűzlik a belvárosi korrupció, a 8 milliós illatmerketing eltakarja a szagát.

A V30 Belvárosi Sportközpont a fideszes pazarlás iskolapéldája. Papíron azért hozták létre, hogy legyen újra tanuszodája a kerületnek, a Molnár utcai helyett. A valóságban egy belvárosi NER üdülő lett. Ide legalább nem kell helikopter. 6,5 milliárdból újították fel, hogy utána az éves bérletet közel 600.000.- foritnért árusítsák. Tehát egy kezdő belvárosi tanár három havi teljes keresetét kellene áldoznia arra, hogy ide járhasson úszni és szaunázni. Viszont a jó hír, hogy itt nem bűzlik a korrupció, hiszen 8 milliót költöttek a pénzedből illatmarketingre. Ha már kimaradt a kezdő árból a villámhárító, vagy hogy garázs legyen. Mert ha Rogán jön a kisbusszal, a sofőr majd arréb viszi a kocsiját. Mindek ide garázs? Az már furcsább, hogy kifelejtették az irodákat is ahol az intézmény dolgozói ülhetnének. Pedig nem más vezeti a helyet, mint Habony Árpád gyermeke anyjának, Orbán személyes facebook oldalának anyja, Kaminski Fannynak az üzlettársa. Nem gondoltam volna, hogy nem kap irodát.

De ne izgulj, végül kap. Csak erre elköltenek újabb fél milliárdot. Csárdi Antallal, a körzet országgyűlési képviselőjével mutatjuk be neked mit művelt a Fidesz itt. A Nerpédia-t itt találod: https://nerpedia.hu/

ITT NÉZHETŐ MEG

DEMETER SZILÁRD, AVAGY AZ ORBÁNI KULTÚRPOLITIKA FALTÖRŐ KOSA

NÉPSZAVA
Szerző: SIFTER JÓZSEF
2022.02.06.


Demeter Szilárd nem csak egy a tízmillió magyar állampolgár közül, hanem ő az a személy, aki nem csak feltétel nélkül végrehajtja a kulturális életre vonatkozó kormányzati döntéseket. Egy-egy mondatából arra lehet következtetni, hogy nem mozog otthonosan a kultúra minden szegmensében. De Orbán Viktornak sem filozófusokra van szüksége, hanem hű és engedelmes alattvalókra.


A magyar kultúrpolitika alakítói és/vagy végrehajtói időnként meglepik a társadalom jelentős részét, vagy jobb esetben a teljes értelmiségi szcénát valami botrányos kijelentéssel és/vagy cselekedettel. 2020-ban Vidnyánszky Attila borzolta a kedélyeket, 2021-ben pedig Demeter Szilárd. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, aki egyben miniszteri biztos – filozófus és író – az elmúlt év őszén szokásához híven ismét belefújt a nullás lisztbe. Mondott valamit, ami úgy nyúlt – s bővült minden héten újabb fejezettel – mint a rétestészta. Nyújtotta maga is, hisz hétről hétre magyarázta a megmagyarázhatatlant, közben a kritikákra is reflektált.

A vitát elindító Telex interjúban Demeter Szilárd kijelentette, hogy ha rajta állna akkor a magyar irodalom „nyolcvan százalékát kukázná”. Utóbb azt állította, hogy a nyilvánosságra került anyagot megvágták, az interjú szövegkörnyezetéből kiragadták a botrányt okozó mondatát. Nem is várható más „a funkcionálisan analfabéta újságíróktól”, akik azt sem értik, amit leírt – nyilatkozta egy későbbi időpontban a Hetek stúdióvendégeként. A nagy vihart kavart Telex-interjúban elhangzott kijelentésekre reflektáló kritikák kettős tartalommal bírtak. Voltak, akik szerint „bolond lukból bolond szél fúj”, ezért értelmetlen Demeterrel vitázni, mások azt állították, hogy nagyon is tudatosan felépített a ténykedése, ezért nem lehet csendben maradni. Ez utóbbival magam is egyetértek. Annál is inkább, mert Demeter Szilárd nem csak egy a 10 millió magyar állampolgár közül, hanem ő az a személy, aki nem csak feltétel nélkül végrehajtja a kulturális életre vonatkozó kormányzati döntéseket, hanem maga is kezdeményezi azokat. Ő az orbáni kultúrpolitika faltörő kosa...

SOKAKNAK ÓRIÁSI CSALÓDÁST OKOZHAT A GYEREKESEK SZJA-VISSZATÉRÍTÉSE - LESZ, AKINEK ÉRDEMES ÁTVARIÁLNI A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNYT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.02.04.


Évente összesen 14 millió forintot, vagyis átlagosan fejenként évi 7 milliós bruttó bért kell keresnie annak a kétgyerekes házaspárnak, aki a maximális, személyenként járó 809 ezer–809 ezer forintos szja-visszatérítést kívánja igénybe venni. Ez pedig még a KSH által számított „átlagbérnél” is jóval magasabb. Az adó-visszatérítés sokaknak okoz majd keserű csalódást.


Hatalmas számok repkednek a választások előtti kormánypropagandában, hogy mennyi pénzzel támogatják (valójában hitelből, minden adófizető későbbi pénzéből) a családokat. A 600 milliárdos, gyerekeseknek járó szja-visszatérítés ugyanakkor nem mutatja meg, hogy mekkora különbséget tett a kormány gyerek és gyerek között.

Arról most itt csak egy mondat erejéig emlékezünk meg, hogy a családi pótlék összege 2009. óta változatlan, a családi adókedvezmény igénybevétele pedig jövedelemfüggő, sőt csak az szja-t fizetőknek van (így katásoknak nincs) rá lehetősége...

MI LESZ A DRÁGÁN FELÉPÍTETT SPORTLÉTESÍTMÉNYEKKEL?

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.02.06.


Nem emlékszem, mikor fáztam utoljára annyira, mint 2000 őszén, az ausztráliai Sydneyben megrendezett olimpia záróünnepségén. A hatalmas, nyitott stadion felső karéjában ülve, a metszően hideg szél átjárta még a csontjaimat is. „Ki fog valaha ide jegyet váltani? – kérdeztem dideregve az egyik rendezőt. „Senki – felelte –, egy hónap múlva már nyoma sem lesz ennek a stadionnak. Lebontjuk.” Ez volna a gazdaságosra tervezett sportrendezvények egyik titka. A másik, amit a kínaiak választottak: a nyári után lehetőleg ugyanazokban a több funkcióra tervezett létesítményekben bonyolítják le a téli olimpia bizonyos versenyszámait is. Mi másként gondolkodunk. A hazai stadionépítési dömping mögött nehéz felfedezni sem az egyik, sem a másik racionalitást.


Az elmúlt évek statisztikáiban az építőipar teljesítménye húzta fel a hazai GDP jó eredményét. A nemzeti jövedelem egy jelentős részét az elmúlt évtizedben a jelenlegi kormány betonba, más vélemények szerint stadionokba öntötte.

Bizonyos számítások szerint, 2010 és 2020 között állami forrásokból 32 stadion épült fel vagy újult meg, s minderre a kormány 350 milliárd forintot áldozott. A számítás meglehetősen csalóka, mert ez az összeg csak a profi focicsapatok arénáira szánt pénzt tartalmazza, a kisebb pályák, edzőközpontok és az ezekhez tartozó épületek nincsenek benne. A Fradi otthonául szolgáló Groupama Aréna 19,5, a székesfehérvári Sóstói stadion 18,1, a szombathelyi Haladás-stadion pedig 17,4 milliárd forintba került, a Puskás Aréna költségeiből 150 milliárdot szokott bevallani Fürjes Balázs, de ezt sokan keveslik, a végösszeget 200 milliárdra taksálják. Mindehhez számítsuk hozzá, mennyit költött a kormány ilyen-olyan adófizetői forrásokból, taóból a Debrecen, a Honvéd, a Puskás Akadémia, az MTK és a Kisvárda új stadionjára. Folytassuk a sort az Újpest, a Zalaegerszeg, a Mezőkövesd, a Paks és a Gyirmót pályáinak „ráncfelvarrásával”, a szegedi Szent Gellért Fórummal, az angyalföldi Illovszky Rudolf Stadionnal, a Budaörs, a III. Kerület, a Békéscsaba otthonával – alighanem ezermilliárdnál is több lesz a végszámla...

ÉSIK SÁNDOR: A MŰKÖDŐ DEMOKRÁCIA ALAPJA NEM A GYŐZELEM, HANEM A KOMPROMISSZUM

KÖNYVESMAGAZIN
Szerző: SÁNDOR ANNA
2022.02.02.


Vannak azok a jóféle pillanatok az életben, amikor egy sörözéskor vagy baráti vacsora során egy hozzáértő ismerősünknek sikerül annyira világosan (és persze szórakoztatóan) elmagyaráznia egy-egy szakmai fogalmat vagy összefüggést, hogy utána tényleg jobban értjük a világot magunk körül. Valami hasonlóra vállalkozott Ésik Sándor ügyvéd, amikor a Libri felkérésére megírta a Sanyikám, én nem politizálok című könyvet (itt beleolvashatsz), amiben egy Facebook-poszt közérthetőségével és lazaságával tárgyalja az állam, a társadalom, az igazságszolgáltatás működését, a történelmi örökségek és a szolidaritás (hiányának) kérdéseit. Vagyis mindazokat a dolgokat, amiket a történelem és állampolgári ismeretek óra keretében érdemes lett volna megtanulnunk és értenünk, mielőtt választópolgár lett belőlünk.
Interjú. (Fotók: Valuska Gábor)

Ésik gyakorlata persze megvolt az íráshoz, hiszen az ügyvédként praktizáló szerző évek óta vezeti a Facebookon a Csokonait parafrazeáló Diétás Magyar Múzsa nevű oldalt, ahol szerzőtársaival frappánsan kommentálnak főleg hazai és nemzetközi közéleti eseményeket. Egy-egy aktualitás apropóján pedig jogi, államigazgatási, diplomáciai stb. jelenségek hátterét is megvilágítják - ahogy azt tették nemrég például a társadalmi szerződéssel.

“Ez a könyv a felelősségről szól”, olvasható a kötet fülszövegében, ami a könyv szellemében amellett érvel, hogy felelősséggel tartozunk a saját életünkért, a hazánk sorsáért és a közös ügyeinkért is. A felelősségvállalás kiindulópontja pedig a tájékozódás és gondolkodás, amihez Ésik könyve hiánypótló alapot biztosít...

MODERN IDŐK – CHAPLIN UTOLSÓ "RÉSZBEN” NÉMAFILMJE

KLUBRÁDIÓ / HANGOSFILM - SZÉLESVÁSZNÚ VERZIÓ
Szerző: TIMÁR ÁGNES
2022.02.06.1936. február 5-én mutatták be a Modern időket. A filmről, és természetesen Charlie Chaplin egyedülálló munkásságáról beszélgettünk a Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában.

Muszatics Péter filmtörténész elmondta, Modern idők Chaplin utolsó néma, illetve részben néma filmje. Lényegében ebben az alkotásban már vannak hangos részek, és ami a legfontosabb ebből a szempontból, hogy itt hallhatták a nézők először Chaplin hangját. Egy halandzsa szövegű dalt ad elő a film egyik vicces jelenetében. Persze mulatságos jelenetekből nincs hiány a filmben, ugyanakkor komoly társadalomkritikát is megfogalmaz az alkotó. A Modern idők cím is arra utal, tette hozzá Muszatics Péter, hogy Chaplin számára fontos volt, hogy a kor emberéhez szóljon, és a maga korát mutassa be, ugyanakkor igyekezett felhívni a figyelmet arra is, milyen veszélyeket rejthet például a túlzott gépesítés.

A filmtörténész az évfordulós alkotás mellett kitért Charles Chaplin további fontos filmjeire, és persze arról is beszélt, minek köszönhető, hogy ezek örökzölddé váltak.

A műsor folytatásában egy zenei érdekességre is kitértünk. A Modern időkből nem csupán a halandzsa dal vált a közös emlékezet részévé, hanem egy másik is, amely később Smile címen híresült el. Habár ezt Chaplin nem afféle betétdalnak szánta. Tulajdonképpen, ha ma jelölnék Oscar díjra, akkor a legjobb eredeti zene kategóriában versenyezne. Ez ugyanis a film megfelelő pontjain – főleg a szerelmesek közös jeleneteinél – újra és újra felcsendülő dallam.

Hódító útjára pedig évekkel a film sikere után indult. John Turner és Geoffrey Parsons szövegírók az édes bús zenéhez tökéletesen passzoló témájú dalszöveget írtak Smile címmel, amelyet időről időre híres művészek dolgoznak fel. Először 1954-ben Nat King Cole tolmácsolásában hallhatta a közönség. 1963-ban egy tévéműsor hatására vált Amerika szerte híressé. Az Ed Sullivan Showban Judy Garland adta elő. Az 1992-es Chaplin életrajzi film kapcsán, a címszerepet játszó Robert Downey Jr. is felénekelte a Smile-t. De olyan neves művészek, mint Barbra StreisandBobby McFerrin vagy Chick Corea is a saját stílusukra formálták a dalt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

„A BIBLIÁT NAGYON SZERETTEM MINDIG” – NÁDASDY ÁDÁM NYELVRŐL, HITRŐL, MELEGSÉGRŐL

A SZÍV / VÁLASZ ONLINE
Riporter: JENEI GYÖNGYVÉR 
2022.02.03.


A nyelvészt az izgatja, és az a különös számára, hogy mennyire nincsen összefüggésben nyelv és történelem. Annak, hogy ma a magyar nyelv egyik fő jellemzője a gazdag igekötőrendszer, semmi köze ennek a népnek a sorsához – mondja Nádasdy Ádám. A nyelvész-íróval, műfordítóval A Szív jezsuita magazinban Jenei Gyöngyvér készített címlapos interjút, amelyet teljes terjedelmében a Válasz Online rendelkezésére bocsátottak.


Számos ismeretterjesztő előadást tartott nyelvről, nyelvészetről, és egy alkalommal úgy fogalmazott: „a szókincs összefügg a beszélő közösség sorsával”. A történelem alakítja a nyelvet vagy a nyelv a történelmet?

– A szókincset alakítja a történelem. A kereszténység felvételével például a magyar nyelvben megjelentek olyan szavak, amik addig nem voltak: a templom, a prépost, a perjel, a zsolozsma, a malaszt és hasonlók. A nyelv persze ettől nem változott; azt, hogy a tárgyesetet mi t-vel jelöljük, a történelem nem befolyásolja. A laikus azonban nyelven nagyon gyakran a szókincset szokta érteni. Azt mondjuk például, hogy a protestánsok egész más nyelvet használnak, mert azt mondják, hogy sákramentum, keresztyén vagy kántus. Ez hasonlít ahhoz, mint ha valaki máshogy fésülné a haját, és azt mondanánk, hogy ez a bizonyos embercsoport a jellegzetes hajviseletéről felismerhető – miközben bőrgyógyászatilag ennek nincs semmi jelentősége. A nyelvészt inkább az izgatja, és az a különös számára, hogy mennyire nincsen összefüggésben nyelv és történelem. Annak, hogy ma a magyar nyelv egyik fő jellemzője a gazdag igekötőrendszer, semmi köze ennek a népnek a sorsához. De a szókincsre maximálisan igaz, hogy alakították a századok...

CSODA GILVÁNFÁN

JELEN
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2022.02.06.


Tengernyi uniós forrásból fejlődik Baranya és Tolna megye aprófalvas része, de a pénz nem éri el a mélyszegénységben élőket. Néhány elszánt ember segítsége kell ahhoz, hogy gyerekeknek legyen esélyük kitörni a nyomorból. De ez csak keveseknek sikerül.


A költői szépségű tolnai dombság és a baranyai lankás táj egyre népszerűbb a gasztro- és borturisták körében. A kis falvakban bájos panziók hirdetik magukat, a magyar borászat legjava hívogatja az erre látogató ínyenceket. Az utakat butikhotelek szegélyezik. A takaros porták előtt tábla jelzi, hogy a fejlesztéseket uniós forrásból valósították meg. Nemcsak a borok szerelmeseinek hívogató célpont e táj, hanem a wellness kedvelőinek is.

A brüsszeli források érzékelhető jólétet hoztak az országnak ebbe a szegletébe. Legalábbis első ránézésre így tűnik.

Mert itt sem mindenhová jutott a fejlesztésből. Errefelé a felső-középosztálybeli polgári lét vegyül a kilátástalan mélyszegénységgel – a baranyai dombok közötti aprófalvakban a bortúrákat hirdető táblák mögött sokan élnek teljes reménytelenségben – hozzájuk alig-alig ér el az uniós fejlesztési pénz. Az itt élők kilátástalanságát befagyasztotta az egymást követő kormányok közönye...

MUTATJUK, KIK ÉS HOGYAN CSINÁLTÁK AZ ÚJSÁGÍRÓKAT LEJÁRATÓ INTERJÚKAT A FIDESZ-KAMPÁNYHOZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2022.02.06.


Ismét titkosszolgálati manőverekre emlékeztető akciót indíthattak valakik a Fidesz érdekében az áprilisi választások előtt: erre utal két leleplezőként tálalt cikk, amiket a Magyar Nemzet közölt a múlt héten. A külföldi tudósítók és kormánykritikus civilszervezetek lejáratását célzó anyagokban közölt videók az Átlátszó forrásai szerint gyanús körülmények között készültek, azokat mégis azonnal átvette a Miniszterelnökség angol nyelvű lapja és Kovács Zoltán kormányszóvivő is osztotta a Twitter-oldalán. A történet hátterében feltűnik egy állítólagos közel-keleti milliárdos, akiről az Átlátszó szerkesztősége képernyőfotókat kapott. Forrásaink szerint ő volt az, aki másokkal együtt megtévesztő álláshirdetések feladásával került kapcsolatba több magyarországi szakemberrel, hogy tőlük olyan nyilatkozatokat csaljon ki és rögzítsen, amik ügyesen prezentálva jól jöhetnek a Fidesz választási kampányában.


A négy évvel ezelőtti, 2018-as országgyűlési választások előtt nagy port vert a részben volt izraeli titkosszolgálati alkalmazottakból álló Black Cube nevű izraeli cég által irányított művelet. Ennek keretében több magyarországi, vagy magyar kötődésű, “Soros-bérenc” civilszervezet (Migration Aid, a TASZ társszervezete, a Civil Liberties Union) munkatársát próbálták kompromittálni. Az ügyről elsőként beszámoló Index akkori cikke szerint az izraeli cég által rögzített beszélgetéseket például Bayer Zsolt publicista is felhasználta a Magyar Idők kormánypárti napilapban – ezek a cikkek a botrány kirobbanása után eltűntek az arhívumból...

MIT KÍVÁN A MAGYAR NEMZET? EURÓT!

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IMRE
2022.02.06.


Van kis hazugság, nagy hazugság és statisztika. Az egykori brit miniszterelnök, Benjamin Disraeli kissé cinikus szavai a populisták és a fake news korában különösen veszélyesek.

Ami az eurót illeti, a tagadók ugyanis statisztikákra hivatkoznak, amikor a valutaövezeti tagsággal kapcsolatban csak a hátrányokra figyelmeztetnek. Magyarország pártpolitikai megosztottsága e fontos kérdésben is nyilvánvaló: vannak, akik már euró-csapdáról beszélnek. Ráadásul az adatok „kellően orientáló” csoportosításában mostanában a nemzeti bank szakemberei is részt vesznek.

Putyin populizmusa ma az egész világot fenyegeti, s az orosz-ukrán válság kezelésében Európa vezetői alig játszanak szerepet. Az Európai Unió megosztása/gyengítése persze több fronton is zajlik. Az eurótagadók adatainak sulykolásával például – a reformok támogatása helyett – sokan igyekeznek politikailag lejáratni a szakértők által amúgy jogosan bírált valutaövezetet.

Nyertesek és vesztesek

Abban általában mindenki egyetért, hogy a nevezetes maastrichti kritériumok felett eljárt az idő. Az 1992-ben megfogalmazott csatlakozási feltételeket elsősorban az infláció miatti félelmek diktálták, s a szigorúságban mindig is élen jártak a németek. Nem szokták vitatni azt sem, hogy az „alapító atyák” tévedtek: a közös monetáris politika nem csökkentette, inkább növelte a fejlett Észak és a „szegény” déliek közötti különbségeket. A 2008-as pénzügyi válság a valutaövezet egészét megrázta, de az azt követő drámai eladósodás a tagállamokat nem egyformán érintette. A gazdag északiak hitelezőkké váltak, miközben a kölcsönökért sorban álló délieknél a költségvetési megszorítások miatt folyamatosan nőttek a lakossági terhek. 

A közös valuta mindenképpen megérett az átfogó reformra. A hazai jobboldali sajtó eurótagadói azonban ennél is tovább mennek. Álláspontjuk alátámasztására mostanában a freiburgi Európa-politikáért Központ kutatási eredményeire hivatkoznak. Az elemzők azt vizsgálták, hogy az általuk kiemelt nyolc ország gazdasága hogyan fejlődött volna, ha – euró nélkül – a korábbi nemzeti valutájuknál maradnak. Szerintük az elmúlt két évtizedben egyedül csak Németország és Hollandia profitált, a többiek egyértelműen veszítettek. Németország például a közös valuta bevezetése óta mintegy 1900 milliárd euróval gyarapodott, ezzel szemben Olaszország veszteségei elérték a 4300 milliárd eurós szintet...

A FELSZABADÍTÓ UNIÓS JOG?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KIM LANE SCHEPPELE
2022.02.04.


2022 áprilisában, egy évtized után először nyílik esély, hogy az egységbe tömörült ellenzék leváltsa Orbán Viktort és a Fideszt. De ha az egyenlőtlen feltételek ellenére sikerül is megnyerni a választást, az új kormánynak további kihívásokkal kell majd szembenéznie, amikor kormányozni kezd, mert az Orbán által létrehozott rendszer garantálja a Fidesz hatalmát még akkor is, ha a párt a képviselői mandátumok csupán egyharmadát tudná megtartani, ami még a legoptimistább ellenzéki politikusok szerint is nehezen elképzelhető Fidesz-vereség lenne. A pillanatnyi helyzet szerint az ellenzéket gúzsba köti majd az Orbán-alkotmány, ha az Orbán-szabályok szerint kíván játszani. Abszolút kétharmados többségre van szükség az alkotmány, és relatív kétharmados többségre a sarkalatos törvények megváltoztatásához, amelyek kőbe véstek szinte mindent, a választókörzetek pontos határaitól – gátat vetve a választási törvények reformjának – az állami pénzeszközök definíciójáig, kivonva az állami ellenőrzés alól a Fidesz-közeli körök által nemrégiben magánalapítványokba átvitt hatalmas állami vagyont. Minden, ami Orbánnak fontos, minősített többségi jóváhagyást igényel, és csak abban az esetben módosítható, ha az ellenzék kétharmaddal nyer, ami Orbán választási törvényei mellett aligha lehetséges.


Orbán saját híveit ültette az alkotmányos rend kulcsfontosságú pozícióiba. Kapóra jön, hogy a köztársasági elnök ötéves megbízatása épp a következő választás előtt jár le, így a Fidesz kétharmados többséggel saját jelöltjét ültetheti ebbe a pozícióba. Egy Fideszhez hű köztársasági elnök bármelyik, az új országgyűlés által megszavazott törvényt visszaküldheti a Fidesz által bővített, így ideológiai összetételében megváltoztatott Alkotmánybírósághoz, hogy lassítsa vagy gátolja annak hatálybaléptetését, ráadásul az új bírók kinevezését is megakadályozhatja. A Kúria új, kilenc évre választott, Fideszhez hű elnöke 2021. január elsejétől töltheti be tisztségét, miután a célzottan erre készült kétharmados törvényt az Országgyűlés elfogadta – kizárólag kormánypárti szavazatokkal. Az új törvény értelmében a Kúria új elnökének nem kell megfelelnie a pozícióval járó általános követelményeknek, több új bírót is kinevezhet, és saját belátása szerint jelölhet ki bírókat konkrét esetekhez. Az Orbánhoz hű főügyészt pedig, aki következetesen elmulaszt büntetőeljárást indítani Fidesz-tisztviselőkhöz kötődő kirívó korrupciós ügyekben, 2020-ban további kilenc évre újraválasztották; a törvény nemrégiben úgy módosult, hogy helyére csak kétharmados többséggel jelölhető új személy. Az új kormány hivatali ideje alatt nem jár le kellő számú alkotmánybíró mandátuma ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság kiszabadulhasson a Fidesz ellenőrzése alól. Tehát amennyiben az ellenzék győz, jogilag olyan helyzetben találja magát, amelyben képtelen lesz fontos változtatásokat végrehajtani, és csak gúzsba kötött kézzel tud kormányozni. Ha az ellenzék szimpla többséget szerez a parlamentben, nem tudja majd politikai akaratát keresztülvinni az Orbán által hátrahagyott jogrendszerben és annak az Orbán által kiválasztott őrzőivel szemben. Ahogy ezt számos magyarországi, sőt külföldi publikáció is jelzi, vita indult arra vonatkozóan, vajon indokolt-e az ellenzék számára úgy szabadulni ebből a rendszerből, hogy Orbán törvényeit megszegi.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben? A válasz egyértelmű: követni az uniós jogot, amelyet Magyarország már korábban elfogadott....


AZ ÉS 2022/5. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

TÁRSASHÁZ MENTETTE VOLNA MEG A TISZTVISELŐTELEPI MŰEMLÉK JELLEGŰ TEMPLOMTORNYOT, DE NEM JÖTT BE

TELEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2022.02.03.


Zubreczki Dávid építészeti szakíró az ingatlanhirdetések között egy sajátos látványtervre talált, ami szerint társasházat építenek a VIII. kerületi, tisztviselőtelepi árva torony mellé – vagyis inkább köré. A fővárosi főépítész szerint gyenge és sematikus tervet többször tárgyalta, majd elfogadta a kerületi tervtanács. A dolgok azonban úgy alakultak, hogy végül úgy néz ki, se társasház, se torony nem lesz.


„Akár le is lehetett volna bontani a tornyot, mert nincs a védett épületek listáján, de úgy gondoltam, belefér, ha marad, legyen valamilyen az a ház, ami mellé épül”

– mondta lapunknak templomtornyos társasházat kitaláló cég projektmenedzsere, aki névvel nem kívánt a cikkben szerepelni. Mint elmondta, a tisztviselőtelep tekinthető Budapest első luxus lakóparkjának, itt volt az 1900-as évek elején egy evangélikus imahely, amihez a 30-as években épült a nevezetes torony.

A modernnek számító, de már romos torony elmondása szerint tetszett neki, ezért támadt az az ötlete, hogy hozzák rendbe, és használják fel a társasház építéséhez. Tudták, hogy a terv megosztó, de az esztétikáról nehéz beszélgetni, mondta.

A templomtornyos társasház terveit bemutatták az önkormányzatnak, és személyesen Pikó András polgármester is látta a projektmenedzser szerint, sőt a helyi civil egyesülettel is egyeztettek.

A Vajda Péter utcai épületegyüttes terveit egyébként Krizsán András építész készítette, és szó volt róla, hogy a toronyhoz tartozó földszinti épületrészt az egyház vagy karitatív szervezet kapja meg használatra. A társasház engedélyeztetése az utolsó simításoknál tartott a múlt hét végéig. A terv szerint úgy volt, hogy az építkezés az év közepén kezdődne, és jövő év végén adnák át a házat...


SZABAD SZEMMEL: HA OROSZORSZÁG MEGINDÍTJA CSAPATAIT, AKKOR NAGY BAJBA KERÜL ORBÁN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.02.06.


Földgáz nélkül nem tudja alacsonyan tartani az energiaárakat, noha az kell ahhoz, hogy szavazói elégedettek legyenek. Lapszemle.


New York Times

Mivel a szélsőjobbos Orbán Viktor kemény választásnak néz elébe, Putyinhoz fordult segítségért. Ez a folyamat már régebben kezdődött nála, bár annak idején Moszkva kihívójaként szerzett nevet magának, ám időközben rájött, hogy földgáz nélkül nem tudja alacsonyan tartani az energiaárakat, noha az kell ahhoz, hogy szavazói elégedettek legyenek.

A múlt héten a Zene Háza avatásakor kifejtette, hogy Magyarország az európai kultúra és identitás hordozója. Majd Moszkvában rokonszenvéről biztosította Putyint a Nyugattal szemben Ukrajna ügyében, plusz több gázt kért. Jó ideje politikai kaméleonnak számít, az ellenfelei szidják, mondván, hogy arcátlan opportunista, de most új szintre emelte alakváltoztató tehetségét.

Nem csupán szakított a szövetségesekkel Kijev miatt, hanem feladta az óvatosságot a Kremllel szemben, amit pedig az ország történelme diktált. Igyekszik összebékíteni a gazdasági populizmust a politikája alapját képező nacionalizmussal. Az áram és a földgáz árát már jó ideje lenyomta, mert azt reméli, hogy ily módon meg tudja verni a most először összefogó ellenzéket. Elemzők azonban kétlik, hogy ezt az árpolitikát sokáig lehetne folytatni úgy, hogy ne dőljenek össze az állami MVM pénzügyei. Ezért most Putyin közreműködésével próbálja meggyőzni az embereket a szívén viseli gazdasági érdekeiket.

Kétes módon akkor boltolt össze az orosz elnökkel, amikor egy sor EU- és NATO-tag mind jobban félreveri a vészharangot, látván, hogy Moszkva terrorizálja Ukrajnát. Krekó Péter szerint az olcsó energia a Fidesz egyik ütőkártyája. Ám ha Oroszország megindítja csapatait, akkor nagy bajba kerül Orbán, aki az egy héttel ezelőtti utat békeküldetésnek állította be. Hiszen szertefoszlik az állítása.

A házigazda mindenesetre támogatást ígért neki, bár sok elemző szerint itt csupán jelképes gesztusról van szó és abból Orbánnak sok haszna nem lesz. Weinhardt Attila, a Portfolio szakértője úgy látja, véget ért az olcsó orosz gáz időszaka. Ennélfogva alighanem reménytelen a kormány terve, mármint hogy a háztartások számára befagyaszthatja az áram és a földgáz árát. Ugyanakkor az energiafüggőség magyarázza, hogy Magyarország miért hárította el, amikor Biden közölte, hogy további katonákat vezényel a térségbe.

Project Syndicate

Az ukrán vezetők azért nem találgatják éjjel-nappal, hogy megtámadja-e őket Putyin, mert ők már 2014, a Krím lerohanása óta háborúban állnak. Inkább arra összpontosítanak, mi kell tenniük ma. Felkészítik a hadsereget, igyekeznek csillapítani a válság gazdasági hatásait és annyi szövetségest találni, amennyit csak lehet. Nem finnyásak, amikor nyugati segítséget kell elfogadni. Mert békét szeretnének. Így látja a helyzetet Slawomir Sierakowski, a varsói Haladó Tanulmányok Intézetének igazgatója.

A tények egyaránt mutatják, hogy a háború elkerülhetetlen, ugyanakkor teljesen értelmetlen. Putyinnak támadnia kell, ha nem akarja elveszíteni az arcát. Uralma végén úgy értékeli, hogy örökségére jóvátehetetlen csapást mérne, ha nem úgy megy el, hogy Ukrajna szilárdan orosz kézben van. Azt is tudja, hogy eljött a legutolsó kiváló alkalom. Az amerikaiakat leköti Kína, az új német kormány még nem esett át a tűzkeresztségen, az SPD hajlamos rokonszenvezni Moszkvával. Macron az újraválasztással foglalkozik, Johnson a bukás szélén áll. Európa többi része pedig a sebeit nyalogatja a járvány után és reménytelenül függ az orosz gáztól.

Azon kívül, mivel Oroszország a gazdaság helyett a hadsereget korszerűsítette, oda kell ütnie, amíg még meleg a vas. Ehhez 620 milliárd dolláros valutatartalékot halmozott fel, ez is az invázió szükségességét támasztja alá. De a legfőbb ok az, hogy nem kétséges számára: ha most visszakozik, a Nyugat többé nem veszi komolyan.

Hogy Kijev csatlakozik-e a NATO-hoz, az nem érdekes, mert de facto már most is tag, akárcsak az EU-ban. Viszont hogy mit nyerne Moszkva a háborútól? Villámháborúban nem bízhat, mint ahogy akkora győzelemben sem, amelynek eredményeként állandó ellenőrzés alatt tarthatná Ukrajnát. Viszont az invázió megsemmisítené az egész, hidegháború után rendet. Ez esetben újból elfogadottá válna a katonai erő alkalmazása, a megszállás, ám ezt a Nyugat nem engedheti meg. Úgy tűnik, végre rájött.

A Kreml stratégáinak viszont fontolóra kell venniük, egyáltalán lehetséges-e a siker a szomszédos államban. Tényleg el lehet foglalni, majd utána pacifikálni? Az afganisztáni amerikai fiaskó azt tanúsítja, hogy könnyebb elkezdeni egy háborút, mint abbahagyni. A Nyugat viszont immár úgy gondolkodik, mint az ukránok: Oroszország ott fejezi be, ahol megállítják.

FT

Az egyik legjobb francia szemleíró úgy gondolja, hogy Macronnak ugyan voltak illúziói az orosz elnökkel, illetve saját európai vezető szerepével kapcsolatban, ám mára felülvizsgálta véleményét. A vendégkommentárban Sylvie Kauffmann, a Le Monde volt főszerkesztője rámutat: az államfő az elején azt gondolta, hogy el tudja bájolni mind Trumpot, mind Putyint, de ezt feladta, viszont most már odafigyel az európai partnerek érzékenységére.

Az EU soros elnökeként igyekszik elérni, hogy az unió közös hangon nyilvánuljon meg az orosz-ukrán viszályban. A Donyecki-medence ügyében sikerült neki beindítania a tárgyalásokat, ehhez ismét életre keltette az ún. Normandiai fórumot, benne a németekkel, franciákkal, oroszokkal és ukránokkal.

Az elmúlt napokban négyszer is beszélt telefonon orosz kollégájával, vagyis a földrész vezetői közül neki a legszorosabb a kapcsolata Moszkvával. Egyébiránt két tényező indította arra, hogy politikája jobban tekintettel legyen a realitásokra. Egyrészt amikor mosolyoffenzívát indított a Kreml meghódítására, elidegenítette magától több szövetségesét is a földrészen. Másrészt az orosz fél a korábbiaknál sokkal kevésbé tűr meg bármiféle ellentmondást, lásd a Wagner-csoport zsoldosainak felbukkanását Maliban, ahol azok kifejezetten francia érdekeket kereszteznek.

Afrika felnyitotta Párizs szemét, ahogyan Nagy-Britanniával is történt, miután a KGB meg akart mérgezni egy Angliában élő volt KGB-s ügynököt. Most már jól látszik, hogy Franciaország nem hajlandó engedni Moszkva nyomásának.

ÉS AKKOR ORBÁN VIKTOR BEJELENTKEZETT A NOBEL-BÉKEDÍJRA - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.02.06.


Vlagyimir Putyinnal tárgyalt a magyar miniszterelnök, de konkrétumok helyett csak újabb tárgyalásokról egyeztek meg; hiába lépett életbe az élelmiszerpazarlás elleni törvény, a végrehajtásáról nem tudni semmit; több milliárd forintos hitelt kapott Marine Le Pen egy magyar banktól. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Mielőtt Orbán Viktor Moszkvába utazott, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon, azt ígérte, hogy gazdasági ügyekről beszél majd az orosz elnökkel. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón valóban gazdasági témákról esett szó, de nem véletlen, hogy a nagy bejelentések helyett csak a szürreálisan hosszú asztal maradt meg az emlékeinkben - konkrét új ígéret nem hangzott el, céldátumokat nem tűztek ki, és szerződéseket sem írtak alá. A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztató közben egyszer azt mondta, megállapodtak az éves gázmennyiség megemeléséről, de gyorsan javította magát: még csak abban állapodtak meg, hogy tárgyalni kezdenek.

Persze nem szabad elhanyagolni, hogy egy igencsak oroszbarát, de mégis NATO-tagállam ország miniszterelnöke akkor találkozik az orosz elnökkel, amikor az egész világ azt figyeli, az oroszok megtámadják-e Ukrajnát. Orbán saját maga is arról beszélt, hogy békemissziónak is tekintette azt útját – persze ismerve Magyarország geopolitikai súlyát, ez inkább csak belső használatra alkalmas kampányszlogennek tűnik. Azért mégsem mindegy, mire jutunk az oroszokkal: az EU vezetői készek lennének súlyos gazdasági szankciókat bevezetni, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, de ezt mind a 27 tagállammal meg kellene tárgyalniuk...

MEGJELENT A NYOMTASS TE IS! 237. SZÁMA

NYOMTASS TE IS!
Szerző: NYOMTASS TE IS!
2022.02.


A tartalomból:

Már csak Bulgária korruptabb Magyarországnál

Hazánk a második legkorruptabb ország az Európai Unióban. 2007-ben még a 12. helyen álltunk, mostanra lecsúsztunk 26.-ra az EU 27 tagállama
közül. Kutatások szerint minél szegényebb egy ország, annál korruptabb, vagyis annál könnyebben megvesztegethetők és lefizethetők a politikai,
gazdasági élet szereplői. Az elmúlt években a magyar kormány, szemben a fejlett országok túlnyomó többségével, nem a járvány okozta válság miatt elszegényedett rétegek megsegítésére költött nagy pénzeket, hanem egyre jelentősebbek lettek az átláthatatlan és a haveri köröknek juttatott
pénzek.

Az oroszok háborúval fenyegetnek, a magyar kormány hallgat

Százezernél több orosz katona áll készenlétben Ukrajna határainál. Putyin azt követeli, hogy a NATO vonja ki csapatait Kelet-Európából, mert újra a saját érdekkörébe akarja vonni ezeket az országokat, köztük minket. Ebben a feszült helyzetben látogat el, sokadszor, Orbán Putyinhoz.

Mégis sztrájkoltak a megfenyegetett tanárok

A minisztérium azt várta volna el a tanároktól, hogy a kétórás munkabeszüntetésük alatt is tanítsanak. A pedagógusok jelentős béremelést követelnek. A fenyegetések ellenére 20 ezernél is többen
vettek részt a munkabeszüntetésben.

Szegény, kispénzű miniszterelnökünk

“A magyarok közül sokan vagyunk, sokan vannak, akik kispénzűek” – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában 2022. január 21-én. Vagyis a magyar miniszterelnök képes volt önmagát − az ország talán leggazdagabb emberét − besorolni a filléres gondokkal küszködők közé.


Az Orbán-rendszer legfőbb bűnei 5. – A devizahitelesek tönkretétele

A devizahiteleket − a Fidesz-propaganda állításával szemben − bizony Orbán Viktor engedélyezte 2001-ben. Már maga a konstrukció is egy átverés
volt, mivel devizáról szó sem esett, és az alacsony kamat csak a súlyos kockázatokról terelte el a gyanútlan ügyfelek figyelmét.

Az egyesült ellenzék ajánlata a munkavállalóknak

Az egyesült ellenzék hatalomra jutása esetén csökkenteni fogja az alapélelmiszerek áfáját, másfélszeresére emelik és adómentes lesz a minimálbér, s 3 helyett 9 hónapig kaphatnak támogatást a munkanélküliek.

Nekünk nem kellett az unió ingyen tesztje


Több mint 900 millió forintos vissza nem térítendő EU-s támogatást kaphatott volna
Magyarország gyors- és PCR-tesztek vásárlásához tavaly nyáron. Magyarország is jelentkezett a programra, de aztán a kormány visszalépett.

Legfrissebb újságunkat itt éred el

A MUNKANÉLKÜLI BIZTOSÍTÁS ÉS A MUNKANÉLKÜLISÉG HOSSZA: MILYEN RÖVID A HÁROM HÓNAP?

KRTK BLOG / PORTFOLIO
Szerzők: KÖLLŐ JÁNOS, PRINZ DÁNIEL
2022.02.06.


Néhány hete végigfutott a magyar sajtón, hogy átlagosan 16 hónapba telik munkát találni Magyarországon. Ugyanakkor ismert közszereplők állítása szerint az átlagos munkanélküli akár 2-3 hónap alatt is el tud helyezkedni. A kormány még a koronavírus járvány alatt sem hosszabbította meg az álláskeresési járadék folyósítási idejét, az ellenzék viszont olyan népszavazási kezdeményezést indított, ami békeidőben is háromról kilenc hónapra emelné annak időtartamát. Ahhoz, hogy ebben a dilemmában állást foglalhassunk, célszerű belegondolni, hogy milyen célt szolgál a munkanélküli biztosítás, és megvizsgálni annak hosszát a nemzetközi gyakorlat, illetve az elhelyezkedéshez Magyarországon szükséges idő fényében.

Az álláskeresési járadék nem segély, hanem társadalombiztosítási kifizetés

A magyar köznyelvben és a sajtóban az álláskeresési járadékról gyakran segélyként beszélnek. Ez alapvetően téves megközelítés: segélyek a rossz anyagi helyzetben lévő, de korábbi befizetésekkel megvásárolt juttatásokra nem jogosult embereknek járnak. Ezzel szemben az álláskeresési járadék biztosítási alapon jár, amit befizetések alapoznak meg. Miért fizetünk ilyenkor? Mert alapvetően kockázatkerülők vagyunk, és a biztosítás segít kisimítani a jövedelmünket és a fogyasztásunkat. Jobban járunk akkor, ha kicsit kevesebb pénzünk van, amikor van munkánk, mivel így abban az esetben is jut valamennyi nekünk, ha elbocsátanak. Ha pedig nincs ilyen befizetésünk, akkor ugyan kicsit többet keresünk, amikor dolgozunk, de éhezünk, ha munka nélkül vagyunk.

A munkanélküli biztosítás mindenkire kiterjed, és fontos is, hogy mindenki részt vegyen benne, ezért a fejlett országokban kevés kivétellel az állam működteti ezeket a programokat. Ha mégsem, akkor az állam erősen szabályozza a rendszert és kötelezővé teszi a részvételt.

A társadalombiztosítási programok a modern államok legfontosabb vívmányai közé tartoznak. A 19. század utolsó és a 20. század első évtizedeiben Bismarck kancellársága alatt Németországban kezdtek kialakulni azok a programok, amelyek a munkások jövedelmének biztonságát voltak hivatva biztosítani: betegségi biztosítás (1883), üzemi baleseti biztosítás (1884), öregségi és rokkantsági biztosítás (1889), és végül a munkanélküliségi biztosítás (1927). Amíg létre nem jöttek ezek a programok, a munkások gyakran csak a szűkös megtakarításaikra vagy családjukra támaszkodhattak baj esetén.

MUNKANÉLKÜLISÉGI BIZTOSÍTÁS TEHÁT NEM AZÉRT LÉTEZIK, MERT SAJNÁLJUK AZOKAT, AKIKNEK NINCS MUNKÁJUK, EZÉRT EMBERIESSÉGI ALAPON PÉNZT ADUNK NEKIK.

A biztosítás szolgáltatás, amit mindannyian megvásárolunk annak érdekében, hogy a munkánk elvesztése ne okozzon jelentős visszaesést az életszínvonalunkban. Ezt tesszük Magyarországon is: álláskeresési járadékra (további feltételek mellett) az jogosult, aki korábban dolgozott és befizette a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot. 2020-ig a társadalombiztosítási járulékon belül külön 1,5 százalékos részt tett ki a munkaerőpiaci járulék - ez képezte a Munkaerőpiaci Alap bevételét, a kiadásait pedig az álláskeresők támogatása...

BŰNSZERVEZET MŰKÖDTETHETTE A BKV INFORMATIKAI RENDSZERÉT, PINTÉR SÁNDOR KÖRE VETTE ÁT A BIZNISZT

MAGYAR JETI 
Szerzők: Kiss Bence, plankog, Ács Dániel, Botos Tamás
2022.02.06.- A NAV országos akcióban csapott le egy társaságra, akik a BKV-nak dolgoztak.

- Több milliárd forint elcsalásáról szól az ügy.

- Az üzletet Tasnádi László cége vette át, aki korábban államtitkár volt a Pintér Sándor vezette belügyminisztériumban.

- A történetről a hvg.hu számolt be először.


SRÁCOK, AKKOR EZT MOST JÁTSSZUK LE! – VÁLASZ AZ RMDSZ POLITIKUSAINAK

HÍRKLIKK
Szerző: UJHELYI ISTVÁN
2022.02.06.


Kezdjük két idézettel ezt a rendhagyó vasárnapi nyílt levelet! Kövér László még 2012-ben azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak: „Az RMDSZ vezetése nagyon régóta az MSZP-vel ápolja a legszorosabb kapcsolatot, amiben persze nincs semmi meglepő, hiszen mindkét párt ugyanolyan bolsevik gyökerekből táplálkozik, az erkölcseik, mentalitásuk és érdekeik is közösek.” Igazán velős és veretes, ízig-vérig kövéri mondat. A másik idézet az RMDSZ polgármestereinek és vezetőinek közös leveléből származik, amelyen a fideszes média örömmel csámcsogott az elmúlt napokban és amelyben visszautasították Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt erdélyi látogatását. Mint jelzik, például – sok egyéb érdekes okfejtés mellett – aggodalommal figyelik, hogy a hatalmat átvenni kívánó politikai vezetők feles jogszabályokkal akarnak kétharmados jogszabályokat megváltoztatni és ezzel az alkotmányos rend feloldására készülnek. „A mi perspektívánkból ez egy rendkívül nyugtalanító szándék, ugyanis a külhoni magyarok számára elengedhetetlenül fontos a politikailag stabil anyaország”. Ez utóbbi hosszú írást és minden szavában a Fidesz propaganda-gépezete által diktált dokumentumot többek között Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke is aláírta, nyilván Kelemen Hunornak, az RMDSZ jelenlegi elnökének támogatásával.

Származás, családi kötelék és megannyi emlék, számtalan barátság köt Erdélyhez. Attilát, Csabát és Hunort is barátomnak, harcostársamnak gondoltam. Éppen ezért írom keserűen és feldúltan az alábbi nyílt levelet nekik:...

ADRENALININJEKCIÓ A TANÁROKNAK, HA EGY VÁLLALATNÁL LÁTJÁK, MIRE KÉSZÍTIK FEL A DIÁKJAIKAT - PODCAST

G7.HU / PODCAST
Szerző: HOLTZER PÉTER
2022.02.06.


Én nagyon nem szeretem a disztópikus világképeket. Nekem muszáj hinnem abban, hogy lehet ezzel az egésszel valamit kezdeni. És ezért csináljuk többek között azt, hogy megpróbálunk hozzányúlni a sokkal fiatalabb generációhoz. A középiskolásokhoz, az általános iskolásokhoz. És én személy szerint azt látom, hogy ott azért meg lehet fogni ezt a kérdést – mondta Szántay Csaba, a Richter Gedeon Nyrt. szerkezetkutatási osztályának vezetője, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) oktatója a 28. óra ötödik adásában arról, hogy mit lehet a problémával kezdeni, hogy a hallgatók egyre nagyobb arányban kezdik hiányos alaptudással az egyetemi képzéseket.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Keglevich György, a BME Szerves Kémia és Technológia Tanszékének egyetemi tanára szerint az elmúlt évtizedben egyre fokozódó színvonalcsökkenés tapasztalható az egyetemen a középiskolából kikerülő diákok tudásának kiterjedtségében és mélységében. Ennek szerinte több oka is van. A középiskolában gyakran nem kapnak megfelelő tudást, amihez a tanárok motivációjának hiánya is hozzájárul.

Az egyetemekre kerülő generáció gyakran nem eléggé motivált, és nincs tanulási módszere, mert a középiskolában nem tanítják meg tanulni. A helyzetet az elmúlt években a járvány is nehezítette. Az is jellemzővé vált, hogy a hallgatók frusztráltabbak, gyakrabban bizonytalanodnak el, csúsznak a félévekkel, vagy szakot váltanak...

ATTÓL, HOGY MEGSZÜNTETTÉK A NYOMOZÁST, A HIT GYÜLEKEZETE VAGYONA MÉG NÉMETH SÁNDORÉ MARADT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.02.05.


A propaganda természetrajzát tanulmányozóknak Magyarország egy paradicsom, de ezen belül is különleges csemegének számít a Hit Gyülekezete propagandagépezete, amelynek külön előnye az, hogy az archívumaiban fellelhetők azok a cikkek, amelyekben ugyanazok az emberek az ellenkezőjét írták, mint amit ma. Méghozzá ugyanazzal a manipulációs technikával és ugyanúgy az Isten nevében, aki a Hit Gyülekezete interpretációjában állandóan változik, tegnap, ma és mindörökké soha nem ugyanaz. Ha valaki azt hinné, hogy ezt már nem lehet fokozni, téved.

Ebből a termésből is kiemelkedik, amikor a gyülekezet saját meglopását ünnepli. A Hetek “A NAV és a Kúria előtt is felsült Bartus László” című cikke a műfaj klasszikusait megszégyenítő alkotás, amit vélhetően a világ propagandagyáraiban fognak tanítani. Például a kínai kommunista párt propagandaiskolájában, a China Media Group boszorkánykonyhájában, amelynek cikkeit a Hetek is közölte, a pénz mellett nyilván szakmai érdeklődésből, bár Morvay Péter, a Hartmann László fedőnevű volt III/III-as ügynökhöz képest a kínai kommunista propagandisták csupán elsőáldozók.

Az is egy propagandagyár mindennapi életének része, hogy a kínai kommunista párt elnökének újévi köszöntőjének közlése utáni botrány miatt a Hetekből törölték a korábbi kínai kommunista propagandacikkeket, ahogy a Hit Gyülekezete fotó- és videóarchívumában is olyan retusálás zajlik a nem kívánatos személyek eltüntetésére, amilyet a sztálini Szovjetunióban is megirigyeltek volna. A propagandagyárak kötelező tananyagának beillő mostani cikk alcímében például azt közlik, hogy Bartus László újságírónak “a könyve miatt bocsánatot kell kérnie Németh Sándortól”.

Aki csak címeket olvas, azt hiheti, hogy Bartus László Fesz lesz című 580 oldalas könyve valótlanságot tartalmaz Németh Sándorról, emiatt kell a szerzőnek bocsánatot kérnie. A Hetek sugalmazása szerint Németh Sándor ártatlan, mint a ma született bárány, és a könyvből semmi nem igaz. Ha a könyve miatt bocsánatot kell kérnie, hogy a könyv egésze hazudik, semmi nem igaz belőle, a Hit Gyülekezete vezető lelkészét alaptalan támadások érték. Németh Sándor ártatlan, de most győzött az igazság. Bartus egy ördög.

Nem sikerült az igazság minden részletét kibontani a cikk egészében sem, minderről az utolsó bekezdésben is csak annyit írtak, hogy “a napokban a Kúria is elmarasztalta Bartus László a Fesz lesz című könyvében elkövetett jogsértések miatt. A szerzőt jogerősen arra kötelezték, hogy a könyve valamennyi példányából távolítsa el a jogellenesen felhasznált képmásokat, valamint a Magyar Hang című lapban kérjen bocsánatot Németh Sándortól a jogsértések miatt.” Ez a kifinomult propaganda mesterműve, a csúsztatás és a hazugság magasiskolája...