2018. augusztus 25., szombat

NEKIK KÖNNYŰ. TÖBB DIKTATÚRÁT TÚLÉLTEK MÁR, IMMUNISAK. DE NEKEM EZ AZ ELSŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: Mirtill
2018.08.25.Tárgy: Marasztalás

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba


Kend jól tudja. Nem erőltetjük a hazajövetelét. Sőt. Marasztaljuk. Ez most divat mifelénk. Ez a marasztalás. De nem csak úgy, hogy vendégségben; tanyázzon még kend, hová siet! Hanem másképpen. Korholásnak is mondják, de azért az valahogy mégse ugyanaz, hanem csak olyasféle. Szerintem. Kend majd elbíbelődik a szófejtéssel a hűvösön, melyik a jó, nekem menni kell, mert bundáspalacsintát csinálunk a nagyival. Naná! Ebben a melegben. Szokjuk, mert nekem nuku Erzsébet tábor, mi a nagyival a pokolba kapjuk a Bözsi mama ingyen belépőjét, mert a nyári szünetben elkerültük a hideg templomot. („Ha megyünk, megfázunk, ha nem, ráfázunk!” – jósolta a tata rutinból, mert gyerekként többet ministrált, mint ahányszor ezek a mostani szenteskedők templomot láttak kívülről.)

Tehát, most az elmarasztalásból van sok. Még a családban is. Anyu megint elmarasztalta a mamikámat, hogy a tatával folyvást felnőtt dolgokat beszélnek előttem, mikor nagyon jól tudhatnák, hogy hiába nézek ki olyan kukának, mint amilyennek kinézek, attól még minden szót megjegyzek és mi lesz velem, ha gyanútlanul eljár a szám valamelyik sötét agyú talpnyaló előtt! Aki ráadásul még a sötét agya miatt félremagyarázza, amit még én se értettem, csak megjegyeztem. Ugye kend érti? Mert nem mindegy, hogy kezdőként hozza valaki, vagy viszi a pelenkát, mert láthattuk, haladóként már a tartalmát lapátolja ránk.

Nagyiéknak könnyű! Több diktatúrát túléltek már, immunisak. De nekem ez az első, és ráadásul a legmocskosabb. Ez sunyi! Ezt méregből mondta anyu. És mielőtt a nagyi tiltakozni, pláne védekezni tudott volna, már fújta is!

Emlékezzen csak mikor a Rákosi idejében a dédi elküldte a tanácsházára vágási engedélyt kérni, és „az aranyos cserfes kislányként” elmesélte a könyökvédős bácsiknak, hogy nem egyet vágunk majd, hanem a két disznót már le is vágtuk igazándiból, és most a kolbászt töltik, mert nagy a rokonság, és ne tereljen a nagyi, hogy már évek óta nem telik egy sovány süldőre se.

Emlékezzen csak! A szomszédság akkor nem jelentette fel feketevágásért a szüleit. A hivatalnok meg egyenesen a dédit marasztalta el, amiért a fecsegő gyereket küldte az engedélyért. Mert ha a spicli is bent lett volna az irodában, abból nagy baj lehetett volna. Ja, és nem kért alkotmányos költséget a szemhunyásért. Nem kamatoztatta a dédi kiszolgáltatottságát, mint most a kegyencek. Emberség, szolidaritás volt. Volt.

Vagy itt a most elhunyt szegény Kerényi művészúr. Még holtában is röhögik az alaptörvényes asztala, meg tervezett ministránstenyésztő tábora miatt. Ilyen buzgó mócsing volt kommunista párttitkárként is, de rendezőként dolgozott rendesen, és abban a diktatúrában mégiscsak a szakmai munka volt az értékmérő. Volt.

De a szolidaritás és a szakmaiság bizonyára nem is ősmagyar, és főleg nem keresztény eredetű szavak. Mert a narancskeresztényeknek ez volt az első, amiket még liberális korukban kiirtottak, hordozóstul. Nézze csak meg azt a fehér szakállas imádságos embert, milyen vegzatúrának van kitéve. Szakszerű, szolidáris volt és most is értőn gyakorolja a hivatását, viszi a kaját az éhezőknek és ezért naponta ezerszer, közpénzből belemarnak.

És azt hiszik a nagyiék, hogy mi nem kerülünk sorra?
...

ÚJABB KITILTÁSI BOTRÁNY KEZDŐDHET: ORBÁNIG ÉS LÁZÁRIG ÉRNEK A MICROSOFT-ÜGY SZÁLAI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.08.25.


A legfelső szinttel - vagyis a miniszterelnökkel és a kancelláriaminiszterrel - "rendezte el" a Microsoft, hogy a magyar államnak eladhassa a szoftverét. 

Egy 2013-as tárgyalás Orbán Viktor és a Microsoft egyik vezetője között indította el ezt a jövedelmező üzletet. (Pont ez volt az időszak, amikor elkezdődött a kitiltási botrány is.)

Rendszerszinten húzta le az Orbán-kormány a saját adófizetőit és az amerikai vállalatokat is – legalább is ez derül ki, ha összerakjuk a képet a 2013-14-es időszak amerikai-magyar kapcsolatairól. Ez tette be a kaput az amerikaiaknál, ebből lett a kitiltási botrány. Most pedig újabb korrupciós ügy robbant ki, amiben kiderült:

a Microsoft és a magyar kormánytisztviselők együtt lopták ki a közpénzt közbeszerzéseken keresztül a magyar adófizetők zsebéből. Mindezt a legfelsőbb kormányzati szereplők (Orbán és Lázár) tudtával.

Ha visszatekintünk a kitiltási botrányra, ott az amerikai cégek robbantották a botrányt. A vállalatok jelezték a különböző hivatalok felé, hogy a korrupció miatt versenyhátrányba kerülnek, most úgy néz ki, hogy a Microsoft egyszerűen összeveszett a kormányzattal Lázár egy arrogánsabb húzása miatt. A Wall Street Journal pedig, ki tudja miért, most írt egy kemény leleplező cikket arról, hogyan ette bele magát a kenőpénzért a magyar kormány számítógépeibe...

A HALLGATÓK HARMADA ANYAGI OKOK MIATT KÉNYSZERÜL ELHAGYNI AZ EGYETEMET

MÉRCE
Szerző: BERKE REGINA
2018.08.25.Szeptemberben több tízezer diák léphet be a felsőoktatásba, de sokan lesznek, akiknek idő előtt kell majd otthagyniuk. Az Oktatási Hivatal Felsőoktatási jelentésének, és az OTP vonatkozó felmérésének összevetéséből az derül ki, hogy átlagosan akár a hallgatók harmada anyagi okok miatt nem tudja majd befejezni tanulmányait – írta meg a Pénzcentrum.

Az Oktatási Hivatal Felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók felének állja tandíjukon felüli költségeit a családja, azonban, az OTP felmérése szerint a családok többsége nincs felkészülve ilyen mértékű anyagi terhekre.
Az egyetemi városokba költöző hallgatók kiadásait az albérletárak olyan mértékűre növelik, hogy a gyerekek támogatása komoly terhet jelent a családoknak: a nem kollégista diákok megélhetési költsége az Oktatási Hivatal jelentése szerint átlagosan havi 138 000 és 163 000 forint között van.

Ráadásul, annak ellenére, hogy idén a befektetői lakásvásárlások miatt 10-12 százalékkal több kiadó lakást hirdettek meg, az árak tovább növekednek. Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten egy kiadó szoba átlagára rezsi nélkül 50-60 000 forint, egy átlagos lakást pedig 150 000 forintért lehet kivenni. Vidéken sem sokkal olcsóbbak az albérletek, Debrecenben 10 százalékos árnövekedést tapasztaltak a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése óta, ott egy szobát 40 000 forintért lehet bérelni, egy lakást 95 000 forintért, míg Pécsen egy szoba 35 000, egy lakás pedig 100 000 forintba kerül átlagosan.

A költségtérítéses hallgatók esetében ehhez még hozzáadódik a tandíj is, ami a legtöbb szakon minimum 250-300 000 forint félévente. Emellett a tankönyvek és tanszerek beszerzése is újabb 50-80 000 forintnyi kiadást jelenthet, főként az orvosi, művészeti, műszaki vagy építész pályára készülők esetében.
De ha csak az Oktatási Hivatal adataival, vagyis (minimum) 138-163 000 forintnyi összeggel számolunk, a felsőoktatási tanulmányok akkor is bőven az átlagos családok fizetőképességén felüli terhet jelentenek – hiszen, ha a magyar fizetések medián értékét vesszük alapul, akkor a fenti összeget (felsőoktatásban tanuló gyerekenként) a szülők átlagosan 170 000 forintos fizetéséből kell, hogy levonjuk.

Magyarország társadalmi mobilitás mutatói valószínűleg még most is a legkisebb értéket szolgáltatják az egész Európai Unióban, olyan típusú össztársadalmi megrekedést jelezve, melyen az elmúlt évek iparosítással, illetve oktatással kapcsolatos politikai törekvései sem segítettek. Az Eurofound felmérés, ami Magyarországot az EU társadalmi mobilitás szempontjából az utolsó helyre sorolta, 2017-ben jelent meg, és főként 2002 és 2010 közti adatok, valamint kortárs tendenciák elemzésével készült. A társadalmak szerkezetének átrendeződése azonban olyan lassú, generációkon átívelő folyamat, hogy a kiadvány szerzői szerint legalább a Z generáció teljes munkába állásáig nem tekinthető elavultnak
...

LISTÁK ÉS DEREKAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HORVÁTH GÁBOR
2018.08.25.Most, hogy az idehaza hatalmon lévők újfent ellenségeik listázására vetemedtek, ideje keserűen felnevetni: tényleg nincs új a Nap alatt! A hatalommal való visszaélés alighanem pont egyidős a hatalommal magával.

A jelenség a történelem előtti sötétségből jön, de mi magyarok akár csak az utóbbi százhetven esztendőben is jól megtanulhattuk a leckét: a kormányzás édes, mint a méz és addiktív, mint a heroin, aki egyszer belekóstolt, nem nagyon akar megválni tőle. Hihetnénk, hogy minket már megint a balsors ver, de nem. Ami nálunk történik, az egyrészt a hatalom logikájából fakad, másrészt máshol is benne van a pakliban.

Állami kicseszőgép
Pontosan 47 éve, 1971 augusztusában a Fehér Ház jogi főtanácsadója, John Dean feljegyzést készített Richard Nixon elnöknek: "Jelen memorandum azzal a kérdéssel foglalkozik, hogyan maximalizálhatjuk hivatalban létünk tényét azokkal a személyekkel való bánásmódunkban, akik köztudottan aktívan szembehelyezkednek kormányzatunkkal; egy kicsit nyersebben fogalmazva - hogyan használhatjuk a rendelkezésünkre álló szövetségi államgépezetet a politikai ellenfeleinkkel való kicseszésre." Angol eredetiben: "to screw our political enemies". Dean feljegyzése szerint az állami kicseszőgép működése három fázisból állt volna: a stáb összeszedi a neveket, a projekt koordinátora dönt, majd kapcsolatba lép az illetékes szervek és intézmények vezetőivel, mert csak rajtuk keresztül lehet lépni. Az első kettő nem okozott gondot, a harmadikba azonban beletört Nixonék bicskája.

A listára több részletben összesen 823-an kerültek fel. A legelső, húszas csoport élén Arnold Picker filmes mogult, a floridai Golden Beach polgármesterét találjuk. Az újságírók, jogászok, szakszervezeti vezetők, tudósok, egyetemi tanárok és liberális politikusok közül nekünk talán egyetlen név lehet ismerős, a színész Paul Newmané. Érdemes megemlíteni még Daniel Schorrt, az amerikai újságírás egyik óriását, akinek a CBS televízió esti híradójában történetesen az a feladat jutott, hogy fel kellett olvasnia a listát - és neki is csak itt, az élő adásban derült ki, hogy saját maga is rajta van. Jóval később Newman és Schorr is élete legnagyobb sikerének nevezte, hogy bekerült az előkelő társaságba, ami nem kis szó, tekintve, hogy előbbi Oscar-díjas és kiváló autóversenyző volt, míg utóbbi a 70-as években sorozatban három Emmy-díjat kapott a legjobb hírműsorért, és 94 éves korában bekövetkezett haláláig a közrádió, az NPR tekintélyes, közszeretetnek örvendő kommentátora maradt. (Kis hungaricum: a listára a New York Jets híresen szabadszájú irányítója, a magyar származású Joe Namath is felkerült.)

Dean javaslata szerint a kiszemelteket adóhivatali ellenőrzésekkel, az ösztöndíjak és kutatási támogatások megvonásával, a közbeszerzésekből való kizárással, perekkel és vádemelésekkel kellett volna sújtani. Nixon, aki titokban minden fehér házi beszélgetést magnóra vett, nem teljesen szalonképes formában ki is mondta, hogy olyan adóhivatali igazgatót akar, aki utánamegy az ellenségeinek, ellenben békén hagyja a barátait. Az IRS élére kinevezett Donald Alexandert azonban nem ilyen fából faragták. Az elnök kívánságainak teljesítése helyett feloszlatta az ellenségek üldözésére létrehozott ellenőri csoportot. Nixon megpróbálta kirúgni, de a Kongresszus ezt már nem engedte...

"HÜLYESÉG VOLNA A NULLÁRÓL KEZDENI, HA TÖBB SZÁZ ÉV MUNKÁJÁT IS LEHET FOLYTATNI"

444
Szerző: HALÁSZ JÚLIA
2018.08.25.


A hétvégén negyedik alkalommal rendezik meg a Gyüttment Fesztivált, a városból a természetközeli életbe kívánkozók éves találkozóját Zebegényben. Ez leginkább egy szakmai rendezvény, ahol önfenntartásról, környezettudatosságról, harmonikus és természetközeli életről lehet tanulni, de sok a zenei és gyerekprogram is.

A fesztivál autó- és szemétmentes, mindenkinek magával kell hoznia a saját edényeit, evőeszközeit, a zuhanyzókban is csak természetes alapanyagú szappanokat lehet használni. A forgácsos wc-nek köszönhetően a négy nap alatt rengeteg komposztalapanyagot is termelnek a fesztiválozók.

A gyüttment eredetileg egy elég negatív kifejezés, a más vidékről betelepült idegenre használták. Megkérdeztük a fesztivál szervezőit, hogy mit jelent ez a szó nekik.

Harazin Dorka: Mi úgy gondoljuk, hogy a gyüttmentek nagyon bátor emberek, akik mernek változtatni, akik vagányan belevágnak abba, hogy vidéken újrakezdjék. Ugyanakkor fontos az alázatosság és a humorérzék is, hogy tudjunk nevetni magunkon. Ezen a fesztiválon pont az a lényeg, hogy

ne a rózsaszín ködöt erősítsük, hogy ha vidékre költözöl, akkor megváltozik az életed és minden jó lesz. Vidékre költözni tök egyszerű, de ott megélni és ottmaradni, az nehezebb, szeretnénk ebben kicsit segíteni.

Csatlós Regina: Ahogy egyre többen vagyunk, ahogy egyre többeket megismerünk és mi magunk is változunk, úgy maga a fesztivál is átalakul, de alapvetően az volt a cél, hogy az alternatív életmódban gondolkodó embereket hozzuk össze. Nehéz hiteles tudásra szert tenni, mert elszeparálva élünk egymástól. Azt vettük észre, hogy minden sokkal könnyebb lenne, ha találkoznánk és elmondanánk egymásnak a tapasztalatainkat. Mindenki a saját útját, mi működik és mi nem, ez segíthet mindannyiunknak több fájdalmas zsákutcát elkerülni. Mi sem abban hiszünk, hogy teljesen el kell fordulni a társadalomtól és megmutatni, hogy mindent elő tudunk állítani magunknak.

HD: Legalábbis nem azt mondjuk, hogy mindenkinek ezt kellene csinálni. Persze van, akit ez tesz boldoggá.

CsR: Igen, de ez nagyobb léptékben nehezen elképzelhető. Az én receptem most úgy néz ki, hogy szeretnék minnél több dolgot megtermelni magamnak, ami jól esik és belefér az időmbe, de nem akarok teljesen önellátó lenni. Viszont azt el tudom képzelni, hogy vannak hozzám hasonló jó szomszédaim, akikkel együttműködünk, és együtt létrehozunk egy rendszert, ami enyhíti a pénztől való óriási függőséget...

A SZAKADÉK SZÉLÉN: A BALOLDAL VÁLASZÚT ELŐTT

MÉRCE
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2018.08.25.


.
..A baloldal 2008 óta mindinkább azt tekinti legfőbb politikai feladatának, hogy újjáépítse társadalmi tömegbázisát, választói többséget hozzon létre. Ezt a feladatot tulajdonítja Bernie Sanders és Jeremy Corbyn mozgalmainak, ebben látja Dél-Európa baloldali pártjai sikerének titkát, és ezt a receptet írja elő Magyarországnak is: létrehozni a társadalmi többséget maga mögött tudó, stabil tömegbázissal rendelkező, népszerű baloldalt, hiszen a baloldal vagy népszerű, populáris, populista lesz, vagy nem lesz.

Az újbaloldal helyesen ismeri fel, hogy a baloldal klasszikus bázisa széttöredezett, fragmentálódott, sokasággá vált. A társadalmat megannyi egymást metsző hatalmi struktúra szeli át, melyek az embert e társadalomba és a termelés globális rendjébe széttartó, olykor ellentmondásos módokon ágyazzák be. Ebből az újbaloldal a társadalom – vagy legalábbis az elnyomottak – újraegyesítésének feladatát vonja le tanulságként. De helytálló-e ez a gondolatmenet?

Először is látnunk kell, hogy a baloldal a tizenkilencedik század végének specifikus történelmi pozíciójában azért választotta a tömegpárt stratégiáját és szervezeti formáját, mert meg volt győződve róla, hogy az elnyomottak és elesettek a társadalom többségét képező homogén csoportot (osztályt) alkotnak, amelynek egységes érdekeit a tömegpárt intézménye által képviselni lehet és elő lehet mozdítani.

Ez a tétel alighanem már akkor sem volt igaz – a „munkásság egységét »helyreállítani« nem lehet, hiszen a munkásság egységes nem volt soha”, írta József Attila –, ám a történelmi fejlemények és nem kevés igen aktív osztályharc eredményeként a 20. század közepére teljesen tarthatatlanná vált: az addig sem egységes munkásosztály végképp szétszakadt, a jóléti állam érdekeltté tette a munkások egy jelentős részét a status quo fenntartásában, egyúttal pedig széttördelte a nemzetközi antikapitalista mozgalmat és nemzetállami keretbe kényszerítette azt.

1968 mozgalmai nem jókedvükben fordítottak hátat a klasszikus baloldal „homogenizáló kategóriáinak” és keresték a forradalom új szubjektumát a társadalom margóin – a gettók lakóiban, a harmadik világ antiimperialista militánsaiban, a tőke újratermelésének rendjébe még be nem tagozott diákokban, szexuális és nemi kisebbségekben –, nem individualista, liberális elhajlásból, hanem válaszként a kapitalista társadalom struktúráiban bekövetkezett változásokra.

Az újbaloldal azonban másként jár el. A kialakult helyzetre nem ’68 válaszát adja – alakítsunk ki a valóságos társadalmi viszonyoknak megfelelő új szervezeti formákat –, hanem azt tűzi ki célul, hogy mesterségesen hozzuk újra létre a baloldal elveszett tömegbázisát. Az újbaloldal visszavágyik a századelő baloldali tömegpártjainak korába, de nem látja be, hogy a baloldalnak nem a baloldali politikus félkegyelműsége miatt nincs tömegbázisa, hanem azért, mert e tömegbázis létének immár nincs materiális alapja.

E materiális alap híján azonban ez a tömegbázis csupán szimbolikus konstrukció lehet. Az úgynevezett „99%” puszta ideológia, sehol máshol nem létezik, csak a baloldali mozgalmárok fejében. A társadalmi többség, az úgynevezett „nép” valósága elveszik, mítosszá válik, a baloldal pedig a mitikus politika veszélyes területére lép. A társadalmi többség létrehozása előtérbe kerül az elnyomottak és elesettek védelmével és képviseletével szemben. Ha ugyanis a baloldal prioritása a társadalmi többség létrehozása, akkor azok az elesettek és elnyomottak, akik e többség ideologikus koncepciójába nem illeszkednek bele, szükségszerűen képviselet és védelem nélkül maradnak...


INGATLANSZÜRET A SZŐLŐBEN

ALAPBLOG
Szerző: COMMENT
2018.08.24.


Már fel sem figyelek azokra a szalagcímekre, tolakodó felkiáltásokkal tűzdelt újsághírekre, melyek arról szólnak, hogy szárnyal az ingatlanpiac, egekben vannak az ingatlanárak, meg hogy egyébként is mennyire jó befektetés a ingatlan – a napokban azonban érdekes nyilatkozatot, panaszos mondatokat olvastam a balatonfelvidéki szőlőterületek kapcsán az ottani szőlőművelőktől, mert a gyönyörű panorámás Balatonra néző szőlőkben (állítólag illegálisan) sokszor „kastélyszerű” villákat építenek nyaralónak vagyonos befektetők (ide kattintva olvashat a részletekről).

A szőlőtulajdonosok találkozót is kezdeményeztek az agrárminiszterrel ezügyben, az egyik nyilatkozó abban látja a megoldást, hogy az építkezőknek „legyen kötelező több hektár művelendő területet is vásárolni”.

Érdekes ez a helyzet, hiszen a szőlőtulajdonosok inkább nyertesei az ingatlanpiaci áremelkedésnek, ugyanis területeik nagymértékben felértékelődtek, igaz, nem a szőlőművelésnek köszönhetően, hanem csak azért, mert földjeik olyan helyen vannak, amelyek a szőlőművelés mellett alkalmasak például kiváló panorámájú nyaralók létesítésére is.

Valójában elég gyakori ez a jelenség, de azért ezeket a panaszokat akkor is meglepődve hallgattam. (Bizonyos vélemények szerint túl naiv vagyok, ezek valójában nem is panaszok, hanem értékesítési szándékok.)

Egyébként hasonló történetért nem is kell messzire menni, ha kinézek az alapkezelő irodájának ablakán (Budapest, Alkotás utca 50.), a budai domboldalakra látok. Ezeken a dombokon Buda visszafoglalása után újraindult a szőlőtermesztés, melyet a kb. 130 évvel ezelőtti filoxéra járvány végzett ki.

A kipusztult szőlők helyére azonban már csak kevés helyen telepítettek újra szőlőt, elkezdődött az a folyamat, mely most a Balaton-felvidéken zajlik. Felmentek az árak a környéken, nyilvánvaló lett, hogy építési telekként értékesebbek a területek, így az akkori szőlők helyén ma családi házak és társasházak vannak, az egykori szőlőültetvényeknek pedig nyoma sincs már, és biztosak lehetünk benne, hogyha a filoxéra nem végzi el a „feladatát”, akkor sem maradtak volna meg a szőlők. A Balatonnál is valami ilyesmi várható, bele kell törődni a nyilatkozóknak, hogy a szőlőművelést kiváltja majd más gazdaságosabb tevékenység, ami nyilván nem tetszik a szőlő szerelmeseinek. (Egyébként nekem sem tetszik, de ez van.)...

ITT A VÁCI OLAF-JELENTÉS AZ ELIOS-ÜGYRÓL: AZ UNIÓS VIZSGÁLAT EREDMÉNYE A BÍRÓSÁG SZERINT IS NYILVÁNOS

ÁTLÁTSZÓ / ELIOS-AKTÁK
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.08.25.


Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője beperelte az önkormányzatot, amit ezután a bíróság kötelezett az OLAF által küldött vizsgálati dokumentum kiadására. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) által készített jelentésből az derül ki, hogy a többi érintett településhez hasonlóan Vác esetében is felülről irányították a közvilágítás-korszerűsítési pályázatot, trükköztek a lámpák élettartamával, és ugyanaz az ember írta három cég árajánlatát.

2018. február közepén az Átlátszó az Elios-botrányban érintett összes településtől kikérte az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentését, ami összefoglalta, hogy hol milyen szabálytalanságokra bukkantak a brüsszeli ellenőrök.

A 28 érintett településől csupán nyolc küldte meg nekünk a rájuk vonatkozó OLAF-dokumentumokat, amelyekről márciusban cikksorozatban számoltunk be. Kilenc település – köztük Vác – semmit nem válaszolt a megkeresésünkre. Mi ennyiben hagytuk a dolgot, a helyiek azonban nem.

Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője február végén közadatigénylésben kérte ki az önkormányzattól az OLAF-levelét, és amikor nem kapta meg, pert indított érte. A bíróság június végén kötelezte a váci önkormányzatot, hogy küldje meg a dokumentumot a képviselőnek, és fizessen részére 95 ezer forint perköltséget.

Ferjancsics László a közelmúltban kapta meg az OLAF-levelet, ami nagyon súlyos megállapításokat tartalmaz.

Vác ugyanarra a KEOP-programra nyújtott be pályázatot, mint Kalocsa és Mezőhegyes, így nem túlzottan meglepő, hogy Vácon is ugyanazokat a dolgokat találta gyanúsnak az OLAF, mint a másik két településen.

1. Felülről irányították a pályázatot

2012. december 12-én tette közzé az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv a KEOP-2012-5.5.5/A számú pályázatot energiacsökkentési beruházások finanszírozására.

A kedvezményezettek leghamarabb 2013. február 11-én, hétfőn nyújthatták be pályázataikat, és beérkezési sorrendben kaptak támogatást.

Három nappal korábban, 2013. február 8-án, pénteken az uniós támogatások elosztását végző kormányzati szerv módosította az egyik pályázati feltételt úgy, hogy a pályázók LED-lámpák esetében 50 ezer helyett 100 ezer óra élettartammal számolhattak...

MIÉRT VAN MA LEONARD BERNSTEIN A GOOGLE KERESŐ LOGÓJÁNAK HELYÉN?

HVG ONLINE / TECH
Szerző: hvg.hu
2018.08.25.


Leonard Bernstein, amerikai karmester és zeneszerző előtt tiszteleg ma a kereső főoldalára kitett rövid videóban a Google.

Száz éve ezen a napon, 1918. augusztus 25-én született Leonard Bernstein. Az orosz zsidó emigránsok fiaként napvilágott látott Leonard már tízéves korára megérintették a művészetek, különösen a zene. Szülei kezdetben ellenkeztek, de fiuk szándékának komolyságát látva beszereztek egy zongorát. A gyakorlásba fektetett munka meghozta gyümölcsét, Bernstein 39 éves korában a New York-i Filharmonikusok legfiatalabb karmestere és vezetője lett.

"Vezényelni akartam. Zongorán játszani. Forgatókönyveket írni Hollywoodnak. Szimfonikus zenét szerezni. Eme csodálatos szó legteljesebb értelmében zenéz szeretnék lenni. Tanítani is akarok. Könyveket és verseket akarok írni" – vallott később szerteágazó érteklődéséről. Ebből tulajdonképpen több mindent is megvalósított legismertebb művével: a West Side Story nem csak musicalként vált sikeressé, hanem a belőle készült film a közönség szeretete mellett 10 Oscar-díjat is elnyert...

FŰZEK NÉLKÜL AKARJÁK MEGÉPÍTENI A FÜZFŐI LAKÓPARKOT

INDEX
Szerző: HH
2018.08.25. 


A 24.hu szerint összefogás alakul a Balaton partján, mert a balatonfűzfői önkormányzat kibérelt egy területet az államtól, hogy utána egy cégnek továbbadja, ez a cég pedig kivágja a fákat azért, hogy a lakóparkjának lakásai panorámásak legyenek. Júniusban már írtak arról a botrányos beruházásról, amiben az önkormányzat 11 058 négyzetméter területet adott el 45 millió forintért (négyzetmétereként 4070 forintért), és egy brutális fairtással kezdődött, hogy legyen hely hét különálló épületnek és a 85 lakásnak.

Ám ezzel sajnos még nincs vége a pusztításnak, mivel a Fűzliget lakópark úgy hirdeti magát, hogy mindegyik lakása balatoni panorámás, tóra néző lesz, de még a látványterveken is fák akadályozzák ezt...

MERKELNEK VAN EGY NEHEZEN VISSZAUTASÍTHATÓ AJÁNLATA ORBÁN SZÁMÁRA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: G.M.
2018.08.25.


Tíz hete maradt Orbán Viktornak, hogy eldöntse, milyen pártokkal együtt indul neki a Fidesz az EP-választásoknak. Az Európai Néppárt ugyanis november 8-án kiválasztja listavezetőjét, és annak személye meg fogja mutatni, az EPP hogyan áll Orbánhoz a következő öt évben. Sajtóhírek szerint Angela Merkel már kijátszotta a kártyáját: Manfred Webernél aligha kívánhat jobb szövetségest a magyar kormányfő. Kivéve ha átszerződik a feltörekvő populista mozgalmakhoz. Az árnyoldala annak is megvan.

Bár csak májusban választunk új Európai Parlamentet, a kampány két hét múlva, szeptember 6-án kezdődik. Ekkor startol el a strasbourgi testületet jelenleg uraló Néppárt (EPP) jelöltállítási folyamata, ahogy azt a Spiegel Online írja. A Fideszt és a német CDU/CSU pártszövetséget is soraiban tudó EPP listavezetőjét november 8-án választják ki.

Ebben a két hónapban dől tehát el, hogy Orbán Viktor és pártja marad-e a konzervatívok családjában, vagy egy új, populista mozgalom élére áll, amely a migráció kérdését fókuszba állítva az Európai Unió decentralizálását célozza meg.
Hogy megértsük, miért lesz sorsdöntő a november 8-át megelőző tíz hét, igyekeztünk pontokba szedni, miért fontos a listavezető személye, és milyen opciói vannak Orbán Viktornak...

A FIDESZ-UNIVERZUMBAN TELJESEN VÁRATLANUL KITÖRT A HÁBORÚ - CSAXÓLOK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.08.24.


Van az egyik valóság, ahol mi élünk. Meg van a másik, ami a kormánypropagandában létezik. Azonban ahogy a SW-, Marvel- vagy DC-, LotR-univerzum ismerete mára az alapműveltség része lett (mindenki tudja például, hogy Darth Vader Luke apja), ugyanúgy tudni kell, mi zajlik az Orbán-kormány fiktív világában. 

Mivel azt azért nem kívánhatja senki, hogy épeszű médiafogyasztó napi szinten képben legyen a lakájmédia valóságában, úgy gondoltam, nem haszontalan kigyűjteni a legfrissebb fejlemények a propaganda pénteki hírei alapján

1. Mindenekelőtt megtudhatjuk, hogy az Orbán-kormány egyáltalán nem éhezteti a menedékkérőket az ún. tranzitzónákban. Szó sincs erről, ez csak a Soros-szervezetek hazugsága, az ellenség lejárató akciója. A valóság ezzel szemben az, hogy egyáltalán nem éheztetik a menedékkérőket, egyszerűen csak
nem adnak nekik enni.

Persze az általuk hozott jogszabályoknak megfelelőlen. A jogszabályok egyáltalán nem írnak elő éheztetést erre az esetre, nem tiltják meg, hogy bárki egyen. Szabad ország ez, mindenki azt eszik, amit talál.

2. Mondjuk a hadifoglyok éheztetése a genfi konvenció szerint kifejezetten tilos (ezért is nem éhezteti őket a magyar kormány), márpedig azt magától az 5-ös számú, rovarkeresztes pártszolgálatostól tudjuk, hogy háború van.

Ráadásul olyan háború, amit senki észre sem vett. Legalábbis eddig, mert most Bayer felhívta rá a figyelmét minden propagandafogyasztónak. Szerinte...

"NAGYON MÉLYRŐL INDUL AZ ELLENZÉK" - INTERJÚ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2018.08.25.


A választásokat követő belső válságokon az MSZP jutott túl a leghamarabb – mondja Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője.

A választások óta szervezeti- vezetői válságot látunk több ellenzéki pártnál is, komolyabb átalakulások is jöhetnek akár, a pártpreferenciákban viszont gyakorlatilag alig van változás. Ez normális így? Általában így szokott ez lenni a parlamenti választások utáni nyarakon. Ahhoz valóban nagy horderejű politikai eseménynek kell történnie, hogy meglátszódjon a pártok támogatottságán, ilyen volt például 2006, amikor a frissen újraválasztott Gyurcsány-kormány egyből megszorításokat jelentett be. Egyébként nyáron mindig csendes a politika. Az a figyelem és aktivitás, ami április 8-a után még a májusi tüntetésekben megtestesült, júniusra teljesen eltűnt. Ilyen helyzetben a szavazótáborok újraaktivizálása nehézkes feladat. Ez nem gond, ha éppen holtidőszak jön, de jövőre két fontos választás is lesz. Ehhez képest nem nagyon látom, hogy a pártok a szavazóikkal foglalkoznának, a Fideszt kivéve: a kormánypárt folyamatosan kommunikál a sajátjaival, igyekszik fenntartani a „tüzet”. A DK-nak pedig hagyományosan stabil, eltökélt tábora van, üzenetek nélkül is tudják, hova tartoznak. Említette az újraaktivizálás nehézségeit – ebből a szempontból többen stratégiai hibának tartották a májusi tüntetéseket, amiken sokan voltak ugyan, de a megjelentek semmilyen „útravalót” nem kaptak a felszólalóktól. Megvolt a két demonstráció, majd kitört a nyár. Ez igaz, de az ellenzéki pártok nem voltak olyan helyzetben, hogy útravalót osztogassanak, mert ekkor törtek ki azok a belső válságok, amelyeken még ma sem jutott túl mindegyikük. A maradék energiáik azóta ezek rendezésére megy el. A civil szféra pedig nem volt elég erős és alkalmas ennek a harci tűznek a fenntartására. Ön szerint hogyan kezelték a pártok ezeket a válságokat? A legsikeresebben talán az MSZP tette túl magát rajta. A párt mára konszolidálta a belső viszonyait és rendezett politikai erő képét mutatja, megpróbálkozhat a szavazótábora szélesítésével, de hogy ez sikeres lesz-e, az sokban függ a Jobbiktól.

Miért éppen a Jobbiktól? A Jobbikban pártszakadás történt a Mi Hazánk Mozgalom megalakulásával. A Jobbik a választás óta szavazói harmadát veszítette el, jellemzően értelmiségieket, fiatalokat, városlakókat. Az a kérdés, hogy ezek az emberek, hol találnak maguknak más politikai erőt. A Jobbik szavazóinak egy része nem kemény Jobbikos, ha ők azt látják, hogy a pártjuk gyengül, a szimbolikus vezető eltűnt, akkor ebből az következhet, hogy ezek az emberek szétnéznek a politikai piacon és keresnek maguknak valaki mást. A gyakorlat ezt már megmutatta: főleg vidéken a baloldali szavazók egy része leszavazott a jobbikos jelöltre és fordítva...

HOL RONTOTTA EL AZ EURÓPAI LIBERALIZMUS?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.08.25. 


Ez a kérdés napjaink talán legfontosabb közéleti kérdése, ha ritkán merünk is szembesülni vele, talán mert észleljük a bonyolultságát. De az, hogy jelenleg bűnözők, tahók és nímandok lakhatják be államunknak nem csak a fényben lévő pozícióit, hanem az eresztékeit is, akik példává és normaadóvá váltak az egész társadalom előtt, úgyhogy jószerivel már csak a legerősebb erkölcsi integritás birtokában lehet ellenállni nekik, és ami még fontosabb, Európa maga van válságban, mindösszesen a liberalizmus úttévesztésének az eredménye.

Nem áltatom az olvasót azzal, hogy tudom a választ a kérdésre, de azért egy-két szempontot felvezetek. A liberalizmus részint antropológiai és erkölcselméleti, részint közvetlen politikai tanulságok szülötte, és általában következménye annak az évezredes emberi vágynak - amint a XVIII. század végének nagy amerikai és francia alkotmányos dokumentumai, a XIX. század második harmadának német, magyar, olasz, lengyel, görög politikai harcai, de legmélyebben talán a holland és a brit polgári-alkotmányos fejlődés jeleznek --, hogy az ember egy transzcendens megerősítésű erkölcsi rendben (ami alatt leginkább azt értették, hogy az emberi kiválóság közösen elfogadott mércéje szerint) szabadon, az állam és más emberek igazolhatatlan beavatkozásától mentesen teljesíthesse ki önmagát. A liberalizmus elsősorban erkölcsi eszme volt, másodsorban politikai gyakorlattá akart válni.

Ezzel rögtön le is szögezem a címbeli kérdésre adandó válaszom lényegét: éppen ennek az iker elgondolásnak a lényegét nem sikerült beteljesíteni. Ami erkölcsi volt a liberalizmusban, azt a deszakralizáció, a tömegtársadalom és a tőkekoncentráció együttes nyomása alatt fokozatosan feladta, illetve átadta az erkölcsi politizálás helyét a baloldalnak, amely viszont behódolt a totalitarizmusnak, és miután ez az erkölcsi totalitást politikai totalitásba fojtotta, így valósítva meg az egyikből a másikba való átlépést, diszkreditálta a morális igényű politizálást a jövőre nézve, akár liberális, akár más fajta lenne az. A kommunizmussal párhuzamosan létező, főleg pedig az utána átalakuló liberalizmusból a transzcendenciának már a jelzését is száműzték, az ENSZ megfelelő okmányaiban a nyugati erkölcsi rendnek -- jellemző módon -- megkezdődött a relativista, akontextuális szétdúlása, eljogiasítása és hatalmi manipulációja...

REJTŐ, GARCIA MÁRQUEZ, PLAYBOY: KÁDÁR JÁNOS KÖNYVTÁRÁNAK LEGFÉLTETTEBB TITKAI

QUBIT
Szerző: SERF ANDRÁS
2018.08.25.


Bár a közvelekedés szerint nem tudott idegen nyelveket, a volt pártfőtitkár könyvei között zavarba ejtően sok angol nyelvtan, szótár, értelmező szótár, idiómagyűjtemény és szlengszótár, sőt angol nyelvű Biblia is akadt. Kádár első komolyabb olvasásélménye Engels Anti-Dühring című munkája volt, amit egy amatőr sakkversenyen nyert.

Mikor lehet érdekes egy magánkönyvtár? Ha a tulajdonosa történelemalakításban utazik, esetleg kultúráról dönt. A „Mutasd a könyvtárad, megmondom ki vagy” persze túlzás, de az talán nem, hogy az utókor nem pusztán a híresség által, vagy az ő nevében írt művek, hanem a könyvgyűjtemény alapján is ítélhet. Meglepő ugyanis, mi mindenről árulkodik egy-egy könyvjegyzék.

Regények és diktátorok

Adolf Hitler kedvencei a 15 ezres gyűjteményéből a Don Quijote, aRobinson, a Tamás bátya kunyhója és a Gulliver utazásai voltak, és Wilhelm Busch Max és Móricát is az ágya mellett tartotta, Sztálin pedig szívesen forgatta Mihail Bulgakovtól A fehér gárdát, amelynek dramatizált változatát többször is megnézte a moszkvai Művész Színházban, mielőtt betiltotta volna a szerzővel együtt. A sokat és gyorsan olvasó generalisszimusznak közel húszezres magánkönyvtára volt, aminek aztán közel háromnegyedét, a halála után, jórészt szétszórták a közbibliotékák között. A csonka könyvtár talán egyetlen magyar vonatkozása egy 95 oldalas brosúra Rákosi Mátyástól, a Kik a szélsőbalos kommunisták címmel.

A diktátorok között egyébként alighanem Augusto Pinochet, a chilei katonatisztből lett puccsista elnök a csúcstartó könyvfelhalmozásban: ő köztudottan nem olvasott sokat, mégis ötvenezres, főleg non-fictionből álló könyvtárat mondhatott magáénak. (Épp akkorát, mint mondjuk a jeles olasz író, Umberto Eco, aki a diktátorokkal ellentétben alighanem olvasta is a maga könyvtárát.)...

KIAKADT A MAGYAR TENISZSZÖVETSÉGRE FUCSOVICS MÁRTON, DE ANNYIRA, HOGY A DAVIS-KUPÁBAN SEM AKAR PÁLYÁRA LÉPNI

444
Szerző: haszanz
2018.08.24.


Nyílt levélben borította a bilit az elmúlt évtizedek legjobb magyar férfi teniszezője, Fucsovics Márton. 

Fucsovics - aki a férfi teniszezőknél 36 év után nyert magyarként ATP-tornát idén, és az elmúlt hónapok hullámzó teljesítménye ellenére augusztus 20-ára karriercsúcsot jelentő 40. helyen állt a világranglistán - hosszasan sorolja, mi minden problémája van a Magyar Teniszszövetséggel.

Pedig eddig úgy tűnt, hogy remek a kapcsolat a szövetség és a magyar topjátékos között, Szücs Lajos, a szövetség elnöke, egyben fideszes országgyűlési képviselő még egy erősen kampányízű jótákonysági akcióban is befogta februárban...

MÚLTBÉLI KULTÚRHARCAINK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: STANDEISKY ÉVA
2018.08.24.


Írásom az 1937 és 1942 közötti fél évtized magyarországi szellemi csatározásairól szól. Baljós, vészhozó időszak volt ez a néhány év. Csak utólag látszik így. A fasizmus térnyerése és a második világháború első szakasza a kortársak zömét nem elborzasztotta, hanem reménnyel töltötte el. A szociális ígérgetésekhez, a bővülő munkalehetőségekhez a tömegeket sikeresen elbódító nacionalista demagógia és zsidóellenesség társult. A hatalmon lévők bűnbaknak kiáltották ki a zsidókat, s évről évre szűkítették gazdasági és szellemi mozgásterüket. A vezetők a visszakapott területekért cserébe Hitler hol kényszerű, hol lelkes kiszolgálóivá váltak. A két évtized óta nem sok változást megélt politikai elit uralmát immár nem a baloldal fenyegette, hanem a szélsőjobb. Az 1939-es parlamenti választásokon a demokratikus ellenzék pártjai – mindenekelőtt a kisgazdák és a szociáldemokraták – törpepártokká zsugorodtak, megizmosodott viszont a sokszínű szélsőjobb: a nyilasok, a nemzetiszocialisták és más nevű csoportosulásaik, nem kis gondot okozva az állambiztonsági szerveknek. A sztálini politika következtében is tovább gyengülő magyarországi kommunisták a legális munkásmozgalomba beépülve készültek a kedvező időkre.

Az értelmiség jelentős hányada és a szellemi elitből is nem kevesen alkalmazkodtak a körülményekhez. Mások visszahúzódtak, begubóztak. Volt, aki a világ biztonságosnak látott országába emigrált. A sajtó és a könyvkiadás szabadsága a korábbi időszakokhoz képest lényegében nem változott, a jobboldali, szélsőjobb vélemények azonban egyre több megjelenési lehetőséghez jutottak, miközben a liberális és szocialista szellemiségű orgánumok száma csökkent, olvasótáboruk fogyatkozott. A politikai, társadalmi változásokkal szemben kritikus írók, művészek legkiválóbbjai nem számíthattak közösségi támogatásra. Szorongva figyelték a fejleményeket. A szellemi élet szürkülése összefüggött a veszteségekkel is: meghalt Kosztolányi, József Attila, Babits, Móricz. Az irodalomhoz értők világában a megmaradtak közül Márai Sándor mellett talán Kassák Lajos volt a legelismertebb. Kassáknak a harmincas évek végére már több mint harminc kötete jelent meg. A kiadók, folyóiratok – köztük a Nyugat – keresett írója volt. A legrangosabb napi- és hetilapok – a Pesti Napló, a Magyar Nemzet és még sok másik – rendszeresen közölték írásait. A sajtónyilvánosság végletes beszűkülése az ő lehetőségeit is korlátozta. Kassák műveit elsősorban azok olvasták, akik nyitottak voltak a napi politikától, hatalmi ideológiától mentes magasirodalomra. Állami kitüntetést nem kapott. A kormány által szervezett 1942- es lillafüredi írótalálkozóra nem hívták meg. A népiek – Illyést, Veres Pétert is közéjük értve –, valamint Márai is a meghívottak között volt.

Kassák vizsgált fél évtizedünkben már régen túl volt azon a lázas, forradalmi időszakán, amikor összekapcsolhatónak vélte a művészetet a politikai cselekvéssel, majd kudarcai nyomán arról is letett, hogy az általa nevelt fiatalok lehetnek majd egy emberséges, közösségi társadalom kovászai. Saját nevében, magányos alkotóként nyilvánított véleményt, és védekezett a bal és jobboldalról jövő politikai-ideológiai támadások ellen.

Mit tehet az író?

Lelkiismeretétől vezetve véleményt mond a neki nem tetsző jelenségekről. Vitatkozik. Nem legyőzni, hanem meggyőzni akar, s fontolóra veszi az őt bírálók érveit...

ÍTÉLETHOZATAL

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. SZÜDI JÁNOS
2018.08.24.


Mára bebizonyosodott, a vátesz szerepét töltötte be dr. Kiss László és dr. Bragyova András a két alkotmánybíró, amikor 2011-ben az Alkotmánybíróság – pénzügyi tárgykörű törvények felülvizsgálatával kapcsolatos – jogkörét csorbító alkotmánymódosítás ellen benyújtott beadványok elutasításakor meghozott határozathoz mindketten különvéleményt csatoltak. A különvéleményben rámutattak arra, az Alkotmánybíróság feladata védeni magának az Alkotmánynak a szövegét is. Azért vált szükségessé ennek kifejtése, mert az Alkotmánybíróság – konkrét alkotmányos tilalom hiányában, és nem először – arra a következtetésre jutott „ … nem vizsgálhatja felül és nem semmisítheti meg az Alkotmány egyetlen rendelkezését sem, … ha valamely rendelkezés az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával az Alkotmány részévé vált …” . [61/2011. (VII: 13.) AB h ] A különvélemények okfejtése érthető: nem engedhető meg a már elért alkotmányosság védelmi szintjének csökkentése, így különösen a jogállamiság, az emberi jogok sérelme.

Bár az Alkotmányt felváltó, alaptörvénynek [nem véletlenül kis betűvel] elnevezett dokumentum legitimitása erősen vitatható, – akár tetszik, akár nem – a fideszi Jó Állam jogalkotásának és jogszolgáltatásának ez az iromány az alapja. Az Alkotmánybíróság, a közigazgatás szervei és a bíróságok döntéseiknél alkalmazzák, értelmezik rendelkezéseit.

Egy nem vicces mutatvány

Az alaptörvény megszövegezői 2011-ben igyekeztek azt a látszatot keltetni, hogy Magyarország demokratikus jogállam, amelyben az állam működése a hatalommegosztás elvén alapszik, amelyben a bírák függetlenek, s csak a törvénynek vannak alárendelve. Ezért – az Alkotmánnyal szinte megegyező szövegezéssel belefoglalták ezeket a nagyon fontos elveket – a minden egyeztetés nélkül összeállított és elfogadott – alaptörvénybe. Az orbáni bűvészmutatvány jól sikerült, sokan elhitték, és még ma is azt hiszik, hogy hazánkban jogállam van. A bűvészmutatvány lényege, az alaptörvény jogállami alapelveit, szövegének megváltoztatása nélkül, – eddig hét módosítással – olyan „kiegészítéssekkel” toldják meg, amelyek „kioltják” ezeket az alapelveket. Ennek ma már semmilyen gátja nincs. A törvényhozók felhatalmazták önmagukat arra, hogy bármit beépíthessenek az alaptörvénybe. Az alaptörvény negyedik módosításával az Országgyűlés megtiltotta az Alkotmánybíróságnak az alaptörvény és módosításainak érdemi, alkotmányossági szempontok alapján történő vizsgálatát.

Így aztán szóba sem jöhet az alaptörvény – 2018. június 28-án elfogadott – hetedik módosítása alkotmányossági vizsgálata. Kiemelkedő figyelmet érdemelne pedig, a bírósági jogalkalmazás szabályainak változása, összekapcsolva a bíró függetlenség kérdésével. Azért bír kiemelkedő jelentőséggel ez a kérdés, mivel a végrehajtó hatalom túlkapásaival szemben csak a független bíróság nyújthat védelmet. A bűvészmutatványt ismét bemutatták, A jogállami alapelv szövege változatlan: „A bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatóak.” [Alaptv. 26. cikk (1) bekk.] Az alaptörvény módosítása „csak” a bírósági jogalkalmazásra vonatkozó rendelkezéseket egészítette ki egy új, második mondattal. A módosított szöveg a következő: „A bíróságok a jogalkalmazás során a jogszabályok szövegét elsősorban azok céljával és az Alaptörvénnyel összhangban értelmezik. A jogszabályok céljának megállapítása során elsősorban a jogszabály preambulumát, illetve a jogszabály megalkotására vagy módosítására irányuló javaslat indokolását kell figyelembe venni. Az Alaptörvény és a jogszabályok értelmezésekor azt kell feltételezni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő, erkölcsös és gazdaságos célt szolgálnak.” [Alaptv. 28. cikk]

Ez a régi-új szöveg több szempontból is vizsgálható lenne: teljesíti-e a közérthetőség a normavilágosság követelményeit, illetve megvalósul-e általa a bírói hatalmi ág indokolatlan korlátozása, s ezáltal alkotmányosság védelmi szintjének a csökkenése?
...

NEM ENGEDIK TŐZSDÉRE A BITCOIN-ALAPOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.24.


Ismét elutasította bitcoin alapú ETF-ek bevezetését az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC). A digitális valutát ezúttal csak kis mértékben viselte meg a döntés. Hívei számára nem is szállt el minden remény. Ugyanakkor cikkünk megjelenése után, pénteken bejelentették, hogy a SEC négy biztosa felülvizsgálja a szerdai döntést. 

Nyolc bitcoin alapú tőzsdén kereskedett befektetési alap (Exchange Traded Fund, ETF) engedélykérését utasította el, és egy alapról elhalasztotta a döntést az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) szerda este. Noha a hatóság már júliusban is elutasított két hasonló kérelmet, a digitális valuták hívei optimizmussal néztek a mostani döntés elé. A kilenc alap közül kettő ugyanis nem az azonnali, hanem a határidős kereskedésen alapult volna. Úgy tűnik azonban, hogy egyelőre erre sem tekint más szemmel a felügyelet. Most még egy beadvány van a várólistán; sokak számára fenntartja a reményt, hogy a Chicago Opciós Tőzsde (CBOE) kéréséről szeptemberben várható döntés...

AZ A CSODÁS ÁZSIA! VAGY MÉGSE?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő 
2018.08.25.


A magam részéről soha nem vágytam arra, hogy hosszabb ideig Ázsiában éljek (a látogatás más kérdés, de még az sem valósult meg), pedig a hatalmas földrész különböző országaiban elég sok magyar él. Hogy miből, az megint más kérdés. Tényleg, miből és hogyan tud megélni egy európai Ázsiában, egyáltalán, ki mit gondol az ottani életről? Erről szól a mai poszt, ami régebbi itteni ázsiai beszámolók és újabb történetek válogatása.


Japán

„Egy alien tudatlanságával Japánban”

„Ha Japánba készül valaki, és két hétnél hosszabb időt tervez az országban eltölteni, akkor nyugodtan elfelejtheti a könyvesboltokban kapható összes japán útikönyvet! Én is egy alien tudatlanságával léptem a földre. Az egyetlen dolog, ami megegyezik az otthonival – a föld.

Amint az országba lépsz, megkapod a külföldiek számára, és csakis nekik (nekünk) készült regisztrációs kártyát, amin szó szerint ALIEN-nek neveznek.

Tehát én is elindultam két bőrönddel és egy japán szótárral, amit az első 10 sikertelenül használt szó után dobtam a szemétbe, mert az adott szó még véletlenül sem azt jelentette, mint ami a szótárban szerepelt. (…)

A levest is pálcikával illik enni, majd hangosan szürcsölve meginni a tányérból a maradékot. Utána a mosdóban megszámolhatod a fehér ingeden a levespöttyöket, amit hiába van mosógéped, nem fogsz másnap reggel tisztán felvenni, hiszen a lakásod páratartalma 85 százalékos, így a száradási idő több mint két nap.

Vagy ott az első bevásárlás, amikor több mint 2 óra intenzív keresgélést követően az első látásra felismert 6 darab tojással a kezemben még 2 órát szaladgáltam a parkolóban, mire megtaláltam a cég által biztosított kocsimat, aminek nem emlékeztem a rendszámára, csak a színére és a típusára.

Bekapcsoltam a tévét, gondoltam, ennyi itt eltöltött idő után talán lesz olyan műsor, amit meg is értek.

Mondjuk egy vetélkedő.

Az egyik hetekig tartó sorozatban a TV-stáb az egész országot bejárva találta meg az egyetlen középiskolás diákot, aki képes nyitott szemmel tüsszenteni, és ez még a jobbak közül való volt.

Átkapcsoltam.

TV-sorozat. A mentőorvos az eszméletlen sérült újraélesztésével foglalkozott, míg a sofőr a sérült ruháit vizsgálta. A balesetben deformálódott névjegytartóból remegő kézzel vett ki egy kártyát, és azonnal hívta a rajta lévő mobilszámot, ami a még mindig eszméletlen sérült zsebében hangosan csörgött is. A mentősofőr hosszasan csörgette a számot, majd kinyomta és megállapította, hogy nem veszik fel, ezek szerint a sérültnek nincs családja.

Átkapcsoltam.

Rendőrségi hírek. A ház fürdőszoba-ablakának külső védőrácsát csavarozta egy férfi, amikor elfogták a rendőrök! Másnap szabadon engedték, mikor egy család tett bejelentést a családfő eltűnéséről, aki eltűnésekor éppen a fürdőszoba ablak védőrácsát próbálta felszerelni. (Maya, Japán)

GYÖKÉRTELENEK, GYÖKERE(SE)K, KÖVÉR LÁSZLÓK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.08.24.


Rég nem beszéltünk Kövér Lászlóról, nem igaz? Nem. Sebaj. A hülyeségnek nincsen felsőfoka (amúgy azt szeretném üzenni a nálam sokkal okosabbaknak és fontosabbaknak, hogy az optimálisnak sincs, ne erőltessék), márpedig egy mindenbe is (a sorozatban harmadik kétharmadot beleértve) belekeseredett házelnök eszméi alufóliasisak-jellegének se sűrűn van. Úgyhogy a végtelenített rettegés-hergelés párhuzamos univerzumából szól most a nóta.

Az történt az újságírók és az őbajszosfrusztráltságától különbözőképpen gondolkodók védőszentjével (mellékállásban az Országgyűlés elnöke), hogy jelenése volt tegnap Balatonszárszón, ahol Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és a református egyház kebelére borulva hőzönghetett az állampárt kizárólagos kormányprogrammá emelt kedvenc témájáról. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány által szervezett Reformátusok szárszói konferenciáján (ahol tudomásom szerint nem volt téma az állami ünnepség tiszteletére kifüggesztett kereszt alakú feszület, ami reformátuséknak teljes joggal elérhette volna nehezményezésügyileg az ingerküszöbét) természetesen rágták a gumiból készült csontot: bevándorlás, migráció, mindmeghalunk.

Tekintettel arra, hogy ez Magyarország három éve legégetőbb, legbrutálisabb problémája (a saját fizetésük emelését már megoldották, az már nyomasztja gyönge vállaikat). Össze is számoltam gyorsan, hogy idén januártól a mai nappal bezárólag a tömeges migráció által sújtott válsághelyzet országában – amelynek határainál Orbán Viktor szerint milliók ostromolják Európát – összesen 287 darab büdösmigránst sikerült elfogni. Közel 8 hónap alatt. Vagyis naponta olyan 1,2 darabot. Miután a migrációs álsághelyzetre felhúzott nemzeti paráztatási versenyfutás a vártnál is kedvezőbben alakította az április 8-a utáni összeNERezett erőviszonyokat, két ökölbeszorulás között Kövér László is megengedett magának egy adag lazaságot. (Zárójel: nem tudom mire vélni ezt a lazaságot, mert közben Bayer kolléga meg vért izzad, hogy Európa háborúban állását beadagolja a híveknek, mert a vak is látja, hogy nincs háború, amit látni lehetne.)

Szóval Kövér vagy kiesett a szerepéből, vagy megint egy beismerő vallomásnak tapsolhatunk, de a nyomában lihegő MTI, és az MTI nyakában lihegő salakmédia az alábbi gondolati ívet tulajdonította neki:...

HA A BEVÁNDORLÁSI KÜLÖNADÓ ELKERÜLÉSE HAZAÁRULÁS, AKKOR A MILLIÁRDOS OFFSHORE-OZÁS VAJON MI?

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.08.24.A Migration Aid menekülteket segítő szervezet bejelentette hogy megszűnik alapítványként működni, helyette pedig elindítják az Éjjeli Őrség névre hallgató párt bejegyzését. Mindezt az indokolja, hogy ma éjféltől hatályba lép a bevándorlási különadó, így a civil szervezetnek 25 százalékos adót kellene fizetnie bevételei után. Mivel azonban politikai pártokra nem vonatkozik az adó hatálya, így a szervezet tagjai remélik, az új formában tovább működhetnek.

Az alapítvány bejelentése után nem maradhatott el az obligát kormánypárti reakció sem. A közmédiának nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán szerint a szervezet mindenképp törvénysértést, sőt akár hazaárulást is elkövethet ezzel a lépésével.

A hazaárulás szót nagyon gálánsan használja a NER holdudvara, de valahogy sosem olyan kontextusban kerül elő, amikor az ország népét milliárdokkal megkurtító narancsoligarchákról, vagy a magyar állam hivatalos dokumentumait külföldi bűnözőknek osztogató fideszesekről van szó.

Persze, a Migration Aid lépése valóban nem mentes ellentmondásoktól – mindenesetre döntésüket nem rejtegetik, hanem nyíltan felvállalják, hogy a fideszes törvény által kreált lehetetlen helyzetből ez az egyetlen kiút. Ha meg kéne fizetniük a különadót, akkor lehúzhatnák a rolót, mert így is elég kevés pénzből gazdálkodnak.

Tegyük hozzá, Orbánék célja pont ez: adminisztratív eszközökkel ellehetetleníteni olyan szervezeteket, amelyekkel ők nem értenek egyet. A Migration Aid legálisan az országban tartózkodóknak, vagy letelepedésért törvény által előírt módon folyamodóknak nyújt segítséget az eligazodásban, beilleszkedésben. Semmi törvénytelen nincs a működésükben, így az egyetlen lehetőség az ellehetetlenítésükre, ha lassan kivéreztetik őket. Erre használja a Fidesz a magyar néptől kapott felhatalmazását.

Ez persze nem hazaárulás, hát hogy is gondolnánk ilyent?! Saját polgáraidat megadóztatni és ellehetetleníteni csak azért, mert kritizálnak téged, ez az igazi magyar hazafiúi szellem.

Meg az, amikor külföldi magán-titkosszolgálatok lejárató kamuinformációit használod fel a kormánypárti lapban, hogy saját – alkotmányos jogaikkal élő – polgáraidat lejárasd...

HIVATALOSAN IS ÖSSZEÉR AZ ORBÁN-MÉSZÁROS VAGYON, AMERIKÁBAN IS VIZSGÁLJÁK A MICROSOFT MAGYAR MUTYIJÁT - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ 
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.08.24.


Index: Tiborcz összeállt Mészárosékkal

Jelentősen átalakul a Mészáros Lőrinc-féle Appeninn Holding Nyrt. tulajdonosi szerkezete és menedzsmentje, a Konzum-csoport és a Tiborcz István érdekeltségében lévő BDPST ugyanis stratégiai partnerségre lép. A Budapesti Értéktőzsdén bejelentett tranzakciónak megfelelően a Konzum PE Magántőkealap értékesíti a tulajdonában lévő 20,59 százalékos részvénycsomagot a Tiborcz István érdekeltségében lévő társaságnak. Tóth Judit vezérigazgató elmondta: a BDPST Group prémiumkategóriás ingatlanokra fókuszál, elsősorban leromlott állapotú, műemléki épületek helyreállítására. Az Appeninn pedig éppen jól jövedelmező ingatlanokat keres.

WSJ: az amerikai hatóságok is nyomoznak a magyar Microsoft-botrány miatt

Az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet (SEC) is vizsgálja, hogy a Microsoft 2013-2014-ben korrupciós ügyletekbe keveredhetett-e Magyarországon – ismertette a WSJ cikkét a Népszava. A hivatali gyanú szerint az IT-óriáscég a szoftvereit közbeiktatott vállalkozásokon keresztül értékesítette a magyar kormányzati intézményeknek, a haszon jelentős része ezeknél a cégeknél csapódott le. Azok pedig a profitból magyar kormányzati tisztségviselőket fizethettek le. A WSJ-nek nyilatkozott David Howard, a Microsoft egyik vezetője, aki lényegében megerősítette a hírt: eszerint a Microsoft tud arról, hogy 2014-ben “valószínűleg szabálytalanul járt el”. A gyanús tranzakciók 2013 és 2014 között zajlottak, és az amerikai hatóságok vádja szerint öt másik országban is hasonlóan járhattak el a Microsoft képviselői. A Népszava információja szerint a 2014-es választások után az uniós támogatásból bonyolított állami informatikai fejlesztések kulcsszereplője lett Tiborcz István, illetve testvére, Tiborczék emellett 2015-ben jelent meg tulajdonosként a szoftverek kereskedelmével is foglalkozó HCS Experts nevű cégben. Tiborcz érezése után a HCS árbevétele hirtelen megduplázódott, közel egymilliárd forintra nőtt

RTL Klub: Áder közelében ünnepelt a nemzetbiztonsági kockázat Naffa

Zaid Naffa tiszteletbeli konzuli tevékenységével kapcsolatban semmilyen kockázat nem vetődött fel. Ezt válaszolta az RTL Klub híradó kérdésére a külügyminisztérium, miután a nemzetbiztonsági átvilágítson korábban megbukott jordán diplomata a díszpáholyból nézte végig az Augusztus 20-i állami ünnepséget, Áder Jánostól néhány méterre. Zaid, a szerteágazó Naffa család budapesti feje Jordánia tiszteletbeli konzuljaként épített ki szoros kapcsolatot fideszes politikusokkal. Zaid Naffa tavaly lett igazán híres, amikor kiderült az FBI által is körözött – de 2017 januárjában elhunyt – szaúdi üzletemberrel, Gaith Pharaonnal együtt kérelmet adott be a magyar hatóságokhoz, hogy megszerezze az állampolgárságot. A szaúdi milliárdos kérelmét Áder János köztársasági elnök utasította el, Zaid Naffaé pedig a Terrorelhárítási Központ átvilágításán akadt fenn a kockázatok miatt. Zaid Naffa már az első Orbán-kormány idején is kérte a magyar állampolgárságot, de akkor is elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon.

HVG: a német sajtó lebuktatta a magyar közszolgálati álhírgyárat

Egy hete Marie-Thérèse Kaiser nyilatkozott a magyar királyi tévének arról, hogy már nem mer Hamburg belvárosában kimenni az utcára. Csak az marad ki a riportból, hogy a megszólaló a Hamburgtól bő 50 kilométerre fekvő Rotenburg városka AfD-szervezetének az elnöke. A nyáron aztán több német sajtóorgánum is felkapta a témát, most az NDR forgatott róla egy hatperces beszámolót. A magyar érintettek megtagadták ebben a nyilatkozatot, de az egyik “német járókelőnek” álcázott AfD-politikus vállalta az interjút. Ebből kiderül, hogy fogalma sem volt arról a hamburgi házról, amely előtt a magyar választási kampányban horrorsztorikat mesélt, nem az adott kerületben él, sőt nem is a városban. Azért ott forgatott az M1-gyel, mert úgyis arra volt dolga. Egyébként a tudósító-szerkesztő hívására vett részt a forgatáson.

Privátbankár: az oroszok elvesztettek egy atomrakétát

Elkezdődött annak az atomrakétának a felkutatása, amelyet az orosz vezetés még hónapokkal ezelőtt veszített el – erősítették meg közvetlen források és az amerikai hírszerzés. A CNBC híre nyomán a Privátbankár azt írta: a tavalyi sikertelen teszt után tengerbe csapódott rakétát a Norvégiától északra eső Barents-tengerben kezdik kutatni. A nukleáris meghajtású töltetet három egység kutatja, ebből egy tudja biztonságosan kezelni a fegyver nukleáris részét. Putyin még márciusban mutatta be a világnak az új rakétákat, amely a hírek szerint bárhová képes eljutni a Földön, ennek ellenére még egyik tesztkilövés sem járt sikerrel.

KAMPEC DOLORES LXXXI. - DÖMPER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.08.25.


Ott ücsörgött hát Béla a kocsma udvarán barátságosan lapogatva a plüssmedve hátát, olyan titkokat tudva meg tőle, mint még soha senki, és örök barátságot kötve persze, amitől viszont a rigók, a macska és a patkányok is fölhúzták az orrukat. Bár ez a madaraknak nehézkes volt, de megoldották mégis, látszódjon, nehezen veszik, hogy a cimborájuk odahagyta őket egy mahomet szőrmókért, hogy azt ölelgeti, sutyorog vele, megminden. Mert sem a rigók, sem a macska, de a patkányok sem tudták, ezek a csatornalakók is csak sejtették, mert okosak voltak nagyon, hogy Bélát foglyul ejtette az idő, nem ereszti, és dobálja ide meg oda, akárha száraz falevelet az orkán, s valljuk meg, olyan is volt. Eres, meg sárga és piros, valamint eléggé aszott is, mert nem volt már mai gyerek egyáltalán, ahogyan azt már tudhatjuk.

Ilyen anzikszot rajzolt az élet ide, az udvarra, és az Isten, aki most perszehogy elődugta a mocskos pofáját, de nem a templom tornyából, á, egyáltalán, hanem egy cafatos felhő mögül, és felsóhajtott, hogy de szép, aztán elindult az íróasztalához, hogy hozza a gépet megörökíteni ezt a csodát, hogy máshol is alkothasson ilyet, mert nem volt képzelőereje neki egy csöpp sem, magunk közt szólván. Úgy vélte ezért, hogy majd Nyújorkban is, vagy Csikágóban, a füstölgő utcákon egy nagy néger kezébe is rak egy még nagyobb medvét, részegen persze, s ettől ez a nagydarab néger majd dicséri őtet, így hitte. Ebből is látszott, hogy ez az Isten nemhogy tehetségtelen, hanem még hülye is, és egyáltalán nem olyan, mint amilyennek a bádogbános azt képzelte, mert ő nem találkozott vele soha, a Béla viszont többször is, sőt, pertu, meg cimboraság.

Ezért mondhatta neki most is meghitt barátsággal, hogy na, húzzál már a francba, és az Isten még csak meg sem sértődött, mert hány ilyet, sőt, sokkal durvábbat kapott a világ összes nyelvén minden percében a végtelen életének. És ebből sem jött rá, hogy őt voltaképp nem szeretik, nem is félik, de ez sem érdekelte, mert mondom, egy kicsit debil volt. Amikor Béla elhajtotta őt illetlenül, el is oldalgott, amit onnan lehetett tudni, hogy a háromszögletű szeme a felhők közül eltűnt, és egy kószát dörrent az ég, de csak egy kicsit, tényleg csak egy csöppet. Béla azt hitte tehát, és ezt közölte is a medvével, hogy teljes a szabadság, ám, ha nem lett volna részeg, tudta volna, rájött volna, hogy az Istent ugyan elzavarhatja, de az idő fölött nem rendelkezhetik, és ez a mókamester azt tesz vele, amit csak akar, és amikor csak óhajtja...