2016. március 2., szerda

TRAGIKUS, DRÁMAI, VIDÁM, VICCES CSALÁDOK

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2016.03.02.

Miért vonzanak minket a családtörténetek? Magyar művészek közelítenek a kérdéshez a Trafó helyes kis videójában.

Csütörtökön (
este 8-tól a Trafóban) William Yang Ausztráliában élő kínai fotós meséli el családja titkos történeteit.
Ennek apropóján a Trafó családspecialista magyar művészeket kérdezett a témáról videójában, melyet melegen ajánlunk, és nem csupán azért, mert Esterházy Marcell, Háy János és Fekete Ibolya mellett lapunk színikritikusa, Tompa Andrea is felbukkan benne.

ITT LÁTHATÓ

A POLITIKAI HELYZET ŐRÜLT KÖVETKEZMÉNYE

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgraboeszki
2016.03.02.


Azzal magyarázta a Fidesz a meglepő mértékű vasárnapi kudarcot, hogy
  1. Salgótarján valami kommunista zárvány, 
  2. és különben is, a Jobbik sokkal nagyobbat bukott.
Pedig hibáznak, ha tényleg ezt gondolják, és nem csak a választóik felé próbálnak erőt mutatni. A trend világos, ebbe illeszkedett vasárnap Salgótarján is, vagy ha úgy tetszik, ezt erősítette meg:
közvélemény-kutatást még meg tud nyerni a Fidesz, de választást már nem

Az nem magyarázat, hogy az időközi választások hagyományosan protesztjellegűek, ellenzékben ezeket mind behúzta a Fidesz. Mert 2010-2104 között behúzta kormányon is. Meg Salgótarján sem az a példaértékű baloldali hely ma már: 2006-ban és 2010-ben is nyerni tudott a Fidesz. Most még Thürmer elvtárs se tudott segíteni rajtuk, hiába vetették be...

ITT OLVASHATÓ 

ZUHAN A FIDESZ NÉPSZERŰSÉGE, TALÁN ÁDER JÁNOS ÁLLÍTJA MEG?

NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.03.02.


A Medián szerint a Fidesz szavazók 78 százaléka EU-párti, közben a párt népszerűsége is csökken. Matolcsy fizetése viszont emelkedik. Nyakó István nem hagyja annyiban. Itthon a Saul fia alkotógárdája. Szerdai hírek.

Hardcore videó

„Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához a kifogását részben elutasító nemzeti választási bizottsági döntés miatt" – közölte a szocialista Nyakó István. Az NVB szerint a kopaszok múlt kedden ugyan jogsértőek voltak, de az NVI nem hibázott, és Erdősiné sem követett el jogsértést” – írja az Index, közben a 444 megszerezte és nyilvánosságra hozta azt a térfigyelő kamerás felvételt, amelynek alapján a Nemzeti Választási Bizottság „nem látta bizonyítottnak”, hogy Nyakót bárki is akadályozta volna. Ennek ellenére, nem lennénk meglepődve, ha Nyakó épp ezt a felvételt viszi corpus delictiként a bíróságra...

ITT OLVASHATÓ

MNB: AMIT ELLOPTUNK, AZ MÁR NEM KÖZPÉNZ

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.03.01.


A Fidesznek régóta becsípődése, hogy nem hagyják őket nyugodtan lopni. Előbb a közadatigénylést nehezítették, majd a Posta üggyel elindult egy új folyamat: egyesével titkosítják az állami pénzzel sáfárkodó szervezetek viselt dolgait, most éppen Kusza Szem látnok és jegybankár urunk 200 milliárdos dőzsölését igyekeznek eltakarni a kíváncsi szemek elől. Természetesen a képviselőknek fogalma nincs miről van szó, mi az amiről szavazni fognak, és szabad szemmel jót láthatóan le is szarják az egészet.

De a legszebb a mutyi indoklása:

„Alapítvány létesítése esetén tehát a vagyon olyan mértékű elkülönülésére kerül sor, amely alapján az is megállapítható, hogy az alapító által juttatott vagyon elveszíti közvagyon jellegét. Annak ellenére tehát, hogy az alapító korábban közvagyonként gazdálkodott az alapítvány javára juttatott vagyonnal, ez a vagyontömeg — kikerülve az alapító vagyonából és annak felügyelete alól — egy újonnan létrejövő jogi személy tulajdonába kerül, ezáltal pedig köztulajdon jellegét is elveszíti.”

ITT OLVASHATÓ

ZAJLIK A HÁBORÚ A KÉSZPÉNZ ELLEN

MANDINER BLOG
Szerző: Redakció
2016.03.02.


Miért vált sürgőssé a készpénz elleni háború?

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke 2016. február 15-én bejelentette, hogy az EKB komolyan fontolóra vette az 500 eurós címlet kivezetését. Egy nappal később Larry Summers, korábbi amerikai pénzügyminiszter a Washington Postban megjelent cikkében a 100 dolláros kivezetése mellett érvelt. Míg az 500 eurós teszi ki a forgalomban lévő eurók értékének 30%-át, addig a 100 dolláros esetében ez az arány 80%. Az elmúlt hetekben a készpénz visszaszorítására vagy teljes betiltására vonatkozó véleményt fogalmazott meg több „tekintélyes” nyugati lap és véleményformáló: Financial Times, Bloomberg, Harvard professzor...

ITT OLVASHATÓ

NEM KOPASZOKKAL KELL BIZTOSÍTANI A MOZGÁSSÉRÜLTEK JOGAIT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Mészáros Sára
2016.03.02.


A múlt kedden a Nemzeti Választási Iroda portáján (a kiváló törvényi környezetnek köszönhetően) kialakult rövidtávfutási verseny legalább indokolttá teszi, hogy a fiatalok közoktatásban eltöltött értékes perceiket lépcsőzéssel és padugrással töltsék. Hiszen a jövőben talán erre lehet számítani minden hivatalos ügyintézésnél.

A népszavazási kezdeményezés ügyében ugyanis az nyer (annak a kérdését fogadja be a hivatal), aki egy témában elsőként pecsétel a Kék-túra dobozhoz hasonló, nem hivatalos pecsételőeszközön, ami, Pálffy Ilona NVI-elnök innovációja, hogy ne kelljen vitatkozni az egyes kezdeményezések hivatalba-beérkezési időpontján.

A múlt keddi, nem éppen barátságos mérkőzésen, ugye, Nyakó úr érkezett először a hivatalba (1-0), a szintén ebben, a vasárnapi zárvatartás témájában népszavazást kezdeményező Erdősiné lépett be mégis elsőként az épületbe (1-1), majd az izgalmas közjáték után Erdősiné papírjára került pecsét először (1-2), de Erdősiné papírjára segítője pecsételt, és a NVI hétfői ülésének értelmében felmerült, hogy mással pecsételtetni nem lehet, és kis híján Nyakó úr beadványa került érdemi vizsgálat alá (2-2).

ITT OLVASHATÓ

NEMZETI BANKRABLÁS

FALRAMENTAPARLAMENT
Szerző: Vágó Gábor
2016.03.02.


Ismert tettesek kirabolták a Nemzeti Bankot. A kár 260 milliárd forint. A pénzből a bankrablók luxusingatlanokat és műkincseket vásároltak. Az elkövetők tettüket azzal indokolták, hogy törvényi védelmet élveznek.
A tegnapi napon a gyors lefolyású törvényalkotás során 260 milliárd forint elvesztette közvagyon jellegét. Ez a pénz a magyar költségvetés 1,5 %-a, közel kétszázezer ember egy éves minimál bérére lenne elegendő összeg. Minden magyar dolgozónak közel 60.000 forintja bánja a közvagyontalanítási trükköt.
A magyar gazdaságpolitika Zeuszának, Matolcsy Györgynek fejéből pattant ki a Pallasz Athéné alapítványok ötlete. Egy éve az unortodoxia guruja még azt mondta, hogy az alapítványokkal közpénzből épít  közvagyont. Mára ez elvesztette közvagyon jellegét. De mint tudjuk, közvagyon nem vész el, csak átalakul. Például luxusingatlanná. Egy kastély itt, néhány budai luxusvilla ott. Simán lehet parlagoltatni egy 2,7 milliárdos rózsadombi ingatlan komplexumot. Ha már annyira jól megy, bőven áron felül is lehet luxusirodaházat venni. Úgysem tudja senki, kinek is megy haszon, mert offshore cégekkel megy a business. Akkora a habzsidőzsi, hogy kell a Várban egy saját borétterem is, ahol méltó módon mulathat a műkincs vásárlási lázban égő  úri közönség.

ITT OLVASHATÓ

ÚJ-ZÉLAND: ÍGY POLITIZÁLNAK A VILÁG TÚLFELÉN

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Daniel Corsano
2016.03.02.


Új-Zéland, akárcsak Ausztrália vagy Kanada, hivatalosan alkotmányos monarchia, melynek államfője II. Erzsébet. A brit királynőt a főkormányzó képviseli, aki hagyományosan a miniszterelnök és a kabinet tanácsait követi. Választási rendszere a Westminster rendszeren alapul és sokáig annak vegytiszta képviselője volt, de az elmúlt évtizedekben komoly változásokon esett át.
Az államberendezkedés
Új-Zéland Nagy-Britanniához hasonlóan nem rendelkezik formális alkotmánnyal. Alkotmányosságának kerete a brit és új-zélandi parlamentek egyes határozataiból, az országot a brit koronához csatoló waitangi szerződésből és alkotmányos konvenciókból áll össze. Államigazgatásának rendszere 1852-ben egy alkotmányossági határozatban lett meghatározva, majd 1986-ban megerősítve. Az alkotmányos jogok védelme a szokásjogon alapszik, amely 1990-ben és 1993-ban az emberi jogokról szóló határozatokkal lett kiegészítve, de, legalábbis elméletben, egyszerű parlamenti többséggel megszüntethető. Az alkotmányossági határozat választja szét a három hatalmi ágat is: a végrehajtó ág az államfő és a kabinet, a törvényhozó testület a parlament, az ítélő testület pedig a bíróság.
ITT OLVASHATÓ

4 DOLOG, AMIT VÉLETLENÜL SE FELEJTS OTTHON, HA ÜZLETI ÚTRA MÉSZ

BUSINESS & CAFÉ
Szerző: Kovácsová Kornélia
2016.03.02.


Összecsomagolni és a legjobb darabokat kiválogatni egy üzleti útra, a férfiak számára is igényes feladat.
Már induláskor érdemes odafigyelni, milyen stílusban utazol. Átszállás, rohanás a repülőtéren, vagy vasútállomáson, elcsípni az utolsó taxit.
Olyan élethelyzetek, melyekhez elengedhetetlen a kényelmes ruha és a praktikus kiegészítő.
Nézzük, mi kell ahhoz, hogy egy hosszú, üzleti úton se kelljen lemondanod kedvenc darabjaidról.


ITT OLVASHATÓ

NEM ÉRTED A TANANYAGOT? HÜLYE VAGY!

BEZZEGANYA BLOGSzerző: egy szülő
2016.03.02.


Miért nem vittem a negyedikes fiamat iskolába? Lassan négy év telt el azóta, hogy beléptünk az iskola kapuján.
Pedagógus végzettségű házaspárként az egyetemen mindent megtanultunk az alternatív pedagógiáról, korszerű módszerekről, amit lehet. Fiam négyes-ötös tanuló, mégis érzem a rendszer hiányosságait.
Sajnos Magyarországon hatalmas szakadék van az óvoda s az iskola között. A vegyes csoportok sem kedveznek annak, hogy a nagycsoportosok egy picit az iskolára hasonlító légkörben létezzenek az óvoda utolsó évében. Van az oviban kötelező foglalkozás, de az a negyven perc össze sem hasonlítható a kisiskolásokra első osztályban rázúduló követelményrendszerrel. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy az ovi utolsó évén változtassanak!
Negyvenöt percig egyhelyben ülni még a nagyobbaknak is erőpróbát jelentő feladat, nemhogy egy hatévesnek! Folyamatos koncentrálás, napi öt óra, ebéd és négyig napközi, ahol szintén tanulás is folyik.
Harmadik-negyedik évre a tananyag mennyisége erőteljesen megnövekszik, egyre több mindent kell bebiflázni. A tanítók muszáj, hogy kövessék a tantervet, mert különben nem tudják befejezni az anyagot.
ITT OLVASHATÓ

MEKKMESTER KOCSMÁT NYIT A VÁRBAN

BAL-RAD BLOG
Szerző: Admin
2016.3.02.


Az várhatóan nem fog kiderülni mennyi közpénz felhasználásával vágnak bele a kocsmabizniszbe a hétfői törvénymódosítás miatt. De legalább a Döbrögi vejkó volt cége is kap megbízást – írja a Magyar Narancs.
A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Úri utcai ingatlanában, a régi budai városháza épületében borozó, (Vino Veritas) bormúzeum és étterem is lesz. Néhány méterrel odébb, a Lónyay–Hatvany villában pedig még egy étterem, plusz egy művészeti galéria is. A díszvilágításért az ELIOS Zrt. felel.
Az Magyar Nemzeti Bank alapítványa, a PADA 2014. decemberi közleménye szerint az alapítvány a régi budai városháza patinás épületében „Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező Doktori Iskolát kíván üzemeltetni 2016 szeptemberétől”.
Mekkmesterék újragondolhatták a koncepciót, mert a Narancs által Budapest Főváros Kormányhivatalától kikért építési engedélyek és egyéb dokumentumok szerint a pincében és a földszinten borozó, bormúzeum, étterem és bemutatótermek nyílnak majd, az igazgatási és oktatási funkciók pedig az emeletre és a tetőtérbe száműzettek a tervek szerint. A jegybankelnök unortodox megoldások iránti hajlama eddig sem volt ismeretlen, a borozóval vegyített angol nyelvű doktori iskola azonban kétségtelenül újabb minőségi ugrás a munkásságában.

A LOPÁS ÚJ NEVE AZ, HOGY ELVESZIK A KIÖZVEGYON-JELLEGE

MUTYIMONDÓ - ÁTLÁTSZÓ
Szerző: mutyimondó
2016.03.02.Ezekről ne maradj le!
Mostantól sűrű homály fedi a Posta és az MNB ügyeit (444HVG24)
Lopott autók simán átmennek az eredetiségvizsgálaton (Átlátszó)
Kérjük a tippeket, hogy mennyi megy majd el turizmusra! (444)
A lopás új neve az, hogy „elveszik a közvagyon jellege”
Sokan azt sem tudták, hogy miről szavaznak, mégis eldőlt: a Magyar Posta és az MNB pénzköltését sem fogjuk tudni nyomon követni. A törvénymódosítás alapján a Magyar Nemzeti Bank titkosíthatja az érdekeltségébe tartozó gazdasági vállalkozások és alapítványok dokumentumait. Matolcsy fizetését pedig havi ötmillió forintra emelték. (444HVG24)
Lopott autók simán átmennek az eredetiségvizsgálaton
Bírósági döntések szerint, ha az eredetiségvizsgálók mulasztása miatt kerül forgalomba egy lopott jármű, amelyről később ez kiderül, és a tulajdonos elbukja az autót, a szakemberek megúszhatják a kártérítési felelősséget. Több ilyen ügy került már nyilvánosságra. Egy hasonló témákban járatos ügyvéd szerint a KEKKH-nak, azaz az illetékes hatóságnak is felelnie kell az okozott kárért. (Átlátszó)
Szép összegeket biztosít be magának a pártközeli őrző-védő cég
A fideszes rendezvényeket, így a Békemeneteket, továbbá focimeccseket is biztosító Valton-Sec Kft. a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság és a Honvédelmi Minisztérium közbeszerzésén is jól szerepelt. Előbbi 1,1 milliárd forintot fizet a közösen ajánlatot tevő Pfm Kft.-nek és Valton-Sec Kft.-nek. Utóbbi pedig 123,6 millió forintot töm az őrzési feladatokat ellátó cég zsebébe. A kft általában fideszes rendezvényeket biztosít. (Átlátszó)

GYŐZELEM, INGYEN ADJA KI AZ ADATOKAT A SZÉPMŰVÉSZETI!

ÁTLÁTSZÓ BLOGSzerző: Erdélyi K
2016.03.02.


Baán László igazán nagylelkű velünk, köszönjük.

Meg kell hagyni, tud alkudni a Szépművészeti Múzeum.
Először azt mondták, hogy igénylésenként 60-80 munkaóra alatt, és 1.500 Ft/óra költségtérítésért, vagyis összesen 450.000-600.000 forintért cserében adják ki az általunk kért közérdekű adatokat, miszerint
– 2006 és 2016 között kiknek adtak kölcsön műtárgyakat (1 igénylés),
és Baán László főigazgató 2004-es kinevezése óta
– kiknek adta bérbe a termeit a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria (2 igénylés)
– kikkel szerződött nettó 5 millió forintot meghaladó értékben a Szépművészeti és az irányítása alá tartozó Nemzeti Galéria (2 igénylés)

ITT OLVASHATÓ

JANUKOVICS ELNÖKKÉNT TÉRNE VISSZA UKRAJNÁBA

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2016.03.02.


Viktor Janukovics “volt” ukrán államfő visszatérne Kijevbe, hogy újra elfoglalja az államfői posztot, – erről ügyvédje, Vitalij Szergyuk nyilatkozott. Bár Janukovics visszatérése egyelőre alaptalan álmodozásnak tűnik, a visszarendeződés politikai és gazdasági feltételei lassan beérnek.
A jelenlegi ukrán vezetők támogatottsága mélypontra jutott; Petro Porosenko alig 17 százalékos támogatottságával nem nevezhető legitim vezetőnek, Arszenij Jacenjuk támogatottsága pedig olyan szintre süllyedt, hogy demokratikus úton nem jutna be még egyszer a parlamentbe. Nemcsak, hogy az EuroMajdan vezetőinek ígéretei nem teljesültek, de az atlantista kormány két év leforgása alatt olyan gazdasági katasztrófát idézett elő, hogy Odessza kormányzója, Mihail Szaakasvili szerint rekord gazdasági növekedés esetén is legkevesebb tíz évbe telne, mire az ország visszajutna a Janukovics-korszak megélhetési viszonyainak szintjére. 

ITT OLVASHATÓ


VAKMAJOM

ALAPBLOG
Szerző: Vakmajom
2016.03.02.

A februári follow through után még egy viszonylag szélesebb emelkedő nap így a szezonálisan kedvező hó elején.
Eközben Venezuelában: lassan próbálják az államosításokkal a gazdaságot elpusztító Chavez-rezsim kártételeit reparálni, most a korábban szintén beállamosított aranybánya-szektorban (ahol persze kvázi le is állt a termelés, az állam mindent lerohaszt). Venezuela és a washingtoni székhelyű Gold Reserve Inc. közös vállalatot hoz létre meghatározott területeken való bányászkodásra, melynek keretében az amerikai vállalat 5 millárd dollárt (!) fektet be, amiből csak 2 megy a kitermelésre, 3 megy az államhoz, ami ugye a csőd szélén tántorog. Elég vaskos „koncessziós díjnak” tűnik, de ez már legyen a magánbefektetők kockázata.


ITT OLVASHATÓ

AZ ÉRDEKVÉDELEM NEM PÁRTPOLITIKA

A VÁROS MINDENKIÉ
Szerző: A Város Mindenkié csoport
2016.03.02.Érdekes visszajelzéseket kapunk mostanában A Város Mindenkié (AVM) csoport politikai tevékenysége kapcsán. Mióta ismert lett, hogy A Város Mindenkié felkérte Szél Bernadettet, az LMP frakcióvezető-helyettesét, hogy nyújtsa be a szabálysértési törvény módosítására vonatkozó javaslatunkat az országgyűlésnektöbben megriadtak attól, hogy csoportunk eddig nyíltan kimondott pártpolitikai függetlensége ellenére mégis egy párthoz, pontosabban az LMP-hez kötött pártpolitikát folytat. Nem mentegetőzünk, hisz nincs miért, egyszerűen csak szeretnénk leírni az ezzel az együttműködéssel és általában a pártpolitikával kapcsolatos álláspontunkat.

A Város Mindenkié hajléktalan emberek jog- és érdekvédő csoportja, alulról szerveződő civil csoport, melynek tagjai hajléktalan emberekből, hajléktalanságot megtapasztalt, illetve lakásszegénységben élő emberekből, valamint középosztálybeli aktivistákból áll, akik tenni akarnak egy igazságosabb társadalomért.


Csoportunk megalakulása, azaz 2009 óta küzd a hajléktalan emberek hatósági üldözése és a hajléktalanság kriminalizációja ellen.


ITT OLVASHATÓ

SZERVUSZ NÉP!

A HUNVALD-ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldügy
2016.03.02.


   Olyan öröm vót, hogy csuda. A részeg révkapitányt kimentették, mer vízbeesett a csodálattól. Esz nem tud úszni.
   És a vendéklőben, mer bementem egy rumra, így szólék uralkodóilag.
   - Hej, kocsmáros! Az egész birodalom asz én vendégem!
   A révkapitány térdrehulla:
   - Éljen a király!
   És mindenkinek esz volt a véleménye. És akkor emelém poharamat:
   - Mától kezdve pertuban vagyok a lakossággal! Szervusz nép! - és ők üvölték "szervusz király!"
   És ittunk és összeölelkeztünk.
(Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány - Őfelségem, I-ső Fülig Jimmy naplója

ITT OLVASHATÓ

MEGPRÓBÁLNI AZT A FRÁNYA AMERIKÁT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tamás
2016.03.02.


A mai posztban egy érdekes időugrást hajtunk végre (amúgy Tarantino módjára, ha már a napokban volt az Oscar-gála), hiszen a múlt héten már olvashattátok Tamás írását arról, miként élte meg az első tíz napot Los Angelesben. A mai poszt arról szól, hogyan jutott el egyáltalán odáig, hogy felmerüljön az Amerikába költözés lehetősége. Lesz benne váratlan fordulat bőven! (A képekért és a videóért köszönet a szerzőnek!)

„Mint a tündérmesékben úgy kezdődött. Elhatároztam, hogy bár jó és fontos állásban dolgozom - videós újságíróként az ország legnagyobb bulvárlapjának weboldalánál -, azért mégiscsak meg kéne próbálni ezt a fránya Amerikát.

Évek óta pörögtem azon, hogy valamilyen külföldi lehetőséget találjak. Újságíróként sokat jártam külföldön, sőt abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy hónapokig taníthattam vagy dolgozhattam más országokban. De ez még a válság előtt volt, amikor az alapítványok, újságok, televíziók nem sajnálták a pénzt arra, hogy lehetőségeket adjanak.


2008-ban bezárult ez a nagyon is széles kapu és aztán semmi. Közben persze a gondolat azért ott maradt: milyen volna külföldön dolgozni? Mi volna, ha nem lenne ez az egész valami ideiglenes?


ITT OLVASHATÓ

SAJGÓ TARJÁN, IDEGES A HATALOM

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.03.02.


A magyar közélet unalomig ismételt tétele szerint a Fideszen túl alig van élet, az ellenzéki pártok vegetálnak, és miközben a demokráciáért aggódnak sokan, Orbánék lazán kapnának kétharmadot egy előre hozott választáson. Ezt támasztja alá a hét végén közölt közvélemény-kutatás is: a Fidesz mögött a tátongó űr.

Mégis ideges a hatalom. Kopaszokkal védi magát, idegenek ellen uszít, központilag szervezi mindenki lejáratását, aki leleplezi a milliárdokért hirdetett kormányzati sikerek hamisságát. És az elmúlt hetekben láthatóvá vált: van miért idegesnek lennie. Az Együtt megtette, amit eddig senki, és tüntetést szervezett Orbán Viktor évértékelőjére. A hét végi közvélemény-kutatás szerint a párt ugyan a többi „törpével" együtt az egy százalékot sem éri el, az Orbán elleni tüntetésre hívó felszólításukat látható, a hatalom által is érezhető tömeg követte...

ITT OLVASHATÓ

VÉGE A GONDTALAN ÉVEKNEK

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.03.02.A generációmnak, az életünknek a legszebb eseménye a Fal leomlása volt és marad. Mert a szabadság hiányának végét jelentette. Az igazságosságot, és az önállóságot. Mert mágikus események voltak, amelyeknek megteremtői az emberek voltak. A kelet-európai nemzetállamok ugyanakkor egy nagyobb közösség tagjai lettek, az Európai Unióé. Olyan volt, mint egy mese, egy hihetetlen felszabadulás, amely ma is hagyott nyomokat bennünk, bár csak mint vágyálom iránti nosztalgia, mert csúnyává vált és veszélybe került.

Nem az akkor végbement átalakulás volt a történet vége, hanem a Szovjetunió összeomlása. Oroszország korlátok közé került, a démont megszelíditették és el kellett indulnia a demokrácia felé. Gorbacsov mosolya alapján bízni lehetett abban, hogy ez az ország elindul a civilizáció és a modernizáció felé. Gorbacsov olyan volt, mint mi. Ma Oroszország, helyesebben a vezető osztálya a csúnyább arcát mutatja. Visszatért a 19. század régi hatalmi politikájához a 21. század eszközeivel, amely nem hátrál meg az erőszaktól, a háborútól. Putyin félelmet kelt. Úgy tűnik, nem tud mást tenni...

ITT OLVASHATÓ

A MÁSODIK JELZŐRENDSZERRŐL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.03.01.


"Orbán Viktor szerint a következő évek „irgalmas vitája” lesz, hogy Magyarország csatlakozni akar egy, a mostaninál mélyebb európai integrációhoz, egy „európai egyesült államokhoz” és azon belül az eurózónához, vagy pedig önálló gazdaság- és nemzetpolitikát kíván folytatni."

Ezt itt megint csak azért teszem ide, hogy megmaradjon, hogy olyanok is emlékezzenek rá, akik tudnak olvasni (attól tartok, nem sokan maradnak ilyenek, a vidéki futballista arcátlansága minden képzeletet felülmúl, hamarosan várható a kötelező analfabéta képzés bevezetése)...

ITT OLVASHATÓ

HURRÁ, SZAVAZUNK!

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2016.02.01.


„Magyarország demokratikus elvek mentén működik, és ez tükröződik a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyában is: a három legfőbb hatalmi ág (a törvényhozó, a végrehajtó hatalom, valamint az igazságszolgáltatás) egymástól függetlenül működik. A felosztás nem engedi, hogy bármelyik ág magához ragadja a hatalmat, és önkényesen alakítsa az ország és a benne élő állampolgárok életét, hiszen a hatalmi ágak azon túl, hogy függetlenül működnek egymástól kölcsönösen ellenőrzik egymás működését. Ezt hívják a fékek és egyensúlyok rendszerének.” (Magyarország alkotmányjogi berendezkedése)

Arra őszintén kíváncsi lennék, hogy a fent említett fékeket és egyensúlyokat miféle elvetemült alakok lophatták el, és vajon mire tudták otthon felhasználni. Talán beleépítették egy tradicionális alföldi csettegőbe vagy valamilyen ravasz módon hurkát töltenek vele disznóöléskor? Elég sok mindenre fel lehet használni ezeket a hasznos holmikat.

Azt senki sem mondta a fülkeforradalom után, hogy az ilyesmiket nem szabad hazavinni...

ITT OLVASHATÓ

ISTEN ÓVJA SALGÓTARJÁNT - ÉS MINKET IS EGYBEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.03.01.


Az áldást – vagy átkot, inkább ez utóbbit cinikusan – Becsó Zsolt, ’Tarján fideszes országgyűlési képviselője kérte a Karancs aljára, és nem tudjuk, mire utalt buzgalmában. Ugyan láthatjuk, hogy a testvéri Szuhojok milyen mókát tudnak művelni a szakadárokkal Szíriában, de azért csak nem gondolhatott ilyen szeánszra, bár máma nálunk itt, Európa végein bármi megeshet.

Igaz, Kövér elvtárs ezt a hozzáállást már előre belengette, és ő igazán nem szokott viccelni a bajusza alatt, de nem is képes rá. Valamikor régen eltátotta a száját a vörösök ellen, és végleg úgy maradt. Azóta kötelek, kígyók és mindenféle más boszorkányságok kúsznak elő belőle, az átoknak nincsen az a formája, amelyet ki ne próbált volna, amióta maga odahagyta a közösséget még ifjúi liberális hévvel, aztán láthatjuk, hogy mi lett belőle. Mocsadék egy alak...

ITT OLVASHATÓ

"NEM AZOKNAK SEGÍT A CSOK, AKIKNEK A LEGNAGYOBB SZÜKSÉGÜK LENNE RÁ"

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.03.02.


A lakástámogatás önmagában nem segíti elő a demográfiai növekedést, a CSOK jelenlegi formája pedig akár növelheti is a társadalmi egyenlőtlenségeket, állítja dr. Szikra Dorottya, a Családpolitikák változóban című kötet egyik szerzője, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka és Szociálpolitika tanszékének adjunktusa.
 
Mi lehet az oka annak, hogy csak fokozatosan kerülnek napvilágra információk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CSOK)?
 
A háttérben húzódó okokban nem lehetünk teljesen biztosak, hiszen ezekhez kormányzati körökből kellene információt szerezni. Meglátásom szerint azonban ennek a „csepegtetéses” információközlésnek két oka lehet. Az egyik a közbeszéd politikai okokból való tematizálása. Erre jó példa a 2013-as népesedési csomag is, amit aztán 2014-ben részletekben jelentettek be. Ebből is arra következtethetünk, hogy a fokozatos információátadásban kormányunk jól bevett kommunikációs stratégiája.
 
A másik ok az előkészítettség hiányában keresendő. A CSOK-ot megelőző anyagok nem elérhetőek, így előfordulhat az is, hogy nincsen rendesen előkészítve a program, vagyis a közvélemény reakciója alapján halad előre a kormány. Mindenképpen tény azonban, hogy az előkészítetlen törvényeket egyfolytában korrigálni kell, mivel időközben derülnek ki olyan információk, mint a, a túl magas költségek, vagy a célközönséghez való elérés nehézségei...