2022. április 6., szerda

ORBÁN VIKTOR: MA BESZÉLTEM VLAGYIMIR PUTYINNAL ELÉG HOSSZAN – NEMZETKÖZI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ PERCRŐL PERCRE

NÉPSZAVA
Szerzők: Á.B., Á. Z.
2022.04.06.


A miniszterelnök először áll a nyilvánosság elé azóta, hogy pártja a Fidesz vasárnapi újra kétharmados többséggel nyerte meg a parlamenti választást...

ORBÁN: OROSZORSZÁG MEGTÁMADTA UKRAJNÁT, EZ AGRESSZIÓ

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, CSEKE BALÁZS
2022.04.06.


Orbán most a győztesek oldalán áll nem pedig a vesztesekén, szerencsére


Az újraválasztott magyar kormányfő szerint ez garantálja Magyarország biztonságát, egy EU-NATO-tagállam nem is lehet leszigetelt, egyébként pedig az orosz Vlagyimir Putyin mellet még a törökök és mások is gratuláltak neki a győzelemhez, de a Fidesz – a kormányfő szerint – a győzelem oldalán áll.

Orbán arról is beszélt, az ellenzék összeállása csak egy „csak a hatalomért” koalíció volt. Szerinte ez tiszteletlenség volt a választók fel, aminek csak az lehetett a vége, hogy megbuknak. A legnagyobb hiba szerinte az volt, hogy a fasiszták és a kommunisták is szepet kaphattak a koalicióban...

SZENTPÉTERI NAGY RICHARD: PUTYIN VÉGSŐ SORON MEGNYERETTE ORBÁN VIKTORRAL EZT A VÁLASZTÁST (PODCAST)

KLIKKFM
Szerző: SZENTPÉTERI NAGY RICHÁRD
2022.04.06.


A háborús helyzet rossz kommunikációjában, az előválasztásban és a politikai rendszerben látja az ellenzék vereségének okait Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász, politológus a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában vezette le, milyen hatással volt a háború a hazai választásra.


Amikor az első bomba becsapódott ukrán területre, akkor Orbán Viktor keleti, sőt egész politikája látványosan megbukott – fogalmazott Szentpéteri Nagy Richard.

„Ez a kudarc annyira látványos volt, hogy nem is gondolt bele senki, lehetne ezt másképpen magyarázni. Orbán Viktor sem találta meg ezt a magyarázatot még az első napokban sem, alighanem meglepődött a háború kitörésén.”

Tévedésen alapult az ellenzéki narratíva, amely Orbán és Putyin barátságát állította a középpontba. Itt nem barátságról van szó, hiszen a barátságot egyenlő felek kötik, itt az egyik markában van a másik – mutatott rá a szakértő.

„Orbán Viktor kezdetben nem találta a szavakat, aztán egyszer csak megtalálta és ez annak köszönhető, hogy rájött, a rendkívüli, a veszélyes helyzetben a Fidesz elveszítheti a választásokat. Mert valóban itt tartottunk, a morális pólusok világossá váltak, volt a jó és a rossz oldal.”

Orbán Viktor a rossz oldalon állt a háború kitörésekor, tett egy kísérletet, hogy átfordítsa az állami gépezetet a helyes irányba – mondta Szentpéteri Nagy Richard.

„Kiderült számára, hogy ez olyan nagy kommunikációs munka lenne, amelyet a választásokig nem lehet befejezni, ezért inkább elfoglalta, ekkor már tudatosan, a rossz oldalt. A cselekedeteiben eleinte bizonytalan volt a kormány, viszont megtalálta azt a néhány szót, amit ilyenkor mondani kell, ez a nyugalom és a béke volt.”

Addig, amíg a háború ki nem tört, a közösség egy jelentős része kormányváltást akart, amiről lehetett tudni, hogy instabilitással, bizonytalansággal jár, hiszen várható volt, hogy ebbe a Fidesz nem nyugszik bele – értékelte a korábbi felállást. Az emberek a háborús helyzetben azonban azt akarják, hogy nyugalom, béke és biztonság legyen, és ne legyen változás – tette hozzá.

„Ezt az ellenzék az első pillanatban nem értette meg, mire pedig megértette már késő lett, mivel az ellenzék - mint minden normális ember - a jó oldalra állt. Ebben a szörnyűséges háborúban vannak a jók és vannak a rosszak, és ezt csak így lehet értelmezni. A politikai értelmezése azonban egészen más, de ennek megértéséhez ki kell dobnunk az ablakon a morált, amit nem vagyunk képesek, és csak politikai ésszel kellene gondolkodnunk. Erre kizárólag a Fidesz volt képes. Ez vezetett oda, hogy a béke hírnökeként, biztostékaként maradt Orbán Viktor.”

A háború kitörésének harmadik napján az emberek egy részében már elkezdődött az a gondolat, érzet vagy félelem, hogy bele ne kerüljünk és néhány nappal később már oda jutottunk, hogy nehogy a magyar fiakat elvigyék a háborúba – emlékeztetett a politológus.

„A választás napján ez már odáig ért, hogy idős emberek, unokáikat féltvén, a Fideszre szavaztak és ez az utóbbi napok kommunikációjából kiderült - ahogy jönnek vissza az értékelések, hogy ki hogyan szavazott. Ha ma tartanák a választásokat az ellenzék még rosszabbul szerepelne, mint vasárnap. Az emberekben kihunyt a természetes morális reakció és a félelmet felváltotta a biztonság iránti vágy, amit Orbán Viktor tud képviselni.”

Szentpéteri Nagy Richard megerősítette, hogyha valaki, akkor a NATO képes megvédeni ezt az országot és nem Orbán Viktor – fogalmazott Szentpéteri Richard a Klikk FM műsorában.

BRUCK ANDRÁS: BÚCSÚ AZ ORSZÁGTÓL

FACEBOOK
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2022.04.05.


Önmagam megnyugtatására hétfőn elolvastam minden fellelhetőt az ellenzéki vereség eddig feltárt okairól. Ez egy jól ismert műfaj: mit, hogyan kellett volna csinálni és főként másképp. Nyilvánvalóan másképp, hiszen most sem sikerült. Még szavazatszámlálók okulásként a fészbukra kitett helyszíni tapasztalatai közül is elolvastam fél tucatot. Ebből a külön-külön rengeteg igazságból a következő néhány dolgot szűrtem le.

Negyedszer(!) is leszavazni a Fideszre, vagy inkább Orbán Viktorra, számomra a legmagasabb rendű erkölcsi kérdéssé vált. Olyan súlyú, mintha a németek a világháború után ismét Hitlerre szavaztak volna. Tudatlanságból, csodálatból, közönyből, dacból - bármilyen okból, mindegy. Csakhogy létezik személyes felelősség is, és ezt vasárnap a Fideszre szavazók és a a nem szavazók egyaránt megtagadták, amiért persze mindannyian nagy árat fogunk fizetni. Ők is. Freudnak lenne igaza, aki szerint az emberek többsége nem akar szabadságot, mert az felelősséggel jár, és a felelősség félelmetes? A személyes felelősség egy másik ide vonatkozó aspektusa, hogy senkinek nem muszáj évtizedeken át hülyén ülni az M1 a TV2, a Kossuth előtt, és hétpróbás gazembereknek a valósággal könnyen összevethető hazugságait egyetértően és csodálattal hallgatni.

Jóllehet, az a szó, hogy demokrácia, Magyarországon lényegében már rég értelmét vesztette, azért az a jelentése megmaradt, hogy például demokratikus rendszerekben politikusként nem tehetsz meg bármit. De ha bármit megtehetsz, előbb-utóbb mindent meg fogsz tenni. Vasárnap Orbán erre kapott felhatalmazást a rászavazóktól és a nem szavazóktól. Hamarosan látni fogjuk az első jeleit, hogy rendszerét a totálisan beteg és gonosz belarusz vagy az annál is gonoszabb, immár tömeggyilkossá is vált orosz modell irányába tervezi-e tovább fejleszteni. Számára azért pont ők lettek a követendő apafigurák, mert Európában rajta kívül csak Lukasenka és Putyin leválthatatlan. Kemény férfiak, mindhárman tudják, mi a jó a népnek.

Mostanra talán világossá vált, hogy engem nem az érdekel, hogy az ellenzéknek mit kellett volna másképp tennie, mivel a lehetetlent úgysem lehet megoldani, hanem, hogy az egyénnek mi a dolga, kötelessége, ha négyévenként kap öt percet arra, hogy bedobjon egy darab papírt egy nyíláson, rajta az ő saját jövőjére vonatkozó egyszerű kis jelzéssel. Na, ez nem sikerült Magyarországon most vasárnap sem legalább annyira, hogy az életünk itt értelmesen folytatható legyen. Máshol ezekből az X-ekből nagyszerű országok jöttek létre és maradnak fenn.

Már nem emlékszem, mikor hallottam először azt a mondatot, hogy meghalt, mert sérülései az élettel összeegyeztethetetlenek voltak. De tudom, hogy utána sokáig töprengtem ezen, úgy éreztem, hogy az élettel annyi minden összeegyeztethetetlen, de azért egyik sem vezet azonnali halálhoz. Aztán vasárnap este, amikor már biztos volt, hogy ezek ismét összeloptak, csaltak, hazudtak maguknak egy őket bármire feljogosító kétharmadot, eszembe jutott a kifejezés, némiképp kiterjesztett formában: Magyarország, a magyar nép összeegyeztethetetlen a jogrenden alapuló, szabad, nyugatos, demokratikus társadalmi létezéssel. Mert természetesen ez a választási katasztrófa nem csak az ellenzék csődje volt, hanem az egész magyar társadalomé, különös tekintettel azokra, akik a Fideszre szavaztak, és akik nem szántak erre öt percet. Ami meg az összeegyeztethetetlenséggel járó halált illeti, ez most itt a tetszhalál, de az élettani funkciók gyengülnek, lassulnak.

A HAZUGSÁG NAPJA

HVG360
Szerző: RÉVÉSZ SÁNDOR
2022.04.06.


Nem kell az önvádba belesüllyedni. Az eredmény mindenekelőtt a kormánypárt bűne. Nem az ellenzéké és nem a társadalomé, melynek többségét megfosztották attól a lehetőségtől, hogy kiemelje a fejét a hazugságok tengeréből. Vélemény.

Nem az igazság napja jött el, hanem a hazugságé.

Ez a választás a Fidesz szégyene. Orbán Viktoré és társaié. Nem az ellenzéké.

Nem érvényesültek a demokratikus választás kulcsfontosságú normái, amint ezt a nemzetközi ellenőrök is megállapították, nem először, de nélkülük is tudtuk. A demokrácia és a politikai erkölcs minden normáját és a jó néhány jogszabályt felrúgva előállított tízszeres előny a köztéri hirdetésekben, sokszoros előny a médiában a pártállami közmédiával együtt, a több nagyságrendnyi előny a kampánycélú pénzköltésben azt jelenti, hogy az eredmény irreális.

A demokratikus választás normái biztosítják, hogy ez eredmény megfeleljen a választópolgárok akaratának. Ha ezek nem érvényesülnek, akkor az eredmény ennek nem felel meg, nem reális, a törvényhozás és a kormány pedig nem legitim. Ennek a fentieknél még sokkal több jól ismert oka is van, ezeket részletesen leírtam a minap megjelent választástörténeti könyvemben, itt erre nem pazarolom a helyet...

TIMOTHY GARTON ASH: A HÁBORÚVAL AZ EU-NAK LETT EGY SOKKAL NAGYOBB PROBLÉMÁJA ORBÁNNÁL

24.HU
Szerző: INKEI BENCE
2022.04.05.


Az Oxfordi Egyetem professzora évtizedek óta foglalkozik Közép- és Kelet-Európa történelmével és politikai helyzetével, gyakran jár Magyarországon, és kedvelt céltáblája a fideszeseknek is. Timothy Garton Ash legutóbb a CEU-n tartott előadást, illetve tudósított az országgyűlési választásról is. A szavazás másnapján beszélgettünk Orbán Viktor európai mozgásteréről, az EU előtt álló alternatívákról és az orosz-ukrán háború lehetséges kimeneteleiről.

Régóta követi a magyar politikát, több választásról is a helyszínen számolt be. Melyik magyar választás eredménye döbbentette meg a legjobban?

Nem voltam ott mindegyiken, de az elsőn, 1990-ben igen. A legkedvesebb meglepetés ez volt: nem is feltétlenül maga a választás, hanem az egész folyamat. A legkellemetlenebb pedig 2010, illetve ott is az, ami utána következett. Sokakkal együtt én is tévesen azt feltételeztem addigra, hogy Magyarország már egy konszolidált demokrácia. A kilencvenes évek elején még attól tartottam, hogy sok veszély leselkedik a fiatal magyar demokráciára, de húsz év elteltével azt hittem, túl van az ország a nehezén.

Mit várt a mostani választástól?

Azt, amit a többség: Fidesz-győzelmet, de szűk többséggel. Abban bíztam, hogy ebben az esetben az EU végre erőteljesebben lép majd fel, az ellenzék pedig együtt marad, és a gazdasági helyzet ismeretében ez nem lett volna egy rossz kimenetel. De nem ez történt, és az ellenzéki eredményváró a Városligetben az egyik legszomorúbb buli volt, amin valaha részt vettem...

RÁJUK KELLETT VOLNA BORÍTANI AZ ASZTALT

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2022.04.06.


- Ruff Bálint politikai kommunikációs tanácsadó szerint az ellenzék azért veszt mindig kétharmaddal, mert 2010 óta senki nem mondott még semmi újat a választóknak.

- Szerinte az embereket a megélhetésük és a biztonságuk érdekli, de ezt csak a Fidesz ismerte fel. Idén is.

- Az ellenzék az előválasztás utolsó napjának éjszakáján állt a legjobban. Márki-Zay Péter nem vezetni kezdte ezután az ellenzéket, hanem bevonult közéjük, és 
ez stratégiai hiba volt.

- A kétharmad Márki-Zay Péter katonákról szóló félmondatán, és annak utóéletén múlhatott.

- Drámainak látja, hogy nagyon sok politikus és szakértő 12 éve csinálja ugyanazt a kampányt, mindig egyre rosszabb eredménnyel.

Ruff Bálint volt 2017-ben Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt kampányának főtanácsadója, ám Botka visszalépett fél évvel a választás előtt, miután kiderült, hogy nem képes egy szélesebb ellenzéki összefogást megvalósítani. Ruff azóta is politikai tanácsadással foglalkozik, több polgármesternek is dolgozik, fő megbízója Botka László, Szeged immár párton kívüli polgármestere. Tavaly januárban beszélgettünk vele utoljára, az ellenzéki összefogásról szóló bejelentés után...

MIT RONTOTT EL AZ ELLENZÉK? - STRATÉGIAI ÚJRAGONDOLÁSRA LESZ SZÜKSÉG AZ ELLENZÉKI OLDALON

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.04.05.Vasárnap az ellenzék majdnem 900 ezer szavazót veszített a 2018-as választásokhoz képest. A különböző ideológiai profilú és társadalmi hátterű pártok összefogása lett volna a hibás? Az ellenzék üzenetei nem voltak elég jók? A miniszterelnök-jelölt politikai karaktere vitt vagy hozott? Érti az ellenzék a magyar társadalom igényeit? 

Ezekre az általánosabb, stratégiai jellegű kérdésekre igyekszünk megfejtést találni ebben a műsorban, amelyben arra is keressük a választ, merre kellene továbbmennie az ellenzéknek ahhoz, hogy kiküszöbölje a múlt hibáit. A vitában részt vesz Csepregi Dávid, a Szikra Mozgalom elnökségi tagja, Gregor Anikó, szociológus és Schiffer András ügyvéd, az LMP alapító-társelnöke.

NEM A CENTRÁLIS ERŐTÉR TÉRT VISSZA, PUTYINI, IRÁNYÍTOTT DEMOKRÁCIA JÖHET

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2022.04.06.


A kétharmadot meg tudta volna akadályozni az ellenzék, de a jelen körülmények között az a maximum, mondja Labanino Rafael. A politológus szerint egy hosszú távú stratégia mentén végigvitt konfrontatív politikával tudná csak megmutatni az ellenzék a választóknak az Orbán-rezsim valódi arcát.


„A mostani tudásunk szerint amit a jelenlegi ellenzék legfeljebb el tudott volna érni, az a kétharmad megakadályozása lett volna. Hatalmas kudarc, hogy ez nem sikerült ” – mondja Labanino Rafael politológus. Az alapvető probléma szerinte, hogy az ellenzék a 2018-as pályán játszott, miközben a Fidesz négy éve 2022-re készült.

Nem csak a Jobbik szavazói pártoltak el

Mindenkit meglepett, hogy eltűnt mintegy 850 ezer szavazó az ellenzéki oldalról. A komoly ellenzéki sikereket hozó 2019-es önkormányzati választáson is úgy látszott, működik az összefogás, mondja az elemző. A közvélemény-kutatási átlagok azt mutatták, hogy a 2018-as ellenzéki tábor nagyjából meglesz most is (ha csökkent is valamivel). Még a Medián utólag legpontosabbnak bizonyuló kutatásai sem mutatták, hogy ennyire rossz a helyzet...

ÖCSÉM, MILYEN DOKTOR VAGY TE, HOGY ILYEN AUTÓVAL JÁRSZ?

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.04.06.


„Az, hogy néhány ember meg tudja mászni a Mount Everestet, nem jelenti azt, hogy ez ne lenne nagyon nehéz vagy lehetetlen sokak számára" – foglalta össze a Társadalmi mobilitás és etnicitás: Az iskolai sikeresség útjai, kimenetei és rejtett költségei című kutatás egyik interjúalanya az első generációs diplomások gyakori élményét. Azokat, akik családjukban először jutnak felsőfokú végzettséghez, sokszor feldühíti, amikor azt kérdezik tőlük, hogy ha ők esélytelenségük ellenére is tudtak diplomát szerezni, akkor ez másoknak miért nem sikerül.

A 2017 és 2021 között végzett kutatást vezető Durst Judit szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének munkatársa és társai 153 első generációs diplomással készítettek interjút arról, hogy mennyire volt könnyű vagy nehéz az út, amin végigmentek, és mekkora lelki árat kellett fizetniük azért, hogy a szüleikhez képest magasabb iskolai végzettséget szerezzenek. És bár a vizsgálatba bevont 91 nőnek és 62 férfinak, illetve 102 roma és 51 nem roma származású első diplomásnak az oktatási mobilitása sikeres volt, ez nem feltétlenül társult sokkal jobb anyagi körülményekkel. Ahogy Dés Fanni szociológus, a kutatócsoport egyik tagja fogalmazott, „a szegénységből nem feltétlen ugrottak egy generáció alatt a gazdagságba”. Bár a hollywoodi filmekben gyakran látni, hogy a főhős úgy lép keresztül az osztályakadályokon, mintha maga az osztály nem lenne több, mint egy aprócska fekvőrendőr, ehhez képest a valóság az, hogy az OECD 2018-as adatai szerint még az Egyesült Államokban is kell vagy 5-6 generáció ahhoz, hogy egy család gazdasági helyzete megváltozzon, Magyarországon már 7 generációba telik, mire az alacsony jövedelmű családok elérik a társadalom átlagának jövedelmi helyzetét.

Egy új világba érkeznek, aminek sem a nyelvét, sem a kulturális kódjait, sem a vicceit nem ismerik...

ELENGEDHETETLEN, HOGY A PÁRTOK MIELŐBB ÁTESSENEK EGY KOMOLY ÉS FELELŐSSÉGTELJES ÖNMEGTISZTULÁSI FOLYAMATON

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.04.05.


Sokan foglalkoztak az idő elméletével, s valamennyiüknél a jelen kitüntetett pontként szerepelt. Szent Ágoston nagyon szépen ezt úgy fogalmazta meg, hogy a múlt a jelen emlékezete, a jövő a jelen vágya és reménye.
Miért is írom mindezt? Azért, mert meggyőződésem: ha négy év múlva győzni szeretne egy párt (vagy pártszövetség), a munkát már holnap reggeltől fel kell venni. Nem a kampányidőszak utolsó heteiben, hanem holnap reggeltől el kell kezdeni a vidékjárást, feltérképezni és megismerni a vidéket, a helybéli emberekkel folyamatos kapcsolatokat kialakítani, felfogni és átgondolni a problémáikat, a gondjaikat és a vágyaikat. Helyi kisközösségeket létrehozni (anno ilyenek voltak a polgári körök, úgy bizony), s partnereknek tekintve bevonni őket a közös munkába, gondolkodásba.
Nem megijedni a szakértelemtől: elfogulatlanul megtalálni az egyes területek legjobbjait, odafordulni hozzájuk és meghallgatni őket. Nem hangozhat el politikus részéről, hogy bocsika, de egy oldalnál többet nem vagyok képes elolvasni, sem az, hogy félek beszélgetni az értelmiségiekkel.
A szakmájukhoz értő embereket meg kell becsülni. A politikusi gőg kifejezetten kontraproduktív. Ha valaki politikus, nem azért az, mert ő mindenhez ért, de nem is kell értenie mindenhez. Totál amatőrökből álló munkatársakkal, sajtósokkal, kampánystábbal, ad hoc „beszélő fejekkel” nem lehet eredményt elérni, még ha az illetők lelkesek, akkor sem. A politikusnak ne szakértelme legyen, hanem kvalitásérzéke. És akkor jó eséllyel tudja, kikre érdemes hallgatni, s kikre kevésbé. A pártpénzeket jól és hasznosan kell allokálni. Apróság, de azért eszembe jut: kinek az ötlete volt a plakát, amely azt hirdette, hogy jön az önálló oktatási és egészségügyi minisztérium? Engem, s velem együtt a legtöbbünket erről aligha kell meggyőzni, Józsi bácsi pedig nem ettől az üzenettől fog beindulni. Viszont az sem fordulhat elő, hogy míg a kormányoldal napi szinten szondáz mindent és mindenkit, a másik oldal legfeljebb egymás közt diskurál. Hogyan fordulhatott elő, hogy az utolsó pillanatig a Jobbik az ellenzék második legerősebb pártjának számított, amely sok szavazót képes mozgósítani, miközben a Jobbik szép csendesen és feltűnésmentesen elveszítette szavazóinak hatalmas többségét? És hogyan fordulhat elő, hogy az ellenzék nem ad vészjeleket (ha nem is tudott róla, az még rosszabb), hogy vidéken hatalmi ukáz utasította a polgármestereket, hogy küldjenek ki mindenkihez embereket, s a door to door végrehajtott és állami feladattá magasztosult Fidesz-kampányban meséljék el, hogy győzelem esetén az ellenzék háborúba küldi a magyar fiatalokat. Ugye mindenki sejti, mit jelent az ilyen duma az információkhoz – hogy finom legyek – kevésbé hozzáférők vagy idős emberek számára?
Továbbá holnap reggeltől el kell kezdeni azon gondolkodni, ki lehetne az a két-három-négy személy, akik közül négy év múlva (de előfordulhat, hogy már korábban, ha valamiét hamarabb lennének a választások) kikerülhetne az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Őket gondosan, okosan és közösen felkészíteni, folyamatosan figyelni, mérni a szerepléseiket, s nagyjából két-két és fél év múlva a rendelkezésre álló mérési anyagok alapján (vagyis nem puszta emocionális intuíciók vagy indulatok nyomán) egyiküket kiválasztani, hogy attól kezdve már kifejezetten az ő személyére koncentrálva felépüljön a neki megfelelő kommunikáció és a hozzá illő narratíva. Vagyis mindezt nem az utolsó hetekre-hónapokra kéne hagyni. Ne feledjük: minden ellenkező híreszteléssel szemben a kétpólusú pártrendszerben (márpedig a magyar ilyenné lett) döntő jelentősége van a miniszterelnök-jelölt személyének, elfogadottságának, felkészültségének, kommunikációs készségének, hitelességének, szimpátiájának és ismertségének. (Súlyosan tévednek, akik azt hiszik, hogy például Kósa nyert Debrecenben, ebből messzemenő következtetéseket vonva le a magyar választók szellemi-mentális állapotáról: Debrecenben sem Kósa nyert, hanem itt is Orbán, akár egy konyhakredenc vagy egy díszcserje is képviselhette volna őt.) Fogjuk fel végre, hogy komoly szakmáról beszélünk, amelynek összes fortélyát a legjobb és legtisztességesebb szándék mellett sem lehet pár hónap alatt elsajátítani.
Elengedhetetlen, hogy a pártok mielőbb átessenek egy komoly és felelősségteljes önmegtisztulási folyamaton: elő nem fordulhat, hogy kampányidőszakban derüljön ki, ha X közpénzekkel élt vissza, vagy ha Z vicces pillanataiban náci karlendítéssel köszöntötte barátait. Nincs tovább falazás, ezektől mind egy szálig el kell köszönni, a náci karlengetők figyelmét pedig szeretettel felhívni arra, hogy immár ott ülnek a parlamentben – a Fidesz baráti és anyagi támogatásának köszönhetően – legközvetlenebb bajtársaik, szegődjenek el hozzájuk.
És egy utolsó megjegyzés, ez már személyes: tisztelettel kéretik tartózkodni azoktól a velejéig frusztrált, számonkérő beszólásoktól, amelyek igyekeznek rávilágítani arra, hogy az értelmiség – úgy általában – lósz@rt sem ér, menjünk el a melegebb éghajlatokra, ne írogassunk, ne pofázzunk, semmit sem ér a munkánk, építsünk inkább utakat, vagy állítsunk macskakövekből barikádot. Aki ilyen jellegű ócska, szint alatti, populista dumával jön, az egyrészt kezd már kimenni a divatból, másrészt az ilyennel nem fogok vitába bocsátkozni, hanem gondolkodás nélkül letiltom az illetőt.
S javaslom, tegye ugyanezt más is!

A BUDAPESTI OROSZ NAGYKÖVET ELÉGEDETT ORBÁN VIKTORRAL

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2022.04.06.


Nagyra értékelte az orosz-magyar kapcsolatok megőrzésére tett magyar kormányzazi erőfeszítéseket Oroszország budapesti nagykövete szerint. Jevgenyij Sztanyiszlavov szerint az Ukrajna körüli helyzetben Orbán Viktor kormánya jól állta a brüsszeli és washingtoni nyomást. A diplomata a Ria Novosztyi állami hírügynökségnek adott interjút, amely alapján nagyon egybecseng a Kreml és a magyar kormány álláspontja, nem csak az együttműködés fenntartásának fontosságát illetően, de abban is, hogy Ukrajna és az ellenzék összefogva akart beavatkozni a magyar választásokba.

A diplomata szerint Orbán Viktor február 1-jei moszkvai találkozóján Vlagyimir Putyinnal közösen kijelölték a két ország együttműködésének legfontosabb területeit, és ebben az energetika, azon belül a paksi atomerőmű bővítése kulcsszerepet játszik.

„Reméljük, hogy hamarosan mindent, a jelenlegi szakaszban szükséges engedély rendelkezésre fog állni” – utalt az Országos Atomenergia Hivatalra, amely a közelmúltban nem adta meg a munkálatok érdemi megkezdéséhez szükséges engedélyt. Hangsúlyozta, hogy a projekt kedvezményes orosz hitelből valósul, munkahelyeket teremt, infrastrukturális fejlesztésekhez járul hozzá, lendületet ad a megvalósításban részt vevő magyar cégeknek, és fenntarthatóbbá teszi az energiatermelést, amelyben az atomenergia jelenleg 52 százalékkal részesül...


SZIJJÁRTÓ BEKÉRETTE AZ UKRÁN NAGYKÖVETET – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2022.04.06.


“Ez nem a mi háborúnk”

„…itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát”.

Budapesti orosz nagykövet: Nincs okunk arra, hogy ne bízzunk a magyar kormányban

Terjedelmes interjút adott a budapesti orosz nagykövet, Jevgenyij Sztanyiszlavov a Ria Novosztyi hírügynökségnek, melyben a magyar kormányzati politikát értékelte, inkább méltató, mint bíráló szavakkal.

Nem fogta fel az ellenzék, hogy Orbán verhetetlen dolgokkal kampányol

Olcsó étel, olcsó fűtés, béke és biztonság… És, ha felfogja?

Magyarügyi uniós jelentéstevő: Orbán eladta a hazát a választások érdekében

Delbos-Corfield szerint szerint Magyarországon két valóság van, Budapest az egyikben, az ország többi része pedig a másikban létezik.

Ha a budapestieken múlik, akkor az ellenzéknek lett volna kétharmada

Persze nem Budapesten kell/lehet megnyerni az országos választást.

Bizonytalan és borús jövő vár az ellenzéki pártokra

Hacsak nem találnak ki nagyon gyorsan valami nagyon jó stratégiát…

Egy elégedett, boldog ország

Egyedül a mindig okvetetlenkedő budapestiek elégedetlenek, ők 88 százalékban nem a Fideszre szavaztak. Lelkük rajta, amiért nem tetszik nekik az ország kifosztása, és nem boldogok attól, ha külföldön járva, meghallják, hogy magyarul beszélnek, már nem mosolyognak rájuk, mint évekkel ezelőtt, hanem udvariasan arrébb húzódnak.

Beült Mészáros Lőrinc bankjának felügyelőbizottságába az Index tulajdonosa

Ez a bank adott 4,1 milliárd forint hitelt a francia szélsőjobb elnökjelöltjének, Marine Le Pennek a kampányára.

Nyolcmilliárdot kap a Köves Slomó vezette hitközség tulajdonában álló egyetem

Érdekesség, de az egyetemet korábban az a Szatmári Péter vezette megbízott rektorként, aki a kampányban a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalomban tűnt fel, mint a párt programtanácsának elnöke.

Néhány órát sztrájkolt egy budapesti tanár, három teljes napi bérét vonták le tőle

Már nagyjából száz panasz érkezett a sztrájk miatt levont bérek ügyében.

MINÉL TÖBB VOLT A KÖZMUNKÁS, ANNÁL NAGYOBB ESÉLLYEL ÉRT EL A FIDESZ HELYBEN JÓ EREDMÉNYT

G7.HU
Szerzők: STUBNYA BENCE, HAJDU MIKLÓS
2022.04.06.


Az idei országgyűlési választások listás eredményeit egy adott település jövedelmi adataival összevetve jól látszik az az összefüggés, hogy minél szegényebb egy település, annál nagyobb eséllyel ért el jó eredményt helyben a Fidesz.

Azt is megvizsgáltuk, hogy milyen az összefüggés a Fidesz listás eredménye és a helyi közfoglalkoztatottak, illetve az álláskeresők aránya között. Az derült ki, hogy mindkét esetben jelentős az összefüggés:

minél többen voltak a helyiek arányában a közfoglalkoztatottak és az álláskeresők, a Fidesz annál nagyobb eséllyel ért el jó eredményt az adott településen...

„OSTOBA VIDÉKIEK” VS „GŐGÖS PESTIEK”: EZ MAGA A NEMZETI ÖNGYŰLÖLET, AMIT CSAK A HATALOM TUDNA MEGÁLLÍTANI

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.04.06.


Ostobázva szidják a vidéki szavazókat. Kiröhögik és azonnal repülőre tennék a kivándorlást fontolgatókat. Nem más ez, mint kollektív öngyűlölet. Az érte viselt felelősség nem azonos. Vélemény...

ORBÁN MEG FOGJA KÉRNI AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS ÁRÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.04.06.


Az EUObserver szerint a magyar miniszterelnöknek sokkal nagyobb lett az önbizalma, és magasabb árat fog kérni az EU-tól és a NATO-tól az együttműködés fejében. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, akit nyilván felbátorított földcsuszamlásszerű választási győzelme, a várakozások szerint most megkeményítheti nacionalista, populista hozzállását és Putyin-pártiságát, beáshatja magát konzervatív nézeteinek lövészárkába, és tovább erodálhatja hazájában a demokráciát. Így értékeli az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál a vasárnapi magyarországi parlamenti választás kimenetelét.

A cikk szerzője, Zalán Eszter felhívja a figyelmet Orbán győzelmi beszédének arra az elemére, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is megemlítette, mint a Fidesz ellen felsorakozott erők egyikét, a hazai és külföldi baloldali pártok, a brüsszeli bürokraták, Soros György úgynevezett birodalma és a fősodratú nemzetközi média mellett. Idézi Hegedűs Dánielt, a Német Marshall Alapítvány elemzőjét, aki szerint a választáson tömeges hazai támogatást kapott Orbán Ukrajnával és Oroszországgal szembeni politikája, kelet és nyugati közötti egyensúlyozó pávatánca.

Hegedűs úgy véli, hogy a magyar miniszterelnöknek sokkal nagyobb lett az önbizalma, és magasabb árat fog kérni az EU-tól és a NATO-tól az együttműködés fejében. Továbbra is ki fogja zárni az Oroszországgal szembeni energetikai szankciók lehetőségét, és ellenáll majd a többi közép-európai kormánytól - így a varsóitól - a címére érkező bírálatoknak. Az elemző arra számít: Orbán, annak fejében, hogy hajlandó eltekinteni a Nyugat közös fellépéseinek a megvétózásától, azt várja majd el, hogy ő maga elkerülje a szankciókat. Az EU-nak ebben a helyzetben óvatosan kell egyensúlyoznia, mert nem engedheti meg magának az egység hiányát Oroszországgal szemben.

Hegedűs szerint az Európai Bizottság nem fogja majd jogállamisági aggályait hangoztatni Lengyelországgal szemben, hiszen Varsó központi szerepet játszik az Oroszország elleni egységes fellépést illetően. Ugyanezt azonban nem teheti meg Magyarországgal.

Az EUObserver szerzője emlékeztet arra, hogy az unió végrehajtó testülete, az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá a COVID-járvány miatti helyreállítási támogatási alapok felhasználására vonatkozó lengyel, illetve magyar nemzeti tervet. Ezek az alapok azért lennének fontosak Magyarországnak, mert a választás előtti kiköltekezés, párosulva a meredek inflációval és a magas energiaárakkal súlyosan érintik a magyar átlagembereket és a költségvetést.

Zalán Eszter megjegyzi: Orbán kísérletet tehet arra, hogy ismét prés alá helyezi a kiskereskedelemben tevékenykedő külföldi vállalatokat. Ebben a szektorban még most sem domináns a hazai tulajdon részaránya. A kormányfő ezzel a módszerrel próbálhatja betömni a költségvetési réseket, és egyúttal kiszélesíteni a hozzá hűségesek körét. Egyszer, a 2010-es választási győzelem után már folyamodott ilyen, általa unortodoxnak nevezett gazdasági intézkedéshez, amivel sok jogi kihívást zúdított saját kormányára az Európai Bizottság részéről.

A brüsszeli hírportál elemzése szerint elképzelhető, hogy a nacionalista miniszterelnök, hazai választási sikerére alapozva, most megpróbál uniós szinten új életet lehelni a jobboldali populisták koalíciójába, valamint otthon is tovább szíthatja a naconalizmust. Hegedűs Dániel szerint a Fidesz számára a legradikálisabb elképzelések némelyikét a kicsiny, szélsőjobboldali Mi Hazánk karolhatja fel, amely most először jutott parlamenti mandátumokhoz.

Az EUObserver úgy látja: Obán földcsuszamlásszerű győzelmének egyik oka a hatalmas médiafölény lehetett. A Fidesz képes volt arra, hogy saját maga határozza meg a narratívát a ukrajnai háború, az energiaárak emelkedése és más témák tekintetében. Miközben Orbánt a nemzetközi színtéren szidalmazzák Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való szövetsége miatt, ez a hazai terepen nem volt számára ártalmas, és a kormánypárti média Kreml által ösztönzött propagandát terjesztett a magyar lakosság körében. Zalán Eszter idézi Márki-Zay Pétert, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki szerint a Fidesz a propaganda révén nyerte meg a választásokat. Folyamatosan jelen voltak azok az aggályok, hogy a választás nem tisztességes, a fékek és ellensúlyok korlátozottak.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ megfigyelői előzetes jelentésükben egyebek közt megállapították, hogy hatalmas volt az átfedés a kormányzó pártok és a kormányzat között. Az átláthatóság hiánya, a kampányköltségek fölötti áttekinthetőség korlátozott volta miatt a kormánypártok előnyt élveztek - áll az előzetes jelentésben. Az EBESZ-megfigyelők szerint a hírszolgáltatásbeli elfogultság és egyensúlyhiány, valamint az a tény, hogy a főbb jelöltek között nem tartottak vitákat, jelentős mértékben korlátozta a választók azon lehetőségét, hogy tájékozott módon dönthessenek. A választás lebonyolításával kapcsolatos viták kezelése és elintézési módja nem nyújthatott megfelelő jogorvoslatot - áll az össz-európai szervezet előzetes megállapításai közt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

EZEK A LEGALULFIZETETTEBB SZAKMÁK MOST ITTHON: MÉGIS, KI TUD ENNYIBŐL MEGÉLNI?

PÉNZCENTRUM
Szerző: PÉNZCENTRUM
2022.04.05.


Frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), így pontosan tudjuk, mely szakmákban mennyit kerestek Magyarországon 2021-ben. Összesen 90 olyan foglalkozás van a listában, ahol a bruttó kereset nem éri el a 300 ezer forintot, ezek közül válogattuk ki most azokat, melyekről sosem gondoltuk volna, hogy felkerülhetnek egy ilyen listára.


Nemrég frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal, így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete három egymást követő évben, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben. Az NFSZ, azaz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat korábban évről évre közölte, mely szakmákban miképp alakulnak az átlagbérek, ám egy ideje ez az adatközlés leállt, helyette a KSH által kiadott nemzetgazdasági ágakra lebontott bruttó, illetve nettó fizetések összegét tudtuk vizsgálni. De tavaly ősszel ez megváltozott, így ismét sokkal több adathoz juthat hozzá az érdeklődő.

Korábban több alkalommal is foglalkoztunk már friss statisztikai adatok kapcsán a keresetekkel, a legrosszabbul fizetett szakmákról ebben a cikkben, a túlfizetett magyarok ranglistájáról pedig itt írtunk. De ezeken kívül érdemes megvizsgálni, melyek azok a foglalkozások, ahol meglepően keveset keresnek, és érdemes annak is utánanézni, mi lehet ennek az oka...

RESET

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.04.05.


Sajnálatos módon nem játszik már a néhai Antall József taktikája és szlogenje, miszerint most alámerülök és kibekkelem őket, utalva a kommunistákra, akik aztán múzeumigazgatói széket tettek alája, hogy módosan bekkelhessen. Mi hozzá képest már túl régóta vagyunk a folyó túlsó partján, és a mostani hatalom nem gyakorol velünk gesztusokat, mert a jelek szerint elszántabb és módszeresebb, mint a kommunisták – akik ellen még harminc év múltán s bőszen harcol –, és az írmagunkat is ki akarja irtani. Nem vagyunk hát olyan kivételezett helyzetben, mint a rendszerváltók, akik közül a leghangosabbak jól éltek addig is, míg eljött az ő idejük.

Nincs módunk hát alámerülni, sem bekkelgetni, hanem tizenkét év ellenzéki metódusát kell újragondolni, ami esetünkben a dokumentálást jelenti napra-nap, és, mint kitetszik, ennek a módszertanát kell meghatároznunk, hogy lehet- e a régi módon, illetve, hogy akképp van-e értelme. Fölmérve az eddigi eredményeket, ami a vasárnapra visszatekintve a nullával egyenlő, így ezen a ponton még azt a kérdést is föltehetnők, hogy mivégre vagyunk mi ezen a kajla világon. Ez egyéni szociális probléma, míg viszont, hogy munkánkat folytassuk-e, remélhetünk-e attól valamit is, vagy már csak annyi, hogy elefántcsont tornyainkból lődözzük a tompa nyilakat, ez a nem mindegy.

Egyáltalán nem az. Viszont az ember tartozik annyival saját magának és még inkább az olvasóinak, hogy nem hagyja cserben őket a vérzivatarban, amikor a lelkek összebújására még nagyobb szükség lesz, mint eddig volt. Ilyképp a feladat kijelölve, az út is adott, amin végig kell menni, most már csak az a kérdés, hogyan, illetve, hogy meddig lesz mód rá, bájosabban és baljósabban Babits-csal szólván, engedik-e a ninivei hatalmak. Az égiekről nem is beszélve, ha az ember a korára gondol ha nem is legyintő lemondóan, de a szükségszerűségekkel számolva mindenképp. Így kiindulásképp azt kell föltérképeznünk, mi vár ránk.

Milyen iszonytató jövő. Mert kétségünk ne legyen, a dúlás – ha lehet – hatalmasabb lesz, mint eddig valaha is volt, és ez nem a jósdák világa, hanem a szükségszerűségé, ami a hatalom jellegéből fakad. Hatalmunk, mint eddig is kitetszett, és nem győztük hangsúlyozni, fasiszta természetű, amely képződménynek éltető-, és lételeme a harc, ami tizenkét év után is folytatódni fog, reményünk arra semmi – igaz, nem is akarnánk igazán –, hogy bármennyire is konszolidálódik. Ami jön, a másság – és itt a gondolkodásra utalunk – módszeres üldözése lesz, legyen az párt, színdarab vagy regény. Ha eddig volt valami megbújásra alkalmas csücsök, eltűnik az is...