2016. október 13., csütörtök

SAJTÓSZABADSÁG

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Rátesi Margit
2016.10.13.


A Népszabadság bedöntése alkalmából ismét sok-sok szó esik a sajtószabadságról. De a mintha a megszólalók többsége fordítva ülne azon a lovon. Sokan a munkatársak jövőjét féltik: nem ok nélkül, hiszen ez a pálya sose volt biztonságos játszótér. A szerkesztőség néhány tagját személyesen, többeket csak írásaikból ismerve, úgy remélem, nem értik félre az alábbiakat.

Ahogyan az egészségügy vagy az oktatás nem azért van, hogy az orvosoknak, tanároknak legyen hol dolgozniuk, úgy a sajtószabadság sem elsősorban az újságírók érdeke. Az, hogy a CÖF-CÖKA alapvetően félreérti a helyzetet, nem újdonság – bár a soraikban feszítő főszerkesztők, lapigazgatók igazán szólhattak volna közönségüknek. A nevezetes izé (mozgalom, faliújság, agitka?) ugyanis közleményébe a következőt volt képes beleírni: a sajtószabadság márpedig sértetlen, mert „…minden olvasó megtalálhatja a világnézetének megfelelő véleményeket.”

Azon most nem polemizálnék, hogy ezek szerint a „civilek” újságok lapjairól szerzik be önálló véleményüket.

Az viszont talán megér egy kérdést: ugyan minek az alapján alakíthatja ki ma egy magyar állampolgár hazája helyzetéről szóló véleményét? Bár tudjuk, hogy ez gyakran nem így van, azért tételezzük föl: megalapozott, körültekintő álláspontot normális ember a tények ismeretében alakít ki.

A tényekről pedig az átlagember leginkább a köznyilvánosságból – újságból, rádióból, tévéből, vagyis a sajtóból – szerezhet tudomást. A sajtó szabadságának tehát csak egy kis része a véleménynyilvánítás szabadsága. Arról már ne is beszéljünk, hogy a szakmáját jól művelő újságíró egy közönséges tudósításba is képes a véleményét belefogalmazni.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az újságíró hozzájusson mindazon információkhoz, amelyek a sokoldalú tájékoztatást szolgálhatják. Törvény is van erről, az információszabadságról szóló 2011 évi. CXII. (112) tv. Ebből érdemes szó szerint idézni a 27. paragrafus 3 pontját: „Közérdekből nyilvános adatként nem minősül üzleti titoknak a központi és a helyi önkormányzati költségvetés, illetve az európai uniós támogatás felhasználásával, költségvetést érintő juttatással, kedvezménnyel, az állami és önkormányzati vagyon kezelésével, birtoklásával, használatával, hasznosításával, az azzal való rendelkezéssel, annak megterhelésével, az ilyen vagyont érintő bármilyen jog megszerzésével kapcsolatos adat, valamint az az adat, amelynek megismerését vagy nyilvánosságra hozatalát külön törvény közérdekből elrendeli. A nyilvánosságra hozatal azonban nem eredményezheti az olyan adatokhoz – így különösen a védett ismerethez – való hozzáférést, amelyek megismerése az üzleti tevékenység végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna, feltéve hogy ez nem akadályozza meg a közérdekből nyilvános adat megismerésének lehetőségét.”

A fenti két mondatból különösebb fáradság nélkül kihüvelyezhető, hogy bármit is mond a jelenleg regnáló kormány „üzleti titokról”, meg „nemzeti(?) érdekről” – ha közpénzről van szó, felhasználásáról a nyilvánosság előtt kell számot adnia...

ITT OLVASHATÓ

A HOSSZÚ BÁJTOK NAPJAI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Andor Mihály
2016.10.13.


1998-ban, Orbán kormányra lépésekor csak egy éjszaka adatott az APEH frissen kinevezett elnökének. Ezért is nevezték el a halottak napján levezényelt műveletet „hosszú bájtok éjszakájának”. Most – úgy tűnik – több nap áll a rendelkezésükre, hogy szépen nyugodtan letöltsék a Népszabadság összes újságírójának a laptopjáról az összes magáninformációt, valamint a fideszes potentátok disznóságait leleplező források nevét, címét, munkahelyét, lábméretét és nyakbőségét. Amit a ma még érvényes törvények szerint is megvédhet az újságíró. Kiadnia nem kell, legfeljebb ellophatják tőle.

Na, és ki fogja mindezt letölteni, raktározni és „feldolgozni”? Talán Pecina úr, a „pénzügyi befektető”? Vagy a Mediaworks menedzsmentje? Aligha. Vannak erre szakosodott szervezetek. És ki fogja fölhasználni ezeket az információkat? Talán Pecina úr, a „pénzügyi befektető”? Vagy a Mediaworks menedzsmentje? Aligha, mert nem valószínű, hogy ezek az informátorok náluk dolgoznának. Nem a Mediaworks üzleti titkait szivárogtatták ki, miért érdekelné hát mindez Pecina urat vagy a menedzsmentet? Biztosak lehetünk benne, hogy a népszabis újságírók számítógépein talált információkat azok fogják fölhasználni, akiknek kellemetlenséget okoztak. Vagyis a fideszes potentátok. És mire fogják felhasználni? Bosszúra. Azok ellen, akik – bár korábban feltehetően a Fidesz hívei voltak, hiszen másképp nem is kerülhettek volna pozícióba – megelégelték a csalást, a lopást, a hazudozást. Azok ellen, akik látják, hogy nem az történik, amiért a Fidesz hívei lettek. Azok ellen, akikben megvolt a bátorság, hogy lebuktassák a reményeiket és elveiket megcsúfoló fideszes potentátokat.

Aki az előző bekezdésben írtakat összeesküvés-elméletnek minősítené, egy kérdésre adjon választ: mi a magyarázata annak, hogy a Népszabadság bezárása óta már eltelt öt nap, és még mindig nem adták vissza az újságíróknak személyes dolgaikat? Hiszen miután jól átverték őket a költözködéssel és a csomagolással, és miután elintézték, hogy az épületbe se mehessenek be, már a felfüggesztést közlő levélben megírhatták volna nekik, hogy másnap reggel a kapuban mindenki átveheti a becsomagolt cuccát. (Ha már annyira nem voltak gálánsak, hogy hazaszállítsák nekik.)

A lebuktatott fideszes potentátok bosszúja sokféle formát ölthet. Alapesetben az informátort egzisztenciálisan ellehetetlenítik. Nem csak kirúgják, hanem utánanyúlnak, és azt is megakadályozzák, hogy máshol munkát kapjon. Van rá példa dögivel. Gondoljunk csak az APEH-et lebuktató
Horváth Andrásra, a feketeruhás Sándor Mária nővérre, a nyíregyházi Orosz Zoltánra, a kaposvári iskola megmaradásáért tiltakozást szervező tanárnőre, a kockás inges tanárokra vagy a szentendrei Csató Kata bábrendezőre. (Az utolsó kettőre nyugodtan rákattinthat az olvasó, és meglátja, mit jelent, hogy a Népszabadság archívumát is kiirtották. Talán sóval is behintették.)

Még a versenyszférába is elér a kezük, jól kidolgozott módszereik vannak arra, hogyan kell tönkretenni egy magáncéget, ha nem tetszik a pofája, vagy ha tetszik nekik a cég, és olcsón meg akarják szerezni. Egészen nagy nemzetközi cégek is igyekeznek Magyarországon úgy lavírozni, hogy magukra ne haragítsák Orbán Viktort, mert akkor aztán hoz egy olyan törvényt, hogy a nyereségük rögtön veszteségbe fordul. (Alig vannak olyan kivételek, mint az RTL Klub.) Közmunkára se számítson az áldozat, mert azt eleve a Fidesz helyi döbrögijei osztják.

Ölthet a bosszú olyan formát is, hogy ráuszítják a rendőrséget és az ügyészséget, aztán járhat évekig bíróságra. Rosszabb esetben hónapokra előzetes letartóztatásba helyezik. Aztán számíthat olyan ítéletre, mint
Dávid Ibolya, akit azért marasztaltak el, mert nyilvánosságra merte hozni az ellene irányuló törvénytelen akciót...

ITT OLVASHATÓ

FRIDERIKUSZ LERÁNTOTTA A LEPLET AZ ATV-RŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.10.13.


"Németh Szilárdot 32-33 éves kora ellenére minden tekintetben az apja, Németh Sándor irányítja, ezt mindenki tudja és így is tartja odabent. És ahogy közelről láthattam, ketten együtt teszik tönkre a tévéjüket. Szilárd nagyon kedves amatőr, aki tényleg szenvedélyesen szereti a televíziózást, de szakértelme nem sok van hozzá. Az apukája megvette neki az ATV-t, és gyermeki rajongással, ám szakmailag dilettáns módon üzemelteti" - mondja Friderikusz Sándor, aki egy interjúban beszámolt arról is, hogy az "ellenzékinek" mondott ATV tulajdonosai, a Németh-család Andrew Vajnával és Habony Árpáddal egyeztetnek az ATV programjairól. Az interjúból az is kiderül, hogy az "ellenzéki" ATV meg önként vállalkozott a kormányhirdetések offenzív sugárzására. Mindez a jéghegy csúcsa.

Bombasztikus interjút adott Friderikusz Sándor az Indexnek, amelyben tisztázza saját szerepét is azzal kapcsolatban, hogy korábban hírbe hozták Andy Vajna közpénzen "vett" TV2-jével, elmondja véleményét azokról, akik kiszolgálják a rendszert. Az interjú egyik legfontosabb megállapítása, hogy Orbán rendszerét azok a kollaboráns hazudozók tartják fenn, akik megmagyarázzák, hogy miért működnek együtt.

Az interjú legbombasztikusabb része mégis az, amelyben leleplezi az ATV működését. Az Amerikai Népszava 2010 óta írja, hogy Németh Sándor és a Hit Gyülekezete paktumot kötött Orbánnal, amelynek része az ATV is. Németh Sándor manipulálja és becsapja az ATV ellenzéki televízióját, és a háttérből ő irányít mindent.

A fia, Németh Szilárd hírigazgató, aki minden szakmai képzettség, előélet és tapasztalat nélkül azért lett az ATV hírigazgatója, mert az apja őt tudja dróton rángatni és irányítani, valójában egy báb. Az a dolga, hogy az apja és az ATV nem hitgyülis munkatársai között ütközőzónát hozzon létre, és az apja parancsait közvetítse a munkatársak felé.

Friderikusz Sándor személyében most először hallhatunk első kézből származó biztos információkat az ATV sötét és rejtett világáról. A Hit Gyülekezetét és Németh Sándort ismerők azonnal ráismernek Németh fasisztoid és diktatórikus módszereire, az egész Hit Gyülekezete primitív struktúrájára. Mindent a hozzá nem értő Németh-család maffia irányít.

Friderikusz Sándor ezzel együtt is csak a jéghegy csúcsáról beszélt, nagyon jót tenne a nyilvánosságnak, ha az ATV beváltaná Németh Szilárd fenyegetését, és beperelné a kiváló televíziós személyiséget, mert akkor a nyilvános tárgyalásokon Friderikusz ennél nyilván sokkal több mindent el tudna mesélni a Hit Gyülekezete maffia működéséről és az ATV érdekes hétköznapjairól.

Az alábbiakban szó szerint közöljük a Friderikusz-interjú ATV-re vonatkozó részeit. Egyes részeket kivastagítunk olvasóink számára:

ITT OLVASHATÓ

HAZUDOTT A BANK?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.10.13.


Rengeteg levelet kapok tőletek, amiben hivatkoztok arra, hogy a bank nem mondott el nektek mindent, netalán hazudott nektek valamiben.
 
Most egy nagyon fontos félreértést szeretnék veletek tisztázni, ami jellemző egyébként a szolgáltatók 80%-ára bármely területről. Sajnos nem összeegyeztethető a hétköznapi mentalitásod&naivitásod az üzleti elvárásokkal. Olyan különbség van a kettő között, mintha kanállal mennél a bányába gyémántot tőrni...
 
A Bank SOSEM hazudik neked, legalábbis nem a hagyományos értelemben. Helyette képesek belekergetni a 22-es csapdába, ahonnan kizárt, hogy egy átlagos ember kijöjjön győztesen. Tipikusan megy a mutogatás. Ehhez azonban érteni kell a bank szervezeti felépítését (nagyvonalakban) és elfogadni, hogy te sosem a BANK-kal beszélsz, hanem a bank képviselőjével (ügyintéző), aki bármit mondhat neked, bármennyire megvezethet, úgyis csak az általad aláírt papírok számítanak.
 
Persze küzdenek ez ellen, de sajnos nem lehet igazságot tenni, hiszen nem csak mindig a BANK, hanem bizonyos ügyfelek is megpróbálnak ferdíteni. Te, mint becsületes ügyfél pedig beragadsz a hazugok miatt kiépült bürokráciában, ahol az elhangzott szónak egyszerűen nincsen jelentősége. Csak az számít, ami a kezedben van...
 

NICSAK, KI NÉZHETTE MEG, HOGY POFOZZÁK ÁT A KÖZTÉRI REKLÁMPIACOT?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondó
2016.10.13.
 
 
Ezekről ne maradj le!
 
Illetéktelen kezekbe került a plakátpiac „simicskátlanításának” terve (HVG)

„Úgy néz ki, hogy a Népszabadság nem jelenik meg többet” (
444)
 
A 3-as metró teljes felújítása is bukhat (Index)
 
Ha van 3 perced:

Illetéktelen kezekbe került a plakátpiac „simicskátlanításának” terve

A magyar közterületi reklámpiac legnagyobb szereplője, a JCDecaux egyik munkatársa is látta azt az előterjesztés-tervezetet, amely egyebek mellett betiltaná az óriásplakátokat. Persze, ilyesmit is láttunk már az elmúlt hat évben, mégpedig a dohánymutyinál, amelynek során gyakorlatilag a későbbi haszonhúzók írták a törvényt. A nagyszabású átalakítás nagy vesztese a Simicska Lajos érdekeltsége lehet.  (HVG)
 
„Úgy néz ki, hogy a Népszabadság nem jelenik meg többet”Még a magát pesszimistának tartó Tamás Ervint, a Népszabadság egykori szerkesztőjét is meglepte, milyen hirtelen intézték el a legnagyobb példányszámú magyar napilapot. Az ELTE eseményén beszéltek a főszerkesztő-helyettes Pető Péterrel. Egyetértettek abban, hogy nem gazdasági oka van a lap beszüntetésének és hogy egy normális országban nem ők, hanem Matolcsy György maradt volna munka nélkül. Közben új megbízott vezérigazgatója lett a Mediaworks-nek, a szerkesztőség tagjai pedig hármasával tekinthetik meg a személyes dolgaikat. (444, 444, HVG)
 
A 3-as metró teljes felújítása is bukhatAz első hír szerint még csak a megállók kitupírozása maradt volna el, kedd délutánra azonban már a 3-as metró teljes felújításának meghiúsulásáról lehet olvasni. Az ok az előzetes költségbecslés, ami a projektre szánt 137,5 milliárd helyett már 160–180 milliárd forintnál tart. Az állam ennyit biztos nem fog fizetni a fővárosnak. A teljes felújítás és az eredeti átadási időpont is elúszni látszik. (MNO, Index)
 
Már Budapestnél kínhalált szenvedtek a halálkamion áldozataiVégéhez közeledik a tavaly augusztusi tragédia nyomozása. A 71 menekült, köztük nők és gyerekek halálát a zárt tér és zsúfoltság, vagyis a csempészek kapzsisága okozta. A felelős egy Magyarországon élő afgán férfi vezetésével működő csempész bűndanda, amely milliárdos bevételre tett szert a menekültválságból.  A pénznek a Közel-Keleten nyoma veszett. (HVG, 444)
 
Ha van még két perced:
 
Újabb szereplő az offshore kötvénybizniszben. Féláron juthatnak magyar (azaz európai uniós) letelepedési kötvényhez a vietnámiak. (MNO)
 
12 ezres órabérért akar nekünk adatot kiadni az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. (Átlátszó Oktatás)
 
Orbán elégedetlen a legutóbbi olimpiai szerepléssel, ezért visszavette a pénzosztás jogát a MOB-tól, amit Borkai Zsolt, a testület vezetője zokszó nélkül el is fogadott. (HVG, 444)
 
Újabb fejlemény a „Kút” című film cenzúrázásának ügyében: 130-nál is több filmes tiltakozik Kálomista Gábor kirúgásai miatt. (444)
 
Két tucat magánszemély nevére milliós nagyságrendben adott ki feltöltőkártyákat a három magyar mobilszolgáltató. (Magyar Idők via HVG)
 
Eddig is titkolni igyekeztek a tao-pénzek útját – a mostani törvénymódosítás a kormányzat reakciója egy számukra kedvezőtlen bírósági ítéletre. (Vastagbőr)
 
Elkezdődött a Fortress-ügy tárgyalása: annak idején magyarok ezrei dőltek be a 40 százalékos hozamot ígérő csalónak. (HVG)
 
Simicska-médiabirodalom: ez a mese is hogy megváltozott! Teret adnának a népszabis gárda munkájának, a HírTV a jóllakott fideszes elit szégyenteljes hallgatásán lamentál, ugyanott a 444 szerkesztője mesélhet a cenzúráról. (MNO, 444, HVG)
 
Sose fogjuk megtudni, mennyibe került a TEK Orbán Viktor jelenlétében és sajtónyilvánosan megtartott gyakorlata. (HVG)
 
Unortodox tanszabadság: nem kell nyelvvizsga a diplomához, ha anyád a dékán jobbkeze. (Index)
 
Matolcsy György lakásügye és a jegybank etikai szabályzata: alapvető követelmény az elfogulatlan munkavégzés – az Európai Központi Bank szerint is. (Index)
 
A már megszűnt Cink.hu ötletét nyúlták le a szocialisták a Pasa-parki akciójukhoz. (444)
 
Kevesebb pénzt kapnak kézhez a fiatal magyar orvosok a kormány béremelése után. A rejtély kulcsa az EMMI másfél évvel ezelőtt indított ösztöndíjprogramjának megszüntetése. (HVG)
 
Tovább robog a bürokráciacsökkentés: a zalai járműipari tesztpálya is miniszteri biztost kapott. (444)
 
Kövér László beájulna: Hongkong fiatal képviselői széttrollkodták a parlamenti esküt, így tiltakoztak a lopakodó kínai elnyomás ellen. (Index)
 
Milliárdos tech-cégvezetők és befektetési bankárok pénzelik a javaslatot, amely eltüntetné a hajléktalanokat San Francisco utcáiról. (Guardian)
 
Országot az internetes infrastruktúra szerkezetéről – elemzés a világháló cenzúrázásnak gyakorlati módszereiről. (Quartz)
 

HOGYAN FOGTA RÖVID PÓRÁZRA AZ EMBER-MINISZTÉRIUMOTEGY CSÖPPNYI HIVATAL?

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: verdestamas
2016.10.13.


Elhinnéd, ha azt mondanám, hogy az emberminisztériumban szerethető és fogyatékos emberek életét jobbá tevő programot dolgoztak ki, amelyet képtelenek végrehajtani, mert egy csökönyös hivatal megbénította az apparátust?

És mit szólnál ahhoz, hogy a kitartó hivatal képes megtáncoltatni az EU-s pénzosztó rendszert is?

Lássuk, hogy mehet a levesbe 35 milliárd forint. 35 milliárd, amiből 8-10 ezer fogyatékos ember életét lehetne emberségessé tenni, és amivel akkora lökést lehetne adni a hazai szociálpolitikának, mint amekkorával a NASA gyújt az űrsiklók alá.
 
Legyünk őszinték.

A kormány az elmúlt években meggyőzött minket arról, hogy a fogyatékos emberek intézeteinek a bezárását fontosnak tekinti. Kritizáltuk ezer meg egy dologért, de ezért kijár neki az elismerés.

Értéket teremtett.
  • Szilvásvárad tiltakozott a fogyatékos emberek beköltözése ellen, de a kormány időben felismerte, hogy meg kell védenie a kiszolgáltatottakat.
  • És ha ez nem lett volna elég, tavaly és idén nyáron civil szervezetekkel közösen dolgozta ki a közeljövő intézménytelenítési stratégiáját. És az asztalhoz még a TASZ-t is meghívta.
De most hátra arcot csinál. Most azt mondja, hogy nem kell reform, maradhatnak a fogyatékos emberek az isten háta mögötti intézetekben, és maradhatnak az intézetek is.
 
Miért a fordulat?
 
Mielőtt megpróbálnánk megérteni, mi történt, lássuk a tényeket:
 

AZ INTERNET NEM FELEJT: A NAP, AMIKOR ORBÁNÉK SOK KISLÁNYT MEGHÁGTAK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.10.13.


Gogolák elvtársnő: hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának” mondanánk erre, de nem tesszük. Az Orbánnal gajdoló csókosok ugyanis nyilván nem öncélúan, hanem utódnemzés céljából hágták meg a fehérnépeket. Másra gondolni sem merünk.

Ezt írtam akkor erről:

Föld S. Péter

Nótázik a miniszterelnök. Melocco Miklós etyeki Isten, áldd meg a magyart című szobrának átadásán jött rá a megvidámodás.

Jókedvvel, bőséggel.
Van mire jókedvűnek lenni.
Szárba szökkent a tündérmese, soha nem volt még ilyen erős a magyar. A traktorosok mélyebben szántanak, mint az elmúlt nyolc évben, a közszolgálati televízióban a Nobel-díjas Kertész Imre magyar származású író, szeptemberben 6,6 százalék volt az infláció, magasabb, mint bárhol Európában, az Azerbajdzsánban épülő magyar balta-összeszerelő kombinát előkészületei időarányosan jól állnak.
És ismét vonul a Békemenet, megint nem leszünk gyarmat.
Megjöttek a fehérvári huszárok. Így szólna autentikusan a nóta, ám a miniszterelnök jó kedve határtalan, nem molyol az apró részletekkel, az ő elővezetésében mindez így hangzik: elmentek a fehérvári huszárok.
Nem egyedül énekel a miniszterelnök, kis csoport adja alá az umcát. Nyakkendős urak veszik körül, van, aki poharat emelget közben, talán éppen házilag főzött, finánc nem látta pálinkát. Prímás is volt kéznél, nyilván ezerszer játszotta már az idézett nótát, az sem kizárt, hogy ismeri a szöveget.
Persze, hogy nem szól a hibáért, régi vendéglátós alapvetés: a vendégnek mindig igaza van.
Nála van a pénz, ő fizeti a zenét.
A korábbi fideszes nagygyűléseken vágóképeként gyakorta feltűnő Nemcsák Károly is együtt mulat a miniszterelnökkel. Ismerjük őt régről, annak idején Vágási Feriként a Szomszédokban még a magán-nyugdíjpénztárak hasznosságáról győzködte nyomdász kollégáit. Hogy mennyire jó ez a lehetőség, biztonságos és kifizetődő. És, hogy ő is azonnal, ahogy csak teheti, rögvest.
Évekkel később csöppet sem zavarta, amikor a magas vendég és társai megvédték a magyar lakosságot a saját pénzüktől.
Szerep volt a Vágási Feri nyomdász, tudjuk mi azt jól.
És ez a mostani mulatós? Ez is csak egy szerep?
Persze, igaza van Vágási-Nemcsáknak: miért kellene ellentmondani a Gazdának?
Aki, amúgy nem rossz ember: akit szeret, busásan megjutalmazza.
Érdemes hát szeretetre méltónak mutatkozni...

ITT OLVASHATÓ

LEGFŐBB ELLENSÉGÜNK A TÁRSADALMI KÖZÖNY - SETÉT JENŐ A ROMA BÜSZKESÉG NAPJÁRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.10.13.


A romák élete is számít! - ezzel a jelszóval rendezik meg most szombaton a Roma Büszkeség Napját, ahol "jó cigánynak lenni". Az esemény fő szervezőjét, Setét Jenőt kérdeztük az ünnep jelentéséről és a hétköznapok nehézségeiről.

- A Roma Pride egyik célja, hogy szembemenjen azzal a negatív képpel, amely minden csatornából, médiából ömlik a romákra. A minap egy interjúban azt mondtad, hogy ez a mechanizmus azt is eredményezi, hogy nagyon sok roma is „érdekesen viszonyul a saját identitásához”. Mit jelent ez?

- A negatív előítéleteket a legtöbb cigány a többiekre vonatkoztatva igaznak tartja, önmagára nézve nem. Én ezen nem is csodálkozom, hiszen a romák ugyanannak a médiának fogyasztói, mint a többségi társadalom. Ez a negatív roma kép a többségi társadalom által konstruált kép, az nem a romák valódi véleménye, és persze azok, akik az előítéleteket közvetítő média fogyasztói, hajlamosak elhinni ezeket a negatív általánosításokat. Épp ezért van szükség a Roma Büszkeség Napjára, amely képes a romák történelmi, kulturális és társadalmi és kulturális értékeit felmutatni, kifelé és befelé is.

- Ugyanebben az interjúban azt is mondtad, hogy a legfőbb ellenségünk a társadalmi közöny. Azt gondolod, hogy ha azt szeretnénk, hogy szolidárisak legyenek velünk, nekünk is fontos kiállni mások jogaiért, romaként például a nőket érő erőszak, a melegekkel vagy a zsidó emberekkel szembeni gyűlölet ellen, a hajléktalanok jogaiért…

- A mai magyar társadalom egyik legsúlyosabb, drámai problémája, hogy mindent eltűr, ami a széles tömegeket alkotó részcsoportok kárára történik, például a hatalom részéről. Ez a társadalom eltűrte, amikor a rokkantakat megfosztották a jogaiktól; eltűrte, amikor elkobozták a magánnyugdíjpénztárakat; eltűrte, amikor az oktatásban romaellenes intézkedéseket hoztak. Eltűrt mindent, és az egyetlen, valódi felháborodás akkor volt, amikor a középosztály zsebét is érintő internetadó ellen kimentek vagy ötvenezren. Semmilyen más alkalmat nem tudok megjelölni. De eltűri a társadalom a közmunkások jogfosztását, bármit… És pontosan azért, mert nincs szolidaritás, amely azt mondaná, hogy a te problémád az én problémám is.

- Hogyan lehetne szerinted erősíteni ezt a szolidaritást?

- Szerintem csak gyakorlati együttműködésekkel, és a különféle területeken az átjárhatóság megteremtésével. Az úgy nem megy, hogy a többség csak önmagával szolidáris, vagy csak akkor, ha részproblémákról van szó, de például jobb- és baloldal is eltűri a romákra vonatkozó negatív társadalmi előítéleteket. Ezerszer hallottam már baloldali gondolkodókat is úgy beszélni, hogy „fúj, a Jobbik, én nem vagyok cigányellenes, de…” és a „de” után mindig egy cigányellenes tétel következik...

ITT OLVASHATÓ

HAZÁTLAN, BOZONTOS SZÍVÜNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.13.


Arról ábrándoztam, hogy szűkes közönségemnek elmesélem a Bhagavad-ghítát, abból a célból, hogy a mai vészterhes időkben szellemi muníciót meríthessen belőle. Aztán lemondtam ebbéli szándékomról, mert ilyen szöveg most minálunk nehezen értelmezhető:

„Minden ember akaratlanul kényszerítve van, hogy az anyagi kötőerőkből születő impulzusok szerint cselekedjen; ezért senki sem maradhat tétlen, még egy pillanatra sem.” Be kell látnunk, hogy ez nem egy elsőáldozós duma, ellenben jó.

Krisna urunk ugyanis a cselekvés szükségességét magyarázza el nékünk, majd a meditáció fontosságát hirdeti, és az istenség áhítatos szeretetét („bhakti”) jelöli meg az üdvözülés útjaként. Nem egy pannonhalmi apátság, ezt be kell vallani. De fölösleges is, hisz mindnyájan menekültek vagyunk az új kötelezettség szerint.

Menekültek a hazában. Mintegy hatmilliónyian. És a mostani állapotokban, amikor törvényt ül rajtunk a gyalázat, be kell látnunk a cselekvés szükségességét. Reggel, ahogyan az szokásban van nálam, elindultam a boltba, hogy beszerezzem azt a kalória-mennyiséget, amely szükséges (és elégséges) ahhoz, hogy elmeséljem a fejem tartalmát.

Rengeteg keményen dolgozó kisemberrel találkozhatik ilyen alkalmakkor – naponta – a ’zember. Egyébként már őszül is, és ittfelejt, sötét van tehát. Mivelhogy ez egy zabolátlanul boldog ország, és jobban is megy neki, ahogyan azt mondják az okosak, csupa vigyorival kéne összefutni ezen a túrán...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZES DROIDOK ORSZÁGGYŰLÉSE

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.10.12.


Még mindig tart az értelmiségi lamentálás, ha valaki felveti, hogy Magyarországon diktatúra van-e. Szerintem nem kérdés, de a hazugságon kapott Rogán luxus helikopterezése utáni fideszes képviselői megszólalások minősítik leginkább azt az emberi, erkölcsi és politikai posványt, amelyből Orbánék rendszert csináltak

Nézze meg mindenki ezeket a megszólalásokat és a hozzájuk társuló nonverbális kommunikációt, mert mindent elmondanak Orbán rendszeréről és annak erkölcstelenségéről.
 
A korábban luxusbaloldalazó fideszesek szerint egy luxusfideszes rongyrázása magánügy. Kósa Lajosnak 2014-ben belefért, hogy Dubajból Új-Zélandra repüljön egy Rolling Stones koncertre a titkárnőjével és Halász János kollégájával, Kósa ennek megfelelően megengedő Rogánnal, mert szerinte a magánszféra attól magánszféra, mert magánszféra. Halász pedig válaszra sem méltatta az őt kérdező újságírót.
 
Czunyiné Bertalan Judit, a pedagógusok néhai réme, már egy kicsit óvatosabb volt, ő azzal próbált elszaladni a kérdés elől, hogy nem szokott híreket kommentálni, az a sajtó dolga, majd egy újabb újságírói próbálkozást azzal zárt le, hogy nem gondol erről semmit.
 
A békési fideszes kiskirály Simonka György szerint pedig nem őt kellene megkérdezni, hogy mit gondol elvtársa életviteléről, hanem az érintettet, Rogánt. Nyitrai Zsolt hasonló tereléstechnikát választott. Turi-Kovács Béla szintén, és azt is elárulta, hogy ő nem helikopter-szakértő.
 
Az örökké gondterhelten lekezelő Harrach Péter szerint pedig nem is komoly kérdés Rogán helikopterezését firtatni...
 

A GYEREKHEZ PASSZOLJON AZ ISKOLA - AZ ISKOLAVÁLASZTÁS SZEMPONTJAI

TÍZPERC ISKOLABLOG
Szerző: Tízperc Iskolablog
2016.10.12.


Az iskolaválasztás talán az egyik legnehezebb szülői dilemma. Egy biztos: mindenki a legjobb helyet szeretné megtalálni a gyerekének. De mi a legjobb? A rangsorok topiskolái? Vagy az utca végén lévő átlagos iskola? Tanácsot adni sem túl hálás feladat, mert a gyerekek jövőjét meghatározó kérdésbe milyen jogon szólhat bele bárki is? A legfontosabbat azonban hajlamos mindenki elfelejteni: az iskolaválasztás elsősorban a gyerekről szól, nem pedig a szülőről.
Szabad iskolaválasztás

A tanszabadság egyik elsődleges megvalósulási formáját jelenti a szabad iskolaválasztás jogának garantálása a köznevelési törvényben. A szülőt megilleti a nevelési-oktatási intézmény szabad megválasztásának joga. A szabad iskolaválasztáshoz való joga alapján a szülő gyereke/ vagy a nagykorú fiatal a saját maga adottságainak, képességeinek, érdeklődésének, saját vallási, illetve világnézeti meggyőződésének, nemzeti vagy etnikai hovatartozásának megfelelően választhat iskolát.

A szülő tehát az általa választott bármely Magyarország területén lévő oktatási intézménybe beadhatja gyereke felvételi kérelmét. A magyar iskolarendszer, eltérően az általános európai gyakorlattól, már első osztálytól lehetővé teszi a differenciálást: lehet tagozatos osztályokat meghirdetni, az iskolák válogathatnak a gyerekek között. Ha nem körzetes iskolát választanak, az iskolaigazgató megtagadhatja a felvételt.

A szabad döntés terhe a szülőé

Friss országos kutatás ugyan nincs arról, pontosan mi alapján választanak a szülők általános iskolát, de ezen a téren nem valószínű, hogy gyökeres változások lettek volna. Egy kétezres évek elején készült
kérdőíves vizsgálat a szülők motivációira volt kíváncsi. E szerint az egyik döntő tényező az, hogy a szülő hallott-e már valamit az adott általános iskoláról. A választás során jelentős szerepet játszanak az általában informális csatornákon terjedő hírek. A szülők tudják (tudni vélik), hogy egy iskola gyermekközpontú – vagy éppen kellően szigorú –, mivel kollégáik, barátaik vagy szomszédjaik gyereke is abba az intézménybe jár(t). Bár néhányan említik, hogy megismerték az iskola pedagógiai programját, esetleg megnézték az intézmény internetes honlapját, első helyen mégis a hallomásból vagy személyesen szerzett információ áll, valamint a divat, hogy a hasonló státusú szülők hová íratják a gyerekeiket.

Fontos szempontként említették a szülők, hogy a nagyobbik gyerek(ek) is az adott iskolába jár(nak), vagy korábban oda járt(ak). Ez egyrészt jelentős mennyiségű és pontos információk megszerzésére ad módot, másrészt kényelmes, hiszen a gyermekek egy intézményben vannak, jelen van a nagyobb testvér, így könnyebbé válik az iskolába való beszoktatás. Úgy tűnik, maguk az iskolák is támogatják azt, hogy a kisebb testvérek kövessék idősebb testvéreiket. A felmérés szerint nem egy oktatási intézményben ez a szempont megelőzni látszott azt, hogy egy jelentkező iskolaérett gyerek körzetes-e vagy sem. De sokat számított az is, hogy a gyerek többi óvodástársa melyik iskolába ment.

Gyakran előfordul a kisebb településeken, hogy maga a szülő is az adott iskolába járt gyerekkorában. Ez a szempont kiemelten érvényesül az iskolaválasztás indoklásakor. A saját tapasztalat még akkor is elsöprő érv egy iskola mellett, ha az nem is a legjobbak közé tartozik.

Mivel friss adataink nincsenek, megkérdeztünk több szülőt, akiknél aktuális az iskolaválasztás, mi alapján döntenek:


ITT OLVASHATÓ

A KÜLFÖLDI ÉLMÉNYEK ÚJ EMBERT FARAGNAK BELŐLÜNK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.10.13.


A lebomlott határok és határtalan lehetőségek korát éljük... Egyre többen keressük és találjuk meg annak lehetőségét, hogy hosszabb időszakot külföldön töltsünk, például egy ösztöndíj, hosszabb utazás, kiküldetés, külföldi munkavállalás révén. Van, aki néhány hónapra indul el, más évekig marad, és van, aki mint a föl-földobott kő, visszatér Magyarországra, aztán bizonyos idő elteltével újra nekivág. Ahány ember, annyiféle történet, ám egyvalami mindenkiben közös: a külföldön töltött hónapok, a más kultúrákkal való találkozás megrengeti és új alapokra helyezi a személyiséget.

Szűcs Nóra külföldön élőkkel foglalkozó kutató és coach új megvilágításba helyezi a kiköltözést Szárnyak és gyökerek című könyvében: a külhonba távozók nem egészen azt találják a magyar országhatárokon kívül, amire számítanak. Sorozatos meglepetésekben lesz részük, nemcsak az új kultúrával, hanem önmagukkal kapcsolatban is...
 
Túl a komfortzónán
 
Azzal, hogy átlépjük a szülőföld határait, a saját ismerős, biztonságot nyújtó közegünk határait is átlépjük – mondhatni pszichés szempontból pár ezer kilométerre hopponálunk a komfortzónánktól. Szerencsés esetben már a kiköltözéskor elég jól beszéljük a fogadó ország nyelvét – ám a fogadó kultúra kifejezésmódját, szokásait, formaságait csak idővel, az adott kultúrában élve tudjuk majd elsajátítani. Vagyis előttünk áll egy gigászi feladat: megismerni a másik ország szemléletmódját, amely eltér a miénktől (sok esetben homlokegyenest), hiszen más társadalmi hatások, történelmi folyamatok, földrajzi helyzet stb. alakították ki. Alighanem minden, az Egyesült Királyságban élő expatriótával előfordult már, hogy azt a visszajelzést kapta, „túl nyers” a modora, vagy nem értett meg egy célzást – hiszen a brit kultúrában inkább finoman körülírnak mindent, mint hogy nyíltan kimondanák.
 
Ám ezek a különbségek eleinte lelkesítők: végre levetkőzhetjük a korábbi kulturális szemüveget és rutinokat! Ha Magyarországon például nem tanultuk meg, hogyan legyünk kezdeményező, a lehetőségeket felkutató, proaktív személyiségek, külföldön aztán garantáltan megtanuljuk, mire átverekedjük magunkat a költözés, lakáskeresés, munkakeresés, adminisztrációs ügyintézés kötelező körein!
 

A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA A KONZERVATÍVOK VÁLASZTÁSA IS

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.10.13.


...A konzervatívok nemcsak azért tartják védendőnek a liberális demokráciát, mert benne valósul meg a legnagyobb eséllyel az emberi tökélesedés lehetősége, és ehhez az ember (Isten és törvény előtti) szabadsága (döntése) adja az alapot, magyarán adott mindenki személyre lebontott felelőssége, hanem mert aki konzervatív módon akar élni, bármit jelentsen ez, annak ebben van meg a legnagyobb lehetősége erre. De! A konzervativizmus ugyanakkor a modernség politikai gyakorlata, ezért a konzervatív politikától egyik konzervatív sem várhatja joggal, hogy úgy élhessen benne, hogy ennek érdekében közösségileg is vissza kelljen fordítani az idő keretét mai szemmel teljesen intoleráns erkölcsi és értékrendek felé. A konzervativizmus mindig az adott kor kontextusában értelmezendő, ezért nincs átfogó ideológiája sem, és ezért lehet, hogy a legjobb megközelítése mindig a progresszivizmus kritikája. Mivel azonban -- és ez a lényeg -- Magyarország sok tekintetben premodern (etnicista, vezérelvű, antiindividualista, antikapitalista, intoleráns, xenofób) politikai alapokon nyugszik, a mai "jobboldala" által vallott "konzervativizmus" ugyan keltheti azt a látszatot a szemlélőben, hogy ez az autentikus magyar konzervativizmus, mégis mindössze annyiban az, amennyiben másfelől elismerjük, hogy premodern ország vagyunk és ezt jónak tartjuk. Ez viszont már nem konzervativizmus, hanem imbecilitás, retardáció -- leginkább pedig egy ügyes politikai haramiaosztály közgondolkodás feletti uralmának biztos jele...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY MŰKÖDIK A FIDESZ HAZUGSÁGGYÁRA

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: B1blog
2016.10.13.


A jó hazugság 90 százaléka igaz – bár ettől még ordas kamu marad. Pontosan tudják ezt a Fidesz spindoktorai, Habony sameszai. Bemutatjuk, hogy működik a kormányzati propaganda hazugsággyártása.

1. A folyamat természetesen egy nagyon (nagyon-nagyon) magas szinten meghozott döntés. (Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kedves vezető személyesen rendelte el a likvidálást, de a fő irányokat rajta kívül senki nem szabhatja meg. A végrehajtást végzők személyes bárdolatlansága és stílustalansága ott van minden eredményen.) Ezt azonban nem látjuk, hisz a nyilvánosság kizárásával, a hatalom elefántcsont tornyában születik, zárt ajtók mögött.2. A következő lépést már az operatív irányítók vezénylik. Mindenek előtt: ki kell találni a megfelelő hazugságot – minden más csak ez után történik.

3. Maga az akció.

4. Ezzel párhuzamosan a hazugság tálalása.

5. A hazugság habosítása, újabb részletekkel gazdagítva az eredeti narratívát. (Fontos: ettől akkor sem szabad eltérni, ha már a napnál is világosabb, hogy hazudtak.)

6. Hetekkel, hónapokkal vagy évekkel később learatni a hazugság gyümölcsét.

És most néhány időszerű és régebbi példa a mechanizmus működésére:

ITT OLVASHATÓ

ÖSSZE-VISSZA BESZÉLT A KORMÁNY A KVÓTAREFERENDUM KAPCSÁN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.13.


Az október 2-i népszavazás és az azt megelőző nyilatkozatok sok tanulsággal szolgáltak arról, hogy a Fidesz mennyire tartja magát korábbi kijelentéseihez. A kampány elején még fontos volt az 50 százalékos részvételi arány elérése, később már az is elég volt, ha a nemek kerülnek többségbe. Orbán 2008-ban még sokallta azt a pénzt, amit az akkori kormánypárt elköltött kampányra, most viszont azt mondta, hogy a 10 milliárdos kampányköltség akár két-háromszorosát is el lehetett volna költeni.

Érvényességi kérdések

Tudjuk már a végeredményt, és azt is, hogy nem számított az 50 százalékos érvényességi küszöb, amelyet egyébként annak idején maga a Fidesz emelt, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket.

2013-ban Gulyás Gergely beszélt arról, hogy miért kell újra 50 százalékra emelni a küszöböt: „Ha bármely ügyben egy népszavazás nem érvényes, akkor a parlamentnél marad a döntés joga, miután az országgyűlését általában 60 százalék fölötti részvétellel választják meg, ezért nem egy túlzott kritérium, hogy legalább 50 százalék fölötti legyen a részvétel, ha a polgárok egy-egy döntés jogát visszaveszik az országgyűléstől”.

A kampány elején még tartották magukat valamennyire ehhez a kritériumhoz, hiszen Orbán Viktor is arról beszélt, hogy „a népszavazás eredménye határozza meg, hogy milyen irányban indulunk tovább. (...) Ha eredményes, meggyőző erejű, akkor abból más természetű lépések következnek, mintha satnyább”.

A Katolikus Rádiónak adott interjújában már kicsit árnyaltabban fogalmazott, és arról beszélt, hogy a népszavazás érvényességének van ugyan jelentősége, ám ez a jelentőség inkább érzelmi. Ez egybecsengett Rogán nyilatkozataival, aki arról beszélt, hogy nem akkora baj, ha nem jön össze az érvényesség a referendumon.

Aztán az október 2-i dátumhoz közeledve az érvényesség teljesen elvesztette jelentőségét. Orbán Viktor kijelentette, hogy az érvényességtől függetlenül jogszabályt fog alkotni arról, hogy EU-s döntéssel ne lehessen menekülteket telepíteni Magyarországra. Ahogy a miniszterelnök mondta: „Egy feltétele van ennek, hogy több legyen a nem, mint az igen”.

Miután tényleg csak az a feltétel teljesült, és nem sikerült elérni az 50 százalékot, mintha mi sem történt volna, Orbán tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen újságírók persze nem vehettek részt.

A kormány diadalként élte meg a referendumot. Még ha bukta is volt számukra, úgy látták, hogy „tízből 9 ember Magyarország mellett, Magyarország önálló döntési joga mellett szavazott”.

Semjén Zsolt is arról beszélt, hogy „a kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától”.

Így hát nincs más választás, Alaptörvény-módosítási javaslatot kell benyújtani a parlamentnek, hiszen közjogi döntéssel kell felruházni az emberek akaratát, valamint Brüsszelben is érvényt kell szerezni a népszavazási eredménynek.

A szavazás eredményeit ismerve a Fidesznek 3 millió 282 ezer ember akarata a 8 millió 261 ezer szavazásra jogosult közül jelenti a népakaratot. Nem számít, hogy október másodikán 10-ből csak 4 ember szavazott nemmel.

Persze megtalálták a maguk mércéjét, ami mellett ez az eredmény jónak tűnhet: Orbán Viktor beszédében ugyanis a „nem” szavazatokat ahhoz hasonlította, hogy mennyien szavaztak 2003-ban az EU-s csatlakozásra...

ITT OLVASHATÓ

AKKOR AZ ORBÁN VIKTOR NEVŰ EMBER MA EGY HUSZADRANGÚ ÜGYVÉD LENNE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.10.12.


...Ha Simicska Lajos nem építette volna fel azt a gazdasági háttérhatalmat, amit felépített, a Fidesz ma nem itt tartana. Ha Simicska Lajos nem működött volna közre aktívan abban, hogy Orbán Győző bányát vásároljon, a Fidesz ma nem itt tartana. Ha Simicska Lajos nem tervezte volna meg és vezényelte volna le a média megszállását, a Fidesz ma talán már nem is létezne.

De Lajos ott volt az első perctől kezdve. A Fidesz-székház eladásánál, az eladásból befolyt összeg szétcsatornázásánál, az Orbán família magánvagyonának megalapozásánál. Ott volt Lajos az uniós források csapjánál és dagadtra szívta magát. Ezzel – többek között – csak az a baj, hogy mások elől szívta el a forrásokat. Mint ahogy mások elől szívja el a forrásokat Mészáros Lőrinc és pereputtya, Tiborcz István és a hasonszőrű élősködők hada.

Itt egy régebbi cikk a Fidesz alapozásáról és itt a cikk folytatása. Ha Simicska nincs, vagy legalább egy kicsit kevésbé megalomániás, akkor most a Fidesz sincs a ma ismert formájában. Akkor az Orbán Viktor nevű ember ma egy huszandrangú ügyvéd, szabadidejében pedig a helyi focicsapat edzője lenne.

Tudom, hogy nincs olyan a valóságban, hogy mi lett volna, ha. Ezért kezeljük egészen nyugodtan tényként, hogy bizony az van, ami van. Van egy Fidesz nevű valami, ami már réges-régen megszabadult minden olyan tagjától, aki valóban az ország sorsának jobbá tételét akarta megvalósítani. Ma a párt csak a kormány érdekét szolgálja, a kormány pedig az Orbán Viktor nevű ember akarata szerint működik.

Miközben az a párt, amelyiknek az ország boldogulásán kellene munkálkodnia, megszabadult minden gátlásától, Simicska Lajos vígan éli világát. Pont annyira nem érdekli az országban élő családok sorsa, mint ahogy nem érdekelte 30 évvel ezelőtt, 20 évvel ezelőtt és 10 évvel ezelőtt sem.

Tudom, hogy sokan hajlamosak benne látni a megoldást, de ő nem megoldás, hanem a fertőzés forrása. Nem gyógyszer, hanem maga a betegség. Amit tett, arra nincs és soha nem is lehet bocsánat. Üzleti alapon nem lehet adni-venni sem az erkölcsöt, sem az emberséget, a becsületet. Ha Simicskát egy percig is érdekelte volna az ország sorsa, már régen borította volna a bilit és nem a saját büntetlensége, esetleges üzleti haszna lebegett volna a szeme előtt...

ITT OLVASHATÓ

NÉPSZABADSÁG-GATE: KI LESZ A KOVETKEZŐ?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.10.12.


Képzeljük el, hogy ma egy kvízműsorban vagyunk (nem felvételről megy), és a következő kérdést kapjuk: „Mit tehetnek meg velünk?” Három opcióból választhatunk.

A: Mivel demokráciában élünk, csak olyasmit, ami nem ütközik törvénybe.

B: Mivel demokráciában élünk, semmi olyat, ami a sajtó- és szólásszabadság megszüntetésére irányul, illetve ami az emberi méltóságba gázol.

C: Mindent.

Tudom a nyerő választ. Csakhogy ez már régóta nem játék.

Aláírtam többedmagammal a petíciót, ami kiáll a Népszabadság (egykori) munkatársai mellett. Idézet a szövegből:
"Nincs kétségünk afelől, hogy a nyilvánosság elől ma is bujkáló, ismeretlen tulajdonosoknak mi a szándéka azokkal a vidéki napilapokkal, amelyek szintén a birtokukba kerültek. Ezek az újságok egész országrészek számára a helyi közélet egyetlen fórumát jelentik. E lapok jövőjük miatt okkal rettegő munkatársaival is szolidaritást vállalunk. A Népszabadság brutális tönkretétele nemcsak újabb lépés a sajtószabadság teljes felszámolása felé, hanem egy évek óta tartó folyamat jelképes lezárása is. Sajtószabadságot! Demokráciát!"
Akinek nem világos, hogy a lap sunyi és aljas megszüntetése egy rettegő, mindent uralni akaró hatalom akaratának és gyakorlatilag mindenhatóságának fitogtatása volt, az nem tudom, hol élt az utóbbi években. A többi ellenzéki lap lassú kivéreztetése is folyik, már évek óta, ilyen-olyan módszerekkel, a fő eszköz természetesen az állai hirdetések megszűnése, amiből ugye annyi kormánybarát médiumot felhizlaltak, és amiből annyi guccitáskát lehet venni, mint a szemét. És annyi seggnyaló cikket lehet rendelni, ami a csövön kifér.

Meg is teszik.   
 Olvasom a fórumokat – minden oldalról, és elképeszt, mennyien bedőlnek a megszűnt nol.hu oldalra is kitett maszlagnak, miszerint a lezuhant példányszámok indokolják az egészet. Nos, aki ezt hozza fel, az mit szól ahhoz, hogy a kormánybarát lapok (print és online) hogy muzsikálnak? Hogy a haveri médiumok mennyi pénzből (köz!) gazdálkodnak, hány állami hirdetés van bennük, és mennyi a felületeiken a propagandatartalom? A Magyar Időknek kimutathatatlan az olvasottsága, a 888.hu-t, a Pesti Srácokat vajon mennyien olvassák? Milyen értéket képviselnek ezek? Na, halljuk a válaszokat. A remekbeszabott Lokált se venné a kutya sem, ha nem ingyen tukmálnák. És aki mégis konokul a példányszámokon ugrál a továbbiakban is, annak tök rendben van, hogy így bánnak egy szerkesztőséggel?

Az szeretne végigmenni egy olyan megalázó procedúrán, aminek kitették a Népszabadság dolgozóit? Szeretne úgy munkába menni, hogy azt mondják neki, coki, te ide többé be nem mégy?! Hogy a nagyitól kapott pöttyös bögréd, meg a mamád képe ott az asztalodon? Egyéni szoc probléma, amúgy sem kell annyi szart bevinni az irodába. (Friss hír: szerdáig állítólag az újságírók a személyes holmijukat kihozhatják az épületből. Hogy ez milyen rendes dolog! Ez kegy! Hála érte! A kegyeket köszönjük, hagyjuk meg a lakájoknak, vannak elegen.)

Tegye fel a kezét, aki azt imádja, ha az élete csupa kaland, nem akarja tudni, mit hoz a holnap, sőt, külön élvezi, ha minden nap meglepetés. Tegnap még azt hitte, vagy munkahelye, ma nincs, hát ez szuper, teher alatt nő a pálma...

ITT OLVASHATÓ