2022. május 5., csütörtök

RÁADÁS: FERENC PÁPA ZÁRÓBESZÉDE A KISKORÚAK VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ PÜSPÖKI TANÁCSKOZÁSON

MAGYAR KURÍR
Szerző: FERENC PÁPA
2019.02.26.


A tanácskozáson a püspöki konferenciák elnökei, a katolikus keleti egyházak vezetői, a szerzetes-elöljárók képviselői, a római kúria és a bíborosi tanács tagjai vesznek részt. A Vatikánban jelen volt Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Orosz Atanáz miskolci püspök, továbbá Német László nagybecskereki püspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke.

A kiskorúak védelméről szóló négynapos vatikáni tanácskozás február 24-én délelőtt szentmisével ért véget az Apostoli Palota Királyi termében. A Szentatya ennek végén mondta el záróbeszédét: ...


ITT MÁR SENKI SEM TARTJA TESTVÉRNEK AZ OROSZOKAT

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2022.05.05.


Az orosz erők az elmúlt hetekben Ukrajna keleti részén lendültek újabb támadásba, miután villámháborús terveik kudarcot vallottak. Az Ukrajna elleni invázió harmadik hónapjába lépve az oroszbarát szakadár területekhez közeli részeken túl a frontvonalak mintha megmerevedtek volna: Harkiv és Mikolajiv tartja magát, Kijev környékét a civilek elleni súlyos pusztítások után az orosz erők elhagyták. Közben azonban délnyugaton, Odessza, amelyet eddig alig értek el a harcok, a napokban többször volt rakétatámadás célpontja, de jelentősen ott sem változott a helyzet. Négy ukrán városból beszéltek nekünk friss tapasztalataikról helyiek...


HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 70. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.05.


Ködösek vagy teljesen hiányoznak az ukrán harctéri információk. Mariupolból kivonták az orosz erők nagy részét, és humanitárius folyosó nyílik. Közben titkos mozgósítás folyhat a határmenti orosz területeken. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 70. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Jadwiga Rogoża. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Folytatódnak a vasúti infrastruktúra ellen elkövetett orosz tüzérségi támadások.

- Az ukránok a harctérségi jelentéseikben vagy ködösítenek, vagy nem szolgáltatnak információt.

- Titkos orosz mozgósítás folyhat a határmenti megyékben. Kijev attól fél, hogy az orosz határ mentén fekvő térségekben fegyveres provokáció történik.

- Mariupolból az orosz erők nagy részét kivonták és átcsoportosítják, a városból humanitárius folyosó nyílik.

Részletes helyzetkép:

A harctérségekben és azok hátországának mélyén az orosz hadsereg folytatja az ukrán hadsereg állásainak tüzérségi támadását. Mikolajiv és Kramatorszk vált áldozatává a több tíz kilométer hatótávolságú rakéta-sorozatvetőkkel tömegesen elkövetett rakétatámadásoknak. Cserkasziban (Черкаси) és Dnyipróban többek között a vasúti infrastruktúra, a Kijev megyében fekvő Brovari (Бровари) járásban, illetve a Kirovohradi (Кропивницький) járásban más létesítmények szenvedtek kárt. A védők az ellenséges rakéták egy részének lelövéséről számoltak be. Többtucat személyvonat közlekedésében következett be tizenórás késés. Az ukrán fél nyilvánosságra hozott harctérségi információi egyre inkább rejtélyesek, vagy – az Izjum–Barvinkove–Szlavjanszk háromszög helyzetét illetően – teljesen hiányoznak...

MEGINT FIDESZ-KÖZELI SZERVEZETEK NYERTÉK A LEGNAGYOBB ÖSSZEGEKET A KORMÁNY CIVIL-TÁMOGATÓ PROGRAMJÁN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2022.05.05.


Újabb, fideszes politikusokhoz köthető egyesületek gazdagodtak a kormány civil támogatási programjából. A Városi Civil Alap keretében másodszor osztanak támogatásokat, a legmagasabb, 10 millió feletti adományoknak ezúttal is mintegy felét a kormánypártokhoz kötődő csoportok kapták. Ráadásul több kormányközeli egyesület már másodszor szerepel a támogatottak listáján.


A Városi Civil Alap (VCA) nevű állami civil-támogatási programról már többször írtunk. Ez az a program, amit a kormány a megszüntetett Norvég Civil Alap helyett hozott létre. Az utóbbival már nyolc éve robbant ki a magyar kormány vitája, mivel a norvég fél nem engedte, hogy a civil Ökotárs Alapítványtól elvéve egy állami tulajdonú cégnek adja át az állam a támogatások elosztásának jogát. A vita végére Magyarország teljesen elvesztette azt a 73+4 milliárd forintot, amelyet korábban a Norvég Alaptól kapott.

ÉRETTSÉGI UTÁN MÁR NE SZÁMOLJUNK A CSALÁDI PÓTLÉKKAL! - UGRIK A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY IS, DE AZ ELTARTOTTAK SZÁMÁBA BELESZÁMÍT A TOVÁBBTANULÓ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.05.05.


A héten kezdték meg az érettségi vizsgákat a középiskolákban a diákok, közülük sokan tanulnak majd tovább valamelyik felsőoktatási intézményben. A szülőknek mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, ráadásul fontos azzal is tisztában lenni, hogy érettségi után, júliustól nem jár sem a családi pótlék, sem a családi adókedvezmény az érettségizett fiatal után. Az eltartották számába ugyanakkor beleszámít a továbbtanuló is.


A most érettségiző diákok közül sokan tanulnak majd tovább valamilyen felsőoktatási intézményben, ami jelentős terheket ró a családra is. Nemcsak a kiadások emelkednek majd meg, hanem ezzel párhuzamosan a családi kassza bevételei is csökkennek, ami még inkább nehezítheti a helyzetet.

Bár a családi pótlék összege 2009. január 1-jétől változatlan, így jelentősen elértéktelenedett, mégsem öröm, amikor eltűnik a bevételek közül. Az érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Bár családi pótlék nem jár az egyetemista gyerek után, a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni.

Például egy kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett, és egyetemen továbbtanul, akkor nem az egy gyermek után járó 12200 forint családi pótlékot, hanem a kétgyermekesek után járó 13300 forintot kaphatja meg a szülő a fiatalabb gyermek után. (A családi pótlékról, annak összegéről korábban itt írtunk részletesen.) Háromgyerekeseknél egy továbbtanuló és két kisebb testvér esetén 13300 forint gyermekenkénti összeg, összesen 26600 forint helyett tehát 32000 forint (a három- és többgyermekesek gyermekenkénti 16 ezer forintja) jár. A felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba...

„TESTVÉREM, MI NEM AZ ÁLLAM PAPJAI VAGYUNK, MI NEM A POLITIKA NYELVÉN SZÓLUNK, HANEM JÉZUSÉN.” (FERENC PÁPA)

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.05.05.


Természetesen nem új felfedezés, csak ismétlődő élmény, hogy ha a politika világában valakihez közel érezzük magunkat, arról úgy gondoljuk, hogy sosem képes hibázni, sosem lehetnek téves gondolatai vagy rossz mondatai, következésképp védenünk kell őt utolsó leheletünkig. Mint mondám, a jelenség jól ismert, de – nem tagadom – újra és újra megdöbbent a szektásodásnak ez a formája, amelynek során hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy feltétel nélkül a családtagjainkat, a barátainkat szeretjük, s nem a politikust, akit sokkal inkább elemezni, kiértékelni, s ha kell, kritizálni szükséges. Tegnap nemtetszésemnek adtam hangot, miszerint Ferenc pápának volt egy kínos konnotációjú mondata (amúgy miért ne lehetne, kinek nem volt ilyen), máris többektől megkaptam a magamét. Nem is úgy kell azt érteni, nem is azt akarta mondani, hanem azt akarta mondani, hogy…, és milyen bölcsen tette, hogy ezt mondta, továbbá lehet, hogy olaszul nem is azt jelenti (de, olaszul egészen pontosan azt jelenti!) stb., stb. Az alábbiakban, mintegy jóvátétel gyanánt, idézek Ferenc pápától egy ugyancsak abban az interjúban elhangzott, s kimondottan kedvemre való másik mondatot, hadd kapjam meg a magamét most a másik oldaltól. Ezt a pápa történetesen Kirill moszkvai pátriárkának címezte, de akár mondhatta volna a teljes magyar klérusnak, leszámítva azt a néhány jól ismert kivételt. A cégnél egykoron a Mihajlov fedőnevet elnyert, s a KGB szolgálatában megőszült politikai aktivistának, vagyis Kirill pátriárkának, aki ideológiai mozgalmárként szerzett tapasztalatait transzcendens elkötelezettségével kiegészítve épp Putyin gyilkos háborúját igyekszik legitimálni, azt kellett hallania Ferenc pápától, hogy „Fratello noi non siamo chierici di Stato, non possiamo utilizzare il linguaggio della politica, ma quello di Gesù” vagyis „Testvérem, mi nem az állam papjai vagyunk, mi nem a politika nyelvén szólunk, hanem Jézusén.”
És Kirill pátriárka ettől azonnal megsértődött. Fogalmam sincs, mi lehet a baja Jézus nyelvezetével, s miért preferálja inkább a putyini beszéd- és gondolkodásmódot.
Én viszont tökéletesen egyetértek Ferenc pápával, s tiszta szívvel ajánlom ökumenikus megfontolásra e mondatát a tőle kb. 1.300 km-re lévő ország valamennyi keresztény/keresztyén egyházának, papjának és lelkészének.

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: magyarnarancs.hu
2022.05.04.


A SZERK.


A SZERK.
Ezért a pénzért

Egy hónappal az esemény után dicséretes lendülettel és intellektuális frissességgel folyik az ellenzéki oldalon a választási vereség ún. „feldolgozása”.

A SZERK.
Egyedül a végtelenben

A művészet tudatformáló ereje végtelen, végtelenül szerény. A művészek tudatformáló ereje – túl a művészetükön – még szerényebb, s kiszolgáltatott is a rájuk háruló figyelem mértékének.

PUBLICISZTIKA


TÁLAS PÉTER
Győzelmi kényszer
Az Ukrajna elleni háború és Európa biztonsága

Aki ma újraolvassa az orosz külügyminisztérium által december 17-én közzétett, az Oroszországi Föderáció biztonsági garanciaigényeit felsoroló két dokumentumot, annak nem sok kétsége lehet afelől, hogy az orosz–ukrán háborúval Vlagyimir Putyin Ukrajna mellett a kétpólusú világrend utáni európai biztonsági architektúra normái és intézményei ellen is nyílt támadást indított.

EGOTRIP

EGOTRIP
Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Névtabu

Hérodotosz szerint (4.184) az Atlasz hegységtől tíznapi járóföldre élt az atarantok népe. Az atarantoknak nincs nevük, nem esznek húst és nincsenek álmaik. Hérodotoszt a „történetírás nagy mesemondójának” szokták nevezni, de lehet, hogy ez a mese nem teljesen légből kapott.

KÜLPOL


INTERJÚ
„Elriasztani Putyint a következő háborútól”
Feledy Botond külpolitikai elemző

Az orosz–ukrán háborúból Európa annyit biztosan megtanulhat, hogy a gazdasági erő önmagában nem mindenható. Feledy Botond szerint az EU saját stratégiai hanyagságának az árát fizeti most meg, de a háborús helyzet akár pozitív folyamatokat is elindíthat az unióban.

INTERJÚ
„Mi pazaroljuk a legjobban”
Holoda Attila energetikai szakértő a gázhiányról

A gázelzárással való orosz fenyegetés és zsarolás különösen súlyosan érint egy olyan országot, amelynek a vezetői fokozták az energiafüggőséget, amelyben a lakosság jelentős része él energiaszegénységben és ahol államilag bátorítanak energiapazarlásra.

LETARTÓZTATÁSI HULLÁM A SZLOVÁK POLITIKA CSÚCSAIN
Robertek alkonya

Pozsonyban forr a levegő. A szlovák politika érinthetetlennek tűnő két nagymenőjét is megvádolták. Robert Kaliňák volt belügyminisztert bilincsben vitték el, Robert Fico volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről lapzártánk után dönt(ött) a szlovák törvényhozás.

BELPOL

VÉGE ÁDER JÁNOS ÁLLAMFŐI MANDÁTUMÁNAK
Odatámasztotta a párt

Május 10-én lejár Áder János második köztársasági elnöki mandátuma. A pártját hajdan nemegyszer a hátán cipelő, Orbánnal akár konfliktust is vállaló vezetőből a NER-be végül légmentesen belesimuló és államfőként is az orbáni politika fegyelmezett végrehajtója lett. Áder politikai pályaíve.

AZ EMBERCSEMPÉSZIPAR FOGYÓESZKÖZEI
Csak a sofőr ül

Úgy tudta, ukrajnai háborús menekülteken segít – ezzel védekezett nemrég egy sofőr, akit a kocsijában kis-ázsiaiakkal, afrikaiakkal tartóztattak fel a rendőrök Szeged mellett. A magyarországi embercsempészet a nagy halaknak évi 5–8 milliárd forintot hoz. Ők ritkán buknak le, a kocsiban talált határsértőket visszakísérik a kerítés túloldalára. A sofőrökre azonban 2–5 év börtön vár.

INTERJÚ
„Fájdalmat csillapítunk”
Friesz Anna, Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület; Lukács Miklós, Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

Miért nem támogatja jobban a kormány az otthoni szakápolást és hospice-ellátást? És miért nem jobb a szakma érdekérvényesítő képessége?

ZENE

INTERJÚ
„Őshonos elemek”
Simon Broughton lapszerkesztő, világzenei szakértő

A Songlines című világzenei magazin megalapítóját a hetvenes évek végén ragadta meg Magyarország zenéje és kultúrája, azóta is visszatérő látogató. 2018-ban Budapest Ritmo díjjal tüntették ki, 2020-ban a Duna Tv számára készített filmet a táncházmozgalomról. Politikai-társadalmi érdeklődése másféle filmeket eredményezett.

NEKROLÓG
Stockhausent Chuck Berryvel
Klaus Schulze (1947–2022)

Több mint másfél évtizedig tartó betegség után április 26-án, 74 éves korában elhunyt Klaus Schulze, a hatvanas–hetvenes évek iskolateremtő nyugat-berlini elektronikus zenei szcénájának egyik legnagyobb hatású alakja.

MI A KOTTA?
Kvalifikálhatatlan címzések

Klasszikus zenei programajánló a 2022/18. hétre

KÉPZŐMŰVÉSZET


FELFORGATJA-E A MŰVÉSZET VILÁGÁT AZ NFT?
Digitális zsákbamacska

A világ nagy aukciósházainak híreiben egyre többet találkozunk úgynevezett NFT-kkel, vagyis blokklánc technológiával egyedivé tett alkotásokkal, amelyek ráadásul sorra rekordáron kelnek el. Megnéztük, hogyan vált az NFT rövid idő alatt a művészet kikerülhetetlen fogalmává.

KRITIKA

KÖNYV
Holmi almafáról szóló darab
Závada Pál: Apfelbaum. Nagyvárad, Berlin

Mi is ez a mű? Potenciális nagyregény. Nagyon hosszú, nagyon 20. századi, nagyon meggondoltan zanzásított szöveg.

FILM

BRUCE WILLIS PÁLYAKÉPE
A munkásosztály katonája

Kopaszodó, atlétatrikós, kissé faragatlan, de sármos fegyverforgató. Bruce Willis más volt, mint a 70-es, 80-as évek hard body akciófilmjeinek hústornyai (Rocky, Rambo – Első vér, Kommandó, Conan, a barbár). Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger a Reagan-éra idealizált, domináns férfiasságát képviselték, ám mégis sterilnek, szinte aszexuálisnak tetszettek. Willisnek nem voltak dagadó, olajozott izmai, de megvolt benne az a dög és dörzsöltség – sőt érzelmesség –, ami a gépies akcióhősökből hiányzott.

TÉVÉSMACI
Kutyaröpte

Amikor Sztupa és Troché felkeresték Sztupa ősz öregapját, annak egy racionális oka volt, mégpedig az, hogy nála lehetett a legjobban polgárháborúsat játszani.

SZÍNHÁZ

A ROMA SZÍNHÁZ KÉRDÉSEI
Kritikára várva

A Független Színház Mit ér a színház, ha roma? című workshopja a május 5. és 9. között rendezett Roma Hősök – 5. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál felvezető programja volt. A magyarországi roma színház története, mai helyzete, beágyazottsága, de főleg a dilemmái álltak a romák és nem romák beszélgetése köré épülő program középpontjában.

RÉS A PRÉSEN
„Menni vagy maradni?”

Jókai Ági színésznő

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Andrés Barba: Fényes köztársaság


Az ismeretlenből és félinformációkból táplálkozó félelem bármilyen csoportot képes pillanatok alatt ellenséggé formálni egy közösségben.

VISSZHANG: KÖNYV
Sophie Corrigan: Állati jó cimborák

Mint az köztudott, a majmok szeretnek együtt lógni.

VISSZHANG: LEMEZ
Spiritualized: Everything Was Beautiful

A brit Jason Pierce tagja volt a kultikus, neo­pszichedelikus zenét játszó Spacemen 3-nek, amelynek végvergődése idején, 1990-ben alapította meg a Spiritualizedot.

VISSZHANG: KONCERT
Pat Metheny

Előző budapesti koncertje felejthető volt, főleg a sportcsarnoki akusztika, pontosabban annak hiánya miatt.

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Az Abercrombie & Fitch felemelkedése és bukása

A 21 Jump Street – A kopasz osztagban a fiatal, zöldfülű rendőrök álruhában ülnek vissza az iskolapadba, hogy egy gimisek közt terjedő drog nyomába eredjenek.

VISSZHANG: FILM
Metal Lords

„Ha nagy akarsz lenni, elhivatottság kell és áldozatok. És erről szól a metál.”

VISSZHANG: FILM
Soha, néha, mindig

Vannak a filmek, amelyeket abortuszt fontolgató nőknek mutogatnak.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Nők a sitten

Magyarországon talán kevéssé ismert Catherine Tate komikusi munkássága, pedig segítene kontextusba helyezni ezt a bizarr sitcom sorozatot is.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/18.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/18.

Rövid hírek: hadron, eukarióta, plasztik...

Szüret 2022/18.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY


MIÉRT AKARJA ELON MUSK MEGSZEREZNI A TWITTERT?
Elefánt a médiában

A pénz megvan az üzletre, de a részvényesek még húzódoznak. A világ legöntörvényűbb milliárdosa a hasonlóan öntörvényű Twitterre akarja rátenni a kezét, és azt is nehéz megfejteni, hogy mit akar vele tenni.

LOKÁL

BUDAPEST100
Arisztokraták és népi ellenőrök

A fővárosi épületeket bemutató civil kezdeményezés, a Budapest100 május 14–15-i sétáin a Várnegyed néhány különleges házát tekinthetik meg az érdeklődők. Ezek közé tartozik a kétemeletes, a környezetében nem különösebben feltűnő Dísz tér 12. szám alatti ház is, amelynek története a 14. századig vezethető vissza.

GASZTRO


CHILI&VANÍLIA
Vega Wellington

Egészben sült karfiol Wellington

ÉTEL, HORDÓ
Séf Asztala

Étkek a Kossuth téren

OLYAN ROSSZ SOHA NEM LESZ AZ EGÉSZSÉGÜGY, HOGY TELJESEN CSŐDBE MENJEN, S MINDIG VAN MÉG ROSSZABB IS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.05.05.


„Nem vagyok az összeesküvéselméletek híve, de ha csak a számokat nézzük, azt lehet mondani, hogy tényleg van olyan része az egészségügynek, ahol a magánfinanszírozás már meghaladja a közfinanszírozás mértékét, ahol a betegek már többet költenek saját zsebből az egészségügyi szolgáltatásra, mint amennyit az állam fizet” – mondta Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter arra a kérdésünkre, vajon nem a kormány stratégiájának a része-e a közegészségügy lerohasztása, amivel a nem kis részt a NER-körökhöz köthető fizetős magánintézményekbe terelik az ellátásra szorulókat. Mindez annak kapcsán került szóba, hogy kiderült, a felmondási tilalom május végére várt feloldása után az egészségügyi szakdolgozók akár 40 százaléka is felmondana.


A Népszava ismertette a Független Egészségügyi Szakszervezet által az ápolók körében készített felmérést, ami azt mutatja, hogy tömeges távozás várható a felmondási tilalom feloldása után. A válaszadók negyede azt közölte, hogy elhagyja a szakmát, további 9 százalék a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön keres magának munkát. Azaz az ápolók kétötöde kiesne az egészségügyből. A Népszava számítása szerint legalább 8,5 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből. Mint ugyanis a lap levezette: 2020-ban is valamivel több mint 3,5 ezer szakdolgozó hiányzott. Ennél frissebb KSH-adat ugyan nincs, de azt más forrásból tudjuk: a helyzet az elmúlt két évben csak rosszabb lett. A szolgálati jogviszony tavaly márciusi bevezetésekor ugyanis további 4000, a kötelező harmadik oltás elrendelése után újabb 800 szakember hagyta el az egészségügyet.

Mi lesz, ha további ezrek is elmennek? Valóban bajba kerülhet az egészségügy a felmondási tilalom lejárta után? Mi lesz az ellátással? Hova romolhat még tovább, vajon hova vezet a már sok területen tapasztalható káosz további mélyülése? Kökény Mihályt kérdeztük...

SZÓ SZERINT ELFOGYNAK A KÉMIATANÁROK, EZ MÁR NEMZETI SORSKÉRDÉS – VENDÉGÜNK WEISZBURG TAMÁS ÉS SZAKMÁNY CSABA [HETIVÁLASZ 122]

HETI VÁLASZ / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.05.05.


A 2022-es felvételi eljárásban fizikaszakos tanárnak első helyen 22-en, kémiaszakosnak 25-en jelentkeztek. Nem elírás: ez az országos szám. Hogyan jutottunk idáig? Hogyan hat a tanárok elfogyása a nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú ágazatokra, mint a gyógyszer- és vegyipar? Az érettségik hetében összeültettük Szakmány Csaba kémia- és fizikaszakos tanárt (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium) és Weiszburg Tamás professzort (ELTE TTK Környezettudományi Centrum), korábbi interjúalanyunkat, hogy a cselekvés lehetőségeiről és az új természettudományos képzés, a Z-szak körüli vitákról beszéljünk. Podcast...

MIÉRT NEM TÁMOGATJA ORBÁN A 6. UNIÓS SZANKCIÓS CSOMAGOT? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.05.05.


The Guardian: A legújabb Oroszország elleni szankciós csomag szövegezésében a hét végéig akarnak dűlőre jutni Brüsszelben, s elfogadásához egyhangú szavazat szükséges. Egyelőre nem világos, miként. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezhet ismét hazánk ellen az EB, mert a márciusi kérés ellenére a magyar kormány nem hajlandó feloldani a gabonaexport tilalmat – írja a Bauern Zeitung. Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos levelet is írt Nagy István agrárminiszternek, figyelmeztetve arra, hogy az Ukrajna elleni háború miatt az unió belső piacán jelentkező bizonytalanságok miatt különösen fontos lenne minden korlátozást feloldani. A levélben az az indoklás, hogy az Orbán kormány által kiadott rendelet, amely kihirdeti Magyarország elsődleges jogát a búzafélék exportjának beszüntetésére, az áruk szabad mozgását előíró uniós normaszegés.

Az oroszok ukrán inváziója felszínre hozott olyan történelmi sérelmeket, amelyek régóta feszültséget okoznak: Kijevben ugyanis egyesek szerint a háborús helyzetben úgy tűnik, hogy Magyarország sóvárog egykori területeire – adott közre hosszas elemzést a térséggel legalaposabban foglalkozó műhely: a Balkan Insight. Bemutatja Bartal Andrást, a Mi Hazánk képviseletében, aki visszasírja Kárpátalját, sőt szinte biztos abban, hogy Magyarország visszaszerzi Ukrajna nyugati csücskét. Márpedig ha revansot vesz Magyarország Trianon miatt, az különösen veszélyes annak tudatában, hogy a szélsőjobb párt bejutott a parlamentbe, és amennyiben ezt komolyan is gondolják, az nem kis sokkot okozna Kelet-Európában – olvashatjuk az elemzésben. Ennek kapcsán aggodalmát fejezte ki Iryna Verschchuk ukrán kormányfőhelyettes és Oleksiy Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács vezetője. Amire egyébként ráerősített Belénessy Csaba, az MTI volt vezérigazgatója, legalábbis sokan úgy értelmezték szavait, amikor arról írt a közösségi hálón: "...érzelmileg és anyagilag készen kell állnunk arra, hogy befogadjuk a magyar embereket és/vagy a magyar területet”. A példátlan üldöztetést nem egy nyilatkozó, egy ott élő 75 éves férfi is cáfolta. S a magyarországi kárpátaljai kulturális szervezet sem fogadja el ezt a revansizmust, eszükben sincs semmilyen, ehhez hasonló kezdeményezéssel élni. S például az Ungvárra menekült ukránok csak hálájukat tudták kifejezni a kárpátaljai magyaroknak, akik testvérükként fogadták be.

Persze ma a legtöbb, Magyarországról szóló cikk brüsszeli keltezésű, hisz minden hírügynökség leadta, hogy hazánk ellenezte az orosz olajimport uniós leállítását, Szlovákiával egyetemben – írja a GuardianUrsula von der Leyen viszont rugalmasnak bizonyult a kérdésben, további határidőkitolással. Az EB elnökének alapvető indoklása a kérdésben: Azt akarjuk, hogy Ukrajna győzzön! A hatodik szankciós csomag szövegezésében a hét végéig akarnak dűlőre jutni Brüsszelben, s elfogadásához egyhangú szavazat szükséges. Egyelőre nem világos, miként. A brit lap kiemelve idézi a magyar kormány szóvivőjének és a külügyminiszternek nyilatkozatát is, amelyekben mindketten arra hivatkoznak, amíg alternatívát nem látnak, elfogadni nem tudják a javaslatot. Ráadásul nemcsak az importot akarja megtiltani az EB, de még az orosz olaj szállításában való bármilyen részvételt is. Ursula von Der Leyen arról is beszélt a Parlament előtt, hogy az ukrán GDP 30-50%-kal csökkenhet csak ebben az évben, de az Unió igyekszik minden, lehetséges segítséget és támogatást megadni a talpraálláshoz. A Nemzetközi Valutalap becslését ismertette, miszerint havi 5 milliárd dollárra lesz szüksége, hogy az élet ne álljon le, hogy a fizetéseket, a nyugdíjakat ki tudják fizetni, a szolgáltatásokat finanszírozni. Foglalkozott a témával többek között a Financial Times, a Politico, a Deutsche Welle, France 24, Prensa LAtina is.

kanadai National Post is merész tálalásban összegzi információit az olajimport tilalom kapcsán tanúsított magyar álláspontot értelmezve. Ukrán kormányzati szinten tudni vélik, hogy Putyin tájékoztatta Orbánt a készülő háborúról, és a magyar kormányfő esetleges ukrán területek fejében hallgatott erről. Mint ahogy ezt a már idézett Balkán Insight is megírta, de foglalkozott ezzel a der Spiegel hetilap is. A kanadai konzervatív lap persze kételyeit is kifejezi, merthogy sokan fake newsnak titulálták, illetve cáfolták. Felhozza gyanús példának a magyar külügyminisztériumot érő, évek óta ismert orosz heckertámadásokat is, amelynek következtében a nyugati világ bizalmatlanná vált az Orbán-kormánnyal szemben, amelyik elhallgatta a problémát, szövetségeseit nem tájékoztatta a jelenségről.

Kovács Zoltán mindezt cáfolta a CNN-nek adott legutóbbi, szerda esti interjújában. Amikor a műsorvezető rákérdezett arra, hogy tudott-e a magyar kormány Putyin várható inváziójáról, Kovács nemmel válaszolt. Hozzátette, ők ugyanazt az értesülést és hírszerzési információt kapják meg, mint a többi NATO-tagállam – idézte a szóvivőt több magyar kormányzati lap.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

„HA TUDOM, MI AZ AZ AUSCHWITZ…” – ÍGY VÁLT A HALÁLTÁBOR A LEGNAGYOBB MAGYAR TEMETŐVÉ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.05.05.


Ördögi feladatot szabtak a Magyarországra 1944. március 19-én bevonult németek a követelésükre felállított Zsidó Tanácsra: noha együttműködésük esetén kíméletet ígértek, a nácik egyedüli célja a halálra szántak megnyugtatása volt. Ebben a helyzetben a Tanács munkájában résztvevők egyszerűen nem hozhattak morálisan helyes döntéseket – ez derül ki az egykori budapesti hitközségi vezető, Munkácsi Ernő Hogyan történt? Adatok és okmányok a magyar zsidóság tragédiájához című, 1947 után most újra megjelent kötetéből. Nyomasztó alászállás a pokolba.


Napfényes vasárnap volt 1944. március 19-e. A budapesti zsidó hitközség Síp utcai székházában egy ijedt tisztviselőnő fogadta a rettegett náci titkosrendőrség, a Gestapo embereit. Elmondta, hogy a vezetők nincsenek bent, s mivel a németek látták rajta a félelmet, ravaszul nyugtatgatni kezdték. A nő felengedett, végül azt mondta: „Wir sind kameraden!” [Bajtársak vagyunk!]; férje ugyanis az első világháborúban a Németországgal szövetséges Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében volt tartalékos főhadnagy. „Ebben a mondatban benne volt a budapesti, sőt az egész magyar zsidóság végtelen naivsága, pusztulásukat eredményező naiv optimizmusa” – értékelte a német megszállás után nem sokkal bekövetkező holokauszt ismeretében szívszorító jelenetet Munkácsi Ernő.

A Park Könyvkiadó gondozásában 1947 után újra megjelent Hogyan történt? Adatok és okmányok a magyar zsidóság tragédiájához című könyvében szereplő értékelés nemcsak a Síp utcai tisztviselőnőre, hanem az 1950-ben elhunyt szerzőre is vonatkozik. Munkácsi Ernő édesapja, Munkácsi Bernát jeles finnugrista-turkológus szakember, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, ő maga pedig jogász, évtizedeken keresztül a Pesti Zsidó Hitközség jogtanácsosa, a Magyar Zsidó Múzeum igazgatója volt.

Képviselője annak az asszimilált, jellemzően fővárosi neológ zsidóságnak, amelynek tagjait a régi Magyarországon „Mózes-hitű magyaroknak” nevezték.

Munkácsi nem sokkal az események után megjelent munkája egyfelől be akarta mutatni, miként történt a német megszállás után az államigazgatás és a csendőrség aktív közreműködésével a magyar zsidóság jelentős részének deportálása. Másrészt saját szerepét is tisztázni akarta. A Magyarország 1944. március 19-én bekövetkezett megszállása után német parancsra felállított Zsidó Tanácsnak ugyan nem volt tagja, de jogi szakértőként segítette annak munkáját. Márpedig a testület feladata elvben a teljes magyarországi zsidóság képviselete lett volna, de hamar kiderült, hogy a nácik a megsemmisítőtáborokig vezető politikájuk kiszolgálását várták el. Így a Zsidó Tanács tagjaira és a tevékenységükben közreműködőkre a kollaboráció árnyéka vetült – ennek cáfolataként írta meg Munkácsi Ernő, pedáns jogászként, saját védőbeszédét. Tevékenységét többen élesen bírálták, így például Fisch Henrik kápolnásnyéki rabbi, aki a könyvben is közölt vádiratában a vidéki zsidóság deportálásával kapcsolatos tétlensége miatt Munkácsit bűncselekménnyel vádolta meg...

INFLÁCIÓ, ELSZÁLLÓ ENERGIAÁRAK, RECESSZIÓS FÉLELEM - HOGY TELJESÍTENEK ÍGY A MAGYAROK BEFEKTETÉSEI?

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2022.05.05.


Erős az inflációs nyomás a világban, a kötvénypiaci hozamok emelkednek, a részvénypiacok gyengélkednek és egyre többen találgatják, mikor fog recesszióba sodródni a világ. Ez a környezet kihívást jelent a magyar befektetési alapoknak is, de azért vannak kiemelkedő teljesítmények. Ott vannak példának az árupiaci alapok, amelyek az inflációs félelmek, az energia- és élelmiszeripari válság hatására elképesztőt mentek már eddig is idén. De érdemes kicsit a csillogás mögé nézni, mert akkor észrevehetjük, hogy több kategória is szenved.


Összefoglalva az alábbiakat lehet kiemelni a világpiaci történésekből idén eddig:

- A fejlett piaci hozamemelkedési hullám nem csitul, annak ellenére sem, hogy a részvénypiaci környezet sem olyan hívogató már.

- Nem enyhülnek a geopolitikai feszültségek sem, az orosz ukrán-háború, az annak nyomán kivetett gazdasági szankciók és mindezek hatása továbbra is alapjaiban határozza meg a piaci hangulatot.

- Mindeközben az inflációs nyomás továbbra is jelen van, az energiahordozók és többek között az élelmiszerpiaci termékek ára az egekbe szökött.

- Mindenki a nagy jegybankok döntését figyeli, a jegybanki szigorítás már borítékolható, de kérdés, hogyan lesznek képesek ezt végrehajtani a jegybankok a nélkül, hogy recesszióba sodornák a világgazdaságot...

AZ ÍGÉRETEKBŐL FULLADOZÁS LESZ, MÁR A TERVEKBEN SEM SZEREPEL, HOGY LEGYEN LÉGKONDI A 3-AS METRÓN

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.05.05.


Már a tervekben sem szerepel a 3-as metró újragyártott kocsijainak utólagos klimatizálása. A BKV idén már nem számol az ehhez szükséges hitelfelvétellel.


A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) idei, 26 milliárdos veszteséget tartalmazó üzleti terve már nem is „feltételez” az M3-as metrók klimatizáláshoz kapcsolódó hitellehívást – szúrta ki a Népszava.

A budapesti M3 metróvonalon közlekedő járművek hánytatott sorsáról már többször írtunk. A kocsikat 2016-ban 69 milliárd forintért felújítás helyett gyakorlatilag újragyártotta az orosz Metrovagonmas. Az akkor még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat azonban takarékossági okokból nem kért bele klímát. Karácsony Gergely mostani főpolgármester még jelöltként tett ígéretet a kocsik utólagos klimatizálására. Csakhogy kiderült, ehhez az orosz gyártó hozzájárulására lenne szükség, mivel enélkül elvész a garancia. Ennek jelentősége mostanra jelentősen csökkent, mivel a szerelvényekre adott az általános jótállás már lejárt, a szállítói szerződésnek ma már csak a kocsiszekrényekre vonatkozó garanciális része él.

Az ukrán háború miatt azonban ezeket a garanciális munkákat is felfüggesztette az orosz cég és aligha folytatják a teljesítést, ha a BKV lehívja az összes bankgaranciát.

Márpedig a főváros közlekedési cége kényszerűségből megkezdte ezek lehívását: március végéig 1,698 millió euró értékben. Májusban lejár újabb 13 darab 3,68 millió euró értékben. A szállítói szerződés összesen 41 darab 10,96 millió eurós bankgaranciát tartalmaz. Bolla Tibor március végi tájékoztatóján nem tagadta, hogy a teljes összeg lehívása sem fedezné a korábban jelzett garanciális hibák javításának költségét. (Többek között az erősen rozsdásodó elemek cseréjét.)

A garanciális megkötések mellett eleinte jelentős bizonytalanságot okozott, hogy a szerelvények elbírják-e a berendezések súlyát. Később azonban kiderült, hogy a gyártók képesek könnyebb, kisebb klímát is szállítani, két prototípust is teszteltek. A BKV tavaly májusban feltételes közbeszerzési tendert írt ki, amelyre három ajánlat érkezett. Az egyiket érvénytelenítették, de szerződést végül egyikkel sem kötöttek a cég nehéz pénzügyi helyzetére tekintettel...

ELKERÜLHETŐ LETT VOLNA TÖBB EZER DOLGOZÓ ELBOCSÁTÁSA A LEGENDÁS MAGYAR CÉGNÉL?

G7.HU
Szerző: DEBRECZENI ANNA
2022.05.05.


Már jó ideje látni lehetett, hogy leáldozott a hagyományos izzóknak, és átveszik a helyüket a sokkal energiatakarékosabb LED-es lámpák. A magyar innováció- és ipartörténet egyik büszkeségének, a több mint 125 éve működő Tungsramnak mégsem sikerült időben lépnie – az emelkedő energiaárak és a járvány negatív hatásai mellett ez lehetett a fő oka a most bejelentett tömeges elbocsátásoknak.

A Tungsram* április végén jelentette be, hogy abbahagyja a hagyományos lámpagyártást, és megválik 1600 dolgozójától, ami a cég nem egészen 3000 fős állományának több mint a fele.

Az energiahatékonyság jegyében a hagyományos izzók kivezetéséről szóló uniós rendelet már 2009-ben megjelent, és 2018-ban tiltották be ténylegesen a forgalmazásukat*. Ezt figyelembe véve elkésettnek tűnik ez a bejelentés most, 2022-ben. Főleg úgy, hogy a 2018-ban a vezetői kivásárlás során a GE-ből kivált és önállósult Tungsram bevételének nagyobb része még mindig a hagyományos – halogén – lámpagyártásból származik, és a tervek szerint az idei év végére nőne 36 százalékra az új, innovatív üzleti területek aránya, mint például az orvosi eszközgyártás finommechanikai szegmense, a beltéri élelmiszer-termelési fejlesztés vagy éppen teljes ipari világítástechnikai tervezési szolgáltatás...

„PUTYINNAL SZEMBEN 22 ÉVIG CSAK AZ OROSZOK ÁLLTAK ELLEN, MOST MÉGIS MINKET TESZNEK FELELŐSSÉ A HÁBORÚÉRT”

MÉRCE
Szerző: BELLA RAPAPORT
2022.05.05.


Putyin uralmának 22 éve alatt csak az oroszországi férfiak és nők álltak ellen, miközben mindenki más, beleértve a Nyugat országait, együttműködött a rezsimmel. Az átlagembereket sújtó szankciókat követelők most mégis a rendszert „hallgatólagosan jóváhagyó oroszokat” teszi felelőssé, és kívánja megbüntetni. Azon pedig senki nem gondolkodik el, hogy vajon az alapvető szükségletek kielégítését ellehetetlenítő szankciók vajon képesek-e elősegíteni a békét és változást Oroszországban? Bella Rapaport oroszországi aktivista írása...

A ZDF ÚJSÁGÍRÓJA SZERINT VISSZAVONHATTA A MAGYAR KORMÁNY A BELENGETETT VÉTÓT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2022.05.05.


Nem, de, nem, de, de nem, de igen…

Szijjártó kitart amellett, hogy ugyan kapunk egy év haladékot az orosz olajról való leválásra, de nem tudjuk felelősen megszavazni az újabb szankciókat. A külügyér ma már amúgy Isztambulban (ó,ó,ó, Isztambul) van.

Titokban már vizsgálja a kormány a leválást Moszkváról

Magyarország vezetékkel érhetné el az észak-olasz, lengyel és litván LNG-(cseppfolyósítottföldgáz-)terminálokat, de a kormány több erőmű további élettartam-hosszítását is vizsgálja. A Telex információi szerint ezeket a lehetőségeket is tartalmazzák azok az anyagok, amelyeket a kormány a legnagyobb titokban meg is tárgyalt az orosz energiaforrásokról való leválás ügyében.

A Fidesz le tudta volna szoktatni a magyar háztartásokat az orosz gázról, de mást választott

“Korántsem Orbán Viktor az egyetlen európai politikus, akit az elmúlt években elvakított a pillanatnyi érdek, ám a magyar kormányfő az, aki nemcsak elszalasztotta az ország energiafelhasználásának modernizálását, de amikor beütött a krach, akkor sem vette észre, hogy ideje lenne irányt váltani.” Lefordítjuk: van egy szabadcsapat, akik nem az ország népe, hanem a saját érdekeiket tartják szem előtt, de sajnálatos módon ők vezetik az országot, akikre meg szarnak, azok kifejezetten kérik ezt.

A Fidesz szerint jogszerűtlen, hogy az EP vizsgálja a Pegasus-ügyet

Érthető…

“Tegyünk meg mindent azért, hogy Varga Juditnak a magyar és európai nyilvánosság előtt kelljen megmagyaráznia, hogy miért kémkednek folyamatosan a saját állampolgáraik magánélete után.”

Novák Katalin nem úszta meg a TEK-et, mint Áder

A TEK főigazgatója, Hajdu János korábban Orbán Viktor biztonsági főnöke volt.

Schmidt Mária szerint meg kell gondolni az általános hadkötelezettség bevezetését – a nőknél is

A Terror Háza és a XXI. Század Intézet főigazgatója a „bitang nehéz körülmények között” munkához látó ötödik Orbán-kormánynak ad tanácsokat írásában a nagy múltú Pesti Srácok hasábjain.

Lemondott Kende Anna, a Pszichológiai Tudományos Bizottság tagja

Miután kiderült, hogy egyetlen nő sincs (0, azaz nulla) az MTA újonnan megválasztott rendes tagjai között. Neriában 2022-ben főzésre, takarításra és katonáskodásra alkalmaznák leginkább a gyengébbik nem tagjait.

180 millió forintot találtak a pénzügyminisztériumi tanácsos széfjében

Azt mondta, az édesanyja pénze. Aki nyugdíjas fogorvos. Ez csak Kósának jöhetett be…

Menczer: Nem voltam ott a Szentatya és a miniszterelnök találkozóján

Amikor kínos kérdést kapnak, általában magukra húznák a láthatatlanná tévő köpenyt, de az nem létezik.

Orbán pápa

“Ha Turi-Kovács arról beszél, amiről annak idején Bayer Zsolt, a Fidesz 5-ös számú tagkönyvének birtokosa, vagyis, hogy Ferenc pápa egy liberális argentin marha, mindemellett pedig egy demens vénember, azt is megtapsolják.“

Csak Magyarország hiányzott a konferenciáról, amelyen az ukrán menekült gyerekek oktatásáról volt szó

Az Emmi azt állítja, nem kapott meghívót. Mi meg azt állítjuk, hogy nem merték odadugni a képüket Varsóba.

Száz éve nem volt ilyen rossz a helyzet a Balatonnál

A természet tenné a dolgát, de az embernek fontosabb a turizmus.

Nem ígérhetnek mást, csak verejtéket

A Budapesti Közlekedési Zrt. idei, 26 milliárdos veszteséget tartalmazó üzleti terve már nem is „feltételez” az M3-as metrók klimatizáláshoz kapcsolódó hitellehívást.

Befagyasztanák Kirill pátriárka vagyonát is

Magát az egyházfőt is jegelhetnék egy időre…

Szerbiában kutya nehéz időkre készülnek

Aleksandar Vučić május első napjaiban arról beszélt, hogy bár Szerbiában lesz elegendő élelmiszer a következő időszakban, de az energiahordozók biztosításával nagyobb problémák vannak. (Feltehetően a magyar népre úgy fog lecsapni a baj, mint az ágyás végébe szúrt madárijesztőre a nyári vihar.)

Egy esztergomi szoftverfejlesztő állhat a Mindenszó nevű álhíroldal mögött

Megmon’ta a Főni, hogy E’gom az ország közepe…

Sorra hagyják el Zemmourt szövetségesei

Az utolsó majd lekapcsolja a villanyt.

LEMONDOTT A PSZICHOLÓGIAI TUDOMÁNYOS BIZOTTSÁG EGYIK TAGJA, MIUTÁN KIDERÜLT, HOGY EGYETLEN NŐ SINCS AZ MTA ÚJONNAN MEGVÁLASZTOTT RENDES TAGJAI KÖZÖTT

QUBIT
Szerző: Qubit
2022.05.05.


„Amíg az MTA nem képes hatékony változásokat eszközölni a nők tudományos életben történő érvényesülése és elismerése terén, addig én nem kívánom a munkámmal támogatni a tudományos bizottság munkáját” – írta Kende Anna szociálpszichológus a testület vezetőinek címzett levelében...


...Az MTA idén 26 rendes tagot választott meg, a nők aránya köztük értelemszerűen 0 százalék. A szintén szerdán megválasztott 35 levelező tag között 7 nő van (Deli Mária, Gócza Elen, Kiss Rita Mária, M. Tóthné Farsang Andrea, Magyari Enikő Katalin, Németh T. Enikő, Reglődi Dóra és Vértessy G Beáta) ami 20 százalékos arányt jelent. A 23 új külsős tag közül 3 nő (Grabócz Márta, Hargittai Eszter és Szendrei Ágnes Erzsébet), ez 13 százalék; a 16 újonnan megválasztott tiszteleti tag között két nő van, Karikó Katalin és Kathryn Anne Waheler, ami 12,5 százalékos női arányt jelent...

SCHMIDT MÁRIA VISSZAHOZNÁ AZ ÁLTALÁNOS HADKÖTELEZETTSÉGET, AMI A NŐKRE IS VONATKOZNA

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.05.05.Az orosz-ukrán helyzetről, a magyar választások eredményéről, és az ellenzéket irányító háttérhatalomról szóló cikket publikált a Pesti Srácokon Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum, és a XXI. Század Intézet főigazgatója - vette észre a Telex.


Schmidt Mária először a választásról ír, amelyet véleménye szerint azért nyert meg a Fidesz-KDNP, mert az elmúlt 12 évben a magyarok magabiztosabbá váltak, és az életszínvonaluk is jobb lett. Orbán Viktornak eközben folyamatosan válságokkal kellett megküzdenie: gazdasági- és járványügyi válság, most pedig a háború – mondja Schmidt, meglepő módon kihagyva a kormány által gyakran emlegetett migránsválságot.Később rátér a háborúra, amiről elismeri ugyan, hogy Oroszország indította Ukrajna ellen, de szerinte a most zajló konfliktus mégis az Egyesült Államok háborúja. Az Államok feltett szándéka, hogy Európát is hadviselő féllé tegye, miközben az oroszokra kirótt nyugati szankciók elsődleges kárvallottja Európa – állítja a NER egyik főideológusa, aki szerint a szankciókkal Vlagyimir Putyin orosz elnököt akarják eltávolítani Oroszország éléről.

Schmidt a magyar ellenzéki politikusok mögött is az Amerika-párti vezetőket sejti, akik „egy hazafias népfront 2.0-t szerveztek Orbán ellen”. Végül azonban a „demokráciaexport bukása miatt, szálka maradtunk a nyugat szemében”, és emiatt indították el Magyarország ellen a jogállamisági eljárást is – szól Schmidt értelmezése.

A XXI. Század Intézet főigazgatója szerint Magyarországon a kormánynak „folytatnia kell az egészségügy, az oktatás, és a honvédelem reformját”. Sőt, Schmidt szerint

újra be kéne vezetni az általános hadkötelezettséget, amelynek szerinte a nőkre és férfiakra is érvényesnek kell lenni.


Ezt ő egyébként nemzeti konzultációval döntené el.

ITT OLVASHATÓ

Gondolatait végül azzal zárja, hogy leszögezi: „a kormánynak az a feladata, hogy megtegyen mindent, amit csak tud, a háború mielőbbi befejezéséért, a további eszkaláció elkerüléséért.”

TITOKBAN MÁR VIZSGÁLJA A KORMÁNY A LEVÁLÁST MOSZKVÁRÓL: PAKS I.-HOSSZABBÍTÁS ÉS LNG-TERMINÁLOKAT ELÉRŐ VEZETÉKEK A TERVEKBEN

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.05.05.


Magyarország vezetékkel érhetné el az észak-olasz, lengyel és litván LNG-(cseppfolyósítottföldgáz-)terminálokat, de a kormány több erőmű további élettartam-hosszítását is vizsgálja. Információink szerint ezeket a lehetőségeket is tartalmazzák azok az anyagok, amelyeket a kormány a legnagyobb titokban meg is tárgyalt az orosz energiaforrásokról való leválás ügyében. Úgy tudjuk, a téma fő felelőse az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A terveket egyelőre csak „tárgyalta” a kormány, Magyarország kivár, hiszen a párhuzamos infrastruktúrák kiépítése ellátásbiztonsági és nem üzleti szempontból racionális, így nehezebb rá magántőkét bevonni. A szakemberek azt is bevallják: a teljes orosz embargóra középtávon sincs megoldásunk.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


Az orosz-ukrán háború kitörése óta folyamatosan ott lebegett az EU tagállamai előtt a nagy kérdés: le kell-e, le lehet-e válni az orosz energiaforrásokról. Ha elnagyoltan nézzük a képet, úgy tűnhet, Magyarország mindent egy lapra tett fel: kitart az Oroszországgal kapcsolatos energiaszankciók kategorikus vétója mellett. Valahogy úgy gondolkodunk, hogy amennyiben minden orosz kapcsolatnak vége, arra úgysincs megoldásunk, ezért tegyünk meg mindent azért, hogy vásárolhassunk továbbra is olajat és földgázt Oroszországból.

Ez azonban aligha tartható, és a velünk szóba álló szakemberek a kialakult helyzetről sajnos több elég keserű elemet is felvetnek.

- Az orosz-uniós energetikai kapcsolatok leállítása Oroszországnak egy kellemetlen pénzügyi kérdés csak, de a Nyugat egyes országainak a lakosságot és az ipart veszélyeztető ellátás-biztonsági kihívás.

- Ha a Nyugat szelektíven lép, vagyis olyan lépéseket tesz, ami nekünk kevésbé fáj, de az oroszoknak jobban, biztosan érkezik majd rá olyan válasz, ami nekünk jobban fáj, nekik kevésbé.

- Nem tűnik például reálisnak, hogy egy derogáció után az orosz molekuláknak leginkább kitett Magyarországot vagy Szlovákiát továbbra is zökkenőmentesen ellátja Oroszország, miközben az exportja 80 százalékát korlátozásokkal leállítják. Például nem reális olyan helyzet, hogy Németország, Olaszország, vagy Hollandia már nem vásárol, de két kisebb ország még kapja az anyagot. Vagy az sem, hogy az unió már blokkolja az orosz tengeri termékszállításokat, de Moszkva lelkesen tölti az anyagot a vezetékekbe.

- Végül szomorú, de igaz: egyelőre az EU folyamatosan azzal segíti az orosz költségvetést, hogy energetikai kockázatokat tart az asztalon (szankciók, Északi Áramlat 2 kidobása, német Energiewende), mert a témával magasan tartja az energiaárakat. Ezzel önmagát nehezebb helyzetbe hozza, de minden nyersanyagban gazdag országnak segít, így Oroszországnak is. Moszkva a háború óta több mint 65 milliárd eurót, vagyis még a gyakran emlegetett napi 1 milliárd dollárnál is többet keresett...


EMBEREK VAGY ÁLLATOK? AZ OROSZ KATONÁKRÓL

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.05.04.


Mikor az első bucsai felvételeket meglátta a világ – akkor még csak hátrakötött kezű, utcán fekvő civil holttestekről tudtunk –, azonnal kitört a közfelháborodás. Mikor előkerültek a tömegsírok, fény derült a kínzásokra, a nemi erőszaktételekre, más településeken is, már látszott, hogy itt valami nagy, általános bajról van szó, ami egységesen jellemző az orosz hadseregre.

Ezzel nem azt mondom, hogy minden orosz katona törvényszerűen szadista gyilkos és erőszaktevő, de azt igen, hogy hihetetlenül nagy arányban válik ilyenné harctéri körülmények között az orosz fegyveres erők állománya. Miért? Azt próbáljuk ma kideríteni.

Lehet mondani, hogy „mindig is ilyenek voltak”, és felidézni a második világháború vagy 1956 emlékeit. Igen, volt ilyen már akkor is, de annyi és olyan kegyetlen háborús bűn, mint most, talán mégsem. Valami nagy, nagyon nagy gond van ott – és nem csak a hadsereg háza táján. Maga az orosz társadalom lehet beteg. Ezt egy Trockij-idézetre alapozom – Lev Davidovics azért tudhatott egyet-mást a katonáskodásról, elvégre ő szervezte meg a Vörös Hadsereget is, márpedig ő mondta, miszerint:

„A hadsereg az adott ország társadalmának a lenyomata, és ugyanazoktól a betegségektől szenved, mint a társadalom, csak jóval magasabb lázban ég.”

A társadalom sincs jól, de vegyük például azt, hogy a harcoló alakulatok között igen kevés az orosz. Kadirov csecsen Roszgvargyijája látja el a kezdeti nagy kudarcaik után a „záróalakulatok” szerepkörét, akik mindenkit főbe lőnek, aki megpróbál visszavonulni, így inkább állnak harcban a saját bajtársaikkal, mint Ukrajnával – de többet is érintkeznek a helyi lakossággal, így hát többet is ölnek, erőszakolnak, fosztogatnak. A harcoló alakulatok nagyobb része burját, ők nemrég kaptak tábori lámákat is, lévén buddhisták (ugyan a szeme közé néznék az ilyen lámáknak), más részük dagesztáni, ahol békeidőben is éhen halna a fél ország, ha nem lenne katonaság...

KOCSIS MÁTÉ TIZENKÉT HELYETTESE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.05.


Itt, az első napokban dől el, hogy honatyáink-, anyáink mennyit visznek haza a konyhában főzögető asszonynak (kirántott hús, velős pacal, kontyok alá ütő gőz), illetve az uruknak meccsjegyre, illetve, hogy tudjanak dobni a perselybe a mise végén. Négy év otthoni költségvetése, rakosgatás villanyszámlára, gázra (rezsicsökkentett), döntés, hogy farhát legyen vagy gyógyszer, mint akármely porbafingó választópolgárnak. Azonban emiatt amiként Shakespeare-nél III. Richárd eldöntötte, hogy gazember lesz, akként határoztam arról én, Kázmér, hogy megengedem magamnak ez egyszer a demagógia luxusát.

Ezért, bár most már nem lehet a lélegeztetőgépet, mint vágyaink elérhetetlen tárgyát viszonyítási alapként használni, a GKI által kiszámolt, és a KSH-éval köszönő viszonyban sem lévő magyari átlagkeresettel dobálózom igazam alátámasztására, ami momentán kétszáztízezer magyar forintok. Ennyiből boldog a panelproli. Ahhoz képest, hogy egyes honatyák szerint havi negyvenhétezerből meg lehet élni, ez tényleg maga a habzsidőzsi, tehát ne panaszkodjon senki sem. Nem is azt teszem, én, Kázmér, a barlanglakó, hanem honatyáink jelleme elé állítok tükröt.

Hátha belenéz valamelyik, és elborzad, mit is lát, felfedezi önmagában a jellemtelen észért, de ilyen reményeink ne nagyon legyenek. Hogy egy képviselő mennyit keres, és mért kell neki annyit, az mindig vita tárgya volt. A fő indok, hogy miért kapnak annyit, amennyit, az a korrupció kivédésének indokával van a képünkbe tolva. Hogy ne ehessen megvenni és lefizetni a honatyát vagy ’anyát, ennek kudarcosságáról azonban immár harminckét évnyi tapasztalunk van, és e téren valóban az elmúlt – immár – tizenkét év a legsikeresebb. Annyira, hogy Brüsszelből is látszik.

Innen nézvést fölösleges nekik az a sok della, és onnan bámulva is, hogy hiába nézzük erősen, nem látjuk, hogy érettünk dolgoznának az urak/hölgyek, hanem a párt irányvonalát viszik sokszor a józan ész ellenében. Ebben a fideszisták a nagymesterek az irányított gombnyomogatással, voltaképp egy robottal is helyettesíthetők volnának a technika mai állásánál. Nem lenne a gép olyan jóképű mint például Németh Szilárd, annyira okos, mint Kósa Lajos, de ugyanazt tudnák, csak néha elemet kellene cserélni bennük, illetve olajozni a mozgó alkatrészeket, hogy ne csikorogjanak annyira.

Az elem meg a gépolaj nem olyan drága, mint a Gucci táska meg a kaviár, a Rolex meg az Armani, vagy mi rossebeket hordanak ezek, mintha muszáj volna. Igaz, mint tudjuk, a nagyfőnök meg harminc éve jár repülővel futballmeccsre, az élet tehát mindannyiuknak csoda szép, egészen haligali. Egy képviselő alapfizetése egy egész három tized millió forintok, hogy érettünk dolgozzon és ne legyen korrumpálható, azért. Elnézve Szabolcsba, Borsodba és Baranyába, és onnan gondolni a Karmelita erkélyére az lesz a benyomás, hogy ennyi pénz nincsen is...