2016. október 19., szerda

A GYURCSÁNYOZÁSRÓL - MÉG EGYSZER

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.10.19.


„Gyurcsány nagyon komoly probléma” – mondja a demokratikus ellenzék egy része, például az LMP. Orbán azonban – akit pedig le akarnak váltani – nem annyira: Gyurcsánnyal semmit, soha, ám Orbánnal legalábbis a nemzeti ünnepek előtt közösünneplésesdit, nemzetiegységesdit lehet játszani.


Nem egészen értem a dolog logikáját: Gyurcsánynak azt szokták fölróni, hogy rossz kormányzásával ő szabadította rá Orbánt az országra. Azt nem állítják, hogy szándékosan tette volna; azt viszont szokták mondani, hogy Orbánt és rezsimjét le kell váltani. Néha azt is elismerik, hogy Gyurcsány kormánya nem rombolta le a polgári demokratikus köztársaság jog- és intézményrendszerét – bár 2006 őszéről szólván nem tartóztatják meg magukat a fideszes-gaudis hadováktól –, s korrupció dolgában sem hasonlítható a mai hatalom elképesztő „teljesítményéhez”.

De „összefogásdit”, legalábbis Gyurcsánnyal – semmiképpen sem akarnak játszani. Az Együtt szerint másról szól a politikánk: nem a nagy összefogásdiról, és nem hiszem, hogy jó ötlet Gyurcsány Ferencet rehabilitálni”. (Bevallom, figyelmetlen voltam: nem vettem észre, mikor került az Együtt abba a helyzetbe, hogy Gyurcsány „rehabilitálásáról” elmélkedhessen…) Gyurcsánynak ki kell szállnia a politikából, mondják, mert akadályozza Orbán leváltását. Közben az LMP méltóságteljes ünneplésdit, nemzetiegységesdit játszik az orbáni szervezettel

Vajon ha Gyurcsányt sikerülne „lerugdosniuk a színpadról”, a többiek hajlanának összefogásra? Nem tartom valószínűnek – de ha igen, a DK nélkül semmire sem volna esélyük.

2013-ban már írtam itt arról, mit is gondolok a gyurcsányozásról. A véleményem csak annyiban változott, amennyiben az ország mai állapotát, a belátható időn belüli demokratikus fordulat esélyeit rosszabbnak ítélem az akkorinál: napjainkban gyurcsányozni szerintem lényegesen nagyobb hiba, sőt, bűn, mint 2013-ban. Gyurcsányozni, miközben a Fidesz már-már befejezte a maga illiberális izéjének kiépítését, amikor mindent elkövet, hogy hosszú, beláthatatlan időre berendezkedhessen az általa megszállt és módszeresen fosztogatott országban; átvenni a fideszes retorikát, miközben az orbáni szervezet minden eddigi aljasságát felülmúlóan brüsszelezik, migráncsozik…

Az én eszem ehhez kevés – megáll…

ITT OLVASHATÓ

ÖRÜLÜNK A KÖZSZFÉRA LEÉPÍTÉSÉNEK, VAGY PEDIG HÜLYÉRE VESZNEK?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.10.19.


Lázár János elmondta, hogy 20%-os csökkentésre kapott felhatalmazást, ami 10-10 ezer embert jelent. Magyarország jövője szempontjából a Fidesz mostanában nagyon jó lépéseket tesz látszólag az államigazgatás zsugorításában. Egyszerűen képtelen helyzet, hogy az ország aktív munkavállalóinak ( 4 millió 386 ezer fő- KSH 2016. június-augusztus) 20%-a csúnyán fogalmazva a többiek pénzéből él. Most csúnyán fogalmaztam, mert nagyon fontos mindenki munkája és az államigazgatás nélkül nagyjából a középkorban ragadtunk volna.

Mégis tartom magam ahhoz a nézethez, hogy az ország méretéhez, a lakosság számához képest túl sok van mindenből (politikustól kezdve az adminisztrátorig), akiknek a fizetése a költségvetést terheli. Ráadásul abban is egyet kell értenema Fidesszel, hogy most kell létszámot csökkenteni, amikor általános munkaerőhiány alakult ki a piacon, ami miatt a közigazgatásból elküldött emberek könnyebben tudnak majd elhelyezkedni.

Aztán elkezdtem a statisztikákat nézegetni és érdekes dolgokra jöttem rá...


ITT OLVASHATÓ

SENKINEK SE KELLJEN DÖNTENIE, HOGY EGYEN, VAGY LAKJON! PÓSFAI ZSUZSI BESZÉDE

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.10.18.


Pósfai Zsuzsi vagyok, A Város Mindenkié csoport aktivistája. Nagyon örülünk, hogy múlt hétvégén az Ide Tartozunk Roma Közösségi Hálózat csatlakozott a mi Lakásmenetünkhöz, és hogy most mi is itt lehetünk. Az AVM-ben sokszor mondjuk, hogy lakhatási válság van. Mit értünk ezalatt? Azt, hogy ma Magyarországon rengeteg ember számára elérhetetlen a biztonságos, megfelelő lakhatás. Pedig a lakhatás az élet minden más részének alapja, a nulladik pont. Mindenkinek laknia kell valahol.
 
Ehhez képest a magyar társadalom negyedének van lakbér- vagy rezsihátraléka, egymillió ember nem tudja megfelelően fűteni az otthonát és folyamatosan emelkednek az albérletárak (egyes belvárosi kerületekben 100-120%-kal is nőttek az albérletárak az elmúlt 2 évben!). Sok család a jövedelme nagy részét a lakása fenntartására költi. Az állam évtizedek óta csak a tulajdonszerzést támogatja – pedig ez sokak számára nem opció. Közben pedig a szegényebb háztartások számára elérhető lakhatási vagy szociális támogatásokat az elmúlt években folyamatosan csökkentették. Ezt nem hagyhatjuk – mutassuk meg, hogy nem csak a tehetősebbek lakhatása közügy, hanem mindenkié!
 
Azt akarjuk, hogy az állam ne az újabb tulajdonszerzés támogatására költsön, hanem arra, hogy mindannyian tényleg fenn tudjuk tartani a lakásunkat. Legyen szabályozva az albérleti piac, és ne lehessen senkit elhelyezés nélkül az utcára kirakni. Senkitől se vegyék el a gyerekét szegénység miatt, és legyen valós kiút a hajléktalanságból. Senkinek se kelljen döntenie, hogy egyen vagy lakjon!
 
Az AVM-ben a lakhatási helyzet társadalmi igazságtalanságairól szoktunk beszélni.
 
Osztályhelyzetről beszélünk, és nem etnikai hovatartozásról. Az AVM működésének az osztályok közötti szövetség az alapja. Ettől függetlenül nem lehet és nem is szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a romákat különösen sújtja a lakhatási szegénység. Nagyon sokan, akik megkeresik az AVM-et roma származásúak. Sok olyan esettel találkozunk, amikor azt lehet sejteni, hogy azért nem kap meg valaki egy albérletet, vagy azért akarja mindenáron kilakoltatni az önkormányzat, mert roma. Ne hagyjuk ezt a megkülönböztetést – olyan lakhatási mozgalmat akarunk csinálni, ahol egymás mellett áll roma és nem roma...
 

HARMADFOKÚ RIASZTÁS A MAGYAR OKTATÁSI RENDSZERBEN - FRISS OECD-ADATOK

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.10.19.


...egy olyan országgá váltunk, amelynek mintegy másfél-két évtizedes lemaradást kellene behoznia nyugat-európai társaival szemben, azonban ez aligha sikerülhet úgy, hogy arányaiban is kevesebbet költünk a – normál esetben - felzárkóztatás motorjaként funkcionáló oktatási rendszerre. Láthatóvá váltak a különböző társadalmi csoportok közt megmerevedő törésvonalak: aki szegény családból származik, marad neki az alacsonyabb színvonalú közoktatási intézmény, onnan pedig legfeljebb a szakiskola vagy a szakgimnázium – amelynek végzettsége a legvalószínűbb esetben mintegy 50%-os bért eredményez majd a diplomás kortársakkal szemben.

Nincs törekvés a nők és férfiak közti egyenlőtlenség korrigálására, az oktatási rendszerünk pedig egyedülálló abban, hogy az évfolyamok előrehaladtával, a kezdeti esélykülönbségek egyre csak növekednek, holott az iskola egyik célja éppen ezek szűkítése volna. Az már egy külön kérdéskör – és hasonlóan drámai -, hogy a legutóbbi PISA felmérés kimutatta: "
a magyar gyerekek sokat tanulnak, azonban rossz módszerrel".

Nincs szükség bővebb összefoglalásra: az utolsó órát éljük az oktatásban, amikor még elkerülhető a katasztrófa. Ha a magyar kormány ezt nem érti meg, évtizedekre állítja kényszerpályára a magyar gazdaságot és a társadalmat – holott, egészen máshogy is lehetett volna. Kár, hogy Orbánékban nagyobb volt a dac és a hatalomvágy annál, minthogy megengedhetnék maguknak azt, hogy felnőjön egy generáció, amelyik tud kérdezni, szólni, ha valami nem tetszik neki, együttműködni társaival, és gyorsan adaptálni információkat – amelyek a 21. században így is úgy is elérik. Csak nem mindegy, melyik nemzet mit kezd velük.

Egyelőre Globalizáció – Magyarország 1:0. Tartok tőle, hogy lesz ez sokkal csúfosabb is.


ITT OLVASHATÓ

JELENTÉS A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEKRŐL: TOVÁBBRA SEM JELENT SEMMIT

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.10.19.

 
Egyhónapos csúszással nyilvánosságra hozták a kórházi fertőzésekről szóló jelentést. Az ÁNTSZ ünnepel, pedig erre nem lenne semmi oka. Megmutatjuk, mi hiányzik a jelentéséből, és mit mulaszt el megtenni az ÁNTSZ.
 
Amióta tudjuk, hogy Magyarországon többen halnak meg a kórházban összeszedett fertőzésben, mint autóbalesetben, és amióta látjuk, hogy jóformán nincs olyan család, amelyik ne lenne érintett ebben a kérdésben, felfokozott érdeklődés kíséri a kórházi fertőzésekről szóló éves jelentést. Most megjelent a 2015-ös évről szóló, amitől nem lett jobb a kedvünk.
 
Nyilvános, de nem a köznek szól
 
Ahogy tavaly, úgy idén is az a legszembetűnőbb kifogás, hogy ez a jelentés nem értelmezhető bárki számára. Tele van latin szavakkal és szakkifejezésekkel. Vajon mi értelme van egy nyilvánosság számára készült jelentésben
halál helyett exitust, előfordulás helyett incidenciát, influenzajárvány helyett influenzacirkulációt
Megmutatjuk, hogy néz ki az amerikai, az angol és a magyar jelentés egymás mellett. Bár a magyar szövegben is van táblázat, de az előző kettő ábrákkal és közérthető leírásokkal mutatja be a helyzetet, míg a magyar…
 

A SZÍNVONAL HELYETT CSAK AZ ÁLLAMI KONTROLL NÖVEKSZIK A FELSŐOKTATÁSBAN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.19.


A közoktatás siralmas állapota mellett a felsőoktatás helyzete sem túl fényes Magyarországon. A befektetett pénz nagyon kevés, a színvonal helyett pedig a felsőoktatás felett gyakorolt kormányzati kontroll nő.

Márpedig pénz nélkül a magyar felsőoktatás nem fogja tudni behozni lemaradását. Jól illusztrálja a helyzetet, hogy tavaly a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is még rákerült a sanghaji JiaoTong Egyetem által a világ 500 legjobb egyetemét rangsoroló ARWU (Academic Ranking of World Universities) listára, idén már sem ez a két intézmény, sem bármely más magyar iskola nem fért be a legjobbaknak ítélt félezer közé.

A legjobb ötszázban nincs magyar egyetem

A sanghaji JiaoTong Egyetem által a világ 500 legjobb egyetemét rangsoroló ARWU (Academic Ranking of World Universities) listáról való lecsúszás égető problémára mutat rá: a magyar felsőoktatásba siralmasan kevés pénzt fektetnek. 

Az ARWU módszertana elsősorban akadémiai szempontokat vesz figyelembe az értékeléskor. Olyan szempontok súlyozzák az eredményeket, mint például a Nobel-díjas és Fields-érmes tanárok és öregdiákok száma, a természettudományos lapokban (például Nature-ben vagy a Science-ben) publikált cikkek száma, illetve az egyetemről kikerülő tanulmányok idézettsége. Ahhoz, hogy magyar egyetemek is szerepelhessenek egy ilyen listán, bizony több forrást kéne fordítani a felsőoktatás fejlesztésére, például jobb, nevesebb oktatók elcsábításáramondta Polónyi István oktatáskutató, közgazdász, a Debreceni Egyetem oktatója.

Polónyi szerint továbbá a legnagyobb gond a pénzkérdésen kívül, hogy a közép-európai felsőoktatás nem a versenyszellemre épül. Az Egyesült Államokban ugyanis természetes, hogy egy Nobel-díjas oktató többet keres, mint a többi tanár. A kutatói munkát és a publikációkat is megfizetik, hiszen a befektetés megtérül, egy híres szakember mágnesként vonzza a diákokat. „Amíg azonban itthon nincs versenyhelyzet és egységes bértábla szerint kapják az egyetemi tanárok a fizetésüket, jelentős változás nem várható.”

Ehhez képest az egyetemi oktatók bére Magyarországon tartósan alacsony. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói tavaly nyílt levélben részletezték a döbbenetesen megalázó állapotokat. A forráshiány sújtotta egyetemeken nincs pénz eszközökre, az oktatók alig tudnak kijönni bérükből...

ITT OLVASHATÓ

GYARAPODNAK A TITKOK A 18 EZER BEVÁNDORLÓ KÖRÜL, AKIK LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYT VETTEK MAGYARORSZÁGON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.19.


Miközben két hete szavazott az ország a menekültek befogadásáról, nagyban dübörög a letelepedési kötvénybiznisz. A két ügy nem csupán összefügg, hanem a kormány cselekvéseinek színét és fonákját mutatják meg. Miközben a propaganda egyik üzenete az, hogy minden menekült és muszlim terrorista, vagy potenciális terrorveszélyt jelent, addig az államnak egyébként veszteséges üzlet révén eddig tizonnyolcezer embernek adtak letelepedési engedélyt, amely szabad mozgást biztosít számukra a schengeni övezeten belül.

Nemzetgazdasági érdekre hivatkozva augusztus közepéig közel tizennyolcezer bevándorló kapott letelepedési, illetve tartózkodási engedélyt – árulta el egy képviselői kérdésre válaszolva Pintér Sándor belügyminiszter
alig két hete.

Ez azért is döbbenetes, mert ez több mint tizenötszöröse annak a számnak, amennyi menekültet az időközben ejtett kvótarendszer értelmében be kéne fogadnia Magyarországnak. Ez volt az a szám, amiről október elején szavaztunk.

De még döbbenetesebb, ha megnézzük, ez milyen hasznot hozott az államnak. Pontosabban, milyen veszteséget. A letelepedési kötvényért cserébe ugyanis fix hozamú állampapírokat kellett vásárolniuk a „bevándorlóknak”, amit 2,46%-os kamattal fizet vissza az állam az állampapír lejártakor. És míg a piaci alapú kötvények kamata ennél nagyobb volt 2014-ben, addig 2015-ben már kicsit kisebb, azóta pedig egyre kisebb kamattal tud az állam rendes piaci viszonyok között államkötvényeket eladni, tehát már jóval kevesebbe kerül a piacról finanszírozni az államadósságot, mint letelepedési kötvénnyel.

A kormány eddig mégsem változtatott a kamaton, a letelepedési kötvények így pedig a
Népszabadság számításai szerint eddig 5-6 milliárdos veszteséget hoztak a közös kasszának...

ITT OLVASHATÓ

A NAP ANEKDOTÁJA: HÁZIORVOSA SZEMBESÍTETTE A NÉPSZABI ÚJSÁGÍRÓJÁT A GAZDASÁGI OKOKKAL - AKI ERRE GYÖNYÖRŰ PÉLDABESZÉDDEL VÁLASZOLT

MAGYAR NARANCS
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: NARANCS.HU
2016.10.18.Népszabi szerkesztőség Facebook-oldalán olvastuk:

Megtörtént eset. Kollégánk a háziorvosnál.
(...)
– Nézze, a gazdasági indokokkal nem lehet vitatkozni, ha valami veszteséget termel, azt be kell zárni, még akkor is, ha az pont az ön munkahelye.


– Doktor úr, arra kérem önt, hogy sétáljon egyet a folyosón, de minden eszközt hagyjon itt, a szoba kulcsát, a gépet bekapcsolva, a sztetoszkópot, mindent. Amíg odakint lesz, én zárat cserélek, kidobom önt a rendszerből, nem lesz hozzáférése ezekhez a táppénzes dolgokhoz, a gyógyszerleírásokhoz, a betegségkódokhoz, a páciensek adataihoz. Amikor rájön, hogy ellehetetlenítették a munkáját, kérem, menjen haza, ott majd várja önt egy levél tőlem, amit előző nap adtam fel postán. Az lesz benne, hogy felfüggesztettem a munkavégzés alól, de erről nem szólhat senkinek és nem is praktizálhat sehol. Üljön szépen otthon és várjon. Próbáljon ne gondolni a 92 éves nénire, akihez kétnaponta házhoz ment, felejtse el az infarktusos és az agyvérzéses betegeit is. Ha meglátogatja őket, szerződést szeg, hiszen felmentettem önt a munkavégzés alól. Ha csak egy lázmérőt a hóna alá dug valakinek, szerződést szeg. Ha bead egy oltást, szerződést szeg. Magának az a dolga, hogy várjon. Ha valahol elmondja, mit tettem, azonnal cáfolok, sőt, nem is én, hanem valaki, aki felvállalja ezt. Közleményekkel árasztom el azokat, akik tudnak az ön helyzetéről. Húzom az időt, nem lesz olyan egyszerű találkozni velem. Ha megkérdezi, miért, csak annyit mondok, sokba kerül a betegellátás, nem éri meg gyógyítani, szerezzen befektetőt egy nap alatt, írjon tervet, hogyan lehet mindez, amit itt maga körül lát, nyereséges. És nem elég mindez, ön mindeközben azon rágódik, mi van a 92 éves nénivel. De bármit is tesz, falakba ütközik, és mindeközben a praxisával sem tud mit kezdeni, nem tudja átadni másnak, mert a rendelő kulcsai és a papírjai nálam vannak.
(Pár másodperc csend) – Nyomorultak ezek. Ezt nem lehet megtenni senkivel. A szemem elé ne kerüljenek! Itt az Algopyrin-recept és a papírjai. Nyugodjon meg. Mikor lesz legközelebb tüntetés?

ITT OLVASHATÓ

EKKORA POFÁTLANSÁGOT NEM SOK ORSZÁGBAN ENGEDHETNE MEG MAGÁNAK EGY POLITIKAI BŰNÖZŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.10.19.


Tegnap nekem is sikerült végighallgatnom Lázár János előrehozott kormányinfóját és ezzel kapcsolatban született néhány gondolatom a jelen magyar állapotokról.

Szeretném azt mondani, hogy Lázár János mindenminiszter téved, amikor azt igyekszik kommunikálni a keményen elbutult kisemberek felé, hogy nem lehet autokráciának nevezni Magyarországot, mert volt népszavazás. Márpedig ahol van népszavazás, az demokrácia. Szerinte. Illetve nagy a gyanúm, hogy szerinte sem és ő egészen pontosan tisztában van azzal, mekkora szemfényvesztés a népszavazásnak nevezett bohózat, de ezt akarja elhitetni a hívekkel és ezt akarja a szájukba rágni:

"Magyarországot kívülről támadják, ezzel az érvrendszerrel fognak támadni a következő időszakban. Ahogy az amerikai sajtó is."

Ezzel fogják majd a kormányt megalapozatlanul támadni

Tehát senki se higgyen a szemének, fülének, kizárólag csak a kormánykommunikációnak, mert Lázár (vagy bármelyik szabadon választott megélhetési) mondja a tutit. Demokrácia van és kész. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az támadja Magyarországot.

Ezzel szemben az van, hogy nincs demokrácia. Figyelmébe ajánlom azoknak a kormányszurkolóknak, akiket jobban érdekel az ország sorsa, mint a megélhetési politikusok anyagi biztonsága:

Nem ott kezdődik a sajtószabadság, hogy nem hurcolják börtönbe, pláne hogy nem végzik ki azt az újságírót, aki a kormányt kritizálni merészeli. A sajtószabadság az, amikor a kormány nem nyomja el, nem igyekszik eltaposni sem anyagi eszközökkel, sem hatalmi szóval, sem üzletinek látszó machinációkkal az ellenzéki sajtót. Nem uszít rájuk sem fizetett, sem önkéntes trollokat, nem támadja meg senki sem (megbízásos alapon) a weboldalt. Az ellenzéki portálnál dolgozó nincs kitéve sem személyes támadásnak, sem hatalmi vegzatúrának, sem egzisztenciális fenyegetettségnek.

A mindenkire érvényes jogszabályok betartása mellett semmiféle retorzió, vagy annak kísérlete nem érheti. A szabad sajtó nem a börtönnél és a kivégzésnél kezdődik. Miután az egypárti kormány minden szemétségre hajlandó azért, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat, sem sajtószabadság, sem szólásszabadság nincs. Demokrácia sincs. Hazudnak...


ITT OLVASHATÓ

MINDENT ELVESZNEK TŐLÜK - ÚJABB GYEREKEK ÉLETÉT TESZI TÖNKRE VÉGLEG A KORMÁNY

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.10.18.


Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló (már miért ne lett volna?), akkor most legyen az: ez a kormány semmilyen módon nem érdekelt abban, hogy egészséges, életképes generációk útját egyengesse.

Szigorítani fogja a közmunka feltételeit a kormány, és 18 éves kor alatt nem engedélyezné, hogy bárki a foglalkoztatás ezen formájában “teljesedjen ki”. Az erről szóló törvénytervezet
indoklása minden eddiginél felháborítóbb: a kormány szerint ugyanis mindez azért szükséges, mivel a fiatalok az iskola befejezése helyett közmunkásnak állnak, holott a munka világába a képzésen keresztül vezet az út.

Miért van erre szükség? Ha a kormány szavaiból indulunk ki, akkor pusztán emberbaráti dologról van szó: évről évre több fiatalkorú, 16 és 18 év közti gyerek kezd dolgozni közmunkásként, ez tény. Bár pontos adatok (természetesen) nem igazán állnak a rendelkezésünkre, kiindulhatunk abból, hogy míg 2013-ban 101 kiskorú, 17 évesnél fiatalabb közmunkást tartottak nyilván, addig 2015-re ez a szám megtízszereződött, a Belügyminisztérium adatai szerint Magyarországon tavaly 1094 fiatalkorú közfoglalkoztatottról tudtunk. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint viszont, „a közfoglalkoztatottak havi átlagos létszámából a 18 év alatti személyek aránya 2015 első 10 hónapjában 0,6 százalék volt”, ami a 200 ezresnél is nagyobb állományra vetítve mintegy 1200 fiatalkorút jelent, szóval a valóság tavaly valahol e két szám körül mozoghatott.

Az erőből lenyomott válasz erre az, hogy tiltani fogják a fiatalkorúak foglalkoztatását.

Most akkor örülünk? Nem, dehogy!


ITT OLVASHATÓ

KIFÜTYÜLNI ORBÁN VIKTORT

HUPPA BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.10.19.


Néhány napja kering egy hír a neten, miszerint Orbán Viktor kihagyja az október 23-i ünnepséget (?), és Brüsszelbe menekül a rá váró füttykoncert elől. A gyanakvóbbak persze hamar rájöttek, hogy egy öt évvel ezelőtti hírről van szó. Ám sokan bedőltek a hírnek, ami nem meglepő: benne volt a pakliban, hogy Orbán, ahogyan elmúlt években többször is, megfutamodik, vagyis, halaszthatatlan elfoglaltságára hivatkozva külföldre menekül.

Idén nem így lesz. Orbán marad, és ki fogják fütyülni. Már aki tudja. Merthogy a terrorelhárítók, akiknek nem tűnt fel tavaly, hogy terroristák egy hajléktalan nevére 200 ezer SIM-kártyát vásároltak, hermetikusan lezárják majd a helyszínt. Ebben jók a magyarországi terrorelhárítók, Orbánt bármikor képesek megvédeni a magyar emberektől. Aki csak egyet is fütyül, megnézheti magát. (Orbán démonaival szemben azért ők is tehetetlenek.)

A Fidesz évek óta nem ünnepel október 23-án. Macerás lenne egy békemenetet összetrombitálni, fizetett vendégtüntetőkkel, bérmenetelőkkel súlyosbítva. Költséges dolog az ilyen, a pénzt pedig fogni kell, túlságosan sok ment el uszításra, gyűlölködésre.

Nem a Fidesz elnökeként, hanem állami rendezvényen, miniszterelnökként beszél majd Orbán október 23-án. Ebben a minőségében fogják szétfütyülni a fellépését, már amennyiben a TEK engedi.

Nem mintha szép dolog lenne bárkit is kifütyülni. Ünnepeken különösen visszatetsző. Csak hát ünnepeink már régóta nincsenek. A jeles napokon is ugyanaz megy, mint az év többi napján: egymásnak feszülés, indulatok, szitokáradat. A különbség talán annyi, ilyenkor a szónokok dobogóra állnak, onnan mondják el, hogy a régiek mit üzennek a mának.

Azt üzenik, legalábbis a szónokok szerint, hogy rajtunk kívül mindenki dögöljön meg.

Ezt üzeni a mának az új kenyér ünnepén Szent István, karácsonykor Jézus, október 23-án a pesti srácok.

Utóbbiaknak azért biztosan nem tetszene ez a mostani hatalom, amely buldózerként tör előre, elsöpör és eltakarít mindent, ami az útjába kerül. Épp ehhez a mostanihoz hasonló hatalom ellen léptek fel hatvan évvel ezelőtt a pesti srácok, mert ebből lett elegük 1956-ban.

Orbán Viktort október 23-án délután 3-kor fogják kifütyülni a Kossuth téren. A TEK persze mindent elkövet, hogy ezt megakadályozza. Ha másként nem megy, kordonokkal zárják le a környéket, és mindenkinek elveszik a fütyülőjét.
 
(Ez az írás a bezárt Népszabadság internetes oldalán jelent volna meg.)
Fotó: Kormany.hu
 

ALIG VAN TÉRERŐ A KOSSUTH TÉREN ÉS KÖRNYÉKÉN

444.HU
Szerző: Botos Tamás
2016.10.19.


A Magyar Nemzet szerdai számában ír arról, hogy az utóbbi időben
"rendkívül gyenge lett a beltéri mobilszolgáltatás, valamint mobilinternet-lefedettség Budapesten a Kossuth téren."
A lap szerint a problémát az okozza, hogy a téren fekvő Magyar Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége székházát lebontják, a szolgáltatóknak le kellett szerelniük az épület tetejéről a bázisállomásaikat.

A Magyar Nemzet mindhárom mobilszolgáltatót megkereste, hogy hogyan oldják meg a problémát.
  • A Telekom a környező állomásokra terelte a forgalmat, de ez a cég szerint sem tökéletes megoldás.
  • A Telenor november-decemberre ígéri a szolgáltatás helyreállítását, ugyanis ennyi idő egy új bázisállomást engedélyeztetni-felépíteni.
  • A Vodafone-tól lapzártáig nem érkezett válasz.
ITT OLVASHATÓ

216 MILLIÓÉRT KÉSZÜLNEK A DÓZSA GYÖRGY ÚTI MÉLYGARÁZS TERVEI

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.10.18.


A Városliget-projekt keretében tervezett mélygarázsban 800 gépkocsiparkoló és 90 kerékpártároló hely lesz.

A Városliget Zrt. közbeszerzését az UNITEF-83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. és a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. nyerte.


A Közbeszerzési Értesítőben megjelent
hirdetmény szerint a Dózsa György útra tervezett, összesen nettó 27.400 négyzetméter alapterületű mélygarázsban összesen 800 gépkocsiparkoló (ebből 784 normál és 16 mozgássérült), valamint 70 motorparkoló és 90 kerékpártároló hely lesz.

A tervezési munkát előzetesen nettó 220 millió forintra becsülte a Városliget Zrt., ám a nyertesek ennél kicsit olcsóbban, nettó 216,7 millióért végzik el a munkát.
Kapcsolódó cikkeink
Újabb hárommilliárd forintot költ tervezésre a Városliget Zrt.
Hihetetlen számok: kétségek a Liget-projekt kétharmados támogatottsága körül
Túl a tízmilliárd elköltött forinton a Városliget-projekt
Illés: a fák védői az erkölcsi győztesek – a kopaszok agya újra eldurrant (videó)
Jól nézze meg a Városliget fáit, most látja így őket utoljára!
A közbeszerzést tárgyalásos eljárásban folytatta le a Városliget Zrt., ám ezt nem indokolták részletesen, csak a közbeszerzési törvény 98. paragrafusának (2) bekezdés a) pontjára hivatkoznak.

ITT OLVASHATÓ

HATÁRÁTKELŐ MAGYAROK ELVÁNDORLÁSTÓL HAZATÉRÉSIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Hárs Ágnes
2016.10.19.


A „mennyi magyar költözött külföldre és tért haza”-vita végigkíséri a modern határátkelés történetét, és miközben pontos számot aligha tud majd bárki is mondani, a Tárki legfrissebb, kedden publikált jelentéséből elég sok érdekesség kiderül. Ezeket próbálom meg most összefoglalni a magam nem-szakember módján. Elöljáróban annyit, hogy akit mélyebben is érdekel a téma, az olvassa el Hárs Ágnes tényleg nagyszerű tanulmányát itt.

A tanulmány elsősorban nem számokat, hanem jelenségeket próbál megfogni, ami szerintem komoly erénye. Számomra az egyik legérdekesebb megállapítása az, hogy mindegyik 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott kelet-európai ország (ők az EU8 az egyszerűség kedvéért – Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Észtország, Litvánia és Lettország) esetében hasonló az áramlás iránya és szerkezete.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából hasonlóan rövid, időszakos jellegű, munkavállalási célú határátkelésről beszélhetünk, ami ráadásul „cirkuláris jellegű”, azaz nem csak kifelé, de visszafelé is irányul.

Ez utóbbi Hárs Ágnes szerint a legjobban a lengyeleknél figyelhető meg, de a szlovákok és a balti államok lakosai esetében is sokan hazatértek a kivándorlók közül – hogy aztán közülük megint csak nem kevesen ismét felkerekedjenek.

Magyarországról igazából 2010 után gyorsult fel az elvándorlás, ami különlegessé is teszi az új uniós országok között, ám az azóta eltelt időben megközelítette a korábban köztük tapasztalt mértéket.

Manapság Magyarországról körülbelül annyian mennek el külföldre, mint a hagyományosabban mobil Lengyelországból közvetlenül az uniós csatlakozás után, illetve a munkaerőpiac korlátozását követő években.

Nézőpont kérdése, hogy ez a népesség 0,3 százaléka körül mozgó arány sok, vagy kevés (Magyarország esetében ugye évi 30 ezer emberről beszélünk). Mindenestre sokkal alacsonyabb, mint Lettország, Litvánia, vagy Románia esetében...Miért indultak neki a magyarok?

Érdekes kérdés ez, amire az alapválasz az, hogy a jobb megélhetés, a több pénz, a magasabb életszínvonal reményében. Ám a tanulmányból az derül ki, hogy ez nem feltétlenül igaz, illetve nem feltétlenül csak erről van szó:

ITT OLVASHATÓ

TUDOM, HOGY HAZUDIK!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.10.19.


Előző írásomban a hazugság lélektanáról írtam, most lássuk a másik oldalt! Kevés ember van, aki nem hazudott életében, még ennél is kevesebb, akinek nem hazudtak soha. Bosszantó, ha be akarnak csapni, rossz érzés, ha hazudnak nekünk, de az igazi hidegzuhany, ha ezt a szeretteink teszik meg.  Bizalomvesztés, örök harag, szakítás, vagy mást is tehetünk? Hogyan kezeljük, ha egy számunkra fontos ember hazudik nekünk?
 
  1. Érzem, hogy hazudik!
Tudni és érezni nem ugyanaz, akkor sem, ha a hazugságról van szó. Sőt, még amikor „biztosan” tudjuk, hogy hazudnak nekünk, akkor is érdemes fenntartani a félreértés, a tévedés lehetőségét. Az elhamarkodott ítéletalkotás gyakran olyan konfliktushoz és bizalmi válsághoz vezethet, ami akkor sem tehető semmissé, ha kiderül a tévedés. Természetesen itt most nem a „szemednek hiszel, vagy nekem drágám” típusú helyzetekre gondolok, de a hazugságok általában közel sem ilyen egyértelműek. A jóhiszeműség és a bizalom az alapja minden jól működő kapcsolatnak, a megalapozatlan gyanúsítás, vagy a féltékenység hatása pusztító. A jóhiszeműség azonban nem tévesztendő össze a gyermeki naivitással. Jellemző módon azonban, amikor már mindenki tudja, csak maga az érintett nem, hogy hazugság áldozata annak többnyire nem a naivitás a valódi oka! 
  1. Miért kell hazudnia?
Ha az első lépcsőn túljutottunk és a hazugság ténye már nem kérdés, akkor érdemes elgondolkodni az okán! Miért hazudik nekünk az az ember, akit szeretünk? A motivációk megértése ebben az esetben azért nehéz, mert érzelmeink és indulataink akadályozzák a tisztánlátásunkat. Mégis sorsdöntő lehet, hogy megértsük, miért tartotta szükségesnek ez a hozzánk közel álló ember, hogy elfedje az igazságot! A hazugság hátterében gyakran a félelem áll. Félelem attól, hogy elveszítjük azt, aki fontos a számunkra. Félelem attól, hogy nem bocsátanak meg nekünk. Félelem attól, hogy konfliktushelyzethez, vitához vezetne az igazság kimondása. Félelem attól, hogy megbántjuk a másik felet. Vajon adunk okot arra a hozzánk közel állóknak, hogy féljenek elmondani az igazságot? Képesek vagyunk az őszinte megbocsátásra, vagy egy-egy hibát akár hónapokkal később is a másik orra alá dörgölünk? Gyűjtögetjük-e a listát, hogy mikor bántottak meg minket, és megfelelő pillanatoban a másik nyakába borítjuk „Te mindig…” kezdetű mondattal? Elviseljük a kritikát, vagy a nekünk nem tetsző igazságokra sértődéssel reagálunk?  Természetesen nem csak mi magunk lehetünk az okai annak, ha hazudnak nekünk, de ezt a szempontsort sem árt végiggondolni. Ha pedig más indok áll a háttérben, mi lehet az?
 

ŐFŐMÉLTÓSÁGA FOGADNI VOLT KEGYES MOLNÁR ELVTÁRSAT ÉS VONA BAJTÁRSAT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.19.


Sem az MSZP, sem a Jobbik, sem a kormány honlapján nincs fotó arról, hogy Orbán találkozott a két legnagyobb ellenzéki párt vezetőjével.

A miniszterelnök úr, őfőméltósága, fogadni volt kegyes Budapesten kedden Molnár Gyula elvtársat, az MSZP és Vona Gábor bajtársat, a Jobbok elnökét. Mindannyian úgy tettek, mintha valami fontos esemény történt volna Mária (köz)munka alapú országában, pedig dehogy. A találkán egyrészről Molnár elvtárs tolmácsolta pártja és a pártkollektíva, valamint a dolgozó csepeli, újpesti, dorogi és kazincbarcikai munkások rosszallását a kormány politikájával kapcsolatban, ahogyan Vona Gábor bajtárs biztosította őfőméltóságát arról, hogy a magukat nemzeti radikálisoknak nevező neofasiszták egy emberként állnak ki a miniszerelnök úr rasszista, neonáci jegyeket mutató, Európa ellenes politikája mellett, és készek őfőméltóságát támogatni az az alaptörvény átírásában, ha a kedvükre való néhány kemény passzus is bekerül a gránitba vésett 7. módosításába.

A két legnagyobb ellenzéki párt vezetője tehát – bár a szocialisták nem vesznek részt az alkotmány átírásának vitájában, mivel azt teljesen tökéletesnek tartják, egy betű cseréjét nem érzik indokoltnak – annyiban azonos platformra kerültek a neofasisztákkal, hogy mindketten megjelenésükkel őfőméltósága előtt annak adták ékes jelét, hogy őfőméltóságát elismerik a magyar kormány fejének, és úgy gondolják, hogy őfőméltóságával van miről tárgyalni a haza üdve és felvirágoztatása érdekében, bár – egyébként – őfőméltóságát mindketten tolvajnak, hazugnak, hazaárulónak tartják és ezt nyíltan ki is mondják parlamenti felszólalásaikban.

Továbbá: egymástól függetlenül azt hirdetik, hogy Orbán Viktor őfőméltóságát jó picsán kellene rúgni és a hatalom közeléből is el kellene távolítani, legkésőbb a 2018-as választáson, és egyetlen magára adó, tisztességes, becsületes, a haza érdekeit szem előtt tartó embernek sem lenne szabad egy légtérben mutatkozni őfőméltóságával, egy asztalhoz ülni, egy követ fújni őfőméltóságával, aminek ellenkezőjét csak azért kénytelenek megtenni, mert őfőméltósága kezében van a sorsuk, egészen pontosan őfőméltósága és az őfőméltósága által irányított törvénygyár dönt a pártjaiknak járó százmilliós támogatások létéről és kifizetéséről.

Az MSZP – lévén realista, felelősségteljes és nem hülyék vezette szilárd elvi alapokon álló párt – tárgyszerű közleményben tudatta tagságával saját honlapján és mindenki mással, akit ez érdekelhet, mi történt a találkán: idézzük szó szerint:


ITT OLVASHATÓ

BIRODALOM

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.10.19.


Az országgyűlésben hétfőn megkezdődött a hetedik alkotmánymódosításról szóló vita, amelynek célja az Uniós kényszer betelepítés megakadályozása. Sok problémát vet ez fel, hiszen egy nehéz és különösen hosszú folyamat után jutott el idáig a Fidesz és maga Orbán Viktor is. Kétségtelen, hogy egy igen fontos és az ország távlatos jövőjét meghatározó problémáról van szó, amit azonban egy sajátos szemüvegen keresztül nézve kíván megoldani a kormányzó pártszövetség. Tehát mindenképpen el kell különítenünk egy reális részt, és az ehhez kapcsolódó egyedi megoldást. Az előzőt, tehát a reális rész létét nem kívánom tagadni, sem szépíteni, de az utóbbival, vagyis annak sajátos megoldási kísérletével kapcsolatban vannak fenntartásaim.

Az orbáni problémamegoldás alapvető jellemzője az, hogy minden, a migrációs válsággal összefüggő kérdést a saját politikai céljainak rendeli alá. Ez pedig nyilvánvalóan az, hogy a hatalmát megerősítse és lehetőleg minél hosszabb távon annak birtokosa maradjon. Ezt szolgálta minden a migrációs válság kezelésével kapcsolatos cselekménye és a hozzá kapcsolódó kampánya. Az orbáni politikai cél első fő jellemzője a nemzeti identitás erősítése, a nacionalizmus fenntartása, ami egyúttal a migránsokkal szembeni gyűlölet kialakítását és folyamatos fenntartását tételezte fel. A második fő jellemző kapcsolódott ehhez és azt erősítette: az Unió ellenesség fokozása és nemzeti szuverenitás megőrzésének célja. Röviden ebben fogalmazható meg az orbáni politikai cél és taktika lényege, ami semmiképpen sem nevezhető túlzottan bonyolultnak. Nem is kell ide bonyolult logikai összefüggésekre építeni, mert az a nagy tömegek számára kellően nem emészthető meg.

Lényegét tekintve ezt fejezte ki Orbán Viktornak a hétfői beszéde a parlamentben, amit semmiképpen sem lehet nevezni valami világrengető szózatnak. Szerinte a legutóbbi népszavazás után egy új nemzeti egység jött létre, amit én úgy értékelek, hogy ezzel a nemzeti identitás erősödését akarta kifejezni. Meglehetősen kétséges beszélni egy új nemzeti egység kialakulásáról akkor, amikor a nyolcmillió szavazóból csupán 3,3 millió szavazott úgy, ahogyan azt a Fidesz elvárta. Az igaz, hogy ebből a 98% úgy szavazott, ahogyan azt Orbán megjövendölte, de ez nem a nyolcmillió 98%-át jelenti. Ez azért óriási különbség, ami egyúttal azt is jelenti, hogy semmilyen felhatalmazást sem adtak a választók arra nézve, hogy az alkotmányt módosítsa. Az addig rendben van, hogy a Fidesznek megvan a jogi lehetősége arra, hogy némi Jobbikos segítséggel, ami ma már meglehetősen kétségessé vált, módosítsa az alaptörvényt, de ez utóbbi semmilyen oksági összefüggésben sincs a népszavazással. A kettőnek jogilag semmilyen kapcsolta sincs egymással, csak a Fideszes kommunikáció hozott létre a valóság megerőszakolásával összefüggést közöttük...


ITT OLVASHATÓ

UTAZÁS A NÖVÉNYEK BIRODALMÁBAN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.19.


Angers-ben, egy 15 hektáros terület Európa első attrakciós növényparkja a Terra Botanica.

Több mint 10 ezer dália egy 3 ezer négyzetméteres területen, amelynek mandala alakban történt kiképzését rögzített hőléghajóról lehet megtekinteni.

A park nagyratörő célja összekötni az élvezetet a tudással, a tanulással, felébresztve kicsik és nagyon kíváncsiságát a sokszor ismeretlen növényvilág iránt.

„Minthogy a növények nem nagyon beszélnek, fel kell hívni rájuk a figyelmet” – mondják az ott dolgozók, akik elárulják, hogy például az első villanykörtének, amelyet Edison bemutatott, bambuszszálból volt a kanóca.

A dáliákon kívül ott virítanak mindazok az egzotikus növények is, amelyeket a 18. században szedett össze a hajótörést szenvedett La Pérouse botanikai szállítmányából. Ma 275 ezer féle növény pompázik a parkban. Megtekintésük 5-8 órát is igénybe vehet. Az egyik fajta öt méterre is megnő, 80 éves, Ausztráliából származik...


ITT OLVASHATÓ

FERI, VAGY NEM FERI?!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.10.18.


Olyan cukik ezek a kis cukorborsók az úgynevezett ellenzéki térfélen. Gurulnak jobbra, balra, néha összekoccannak, ilyenkor mérgesen puffannak egyet és a legnagyobb probléma, hogy akkor most összeferizték magukat vagy sem. Néha együtt vannak, néha különgyüttek, közben meg történik az országban ami történik.


Komolyan, kell ez?

ITT OLVASHATÓ

SZEMANTIKA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.19.


Manapság nagyon érzékenyek a népek minálunk.

Például Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő Rogán Antalhoz intézett keresetlen szavakat a mi külvárosi kuplerájhoz hasonlatos Országgyűlésünkben, amikor szólott:

„Ön még 2014-ben azt mondta, hogy parasztgyereknek született. Parasztnak születni nem szégyen, parasztul viselkedni igen, Miniszter úr! Miniszter úr, arra amerre ön le tetszett szállni, abban a megyében azt mondják, hogy nem mindegy, hogy a viselkedése, vagy foglalkozása paraszt az embernek.”

És ki sértődött meg erre?

Nem a helikopteres, hanem a Magyar Mező és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetség, amely orákulum legott közleményt adott ki, mondván, a képviselő pejoratív értelemben használta a paraszt szót, és továbbá, hogy: “A magyar parasztságnak a magyar történelemben, kultúrában betöltött szerepe, sok százéves nemzetfenntartó múltja mindenképpen tiszteletet érdemel”.

A képviselőt pedig bocsánatkérésre szólították fel a magyar parasztság megsértéséért. Még jó, hogy nem lemondásra, ez a formula manapság inkább divatos, és ez sem jár semmilyen következménnyel...


ITT OLVASHATÓ

HIRTELEN NAGYON ÉRDEKESEK LETTEK A KÜLFÖLDÖN DOLGOZÓ MAGYAROK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.10.18.


Ha jól számolom, a 9 oldalas kérdőív 12 helyen kérdez rá arra, pontosan (települést is megnevezve) hol vagyok külföldön megtalálható. 2011-ben elég volt az ország, már nem elég, település is kell.
 
Miért?
 
 
Az érthető, hogy tudni akarja a KSH, valójában hányan távoztak külföldre. Tartok tőle, hogy ezt a tudományát nem fogja velünk megosztani, én legalábbis még egy normális statisztikát sem találtam erről. Az azonban a magyar népszámlálási adatok szempontjából miért is nem tök mindegy, hogy Münchenben, vagy Brightonban él a kedves kuncsaft? És miért is csak az uniós tagországok esetében érdekes ez? Új-Zélandon már nem fontos a település neve?
 
Alap esetben eszembe sem jutna foglalkozni ezzel, de ismervén a jelenlegi egypártrendszer hülye szokásait, eléggé gyanakvó vagyok hozzá, hogy feltegyem magamban a kérdést: ezek miben sántikálnak már megint?

ITT OLVASHATÓ

EZ A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYPROGRAM: OROSZ BŰNÖZŐK KARIBI ERKÖLCSI BIZONYÍTVÁNNYAL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.10.18.


Ezekről ne maradj le!
 
Egy negyedszázad  alatt akármibe fogott a Quaestor, óriási bukás lett (444)
Hatból két régióban nyert Mészáros cége a gigatenderen (Átlátszó, MNO)
Nem árulja el a BÁH honnan szerzik erkölcsi bizonyítványukat a fizető bevándorlók (MNO)


Ha van 3 perced:
25 év alatt akármibe fogott a Quaestor, óriási bukás lett
A Quaestor évtizedes csalása, ami az okozott kárt tekintve a valaha volt legnagyobb pénzügyi bűncselekmény Magyarországon, nagyon ködösnek tűnik. Pedig nem volt túl bonyolult a modell, hasonlóan működött, mint a piramisjátékok. Csakhogy a Quaestor megbízhatónak tűnt: országosan működő fiókhálózata volt, több hatóság ellenőrizte, közös üzletei voltak az állammal. A nyomozati iratok alapján világos: a felügyeletnek látnia kellett volna a csalások nyomait.
(444, Figyelő)
 
Hatból két régióban nyert Mészáros cége a gigatenderenTavasszal a Nemzeti Fejlesztési Programiroda hat régió közműhálózatainak kivitelezésére és fejlesztésére írt ki egyenként 70 milliárdos tendert. A hatból kettőt nyert el Mészáros cége, de a Duna-Aszfalt tulajdonos Szijj László is részt vehet a négy évig garantált megrendelések kivitelezésében. Az Együtt  az OLAF-hoz fordul, mivel úgy látják az alapcéllal ellentétben nem a kis- és középvállalkozásokat hozta helyzetbe a kiírás. (Átlátszó, MNO)
 
Nem árulja el a BÁH, honnan szerzik erkölcsi bizonyítványukat a fizető bevándorlókA Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal közölte, eddig 7559-en kaptak letelepedési jogosultságot vagy engedélyt a kötvényprogram indulása óta, és azt is, melyik országokból érkeztek. Ugyanakkor nem ad ki adatokat arról, melyik országból szerezték be erkölcsi bizonyítványukat, pedig volt már példa arra, hogy egy büntetett előéletű orosz állampolgár  karib-tengeri adóparadicsomból szerzett ilyen okmányt. Közben a Jobbik a program felfüggesztéséhez kötötte az alkotmánymdosítás támogatását. (MNO,Index)
 
Egyelőre simán hozzájuthatunk egy SIM-kártyához név nélkülA Nagykörúton szinte bármelyik GSM boltba besétálva lehet venni olyan SIM-kártyákat, amik előre aktiváltak. Ha a feltöltőkártyát olyan helyen vesszük, ahol fizethetünk készpénzzel, akkor anonim módon használhatjuk a telefonszámot. Ettől még nem kell attól félni, hogy a terroristák logisztikai központjává válunk. Jellemzően a szexiparban dolgozók és az alvilági körök vásárolnak ilyen kártyákat, ami önmagában is elég gáz. (Átlátszó)
 
Bíróság előtt a spanyol Néppárt körüli korrupciós hálózat ügyeiSpanyolországban 9 évnyi nyomozás után elkezdődött az ezredforduló legnagyobb korrupciós ügyének a tárgyalása, ami a jelenleg korlátozott hatáskörrel kormányzó Néppárt és az ország nagy cégeinek együttműködését tárgyalja. Francisco Correa, az ügy egyik kulcsfigurája, aki többek között 2-3%-os „sikerdíjért” közvetített a közbeszerzéseket megnyerni vágyók és a döntéshozók között. Kérdés, lesznek-e politikai következmények. (Világtérkép)

Ha van még két perced:
 
A Liget-projekt része lesz a Dózsa György úti 800 gépkocsinak helyet adó mélygarázs. A tervezésre vonatkozó közbeszerzés tárgyalásos volt, 216 millióba fog kerülni. (Átlátszó)
 
Matolcsy botrányai közepette felmerül a kérdés, ki a felettese a jegybank elnökének? Úgy tűnik, a válasz az, hogy senki: az őt kinevező köztársasági elnök sem intézkedhet vele szemben. (ATV)
 
Feloldotta az Európai Bizottság a három éve tartó, 70-80 közúti projektet érintő kifizetések befagyasztását. De folytatják a jelenlegi finanszírozási időszak irányító és ellenőrző rendszerének vizsgálatát. (Napi)
 
A romániai korrupcióellenes ügyészség, a DNA hatósági felügyelet alá helyezett egy érseket, akit többek közt azzal vádolnak, hogy olyan területre vett fel uniós támogatást borszőlő termesztésre, ahol nincs is szőlő.(444)
 
A BME korábban 300 ezer forintot akart kérni azért, hogy kiadja a HÖK-ösök fizetésére vonatkozó közérdekű információkat. Másodszor is pénzt akartak, de rossz e-mail címre válaszoltak. (Átlátszó Oktatás)
 
A Budapest Gyógyvizei és Hévizei Zrt. szerint nem jár majd fakivágással a Csillaghegyi strandnál tervezett műanyag borítású sípálya megépítése. (Vastagbőr)
 
A fogadási viselkedésből gyanús lett a FIFA-nak, hogy megbundázhatták a Litvánia-Málta vb-selejtezőt. Az utolsó húszpercben tett fogadások egybeesnek az utolsó 15 percben kialakult eredménnyel. (Blikk)

ITT OLVASHATÓ

KI FÜTYÜL

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.10.18.


Hajnali 4 óra 12 perc van. Lejárt a 72 órás határidő, ettől a pillanattól van JOGERŐS tüntetési helyszínünk a Kossuth tér sarkában, a Vértanúk terén, hogy kifütyüljük Orbán Viktort.

Van aki beszél, van aki cselekszik. Miközben a délutáni Blaha Lujza téri zászlólobogtató dzsembori szervezői épp kínosan magyarázkodnak híveiknek, miért is nem a Kossuth térnél tartják "ellenzéki" tüntetésüket, jókat mosolygok. Ezek a szervezők ugyanis épp azt mondogatják, hogy azért, mert ott lehetetlen lett volna tüntetési helyszínhez jutni. Valamennyire igazuk van. NEKIK valóban lehetetlen. Leginkább azért, mert meg sem próbálták. A hegymászás ugyanis azzal kezdődik, hogy az ember nekiindul. Ha nem is indul neki, akkor biztos, hogy nem lesz hegymászás. Hát én meg megpróbáltam. És SIKERÜLT. Kettő is, csaxólok. Délelőtt 10 órától 13 óráig az Alkotmány utca Kossuth téri beszájadzásánál leszünk, szintén JOGERŐSEN, tüntetéssel, 15 órától meg a Vértanúk terén, a Kossuth tér sarkában, hogy hangot adjunk nemtetszésünknek: ne egy Diktátor ünnepelje már a forradalmat, mert az hányinger.

Megőrült a Hatalom, hogy tüntetési jóváhagyásokat ad nekem? Nem, nem őrült meg. Csakhát ha a bejelentőnek van múltja, akkor azt bizony mérlegelniük kell. Például azt, hogy én vezettem azt a csapatot 2015. március 15-én, amelyik először kifütyülte Orbánt a Múzeum körúton. És akkor nem jelentettünk be semmit, csak odamentünk, belevegyültünk a fidesznyik tömegbe, aztán hadd szóljon. Volt is haddelhadd, zavar az Erőben, de persze ezzel megteremtettük Orbán kifütyülésének hagyományát. Meg azt, hogy a Hatalom tudja: ha a Tuareg azt mondja, hogy kifütyüli Orbánt, akkor meg is teszi, mert olyan. És akkor Hataloméknak mérlegelni kell, mi a jobb: ha beszivárognak emberek ünneplő állampolgárnak álcázva, és odabent zendítenek rá, vagy ha egy nagy blokkban ezt távolabbról teszik. És nincs jó döntésük, csak kevésbé rossz, valamelyik ujjukat MINDENKÉPP meg kell harapni, és megharapták, amelyik kevésbé fáj...

ITT OLVASHATÓ