2017. április 25., kedd

EZ NEM AZ AZ ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.04.25.


Túl sokszor elhangzik. Lassan elhisszük, azonosulunk vele. Nem szabad. Nem szabad elhinni, nem szabad elfogadni, nem szabad a magunkénak érezni. Ne kedveljük meg a minket túszul ejtőket, ne vegyük természetesnek a helyzetet és főleg ne gondoljuk, hogy nem lehet ezen változtatni.

Nem, nem ez az az ország, amelyik önként hátat fordít az európai közösségnek. Az csak Orbán és üzlettársai.


Nem ez az az ország, amelyik Oroszország csatlósa akar lenni. Csak Orbánék.

Nem ez az az ország, amelyben a korrupció elfogadott, természetes jelenség. Azok Orbánék.

Nem ez az az ország, ahol elsorvadt a szolidaritás, a rászorultak a saját mocskukban nyöszörögve, ellátatlanul, méltatlan körülmények között tengődnek. Az csak Orbán rendszere.

Nem ez az az ország, ahol egy tanulatlan gázszerelő multimilliárdos lehet és ezt mindenki elhiszi, elfogadja. Azok Orbánék.

Nem ez az az ország, amely megtagadja a demokrácia, a szabadság eszméit. Azok csak Orbánék.

Nem ez az az ország, ahonnan menekülnek a fiatalok, mert nem találnak jövőt maguknak. Az csak Orbán Magyarországa.

Nem ez az az ország, ahol gyűlölik az idegeneket, hátat fordítanak a rászorulóknak a keresztény erkölcsökre és a nemzeti kultúrára hivatkozva. Azok csak Orbánék.

Nem ez az az ország, amelyik nacionalista melldöngetés közben hazugságokkal tömi az emberek fejét. Azok Orbánék.

Nem ez az az ország, amelyik a legócskább, agresszíven tarháló koldus módjára tartja a markát, miközben ócsárolja azt, aki a pénzt adja. Azok csak Orbánék.

Nem ez az az ország, amelyik megtámadja a tudományt, a kultúrát, a fejlődést. Azok Orbánék.

Nem ez az ország az, amelyik árokba rúgja az idős, beteg polgárait. Azok csak Orbánék.

Nem ez az ország az, amelyik sunyi módon hazudik itthon, hazudik külföldön és megpróbálja szétverni az Európai Uniót. Azok is Orbánék.

Az ország nem azonos Orbánnal, nem azonos az ő üzleti körével, nem azonos a kormánnyal. Az ország egészen más. Az ország mi vagyunk.

Mi tiszteljük az európai közösséget és továbbra is szerves része akarunk maradni.

Mi soha többé nem akarunk függni Oroszországtól. Akár Putyinnak hívják a vezetőjét, akár másnak.

Mi küzdünk a korrupció ellen, nem akarjuk, hogy a mindennapjaink része legyen, nem fogadjuk el, nem tűrjük el.

Mi szolidárisak vagyunk, segítünk a rászorulókon, adakozunk, pénzt, ruhát, élelmet, az időnket, a munkánkat áldozzuk azért, hogy életben tartsuk a hatalom halálraítéltjeit.

Mi nem hisszük és nem fogadjuk el, hogy Orbán rokonai, ismerősei, vagy bármely más politikus rokonai, ismerősei rátelepedjenek az ország erőforrásaira és kiszívják azt, mint megannyi undorító, dagadt vámpír. Mi beszélünk erről, tiltakozunk, kiderítjük a valóságot, elmondjuk, kimondjuk az igazat.

Mi ragaszkodunk a szabadsághoz és a demokráciához. Nem engedjük megtörni a gerincünket, nem fogjuk be a szánkat, nem félünk.

Mi azt akarjuk, hogy a fiaink és a lányaink visszajöjjenek, hogy legyen miért visszajönniük. Élhető országot akarunk biztosítani számukra és a magunk számára.

Mi örömmel fogadjuk a vendéget, az asztalunkhoz ültetjük, megosztjuk vele az ételünket. Mi segítünk a rászorulón akkor is, ha nem járunk templomba.

Mi köszönettel fogadjuk a segítséget és tudjuk, hogy az nem alamizsna, hanem az Unió érdeke, hogy fejlődjön minden tagállam.

Mi kiállunk a tudományért, a kultúráért, támogatjuk, védjük azt. Mi utcára megyünk, ha be akarják zárni az egyetemeinket, mi sorban állunk a színházjegyekért, mi tiszteljük, magunkénak érezzük a szellem alkotásait.

Mi megszervezzük a hálózatainkat, hogy az ellátatlan idős emberek ne maradjanak magukra, mi gondosan becsomagolva tesszük a kuka tetejére a fél kenyeret, gyümölcsöt, konzervet, hogy ne kelljen a szemétben turkálva ételhez jutnia senkinek sem. Mi ételt osztunk, mi meleg ruhát, teát, gyógyszert viszünk nehéz sorsú embertársainknak.

Magyarország nem azonos Orbánnal, nem azonos a kormánnyal. Magyarország esendő, néha megbotlik, néha túlságosan türelmes, de alapvetően jó, befogadó, segítőkész, demokratikus, szabad és büszke ország itt, Európa szívében.

Tanuljuk meg, mert fontos. Nagyon fontos. Orbán Viktor NEM Magyarország. Magyarország mi vagyunk. Együtt. Mindenki.

UNGVÁRY: SZTÁLIN ÉS HITLER EURÓPA ELLEN SZÖVETKEZETT

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.04.25.


A Hír TV április 24-ei esti adásában egy asztalhoz ültették Ungváry Krisztián történészt és a Magyarországon élő, oroszországi csecsen üzletembert Magomed Daszajevet, aki a műsorvezető felvezetése szerint úgymond nehezményezte, hogy az egyik budapesti tüntetésen festékkel kenték össze a Szabadság téri szovjet emlékművet, s ezért a csecsen férfi „elbeszélgetett az egyik aktivistával, Komáromy Gergellyel. Ezt követően a magyar aktivista egy videó-felvételen kért bocsánatot a tettéért”.

Igen, jól érzékeli az olvasó: nem az eset másik szereplőjét hívták be a stúdióba, hanem egy magyar történészt, akinek persze a csecsen, ha megfeszül sem vitapartnere a történelmi szakkérdésekben. (Komáromy – mint ahogy most látom a csatorna honlapján – huszonnégy órával később lesz vendége egy másik műsornak.) De ezt most hagyjuk! Idézzük csupán a beszélgetésből azt a részt, amelyben Daszejev - a videón 11:35-től - azt mondta: „A háború – az Ungváry által a műsorban értelmezett szövegösszefüggés szerint is, a Szovjetunió által vívott Nagy Honvédő Háború – azzal kezdődött, hogy a hitleri csapatok megtámadták a Szovjetuniót, nem pedig fordítva”. Erre válaszolta Ungváry Krisztián, hogy „A háború azzal kezdődött, hogy a Szovjetunió megtámadta Lengyelországot Németországgal közösen. Azzal kezdődött, hogy Hitler és Sztálin szövetkeztek arra, hogy megtámadják Európát”.

Erre Daszajev csak azt válaszolhatta, amit minden történelemkönyvben szerepel: „a náci hadak 1939. szeptember 1-jén megkezdték a háborút (Lengyelország ellen), 1941. június 21-én (22-re virradóan) hajnalban Hitler megtámadta a Szovjetuniót”. Ezek az adatok szerepelnek abban a könyvespolcomról leemelt kötetben is, amit egy brit történész, A.J.P. Taylor jegyez, s ami 1988-ban, az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg Magyarországon A második világháború képes krónikája címmel. Viszont, ha hallgatunk Ungváry Krisztiánra, egészen új perspektívába kerül a II. világháború, s végre nem kell bajlódni a kínos előzményekkel:

6,2 MILLIÁRDOT VÁGOTT A KORMÁNY MÉSZÁROS LŐRINCHEZ

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: Eric
2017.04.25.


Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára épül meg a Heves megyei Visontán 93 millió eurós beruházásban. A költségekből 25 milliót állnak a befektetők, 48 millióra hitelt vesz fel a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Visonta Projekt Kft., 20 milliót pedig az állam áll, mert úgy gondolja, ezt a projektet kutya kötelessége támogatni a mi pénzünkből.

A gyár modern technológiával állít elő különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára. Az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják.

A keményítőgyár 250 új munkahelyet teremt, és még 500-1000 ember vesz részt a beszállításban, de a kft. már abban is gondolkodik, hogy a későbbi raktározással, takarmány-előállítással további 50-100 munkahelyet teremt.

Várhatóan 2018 májusára épül fel a gyár, néhány hónap próbaüzem után kezdi meg a termelést és az értékesítést. Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen. Ezt Heves és Szolnok megyéből szeretnék beszerezni. – mondta szeretett Lőrincünk a sajtótájékoztatón, tegnap délután.

A kormány 2016 szeptemberében döntött úgy, hogy kiemelt beruházásként kezeli a Visonta Projektet. Ahogy arról a Napi.hu korábban beszámolt, a beruházás kiemelt jellege – a megrövidített engedélyezési határidők mellett – azzal jár, hogy

– a beruházással összefüggésben az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,
– a településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni és
– településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

Az ilyen esetekben előírt koordinációs feladatokat ellátó kormánymegbízottként a Heves megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölte ki a rendelet. Menjen minden mint a karikacsapás.

A megjelent rendelet nem tartalmaz indoklást, de azt megtette a kormány honlapjára felkerült tervezet. Itt rá lehet keresni. A kabinet ott azzal indokolta a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségét, hogy Lőrinc jó haver és tök hűséges is…jah nem is ezzel, hanem azzal, hogy az állam ezzel hozzájárul a több mint 93 millió eurós értékű beruházás megvalósításához. Fuhh, köszi!

A kormány 6,2 milliárd forint állami támogatást vágott Mészáros Lőrinchez, teljesen nyíltan...

A POLGÁRHÁBORÚTÓL NEM LESZ JOBB

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.04.25.Az elmúlt hetekben egyre durvábban felforrt az indulat a magyar politikában, és itt nem a tüntetéshullámra, olimpiai népszavazásra gondolok, hanem a tüntetésről hazafele úton megütött, CEU-ért tüntető srácra, a kocsmában megvert, CEU-s kitűzőt hordó arcokra, a metrón betámadott lányra, az MSZP-s aktivistára, akit mellbe ütöttek, vagy az olimpiai népszavazási kampányban résztvevő LMP-s aktivistákra, akiket üveggel ütöttek le, akiknek beverték az arcát, vagy a széttört pultokra, széttépkedett kampányanyagokra, vagy akár Mogamedre, aki a Szabadság téri szovjet emlékmű megdobálásáért fenyített be egy magyar állampolgárt.

De leginkább arra, hogy a kormány, a Fidesz részéről nemhogy csönd kísérné ezeket az eseteket, hanem a holdudvarból még erős tetszés is övezi őket. Bayer Zsolt bunyózni hívta a tüntetőket, múlt héten a Magyar Időkben fenyegették őket, Orbán Viktor szerint viszket a tenyér, Németh Szilárd pedig egyenesen örülne annak, ha a rendőrök megvernék a tüntetőket.

Persze nehéz bizonyítani a kormánypárti felbújtás és a valós cselekedetek közötti összefüggést, de alapvetően egy normális országban azt várnánk el, hogy kiálljon a kormány, és elítélje ezeket az eseteket. Ez pedig nem történik meg, ami mutatja, milyen irányba és milyen gyorsan zakatol a hajdanvolt magyar demokrácia.

Tíz évvel ezelőtt a Fidesz padsoraiból még kizárták a “Lógjatok!”-ot bekiabáló képviselőt, a közvélemény a politikai támadások után egyként ítélte el azokat, akik ütöttek, támadtak a politikai párbeszéd helyett...


5 OK, AMIÉRT NINCSEN SZÜKSÉGED FOLYÓSZÁMLÁRA

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Gábor
2017.04.25.


5. Nem vagy Pali Madár, azaz eleged van a kamu költségekből

Mióta Rógán Tóni megmentette a magyar kisembereket a gonosz bankoktól, azóta a mi érdekünkből eltűntek a piacon a megkötések nélküli teljesen ingyenes folyószámlák ( @AxaBank hiányzol). Helyüket pedig a mégdrágább, mégtöbb feltételt kikényszerítő undormányok vették át. Gondolom nem csak nekem van elegem abból, hogy fizetek kártyahasználati díjat egy olyan kártyára, amit egyrészt nem kértem, másrészt soha nem aktiváltam.

Vagy a mindenféle jogcímen levont ilyen-olyan meglepi költségekről ne is beszéljünk, amire ha rákérdezünk, akkor a telefonos ügyfélszolgálat is hebeg-habog. Mert igazából senki nem tudja elmondani logikai érvekkel alátámasztva, hogy mi szükség van bizonyos költségelemekre, miközben tényleges szolgáltatást nem feltétlenül kapunk cserébe. Vannak olyan pofátlan csomagok, ahol díjat számolnak fel az internet bankért is.Érted??? Azért a rendszerért, ami alapból létezik és nem lesz drágább, mert Marika néni is online.

4. Olcsóbb a kp?


Nem akarom, hogy bárki átélje azt a felismerést, ami belém hasított két éve, amikor az egyik céges számlámnál jöttem rá egy turpisságra. Szent meggyőződésem volt, hogy a rendszer szereti az online ügyintézéseket és nekem is kényelmesebb posta helyett utalgatnom. Nah képzeljétek el, havi szinten több, mint 10.000 forintot spóroltam csak azzal, hogy elengedtem az utalásokat (és azoknak az undorítóan magas átutalási költségeit) és helyette hónap elején 1 összegben veszem le, amire szükségem van (mindezt 1.200 forintért 800.000-ig automatából).

Olyan, mintha a rendszer azt akarná, hogy éltessük a szürke gazdaságot és minél több kp legyen a zsebünkben. Mertha nem így teszel, hanem a lehető legtranszparensebb módon kezeled a pénzügyeidet, akkor garantáltan rá fogsz fizetni. Ez csak számomra ijesztő?

3. Félsz a következményektől


Veszélyes világban élünk, ahol bármikor beüthet egy csúnya válás, egy pereskedés, egy kártérítés, egy végrehajtás, egy bármi. Gyakorlatilag a folyószámlánkra szabad bejárást kap mindenki, aki egy picivel több jogkörrel rendelkezik, mint Gizike. Aztán jönnek a meglepetések, amikor tizenezrek-százezrek válltak köddé és még meg is kell köszönnöd. Az inkasszó nem igazán a barátunk, mert saját jogkörünket csökkentjük a végletekig és szabad bejárást engedélyezünk. A kedvencem az volt, amikor tévedésből a biztosító egy havi díj helyett hármat emelt le a számlámról. Persze megvolt adva felső korlát, összeglimit. De ez senkit nem érdekelt, mert a biztosító ugyan maximalizált összeget vehet le, de azt akárhányszor... Aztán fuss a pénzedért. Akkor inkább állandó átutalási megbízás...

TORY GYŐZELEM VÁRHATÓ AZ ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSON

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.04.25.


Theresa May, az Egyesült Királyság miniszterelnöke június 8-ára kezdeményezte az előrehozott választást, amelynek a rendes eljárás keretein belül 2020-ban kellett volna megtörténnie. Theresa May döntése sokakat váratlanul ért, azonban jól kidolgozott stratégia érezhető a miniszterelnök döntése mögött. A fontos politikai kérdéskör hátterét és jövőjét, valamint a toryk és az ellenzék esélyeit Gordon Rayner és Christopher Hope, a Telegraph újságírói boncolgatják.

Az egész kabinetet valósággal meglepte Theresa May döntése a június 8-i választásról – hívja fel a figyelmet Gordon Rayner. A legközelebbi politikai tanácsadói – Nick Timothy és Fiona Hill –, valamint férje, Philip May egy hete tudatában voltak a döntésnek. A döntés hátterében valószínűleg az áll, hogy May szembesült a Brexitet ellenző képviselők növekvő számával. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője leszögezte, hogy 2019-ben a pártja a végső megállapodás ellen fog szavazni, amennyiben az nem lesz alávetve bírósági vizsgálatnak. A liberális demokraták a kormány menetrendjének megakasztását hangoztatták, a Skót Nemzeti Pártnak pedig „nem áll érdekében” támogatni az Európai Unióból való végső kilépő nyilatkozatot. Theresa May úgy véli, hogy „a folyamatot veszélyeztető esetleges próbálkozások a jövőben egyre tisztábban fognak látszódni”.

A miniszterelnököt a közelmúltban körbevették olyanok, akik az előrehozott választás előirányzását sürgették. Köztük volt William Hague, a korábbi pártvezető, aki a konzervatív képviselők létszámának növelését szorgalmazza, hogy a 2019-ben esedékes parlamenti Brexit-szavazáson a konzervatív képviselők többsége gond nélkül meg tudja szavazni az Európai Unió elhagyására irányuló végső tervezetet. Számos vezető miniszter egyetértett ezen állásponttal a kabinetben – emlékeztet Gordon Rayner.

A közvélemény-kutatások fölényes győzelmet jósolnak a miniszterelnök pártjának. Emellett May az Európai Tanácsban olyan retorikával szembesült, amely egyre inkább biztossá tette abban, hogy addig nehéz lesz elképzeléseit sikerre váltani a Brexit-tárgyalásokon, amíg a saját parlamentjében is akadályokba ütközik a tervei véghezvitelében. Amber Rudd brit belügyminiszter szerint is fontos, hogy „az EU-ban lássák: erős kormányunk van, amelyet támogat az ország, ezáltal a lehető legelőnyösebb tárgyalásokat tudjuk folytatni velük”.

Gordon Rayner szerint az egyetlen probléma Theresa May hitelességében keresendő, ugyanis 2016 júliusától – miután átvette a miniszterelnöki pozíciót – folyamatosan azon az állásponton volt, hogy nem ír ki előrehozott választásokat, hanem 2020-ban fog az Egyesült Királyság népe miniszterelnököt választani. Az ellenzéki pártok optimizmussal fogadták a bejelentést, olyannyira, hogy Diane Abbott – a Munkáspárt tagja, egyben árnyék-belügyminiszter – szerint „Jeremy Corbyn lehet a következő miniszterelnök”...

AZ ŐRÜLET NAPLOPÓJA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.25.


Takarítsatok el engem, barátaim! Elegem van magamból, abból, amit veletek és Magyarországgal tettem. Elegem van mindenből. A legszívesebben visszacsinálnám az egészet, lennék az, aki valaha voltam. Pontosabban az, akinek egykor mutattam magam.

Romlott és korrupt országot építettem nektek, teli gyűlölettel, széthúzással, egymásnak feszüléssel. És most már, ha akarnám, akkor sem tudnám visszacsinálni.

Bebetonoztam a hatalmamat, mamelukokat neveztem ki minden posztra, és a rendszer már magától működik. Sőt. Valójában csak magától működik, beavatkozni szinte lehetetlen. Egyre félelmetesebb és visszataszítóbb lett minden.

Én nem ezt akartam. Jó akartam lenni az emberekhez, adni nekik. Megsimogatni a fejüket, hátba veregetni őket, a vállukat lapogatni.

Azt szerettem volna, hogy szeressenek.

Most meg itt állok előttetek, a magam egyszerű valóságában. Egyre többen tudjátok, hogy milyen vagyok. Én is tudom, és ezért félek magamtól: fogalmam sincs, mire lehetek még képes.

Takarítsatok el engem barátaim, mert rajtatok kívül jelenleg nincs erő, aki fel tudna engem tartóztatni.

Pedig, lenne rá igény. Vissza kellene vezetni Magyarországot a demokratikus államok közé, olyan hellyé kellene tenni, ahol nem csak keletről fúj a szél. Ahová szívesen jönnek látogatóba a nyugati demokráciák vezetői, és legalább az amerikai elnök valamelyik fodrásza, vagy szabója fogadja a magyar miniszterelnököt.

Bebetonoztam a hatalmamat, elfoglaltam a sajtót, az alkotmánybíróságot, az ügyészséget, a rendőrséget. Mindenhol az én embereim ülnek, végtelen időkig bebetonozva, lehet, hogy már én magam sem tudnám elmozdítani őket. Már nélkülem, akár az akaratom ellenére is működik a rendszer, önjáróvá vált a nemzeti együttműködés. Leépítettem a jogrendet...

TÖLGYESSY: A LEJTŐN MÁR NEM LESZ MEGÁLLÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Tölgyessy Péter
2017.04.25.


Tölgyessy Péter szerint az Orbán-rendszer mindent megtesz a saját mozdíthatatlanságáért, de a halmozódó elégedetlenség nyomán bármilyen apróság miatt meginoghat. Az alkotmányjogász nem számít könnyű, békés váltásra.

- Leválthatatlannak gondolja az Orbán-kormányt?
- Elviekben egyáltalán nem. Ám a kormányképes új többséget igencsak nehéz felépíteni. A parlamenti váltógazdaság hiánytalan rendje történelme folyamán egyedül 1990 és 2010 között létezett hazánkban. A hatalomváltás egyébként nálunk többnyire teljes politikai és lényegi társadalmi modellváltozást is jelentett. Utolsó száz évünkben kivételesen nagyszámú, összesen tizenegy politikai rezsim követte egymást. A Fidesz-hatalom veresége alighanem ezúttal is nem pusztán kormány-, hanem újabb rendszerváltást hozna.
- Mégis mekkora lehet ennek az esélye?
- A magyarok többségében hallatlan elégedetlenség munkál. A Fidesz támogatottságát a közvélemény-kutatások 2002 óta általában a valóságosnál lényegesen magasabbra mérik. A hatalom is tudja-érzi, amennyiben egyszer lejtőre kerül, számára bajosan lehet megállás. Így aztán megpróbál szemernyi esélyt sem adni ellenzékének. Most a kormány által ösztönzött jókora béremelési hullám és a migráns veszély sulykolása lehet a négy éve nyerőnek bizonyuló „rezsicsökkentés”. A Fidesz váltig szűkíti a tőle független közéleti kezdeményezések mozgásterét, továbbá roppant manipulációs gépezetet alkalmaz az emberek befolyásolására. A többség így is változást kíván, ám ez nem áll össze egyetlen akarattá. Az ellenzék legalább négy különböző pólusból, és még ennél is sokkal több pártból és más csoportosulásból áll. A választók lényegileg különböző élettapasztalataik alapján ítélik meg a történéseket. A még a Kádár-korszakban felnövekedett generáció elégedetlen része döntően a baloldal régi pártjaiban keresi az ellenzéki alternatívát. Amennyiben kizárólag a hatvanöt év felettiek szavazhatnának, a kádári gyökerű oppozíció komoly esélyt kapna a kormány leváltására. Ám még ezen a póluson is két párt áll, a változatlanul elsüllyeszthetetlen MSZP és Gyurcsány Ferenc szervezete.
- És a fiatalabb nemzedékek?
- A fiatalabb korosztályok már alig figyelnek a régi baloldalra. Elégedetlenségük sokáig legnagyobb részt a Jobbikot támogatta, amely a régi jobboldali radikális mitológiák felé vitte a válságövezetek fiatalabb szavazóinak lázadását. A zöld antikapitalista újbaloldal fő ereje az LMP, szilárdan elkülönülve a régi baloldali elitek korábbi piacosító pártjaitól. Most pedig itt a készülődő negyedik pólus is, a Momentum mozgalom, amelyet a globalizáció nyelvét értő, nyugatos megoldásokat kereső, ám minden idősebb generáció politikusait hevesen elutasító fiatalok mozgatnak. Szinte mindegyik pólust újabb és újabb pártok szeletelik tovább. Többségüknek már a puszta létezése kétséges, így számukra a hozzájuk legközelebb álló másik jelentkező a legnagyobb rivális, hiszen ettől könnyebben ragadhatnak el szavazókat, mint a nehezebben elérhető Fidesztől...

KILAKOLTATÁSOK, ÁRVEREZÉSEK SORA JÖHET

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú / Ábrahám Ambrus
2017.04.25.


Tömegek számára okoz majd hatalmas gondot az árfolyamgát április és június közötti kifutása. Mintegy 170 ezer jelzáloghitel-tulajdonost számára akár 15 százalékkal is megugorhat a havi törlesztőrészlet, sőt az sem kizárt, hogy ezzel párhuzamosan a hitelük futamideje is meghosszabbodik. A probléma a parlamentet is elérte, ahol a Jobbik képviselője azt javasolta: a tartozástömeget "nyeljék le a bankok".

Összesen több mint 170 ezer lakáshitel-tulajdonos számára igen szomorú időszak vette kezdetét a hónap elején, esetükben az öt évvel ezelőtt igénybe vett árfolyamgát védelme - a belépés idejétől függően - valamikor idén április és június között lejár. Az érintett adósoknak a lakáskölcsönük után fizetendő havi törlesztőrészlet mostantól kezdve akár 15 százalékkal is emelkedhet. Lesz olyan, akinek ez is kevés lesz az üdvösséghez, s a tehernövekedés miatt még a kölcsöne futamidején is hosszabbítanak.

Mint emlékezetes, a kormány által 2012-ben bevezetett árfolyamgát rendszere a svájci frankban, az euróban és a japán jenben eladósodott jelzáloghitel tulajdonosokat érintette. Az elszabaduló devizajegyzések ellenére a rendszerbe belépő adósok esetében a törlesztőrészlet kalkulációját a svájci frank esetében 180 forintnál, eurónál 250 forintnál, míg japán jennél 2,5 forinton végezték el. Ugyanakkor a bank a rögzített szintek és a piaci árfolyamok közötti tételről nem „feledkezett meg”, s ez okozza áprilistól az adósok számára a problémát.

Ahogy minden kölcsön esetében, így a rögzített és az aktuális jegyzés közötti tételnek is volt tőke és kamatrésze. Utóbbit az állam és a bank 50-50 százalékban elosztva egymás között magára vállalta. A törlesztőrészlet tőkeösszegét viszont az adósnak nyitott gyűjtőszámlára helyezték. Az öt év alatt itt halmozódó tétel törlesztése indul meg idén áprilistól. Ebből fakad majd sokaknál a havi kötelezettség újdonsült, akár drasztikus emelkedése...

FRANCIA ÚJHULLÁM

444.HU
Szerző: Bede Márton
2017.04.25.


A francia elnökválasztás első körének eredménye egy dolgot biztos nem jelent: a megnyugtató visszatérést a liberális, demokrata Európa alapértékeihez. Emmanuel Macron ugyan megnyerte ezt a kört, és két hét múlva valószínűleg köztársasági elnök is lesz, de ez nem feledtetheti a tényt, hogy a francia választók közül rémisztően sokan szavaztak olyan jelöltekre, akiknek programja a legalantasabb ösztönök kiszolgálásán kívül nem sokat ígért.

Jean-Luc Melenchon és Marine Le Pen együtt a szavazatok több mint 40 százalékát szerezték meg, de a 18-24 év közötti fiatalok több mint fele szavazott rájuk. Egyikük azt ígérte, hogy még kevesebb munkával is lehet jobban élni, csak el kell venni a gazdagoktól, másikuk azt, hogy a legszegényebbektől kell elvenni mindent, még a jogaikat is, és akkor majd a többieknek jobb lesz. Ehhez képest azért annyira nem jó hír Macron 24 százaléka, és az a reménybeli 60, amit talán majd a második körben kap.

Ebből a szemszögből nézve nehéz őszintén érvelni amellett, hogy vége a trumpiánus-brexitista forradalomnak, a nyugati civilizáció a holland, a francia, és a reménybeli német választási eredmények után visszatér abba a mederbe, ahova a II. világháború után magát beterelte. Talán a trumpizmus szinte nyíltan rasszista ága elkezdett visszaszorulni mind a Fehér Házban, mind Európában, de a nyugati civilizációt a 20. században jobbról és balról egyaránt fenyegető ideológiáknak rémisztően sok híve van. Olyan sok, hogy a csillagok szerencsétlen állása bármikor demokratikus úton a hatalomba juttathat egy nyíltan a demokrácia elpusztítására törő jelöltet.

Az a demokratikus vezető és demokratikus társadalom, amely azt szeretné, hogy egy ilyen katasztrófa ne történhessen meg, annak muszáj lesz valami olyat kínálnia az - okkal vagy ok nélkül - de elkeseredett, 30, 40, 50 százaléknak, akik valami újat szeretnének. Akármi is legyen az az új, csak ne az, ami eddig volt.

Hogy a francia választók mennyire vágytak most valami újra, valami másra, valami reményre, az mutatja a legjobban, hogy a tradicionális establishment jelöltjei a szavazók alig 25 százalékát tudták megszólítani. A republikános Francois Fillon még úgy-ahogy tartotta magát 19,9 százalékkal, az előző elnököt adó szocialisták viszont a modern politikatörténet egyik leglátványosabb összezuhanását produkálva alig 6,4 százalékot kapartak össze jelöltjüknek, Benoit Hamonnak.

Ezeket az eredményeket elnézve az embernek az az érzése támad, mintha a francia szavazóknál minden ideológiai meggyőződést, gazdasági és szociális programot felülírt volna az újdonság utáni vágy, a megszokott eszközök, pártok, politikusok szemétbe hajítása. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az amerikai elnökválasztás három komoly tömegbázisú jelöltjéből kettő, Trump és Sanders is mindenek felett valami radikálisan újat ígértek, akkor már végképp nem túlzás civilizációs trendről beszélni. Nyugaton az emberek valami újat akarnak...

ISTENTŐL KÉRJÜK SZÁMON?


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.04.24.


...Ugye nem várják, hogy részletes elemzést adjak? Talán elég néhány lényeges elem megemlítése.

A patkányeffektus: védekezés a sarokban látszatkitámadással. Senki nem bántotta, de már harcolni akar. Nem nevezi meg az ellenfelet, nem választ fegyvert, nem mondja, hogy hol és mikor, csak a harc szükségességéről beszél, és támad. Úgy általában. Nyer már itt is, mint azóta mindig, minthogy nincs ellenfél, aki legyőzhető volna. Ha ugyanis felbukkan egyetlen egy is, akiről gyanítható volna, hogy esetleg visszaszól, akkor hátra arc, menekülj.
Az elkenés: semmilyen kérdésre nem válaszol, mert azt mondja, nem volt kérdés. Ami mégis megkerülhetetlennek látszik (székház-ügy), arra ott van mindjárt a világtörténelem kezdete óta használt séma, a gyávák menedéke: mások is azt csinálják. Más pártok pénztárnokai is együtt ebédelnek. Nem azt mondja, ő miért tette, azt mondja, mások is. Nem ismerjük el, hogy hiba volt, bűnösek vagyunk, azt mondjuk, mások is.
Beszéljünk a kacsáról: mindegy, mi a téma, mindegy mit kérdeztek, a kacsáról tudok egysmást, arról fogok beszélni. Méghozzá úgy, hogy előbb megjegyzem, mennyire nincs semmi értelme annak, amiről mások akarnak beszélni, már csak azért sincs neki értelme, mert az, amiről mások akarnak beszélni, nem más, mint alaptalan és nemtelen támadás, és én nem vagyok hajlandó felvenni a kesztyűt, valamint a mások ingét sem.

Majd én megmondom, miről lesz szó: milyen lehetőségei vannak az értelmiségnek, ez fontos kérdés. Tessék szíves lenni egy pillanatra komolyan venni ezt a nyilvánvaló ostobaságot és tessék megpróbálni válaszolni. Na? Tetszett találni értelmes, nem közhelyekben és általánosságokban tartott mondatokat? Hát persze hogy nem.
És így tovább.

Még egyszer. Egy fiatal liberális beszélt, szellemi erejének teljében. Annyira borzasztó, hogy már akkor nyilvánvaló volt, amit néhányan megállapítottunk: az isten őrizze meg az országot ettől az alaktól.
Nem őrizte meg.

VIKTOR, A LEVAKARHATATLAN

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.04.23.


„Benne van ebben a leválthatatlanságban, hogy az orbánozás, a durva minősítések váltak a baloldal lényegévé. Ez pedig nem túl termékeny dolog, ráadásul azt a képzetet kelti a másik oldalon lévőkben, hogy Orbán Viktornak van igaza, ezek minket tényleg meg akarnak ölni, el akarnak söpörni. Az orbánozás elbutít és legitimálja a kormány visszacsapásait is. Az ellenzéknek nincsen képe arra, hogy hogyan lehetne jobban élni.” (Tölgyessy Péter: Egy erős ellenzéki vízió kellene, amiben benne van az ország többségének a jövőképe)

Orbán Viktor saját szerencsétlenségére napjainkra nagyjából tényleg leválthatatlanná vált. Övé ugyan az ország, a hatalom, dicsőség nélkül azonban nem sok örömet találhat mindebben. Nem lehet számára kellemes minden egyes átkozott nap arra ébredni, hogy a „nép” egy része már megint a lemondását követeli, ő pedig anyagi megfontolásból képtelen ezt a szerény, teljesen méltányolható kívánságukat teljesíteni. A miniszterelnök sok mindent nem tehet ez ellen, legfeljebb lecsőcselékezheti az ellene tüntetőket, amivel azonban olajat önt a tűzre. Nevezett csőcselék ugyanis nagyon köszöni és rendkívüli módon élvezi ezt.

Az ország tragikomédiájában a fő ellentét nem a kormánypárt és az ellenzék között feszül. Nagyobb a baj ennél. A nem létező ellenzéki víziókkal, jövőképekkel a politológusokon kívül jórészt már a kutya sem törődik. Napjainkban vannak az ilyen portékáknál jóval szórakoztatóbb mulatságok. Most nem a megszokott, pártok közötti csatározásról van szó, hanem a miniszterelnöki, köztársasági elnöki és mindenféle más tekintély megőrzéséről, ami látványosan foszladozik.

2018-ban könnyen megtörténhet, hogy Havasi Bertalan várakozásai ellenére Orbán Viktor mégiscsak erővel beveszi a Budai Várat. Van ugyan némi esély arra, hogy egy becsapódó aszteroida addigra elpusztítja a Földet, de ez egészen valószínűtlennek tűnik.

A fővárosi lakosság szimpáriáját azonban - egészen finoman fogalmazva - már elveszítette Orbán Viktor. Eddig is gyanakodva méregették a pöffeszkedését, most pedig egyszerűen kiröhögték. Kedvére trükközhet a kerületekkel, a választási rendszerrel, de lelkesítő tömegrendezvényeket ma már Kudlik Júlia és Rákay Philip közreműködésével sem lenne képes összehozni...

ORBÁN-PUTYIN, A KÉT JÓ BARÁT - DEZINFORMÁCIÓ ÉS ADATOKKAL VALÓ VISSZAÉLÉS

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.04.25.


Már az AFP francia hírügynökség is azzal foglalkozik, hogy miként építi Orbán Viktor az illiberális demokráciát álhírgyárán keresztül, amely ellenőrizetlenül közvetíti az orosz propagandaanyagokat a hazai médiafogyasztóknak. Olyannyira szoros a kapcsolat, hogy a Russia Today egyenesen a magyar miniszterelnököt idézi, amikor a démonizált filantróp, Soros György „migránsbizniszéről” ír. Közben a nemzeti konzultáció weboldalán egy olyan cég kódja futott, amely korábban az orosz titkosszolgálatokkal is kapcsolatban állt, ám az ezzel kapcsolatos kérdéseiket a nemzetbiztonsági bizottság ülésén az ellenzéki képviselők fel sem tehették.

Rólunk szólnak a hírek

Orbán propagandagépezete olyan erővel dübörög, hogy a világ egyik legmegbízhatóbb hírügynökségének számító AFP 'Fake news' another weapon in Orban's illiberal Hungary, azaz „Orbán illiberális Magyarországának újabb fegyverei az álhírek” címmel foglalta össze a kormányközeli sajtó körül zajló eseményeket.

Természetesen említést tesznek az Origo CEU-val kapcsolatos hamis vádjairól, és a hírportál közelmúltját is bemutatják, kezdve a Lázár János extravagáns külföldi útjáról beszámoló 2014-es cikkek után következő földindulással, folytatva a lap eladásával és a 2016-ban felállított, egyértelműen kormányközeli vezetéssel.

Ám nemcsak az Origóról, hanem a jobboldali médiabirodalom kiépítéséről is szó esik. Írnak a közmédiáról, amit az MTI lát el hírekkel, és arról is, hogy a nemzetközi médiafigyelő cégek kritizálták az MTVA-t a 2014-es választások előtti időszak és a 2016-os menekültválság eseményeinek elfogult bemutatása miatt.

Emellett a kormányközeli üzletemberekről is említést tesznek (Vajna, Mészáros). A cikkből a Mediaworks felvásárlása, a Népszabadság bezárása, a Figyelő tulajdonos- és hangnemváltása sem marad ki, ahogy az is szób
a kerül, hogy az állami reklámköltéstől megfosztott, független média egyre nehezebb helyzetbe kerül...

ITT OLVASHATÓ

FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁS: ÚJABB POFON AZ EURÓPAI NACIONALISTA POPULISTÁKNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.25.


Az új törésvonal a nyílt világ, illetve a lezárt határok, a sorompók hívei között húzódik, ám Európa a nyitottságot támogatja. Hagyjanak bennünket békén, nem kérünk a politika intrikáiból, csupán szabadon szeretnénk tanítani és kutatni - mondta a CEU rektora. Sokak szerint a támadás része a Soros elleni vendettának. Már Kaczynski sem szövetséges Orbán Merkel elleni küzdelmében, de azért működik a nacionalista Internacionálé.

New York Times

A Le Monde volt főszerkesztője szerint a francia választók életben tartották a reményt Európa számára, mert Le Pen 2. helye azt jelenti, hogy továbbra is korlátok közé szorul a nacionalizmus. Pedig Franciaországot sem kerülte el a populista hullám, amely Magyarországgal és Lengyelországgal indult el. Vendégkommentárjában Sylvie Kauffmann rámutat, hogy az eredmény megerősíti azt, amit már Ausztriában és Hollandiában is tapasztalni lehetett, hogy ti. a szárazföldön kitartanak gátak és a populista-ellenes erők olyan jelöltet tudtak állítani, aki innovatív programjával képes volt ellensúlyozni az egyre erősebb dühöt. Azaz a régi Európa rugalmasabbnak látszik, mint az angolszász világ. A franciáknál sem Trump, sem Putin nem tudta érdemben befolyásolni a szavazást. Sem a terror. Azaz Európa számított, mert attól annyi minden függ jelenleg.

Le Pen elutasítja az EU-t, mert az szerinte sérti a nemzeti szuverenitást, a nyitott határokkal elősegíti a tömeges bevándorlást és gátolja, hogy Franciaország kézbe vegye saját gazdasági és pénzpolitikáját. Macron szerint viszont az unió segíthet, hogy az ország fontos tényező legyen, és megvédje magát a globalizált világban. A nyitott határ és a közös valuta pedig lehetőség az emberek számára. Vagyis hogy az európaiak együtt erősebbek. Jövő vasárnap ily módon a nyílt világ hívei csapnak össze azokkal, akik a konzervativizmus nevében zárt határokat és sorompókat akarnak. Ugyanakkor vége a két nagy párt uralmának. Most az a nagy feladat Macron számára, hogy a következő két hétben megnyugtassa mindazokat, akik félnek a globalizáció hatásaitól és veszélyben érzik a nemzeti identitást. Nem engedheti át a hazafiságok a Nemzeti Frontnak. De ha győz, akkor további nehézségek jönnek, hiszen nincs megfelelő pártja és többséget kell kialakítania. Azon kívül meg kell reformálnia a politikai rendszert, mert sokan kirekesztve érzik magukat. Szinte megoldhatatlan feladat, de meg kell csinálnia, ha azt akarja, hogy ne dőljenek le a gátak...

KORLÁTOK, FÉKEK ÉS A CSALÓK

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2017.04.25.


A feltétlen elfogadás a mindenhatóság érzését adja, a bizalom és önbizalom légiessé tesz. Könnyen el is száll, akit nem segít a szabályok által adott korlátozás, fékezés. A stabilitást és a belső erőt a szabályozás adja. Mindenkinek megvannak a saját szabályai, amelyek eligazítják abban, hogy mi helyes, és mi nem. Ezeket a szabályokat kisgyerek korunktól kezdve kapjuk és alakítjuk. A szabályok biztos pontokat jelentenek, amelyekről el lehet rugaszkodni akár az ismeretlenbe is. Felnőttként az egyén és a kultúra által formált értékrendként meghatározzák az attitűdjeinket és a viselkedésünket...

...A hatalom hatalma

Számos kutatási eredmény jelzi, hogy a gazdag és hatalommal bíró személyek kevésbé tartják be a szabályokat, mint azok, akik kevésbé gazdagok, illetve akiknek nincs hatalmuk.

Kiderült, hogy csökkenhetnek a gátlások már abban az esetben is, ha valaki „főnöki székben” vagy drága autóban ül, illetve márkás ruhát, esetleg Gucci szemüveget hord. Ezek a testi-lelki hatások beazonosítható idegrendszeri átvivő anyagbeli változásokhoz vezetnek, és ezáltal csökkentik a gátlásokat. Így a hatalom fizikai érzete önmagában is növelheti a szabályszegés valószínűségét.

Az sem mindegy, milyen testhelyzetet vesz és vehet fel valaki. A gátlások megszüntetése érdekében tréningeken tanítják szorongóknak, a „főnöki” testtartásokat. Vagyis a test helyzete is befolyásolja a szabályhoz való viszonyt. Maga a szó: „szorongó” is jelzi a lényeget. A laza, szabad testtartás, testmozgás felszabadító hatású. A szűk hely, a beszorítottság szó szoros értelmében szorongást vált ki. (Ez jelenik meg kóros mértékben – többek között – a klausztrofóbia esetén.)

Mindez jelzi, hogy nem csupán az a megfontolás késztetheti szabályszegésre a hatalommal bíró egyént, hogy a szabályszegés következményét elkerülhetőnek tartja. Ennél sokkal mélyebben, az idegrendszeri folyamatok szintjén csökken a gátlás.

A hatalom érzete ugyanis növeli a megközelítő viselkedések, például a jutalom-keresés vagy a harag valószínűségét. A hatalomérzet híján viszont az elkerülés, a gátló folyamatok erősödnek fel. A valóságos hatalmi pozíció vagy akár ennek érzete a szabályok megszegésére hajlamosít. Valószínűvé válik az idegrendszeri átvivő anyagok révén létrejövő megközelítő viselkedés, amikor is erős a késztetés a jutalom megszerzésére illetve a harag tárgyának megbüntetésére.

Ezek a hatások mindenkinél működnek. A korai gyermekkorban kialakult önuralom, a határok tiszteletben tartása különböztetheti meg a tisztességes embert a tisztességtelentől. Ha hiányzik az önirányítás képessége, m
ások akarata és a saját ösztönös késztetései irányíthatják az egyén viselkedését...

ITT OLVASHATÓ

JÖN AZ ÖRDÖG ÉS LEZABÁLJA A GELLÉRT-HEGY TETEJÉT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.04.24.


...Tehát. Németh Szilárd nem csupán végtelenül okos és humánus, hanem másodállásban jósként is tevékenykedik, amennyiben lézerélesen belelát a jövőbe, valamint Soros György fejébe is, ráadásul ezt párhuzamosan műveli. Nem kenyerem nekem Soros Györgyöt védeni, egyrészt, mert nem szorul rám, másrészt pedig mert én sem vagyok elbűvölve a működésétől. De ez egészen egyszerűen elképesztő, amit a Kósa Lajostól Lázár Jánosig terjedő űr kiöklendezik magából.

Egy pillanatig sem hiszem el (még Németh Szilárdnak sem), hogy bármikor is Sorosról szólt volna ez a történet. Ez az üzenet az ellenzéki pártoknak, a civil szervezeteknek, de főleg a szavazóknak szól. A saját szavazóknak, hogy lám csak, jön az ördög és lezabálja a Gellért-hegy tetejét, tőle kizárólag csak a jelenlegi kormány tud megvédeni benneteket. Sorostól is, a nyomában tóduló migránsoktól is és az elnyomó Uniótól is.

Másrészt ez a beszéd – és ugyanezt már hallottuk más kormánypárti politikusoktól, de még fogjuk is hallani, naponta többször – arról is szól, hogy élesedik a helyzet, már-már háborúban állunk, márpedig szerelemben és háborúban mindent lehet. Az ellenzék, a kormány politikájával – már amennyiben annak nevezzük a szabadrablást – egyet nem értők, az ellenzékiek kezdjenek el aggódni, mert a kormány a nyakukra fog lépni. Természetesen szigorúan a hon védelmében, a haza üdvére és a keményen értetlen kisember állagmegóvása érdekében.

Tudom, hogy én vagyok a paranoiás, de valamiért az az érzésem, hogy a hazudozáson és fenyegetésen túl van még egy rétege ennek és az ehhez hasonló beszédeknek. Mégpedig az, hogy – bár Orbán tisztában van vele, hogy Magyarország lakossága kifejezetten Unió párti – ki akarják vinni az országot a közösségből. A saját szavazóik támogatását akarják ehhez megszerezni. Ezért hergelik, ezért uszítják a híveiket ilyen végtelenül primitív, átlátszó, mindezek ellenére bizonyos körökben nagyon is hatásos módon.

Miután az Uniónak is elege van Orbánék működéséből és – szemben az elmúlt hét évvel – ennek hangot is adnak, egyre növekszik a nyomás a kormányon és a kormányban. A választás egyre közelebb van és ők nem bukhatnak. Bármit, mindent meg fognak tenni azért, hogy meg tudják tartani a hatalmat. Ha ennek a kilépés lesz az ára, akkor meglépik azt is, már ha engedjük.

Rezeg a léc a pártcsaládon belül is, márpedig azt a presztizsveszteséget nem engedheti meg magának Orbán, hogy kirúgják őket onnan. Akkor már jobb jóelőre rákenni Sorosra, jobb migránsozni, háborúzni és megjósolni azt a támadást, amit a tulajdon kormányunk tervez. Ellenünk. Ne legyen igazam.

"EZ AZ AZ ORSZÁG, AMI ÖNKÉNT AKAR OROSZ GYARMAT LENNI"


444.HU
Szerző: Ács Dániel
2017.04.25.Szentesi Éva rákellenes aktivista és író eddig nem akart politizálni. Úgy gondolta, jobb, ha nem szól bele, nem ért hozzá, de most úgy érezte, hogy nem hallgathat tovább. Az Állítsuk meg Moszkvát címen meghirdetett tüntetésen nagyon ráordított a hatalomban ülő férfiakra.

ITT OLVASHATÓ

ELMEBETEGEK VERSENYE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2017.04.24.


Nem szívesen veszem el amerikai barátaim kedvét, de Donald Trump egy béna kezdő Magyarország miniszterelnökéhez képest, és belátható időn belül megközelíteni sem fogja tudni, mert pusztán azért az apróságért, miszerint az oroszok tudtával gyerekeket öltek meg harci gázzal a szír kormányerők, máris puffogni kezdett Putyinra, ahelyett, hogy megvetette volna vele magának a Netflixet. Ja, kérem, aki ilyen kényes az emberi jogokra, az ne üzleteljen az oroszokkal, kínaiakkal és azeriekkel! Bezzeg nálunk!

Miközben Trump úgy viselkedik, mint egy buzi hippi az új Apple Center Szaturnuszról hozatott űrszilvafája alatt, amikor megkapja az Év Vegánja nagydíjat, Orbán Viktor bekeményít, és megakadályozza az orosz követség előtti tüntetést, nehogy azt hihesse Vlagyimir, hogy itt vannak olyanok, akik nem értenek teljesen egyet szíriai, ukrajnai és európai politikájával, konkrétan annyi rendőrt vezényeltek ki, hogy egymásra állva eltakarják a Napot, és a tüntetésből semmit sem látnak a békésen dolgozó orosz diplomaták, akik azért vannak itt, hogy minél többen megismerjük Csehovot és Rahmanyinovot, szabadidejükben árvaházakat látogatnak és kutyamenhelyeket, majd hazatérve Oroszországba, arról mesélnek, milyen nagyszerű emberek a magyarok.

Trump még ahhoz is kevés volt, hogy kitalálja a letelepedési kötvényt, ami őrületes sikert hozott hazánknak, konkrétan ugyan vesztett rajta a költségvetés némi pénzt, de a közvetítők milliárdokat kerestek rajta, és nem fogják elhinni: ezek a közvetítők valahogy mind a Fidesz nagyembereinek emberei. Annyi migránst sikerült ellátnunk európai papírokkal, hogy simán megtöltenék az egyébként tök üres futballstadionokat, ha érdekelné őket a minősíthetetlenül szar magyar foci. Brüsszelt is azért kell megállítani, mert az importált kínai, orosz és közel-keleti letelepülők miatt behorpadt Európa, és Brüsszel csúszni kezdett felénk.

Erre Trump kekeckedik az oroszokkal, fanyalog a kínaiakon, beszól a szír államnak… Hülye ez? Tudom, hogy igen, de ha ennyire emberkedik, honnan fog lopni? Azt mégsem mondhatja, hogy nocsak, nocsak, idén Alaszka nem fizetett adót és zsebre teszi a lét, mert azt hallottam, hogy Amerikában figyelik az ilyesmit, ráadásul az adóhivatal és az ügyészség is független a közvetlen elnöki befolyástól...

A TITKOS NÉMET-LENGYEL CSÚCSTALÁLKOZÓ MARGÓJÁRA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.04.24.Az ellentét Kaczyński és Orbán között ma már nem korlátozódik a Moszkvával fenntartott kapcsolatra, de a Berlinhez való viszonyra is kiterjed.

Miközben hivatalosan fagyos szelek fújnak a Varsó-Berlin vonalon – a legfrissebb hírek szerint – a felek titkos tárgyalásokat folytatnak a viszony normalizálása céljából, mégpedig a legfelsőbb szinten. Ez derül ki abból, a most napvilágot látott nem hivatalos információból, amely szerint tavaly július 12-én a német kormány egyik vendégházában a nyilvánosság teljes kizárásával tárgyalt egymással Angela Merkel német kancellár és Jarosław Kaczyński, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság Pártja (PiS) elnöke, a valóságos politikai irányítást kezében tartó, korlátlan hatalmú szürke eminenciás.

A Reuters által megszellőztetett és megbízható forrásokra hivatkozó hír szerint a találkozót a lengyel fél kezdeményezte, és Kaczyński, – aki hazájában igazi orosz- és németgyűlölő hírében áll – különös körültekintéssel készült rá, és igen személyes ajándékot vitt magával Merkelnek, nevezetesen egy festményt, amely azt a – ma Lengyelország területén található – házat ábrázolja, ahol a kancellár édesanyja született. A titkos megbeszélést a lengyelek a kulisszák mögött meleg hangvételűnek minősítik...

MI FOLYIK ITT? MOSZKVA KÜLVÁROSA LETTÜNK, CSAK ELFELEJTETTEK SZÓLNI NEKÜNK?


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Dániel
2017.04.24.


Egyéni problémákkal a frakciónk nem foglalkozik, közlekedési balesettel sem, olyan ügyekkel sem, amikor valaki valakinek a zsebéből kiveszi a pénztárcáját, ha a meccsen szidják a bírót, vagy ha megfenyegetnek valakit. Ez nem a mi dolgunk, nem a Fidesz-frakció dolga. Ilyen kérdéssel nem szoktunk foglalkozni

ezt bírta reagálni Halászjános valamilyen szóvivő tegnap arra a jogos újságírói kérdésre, hogy mégis hányadán állunk ezzel a civil aktivistákat fenyegető Magomed Dasajev nevű oroszbarát csecsen bevándorlóval. Jó, nem így hangzott a kérdés, de az ügy legalább mindenki előtt ismert. Tuzson Bence másik kommunikátor zseni is valami hasonlót böffentett: a kormányzatnak nincs feladata a csecsen férfi ügyében, aki úgy érzi, nyomást gyakoroltak rá, tegyen feljelentést.

Komáromy Gergely, a szovjet emlékművet húsvét hétfőjén megdobáló aktivista a 168 órának elmesélte a történetet arról, hogy miként fenyegette meg őt és a családját ez a derék, dúlt keblű csecsen jóember, akinek és számos ismerősének ezzel a gesztussal belegázoltak a lelkivilágába...

GYERMEKBÁNTALMAZÁS MIATT ÜLT AZ NVI-NÉL AKCIÓZÓ KOPASZOK EGYIKE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Somodi Dániel
2017.04.25.


A Fradi Security-nak is dolgoztak a Nyakó István ellen fellépő kopaszok; nagyon jól járt Orbán kincstárnoka az ellopott nyugdíjvagyonnal; Rogán ügyvédje profitált a letelepedési kötvényeken.
Ezekről ne maradj le!
Hosszú a bűnlajstroma az NVI-nél fellépő kopaszoknak (Átlátszó)
Orbán kincstárnoka 300 milliót keresett az ellopott magánnyugdíjvagyonon (444)
Magomed Dasajev: “Semmit nem fognak tudni bebizonyítani, jó ügyvédem van” (Index)
Ha van 3 perced:
Hosszú a bűnlajstroma az NVI-nél fellépő kopaszoknakGyermekbántalmazás, súlyos testi sértés, rablás, garázdaság – a Nemzeti Választási Irodánál akciózó tizenkét kopasz majd mindegyike büntetett előéletű. Többjükről kiderült, hogy dolgoztak a Fradi Securitynek. Egyikük nemrégiben Kubatov Gábor közelében volt látható egy fradis vízilabda mérkőzésen készült képen. (Átlátszó444)
Orbán kincstárnoka 300 milliót keresett az ellopott magánnyugdíjvagyononSzivek Norbert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetője, azaz az állam kincstárnoka. És egyben a Fidesz vezérkarának bizalmát élvező üzletember, aki 300 millió forintot keresett egy olyan részvénycsomag eladásán, ami a magánnyugdíjvagyon elsíbolásával került az államhoz.  (444)
Magomed Dasajev: “Semmit nem fognak tudni bebizonyítani, jó ügyvédem van”A csecsen férfi egy zárt orosz Facebook-csoportban arról írt, hogy szerinte a szovjet emlékművet festékkel megdobáló Komáromy Gergelyt “meg kell nyomorítani, aztán közszemlére tenni a videót, hogy a többiek elgondolkozzanak”. (Index)
Még 83 milliárd az M4-es autópálya utolsó szakaszáraA Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. előzetesen 68,6 milliárd forintra becsült tenderét egy jócskán magasabb összegű ajánlattal a Hódút, a Duna Aszfalt és az A-Híd nyerte el. A G-nap előtt elsöprően sikeres Közgép ezúttal is sikertelenül pályázott. (Átlátszó)
Ismert ügyvéd is profitál a kötvényüzletenRogán Antal és Habony Árpád is többször megbízást adott Kosik Kristóf ügyvédnek, aki nemrégiben előkerült iratok szerint akár hat milliárd forintot is kereshetett a kötvény-bizniszen,  “természetesen” offshore cégeken keresztül. (MNO)  

Ha van még két perced:
Hiába vette kezdetét az ügy tárgyalása, egyre több a rejtély a Lakatos-merénylet körül. (Átlátszó)
Kövér László házelnök átsiklott a lex CEU visszavonásáról szóló törvény felett. (444)
Akár 500 millió forintot is költhetnek a menekültügyi eljárásokhoz kapcsolódó szállításokra. (Átlátszó)
Dunaújváros ezentúl inkább nem kérne a Lokálból, mondván jobb helye is lenne a pénznek. A város fideszes polgármestere nem kommentálja az ügyet. (HVG)
Gyurcsány Ferenc azt állítja, hogy látta az iratokat, amikkel az oroszok Orbánt zsarolják. (444)
Varga Mihály tette le Mészáros új gyárának alapkövét Visontán. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházáshoz több mint 6 milliárd forint támogatást adott az állam. (HVG444)
A Jobbik plakátrongálásért feljelenti Kósa Lajos asszisztensét. (444)
Hűtlen kezelés gyanúja miatt újabb nyomozás indult a roma önkormányzatnál (MNO)
Százezer forintért mondták el a Nemzeti dalt a március 15-i ünnepségen. Az egész múzeum körúti eseményre több mint tizenöt millió forint közpénzt költöttek. (HVG)
Két éven át olvasták az orosz hackerek a dán védelmi minisztérium levelezését. (444)
Az Uber áthágta az Apple adatvédelmi szabályait az iOS alkalmazásában, hogy kínai csalókat leplezhessen le a rendszerében. (Guardian)

A LOPÁS EVOLÚCIÓS EREDETE ÉS FIZIOLÓGIÁJA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.25.


Abban fradista és dózsás is egyetért, ebből fakadóan szinte teljes a társadalmi konszenzus, hogy ezek itt, a fejünk fölött ipari méretekben lopnak, nevezzük akárhogyan is az elvakult, szuszogó szerzést és gyűjtögetést. Ez meglehetősen irritálja a Kárpát-medencei polgártársakat, legalábbis azt a döntő hányadot, amelynek nem vette el az eszét, hogy Orbán et. előtt leboruljon, tehát rohadt sokakat.

Ordítani emiatt lehet és szükséges is, ám attól még semmi sem fog megváltozni, sokkal hasznosabb tehát, ha tudományos alapossággal veselkedünk neki a problémának, hogy miért. Elsősorban is genetikai okai vannak, amelyek az ősidőkbe vezetnek bennünket, amikor a homo akármi még erősen ki volt szolgáltatva környezete szeszélyeinek, és az életben maradást szolgálta, ha minél több bogyót tett félre a barlangjában úgy is, ha ezért fejbe verte a szomszédját.

A párduc is elássa a maradékot, meg a medve is. Ez a fölhalmozó elemi ösztön tehát mutatja, hogy szemben a kreacionisták tanaival igenis van kapcsolatunk az állatvilággal. Sőt, maga a papság is bizonyság erre – holott nem is tud róla -, amikor liheg a pénzért, gyűjtöget perselybe, esküvőért, temetésért meg minden lószarért, holott föl nem használhatja, mert akkor a torkosság és kapzsiság bűnébe esik, és mégis megteszi, pedig kurvákat sem vehet rajta.

Brit tudósok kutatásai derítették ki, ez a génmódosulás okozza, hogy akinek a mai világban van százmilliója, miért veszik meg az újabb százért, aztán tovább a többiért. Nem tehet róla, ez a késztetés még akkor alakult ki a fajban, mikor kardfogú tigrisek akarták átharapni a torkát, tehát, ha a fideszfiúk máma elborult aggyal szereznek, csupán egy, az őseink által kódolt parancsnak engedelmeskednek. És még örülhetünk, hogy nem bunkó segítségével einstandolnak, hanem törvényt hoznak, hogy olajozottan menjen a dolog.

A mai történéseknek emellett még Kubiláj nagykán az oka. Ez a mongol, aki ráadásul még kínai császár is volt, a XIII. században a hasára csapott, kibocsátotta az első papírpénzeket, és rendelettel kényszerítette ki a forgalmat. Kötelező volt a fecnijeit fizetésnél elfogadni, illetve a fémpénzeket rájuk beváltani, a pénzjegyekkel szembeni fedezetet azonban nem garantálta. Akinek nem tetszett az új móka, annak testét elválasztotta a fejétől...


ITT OLVASHATÓ