2023. május 10., szerda

NYUGDÍJKORREKCIÓ, NYUGDÍJKIEGÉSZÍTÉS ÉS MÉLTÁNYOSSÁGI NYUGDÍJEMELÉS KELLENE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.05.09.


Három területen is kormányzati lépésre lenne szükség a nyugdíjasok helyzetének javítása érdekében – véli Katona Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának szakértője. Mint mondja, minél előbb – öt százalékos – nyugdíj-kiigazítást kellene végrehajtani, a legalacsonyabb nyugdíjakkal rendelkezőknek 75 ezer forintos egyszeri kiegészítést kellene adni és vissza kellene állítani a méltányossági nyugdíj-kiegészítés jogintézményét. Ugyanakkor nem derűlátó, ismerve az Orbán-kormány(ok) gyakorlatát.


Egyre több szó esik – szakmai körökben is – arról, hogy az idén újfent elengedhetetlenné válik az év közbeni nyugdíjkiigazítás. Habár az idén januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, s a kormány szemmel láthatóan még mindig kitart a mérték helyessége mellett. Legalábbis az Európai Uniónak a napokban benyújtott konvergenciaprogramban továbbra is ekkora idei inflációval számol (miközben van olyan tétel, mutató, amin módosított a korábbiakhoz képest, a többi között megemelte az idei hiánycélt). Mindezt egyébként úgy, hogy a szakértők 18-20 százalékos idei éves drágulási ütemet jeleznek előre, s még a jegybank prognózisa is meghaladja a kormányét (15 és 19,5 százalékos sávban adja azt meg a márciusi Inflációs Jelentés).

Ami pedig a tényeket illeti: a várakozásokkal és a reményekkel szemben, márciusban még nem mérséklődött optimizmusra okot adó mértékben a fogyasztói árak drágulásának üteme. S habár az elemzők és a szakértők egyaránt arra számítanak, hogy drasztikusan majd csak a második félévtől lassul az infláció (akkor már a bázis is nagyon magas lesz, ez indokolja a majdani komolyabb fékeződésre vonatkozó prognózisokat), az év eleji folyamatok így is csalódást keltettek.

Most szerdán majd okosabbak leszünk, hiszen a Központi Statisztika Hivatal most teszi közzé az áprilisi inflációs gyorstájékoztatóját, de a Portfolió elemzői konszenzusa még mindig 24 százalékos mértéket valószínűsít (ez is csak 1,2 százalékponttal marad el a márciusitól).

A nyugdíjas kosár ennél is magasabb inflációt mutat, márciusban 26,7 százalékos volt...

NEVELÉSI TANÁCSOKAT OSZTOGATOTT ERDÉLYBEN SZIJJÁRTÓ PÉTER – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA VÁLOGATÁS
2023.05.10.


A kormány az óvodaprogram 57 milliárd forintos alapjából 32 milliárdot költött el Erdélyben

Szijjártó szerint már kiskortól el kell kezdeni magyarnak és kereszténynek nevelni a gyereket.

Semjén: Az ellenzék forrófejű gyerekeket rángat bele a kordonbontásba

Kormányzati cinizmus a csúcson. Nem beszélve arról, hogy mindezzel azt jelenti ki: a gyerekek beszámíthatatlanok. Bezzeg, ha kiskoruktól magyarnak és kereszténynek nevelték volna őket…

Budapest legalább kilenc hónapig működne annyiból, amennyit vitatott kínai üzemekre költ a kormány

A debreceniek még a déli övezetbe tervezett CATL ügyét sem nyelték le, s máris nyakukba kapták az újabbat. A kormány ezúttal is bőkezűen támogatja a kínai beruházást, 14 milliárdot tesz hozzá. Ezzel legalább 289 milliárdra nő az az összeg, amit kínai akkugyárra költ a kabinet Debrecenben.

Uniós küldöttség érkezik vizsgálódni Magyarországra

A képviselők a két nap során szeretnének megismerkedni a korrupciós veszélyek miatt indított jogállamisági eljárás fejleményeivel és az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok tevékenységével…

Inotai András: A magyar autokrácia és az Európai Unió

“Rendeleti kormányzással viszont – szó szerint az éjszaka leple alatt – minden elintézhető, a költségvetés, ha kell, hetenkénti átírásától a működési szabályok átírásán keresztül intézmények megszüntetéséig vagy éppen a kormány számára kedvező új intézmények létrehozásáig.”

Kétes indokkal módosította az autópályákra 35 évig vonatkozó szabályokat a kormány

Korábban a kormány azzal érvelt az autópályák 35 éves koncesszióba adása mellett, hogy szinte minden kockázat a koncesszorra (Mészáros, Szíjj) hárul… De már elmúlt.

Módosított az Orbán-kormány, egy év helyett bármeddig munkára lehet fogni a nyugdíjas pedagógusokat

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint ez is segítség lehet, különösen annak fényében, hogy a PSZ adatai szerint tavaly minden ötödik iskolában tanítottak olyanok, akiknek még pedagógus végzettségük sem volt. (Szerintünk meg nem ez a megoldása a pedagógushiánynak.)

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította a PSZ népszavazási kérdéseit

Az NVB mind az öt kérdést elutasította, változatos indoklással.

Életbe lép az állam építőanyag-elővásárlási joga

Ha nem tetszik az ár, lehet pereskedni, de a termék akkor is az államé. Az állam meg ő.

34 ezer vizsgálatból csupán kétszer talált problémás ukrán gabonát a magyar hatóság

Miközben mérgező ukrán gabonától hangos a kormánysajtó…

Orbánt többször is gyámság alá helyezte az MTI

“Ismerve a kormányzati kommunikáció működését, biztosak lehetünk benne, hogy gyűjteményünk a jövőben újabb relikviákkal gyarapodik.”

Feljelentette a NAV-ot az eltűnt lőszergyártósor tulajdonosa

Hivatali hatalommal való visszaélés és sikkasztás gyanúja miatt… Tudnánk nevetni, ha bírnánk.

Házkutatás volt Radics Petinél a Süsü, az alkoholista sárkány című videója miatt

Jó, most azért röhögünk… (Nem sokáig.) Az eljárást egyébként – ahogy a Fortepan esetében – az MTVA kezdeményezte

De miért volt szüksége 1020 darab labdára egy 20 fős utánpótláscsapatnak?

Pontosan azért, amiért ennek az országnak minden sarkon egy stadionra. Bíróság elé állt a a közpénzből nagy lábon élő az önkormányzati cég egykori ügyvezetője.

Polt Pétert választották az uniós ügyészek szervezetének alelnökévé

A hálózat célja az Európai Unióban működő legfelsőbb szintű ügyészségek vezetői közti szakmai tapasztalatcsere. Öööööö….

Vajon melyik ügyvédi iroda jogászai készítették az EU-t beperelő magyar egyetemek beadványát?

“Olvastam a hírt, hogy valamelyik modelváltott rezsimkompatibilis egyetemek jóóóól beperelték az Európai Uniót, merthogy eburafakóugocsanoncoronat, erasmushorizonpénztbrüsszelvisszanemtart, nahát aztán most már, itt olyan egyetemi autonómia és függetlenség van, hogy a fal adja a másikat. Kíváncsiságból ránéztem a beadványra: a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda jogászai készítették.

Én kérek elnézést. (szmájlik)”

Műszaki állapota miatt nem engedték be Németországba a Hungária EuroCityt

Hát, sokba kerülhet a felügyelőbizottság, lehet, kocsikra már nem futja: a vonat kísérőszemélyzetének cseréjekor derült ki, hogy az egyik kocsiban nem működik a légkondi és az egyik ablak felső, billenő része is kitörött.

A TASZ, az Átlátszó és a Fidesz ritka együttállása a sajtószabadság ügyében

Ellenzéki képviselők szerint a javaslat alkotmányellenes, aljas és csak a kormánypropagandát védené.

Szerintünk: Szele Tamás: A pokol tornácán


VLAGYIMIR ILJICS SEMJÉN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.05.10.


Szijjártó tegnap egészen váratlanul jelentette be, hogy Debrecenben az akkumulátorgyárat meghosszabbítják Bicskéig. Azaz, hiába sivalkodtak a cívisek az első ellen, nemhogy azt a hangot meghallgatta volna a Fidesz központi bizottsága, hanem a külügyes szíves közlése szerint kapnak a pofájukba még egyet. Kiváltképp érdekes ez abból a szempontból is, hogy már egyet sem bír el a környék vízzel és energiával, a Fidesz azonban kicsire nem ad, emberekkel, környezettel, semmivel nem törődik, gyár lesz, ha beledöglik mindenki, akkor is.

Jöhetnek a kínaiak. Már az első gyárhoz is hoznak pár ezret, ehhez a másodikhoz megint, és ehhez is ad kormányunk sok milliárdot. Valamit érezhetnek a pártközpontban, hogy ez így nem egészen kóser, mert ezzel párhuzamosan megszólalt Szentkirályi Alexandra egy egészen értelmezhetetlen üzenettel: „Minden munkahely elsőrendűen a magyarokat illeti meg, majd a határon túliakat, és utána jönnek csak a többiek”. Ezért őt ott, a Facebook-oldalán néhányan elküldték az anyukájába, mi ilyet azonban nem teszünk.

Inkább rámutatunk a debreceni immár két darab akksigyárra, az oda toborzott kínaiakra, és arra a KSH adatra is, hogy kies hazánkban immár több mint nyolcvanezer külföldi dolgozik, ami nem volna baj, ha ez az Alexandra asszonyság nem irkálna ilyeneket valami ismeretlen ok miatt. De irkál. Mert valahogyan igazolni kell azt, miért gázolnak át a debrecenieken, és voltaképpen az egész országon is, valamiképp meg kell magyarázni, miért szarnak telibe mindenkit önmagukon és a sleppjükön kívül.

A Fidesz értelmes munkahelyet, normális oktatást, élhető életet nem kínál az ország állampolgárainak. S ha ilyenért esedeznek, mint a tanárok immár egy éve, a diákok pedig most csatlakozva hozzájuk, akkor bolsevik kioktatást kapnak. Tegnap is lebontották a kordont a megalázottak és megszomorítottak, mert a kordonbontás ma a rendszer elleni lázadás egyetlen lehetséges eszköze, s ha valaki kérdezné, miért tették tegnap is, akkor rámutatnék arra, hogy a Pedagógusok Szakszervezete népszavazási kérdéseket nyújtott be az oktatásról.

Természetesen eredménytelenül. A Nemzeti Választási Bizottság az összes kérdésüket elutasította, mert ott is Fidesz-csicskák ülnek, ahogyan szerte az országban mindenütt. Törvényesnek nevezett módon itt elérni semmit nem lehet. A debreceni akksigyárról, úgy általában az ilyen gyárakról is szerettek volna népszavazni, de ezt a szándékot is lesöpörték, a Fidesz úthenger halad a maga útján nagy valószínűséggel a semmibe taposva bele az országot. Kordont bontanak reménytelenül a még pislákolók, mert mást nem tehetnek.

És akkor nagy pofával és a lehető legmagasabb lóról nyilatkozzák azt róluk a fidesznyikek, hogy szánalmasak. A fuldokló fejét a vízbe nyomják, kiröhögik, és mindeközben elégedetten böfögnek. Sőt, kegyes tanácsokat is adnak. Tegnap, miközben a kordon körül történtek a dolgok, Semjén is megérkezett a Karmelitához, ő is nevetségesnek és megvetendőnek nevezte az ellenzékiek élethalálharcát, akik a diákokat használják aljas céljaik eléréséhez. De a diákoknak is üzent, egy Lenin szólalt meg belőle.

Háromszor is mondta, üzente: tanulni, tanulni, tanulni. Még az a szerencsénk, hogy nem oroszul tette ezt, de miközben kibukott Semjénből a keresztény bolsevik, arról elfeledkezett szólni, hogy a diák hol tanuljon, kitől és mit, és legfőképpen miért. Hogy mehessen az akksigyárba a kínaiak mellé, mint ahogyan eddig sem volt sokkal több kínálat. Autókat összeszerelni a munkaalapú társadalomban. Magyarország fuldoklik a Fidesz szorításában. Szegényedik, butul, indulatokkal telik meg, zokog vagy vicsorog.

És hallgatja hol a győzelem, hol a harcba hívás harsonáit, miközben mindent ellep az ordas hazugság. Legjobbjai vagy elhullanak, vagy elmennek, vagy behódolnak, az élet kiszorul a kerítés mögül, és mindent megül a kilátástalanság. Tegnap ezúttal Lázár böfögte oda, hogy tíz év alatt elérhetjük az Unió nívójának nyolcvanöt százalékát, de nem életszínvonalról beszélt, hanem GDP-ről, amit kínai gyárak kínai munkásaival vélnek elérni. Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy a kiskereskedelmi forgalom látványosan bezuhant.

Éppen ezért a Párt csökkentette a turistabuszos szolgáltatás áfáját. Meg fogunk dögleni, csak az a kérdés, csöndben vagy hangosan. Illetve az, mi marad majd utánunk az ország füstölgő romjain, de legfőképpen ki és miért. Mondaná az ember, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk, csak az a helyzet, hogy elmúlt éjfél, viszont nem közelít a pirkadat. Mindent megül a sötétség, s mindeközben azt üzeni Vlagyimir Iljics Semjén, hogy tanulni, tanulni, tanulni. Szarházi, cinikusan buta féreg. Ő a miniszterelnök helyettese, ez mindent elmond az országról.