2020. május 6., szerda

RÁADÁS: SWITZERLAND - SVÁJC (4:45:04)

HOOSIER TIM'S TRAVEL VIDEOS
Szerző: HOOSIER TIM
2017.06.17.VIDEO CONTENTS:

0:01:35 Zurich
0:07:05 Rapperswil
0:11:48 A Drive through Eastern
Switzerland
0:29:06 Heidiland
0:34:02 Lungerersee Lake
0:35:28 Aare Gorge
0:43:29 Bernese Alps
0:46:51 Grimsel Pass
0:53:19 Furka Pass
0:56:37 Rhone Glacier
1:06:02 Devil's Bridge 1:08:18 Suworow Monument 1:10:15 Tell Monument 1:11:11 Schaffhausen 1:13:30 Rhine Falls 1:19:33 Swiss Rail: Zurich to St. Moritz 1:30:28 St. Moritz 1:33:21 Bernina Express: Pontresina to Poschiavo 1:46:49 Glacier Express: St. Moritz to Zermatt 2:02:05 Zermatt 2:06:19 The Matterhorn (Cable Car) 2:24:34 A Walk through Zermatt 2:34:06 Visp 2:35:46 Geneva 2:50:34 Golden Pass: Geneva to Interlaken 2:59:20 Interlaken 3:03:53 Jungfrau Railway 3:14:54 The Sphinx 3:29:37 Grindelwald 3:36:35 Bern 3:37:19 Lucerne 3:41:52 Swiss Folklore Show 3:47:34 Stanserhorn (Funicular & Tramway) 3:55:09 Horse-Drawn Carriage Country Tour 4:06:17 A Walk through Old Town Lucerne 4:18:06 Mount Pilatus (Gondola, Tramway & Funicular) 4:32:32 Lake Lucerne Boat Cruise 4:38:56 Zurich Airport (Departing Flight)

ITT NÉZHETŐ MEG


NAPIPARTIZÁN #23 | SARLATÁNOK ÉS A JÁRVÁNY - LENKEI GÁBOR

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2020.05.06.Folytatódik sarlatánvadász-sorozatunk: mai adásunkban egy régi motoros, Lenkei Gábor életútját mutatjuk be nektek. A nemzetközi paraegyházhoz, a szcientológusokhoz ezer szálon kötődő Lenkei vitaminokat áruló cégcsoportja milliárd feletti bevételre tesz szert, amit elsősorban megtévesztő és hamis állításainak köszönhet.

[HELYESBÍTÉS] 9:33-nál elhangzik, hogy 2006-ban az USA-ban a harmadik vezető halálok a légzőszervi megbetegedések voltak. Kiírva viszont a képen "Cerebrovascular disease" van, ami viszont agyi érbetegségekre (stroke - agyvérzés, agyi thrombosis talán a legismertebb) utal. A kiírás a helyes.

KIBESZÉLŐ - 2020.05.06.

INDEX / KIBESZÉLŐ
Szerző: Index
2020.05.06.


A Kibeszélő Home Office-ban átbeszéljük a nap legfontosabb híreit.

A nap legfontosabb témái:
Újraindul az egészségügy, de hogyan?
Milyen volt a történelemérettségi?

Természetesen ma is mondunk legalább egy jó hírt, és beszélünk a napi adatokról is.

KIDERÜLT, HOL MENNYIT ESHETNEK A LAKÁSÁRAK - AZ AMÚGY IS LASSULÓ LAKÁSPIACOT TALÁLTA TELIBE A JÁRVÁNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.06.


A következő egy évben Budapesten átlagosan 9-10, vidéken 7-13 százalék körüli áresés várható – derült ki a 118 ingatlanokkal foglalkozó cég válasza alapján készített elemzésből. Az újépítésű lakások esetében nincsenek érdemi regionális különbségek, mindenütt 5 százalék körüli mértékben mehetnek lejjebb az árak.

A vírus a lakáspiacot sem kímélte, a forgalom és az árak is csökkenhetnek – állapították meg a GKI és a Masterplast 2020. áprilisi lakáspiaci felmérésének eredményei alapján. Mint leírták: a koronavírus okozta járvány az amúgy is lassuló lakáspiacot találta telibe, így váltak a kilátások a korábbinál jóval szerényebbé. A GKI fővárosi és országos lakáspiaci indexének értéke negyedéves és éves alapon is nagyot esett.


Egy év alatt így alakulhatnak a lakásárak
KategóriaVáltozás (%)*
Nem panel társasházi lakások-9 (-1,8)
  Budai zöldövezet-8 (-1)
  Egyéb Buda-8 (-2)
  Pesti belváros-10 (-2)
  Pesti zöldövezet-10 (-2)
  Egyéb Pest-10 (-2)
Panellakások-11 (-2)
  Észak-Pest-12 (-2)
  Dél-Pest-12 (-3)
  Buda-9 (-1)
Családi házak-8 (-3)
  Pest-9 (-4)
  Buda-7 (-2)
Budapest összesen-9 (-2,2)
*2020. áprilisi árakhoz képest, zárójelben az előző – 2020. januári - felmérés adatai
                                          Forrás: GKI felmérések

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Most 118 ingatlanokkal foglalkozó cég válaszolt. A következő egy évben a kapott válaszok szerint Budapesten átlagosan 9-10, vidéken 7-13 százalék körüli áresés várható...

KOMOLY BAJBAN VAN SOK HATÁRÁTKELŐ NAGY-BRITANNIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.05.06.


Elsősorban azoknak van aggódni valójuk, akik kevesebb, mint öt éve élnek a szigetországban és az elmúlt hetekben a járvány miatt elveszítették a munkájukat. Nincsenek kevesen és nem csak közép- és kelet-európaiak vannak köztük.

Sok olyan uniós állampolgár van, aki életében először most kénytelen valamilyen segítségért folyamodni az Egyesült Királyságban, mondjuk azért, mert elveszítette a munkáját a járvány miatt.

Elvileg nem kellene, hogy bármilyen probléma legyen, hiszen az Európai Unió és az Egyesült Királyság között kötött megállapodás szerint az év végéig átmeneti időszak van a Brexitben és London garantálta az uniós állampolgárok jogait.

Leginkább azok vannak bajban, akik kevesebb, mint öt éve élnek a szigetországban és megkapták ugyan az „előzetesen letelepedett jogállást” (pre-settled status), csakhogy most kiderült, nem jogosultak automatikusan a munka nélkül maradottaknak vagy a rosszul fizetett munkavállalóknak járó Universal Credit névre hallgató juttatásra.

Sokakat annak ellenére elutasítanak, hogy megfelelnek minden kritériumnak – panaszkodott a Politicónak a londoni Olasz Tanácsadó Központ igazgatója, Maurizzio Rodorigo.

Bizonyítani kell

A probléma az úgynevezett „right to reside” elvárás, aminek lényege, hogy aki kevesebb, mint öt éve él az Egyesült Királyságban, annak bizonyítania kell, hogy vagy megfelelő anyagi forrásokkal rendelkezik, hogy eltartsa magát, vagy egyéni vállalkozó, de legalábbis aktívan munkát keres.

Március végéig 1,3 millió európai uniós állampolgár kapta meg ezt a bizonyos „előzetesen letelepedett” státuszt, közülük elég sokan aggódhatnak most, hogy nem felelnek meg a támogatási feltételeknek. (A letelepedett státusszal rendelkezők mindenre jogosultak.)

„Ezekben a napokban sok olasz hív minket. Kirúgták őket, esetleg nulla órás szerződéssel dolgoztak, most pedig nincs munkájuk, semmilyen bevételük. Akadnak, akik megfelelnek a bevételt megkövetelő előírásnak, mégis elutasítják a jelentkezésüket” – mondta Maurizzio Rodorigo.

Áprilisban az uniós polgárok jogaiért kampányol szervezet, a The3million levelet írt Priti Patel belügyminiszternek és a nyugdíjakért felelős Thérèse Coffey-nek felemlegetve a problémákat és azzal vádolva meg az Egyesült Királyságot, hogy nem tesz eleget a Brexit-egyezményben foglaltaknak.

A kormány ugyanakkor azt állítja, hogy biztosítják minden EU-állampolgár jogát és a nemrégiben az országba érkezett uniós bevándorlókkal kapcsolatos kikötések mindig is részei voltak a szabályozásnak...

A KDNP ÉS A FIDESZ FENNTARTJA A FÉRFIAK JOGÁT, HOGY VERJÉK A NŐKET - A NŐI EGYENJOGÚSÁG MIATT UTASÍTOTTA EL A REZSIM AZ ISZTAMBULI EGYEZMÉNYT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.05.06.


A magát kereszténydemokratának nevező KDNP előterjesztése nyomán elutasította Orbán díszletparlamentje a nők elleni erőszak felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény ratifikálását. Az egyezményt korábban ez a fasiszta rezsim már aláírta, az ideológiai besötétülést jelzi, hogy a ratifikálást már elutasította. A keresztényfasiszta néppárt, a KDNP a “genderelméletet” vélte felfedezni az egyezményben, mert az egyenlő jogokat követel a nőknek, sőt “a nők és a férfiak közötti tényleges egyenlőséget” követeli. Mindezt azért, mert az egyezmény logikája szerint a nők bántalmazása a férfi felsőbbrendűségből fakad.

Ezért az egyezményt aláírók “elítélik a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formáját, és haladéktalanul megteszik a szükséges jogalkotási és más intézkedéseket annak megelőzése érdekében, különösen azáltal, hogy beépítik nemzeti alkotmányukba vagy más megfelelő jogszabályaikba a nők és a férfiak közötti egyenlőség elvét, és biztosítják ezen elv tényleges érvényesülését; tiltják a nőkkel szembeni megkülönböztetést”.

A keresztényfasiszta ideológia ezt elveti, a női egyenlőséget elutasítja, mert számukra ez azt a kiferdített jelentést hordozza, hogy eltűnik a nemek közötti különbség. Ez aberrált gondolkodás. A Bibliában van megkülönböztetés a női és a férfi szerepek között, ami nem más, mint a gendertudományok körébe tartozó kérdés, így a Biblia abszolút a gendertudomány kutatási területébe tartozó kérdéssel foglalkozik. A Bibliából azonban csak a déli amerikai államok redneck bunkói, a Ku Klux Klan, valamint a magyar KDNP vontak le olyan következtetéseket, hogy a női egyenjogúság nem engedhető meg.

Mivel az Isztambuli Egyezmény szerint “a nőkkel szembeni erőszak a nők és a férfiak közötti, történelmileg kialakult egyenlőtlen erőviszonyok megnyilvánulása”, a nők elleni erőszak oka a megkülönböztetés. Az egyezmény szerint ez “a férfiak részéről a nők feletti uralkodáshoz és a nők teljes érvényesülésének megakadályozásához vezetett”. Ez azt jelenti, hogy aki ragaszkodik a nők és férfiak egyenlőségének elutasításához, az továbbra is fenntartja azt a helyzetet és a jogot, hogy férfiak bántalmazzák a nőket. Erre szavazott a KDNP és a Fidesz. Hiába szépítik, ez ezt jelenti: ezzel a férfiak nők feletti uralmának jogát tartották fenn, aminek része az is, hogy a férfinak joga van verni és megerőszakolni a nőket. Ez a kettő így függ össze...

A BÉTGARANCIA KEVÉS

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: BIHARI TAMÁS
2020.04.30.


...(Széles körű pénzbeli juttatás) Létezik egy alternatív megközelítés, amely nem a vállalatokon keresztül, hanem közvetlenül a munkavállalóknak (és eltartott gyerekeknek) nyújtott pénzbeli támogatás útján próbálja stabilizálni az összekereslet és ezen keresztül a vállalatok helyzetét. Egy egyszerű képlet szerint (majdnem) minden foglalkoztatott és munkanélküli pénzbeli juttatásban részesül, ami egyszerre enyhíti a vállalati szektor keresleti problémáját, és mérsékli a jövedelemkiesések miatti társadalmi válságot. A munkanélküliek esetében ezt a juttatást nem az álláskeresési járadék helyett, hanem annak kiegészítéseként fizetik ki (a kettő együttes összege nem haladhatná meg a megszűnő kereset szintjét). Az állam jövedelemsávhoz igazodó degresszív rendszerben az alacsonyabb jövedelmi szinteken magasabb, a magasabb szinteken alacsonyabb, a legmagasabb szinteken nulla összegű pénzbeli juttatásban részesíti a foglalkoztatottakat és munkanélkülieket. Ha a mediánbér alatt 100 ezer forint, a mediánbér 150 százalékig (ebbe a tartományba a foglalkoztatottak mintegy 30 százaléka tartozhat) 50 ezer forint, a mediánbér 150 százaléka felett pedig 0 forint a juttatás, akkor havonként 325 Mrd lesz a költségvetés terhe. Ehhez járul még az eltartottak utáni 50 ezer, 25 ezer, 0 tételekből adódó mintegy 55 Mrd forint. A pénzbeli juttatások rendszere a rendkívüli makrogazdasági körülmények fennállásáig lehet érvényben. Legnagyobb összege (100 ezer forint) alig kisebb, mint a bérgarancia rendszer keretében elérhető maximum (hivatalos közlés hiányában ennek becsült értéke 112 ezer forint).

Biztos, hogy a pénzbeli juttatások egésze keresletté válik? Nem fenyeget az a veszély, hogy ezek az összegek inkább a magasabb jövedelműek pénzügyi befektetéseit gyarapítják majd? A legmagasabb két jövedelmi decilisbe tartozók nem részesülnek ebből a juttatásból. A medián bér 150 százaléka 450–480 ezer forint között lehet. Ezen a szinten pedig aligha reális jelentős megtakarítással számolni.

Ez a rendszer gyorsan, komolyabb adminisztráció, bírálati rendszer nélkül életbe léptethető. Áttekinthető, visszaélésekre kevés lehetőséget kínál. Nem sérti a hatékony gazdálkodás parancsát. A vállalatok bérköltség-csökkentési törekvéseit annyiban megkönnyíti, hogy a pénzbeli juttatás a bérről és munkaidőről folyó egyeztetéseken a munkavállalói oldalt engedékenyebbé, a munkáltatói oldalt pedig agresszívebbé teheti. A munkavállaló számára a munkahely vagy a bérjövedelem egy részének elvesztése a pénzbeli juttatás következtében nem jár azonnal a nyomorba süllyedéssel.

Ez a rendszer a munkavállalók mintegy 80 százalékának ad juttatást, nem vizsgálva azt, hogy fellépett e jövedelemkiesés vagy sem. Nem differenciál aszerint, hogy alacsony jövedelmű személy vesztette el az állását, vagy magas jövedelmű. Olyanok is részesülnek ebben a juttatásban, akiknek a jövedelme nem változott (és esetleg még magas jövedelműek is). Ezek az anomáliák csak az alternatív megoldások anomáliáihoz viszonyítva értékelhetők helyesen. Elvileg olyan rendszer is építhető, amely kiszűri azokat, akiket nem ért jövedelemvesztés, vagy a kiesés magas jövedelmi helyzetükből nem okoz elviselhetetlen terheket. A szociálpolitika örök dilemmájánál tartunk. Rászorultsági elv alapján vagy univerzális módon célszerű a rendelkezésre álló erőforrásokat felhasználni? Egy egyszerű és durva szűrést a javasolt degresszív rendszer is tartalmaz: a legmagasabb jövedelműek nem részesülnek a pénzbeli juttatásokból. Célzott támogatás alkalmazásának szükséges feltétele, hogy jól körülírható legyen, és ne legyen túlzottan nagy a támogatandók köre. A jelen helyzetben a munkavállalók nagyon széles körét sújtja a válság. A kárvallottak nem köthetők ágazatokhoz (még ha az idegenforgalmi és szállodaágazat, valamint szórakoztató ipar kiemelkedik is a vesztesek tengeréből), foglalkoztatási csoporthoz, életkorhoz, lakóhelyhez. A válság szinte mindenkit sújt. Ezért szinte megoldhatatlan (időben, szervezésben) a ténylegesen rászorultak kiválogatása. Minden szelekciós mechanizmus óhatatlanul „kifelejt” és akaratlanul is „bennfelejt” olyan eseteket, amelyek az alapelvek tükrében nem oda tartoznának. Tapasztalatból tudjuk, hogy a célzott rendszerekben gyakran olyanok is támogatáshoz jutnak, akik valójában nem jogosultak, miközben a ténylegesen jogosultak egy részét nem éri el a segély. Egy ilyen rendszert csak széles körű társadalmi egyeztetés és vita nyomán lehet közmegelégedésre működtetni. Erre azonban most nincs idő.

Az alternatív megoldás erényeinek és gyengeségeinek fényében a (majdnem) általános pénzbeli juttatás a legjobb (legkevésbé rossz) keresletélénkítő módszer. Inkább „jutalmazzunk” olyan személyt is, akinek változatlan a jövedelme, semmint hogy hosszú időn keresztül vívjuk azokat a meddő küzdelmeket, hogy kiknek a jövedelmét is kell kompenzálni. Számos nagy tekintélyű tudós és közéleti személyiség támogatja az általános pénzbeli juttatás gondolatát.1 A gyakorlati megvalósításra már nemzetközi példák is vannak. Általános pénzbeli támogatást alkalmaz Hongkong, Japán, az Egyesült Államok. Egy javaslat szerint az euróövezet minden polgárának ezer eurót kéne kapnia az Európai Központi Banktól....

Fontos megjegyezni, hogy alapvető különbség van a széles körű pénzbeli juttatások és az alapjövedelem koncepció között. Az itt ismertetett javaslat csak a válság akut fázisának időtartamára szól, és konkrét célra irányul (keresleti és szociális válság csillapítása). Ezzel szemben az alapjövedelem egy paradigmatikus elosztási rendszer folytatólagosan alkalmazott eleme. Alapjövedelem a társadalom minden tagjának jár, az itt ismertetett javaslat nem teljesen általános érvényű, mert nem terjed ki a nyugdíjasok és a legmagasabb jövedelműek csoportjára.

A kormány már elindult a bérgarancia kiépítésének útján. A rendszer azonban még nem működik. Még nincs késő a változtatáshoz. A bérgarancia egy huszárvágással könnyen átalakítható a közvetlen pénzbeli juttatások rendszerévé. A széles körű pénzbeli juttatások segítenek mindazokon, akik a bérgarancia keretében valamilyen kompenzációhoz jutnának. Ezen túlmenően segít azokon is, akiknek a bérgarancia rendszere semmilyen segítséget nem kínál.


AZOK A FRÁNYA KÖZALKALMAZOTTAK! (VÁLASZ PETRI LUKÁCS ÁDÁMNAK)

VÁLASZ ONLINE
Szerző: TÖRÖK JÓZSEF
2020.05.05.


A kultúrában dolgozók közalkalmazottként be vannak betonozva, tehát helyes lépés, ha a kormány megszünteti ezt a státuszukat – érvelt Petri Lukács Ádám nemrég a Válasz Online-nak adott interjúban. „Ha ismerné a kulturális törvényt (1997. évi CXL.), Petri Lukács Ádám nem mondana ilyet” – válaszol most Török József ny. népművelő. Tartalmát tekintve minőségi vitacikk következik. A szerző feltétlenül ragaszkodott hozzá, hogy írását mindennemű változtatás és szerkesztés nélkül közöljük, kivételesen így tettünk.

Nehéz eldönteni, hogy Petri Lukács Ádám – a továbbiakban: PLÁ – tudatosan bagatellizál, mellé beszél, vagy pusztán tájékozatlan – ám ez esetben bölcsebb lett volna hallgatni. Életútját és mai politikai hitvallását olvasva inkább az első verzió valószínű. Életútját nem kívánom elemezni és minősíteni – megteszik ezt az olvasók. Mindezzel saját lelkiismeretével kell majd elszámolnia. De amiket a közalkalmazotti státusz megszüntetéséről mond, azt muszáj helyreigazítani...

BAYER ZSOLT, NÉMETH LÁSZLÓ ÉS A ZSIDÓK

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2020.05.06.


Magyarország nem szereti a zsidókat. Sohasem szerette. Átlagosan nem szereti persze, mert országok nem tudnak szeretni vagy gyűlölni, népeket, alkoholt, pacalt, nőverést. Nagyátlagban Magyarország sohasem szerette a zsidókat. Másokat sem, tótocskákat, románokat, aki éppen jött. Még saját magát sem szereti Magyarország, a jobbmagyarország a balmagyarországot és viszont, miért pont a luxemburgiakat szeressék. Azért a zsidókat kicsit kitüntetten utálta Magyarország, kis kirablás, kis vagonbazárás kis gázkamrával a végén, becsúszott, na, minek tagadjuk. De cigánynak sokkal rosszabb lenni, mint zsidónak, melegnek is rosszabb lenni, azért a dobogó megvan, mert a muszlimokat ugyan nagyon utálja Magyarország, de ők annyira imagináriusok ebben az országban, mint a mínusz egynek a négyzettörzsöke.

Ott tartottunk, hogy Magyarország nem szereti a zsidókat, de Orbán Viktor egyik palotapincsije, bizonyos Bayer Zsolt direkte karriert csinált a saját zsidónemszeretéséből. Egész publisorozatokat szentelt a zsidótematikának, nem kevés delláért, csak abban különbözött Csurka Pista bátyánktól, hogy utóbbi másból is karriert tudott csinált (t.i. értett is valami máshoz ). Tamás Gáspár Miklós professzor hívta fel figyelmünket arra, hogy Bayer testvér szerelmetes blogján éppen Németh László Faj és irodalom című népszerű munkáját osztotta meg. Németh László akkor volt nemzeti szocialista, amikor Adolf Hitlert Németországon kívül még nem sokan ismerték, akár avantgarde-nak is nevezhetnők Laci bátyánkat. Németh a németeket is utálta, hehe, a kapitalistákat is utálta, nemcsak a zsidókat. És hát aránylag gyakran hangot is adott a zsidókkal kapcsolatos érzelmeinek, legutoljára talán a festői 1943-ban (ezzel szemben 1944-ben már nem, mert bár hülyeségben nem, de moralitásban tartott némi távolságot a bayeroktól).

Világért sem akarom korlátozni Bayer Zsoltot a zsidónemszeretésben. Valamelyest szarok is erre a kis orbánista lakájra, csak azt szeretném megjegyezni, hogyha a közúti gépjárműforgalom és az alkoholfogyasztás relációjában alkalmaznánk annyira kreatívan a zéró tolerancia fogalmát, mint a jideaux-ügyben, akkor azért érdekesen alakulnának a halálozások...

TITKOLÓZÓ KORMÁNY: EDDIG IS SZŰK VOLT AZ ÜVEG NYAKA, DE MOST A DUGÓT IS BELEVERTÉK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: OROSZI BABETT
2020.05.06.


Akár 90 napig is elhúzhatják a minisztériumok, állami cégek a közérdekű adatigénylésekre való válaszadást, ha az igénylés teljesítése szerintük a vészhelyzettel összefüggő közfeladataik ellátását veszélyeztetik. Bár elsőre úgy tűnhet, ez a kitétel nagyban leszűkíti azoknak a körét, akik 90 napig várathatják a kérdezőt, valójában egy gumiszabályról van szó: bárki bemondhatja, hogy emiatt hosszabbít, vélhetően senki sem fogja ellenőrizni a magyarázat valóságtartalmát.

Milyen a Kínából érkezett tesztek és maszkok minősége? Mennyi ezek közül a használhatatlan? Az Országos Mentőszolgálat pontosan mely gyorsteszteket használja a koronavírusos betegek kiszűrésére?

Azokat, amelyek a különböző tanulmányok szerint totálisan megbízhatatlanok? Hány kórházi ágyat szabadított fel az adott intézmény, pontosan hány beteget kellett hazaküldeni? Hány koronavírusos embert találtak az idősotthonban/hajléktalanszállón?

Ezek olyan kérdések, melyeket érdemi válaszok híján legfeljebb közérdekű adatigénylésekkel lehetne kideríteni. Csakhogy, a veszélyhelyzetre hivatkozva a közérdekű adatigénylések megválaszolásának határidejét kétszer 45 napra tolta ki az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent hétfő esti kormányrendelet...

MÉSZÁROS LŐRINCÉKNEK A BALATON A RIVIÉRA

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.05.06.


Miután a járvány ellenére, a héten beindult a vidéki szezon, az állam kiadta „gebinbe” a balatoni hajózást. A Nemzeti Vej érdekeltsége 2 milliárdos állami támogatást kap kikötőfejlesztésre, és május 15-én kinyit Mészáros strandja Balatonfüreden. Dr. Lengyel Róbertet, Siófok polgármesterét kérdeztük, arról, hogy a lúzerek jövőre már csak képeslapokról nézegethetik-e a Balatont...?

A Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt.-ben tőkeemelés nyomán, tavaly nyáron lett többségi tulajdonos az állam, s bár akkor határozottan cáfolták, hogy feldarabolnák a társaságot, jelenleg ez történik. A Népszava hétfőn írt arról, hogy a járvány gazdasági hatásaira is hivatkozva, több kikötőt, hajót, telket, nyereséges hotelt, kempinget értékesítenének, 11 vitorláskikötőt pedig bérbe adnának. A Balaton „végleges elfoglalása" – a szaporodó magánosítási kisajátításokat látva – miként lenne megakadályozható?

- Sajnos, a tulajdonosi viszonyokat figyelembe véve – lévén 75 százalék feletti az állam részesedése a cégben, ezzel gyakorlatilag a teljes döntés is a kezükben van –, az önkormányzatok nem tudnak ellene tenni, legfeljebb hangosan ágálni.

Min változtathatnak helyben hozható intézkedésekkel?

– Annyit tehetünk, hogy nem szavazzuk meg azokat a döntés-tervezeteket, amelyeket nem tudunk és nem akarunk elfogadni.

Milyen visszhangja van mindennek azok között, akik itt élnek?

– Úgy vélem, a Bahart ügye nem kap kellő publicitást az országos médiában. Helyben is inkább csak az önkormányzati csatornákról értesülnek az emberek. Az itteniek döntő többségét felháborítja, hogy a járvány idején hoznak ilyen döntéseket.

Hogyan értékeli a Bahart kiárusítását, amiről éppen a mai, május 6-ai határidővel kellene szavazniuk a balatoni önkormányzatoknak?

– Nem erre készültünk a feltőkésítés során, hanem a nagy múltú, nyereséges cég további fejlesztéseiről álmodtunk. A valósággal szembesülni elszomorító és fájdalmas, a hozzáállás elgondolkodtató és egyben felháborító.

– Miként hat(hat) mindez a 173 éves balatoni hajózásra?

– A döntés értelmében, ízekre eshet szét a Bahart jelenlegi rendszere. Nem beszélve azokról a volt és jelenlegi hajósokról, a cég munkatársairól, akiknek ezt át kell élniük. Hiszen sokan közülük évtizedekig ott szolgáltak – legjobb tudásuk szerint. Sokan retteghetnek, vajon lesz-e munkahelyük a jövőben.

Lát arra esélyt, hogy a balatoni partvidék NER-kisajátítása bármilyen politikai, gazdasági fordulat következtében felszabadítható-e?
– Attól tartok, hogy jogi eszközökkel annyira körülbástyázták magukat, hogy ez a folyamat a jelenlegi jogszabályokkal nem lesz visszafordítható...

GYŐZEDELMI DÍSZBESZÉD

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Elek
2020.05.06.


Kedves barátaim, tisztelt hölgyeim és uraim, határon túl rekedt nemzettestvéreink, határon belül rekedt nemzetből kirekesztettek, szeretett türk tanács, kipcsákók!

Trianon után még nem volt mostanig a nemzetnek olyan kormánya, amelyik folyamatos háborúzás közepette megnyert volna minden egyes csatát, egyszerre több fronton is, gyakran már akkor is, amikor a harc – ellenség hiányában – még el sem kezdődött. Sőt, nem is Trianon után, hanem rögtön ahogy átballagtunk a Vereckei hágón, miután megérkeztünk a Szíriuszról és rátaláltunk a Föld szívcsakrájára.

Kellő büszkeséggel, ám a tőlem megszokott szerénységgel kijelenthetem, hogy a vírusjárvány első szakaszának nagyon nehéz csatáját megnyertüktem, de a háborúnak még messze nincs vége, és amíg én vagyok a minisz nemzet kormányzója, garantáltan nem is lesz. Majd valamikor október környékén ismét ünnepelni fogunk, akkorra rendeltem el a következő járványt, de mindenképp okt. 23. előtt, nehogy valami túlbuzgi sorosbérenc elkezdjen gyülekezősdit szervezkedni.

A még mindig anyagi nehézségekkel tengődő kórházak számára is jó hírem van, az ágyak 60%-át szabaddá tettük, pontosabban csak 2%-át, mert 58% már eddig is szabad volt, ahogyan Kásler emberminiszter úr már korábban volt kedves tájékoztatni a nagyérdeműt. Ezzel párhuzamosan sikeresen konszolidáltuk a kórházak költségvetését, mivel a ágyak megmaradt 40%-a nagyjából ugyanakkora költséget is igényel, bátran kijelenthetem, hogy a kórházak ezáltal jelentős tartalékokat is fel tudnak halmozni, a nyugdíjas emberekhez hasonlóan, akiknek köztudott, hogy fejenként 10 milliós megtakarításuk van. Továbbá, várhatóan még több kórházi ágy fog felszabadulni, mert a betegek vagy gyógyultan távoznak, vagy elnyerik az örök boldogságot, utánpótlás pedig nem lesz, mert a kórházakat katonai parancsnokság alá helyeztem, és a személyzeten kívül senki nem léphet a kórház területére, csak nagyon sürgős esetben, és csak akkor, ha legalább két negatív teszt lesz a birtokukban. A teszteket Kínából importáltuk, garantáltan megbízhatóak, 100-ból legalább 7 darabnál helyes értéket kaptunk, tehát nem kínai gagyik.

Ennek érdekében elrendeltem az országos felmérést 18 ezer teszt elvégzésére, ami szakemberek számításai szerint bőségesen elég a közel 10 millió állampolgárnak, és még a határon túliak is részesülhetnek belőle. Természetesen minden esetben szakértők döntenek minden lépésről, én csak azt mondom meg, hogy mit kell dönteni. A távozott betegek mindannyian saját kérésükre hagyták el a kórházakat, használati utasítással ellátva, mert a gyógyulás sokkal eredményesebb meghitt családi környezetben, az otthon zöld füvének frissen kaszált illatában, mint a kórházak omladozó vakolatú falai között, és még borítékot sem kell csúsztatni az orvos zsebébe...

EGY DOLGOT SZERETNEK BIZTOSAN A VILÁGON, A FOCIT, DE ARRÓL SEM KÉPESEK EGYENESEN BESZÉLNI

444.HU / FOCI 
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2020.05.06. 


Elképesztő helyzet alakult ki: senki sem tudja, hogy igazából újraindulhatnak-e a privát, amatőr focizások az országban és Budapesten. Tízezreket érint, de a kormányzat nem hajlandó válaszolni, az MLSZ se tud semmit, és a jelenség teljesen alááshatja a vírus elleni védekezést.
Egészen extrém, még ennek, a nyilvánosságot utáló kormányzatnak a karrierjében is példátlan időszak kezdődött el hat nappal ezelőtt, múlt csütörtökön, amikor a kormány rendeleteket hozott a vírusügyi korlátozások lazításáról. Az egészen extrém, példátlan dolog az, hogy azóta sem hajlandók elárulni, hogy 

akkor most szabad-e a haverokkal focizni Budapesten és vidéken. 


És ha esetleg igen, akkor milyen körülmények között.

Az abszurd helyzet olyan szituációkat eredményez, hogy miközben Budapesten a napokban előfordult, hogy rendőrök oszlattak fel parkban rendezett kispályás meccset, a 444 tudomása szerint a fővárosban egy rakás helyen a héten újraindul a szabadidős amatőr foci. Miközben a fővárosban amúgy szigorú kijárási korlátozások vannak továbbra is érvényben, csak maszkban lehet tömegközlekedni és boltba járni, a bevásárlást, munkába járást és az orvosi ügyeket kivéve csak egyéni vagy szűk családi körben végzett sportolás végett léphetünk ki egyáltalán az utcára, és naponta ugyanannyian halnak meg koronavírus-fertőzésben, mint jó ideje.

De focizni mégis lehet.

Vagy nem lehet.

Az elképesztő az, hogy még ezt sem lehet, tudni, mert az illetékesek egész egyszerűen nem válaszolnak az erre vonatkozó kérdésekre.

Az egyetlen biztos pont az ügyben, hogy április 30-án megjelent egy vonatkozó kormányrendelet a Magyar Közlönyben, aminek így szól a lényegi része:

1. § (1) Magyarország egész területén

a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható,

b) a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendelkezések akkor is alkalmazandók, ha a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet, illetve a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet eltérően rendelkezik.

Ez első olvasásra akár egyértelműnek tűnhet. Az egyik pont értelmében nézők nélkül eleve szabad sportrendezvényt tartani, a másik meg külön megengedi az amatőröknek, hogy edzzenek, általában minden sportágban, hiszen a szövegben nem szerepel mondjuk olyan korlátozás, hogy a dolog csapatsportokra ne vonatkozna.

De az emberben hamar feltámad a kétely. Mi számít például sportrendezvénynek az amatőr fociban? Egy kiírással, nevezési díjjal induló egyetemi/céges/kerületi bajnokság? És ha nincs nevezési díj? Attól rendezvény, hogy mondjuk van bíró és vezetnek jegyzőkönyvet?

És ha nincs bajnokság vagy kupaformája a dolognak? Rendezvény az, hogy ha egy sporttelepen egy társaság fix időpontra pályát bérel és hetente lejár oda? És ha ugyanúgy jár össze, de nem fizet érte?

Na és mit takarnak a "zárt körülmények"? Biztonsági szolgálatot, jelen lévő rendezőket? Vagy hogy körbekerített helyen szabad csak játszani, réten, melegítőkkel jelzett kapufákkal pedig nem? És mi van a bekerített, de nem zárható helyekkel, mint a parkokban, játszótereken található dühöngők?

Aztán vehetjük a második paragrafust, ami megengedi az amatőr-, szabadidős- és tömegsportcélú edzéseket. A legtöbb szabadidős fociparti lényegében felfogható edzésnek. A felek összejönnek, bemelegítenek, aztán - ahogy a profik edzésein is szokás - két kapura, meccskörülményeket imitálva gyakorolnak. Ez, ha úgy tetszik, igazi edzőmeccs, hiszen tétje nincs, és ha nagyon vezet az egyik fél, menet közben simán elképzehető a csapatok közötti cserebere is.

De ez sem biztos, csak feltételezés, hiszen az illetékesek nem mondják meg világosan, hogy melyik fogalom mit takar pontosan és legfőképp azt nem, hogy mit szabad csinálni...

LETAROLTÁK A FÁKAT A MARGIT KÖRÚTON, A CSODASZARVAS TÉRNÉL, MERT IRODAHÁZ ÉPÜL - KÖLTÉSI IDŐSZAKBAN VÁGTÁK KI A FÁKAT, AZ ÖNKORMÁNYZAT SEMMIRŐL NEM TUDOTT

INDEX
Szerző: HH
2020.05.06.


Kivágták a fákat a II. kerület Margit körút és Rómer Flóris utca sarkán lévő kis parkocskában (Csodaszarvas park) és környékén - tudtuk meg Szőnyi Andreától, aki a szomszédban lakik...

A helyszínről azt írta, a rombolás irtózatos ütemben zajlott, délutánra már csak egy fa maradt a környéken, és a kis csodaszarvas szobor is arrébb lett hányva.

A beszámoló szerint az építkezés miatt most a Margit körút amúgy is nagyon szennyezett környezetének egyetlen parányi zöldterületét szüntetették meg. Délutánra már a Csodaszarvas tér területén is dolgoztak a munkagépek, az összes fát ki is vágták, kivéve egy nagy platánt a téren...

MEGINT DŐLNEK A FÁK: 833 MILLIÓ FORINTÉRT TERVEZNEK SPORTAKADÉMIÁT MÉSZÁROS LŐRINC ÜGYVÉDJÉNEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2020.05.06.


A Postás SE új tornasport-akadémiáját még el sem kezdték építeni Zuglóban, de már így is 1,25 milliárd forintba került az adófizetőknek. Egy friss közbeszerzés keretében a tervezésre 833 millió forintot költ az állam, a projekt előkészítésére pedig 418 millió forintot adott korábban. A sporttelep mellett halomban állnak a kivágott fák, amik az egyesület szerint veszélyesek voltak.

Ez a sportakadémia a zuglói Postás Sporttelep területén fog megvalósulni: ez a Róna utcai központ a zuglói Postás Sport Egyesület otthona. Az építkezés célja, hogy regionális jelentőségű utánpótlás-nevelési sportközpontot hozzanak létre.

A telken található épületek a kiírt pályázat szerint igen rossz állapotban vannak, már nem alkalmasak a funkciójuk betöltésére, így minden létesítményt ledózerolnak. A szebb napokat is megélt sportegyesületet Vörös József vezeti, aki Mészáros Lőrinc ügyvédjeként ismert meg a közvélemény még a 2016-os botrányos földárverések idején...

SZEKÉRTÁBOROKBA MEREVEDETT TÁRSADALOM - BÍRÓ-NAGY ANDRÁS: A MIGRÁNSOZÁSBÓL A JÁRVÁNYKEZELÉS SEM TUDJA KIBILLENTENI A KORMÁNYT

168 ÓRA
Szerző: HERSCHKOVITS ESZTER
2020.05.06.


Orbán 10 – Az elmúlt évtized a magyar társadalom szemével – ez a címe annak a kutatásnak, amelyet a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung megbízásából készített a Závecz Research. Ez eddig a legátfogóbb felmérés arról, hogyan látják a választók az Orbán-kormányzás erősségeit és gyengéit. Kiderült: még a Fidesz-szavazók is erősen kritikusak, de van, ami mégis ott tartja őket a táborban. Bíró-Nagy Andrással, a kötet felelős kiadójával és szerkesztőjével, a Policy Solutions igazgatójával beszélgettünk.

Első ránézésre a kutatásuk cáfolja azt a régóta közszájon forgó tételt, hogy a Fidesz-szavazók azért elnézőbbek a korrupcióval, az egyenlőtlenségekkel és más kormányzati visszásságokkal szemben, mert a többségük – a kommunikációs csatornák beszűkültsége miatt – nem is értesül ezekről. Láthatóan értesültek róla, és van is véleményük, ami sokszor lesújtó.

Ennél azért kicsit árnyaltabb a kép.

Árnyaljuk.

Valóban léteznek a fideszesek körében is kritikus vélemények, sokszor erősek is, de az információhoz való hozzáférés jelentőségét nem becsülném le. Ezt megerősíti, hogy azoknál a csoportoknál a legjobb a Fidesz kormányzásának a megítélése, amelyekről a leginkább feltételezhető, hogy az információkat nem a netről szerzik, hanem abból a nyilvánosságból, amely valóban beszűkült, és ritkábban jelennek meg benne az ellenzéki és más kritikus hangok. Ők az internetet kevéssé használó idősebbek, az alacsonyan képzettek és a községekben élők...

NAGY KÉRDÉS, TUDOTT-E ORBÁN ÉS VARGA KÁSLER KÖRLEVELÉRŐL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.05.06.


„Teljes káosz alakult ki az egészségügyben az elmúlt napokban a szakrendelések, a háziorvosi rendelők és a fogászatok újranyitása körül, de ennél is nagyobb baj, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, csak találgatunk, tapogatódzunk, márpedig az alapvető feltétel – ahogy például az osztrákoknál vagy a németeknél látjuk – a hiteles, korrekt, mindenre kiterjedő nyilvános tájékoztatás” – jellemezte a helyzetet a Hírklikk megkeresésére Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadója. Hozzátette: „de hát tudjuk, hogy az információ maga a hatalom, és Orbán nem fogja kiengedni a kezéből azt”. Az nem világos, hogy Kásler a saját szakállára cselekedett-e vagy sem, de a jelek arra mutatnak, hogy már hatalmi berkekben is elégtelennek látják a miniszter és társai teljesítményét.

„Rég láttam az egészségügyet ennyire áttekinthetetlennek, zavarosnak, sem orvos, sem beteg nem igazodik el ebben a meghirdetett újranyitásban” – fogalmazott Kökény Mihály aki szerint egyszerűen nem világos, hogy milyen szabályok mentén indulhat újra az ellátás. A legfőbb problémát – a szakrendeléseknek, a háziorvosoknak, a kórházigazgatóknak – az éjnek idején, elektronikusan szétküldött, nagyon homályosan megfogalmazott miniszteri levél kreálta. A homályt fokozza az is, hogy a tisztifőorvos ugyancsak némileg ellentmondásosan taglalja az újranyitást. Az egyik nap hozzáad, a másik nap elvesz belőle valamit.

Egy körlevél nem jogforrás!


„De különben is, egy körlevél semmilyen módon nem jogforrás!” – szögezte le Kökény. „Kiváltképpen akkor nem, ha az ellátó rendszer egészét, a betegek sorsát érinti, ekkor nyilvános jogszabályban kell kihirdetni a kötelezettségeket, teendőket” – fűzte hozzá. Feltette a kérdést: ha meg tudják csinálni, hogy naponta X számú rendeletet közzétesznek a Magyar Közlönyben, akkor miért nem tették közzé ezt jogszabályként? Miért egy nehezen értelmezhető, az éj leple alatt, elektronikusan szétküldött körlevélben kell tájékoztatni az érintetteket?”

Gondolja, hogy Kásler Miklós a saját szakállára tette ezt? Hogy, mint egy elszabadult hajóágyú, a kormányfő, a többi kormánytag, sőt, az operatív törzs tudta nélkül intézkedett ilyen módon? – tettük fel a kérdést. „A választ erre nem tudom, de azt látom, hogy soha nem volt ennyire inkompetens az államigazgatás, azt pedig tudom, hogy az EMMI-ből is már rég elmentek a jó szakemberek” – mondta. Mint kifejtette: „maradt a lojális klientúra, a feltehetően sokszor szakértelem nélküli, felkapaszkodó hatalomtechnikusok”. Kökény szerint, egyébként még az sem kizárt, hogy Kásler környezetéből találta ki valaki, hogy egyszerű kommunikációs formaként küldözgessen a miniszter utasításokat éjszaka, elektronikus levelekben.

„Nagy kérdés persze, hogy mit szól ehhez az igazságügyi tárca és a Miniszterelnöki Hivatal, amelyeknek koordinálni kellene az ilyen lépéseket” – vetette fel a volt miniszter. Mint mondja, az sem világos, vajon az ilyen utasítások megfordulnak-e az operatív törzsben. A maga részéről, elképzelhetőnek tartja, hogy csak annyiban foglalkoznak az operatív törzsben vele, hogy eldöntött tény, miszerint május 4-től indulhat majd újra a szakrendelés, a fogászati ellátás és a háziorvosi rendszer, ám a részletek a számukra sem voltak ismertek...

„IDŐSELLENES HULLÁM JÖN, HA NEM ADJUK VISSZA A VÉDEKEZÉS FELELŐSSÉGÉT AZ EMBEREKNEK”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: KOVÁCS TIBOR
2020.05.05.


Ez olyan, mint a világháború, csak ebben az esetben mindannyian egy oldalon állunk – mondta Bill Gates. És tévedett. Rendszeres vendégszerzőnk szerint legalábbis nagyon nem úgy fest, hogy egy oldalon állnánk. Ha nem engedjük az aktívakat dolgozni és élni, könnyen idősellenes indulatok szabadulhatnak el. Sőt: helyenként már el is szabadultak. Kovács Tibor úgy látja, az állam akkor cselekszik helyesen, ha mielőbb visszaadja az aktív nemzedékek kezébe saját és környezetük biztonságának ügyeit – de közben persze segíteni kell azokat, akik idősekkel élnek együtt. A dél-koreai, más ázsiai és a szlovák példák mutatják, hogy a közterületek és egymás megvédésére elég a maszkhasználat általánossá tétele.

A fiatal lány, aki elsőként kitette a hashtaget a Twitterre, azt mondta, sorban állás közben hallotta egy sráctól és megtetszett neki. A #boomerremover nagyon gyorsan 700 ezer lájkot kapott, pár napon belül 65 ezer tweetben tűnt fel. Ez lett a koronavírus beceneve nyugati fiatalok között. Magyarul körülbelül annyit tesz, hogy „öregeltakarító”. Az ezredforduló generációja elkezdte platformjain, a Tik-Tokon, az Instagramon és Twitteren használni. Poénnak elég súlyos olyan helyzetben, amikor a járvány több mint 200 ezer áldozatának körülbelül 90 százaléka a 70 év fölöttiek közül kerül ki. A fiatalok ezzel egy éven belül immár a második támadást intézik az idősebb nemzedék felé: 2019 elején a globális felmelegedés miatt aggódók az „OK boomer” (azaz: „oké, öreg”, amin az értették, hogy jól van, öregek, csak dumáljatok, minket ez nem érdekel) hashtaget használták, amit a Greta Thunberg által szimbolizált generáció teljes mellszélességgel fel is vállalt. „Az idősek nem értik a világot, ósdi elveik pedig elveszik a mostani generációk jövőjét.” A dolog külön pikantériája, hogy a boomerek a ’68-as generáció tagjai, akiknek a szlogenje annak idején a „ne bízz senkiben, aki elmúlt 30 éves” volt.

A jelenlegi helyzetben azonban, amikor a vírus elleni védekezés valóban elveszi a jelenünket és a közeljövőnket, a „boomer remover” egészen máshogy cseng. Az egyre jobban látható gazdasági következmények nap mint nap súlyosabbak. Az Egyesült Államokban 3,5 százalékról 22 százalékra ment fel a munkanélküliség rövid idő alatt. (Utóbbi adat forrása ez az ábra. Látható, hogy április harmadik hetéig több, mint 30 millió ember vesztette el az állását. Nem mindegyikük jelent meg a munkanélküliként, „csak” inaktívává vált.) Az EU a második negyedévben különböző becslések alapján 35 százalékos GDP-csökkenést lesz kénytelen elkönyvelni. Az olajtermelő országok bevételei nullára csökkentek, Afrikában közel kerültünk egy hosszú ideje nem látott éhínséghez: azzal pedig újabb polgárháborúkhoz.

Amikor a karantén végén felélt megtakarításokkal, munka nélkül az emberek kijönnek otthonaikból és szembesülnek a romokkal, az elkeseredett, munka és jövő nélküli fiatalok közül sokan fel fogják tenni a kérdést: megérte, hogy megmentsük a 70 felettieket és elvegyünk a fiataloktól jó néhány értékes évet?
...