2019. augusztus 25., vasárnap

RÁADÁS: SZTEVANOVITY ZORAN - ESKÜVŐ FT. TOMPOS KÁTYA

YOUTUBE
Szerző: Zorán
2014.10.13.  Zorán a barátaival osztotta meg
  Budapest Sportaréna színpadát 2014. 
  február 8-án...

  Az est folyamán Zorán sorban a színpadra 

  szólítja vendégeit: Gerendás Pétert, Kern    
  Andrást, Tompos Kátyát, Váczi Esztert,    
  Bródy Jánost, Hegyi Barbarát, Bíró Esztert, 
  Rúzsa Magdit, Sztevanovity Dusánt és 
  Presser Gábort...

RÁADÁS: TOMPOS KÁTYA ARCKÉP (1. RÉSZ)

ECHO TV
Szerző: KADARKAI ENDRE
2015.07.20.  Tompos Kátya ArcKép (1. rész)

RÁADÁS: TOMPOS KÁTYA ARCKÉP (2. RÉSZ)

ECHO TV
Szerző: KADARKAI ENDRE
2015.07.20.  Tompos Kátya ArcKép (2. rész)

RÁADÁS: TOMPOS KÁTYA ÉS HRUTKA RÓBERT KONCERTJE

KIVÁLÓSÁGOK KLUBJA MKB
Szerző: TOMPOS KÁTYA, HRUTKA RÓBERT
2016.02.04. 


  Tompos Kátya és Hrutka Róbert koncertje 
  - Keresztül Európán 

  Közreműködik: Táborszky Bence (trombita) 

  A felvétel a Kiválóságok Klubja karácsonyi 
  rendezvényén készült 2015. december 15-  
  én.

RÁADÁS: KERESZTÜL EURÓPÁN (LIVE AT MÜPA BUDAPEST)

MÜPA BUDAPEST
Szerző: TOMPOS KÁTYA
2017.04.19.  Keresztül Európán 
  (Live at Müpa Budapest) 


  A koncert felvételének időpontja 2014. június 
  9.

SZABAD SZEMMEL - EURÓPA ISMÉT A NEMZETI BEZÁRKÓZÁS FELÉ TART - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.08.25.


Spiegel 

Európa válságban van, és ahelyett, hogy összenőne, ismét a nemzeti bezárkózás felé tart. Ezért a lap szerint fel kell tenni a kérdést: elképzelhető-e egy újabb háború a földrészen? Erre első megközelítésben az a felelet, hogy pillanatnyilag semmi sem indokolja a pánikot, ám ha még rosszabbra fordulnak a dolgok, akkor meg kell nézni, mi lehet a végállomás. Mármint hosszú távon. Éppen 80 éve kezdődött a 2. világháború, amely mindent megváltoztatott. De az volt egyben az a pillanat, amely elvezetett ahhoz, hogy a kontinens szakítson azzal a régi kényszerűséggel, miszerint a versengés előbb-utóbb fegyveres összetűzésbe torkollik az államok között. Hogy azután ez így lett, abban fontos szerepet játszott a megrázkódtatás, hiszen addig még sosem látott a világ ekkora háborút. A nyugati politikusok a megfelelő következtetést vonták le belőle, a kontinens nyugati fele kezdett lassan összenőni. Viszont a béke érdekében a Keletet átengedték a Szovjetuniónak. De a béke mindmáig fennmaradt. A további viszályok regionális keretekre korlátozódtak. Ám amikor javarészt eltűntek a színről azok a vezetők, akik maguk is átélték a háború borzalmait, újra teret nyert a nemzeti gondolat, sőt előretörőben van. A pénzügyi és menekültválság súlyos károkat okozott az európai szolidaritás eszméjének. Nem a határokat kérdőjelezik meg, hanem a nyitott határokat. Jelenleg nyomás alá került a liberális demokrácia, pedig úgy tűnt, hogy az az európai konszenzus alapja. Magyarországon már meg is szűnt, Lengyelországban alig-alig létezik. Az olaszoknál veszély fenyegeti és sok más helyen a jobboldali-populista pártok kihívást jelentenek a rendszerrel szemben. Az EU-n belül első ízben tűnik úgy, hogy lassanként két modell vetélkedik egymással: a liberális demokratikus, illetve a tekintélyelvű. Ez pedig a múltban kedvezett a háborúknak, lásd, amikor a fasizmus állt szemben a demokráciával. Napjainkban előfordulhat, hogy egy autokrata állam Kínával szövetkezik és akkor már nem lesz érvényes az a szabály, hogy a demokráciák egymással nem hadakoznak. 

A kommentár nem csupán a magyar nép iránti elismerésként tartja fontosnak, hogy Merkel és Orbán közösen ünnepelte a Páneurópai Pikniket, amely azután. 3 évtizeddel ezelőtt beharangozta a Vasfüggöny leomlását, és így az egész keleti tömb végét. A két politikust 2015 óta szívélyes ellenségesség köti össze, miközben a házigazda az illegális migránsok elleni bezárkózást testesíti meg, ideértve új határkerítéseket, valamint a társadalom átépítését illiberális demokráciává. Bármennyire is paradox az utóbbi fogalom. Ezzel együtt a kancellárnak el kellett zarándokolnia a helyszínre, Főhajtásként a magyar nemzet és akkor reformpolitikusai előtt. A látogatás egyben gesztus volt a merev házigazda számára, akinek pártja továbbra is az EPP tagja. Az elemzés idézi Kiszelly Zoltán politológust, miszerint a Visegrádi Csoport tagjai már a menekültválság előtt úgy érezték: nem egyenrangú félként kezelik őket az EU-ban. Ám a csalódás semmiképpen sem igazolja Magyarországon és más államokban a hatalmi ágak szétválasztásának megszüntetését, a tudomány és sajtó szabadságának felszámolását. Viszont jelzi, hogy a milliónyi menedékkérő beözönlése mélyebb problémákat hozott a felszínre, és hogy hiába oldanák meg a bevándorlással összefüggő vitát, attól még megmaradnak a keleti tagok integrációja során elkövetett hibák. Merkel útját lehet úgy értékelni, hogy az a kedélyek csillapítását szolgálta az EP-választásokat kísérő összetűzések után. A bibliai tanítás értelmében: ha megütöd a bal orcámat, odatartom a jobbot is. Amúgy a vendég ugyan az eseményen közös értékeket emlegetett, de ha abban sincs egyetértés, hogy a liberális demokrácia adja a közös társadalmi modellt, akkor talán egyedül csak a várt életszínvonal-emelkedés magyarázza a belépést. Ezzel együtt jó volna, ha a nyugati elit világossá tenné, hogy számára a Kelet több mint kibővített piac és olcsó munkaerőforrás. Mindehhez azonban a Soproni Pikniknek semmi köze sem volt...

„NEM BAJ AZ, HA VALAKI NEM CIGÁNYKÉNT CIGÁNY ALKOTÁST KÉSZÍT. AZ A NEM MINDEGY, HOGY EZT HOGYAN TESZI”

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: DÖBRÖNTE ANNA
2019.08.25.


A Független Színház egy olyan társulat, amiben romák és nem romák is együtt dolgoznak azon, hogy valami értéket hozzanak létre és eloszlassák a cigányokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat. Balogh Rodrigóval, a társulat művészeti vezetőjével beszélgettünk a Független Színház tevékenységi köréről és a roma színjátszás itthoni helyzetéről.

Mi a célja a munkájuknak?
– Mi pont azt mutatjuk meg, hogy Európában él jó pár olyan roma, akinek volt lehetősége tanulni és az értékeik, valamint a kihívásaik közösek a többségi társadalommal. Ráadásul nem csak hogy képesek erről beszélni, hanem még újat is tudnak mutatni, ami értékes lehet a többi ember számára. Így a cigányok nem csak áldozatként vagy negatív szereplőként jelennek meg, hanem aktív, európai polgárként. Ezzel eloszlatjuk a sztereotípiákat – ami úgy gondolom napi szintű feladatunk –, másrészről pedig egy pozitív képet tudunk kialakítani a cigánysággal kapcsolatosan.

Tartanak Roma Hősök workshopot az egyetemistáknak, gimnazistáknak, de az sem ritka, hogy fesztiválokra – többek között az idei Ördögkatlan fesztiválra is – elviszik ezt a programot. Mi történik egy ilyen kurzuson?
– Ez egy nagyon hosszú műhelymunka: alsó hangon háromórás, de igazából négy, hogyha valódi élményt akarunk okozni. Eltérő, hogy egy közeg mennyit kér ebből: mi elég rugalmasak vagyunk, tudjuk úgy alakítani, hogy az kényelmes legyen bármelyik csoport számára. Régebben vegyes fogadtatásban részesültünk, de szerencsére most már ez nem így van: mindenütt osztatlan sikert aratunk. Az első részben a résztvevőknek – a származásuk nem számít – négy eltérő színdarab egy-egy részletét vetítjük le. Azután közösen beszélgetünk arról, hogy mi az, hogy hős – hiszen a színháznál, a drámában mindig a hős a központi figura. Az ő döntéseiből, felelősségvállalásából, de még az elbukásából is sokat tanulhatunk. És persze egy drámai hős esetében az sem árt, ha valamilyen változást hoz a szűkebb-tágabb környezetében – ezt is érdemes megnézni. A foglalkozások második részében elkezdjük megfogalmazni önmagunkat. Mikor voltam én mások számára hős? Mikor volt az? Ki az én hősöm és miért? Ezek olyan kérdések, amelyek mindannyiunkat érintenek. Ahogy egy csoport tagjai megosztják egymással ezeket a történeteket, az nem csak terápiás jellegű lehet, hanem mindig euforikus is. A történeteket kreatív módon is feldolgozzuk: van aki ír, más meg videót készít, vagy éppen színházi jelenetet csinál – attól függ, hogy mihez van kedve egy csoportnak. Mi trénerek ehhez mindig igazodunk, tiszteletben tartjuk, hogy milyen formában akarják feldolgozni a saját történeteiket. Ezek az alkotások aztán felkerülnek a Roma Hősök blogra, ahonnan jó sok ember tud tovább inspirálódni. Rengeteg történet született. Ebből írtunk is egy színdarabot, amit elő szoktunk adni (Kaméleonlány címen – a szerk). Az előadás utána ismét bekerült az oktatási vérkeringésbe – ez a legnagyobb büszkeség számunkra.

Mit kaphat az ember egy ilyen foglalkozástól?

– Azt gondolom, hogy a cigányokat ez a munka megerősíti abban, hogy lehetnek aktív és változást hozó emberek az életük során. A nem cigányokat pedig nagyon jól érzékenyíti. Mert nem egy áldozati narratívát mutatunk, hogy „Jajj szegény cigányok, milyen rossz nekik!”, hanem pont azt, hogy a cigányok is aktív, cselekvő emberek, akik ugyanúgy tesznek a holnapért, mint bárki más, csak eltérőek a szintek. Nagyon fontos, hogy aki eljön a workshopjainkra az biztonságban érezze magát, mi igyekszünk is megteremteni ezt a légkört. Ez megnyit az emberekben egyfajta csatornát, és így elmesélnek olyan történeteket, amikről ők maguk sem gondolták volna, hogy el fogják mondani bárkinek. Sőt tovább megyek – lehet még csak nem is érezték úgy, hogy a történetük elmesélésre méltó. Mindez a befogadókra is hat. Van egy olyan mondás, hogy „Mindenkinek van egy olyan sztorija, ami méltó arra, hogy azt mások tovább meséljék.” Mi is ebben a szellemiségben dolgozunk, és pont az a lényege az ilyen történeteknek, hogy abból erőt gyűjtsenek, inspirálódjanak az emberek...

BALAVÁNY: EMBERGYŰLÖLŐ ÁLLATBARÁTOK

HVG ONLINE
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2019.08.25.


...Ebben az össznépi őrületben az állat személlyé válik, „akit” „kivégeznek”, „akiket” „bestiálisan meggyilkolnak”, a hírek címsorai és a cikkek alatt burjánzó hozzászólások szerint. A kutya például családtag, idézőjel nélkül. Tele van kutyával-macskával az összes város, de csak elvétve esik szó arról, hogy a házikedvenc-tartásnak borzalmasan nagy az ökológiai lábnyoma (s emiatt vaskosan hozzájárul a klímaváltozáshoz), arról meg végképp hallgatni illik, milyen fertőzéseket kaphat tőlük a gazdi, vagy a szomszéd gyereke.

Nem arról szólnak a trendi életmódtanácsok, hogy ha nem muszáj (és miért lenne muszáj?), ne tarts állatot a lakásban, és persze, senkinek eszébe sem jut rendeletileg szabályozni a létszámukat, hisz a tulajdonosok sokan vannak, és ölni tudnának a kedvencükért. A főárambeli, mélységesen ostoba életmódtanácsok arról szólnak, hogy vidd be a hálószobádba, és aludj egy ágyban a kutyussal, mert az pozitív rezgéseket hoz mindkettőtök álmába. És hogy tök ari, ha a macskád naphosszat az étkezőasztalon heverész és belezabál a kajádba.

Máig sem ismerjük, pontosan hányféle, emberre veszélyes kórokozót hordoz egy mégoly gondosan tartott kutya vagy macska, csak azt tudjuk, hogy sokat.Az ilyen igazságok persze kényelmetlenek, és az ilyen kutatások népszerűtlenek. A régebbi, e tekintetben normálisabb társadalmak is tartottak kutyát-macskát, de az állat és az ember életterét rigorózusan elkülönítették, valamint senkinek nem jutott eszébe puszilgatni egy kutyát.

Amúgy persze, ezek klassz állatok, én is bírom őket a maguk helyén, mondjuk falusi vagy kertvárosi porták őrzőjeként. De a túlzott, felelőtlen, tudás helyett mítoszokon és frusztrációkon alapuló kutya- és macskatartás a közegészségügy egyik időzített bombája. Ráadásul a kutya meg a macska fétis, társpótlék egy elmagányosodó társadalomban, ahol az öngyilkosságok vezető oka az ún. szeparációs szorongás, ahol még a családtagok is egymásnak háttal élik az életüket. Van, aki a kutyájával beszéli meg a problémáit, mert képtelen emberekkel normális kapcsolatot létesíteni.

Az a bizonyos harmónia

A társadalmunk egy perverz, zoofil és egyben önpusztító ideológia rabja. Mind ismerjük a romantikus- ezoterikus elbeszélést arról, hogy minden élőlény egyenlő értékű. Hogy úgynevezett harmóniában kell élni az úgynevezett természettel. Mint az „aranykorban”, a gyűlölt és átkozott emberi civilizáció előtt. Mert az állatok épp olyan csodálatos teremtmények, mint mi vagyunk.

A légy a klaviatúrámra száll. Közönséges házilégy (musca domestica). Szép szivárványos, aranyszínbe hajló a szárnya, nyilván nőstény példány. Nem értem, az Úr miért teremtett legyet, de a maga nemében csakugyan remekmű, ha csak az összetett szemre gondolunk is: szemenként nem egy lencséje van, hanem sok, és mind külön fókuszálja a fényt. A testtömegéhez képest az ereje is elképesztő. Viszont a kártevőpotenciálja sem semmi. Elsősorban szart és dögöket szokott szívogatni, aztán rászáll a kezünkre, arcunkra, kajánkra. Több száz bacilusfajtát cipel magával, és több tucat különböző betegséget terjeszt, köztük olyanokat, mint a tífusz, a vérhas, vagy a kolera. Na, hess innen. Bárcsak én is így tudnék repülni.

A radikális állatvédőknél már nem is csupán egyenrangú és azonos értékű az ember minden lénnyel, az ostoros egysejtűtől az őzikén át a jegesmedvéig, hanem alacsonyabb rendű náluk. (Ez a pont az, ahol tényleg elveszítem a hidegvérem.) Mert az állat nem teszi tönkre a bolygót, na ugye. Nem öl élvezetből. Vigyáz a környezetére. Az állatok sokkal összetartóbbak, mint mi, emberek vagyunk. Intelligensebbek is, csak sajnos nem értjük a nyelvüket. Az állat nemes, tiszta, jólelkű és cuki, ősi titok, egy darab eleven természet, valami az elfeledett igazságból, egy kis emlékeztető arról, honnan is jöttünk...

VAN EGY ORSZÁG, AMI EGYSZER MÁR LESZOKOTT AZ OLAJRÓL, MÉGSEM OMLOTT ÖSSZE

INDEX
Szerző: DOMSCHITZ TAMÁS
2019.08.25.


- Ha olyan szinten akarjuk tartani a globális felmelegedést, ami még nem jár a Föld ökoszisztémájának, és ezzel együtt az emberi civilizációnak az összeomlásával, akkor mihamarabb le kell állni a fosszilis energiahordozók égetésével.

- De hogyan tudnánk ezt megtenni? Milyen formában kellene átalakítani úgy a társadalmunkat, hogy az elviselhető legyen az embereknek? Ha ezekre a kérdésekre keressük a választ, akkor érdemes megvizsgálni Kuba "különleges időszakát" a kilencvenes évek első felében.
- A karibi ország a Szovjetunió megszűnése után hirtelen arra kényszerült, hogy nagy mennyiségű olaj nélkül működjön, így olyan radikális, zöld fordulatot hajtott végre Castro diktatúrája, aminek a hatását ma is érezni az országban. A kubai válságkezelés tanulságos lehet a jelenkori, karbonsemlegességre törekvő demokratikus országok számára is.

Az 1990-es évek elején a kubai importnak közel a háromnegyede a Szovjetunióból valamelyik régiójából származott, elsősorban a mai Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területéről. A legfontosabb behozatali cikk a kőolaj volt. Voltak évek, amikor több olajat küldtek az országba annál, mint amennyit végül Kuba felhasznált, átlagosan évi 10 millió tonna olajról volt szó. Cserébe Kuba csak kevésbé értékes nyersanyagokat tudott exportálni, jellemzően cukrot, citrusféléket, dohányt és nikkelt. A nyolcvanas évek végére a kubai gazdaság teljesen a szovjetektől függött, a közép-amerikai ország gazdaságát a kommunista szövetségestől érkező, a világpiaci ár alatt megvásárolt üzemanyag hajtotta.

EGÉSZEN A SZOVJETUNIÓ 1989-BEN KEZDŐDŐ, MAJD A TAGORSZÁGOK 1991-ES SZÉTVÁLÁSÁVAL BEFEJEZŐDŐ ÖSSZEOMLÁSÁIG, AMIKOR A TÖRTÉNELEM HIRTELEN ELVÁGTA AZ OLAJCSAPOT.

Az olajimport 90 százaléka eltűnt. A benzin a kubai emberek számára gyakorlatilag egyik napról a másikra elérhetetlenné vált, és a fejlett, iparosított, kőolajszármazékokon alapuló mezőgazdasági termelés óriási bajba került...

KENTERBE VERTÉK A SZUPERÁLLAMPAPÍRT FÉL ÉV ALATT A NYUGDÍJPÉNZTÁRAK: MÁR MOST MEGVAN AZ 5%

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2019.08.25.


A friss adatok szerint az önkéntes- és magánpénztárak már az első félévben közel vagy több mint 5%-ot hoztak tagjainak, ezzel meghaladva a MÁP+ által ígért évesített 4,95%-ot. Érdekes módon a második negyedévben az önkéntes kasszák teljesítménye felülmúlta a magánpénztárakét, előbbiek portfóliójában a készpénz és a befektetési jegyek állománya nőtt meg jelentősebben.

Bár jól teljesítenek idén, a taglétszám csökken


Hiába az idei jó befektetési teljesítmény, az önkéntes pénztárak taglétszáma a második negyedévben is csökkent az MNB friss adatai szerint. A tagok száma a második negyedévben 1,12 millió főt tett ki, egy év alatt ez több mint 1,5%-os visszaesést jelent a létszámban, havi alapon pedig 0,6%-os csökkenést...

EGYRE LÁTVÁNYOSABBAN TÖRNEK BE MAGYARORSZÁGRA A CSEH SZUPERGAZDAGOK

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2019.08.25.


Pár hete írtunk a lengyel gazdaság magyarországi térfoglalásáról. Lengyelország tíz éve még a kilencedik volt a Magyarországra legtöbbet exportáló országok között, mára viszont fellépett a harmadik helyre. A tíz legnagyobb lengyel érdekeltségű cég négy év alatt megduplázta árbevételét. A bevásárlóközpontokban rendszeresen találkozhatunk olyan lengyel termékekkel, mint a CCC, a Reserved vagy a Zubrowka.

Egy átlagos vásárló számára kevésbé lehet érzékelhető a cseh termékek jelenléte, az itteni cseh érdekeltségek azonban jóval jelentősebbek a lengyeleknél. Csehország lakossága alapján hiába negyedakkora, mint Lengyelország, a legalább egymilliárdos árbevételű magyarországi cégek között mégis közel kétszer annyi cseh érdekeltségű van, mint lengyel (89 vs. 51).

A tíz legnagyobb cseh vállalat forgalma nagyjából kétszer akkora, mint a lengyeleké*. Ráadásul az itteni cseh érdekeltségek között nem vettük figyelembe a legjelentősebb ilyen céget, a tavaly 170 milliárd forintos forgalmú Telenort. Ennek az az oka, hogy a leggazdagabb cseh, Petr Kellner – aki a világ 73. leggazdagabb embere a Forbes szerint 15,5 milliárd dolláros vagyonával – egy holland cégen keresztül tulajdonolja a Telenort...

A FELSŐ TÍZEZER TERMELI ÚJRA MAGÁT, KÖZPÉNZEN…

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2019.08.23.


Úgy vélem, a jelenlegi magyarországi kormány álságos és hazug intézkedései között a legundorítóbb, amit a gyerekekkel – és persze egyúttal a magyar családokkal – művel.

Miközben tele van az ország mosolygós, fiatal párokat mutató plakátokkal, a kormány segítségét ígérő szlogenekkel, helyzet az, hogy 2010 óta jelentősen csökkent a minden gyermeknek járó normatív támogatás – vagyis a családi pótlékra fordított költségvetési kiadás, aközben immár 360 milliárd forint körül (2017-es adat) költünk ún. „családvédelmi kiadásokra”. A családi pótlék összege 2008 óta – vagyis 11 éve változatlan.

Eközben a mintegy 1,8 millió magyar gyerek közül minden harmadik szegénységben él, minden ötödik pedig a szegénység által súlyosan deprimált körülmények között. (Ez annyit jelent, hogy konkrétan éhezik, és a legszükségesebb ruházattal sem rendelkezik.) Az Unió tagállamai közül csak Görögországban, Romániában és Bulgáriában rosszabb a gyerekek helyzete.

Bár nyilván folyamatosan szükség van a szociális rendszer módosítására, ami ebben az ügyben Magyarországon 2010 óta történik, gyomorforgató. Civilizált államokban természetes, hogy a költségvetésből a közösség támogatja elesettebb, hátrányba került tagjait – főképp a maguk érdekeiért kiállni képtelen gyermekeket, és az őket nevelő családokat.

Szociológusok ”perverz újraelosztásnak” nevezik azt a metódust, amikor a közös pénzekből a regnáló hatalom nem a rászorulókat támogatja, hanem klientúrát épít a maga számára.

Legyünk igazságosak: a korábbi kormányok sem tudtak maradéktalanul megbirkózni a feladattal. „Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli újra magát, közpénzen.” – mondta 2006-ban az akkori miniszterelnök. (Az idézet az őszödi beszédből való.)

A helyzet azóta számottevően romlott: ma már nemcsak „újratermeli” magát a közpénzen a felső-középosztály, hanem elszívja a forrásokat, lehetőségeket a szegényebbek elöl. Esélyt sem ad arra, hogy egy alacsonyabb státuszú család leszármazottja előbbre jusson. Holott a „családtámogatásra” fordított összegek évről-évre nőnek a költségvetési tételekben. Csakhogy a ma már 400 milliárd forintot közelítő összeg nem a rászoruló gyerekeknek jut...

ELFOGADJUK A MELEGEKET, AMÍG LÁTHATATLANOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALASSA TAMÁS
2019.08.24.


A magyarok kétharmada szerint fontos, hogy megtanuljuk elfogadni a homoszexualitást, és majd' ugyanennyien vannak azok, akik szerint szabályosan nagyszerű, ha a melegek felvállalják a másságukat. Minden második ember szerint károsak a nyilvános megjelenés elleni politikusi felszólalások. Eközben 55 százalék szerint veszélyes, ha a homoszexualitást természetesnek tekintjük, az emberek egynegyede nem is engedné a gyerekét meleg pár által nevelt gyerekkel barátkozni. Homoszexuális legyen a talpán, aki mostantól tudja, mit vár el tőle a társadalom.

Az sem volna furcsa, ha a melegek azt gondolnák, még jó néhány kilométert érdemes lesétálniuk vagy egy kamion platóján végigtáncol­niuk az elfogadó és vidám Pride-felvonulásokon addig, amíg az ország kideríti, mit is gondol róluk valójában. De akár azt is gondolhatják szabad szellemmel, hogy senkinek semmi köze a nemiségükhöz, és nem is állnának távol az igazságtól: ők sem foglalkoznak a heterók nemi életével, az övék miért érdekes másnak? A Publicus Intézet a Népszava felkérésére készített friss kutatása segít eligazodni – de aki akarja, annak rendesen eltévedni is – a társadalmi néplélek útvesztőiben, ott és akkor, ahol és amikor karikás ostoros képviselő üzen hadat egy nagy kólás cégnek, és a köztelevízió jól fizetett műsorvezetője propagálja, hogy a homoszexualitás betegség. Sokak félelme szerint: soha ne tartsunk ott, hogy kötelező legyen meggyógyulni is belőle, amint a libera­lizmusból is, ami – mint azt néhai szabadelvű kormányunktól tudjuk – szintén nemzetvesztő eltévelyedés. 

Nagyot ment a Coca-Cola az ölelkező és mosolygó leszbikusokat és homoszexuálisokat mutató nyári elfogadáskampánnyal, amit jelentős részben Boldog István parlamenti képviselőnek köszönhet. A fél világsajtót bejárta a hír, amikor a fideszes honatya könyörtelen bojkottot hirdetett a multinacionális cég termékei ellen. A 444.hu szemlézése alapján a Guardiantól, a CNN-ig, az NBC Newstól, a Reutersig számos média járt a tökös magyar politikus akció­jának csodájára. A Fidesz ugyan nem fokozta a kommunikációs tér kétes kimenetelű eluralását totális egyetértéssel (szabad országban az iszik kólát, aki akar), de több mé­dium megemlékezett egy közjogi méltóság tavaszi gondolatairól. Kövér László mondta még májusban, hogy erkölcsi értelemben a pedofíliá­hoz hasonlít, amikor a homoszexuális párok gyereket akarnak örökbe fogadni, és szerinte még a normális homoszexuálisok is tudják, hogy ők nem egyenrangúak. 

Mindehhez, és a világ minden táján valamennyire biztosan megosztó téma jellege miatt nem csoda, ha a társadalomban a megítélés széles spektruma megjelenik a homoszexualitással szemben. Tükröződik ez a Publicus Intézet augusztusi mintavételében is, melyet a teljes felnőtt lakosságot reprezentáló 1001 válaszadó telefonos megkérdezése alakított ki. Pulai András stratégiai igazgató annyiban árnyalta a számok mögötti képet – és ezt a Népszava csütörtöki első részközlése is említette –, hogy soha, semmilyen témában nem találkoztak ennyi válaszmegtagadással (még egy választási kampány legrázósabb időszakában sem). Ez alapján feltételezhető, a homoszexualitást zsigerien elutasító rétegek részben kimaradtak a felmérésből, amivel sokkal sötétebb képet kaptak volna...

ISKOLAKEZDÉS NÉMET MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Edit
2019.08.25.


Már csak napok kérdése és Magyarországon is megkezdődik az iskola. Németországban már meg is volt az első tanítási nap, nézzünk hát körül kicsit arrafelé!

Annál inkább, mert Edit gyermekei iskolások, így első kézből számol be arról, milyen is egy német suli. Ráadásul nem csak előre, de kicsit vissza is tekint, miközben az iskolai hétköznapok apró érdekességei is kiderülnek
.

„A giminek, ahová a lányok járnak, van egy saját határidőnaplója, amiben minden fontos adat szerepel, naptár, események, szünetek, tanárok névsora, iskola alaprajza, menekülési útvonal, telefonszámok, tehát minden ami hasznos, benne van.

A diákok panaszkodni kezdtek, hogy nem szép a borító, illetve unalmas, hogy mindig egy fotó van rajta, ezért a tanárok eldöntötték, hogy a tanulók tervezhetik meg a borítóképet, egy pályázat keretében.

A diákok készítenek egy rajzot, fotót, festményt, ki mit szeretne, majd azt beküldik egy bizottságnak, a bizottság választ a legjobbak közül 3 darabot, és a 3 közül az iskola tanulói szavazással döntik el, hogy melyik művet szeretnék látni a borítón.

Nagyobbik lelkesen neki is állt, és a telefonján egy rajzoló program segítségével, az ujjbegyével megrajzolta azt a képet, ami szerinte passzol az iskolához. Ez egy elég érdekes technika, mivel sokszor nem látja egyben a képet, csak pár mm-es részletet, őszintén megmondom, fogalmam sincs, hogy hogyan is tudja ezt megcsinálni, de tudja. A suli kabalaállatai, a két mexikói axolotl adták nagyobbiknak az ihletet.

Első körben a tanárok kiválasztottak a rengeteg pályamunka közül hármat, majd a diákok szavaztak, hogy a három közül melyik munka kerüljön a borítólapra. A szavazás név nélkül ment, tehát a szavazók nem tudták, hogy melyik képet ki készítette.

Nagyobbik még az osztálytársainak sem árulta el, hogy az ő munkája bekerült az első háromba, és lehet rá szavazni, jó, a tesója tudta, meg néhány közeli barát, de tényleg nem sokan.

Elég sokáig tartott mire kihirdették az eredményt, de nagyobbik nyert, pontosabban szólva elfelejtették kihirdetni, de nagyobbik rákérdezett, és így végre kihirdették. A suliban hangosbemondón keresztül jelentették be a győztest, amit nagyobbik nem hallott jól, mivel zaj volt az osztályban, így onnan tudta meg, hogy nyert, hogy a többiek mondták neki.

Hihetetlenül boldog volt, és mi meg még boldogabbak. Azóta már ki is osztották a gyerekeknek a megrendelt példányokat, de sajnos nem sikerült pluszt beszerezni, mert még a pályázat előtt le kellett adni a rendelést, hogy ki hány darabot kér.

Remélhetőleg valamennyire épségben marad majd nagyobbik példánya, hogy eltehessük emlékbe. Év végén a záróeseményen ki is hívták a színpadra és kapott jutalmul egy tábla csokit, a többiek megtapsolták, kisebbik és bandája pedig még fütyült és kiabált is.

Kisebbik inkább más területeken éli ki a kreativitását, még mindig tanul gitározni, és állítása szerint ezt soha nem is fogja abbahagyni, valamint szerencsére a fogszabályzója ellenére sem kellett abbahagynia a trombitázást.

A fogszabályzó feltétele után újra kellett tanulnia a technikát, majd most egy szájsebészeti műtét után ismét újra kellett tanulnia a technikát, mondja, hogy fáj, de kibírja, és állítása szerint a trombitázást sem fogja soha abbahagyni, de ez majd kiderül, mert a most következő tanévben még tudják bérelni a hangszert, de utána már meg kellene vásárolni, és egy trombita nem olcsó dolog, egyelőre még megfontolás tárgyát képezi a vásárlás mibenléte.

Ha már hangszer, kisebbik jelentkezett a kórusba is, ahol mi mást is csinálhatna, mint énekel. Itthon is. Mindig. Állandóan. Hangosan. A fürdőszobában is, olyan hangerővel, hogy ha ő fenn tusol az emeleten, mi még simán halljuk a nappaliban. (...)

Ami szintén újdonság, hogy elkezdett járni a Poetry Slam szakköre, ez szintén nagyon jó önkifejezési forma, a gyerekek maguk írják a szövegeket, és adják elő, az élet nagy dolgairól, hogy mi a véleményük, mit hogy látnak. (…)

A Poetry Slam kapcsán már kétszer jártak Berlinben, versenyen is vettek részt, illetve egyszer csak nézők voltak. Kisebbiknek olyannyira megtetszett a műfaj, hogy idén is járni fog.”

A teljes posztot rengeteg más érdekességgel itt találjátok...

KIK A FELELŐSÖK?

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
Szerző: JABLONCZAY TÍMEA
2019.08.23.


Pető Andrea: Láthatatlan elkövetők. Nők a magyarországi nyilasmozgalomban. Jaffa Kiadó, Budapest, 2019, 288 oldal, 3490 Ft

Pető Andrea könyve mind forrásanyagában, mind elméleti megalapozottsága, szerkezete, módszertana, argumentációja tekintetében újdonságokat tartogat az olvasó számára. Az eseménytörténet leegyszerűsítő narrativizálása helyett valami egészen mást csinál: tanúvallomásokat, periratokat, túlélőkkel készített interjúkat, korabeli sajtóanyagot és fényképeket elemez, egyenes vonalú történeti elbeszélés helyett magyar történettudományi munkához képest szokatlan és újszerű módon a túlélők és elkövetők nézőpontjait, narratíváit egyszerre közli. Feltűnő az is, hogy újra-meg újra visszatér a kiindulópontra, mintha koncentrikus köröket írna egy megsemmisítő tapasztalat, ártatlan emberek halála körül.

Mitől volt oly vonzó számos nő számára a szélsőjobboldali politizálás Magyarországon a negyvenes évek elején? Kiknek és miért imponált a zöld selyemblúz, a gyönggyel kirakott nyilaskeresztes bross, gyűrű és nyilas egyenruha, mi volt a nyilaspárt ajánlata nők sokasága számára? Pető Andrea, a társadalmi nemek tudományának egyik legfontosabb hazai képviselője legújabb könyvében Magyarország újkori történelmének legsötétebb, és leginkább elhallgatott fejezetével foglalkozik: a magyar holokauszt női elkövetői felé fordul. A nyilas egyenruhába bújt nők ugyanis nemcsak Szálasinak hímeztek zsebkendőt, hanem egy erőszakszervezet bűvkörébe kerülve maguk is segédkeztek a gaztettekben és/vagy saját kezűleg hajtották végre azokat...


AKI EZT ÍGY KITALÁLTA, VAGY SÍKHÜLYE VOLT, VAGY A FIDESZ VÁLASZTÁSI GYŐZELME ELLEN DOLGOZOTT

HÍRKLIKK
Szerző: LOVÁSZ PÉTER
2019.08.25.


...A rezsiutalvány kiosztásának időzítése remekül sikerül, éppen a választások előtti pillanatban érkezik a suska. Szép kerek summa, megmozgatja a nyugdíjas fantáziát, mert nekünk minden fillér számít. És ez már mégsem fél százalék, hanem majdnem átlag 7, egyszeri adomány. Az is ennyit kap, akinek 50 ezres a gázszámlája, meg az is, akinek 5 ezres. Ez így, Fidesz-módra igazságos.

Az adomány átvételéhez lesni kell a postást, mert az utalványt csak egy alkalommal kézbesítik. A jó nyugger ne kóvályogjon a piacon, hanem üljön otthon! Ha valakinek ehhez nincs kedve, és hosszasabban távol van, kérelmet kell benyújtania az Államkincstárhoz, hogy ismételten kézbesítsék az ajándékba kapott rezsipapírt. Aki pedig ezzel akarja a számláját fizetni, az vagy menjen a postára a csekkel, plusz utalvánnyal, plusz készpénzzel (bankkártya nem jó) vagy az ügyfélszolgálatra az utalvánnyal, a pénzt ott aztán kis adminisztrációval jóváírják az ügyfél számláján.

Jót tesz a testmozgás. Gyönyörű ajándék, amelynek felhasználását feltételekkel, kényszerekkel bástyázzák körül. Aki ezt így kitalálta, vagy síkhülye volt, vagy éppen a Fidesz választási győzelme ellen dolgozott. Esetleg így kapta a parancsot a konstrukció kidolgozására: „Adjunk a nyuggereknek valamit, de azért lássák, ki a gazda!“

A KATOLIKUS EURÓPA VOLT A LEGHOSSZABB IDEIG TARTÓ DIKTATÚRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.08.24.


A KDNP adott ki nyilatkozatot “a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja” alkalmából. Ez azért vicces, mert a katolikus egyház pártja megfeledkezik arról az 1500 évről, amikor a katolikus egyház az államhatalommal összefonódott, és egy olyan totális államot hozott létre, amelynek millió számra hullottak az áldozatai. A katolikus egyház az elmúlt évszázadokban sikeresen mosta le magáról a felelősséget és még az inkvizíciót is a végrehajtó állam nyakába varrta, illetve szükségszerűnek, valamint a kor szelleméből következő adottságnak nevezte.

Mindez hazugság, a “keresztény Európa”, amelynek oly mértékben nem volt semmi köze a kereszténységhez, hogy éppen a Bibliában hívő valódi keresztényeket gyilkolta halomra, az európai történelem talán legtöbb halálos áldozatát követelte. Ők hozták létre az első gettókat, indítottak pogromokat, keresztes háborúkat, nyársalták fel az “eretnekeket”, vagy akinél Bibliát találtak. Európa középkorát teremtik meg, a papok uralmával, akik a legmocskosabb fertőben éltek, beleértve a Vatikánt, emellett tömeggyilkosságokat követtek el.

A KDNP hazudik, amikor a totális diktatúrákat csak a kommunista és a náci diktatúrával azonosítják. Mellesleg a kommunista diktatúrának békepapjai a kiszolgálói és haszonélvezői voltak, akik a diktatúrával szembefordultak, azokat a katolikus egyház is üldözte, néha kizárta a soraiból. Soha sehol annyi besúgó, III/III-as ügynök nem volt, mint a katolikus egyházban. A náci Németországban a német püspökök is támogatták Hitlert, egészen addig, amíg az ellenük nem fordult, de az antiszemitizmussal és a diktatúrával semmi bajuk nem volt.

A katolikus egyház, amely szülőanyja a KDNP-nek és a hasonszőrű pártoknak, meghamisította a kereszténységet, majd kisajátította a keresztény nevet, és az állammal összefonódva egy gyilkos totális államot hozott létre, amely 1500 éven át gyilkolta az embereket, és tartotta sötétségben Európát. Ez ellen született meg a felvilágosodás, és a liberalizmus véget vetett a szadista és sötét gyilkolásnak, üldözéseknek, és a butításnak. Majd a katolikus egyház, a belőle kivált, de tőle később nem sokban különböző protestáns egyházakkal, elsősorban is a református egyházzal karöltve támogatója volt mindkét diktatúrának, a náci és a kommunista diktatúrának is...

BÖRTÖNBEN A HELYE MINDEN GAZEMBERNEK, AKI FELELŐS EZÉRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.08.25.


...Nekem azért lesülne a pofámról a bőr, ha kormányon azon járna az agyam, hogy hányszáz milliárdot kéne beletolni a gázszerelő cégébe, amiből majd én is profitálok, miközben az orvosok, a nővérek, a betegek ilyen harmadik világbeli körülmények között kénytelenek létezni. De nem vagyok kormányon, úgyhogy egyszerű adófizetőként azt mondom, hogy börtönben a helye minden gazembernek, aki felelős ezért. Miniszterelnöknek, minisztereknek, mindenkinek.

Mindeközben a hivatásos tűzoltók majdnem 74 százaléka gondolkodott már azon, hogy otthagyja a hivatását és olyan munkát keres, amiből meg tud élni. Rendőrségi statisztikát nem láttam, de ott sem lehet jobb a helyzet. Azt tudjuk, hogy pedagógushiány van. Azt is tudjuk – éppen ma láttam vásárlás közben – hogy pénztárosokat keresnek egy üzletláncba, havi bruttó 304 000 kezdő fizetés, plusz juttatásért. Ez 202 160 nettóban, ha nincs gyerek. Jóval több, mint egy gyakorlott pedagógus, egy gyógytornász, vagy egy ápoló bére. Ez sem sok, de talán érezhető a probléma súlyossága.

A Szuzuki gyárban azért küzdenek, hogy lehessen szakszervezet. Mert nincs. Mert a Fidesz-kormány úgy alakította át a munka törvénykönyvét, hogy a dolgozókat teljesen kiszolgáltatta a munkáltatóknak. Ahol van szakszervezet, ott is szinte lehetetlen sztrájkot szervezni. Például a pedagógusok hiába sztrájkolnának, a tankerület nem fogadja el elégséges szolgáltatásnak, amit felajánlanak, és ami törvényileg nincsen meghatározva, tehát a munkáltató úgy alakítja, ahogy ő akarja. Így aztán sztrájkolni sem lehet, csak a munkáltató engedélyével. A munkáltató és a munkavállalók, a szakszervezetek érdekei ellentétesek egymással. Pláne hogyan sztrájkol egy ápoló? Egy orvos? Egy tűzoltó? Nem látja el a beteget? Végignézi, ahogy leég egy ház? Hagyja a roncsba szorult embert meghalni?

És a kormány kézicsarnokot épít. És stadionokat. És házat vásárol a külhoniaknak. És templomokat épít. És templomokat újít fel. És parókiákat épít. És milliárdokat költ propagandára...

“KITARTÁSBÓL NEM LEHET MEGÉLNI” – A TŰZOLTÓK HÁROMNEGYEDE GONDOLKODIK A PÁLYAELHAGYÁSON

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2019.08.24.


Az utóbbi időben rengeteg hír szól a tűzoltóság egyre romló helyzetéről: az alacsony bérek, a használhatatlan életpályamodell, a Katasztrófavédelemmel kapcsolatos folyamatos konfliktusok, a korkedvezményes nyugdíj eltörlése, a rossz munkakörülmények, a munkaerőhiány és a megbecsülés hiánya miatt egyre többen fontolgatják a pálya elhagyását.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) elnöke nemrég a Mércének arról számolt be, hogy óriási az elégedetlenség a tűzoltó állományban, ami a leszerelések számán is egyértelműen meglátszik:

Elmentünk a falig. Innentől ha lenne egy 10-20 százalékos leszerelés, az óriási problémát okozna

– mondta a szakszervezeti vezető.

A HTFSZ először januárban készített egy online nemzeti konzultációt, melynek célja az volt, hogy megtudják, mit gondol a hivatásos tűzoltók problémáiról és szakmai nehézségeiről a civil lakosság, amelynek valójában a szolgálatában állnak (ezeket a problémákat ugyanis nem ismeri el a tűzoltóságot is központosító Katasztrófavédelem, ami alapvető probléma). A konzultációt közel 29 ezer civil töltötte ki, melyből kiderült többek közt, hogy a válaszadók többsége

- nem tudta, milyen alacsony a keresete egy kezdő tűzoltónak, melynek fejében megkövetelhetik tőle, hogy élete árán is végrehajtsa a szolgálati feladatát,
- nem jelentkezne tűzoltónak a jelenlegi bérek és feltételek mellett,
visszaállítaná a 2011-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíjrendszert a tűzoltók számára,

- több mint 350 ezer forintos nettó bért adna a tűzoltóknak.

Bár május végén fontos egyeztetésre ült össze a Belügyi Érdekegyeztető Tanács, ahol többek közt a tűzoltók bérhelyzetéről is szó volt, végül azonban nemhogy ígéretet nem kaptak, azt is közölték velük, idén ne is számítsanak béremelésre (az új életpályamodell és a korkedvezményes nyugdíj eltörlésével járó problémákról nem is beszélve)...

IDÉN IS KAPÓS "BÁRMELY SZAKOS" TANÁR, CSAK LEGYEN, AKI MATEKOT, MAGYART, ANGOLT TANÍT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2019.08.23.


A most kezdődő tanévet is tanárhiánnyal kezdi több iskola, elithelyeken sincs feltöltve minden állás. A szakszervezet szerint baj van, az Emmi szerint nincs.

"Ha útközben lát fejlesztőpedagógust, hozza őt is magával"

– egy héttel az iskolakezdés előtt az egyik fővárosi elitgimnázium igazgatója ezzel viccelődött az intézmény után érdeklődő egyik olvasónknak. Más iskolákban ennél komolyabb a baj. Csak néhány példa:

- a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola a Közigállás oldalon informatika, magyar, angol, matematika, biológia és történelem szakos tanárt keresett.
- A Kaposvári Tankerületi Központ magyar, matematika, fizika, informatika, német, biológia, rajz, technika, történelem szakos tanárt szeretett volna leigazolni.
- A Kelet-Pesti Tankerületi Központnál is vannak befoltozandó lyukak: földrajz, biológia, klarinét, fuvola, testnevelés (háromszor), angol és matematika, kémia szakos tanárra szeretett volna szert tenni.

Mindezt egy héttel az iskolakezdés előtt. A legfőbb álláskereső fórumon többször is megnéztük a hirdetéseket, az oldal augusztus 21-én 941 találatot adott ki pedagógusra (jellemzően óvodapedagógust keresnek), tanárra 1360-at, tanítóra 411-et, óvodapedagógusra pedig 626-ot. Augusztus 22-én a tanár szóra már csak 1153 találat jelent meg, ma pedig 1064, vagyis az állásokat azért valamilyen szinten sikerül feltölteni...

CSERNOBIL KARMA MÉG MA IS HALÁLOS

24.HU
Szerző: OROSZ R. ZOLTÁN
2019.08.24.


Van egy eszköz a Csernobil körüli biztonsági zónában, ami még ma is extrémen veszélyes mennyiségű radioaktív sugárzást bocsát ki magából. Ez a Karom. Nem őrzik, de még csak egy figyelmeztető tábla sincs mellette, harminchárom éve egyszerűen otthagyták az erdőben. Most az HBO sorozata miatt odaözönlő, gyanútlan turistákat várja.

Azon kevesek közé tartozom, akik még egyetlen másodpercet sem láttak az HBO Csernobil című sikersorozatából. Nehezen veszem rá magam arra, hogy belekezdjek, és mivel nem fenyeget az a veszély, hogy valaki elspoilerezi a sztorit, nyugodtan halogatok. A vonakodásom oka egy gyermekkori trauma, amiről csak sokkal később tudtam meg, hogy az volt.

Nem emlékszem pontosan mikor, talán 1996-ban, a katasztrófa tizedik évfordulóján, vagy pár évvel korábban egy nagyszabású, utazó Csernobil-kiállítás érkezett Debrecenbe, a régi Kölcsey művelődési központ parkolójába. Tizenkét vagy tizennégy éves voltam akkor, már azt sem tudom, az osztállyal mentem-e oda, vagy önszántamból, de megnéztem. Kevés dolog maradt meg belőle, de ami igen, az annyira, hogy több mint húsz év után is olyan tisztán látom magam előtt, mint akkor, be sem kell csuknom hozzá a szemem.

Például az a jelenet, amikor

egy helikopter érkezik a felrobbant reaktor fölé, a rotorlapátjai szó szerint elmállanak, a hatalmas gép pedig belezuhan a füstölgő pokolba.

Ez fekete-fehérben, lassítva ment végtelenítve egy képernyőn. Aztán ott van még a gázmaszkban rohangáló likvidátorok képe, a sugárzásmérők kattogásból visításba váltó hangja. A legmegrázóbb mégis a baleset következményeivel foglalkozó rész volt. Fekete-fehér fotók kopasz, haldokló betegekről a szovjet kórházakban, genetikai rendellenességekkel született gyerek portréi, szomorú szemek egy hatalmas daganatoktól torzított arcon. Végül ott volt a vitrin, vastag, fehérre mázolt fémkeret, olyan, mint a kórházi gyógyszerkények, benne egy újszülött, kétfejű borjú, kitömve...

NEM A KERESZTÉNYSÉG ÓDIVATÚ, HANEM TI, ORBÁN-FASISZTÁK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2019.08.24.


Szájer József a balatonszárszói református konferencián elmondta butaságoktól és hazug csúsztatásoktól hemzsegő beszédét, amelyből többen idézték azt a mondatát, hogy szerinte a liberális baloldal támad a világban, “e támadás részeként maga a kereszténység, a hit ma ódivatú dologként jelenik meg a főáramú médiában, többnyire gúny és nevetségesség tárgyává téve”. Szájer téved, a kereszténységet, aminek tartalmát nem az orbáni bűnszervezet, hanem a Biblia és Jézus Krisztus tanítása határozza meg, mindenhol nagy tiszteletnek örvend. S a képviselőik is.

A kereszténység ugyanis a hívő ember belső megváltozása az ingyen kegyelemből kapott megigazulás által, amelynek gyümölcsei lesznek a jó cselekedetei, amelyek nemcsak saját életének megváltozásában, hanem a többi emberhez való viszonyábanis megnyilvánulnak. Ezért valóban keresztény ember nem támogat fasisztákat, diktatúrákat, amelyek csorbítják az emberek jogait és szabadságát, gyűlöletet keltenek más emberekkel szemben. Keresztény ember segíti a hajléktalanokat, a szegényeket, árvákat, örvegyeket, jövevényeket, menekülteket, és nem üldözi őket, mint az Orbánhoz és Szájerhez hasonló fasiszták. A kereszténységnek semmi köze a nacionalizmushoz, a “nemzeti” hazugságokhoz, egy elnyomó gonosz államhoz...

KI ELLEN INDULT A LEGÚJABB KULTÚRHARC? (KÉRDÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.08.23.


A nemsokára a rezsim nyomtatott ideológiai folyóiratává való Mandiner vezércikkben támadt meg valakiket, valamiért. A szerző Orbán egyik önjelölt ökle és fogalmam sincs, hogy miről beszél. Azzal vádol meg bizonyos jobboldaliakat, hogy tudományos intézetekben engednek dolgozni, illetve tudományos folyóiratokban engednek publikálni baloldaliakat és liberálisokat. Azt írja, hogy itt nem konkrét személyekről van szó, hanem egy általános jelenségről, aminek ugye a világon semmi értelme. A Kommentár legújabb számában már a teljes mandineres line-up a szerzők között van, ezek most már késznek érzik magukat arra, hogy átvegyék a hatalmat a tudományban és a kultúrában.

A szöveg nagyjából az 1951-es Államvédelmi Kisújság szellemiségét és intellektuális szintjét tükrözi. Jöjjön pár idézet, bennfentesek remélem segítenek megfejteni, hogy mi a franckarikáról beszél ez a kis izé. Az egész rohadtul fenyegető...

PALKOVICS LÁSZLÓT NEM LEHET MEGÁLLÍTANI

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2019.08.25.


- Az EMMI szerdán bejelentette, hogy a felsőoktatás felügyelete a jövőben a Palkovics László vezette innovációs minisztériumhoz kerül át. 

- Az egykori felsőoktatási államtitkár régi vágya teljesül azzal, hogy újra ő felügyelheti az egyetemeket és főiskolákat.
- Kásler Miklós alatt semmi nem történt a felsőoktatásban, de nem biztos, hogy ennél most jobb következik.
- Palkovics az MTA-ügyben bizonyította politikai elkötelezettségét, és ugyanolyan eszközökkel készül megreformálni a rendszert, ahogy felettese, a miniszterelnök szokta: felülről, erőből.

A 2018-as kormány megalakulása óta beszélnek kormányzati körökben arról, hogy Palkovics László szeretné a felügyelete alatt működő Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) csatolni a felsőoktatási intézményeket.

A felsőoktatás az új Orbán-érában, 2010 óta mindig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) - előbb Réthelyi Miklós, később Balog Zoltán, majd Kásler Miklós miniszterek - irányítása alatt állt. A korábbi ciklusokban önálló Oktatási Minisztérium foglalkozott a köz- és a felsőoktatás kérdéseivel.

Az EMMI a a héten közleményben ismertette, hogy Orbán Viktor szerint jobb helyen lesznek az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt a felsőoktatási intézmények. Megszüntetik az EMMI illetékes államtitkárságát, és Palkovicshoz költöztetik át. A humán tárcánál a közoktatás kap államtitkárságot, Maruzsa Zoltán vezetésével.

A történet ívét az adja, hogy Palkovics 2014-ben épp felsőoktatásért felelős államtitkárként került Balog Zoltán minisztériumához, és lett az Orbán-kormány tagja. 2016-tól már a komplett oktatási szektor az irányítása alá került; ő felelt többek közt az állami tulajdonba utalt közoktatási intézményeket felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartóért.

Palkovics ebben a periódusban szerzett elvitathatatlan politikai érdemeket a CEU-ügyben. A nyilvánosságban ő vitatkozott az egyetem vezetésével, illetve ő színlelte azt, mintha a kormány megállapodásra törekedne. Palkovics felelőssége volt addig húzni az amerikai-magyar egyetem ügyét, hogy az átíveljen a következő kormányzati ciklusra, és kellő politikai muníciót szolgáltasson a kampány során a fideszes keménymag mobilizálásához.

Palkovics az egyetlen lehetséges módon jutott előre a kormányzati ranglétrán: nem csak vállalta a konfliktusokat, de generálta, és meg is vívta őket.

A leköszönő államtitkár így 2018 tavaszán már önálló innovációs minisztériumot állíthatott fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) romjain, és pozíciója azóta is csak tovább erősödik...

KILÓRA MEGVETT VÁLASZTÓI TÖMEGEK

BLOGGERBOB
Szerző: Blogger BOB
2019.08.24.


Minden alkalommal, amikor megkapom a gázszámlát, kényszeres röhögőgörcsöt kapok.

Volna okom persze a sírásra is, de annyira abszurd ez az egész történet, hogy a röhögés mindig felülkerekedik. Azt látom, hogy hónapról hónapra masszívan hízik az az összeg, amelyet a rezsidíj csökkentésének eredményeképpen 2013. január 1-e óta megtakarítottam. Édesanyám mindig korholt, s korhol ma is, ha felelőtlenül bánok a pénzzel. A rezsicsökkentéssel összefüggő takarékoskodással kapcsolatban azonban még neki sem lehet egyetlen szava sem. Jó háromnegyed milliónál járok.

Igaz, ez a tekintélyes összeg egyáltalán nem az én pénzügyi fegyelmemnek köszönhető. Egyrészt én mindettől függetlenül az általa helyesnek vélt mérték fölött költök étteremre, üzemanyagra, öltözködésre, utazásra stb., stb., stb. Másrészt viszont a fent megnevezett megtakarítás kizárólag azért nem megy el másra, mert el sem jut hozzám. Igazából nehezen is követhető, hogy mit jelentenek ezek a havonta megjelenő és minden alkalommal növekvő tételek. Az „Ön megtakarítása”. Olyan jó olvasni. Ízlelgetem a szavakat a számban. Lágyak, hűvösek, kifejezetten jóízűek.

Bizony kérem, nekem van megtakarításom és nem is kevés. Ki tudja, lett volna talán jobb helye is, de az is lehet, hogy lazán elherdáltam volna. Amíg azonban „csak” írva van, nem kapok érte se kenyeret, se sört, se benzint, s színházra sem költhetem. Próbálnám csak egyszer is megkérdezni a pénztárost, a pincért, a szállodai recepcióst, hogy fizethetek-e a rezsicsökkentést követően összegyűlt megtakarításomból? Az ötlet pedig szerintem annyira nem is őrült felvetés. Miért is ne lehetne nekem a rezsicsökkentésből származó megtakarításaimat tartalmazó számlám?

Elvégre azt a pénzt, amelyet szociálisan hihetetlenül érzékeny kormányunk, amely még időszakos kilakoltatási tilalmakat is elrendel, sőt, annyira érzékeny, hogy a multimilliomos választópolgárok csemetéit is támogatja ingyen tankönyvekkel és térítésmentes étkeztetéssel, szóval ez a kormány azt a pénzt, amely lehetővé teszi a rezsicsökkentéshez hasonló jófej intézkedéseket, előzetesen mindig beszedi tőlem, tőlünk, meg a munkáltatóktól és egyéb helyekről. Vagyis azt, amit elenged az energiahordozó általa kalkulált árából, azt előzetesen befizetteti velem, velünk. De nem, nem adja aztán vissza, csupán az általa kalkulált árnak csak egy részét fizetteti be. Közben döngeti a mellét, mint egy szürkehátú hegyigorilla, hogy mennyivel jobban élünk az intézkedéseinek köszönhetően.

Van itt persze egy varázsszó. A kormány által kalkulált ár. Csak a jó ég tudja, meg a szakértők, hogy miképp számol egy kormány. Úgy tűnik azonban, ennek a kalkulációnak az égvilágon semmi köze nincs a valós piaci árfolyamokhoz. Pletser Tamás, az Erste olaj és gázipari szakértője nyilatkozta a napokban a Népszavának, hogy a 2014-es rezsicsökkentéssel rögzített díjaknak köszönhetően a hazai fogyasztók jelentősen többet fizetnek, mint amennyi indokolt volna. Az európai tőzsdei gázár ugyanis a harmadára (!) esett vissza, s így a piaci gázár jóval hosszabb ideig volt a rezsicsökkentéssel megszabott ár alatt, mint felette. Az oroszoktól a piacihoz közeli áron vásároljuk a gázt, így az általunk fizetett energiadíjból az állam a rezsicsökkentés ellenére is jókora hasznot húz...

AZ ORBÁN-REJTÉLY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAUL LENDVAI
2019.08.24.


Mi a magyarázata annak, hogy az Orbán-kormány egy szociálisan mélyen igazságtalan, újfeudális rendszer élén, a választási eredmények által legitimáltan, széles tömegek felháborodása és tiltakozása ellenére alapjában véve büntetlenül tehet, amit akar?

(Részlet Paul Lendvai Törékeny Európa címmel a Noran Libro kiadónál szeptemberben megjelenő új kötetének Az Orbán-rejtély című fejezetéből. A fordítást Paul Lendvai: Die verspielte Welt – Begegnungen und Erinnerungen, Ecovin Verlag, 2019. című kötete alapján Nádori Lídia készítette.):

Most, hogy Orbán egymás után háromszor – 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is –, látszólag szabad választások útján, megszerezte pártjának a magyar parlamenti helyek kétharmadát, külföldön gyakran (amióta megjelent az Orbánról szóló életrajzom, még gyakrabban) szegezik nekem a kérdést: hogy bírta megcsinálni „ez az Orbán”? Miért nincsenek olyan tömegtüntetések, mint Lengyelországban vagy Szlovákiában? Miért annyira megosztott és gyenge az ellenzék? A választási sikerek oka kézenfekvő. A választások formailag szabadok voltak ugyan, de nem tisztességesek. A médiát szinte teljes egészében a Fidesz, illetve az Orbánhoz közeli oligarchacsoport uralja. A választási törvényt úgy módosították, hogy a kormánypártnak kedvezzen: a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező külhoni magyarok kérhetik a magyar állampolgárságot, és levélben leadhatják a szavazatukat, mindezt ráadásul nem kontrollálják eléggé alaposan. Ugyanakkor több mint félmillió külföldön élő magyarnak, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik, személyesen meg kell jelennie valamelyik magyar követségen. Ennek oka, hogy az utóbbi csoportba többségükben nem a kormánnyal rokonszenvezők tartoznak. Elmondhatjuk, hogy Magyarországon nincs igazi demokrácia, mivel az igazságszolgáltatás, a rendőrség, az államigazgatás és a bankok is egyre inkább a Fidesz ellenőrzése alá kerülnek. Az ország lassan, lépésről-lépésre egy „erős ember” által uralt, sajátos kleptokráciává változott.

Az okokat firtató kérdések azonban nagyon is helyénvalók. Orbán Magyarországa ugyanis nem – vagy még nem – diktatúra, mint Putyin Oroszországa vagy Alijev Azerbajdzsánja. A határok nyitva állnak, a be- és kiutazást nem ellenőrzik. A bejelentett demonstrációkat a rendőrség nem zavarja meg. A parlamentben folyik a munka, az ellenzéki képviselők kérdéseket intézhetnek a kormánytagokhoz. Akárcsak a Horthy-rendszerben, most is megvan a parlamenti demokrácia csalóka látszata, még rendszerkritikus újságok is léteznek, igaz, igen alacsony példányszámban; sőt: van két, többé-kevésbé függetlenül működő televízió is. 

Ha ennek az egyedülálló helyzetnek a hátterét és okait kutatjuk, a következő történelmi tényezőket kell figyelembe vennünk: 

1. A magyar történelem fordulatait és töréseit, különösen a monarchia összeomlása óta, tekintettel a magyar nemzet karakterére és összetételére. 

2. A Trianon-komplexust, valamint a magyar nacionalizmus megjelenési formáit. 

3. A magyarországi zsidóság szerepét a Soá előtt és után. 

4. Az „erős ember” hagyományát – lásd: Horthy, Kádár, Orbán. 

5. Az Európai Unió és a magyar kormány összetett viszonyát.
...

AZ ORVOSOK GYAKRAN CSELÉDNEK NÉZIK ŐKET, ÉS SENKI NEM VESZ TUDOMÁST A GONDJAIKRÓL

HVG ONLINE
Szerző: GÁTI JÚLIA
2019.08.24.


Az állam, a szakszervezetek és a kamara mintha tudomást sem vennének a háziorvosok mellett dolgozó szakképzett ápolókról.

A tűzvonalban dolgoznak, mégis mintha láthatatlanok lennének. Senki nem vesz tudomást a gondjaikról. A háziorvosok mellett kötelezően alkalmazott szakképzett nővérek legalábbis úgy érzik, hogy sajátos státusuk miatt az egészségügy páriáinak számítanak. Ők ugyanis nem tartoznak a „folyamatosan emeljük az egészségügyben dolgozók bérét” kezdetű kormányzati sláger hatálya alá.

Mivel a társadalombiztosító pontos adatokat közöl a gyermek- és felnőtt-, valamint fogorvosi alapellátásról, nem nehéz kikalkulálni, hogy mintegy 10 ezer szakdolgozó szenvedi a kettősség hátrányait. Amikor ugyanis a törvényi kötelezettségnek kell megfelelni, hogy tudniillik rendelkezzenek megfelelő képzettséggel, vegyenek részt a kötelező továbbképzéseken, fizessék a kamarai tagdíjat, akkor szakdolgozónak számítanak. Amikor viszont a szakdolgozói bértábla szerinti, kötelezően fizetendő illetményeket emeli a kormány, róluk szó sem esik. A közel két évtizede véghezvitt praxisprivatizáció következménye, hogy a magánvállalkozóként dolgozó orvosok szerződnek a társadalombiztosítóval, és a tb-től kapott összegből – tavaly ez átlagosan havi 1,7 millió forint volt – kell kifizetniük az alkalmazottak bérét, a rezsit és az orvosi jövedelmet.

Nem is lenne semmi gond az alapellátásban foglalkoztatott szakdolgozóknak kifizetett bérekkel, ha valódi piaci feltételek lennének. Hiszen elvileg alku tárgya, hogy a kínált bérért elszegődik-e a nővér egy háziorvos mellé, és hogy továbbáll-e, ha bére nem növekszik a vele azonos végzettségű, de szakrendelőben vagy kórházban dolgozó kollégái fizetéséhez hasonlóan.

Hiába keresett szakma a nővéreké, vidéken – még csak nem is az isten háta mögött – erős gátja az állásváltoztatásnak a nehezen kivitelezhető és időigényes ingázás. A többség nem is mer szembeszállni az egy személyben főnök és munkáltató orvossal. Sokan pedig, akik már leszolgáltak egy-két évtizedet kórházi osztályokon három műszakos beosztásban, középkorúként már nem tudnák újra ezt a fokozott fizikai és mentális megterhelést vállalni...