2017. november 30., csütörtök

LANTOS GABRIELLA: NEM ÉPÍTENI, HANEM BEZÁRNI KELL A KÓRHÁZAKAT

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2017.11.30.Az egészségügy átalakításához nemcsak pénz és új kórház kell, hanem bátorság is. Mert ki kell mondani, hogy nem mindenhol lesz háziorvos, hogy börtön jár a hálapénzért, és hogy be kell zárni a felesleges kórházakat. A Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója már több javaslatot is letett az asztalra, most úgy látja, ha a politika továbbra is gyáva marad, akkor az orvosok és a betegek alkalmazkodnak a változáshoz, mint ahogy teszik már most is. Interjú Lantos Gabriellával.

Össze tud omlani a magyar egészségügy? Évek óta mondogatják, hogy az összeomlás szélén van.

Úgy, ahogy az ikertornyok összeomlottak New York-ban, soha nem fog. Valamiféle ellátás valakiknek valahol mindig lesz. A kérdés inkább az, hogy rendszerszinten tud-e így működni, és már sok helyen, sok szakmában nem tud. Maguktól zuhannak be területek, geográfialiag és szakmailag is.

Valóságosnak tűnik az a forgatókönyv, hogy egymillió ember háziorvos nélkül marad. De ezt sem úgy kell elképzelni, hogy egyáltalán nem lesz gyógyítás. Lesz, csak nem a faluban, hanem a területi központban.

Vagyis drámai a helyzet, de meg lehet szervezni a háziorvosi ellátást is, akár Nógrádban, ahova nem megy senki gyógyítani?

A rendszer működtetőjének az a feladata, hogy alkalmazkodjon a strukturális változásokhoz. Mert lehet alkalmazkodni. 10-15 ezer fő számára praxisközöséggel meg lehet szervezni a háziorvosi ellátást. Négy-öt orvos, öt-nyolc szakdolgozóval látná el a betegeket. A megyei kórház igazgatója kirendelné, hogy ezt a feladatot a hét meghatározott időszakában végezzék. A hét többi napjain végezhetnek komoly szakmai munkát a városi kórházban. Működőképessé lehet tenni az egészet, csak ma erre senki nem figyel...

KÍNÁT NEM A BIZNISZ, HANEM A POLITIKAI BEFOLYÁS ÉS AZ EURÓPAI TECHNOLÓGIA ÉRDEKLI

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: BOTOS BOTOND
2017.11.30.Európa megosztása és a tisztességes szabad piaci versenyfeltételek megszűnése lehet az elmúlt évek kínai nyomulásának következménye, ha az EU nem védekezik egységesen és hatékonyan. Kína nagyszabású beruházásaival befolyásolni tudta már az EU külpolitikáját is. Többek között: a magyar kormány közreműködésével.

Miért kell nekünk a méregdrága kínai vasút? – kérdezte az Index vezető anyagában a Budapesten tartott Kína vs Kelet-Európa “1+16″ elnevezésű projekt harmadik napján. A cikk körbejárta a lehetséges válaszokat – kelet-európai kínai hídfőállás, politikai gesztus, EU-s szabadságharc, oligarchafinanszírozás – de a megfejtést nem adta meg: Kína nagyhatalmi, imperialista érdekből megvásárolta a magyar-kormányt.

A felszínen Budapest a “Nem leszünk gyarmat!” kampányüzenetét évek óta kiélesítve tartja Brüsszellel szemben. Oroszország paksi vállalalása után, Magyarország egy nemzeti érdek szempontjából felesleges kínai beruházással, a szemünk előtt vált, ha nem is kínai gyarmattá, de nagypolitikai játszmáinak inasává...


ORBÁN PLAKÁTOKRA KÖLTI A MI PÉNZÜNKET, SOROS A SZEGÉNYEKRE KÖLTI A SAJÁT PÉNZÉT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.11.30.


Miközben tovább folytatódik a kormány napi harca Soros Györggyel és állítólagos katonáival, addig Soros György tovább harcol a szegénység és a szegregáció ellen Magyarországon. Noha ez jó esetben a kormány feladata lenne, hazánk esetében azonban elkél a segítség. A regnáló hatalomnak ugyanis úgy tűnik, továbbra sem érdeke a szegénység elleni harc, hisz annak megoldása nem egy egyszerű feladat. Inkább küzdenek azokkal, akik e valós problémára keresnek megoldást. Ugyanis, ha ezeket a csoportosulásokat sikerül megakadályozni abban, hogy ételt és ruhát osszanak a rászorulóknak, a szegénység és nyomor azonnal a négy fal közé szorul. Oda, ahol azt más nem látja, így szedheti tovább ártatlan áldozatait.

Soros György eddigi munkájának kiterjesztésére vállalkozik, amikor a Nyílt Társdalom Alapítvány több százezer dollár szétosztását tervezi helyi civil szervezetek között. Ez a pénz a Dél-dunántúli, valamint az Észak-alföldi régiókba érkezne, mint azt az abcug.hu riporterének elárulta az egyesület magyarországi szóvivője, Csontos Csaba. A hatékonyság miatt pedig két regionális központot is üzemeltetnének, egyet Pécsen, egyet pedig Debrecenben, ugyanis mint Csontos elmondta:

Felismertük, hogy mélyebbre kell menni a társadalmi gondok kezelésében, és nem lehet Budapestről megmondani, mire van szükség egy ormánsági faluban.

Ez, a kormány által szapult és gyűlölt egyesület előbb rájött arra, hogy a helyi problémákat helyi szinten érdemes kezelni, mint maga a kormány. Az a kormány, mely a vidék problémáját semmisnek tekinti, miközben jól tudja, hogy az ország lakosságának túlnyomó része ott él. A budapesti viszonyok még csak köszönőviszonyban sincsenek az egyes eldugottabb zsákfalvakban tapasztalhatókkal. Olyan problémák vannak vidéken, melyek egy nagyvárosban élő számára sokszor felfoghatatlanok, erre megoldást mégsem kínál a magyar kormány.

Az egyesület által felajánlott pénzre pályázatokat írnak ki, melyek a legfontosabb társadalmi problémák megoldására fordíthatóak. Legyen szó lakhatásról, oktatásról, vagy épp egészségügyről. A két régiós központ nem mint iroda, hanem mint közösségi tér fog funkcionálni, ezzel helyet adva a társadalmi vitáknak és párbeszédnek. Céljuk nem az, hogy egyfajta kiosztórendszerként funkcionáljanak, hanem az, hogy egyes közösségeket párbeszédre, cselekvésre ösztönözzenek. A szervezet, mely eddig inkább volt érdekelt egy-két nagyobb civil szervezet, társaság támogatásában, ezúttal megpróbál helyi szinten is segíteni...

SIMICSKIÁDA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.11.30.Simicska Lajos jár-kel hózentrágerjában a kerek világban, mint valami búvalbélelt moncsicsi, és időnként egy plakátra rajzolja meggyőződését, ami ez: „Orbán egy geci”. Ilyenkor a fél ország belealél a forradalomba abban a kósza tudatban, hogy Orbán megbuktatásának kulcsa Simicska festékes flakonjában rejtezik.

Olykor az autodidakta graffitis meg is szólal, ilyenkor pedig azt mondja, azért irkál monomániásan, mert ettől jó neki. Van így az ember, neveltetés, habitus meg az elfogyasztott hűsik együtthatása szabja meg, hogy a zaklatott lélek mitől nyugszik meg. Kevésbé cizellált választópolgárok törnek és zúznak, beverik embertársaik pofáját, a Lajos meg rajzolgat.

Van ez a Ripost nevű tudományos szaklap, amelyiknek sikerült ezekből a tünetekből azt diagnosztizálni, hogy Simicska, midőn írogat, „kritikátlan és agresszív” akciókat követ el, és ezért: “Igen, tudjuk. Lajos mániás depressziós”. Mindezt hátborzongatónak nevezi a Ripost konzíliuma, és ebben látja „Simicska újabb és újabb kitöréseinek valódi okát”, mintha valami elfuserált Etna volna. Vagy Vezúv.

Attól tartanak tán, hogy a levitézlett APEH elnök előhúz valamit a ládafiából a gazdájuk ellen, így előre lelövik a poént: „A fázisok közti időszakok jellemzően ötven-hatvan napra tehetők. Mint ismeretes, Simicska utoljára hozzávetőleg két hónapja, október elején ragadtatta el magát Veszprémben. Eszerint a következő roham február elejére, majd a választások feltételezhető időpontjára, április első hetére várható.”

Már az elmebaj is Orbán ellen dolgozik, ha jól értjük a végkövetkeztetést. A Ripostnak az a baja, hogy ír, de nem olvas. Illetve maradjunk meg ennél az eufemizmusnál, hogy ír, nevezzük nagylelkűen így a betűk bizonytalan sorrendbe való rakosgatását. Az ilyen tevékenység előtt azonban nem árt tájékozódni a nagyvilágban, mert egészen meglepő dolgok mutatkoznak benne...


A ZUHOGÓ ESŐ SEM AKADÁLYOZTA A VÁROSLIGETI FAVÁGÁST

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2017.11.30.


Csütörtök reggel hirtelen megindult a favágás a Városligetben, a tervezett sportpályák helyén vágtak ki több fát a helyszínen lévő Ligetvédők szerint. A favágás gyorsan zajlott, körülbelül 20 perc alatt ki is vágták az “útban lévő” fákat.

A tervezett favágásról a Garten Studio tájépítész cég terveiből már lehetett korábban tudni, a körülbelül 50 érintett fa állapotáról pedig már napja publikáltak eredményt: a cég szerint ezek a fák veszélyes állapotban voltak, többségük beteg volt. Székely Balázs Ligetvédő szerint a fák egy része valóban érett volt a cserére, ugyanakkor a Ligetben mindig csak azokon a területeken merül fel a fák egészségi állapota, ahol építkezést terveznek. Mindenhol máshol nyugodtan kidőlhetnek a beteg vagy kiszáradt fák.

A fák eltávolítására az önkormányzat tegnap délután kettőkor ki is adta az engedélyt, ami ellen ugyan van 15 napos fellebbezési lehetőség, de ettől függetlenül hivatalosan már másnap megindulhat a vágás. Ami meg is történt.

Reggel nyolckor már készülődtek a munkások, a Ligetvédők riadóláncot is indítottak, de ahhoz végül nem voltak elegen, hogy meg tudják akadályozni a favágást. Ráadásul nagyjából 10 favágó dolgozott egyszerre, így nagyon gyorsan be is fejezték a munkálatokat.

A helyszínen lévő aktivisták riasztották a rendőrséget és feljelentést is tettek foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, mivel a fakitermelést szabályozó biztonsági rendelet szerint ilyen időjárási viszonyokban tilos fát vágni, mivel veszélyes. Az erdészeti biztonsági szabályzat szövege szerint:

Álló fa gallyazását és ledarabolását csak a biztonságos munkavégzést lehetővé tevő időjárási és megvilágítási viszonyok között szabad végezni: a megvilágítás mértéke és a köd nem akadályozza a munkába vett fa csúcsáig – a részleteket is jól kivehető – látást; a fa törzse és ágai csapadék (eső, ónos eső, hó) és a zúzmara miatt nem síkosak; a hőmérséklet -3°C-nál magasabb; szélcsend van; villámlással járó zivatar nincs.”

Háromszor kellett szólni a rendőrségnek, mire intézkedni kezdtek, ekkor már csak egy fa állt még. Ezt az egy fát sikerült is így ideiglenesen megmenteni.

Az akció után a Ligetvédő csoport Facebook posztban írt az eseményről:

CSERHALMI GYÖRGY: "ELTAPSOLTUNK HUSZONVALAHÁNY ÉVET"

HVG ONLINE - KULT
Szerző: SZENTGYÖRGYI RITA
2017.11.29.


A Nemzetiben Csörgheő Csuli szerepét próbálja. Harmadéves kaposvári színinövendékeit igazmondásra tanítja. A színházi szakmát felborzoló zaklatási ügyekről az a véleménye, hogy a színek palettáján nem csak a fekete és fehér létezik. A nagybetűs férfi színész egy tragikus veszteség és több műtét után tér vissza. Törzshelyén, a Centrál Kávéházban ültünk le beszélgetni a jelen abszurditásairól, a múlt emlékeiről, a jövő kérdőjeleiről.

hvg.hu: Jó ideje nem állt színpadon. Voltak elvonási tünetei?


Cserhalmi György: Igazából nyáron, a holtszezonban kezdett hiányozni. Amikor már második hónapja feküdtem a klinikán, nem csak a színház hiányzott, hanem bármilyen munka. Legyen az fűnyírás vagy favágás. Eredmény lett volna, ha fel tudok vágni egy fatuskót. Soha nem hittem, hogy ez valaha gondot fog okozni.

hvg.hu: Kényszerű elvonultságában sok minden történt, ami a pályáját közvetlenül vagy közvetve érinti: Makk Károly halála, a Mafilm centenáriuma, kiadták DVD-n Bódy Psychéjének digitálisan felújított változatát, legutóbb pedig rázúdult a színházi világra a zaklatási ügy. Ez mennyire árt, vagy éppen használ a szakmának?

Cs. Gy.: Nagyon árt, mert egy előítélet-sorozat élesedik, ami messze elkerült minket az utóbbi időben. Nem volt tudomásom ezekről az ügyekről, illetve egy esetről éppen az egyik vádló oldaláról, aki „bekéredzkedett” egy friss házasságba harmadiknak. Azt gondolom, annak, aki lebukott, elég nagy büntetés a sorstól, hogy nem csinálhatja többé, amit szeret, még ha nyugdíjas korú emberekről is van szó. Nehezen viselem az általánosítást, a megoldási rohamokat, a tartalom nélküli ötleteléseket, a „csináljunk valami olyat, amit ki lehet tenni a kirakatba, hogy valahogy megússzuk az egészet” jellegű hozzáállást. És még az sem vigasztaló ebben, hogy nem csak a színházi szakmáról, egy elszigetelt magyar jelenségről van szó, hanem mindenfelől bűzlik a hal, globálisan. A múltkor „belecsúsztam” egy telefonálós műsorba, ahol hihetetlenül előítéletes emberek szólaltak meg a színházzal kapcsolatban. Én meg tudom, hogy kik dolgoznak ebben a szakmában; kik azok a nők és férfiak, akik évtizedek óta hihetetlen becsülettel tolják ezt a szakmát...

ÍGY FOGYNAK A MAGYAROK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.11.29.


A magyarság „természetes” módon (tehát a születések és a halálozások egyenlegeként) 1980-ban kezdett el fogyni, ami a mellékelt grafikonon is meglehetősen látványosan látszik. Nagy örömre a legfrissebb számok sem adnak okot. Az idei első kilenc hónap alatt az előző év azonos időszakához képest 26,6 százalékkal gyorsult a lakosság fogyatkozása. Más országokkal összevetve a kép még borúsabbnak látszik.

A múlt században a negyvenes évektől körülbelül 1978-ig évente megközelítette, esetenként meg is haladta a házasságkötések száma a százezret. Most a hajszállal az 50 ezer feletti szám okozott tavaly kitörő örömöt a kormányzati berkekben. Ehhez is nyilvánvalóan szükség volt arra, hogy az élettársak „jogfosztottak legyenek. A népesség alakulása szempontjából persze a házasságnál fontosabb a születések számának alakulása. Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a szélsőértékeket.

Népességi topok*
Megnevezés RekordMélypont
IdőpontÉrtékIdőpontÉrték
Születésszám1954.223 3472011.88 049
Halálozás1993.150 2441961.96 410
Házasságkötés1949.107 8202010.35 520
Öngyilkosság1983.4 9111954.1 722
*1949-től 2016-ig

Elég a grafikonra ránézni, hogy lássuk: a magyarság „természetes” módon (tehát a születések és a halálozások egyenlegeként) 1980-ban kezdett el fogyni. Számításaink szerint 1980-tól az előző év végéig 1,1 millióval csökkent Magyarország lakossága (ennyivel többen haltak meg, mint amennyi baba született). A jelenlegi folyamatok sem annyira rózsásak. A kevesebb születés és magasabb halálozás 2017 első kilenc hónapjában (ez a legfrissebb KSH által közzétett adat) miatt a lakosság úgynevezett természetes fogyása 26,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. (A legnagyobb, 41 százalékos csökkenést Közép-Magyarországon és Észak-Alföldön regisztrálták.).

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése is megtorpant. A 2017 első kilenc hónapjában megkötött 42 808 házasság 831-gyel volt kevesebb az előző év azonos időszakában regisztráltnál. A házasságkötések száma Dél-Alföld kivételével mindegyik régióban csökkent, számottevően (4,5 százalékkal) Dél-Dunántúlon...
ITT OLVASHATÓ

ELTŰNT ZEBRÁK, VESZÉLYEZTETETT GYALOGOSOK

NAPIREND UTÁNI MONOLÓG BLOG
Szerző: VÁRNAI LÁSZLÓ
2017.11.30.


Budapesten gyakran vezet balesetekhez, hogy a sávok felfestései elkoptak, különösen esőben, este nem láthatóak. A gyalogosokra különösen veszélyesek a lekopott zebrák, az autósok számára láthatatlan gyalogátkelőhelyek. 

Az eltűnő, rossz minőségű, hamar lekopó felfestés miatt a gyalogátkelőhelyek az autósok számára nem érzékelhetőek, nincs ami tudatosítsa bennük, hogy itt nem az övék az elsőbbség. Míg más országokban fantáziadús módokon próbálják lassításra bírni az autósokat, nálunk még a meglévő zebrák felfestését is képtelenek fenntartani. Kicsi a keret.

A gyalogátkelőhelyeken gázolás, a gyalogosok veszélyeztetése egyre gyakoribb, ráadásul a rendőrség sem veszi túl komolyan a gyalogosok védelmét, csak akkor jelenik meg, ha már bekövetkezett a baj és helyszínelni kell.

Most kerületi képviselőként három zuglói kereszteződés ügyében tettem bejelentést, külön kértem a Budapest Közút igazgatójának intézkedését és javasoltam neki, hogy mi, a Civilzugló Egyesület rutinos festőkként szívesen partnerek vagyunk egyedi zebrák kitalálásában, felfestésében.

A Vezér út - Egressy út sarkon mind a négy zebra eltűnt. A közeli idősek otthona miatt sok az öreg, itt a strand, az Adria lakótelep és az új folyamatosan bővülő lakóparkok, a Paskál, Cordia miatt sok a gyerek is...

MOST JÖJJÖN VALAMELYIK MEGÉLHETÉSI SZEKTÁS ÉS MAGYARÁZZA MEG, MITŐL KERESZTÉNY EZ A BANDA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.11.30.


Nyugodjak meg, mert attól én is megnyugszom. Tegnap (is) rekordot döntött a süket, hazug kormányzati-kampányolási-mindenáronhatalombanmaradási elmebaj. A varázsszám: több mint 2,2 millió. A fideszes szájtépés szerint ennyien konzultáltak nemzetileg a kormánnyal. Azt most nem tudom megmondani, hogy ebben a számháborúsdiban most éppen legutóbb ki perelt be kit, de valójában nem is érdekel.

Hanem. Mindeközben dübörög az ádvent előszele keresztényeknél, demokratáéknál (külön Matolcsy Rómeónál, remélem lesz bejgli idén is), az emberarcú Fidesz-KDNP dolgozik. Várom már nagyon az ügyeletes trollovicsok mértékadó hozzászólásait arra nézvést, hogy a kretén soroslibsi haza ellenségei megint rágják a gumicsontot.

Jó, oké. Ellopták a magánngyugdíj-megtakarításokat, a törvényesített korrupció legfőbb politikája szellemében ellopták a földeket, letaroltak komplett piaci ágazatokat, felvásárolták az ország értékes ingatlanvagyonát, kinyírták a sajtót, mindenhova lojális dilettánsokat ültettek, milliárdosra hízlalták a Lölő-féle nemzeti félkegyelműek gyülekezetét, versenyképtelen trágyadombbá silányították az oktatást, beköltöztek a Várba, középkori szintre züllesztették az évtizedek óta forráshiánnyal küzdő egészségügyet, ázsiai féldiktatúráknak gazsulálva legitimálják a jogállam felszámolását, kikérték maguknak kismilliószor, hogy őket demokratikusan választották meg és mindenkinek a kurvaanyja, akinek mindez nem tetszik, és még mindig nem elég.

Miután a szegénységi küszöböt eltörölték, mert amit nem mérünk, az nincs, most éppen azon ügyeskednek, hogy miniszteri rendelettel tüntessék el az utcákról a nyomort, az éhezést, a kilátástalanságot. Ami egyébként sem létezik, mert a Hegedűs Zsuzsa-félék megmondták, hogy nincs. Geciputtonyék most azon ügyködnek rendületlenül, hogy civilek és politikai pártok ne, kizárólag állami, önkormányzati és egyházi szervezetek kaphassanak területfoglalási engedélyt ételosztás céljából.

A ki tudja melyik jódolgában unatkozó aljadék agyából kipattant horogkeresztény ötlet nem előzmény nélküli, végül is dübörög a kampány, a jobban teljesítéssel összeegyeztethetetlenek az egy tál ételért kígyózó sorok: több civil szervezet is arról számolt be, hogy hónapok óta nem kapnak területfoglalási engedélyt. Ezekhez a civilekhez tartoznak a Heti Betevő kezdeményezés aktivistái is, akik engedély hiányában magánterületen kénytelenek főzni és ellátni a rászorulókat.

A kormányoldal által mélyen megvetett és tiszta szívből gyűlölt Alföldi Róbert a Heti Betevő javára rendezett kiállításon és művészeti árverésen mondta:

Abszurdum (…), hogy ez a kezdeményezés, ez az alapítvány bizonyos helyeken nem oszthat ételt, mert zavarja azoknak a szemét, akik mélyen hisznek Istenben, mélyen hisznek a kereszténységben, és mélyen hisznek abban, hogy segíteniük kell embereknek.

A kormányoldallal ellentétben általam nagyrabecsült rendező szavaival annyiban értek egyet, hogy abszurdum ez így, ahogy van. Nem csupán rohadt, aljas, kegyetlen és embertelen, hanem abszurd is. Annyiban viszont egyáltalán nem értek egyet Alföldi Róberttel, hogy ezek a mocskos, önző, kegyetlen véglények mélyen hisznek Istenben, a kereszténységben és az emberi segítsgényújtás fontosságában. Nem, nem és nem! Ezek a világon semmiben nem hisznek, csak a saját hatalmuk mindenáron megtartásában.

Mert egyébként ilyen nincs. És akkor sem lehetne ilyen, ha ezek, ugyanezek az elmúlt nyolc évet arra használták volna, hogy jobb hellyé tegyék ezt az országot. De miután véghez vitték mindazt, amiről mi is, mások is naponta tépjük a szánkat, odáig eljutni, hogy megakadályozzák, hogy emberek meleg ételt kapjanak a közterületeken csak azért, hogy a fanatikus hívő ne lássa a pusztulatot és a nyomort, az mindennek a legalja. Akkor is, ha átviszik télvíz idején ezt a gyalázatot, és akkor is, ha nem. Mert nem egyszerűen abszurdum, de tömény gyalázat az, hogy ebben az országban csak Lévai Anikó jótékonykodhat és csak az egyháznak álcázott hűséges csatlós osztogathat négy évente választási babgulyást, vagy krumplifőzeléket.

Nem csak azt rugdossák az embertelenség zászlós hajói, akinek fizikai fájdalmat okoz a tartós éhezés, hanem azokat is, akik nem bírják nézni, hogy embertársaik éheznek. És most jöjjön valamelyik megélhetési szektás és írja le, hogy ez miért van rendben, hogy mitől keresztény és istenhívő ez az átkozott, tetvedék banda. Jöjjön, és lehetőleg azt is bassza a fejemhez, hogy a stílus maga az ember, és különben is szegények mindenütt vannak. Ja, és azt is tegye hozzá lehetőleg, hogy mindez el fog törpülni ahhoz képest, amikor iszlám tömegek fogják szarrá erőszakolni a nem létező hajléktalanokat és éhezőket...

ELKEZDIK A FIDESZESEKET IS BÖRTÖNBE VINNI?

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: HERCZEG ÁRMIN
2017.11.30.


Régóta suttogják a jól értesültek, hogy már csak pár hónapjuk van hátra szabadlábon azoknak a Fidszeseknek, akik a kelleténél többet loptak, vagy nincs mögöttük egy "erős ember". Azt hallani "különböző folyosókon", hogy a választás után például több TAO herceg veszti majd el a szabad mozgás lehetőségét. Ők azok, akik a sportra szánt társasági adót meglehetősen szabadon használták fel. Vagy egyszerűen eltüntették, vagy teljesen másra költötték, mint lehetett volna.

Hogy a folyosói pletykák igazak lesznek-e, és tényleg szorosabbra húzzák majd a gyeplőt a helyi kiskirályok körül, az majd csak jövőre derül ki, de az biztos, hogy egy-két Fideszesnek már most sokat kell izzadnia.

Például Mondok Józsefnek, Izsák polgármesterének, aki ellen sajtóhírek szerint vádat emelt az ügyészség költségvetési csalás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt...

EZT A POFÁRAESÉST: ORBÁN ÉLŐ LEGENDÁNAK, KÖVÉR A FIDESZ PÉLDAKÉPÉNEK NEVEZTE, ERRE MOST KÖZÖLTE, HOGY SÚLYOSAN CSALÓDOTT BENNÜK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.11.30.


A kitörölhetetlen szimbólum visszavág.

A Heti Válasznak nyilatkozott Lech Walesa, a Nobel Béke-díjas korábbi lengyel államfő arról, hogy már nem szimpatizál Orbán Viktorral. Korábban pedig igen jóban voltak, Walesa maga említi, hogy a házában is járt többször, valamint 1998-ban kampányolt is a Fidesznek.

Ennek ellenére most már Orbánra úgy utal,

- demagóg,
- populista,
- felelőtlen,
- aki szétveri az EU-t,
és hazugságokkal nyer választást.

"Ismerem jól a miniszterelnöküket, találkoztunk többször, az otthonában is jártam. Valaha jobb véleménnyel voltam róla. Bölcs ember, jó érvei vannak, de azt hittem, inkább építeni fog. (...)

A magyarok most ugyanabba álltak bele, mint a lengyelek: nem építeni akarnak, hanem rombolni. (...)

Hülyeségeket beszélnek, és megnyerik a választást
. Ezzel kezdeni kellene valamit, ezt pedig a mi nemzedékünk feladata lenne végigvitázni. "

Saját bevallása Walesa szerint azt is megbánta, hogy nem húzta tovább a kommunisták elleni harcot, mert akkor nem lehetne populizmussal és demagóg hazugságokkal hatalomra kerülni. Tehát az antikommunista ellenálló tulajdonképpen azt mondja, hogy
Orbánéknál még a kommunisták is jobbak voltak.

És nem valami liberális, sorosista fióka mondja ezt, hanem az antikommunista ellenállás szimbóluma, Őt igen nehéz lesz a nemzetközi baloldali összeesküvés részének tekinteni...

UTOLJÁRA A HORTHY KORBAN VOLT ENNYIRE KEVÉS KÉZBEN A MAGYAR TERMŐFÖLD

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.11.30.


A jelenlegi magyar termőföld-eloszlás kísértetiesen hasonlít az 1935-ösre, utoljára akkor volt ilyen kevés magánkézben a föld, mint most. Ezt Kovách Imre vidékszociológus, az MTA doktora mondta egy keddi beszélgetésen.

A gazdaságok alig több mint öt százaléka használja a földek kétharmadát, és az ötven hektárnál nagyobb gazdaságokhoz (az összes gazdaság 10,5 százalékához) tartozik a földek háromnegyede.

Kovách előadásából az is kiderült, hogy a földhasználat koncentrációja a rendszerváltás utáni években megszakítás nélkül zajlott. Az azóta eltelt időszakban 7-800 ezer kisebb termelő adta fel a mezőgazdaságot, miközben a nagy gazdálkodó szervezetek száma 2,6 ezerről 8,7 ezerre növekedett.

A folyamat során – amelyre a mindenkori kormányok, pártállástól függetlenül segítettek rá – a szegények földjei a gazdasági és kapcsolati tőkével rendelkezőkhöz kerültek át. Ez a második világháború előtti éveknél is erőteljesebb földkoncentráció jórészt már 2004-re, az uniós csatlakozás idejére megvalósult, a nagy földgazdálkodók tisztában voltak vele, hogy az uniós támogatások miatt a földhasználat rövid távon aranybányává fog változni.

2010 után minőségbeli változás nem állt be, az állami földek bérbeadása és kiárusítása csak apró átrendeződéseket hoztak.

Kovách szerint a földkoncentráció okozta legnagyobb kár, hogy Magyarország elmulasztotta annak lehetőségét, hogy a földre, a vidékre támaszkodva próbáljon küzdeni a szegénység ellen, holott ennek mikéntjére kiváló nemzetközi példák is a rendelkezésünkre állnak.

Az LMP pár hónapja készített egy infografikát, amely kiválóan ábrázolja, hogy a jelenlegi földmágnások által használt földek mértéke könnyűszerrel versenyezhet a Monarchia korabeli arisztokráciájának birtokaival...

INFLUENZA, DE MINEK?

MAGYAR NARANCS - MATERIA MEDICA
Szerző: FALUS FERENC
2017.11.29.


...Miért is kellene megkapnom a védőoltást, ha én – remélem – úgysem leszek beteg, vagy majd kigyógyulok belőle?
Erre több érv is van:
  • A betegség többnyire kockázatos.

  • - Nincs garancia arra, hogy nem lesz – pont nálam – szövődménye.
- A kezelés többe kerül, mint az oltás (ami többnyire ingyenes), még akkor is, ha csak lázcsillapítóra, fájdalomcsillapítóra, orrcseppre költök.

- Veszteség a munkakiesés is, illetve az elmaradt programok is hiányoznak.

- Amíg én beteg vagyok, addig valaki más vagy elvégzi a munkámat, vagy megvár engem, és nekem kell majd bepótolnom.

- A családom is szenved attól, hogy én beteg vagyok, és többnyire ilyenkor a család többi tagja is megbetegszik.

- Ha szerencsénk van, akkor egymás után, ha nem, akkor egyszerre beteg mindenki. Ilyenkor még egy bevásárlás is gond lehet.

Természetesen jogunk v
an megbetegedni, de nem kellene másokat is megbetegíteni. A védőoltás nemcsak annak használ, aki kapja, hanem a környezetét, a közösséget is védi. Ha sokan védekezünk, akkor nincs nagy járvány. Ha nincs nagy járvány, akkor nincs fennakadás a gazdaságban, a vállalatok, hivatalok működése folyamatos marad, nem kell az iskolákat bezárni stb.

Kik a legveszélyeztetettebbek?
A várandós nők. Nem az influenza elleni védőoltás veszélyezteti a magzatot, hanem a lázas betegség. Tehát a terhesség bármelyik harmadában beadható a védőoltás. Ráadásul az újszülöttet is csak az anyai ellenanyagokkal lehet védeni az élet első hat hónapjában. Meg azzal, hogy a környezetének minden tagja védett, tehát – szakszóval – „felvették” a védőoltást. Ez fokozottan igaz az egészségügyi dolgozókra, illetve mindazokra, akik sok emberrel találkoznak naponta.
Nagyon helyes, hogy idén már a pedagógusoknak is ingyen jár az oltás, igaz, a nőknek eddig is ingyen járt, de talán így többen fogják elfogadni a felajánlott védelmet a saját és diákjaik érdekében is. Persze a fiatalokat is oltani kell, mert ugyan náluk ritkább a szövődmény, de a járványt ők is terjeszthetik...

SCHMIDT MÁRIA ESETE A SOROS ALAPÍTVÁNNYAL ÉS AZ AMERIKAI TÖRTÉNELEMMEL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.11.30.


...Ez lehetett Schmidt Mária és a Soros Alapítvány első nagy ütközése, egy olyan ügy kapcsán, amely megalapozta Schmidt karrierjét. Ezt nem árt tudni.

EGYRE BÜDÖSEBB A SIKERTÖRTÉNET

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2017.11.30.


Évente 30 milliárd forint csoroghat vissza a bankoknak az államtól. Eddig azt hittük, a lakosságnál landol a pénz.

A kormány az elmúlt években komoly sikerként értékelte, hogy egyre nagyobb arányban a lakosság finanszírozza az államot: jelentősen megugrott ugyanis a lakossági állampapírok állománya. - írja az Index

A portfolio.hu azonban most alaposabban is utánanézett, és kiderült, a folyamat aligha volt olyan intenzív, mint ahogy eddig gondoltuk.

A lap szerint összességében legalább 1000-1500 milliárd forintnyi lakossági állampapír valójában nem is a lakosságnál, hanem pénzügyi vállalatoknál lehet, másképp nem is jön ki az utóbbi évek állomány növekedése. Ezt tetézi még az önkormányzatok 300 milliárdos állománya, ami nagyrészt szintén lakossági papírt takarhat.

Hogy mennyi lakossági állampapír van a bankoknál, azért érdekes, mert a terméket, nevében is szerepel, elsősorban a lakosságnak szánják. Az állam szempontjából kifejezetten "rossz üzlet" ilyen típusú állampapírt eladni intézményi befektetőknek a jelenlegi hozamkörnyezetben.

Most ugyanis egyéves diszkont kincstárjegyet például nulla százalék körüli hozamon tud kibocsátani Magyarország, a hasonló futamidejű lakossági papírokra viszont még mindig 2 százalék körüli hozamot fizet. Ennek oka éppen az, hogy a háztartásokat állampapír-vásárlásra ösztönözzék például a bankbetétekkel vagy a befektetési alapokkal szemben.

A fenti kamatprémiumon keresztül viszont így évente mintegy 20-30 milliárd forintot juttat a bankoknak az állam. Ez pedig az idei költségvetésbe betervezett 66,5 milliárd forintos bankadó majdnem fele...

A FIDESZ BETETTE AZ ÉKET A JOBBIK ÉS A DEMOKRATÁK KÖZÉ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.29.


Megmenekülhet még a liberális demokraták tábora attól a gyalázattól, hogy a Jobbikkal való szövetségtől remélje Orbán megbuktatását, ami Orbán megbuktatásához nem vezet, a Jobbikot viszont legitimálja tisztára mossa.

Ezt is a Fidesznek köszönhetik mert miután az elvtelen kompromisszumaikat megkötötték Orbán-rendszerével, és beleestek Orbán csapdájába, a Jobbikban reménykedhetnek, s még azt sem veszik észre, hogy nem ők használják a Jobbikot, hanem a cukisodó Jobbik őket. A Fidesz propagandakiadványai azonban megmenthetik a liberális demokratákat a náciktól.

A Pesti Srácok megírta, hogy Erős Erzsébet, a Jobbik nyugdíjas tagozatának elnöke szerint vissza kell állítani a zsidótörvényeket. A fideszes propagandakiadvány azt szeretné elérni, hogy a balliberálisok és a Jobbik koalíciója ne jöhessen össze a választásra. Abban bíznak, hogy a Jobbik leleplezése elriasztja a balliberálisokat ettől a választási koalíciótól.

A Fidesz propaganda életében először nem hazudik, a Jobbik és szavazói identitása sokkal inkább az antiszemita, zsidózó s cigánygyűlölő rasszista Erős Erzsébet felfogásával azonos. Vona képmutató “néppártosodása” tömény hazugság, egyedül Simicska Lajos pénzének és politikai céljainak köszönhető. A Jobbik vezetői, tagsága, támogatói semmit nem változtak, és Vona képmutatását csak taktikának tekinti...

PÁRTKÖZELI VÁLLALKOZÁSOK IS RÉSZESÜLNEK A GINOP UNIÓS FEJLESZTÉSI PÉNZEKBŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.11.30.


Tiborcz István ügyvédje, a Fidesz debreceni frakcióvezetője – az ő érdekeltségeik is százmilliós-milliárdos nagyságrendben részesültek a gazdaságfejlesztésre és innovációra kiosztható uniós pénzből. A kedvezményezettek között van egy volt SZDSZ-es államtitkár által vezetett oktatási alapítvány, s a hozzá kötődő könyvelőcég is, de a fémilliárd uniós forintból kifejlesztett felesleges vakszoftver készítője is kapott pénzt a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetésére.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy minapi eseményen azt közölte, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) rendelkezésre álló 2700 milliárd forintos pályázati keretből eddig 2000 milliárd forintra született pozitív támogatói döntés. A Portfolio szakportál ugyanakkor a hivatalos uniós pályázati oldal adatait citálta, ami szerint a GINOP-ban jelenleg 1551 milliárd forinton áll a megítélt támogatások volumene.

Az állami adatbázis cikkünk írásakor is az 1551 milliárdot mutatta. Ez is elég csinos összeg ahhoz, hogy érdemes legyen megnézni, mire osztják ki. Több mint 500 milliárd forintnak, a legérdekesebbnek tűnő, már megítélt pályázatoknak néztük meg a hátterét. Táblázatunk a részletes adatokkal itt böngészhető (Google Drive). Az alábbiakban a fontosabb tanulságokat és találatokat ismertetjük...

A MIÉP VÁRATLANUL LELEPLEZTE A FIDESZT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: KOVACSIK ÁGNES
2017.11.30.


...Nagy Tibor szerdán délben ugyanis leleplezte a Fideszt. Bármennyire is meglepően hangzik, a pártelnök őszintén hisz felvetésében, amit meghallva sokan a fejükhöz kapnak.

A párt vezetője szerint hazánkat ugyanis már nemcsak a New York–Tel-Aviv-, hanem a Peking–Budapest-tengely is sújtja. Nagy Tibor úgy véli, a Budapest–Belgrád-vasútvonal álcája mögött valójában a kínaiak millióinak letelepítéséről kötött titkos egyezményt a kormány a kínai delegációval az elmúlt napokban. Az összeesküvés-elméletben hívők minden bizonnyal már meg sem hökkennek az érvelés folytatásán: a MIÉP elnöke szerint a beköltöző és magyar állampolgárságot nyerő kínaiaktól Orbán Viktor szavazatokat vár. Ráadásul Kína akár még menedéket is jelenthet a magyar miniszterelnöknek, amennyiben elszámoltatják, mivel, mint Nagy mondja, a jelenlegi politikai és gazdasági elitnek szüksége van egy olyan országra, amelynek nincs kiadatási egyezménye az Európai Unióval, és ezek egyike épp Kína. Nagy szerint az ázsiai ország azért is szóba jöhet, hogy legyen hová kimenekíteni az Orbán-vagyont. A MIÉP-elnök ráadásul kínai ügynököket is vizionált, akik hazánkból működve becserkészhetik legfőbb célországaikat, és ezzel Kína világuralomra törhet.

A sajtótájékoztató valóságtól elrugaszkodott elemei után azt gondolnánk, hogy visszacsöppenünk a realitások talajára, ám Nagy Tibor lapunknak adott interjújában meglepetésünkre arról beszél, hogy a 2018-as országgyűlési választáson mind a 106 egyéni körzetben szeretnének jelöltet állítani, melyek egy részében már meg is vannak az aspiránsok. A pártelnök azonban megjegyzi, nem a pénzért csinálják, hanem azért, hogy az országot kivezessék abból az óriási kátyúból, amelyben van. A kampányfinanszírozás szigorításáról azt mondja, a Fidesz célja ezzel az, hogy nagyon sok kis párt induljon, hogy minél jobban osztódjon a kormánypárttal szemben állók tábora.

A MIÉP ugyan elképzelhetőnek tartja, de nem gondolkodtak azon, hogy együttműködjön más párttal, olyan szövetségre viszont senkivel sem lépnének, amelyben a párt elveszítené az arculatát.

Végül Orbán Viktor fő ellenségéről, a magyar származású amerikai milliárdosról is lerántja a leplet Nagy Tibor. A pártelnök szerint Soros György Orbán Viktor tanítómestere. Azt ugyan a MIÉP elnöke nem tudja biztosan, hogy összejárnak-e kártyázni, de abban, hogy nincs akkora szakadék közöttük, mint amit előadnak, teljesen biztos.

NEM, A KORMÁNY NEM ILYEN JÓ FEJ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
 - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.11.29.


...Ha nincs valós menekültválság, majd kreáll az állam. Tartson csak ki a rettegés egészen a választásokig, hisz ez az ő malmukra hajtja a vizet. Pénz nem számít, hiszen úgyis találnak indokot, miért szükséges 51.5 milliárd forintot egy nem létező válság kezelésére elkölteni. Ez pedig azt mutatja, hogy a költségvetésben bőven lenne pénz jóléti intézkedésekre, azonban a kormány fontosabbnak tartja az ország védelmét egy nem létező ellenséggel szemben. Ahelyett, hogy esetleg szociális intézkedésekre költse azt.

Ez a választási kampány talán Magyarország történetének egyik legdrágább és leghosszadalmasabb ilyen típusú akciója lesz, hiszen noha a választások csak jövő tavasszal lesznek, a kampány már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. Ezt a kampányt pedig mi finanszírozzuk, akár akarjuk, akár nem. Karácsonyi Erzsébet-utalványok, kilakoltatási moratórium téli meghosszabbítása, a befizetetlen számlákkal rendelkező háztartásokban az áramszolgáltatás fenntartása, Soros- és Brüsszel-ellenes plakátok. Ezek mind egy hosszadalmas kampány részei, ezt csak az nem veszi észre, aki nem akarja. Minden pozitívnak tűnő intézkedés alantas indokkal születik meg. Mindössze a látszat fenntartása a fontos, a valós problémákat nem érdekük kezelni.

Ennek a választásnak a megnyerése a szegények és elesettek testén át vezet. Őket lekenyerezve próbálnak ismét újabb négy évre a parlamentbe kerülni. A kormány semmi mást nem tart szem előtt, csak a jövő évi választások megnyerését.

A Fidesz-KDNP győzelmét követően aztán 4 évig ne várjunk Erzsébet-utalványokat, vagy a szegényekkel megértő, a kilakoltatási moratóriumot a tél végéig meghosszabbító kormányt. Ismét beköszönt a választások utáni, ígéreteit soha be nem tartó, hazug, szégyentelen kormányzás időszaka. Migránsrettegés és Soros György bizonyosan továbbra is lesz, népjóléti intézkedések azonban nem.

Ne hagyjuk, hogy ismét becsapjanak a cukormáz alá bújtatott aljas hazugságaikkal. Merjünk mögé látni a dolgoknak, kérdőjelezzük meg döntéseiket, tudjuk meg, mi a valóság, hisz minden éremnek két oldala van.

ORBÁN UTÁNOZZA A TOLVAJ FARKAST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.29.


Ha van Magyarországon arcátlan botrányfigura Orbánon, strómanján: Mészároson, Schmitt Pálon, Rogánon, Kósán, Lázáron, Szijjártón, Tiborczon és Ráhelen kívül, akkor azt Farkas Flóriánnak hívják, aki csak látszólag senki ezekhez a bűnözőkhöz képest, mert ő a cigányok kinevezett királya a NER-ben.

Kitűnő választás, Farkas mindent ellopott, ami a keze ügyébe került, azon kevesek egyike, akit ebből a bűnszervezetből már vád alá is helyeztek, el is ítéltek, de megbukni soha nem tud, mert minden tekintetben kompatibilis az “Orbán-család” maffiával. Farkas Flórián talán azzal tűnik ki, hogy a többinél is butább, közönségesebb, de Orbán ragaszkodik hozzá: ő az ilyen zsarolható, pitiáner embereket szereti.

Farkas időnként eltűnik a nyilvánosság elől fideszes tanácsra, amikor el kellene számolnia valamivel, amit éppen meglovasított. Ez az ember pofán vágott, elköltött és ellopott eddig annyi pénzt, amiből a magyarországi romák helyzetén jelentősen lehetett volna segíteni, de ennek semmi következménye nincs. A fideszes legfőbb ügyész a bűnözés éber őre.

Az egyik legvisszataszítóbb lopása, amikor 5 milliárd forintos EU-támogatást élt fel a “Híd a munka világába” programból, amelynek célja a roma származású munkanélküliek álláshoz segítése lett volna. Ebből a pénzből egyetlen roma sem jutott álláshoz. Azt az utolsó fillérig luxuscikkekre, magára, barátokra költötte. Farkas életműve közelít az életfogytiglan tartó szabadságvesztési tételhez, ha egyszer végre lesz jogállam Magyarországon...

ÉLETKÉPEK EGY SVÁJCI LUXUSSZÁLLODA HÉTKÖZNAPJAIBÓL AVAGY TÚL A CSÚCSON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Ütvefúró
2017.11.30.


Az ember kívülről nézve valahogyan úgy képzeli, hogy egy ötcsillagos svájci luxusszállodánál összeszedettebb, rendesebb (hadd ne mondjam: unalmasabb) hely a világon nincs. Közben pedig (mint Ütvefúró újabb posztjából kiderül) tele van Rejtő tollára méltó alakokkal. A mai íráshoz a szerző hosszú hónapokig gyűjtötte az alapanyagot, úgyhogy rögtön minisorozat is lett belőle, aminek folytatása a tervek szerint jövő héten jelenik majd meg. Lássuk tehát, milyen is egy svájci luxusszálloda egy ott dolgozó magyar szemszögéből!

Előszó

Úgy néz ki, révbe értem. Jó a munkahely, a légkör, a kollégák, egyszerűen minden. Itt megbecsülnek, odafigyelnek rád. Ezért igyekszek minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy maximálisan megfeleljek, és maradéktalanul ellássam a feladatom, lehetőleg hiba nélkül.

Júliusban kezdtem, azóta már felvettek állandóra „B” Bewilligunggal, éves állásom van, még fizetésemelést is kaptam. A „B” Bewilligungra büszke is vagyok, mert a 12 magyarból, akikkel 2016 decemberében kezdtem Svájcban, csak nekem van.

Amiket itt most közkincsé teszek, abba kéretik nem belekötni, hiszen csak azt mesélem el olvasmányos formában, ami velem történt. Nem szeretnék bárki lelkivilágába belerongyolni, vagy esetleg a vérnyomását megemelni, ezért a 18-as karikával rendelkező részeket most kihagytam a történetből.

Ez már a negyedik bejelentkezésem. A munkával töltött hónapok száma 4, és végre úgy néz ki, ez hely jó lesz. A jelenlegi helyem 5 csillag superior. Minden tekintetben. Nem véletlenül van az, hogy van, aki 12 éve dolgozik már itt.

Mi az, amit már az első héten kaptunk? Vezetéstechnikai tréninget, és tűzvédelmi oktatást. A tűzvédelmin oltanunk is kellett mind a 150 főnek, habbal, Co-t csak bemutatták...

ORBÁN RENDJE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TÓTH ÁKOS
2017.11.30.


Most, hogy a Fideszben egyre többen találgatják, kiből mi lesz a következő kormányzati ciklusban, merre sodorja a szél Lázár Jánost, lesz-e Szijjártó Péterből új Lázár, és akkor képes lesz-e ugyanolyan frappánsan válaszolgatni a kormányinfón, mint elődje, finoman pengézve, oda-odaszólogatva az övéinek is, már-már önálló utakra tévedve, hogy azokból aztán a sajtó új hatalmi centrumra vagy mifenére vonatkozó következtetéseket vonjon le, tévesen; miközben mindenki azt találgatja, hogy Rogán Antalból, a világ egyetlen olyan kommunikációs miniszteréből, aki nem mer megjelenni a nyilvánosság előtt, talán a Magyar Nemzeti Bank elnöke lesz, hiszen ő bizonyosan ahhoz is ért, s talán jegybankelnöknek lenni nem is olyan nagy truváj, néhány év belvárosi polgármesterség és képviselőség, továbbá párórányi helikopterút elég idő hozzá, hogy belejöjjön az ember, ha megvan a magához való józan esze, és ki tagadná, hogy Rogánnak megvan, nagyon is; miközben vannak, akik fogadást is kötnének arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank korszakos elnöke, Matolcsy György a gazdasági tárca élére kerül, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy a jelenleginél is aktívabb szerepet vállaljon hazánk gazdaságának unortodox felpezsdítésében, hogy mihamarabb elérjük az ausztriai jólétet; miközben a Fidesz egy új kormányzásra készül, holott két ilyen ciklus után bízvást készülhetne a bukására is, csakhogy az MSZP például néhány jól időzített NER-figurával megbuktatta saját emberét, hogy most tálcán kínálja föl önmagát és nyerő helyeit Gyurcsány Ferencnek, aki köszöni szépen, nagyon is elemében van, hiszen ő az Ember, aki összehozza a nemzetet, kivéve annak úgy bő háromnegyed részét, amely akkor sem fog rá szavazni, ha százegyedszer is elmondja, hogy látta Orbán Viktor titkos bankszámláját; 

miközben Simicska Lajos két éjszakai plakátfestés közt valódi politikai teljesítményt nyújtva olyanná építette a Jobbikot, hogy Kőszeg Ferenc és Heller Ágnes a legszívesebben a keblére vonná Vona Gábort, a megtért bárányt,


aki szerintük a kisebb rossz, mert hát hol van már a szélsőjobb meg a Magyar Gárda – apropó, volt itt néhány gárdaszimpatizáns, aki csak úgy sportból cigányokat lövöldözött –, hol az a néhány keresetlen szó arról, hogy hol is van a zsidók helye, hol a holokamu, hol a cigánybűnözés, kit érdekel már az a kis felvonulás erre, kis betyároskodás arra, de azért arra a nagy betyárra ott a határszélen, Toroczkai Lászlóra most is szükség van, meg az se baj, ha Volner alelnök cigányozik dörgedelmeseket, de hát ez már kit érdekel; miközben az LMP-sek összevissza dadognak, hogy majd a Jobbikkal így vagy úgy, de hát nem így, hanem úgy, majd akkor, ha, mialatt Schiffer András szorgalmasan építi a szellemi hátországot vagy előőrsöt vagy ki tudja, mit; miközben a Momentum elnöke helyi beágyazottsága okán ráindul a Belvárosban Juhász Péterre, akinek a tevékenysége következtében a kommunikációs miniszter, a jó Rogán Antal nem mer a nyilvánosság előtt mutatkozni; miközben tehát minden a legjobban alakul ahhoz, hogy Orbán Viktor immáron a harmadik ciklusát is megkezdje, addig lassan beláthatjuk, hogy ez az egész, ami körbevesz bennünket, akár humoros is lehetne. Vicces fiú Matolcsy György, tényleg, jókat lehet nevetni rajta, s valóban nagyon mulatságos, ha egy kommunikációs miniszter nem mer az emberek elé menni, és valóban kacagunk Lázár János furmányos-huncut mondatain, s csak vigyorog az ember, amikor meghallja, hogy Szijjártó Péter már megint kiből csinál nagykövetet, és végtelenül jókat lehet derülni Tállai András akcióin, Kövér László szigorú bajuszrágásán, Farkas Flórián riadt tekintetén, Mészáros Lőrinc napi milliárdjain, keserűen mosolyogni az ellenzék kínlódásán, az eszméit feledő, a szélsőjobbal való összefogás lehetőségén merengő baloldalon, a maga elé kábán néző szélsőjobboldalon, amelyik azon töpreng, hogy hogyan tudták őket még szélsőbb jobbról előzni, már-már elnézőn legyinteni Gyurcsány Ferenc pózolására, Fekete-Győr András és Gulyás Márton gesztikulálására, szóval minden adva van itt ahhoz, hogy végeredményben derűs közéletünk legyen, csak hát a sok-sok kedélyes pillanat ellenére nem tudunk szívből örülni...

HÉTKÖZNAPI TERRORIZMUS

MÉRCE
Szerző: WINKLER ZSUZSANNA
2017.11.29.


Képzeljük el azt a tragikus jelenetet, hogy Párizs, Nizza, és most Egyiptom után Magyarországon is terrortámadás történne. 50 ember azonnal meghalna, 100 megsérülne. Ilyen borzalmas tragédia esetén a kormány és a hatóságok az állampolgárok biztonsága érdekében rögtön intézkednének. Szirénáznának a rohammentők. Azonnal kiszállna a rendőrség, a TEK.

Elkezdenék felderíteni az esetet, hogy kik vettek részt a megszervezésében, felelősségre vonnák az elkövetőket és azokat, akik tudtak róla, de elmulasztottak szólni. A kormány megerősítené a határaink védelmét. Rendkívüli forrásokat kapna a rendőrség és a katonaság. Nagyobb lenne a jelenlétük az utcákon, és képzést kapnának arról, hogyan lehet a merénylőket felismerni, hatékonyan közbeavatkozni.

A sajtó hónapokig erről cikkezne, a családok erről beszélnének otthon. A túlélők és a hozzátartozók ingyenes pszichológiai segítséget kapnának, a barátaik együttéreznének velük, támogatnák őket. Munkahelyük megértéssel viszonyulna a gyógyulással töltött idejükhöz.

Azok a nők, akiket végül megöl a partnerük, nem egy pillanat alatt válnak semmivé. Legtöbbször hosszú évekig tartó bántalmazás és terror előzi meg ezeket a gyilkosságokat.
Ebben az országban minden évben meghal 50 nő, mert megöli a jelenlegi, vagy volt partnere. Nem 100, hanem 200.000 sérültje van éves szinten a párkapcsolatokon belül nők ellen elkövetett erőszaknak.

Amikor terrortámadás áldozatai lesznek emberek, akkor (teljes joggal) elvárjuk a kormánytól és a hatóságoktól az azonnali és hatékony beavatkozást. Ezzel szemben, amikor nőket tömegével gyilkolnak le partnereik, mi történik?

Amikor az áldozatok bántalmazás miatt a rendőrséghez, bírósághoz, gyermekvédelmi intézményekhez fordulnak, gyakran ellenséges környezetbe kerülnek. Megkérdőjelezik a tapasztalataikat, a szavaikat. Néha már a portáson sem jutnak tovább. Az ismerőseik, rokonaik azt mondják nekik, hogy adjanak még egy esélyt, hiszen mindenki követ el hibákat.

A gyámhatóságon és a bíróságokon a gyerekek érdekeit semmibe véve kötelezik őket arra, hogy kapcsolatot tartsanak kínzójukkal. Mindezeket olyan sztereotípiákkal igazolva, hogy “a gyereknek apa kell”. Bele sem gondolnak abba, hogy milyen egy gyereknek, ha az az apa időnként belenyúlkál a bugyijába, vagy alkalomadtán kékre-zöldre veri őt...

POLITI - KA - RIKATÚRA I.

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.11.29.


Nem engedhetjük meg magunknak...

ITT NÉZHETŐ MEG

AZ EMBERSÉGET MÉG ORBÁN SEM TUDJA TÖRVÉNYBEN BETILTANI

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: bl
2017.11.29.


Szomorú vagyok – persze ez az én magánügyem. Az oka azonban nem magánéletbeli válság, netán szerelmi bánat. Borzasztóan bosszant és forr bennem a tehetetlenségtől a düh mindazért, amit Orbán Magyarországán napjainkban látok, tapasztalok, megélek.

Nemrégen írtam a debreceni fideszes önkormányzat igazán felebaráti és keresztényi szeretettől áthatott karácsonyi ajándékáról: megadóztatják – ugyan jelképes összeggel – az ingyenes ételosztást a városban. Állításuk szerint, semmi sem változott, „csak” nevesítették a rendeletben az ételosztást.

Naponta hallgatom, hogy a Fidesz vezetői mennyire keresztények, látom őket ájtatos arccal egyházi rendezvényeken. Hogy ez mennyire hiteles a „csuhások térdre, imához” egykori pártjától, azt döntse el a kedves olvasó. Jómagam úgy látom, az orbáni centrális erőtérben létrejött a „trón és az oltár” szövetsége.

Valószínűleg ilyen újsütetű hívők ülhetnek a cívis város képviselői között is. (Természetesen a damaszkuszi úton mindenkinek joga van végigmenni.) A múlt héten lehetőségük lett volna bizonyítani, hogy Krisztus igaz „tanítványai”. Ehelyett leszavazták azt a javaslatot, amely indítványozta: az ételosztásokat ne sarcolja meg, még jelképes összeggel sem a város. Nem hiszem, hogy ez Istennek tetsző eljárás volt a helyi hatalmasságok részéről...

ÖSSZE KELL FOGNI ORBÁNÉK ELLEN A DEMOKRATIKUS ORSZÁGOKNAK - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.11.30.


Magyar zászlókkal magyar jobboldaliak tüntettek Brüsszelben az uniós székház előtt – tiltakozva a menekültkvóta ellen – írja az Euronews német nyelvű adása és videó alátámasztja a címet, miszerint: romlik az Unió és Magyarország közti viszony.


A tüntetők szerint az akció válasz akart lenni annak a négy prominens uniós vezető Junckernek írt nyílt levelére, amelyben azt kérik, vonják meg az uniós forrásokat Magyarországtól - számol be az Euronews. A tüntetők szerint nem lehet megvonni a támogatásokat csak azért, mert a kormány nem hajlandó teljesíteni az uniós kvótát. Megjegyezzük, állításukat semmivel nem támasztják alá. Elmar Brok német uniós képviselő szerint nemcsak Magyarország, hanem Lengyelország, Szlovákia és részben Románia is vizsgálat tárgya, s nem elsősorban a menekültkvótán, hanem a jogállam és az emberi jogok állapotán is múlik az uniós támogatásmegvonás a kötelezettségszegési eljárás eredményeképpen.

Értékei nélkül semmit nem ér Európa – írja a Zeit Online-ban vendég kommetátorként Heinrich August Winkler német történész. S a cikk felütése: búcsút inthetünk annak az illúziónak, miszerint csak a liberális demokráciák menthetik meg Európát. A terjedelmes elemzés számos országot említ, azonban az első helyen Orbán Viktorral kezdi, aki mindent megtett az alkotmánybíróság, és általában az egész igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozásáért. Orbánt nem állította meg Brüsszel 2014-ben, amikor meghirdette az illiberális államot, pedig akkor kellett volna, s azóta iskolát teremtett Európa számos országában. Példáját követte Lengyelország, Románia, Bulgária, s most már Málta is. A demokrácia-deficit felszámolása érdekében szigorúan együtt kell működniük a demokratikus jogalapon szerveződő országoknak, amelynek során az Európai Parlamentnek fontos döntéshozó szerep jutna a frank-germán tengely újraélesztésével. Ha ők el tudják indítani az európai szuverenitás reformját, amit Emmanuel Macron ugyan még homályosan, de képvisel, akkor csatlakozni fognak hozzájuk Finnország, Hollandia, és z egykori vasfüggönyön túl élt Baltikum is.

Négy hónappal a Soros-ellenes kampány beindítása után is azt bizonygatja Kovács Zoltán kormányszóvivő, hogy a kampánynak nincs antiszemita jellege – írja a Jerusalem Post. Kérdésére válaszolva Kovács úgy fogalmazott, igen, talán ő zsidó, de mi azt kritizáljuk, amit csinál, és amit képvisel. Az összes eddigi közül a Soros-féle nemzeti konzultációt tartja a legsikeresebbnek. Az újság megjegyzi, Benjamin Netanjahu budapesti látogatása előtt leszedték a Sorost támadó plakátokat, és az izraeli miniszterelnök Sorost bírálva a magyar kormányt a védelmébe vette...