2017. december 11., hétfő

TÓTA W.: NEM HALLOTTÁTOK DÓZSA GYÖRGY HÍRÉT? - AZ ELLENZÉK ALTERNATÍVÁJA NEM A KORMÁNY. HANEM A DÜH

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2017.12.11.


A baloldal manapság inkább a szórakoztatóipar felé tájékozódik, illetve néhány millióan akkor sem szavaznának rájuk, ha Németh Miklóssal az élen felállna minden idők legközösebb listája. Eközben a Jobbik látványosan megcélozta a közepet, ami egyre könnyebb feladat ott, ahol a kormánypárt disznóölésben fogalmazza meg a Goldstein elleni játékháborúját. Én speciel még várom, hogy személy szerint nekem mit ajánl a Jobbik, és hogyan kívánja képviselni a számomra fontos értékeket. Még nem kértek bocsánatot az évtizedes zsidózásért, buzizásért, és semmi okom feltételezni, hogy egy szabadabb, egyéni kezdeményezéseknek teret adó, szolidárisabb politika várható tőlük. Nekem nem az elvtelenségükkel van bajom, hanem épp attól tartok, hogy megvannak még azok az elvek, csak pillanatnyilag hallgatnak azokról.

Ettől függetlenül a magyarok jelentős hányada számára ez lesz a választás: Orbán nyolc éve ismert rezsimje, ahol minden kalász és virág a csókosoknak terem, vagy a Jobbik, ami valami más.

Ezt a választási lehetőséget nullázza le az Állami Számvevőszék, amikor hirtelen jött szigorral megállapítja, hogy tiltott pártfinanszírozás történt (ellentétben azzal, amikor Simicska még a Fideszt finanszírozta). Vagyis effektíve a Jobbiktól az aprópénzt is elszedik, és ezzel lehetetlenné teszik választási kampányát. Illetve újabb szabálytalan pénzszerzésre kényszerítik, hogy bármikor újra lecsaphassanak.

Ez a lépés hosszú távon a Fideszre a legveszélyesebb. Ugyanis innentől csak az erőszak marad...

AZ LMP KIOSZTOTT A FIDESZES KÉPVISELŐKNEK EGY LISTÁT, AMIN AZ ELLENÜK INDÍTHATÓ BÜNTETŐELJÁRÁSOK SZEREPELNEK

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2017.12.11.Az LMP képviselői a parlamentben osztogattak egy listát, amelyen azok a büntetőeljárások szerepelnek, amelyeknek a megindítását egy esetleges 2018-as kormányváltás után szükségesnek és lehetségesnek tartják. „Nem fogják megúszni azok, akik az elmúlt 7 évben a legfőbb politikájukká tették a korrupciót” - kommentált a Facebookon Szél Bernadett.

A listát először a 24.hu fotózta le, ezután kértem el az LMP-től. Az első oszlopban az elképzelt jövőben meggyanúsított személy neve szerepel, majd a gyanús tevékenység, végül az a törvénycikk, amely alapján az LMP szerint eljárást lehetne indítani...


AZT SUTTOGJÁK: SIMICSKA NEM IS VESZETT ÖSSZE ORBÁNNAL ÉS BEDARÁLJA A JOBBIKOT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.12.11.


Két összeesküvés-elmélet bukkant fel szinte egy időben Simicska Lajosról és a Jobbikról.

Az egyiket a pesti utcán hallottuk, a másikat Mráz Ágoston Sámuel, a közpénzeket nyelő, fideszes Nézőpont Intézet vezetője írta meg. Ez utóbbi akár tekinthető békülési kísérletnek is a Jobbik és a Fidesz között.

Az első konteó, vagyis összeesküvés-elmélet lényege, hogy

Simicska Lajos nem is veszett össze Orbánnal, titokban az ellenzék - a Jobbik - megbuktatásán dolgozik.

Eszerint direkt hajszolta bele a pártot a reklámkampányba, amit ő finanszírozott, hogy aztán a Jobbikot megbüntesse az ÁSZ és ezzel a Fidesz legnagyobb ellenlábasát még a választások előtt kiüssék a nyeregből.

Ha a politikai teret piacnak fogjuk fel és arra gondolunk, más piacokon is szokás a konkurencia felvásárlása, párhuzamos működtetése, majd szükség esetén megszüntetése, akkor ez az elmélet is elképzelhető. A mai napig futnak olyan újságok még a magyar médiapiacon is, amelyek ugyanarra a vevőkörre koncentrálnak (pl. a receptújságok, vagy a fideszes propagandaújságok) és amiknek ugyanaz a vállalat a kiadója. Mégis megéri nekik, hiszen a piacvezető lap és az utána következő uralja azt a piaci szegmenst.

Ennek alapján tényleg nem lehetetlen - ha elég valószínűtlen is - , hogy
  • Simicska még mindig összedolgozik Orbánnal titokban
  • és célja nem is a Szeretett Vezető megbuktatása, hanem a Jobbik felfuttatása, majd leépítése.
Ha valakinek ez az elmélet túl vad, mutatunk egy másikat, amely a kormányzati szócsőben, a Magyar Időkben jelent meg és szerzője az a Mráz Ágoston Sámuel, aki a fideszes Nézőpont Intézetet irányítja. Egyfajta házi elemző ő, aki hétről-hétre engedelmesen megírja, amit a Fideszben gondolnak. Intézete – cserébe sok milliós közpénzes megrendelésekkel felturbózva – mindig kimutatja, hogy az ellenzék mennyire béna és Orbán mennyire rátermett vezető.

Ami meglepő az aktuális írásában, hogy

az ellenzék és a Fidesz helyzetét körülbelül objektívan írja le;

ugyanakkor felvázol egy hasonló összeesküvés-elméletet:

a Jobbik célja ugyan Orbán megbuktatása, de aztán összefognának a Fidesszel és átverik a baloldalt...

IVÁNYI GÁBOR: ORBÁNNAK ÉS CIMBORÁINAK MÁR RÉGÓTA BÖRTÖNBEN

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: bl
2017.12.11.


Iványi Gábor evangélikus lelkész, az Oltalom Alapítvány vezetője és főiskolai professzortársai, ahogy arról a Városi Kurír is beszámolt, Nobel-békedíjra jelölték Soros Györgyöt. A kormányzati körökben lesajnált kezdeményezésről, az orbáni hatalomgyakorlásról, a 168 óra című hetilap kérdezte a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét. Az interjúból igyekeztünk az olvasóink számára legfontosabbnak gondolt részeket kiemelni.

Nem lehet a hatalom elől elbújni

Iványi Gábor elmondta tudja, hogy javaslatukat valószínűleg ne hallgatják meg a döntéshozók. Úgy érzi, azonban, hogy társaival meg kellett tenni, amit lelkiismeretük megkövetelt:

Soros György igazán megérdemli, hogy kitüntessék. Ez a dolog egyik fele. A másik pedig, hogy olyan mérhetetlenül szégyellnivaló és sátáni, amit vele műveltek, hogy nem volt jobb ötletünk arra, miképpen lehet ez ellen valamit tenni. De valamit tenni kellett.”

Meggyőződése, hogy az embernek normálisnak kell maradnia. És inkább el kell viselnie, hogy eltapossák, mint örökké bujkálni:

Úgysem tudunk úgy elbújni, hogy a hatalom ne találjon meg. Nevetségessé válunk, amikor megpróbáljuk kicselezni a hatalmat, mert az pontosan tudja, kik azok, akiket üldöz, és addig fogja aljas módon csűrni-csavarni a maga jogszabályait, amíg meg nem találja a módját, hogy tönkretegyen bennünket. Akkor meg addig is szabad emberként, felemelt fejjel kell tenni a dolgunkat.”

Hisz abban, hogy vannak az életben számunkra fontos és kedves dolgok, amelyeket nem engedhetünk elveszni akármilyen Rácz tanár úr kedvéért sem:

És hol vannak ezek Rácz tanár úrhoz képest……” /…./ “nem szabad beszállni a gyűlölködésbe. Az ember nagyon nehezen ússza meg, hogy ne teljen el a szíve kemény haraggal azok felé, akik visszaélnek mások nyomorúságával……..”

ÚJRAKEZDŐDÖTT A (VÖRÖS)ISZAPBIRKÓZÁS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HAJBA FERENC
2017.12.11.


A Győri Ítélőtábla az idén februárban eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék mind a 15 vádlottat felmentő ítéletét. Így került ismét első fokra az ügy, ám a veszprémi bírák mind elfogultságot jelentettek – s bár ezt senki nem ismeri el, állítólag volt szerepe ebben a kollégájuk iránti szolidaritásnak is –, ennek következtében a győriekre szállt át a per.

A Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyező határozatát Széplaki Tamás elnök februárban úgy jellemezte, hgy az „nem a rossz döntés kritikája, hanem a helyes döntés első lépése.” Független, az ügyben nem érintett, de a történteket szakmai szemmel figyelemmel kísérő jogászok szerint mindenesetre a tábla a legkényelmesebb megoldást választotta: nem szállt szembe azzal az igen erős, többször is nyilvánosan hangoztatott kormányzati igénnyel, miszerint a MAL vezetői el kellene marasztalni, ugyanakkor elkerülte a látszatát, hogy akarva-akaratlan kiszolgálója legyen a végrehajtó hatalomnak. A hatályon kívül helyezés indokai is elég meglepőek (noha egyáltalán nem példátlanok), a tábla szerint a veszprémi bíróság elmulasztotta indoklási kötelezettségét. A veszprémi bíróság egyébként természetesen indokolt, de az ítélőtábla ezt nem látta elégségesnek, s kifogásolta azt is: a bíró sokszor csak felsorolta a bizonyítékokat, de nem részletezte, melyiket, miért fogadta vagy utasította el.

A vádhatóság következetesen járta végig az utat, ők a társaság tizenöt alkalmazottját – élükön az első rendű vádlottat, a mai napig vezérigazgatóként dolgozó Bakonyi Zoltánnal –, közveszélyokozás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolta meg. Az ügyészséget képviselő Fejes Péter ezt a megismételt eljárás elején sem módosította...

KISS TIBI VISSZAVÁGOTT A FIDEDSZES POLGÁRMESTERNEK


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: hvg.hu
2017.12.11.Kiss Tibi közleményben reagált a Quimby díján sajnálkozó fideszes polgármester mondataira...

...Kiss Tibi közleményében azt írta, sajnálattal hallgatták a polgármester sajtóban megjelent gondolatait, pláne úgy, hogy a zenekar a város szülötte.

Bár értetlenül állunk a probléma előtt, ha komolyan úgy gondolja, visszaadjuk Önnek. Emlékeztetném, hogy az elismeréssel együtt járó 200 ezer forintos honoráriumot nem tudjuk visszaküldeni, mert azt otthagytuk a városnak, hogy abból inkább egy fiatal tehetséges helyi zenekart támogasson - írta a zenész.

hvg.hu szerkesztőségéhez is eljuttatott közlemény azzal zárul, hogy "boldog karácsonyt Polgármester Úr!"

TGM: VALAMINEK MOST VÉGE

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.12.11.


A soron következő magyarországi országgyűlési választások előtörténete jól illusztrálja azt a válságot, amelyben élünk.

De voltaképpen mi van válságban? A rezsim?

Hogy világosan láthassunk, hasonlítsuk össze – kissé leegyszerűsítve – Orbán miniszterelnök kormányzati rendszerét egy másik kelet-európai szisztémával, amellyel össze szokás keverni.

Jarosław Kaczyński és a PiS kormányzása rendkívül koherens politikai doktrínára épül: a mai Lengyelország egyszerre tekintélyelvű és szociális állam; mindkét elemét komolyan veszik és sikerre vitték. A lengyel kormány az 500+ programmal csakugyan megsegíti a szűkölködő családok gyermekeit, valóságosan szociális bérlakásépítésbe kezdett (a húsz esztendeig rendesen fizető bérlők tulajdonossá válhatnak), a munkásosztály és az alsó középosztály helyzete javult. Nemcsak a gazdaság fejlődik sikeresen, hanem a társadalom egészének a helyzete is: jó a népoktatás, fejlődik az infrastruktúra is.. Ugyanakkor Kaczyński nem akarja megdönteni a kapitalizmust, és a jobb helyzetbe került munkásosztályból nem lesz uralkodó osztály: a korporatív (vagy hogy a régi fasiszta szakkifejezést használjuk, „hivatásrendi”) eszme szerint az osztályok (régiók, települések, nemzedékek, nemek) elfoglalják a maguk természetes, harmonikus helyét a nagy egészben: a cél igazságosság, de nem egyenlőség. Az, hogy az osztályok, foglalkozások, tevékenységi körök képviselői-tagjai anyagi helyzetüket, tehát életformájukat illetően közelebb kerülnek egymáshoz, nem azt jelenti, hogy a nagyobb műveltséggel vagy a magasabb pozícióval nem járnak erkölcsi és politikai előjogok. Az egyenlőség a konzervatív politikai filozófiában uniformizálást jelent, és Kaczyński sikeres és népszerű pártja (mert neki vanpártja) nem erre, hanem érdem szerinti, igazságos hierarchiára törekszik, amelyben a hazafias, önzetlen, szellemileg magasrendű teljesítménynek és a vele járó vezető tisztségnek autentikus, jogos tekintélye van, amelynek igenis kijár a tisztelet.

A Kaczyński-rendszer katolikus jellege (a katolikus korporatizmus az államdoktrínája, amely Ignaz Seipel és António Olivieira de Salazar államát ihlette, és amelyre Imrédy Béla is törekedett), antikommunizmusa, antiliberalizmusa, antifeminizmusa és oroszellenessége őszinte, mélyen átérzett és következetes. Kaczyński nem korrupt, valóban azt hiszi, hogy a nemzetét szolgálja, emberei is meggyőződéses, többnyire rátermett figurák – mint az új miniszterelnök, Mateusz Morawiecki is – , akik közül a legtöbben a Solidarność mozgalmában hiteles, bátor ellenállók voltak. A korporatista rendszer megengedi az állami beavatkozást és az állami irányítást a tőkés gazdaságban (mint ahogy megengedi a kínai, japán, szingapúri stb. gazdaságban is), de ezt csak az ódivatú és eltájolt magyarországi liberálisok tartják „szocializmusnak”; konzervatív kormányzási stílusának a közigazgatáson és a reakciós tömegpárton kívül két klasszikus (külső) pillére van: az egyház és a hadsereg.

A rendszer természetesen súlyosan korlátozza a szabadságjogokat és agresszívan belenyúl a honpolgárok magánéletébe, de ennek a kényszernek van logikája és iránya. A cenzúra, a sovinizmus, az idegengyűlölő őrjöngés, a fasisztoid szónoklatok, a bigott nőellenesség, a történelemhamisítás, a Nyugat (azaz a fölvilágosodás) iránti utálat: ez mind igaz; de a rezsim – saját kritériumai szerinti – sikeressége és szavahihetősége is tény.

A magyar olvasó jól tudja, hogy a magyarországi rendszer nem ilyen. Ezt a katolikus országot nem éppen mélyen hívő református kormány vezeti, államdoktrína nincs, mély meggyőződés se. A rezsim gazdaságpolitikája eklektikus – neoliberális, korporatista és etatista lépésekre egyaránt van példa – , szociálpolitikája (szemben Lengyelországgal) népellenes, de nem pozitív formában, hanem az elesettek elhanyagolásával, sorsukra hagyásával, önző (és gondolattalan) cinizmussal. Az orbáni etnicizmusnak (a tévedésekkel zsúfolt, sztereotip történelmi hivatkozások ellenére) kevés köze van a magyar nemzeti hagyományokhoz: ez csak propaganda, parasztvakítás, palifogás. A magyarországi féldiktatúra nem rendpárti, szétzúzta a szakszerű közigazgatást, naponta rombolja az intézményességet. Nem teremtett konzervatív, restriktív-represszív alkotmányosságot, hanem alkotmányosság nélküli helyzetben lebeg, módszere a rögtönzés, az összevisszaság, a folytonos átszervezés, átalakítás, parttalan törvény- és rendeletgyártás (minden jogász tudja, hogy ez még sokkal magasabb nívón is teljes káoszhoz vezetne, hát még így) őrületbe kergeti az ellenzéki bírálókat, akik ha Orbán minden cikkcakkját és hintapolitikájának minden kilengését támadják, előbb-utóbb ellentmondanak önmaguknak, amit Orbán naponta megtesz, de őt ez – a teljhatalom birtokában – nem zavarja.

De nemcsak az ellenzéket tébolyítja meg ez az inkoherens önkényeskedés, hanem az állami hivatalnokokat, az állami intézmények dolgozóit, továbbá a jogalanyokat, az állam ügyfeleit, mind a tőkés vállalatok menedzsereit, mind a munkások (és mások) érdekképviseleteit. Orbán a káosszal, a rendetlenséggel, az informalitással kormányoz. Nem azért „nem találnak rajta fogást” az ellenfelei, mert buták (ami azért előfordul olykor), hanem azért, mert Orbán vezetése összefüggéstelen, az informalitásba, az oligarchikus magánhatalomba kiszervezett állami funkciók eltűnnek az amúgy is megcsonkított nyilvánosság szeme elől. Az állam – illa berek, nádak, erek – egyszerűen kereket oldott. Azt, ami megmaradt belőle, Orbán hitbizomány tulajdonosaként, nem állami-politikai vezetőként irányítja vagy (ami épp oly gyakori) hagyja sorsára.

Itt nem csak „rohad az államgépben valami”, hanem megrohadt a teljes államgépezet. Nem arról van szó, hogy „nincs demokrácia” (eddig se nagyon volt, és sehol se nagyon van), hanem reakciós és tekintélyelvű, antidemokratikus, antiliberális és antiszociális állam sincs: mert a szeszélyes kényszerre épülő, kapkodó, ugyanakkor minden autonómiát leépítő, mindent szétzúzó hatalomgyakorlás idegen a modern államtól – még a modern államnak azoktól a fajtáitól is, amelyeket megvetek...

FELES: LAKHATÁSI 6X6


SLEJM / FELES
Szerző: SLEJM
2017.12.07.Októberben az ellenzéki pártok, A Város Mindenkié mozgalom kezdeményezésére megegyeztek egy lakhatási minimumban. Hogyan küzdenének a lakhatási válság ellen, és melyik párt ígéreteinek hihetünk? Az eheti adásban minden kiderül!

MÉSZÁROS LŐRINC A TELJES MAGYAR GAZDASÁGTÖRTÉNET LEGGYORSABBAN GAZDAGODÓ MILLIÁRDOSA - INFOGRAFIKÁKKAL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: OROSZI BABETT - RÁDI ANTÓNIA
2017.12.11.


Hallotta már azt a viccet, hogy Mészáros Lőrinc gazdagabb, mint két gróf és egy herceg együttvéve? A helyzet az, hogy ez nem vicc. A nemzet gázszerelőjének ma már nagyobb vagyona van, mint a Habsburgoknak, Károlyiaknak és Festeticseknek volt a két világháború között. Kiszámoltuk.

Hercegek, grófok. Ha rájuk gondolunk, mesés kastélyokat, pazar ruhákat, csillogó társasági eseményeket látunk magunk előtt. Régen ők voltak a kimeríthetetlen gazdagság élő szimbólumai, a felső tízezer legfelsőbb rétege, amelyik annyit költ, amennyit akar, azt vesz meg, amit akar. Anélkül, hogy egy kicsit is félnie kellene az elszegényedéstől.

Hercegek, grófok és iparbárók voltak Magyarország leggazdagabb emberei a két világháború között is. Ezt onnan lehet tudni, hogy a Rubicon történelmi folyóirat 2007-ben összeállította a napi.hu gazdagemberlistájának 1935-ös megfelelőjét.

A folyóirat kutatásai szerint Magyarország leggazdagabb embere a Horthy-korszakban Károlyi László gróf volt. Az ősi főnemesi családból származó nagybirtokos vagyonát 15,2 millió pengőre becsülte a Rubicon. Őt követte a listán egy másik gróf, Festetics Sándor. Ő szintén nagybirtokos volt, 13,5 millió pengős vagyonnal.

A harmadik helyezett pedig egy herceg volt: a fenti képen látható Habsburg József királyi herceg, József nádor unokája, a Habsburgok úgynevezett „magyar ágának” leszármazottja. Neki 10,5 millió pengőnyi vagyona volt a két világháború között.

Károlyi László gróf: 15,2 millió pengő

Festetics Sándor gróf
: 13,5 millió pengő

Habsburg József főherceg: 10,5 millió pengő

De mennyi pénzt jelentett ez valójában? Az Átlátszó pénzügyi szakemberek segítségével kiszámolta a mai árfolyamot. Nem volt egyszerű: ahány kutatás, annyi eredmény, méghozzá elég nagy szórással. Nem vettük a bátorságot, hogy mazsolázzunk neves tudósok számításai között, inkább felhasználtuk mindet. Látni majd, hogy ez árnyalja ugyan az eredményt, de a lényegen nem változtat:...

AZ ANTISZEMITIZMUS DEKLARÁLÁSA A FIDESZES POLGÁRMESTER SOROS-DISZNÓS POSZTJA - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.12.11.Az Orbán-kormány hivatalosan is deklarálja az antiszemitizmust – véli a Soros Alapítvány képviselője Pócs János Facebook-posztja kapcsán - számol be a részletekről a brit Independent. Ott már egy disznóval kevesebb van – ezzel a szöveggel osztotta meg a fideszes képviselő a szénné égett disznóként Sorost illusztrált fotót a Facebook-on.

A 37 országban működő, a világon a 3. legnagyobb alapítványról az Independent megjegyzi, a demokrácia ügyét igyekszik mindenhol előmozdítani, s a Forbes magazin leggazdagabbjainak listáján a 20. helyen álló alapítója antiszemitizmussal vádolta meg Orbánt, aki visszautasította a vádat. Egyébként szinte minden mérvadó nemzetközi lap foglalkozik a témával, még a Trump szócsövének számító Fox News is.

A Jerusalem Post sem megy el a téma mellett, akárcsak a Népszavában megjelent Soros-vélemény mellett sem. S idézi ehhez Feldmajer Pétert, a Mazsihisz volt elnökét is, aki szerint a közel-keleti bevándorlók bejövetele sokkal súlyosabb probléma, mint a Soros-elleni kampány, noha az is elég durva. Az újság egyébként most hozza le a The Atlantic amerikai folyóirat pár napja írt Soros-elemzését, amely egyrészt a milliárdos filantrópot Prométheuszhoz hasonlítja, akit azért kínoztak az istenek, mert tüzet vitt az emberiségnek. Másrészt ír arról is a hamis vádaskodásról is, miszerint a keddi, alabamai időközi választáson induló, pedofíliával is vádolt republikánus Roy Moore ellen Soros és fizetett ügynökei indították el a támadást.

A német Die Welt is közli Soros Györgynek a Magyarországon egyedül a Népszavában megjelent írását, mint vendégírást a véleményrovatban. Amelyből kiemelik a címben, hogy Orbán hazugságai Soros Györgyről kudarcot vallottak. A kormány minden erőfeszítése ellenére nem tudta félrevezetni a közvéleményt, hisz több mint egymillióan nézték meg a magyar televízióban beszédét, és a közösségi médiában nagyon sokan fejtették ki együttérző és támogató véleményüket. S ezek után ő még fontosabbnak tartja a szólásszabadság és a kutatás szabadsága támogatását, a kisebbségi vélemények, a nehéz helyzetben lévők megsegítését. S nemcsak a szülőhazájában, hanem szerte a világon...


A GÁZSZERELŐ ÉS AZ ALTERNATÍV VALÓSÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- EGYÉB, NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.12.11.


A napokban futólag felkavarta a felszínt Pócs János jászsági képviselő, amikor is kiposztolt egy fotót, amit erdélyi elvtársai küldtek. A történet eléggé ismert. Aki lemaradt, itt pótolhatja...

Gondoltam, megnézem Pócs János képviselő úr közösségi oldalát, hol tart a történet. Már persze, ha tart valahol. Mert az elmúlt néhány napban már elmondta ő, hogy direkt félremagyarázzák a mindent félremagyarázók azt a teljesen ártalmatlan posztot, hiszen a világon semmi köze nincs Soros Györgyhöz, egyszerű vidám parasztok disznót öltek, elküldték neki az erről készült fotót ő pedig feltette a közösségi oldalára, hadd örüljön más is.
És így lett. Kitört az öröm. Tódultak a kommentek százával, ezrével. A képviselő úrnak dolgos hétvégéje lehetett, mert mostanra minden kommentet törölt, kizárólag azokat hagyta meg, melyek kedvesek az ő szívének. Az ezer körüli hozzászólásból nagyjából két tucatnyi maradt. Ilyenek:...

A FÓTI TEMPLOM

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.11.


...Naszóval. Olykor Közlönyt is olvasok. Van egy költségvetési szerv, a neve Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Ennek volt egy beszámoló-készítési kötelezettsége. Volt. Ezt egy rendelettel 2013-ban megszüntették (utánanéztem).

Ezek szerint a kormányülésen szorongásra nincs ok, az utolsó ellenőrzési lehetőség is megszűnt. Mit tesz isten.
Namármost. Itt volna még ez a szekularizmus nevű (kissé helytelenül szekularizációnak jelölt) intézkedéssor, ami elvileg a vallás kiszorítását volna hivatott végrehajtani a társadalmi nyilvánosságból. Erre voltak Magyarország történetében mindenféle törvények, amiket tudomásom szerint a jelen pillanatig senki nem vont vissza. Aminek rendkívül egyszerű következménye az volna, hogy a kormány a társadalmi nyilvánosságból, más néven az állam működéséből kizárt egyházi birtok finanszírozásával törvénysértést követ el. Jó, én sem bírom visszatartani a röhögést, ki bírja számon tartani ezeket a törvénysértéseket, inkább csak írásban rögzítem, ha netán elfelejtődne a nem is olyan távoli büntetőeljárás során, midőn a csúti gazembert és seggnyalóit végre életfogytiglan bezárják egy világi büntetés végrehajtási intézmény rácsai mögé. Kuss, nem röhögünk!
Végül hadd tegyek ide még egy külföldi fogalmat: az instrumentalizálásról ejtenék néhány szót. II. József nevű, bizonyos szempontból a magyar történelem legfigyelemreméltóbb uralkodója intézte úgy az egyházügyeket, hogy az egyházat az állam eszközének (instrumentumának) tekintette, azaz épp olyan alattvalónak, mint bármely más alattvalót. Megtiltotta például a Rómának "járó" adók kifizetését, minthogy az hiányt jelentett volna az ő állam háztartásában, bezáratott kolostorokat, amikben nem végeztek semmilyen hasznos munkát, de hagyta dolgozni a betegápolókat meg ilyesmi.

Egy pillanatig sem feltételezem, hogy a jelenlegi kormánynak akár csak a közelében is volna valaki, aki ismeri II. József intézkedéseit. Még kevésbé olyan, aki osztaná az én véleményemet: ez a kiváló elme mutatta meg az elképzelhető legjobb kormányzási forma részleteit, az intézkedéseit meg azért vonta vissza, mert tisztában volt vele, hogy senki nem jöhet utána, aki hozzá hasonlóan volna képes uralkodni.

Ezt csak azért említettem, mert időről időre viccelődni szokás azzal, hogy a slampos, széthízott, beszédhibás, rosszízlésű büdös bunkó csúti gazember esetleg nem akarna-e király lenni.

A fóti templomra költött pénz az instrumentalizálás nyilvánvaló esete. Csak éppen egy ostoba tróger által ostobán és kártékonyan kivitelezve.

A KÖZNEVELÉS MUTATÓI

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: DR. SZÜDI JÁNOS
2017.12.11.


...Az történik, amit a hatalom akar

Az iskolarendszer átalakítása biztosítja, hogy az iskolában minden a hatalom szája íze szerint alakuljon. Az önkormányzati ellátó rendszert elemeire bontották. Az egyes elemek közötti kapcsolat minden formáját felszámolták. Az óvodák maradtak a települési önkormányzatoknál, amelyeknek egyebekben semmi közük ahhoz, hogy településükön milyen további oktatási szolgáltatást lehet igénybe venni. 2013. január 1-jén, az állam a helyi önkormányzatoktól átvett intézményeket jogi értelemben megszüntette. Beolvadtak a fenntartói feladatokat ellátó állami hivatalba. A hivatal lenyúlta minden tulajdonukat, elvonta szerződéskötési jogosultságukat, munkáltatói jogukat. Azóta az átszervezések sorát hajtották végre. Ennek eredményeképpen más miniszter diszponál a szakképző intézmények felett, mint az általános iskolák és gimnáziumok felett. A lényeg nem változott. Az iskola mint jogilag elismert önálló szervezet nem létezik többé. A szakképző iskolák beleolvadtak a szakképzési centrumokba. Az általános iskolák és a gimnáziumok beolvadtak a tankerületi központokba. Költségvetésük nincs, munkáltatói joguk nincs, önálló döntési joguk nincs. Felülről, kívülről, helyettük mondják meg mi a teendő. Az iskola igazgatójának, a nevelőtestületnek megszűnt minden felelőssége. Aki nem dönt, az nem is felel! Ha baj van, adott az ismerős válasz: parancsra tettem.

Azt tanítsák, amit elvár a hatalom

A pedagógiai folyamatok átalakítása garantálja, hogy a tanítási órákon az történjen, amit az állam akar. Az iskolai nevelő és oktató munka nem a tanulók fejlesztésére, hanem a tananyag átadására irányul. Nem gyerek, hanem tanterv centrikus ez az oktatás. A felkészítés a miniszter által kiadott kerettanterv alapján folyik, amelytől az iskola a gyakorlatban nem térhet el. Az iskola az állam által kiadott tankönyvet használhatja. Az iskola a kötelező tantervben foglaltakat leadja, és a tanulókat beszámoltatja. A tananyag mennyisége óránkénti folyamatos továbbhaladást igényel. Nincs lehetőség gyakorlásra, a tanuló helyzetét figyelembe vevő egyéni tanulási útvonal kialakítására. Mindenkinek ugyanazt, ugyanarra az időre kell elsajátítania. A miniszter által kinevezett igazgató közvetíti a hatalom elvárásait. Az állami tanfelügyelet rendszeresen ellenőrzi az igazgatót, óralátogatás keretei között a pedagógust. Az állami és önkormányzati intézményben dolgozó pedagógus törvény erejénél fogva lett a Nemzeti Pedagógus Kar tagja, amelyik ellenőrzi megtartja-e a pedagógus az etikai normákat, például: “sem tetteivel, sem nyilatkozataival nem csorbítja saját intézménye és hívatása jó hírét,…munkája során külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját, tiszteletét, … környezettudatos életvitelt, a természetvédelmét, az élet tiszteletét képviseli.” Szabadon értelmezhető szabályok ezek, amelyek megsértése etikai eljárás lefolytatására adnak alapot. Egy esetleges elmarasztalás megalapozhatja az elbocsátást. Így aztán érdemes megfontolni, ki, kinek, mikor, mit mond...

BRAZILOK


YOUTUBE
Szerző:  M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor
2017


Mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel (Fekete Ernő), aki nem tud hibázni, és helyettesével (Schmied Zoltán), aki meg nem szeret. De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval (Nagy Dániel Viktor), mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal (Bánki Gergő) életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak. És mert a faluból elszármazott, titokzatos milliomos éppen ebben az évben dönt úgy, hogy szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja magához Brazíliába, hirtelen megemelkednek a tétek, és felkavarodnak a falu addig nyugodt hétköznapjai. De kell még néhány nagy szerelem, még nagyobb tömegverekedés, váratlan házkutatás, rejtélyes rablóbanda, kigyulladó vasutas és merdzsón érkező cigányvajda, hogy kiderüljön, ki és hova utazik végül... és akkor talán még Gáspár Laci is megérkezik...

TANULJ HÁT NYELVEKET!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzEGy
2017.12.11.


Tanulj hát nyelveket! Hidd el, megéri! Te megértesz és megért az egész világ!

Régi, jó reklámszöveg. Azt nem mondhatom, hogy semmit nem segít rajtam most a valamikor (a múlt évezredben) megszerzett középfokú angol nyelvvizsga, és az arra lassan rárétegződött konyha és ponyva angollal rendszeresen karbantartott passzív nyelvtudás, bár ez mégis olyan messze van a szabatos és szakmailag korrekt angol beszédtől, mint Makó Jeruzsálemtől.

Mondjuk arra jó, hogy tán nem adnának el egy zsák paszulyért angol nyelvterületen, de azért pont úgy van ez velem, ahogy a nagyon ritkán beszélőkkel lenni szokott. Mikorra a szép kövérre duzzasztott passzív szókincsemből kiemelnék végre pár odaillő kifejezést, eldönteném, hogy akkor ezt most, hogy a csudába is kéne kiejteni és érkezésem lenne pár rag mellé csapkodásával összeeszkábálni egy értelmesnek tűnő és megfelelő sorba rendezett mondatot, kb. lemegy a nap. A megértés, az értés viszonylag jól (a beszédnél biztos, hogy kaliberekkel jobban) megy.

Ettől független tény: ha valaki nem annyira szerencsés csillagzat alatt született és kevésbé pallérozott elméjű mintsem, hogy több nyelven is elég magas, ha nem is anyanyelvi szinten beszéljen, akkor a külföldi örökbe fogadni szándékozókkal való érintkezéshez mindenképpen külső segítségre lesz szüksége...

NE HAGYJA KI, KERESSEN AZ ÁLLAMTÓL!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.12.11.


Minden évben újraindul a számláló, aki nem használja ki az adókedvezmények lehetőségeit, bukja az államtól kereshető pénzt. Akár 350 ezer forint is lehet a tét (bár ezt meglehetősen kevesen lehetnek képesek megugrani). Az adójóváírás révén még most is elérhető a 20 százalék feletti hozam.

A jelenlegi hozamkörnyezetben – mint nemrégiben megírtuk: szinte már minden bank csak 0,01 százalékot fizet a lekötött betétre, sőt van, amelyik akciósan is ugyanennyit ajánl – minden korábbinál nagyobb jelentőségük lehet az adókedvezményeknek. Aki egy év alatt 1,4 millió forintot félre tud tenni (és persze jól választja meg, hová teszi a pénzt, és fizetett adót), adójóváírásként 280 ezer forintot zsebelhet be. Még magasabb összeggel, mint az alábbi táblázatból kiderül, ezenfelül is szerezhető állami pénzt...

BŰN A PÁRTÉLET

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: RÉVÉSZ SÁNDOR
2017.12.10.


Bűnös-e a Jobbik finanszírozása, ha a Fideszével vetjük össze? Igen, mindkettő.

Egy helyzet abszurditását extrém párhuzamokkal lehet szemléletesen bemutatni.

Helyes-e, ha egy társadalomban nem lehet büntetlenül gyilkolni? Feltétlenül. De mi van akkor, ha a társadalom egy része büntetlenül gyilkolhat, más része pedig nem. Pláne mi van akkor, ha éppen azok büntetik a gyilkosságot, akik büntetlenül gyilkolhatnak és gyilkolnak is? Meg lehet-e mondani, hogy ebben az esetben is helyes-e a gyilkosságot büntetni? Attól tartok, hogy ezt nem lehet megmondani. Képtelen helyzetben az egyértelmű válaszokból válaszképtelenség lesz.

Hiszen ott, ahol a társadalom egyik részét nem védi meg a törvény a másiktól, ott a törvénytisztelet öngyilkossággá, a bűncselekmény életfeltétellé válik. Ha a törvény nem tartja vissza ellenfeleimet attól, hogy meggyilkoljanak engem, akkor csak én tarthatom vissza őket törvényen kívüli eszközökkel. Alkalomadtán azzal, hogy visszagyilkolok.

Simicska Lajos átkerült a társadalom büntethetetlen részéből a büntetendőbe. Korábbi büntethetetlen bűneinek társai és haszonélvezői büntetik őt most. Aki ez ellen nem tiltakozik, és nem próbál tenni ellene, hülye birka, ki ellenállás nélkül, némán tűri, hogy a büntetlenül bűnözők teljhatalommal rendelkezzenek életéről és haláláról. Aki pedig tiltakozik, azonosul a bűnnel. Simicska esetében éppen azzal, amelyet maga is elítélt, mégpedig teljes joggal, amikor Simicska korábbi fegyvertársai javára követte el őket. Ugyanazzal a kettős mércével kell mérnie, amellyel a büntethetetlen büntetők mérnek.

Aki tehát nem megy hülye birkaként engedelmesen a vérpadra, egy általa is bűncselekménynek tartott dolog büntetése ellen tiltakozik. És sok esélye nincs, mert amilyen nehéz ezt a magatartást kommunikálni, olyan könnyű hitelteleníteni.

Lehet azt mondani, hogy Simicska, illetve a Jobbik most büntetett bűne kisebb, mint Simicska, illetve a Fidesz korábbi, nem büntetett bűne, de azt nem lehet mondani, hogy nem bűn. Simicska választási kampányban és nagyobb összeggel támogatta burkoltan a Fideszt, amely támogatást azután többszörösen visszakapott (illetve már előre is megkapott) a mi adónkból a cégei által elnyert és túlfizetett állami megrendelések formájában. A Jobbik kampányidőszakon kívül részesült kisebb mértékű burkolt támogatásban, és nincs is olyan helyzetben, hogy annak visszajuttatását Simicska számára garantálja...

BRIT NAGYKÖVET: A MAGYAROKNAK NEM KELL ELHAGYNIUK NAGY-BRITANNIÁT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: FÖLDI BENCE
2017.12.11.


A magyar nyelvtanulásról és a karácsonyról magyarul nyilatkozott lapunknak Iain Lindsay. A brit nagykövet interjúnkban leszögezte, az Egyesült Királyságban élő magyaroknak nem kell aggódniuk a brexittel kapcsolatban. Beszélgettünk a magyar sajtószabadság helyzetéről és a liberálissá váló királyi családról, valamint kiderült az is, Han Solónak van a brexitre vonatkozó üzenete.

Sikerült a nyelvvizsgája?
– Sajnos még nem tudom. Október elején vizsgáztam magyarból, de még mindig várom az eredményemet. Nemrég Londonban voltam, a külügyminisztérium idegennyelvi központjának igazgatója is azt mondta nekem, még ők is várják az eredményt. Meglátjuk.

Tavaly március végén lett budapesti nagykövet. Hogyan tanult meg ilyen hamar és jól magyarul?

– Valójában a Budapestre érkezésem előtt már Londonban, Pécsett és Debrecenben is tanultam magyarul. Először Londonban az említett idegennyelvi központban, ahol öt hónapos intenzív tanfolyamon vettem részt. Persze ez kicsit nehéz volt, mert az iskolában magyarul próbáltam beszélni és tanulni, de a külügyminisztériumban, otthon és Londonban angolul beszéltem. Ezért nagyon intenzív kurzuson vettem részt Pécsett és Debrecenben. Helyi vendéglátó családnál szálltam meg mindkét helyen, sokszor mondtam, hogy Pécsett és Debrecenben magyarul reggeliztünk, ebédeltünk és vacsoráztunk. Nagyon szép magyar nyelvű álmokat álmodtam akkor. Ezért aztán amikor Budapestre érkeztem, már kicsit beszéltem magyarul. De a vizsgám előtt még egyszer visszamentem Pécsre egy újabb, rövidebb intenzív kurzusra...

EGY NEURÁLIS HÁLÓ FOGTA MAGÁT, ÉS MEGTANULT ANGOLRÓL FRANCIÁRA FORDÍTANI

QUBIT BLOG
Szerző: VAJNA TAMÁS
2017.12.10.


„Képzeljük el, hogy valaki kap egy rakás különböző arab, illetve kínai könyvet anélkül, hogy bármelyik nyelvet beszélné. A feladat az, hogy tanuljon meg kínairól arabra fordítani. Lehetetlennek tűnik, ugye? A számítógép mégis képes rá” – idézi a Science Mikel Artetxét, a San Sebastian-i baszk egyetem, az Universidad del País Vasco (baszkul: Euskal Herriko Unibertsitatea) informatikai tanszékének tanárát. Tanszéki munkatársaival és egy New York-i kollégájával közösen jegyzett, a Conference on Learning Representations című gépi tanulással foglalkozó 2018-as világkonferencián bemutatandó tanulmányuk a neurális gépi fordítás (neural machine translation, NMT) legújabb sikersztorija. A baszk kutatók neurális hálózata emberi felügyelet és szótár nélkül tanult meg franciáról angolra, aztán pedig angolról franciára fordítani. 

Hasonló eredményt ért el a Facebook párizsi mesterségesintelligencia-laborjának és a Sorbonne informatikai tanszékének tagjaiból verbuválódott kutatócsoport. A Science cikkében ismertetett tanulmányukat a fenti konferencia szervezőbizottsága szintén elfogadta. A fordítás egyik legelfogadottabb minőségi szabványának tartott BiLingual Evaluation Understudy (BLEU) rendszerében mindkét módszer 15 pontot ért el. A jelenlegi fordítóprogramok 40-es, vagy a profi szak- és műfordítók 50-es indexeivel összehasonlítva ez igencsak szerény eredmény, de a baszk és a francia kutatók szerint első próbálkozásnak megteszi. Elmondták: miután pár ezer példamondatot mutattak az addig több tízmillió szóösszetételt feldolgozó géptolmácsaiknak, azok sokkal jobb minőségű fordításokat produkáltak.

Mi fán terem a gépi fordítás?

TUDOM AJÁNLANI SZINTE BÁRMELYIK NAGYOBB KÓRHÁZ PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLYÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.12.11.


Jó reggelt! Folytassuk, ahol abbahagytuk.

A kormány összesen 850 millió forinttal támogatja a fóti plébániatemplom felújítását és a katolikus óvoda megépítését – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért is felelős helyettes államtitkára vasárnap a Pest megyei településen.

Fülöp Attila a templombúcsú ünnepén, a szentmise után az MTI-nek elmondta, hogy a múlt év végi kormánydöntés értelmében 500 millió forintot kap felújításra Fót plébániatemploma, valamint 350 millió forintot az újonnan épülő katolikus óvoda. Bár ez a pénz a plébéniatemplom teljes felújítására nem lesz elegendő, de például a fűtés-korszerűsítés, valamint a templom szigetelése és fontosabb statikai felújításainak költségeit fedezni tudja – tette hozzá, megjegyezve, hogy az óvoda még a tervezés fázisában van.
Fülöp Attila kitért arra, hogy Magyarországon és Európában súlyos viták folynak arról, mit jelent a múltunk, a jelenünk és a jövőnk.
Számunkra a keresztény hagyományok és gyökerek megőrzése fontos, ezért is újulhatott meg a közelmúltban 1600 templom és plébánia. Az építésnél fontosabbak azok az egyházközségek, amelyek élni akarnak, ezért minden felújított templom egy új reménység is egyben – fogalmazott a helyettes államtitkár.
A fóti katolikus egyházközség honlapja szerint a templom épülete a Pesti Vigadó mellett a magyar romantika legjelentősebb építészeti alkotása. (MTI)

A templom egyébként tényleg nagyon szép.

Szép és feltétlenül védelmet érdemel. De ehhez mi köze van a kormány keresztesháborújának már megint? Egyébként az egyház ilyen pocsékul áll, hogy minden templomhoz közpénzt kell áldozni? Mi van? Nem fizetik a hívek rendesen az egyházadót, vagy mit?

Az is érdekelne, hogy én ugyan nem vagyok vallásos – ez valószínűleg így is marad -, de mivel az én adómat a megkérdezésem nélkül tolják az egyház zsebébe, azért én is megnézhetem majd a pénzemből megújult épületeket?
...

CEGLÉDI: GYEREKVERÉSI TIPPEK LIPTAI CLAUDIÁTÓL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2017.12.09.


Vajon tényleg minden felelősség megúszható azzal, hogy „én csak szórakoztatok”? Vélemény.

Van a TV2-n egy új műsor, „Appra magyar!’ a címe. Lendüljünk túl azon, hogy mit kapna az RTL Klub egy ilyen nemzetellenes szóviccért, kérem itt gyalázzák a Nemzeti dalt, sorosmigráns zsidók; Andy tévéjében nem gáz, mehet. Maga a koncepció egy felturbózott Gesztiméter: van adásonként több kérdés, a stúdióban mindenféle celebek megbeszélik, a mobilalkalmazások végén ülő nép pedig eldönti, hogy legyen-e olimpia, izé, azt nem, de hogy a felkínált válaszlehetőségek közül melyikkel értenek egyet. Röviden összefoglalom a legelső adásból azt a részt, ami miatt ez a cikk született.

Kérdés: Ön szerint adhat egy pofont a szülő a gyerekének?

Válaszlehetőségek:

A: Igen, nekem se lett bajom a pofonoktól

B: Igen, de csak nagyon indokolt esetben

C: Nem, tilos megpofozni a gyereket

A stúdióban Soma Mamagésa, Kasza Tibor, Fresh Andi, Schobert Norbert és Szandi tárgyalják meg a válaszokat. Alapvető kérdések sem merülnek fel: például csak a B válasznál jelenik meg, hogy „nagyon indokolt esetben”, ez alapján az A talán a kevésbé indokolt vagy indokolatlan verést is pártolja? Ugyanígy nem járják igazán körül az okos celebek, hogy mi számíthat „nagyon indokolt” esetnek. Szandi gyerekkorában azt mondta anyukájának, hogy „hülye”, ezért Szandi mama visszajött az ajtóból, pofont adni. Hát…ez a nagyon indokolt?

Aztán azt se fejtik meg, hogy mikortól és meddig pofozható a gyerek szerintük. Már a csecsemőt is üssük, vagy csak kábé 10 kiló fölött? És mondjuk egy 14 éves, 185 centis, 85 kilós, vízilabdázó srácot mennyire kell megütni? Hiszen ő masszív, kisebb legyintést meg se érez. Vagy olyankor jön az eszközhasználat? Vagy megbízottként egy választási szakértőbe ojtott tájépítész a Kubatov Securityből?

Szerencsére akad szakértő segítség, egy bejátszás jön Jávori Ildikóval, aki „pszichopedagógus”. A szakmai megnevezés elejét a látottak alapján meg tudom erősíteni, de ha a másik fele is igaz, az óriási baj. A hölgy ugyanis előbb elmondja, helyesen, hogy a pofonütés nagyon megszégyenítő és megalázó a gyermek számára, és rombolhatja is annak önbizalmát (én még tudnék további problémát is mondani ezzel kapcsolatban). Aztán ráteszi a gyerekverési tippadó szakértő, hogy:

"természetesen az életben vannak olyan helyzetek, amikor egy szülőnek muszáj egy darab, ritkán elcsapódó ütéssel a gyermekét figyelmeztetnie, vagy megállítani valamiben."

És praktikus tanácsokkal is szolgál, hogy miként üssünk a gyermek fenekére, karjára, combjára. A közönséggel pedig megtapsoltatják a gyerekverési ötleteket, fortélyokat.

Visszatérünk a celebek roppant kifinomult vitájához, elhangzik a „hisztinél hideg víz vagy pofon”-kitétel. Claudia most jut el odáig, hogy elmondja, hogy egyébként 2005 óta tilos gyereket verni, a hitetlenkedő szereplők úgy forgatják a fejükben ezt az információt, mint centrifuga a blokktéglát. Van szavazási eredményünk is, az alkalmazást használók 12%-a az A, 59% a B, míg 28% a C válaszra szavazott, a celebek felszabadultan örülnek, na, hát tényleg, az arany középút, az eseti verés lett kétharmados, mint minden jó ebben az országban, hiába, kiegyensúlyozott a magyar ember, csak indokoltan veri a gyerekét - de ha kell, veri, és büszkén meg is szavazza a tévében.

Bólogatnak, ez az, ez az, vernek, na, oké. Az ezotéria ősasszonya, a lelkiség finom szövedékét a humánum korpuszára masnizó Soma Mamagésa lesz a leglelkesebb, mondja is extázisban, hogy akkor innen üzenjük a kedves nézőknek, hogy érdemes megfogadni, amit a szakember mondott, más testrészt választani, és közben mutatja is a kezével, hogyan kell a gyereket verni, üti, üti a levegőt a tenyerével. És itt már nincs megállás, nevetve rálicitál Claudia is, hogy:

"Ott, ahol aztán nem látják a ruhában!"...
...

EGY MAGYAR MENTŐ CIGÁNY ÉLETE ÉS HALÁLA

VÁROSI KURÍR 
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: H. MÁTHÉ ZSUZSANNA
2017.12.11.


Erdélyben 1990-ben magyar cigányok siettek a megtámadott magyarság segítségére. A történet hazai folytatása: szánalmas előzmények után (a részleteket lásd itt: “Szégyennap”) végre fel lehetett avatni a Nyugati pályaudvar épületének falán Puczi Béla, marosvásárhelyi cigány hős emléktábláját.

Éppen úgy történt, mint a hozzánk menekült hős életében...

December 10-én, vasárnap kora délután talán százan gyűlhettek össze Budapest szívében az emléktábla avatásra – közben tőlük néhány méterre tíz-és százezrek költötték lelkesen jövedelmüket a karácsonyi forgatagban.

Pontosan úgy történt, ahogy Puczi Béla, az erdélyi magyar cigány menekült rövidre szabott életében tapasztalhatta. Amikor nagy szükség volt rá, ő társaival együtt a megtámadott marosvásárhelyi magyarság segítségére sietett. Amikor viszont neki lett volna szüksége ránk, közöny, tehetetlenség vette körül.

Puczi Béla és a pogrommal szembeszálló magyar cigányok hőstette 1990-ben kiváltotta a román hatóságok éktelen haragját. Aki a markukba került – így Puczi Béla és társai – azt meggyötörték, tönkretették.

Puczi Béla ezek után átmenekült Magyarországra – és joggal remélte, hogy itt szeretettel, hálával és gondoskodó figyelemmel fogadjuk.

Nálunk megtudta, milyen kirekesztett cigánynak lenni...

A CSINOS, JÓ MODORÚ KÁNTORBÓL LETT TÖMEGGYILKOS MERÉNYLŐ

INDEX -  FORTEPAN BLOG
Szerző: NT
2017.12.10.86 évvel ezelőtt történt az egyik leghíresebb magyar merénylet: Matuska Szilveszter robbantott a biatorbágyi vasúti viadukton. A bécsi gyors mozdonya és több vasúti kocsi a mélybe zuhant. 22 halott, 17 sebesült. A "csinos, jó modorú fiatal" kántorból lett ügyeskedő üzletember végül 39 éves korára tömeggyilkos merénylő lett. A Fortepanon fantasztikus képek vannak a merénylet helyszínéről, ezekhez összefoglaltuk röviden, mi is történt. A válogatás apropóját az adja, hogy eddig ismeretlen öt képpel gazdagodott a Fortepan gyűjteménye Becker György adományozó jóvoltából.

A római katolikus családból származó Matuska 1892-ben született Csantavéren. Édesapja, Antal egy papucskészítő mester volt, aki meghalt, amikor Szilveszter tízéves volt. Matuska a kalocsai érseki tanítóképzőbe ment, ahol kántor-tanítói oklevelet szerzett. Püspökhatvanban szerzett állást. Amikor Jászárokszálláson nyaralt, a Jászvidék című lap így írt róla: "Mint ügyes kántor, néhai Nagy Lajos kántorunknak meghívására 1912 nyarán a vakációt községünkben töltötte, segédkezvén a kántori teendőkben. A csinos és jó modorú fiatalember csakhamar megnyerte környezetének barátságát, s dédelgetett kedvence lett a fiatalságnak. Míg délutáni szabadidejét a sportpályán töltötte (...) addig esti időtöltései a hajnalba nyúltak."

1913-ban Matuska bevonult, és a világháborút gyakorlatilag végigharcolta egy-két megszakítással. A háború kitörésekor őrvezetői rangban harcolt a szerb harctéren. Megsérült, majd előléptették; 1914 decemberében hadapródőrmesterként került kórházba, aztán végül a tiszti iskola helyettesparancsnoki tisztségéig jutott. 1915-ben az orosz harctérre vezényelték, majd megjárta a pécsi honvédezredet és az erdélyi trachomás századot is, ahol parancsnok volt. Főhadnagyként szerelt le, és a háború után szülőfalujába tért vissza, hogy tanítóként dolgozzon, ami mellett kereskedni is kezdett. Miután megszületett a lánya Mezőtúron is gazdálkodásba kezdett, majd 1922-ben már Budapesten élt. 1928-ban pedig Bécsbe költözött, ahol ingatlanokkal kezdett foglalkozni, de ez már nem annyira jött be neki, sőt csődközeli helyzetbe került. Próbálkozott mindenféle találmányokkal, az egyik ilyen éppen egy olyan dolog volt, ami jelzi a mozdonyvezetőknek, hogy a sínen valamilyen akadály van a vonat előtt. Végül aztán fel is robbantott egy vasúti hidat, rajta egy vonattal.

1931. szeptember 12-ről 13-ára virradó éjszaka, néhány perccel éjfél után Matuska felrobbantotta a Bia és Torbágy közötti viaduktot, amint azon éppen áthaladt a bécsi gyors. A balesetben 22 ember halt meg és további 17 megsérült. De mielőtt ennek részleteire kitérnénk, tegyük hozzá, hogy nem ez volt Matuska első és egyetlen robbantásos merénylete, vagy annak kísérlete vonatok ellen. Mint a bécsi tárgyalás során kiderült a bajorországi Jüteborgnál, illetve Ansbachnál is próbálkozott ezzel...

JÚNIUSBAN VOLT A LEGHOSSZABB A KÓRHÁZI VÁRÓLISTA

VILÁGGAZDASÁG
Szerző: KONCSEK RITA
2017.12.11.


December 1-jén 27 666 beteg várt műtétre a hazai kórházakban, 445-tel kevesebb, mint egy hónappal korábban – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb kórházi várólistájának adataiból.

A NEAK rendszere külön tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket. Ez az előjegyzés nem várólista, mert az előjegyzett betegek a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját maguk kérték későbbre a beavatkozást. A nyilvántartásban de­cember elején 3951 beteg szerepelt, egy hónappal korábban 3506, szep­temberben pedig több mint 4800.

Az idén a júniusi műtéti várólista volt a leghosszabb, 28 816 név szerepelt rajta. Minden harmadik beteg – és ez így volt az egész évben – szürkehályog-műtétre vár. December 1-jén a szemészetek várólistáján 11 810-en voltak. A legkevesebbet (két napot) a Budai Irgalmasrendi Kórházban kell várni szürkehályog-műtétre, a legtöbbet pedig, több mint 310 napot, a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban, az ottani listán több mint 250 beteg neve szerepel...

MAGYARORSZÁGNAK SIKERÜLT A LEHETETLEN: ÉPÍTETTÜNK EGY AUTÓPÁLYÁT ELKERÜLŐ AUTÓPÁLYÁT

444.HU
Szerző: 444.hu
2017.12.11.


- Az M4-es sorsa a legmostohább Magyarország autópályái közül.

- Főleg azért, mert már soha nem fog elkészülni.
- Szolnokra 2020-ben érhet el az autóút.
- A román határt időközben gyorsabb lett elérni a hosszabb M3-ason, mint a 4-esen.

Az Orbán-kormány elképesztő tempóban építi országszerte az autópályákat, autóutakat. 2020-ig 943 km-nyi 2x2 sávos autóutat tervez a jelenlegi 1480 km-es hálózathoz (lásd: 1505/2016. Korm. határozat). Ha ez megvalósul, a 2100 km-es hálózattal rendelkező Ausztriát is lekörözzük.

A probléma az, hogy a fejlesztések a stadionépítések mintájára történnek: sokkal inkább mennyiségi, mintsem minőségi fejlesztésekről van szó; általában nem a meglévő forgalom nagysága vagy a régió gazdasági szerepe dönti el, hogy fejlesztik-e az úthálózatot, hanem lokális érdekek és a vakszerencse. Ez a fajta pontszerű szemlélet pedig komplex hálózatok fejlesztésénél finoman fogalmazva sem a legjobb iránytű...

HAVAS MARGÓ, ZAKLATÁSIG

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.12.10.


...Mit szeretnék? Alapvetően ugyanazt, amit eddig. A felmerült ügyekben ne a média alapján, a pillanatnyi közhangulat alapján szülessen ítélet, illetve felmentés. Ha ugyanis ez bekövetkezik, akkor a bűnösök közt is lesznek bűnösebbek, és kevésbé bűnösök. Valamint az áldozatok között is lesznek áldozatabbak. Ez egyáltalán nem használ a közéleti biztonságérzetnek. Amelynek sokkal jobban használna, ha az ügyeket nem a hatalmi, politikai viszonyok, illetve az áldozat személye alapján minősítenék, illetve minősítgetnék, hanem tényleges vizsgálatokat követve megszülető, valós ítéletek születnének. Akkor is, ha tudom: évekkel korábbi, fizikailag nem igazolható ügyeket nagyon nehéz bizonyítani.


Nem. Nem várok csodákat. Az, hogy a hatalmi helyzettel való szexuális visszaélések megszűnjenek, az valószínűleg éppen olyan ábránd lenne, mint a szexualitással élő előrejutások megszűnését várni. Azonban az talán elvárható lenne, hogy hasonló ügyeket hasonlóan kezeljenek. Nem feledkezve meg azokról a százakról, ezrekről sem, akik úgy szenvednek el zaklatásokat, hogy nem a köz előtt szereplő „Nevek”. Talán ők is könnyebben fordulnának a zaklatók ellen, ha egyenlő mérlegek egyenlő serpenyőit látnák. Nem egy beárazott erőszak-viszonyrendszert.

OLYAN IS VAN, AKI NEM AKAR SOROS-IRODÁT DEBRECENBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: IVÁNYI MARGIT
2017.12.10.


Ugyan a Cívishír a hangzatosabb “Lázadnak a debreceni Soros-iroda megnyitása ellen” címet adta a témában írott cikkének, és úgy fogalmaz, hogy “már több mint ezren vannak”, azért jegyezzük meg: a Facebookon “spontán” létrehozott Nem akarunk Soros irodát Debrecenbe elnevezésű csoport taglétszáma még messze elmarad Debrecen teljes lakosságáétól.

Arról nem is beszélve, hogy a remek kezdeményezés követője (avagy kedvelője) nem csak debreceni lehet. A Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítvány a portál szerint “közelebb megy az emberekhez, és népszerűségre hajt”. E projekt részeként nyílnak új irodák Pécsett és Debrecenben is.

Megjegyzendő: ahhoz, hogy az országban változás történjen a fejekben, kevés lesz, hogy az ún. ellenzék azt mondja: Orbán Viktort le kell váltani, meg mi majd jobban és becsületesebben csináljuk.

Az ország lakosságának többsége ugyanis mentálisan, kulturálisan, fizikailag, anyagilag, erkölcsileg, satöbbi, satöbbi olyan állapotban van, hogy aki őszintén arra vágyik, hogy komoly változást tapasztaljon, annak rettenetesen sok energiát, pénzt és időt kell abba feccolnia, hogy tanítsa, felvilágosítsa az embereket. Járnia kell az országot, és arról beszélni, hogy szabadok és jogukban áll önálló véleményt alkotni, azt elmondani – és akár vitába szállni a kormányzati médiával is...