2022. november 14., hétfő

HAZAVÁGTA MAGYARORSZÁGOT ORBÁN 12 ÉVES TUDATOS, NEMZETELLENES POLITIKÁJA, FÉKTELEN, PARTTALAN HATALMA

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2022.11.13.


Az orbáni hatalom célja, hogy minél inkább rabszolgává tegye az egyéneket és a közösségeket, a társadalmat, merthogy annál jobban tombolhat a féktelen és parttalan hatalom. Ez folyik immár 12 éve, s ez mára ki is teljesedett – mondta a Hírklikknek adott interjújában Inotai András. A közgazdász professzor elmélete szerint az elmúlt 12 évben tudatos és nemzetellenes tevékenység folyt, a rabszolgává tett társadalom és önrabszolgásított gazdaság alkalmatlan a 21. századra. Egyszerűen fogalmazva: nincs jövője.


Korábban már több interjúban is beszélt arról, hogy az ország elszalasztott egy történelmi modernizációt. Egyetért a korábbi megállapításával?

Sajnos még tovább is kell mennem. Ha ugyanis azt mondom, hogy valami el van szalasztva, azzal azt is sugallom, hogy megkésve ugyan, de utólag még – meghatározott hazai és nemzetközi feltételek mellett – véghez lehet vinni a modernizációt. Ám annak nyomán, ami Magyarországon az elmúlt 12 évben a gazdasággal, a társadalommal és a nemzetközi kapcsolatrendszerrel történt, mára már komoly gátja alakult ki még a megkésett és költséges modernizációnak is. Ami történt, azt én egyszerűen önrabszolgásításnak nevezem. Nagyon sok jogos kritika jelent meg már eddig is a kormány gazdaságpolitikájáról – ezekkel én messzemenően egyetértek, de én ezen túl is megyek. Azt állítom, hogy ennek a rezsimnek nincs is gazdaságpolitikája, csak hatalompolitikája van az oktatástól kezdve a költségvetésen, az egészségügyön, a környezetvédelmen, a szociálpolitikán stb., át egészen a nemzetközi kapcsolatokig. Minden a részben hosszabb távú, legújabban pedig egyre inkább a pillanatnyi hatalompolitikának van alárendelve. Ami a hatalom megtartását, megszilárdítását, bebetonozását jelenti, az elfogadható, ami akárcsak réseket próbálni ütni ezen a „betonhálón”, az pedig kizárandó, elutasítandó, sőt, „nemzetellenesnek” bélyegzett...

PALÓCZ ÉVA: MESTERSÉGESEN ELŐÁLLÍTOTT INFLÁCIÓ TOMBOL

JELEN.MEDIA
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2022.11.14.


Száguld az infláció, az emberek fizetik a kormányzat elhibázott lépéseinek költségét. A kiskereskedelemre kivetett extraprofitadó benne van minden egyes termékben, amit megveszünk a boltban, mivel az árstopos élelmiszereken keletkezett veszteséget szétterítik a kereskedők. Egy gazdaságban, amelyben az infláció a legnagyobb veszély, józan gondolkodással a kormány nem adóztatja extrán azt, aki az infláció alakulásában kulcsszerepet játszik – mondta lapunknak Palócz Éva közgazdász, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. De nemcsak az infláció kezelése vár megoldásra, hanem az energiakérdés is, amely óriási gazdasági, társadalmi problémává válhat...

KI AZ IGAZÁN SZEGÉNY, ÉS MERRE BUJKÁLNAK A LEGVAGYONOSABB MAGYAROK?

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2022.11.11.


Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A háztartások életszínvonala című éves kiadványa, ami 29 ábrán igyekszik átfogó képet adni arról, hogyan változott a magyar háztartások helyzete 2020-ban és 2021-ben. Ezek közül mutatjuk meg a hét legérdekesebbet.

1. A jövedelmek megoszlása: csaknem 1 millió magyar keres kevesebbet havi 100 000 forintnál

Ha a magyar társadalom tagjait a jövedelmük alapján sorba rendezzük, és öt egyenlő részre osztjuk őket, akkor öt, nagyjából 1 900 000 főből álló csoportot kapunk. A legalsó ötödben lesz a legkisebb jövedelemmel rendelkező jövedelmi ötöd, a legfelsőben pedig a legnagyobb jövedelmű.

2021-ben a legfelső jövedelmi ötödben 4 918 000 Ft volt a bruttó éves jövedelem átlaga. Sajnos ebből az adatból nem látszik, hogy milyen jövedelemmel lehet ebbe az ötödbe bekerülni, de mivel a következő, negyedik jövedelmi ötödben 2 529 000 Ft az éves bruttó jövedelem átlaga, 3,5-4 millió forint éves bruttó jövedelemmel feltehetően már a legfelső jövedelmi ötödbe tartozik az ember.

A legalsó jövedelmi ötödben az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem 1 millió 131 ezer forint volt - ez kevesebb mint havi 100 000 Ft bruttó havi jövedelmet jelent. Ráadásul ez ennek az 1 900 000 fős csoportnak az átlaga, azaz vannak Magyarországon 950 000-en, akiknek a havi bruttó jövedelme ez alatt a szint alatt van.

A legalsó és a legfelső jövedelmi ötödben a jövedelem szerkezetét tekintve is jelentős az eltérés. A legalsó ötödbe tartozó háztartások körében a társadalmi jövedelmek (nyugdíj, munkanélküli ellátás, családi pótlék, stb.) aránya jóval magasabb (26,7%), az egyéb jövedelmeké pedig jóval alacsonyabb (1,4%), mint a legfelső ötödben, ahol a társadalmi jövedelmek 19,3, az egyéb jövedelem pedig 3,4%-ot képviselt. Ez arra utal, hogy a legfelső jövedelmi ötödbe tartozóknak már tőkejövedelmük is van: ingatlant adnak ki, cégeket tartanak fenn, vagy éppen az állampapírjuk utáni nyereséget teszik zsebre. Itt már kisebb jelentősége van az egyébként az ebben a csoportban lévők számára is folyósított nyugdíjnak, családi pótléknak, egyéb állami juttatásnak...

EGYÜTT PISZKÁLTUK A TÜZET ORBÁNNAL ÉS FÁBRYVAL | SZÜLETÉSNAPI BESZÉLGETÉS NAGY BANDÓ ANDRÁSSAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.11.14.Közel húsz év kabarészünet után az hozta vissza a közéletbe Nagy Bandó Andrást, hogy ismét „egy átkosban” érezte magát. Pedig az előző rendszert szerinte nem falak, hanem „kikarózott gumikötél” vette körül, és az ő szociokabaréját az a két szabály se nagyon foglalkoztatta, amit akkoriban a humorban „nem lehetett” áthágni. Egykori viccei viszont aktuálisabbak, mint valaha. A nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb, az akkori köztévé legnagyobb nézettségét produkáló humoristája 75 éves, ennek apropóján beszélget vele Gulyás Márton a rendszerváltáskori hajléktalansztrájkban betöltött szerepéről, újságíróverésről és Zalatnay Cinivel való konfliktusáról, pályatársairól és a kereskedelmi tévéből való kimaradásáról, cigányviccekről és politikai korrektségről, illetve a rezsim és az ellenzéki politika mai szereplőiről. Valamint ötvenéves karriere legsűrűbb másfél évéről és az aktivizmus hátulütőiről.

ORBÁN KÖPŐCSÖVE, FELCSÚTI PÖFFETEG, ÁRSTOPPOK❗| SOMOGYI ANDRÁS |

SOMOGYI ANDRÁS VLOGJA
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.11.22.Orbán köpőcsöve, felcsúti pöffeteg, árstoppok❗

„HA NEM TILTAKOZUNK, ARRA FOGUNK ÉBREDNI, HOGY OTT TARTUNK, AHONNAN '89-BEN ELINDULTUNK”

MAGYAR JETI
Szerző: 444.HU
2022.11.12.A polgári engedetlenség eszközét Orbán ellenzékből még szerette alkalmazni, a rendszerébe viszont már nem fér bele. Az idei ősz utcai tiltakozásoktól hangos, ahol azt kiabálják: „nem Kubatov kopaszai vagyunk!”. #magyarjeti 

Interjúnk Radó Péterrel: https://444.hu/2022/09/19/rado-peter-... 

Riport Kovács Zsuzsa kilakoltatásáról és az élőláncról: https://444.hu/kepek/2022/10/07/hiaba... 

A pedagógusok, a diákok és a szülők követelései: https://444.hu/2022/10/23/kilenc-pont...

KISS ÁDÁM: LEÜLTEM ORBÁN VIKTOR MELLÉ ÉS ELKEZDTÜK SZÍVATNI EGYMÁST | PÉNTEK ESTI PARTIZÁN

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.10.11.Kiss Ádám pedagógusszülők gyerekeként nőtt fel Szerencsen, majd egyetemi évei alatt gyakornok lett gyerekkori példaképe, Fábry Sándor műsorában. Néhány évvel később már ő volt az ország egyik legismertebb humoristája, a mai napig évente több száz fellépése van országszerte. 

A Péntek Esti Partizán legújabb adásában Kiss Ádámmal többek között idilli gyerekkoráról, Fábry Sándorhoz való kötődéséről, a politikai korrektségről, a pedagógusok megbecsültségéről és Pottyondy Edináról is beszélgetünk, majd az adás végén a Partizán Sessionsben fellép a feminista trapduó, a BeBe.

„KI LESZ OLYAN ŐRÜLT, HOGY EZEK UTÁN MEGÁLLAPODÁST KÖSSÖN VLAGYIMIR PUTYINNAL?”

NÉPSZAVA
Szerző: ROSTOVÁNYI ANDRÁS
2022.11.14.


Nem tartja oroszpártinak Orbán Viktort, de jelenleg nem is lát reális esélyt az ukrajnai háború lezárására - mondta el lapunknak Dmitrij Rudenkin orosz szociológus, aki a fideszes káderképzőnek tekintett MCC vendégoktatója volt tavasszal.

Hogyan írná le a jelenlegi orosz politikai berendezkedést?

Bomló autokráciaként jellemezném a rendszert. Vlagyimir Putyin orosz elnök már régóta épített egy személyén alapuló, perszonalista rezsimet, amelynek a hatalmi hierarchiája áramvonalas, és amely kész szorosan követni a politikai akaratát. Ez a rendszer az elmúlt évekig jól működött, ám miután elkezdődött az ukrajnai háború, egyre több kritikus hibát követett el. Egyrészt sokan elkezdték megérteni, hogy Putyin nem olyan erős, ha olyan háborút indít, amit képtelen megnyerni. Másrészt Putyin elkezdte a népszerűtlen politikai döntéseknél áthárítani a felelősséget másokra. Például amikor bejelentette a részleges mozgósítást, akkor a védelmi minisztérium javaslatára hivatkozott. Ez a helyzet politikai zűrzavart okozott, amely rombolta a hatalmi berendezkedést. Egyes közéleti szereplők elkezdtek durva kritikákat megfogalmazni a politikai hatalommal és a Védelmi Minisztériummal szemben, például Jevgenyij Prigozsin [a Wagner zsoldoshadsereg vezetője - a szerk.] és Ramzan Kadirov csecsen vezető. Emellett a rezsim többször is ellentmondásba került önmagával. Az elmúlt időszakban nem egyszer fordult elő az az abszurd helyzet, hogy a régió kormányzója a mobilizáció befejezését jelentette be, a védelmi minisztérium viszont annak folytatásáról beszélt. A Putyin által felépített autokratikus rendszer válságban van. Nem hiszem, hogy elkerülhetetlen az összeomlása, de hosszú évek óta először tűnik lehetségesnek egy ilyen forgatókönyv...

HATALMAS KEDVEZMÉNNYEL ÁRUL LAKÁSOKAT A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM, MUTATJUK, KIK JÁRNAK JÓL

RTL.HU
Szerző: 24.hu
2022.11.14.


A katonák fizetése is alacsony, de néhány juttatás sokkal bőkezűbb a honvédek esetében, mint a rendőröknél: a Honvédelmi Minisztérium (HM) negyedik éve futó programjában például a katonák akár 20-25 százalékos áron is megvehetik állami bérlakásukat – írja az rtl.hu. A HM idén márciusig összesen 1293 állami tulajdonban lévő lakást értékesített kedvezményes áron.


A tárca tájékoztatása szerint ezeket az ingatlanokat egy 2018 végén elfogadott kormányhatározat alapján adták el, amely lehetővé tette, hogy értékesítsék azokat a HM kezelésében lévő bérlakásokat, amelyekben a honvédségi állományhoz tartozók laknak. A kedvezmény mértéke a határozat szerint 75-80 százalékos, azaz a katonáknak a lakás piaci árának csak a 20-25 százalékát kell kifizetniük. A nagyobb támogatás akkor jár, ha a bérlő egy összegben teszi le a vételárat.

Az rtl.hu információi szerint például volt olyan vevő, aki alig több mint 11 millió forintért jutott egy 55 millió forintot érő, Budapest II. kerületi lakáshoz. Természetesen ennél jóval kisebb piaci értékű ingatlant is eladtak – az értékbecslés útján meghatározott ár függ a településtől, valamint a lakás állapotától is.

A kormányhatározat szerint a felső vezetőknek nem jár ilyen kedvezmény, valamint nem adhatók el azok az ingatlanok sem, amelyeknek a mérete meghaladja a 100 négyzetmétert..
.

ORBÁN AZ UNIÓS HITELFELVÉTEL VÉTÓJÁVAL NYÍLTAN MEGTÁMADTA AZ EURÓPAI UNIÓT AZ EU ZSAROLÁSÁVAL BIZONYÍTANI AKARJA AZT IS, HOGY AZ EU UGYANOLYAN KORRUPT, MINT Ő

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.11.11.


Orbán alvilági módszerekkel akar hozzájutni az uniós pénzekhez, amelyeket az EU a jogállamisági problémák miatt nem fizet ki. A német külügyminiszter hazárdírozásnak nevezte a piti zsarolást, amivel Orbán nyomás alá akarja helyezni az Európai Uniót, mert ha a zsarolás nem jön be, akkor Orbán nagyon kínos helyzetbe kerül. Orbán valóban hazárdírozik, ugyanis a legkényesebb ügyben zsarolta meg az EU-t: azzal fenyeget, hogy megvétózza az EU hitelfelvételét, amit Ukrajna támogatására fordítanának.

18 milliárd euróról van szó, amivel Európa magát is védi. Ez a pénz ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ukránok feltartóztassák az Európa felé nyomuló orosz hadsereget. Orbán egész Európa biztonságát fenyegeti azzal, ha megvétózza a hitelfelvételt és Ukrajna támogatását. Ez a zsarolás már nemcsak kellemetlenkedés, hanem ellenséges és aljas magatartás, amely visszaélés Európa helyzetével. De Orbán a zsarolással nemcsak a pénzhez akar hozzájutni, hanem be akarja bizonyítani, hogy magasabb érdekek miatt az EU is feladja az elveit, és ugyanolyan korrupt, mint ő maga.

Orbán ezúttal is két legyet üt egycsapásra: egyrészt szívességet tesz az oroszoknak, akiknek az oldalán áll a Nyugattal szemben, másrészt azt reméli, hogy hozzáfér az uniós pénzhez, amely nélkül a NER gazdasági csődben van. Ha az EU enged, akkor bizonyítja, hogy az uniós követelmények képmutatóak, az EU is korumpálható és zsarolható, nem különb nála. Az EU valóban meghasonlik, ha enged Orbánnak, és ebben az esetben nincs megállás. Ez a bűnöző ettől kezdve az egész EU-t zsarolni és a vétójogon keresztül korlátozni és részben irányítani fogja. Ezt nem engedhetik meg.

A svéd és a finn NATO-csatlakozás akadályoztatása is nyomásgyakorlás és megengedhetetlen zsarolás. De még ennél is durvább, hogy Orbán ilyen horderejű európai kérdésben fenyegeti vétóval az Európai Uniót, hogy kizsarolja a pénzt, ami nem jár neki. Nem jár neki, mert Magyarországon a jogállamiságot felszámolta, a pénz érdekében hozott látszatintézkedések nevetségesek és átlátszóak. Az nem világos, hogy ezek hamisságával mennyire van tisztában az EU, de több jel arra utal, hogy Navracsics hazug ügyeskedéseinek nem hisznek. Erre jön a mostani zsarolás.

Ukrajna nyugati támogatása kulcskérdés Európa és a világ békéje szempontjából, mert az oroszok az eurázsiai küldetéstudattal nem állnának meg Ukrajna legyőzése után. Nekik ez egy “szent háború”. Orbán a békepártiság hazugságával leplezi az oroszpártiságát, de amit tesz, azzal az európai békét és egy világháború lehetőségét kockáztatja. Ezzel tisztában van, ezért állítja az EU-t egy olyan helyzet elé, hogy adja fel az elveit a jogállamisággal kapcsolatban, utalja át a pénzt, és közben korrumpálódjon is azzal, hogy enged a zsarolásnak, amivel az erkölcsi hitelét is elveszíti.

Orbánnak nagyon kell a pénz, és nagyon erősnek érzi magát az oroszokkal és a türkökkel a háta mögött, ezért lapot húzott tizenkilencre ezzel a zsarolással. Ez azonban az első nyílt támadása az EU ellen. A nagy pávatáncos eddig mindig visszatáncolt attól, hogy frontálisan ütközzön az Unióval, minden izmozás után behízelegte magát, kerülte a nyíltan ellenséges magatartást. Ez a zsarolás egy minőségi fordulat, mert ez nem csupán az eddigi játszadozás. Orbán ezzel nyílt támadást intézett az Európai Unió ellen.

Ezt Európa országai és kormányai nyilvánvalóan érzékelik. Mivel az ukrán ügyben nem volt tapasztalható megalkuvás és korrupt magatartás az EU-ban, az ukrán ügyben még Orbán korábbi kelet-európai szövetségesei is nagyon határozottak, mert tisztában vannak az orosz fenyegetés jelentette veszéllyel. Ezért ebben az ügyben kevés emberre számíthat Orbán, aki majd azt mondja, hogy ne kukacoskodjunk tovább, adjuk oda Orbánnak a pénzt, és kapcsoljuk ki az ellenkezéseit. Ez a nyílt támadás inkább befeszíti majd a többséget és nemet mondanak erre a nyílt zsarolásra...

BUDAPESTEN KIEMELKEDŐEN JÓ A MAGASAN KÉPZETT FIATALOK ARÁNYA, DE A KELETI ORSZÁGRÉSZ BRUTÁLISAN LE VAN SZAKADVA

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2022.11.14.


Magyarország térségei között sok szempontból éles kontraszt mutatkozik, ezek közül az egyik legfontosabb a felsőfokú végzettségűek aránya. A magasan képzett 25-34 évesek aránya Budapesten az Eurostat elemzése szerint is kiemelkedő volt 2021-ben, miközben az ország keleti régióit a kontinens legalacsonyabb értékei jellemezték – a fővárosi 61,1 százalékos arány az európai régiók* a között a 12. legmagasabb, megosztva a Észak-Hollandiával,* miközben az Észak-Magyarországon mért 19,2 százalék a rangsor végéről indulva a hetedik helyen található, amelyen a két magyar közigazgatási egység közé 237 európai térség ékelődik.

Mindezt jól szemlélteti az európai statisztikai hivatal térképe is, ahol narancssárgával jelölt régiókban 25 százalék alatti, míg a sötétkék színűekben legalább 55 százalékos a felsőfokú képesítést szerző fiatalok aránya. Ez utóbbi kategóriába egyes fővárosok mellett zömmel olyan térségek esnek, ahol jellemző a kutatás és fejlesztés, illetve erős a high-tech iparágak súlya, mint például bizonyos belga, holland, ír és spanyol régiók...

BIZTOS, HOGY OLYAN JÓL ÉREZTE MAGÁT ORBÁN VIKTOR SZAMARKANDBAN?

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.11.13.


Ha egyszer évek múlva már nem Orbán Viktor vezeti Magyarország kormányát, és esetleg egy szőke, kék szemű, nyurga miniszterelnökünk lesz, furcsán fog mutatni a Türk Államok Szervezetének csoportképén. Most az alacsony, köpcös, barna hajú miniszterelnökünk van, aki elég jól el tud vegyülni az úgynevezett türk államok vezetői között, akik külsőre sokban hasonlítanak Orbán Viktorra, persze, ha nem számítjuk a jellegzetes ázsiai vonásaikat. Ennek ellenére mégis kakukktojásnak számít a magyar kormányfő a türkök között, hiszen rajta kívül mindegyikük muszlim államot vezet, és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is külön utakon jár.


Orbán Viktor nem rejti véka alá, hogy Keletre mindig szívesebben utazik, mint Nyugatra. Láthatóan élvezi a pompás külsőségeket, akár Moszkvába, akár Pekingbe, akár Szamarkandba visz az útja. Az sem mellékes körülmény, hogy hasonló hatalomfelfogással találkozik ezekben az országokban, mint amilyeneket ő maga vall. Orbán a hatalomgyakorlást kemény, férfias dolognak tartja, amelyben az elvek rendre kiszolgálják az érdekeket, így a közép-ázsiai posztszovjet államok vezetőivel igen jól megértik egymást.

Garantált volt tehát a jó hangulat az üzbegisztáni Szamarkandban is, igaz a hangzatos nyilatkozatokon kívül nem sok konkrétum szivárgott ki a megbeszélésekről. Főként azt lenne érdemes megtudni, hogy az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban milyen vélemények hangoztak el, ugyanis a Türk Államok Szervezetének öt állandó tagja (Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik) korábban az orosz agresszió beszüntetését szorgalmazta. Bár ezek az országok Törökország kivételével jobbára Oroszország szövetségesei, ezúttal egyértelművé tették, hogy nem támogatják a volt szovjet tagköztársaságok határainak átszabását, még ha azt a nagy testvér, Putyin is kezdeményezi.

Jó okuk van erre a türköknek, hiszen jelentős orosz kisebbség él a területükön, és főként Kazahsztán aggódik az orosz geopolitikai stratégia megváltozása miatt. Putyin ugyanis elég nyíltan utalgat rá az ukrajnai invázió megindítása óta, hogy az egykori Szovjetunió határain belül vagy közvetlen vagy közvetett befolyást kíván szerezni. Ez a fajta revizionizmus nem tetszik Törökországnak sem, hiszen a Szovjetunió szétesésével komoly befolyást szerezhetett a közép-ázsiai tértségben, így ha Putyin Ukrajnában sikereket ért volna el, könnyen növelhette volna a nyomást türk szövetségesein is. Erdogan elnök ezért is szorgalmazza, hogy az orosz csapatok vonuljanak ki a megszállt területekről, sőt a korábban elcsatolt Krím-félszigetet adják vissza az ukránoknak.

Gyanítható, hogy a tárgyalásokon ez a két felfogás ütközött egymással, de a hivatalos kommünikékből ez nem olvasható ki...

LÉNYEGÉBEN MEGSZŰNT AZ OKTATÁSPOLITIKA MAGYARORSZÁGON – AZ ORBÁN-KORMÁNY EGYKORI HELYETTES ÁLLAMTITKÁRA A VÁLASZNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.11.14.


A tankerületi rendszer nem arra lett kitalálva, amire ma használják – mondja a Válasz Online-nak Gloviczki Zoltán. Az EMMI korábbi helyettes államtitkára szerint lényegében megszűnt az oktatáspolitika Magyarországon, pedig a területen még a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok alatt sem voltak akkora bajok, mint ma. Gloviczki – aki ma az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora – először beszél részletesen arról, hogy 2020-ban az új NAT-ba és a tankönyvekbe történt politikai belenyúlás miatt távozott az Oktatási Hivatal éléről. Miért „nem megoldás, hanem feltétel” a pedagógus-béremelés? Mivel kezdődhetne a konszolidáció? Milyen oktatás végén lesz több boldog és boldogulni képes felnőtt? Nagyinterjú...

EZ TÖRTÉNT A HÉTEN – NEM EGÉSZEN AZ, AMIRŐL ORBÁN PROPAGANDÁJA SZÓL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.11,14.


Értjük, hogy propaganda, meg hogy politikai célok, meg, hogy beszűkült világlátás – de tényleg csak ennyire futná az Orbán fényezésének nemes feladatát ellátó stáb tehetségéből? Ez merült fel e sorok írójában, olvasván a miniszterelnök Facebook oldalán hetente rendszeresen megjelenő hétösszegző „képregényt”, aminek a címe: Ez történt a héten. A magunk mögött hagyott héten talán olyan „összegzést” sikerült összerakni, amely minden eddiginél elrugaszkodottabb a valóságtól.


Merthogy Orbán Viktor olvasatában a héten a következők voltak a legfontosabb történések:...

VAN-E VÁLTOZÁS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.11.10.


A múlt héten kérdezték tőlem, hogy igazolni tudom-e a KSH adatokat, miszerint csökkent a szegénység és a családok jövedelemviszonyai pozitív irányba változtak?

Nos, azt válaszoltam, hogy nem. A terepen végzett munkában továbbra is az a megtapasztalásunk, hogy a generációs szegénységben élők életesélyei semmit sem változtak, a rendszer továbbra sem működtet olyan folyamatokat, ami segítene rajtuk. Nincs esélyük a lakhatási szegénységből kilépni, túljutni a kártyás villanyórán, vagy bevezetni a vizet. Túllépni a fatüzelésen, amit szeméttel egészetenek ki, biztossá tenni az alapszükségletek kielégítését a hónap végéig. Nincs esélyük arra, hogy jobb egészségi állapotba kerüljenek, sem arra, hogy a gyerekeik a szegregálódó vagy szegregált iskolarendszerből olyan tudással kerüljenek ki, amivel sikeres szakmaszerzők lehetnek. És nincs esély arra sem, hogy az eladósodás csapdájából kikerüljenek, és behajtócéges tartozások nélkül bejelentett munkát vállaljanak.

Ez a társadalmi réteg masszívan marad ugyanott és ugyanúgy. A romló gazdasági helyzetben pedig azért nem csúsznak még mélyebbre, mert a feketezónában kialakított életstratégiák mozgásteret adnak nekik. Ezt mindenki tudja, és el is fogadja. Így marad minden, ismétlődve, generációkon át.

Furcsa látni és megélni velük ezt. Amikor elkezdtem ezt a munkát, a legnagyobb kihívásnak őket éreztem…hogy nem bírunk megküzdeni a szocializációs mintákkal, a család, a közösség túlélési stratégiáival, annak mindent meghatározó üzeneteivel. Ma már azt gondolom, nehezebb feladat megküzdeni azzal a rendszerrel, aminek kezelnie kellene az ő problémáikat. Nehezebb a rendszer részeként dolgozni, a folyamatosan erősödő ellenszélben. Amiben egyre nagyobb küzdelem jól képviselni az ügyet. A társadalmi leszakadás ügyét.

Ha pedig mindezt a rendszeren kívül tennénk, értelmetlen lenne. Mindenképp arra kell törekedni, hogy a rendszer változzon. Kívülről hatni esélytelen, civil zárványként csak próbálkozás maradhatunk. Belülről, helyben, együttműködésekkel van esély. Döntéshozói szinten persze ez az esély sincs most meg… mindig izgulok, hogy a három “T”-ből a jelenleg ”tűrt” állapot mikor változik még rosszabbra.

Amikor arról érdeklődtek, milyen eseteket látok, ami az elszegényedést mutatja, mondtam, hogy pl. nem tudják befizetni az iskolai étkezést. Sokan esnek ki az ingyenes kategóriából, és amikor ezen a jövedelemhatáron épp hogy átesnek, a mai infláció mellett az élethelyzetben nem sok változást hoz a pár ezer Ft-tal több jövedelem.

Aztán ezen hosszan gondolkodtam. Mert tényleg akkor esnek ki ebből, ha nő az egy főre jutó jövedelem, többet keresnek a szülők. És több család is eszembe jut, ahol a kereslet magasabb, de az életszínvonal nem változik. Aztán rájöttem, azt hiszem a gond a tartozásokkal van.

A fizetések összege ugyanis egy dolog. Ez alapján kerülnek megállapításra a szociális támogatások. De ez nem a tényleges jövedelem. Az érintett családok nagy százalékában behajtócéges tartozásokat találunk, ami két tartozásnál a fizetés 50%-os levonásával jár. Ha letelik egy tartozás, lehet, szünet van valameddig, de hamarosan jön a következő letiltás. Még, ha ezt nézné is a rendszer, de tudomásom szerint nem nézi, az igazolások kiadásával ezt folyamatosan harmonizálni kellene, hogy valós képet kapjunk.

Persze, most sokan gondolják, miért nem fizette a villanyt, miért nem fizette be a büntetést, ha nem volt utazásnál jegye, és elkapták, vagy ha bármilyen közlekedési kihágást követett el, miért vett fel személyi kölcsönt, vagy áruhitelt…Ha nem tette volna, ha fizetett volna rendesen, akkor nem lenne behajtócéges tartozása. És nem esne el olyan szociális alapon kapható juttatásoktól, mint pl. az ingyenes iskolai étkezés.

Ez a feltételezés abból indul ki, hogy mindenki tudatosan vállalja fel a kiadásait, a jövedelméhez igazítva, így vesz fel kölcsönt, stb.

De a generációs szegénységben ez nem így van. A pénzügyi tudatosságnak, a pénzügyi felelősségnek, tervezési képességnek a hiánya védtelenné teszi őket a fogyasztói világ hatásával szemben. (Bár sokan mondják, ez nemcsak ebben a társadalmi csoportban van így.) A törekvés, hogy ők is ehhez a világhoz tartozzanak, erős. “Mindenki annyit ér, amije van…” És ki akar csóró lenni?

Ezen a problémán fogást szerintem két módon lehet találni: tanítani a gyerekeknek és a felnőtteknek is a pénzügyeket. Hogy mi, mennyit ér, mik a prioritások, mi az a spórolás, gyűjtögetés, minek van értelme és minek nincs. Meg kell tanulni érteni a reklámokat, tudatos vásárlói képességeket kialakítani. Ami a “most” mellé beemeli a “később” fogalmát is. A “pillanat” mellé a “jövőt” is. És a következményekben gondolkodást is.

Tanítani az értékalapú gondolkodást, amit, úgy érzem, lassan elveszítünk, mert felváltja, kiszorítja az érdekalapú felfogás. Mindenhonnan.

És persze a pénzintézeteket érdekeltté tenni abban, hogy szembenézzenek ők is ezzel, és ne használják ki ennek a társadalmi csoportnak a védtelenségét, és ezt a mostani helyzetet. Hogy az ügynökeiknek ne az legyen a fontos, hogy eggyel több aláírt szerződés legyen. Hogy nézzenek előre is, már csak üzleti szempontból is, hogy milyen jövő építéséhez járulnak így hozzá?

Most mondhatnák sokan, hogy ez a családok dolga… De azt kell, hogy értsük, a családokban a tudás, a viszonyulás az nem örök, nem állandó. Hanem a környezet, a társadalom, a világ által befolyásolt. Aminek része az iskola, a média, a társas kapcsolatok, minden. És mindennek a romlása kihat rájuk is. Ha pedig nincs miből értékalapú gondolkodást teremteni, ha nincs mire építkezni, akkor csak csúszik minden, egyre lejjebb.

Tele vagyunk olyan hibalehetőségekkel, olyan kockázatokkal, melyek nem is láthatók, nem is érthetők már egyből. De torzzá teszik azt a képet is, ami a változások alapját képezheti. Torz képre pedig nem lehet építeni.

ORBÁN A TRÓJAI FALÓ, AKI AZ UNIÓT BELÜLRŐL AKARJA SZÉTVERNI - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.11.14.


Orbán megint zsarolja Brüsszelt, hogy megkapja az uniós támogatásokat, és ennek érdekében kiszúr Ukrajnával is. Az orosz sajtó kiemelten foglalkozik a türk szervezetben elhangzottakkal, Orbánnal, aki szerint Oroszországnak Amerikával kell a békéről tárgyalnia. Közben Ukrajnában arról írnak, hogy Orbán az oroszok háborús propagandáját nyomja, és nem véletlenül tartja az ukránok 41%-a ellenséges országnak Magyarországot. Nemzetközi lapszemle.

Magyarország és Bulgária volt a két utolsó ország a NATO-ban és az EU-ban, ami nem küldött katonai segítséget Ukrajnának – írja az OWP, a Világbékéért Szervezet, de a helyzet megváltozott, miután a bolgár parlament 175-49 arányban mégiscsak a támogatásra szavazott. Mára két dolog derült ki: a parlament igencsak megosztott a kérdésben, hisz az oroszpárti lobbi erős a parlamentben is. A bolgár elnök és a védelmi miniszter is ellenezte az indítványt, és ugyanazt fogalmazták meg, mint Orbán Viktor, hogy ez az országot belesodorja a háborúba. Végül az orosz lobbi is áldását adta, mert úgy látták, ezzel lehetőség nyílik a bolgár fegyverarzenál modernizálására, és a bolgár vezetés most adományok fejében modern NATO-fegyverekre pályázik.

És az is kiderült, hogy mindeközben Bulgária mégiscsak az egyik legnagyobb fegyverszállítója volt Ukrajnának, több mint 1 milliárd dollár értékben küldtek fegyvereket Lengyelországon keresztül, méghozzá a gazdasági miniszter aláírásával. Amit utóbbi hivatalosan igyekezett mindig tagadni, és ahogy általában az ország is a nemzetközi fórumokon. A parlamenti döntés óta – írja a szerző – semmi akadálya a további fegyverszállításoknak, és nagy előnye a megszavazott rendelkezésnek, hogy innentől kezdve minden transzparensen zajlik Bulgáriában.

Hol tart Magyarország ebben a kérdésben? A német külügyminiszter, Annalena Baerbock figyelmeztette a magyar kormányt, mert Orbán megint meg akarja akadályozni a közös uniós döntést az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelfelvételről, hogy ismét nyomást gyakoroljon Brüsszelre az uniós támogatások megszerzése érdekében: nem lenne szabad pókerjátszmát űznie, idézi Baerbockot a Politico. "Nem lehet emberéletekkel játszani egy olyan helyzetben, amikor az oroszok Ukrajna infrastruktúrájának 40%-át semmisítették meg, és itt a tél". A cikk szerint egyre több uniós diplomata véleménye az, hogy Orbán kormánya megint zsarolni próbálja a brüsszeli döntéshozókat. A helyzetet élezi, hogy Varga Mihály ugyan azt állítja, hogy segíteni akar a kormány Ukrajnának, viszont kerekperec kijelentette, hogy hitelt ezért felvenni nem fognak.

Vasárnap Szijjártó Péter is reagált azt hangoztatva, hogy nem a közös európai eladósodás jelenti a közös európai jövőt. Az európai jövő nem a nagy adóssághegyek felé van. Azt is állította, hogy ugyanúgy segítik Ukrajnát, mint eddig, kétoldalú alapon. Guy Verhofstadt, uniós parlamenti képviselő, volt belga miniszterelnök egy twitter bejegyzésében azt írta, „talán jobban járnánk, hogy Orbán Európán kívül, Zelenszkij viszont belül lenne".

Az Unian orosznyelvű ukrán lap Toroczkai vízióját szedi ízekre a közös lengyel-magyar határról, amire az ukrán külügyminisztérium szóvivője felszólította magyar kormányt, hogy ezt tisztázzák a Mi Hazánk politikusával. Se a politikus, se a magyar kormány egyelőre nem reagált az ügyre, mindenesetre a cikk Orbánt rasszistának, xenofóbnak nevezi. Ezen túlmenően az elnöki tanácsadó, Mihail Podolják trójai falónak, aki az uniót belülről akarja szétverni. Sőt egy 2014-es orosz levélről is értesülünk, amit az orosz képviselőház küldött a lengyel külügyminisztériumnak azzal az elképzeléssel, hogy Ukrajnát fel kellene osztani Magyarország, Lengyelország és Románia között. Ezenkívül a lap Orbánról megjegyzi, hogy az oroszok háborús propagandáját nyomja, nem véletlenül tartja az ukránok 41%-a ellenséges országnak Magyarországot a legfrissebb közvéleménykutatás szerint.

Az orosz sajtó a hétvégén Orbán és Recep Tayyip Erdoğan találkozójával volt tele. A RuNews 24 szerint a két politikus tárgyalóasztalhoz akarja ültetni Ukrajna és Oroszoroszág vezetőit, tűzszünetet és békét követeltek. A Pravda Orbánt külön idézi, aki a Türk Államok Szervezetének tanácskozásán kijelentette, hogy azt látja, az európai országok egyre jobban és jobban belesodródnak a háborúba, aminek véget kell vetni. A cikk megjegyzi, hogy Magyarország nem hagyja jóvá az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelfelvételt.

Kommerszant kitér Orbán korábbi kijelentésre is, miszerint nincs tisztában a realitásokkal az, aki nem veszi észre, hogy az orosz-ukrán konfliktust Oroszországnak és az Egyesült Államoknak kell egymás közt lerendeznie. Zelenszkij ukrán elnök egyébként már nem zárkózik el kategórikusan a tárgyalásoktól, de október végén világossá tette, Putyinnal nem, az utódával hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

ITT HALLGATRAHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

KIJEVBEN A MOMENTUM VEZETŐSÉGE – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.11.14.


Az első magyar parlamenti delegáció, amely az orosz agresszió alatt álló Ukrajnába látogat

A Momentum elnöke szerint morálisan elfogadhatatlan és az ország érdekeivel ellentétes, hogy ez eddig nem történt meg. (A fotó illusztráció, forrása: Zelenskiy.official)

Még itt: Szele Tamás: Toroczkai és a Kreml

Akit a pucér nők és az adócsalások sem tudnak kirobbantani a polgármesterségből

Portré a letartóztatott gyömrői polgármesterről, Gyenes Leventéről.

Szlovénia megválasztotta első női elnökét

A függetlenként induló baloldali Nataša Pirc Musar nyerte meg a szlovéniai elnökválasztás második fordulóját.

Teljes napelemstop: a vállalatok nem építhetnek erőművet Magyarországon

Újabb tüntetés lesz az oktatásért Budapesten

A vonulós eseményt a Március 15. térre az Egységes Diákfront három csoportja hirdette meg.

Nem jön ki a matek a nyugdíjaknál

Az az egészen elképesztő helyzet is kialakulhat, hogy decemberben 27 százalék körül alakul a nyugdíjasok kosara alapján számolt infláció.

Mindeközben:

Tiborcz István újabb cége kap milliárdos hitelt Mészáros Lőrinc bankjától

A Tusculanum egy sportklubot épít a XII. kerületben, ami a tervek szerint 2023 elején nyílik meg a Botaniq ernyőmárka alatt – így hívják a Tiborcz-féle turai kastélyszállót is.

Több mint 500 beléptető pontot alakítanak ki a közmédia Kunigunda úti székházában

A külső kapuk után a belső ajtókat is fejlesztik a közmédia Kunigunda úti épületében. A műszaki leírást „magyarra lefordítva” az derült ki, hogy számos ajtó csak kártyával lesz nyitható, így akár az is ellenőrizhető, hogy ki, mikor és merre jár a létesítményben.

Furcsa online kérdőívet kellett kitölteniük egy székesfehérvári középiskola diákjainak

Egyebek mellett arra kellett válaszolniuk, mennyire kedvező vagy kedvezőtlen a véleményük a NATO-ról, a Magyar Honvédségről, vagy éppen Orbán Viktorról. (?????????????????)

Csaknem 1300-an vásároltak lakást a Honvédelmi Minisztériumtól akár 80 százalék kedvezménnyel

Hűbér. Volt olyan vevő, aki alig több mint 11 millió forintért jutott egy 55 millió forintot érő, Budapest II. kerületi lakáshoz.

Négy évet kapott a saját egyházközségét is megkárosító lelkész

Társaival több mint 67 millió forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek és saját egyházközségének.

Békefenntartó hadtestet hoz létre az Európai Unió, amit akár Ukrajnában is bevethetnek

Lapinformációk szerint az uniós védelmi miniszterek kedden akarnak alapvető döntést hozni, amikor is a katonai bevetésre tervezett öt forgatókönyvből az első kettőt elfogadják. Lesz vajon magyar vétó?