2016. június 25., szombat

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2016

MUSEUM.HU
Szerző: MUSEUM.HU
2016.06.25.


Megpörkölte már a lábát a Szent Iván Éji tüzekkel? Idén ugye már hallani sem akar róla... Nos, akkor mi megmutatjuk Önnek, hogy másképp is el lehet tölteni az év legrövidebb éjszakáját! Június 25-én fővárosi és vidéki múzeumok lesik a tartalmas szórakozásra vágyó közönség kívánságait. A programkínálatot számos egyetem, könyvtár, galéria kínálata színesíti...

A MÚZEUMOK ÉJJSZAKÁJÁNAK PROGRAMJAI KÖZÜL ITT VÁLASZTHAT

NEM KÉNE MEGVÁRNI A HUNXIT-OT ÉS OROSZORSZÁG HALÁLOS ÖLELÉSÉT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H.A.
2016.06.25.


 


 

AKI MENNI AKAR, AZ MENJEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.25.


Öngyilkosságot követne el az Európai Unió, ha a kilépésre szavazó Nagy-Britanniát nem tessékelné ki az Európai Unióból olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet. Merkel terve, miszerint új "társult partnerséget" kellene létrehozni a briteknek, egyenes felhívás másoknak is a kiválásra.
 
Azt nem lehet, hogy az Unió olyan lehetőséget adjon a briteknek, hogy a közös terhektől szabaduljon, de a "társult partnerséggel" az előnyüket továbbra is élvezze. Nem lehet, hogy a "társult partnerség", ami jelenleg nem létezik, vonzóbb legyen, mint a tagság. Világossá kell váljon az országok előtt, hol jobb: kint vagy bent. Az nem lehet, hogy kint is vagyok, bent is vagyok.
 
A szélsőjobboldal euroszkeptikus érvei minden tekintetben hazugok. Sok baja van az EU-nak, nehézkes, korrupt és lassú intézmény, de vitathatatlanok az előnyei minden tekintetben. A létező problémák felnagyítása és kriminalizálása sokkal rosszabb helyzetbe hozza a kilépőket, mint a bent maradókat. Ennek ki kell derülnie.
 
A találgatásokkal szemben a kelet-európai posztkommunista élőskődő országok visegrádi néven illetett laza szövetsége nem fog kilépni, mert az EU valójában még annyira sem korlátozza az "önállóságukat", amennyire kellene, és fejőstehénnek tekintik az Uniót. Ezek az országok a fejlődésük nagy részét az EU-nak köszönhetik. Még diktátori kisvasút is jut belőle.
 
Az EU nem akadályozta meg, legfeljebb fékezte, és körmönfontabb csomagolásra késztette Magyarország fasizálódását, ugyanez a helyzet a lengyel keresztényfasiszta rendszerrel is, amely felett Orbán bábáskodik. Az EU nagyobb szabadságot ad annál is, ami járna, mint amit a tagállamok a csatlakozáskor vállaltak...
 

SÖTÉT NAPOK A BREXIT UTÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNERZSOLT
2016.06.25.


Képzeljük el, hogy június 24-én arra ébredünk, hogy Nagy Britannia a kilépés mellett döntött.” Mikor néhány hónapja ezt olvastuk egy-egy Brexitről szóló cikkben, nehéz volt komolyan venni a felvetést. Most itt vagyunk a Brexit szavazás után, és mindenki bőszen latolgatja az okokat, mérlegeli a következményeket, próbál rájönni, hogy hogy nyúlhattak így mellé a politikusok, közvélemény kutatók, bukmékerek. Valóban, egyáltalán nem könnyű felmérni a brit népszavazás politikai jelentőségét és azt, hogy mindez pontosan milyen teendőket ró ránk a közeljövőben.

Nézzük először is, hogy mi lesz: Nagy-Britannia még évekig EU tag marad, a végleges kilépésre leghamarabb 2018-ban kerül sor, de könnyen lehet, hogy később. Bár a nemzetközi pénzpiac már most érzi a szavazás hatásait, a durvább gazdasági visszaesés alighanem csak a tárgyalások lezárulása után következik, jóllehet, a növekvő bizonytalanság addig is jelentősen visszavetheti Európa gazdaságát.

Attól függően, hogy milyen megállapodásra jut az EU és az Egyesült Királyság, az Unió költségvetése jelentősen csökkenhet. Mivel ez egyébként is a strukturális és beruházási alapok jelenlegi programjának 2020-as lezárulása környékén történik, a hozzánk hasonló szegény tagállamoknak különösen durván odacsaphat a brit kilépés.

Ami a politikai következményeket illeti: a Brexit végleg bebetonozza Németország dominanciáját az EU-n belül, ami – figyelembe véve Németország egyre barátibb magatartását Oroszország és Törökország felé – rossz hír azoknak, akik az orosz és török agresszió közvetlen fenyegetésében élnek – észtek, litvánok, lettek, ukránok, közel-keleti menekültek, kurdok és még sokan –, hiszen így aligha számíthatnak az EU-ra, mint szövetségesre vagy inspirációra...

ITT OLVASHATÓ

BREXIT: MÉGIS VAN ÉLET AZ EU-N KÍVÜL

MANDINER BLOG
Szerző: dobray
2016.06.25.

 
Összeomlik-e a világ a Brexit után? Való igaz: nekünk az lett volna a legjobb, ha maradnak és együtt tudunk dübörögni az angol elefánttal, némi egyensúlyt teremtendő a német elefánttal szemben. Putyin és az Egyesült Államok örülhet, mert egy fajsúlyos szereplő kiszállt az EU-projektből.
 
Számos szempontot kitárgyaltunk már különös gyorsasággal a Facebookon, az azon kívüli interneten és az offline-világban: hogy hülyék-e az angolok; elcseszték-e a vidéki idősek a városi fiatalok életét; hogy hübrisz, gőg lenézni a népet, főleg ha demokráciát játszunk; hogy nem fog tanulni az egészből az EU-s elit: Cameron lemondott, Juncker nem fog.
 
Egy szempont eddig még kimaradt: hogy vajon miért is hüledezünk ennyire, akárhogy is gondolkodtunk eddig a Brexitről? Azért, mert elképzelhetetlennek tartottuk, hogy tényleg megtörténik. Talán azok is annak tartották, akik mellette voltak – mint egyes szavazók, akik úgy vélték, úgysem ér sokat a szavazatuk, úgyis bent maradnak, akkor meg inkább protestszavaznak.
 
Úgy teszünk, mint kamasz gyerek az első szakítás után, miután kidobta a kedvese: el nem tudjuk képzelni, hogy volt élet a lelépett kedves előtt – pedig volt. És valószínűleg élveztük is. Akárhogy vélekedtünk az EU-ról és működéséről, kívánatosnak tartjuk vagy elegünk van belőle, tudnunk kell: mégis csak egy összesen jó hatvan éves történetről van szó. Jelen formájában meg talán húsz-huszonöt évesről. Azelőtt is voltak országok, szövetségek, EU nélkül. Volt élet. Nem is akármilyen...
 

BREXIT: MI LESZ A KINTI MAGYAROKKAL?

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.06.25.


Hány magyar munkavállalót is érint a brexit? 

Senki nem tudja pontosan, hány magyar él, illetve dolgozik jelenleg az Egyesült Királyságban, az igazság talán valahol az egy- és a kétszázezres szám között lehet. Az Európai Unió egyik központi eleme ugyanis a szabad munkavállalás, így eddig hivatalosan nem számolták össze az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokat, a kutatók pedig ennek okán csak részinformációkból tudtak következtetni. Ráadásul azt sem tudjuk, a munkavállalók közül hányan vannak, akik ingáznak, és hányan költöznek ki ténylegesen az Egyesült Királyságba...

ITT OLVASHATÓ 

GONDOLATOK A BRIT KILÉPÉSRŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Franky
2016.06.25.


Ezen is túl vagyunk, a brit nép döntött, és külön utakat kíván járni. Azt, hogy jobb lesz így vagy nem, illetve kinek lesz jobb és kinek nem, szerintem nincs élő ember, aki most meg tudná mondani.

A döntés mindössze annyi, hogy az ország nem kíván az Európai Unió tagja lenni, de, hogy milyen kapcsolatokat kíván ápolni a közösséggel vagy az egyes tagállamokkal, az a most következő tárgyalások eredményétől függ majd. Bár mindkét oldal próbálta elhitetni a kampányban, hogy ez lesz, meg az lesz ha, a valóság szerintem nem fekete vagy fehér és nem is lesz az.
 
Mi vezetett idáig?
 
Most mindenki tudni véli, hogy miért döntött a britek többsége úgy, ahogy, sokan idegengyűlöletet és nacionalizmust látnak, és a bevándorlást látják a fő kiváltó oknak, ezek azonban csak rész igazságok, még ha meghatározó részei is a döntésnek.
 
Én rengeteg angol kollégával beszélgettem a dologról, így az ő elmondásaik érzéseik alapján alkotok képet. Tudni kell, hogy az angol nacionalizmust, angolságot szándékosan és erőszakosan elnyomják már egy ideje, ami érthető frusztrációt vált ki sokakból.
 
Ha angol lennék, akkor engem is zavarna, hogy egy kérdőíven például, lehet valaki Welsh, Scottish vagy Irish, de English nem, csak British. Ezek az emberek most úgy érezték, végre lehetőségük van kinyilvánítani angolságukat.
 
Aztán vannak, akik valóban a korlátok nélküli bevándorlástól tartanak, illetve abból van elegük, hogy nincs lehetőség kigyomlálni azokat, akik nem a tisztességes megélhetés miatt jönnek ide..."

ITT OLVASHATÓ

A BREXIT 7 LEGFONTOSABB ÜZENETE ORBÁN VIKTORNAK

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.06.24.


1. Az emberi hülyeség határtalan. De a jó politikus úgy van hatalmon, hogy országa hosszú távú érdekeit tartja szem előtt, a hülyékre csak a gonoszok, a debilek és a hatalommániások lőnek.
 
2. Mindenhol birka a nép egy része, de néhány egyszerű varázsmondat ismételgetéséve a többség is bárhol birkává süllyeszthető. Angliában is, és egyre inkább úgy tűnik, Amerikában is, ennek nincs sok köze a demokrácia életkorához és fejlettségéhez.
 
3. Az értelmeseket, iskolázottakat nem lehet behülyíteni, az alsóbb rétegekre és a jövőt leszaró, érzelemvezérelt nyuggerekre kell lőni.
 
4. A csúsztasásokkal teli migránsozás a legundorítóbb, de politikailag leghasznosabb stratégia. Ne zavarjon, hogy a briteknek többek között a magyarok a migránsok.
 
5. Brüsszel bűnbakká tétele is hasznos politikailag. Az EU-val szembeni kritikák nem kis része jogos, csak fel kell nagyítani a végletekig, jól kitaláltad Viktor! Főleg, ha párhuzamosan még a pénzüket is lenyúlod.
 
6. A felelőtlen hatalommániások receptje nem bonyolult. De vigyázz, bárki ellened fordíthatja, akit nem tudsz lekaraktergyilkolni, aki nem lop és tud mondani három értelmes mondatot.

7. Mocskosan, de ügyesen csináltad eddig. Ha nem változtatsz, rövid távon te maradsz a király. De gondolj arra is, hogy a történelembe már mint az egyik legkártékonyabb magyar politikus evör fogsz bekerülni. 

ITT OLVASHATÓ

SÚLYOS TÉVHITEK A KAPITALIZMUSRÓL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.06.25.


1. Igazságtalanság, hogy a globális vagyon kb. felét a népesség 1%-a birtokolja. Nem az. Micsoda hát? Egyenlőtlenség. Az egyenlőtlenség azonban nem igazságtalanság. Mármost ezen túlmenően hogy érdemes elképzelni azt az 50%-nyi vagyont? Mint amin szivarozó kövér tőkések ülnek? Nem. Ez a vagyon túlnyomó részében működő vagyon, ami további embermilliárdoknak munkát és megélhetést ad. Értelemszerűen egy nagyon gazdaság ember sem tud annyival többet elfogyasztani, mint egy szegény ember (ráadásul a fogyasztásával is munkát teremt), hogy az 50% akár az egy milliomod részének elfogyasztása komolyan felmerülhessen, sőt nem is érdemes ezt Kajmán-szigeteki számlán sem tartani... sőt, ha abból indulok ki, hogy az ennek működtetése nyomán keletkező nyereséget adóparadicsomokba mentik (ami egyszerűen nem igaz), akkor sincs igazam, mert ennek egyszerűen semmi értelme nem volna -- ellenben a nyereség nagy részét is valamilyen befektetésekbe forgatják, tehát visszakerül a rendszerbe. Szóval a kevés ember sok vagyona bizony működő vagyon, ha tetszik, ha nem. És az egyenlőség ezzel szemben nem szül nagyobb hatékonyságot, mert adott esetben kisebb tudás felhalmozását engedi csak meg, illetve az egyenlőség folyamatos biztosítása (lásd, ideális kommunizmus), mindig egy terrorista, de minimum szabadság- és hatékonyságkorlátozó állam működésének eredménye. Tehát a vagyoni koncentráció igazságos, mert alapvetően igazságos, nyitott környezetben jött létre, hatékonyan működik, és mások jólétéhez is hozzájárul...

ITT OLVASHATÓ

BREXIT: MAGYARORSZÁGNAK VESZTESÉG. ORBÁNNAK POLITIKAI LEHETŐSÉG

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog
2016.06.24.


Nagy-Britanniában 52-48 százalék arányban győztek a kilépéspártiak az ország uniós tagságáról rendezett népszavazáson. A végeredmény azonnali gazdasági-politikai földrengést eredményezett, mélypontra lökte a brit fontot, David Cameron miniszterelnök pedig lemondott posztjáról. A Political Capital villámelemzésében a kialakult helyzet magyar vonatkozásait veszi sorra:

ITT OLVASHATÓ

NYÍLT LEVÉL A MAGYAR SZURKOLÓNAK CSÚFOLT GENNYEKHEZ

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvasi Norbert
2016.06.24.


Az izlandi meccset a budapesti Tüske csarnoknál próbáltam végigszurkolni

Több kevesebb sikerrel. Nagyon tipic dolog történt, azért merem leírni. Amikor már megfogalmazódott bennem a meccs közben, hogy itt az idő magyar stadionokba kijárni, rájöttem, hogy elment az eszem. Valószínűleg ilyesmi futott át az ott levő emberek 90%-ának a fejében. Volt a bal felsőben egy csapat, akik már a kezdéskor a következő hétbe itták magukat. Ezzel semmi gond nincsen, hát igyál bmeg! Nyilván ők voltak azok, akik már a meccs előtt kemény rendezkedésbe kezdtek, mert nem tetszett nekik a szurkolótér elrendezése. Hát semmi gond. Felvagytok hatalmazva, mert ti rendszeresen jártok meccsre, a többiek meg nem!

Nagyjából a 11 és 13. perctől kezdve ez az örjöngő bagázs feladta a focimeccset és helyette a mellettük békésen üldögélő, magukban a lábukat az izgalomtól összefosó szurkolókba (férfiak, nők, nagymamák, nagypapák, gyerekek)  kötöttek bele: "Kanapédrukkerek menjetek haza"

Tehát ez az nagyon szimpatikus törzsgárda úgy érezte helyesnek, ha hazaküldheti a szurkolómezőről az emberek 90%-át, mert azok nem úgy nézik a meccset, ahogyan a szakosztály elvárná. Aztán persze felválta jöttek a mocskos Románok és a "Kubatov seggbe leszel..." rigmusok. Hogy ezeknek mi köze volt a Magyar- Izland EB 2016-hoz, azt a mai napig keresem. Engem és nagyjából az embereket (akik időközönként megbotránkozva fordultak hátrafele a bal felsőbe...) baromira nem érdekel, egyenes irritál ha egy meccsen belekeverik a politikát, focipolitikát és a primitív bullshitet. Ráadásul a gyerekek ne ezt tanulják már el a büdös életbe! Ne higgye már azt a nebuló, hogy a "mocskos román gecik" rigmus az igazi szurkolás, aminek mindenfajta meccsen helye van.

Mi szükség erre?

Ráadásul ti sügér suttyók! Ideje lenne felfogni, hogy nem a tiétek a stadion, a foci, a csapat, a játékos és bármi, ami ehhez a dologhoz köthető. Nektek nagyjából ugyanannyi jogotok és kötelezettségetek van, mint nekem vagy bármelyik másik kanapédrukkernek. Arról már ne is beszéljünk, hogy miért csak kanapédrukkerek vagyunk. Mert a magadfajta fogta és elüldözött mindenkit a stadionból, akiknek nem poén szétverni a székeket, köpködni és büdös románozni. A probléma, hogy az ilyen suttyók vannak pár százan és képesek tízezrek szórakozását elrontani. Hogy miért, azt nem tudom. Hidd el nekem, hogy bármelyik csapat a világon becserélne titeket normális szurkolókra, mert minden suttyó tagotokra jut 5.000 normális szurkoló, aki még a gyerekét is kivinné. A klubnak, a szeretett csapatodnak is az lenne a jó, ha minél többen lennének a szurkolók kinn a meccsen és minél többen vennék a relikviákat....

ITT OLVASHATÓ

A BRITEK SZÍVESSÉGET TETTEK A MAGYAROKNAK

PKP BLOG
Szerző: feher.b
2016.06.24.


Most már nem kérdés, ők sem számítottak rá, hogy megszúrják magukat a legérzékenyebb pontjukon. Se szeri, se száma a híreknek, amik már a döntés másnapján arról szólnak, hogyan akarják a leghangosabb, egyben legolcsóbb arcok (erősen ide értve Farage és Johnson urakat) visszacsinálni az egészet.

Ha ezt már nem is tehetik meg, igyekeznének úgy manőverezni, hogy az Egyesült Királyság ne járjon rosszul ezzel a végtelenül ostoba, egyébként csak szűken átvitt döntséssel. Hát urak, elégedettek lehetnek Cameron megfúrásával és a kelet-európai színvonalat is alulmúló aknamunkájukkal, mert a dolog sikerült! Az a Cameron, akinek Boris Johnson régi riválisa, mellesleg nagy fölénnyel verte tönkre a Munkáspártot a legutóbbi parlamenti választáson, aki alatt azért jól muzsikált a brit gazdaság és aki nem mellesleg elérte, hogy az országa mentesüljön egy sor, a szavazókat nyomasztó európai uniós szabály alól, most távozik a posztjáról. Helyette jöhet egy olyan, Londont egyébként feltehetően sikeresen vezető, de a nemzetközi politikában nullának tekinthető populista Johnson személyében, aki valószínűleg már maga is megbánta a napot, amikor a Brexit melletti kampányolást választotta. Hamar kiderült ugyanis, hogy a dolog nem csak a brit EU-tagságról, hanem magának az Egyesült Királyságnak az egyben maradásáról is szól: sem az északírek, sem a skótok, sem maga a főváros, London nem óhajtja ugyanis az életét az unión kívül élni (ahogy remélhetőleg ezek után mi magyarok sem, bár kétségtelen, hogy a szervezeten kívül sokkal könnyebb lopni és tovább vinni az országot keleti irányba)...

ITT OLVASHATÓ

A BOLDOG EMBEREK TOVÁBB ÉLNEK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur_anita
2016.06.25.


A génjeinket, a hozott örökségünket (még) nem tudjuk befolyásolni. Amire hatással tudunk lenni: az életmódunk. Az egészségre kedvező magatartásnak nevezik ezt szaknyelven. Ez az egészségre kedvező magatartás az alap egy hosszabb és várhatóan egészségesebb élethez: ezt mindenki fújja is kívülről: miből áll - iskoláskortól nyugdíjas korig tisztában vagyunk azzal, milyen életmód lenne a kívánatos. Egészséges étkezés sok zöldséggel, gyümölccsel, természetes alapanyagokkal, sok folyadékkal. Rendszeres testmozgás életkorunknak és fizikai állapotunknak megfelelően. Szűrővizsgálatok a súlyos betegségek kiszűrésére. Kellő mennyiségű alvás és kevés stresszel járó munka.
 
Arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy mit tehetünk a boldogabb életért, a mentális-lelki egészségünkért, a mindennapok öröméért, ami az életminőségünket nagyban meghatározza. Hogy az egészségünkre is bizonyíthatóan hatással van a hangulatunk, azt ez a kísérlet is alátámasztja:

"Az immunrendszer "erejét" a kutatók sokféle mutatóval szokták jellemezni. Ezek közül az egyik leggyakrabban használt az úgynevezett természetes ölősejt aktivitása. A természetes ölősejtek az immunrendszer azon sejtjei, amelyek elpusztítják a szervezetbe került idegen sejteket. Egy kutatásban azt követték nyomon, hogy a hangulat ingadozása hogyan függ össze a természetes ölősejtek aktivitásával. A kapcsolat egyértelmű volt: azokon a napokon, amikor a vizsgálati személyek hangulata nyomottabb, negatívabb volt, a természetes ölősejtjeik kevésbé voltak aktívak. Amikor viszont jó hangulatról számoltak be, immunrendszerük sokkal hatékonyabban működött".
(Szondy Máté: A boldogság tudománya)

ITT OLVASHATÓ

BRIT RULETT

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.06.25.


Ma már egészen biztos az, hogy az Egyesült Királyság (UK) kilép az Európai Unióból, mert a június 23-i népszavazáson erről döntöttek a választók. Márpedig a népszuverenitás elvét tiszteletben kell tartani, hiszen a liberális demokráciáknak éppen ez az egyik alapelve, így akár tetszik ez néhány brit politikusnak, akár nem, el kell hagyniuk az Uniót. Nehéz és hosszú út vezetett el idáig, amiben benne volt ismét a mai politikai gyakorlat összes jellemzője, elsősorban a kivagyiság, a nemzeti érdekek túlhangsúlyozása, a politikai manipuláció és még sorolhatnám tovább.
 
Mi vezetett oda, hogy a britek végül is így döntöttek? Sok okra vezethető ez vissza, én az alábbiakban csak néhányat tudok megjelölni. Az egyiket az UK, és ezen belül a brit nemzetek sajátos történelmében látom. A szigetország az évszázadok során többszörösen a különállás helyzetébe került. A legfontosabb az volt, hogy sohasem tartotta magát az európai kontinens szerves részének, ennek ellenére sokszor folytatott háborút a kontinens egyeduralmáért. A különállás képét mutatta fel akkor is, amikor az egyik legnagyobb gyarmattartó hatalommá vált. Egyrészt a brit szigeteken szerezte meg Anglia az egyeduralmat azzal, hogy sorra igázta le és tartotta gyarmati sorban más nemzetek hazáját, mint Wales, Skócia, Írország. Sőt, maga az UK vált ma is akadályává az írek egyesítésének, hiszen Észak-Írország ma szintén tagja ennek a szövetségnek. De ez még mindig nem volt elég Angliának, egyáltalán az UK-nak, mert az évszázadok során több földrészen szerzett magának gyarmatokat, mint például Afrikában, Távol-Keleten és Dél-Amerikában. Ezek a gyarmatok aztán ontották Angliába részben a természeti kincseket, részben az olcsó árukat, részben pedig a szintén olcsó munkaerőt, aminek pedig az lett a következménye, hogy Anglia világhatalommá tudott válni. Olyan világhatalommá, amelyik büszke volt arra, hogy önálló politikai rendszere van, senkitől sem függ semmilyen formában sem és képes egyenlő versenytársként megjelenni a nemzetközi piacon. A különállás tudata viszont beleivódott minden brit állampolgárba és a gondolkodásának egyik meghatározó részévé válhatott...
 

BREXIT AVAGY ORBÁN ALKONYA

EURÓPA KÁVÉZÓ BLOG
Szerző: Európa Kávézó
2016.06.25.


Valamit valamiért. Ha az angolok így döntöttek, akkor menniük kell. Ami történt legyen figyelmeztetés Európa hazardőreinek, populistáinak és nemzetvesztőinek. Elsősorban Orbán Viktornak. Idevezet a hitványságuk: erősödő orosz befolyás, területi igények, zuhanő tőzsdei és valutaárfolyamok. Nem a migrácsok csinálták itt a bajt, hanem az Orbán és Cameron-féle gazemberek.

Amikor az az ember hirdet a brit bentmaradás mellett, aki ellopja az angolok pénzét és odaadja a strómanjainak, akkor az eredmény borítékolható. Aki Orbánnal barátkozik, az megbukik: Kadhafitól, Szaakasvilin át, Janukovicstól Ficóig és Berlusconiig hosszú a névsor. Orbán elintézte Cameront is, aki aljasságban csak vele tudott vetekedni. Cameron, ahogy Orbán is, a tűzzel játszott. Brüsszelezett, hogy hazai pozícióit erősítse, persze, nem gondolta komolyan. Csak a vidéki angol nyugdíjasok bedőltek neki. Egy nap alatt tették tönkre az Egyesült Királyságot és az Európai Uniót.

Cameron, miután beírta nevét a brit történelem fekete oldalaira, angolosan távozott. Orbán azonban még itt van. A brexit hozhatja el az ő bukását is. Milliók vártak idehaza arra, hogy történjen már valami, ami megmozdítja a körülményeket Orbán monolitnak látszó hatalma körül. Most megtörtént. Nem Harangozó Tamás otrombaságai és ostobasága, nem Schiffer András brexites nácibeszéde, nem a belső válságtól küszködő Jobbik,de még csak nem is az óvatosan erősödő Gyurcsány Ferenc tudott most új forgatókönyvet írni.

Orbán Cameron útját járja. Úgy tesz, mint aki nem látja, mekkora bajt csinált a brexit több százezer magyarral, aki kimenekült előle, és a kint megkeresett pénz hazaküldött részében reménykedő itthoni hozzátartozókkal. Azt mondja, a migráncsok a hibásak, közben a brexit-párti angol pártok éppen ugyanezzel érveltek, csak nekik a bevándorló magyarok voltak a migráncsok, akik elveszik a munkahelyeiket és veszélyt jelentenek a kultúrájukra...

ITT OLVASHATÓ

VÁLASZTÁSI RENDSZERDILEMMÁK

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Tóth Csaba
2016.06.23.


A baloldali-liberális oldalon rendre felvetődik, hogy az ellenzék a 2018-as választásokon csak akkor induljon, ha előzetesen képes a választási rendszer megváltoztatására. A bojkott vagy a választási rendszer változása érdekében bevetett – közelebbről meg nem határozott – nyomásgyakorlás lehet az az eszköz, amivel a választási rendszer megváltoztatható és arányosítható lenne. Csakhogy ma nem a választási rendszer akadályozza a Fidesz leváltását.

Amikor a Fidesz a mostani választási rendszert megalkotta, egyértelműen saját magának igyekezett kedvezni. A mostani választási rendszer alkalmas arra, hogy egy 44 százalékos, a Fidesz számára kétharmados többséget biztosítson a parlamentben. Ráadásul az egyéni körzetek okán az együtt induló „oldalakat” részesíti előnyben – ami ma könnyű a Fidesznek, de nehéz a baloldali ellenzéknek. A választási rendszer emellett aránytalan és a győztest segíti. A körzetek átrajzolása szintén a Fidesz érdekeit szolgálta.

Ám az a tény, hogy a választási rendszert a Fidesz a 2014-es politikai helyzetre szabta, egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden esetben a Fidesz profitál belőle. A választási rendszer legtöbb eleme ugyanis nem általában a Fideszt, hanem a mindenkori győztest erősíti. A győzteskompenzáció és az aránytalanság, az egyéni körzetek dominanciája annak a politikai erőnek kedvez, amelyik a legjobban szerepel a választásokon...

ITT OLVASHATÓ


A BRITEK KILÉPNEK: FELKÉSZÜL MAGYARORSZÁG

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.06.24.


Senkinek egy picinyke kételye ne legyen azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor okos fejecskéjében már ott van a kilépési menetrend.

A britek rosszul döntöttek. Egy ócska politikai játszma áldozatául estek. Cameron elszámolta magát. Abban hitt, hogy amit évek alatt összehordott az EU ellen, és amivel megzsarolhatta Brüsszelt, azt néhány hét alatt a visszájára tudja beszélni, hogy úgy manipulálja a briteket, ahogy akarja. Nem sikerült.

Magyarország számára és az egész EU, de mindenek előtt Nagy-Britannia számára nagyon rossz döntés született a tegnapi népszavazáson. Amelyből egyébként igazából csak annyit tudtunk meg, hogy a britek súlyosan megosztott véleményen vannak arról, jó-e nekik az Európai Unió vagy nem. A 48-52 erősen döntetlen szagú. Statisztikailag nézve, valójában az is. Sőt, azt lehet mondani, hogy az elmúlt évek pszichológiai hadviselése után, még nagyon szép is a 48 százalékos maradási arány. Mégis, akármekkora, de számszakilag többségben a kilépni akarók vannak, így London szakít Brüsszellel.
 
A népszavazás másik tanulsága, hogy nem szabad ilyen kérdéseket népszavazásra vinni. Főleg úgy nem, ahogy Cameron tette, aki abban hitt, hogy a közvélemény bármilyen eredményre manipulálható. Persze a „ne tegyük fel népszavazásra” megállapítás burkoltan azt is jelenti, hogy nem lehet mindent az emberek többségére bízni, ha nem csak demokratikus, de ésszerű döntést is akarunk egy kérdésről. Olyasmiről döntöttek a britek milliói, amivel kapcsolatban inkább – mindkét oldalon persze – az emócióik vezették a tollat a kezükben, amikor az ikszet a maradáshoz, vagy a kilépéshez húzták be. Nem az észérvek számítottak, mert azokat meghallani a többség süket volt.
 
Az emberek többsége mindkét oldalon egyformán nem látott és nem hallott, csak szavazott. Senkit nem érdekeltek az ellentétes véleményt képviselők indokai. Nem a kilépés ellen és mellett szóló érveket mérlegelte több 10 millió brit, hanem a személyes érzelmi viszonyát fejezte ki az EU-val szemben, amit a brit bulvársajtó sulykolt éveken keresztül a fejekbe az idióta brüsszeli, ingyenélő bürokratákról és a hülye uniós szabályokról. Az egyszerű gondolkodású brit szavazót – megkockáztatom – még az is a kilépés mellé állította, hogy legyen csak rosszabb a gazdagoknak, a nagy cégeknek, a multiknak. Menjen innen mindenki a francba, megvagyunk mi itt magunknak, britek, ahogy évszázadokig megvoltunk...
 

NOTINMYNAME, A KATZENJAMMER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.06.25.


Böszmék mindenhol vannak.

Az ébredés pedig másnap rohadt keserű tud lenni. Amikor zűrös, szeszgőzös éjszaka után a lump alak rakosgatja össze a kockákat, és arra jut, hogy a legjobb volna kimenekülni a világból. Így leledzenek valahogy most a britek, visítanak, vonyítanak, és arra jutottak, kár volt már az első pohárral is legurítani.

A brexitszavazás reggelén fölrobbant az internet, a csalódottak – akik csakis liberálbolsevikiek lehetnek – notinmyname (nemazénnevemben) és whathavewedone (mittettünk) hashtaggel adtak hangot kétségbeesettségüknek. Estére már háromszázezer fölé nőtt az aláírások száma, és percről percre gyarapszik. Tán már késő.

Mindez azért igen figyelemre méltó, mert a google tanúsága szerint, miután tökön szúrták magukat, akkor kezdték el nézegetni, hogy mi a rosseb az a Brexit, és a jelek szerint nagyon-nagyon meglepődtek. Akárha itthon volnánk és nem a szigeten, valamint rokkantak lennénk, akik Orbánra voksoltunk, és ő épp elveszi a nyugdíjunkat.

Így megy ez...

ITT OLVASHATÓ

TRUMP A "BREXIT" MEGISMÉTLÉSÉRE KÉSZÜL AMERIKÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.24.


Donald Trump republikánus elnökjelölt miközben üdvözölte a brit népszavazás eredményét, a függetlenség visszaszerzésének nevezte az Európai Unióból való kilépést. Trump az Európai Uniót, ahova mindenki önként lépett be, s a történtek szerint bármikor önként távozhat, úgy mutatta be, mint valami gyarmatosítót, amelytől visszaszerezte Nagy-Britannia a függetlenségét.

Trump azt állítja, hogy a novemberi elnökválasztás ehhez hasonló és ezzel egyenértékű lépés lesz Amerikában, ha őt választják meg. Ez burkoltan azt jelenti, hogy Trump szabadulni akar a szövetségi rendszerekből, a kölcsönös kötelezettségek és kontrollok alól, amelyek a II. világháború utáni békés korszakot biztosították.

Az Egyesült Államok nem tagja az Európai Uniónak, ezért Trump mondatait úgy lehet értelmezni, hogy a NATO-val való szakítással lehet egyenlő az ő megválasztása. Annak a NATO-nak, amelynek vezető ereje az Egyesült Államok, és amely fenntartja a világban az egyensúlyt, és védelmet jelent az oroszokkal és más agresszorokkal szemben
...

ITT OLVASHATÓ

HÁBORÚ LESZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Eörsi Mátyás
2016.06.24.


A mai napon Spanyolország bejelentette területi igényét Gibraltárra. Amikor Spanyolország és az Egyesült Királyság is az EU tagjai voltak, ilyen, vagy ehhez hasonló bejelentést soha egyetlen tagállam nem tett. Azon a napon, és eggyel sem később, amikor a britek megszavazták a kilépést az EU-ból, megszületett az első területi igényről szóló bejelentés.
 
Ám nem Gibraltár miatt lesz háború. A brit népszavazás megerősíti a nettó befizető államok euroszkeptikus pártjait, amelyek saját országukban is népszavazást fognak követelni. Az első kilépéshez vezető népszavazás után nehéz lesz a kormányoknak ellenállni hasonló népszavazásoknak, az euroszkeptikusok azt fogják állítani, nem minden alap nélkül, hogy szemben a brit kormánnyal, a saját kormányuk fél a néptől. Amennyiben pedig a népszavazásokat sorra kiírják, bizony nagy az esélye annak, hogy újabb országok szakadhatnak ki az EU-ból. Emlékezzünk egy francia és egy német népszavazásra az európai alkotmányról, emlékezzünk a dán népszavazásokra, a csak másodjára korrigált ír népszavazásra, hadd ne folytassam a sort.
 
A dezintegrálódó Európa által magukra hagyott országok feladni kényszerülnek, hogy gondjaikra közös megoldást keressenek. Márpedig gondok lesznek. Ha csak Gibraltár példáját vesszük, miközben a spanyoloknak régóta fáj rá a foga, így most, Katalónia kiválásától tartva a spanyol kormány szívesen nyúlt egy megszokott problémakezeléshez: Külső konfliktussal elfojtani a belső feszültségeket. A dezintegrálódó Európa erre kiváló lehetőséget fog nyújtani.
 
Trump már meghirdette, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak le kell értékelnie a NATO-t, és ki kell vonulnia Európából, de Európa dezintegrációjával Trump győzelme nélkül is befellegzett a NATO-nak is. A NATO-t ugyan katonai ereje folytán az Amerikai Egyesült Államok vezeti, de a döntéshozatal konszenzuson alapul. A dezintegrálódott Európa semmilyen kérdésben sem lesz egységes, illetve mindenki a közös döntést valamelyen kétoldalú feszültség megoldására akarja majd felhasználni...
 

BREXIT: ÜZENJÜK BRÜSSZELNEK

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.06.24.


Beszélünk egy 2 éves átmeneti időszakról a népszavazás után és annak a megújításával kapcsolatos nehézségekről. Minden elemzés ebből indul ki. A véleményem szerint azonban a helyzet ennél biztosan lényegesen bonyolultabb. Ugyanis a kilépés kapcsán legalább 3 szakasszal kell számolni. Mert a mostani népszavazásnak nincs nemzetközi jogi következménye. Márpedig ez azt jelenti, hogy a kilépési folyamat nem a távozásra mutató népszavazási győzelemmel kezdődik, hanem a kilépési szándék hivatalos bejelentésével.

A két lépés között pedig nem tudjuk, hogy mennyi idő telik el. Mert ugye alapvetően a probléma az, hogy a kilépés győzelme esetén először meg kell határozni, hogy ki és hogyan készíti elő a kilépést. Ennek kapcsán jön egy hosszabb előkészítő munka, ami során sokmindent mérlegelni kell, hatástanulmányok is készülhetnek, és beindul a diplomácia, ami kapcsán már lehet tisztázni mi történik egy esetleges kilépés után. Az első szakasz tehát az előkészítés. És ez bármennyi ideig tarthat. És az itt lévő konszenzus keresés nem feltétlenül csak belpolitikai kérdés.
 
Ha itt megszületik egy alap konszenzus, akkor elindulhat ennek a végrehajtása. De itt is van a kilépés hivatalos bejelentése előtti teendők sora, ez idő alatt a folyamat megfordítható és jön a kilépési folyamat elindításával elinduló harmadik szakasz. És nagyon nem lehet tudni, hogy a milyen helyzetből indulna a kilépési folyamat. Azt sem lehet tudni, hogy ez esetben London és az EU közötti erőviszonyok hogyan alakulnak ez idő alatt. És ne felejtsük el, London politikusai sem ma született kezdők. És a helyzet felfordításának minimum elméleti lehetősége van...
 

NAGY-BRITANNIA KILÉPÉSE MEGRENGETTE EGÉSZ EURÓPÁT

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.24.


Hiába várták a közvélemény-kutatók és a fogadóirodák a Remain győzelmét, a britek 52 százaléka az Európai Unióból történő kilépésre voksolt a tegnapi népszavazáson. A szavazatok az osztrák elnökválasztáson megfigyelthez hasonló megosztottságot tükröztek a társadalmi csoportok között: a 24 év alattiaknál például 75 százalék volt a maradáspártiak aránya, a 65 év felettieknél csak 39.

A hír felkavarta a tőkepiacokat, az angol font mellett az euró és a forint árfolyama is zuhanórepülésbe kezdett. A népszavazás eredménye Nagy-Britannia egységét is veszélyeztetheti, várhatóan Skóciában, Észak-Írországban, de akár Gibraltáron is felerősödnek a függetlenségi hangok.

A kilépés ellen kampányoló David Cameron miniszterelnök lemondott. Távozásának pontos időpontját nem jelölte meg, valószínűleg a Konzervatív Párt októberi kongresszusán választhatják meg utódját. Cameron azt is közölte, hogy az elszakadási folyamatot már az új miniszterelnök fogja elindítani. Ez nem igazán tetszik az EU vezetőinek, akik közös levelükben a kilépési tárgyalások mielőbbi megkezdésére szólították fel Nagy-Britanniát. Sokan arra számítottak, hogy Cameron már az Európai Tanács jövő keddi ülésén hivatalosan tájékoztatja kollégáit a kilépési szándékról. A tárgyalások akár két évig is eltarthatnak, kimenetelüket, Nagy-Britannia és az EU jövőbeli viszonyát senki nem látja előre.

Az EU és a tagállamok vezetői nyilatkozataikban többnyire nyugalomra intettek, de többen kiemelték: át kell gondolni az integráció jövőjét...

ITT OLVASHATÓ

A FUTBALL MOSTANTÓL NEMZETI ÜGY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.24.


Orbán rádióbeszédében azt mondta a futball Eb kapcsán, hogy a "sport" nemzeti ügy. A sport alatt természetesen a futballt kell érteni, más sportágak megközelítőleg sem kapnak akkora támogatást, mint a futball. Megszűnnek a nemzeti ellentétek, megvan a közös nevező. Aki ennek nem része, az nem része a nemzetnek.

A futball eddig nem volt nemzeti ügy, kizárólag Orbán és a Fidesz ügye volt, amit a sikeres Eb-szereplésig nemcsak az álellenzék, hanem az ország nagyobb része is elutasított. A Vezér kijelentései nem azt jelentik, hogy a futball ezentúl nem Orbán és a Fidesz ügye, hanem azt, hogy az egész nemzetnek Orbán és a Fidesz mellé kell állnia.

Nem a futball kisajátítása és politikai felhasználása szűnik meg a Fidesz és a rendszer által, hanem az egész nemzetet (politikai ellenfeleit is) a Fidesz politikája mellé állítja. Egyesíti a futball az egy zászló és egy vezér alatt a nemzetet, amely legitimnek ismeri el az államcsínnyel létrehozott rendszert. Kifogásolhatja ugyan a rendszeren belül, hogy itt-ott vannak hibák (hol nincsenek, majd a kormány kijavítja), de alapvetően létrejött Orbán-rendszere mellett a közmegegyezés. Mindenki üdvözli a nemzeti egységet, a futball által létrejött nemzeti minimumot. Az ellenzékiség felszívódott a gólokban...

ITT OLVASHATÓ

BIZTOS EZ A LEGJOBB IDŐPONT ORBÁNÉKNAK EGY KVÓTAELLENE NÉPSZAVAZÁSRA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.24.


Elég kellemetlen, ha az embernek Magyarország miniszterelnökeként egy órával azután kell rádióinterjút adnia, hogy eldőlt, a britek kilépnek az EU-ból. Persze, ha létezne értelmes magyar külpolitika, akkor Orbán Viktor nem csupán annyit mondott volna a Kossuth rádióban, hogy itt egy jogi procedúráról van szó, és a britek a népvándorlásra mondtak nemet. Szijjártó pedig pár órával később tudott volna mondani valami konkrétumot az angilai magyaroknak, annak a több tízezer munkavállalónak, aki most Angliában retteg, mi lesz a sorsa.

Merthogy Orbán valóságot állít. A bevándorlás ellenzése tényleg az egyik legfőbb indoka volt a kilépés mellett szavazóknak. És nagyjából pont a szerint a logika szerint, amit Orbán a plakátján állít: elveszik a munkánkat. Csak van egy kis bökkenő. Ezek a britek nem a szír bevándorlók ellen kampányoltak, hanem pont a magyarok, lengyelek, a kelet-európai bevándorlók ellen.

Ennek pedig az a következménye, hogy azok a kérdések, amiket Orbán Viktor szimpla jogi eljárásként bagatellizál, arról fognak szólni, mennyi magyar munkavállalót, és hogyan tegyenek ki, és milyen esélye lesz kijutni egy magyarnak ezek után Nagy-Britanniába, vagy ami marad a szigetországból.

Pont ezért talán itt lenne az ideje elvégezni azt a munkát, amit az elmúlt években Orbánék nem végeztek el, megvédeni a magyar munkavállalók jogait Nagy-Britaniában és szerte az EU-ban, kiállni honfitársainkért, és nem mellesleg azokért a milliárdokért, amit a magyar állam a haza adott pénzükön kaszírozz...

ITT OLVASHATÓ

HÁBORÚ GYŐZTES NÉLKÜL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.24.


Na jó, az angolok kilépnek az Unióból, de jó lesz ez az angoloknak?
Kétlem.
Esetleg jó lesz ez Európának?
Kizárt.
Vagy talán jó lesz Magyarországnak?
Esetleg áttételesen, mert meggyorsíthatja elmebajnokunk bukását, de sajnos nem túlzottan, mert éppen nagyon magyarok vagyunk... - nekünk a méregpoharat fenékig kell ürítenünk, úgy tűnik.
Hát akkor kinek kedvez ez a fejlemény?
Két nyertest látok: Amerikát és Oroszországot.
Egy erős versenytárssal kevesebb és egy meggyengült potenciális gazdasági - katonai ellenfél a netto nyereségük.
Amerika külön örül annak, hogy az euro és az angol font szerepét meggyengíti ez a fejlemény, Anglia elveszítheti vezető szerepét a nemzetközi pénzvilágban, de súlya mindenképpen csökken.

De ez a fagyi mindenképpen vissza fog nyalni.
A skótok már mozgolódnak, és ha ők kilépnek az Egyesült Királyságból - esetleg Észak-Írországgal együtt -, akkor oda Nagy-Britannia, oda az Egyesült Királyság, ez lesz Anglia Trianonja.
Ha kívül kerülnek az Unió gazdaságából, az óriási piacvesztés lesz.
Olyanok lesznek, mint a libák, akik alól kihúzták a legelőt.
Mindezt pitiáner, rövidtávú érdekekért...


ITT OLVASHATÓ