2019. szeptember 21., szombat

RÁADÁS: EZÉRT TÖRTÉNNEK TRAGÉDIÁK AZ UTAKON - TOTALCAR MESTERKURZUS

TOTALCAR / YOUTUBE
Szerző: Totalcar.hu
2019.   Tizennyolc évnyi baleseti helyszínelői 
  tapasztalat másfél órába sűrítve: ez Pintér 
  József veszprémi főtörzszászlós élő 
  előadásának mottója. Az embernyelven 
  beszélő rendőr beszél a linkségről, a kézben 
  tartott mobiltelefon halálos veszélyeiről,    
  arról, hogy hogyan okoz bajt a gyorshajtás, a 
  rutintalanság és a kivagyiság, vagyis   
  mindenről, amit neked is tudnod kell és 
  azoknak is, akik fontosak számodra. 
  Hallgasd meg Pintér Józsefet és add tovább 
  az üzenetét, mert életet menthet.

A NÉMET NAGYTŐKE MAGYAR HELYTARTÓJA KURULTÁJOS OLVASATBAN KÖZPÉNZBŐL JÁRJA A PÁVATÁNCOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
 - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2019.09.21.


Tárgy: Gőg

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba


Ezért se szabad lenne kendnek hazajönni. Mert beállna kend azok közé, akik vegzálnak engemet. Jó szándékból. Az én érdekemben. Mert ha nem tudná kend „megfelelési zavar” van. A választási irodán kívül is. Kezdjük az alappal: „Milyen szakos a fideszes pedagógus? Erőszakos!” A mostani „engedelmesség és alázat”-ról nem volt szó. Mert a tata emlékezik ám. Egykor ezek is emberi/európai nyelvet beszéltek: „Ki a politikával az iskolákból, munkahelyekről!”. Most: Pártutasításra prédikál a pap. Tessék már mutatni egy „komisszármentes” közintézményt. A sintértelepen kívül. Ez az állapot nem csak engem kényszerít hibázásra – mint ez a buta gép – a kis kezdőbetű vagy nagy kezdőbetű használatban. Írja be kend: zágoni. Nekem aláhúzza pirossal, ha kis kezdőbetűvel írom.

Az Irmuska néni (utálja a bennszülött magyarokat nyúzó importált „magyarokat”) szerint azért, mert a gépemet egy ilyen vezetéknevű román szekusból magyarult megberhelte. Az is lehet, hogy kettős ügynök. Fellazít. Ha mi Tusványosi, akkor ők Zágoni. Osztjónapot. Bezzeg a kis kezdőbetűs aradi- t nem húzza alá a gép! Mert az aradi vértanúk közé úgy furakodtak be a migránsok, hogy a Toncsi bácsitól nem vettek letelepedési kötvényt valutáért, és emiatt jogtalanul haltak meg a magyarok ügyéért, tehát Bem apó átutazó terrorista volt mellesleg.

Bezzeg! A japán és a libanoni arab az más. Az fideszes, tehát magyar, vagy telekszomszéd, mint a Pharaon! Jogosan képviselik a magyar érdekeket a falunkban megbúvó vietnami gerillákkal szemben, akik lázítanak. De annyira, hogy már a pekingi kacsáink is az Internacionálét éneklik ellenállásból, amikor este próbálom beterelni őket a tyúkólba, mert van ott néhány augsburgi koronatarajos tyúk. A koronás fők rühellnek egy fedél alatt tartózkodni azokkal, akik nem kaparnak a felsőbbrendű szellemi erőtérben. A nagyi szerint a baromfik okosak. Ha jön a tél, a hidegben meglásd, összebújnak. Mert nem emberek.

Ám itt az emberek eleve behódoltak, ahogy az öntelt kiskakasok kukorékolni kezdtek. Mára már egyrészt zokszó nélkül éhbérért robotolnak a kappanhangon rikácsolóknak, másrészt ugyancsak zokszó nélkül beletörődtek, hogy a közös tyúkólból palotát csináltak maguknak a tarajosak, amint gőgös gúnárrá hízva mutálódtak (Jó. Van, aki pulykakakas lett, rázza a taknyát, ha kell, ha nem.) Sokoldalúak. És a miénkből jó pénzeket fizetnek az államosított „Angyalcsináló” civileknek, sőt még a lengyelektől hivatásos tapsikolókat is bérelnek. Mi pedig a villanyszámlákból 508 millió forinttal finanszírozzuk, hogy a kormány rozoga bérciviljei acsarkodjanak, SS-osztagok módjára masírozzanak. Sunyin dugdossák a KISZ-tagkönyveiket a ministrálásra kényszerített unokák elől, de köztudott, ki volt Kádár idején vörös zászlóba takarózva, meg az is, aki utána már Soros-ösztöndíjjal fürkészte a lopnivalót. Amit a tatámék öthatvanas órabérért három műszakban megteremtettek az országnak, ezek most folyamatos üzemmódban ellopják maguknak, és ezért még fizetünk is.

És a német nagytőke magyar helytartója kurultájos olvasatban augsburgi győztesként, közpénzből járja a pávatáncot: „cuis regio, eius religio”, Akié a föld, azé a vallás”. A málé bajorok meg térden állva pitiznek neki, hogy a Magyarországon működő csaknem háromezer német cég magyar robotjainak továbbra is legalább éhbért fizessen a magyar kormány az uniós felzárkózási támogatásból, mert melós nélkül vihetik Mexikóba az egész hóbelevancot. Márpedig a költözés strapás, ráadásul azok odaát nem olyan birkák, mint a magyarok. Könnyen felfújják a képüket, szakszervezeteik vannak, és akkor ott nem néhány napos termeléskiesés lesz, hanem nagy-nagy dádá, és lőttek az extraprofitnak...

HATSZÁZ GYEREK IMÁDKOZOTT A „NEMZET VEZETŐIÉRT” A PARLAMENTBEN

NÉPSZAVA
Szerző: KONCZ TAMÁS
2019.09.21.


Új szintre lépett és keresztényi köntöst öltött a politikai pedofília: Soltész Miklós államtitkárral több száz gyermek imádkozott az Orbán-kormányért.

dőutazást élhetett meg az, aki szombaton az Országházban járt, Soltész Miklós egyházügyi államtitkár ugyanis a Horthy-korszakot megidéző produkciót mutatott be hatszáz gyerek társaságában a Parlamentben. Az MTI beszámolója szerint a gyerekek „a nemzetért, vezetőiért, a kereszténységért” imádkoztak – magyarán, az Orbán-kormányért és az épp jelenlévő Soltész Miklósért is...

ŐK RONTJÁK AZ ELLENZÉK ESÉLYEIT BUDAPESTEN - ISMERT NEVEK, SÉRTETT EMBEREK

HÍRKLIKK
Szerző: CSANÁDI DÁVID
2019.09.21.
...Újpesten az egykor szocialista színekben időközi választást nyerő és ezzel az országgyűlésben mandátumot szerző Horváth Imre úgy döntött, mindenképpen polgármester lesz, még akkor is, ha ebben senki nem támogatja. Horváth 2017-ben azért lépett ki az MSZP-ből, mert Újpesten nem ő lett az ellenzéki képviselőjelölt. El is indult függetlenként, valószínűleg az akkori nagyszerű, 2,35 százalékos eredménye miatt gondolja úgy, hogy most aztán biztosan ő fog nyerni. Elég erősen ekézi az ellenzéket, mármint a ténylegest, ezért a rossznyelvek szerint az sem elképzelhetetlen, hogy nem csak ő áll saját maga mögött…

A főváros hetedik kerületében egy még Horváthnál is sértettebb ember áll szemben egykori pártjával, így az ellenzék közös jelöltjével is: Hunvald György. Őt be sem kéne mutatnunk, mégis megtesszük, hiszen bár egy meglehetősen vaskos vádirat miatt lett országos hírű politikus, alig tudtak valamit rábizonyítani hírhedtté vált pere során. Végül mindössze 1 év 6 hónap börtönt és 2 év közügyektől való eltiltást kapott hivatali visszaélésért, hűtlen kezelésért és magánokirat-hamisításért. A büntetésen bőven túl van már, viszont azt nem tudja megemészteni, hogy nemkívánatos személy a politikában, így elindul azért a polgármesteri székért, amiben korábban már szintén ült. Teszi mindezt annak ellenére, hogy az ellenzék vezetői kifejezett kéréssel fordultak hozzá, hogy ne tegye.

Ugyanebben a kerületben próbálkozik Moldován László, aki egykor az LMP-ből ugrott ki. Azt mondja, civilek támogatják, és azért indul, mert az erzsébetvárosiak felkérték erre. Borítékolhatjuk, hogy október 13-án este a számokon nem fog látszani a „felkérés”.

Józsefváros sem maradhat ellen-ellenzéki nélkül: Körmendi Gábornak hívják az embert, aki mindenáron polgármester akar lenni. Nem lesz, de kalamajkát azért okozott: nem vette tudomásul az ellenzéki megállapodást, és az MSZP színeiben akart indulni a székért. A párt természetesen azonnal kizárta, de Körmendit ez sem zavarja, neve ott lesz a szavazólapon. Persze miért is zavarná, hogy éppen nem áll párt a háta mögött, hiszen politikai pályafutása eddig sem a párthűségről szólt: 2010-ben még a Fidesz ifjúsági szervezetében, a Fidelitasban politizált.

Zuglóban egy igazi veteránt találhatnak a választók a polgármesterjelöltek listáján. Várnai László régebben az LMP politikusa volt, de amikor korábbi élettársa feljelentést tett ellene bántalmazásért, kizárták a pártból. Várnai végül 300 ezer forintos pénzbüntetést kapott garázdaságért. Most a Civil Zugló Egyesület színeiben indul székért, illetve nem, mert független, hiszen a Civil Zugló nem állíthat polgármesterjelöltet, csak állította, hogy állíthat, ebből aztán hatalmas botrány is kerekedett, mert a választók megtévesztése nem szép dolog, sőt, a törvény is tiltja. Az esetről korábban bővebben is írtunk, itt olvasható.

Szabados Ákos politikai karrierje példa nélküli: Pesterzsébet regnáló polgármestere ugyanis 1998 óta vezeti a kerületet, ebből 17 évet az MSZP színeiben húzott le, de 2015-ben kilépett a pártból, és független lett. Most is elképesztően függetlenként indul, éppen csak Fidesz támogatással, és vannak hangok, akik szerint nem lenne meglepő, ha győzelme esetén elveszítené azt a bizonyos függetlenséget. Pesterzsébeten tehát nem indul a Fidesz, csak Szabados. Elég egyértelmű a kép…

Vannak azért kisebb halak is

Itt van például a Ferencvárosban induló egykori szocialista Cséplő Dániel, aki az előválasztás másnapján jelentette be, hogy ő, mint független, mindenképpen polgármester szeretne lenni. Bizonyára nem az a célja, hogy szavazatokat vegyen el egykori szövetségeseitől, hiszen jó eséllyel indul a kerületben, akár 1-2 százalékot is szerezhet…

Soroksáron sem indít jelöltet a Fidesz, „csupán” támogatja a független Bese Ferencet. Aki egy kicsit is foglalkozik a hazai politikai élettel, az pontosan tudja, hogy a Fidesz olyan helyeken szokott függetleneket támogatni, ahol pártszínekben nem lenne esély a győzelemre, ezért tartani kell a látszatot, hogy a fideszes jelölt nem fideszes.

A 18. kerületben is lett egy érdekes ellenzéki jelölt az ellenzékkel szemben: az Agora Lokálpatrióta Egyesület hirtelen úgy döntött, hogy kell neki egy polgármester, ezért elindította Láng Lászlót. Azért írunk hirtelen döntésről, mert a jelölés és a szükséges ajánlások összegyűjtése egyetlen hétvége alatt történt. Nem tudjuk, hogy mi késztette a gyors cselekvésre az Agora Lángját, általában a civil szervezetek ennél alaposabb előkészítés után szoktak jelölteket állítani. Mindenesetre mind Láng László, mind az egyesület tizennégy önkormányzati képviselőjelöltje elképesztően népszerű lehet, ha egy hétvége alatt összegyűjtötték a megfelelő számú aláírást.

Csepelen is egy civil szervezet okozott kisebb felfordulást. A Buckai Szövetség az egykori jobbikos Pákozdi Józsefet jelölte polgármesternek. Itt volt idő átgondolni a helyzetet, az aláírásgyűjtés is lassabban zajlott, mint az említett Agora Lokálpatrióta Egyesület esetében. Pákozdi bizonyára azt nem tudta megemészteni, hogy pártja nem indít jelöltet a szigeti kerületben, pedig hivatalosan nem adta nevét az ottani összefogáshoz sem. Egyszóval a Jobbik ott azzal támogatja az összellenzéki jelöltet, hogy nem indul. Pákozdit egyébként nyugodtan sorolhatjuk a sértett emberek közé, hiszen a Jobbik éppen az ellenzéki jelölt kiválasztása kapcsán tette parkolópályára. Valószínűleg ezért is kérte, vagy fogadta el a Buckai Szövetség jelölését, amely egy helyben jól ismert civil szervezet, csak éppen nem csepeli, hanem szigetszentmiklósi...

KINEK A PÉNZÉBŐL PLAKÁTOLTÁK TELE A VÁROST CIRKUSZOLÓ ELLENZÉKIEKKEL?

444.HU
Szerző: BOTOS TAMÁS
2019.09.20.


Nem árulja el a Fidelitas, hogy miből finanszírozzák az ellenzéki jelölteket bohócozó „Budapest nem cirkusz” kampányt. A szervezet mindössze annyit közölt, hogy

a Fidelitas erőforrásainak jelentős részét fordítja erre a kampányra, mert fontos, hogy a budapestiek ne válasszanak alkalmatlan embert főpolgármesternek. Konkrét összeget egyelőre nem tudunk közölni, a törvényeknek megfelelően minden benne lesz a Fidelitas éves pénzügyi beszámolójában.

Ezekből tudni, hogy a Fidesz hagyományosan évi 20 millió forinttal támogatja az ifjúsági szervezetet, ami legutóbb 2017 tavaszán indított plakátkampányt. A Fidelitas a Jobbik plakátkampányára („Ti dolgoztok, ők lopnak!”) Soros Györggyel és Simicska Lajossal válaszolt: az ellenplakátokon a két milliárdos bábozott Vona Gáborral és Botka Lászlóval, a két (akkori) legnagyobb ellenzéki párt akkori elnökeivel. Saját bevallásuk szerint akkor 2000 óriásplakát-helyet béreltek, aminek költsége Böröcz László elnök szerint
„nagyságrendileg” 100 millió forint volt.

A 100 millió kevés lehetett: 
2017-ben 260 millióval támogatta meg a Fidesz a Fidelitast,

derült ki az éves beszámolókból. Érdekes: a rá következő évben, hiába volt országgyűlési választás, ismét csak a szokásos húszmillió érkezett a Fidesztől. Arra a kérdésre, hogy

a mostani kampányt is a Fidesz fizeti-e, egyik szervezet sem válaszolt. ..

TRÓCSÁNYI KÉT ARCA: ITTHON BEVÁNDORLÁSELLENES, BRÜSSZELBEN TUDÓS DIPLOMATA

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.09.21.


"Nem, kedves Fidesz, ez már nem így megy! 2010 óta ez a játék: Orbán Viktor megbízottjai felöltik az elegánsabb ruhájukat, pontokba szedik és angolul előadják a fideszes kormányzás moderált és szakmainak tűnő védelmét az EU különböző fórumain – majd magyarul, a magyar közönségnek a leghazugabb összeesküvés-elméletekkel állnak elő".

írta Facebookon Donáth Anna arra reakcióul, hogy a Fidesz nagyon máshogy kommunikál Trócsányi László biztosjelöltről itthon és az EU különböző fórumain.

A Momentumos EP-képviselő ezért lefordította angolra azt a Facebookon terjesztett képet, amivel Magyarországon kampányol a Fidesz Trócsányinak...

A FIDESZ MINDENT ELKÖVET ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY EGY ÉLETRE MEGUTÁLTASSA A POLITIKÁT AZ EMBEREKKEL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.09.20.


Régi, jól bevált kommunikációs arzenálját élesíti a Fidesz az önkormányzati választások kampányában. A szokásos migránsozás és az ellenzéki összefogás szétverésére tett kísérletek mellett elővette azt a fegyverét is, amely akár visszafelé is elsülhet. Azt igyekszik ugyanis sulykolni a magyar polgárokba, hogy a választások tulajdonképpen közéleti csinn-bum cirkuszok, akik meg el mernek indulni a kormánypárt jelöltjeivel szemben, lényegében hazaárulók. A Fidesz demokrácia-felfogását ismerve nem is olyan meglepő lépések ezek a kormányzati propagandagépezet részéről.

Egyre nyíltabban vállalják kormánypárti politikusok azt a véleményüket, nincs ínyükre, hogy bizonyos időszakonként meg kell magukat méretni a demokrácia játékszabályai szerint, időt és energiát kell ölniük a kampányokba, és számolniuk kell akár azzal a lehetőséggel is, hogy az ellenzék borost tör az orruk alá. Kétségtelen, fárasztó és költséges a demokrácia írott és íratlan szabályai szerint működtetni egy hatalmi gépezetet, de mivel Magyarország nem Üzbegisztán és Ingusföld közé ékelődött közép-ázsiai autokrácia (egyelőre), kénytelenek lesznek pártunk és kormányunk képviselői figyelembe venni az európai normákat.

Már rég elfeledték azt a büszke európai örökségünket, hogy a választások a demokrácia ünnepnapjai, és ilyenkor nem is az számít igazán, kik alakíthatnak kormányt vagy kik kerülnek többségbe a helyi képviselő-testületekben, hanem, hogy mindenki véleményt mondhatott az elmúlt évekről azzal, hogy részt vett a szavazáson. És az is fontos körülmény egy ilyen politikai örökség esetében, ha valaki nem ment el szavazni, mert a távolmaradás is kifejez valamiféle véleményt...

ORBÁN AZ ÚJFASISZTÁK KÖZÖTT - OROSZ RULETTET JÁTSZIK A MAFFIÓZÓK ORSZÁGÁBAN, A VAK SZERENCSÉRE BÍZVA MAGYARORSZÁG SORSÁT.

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: KABAI DOMOKOS LAJOS
2019.09.21.


Orbán Viktor továbblépésének az a feltétele, hogy létre tud-e hozni tettre kész fiatalokból, az energikus középnemzedékből egy valódi élcsapatot a KÉSZ, illetve a Fidesz választási akciócsoportjainak tagjaiból, továbbá más, felesküdni hajlandó kiválasztottakból – zártam egy nappal ezelőtti, „Az egyházaknak is Orbán diktál” című cikkemet. Élére ezt a mondatot emeltem: „A teljhatalom kiépítésének újabb lépése a hithű élgárda létrehozása”. Azt vizionáltam, hogy

Ha a csillagok állása, vagyis a hazai és a nemzetközi viszonyok kedvezőek lesznek ehhez – például egy tartósabb gazdasági válság miatt – akkor egy ilyen gárda, egy ilyen rohamosztag (Sturmabteilung), netán egy védőosztag (Schutzstaffel) minden további nélkül megszervezhető Orbán Viktor hatalmának totálissá tétele érdekében.”

Hogy ne hagyjak kétséget, a Sturmabteilung az SA-t, a náci párt (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) paramilitáris alakulatát jelenti. Azt a barnaingeseknek is nevezett, az államtól független félkatonai szervezetet, amelynek az 1920-30-as években meghatározó szerepe volt Adolf Hitler hatalomra juttatásában. Miután vezetői önállósítani akarták magukat, a Führer 1934. június 30. és július 2. között lemészároltatta többségüket. Összesen 80–100 személlyel, köztük az őt belülről bírálók hangadóival számolt le. A gyilkosságokat a Gestapo, a Harmadik Birodalom politikai titkosrendőrsége, illetve a fenti, kiemelt szövegemben szereplő másik szervezet, a Schutzstaffel követte el. Utóbbit a közvélemény SS-ként ismeri.

Nem tévedés. Tényleg azt írtam le egy nappal ezelőtt, hogy Orbán Viktor, akit én gyakran illetek az országvezető, vagyis a vezér (Führer, Duce, nemzetvezető) megnevezéssel, egyre szűkebb mezsgyén jár. Növekvő nemzetközi elszigeteltségében, beszorítottságában mind szélsőségesebb körök felé fordulva keres kitörési pontokat. Kétes erők szövetségesének ajánlkozik abban a reményben, hogy más radikálisokkal együtt felerősítheti az országok egymástól való elszigetelésében érdekelt etnonacionalista hatalommániások hangját, s így igazolhatja az összes galádságot, amit saját és klientúrája hatalma bebetonozása érdekében elkövetett.

Igen, már egy ideje az látom, hogy a kereszténységet álcának használja, hogy szakralizálja, s ezzel legitimálja egyre bűnösebb rezsimjét. Ehhez immár becserkészte a legnagyobb bevett egyházak püspökeit, és bizonyos zsidó köröket is. Hozzá egy napja arra a következtetésre jutottam, hogy idővel létrehozza azt a szekta jellegű, a kívánságait vakon végrehajtó élgárdát is, amely akár erőszakkal elsöpri az idehaza útjában állókat. Mondom: idővel… Azt álmomban sem képzeltem volna, hogy huszonnégy óra sem telik el, s Hegedűs Istvántól, a Magyarországi Európa Társaság elnökétől azt hallom a Klubrádióban:

Orbán Viktor egy olasz újfasiszta párt rendezvényén szónokol a hétvégén.

Alighanem mindannyian akkor járnánk jobban, ha kacsának bizonyulna a Hegedűs István által megszellőztetett hír. Csakhogy Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök megerősítette: szombaton, Rómában, az Atreju nevű jobboldali rendezvényen beszédet mond a miniszterelnök. „Az emberek és a népek Európája” témakörében kérték fel előadás megtartására, amit a közönség kérdései követnek. A meghívó az Európai Unió ellenes, Olaszországnak az EU-ból való kiléptetését szorgalmazó, újfasiszta Giorgia Meloni által vezetett Fratelli d'Italia (Olaszország Testvérei – FdI.) párt. Ezzel kapcsolatban ugye az mindenkinek megvan, hogy a magyar nyilasok is testvéreknek (t.v.r.) szólították egymást?) Az olasz pártvezér elébe is ment a találkozónak. Meloni az MTI-nek nyilatkozva elmondta, azért hívta meg a magyar kormányfőt, mert „modellnek” tartja a visegrádi országokat, köztük mindenekelőtt Magyarországot...

EGY-, KETTŐ-, HÁROMCSILLAGOS ADOMÁNYOZÓK – AZ ADOMÁNYOZÁSI KULTÚRA FEJLESZTÉSE

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.09.20.


Kollégáim sokszor felvetik, hogy túl sok terhet ró szervezetünkre az adományozási rendszer működtetése, hiszen nem ez a fő tevékenységünk, hanem a fejlesztő segítségnyújtás. Ez pedig jóval komplexebb munka, hiszen magában foglalja az önfenntartási és munkavállalói képességek fejlesztését, valamint a közösségfejlesztést, ráadásul egyszerre több településen dolgozunk.

Ám nehéz leszűkíteni a tevékenységünket, mert örülünk annak, hogy az emberek szolidaritása növekszik. Ebben a munkában többek között azt is feladatunknak tekintjük, hogy hatunk a többségi társadalomra azzal, hogy az adományozási kultúrát fejlesztjük. Ugyanis nehéz elképzelni, hogy minek van haszna, mi a valós segítség, és mi nem az, amikor messze vagyunk azoktól az élethelyzetektől, ahová a segítség irányul. Ezért írjuk ezt a blogot is, és örvendetes számunkra, hogy érzékelhető a hatása. A mi szervezetünknél biztosan, remélem ez más segítő szervezeteknél is így van.

Sokszor írtam már arról, hogy az adományozásban az a legnehezebb, hogy a használható és kidobandó tárgyak között meghúzzuk a határt. Ez a vonal mindenkinél máshol van, és nagyban függ az ő élethelyzetétől, szocializációjától, önfenntartási képességétől. Mi ezt nem látjuk. Az adományozó meg azt nem látja, hogy milyen körülmények közé kerül a csomagja: milyen az élethelyzet, az önfenntartási képesség, vagy a szocializáció. A legtöbb félreértés, sértődés ebből adódik, mert a segítő szándék a legtöbb esetben nem megkérdőjelezhető. Arre érdemes építeni.

Nemrég kaptunk adományba egy nagyon rossz állapotú lábast. Tényleg úgy nézett ki, mint amit az ember inkább kidobna. Amikor udvariasan jeleztük az egyébként rendszeres adományozónak, hogy ennyire használt dolgokat nem kérnénk, azt válaszolta, ő ezt a lábast viaszolvasztásra használta. Egy jó háziasszony pedig erre a célra a legrosszabb lábast fogja be. Azt gondolta, ha valaki a támogatottjaink közül viaszt akarna olvasztani, neki még jó lehet.

Nos, erre az adományra nem igazán tudunk fogadót találni. Egyetlen mélyszegénységben élő támogatottunk sem foglalkozik gyertyaöntéssel, ez náluk nem egy valós önfenntartási elem. Minden valószínűség szerint a legtöbben azt sem tudják, mi az a gyertyaöntés. Ezért ez nem jó adomány, mégha a legjobb szándék is áll mögötte.

Ennek ellenére érzékeljük a változást az adományozási kultúrában. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy sokan kérdeznek. Írnak nekünk, hogy költözés, vagy haláleset miatt ki kell üríteniük egy lakást, és a családnak egyszerűen nincsen szüksége az ott található dolgokra, és megkérdezik, mit tudnánk ezekből használni. Korábban, amikor még volt gyűjtőpontunk, ezeket kérdezés nélkül zúdították ránk, és az első időszakban mi is bedőltünk a „mindent maguknak adunk” típusú felajánlásoknak. A végén pedig konstatálnunk kellett, hogy nem az adományozók segítettek nekünk, hanem mi segítettünk nekik, hiszen saját költségen végigcsináltunk egy komplett lomtalanítást valakinek, aki nem akart erre költeni.

Mindig próbáljuk az adományozó fejével is végiggondolni a folyamatot, és ez a viszonyulás segít megérteni nagyon furcsa helyzeteket is. Olyanokat, melyek gyakran indulattal terheltek. Ezért azt gondolom, hogy aki adományozni szeretne, tegye fel magának a következő kérdést, és az alábbi válaszok mentén gondolja végig, hogy mit és hogyan szeretne adni.

Miért akarok adományozni?

- Azért, mert segíteni szeretnék, és erre anyagilag is tudok áldozni valamennyit.
- Azért, mert segíteni szeretnék, de nem tudok anyagilag áldozni rá; csak olyan holmikat szeretnék adni, amelyekre nekem már nincs szükségem.
- Azért, mert vannak fölösleges holmijaim, amiket nem tudok értékesíteni, de sajnálom ezeket kidobni, mert másnak még jól jöhetnek.
- Azért, mert azonnal meg kell szabadulnom egy csomó olyan holmitól, amire nincs szükségem, de nincs időm arra, hogy keresgéljem, kinek is adjam.
azért, mert nincs pénzem arra, hogy egy lomtalanító céget megfizessek, de el kellene valahogy tüntetnem a holmikat, és vannak közöttük olyanok, amelyek másnak jól jöhetnek.

Az első csoportba tartozókkal a legkönnyebb a dolgunk. Ők azok, akik akár el is hozzák a holmikat, csak azért kell egyeztetnünk, mert nem ismerik azokat azokat az élethelyzeteket, amelyekbe az adományok kerülnek, és gyakran olyan holmit is adnának, amelyek a mélyszegénységben élők számára nem értelmezhetők. Ilyenek az öltönyök, nyakkendők, nem kihúzható kanapék, automata mosógépek. De ők a cégeknél, iskolákban gyűjtéseket is szerveznek, és képesek megszervezni a szállítást is. Őket háromcsillagos adományozóknak hívjuk...

HATEZER FORINTÉRT NÉZIK HÜLYÉNEK A NYUGDÍJASOKAT FERENCVÁROSBAN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.09.21.


...Valaki aggodalmaskodni kezdett, hogy nem fogják-e sokan kampányfogásként értékelni, hogy nem sokkal az önkormányzati választás előtt adnak pénzt a nyugdíjasoknak. De a többség nem osztotta az aggodalmakat, szerintük csak a bevándorláspárti ellenzék terjeszti, hogy ők aljas gazemberek, amiért most az a látszat keletkezik, hogy miközben egész évben magasról tesznek az idősekre (és mindenki másra), leszarják, hogy mi van velük, élnek-e, vagy halnak, most épp a választás előtt dobják meg őket némi könyöradománnyal.

Egy képviselő megkérdezte, hogy hatezer forint elegendő-e a tisztelet és a megbecsülés kifejezésére, de az illetőt lehurrogták, mondván, örüljenek a nyugdíjasok, hogy pénzt kapnak, közéjük is lövethetnének, és akkor sem szólhatnának egy szót sem.

MINDEGY, „EZEKNEK” ÍGY IS ÉN VAGYOK AZ ISTEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: SÁGI ZSUZSANNA
2019.09.21.


...Van viszont valaki, akinek a bőrébe valahogy az istennek sem tudunk belebújni. De azért próbálkozunk… Megpróbáljuk elképzelni, vajon hogy is telnek a napjai. Reggel felkel, úgy, mint más halandó ember. Megborotválkozik, megmosakszik, megreggelizik, egy puszi az asszonynak (ideális esetben), megpaskolja a még otthon élő gyermekei buksiját, majd elmegy „regnálni”. Széles mosollyal nyugtázza a folyosón felsorakozott hódolók örömujjongását, majd helyet foglal a királyi szerénységgel berendezett irodájában, és megkezdi aznapi áldásos tevékenységét. Mivel neki is csak két keze meg két szeme van, nyilván van valaki, aki minden nap begyűjti a Nagy Ember számára érdekesnek és hasznosnak vélhető információkat. Talán még azt is megkérdezi, hogy mivel kezdje: a jó vagy a rossz hírekkel. A sorrend a király aznapi kedélyállapotától függ.

Jó hírek: a bivalybütykösi nyugdíjas otthon lakói csókoltatják, és nagyon köszönik azt a csodálatos (negyven éves, még koleszos korából megmaradt) tévékészüléket, amit legutóbbi látogatása során nekik ajándékozott. Borcsa néni még egy kosárka hókiflit is sütött neki hálája jeléül. (Dobjátok ki, vagy adjátok oda a takkereknek.) Továbbá: a fészbukon harmincötezren lájkolták a legutóbb posztolt fényképét. (Ki volt az a barom, aki ilyen szar képet csinált rólam? Akkora rajta a hasam, mint Brazília, a fejem meg mint egy orrba vert konténer! Jó lenne, ha megvárná, amíg valamilyen előnyösebb pózba vágom magam! De mindegy, „ezeknek” így is én vagyok az Isten!) Még további jó hírek: a timbuktui és a kuala lumpuri agrártudományi és jogi egyetem díszdoktorrá avatta. (Még jó, hogy! Ha már nem vagyok igazi doktor, legalább „dísz” legyek!), stb.

Aztán jöhetnek a rossz hírek, csökkenő fontossági sorrendben: 32:0-ra kikapott a Szancsó Panza csapata. (A kurva életbe! Azok a pancser melósok biztos megint túlfűtötték a gyepet! Ki a franc tud rendesen focizni, ha közben leég a talpa!) További rossz hírek: valami firkász megint tiszteletlenül fogalmazott elsőszülött lányáról meg a vejkóról. (Savanyú a szőlő, mi? Azért, mert a te kölyköd munkanélküli, még nem kell gyalázkodni! Ezekben semmi tisztelet nincs a gyerek iránt! Micsoda népség!). Újabb rossz hírek: Lőrinc barát ma csak 19,5 milliót kaszált. (A fene a zsírját! Huszat beszéltünk meg!) Ismételten rossz hírek: megint lázonganak a tanárok. (Ne lázongjanak, tanítsák meg írni-olvasni a kölyköket! Mit akarnak még? Ez bőven elég egy közmunkásnak! Különben is, lázongjanak a nyári szünetben, addig meg bírják ki!) Megintmás rossz hírek: egyes renegát nyugdíjas szabadcsapatok keveslik a nyugdíjprémiumot. (Mi a fenét akarnak még? Emelünk, nem csökkentünk! Idióták. A múltkor még csókolgatták a kezem a hülye Erzsébet-utalványért. Ráment egy raklap domesztosz, amíg lefertőtlenítettem… Most meg cirmognak, pedig a rezsire is kaptak zsetont. Eddig is elvoltak, ezután is ellesznek arra a kis időre. Különben is, ott vannak a gyerekeik. Tartsák el őket! Ha én el tudok tartani egy egész falkát, ők is el tudnak tartani egy-két vén trottyot, nem?) És a legutolsó rossz hír: Brüsszel megint nyavalyog valamin. (Konkrétan leszarom! Ki a király? Hát én! Jut eszembe, a koronán tágítani kellene egy kicsit, este megint karimát hagyott a homlokomon. Még jó, hogy reggelre elmúlt… A palástot meg ki kellene szellőztetni, még mindig (V)vaj(k) szaga van!)

Hát valahogy így képzelem. Persze, biztos (?) nem így van. Abba már bele sem merek gondolni, hogy mi járhat a Nagy Kormányos fejében, amikor tüntetnek ellene, mikor szitkozódnak, mikor gyalázkodó cikkeket, kommenteket írnak róla, mikor a fejét követelik. Ahogy elnézem délceg tartását, elégedett mosolyát, mindezek ellenére esténként nyilván a jól végzett munka tudatával fekszik le, nem gyötrik rémálmok éhező gyerekekről, jövő- és munkanélküli fiatalokról, nélkülöző nyugdíjasokról, létminimumon – vagy ez alatt – tengődő, utcára tett családokról, jogfosztott, tehetetlen alkalmazottakról, halálsorrá degradálódott kórházakról… semmiről és senkiről.

Hiszen nem veheti magára ennyi ember, egy ország nyavalyáit. Hiszen ő is csak egy ember. „Csak” egy kormányfő, nem egy (em)patikus…

NIEDERMÜLLER VISSZALÉP, HA AZ DERÜL KI, HOGY NEM Ő A LEGESÉLYESEBB ELLENZÉKI POLGÁRMESTERJELÖLT ERZSÉBETVÁROSBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.09.21.


Egy kerületi közvéleménykutatás alapján döntenék el, ki a legnépszerűbb a kerületben.

„Az erzsébetvárosiak azt találták ki, hogy csináltatnak egy kerületi közvéleménykutatást egy elismert kutatóintézettel, és azt kérik az ellenzéki jelöltektől, hogy fogadják el a kutatás eredményét, az esélytelenek pedig lépjenek vissza az esélyes jelölt javára. Én igent mondtam a felkérésre” – közölte Niedermüller Péter a Facebook-oldalán. Az ellenzéki polgármesterjelölt hozzátette: neki erzsébetvárosiként valóban a Fidesz leváltása a legfontosabb. 

Éppen ezért vállaltam, hogy ha nem én vagyok az, akkor visszalépek a legesélyesebb ellenzéki polgármesterjelölt javára

– fogalmazott.

Azt írta, hogy csak akkor lehet legyőzni a Fideszt, ha egy az egy ellen veszik fel a harcot Vattamány Zsolttal, és mindannyiuk felelőssége, hogy végül csak a legesélyesebb ellenzéki jelölt induljon el.

Nagyon remélem, hogy a kerületben elindulni szándékozó másik két ellenzéki jelöltnek is a Fidesz legyőzése a célja és vállalják, hogy ha elkészült a kutatás, akkor visszalépnek a legesélyesebb jelölt javára

– közölte Niedermüller Péter...

HAVAS HENRIKET CENZÚRÁZTA AZ ATV, MERT “ROGÁNTÓL KAPJÁK A PÉNZT”

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.09.20.


Nem mindennapi interjú jelent meg a Nemzeti Televízió Facebook oldalán. Az interjúban Havas Henrik beszél arról, hogyan és miért kellett távoznia az ATV-ból

A televíziós személyiség elmondta, hogy az ellene koholt zaklatási vád tipikus lejáratás volt, amelybe bekapcsolódott az ATV és a Hit Gyülekezete. Havas Henrik beszámolt arról, hogy az ATV hamis közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy a csatorna vizsgálatot folytatott, és annak alapján távolították el az ATV-ből. Mint közölte: semmiféle vizsgálat nem volt, sem őt, sem az érintett kollégákat nem hallgatták meg az ügyben. Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, Németh Sándor, a tulajdonos Hit Gyülekezete vezető lelkészének fia hazudott.

Havas Henrik sok egyéb mellett elmondta azt az esetet, amikor Rogán Antal méregdrága táskájáról beszéltek volna a műsorában, de Szlazsánszky Ferenc (aki Németh Sándor egyik jobbkeze, Németh Sándor beépített embere, aki kontrollálja az ATV-ben zajló eseményeket, és jelentsen róla – a Szerk.), azt mondta neki, hogy ez ne kerüljön szóba a műsorban. Havas Henrik elmondása szerint Szlazsánszky azzal indokolta, hogy az ATV Rogántól kapja a pénzt, “Rogán osztja a hirdetési pénzeket”. Mindez nem meglepő, mégis mellbevágó “ellenzékinek” mondott csatorna esetében, amikor a kormánypárti cenzúra ilyen konkrét formában kitudódik.

A MAGYAR, AKI A LEGMENŐBB PORSCHÉKAT TERVEZI

INDEX
Szerző: HERMANN IRÉN
2019.09.21.


Varga Péter Zalaegerszegről indult világgá az érettségi után, hogy autótervezést tanulhasson, ma a Porsche németországi központjában a külső dizájnjáért felelős csapat vezetője. A napokban is ő mutatta be Kínában a Porsche első elektromos autóját, a Taycant.

Zalaegerszegen mindenkinek van egy hegye, ahogy ezt a Mi Vidékünk sorozat indítómegyéjében Index-szerzők önvallomásos írásában el is mondtuk már. A Varga családnak is volt, illetve van egy ilyenje. A várostól kocsival mindössze pár percre lévő Csácsi-hegyen egymás mellett sorakoznak a zalaegerszegiek nyaralói – öt percet ritkán autóznak az emberek a nyaralójukig, de nekik szerencséjük van.

Nem úgy Varga Péternek, aki Pforzheimből érkezik minden nyáron, ilyenkor találkozik az édesanyjával és nővérének családjával. Németországból persze autóval jön, mert szeret vezetni, és mert szeret gyorsan vezetni. Porschét vezet, mert Porschékat tervez. Hamar témánál vagyunk, amihez a családi nyaraló padlásából előkotort rajzok adják a felütést...

SOKAT MEGÉLTEK DILEMMÁJA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.09.21.


...Kiteljesedett a demokrácia, mondják, miközben a társadalom olyan képviselőket választ, milyenekre a kutyámat se bíznám.
Az Országgyűlés éppen olyanná silányodott, mint a Kádár korban volt, azzal a differenciával, hogy mostanában nem bíbelődnek a törvények előkészítésével, nincs társadalmi vita, ma már fórumok sincsenek, melyeken meg lehetne vitatni a törvényjavaslatokat, merthogy javaslatok sincsenek, csak egyéni képviselői indítványok, hatástanulmányok nélkül.
Az értelmiség krémje - Németh Szilárd, esetleg Kósa Lali - beterjeszt, a Parlament elfogad oszt kuss!

A rendszerváltás előtt - igaz, a pártállam keretei között - voltak mindenféle fórumok, a nyolcszázezer MSZMP tag véleményt formálhatott, horribile dictu a véleményét figyelembe is vették és beépítették a törvénykezésbe, a nagy társadalmi szervezetek véleményezték a javaslatokat, szakszervezetek, a különféle szakmai szervezetek, Tudományos Akadémia kifejthették nézeteiket a tervezetekkel kapcsolatban - igaz léteztek nyilvános tervezetek.
Fejlődött a társadalom a rendszerváltás óta?
Javult az egyes társadalmi csoportok helyzete?
Egynek feltétlenül: a felső középosztálynak javult, merthogy a mai kurzus ezt a társadalmi réteget tekinti bázisának, ők azok, akik az asztal lábánál boldogan zabálják az odavetett csontokat, merthogy nekik az is elég.
Nyertesnek tekintik magukat és nem érzik, hogy milyen veszélyes ez a játék.
A magyar falu gyakorlatilag halott, a nyugdíjas paraszt fogalmát bátran ki lehet vezetni az értelmező szótárból, a nagycsaládosok fogalmát is bátran behelyettesíthetjük a felső-középosztály nyúlanyóival, apu leírhatja az adójából szexuális tornamutatványainak hozadékát, a többi meg a cseléd dolga.

Hogy az emberek itt egyenlőek lennének?
Ugyan már!
A társadalom mára visszafordíthatatlanul szétszakadt, a felső kasztba tartozók élik a maguk elkülönített és az átlagember számára elképzelhetetlen színvonalú életét, a középosztály meg abban a hitben ringatja magát, hogy attól, hogy ő megél, minden rendben van, és kézzel-lábbal iparkodik elhatárolni magát a nyomorultaktól, merthogy azok miért nem dolgoznak, ugye.
Pedig a szétszakadt, atomjaira hullott társadalom komoly veszélyeket rejt, a karib-tengeri modell, melyben négyméteres kerítések mögött őr ül a kert közepén, puskával a kezében nincs túl távol társadalmunktól.
És lehet ugyan a nincsteleneket egymás ellen fordítani, de ez csak ideig-óráig kivitelezhető.
Aztán az is kérdéses, mikor jön el az a pont, mikor saját őreik tesznek pontot vezetőik pályafutására, van erre elég példa a történelemben a pretoriánus gárdától kezdve a különféle forradalmakig.

Jobb ma gyereknek lenni?
Lebutított oktatással maximum a betanított munkás léte felé haladni nem valami túlzott élvezet, a szülő pedig bátran kalkulálhat azzal, hogy a gyermeke soha nem tud kilépni a csicska-létből.
A cseléd gyerekéből cseléd lesz.
Merthogy például a felsőoktatás felvételi követelményébe beépített nyelvvizsga kimondottan azt a célt szolgálja, hogy a pórnép pereputtyát távol tartsák a tudástól, hiszen a keresetek nem teszik lehetővé, hogy a drága nyelvoktatást az "alsóbb néprétegek" megfizessék.
És így tovább, lehetne a példákat még sorolni, miközben épülnek a stadionok, Orbán olimpiát akar rendezni, minden aggály nélkül lesöpörte Budapest térképéről a műemléki értéket képviselő Népstadiont, mint a mesebeli Fanyüvő irtja a főváros fáit, és olyan helyre kis diktatúrát rittyentett, mely Kádár korában legfeljebb az utópiák birodalmában létezett.
Az is diktatúra volt persze, de tízmillió magyar diktatúrája, a mai meg tízezeré.,
1956 után kétszázezer ember ment világgá, zöme gazdasági okokból, mostanság meg hétszázezer, úgy, hogy a kutya se ugatott utána.

A rendszerváltás során mindenki jobbat várt, de a népi bölcsesség - jobb sose jön - már megint beigazolódott.
Igaz, ma utazhatsz - ha van rá pénzed.
Tanulhatsz - ha van rá pénzed.
Gyógyíttathatod magad - ha van rá pénzed.
Lakásod is lehet - ha van rá pénzed.
Pénz beszél - a kutya ugat.
Ennyit Petőfiről meg a magyar nép fékezett habzású farkasairól...

ORBÁN EGYHÁZAT ÉPÍT, AHOL Ő AZ ISTEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.09.20.Orbán Viktor a liberális demokratikus rendszert az általa “keresztény szabadságnak” nevezett “keresztény” demokráciára váltotta fel. Ehhez semmi joga nem volt, erre nem kapott felhatalmazást. Nem volt az érvényben levő magyar Alkotmányban olyan felhatalmazás, amely bármilyen nagyságú választási győzelem esetén az alkotmányos rend megdöntésére jogosította volna fel. Az alkotmányos rend pedig a liberális demokrácia, a jogállam, a törvényuralom volt, amelyben a hatalmi ágak el vannak választva, és a hatalom kizárólagos birtoklására való törekvést is a törvény bünteti.

Orbán hazudik, amikor államának “keresztény” jellegét hangsúlyozza, mert abban egyrészt semmi keresztényi nincs, másrészt a NER lényege nem az ideológia, hanem a hatalom kizárólagos birtoklása. A liberális demokrácia ellentéte nem a “kereszténység”. A liberális demokrácia biztosítja a kereszténység és a keresztény egyházak jogait. Jobban, mint Orbán rendszere, amely keresztény gyülekezetek és felekezetek egyházi státuszát szüntette meg. A liberális demokrácia ellentéte a hatalom kizárólagos birtoklása, ami diktatúrát jelent, annak formai jellemzőitől függetlenül.

A liberális demokrácián belül minden keresztény értéket lehet védeni. Lehet demokratikus törvényeket hozni az abortusz, a melegházasság, az euthanázia és más kultúrharcos kérdésekben is, nem mintha ezek lennének a kereszténység lényegi jegyei. Ehhez nem kell lerombolni a hatalmi ágak szétválasztását. Nem kell felszámolni a sajtószabadságot, korlátozni a vallásszabadságot, az emberi jogokat. Nem kell meghamisítani a választási rendszert, nem kell leválthatatlanná tenni egy politikai hatalmat. Nem kell megszüntetni az oktatási szabadságot, nem kell kisajátítani az ország vagyonát.

Orbán nem keresztény államot, hanem királyságot épít. A királyság legprimitívebb formáját, amelyben minden hatalom és minden pénz a királyé. Mindenben a király dönt. Ráadásul ez egy olyan királyság, abszolút monarchia, amelyben nincs törvényes király. A király jogait egy látszólag demokratikusan megválasztott miniszterelnök gyakorolja. Ezért nem is törvényes király, hanem csak “trónbitorló”, zsarnok, önkényuralmat bevezető diktátor. Ennek ad egy vallásos ideológiát, ami az elnyomó, zsarnoki diktatúra legitimitását adja. Önmaga önkényuralmát a “kereszténységből”, Istenből vezeti le...


IVÁNYI GÁBOR: AZÉRT SE AKARJUK FELADNI!

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: BÁLINT JUDIT
2019.09.20.


Nem tudja kifizetni a dolgozók bérét a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, amelynek vezetője, Iványi Gábor lelkipásztor azt mondta: amit lehet, nem hagynak abba. Ha visszakapnák egyházi státuszukat, az megoldaná a problémákat, de Iványi szerint a kormány erre nem hagy nekik lehetőséget.

Egy dolgozójának sem utalt többet 130 ezer forintnál a legutóbbi fizetéskor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, sokuk járulékainak befizetésével pedig évek óta gond van – jelezte az RTL Klub Híradójának a szervezet egyik munkavállalója (számolt be a hvg).

Iványi Gábor az Esti gyorsban azt mondta: egyszeri nehézség volt. De nem először fordul elő, hogy nehezen jön össze a bérekre való. Körülbelül ezer ember dolgozik oktatási, szociális intézményeikben. A kormány azzal, hogy elvette az egyházi státuszt, elvette a kiegészítő támogatást és az 1 %-ot is, ami „több mint felháborító”.

Ő is perelte a NAV-ot, amiért olyan értesítést kapott, hogy nem megfelelő szervezetnek kínálta fel a pénzt és nyert is. De ugyanúgy van, mint a határnál az éheztetés, hogy aki perel, az igazat kap, de mindenkinek perelnie kell, nem precedensértékű egy ítélet. Az a strasbourgi döntés, amely megállapította, hogy alkotmánysértő a magyar állam egyházi elismerés-gyakorlata, felhívta a figyelmet, hogy ez anyagi válsághoz vezethet.

A mostani törvénymódosítás azt mondja, hogy ha nem egyházi intézményeik működtetésére elfogadnak támogatást, akkor nem lehetnek újra bevett egyházzá. Miközben minden egyház így tartja fenn intézményeit – hívta fel a figyelmet Iványi Gábor. Elvileg egy alkotmánybírósági döntés alapján már évekkel ezelőtt vissza kellett volna állítani az egyházi státuszukat, de ez soha nem történt meg. Szerinte a kormány azt akarja, hogy amíg ők regnálnak, ne is kaphassák vissza.

Minden felajánlást szeretettel fogadnak, örülnek akár a 9000 forintos rezsiutalványnak is, mert azt (mivel magánszemély használhatja fel) el tudják juttatni nehéz szociális helyzetű, rászoruló családokhoz. Nem adják fel, amit lehet, nem hagynak abba, és annak ellenére, hogy ilyen „vert helyzetben” vannak, folytatniuk kell bizonyos szolgáltatásaikat, mint a szegény gyerekek oktatását, betegek, idősek, hajléktalanok segítését.

TÖRVÉNYT SÉRTETT A MINISZTÉRIUM, AMIKOR ELTITKOLTA, MI LESZ A SORSA A FÓTI GYERMEKKÖZPONT LAKÓINAK

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.09.21. 


Miután derült égből érkezett a hír februárban, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megszüntetné a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő márciusban adatigényléssel próbált konkrétumokat megtudni a tervről, elsősorban arról, hogy mi lesz az ott élő gyerekek sorsa. Csakhogy az Emmi az adatok kiadását elutasította, méghozzá azzal az indokkal, hogy

"a Gyermekközponttal kapcsolatos dokumentumokat tíz évre titkosították."

Így azonban sem azt nem lehetett tudni, hogy mi szükség volt ilyen hirtelen a gyerekközpont bezárására, sem azt, hogy pontosan mikor, és hova helyeznék át az ott élő gyerekeket.

Fülöp Attila szociális államtitkár egyébként azzal indokolta az eljárást, hogy a minisztérium célja a „nagy létszámú tömegintézmények” felszámolása, és az olyan leromlott állapotú otthonok kitagolása, amelyek a település központoktól messze helyezkednek el. (Tegyük hozzá, a kitagolás valóban zajlik, időnként olyan botrányos körülmények közt, mint például Szilvásváradon.)

Csakhogy a fóti gyerekközpontra egyik állítás sem igaz: nem tömegintézmény, nem zsúfolt, és nem esik messze a településközponttól (konkrétan Fót közepén található, nagy zöldterületen, és több kis létszámú, korszerű lakóotthonról van szó).

Ráadásul bár sokat nem lehetett tudni a költözés körülményeiről sem, de az eléggé biztosnak tűnt, hogy a fóti gyerekek befogadására kiszemelt intézmények már amúgy is túlzsúfoltak, mint ahogy az sem utolsó szempont például, hogy a mozgásszervi problémákkal küzdőket egy nem teljesen akadálymentesített otthonba költöztetnék, ahogy az sem, hogy vajon lesz-e elég szakember a megnövekedő létszám ellátására.

Miután érdemi magyarázatot nem sikerült kapni a bezáratásra, Szél bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság segítségével, a per most ért véget, méghozzá az Emmi számára nem kifejezetten kellemes eredménnyel...

SZABAD SZEMMEL: NEM CSODA, HOGY MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG NEM AKAR CSATLAKOZNI AZ UNIÓS ÜGYÉSZSÉGHEZ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA.HU
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.09.21.


Bloomberg 

Egész Európában esik vissza a hagyományos pártok támogatottsága, ami instabilitást eredményez, de egyben a képviseleti demokrácia újjászületését hozza, így a káosz igazából ragyogó dolog, mert úgy hívják: szabadság. A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, hogy maga az EU is a weimarosodás felé tart: tünékeny, illetve törékeny szövetségek, kisebbségi kormányok, holtpont jellemzik, de a helyzetnek van egy másik, derűlátóbb olvasata is. Eszerint ahogy mind sokszínűbbek és különbözőek lesznek a kontinens társadalmai, úgy változik a politikai térkép is. A széttöredezéstől azért félnek sokan, mert úgy gondolják, hogy azt részben a populista erők felemelkedése okozza. Ám jobban megvizsgálva azt látjuk, hogy a demagógok alighanem közelítenek a korlátaik, hogy ne mondjuk, a saját zenitjük felé. A legutóbbi két német tartományi választás után a sajtó azt harsogta, hogy előretört a szélsőjobbos AfD, de valójában a párt kevesebb voksot kapott, mint két éve, az országos választáson. És igazából az osztódás már a populizmus megerősödése előtt megindult a földrészen. Az eklektikus politikai paletta csak visszatükrözi a heterogén társadalmakat. A jobb-baloldali felosztáshoz további ellentétpárok társultak: városi-vidéki, fiatal-idős, bevándorlásbarát és -ellenes, a globalizmus híve, illetve ellenfele, kozmopolita és nativista. De ha sok párt van jelen egy országban, az csak jó a demokrácia számára. A baj ugyanis az, ha kevés van belőlük. Az egykori amerikai elnök, Madison mondta, hogy a szabadság szemszögéből az a legnagyobb fenyegetés, ha a többség elnyomja a kisebbséget. Így azután a stabil, de illiberális magyar és lengyel többség aligha kívánatosabb, mint, mondjuk, a szüntelen belső vitáktól sújtott spanyol koalíció. Ilyen körülmények között a pártok helyett a feladatok javarésze az egyes képviselőkre tevődik át. Ez látszik úgy, mintha zűrzavar volna, voltaképpen azonban ez a szabadság.

Nincs nála keményebb és mára ikonná vált, mert bíróság elé citálta Románia korrupt politikai elitjét, amely ugyan visszavágott és leváltotta, ám a jogász most visszatér, mint az EU legfőbb ügyésze – írja a konzervatív lap. Majd úgy folytatja, hogy odahaza a különleges vádhatóság élén Laura Codruta Kövesi öt éven át igazolta, amit az emberek mindig is sejtettek: szinte mindenki megvásárolható a hatalom különféle szintjein a hírhedetten korrupt országban. De felelősségre is lehet őket vonni ezért. A sikerekkel sok ellenséget is szerzett magának, és a szociáldemokrata kormány szabadulni akart tőle, ez a végén sikerült is neki. Az Erdélyből, egészen pontosan az államfő városából, Nagyszebenből származó Codruta Kövesi megbízható, tisztességes és hatékony, a románok jó 60 százaléka bízik benne. Ezen a listán a bukaresti parlament csupán 11 százalékig jutott. Hogy most éppen a jogász kapja meg a leendő Európai Ügyészség vezetését, azt főként a korrupt közép-kelet-európai elitek politikai földrengésként élik meg. De hát éppen az agyafúrt umbuldák miatt minden bizonnyal sokkal keményebben jár el velük és cimboráikkal szemben, mint bármely nyugat-európai. Ismeri a helyi sajátosságokat, nem lehet kézlegyintéssel, arrogáns nyugatiként elintézni. Magyarország és Lengyelország óvatosságból nem is kíván csatlakozni az uniós ügyészséghez. Igaz, annak eszköztára nem lesz olyan széles, mint amihez Codruta Kövesi odahaza hozzászokott. De azért a jövendő ügyész meglehetősen elszánt, és így várhatóan sok országban jobban odafigyelnek majd, hogy szabályosak legyenek az unió által finanszírozott programok.

A nagypolitika Európában mára a félelemre alapoz, lásd a lakosságcsere elméletét, amelyet egyes vezetők 2015 nyarán hoztak divatba, de hasonlóképpen járnak el a Brexit támogatói, sőt, Trump sem különb: kiválasztanak egy vélt ellenséget, fenyegetéseket festenek a falra és azután megmentőként jelentkeznek. Veszélyesen gyakran megy ez így mostanában. Ezt fejtette ki hosszú interjúban a klagenfurti Alpok-Adria Egyetem rektora, az osztrák rektori konferencia elnöke. Oliver Vitouch, aki magatartáskutató hozzáteszi, hogy félelem gyakran párosul dühvel, mert az emberek tehetetlennek érzik magukat, illetve úgy gondolják, hogy nem hallgatják meg őket. Egyre kevesebb biztos pontra tudnak támaszkodni. A normák meginogtak és már nem nyújtanak biztonságot. Ez persze mindenkinél más és más mértékben jelentkezik, itt sok függ mennyire látja úgy az illető, hogy a maga ura. De a szabadság fokozott bizonytalansággal is együtt járhat. Úgy érezni, hogy az egész világ megbolondult, szorul vissza a józan ész. Lásd az USA-t, a briteket, Brazíliát, Magyarországot, Lengyelországot és pár nappal ezelőttig Olaszországot. Mindenütt olyanok ülnek a kormányrúdnál, akikről soha nem gondolták volna. Az egyik ok a migráció, a másik a közösségi média előtérbe kerülése. Még titkosszolgálatok is tudatosan használják. A következmény az, hogy megszűnik a bizalom a bejáratott információs intézmények, így a sajtó és a tudósok iránt. További indok, hogy fokozódnak az egyenlőtlenségek a fejlett államokban és ez veszélyes. Az emberek félnek, hogy elvesztik eddigi társadalmi státuszukat és olyanokhoz menekülnek, akik egyszerű válaszokkal szolgálnak. Itt jelennek meg az erős emberek, akik combos kijelentéseket tesznek. Ám amint hatalomra kerülnek, megindítják a javak elosztását felfelé, ezért azután csak tovább rosszabbodik a helyzet. De a bárányok maguk választották a mészárosukat. Maga a szakértő egyrészt attól tart, hogy az destabilizálódás odáig jut egyes uniós tagállamokban, illetve a világban, hogy a végén szétesik az EU, illetve megnő a háború veszélye. Súlyosabb válik az erőforrások körüli viszályok kockázata. Pont ezért több józan észre, összefogásra és együttműködésre volna szükség. A másik félelme a klímaváltozás. Ugyanakkor a populisták gyenge pontját abban látja, hogy magukat leplezik le. A lelkiismeret hiánya nálunk gyorsan a hatalommal való visszaéléshez és korrupcióhoz vezet. Ez akkor válik veszélyessé, amikor valaki sokáig gyakorolja a hatalmat. Akkor ugyanis annyi támogatást, illetve függést tud kikényszeríteni, hogy az emberek boldogan vonulnak a háborúba. Ez már súlyos katasztrófákhoz vezetett a múlt században, és sokan ismét csak a történelemkönyvekből, nem pedig a nagymamájuk elbeszéléseiből ismerik a történteket...

HATÁRÁTKELÉS EGYEDÜL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.21.


Új országba költözni soha nem egyszerű még párban vagy családdal sem, pláne nehéz és lelkileg megterhelő egyedül. Ilyenkor az embernek sok minden eszébe jut Mairead szerint, leginkább az, hogy mi szükséges van neki egyáltalán erre és nem követ-e el hatalmas hibát, mindenkit hátrahagyva, aki szereti és akit szeret.

„Egy éve ilyenkor már tervezési módban pörögtem. Egy évet már dolgoztam az egyetem befejezés után, miközben próbáltam kitalálni, a barátaimnak merre tart az élete.

Mielőtt észbe kaphattam volna, már a szüleimet öleltem búcsúzóul és végigsírtam a repülőtérig tartó utat, táskámban egy egyirányú, Ausztráliába szóló jeggyel.

Tíz hónappal később itt élek és dolgozom Melbourne-ben és imádom. Egyetlen pillanatra sem bántam meg, hogy egyedül ideköltöztem, miközben a kihívások utólagos ismeretében tisztában vagyok azzal is, milyen szerencsém volt.

Szerencsés kezdet

Szerencsém volt, hogy úgy érkeztem ide, hogy már volt munkám, ami komoly stabilitásérzést nyújtott. Az itt élő távoli rokonok és családi barátok segítőkészsége életbevágóan fontos volt az első időszakban. Nélkülük elveszett lettem volna.

Segítettek lakást találni, tanácsokat adtak, mit vegyek fel az első munkanapomon, mi több, még valahogy az ágybetétet is felvarázsolták a kocsitetőre, hogy ne kelljen fizetnem a házhoz szállításért.

Jó helyen találtam lakást, nem túl messze a munkahelyemtől, olyan lakótárssal, aki mára igaz barát lett. Nem utolsósorban a munkahelyem tele van kedves, vicces, támogató emberekkel.

Hétköznapi nehézségek

Ugyanakkor bizony akadnak rossz napok, az elején pedig jócskán volt belőlük. Egyedül összerakni az ágykeretet komoly kihívást jelentett. Miközben az egyik sarkát kalapáltam össze, a másik szétesett és ez nem egyszer történt meg, a végén már komoly stresszt okozva és igencsak próbára téve a türelmem.

Kínomban már nevettem az egészen, meg persze sírtam is, annyiszor szétesett. Végül azért csak sikerült – egyedül összeraktam a saját ágyam!

A honvágy nagyon erős volt és nem volt hova menekülni előle. Amikor az ember új helyen van, nincs kivel összefutni, hajlamos céltalanul össze-vissza mászkálni, miközben pontosan tisztában van azzal, mennyire magányos dolog ez...

„NE JÁTSSZA A MÁRTÍRT!”

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.09.20.


...A kormányfőnek és embereinek azonban sajnálkozva kellett tudomásul venniük, hogy az uniós választásokon a fenti erők áttörése elmaradt, és az ideológiai cuccolásnak momentán vége. Az áru persze – vigyázat! – raktáron fekszik. Tény azonban, hogy a nyugati importőrök, az olasz és osztrák eszmetársak, akiket Orbán Európa megmentőiként mutatott be nem is olyan régen, mostanában épp megbuktak. Salvini és Strache nincs alakító helyzetben, Orbánnak a radikálisok helyett ilyenformán be kell érnie azzal, hogy az unió sokáig érinthetetlennek tűnő értékszilárdsága talán mégsem olyan kikezdhetetlen. A német autógyárak érdekei mégiscsak jelentős hatótényezők, más kérdés, milyen szörnyű, hogy a magyar kormány az európai civilizációs értékek gyengülésére játszik. Semmi mást nem tesz, mint a politika mostanában kétségtelenül zavaros vizében halászik. Ehhez állatira ért. Ezt nevezi Orbán Viktor európai politizálásnak.

De újabban mintha egyre többen mutatnának rá erre a képtelenségre, egyre többen jönnek rá, hogy az ország vezetői jellemhibás emberek. Az Euronews magyar adásának brüsszeli tudósítója megkérdezte Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét a legutóbbi meghallgatásról, aki magyar fül számára keserves tapasztalatot közölt. Kijelentette, sokszor látja azt a magyar kormány embereinél, hogy szemtől szemben nagyon barátságosak, de amikor olvassa, hogy utána miket nyilatkoznak róla a magyar sajtónak, alig akarja elhinni, hogy ugyanazokról van szó. „Mást mondanak a magyar sajtónak, és mást mondanak nekünk” – tette hozzá.

Önmagában is baj, ha valaki attól függően szól, kivel áll szemben, vagy épp merre jár, nem hiszem, hogy egy kormányfő összevissza beszélhet.

A jogállamiság tisztelete nélkül nincs Európai Unió” – fogalmazott.

Amélie de Montchalin francia külügyi államtitkár ismertette a francia–német közös álláspontot, amelynek értelmében a magyarországi helyzet „aggodalomra ad okot”. Ez a kijelentés, bárhogy is, eléggé messze esik attól a széltében hangoztatott magyar kormányállásponttól, hogy Magyarország Európát védi, a kontinens bástyája, ahol Orbán nem más, mint Dobó István.

A The Guardian cikke kiemelte, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a Twitteren azt írta: Magyarországot „azért állítják pellengérre, mert ellenzi a tömeges bevándorlást”. Ezt azonban nagyon hamar visszautasította Sophie in ‘t Veld holland EP-képviselő, aki leszögezte: „Önöket nem a tömeges bevándorlás elutasítása miatt állítják pellengérre, hanem az emberi jogok megsértéséért, a jog uralmának lerombolásáért, és azért, mert nem tesznek eleget az uniós jog szabályainak. Ne játssza a mártírt!” Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a kormányfő nem egyenes ember. És félrebeszéléseit azzal indokolja, hogy a magyar érdekeket védi. Hazudozással sokat el lehet érni, de a végtelenségig nem lehet művelni. Nyilvánvaló mellébeszélés, hogy Európa vonalait védjük, de együgyű kerítésépítésnél messzebbre nem is akar nézni a magyar kormány, ezt világosan látják ott is, ahol a kormányfő két hete még barátokat gondolt. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom vezetője közleményében pontosan fogalmazott a magyar nyilatkozatokat hallva: könnyű szuverenistának lenni mások határaival. Aki nem fogadja el a kvótákat, azt keményen szankcionálni kell. Di Maio közölte, Olaszország nem képes és nem is fogja többé egyedül vállalni az egész Európai Uniót érintő problémát.

Egyértelmű: az Orbán-rendszer addig létezik, amíg ő maga, saját kezűleg és saját ideológiai beszállítóival együttműködve képes lesz időről időre megújítani a migránskérdést. Az így fenntartott helyzetet aztán – ugyancsak a kormány bőkezű adományaival fenntartott – úgynevezett elemző intézetek ipari méretű megtévesztéseinek, napi halandzsáinak a segítségével a végletekig hiszterizálva kihasználja. A hatalom megtartásának kiváló eszköze jellemhibás emberek számára
.

ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/38. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/38. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

TITOKZATOS DOLOG ÉPÜL A FÖLD ALATT ORBÁN VIKTORÉK BIRTOKÁN, 53 MILLIÁRD A KÓRHÁZAK ADÓSSÁGA

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ 
- HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.09.20.


Hadházy Ákos: „Épülszépül” a vidéki Magyarország, legalábbis a miniszterelnök családjának alcsútdobozi birtokán a földalatti létesítményeik

A független parlamenti képviselő nem egész 2 hónappal a korábbi hasonló akciója után ismét megnézte a miniszterelnök családjának alcsútdobozi birtokát a levegőből. A most készített légifotókból az látszik, hogy az eltelt időben nagyot haladt előre az építkezés: a múltkor alapozott részeken már állnak a falak, készül a lift, az egykori cselédszállásra felkerült a tető ácsolata és a szigetelés, az eddig is óriási munkagödör pedig még nagyobb lett. Az még mindig nem tudható, hogy pontosan mi épül a birtokon a föld alatt, lehet bunker, wellness-részleg vagy pince is.

HWSW: Napokon belül bejelenthetik a Telenor új tulajdonosát

A lap információi szerint akár napokon, de legkésőbb pár héten belül hivatalosan is bejelenthetik, hogy a magyar állam 25%-os tulajdonrészt szerez a Telenor Magyarországban, amelynek tulajdonosa most a cseh PPF befektetői csoport. A magyar állam az Antenna Hungária Zrt.-n keresztül szerezne részesedést a Telenorban, melynek ezután várhatóan a neve is megváltozik majd. Korábban arról szóltak az iparági pletykák, hogy Mészáros Lőrinc akarja/fogja megvenni a céget, és ezután sokan vicceltek azzal, hogy az új neve Telener lesz.

Népszava: Debrecen polgármestere is az állami milliárdokból épült méregdrága magániskolába íratta be gyerekét

Debrecen újrázásra készülő fideszes polgármestere, Papp László a Modern Városok Program keretében 3,3 milliárd forint közpénzből épült, és magas éves tandíjat szedő Debreceni Nemzetközi Iskolába íratta be kisebbik, általános iskolai alsó tagozatos korú gyermekét. Az iskolában – amelyet maga a polgármester avatott fel augusztus 31-én – az elsősök és a másodikosok éves tandíja 2 millió 897 ezer 500 forint.

444.hu: Az egri vár volt igazgatója szerint azért rúgták ki, mert nem engedte a fideszes képviselőnek, hogy „sarcolja a várat”

Meglepően nyíltan vádolja korrupcióval Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselőt az egri vár tavaly távozásra kényszerült igazgatója. Berecz Mátyás mostanra a Mirkóczki Ádám vezette ellenzéki összefogás jelöltje lett, a helyi fideszes lap pedig a korrupciós ügyeire kezdett el utalgatni. Berecz erre válaszul azt írta a Facebook-oldalán, hogy azért mocskolják most, és azért kellett távoznia tavaly, mert nem volt hajlandó “szolgai módon asszisztálni az egri vár fejlesztésére érkező 6 milliárd forint 20-30%-nak (ennyi a “hivatalosan” elfogadott kvóta 🙂 ) elsikkasztásában.”

Napi.hu: Újabb gyászos hír jött a kórházakból – borulhat a kormány terve

Augusztusban mintegy 6 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt adóssága, ezzel a nyolcadik hónap végére átlépte az 53 milliárd forintot – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból. Az idei, havi átlagban 5 milliárd körüli adóssággyarapodás rekordmértékű. Durván romlott a fizetési hajlandóság, az 53 milliárdos adósság felét már több mint két hónapja ki kellett volna fizetni a beszállítóknak.