2017. május 11., csütörtök

ÜZENJÜK ORBÁNNAK: A MAGYAR EMBEREK TENYERE VISZKET A ROTHADÓ EGÉSZSÉGÜGY MIATT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.05.11.


A magyar egészségügy a Fidesz immár hét éves uralkodásának állatorvosi lova. A kórházak, intézmények többsége szinte lehetetlen körülmények között „működik". Néhány kiemelt kórház kivételével, sok helyen elborzasztó állapotok uralkodnak. Naponta lehet olvasni arról, hogy órákat töltenek a betegek a sürgősségi osztályok folyosóin, anélkül, hogy bárki szólna hozzájuk.

Ezt mi is átéltük jó párszor, hiszen feleségem édesanyja, élete utolsó öt évében fekvő beteg volt. Bizony előfordult, hogy reggel kilenckor bevitte a mentő, s délután ötkor még ott feküdt étlen-szomjan a folyosón, anélkül, hogy egyetlen vizsgálatot elvégeztek volna. Mindezt 88 évesen. Az is előfordult, hogy vártuk, hogy a kórházból a mentő majd hazahozza. Úgy éjfél körül kiderült, elfelejtették a mentőt megrendelni. Mi – ezt követően – kizárólag magánszállítókkal vittük a mamát mindig a kórházba, ők tették azt, amiért fizettünk. Tudom persze, hogy ezt nem mindenki engedheti meg manapság.

Az egészségügyi intézmények többsége adósságban úszik. Gyakran még az alapellátás biztosításához is hiányzik a szükséges pénz. Gondolom, szinte mindenki átélte, hogy nincs a betegnek gyógyszer, a wc-kben – ha működnek – nincs papír, a mosdók koszosak, mocskosak, esetenként mindenre alkalmasak, csak arra nem, amire kellene. Az orvosok, a szakszemélyzet fizetése messze elmarad a kívánatostól. Nagyon sokan külföldön keresik – az itteni bérük sokszorosáért – boldogulásukat. Ma talán nincs is nagyobb büntetés annál, mint betegként, kiszolgáltatottként kórházba kerülni. Aki már volt hasonló élethelyzetben, tudja miről beszélek.

A várólisták – a sok ígéret ellenére – hosszúak. Gyakran előfordul, hogy mire a betegre sor kerül, már nem él. Megdöbbentő hallani, hogy még a legsúlyosabb betegségek esetén is heteket, hónapokat kell várni az állami kórházakban arra, hogy a megfelelő ellátást megkezdjék. Napjainkban az egészségügyben szó sincs esélyegyenlőségről. Azok, akik tehetősek, akik megengedhetik maguknak, a magánellátás keretében lényegében azonnal hozzájutnak a megfelelő kezeléshez, így életesélyeik is sokkal jobbak. Azok a milliók, akiknek erre nem telik, csak a jószerencséjükben bízhatnak. A szegénységben, a nyomorban élők korán halnak...

MAGÁNYOS FIDESZ, AVAGY ÍGY JÁR EGY PÁRT, HA NINCSENEK SZÖVETSÉGESEI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.11.


A Fidesz szó szerint az életéért küzd majd a 2018-as választásokon. Ha nem tudnánk, hogy még mindig magasan vezet a közvélemény-kutatásokban a kormánypárt, azt hihetnénk, hogy a frusztrációjuk onnan táplálkozik, hogy hátrányban érzik magukat a politikai ellenlábasokkal szemben. A helyzet viszont az, hogy a Fidesz majdnem annyi szavazatra számíthat, mint 2014-ben, ám ha a hátralévő egy évben elveszítenek félmillió szavazót, az általuk kidolgozott aránytalan választási rendszernek köszönhetően súlyos vereséget szenvedhetnek. Ennek legfőbb oka az, hogy a párt elárvultan áll a magyar politika mezején, mint Csontváry magányos cédrusa.

Orbán Viktor nehezen viselte, hogy első kormányzása idején kompromisszumokra kényszerítették akkori politikai szövetségesei. Kormányában ott voltak az MDF, a kisgazdák és az akkor még önálló identitással bíró kereszténydemokraták, és ez a sokszínűség nem igazán feküdt a miniszterelnöknek. Nyilván akkor fogalmazódott meg benne az elhatározás, hogy az a jó szövetséges, aki ugyanazt és ugyanúgy akarja, mint ő, így ha a partnerpártok vezetői nem simultak bele a rendszerébe, akkor szépen leszalámizta őket. Orbán politikai filozófiája nem viseli el a kompromisszumokat, nem gyakorol gesztusokat, ugyanakkor bőségesen megjutalmazza a dezertőröket, ha az ő táborát erősítik.

Valószínűleg a 2002-es bukás egyik okát is abban látta, hogy túl sok energiáját vette el a belső feszültségek kezelése, Torgyán kisgazdáinak ledarálása, az MDF lázadóinak ellehetetlenítése, a KDNP-sek beolvasztása. Számára az az igazi kormányzás, ha tömény masszaként áll össze mögötte a mameluk képviselők csoportja, akik lényegében bármit megszavaznak, amit eléjük tesznek, illetve a saját bizalmasaival tölti fel az összes közhivatalt, a minisztériumok élén pedig olyan megbízható káderek serénykednek, akik nem mondnak le a legnagyobb botrányok idején sem, legfeljebb, ha ő azt parancsolja nekik.

Ha nem sikerül legalább 2, 2,5 millió hívet szereznie (illetve megtartania) jövő tavaszra, akkor a Fidesz egymaga nem tarthatja meg a hatalmat.

A Fidesz valóban egy masszív politikai csoportként irányítja Magyarországot immár hét esztendeje, és kisebb megingásoktól eltekintve ez a szektaszerű képződmény uralja a közéletet majdnem két parlamenti ciklus óta. Igen ám, de ez a rendszer arra épül, hogy csak az a jó jobboldali, aki fideszes, aki bármilyen konzervatívnak mondott szavazóbázisra ácsingózik a Fidesz kárára, az számoljon azzal, hogy Orbán Viktor haragja lesújt rá. Ezt most a Jobbik esetében látjuk legdrasztikusabban, de ezért próbálják még csírájában elfojtani például a Gémesi György vezette Új Kezdet nevű pártot is...

JÖJJÖN EL EGY KÁVÉRA HOZZÁ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.05.11.


Már majdnem mindenki írt arról, hogy szabad-e kávézni a Fidesz 5-ös számú vértaknyával. Sokak szerint nem szabad, de vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy le kell ülni vele, és megbeszélni a problémákat.

Én még nem írtam erről, és most sem fogok. Ezzel szemben, elmondom, hogy miről van szó valójában.

Tételezzük fel, hogy van egy szép nagy házunk. Boldogan élnénk benne, ha nem lenne egy ember, aki időnként behány a kertünkbe, letapossa a virágainkat, levágja a fáink ágait, és rendszeresen odaszarik a kapunk elé. Mindemellett ellopja a kertben tárolt biciklinket, lelegeli a sok munkával termesztett szamócánkat, rengeteg kárt és bosszúságot okoz nekünk.

Mi persze fel vagyunk háborodva, és közöljük vele, hogy ezt így nem lehet. Normális ember nem így viselkedik, ezért arra kérjük, hogy azonnal hagyja abba ezt a tevékenységet, mert az ilyen magatartás nem illik a tisztességes emberek világába.

Ő persze röhög rajtunk és megígéri, hogy legközelebb nem tesz ilyet. De legközelebb is ugyanazt teszi, behány a kertünkbe, letapossa a virágainkat, levágja a fáink ágait, és odaszarik a kapunk elé. Mindemellett ellopja a kertben tárolt biciklinket, lelegeli a sok munkával termesztett szamócánkat, rengeteg kárt és bosszúságot okoz nekünk.

Így megy ez egy ideig, tehetetlenek vagyunk vele szemben. Végül megfenyegetjük, hogy jogi úton veszünk elégtételt, mire, ha lehet, még hangosabban röhög, mert tudja, hogy a jog is vele van.

Amikor felismerjük, hogy csak magunkra számíthatunk, és végső elkeseredésünkben elővesszük a kamrából a szívlapátot, hogy megvédjük a javainkat, emberünk felháborodik. Arról papol nekünk, hogy szerinte az erőszak nem vezet sehová, a problémákat békésen, párbeszéd útján kell rendeznünk, és ő rögtön fel is ajánlja, hogy amennyiben hajlandók vagyunk elfelejteni azt, ami eddig történt, akkor ő is megígéri, hogy nem haragszik.

Spongyát rá, mondja, mi se haragudjunk. Vegyünk példát róla, teszi hozzá sátáni kacajjal, lám, ő is milyen jól meg tud nekünk bocsájtani.

A FIDESZ MÁR NEM SZOLGÁLJA A NEMZETI OLDAL ÉRDEKEIT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.05.11.


Amikor a nemzet versenyképessége csökken, erőforrásai (humán tőkéje, reproduktív képessége, hírneve a világban, társadalmi ereje, jövőbe vetett bizalma) apadnak, kormányzó ereje a hadiállapot fenntartására fordítódik az ország gyarapítása helyett, és mindent összevetve csökken a nemzet közös cselekvőképessége, akkor azt a kormányt, amely ezt engedi, nehezen lehet nemzeti érdekű kormánynak nevezni.

A jobboldali polgárságnak nem érdeke a vég nélküli hadiállapot, mert ez már középtávon is (ami immár bekövetkezett), rontja a saját esélyeit is az ország építésében. Amikor a polgárság, azaz az autonóm értékteremtő réteg egy részét az államhoz kötik, és ezzel korrumpálják, a másik részét külföldre szorítják azzal, hogy a tehetségének megfelelő munkakört tudja betölteni és a tehetségének megfelelő életszínvonalat tudja biztosítani a családjának, a harmadik részét pedig politikai nézetei miatt a háttérbe szorítják a centralizált erőforrás-elosztás rendszerében, akkor a polgárság nem tudja betölteni a nemzetépítésben rá háruló feladatot. A vég nélküli hadiállapot és állami túlterjeszkedés megöli az autonómia lehetőségét, és a polgárságot kitartott helyzetbe, a megosztott nemzetet pedig folyamatos értékvesztésre kényszeríti.

Az országban mesterségesen szított bizalmatlanság a külföld felé és az állampolgárok között nem kedvez az alkotó munkának, és ahol az alkotó szabad munkának nincs helye, ott a jövő is elvész. A politikai közbeszéd militáns hangneme és a tényleges problémák iránti tökéletes érdektelensége nemcsak ennek a kormánynak az értékteremtő környezet iránti érzéketlenségéből adódik: lássuk be, ez a kormány szítja is a hangulatot, mert erre -- a társadalmi megosztottságra, és nem a gazdagodásra és kiválóságra -- alapozza a hatalmát... 

NYUGGERDEDÓ A LÁTHATÁRON

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.05.11.


Régen aludtam olyan nyugodtan, mint most. Végre megoldódott az ország és a társadalom minden nyűge és baja, lendülünk felfelé, mint Pistike a hintán, a munkaerőhiány megoldódik csak úgy, mint a generációs problémák. Mindez nem másnak köszönhető, mint nemzetünk két zseniális koponyájának: Kósa Lajos (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) honatyáknak. Köszönjük szépen a nép nevében!

Mondom, miről is van szó. A honatyák – Kósa-honatya és Harrach-honatya – összedugták a buksijukat és azon töprengtek, hogyan is oldhatnák meg az ország mindösszes kínját egyetlen huszáros rohammal. Mert egyrészről magas a munkanélküliség, másrészről viszont sok helyen munkaerőhiány van. A szakképzett munkaerő, a gyakorlat és a tapasztalat főleg hiánycikk. Sok olyan ember van az országban, akit például éppen a Fidesz-kormány kényszerített nyugdíjba, amikor el kellett dönteniük, hogy amennyiben tovább óhajtanak dolgozni, akkor a már megszerzett és nekik jogosan járó nyugdíjat szeretnék inkább kapni, vagy a fizetésüket. Mert együtt a kettőt nem lehet.
Ez a jogszabály Harrach Péterre pont nem vonatkozott, ahogy egyetlen parlamenti képviselőre sem, mert ők egyszerre kapják a nyugdíjat és a képviselői fizetésüket. Ez úgy lehetséges, hogy a képviselők fizetést nem fizetésnek hívjuk, hanem tiszteletdíjnak és ez nem tartozik a jogszabály hatálya alá. Bizony.

Tehát a Fidesz-kormány (megtámasztva külön Harrach Péter pártjával) gyakorlatilag kilökte a nyugdíjas korú munkavállalókat a munkaerőpiacról, hogy helyet csináljon a fiataloknak és így javítsa a foglalkoztatási statisztikákat. Önmagában ez helyes törekvés, de az már akkor is látható volt, hogy az idősebb generáció szakmai- és élettapasztalatát nem lenne baj átmenteni, mert az hiányozni fog.

Néhány évvel a húzzanak a francba az öregek, kivéve Harrach, Hoffmann Rózsa, Pintér Sándor vonulatot projekt szárba szökkenését követően, köszönhetően a gazdasági válság lecsengésének, a Magyarországra telepített külföldi tulajdonú összeszerelőiparra épülő gazdaságnak, valamint a fiatal és középkorú munkaerő külföldi kalandozásának, súlyos munkaerőhiány alakult ki.

A kormánypártok két gazdasági-foglalkoztatásügyi és gerontológiai nagyágyúja kidolgozta a megoldást. Közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket kell létrehozni! Az majd segít az inaktív nyugdíjasokat visszavezetni a munka világába, mert maguktól nem találnak vissza.

Egy ilyen szövetkezet a következő módon néz ki: nyugdíjasok a tagjai, akik befizetnek egy adott összeget (tagságot vásárolnak). Aztán dolgozhatnak, mint a hétfene, fizetést viszont nem kapnak. A munkájuk ellenértéke bekerül a közös szövetkezeti alapba, majd szavazással eldöntik, hogy ebből az alapból ki mennyivel részesül. Pénzt még mindig nem kapnak, hanem élelmiszerutalványt, vagy egyenesen élelmiszert kaphatnak, de ennek értéke nem haladhatja meg a minimálbér 25 százalékát.

A szövetkezeti alapban felhalmozódott bevételt a szövetkezet tagjának, vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek a kielégítésére kell felhasználni.

ITT megcsodálható az eredeti törvényjavaslat a maga valójában, én pedig összefoglalom a dolog velejét:

ENNYIRE GYENGE RÉGEN VOLT A FIDESZ

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2017.05.10.


A jó hír, hogy a Fidesz az elgyengülés jeleit mutatja. Héka, azt szoktuk meg, hogy erőt kell mutatni, tematizálni kell a közbeszédet, ehhez képest futnak az események után és csak a segglyukmédiájuk fröcsögése kelt néha figyelmet...

...A rossz hír, hogy nyugodtan hülyíthetnek tovább bármivel, gyengülhetnek is bármennyit, meg lophatnak vég nélkül. Hiába rühelli őket joggal az ország kétharmada, ha nem sikerült velük szemben minden körzetben csak egyetlen jelöltet indítana a változást akaró pártoknak, az Orbán-banda jövőre is választást nyer.

"FIZESSENEK A GAZDAGOK" - SOK TÁMOGATÓJA LEHETNE A SZOCIALISTA ÜZENETNEK?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.05.11.


Pár hónapja robbant be Botka László programja, amelynek összefoglalását a „Fizessenek a gazdagok” mottóval lehet a legjobban megfogni. A Publicus felmérése szerint maga a kampány elemei pozitív fogadtatásra talál a választópolgárok körében. A probléma viszont az, hogy pont akkor próbálja országosan is ismerté tenni Botka a programját, mikor sok más téma egyszerűen „kitakarja” a szocialisták plakátjait. Gondoljunk csak a CEU-ügyre, a Momentumra, vagy éppen a a Simicska-felületeken országszerte látható Jobbik-plakátkampányra. Ezek mind-mind okozhatják, hogy bár valamelyest növekszik a szocialisták támogatottsága, de közel sem olyan mértékben, mint szeretnék.

Több pénz, több felelősség

Ahogy egy, a 168 órában megjelent írásában Botka állította: „Az állami szférában, a vezetői fizetések körében bérplafont kell bevezetni. Az állami szférában senki se keressen többet a köztársasági elnöknél. E szabálynak nemcsak a minisztériumokban és az önkormányzati szférában kell érvényesülnie, hanem az állami pénzből működő alapítványoknál, intézeteknél is. Aki Matolcsy Györgyhöz és a jegybanki alapítványok vezetőihez hasonlóan ötmilliós fizetésre tart igényt az állami szférában, az nem szereti eléggé a hazáját.”

Emellett, ha megválasztják, minden 50-nél több embert foglalkoztató cégnek kötelessége lesz nyilvánosságra hozni, hogy milyen mértékű bérkülönbségek állnak fenn náluk. Botka szerint a vezetők nem kereshetnek többet alkalmazottaik átlagbérének hétszeresénél. Azok a cégek pedig, amelyek nem hagyják elszabadulni a bérkülönbségeket, adókedvezményben és közbeszerzési előnyben részesülhetnek.

Botka szerint egyenlő munkáért mindenkinek egyenlő bért kell kapnia, a nőknek ugyanolyanok a jogaik, mint a férfiaknak. Szankciókra számíthat az a cég, amely nem tesz ennek eleget. Botka új munkajogi szabályokat vezetne be, a Munka törvénykönyvét újraírná a szakszervezetekkel együtt. Továbbá azt ígéri, hogy a kormányalakítás után helyreállítják az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

Botka az tervezi, hogy a közmunka javadalmazása egyenlő legyen a minimálbérrel, amelynek összegét emelni fogják, hogy végre legalább a közép-európai szintet elérje...

MEDDIG LEHET FOKOZNI?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.05.11.


A munkaidő megnyúlásával, a megtanulandó tananyag felduzzadásával egyre nő a törekvés és igény arra, hogy kitoljuk az ébren töltött időt és agyunkat a végtelenségig munkára fogjuk – hogy valamiképp áthidaljuk a felénk érkező elvárások és a szervezetünk kapacitása közti szakadékot.

A bevett gyakorlat…

A szervezetünknek megvan a maga természetes ritmusa: evés után emészteni szeret, és nem agymunkára fordítani a kapacitásait, a regenerálódáshoz naponta igényli a megfelelő mennyiségű alvást stb. Ezeket a természetes folyamatokat és ritmusokat igyekszünk felülírni különféle élénkítő hatású szerekkel – itt jön a képbe a kávé, a kóla, az energiaitalok, vagy akár a fekete és a zöld tea, amelyek valamilyen formában koffeint tartalmaznak.

Manapság semmi kivetnivaló nincs abban, ha az irodai munkanap során az ember felhörpint 3-4 kávét, vagy hogy az esti buliban egymás után tolják a fiatalok az energiaitalokat, és sajnos az is szinte már természetes, hogy az egyetemi/főiskolai vizsgaidőszakot csak élénkítőszerek masszív adagolásával lehet végigcsinálni. A kultúránk részévé vált a pörgés, hogy egyszerre sokféle terepen és szerepben kell helytállnunk (nemritkán szerepütközéseket menedzselve, például a munka és a magánélet között) – egy kezem is kevés lenne, ha elkezdeném számolgatni azokat a reklámokat, amelyek a fokozott terhelés alatti helytálláshoz kínálnak valamilyen segédletet. Sőt, mintha cikivé vált volna nem teleszervezni programokkal a napot – mintha egy ejtőzős-láblógatós szombat azt jelentené, hogy nem elég izgalmas az életünk…

MIKOR KEZDENEK VÉREZNI A KI NEM MONDOTT SZAVAK?

KETTŐS MÉRCE 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.11.


Perkátán Horthy szobrot avatnak május 20-án. A szemünk se rebben, nem is hír. Már nem az. Az alábbi cikket 2013 késő őszén írtam. 2013 novemberében ifj. Hegedűs Lóránt Horthy Miklós-mellszobrot avatott a Szabadság téri Hazatérés templomában. Azóta eltelt három és fél év. Hány ilyen szobor van már az országban? Mára természetes lett.

2013. november


Különös nap ez a mai, több szempontból. Kint szürke, reménytelen égből mállik a nyirkos ősz.

Kinyitom a laptopot, hátha történt valami szép, csak én még nem tudok róla.

Nézem a fotókat, zseniális képek. Egyenruhában feszítő férfiak és egy nő. Az arcukon elszánt, dacos kifejezés. Mire szánták el magukat? Kivel dacolnak? Velem? A világgal? A mások másféle gondolkodásával? Nem tudom. Nem értem.

A következő fotón ellentüntetők. Ők is elszántak. Sárga csillagot tűztek a ruhájukra, táblákat emelnek. Rejtő, Karinthy, Hajós Alfréd a táblákon. Tiltakoznak, nem akarják. Rejtő sem akarja, Karinthy sem. Ők is csillagot viselnek, mint a tüntetők. Hatágú, sárga csillagot.

A következő képen nagyon-magyarok. Rossz arcú, gunyoros nézésű, kicsit sem szimpatikus emberek.

Újabb kép a tüntetőkről. A szemükben szomorúság. Nagyon mély bánat.

A templom, az összegyűlt, ünneplőbe öltözött emberekkel.

Lekerül a bemocskolt szűz-fehér lepel. Elégedett közönség és a vezetőjük, a hit szónoka, a közösség pásztora.

Más arcok, a templom előtt. A középpontban egy fiú és egy lány. Szépek. Igazak. Mellükön sárga csillag. Talán a húszas éveik elején járhatnak. Okosak. Nem, nem okosak. Bölcsek. Ennyi idősen képesek arra, amire sokunk, sok évtizeddel a háta mögött sem. Tudják, mi a tét, vagy csak érzik, de nem akarják. Ők sem és nagyon sokan nem. Nem akarják annak az embernek a szobrát, aki ezt a levelet írta:

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.10.


...A bűnhődés (a bűn ellentételezése) hatástalan ostobaságok halmaza a civilizált világ jogalkalmazásában. A büntetés az esetek legnagyobb részében nem áll arányban a bűnnel. A római jog, a Függetlenségi Nyilatkozat, a Code Napoleon és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata sem tud mit kezdeni a bűnnel, mert képtelen beismerni, hogy a törvények által meghatározott jogok körültekintő tökéletessége hajítófát nem ér a szankciók hasonlóképpen tökéletes taglalása nélkül. A nürnbergi per nem véletlenül a jogtörténet legtöbbet emlegetett, legnagyobbra tartott eseménye: talán az egyetlen a világtörténelemben, ahol legalább megkísérelték deklarálni a jónak az erőszak által felmutatott fölényét a rosszal szemben. (A Nürnberget megelőző világháború lefolyását és kimenetelét ugye nem kell taglalnom? Ugye tudják, mi lett a következménye Eden ostoba politikájának?)

Erőszakra csak erőszak lehet a válasz, illeszkedően és hatásosan megválasztott és hasonlóképpen, de mindenekelőtt időben végrehajtott erőszak.

A nem tudom, hányas számú párttagkönyv tulajdonosának takonyról és vérről szóló fenyegetésének egészen bizonyosan nem adekvát ellentételezése egy kávéházi liberális beszélgetés. A stadionépítéseknek, az elrabolt százmilliárdoknak a büntetési tétele egyetlen ország törvénykönyvében sem olvasható, ha egyszer eljön a büntetés ideje, az egészen bizonyosan olyan retorziót hoz, ami egyetlen politikust sem tart vissza a rablástól és tömeggyilkosságtól.

Tetszik tudni, miért? Mert a tényleges életfogytiglan mint a jelenlegi hatályos törvények legnagyobb büntetési tétele messze nincs arányban azzal, amit a csúti futballista tesz huszonvalahány éve folyamatosan. És még arra sem fogják ítélni.

Nem tartom feladatomnak, hogy részletezzem, mit kellene tenni, hogy a jövendő miniszterelnökeit elrettentsék ennek a mostaninak a gazemberségeitől.

Pedig nagyjából tudom.


ORBÁN RABSZOLGA FIDESZES SZAVAZÓKAT CSINÁLNA A NYUGDÍJASOKBÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.10.


Nyugdíjas szövetkezetekbe terelné az Orbán-rezsim a nyugdíjasokat, akiknek még fizetniük is kellene a szövetkezeti tagságért, de a munkáért járó pénzt nem ők kapnák meg, hanem a szövetkezet. A közös alapból valamiféle igénylés alapján lehetne részesülni, “a szövetkezet tagjának vagy vele közös háztatásban élő közeli hozzátartozójának szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek a kielégítésére kell felhasználni.”

Ez ingyenmunka, ami után a közösbe kerülő pénzből könyöradomány jár. Nyilván megfelelő magatartást kell tanúsítani azért, hogy valaki részesüljön a közös alapból, például fideszes attitűd és a Fideszre adott szavazat minimális követelmény. Ez azt jelenti, hogy Orbán úgy akarja megvásárolni a nyugdíjasok szavazatait, hogy közben saját maguk által megtermelt, de nekik ki nem fizetett munkabérből vásárolná meg őket.

Ha letisztítjuk a modellt, akkor ez azt jelenti, hogy dolgozhat a nyugdíjas, de pénzt csak akkor kap a munkájáért, ha a Fideszre szavaz. Közben még azt is megmondják neki, hogy a megdolgozott, de könyöradományként megkapott pénzét mire költheti. Hasonlóan, mint a romák támogatásai voltak egyes településeken, hogy a segélyt csak arra költhették, amire az önkormányzat kijelölte.

Mivel sok nyugdíjas az éhhalál küszöbén tengeti az életét, szívesen vesz minden segítséget, és örül annak, ha valahogyan munkához juthat. A közmunkásokhoz hasonlóan megteremtik a nyugdíjas rabszolgamunka lehetőségét, de megalázzák és megzsarolják vele azokat, akik rászorulnak, mert az 1,6 százalékos nyugdíjemelésnek Bözsi nénin és Röfin kívül nem sokan örülnek.

Ez igazi fasiszta tempó, maga Mussolini is megirigyelhetné az ötletet. Akkor lehetne tökélyre vinni az elképzelést, ha hoznának egy kiegészító rendelkezést, hogy csak azok kaphatják a teljes nyugdíjukat, akik belépnek egy nyugdíjas szövetkezetbe, így a nyugdíjas szavazókat majdnem százszázalékosan Fidesz-szavazókká lehetne tenni...

AZ OROSZ KÉMFŐNÖK MÁR A FEHÉR HÁZBAN TALÁLKOZOTT TRUMPPAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.10.


...Az mindenesetre biztos, hogy Comey-t azért rúgták ki, hogy Trump véget vethessen az orosz kapcsolatok és befolyás miatt indult nyomozásnak, miután hemzsegtek az orosz kémek Trump körül, akiket éppen az a Kislyak épített be Trump köré, akit most Trump maga is fogadott a Fehér Házban Lavrov kíséretében. Comey néhány nappl korábban további forrásokat kért, pénzt és embert a nyomozáshoz.

Trump a leendő FBI-igazgatók között említette Rudy Giuliani-t és Chris Christie-t. Az biztos, hogy mindkettő azonnal lezárná ezt a nyomozást. Giuliani pedig azután kezdene nyomozni, hogy kik szivárogtatták ki az orosz kapcsolatokat és buktatták le a Trump körüli orosz kémeket, mint Flynn, Page és Manafort. Tisztázatlan még Jeff Sessions szerepe is, aki szintén találkozott az orosz kémfőnökkel, amit a szenátusi meghallgatásán letagadott.

Az amerikai alkotmányos rend, a szabadság és az igazságszolgáltatás függetlensége elleni legnagyobb támadás zajlik, amelynek következményei kiszámíthatatlanok. Az biztos, hogy Trump Amerikában nem tud egy ilyen ügyet eltussolni még akkor sem, ha kinevezi a saját emberét az FBI élére. Ez óriási botrány lenne, és akkor kipakolnak mindent a sajtóban.

Többen emlékeztetnek rá, hogy Nixon elnök ugyanilyen lépésekkel próbálta megszüntetni az ellene indult vizsgálatokat, de sikertelenül. Rossz előjel, hogy Trump fogadta Nixon korábbi külügyminiszterét, Henry Kissingert is, aki nem emiatt akart találkozni vele. A demokraták független speciális ügyész kinevezését követelik. A legjobb hollywood-i forgatókönyvek sem tudnának ilyet produkálni, ami most élőben Amerikában zajlik. Csak a tét nagyobb, a happy end még távol.

MAFFIA

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.11.


A Fidesz nem egy politikai párt. Szimpla bűnszervezet, aminek egyetlen célja saját befolyásának és vagyonának növelése.

Cosa Nostra, Camorra, Jakuza, ezek a legismertebbek. Szicília, Nápoly, Japán a származási helyük. A magyar megfelelőjüknek a neve: Fidesz. Ha nem nevezzük néven a dolgokat, nem tudunk ellenük küzdeni. A veszett kutya nem azonos a kutyával. Nem azért jön oda hozzád, hogy odabújjon, hogy megsimogasd, hanem azért, hogy megharapjon. Mert nem tehet mást, rég elvesztette kutya mivoltát, bár fizikailag még emlékeztet régi önmagára. De ez csak a látszat. És ha nem mondjuk ki: veszett kutya, akkor mindenki életét kockáztatjuk, aki a közelébe megy. A Fidesz pártnak indult. Kutya volt. De már régóta megveszett. Semmi sem maradt belőle, ami pártra emlékeztet: szimpla bűnszervezet, keresztapával, családfőkkel, consiglierével, pénzmosókkal.

A Fidesz nevű magyar maffia elfoglalta az államot. Verőlegényei ügyészként, rendőrként, bíróként, újságíróként dolgoznak. Törvényeket hoznak saját védelmükre és további befolyás-szerzésük, és vagyonosodásuk érdekében. És mindaddig, amíg nem nevezzük néven Őket, és nem úgy harcolunk ellenük, mint egy maffiával szemben kell: veszteni fogunk. Ők pedig uralkodni felettünk. Ha 2010 óta az ellenzék bűnszervezetként kezelné Őket, már nem lenne Fidesz. Önös érdekeik miatt - parlamenti apanázs, közbeszerzési részesedés, sajtómegjelenés, sorolhatnám bármeddig - vezető ellenzéki pártemberek segítenek a Fidesznek, hogy a Nép politikai pártként nézzen rájuk. És ezzel altatják a társadalmat. Ugyanúgy pusztítva, mintha a veszett kutyát akarnák bújós ölebnek bemutatni...

ORBÁN AZÉRT PROVOKÁL, HOGY MAGYARORSZÁG PIROS PONTOT SZEREZZEN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.05.11.Hallgassa meg

Nehéz elképzelni, hogy egy magánegyetem miatt kitegyék Magyarország szűrét az uniós közösségből - ez a vélemény az EurActiv hasábjain jelent meg a Carnegie Alapítvány egyik, Budapesten tevékenykedő kutatóját idézve. Ha az Európai Bizottság látványosan Orbán ellenzékét kezdené el támogatni, akkor esélye sem lesz, hogy veszendőben lévő hitelét visszaszerezze. Különösen a Brexit után. Orbán az Unióban amúgy is csak azért provokál, hogy otthon piros pontokat szerezzen. 

Közelednek a választások, és ő továbbra is a vidéki szavazókra épít. Igyekszik kihasználni az urbánus-népi ellentéteket. Az már látszik, hogy a korrupció lesz a választás középpontjában, és ezért kell Soros Györggyel fenyegetőznie. Ugyanakkor miután a Jobbik is a tüntetők oldalára állt, a kormányfőnek csak annyit kell mondania a szavazóknak: vagy a nemzeti vagy az idegen érdekeket tartod szem előtt. Merthogy a Fideszen kívül már senki nem képviseli a nemzeti érdekeket. S akkor pedig a saját érdekedben nincs más választásod, mint a Fidesz – gondolkodik Orbán Viktor fejével a Carnegie Alapítvány elemzője...

MAGYARORSZÁGON A DIPLOMA KIMONDOTTAN AKADÁLYOZZA A KARRIERT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.05.10.


A munkaalapú társadalom építésének hevében végre megtudhattuk, mi szükséges a sikerhez. Semmi más, mint tehetség. Ezt nem más állította, mint a kirobbanóan tehetséges, bónuszként elképesztően szerencsés Andy Vajna, a nem kevésbé tehetséges és sikeres Vajna Tímea hites ura, jövendő gyermekeinek jövendő apja.

A filmes-kaszinós-fánkos guru interjút adott a Világgazdaság című lapnak és ebből az alkalomból rántotta le a leplet a diploma felesleges mivoltáról.

„Magyarország egyébként több szempontból is furcsa hely. Itt az emberek ilyen-olyan diplomából élnek. Én már közel hatvan filmet készítettem, de még sohasem kérdeztem meg egy rendezőtől sem, hogy van-e diplomája. Azt, hogy tehetséges-e, azt megnéztem. Ebben a szakmában tehát a tehetség a fontos, a diploma mellékes.”

Meg szeretném nyugtatni Vajna urat, hogy egyáltalán nincs szükség diplomára ahhoz, hogy valaki Magyarországon nagyon sikeres legyen. Mindjárt sorolom is a cáfolatokat, de előtte még hevesen egyetértek abban, hogy bizony Magyarország furcsa hely. Nagyon furcsa.

Egyrészt egy csomó ismerősöm van, akik nemcsak hogy nem a diplomájukból élnek, hanem kimondottan le is tagadják azt, mivel a túlképzettség éppen annyira akadály lehet egy munkahely megpályázásánál, mint annak hiánya más esetekben. Nem egy embert ismerek, akik diplomás létükre takarítóként, konyhai kisegítőként, vagy éppen sofőrként tudtak elhelyezkedni. Ebben – mármint abban, hogy ne tudjanak a szakmájukban dolgozni – komoly segítségükre volt a Nemzeti Együttszemétkedés Rendszere, konkrétan az a pitiáner bosszúállás, amivel a rezsim utánanyúl azoknak, akik fel merték emelni a szavukat az ilyen-olyan szemétségek, korrupció és hasonló, jogerőre emelkedett technikák ellen. Nekik tehát tök felesleges a diploma.

Másrészt számos olyan nemzeti nagyságunk és büszkeségünk van nekünk, akik diploma nélkül is annyira nagyon, de legfőképpen kirobbanóan tehetségesek, hogy gyakorlatilag mindent elsöpörtek a sikereik útjából és ma már az uborkafa valamely magasan lengedező ágán csimpaszkodnak nagy erőkkel.

Kezdjük a sort magával a mesterrel. Andy Vajna iskolai végzettségéről annyit sikerült megtudnom – pedig kutattam veszettül -, hogy Kaliforniában folytatott tanulmányokat. Hogy pontosan milyen tanulmányokat, az számomra nem derült ki sehonnan. Miután fodrászként, majd parókakészítőként bontakozott ki a kezdeti években, okkal feltételezhetem, hogy kevés köze volt a diplomaszerzéshez. Sikeres amerikai filmes karrierjének (egy pillanatig nem vitatom, hogy Vajna valamiben nagyon tehetséges, hiszen felépített egy komoly üzleti karriert) hátat fordítva visszaköltözött Magyarországra. Hogy a fellángoló honvágyban mekkora szerepet játszott az, hogy az Egyesült Államok Adóhatósága 14 éven keresztül igyekezett kibogozni Vajna és üzlettársa, valamint az ő rokonaik, családtagjaik nevén futó offshore-hálózatot, vagy annak, hogy 2001-ben a hatóság végül 41,1 millió dollár befizetési kötelezettséget állapított meg – ebből 33,7 adóhátralék, 7,4 millió büntetés – amiből Vajna 6,5 millió dollár adóhátralékot fizetett meg, azt én megfelelő diploma nélkül meg nem tudom mondani.

De Vajna hazajött és azóta is kínozza a tehetség, üldözi a szerencse. A játékkaszinóktól a filmgyártásig mindenben nyakig benne van, hihetetlenül sikeres és gazdag. Lám, nem kell diploma a milliárdokhoz!...

TÖLGYESSY PÉTER: ORBÁN DIADALMASAN MENETEL A ZSÁKUTCÁBA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Gergely Márton
2017.05.11.


Orbán arra építette rendszerét, hogy egy sikertelen országot egyben tudjon tartani - mondta szerda este egy előadásában Tölgyessy Péter. A Fidesz - és korábban az SZDSZ - volt képviselője szerint ez az ország belső feszültségeit ismerve nem is kis teljesítmény. Mégis rendszerváltás lesz a vége, amelynek során a kormány ellenzékével együtt süllyedhet el, mondta, szerinte csak az a kérdés, ez mikor jön el. Orbán azért is ideges, mert 1989-ben már átélte, milyen gyorsan dől össze a legstabilabbnak látszó építmény is.

Tölgyessy Péter nem ígért kevesebbet az Eötvös Csoport szerda esti rendezvényén, mint hogy Orbán rendszerének elemzése mellett jóslatra is vállalkozik annak jövőjét illetően. Ennek megfelelő érdeklődés mellett zajlott a jogász-politológus előadása a Párbeszéd Házában: a díszteremből kiszorult több tucat ember a folyosóról is fegyelmezetten hallgatta az egykor az SZDSZ, majd a Fidesz színeiben politizáló Tölgyessyt.

A politológus hosszú, egy évszázadra visszatekintő történelmi pályán vázolta fel Magyarország mai helyzetét. A negyven éve induló spanyol felzárkózáshoz, majd a közép-európai térség 1990 utáni fejlődéséhez viszonyítva állapította meg az ország sikertelenségét. Hazánk elmarad gazdasági mutatóiban még a szomszédos államoktól is. De egy sikertelen országot is egyben kell tartani – erre építette fel Tölgyessy szerint rendszerét Orbán Viktor.

A kormányfő nem oldja meg a problémákat, ehelyett folyamatosan kijelöli azt, aki azokért hibás. Ezért van minden héten újabb harc, új ellenség. Viszont ezzel nem csak az alapfeladatát teljesíti – egyben tartja a sikertelen országot -, hanem három szempontból felülmúlja elődeit.

Orbán Viktor nagy találmánya ugyanis, hogy nem hitelből oszt jótéteményt rendszere támaszainak, hanem másét osztja szét közöttük. Ezért rég nem látott eredményt könyvelhetett el: a piacról finanszírozza az ország így is tetemes adósságát. Nem gazdasági érdekből teszi, hanem politikai okból, így garantálhatja a legnagyobb függetlenséget a nemzetközi színtéren. Ettől függetlenül, Orbán rendszerének első sikere ez: a piaci finanszírozás. A második, hogy az elmúlt hét évben csökkenteni tudta Magyarország lemaradását az unió fejlettebb országaival szemben. Ha kis hátránnyal is, de az ország együtt mozog az uniós térséggel. És képes volt egy felső réteg tagjainak gazdagodást biztosítani, az ő arányukat 7-8 százalékra teszi Tölgyessy.

Az ebből fakadó alapok ellenére az elégedetlenség jelentős az országban, a politológus 60-70 százalékra tette a csalódottak arányát. De őket nem tudja senki egy erővé kovácsolni. Az ellenzék gyengesége szerinte részben életkori sajátosság is. Ha a választójogot 65 év felett lehetne csak elnyerni, akkor a baloldal képes lenne leváltani a Fideszt...

HÁZTARTÁSI GÉPEK, MINT ADOMÁNY, AVAGY HOGYAN LESZ IGAZI SEGÍTSÉG AZ ADOMÁNYBÓL?

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2017.05.10.Írtam már a ruhákról, bútorokról, megkezdtem a gyerekek segítésének, támogatásának a lehetőségeit bemutatni, most nézzük azokat a holmikat, amelyek ezeken kívül megjelennek az adományozásban. Televízió, háztartási gépek, konyhai és lakásfelszerelések, amelyek fölöslegessé válnak a társadalom szerencsésebb felén élők háztartásaiban, vagy előkerülnek a hagyatékokban, és logikusan jut eszébe a szociálisan érzékenyebbeknek, ezeket is oda lehetne adni a rászorulóknak.

De vajon minden jó ötlet-e? Akik távol élnek a problémától, nem igazán gondolnak bele, hogy pl. az elektromos eszközök áramfelvétele és a kártyás villanyórák feltöltésének lehetőségei hogyan viszonyulnak egymáshoz. Egy elektromos főzőlap, vagy egy hősugárzó pl. túl gyorsan eltünteti a rátöltött 2-3 ezer forintot, és ha nincs miből feltölteni újra, akkor marad a sötétség. Nem túl jó adomány a hot-dogkészítő vagy a grillező sem, nemcsak az áramfelvétel miatt….hanem kicsit olyan ez, mint mikor egy adományban csirkemell-sütéshez való fűszersót és kis zacskókat kaptunk…. de csirkemellet nem, és az igen ritkán kerül a szegregátumokban az asztalra.

Aztán ott vannak a régi televíziók. Némelyik kész matuzsálem, olyan nehéz, hogy alig bírjuk a szállításnál. Jellemzően nem sokáig bírják, és aztán gond van vele, mert veszélyes hulladék, el kell szállítani. Vagy a régi hűtők. Olyan pl. amelyiknek nincsenek meg a polcai. Vagy a gumiszalag körben nem zár jól. De aki felajánlja, azt gondolja, „oda még jó lesz”.

Vagy a mosógépek. Ebből nagyon örülünk, ha van keverőtárcsás, hiszen a házak zömében nincs bevezetve a víz, de óriási segítség, ha van egy ilyen, pláne, ha tudunk adni hozzá centrifugát is. De ha a mosógépből hiányzik a cső, vagy a centrifuga teteje letört, azzal munka és költség van, hogy biztonságosan használható legyen. Ha kapunk automata mosógépet, azt is el tudjuk helyezni rászorulóknál, de ők már egy szinttel feljebb élnek, hiszen a házaikban van vezetékes víz...


15 EZER KILOMÉTERRE HAGYTAM A LELKEM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Péter
2017.05.11.Nehéz helyzet az, amikor a forma szerint mindened megvan, ám te tudod, hogy valami nem stimmel, valami hiányzik, vagy ahogyan Péter megfogalmazta, valahol otthagytad a lelked – legyen az valamelyik külföldi ország, vagy munka egy óceánjáró hajón.

„Sokat gondolkodtam milyen frappáns címet adhatnék írásomnak. Szóba került a „két világ között ragadva”, a „Minden nap csak rád gondolok”, meg a „Fogva tart a saját elmém” is. Mindegyik címnek ugyan az a végkifejlete, na de erről később.

Kb. 11 éves koromban (1999) egyszer láttam a tévében valami ismeretterjesztő műsort, melyben épp az óceánjáró hajós életről, munkáról volt szó és emlékszem nagyon megtetszett a dolog.

Persze mint sok minden más egy gyereknél ez is gyorsan elfelejtődött és ment minden a maga útján tovább. Érettségi után irány az egyetem és 2011-ben, mint kezdő marketinges és grafikus kerültem ki a munkaerő piacra Budapesten. Szerettem, szeretem a szakmám és minden nagyképűség nélkül jó vagyok benne jelenleg is.

Normál körülmények között nőttem fel, nem kellett nélkülöznöm, de persze csilliárdosok se voltunk, így a pályakezdő fizetésem teljesen rendben volt a piaci kereteknek megfelelően. Volt egy kihűlőfélben lévő párkapcsolat, albérlet, kocsi, motor, kutya...


DEMOKRÁCIA HELYETT MOMENTUM

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.05.10.


A Momentum ideológia nélküli országot ígér, ahol még a rossz döntések is racionálisak, a dolgok technokraták által szakszerűen vannak elbaszva.

Amikor egy polgári demokráciában, egy többpártrendszerben hirtelen a nemzeti egységgel kezd kelni és feküdni az ember, akkor mindig nagy baj van. Ha nem volna, hamarosan lesz. Aki ma a demokráciát úgy akarja helyreállítani Magyarországon, hogy a plurzalizmus, a többpártrendszer, az ideológiák, a világnézetek, az értékrendek és az érdekek ütköztetése helyett – bármilyen szent cél érdekében – a nemzeti egység harsonáit fújja, az a demokrácia felszámolásán munkálkodik, akár rossz szándékkal, akár tudatlanságból teszi. Nemzeti egység ugyanis nincs.

Mert ha volna nemzeti egység, vagy az volna a demokrácia célja, hogy legyen, akkor valóban elég volna egy párt, egy zászló, egy jelszó és egy vezér, egyenruha, egyensapka és „egyen nadrág”. Pedig egy nagy lófaszt. A nép, a társadalom, a nemzet nem egységes, az egyes osztályok, társadalmi rétegek, szakmák, az egymástól eltérő értékrendeket vallók, hívők és ateisták, keresztények és zsidók, muzulmánok és buddhisták, a zöldek és a szénbányászok, az atomerőmű pártiak és a megújuló energia hívei, a melegek, a leszbikusok és az őket nem szerető heteroszexuálisok, a Ferencváros szurkolói és a mocskos Lilák, a munkaadók és a munkavállalók, az egymással konkuráló vállalkozók, az egymást agyagba döngölő és egymás torkát átvágó politikusok, az autósok és a kerékpárosok, a nők és a férfiak ellentéte mind azt mutatja, hogy a nemzeti egység egy baromság és nem erre kell országokat szervezni, hanem a nemzeti sokszínűségre, a különbözőségre, az ebben rejlő erőkre, energiákra, és a társadalmat úgy kell kormányozni, hogy abban legyen csak maradéktalan és feltétlen az egyetértés, hogy megélni és kezelni akarjuk a társadalom, a nemzet sokszínűségét, elfogadni a tényt, hogy a nemzet nem egységes, vagyis, hogy nemzeti egység nincs és nem is kell a boldogsághoz.

A demokrácia, amit szeretünk néphatalomnak definiálni, vagyis olyan rendszernek, amelyben a nép kezében van a hatalom, valójában mégiscsak képviseleti demokrácia elsősorban, vagyis a nép nevében kiválasztottak, illetve megválasztottak gyakorolják a hatalmat. Kontrollt a nép választott képviselői felett a törvények, az alkotmány, a demokratikus intézmények, az úgy nevezett fékek és ellensúlyok, maguk a ciklikus választások, a szabad sajtó gyakorolnak. (Ó, az a szabad sajtó! Mily szép is az, amikor elszabadul.) Már amennyiben ezek léteznek. Tehát amennyiben vannak törvények, van alkotmány, vannak demokratikus intézmények, fékek és ellensúlyok, független sajtó és időről időre választások, ahol a nép egyes csoportjainak (nem az egész nép) képviseletének jogáért indulók a választási törvényben rögzített, mindenki számára azonos feltételeket teremtő szabályok szerint szállhatnak versenybe, akkor beszélhetünk demokráciáról...

BAYER ZSOLT SZAPPANOPERÁJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.10.


Pár hónapja, amikor Bayer Zsolt több részes cikksorozatot szentelt nekem, válaszcikkemben elhívtam sörözni. De arra nem gondoltam, hogy médiaeseményt csinálok belőle. Én őszintén kíváncsi vagyok, mire jutnék kettesben Bayer Zsolttal, és őszintén nem vagyok kíváncsi arra, mire jutnék egy kamera előtt.

Bayer Zsolt a hétvégén azt írta, taknyon, véren csúszva, szétvert pofával kell kizavarni a civileket a parlamentből. Ezután a TASZ két munkatársa elhívta kávézni, beszéljék ezt meg. Majd Bayer válaszcikkében elhívott vagy 20 embert rá, szerveződött már Facebook esemény is hozzá, Gulyás Márton, Szél Bernadett és még sokan elfogadták a meghívást, felépült a médiaesemény, ahol jót lehet vitatkozni arról, ki mivel, kit sértett meg.

Hétfőn Áder János a parlamentben pityergett a közbeszéd színvonalának lesüllyedéséről, akkor megírtam, ez egy színjáték.

Nem a közbeszéd színvonalának süllyedésével van probléma. Ez egy tüntet, az elcseszett Magyarország tünete. Félelmek, frusztrációk, kétségbeesés, kiábrándultság és bizonytalanság teszi üvöltővé a magyar közbeszédet. Az a politika nélküliség, ahol a tartalmi viták helyett színpadi- és bábjátékok irányítják a közéletet.

Bayer Zsolt szappanoperája is egy ilyen bábjáték, és nem azért, mert Bayer Zsolttal ne lehetne leülni kávézni, vagy mert legitimációt kapna egy ilyen által. Az már van neki, még sok is...

AZ ÁLLAM TÉNYLEG ÉN VAGYOK!

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.05.11.


Kevés olyan ország van, amelynek miniszterelnöke magára vállalta nemcsak a végrehajtói hatalom minden gondját, hanem átvette a törvényhozói, a bírói hatalom terheit is. Sőt, már a bűnüldözés feladatait is a nyakába vette. Szinte hallani lehetett, ahogy megroppan a válla a súlyos teher alatt, amikor a dupla szögesdrót kerítés és a jogi határzár mögé bezáródott külföldi felsőoktatási intézményekről lerántotta a leplet.

Végre sikerült bebizonyítania, ebben az országban a korrupcióellenes küzdelem nem üres szólam! Szavai és üzenetei alapján világossá vált a probléma lényege: “Csak nem képzeli a külföldi egyetem, hogy olyan diplomát állít ki, amelyet a világ bármelyik országában elfogadnak? Ez bizony csalás a javából! Itt oktatni lehet, de csalni…?. Nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a hazai felsőoktatási intézmények, amelyek a működésükhöz szükséges fedezetet ugyan nem kapják meg, azonban – a kancellár közvetítésével – közvetlenül a miniszterelnök irányítása alatt állnak. Itt van a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelynek épületét a kormány rekvirálta, abból a célból, hogy a Királyi Honvéd Ludovika Akadémia nyomdokába és lábnyomába lépve megteremtse az állami erőszakszervezet tagjainak a FIDESZ-KDNP szája íze szerinti képzését. Ha az általa kibocsátott oklevéllel nem lehet rendőr valaki az Egyesült Államokban, akkor nyilván az itt tanulók hátrányos helyzetben vannak a külföldön is kurrens diplomát kibocsátó külföldi egyetemekkel szemben. Aki csal, az nem fog csalódni. Lesújt rá a törvény szigora.”

A miniszterelnök nem a levegőbe fecseg. Ügyészi szerepben eljárva elkészíti, elmondja, fullajtárjaival elmondatja a vádbeszédet. Első és másodfokú bírói funkcióban eljárva, jogerősen megállapítja a csalás elkövetését és az érte járó büntetést. Az ítéletet törvénybe foglalja, és sürgősségi eljárásban elfogadtatja. Még mondja valaki, hogy hazánkban lassú az ügyintézés! A miniszterelnök jogköreit lehetne még bővíteni. Szijjártó Péter körülnézett már ezügyben például a Fülöp-szigeteken, ahol az elnök saját kezűleg hajtott végre néhány általa meghozott halálos ítéletet...

ELDUGOTT, PORLEPTE, MÉREGDRÁGA IRODÁKRA PAZAROLNAK EL MILLIÓKAT A KÉPVISELŐK

DIREKT36.HU
Szerző: Dvorák Anita
2017.05.10.


A dunaújvárosi Irodaház hamisítatlan szocreál épület, amit ránézésre évtizedek óta nem újított fel a tulajdonos önkormányzati cég. Évtizedek óta kis vállalkozások és pártok használják, és néhány éve két országgyűlési képviselőnek is bérel itt irodát az Országgyűlés Hivatala. Mindkét iroda az első emeleten van, a sötét folyosóról nyílik, ránézésre hasonlítanak, de óriási különbség van közöttük: az egyik 52 négyzetméter és a bérleti díja 25 400 forint. 


A másik jóval kisebb, mindössze 35 négyzetméter, ehhez képest az ára 213 ezer forint.

„Nem, nem, nem. Nem nyilatkozom, jó?” – a drágább iroda bérlője, a fideszes Galambos Dénes csak ezt hajtogatta a Direkt36-nak a Parlamentben, amikor megkérdeztük, hogy lehet, hogy a kisebb irodáért több mint nyolcszor annyit fizet, mint a jobbikos Hegedűs Lórántné. Galambos annyit mondott, hogy kérdezzük meg az Országgyűlés Hivatalát, hiszen hivatalosan ők bérlik az irodákat a képviselőknek. A hivataltól sem kaptunk egyértelmű magyarázatot a nagy árkülönbségre, csak annyit írtak, hogy a jobbikos képviselő csak részidőre béreli a helyiséget.

Az irodaházat működtető önkormányzati cég vezetője, Mádai Balázs azzal magyarázta a nagy árkülönbséget, hogy Hegedűsné csak heti 3 órára bérli az irodát, míg Galambos Dénes teljes időre, ráadásul neki biztosítottak bútorokat, technikai eszközöket, 50 széket és kiegészítőket, illetve internetet is. Galambos Dénes 35 négyzetméteres irodája ezek szerint elég zsúfolt lehet, mert a vagyonnyilatkozata szerint az Országgyűlés Hivatalától is kapott oda három széket, három szekrényt, íróasztalt és egyéb irodai berendezéseket.

Információink szerint az irodaházban magánszemélyeknek vagy cégeknek teljes időre is csak havi 60 ezer forint egy akkora iroda ára, mint amekkorát Galambos bérel, és ebben már a rezsi is benne van...

RANDALÍR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.11.Most, hogy ’asoros már a rigókat is megvette kilóra, nem lehet nyugtunk egy percre sem. Egy közülük, aki terrorista kiképzést kapott, egy Boeinggel óhajtotta megkerülni amúgy mindent megállító kerítésünket. De nem a csomagtérben húzta meg magát, hanem a pilótafülkében akciózott, ott randalírozott, ami galádságra a személyzet nem volt felkészülve. Mint írják, “összerondította a pilóták ülését, és vadul csapkodott a szárnyaival”.

És nem volt ott egy Kövér Laca, hogy kitiltsa őtet, ezért törölni kellett a járatot, holott mindent megtettek, hogy ne erőszakolja meg a légikisasszonyokat. Bajba jutott madarak rögzített segélykiáltásait, segélycsipogásait játszották le neki, hogy megijedjen. A terv annyiban jó volt, hogy a madár megijedt, de nem szállt ki, hanem úgy elbújt, hogy sehol sem találták. A gépet emiatt végül nem merték elindítani.

„Állítsuk meg a rigót!” címmel nem indított akciót pártunk és kormányunk, mert elfogyott a pénze. Mint kiderült, azért, mert egy, a Fővárosi Vízművel közös projekttel 22 ezer euróval, vagyis 6,8 millió forinttal mozdítjuk elő egy szíreket befogadó menekülttábor vízellátási gondjainak megoldását. Az ENSZ szakosított szervezetei afrikai munkáját pedig 2012 óta – vagyis öt év alatt – 1,2 millió euróval, 374 millió forinttal támogattuk.

De ez is alig negyede annak a summának, amennyit a sajtóhírek szerint a két hónapja zajló nemzeti konzultáció „Állítsuk meg Brüsszelt”- plakátjaira költött a kormány, és kevesebb, mint tizenkettede annak, amennyibe a tavaly októberi menekültellenes kormányzati gyűlöletkampány hirdetései kerültek a közel egymilliárdos utólagos „tájékoztató kampány” nélkül.

Ilyen kiadások mellett, amikor az oroszoknak adjuk át a keményen dolgozó kisemberek hálószobatitkait, azt is megtudtuk, hogy miniszterelnök úrral kapcsolatban nem merült fel a nemzeti szuverenitást érintő biztonsági kockázat. Ez a nemzetbiztonsági bizottság ülésen derült ki, amit Gyurcsány miatt hívtak össze, de sem ő, sem a ’zorbán nem ment el reá...


MACRON NEM ENGED A SZORÍTÁSBÓL, MEGINT NEKIMENT A MAGYAR ÉS A LENGYEL KORMÁNYNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.11.


Az új francia elnök nem akarja hagyni, hogy Orbán és Kaczynski kicsemegézze az unió előnyeit, a kötelezettségek aló viszont kibújjon. Macron a "nevers-i vágás" a populistáknak? Orbán vereségét jósolják a hírügynökségek a kvótaperben, de az EU ketté is szakadhat az ügy miatt. Trócsányi László: Magyarország hallani sem kíván a menekültek kötelező elosztásáról. Valószínűleg már Orbán propagandistái sem képesek felmérni, hogy mit érdemes feltenni a miniszterelnök Facebook-oldalára és mi az, amivel nagyon nem tanácsos büszkélkedni.

Bloomberg

Az új francia elnök Magyarországot és Lengyelországot hozta fel annak példájaként, hogy vannak olyan tagállamok az unióban, amelyek büntetlenül megsérthetik a közös normákat, ám mint mondta, ő ezt nem fogja annyiban hagyni. Macron közölte, a következő öt évben azért fog küzdeni, hogy az EU-n belül mindenütt a lehető legaprólékosabban tiszteletben tartsák a szabadságjogokat, illetve az alapvető jogokat. Mert az nem megy, hogy pl. a költségvetésről késhegyig menő vitát folytatnak az országok, ugyanakkor tétlenül szemlélik, hogy mit művelnek a magyarok és a lengyelek. Nem lehet megengedni, hogy bizonyos tagok kihasználják az adók, illetve a szociális hozzájárulások szintjében meglévő különbségeket, közben pedig megszegik a szervezet elveit. Az államfő úgy látja, hogy az unió csak akkor létezhet, ha a hozzátartozó államok meggyőződésén alapszik, de az összefogás egyben politikai szükségszerűség is. A hírügynökség megjegyzi, hogy a nyilatkozat azt jelzi: Macron újfajta vitát akar Európáról. A lengyel kormány különben máris visszautasította a vádakat.

Libération

A lap úgy értékeli, hogy Macron az első győzelmet jelenti a populizmus fölött. A politikus odahaza nem számíthat kegyelmi időszakra, de Európában az elején nagyon is építhet a támogatásra. Sikere egészen példátlan, ugyanakkor kettős kihívást jelent. Egyfelől a hanyatlás érzetével szemben, ami legalább 8 éve mérgezi Franciaországban a légkört. Másfelől az idegengyűlölő populizmussal szemben, ami a jelek szerint áthatja az egész nyugatot. Ennélfogva mindkét fronton nagyjelentőségű, hogy az elnök sikert arat vagy netán kudarcot vall. Ami az uniót illeti, eredménye az első érdemi feltartóztató vágás a nyomuló xenofób populizmussal szemben, amely lehetővé tette a Brexitet és Trump megválasztását, sőt a magyaroknál és a lengyeleknél már hatalomra is jutott. Mi több, csak egyre erősödni látszott a kontinensen.

Mutatkoztak ugyan ellenállási gócok, így Ausztriában és Hollandiában, ám a nagy kérdés az volt, meg lehet-e állítani Le Pent? A válasz meglepően egyértelmű lett. A legeurópaibb jelölt lenyomta a legnacionalistább vetélytársat. A populista hullám a legnagyobb, leglátványosabb vereségét szenvedte el. Macronnak ily módon személyes hitele is van és annak segítségével sok mindent elérhet a közös szociálpolitika, energetika, védelem, illetve beruházások területén. Ha ezt meg tudja csinálni, abból meríthet hazai céljai eléréséhez is...

SCHMIDT MÁRIÁÉK VÁRATLANUL KÖZZÉTETTÉK AZ 156-OS EMLÉKÉV SZERZŐDÉSEIT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.05.10.


Kiválogattuk a 23 oldalas lista 12 legdrágább tételét. Sokat költöttek kommunikációra és reklámra, és a PestiSrácok emlékparkja is bő 76 millió forintba került.

Az 1956-os emlékév lebonyolítására 14,5 milliárd forintot kapott a Terror házát is üzemeltető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK), de azt eddig nem voltak hajlandók kiadni, hogy mire költötték a pénzt. Schmidt Mária, a KKETTK vezetője azt mondta, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságra kerülése “indokolatlanul zavarná az emlékév méltó lebonyolítását”. Ígérete szerint 2017. nyarán, a programsorozat lezárultával mindent közzé fognak tenni. Nemrégiben bepereltük őket az adatokért, erre most kissé váratlanul közzétették a szerződéslistát az emlékév honlapján.

A 23 oldalas pdf a támogatások bruttó összegét tartalmazza, ez alapján összesítettük gyors átnézés után a 12 legnagyobb tételt. (A lista részletes elemzésével később jelentkezünk.)

1,18 milliárd forint a Külügyminisztériumnak a külképviseleteken és a külföldi magyar kulturális intézményekben szervezendő programokra

849 millió forint a Müpának
rendezvényszervezésre

599,6 millió forint a New Land Media Kft.-nek média- és kommunikációs szolgáltatásokra

512 millió forint a MindShare Médiaügynökségnek kommunikációs szolgáltatásokra

500 millió forint a 1080P Solution Kft.-nek
kommunikációs szolgáltatásokra

342 millió forint a Frank Digital Kft.-nek épülethálókra és egyéb reklámokra

300 millió forint a Sziget Kft.-nek
a nyári fesztiválokon való megjelenésre

230 millió forint a Projekt Doctor Kft.-nek
pályázatok és projektek kezeléséért

199,5 millió forint az Operaháznak
kiemelt produkciókra

156,45 millió forint a Real Print Stúdió Kft.-nek nyomdai szolgáltatásokra

78 millió forint a Visual Europe Zrt.-nek fényfestésre

76,38 millió forint a Gerilla Press Kft.-nek a Pesti Srácok emlékparkra

ITT OLVASHATÓ