2024. április 15., hétfő

MAGYAR PÉTER NEM FÉL GYÁVÁZNI | HAMIS-E A GULYÁS? | BOLGÁR GYURI BÁCSI ZAVARBAN | KONTEÓ = KONTENT

L1
Szerző: L1
2024.04.15.MP a legpörgősebb politikus ever, határon innen és túl, és még a Klub rádióban is. Gyávázz fészen, szó szerint. Csuhaj Ildikó zavarba ejtő kérdései a kormányinfón Gulyás Gergelyhez. Bolgár Gyuri bácsi nehéz percei. Tényfeltáró ufók: a Fidesz és a Mi Hazánk. Emberileg hatalmat bírod? Ki hazája? Goats of Power.

ORBÁN NÉPMESÉK: ORBÁN ÁLRUHÁBAN

ORBÁN PARÓDIA
Szerző: Huszasvideo
2024.04.14.Hol volt, hol nem volt. Hagyjuk a formaságot. Hol lehetne, ha nem itt Orbániában. Itt, ahol minden a lehető legnagyobb rendben van az országban. Legalábbis a félrekezelt Don koleszterin urunk meglátása szerint.


UGYANAZ A DAL MINDEN FREKVENCIÁN – LASSAN, DE BIZTOSAN VETTE ÁT A HATALMAT A NER A MAGYARORSZÁGI RÁDIÓZÁS VILÁGÁBAN

NÉPSZAVA
Szerző: KRÁLIK EMESE
2024.04.15.


A helyi rádiók frekvenciáin néhány jelentősebb, kormánypárti csatorna hangja szól a hallgatókhoz. Hódmezővásárhelyen hat éve hasonló játszódott le kicsiben. Ahol a szükség, ott a segítség: amikor eladó lett a rádió, jó, hogy volt pár barát, aki megvette.


Rákay Philip eladta a hódmezővásárhelyi rádióban meglévő tulajdonrészét. A hír körbejárta a hazai sajtót, a dél-alföldi várostól távolabb élők talán kétkedve latolgatták: egyáltalán miért és hogyan kerül egy vidéki médium egy fővárosi, Fidesz-közeli médiaszereplő üzleti érdekeltségébe?

A történet hat évvel ezelőtt kezdődött, és kicsiben ugyanaz játszódott le, mint az országos csatornákkal: a Fidesznek kellett egy rádió – bár ahogy később látni fogjuk, nehéz dolguk addig sem volt Vásárhelyen –, hát szereztek maguknak.

Visszautasíthatatlanul

A hódmezővásárhelyi Rádió7 bő hat évvel ezelőtt is magánkézben volt. Havi 540 ezer forintról szóló szerződést kötött az önkormányzattal, ennek köszönhetően például meghatározott időközönként az városházán összeállított híreket olvastak be, illetve hetente egyszer, egy-egy óra erejéig élő műsorban beszélhetett a városházi aktualitásokról a hivatal valamelyik vezető tisztségviselője, helyi politikus vagy maga a polgármester. Túlzottan izzasztó kérdésekre nem kellett készülni az interjúk előtt, a rádiót is tulajdonló cég határozottan lojális volt a fideszes többségű közgyűléshez. A soron következő traktust 2018 februárjának elején írták alá. Mivel azonban a polgármester 2017 végén elhunyt, ugyancsak februárban, de a hónapnak a végén tartottak a városban időközi polgármester-választást, amelyet az ellenzéki összefogás jelöltje, Márki-Zay Péter nyert meg, és ült be – ahogy helyben mondják – a torony alá, hogy megpróbálja irányítani a nem a fideszes alternatív számítási metódus, hanem a matematikailag is kétharmados kormánypárti többségű vásárhelyi közgyűlést. A még élő rádiós szerződés értelmében Márki-Zay csütörtökönként a Napraforgó című magazinműsorban fejthette ki a nézeteit.

A hónapok során a helyhatóság előbb egy kisebb médiaszerződést mondott fel a csatornával, majd ősszel fideszes többségi szavazat eredményeként a heti egy óra műsoridőt is. Mindez komoly anyagi kiesést jelentett a kft. életében.

A médiacég tulajdonosa heteken belül eladta az érdekeltségeit: a rádiót és egy internetes felületet. Az egyik vevő Rákay Philip, a másik kettő Lázár János építési miniszter két barátja: jelenlegi helyettese, Csepreghy Nándor és egykori iskolatársa, Bada János ügyvéd. Már 2017 körül hallotta, hogy eladó lesz a rádió, mondta Rákay a napokban a Telexnek adott kétórás interjúban. A vásárhelyi barátai kérték, hogy vásárolják meg, nehogy a csatorna a Márki-Zay-közeli körhöz kerüljön, indokolta az akkori döntését...

MÁR A GYÓGYÍTÁST NEHEZÍTI A KÓRHÁZAK ELADÓSODÁSA, HAVI 20 MILLIÁRD FORINTTAL NŐ A KIFIZETETLEN SZÁMLÁK ÖSSZEGE

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2024.04.15.


Nyárig 104 milliárd forintos kórházi tartozást rendezne az Orbán-kormány, csakhogy az adósság összeg már március végén 110 milliárdnál járt.

Bár Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt hét közepén a kórházi adósságok rendezésének kormányzati szándékairól még csak annyit mondott, vizsgálják a lehetőségét, a Népszava úgy értesült, lényegében megszületett a döntés. Aszerint pedig a kormány nyárig két részletben mintegy 104 milliárd forintnyi tartozást rendez. Lapunk úgy tudja: az első részletet, mintegy 64 milliárd forintot egy hónapon belül, további 40 milliárdot júniusban utalhat az egészségügyi intézmények számláira. Ezúttal is szigorú megkötésekkel fizethetnek az adósok, így az első részletből elsősorban az állami beszállítók – köztük az energiaszolgáltatók – számláit kell kiegyenlíteni. Azaz az orvosieszköz-szállítók, és a gyógyszercégek így megint hátrébb sorolódhatnak.

Március végén az egészségügyi intézmények tartozása – beleértve az egyetemieket és az egyháziakat is – már csaknem 110 milliárd forint volt. És míg 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárddal.

A kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek hátterében, az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak.

Korábban Takács Péter államtitkár több fórumon is jelezte az állandó eladósodást a finanszírozás átalakításával szüntetné meg, úgy tudjuk az erről szóló tervei a kormány elé kerültek. Ennek 100 milliárd forintos költsége miatt azonban ezt a megoldást a kormány egyelőre elvetette...

BÉKEHARC

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.04.15.


Ha jól emlékszem, tegnap irkáltam arról, hogy a Fidesz Hende Csaba képében (is) milyen magasról tesz a magyar családokra – ha nem propagandáról van szó -, mert a családi pótlék összege csak-csak meghatározza egy picinyt az életüket. Igaz, a jelek szerint nem annyira, mint az, ha a panelüktől ezer kilométerre drónok és rakéták röpködnek Izrael felé. Legalábbis orbáni olvasatban. Minden konfliktus a világban úgy kell a mi egyetlenünknek, mint egy falat kenyér, és amilyen mázlija van, a választások környékén mindig meg is kapja.


Tegnap is, Irán még alig lőtte ki a nyomorult rakétáit, már összehívta az atyuska a védelmi tanácsot, amit nagy valószínűséggel azért alapított uszkve másfél éve, hogy legyen mit összehívni látványosan. Ez olyan operatív törzs fíling, azokra is rákaptak a járvány óta, már mindennek is van operatív törzse, ami jól hangzik. Katonás zamata van, és azt a képzetet kelti, mintha csinálnának valamit, mintha urai lennének a helyzetnek. Ezek is ilyen lufik. A védelmi tanács annyival jobb, hogy vészhelyzetet lehet elrendelni rá mutogatva.

Tegnap egyébként szar került a propellerbe. Egyetlenünk Facebook-oldalára összevissza rakosgatták ki a cuccot, mígnem eljutottak a megfejtésig, hogy hamarosan bejelent valamit. Szeretjük ezt a várakozást, amikor peregnek a dobok, meg énekeljük a Mennyből az angyalt, miközben várjuk a Jézuskát. Ebből áll a mimagyari élet, miszerint bejelentik, hogy megmentenek, megvédenek (meg a rosseb), olyan kiszolgáltatott az ember ilyenkor, mint a friss és ropogós csecsemő, hogy majd Orbán kicseréli rajta a pelust.

Mondom, kitartó volt a várakozás, hogy akkor most mi lesz, de ehhöz képest nem kaptunk semmit. Mint ahogyan általában történik ez, és azt tudtuk meg a nagy és bozontos védelmi tanácsi ülésről, hogy maga Orbán Viktor utasította az ott megjelenteket, hogyaszongya: „a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják”, illetve és plánesőt: „mindent meg kell tennünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát”. Aha és naugye.

Hátulról fejtjük föl a rejtvényt, mert az alaptörvényi családmodell – az apa férfi, az anya nő – számos honfitársunkat kizárja a garantálásból, és szintén erre a nótára fideszi fogalmak szerint nem is mindenki magyar, csak azok, akiket ők erre alkalmasnak tartanak. Innen adódik a kérdés, hogyan lesznek kiválogatva az alanyok a garantálásra, ki kap esernyőt a rakéták ellen, és kinek kell entestével fölfogni azokat. De ha ezt közelebbről megnézzük, akkor arra kell rájönnünk, hogy ez egy ordas nagy kamu, mint általában a működésük a lopáson kívül.

Érhetné szó a nemlétező házam elejét, hogy ennek meg semmi se jó, ez mindig csak kötözködni akar. Amire azt felelném védelmemül – és mondom is -, nem szeretem, ha hülyének néznek. És ez alapjaiban különböztet meg a rajongó bávatagoktól, akik nagy valószínűséggel mindettől tegnap is elaléltak abban a tudatban, hogy ha Gyurcsány lenne, akkor a fiaink már ott tapodnák a sivatag homokját. Vérük patakzana, árváik pediglen itt zokognának fölzabálva a családi pótlékot egy este alatt egészen. De ez csak kifestőkönyv.

A valóság az lesz, hogy amiként a három hónap alatt földbe állt költségvetésre sem azt mondták, ezt elbasztuk, nem kicsit, de nagyon, hanem a másik háborúra mutogattak – ami amúgy különleges katonai művelet -, most ezzel és emiatt kapnak újabb muníciót, hogy széttárják karjaikat, miszerint tehetetlenek. De, ha a baloldal lenne, akkor lásd fentebb a sivatagi képet a patakzó vérrel, kisdedek apjuk utáni sivalkodásával, és mindennel, befejezve a Magyar Péter által kirobbantott világháborúval...

„DÁVID NEM A FIDESZ JELÖLTJE” – VOLT SZDSZ-ES KULTÚRSZAKEMBER A VITÉZY-KAMPÁNYBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2024.04.15.


Főként városi kultúrsétákat szervező vállalkozásáról, a Hosszúlépésről volt ismert az elmúlt bő évtizedben Merker Dávid. Még korábban az SZDSZ ifjúsági szervezetének egyik vezetőjeként. Most Vitézy Dávid kampánycsapatának tagja, aki a főpolgármester-jelölt kulturális programjáért felel. Amint a Válasz Online-nak elmondja: ha nyernek, pancsolhatnánk a Dunában a Parlament előtt, Budapest pedig visszakapná a zászlaját a „szörnyszülött” helyett, amelyet Tarlós István „firkált”. Merker egyike volt azoknak, akik rávették Vitézyt az indulásra. Állítja: a Karmelitának ehhez semmi köze nem volt. Interjú...

BETEGESKEDIK A HÚZÓÁGAZAT: BAJ VAN A MAGYAR MUNKAHELYEKEN

24.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2024.04.15.


Már a munkaerőpiacra is hatással lehet az, hogy a magyar ipari termelés nem teljesít túl jól, több hónapja látványosan zsugorodik. Úgy tűnik, megszűnt az az elmúlt szűk egy évtizedben megszokott állapot, hogy a jármű- és gépiparban lasszóval fogdosták a munkavállalókat, mi több: a beszámolók szerint ma már nehéz elhelyezkedni ezekben az iparágakban.


Nem muzsikált fényesen a magyar ipar 2023-ban, a kibocsátása éves szinten 5,5 százalékkal csökkent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Lényegében két, túlnyomórészt exportra termelő alágazatot láthattunk, amely a tavalyi év nagy részében képes volt növekedni, a legnagyobb súlyú, húzóágazatnak számító járműipar, illetve az akkumulátor-gyártás.

Ám az év utolsó hónapjaiban még ezek is „elfáradtak”.

Tavaly november és az idén január között vaskos mínuszok jelentek meg a feldolgozóipari termelés hellyel-közzel 30 százalékát képviselő járműgyártás termelési adataiban. A sorban a legrosszabb adatot 2023 decembere hozta, amikor az ipari termelés volumene 13,7 százalékkal (munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal) elmaradt az egy évvel korábbi, azonos hónaphoz képest. A járműgyártás alág 9 százalékkal, ezen belül a közútigépjármű-gyártás 11,1 százalékkal esett vissza.

Az összképet nézve a januári adat valamivel kedvezőbb volt, a visszaesés havi bázison 3,6 százalékot tett ki, ám a járműgyártás 4,7 százalékos csökkenésben, a közútigépjármű-gyártás pedig 11,9 százalékos bukórepülésben maradt. A járműipar gyengélkedését a legnagyobb mértékben a kokszgyártás és a kőolaj-feldolgozás tudta kompenzálni.

A múlt héten érkezett meg a legfrissebb, februári ipari termelési adat. Itt enyhe javulást láthatunk: 1,8 százalékos (szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 3,5 százalékos) növekedésről adott számot a KSH. A járműgyártás volumene 1,6, a közúti gépjármű gyártása 2,3 százalékkal bővült.

Drámai jelenség lehet az adatok mögött


Európai szinten is kiemelkedő Magyarország kitettsége az autóiparnak – a magyar gazdaság annyira függ az ágazattól, hogy annak nemzetközi gyengélkedése hamar tükröződik más területeken is, így például a munkanélküliségi és a GDP-adatokban. A hazai járműipar exportorientált, tehát nagyban meghatározza a külpiacok alakulása...

MAGYAR GYÖRGY: A MAGYAR KORMÁNY MENEKÜL AZ ELLENŐRZÉSEK ÉS A KÖTELEZETTSÉGEK ELŐL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.04.15.


Az Orbán-kormánynak az a baja az Európai Ügyészséggel, hogy általuk kontrollt kapna, és azt nagyon nem szeretnék, mert nálunk az ügyészség felett semmilyen ellenőrzés nem létezik. Ezt válaszolta Magyar György arra a kérdésünkre, hogy sértené-e az ország szuverenitását az Európai Ügyészség, vagy valamilyen más baj van vele? Az ügyvéd szerint a szuverenitás kifejezése egy takaró, amivel „elfedik a disznóságokat”. Amikor beléptünk az EU-ba, akkor Magyarország odaadta a szuverenitásának jelentős részét, és ezt azért tette, hogy az európai közös érdek érvényesülhessen bizonyos esetekben a tagállami érdekkel szemben – mondta.


Miért tűnik úgy, hogy a szuverenitás nem érvként, hanem politikai szlogenként jelenik meg az Európai Ügyészségre vonatkozó hazai narratívákban?

„A magyar kormány különféle indokokat keres, hiszen a legfőbb szempontja a hatalom koncentrációja. Olyan kibúvókat keres és talál, amelyek segítségével jól el lehet menekülni az ellenőrzés és a kötelezettségek elől. A Fidesz hatalomra kerülése óta az egész magyar kormányzati berendezkedés arról szól, hogy ki kell irtani a kontroll lehetőségét a bel- és külpolitikából” – állapította meg Magyar György...

A MAGYARSÁG LELKE VIDÉKEN ÉL, AKI NEM DOLGOZIK, NE IS EGYÉK - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2024.04.15.


Jó reggelt! Ímhol a hétvége anyagai, és ha még nem említettem volna: tessék végre feliratkozni!