2018. május 25., péntek

KÖSZÖNJÜK, ÚJPEST!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.05.25.


Hálásan köszönjük az Újpest labdarúgó csapatának, hogy ellenfele jóvoltából, de kiverte a Felcsút csapatát az európai kupaszereplés lehetőségéből és annak dicsőségéből. Köszönjük, hogy nem feküdtek le a Puskás lopott nevét viselő álakadémia csapatának, köszönhetően a belga tulajdonosnak, akitől még nem sikerült lenyúlni a klubot valamelyik NER-lovagnak.

Köszönjük a felhőtlen örömöt, hogy Orbán nem örül. Köszönjük, hogy a nem létező csapata álsikerével nem pózolhat sem Magyarországon, sem Európában. Köszönjük, hogy kikapott a Felcsút az amúgy súlytalan és jelentéktelen Magyar Kupa döntőjében. Semmi nem okoz a valóban rendes magyar embereknek nagyobb örömöt és elégtételt, mint amikor ez a hazug csaló elbukik.

Nem azért, mert a valóban rendes magyar ember rosszindulatú lenne, hanem azért, mert ilyenkor az igazságérzete kielégül. Mert Orbánnak minden úgynevezett “sikere” csalás és hazugság. Közpénzen épített falusi stadionjában, ahol még ingyen sincsen néző, a magyar giccs fakupolás templomában, a Kispestről ellopott Puskás Ferenc nevét alázva köpködi a szotyolát a seggnyalók és az állami pénzekre hajtó, korrupt gazemberek gyűrűjében.

Közpénzből – az adófizetők pénzéből – vásároltatott össze egy csapatot magának, a döntőre egyetlen saját nevelésű játékost sikerült az “akadémia” csapatába tenni. Ez egy nem létező csapat, felturbózótt falusi sportegyesület, melynek természetes helye járási bajnokságban van. Addig létezik, amíg Orbán az ország diktátora, és amíg el tudja lopni a mesterségesen lélegeztetett kétballábas csapatára az állami pénzeket. Utána minden az enyészeté lesz.

Köszönjük, Újpest, hogy nem kell a többi hazugságával együtt nézni ennek a gazembernek a hazugságait a “felcsúti csodáról”, mert pechjére olyan ellenfelet kapott a döntőbe, amely nem valamelyik fideszes talpnyaló kezében van. A teljesítmény, hogy a nem létező szedett-vedett felcsúti csapatot csak 11-esekkel tudták verni, lehangoló. De legalább nem pitizett a VIP-páholyban valamely fideszes stróman, mint Újpest-tulajdonos, egy lezsírozott meccsen.

Magyarországon ennek is örülni kell, és megőrizni emlékünkben a pillanatot, amikor még nem volt minden százszázalékosan Orbán hatalma alatt. Volt még néhány online újság, és néhány civilszervezet, egy-két sportegyesület, amire nem tették rá a mocskos kezüket ezek a köztörvényes bűnözők. Örülünk, hogy nem tud sikert hazudni Orbán, örülünk, hogy nem örül. Örülünk, hogy 2018-ban még nem tudta elcsalni a Magyar Kupa döntőjét. Sem.

Hacsak nem arról volt szó, hogy szoros meccset állítottak be, és a végén kihagyta a Felcsút a sorsdöntő 11-est. Akkor majd megkapja a magáét a felelős, aki miatt elment a meccs. A végeredmény mégiscsak az, hogy Orbán vereséget szenvedett. Hazai környezetben is. Mert az igazi megmérettetések, ahol nem lehet hazudni, a válogatott meccsek. Azok mutatják a valóságot, hogy az einstandolt MLSZ, a megszállt magyar futball, amelyben semmi nem igaz, Orbán kezén olyan mélyre süllyedt, mint minden, amire ráteszi a kezét. Andorra alá.

Azért örülünk, mert ennek a csalónak minden sikere hamis és csalás. Elcsalja a választást, őt nem lehet demokratikusan leváltani. Mégis úgy tesz, mintha egyenlő versenyben nyerne, és nótázva ünnepli a győzelmét az álkeresztény orvvadásszal. Csalás a NER, csalás minden, a rendszere, a demokráciája, a sajtója, az állama, a pénze, a gazdasági “sikerei”, csalás az alaptörvénye, minden “közbeszerzése”, a vagyona, a családja, csalás az egész élete.

Egy beteg ember hazugsága minden, aki a pszichopaták érzékével játszik rá egy nép aljas ösztöneire, tudatlanságára, félelmeire. Becsapja őket, mindenkit kihasznál, mindent elvesz tőlük, mindent a maga uralma, hatalma alá rendel, mindent kontrollál, akadálytalanul teszi zsebre az egész országot. Sikert hazudik, miközben az EU polgárok pénzén él, lefizeti az állami alkalmazottakat, az érdekképviselet nélküli tömegek pedig szegényednek el, halnak meg.

Ez az ember ugyanolyan buta, mint az összes diktátor. Csak értelemben szűkölködő ember lehet nagy elnyomó. Gátlástalansága megbénítja a környezetét, de a vége ugyanaz lesz, a diktátorok sorsát nem kerülheti el. Azt hiszi, hogy kitalált valamit, de az illiberális rendszer nem új találmány, s még az sem, hogy nem totális diktatúrával működtet fasiszta önkényt. A hazugság egyszer lelepleződik, meztelen lesz a király, közutálat tárgya lesz...

ADÓTRÜKKEL LENULLÁZOTT REZSIKASSZA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2018.05.25.


A Fidesz-KDNP a rezsicsökkentések elmaradása nyomán felgyülemlett tartalékkassza jelentős részét egy adózási trükk révén áttöltötte az állami költségvetésbe.

Mára lényegében kifogytak a további rezsicsökkentés – vagy akár a tarifa szinten tartása - alapjául szolgáló állami tartalékok – értesült a Népszava. Ennek elsődleges oka ismereteink szerint, hogy a körülbelül negyvenmilliárdot igénylő áprilisi választási gázárkedvezményt ehhez közelítő mértékű, harmincmilliárdos adóbefizetési kötelezettséggel sújtották. Bár szakértők szerint a Fidesz-KDNP a választások előtt mentesíthette is volna a tételt az adók alól, e lépést nem tették meg. Mivel az elmúlt három év nemzetközi áresései közepette elmaradt a hazai rezsi csökkentése, ebből számítások szerint közel 170 milliárdos többlethaszon gyűlt fel az állami gáznagykereskedőnél; habár az összeg elvben a lakosságot illetné, az mára – a töredéknyi forrást igénylő áprilisi „akciót” leszámítva - menthetetlenül elszivárgott az állam különböző bugyraiba.

Az Orbán-kabinet 2013-14-es rezsicsökkentéseit követően a nemzetközi olaj- és gázárak felükre-harmadukra estek. Ám ezt a kormány nem követte le további ármérsékléssel. Míg az MFGK nevű állami gáznagykereskedő eladási ára így szinten maradt, a piac összezuhanása okán egyre olcsóbban vásárolt, oldalukon tehát óhatatlan többlethaszon gyűlt fel. Az összeg szakértői számítások szerint 2015-ben 85 milliárd forintra rúgott. A további árcsökkentési felvetésekre a kormánypárt érdemi válasz helyett azt ismételgette, hogy a szociálliberális időszakban sokszor nőtt a díj. Ezzel szinte törölték a köztudatból, hogy míg az általuk kárhoztatott 2006-2007-es időszak során a lakossági gáz köbmétere 50-76 forintba került, addig azért - a zömmel államivá vált - ellátók még ma is több mint 100 forintot kérnek, pedig az olajár nagyjából az akkori szinten áll...

HA MENEKÜLSZ, AZ OKOSTELEFON A BARÁTOD ÉS MINDENED

24.HU - POSZT ITT
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2018.05.25.


Az egyik leghíresebb finn fotós, Stefan Bremer három éven át követte testközelből a menekültválságot, képeivel arcot adva a fenyegető tömegjelenségnek. Járta a táborokat, beszélgetett az ott lakókkal, kíváncsi volt a történeteikre, vágyaikra, és hogy mi a legfontosabb emlék, ami a mobiljuk mélyén lapul. Ennek lett az eredménye a Borderline című kiállítás, amely május végéig látható Budapesten.

Ha egy képet tarthatnál meg az telefonodról, melyik lenne az?

Nem könnyű erre válaszolni, hiszen mindenhonnan szelfik, gifek és coubok árasztanak el minket a nap 24 órájában, így a fontosnak tűnő képek is rohamosan inflálódnak. Egész más a helyzet, mikor az embernek széthullik a jól berendezett világa, és a régi életéből nem marad más, mint pár kép a telefonján. Nem véletlen, hogy az iraki és szíriai menedékkérők azonnal értették a kérdést, amit Stefan Bremer szegezett nekik: melyik a legfontosabb fotó a mobiljukon? A híres finn fotós mindig is próbálta azokat láthatóvá tenni, akik a társadalom perifériájára szorultak. Ha épp nem a helsinki pályaudvar környékén gyülekező punkokat és bohémeket fotózta a 70-es, 80-as években, akkor a férfi-női szerepeket boncolgatta megrendítő fekete-fehér aktjain.

A képeimmel mindig is igyekeztem kommentálni a fontos társadalmi folyamatokat. Tágabb perspektívába helyezni és új nézőpontból megmutatni őket” – mondta a 24.hu-nak Bremer, aki szerint egy művésznek nem szabad visszariadnia a politikai kérdésektől sem. Ezért is örül a budapesti kiállításnak, hisz – túl azon, hogy ez az egyik kedvenc európai városa – aggódva figyelte, hogyan erősödtek nálunk az empátiát elutasító, radikális hangok a menekültválság kapcsán.

Az első nagy menekülthullám 2015 szeptemberében érte el Finnországot. Az országos éppúgy sokkolta az esemény, mint kicsit korábban a magyar társadalmat. Pár hét leforgása alatt csaknem 30 ezer menedékkérő érkezett, ami Helsinki városképét is érezhetően megváltoztatta. Bremer már régóta követte a nyomasztó közel-keleti és görögországi híreket, de ezt látva azonnal fogta a fényképezőgépét, hogy felvegye a kapcsolatot a táborokba terelt menekültekkel. Az első benyomásait pár hét múlva már egy kiállításban összegezte, ami a beszédes Exodus címet kapta.

Aztán látta, hogy nem egy gyors lefolyású válságról van szót, és a menekültkérdés hosszú évekre meghatározza majd a közbeszédet. Ekkor megfogadta, hogy három éven át szorosan követi majd a történéseket, jobban a mélyére ásva, mi történik. Ezt a periódust zárta le a Borderline című kiállítás, amely május 31-ig még Budapesten is látható a HybridArt galériában. Ez már nem a puszta dokumentálásról, inkább az összefüggésekről szól. Bremer kényelmetlen kérdéseket szegez a nézőnek a képeivel.

"Emberi lényként kötelesek vagyunk segíteni azoknak, akik háború vagy életveszélyes helyzetek elől menekülnek. Igyekszem elgondolkodtatni mindenkit, hogyha Finnország hasonló helyzetbe kerülne, mennyire értékelnénk, ha más országok segítenének rajtunk. Közben persze világos, hogy ez egy komoly probléma. Ha hirtelen milliók áramlanak be egy kontinensre, az rengeteg nehézséggel és konfliktussal jár. A teljes bezárkózás viszont egész biztos nem a megfelelő válasz"

– vallja a 65 éves Bremer, aki szerint a művészeknek nem szabad félniük a politikai kommentártól...

ELHÁRMASMETRÓSODIK A HÉV IS

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2018.05.25.


Tömegesen jelentkeznek az új típusú hibák a túlüzemeltetett HÉV-eken, ahol a legöregebb szerelvény idén tölti be az 52. évét, ez derült ki a MÁV-HÉV igazgatójának minapi előadásából. A vonalakat és a vonatokat fel kell újítani, ebben mindenki egyetért, de mást akar a MÁV és mást a BKK.

A 42 éves átlagéletkorú HÉV járműállomány túlüzemeltetésének a jelei már mutatkoznak, panaszolta a napokban Bokori Balázs, a BKV-ból kivált HÉV-üzem, a MÁV-HÉV Zrt. stratégiai igazgatója egy vasúti konferencián. A rossz pálya a korszerűtlen járműkkel egyre több kárt okoz, új típusú hibák jelentkeznek tömegesen (a forgóváz-kereten, a kerékpárakon), az elavult járművekhez alig lehet kapni az elavult alkatrészeket.

Zsúfoltság a csepeli HÉV-en

A csepeli HÉV szerelvényeinek harmada használhatatlanná vált, 35%-kal nagyobb a zsúfoltság a ritkább közlekedés miatt. Ez már a sokadik intő jel: sürgősen meg kell kezdeni a HÉV-ek teljes felújítását és fejlesztését, írja Facebook-oldalán a Közlekedő Tömeg Egyesület. Csütörtöktől csúcsidőben jelentősen ritkábban közlekedik az egyébként is zsúfolt csepeli HÉV, mert a járművek sorozatos meghibásodása miatt harmadával kevesebb hadra fogható szerelvény áll rendelkezésre. A vonal járművei közül az idősebbek 52-53 évesek, de a fiatalabb, NDK-ban gyártott kocsik is elérték a 40 éves kort. Ilyen korú vasúti járművek komolyabb korszerűsítés nélkül nem tarthatók örökké üzemben, a szerelvények meghibásodása pedig egy újabb intő jel, hogy a HÉV-ek fejlesztése már nem várhat tovább.

A HÉV-járművek alapvetően 3 csoportba sorolhatók:
- Az MIX/A jelzésű (1963 és 1966 között gyártott),
- az MX (1971-ben gyártott)
- és az MXA jelzésű (1975 és 1983 között gyártott) motorkocsikból (és pótkocsikból) álló szerelvényekre...

FÉL ÉVSZÁZAD UTÁN ELŐBÚJT AZ ALUMÍNIUMBURKOLAT ALÓL A CORVIN ÁRUHÁZ PALOTÁJA

24.HU
Szerző: VINCZE MIKLÓS
2018.05.24.Az 1926-ban megnyitott üzletház elindult végre a megújulás útján, 2019 végére pedig akár teljesen újjászülethet majd.

A Blaha Lujza térrel az elmúlt ötven évben minden megtörtént, ami megtörténhetett: kedves épületekkel teli térből sivár, zajos betontengerré változott. A Népszínház épületét átvett Nemzeti Színház tömbjének 1965-ös felrobbantása volt az első csepp a pohárban, ezt pedig alig két évvel később követte a Corvin Áruház szocialista áruháztömbbé válása.

A Corvin egyáltalán nem érdemelte ezt a sorsot, hiszen az 1924-1926 közt épült, díszes neoreneszánsz főhomlokzatot kapott áruház tökéletesen illett a város két világháború közti képébe, sőt, új szeleket hozott a magyar kereskedelembe.

A Reiss Zoltán tervei szerint épült, a hamburgi M. J. Emden und Söhne cég által építtetett tömb ugyanis belső terében csodás üvegtetős csarnokot rejtett, homlokzatán pedig Pongrácz Szigfrid (1872-1929) és Beck Ö. Fülöp (1873-1945) plasztikáival, illetve szobraival találkozhattak a vásárlók, akik egy csapásra a felső tízezer elegáns palotáiban érezhették magukat...


MÉG MINDIG BÍZIK AZ ISTENI CSODÁBAN IVÁNYI GÁBOR, ÁM EGYHÁZA NYAKÁN SZORUL A HUROK - A CSŐD SZÉLÉRE KERÜLTEK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B. M.
2018.05.24.


...Iványi elmondása szerint éves költségvetésük 4 milliárd forint körül mozog, az állam tartozása legalább 3 milliárd forintra tehető. A kormány még azt a összeget sem akarja átutalni, amit saját maga is elismert jogos követelésnek.

Korábban az Alkotmánybíróság és egyéb jogi fórumok döntései értelmében az Országgyűlésnek és a kormánynak helyre kell állítania a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszát, melyet azok a jogerős határozatok ellenére közel négy éve halogatnak. Ugyanezt az elvárást tartalmazza a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságának több döntése is. De ez a mai napig nem történt meg.
Pedig Iványi egyházi nemcsak a törvényi feltételeknek megfelelő vallási szervezet, hanem gyülekezeti kötelezettségein túl a MET tevékenységéhez tartozik, hogy az egyházzal együttműködő Oltalom Karitatív Egyesület kiterjedt hajléktalan- és szociális ellátást, család-, egészségügyi, és idősgondozást végez; mintegy 600 férőhelyen hajléktalan látnak el, 5 idősotthont tartanak fenn, évente több ezer krízishelyzetben lévő családot gondoznak; köznevelési intézményeikben pedig mintegy 3000 gyerek részére biztosítják bölcsődétől a középfokú végzettség megszerzéséig az oktatási rendszer teljes spektrumát. A Wesley János Lelkészképző Főiskola is változatlanul működik, noha 2010 óta az államilag támogatott férőhelyek megvonása miatt egyre nehezebben.

A Fidesz-KDNP, pontosabban Orbán Viktor annak ellenére sem hajlandó visszaadni a MET egyházi státuszát és támogatásait, hogy decemberben az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztott, amiért három és fél éve nem dönt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) jogállásáról.

Iványi Gábor korábban a 168 Órának adott interjúban 
beszélt arról, nem adják fel, talpra fognak állni, s sem hallgatással, sem semmilyen más módon nem fognak elvtelen alkut kötni ezzel a hatalommal:

Nem szabad mindent eltűrni azért, hogy kitalált programjainkat végrehajthassuk. Nem. El kell mondani, hogy ami itt történik, az bűn, az szégyellni való dolog! És ha ezért bosszút állnak, akkor meg kell találni egy másik oldalról az utat. Mert nem fogunk tétlenek maradni. Nem kell félni, mert a Jóisten emeletekkel magasabban lakozik, és nevet ezeken, akik lába zsámolya alatt istenkednek. Nem kell félni tőlük, mert megölhetnek, de nem árthatnak nekünk. Rengeteg eszközük van, hogy tönkretegyék és eltapossák azt, aki ellenük szegül, de nincs minden eszköz a kezükben."Pedig a pénznek lenne helye: az egyház tucatnyi szociális létesítményt és iskolát működtet, hajléktalanok, rászorulók ellátásáról, hátrányos helyzetű gyerekek iskoláztatásáról gondoskodik. A kormány az ő sorsukkal packázik, amikor folyamatos bizonytalanságban tartja az intézményeket. Hónapról hónapra gondot okoz, hogy miből fizetik ki a munkatársakat. „Imádkozunk, bízunk az isteni csodában” – mondta a lapnak Iványi Gábor.

CEGLÉDI ZOLTÁN: HULLASZAG

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2018.05.24.


Mindenki elcsöndesült. A kormánypárt megkapta, amit akart. Kétharmad, totális győzelem. A migránsveszélyt üvöltő plakáterdő a választás után azonnal el is tűnt. Írjuk már le, hogy amit kormányzati tájékoztatásnak hazudtak, az valójában közpénzes tízmilliárdokból folytatott pártpolitikai kampány volt. Máskülönben most is ugyanúgy kéne harsogni, nem?

Az ellenzék szintúgy visszahúzta a csápjait. Az elbukó kevesek a kudarc okán, a tutiba beülő vagy abban benne maradó szereplők meg azért, mert megvan a konc, dolgozni már nem kell érte, elvenni sem lehet. Fura is megélni a parlamenti kapukon kívül rekedt mozgalmároknak, hogy akik tegnap még nekik udvaroltak, ugrottak minden csettintésre, hogy hát persze, felszaladunk a színpadodra, aláírjuk a petíciódat, benyújtjuk a törvényjavaslatodat, elmegyünk a haknikörutadra, nos, ezek a szereplők ma köszönik, de épp nem szorulnak rá ilyes akciókra. Négy év kényelem milliós fizetéssel, százmilliós frakció- és pártalapítványi támogatással, új csúcsmobillal, állami infrastruktúrával. Nix ugribugri.

Hullaszag van. Fura módon nincs kitörő öröme a kormánypárti oldalnak sem. Nyertek, kétharmaddal, ahogy 2010-ben és 2014-ben is, de az önmagáért való hatalom, a vízió nélküli önzés ritkán örvendeztet meg valódi sikerélménnyel, a megélt progresszió ajándékával. Oké, Cecília asszony bulvárvisszatérését leszámítva. A fideszes hatalomgyakorlás ma önmagáért meg a megfelelően közeli szereplők gazdagodásáért zajlik. A 2030-ig kifeszített miniszterelnöki terv sem szól nagyobb dolgokról, mint az Orbán-rendszer távlati fenntartásának igényéről. Ezt pedig egyre kevésbé támasztják tartalmi pillérekre, inkább a bevált, formai sémákat veszik elő újra és újra. Nemzeti konzultálnak, a nem fehér bőrű, nem keresztény vallású, nem heteroszexuális emberek gyűlöletére hívnak fel, az orosz diktátor módszereit és infrastruktúráját használják a demokrácia folyamatos rontására, illetve az úgynevezett ellenzék releváns pozíciójú szereplőinek lefizetésére...

A REZSICSÖKKENTÉSSEL ÁTVERTÉK A LAKOSSÁGOT

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: narancs.hu
2018.05.25.


Aprópénzt osztottak, több járt volna.

A Fidesz-KDNP a rezsicsökkentések elmaradása nyomán felgyülemlett tartalékkassza jelentős részét egy adózási trükk révén áttöltötte az állami költségvetésbe – írja a Népszava. A lap szerint a 2013-14-es rezsicsökkentések után a nemzetközi olaj- és gázárak felükre-harmadukra estek, de ezt a kormány nem követte le további ármérsékléssel. Az MFGK nevű állami gáznagykereskedőnél a földgáz eladási ára szinten maradt, de egyre olcsóbban vásárolt, minek következtében hatalmas többlethasznot halmozott fel, szakértői számítások szerint 2015-ben 85 milliárd forintot. Csakhogy a további árcsökkentési felvetésekre a kormánypárt érdemi válasz helyett azt ismételgette, hogy a szociálliberális időszakban sokszor nőtt a díj. A Népszava szerint ezzel “szinte törölték a köztudatból, hogy míg az általuk kárhoztatott 2006-2007-es időszak során a lakossági gáz köbmétere 50-76 forintba került, addig azért – a zömmel államivá vált – ellátók 

még ma is több mint 100 forintot kérnek, pedig az olajár nagyjából az akkori szinten áll”.

A kormánypárt 2016-tól az egyre gyűlő többlethaszon elkülönítésére kötelezte az MFGK-t, ez a lap értesülése szerint idén már legalább 82 milliárd forint, e tartalék növekedése viszont azt is mutatja, hogy lakossági rezsi magasabb volt az indokoltnál...

LETAROLTÁK A RUZSAI PAPRIKAFÖLDET A KÖZMUNKÁSOK

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2018.05.24.


Több helyről hallani, hogy egyre nehezebb idénymunkást találni a mezőgazdaságban; nincs aki leszedje az epret, leszüretelje a szőlőt, megmetsze a gyümölcsfákat. Hiába fizet jobban a napszám, a közmunkások nem kapkodnak a lehetőségekért. A román napszámosok sem jönnek már Magyarországra, inkább Németországot választják, ahol háromszor-négyszer annyit keresnek, mint a magyar földeken. Beszéltünk olyan gazdával, aki a munkaerőhiány miatt kénytelen volt csökkenteni a megművelt földek nagyságát. 

Mire észbe kaptam, már a sokat látott Citroën teherautó anyósülésében ültem, hogy a tanyára menet Vass Tibor ruzsai gazda röviden elmagyarázza, miért tűntek el az idénymunkások a magyar földekről. Sietett, mert a földeken már beindult a munka, ilyenkor reggeltől estig nincs megállás.

Legutóbb Tolna megyéből érkeztek hírek arról, hogy a gazdák nehezen találnak napszámosokat; nincs aki kaszáljon, megmetsze a gyümölcsfákat, leszüretelje a szőlőt. És ha találnak is, túl sokat kérnek a munkások, vagy válogatnak, hogy milyen feladatokat hajlandóak elvégezni, panaszkodott egy bonyhádi gazdálkodó a teol.hu riporterének. Az eperföldekről is azt hallani, hogy egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány, veszélybe került a gyümölcs betakarítása.

Nem bírják a versenyt a magyar gazdák

A majd 120 kilométeres távolság ellenére a Homokhátság gazdái is ugyanezzel a problémával küzdenek. A Csongrád és Bács-Kiskun megye találkozásánál található Ruzsán, illetve a környező településeken rengetegen foglalkoznak mezőgazdasággal: az oda vezető utat végig mindkét oldalról szántóföldek, fóliasátrak, gyümölcsösök szegélyezik. A zöldségtermesztés a meghatározó; burgonyára, spárgára, paprika- és káposztafélékre kell gondolni, ezenkívül sokan foglalkoznak még eperrel...

A MAGYARORSZÁGON LEDOLGOZOTT MUNKAÓRÁK FELÉT ROBOTOK IS EL TUDNÁK VÉGEZNI


QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.05.25.


A magyarok a kutatások szerint az átlagosnál is jobban rühellik a robotokat, pedig az automatizálás elkerülhetetlen, és jól is ki lehet jönni belőle, állítják az amerikai McKinsey elemzői. A cég német robotszakértője, Solveigh Hieronimus Budapesten beszélt a Qubitnek a gépek előnyeiről.

Robotok is simán el tudnák végezni a Magyarországon ledolgozott munkaórák közel felét. A gépek által is elvégezhető összes munka nagyjából 2,2 millió ember összes munkaórájának felel meg – derül ki a McKinsey Global Institute (MGI) május 24-én este ismertetett friss, a magyar munkaerőpiac sajátosságaihoz igazított lokális elemzéséből. A McKinsey & Company nemzetközi tanácsadó cég elemzői egy percig sem aggodalmaskodnak, és szerintük a magyaroknak sincs félnivalójuk az automatizálástól. A gépek ugyanis nem szükségképpen teszik emberek tömegeit munkanélkülivé – feltéve, hogy a ma még a robotok munkáját bitorolók sikeresen képezik át magukat kevésbé vagy egyáltalán nem automatizálható, emberszabású munkákra.

„Teherautósofőrből persze nemigen lesz holnapra adattudós, de a munkaerő tömeges átképzése nem is akkora ördöngösség, mint amilyennek látszik” – mondta a Qubit kérdésére a munkafolyamatok automatizálásának szakértője, Solveigh Hieronimus, a McKinsey németországi vezető partnere...

AZ ÁLLAM RÁNGATJA A LAKÁSPIACOT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.05.25.


A lakásfejlesztésekre piaci szereplők szerint jelenleg az építőipari kapacitásoknak csak 15–20 százaléka jut. A kapacitások legnagyobb részét állami beruházások kötik le. Sok lakás átadása csúszik, de az még nagyobb gond, hogy a szakma szerint a lakásépítők fele csak a gyors profitszerzés reményében, kellő hozzáértés nélkül lépett a piacra.

Már az év elején akadt olyan pénzintézet, amely jelezte: saját adatbázisa szerint a folyamatban levő lakásberuházások 80 százalékában kellett kapacitáshiány miatt az utóbbi fél évben legalább negyed évvel kitolni az átadás dátumát. Már akkoriban egyre többet lehetett hallani a nem megfelelő minőségű kivitelezésről, a vevők számára ellenőrizhetetlenül emelkedő költségekről. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kora tavasszal több, az ingatlanhitelek kockázatainak kezeléséről szóló ajánlást is kiadott, ami tulajdonképpen szaporította az aggasztó jeleket.

Az MNB pedig tudja, miről beszél, a hazai lakáspiaci folyamatok részletesebb megértése érdekében ugyanis a piac főbb szereplőivel mélyinterjúkat készítettek. A megkérdezett vállalatok felsővezetőinek és szakértőinek véleményéből több, az új lakás vételét fontolgatók számára is nagyon tanulságos elem akad. Ilyen például, hogy a piacot eláraszthatták a szerencselovagok.

Mint a jegybank lakáspiaci jelentéséből kiderül (ezt teljes egészében itt olvashatja), hogy az építési boom hatására nagy számban jelentek meg kisebb, úgynevezett nem szakmai fejlesztők, akik más tevékenységi területekről áttérve a gyors profitszerzés reményében léptek piacra. Jelenleg ők adják a fejlesztések 50 százalékát, és a megkérdezettek elmondása szerint e cégek fejlesztései minőségi és teljesítési kockázatokat hordoznak magukban. Szerintünk ebből az következik, hogy könnyen pórul járhatnak azok, akik tőlük vásárolnak...

LÁTTAM, HOGY A KOLLÉGÁM KITÉPI A BETEG NYAKÁBÓL A NYAKLÁNCOT 1. RÉSZ (INDAVIDEÓ)

INDEX
Szerző: HORVÁTH BALÁZS, SZILLI TAMÁS
2018.05.24.


Betegek bántalmazása, lopás, rablás, tekintélyuralom, orvosi műhibák. Ezeket tapasztalta Zoltán, aki négy évig dolgozott a magyar egészségügyben. Egy kórházi dolgozó vallomásai, 1. rész.

ITT NÉZHETŐ MEG

MARAD AZ ORSZÁGOS VÁLSÁGHELYZET, PEDIG NYOMA SINCS A TÖMEGES BEVÁNDORLÁSNAK

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.05.25.


Szeptemberben vizsgálná felül a kormány azt a speciális intézkedést, amit a menekültválság csúcsán találtak ki, de aminek a határkerítés óta nincs sok értelme a riogatáson túl. Ha nem lenne egy gumiszabály, már rég vissza is kellett volna vonni.

Legutóbb fél évre hosszabbította meg a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, ezért csak „szeptemberben kell majd felülvizsgálni” az intézkedést – mondta első Kormányinfóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Vagyis a jelek szerint őszig biztosan fenn kívánják tartani azt a speciális jogi helyzetet, amelyet már több mint két éve az ország teljes területére kiterjesztettek, és folyamatosan meghosszabbítgatnak.

Pedig a a 2015-ös menekültválság csúcsán kitalált jogi intézményre annak eredeti célja szerint már semmi szükség.

Politikai és kommunikációs szempontból azonban továbbra is szüksége lehet a kormánynak a migrációs veszéllyel kapcsolatos negatív érzések és közhangulat fenntartására – ezt legutóbb, a parlamenti választás hajrájában a menekültek kígyózó sorának STOP-táblát mutató plakátkampányukkal igyekeztek erősíteni...

KÁSLER MIKLÓST CSALÁDTAGOK CÉGEI VESZIK KÖRÜL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.05.25.


A nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea lakásán fellelt cégbirodalom után egy újabbra, bár kétségkívül kisebbre bukkantunk az új erőforrás miniszter környezetében.

Kásler Miklós Várfok utcai lakcímére 2001-ben jegyezték be a járóbeteg-ellátással foglalkozó Ars Aesthetica kft, amely azóta is ott működik, ügyvezetője a miniszter, és tulajdonos benne rajta kívül a fia, Kásler András Miklós is.

A vállalkozásnak nincsen honlapja, ezért a Google - tévesen - elsőre a hasonló nevű Aesthetica szépészeti magánklinikára irányítja a keresőt, csak telefonos érdeklődésünkből derül ki, hogy a kinevezéséig az Országos Onkológiai Intézetet vezető, plasztikai sebész végzettséggel is rendelkező miniszternek nincs köze a nagy, vidéki rendelőkkel is bíró szépészeti központhoz.

Igaz, a profil hasonló: Kásler Miklós vállalkozásának is plasztikai sebészet a profilja. Pontosabban csak volt, amikor ugyanis telefon vagy egyéb elérhetőség híján a szomszéd lakásba bejegyzett, ugyancsak szépészeti beavatkozásokkal foglalkozó „klinika” számán érdeklődtünk a miniszter rendelőjéről, sajnálattal közölték, hogy az - Kásler Miklós elfoglaltsága miatt - már nem vállal pácienseket. (2017-es beszámolóját még nem adta le a kft, de 2016 még szerény, 2,1 millió forintos árbevételt és 1,2 millió forint adózott nyereséget produkált.)

A szomszédban felhívott, zsírleszívással, anyajegy- és tetoválás-eltávolítással, valamint hasonló szépészeti kezeléssel foglalkozó rendelő, illetve a címre bejelentett vállalkozás, az Ultra-Lézer Kft dr. Lányi Cecíliáé. A bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos Kásler Miklós volt felesége, közös fiuk, András a miniszter üzlettársa az Ars Aesthetica Kft-ben.

Lányi Cecília rendelőjének egyik kelendő szolgáltatását, a végleges szőrtelenítést egy a honlapján található videón egy olyan fiatal nő reklámozza, aki megszólalásig hasonlít a miniszter menyére, a Corvinus Egyetem marketing tanszékén tanító Kásler Tina Tímeára.

Az 1988-as születésű nő nem mellesleg társtulajdonosa annak a luxusautók bérbeadásával foglalkozó Excellent VIP Rent kft-nek, amelynek székhelyét a miniszter lakásának/rendelőjének másik szomszédjába jegyezték be. A 2009-ben alapított vállalkozás másik tulajdonosa Kásler András, de a cégben néhány hónapig az édesanyja, Lányi Cecília is tulajdonos volt, az anyósa dr. Őszi-Tóth Teréz pedig még most az.

IDEGESÍTŐ DOLGOK AUSZTRIÁBÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zozie
2018.05.25.


Múlt héten jelent meg Zozie írása, melyben felsorolta, melyek azok a dolgok, amik miatt jó Grazban élni. (Természetesen a Tíz dolog-sorozat keretében.) Most jöjjön az „ellenposzt”, melyben az idegesítő dolgokat írta meg ugyanő, hiszen így lesz kerek a történet. Két dologra azért felhívnám előtte a figyelmet: aki nem tette, vagy már nem emlékszik, olvassa el az előző posztot is, illetve a szerző sajátos stílusban ír, ami vagy bejön valakinek, vagy nem – akinek nem, az koncentráljon inkább a tartalomra.

„Na most következnek azok a dolgok, melyek véleményem szerint lehetnének itt jobbak is. :)

#1 Az emberek

Ez megdöbbentő. Az osztrákokról ugye mindenkinek Rézi néni ugrik be a dirndl-ben meg Martin Gruber, a Bergdoktor. Aranyosak, kedvesek, mosolyognak. De. És itt jön a de: lusták, de kibaszottul.

Nem írom, hogy tisztelet a kivételnek, mert ez egy elcsépelt forma és itt most általánosságokról beszélünk. Szóval az osztrákok lusták, a munkához úgy állnak hozzá, hogy lehetőleg a magyarok is odaférjenek, csak nekik ne kelljen annyit.

Emellett a felelősségvállalással is vannak bajaik. Egy kezemen meg tudom számolni azon osztrák kollégák számát, akik valaha valamire is azt mondták, hogy ők okozták, ők a felelősek. Általában senki sem zuständig, senki sem ér rá és egyébként sem tudja...

Emellett egyfolytában szabadságon vannak. Egyvalamihez értenek, a buschenschankban ülni és inni meg zabálni. Emellett gerinctelenek is. Semmit nem mondanak a szemedbe, inkább a hátad mögött, sutyiban elintézik...

#2 Az itteni ügyintézés

Na, ez itt mindenki rémálma. A bürokrácia kb. mint a magyar, csak még rosszabb talán. Senki sem zuständig, senki sem tudja, hogy mit kell csinálni, de ez a formular még kell mindenképpen. Mindezt képesek egyórás várakoztatás után közölni veled...

Ja, és a hivatalok is szigorúan neked munkaidőben vannak nyitva 8-tól fél 4-ig, hétfőtől csütörtökig... Már ha a kolléga nincs szabadságon épp.

#3 A mentalitás

Az egész országra jellemző ez a „passt schon, geht schon” mentalitás. Vagyis, leszarjuk, mert nekünk ez nem gond. Emellett mindent így csinálnak meg, szóval ha azt akarod, hogy valami rendesen meglegyen, ne osztrákra bízd. Ez kombinálódik egyfajta butasággal is, ami a leszaromsággal elég veszélyes tud lenni...

SZAROS UGRÓDESZKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.05.24.


Ezen már csak röhögni lehet, de komolyan.

A miniszterelnök közlése szerint az Országgyűlés július 20-ig elfogadja az összes jogszabályt, amit megígértek, így az alaptörvény-módosítást és a “Stop Soros” törvényjavaslatot. Orbán Viktor azt is mondta, jövőre is garantálják a nyugdíjemelést és nyugdíjprémiumot. (MTI)

Ezt egy idősek klubjában adta elő a kétszeres nagypapa. Tudom, hogy a kéményen csimpaszkodó kisembernek a szemöldöke sem rezdül, nem is érti, mi a franc baj van ezzel. Segítek, bár gyanítom, hogy aki nem érti, azon már nem lehet segíteni. De legalább megpróbálom. Majd igyekszem nem káromkodni. Vagy sikerül, vagy nem.

Beszélgessünk a demokráciáról. Vagy legalább a normalitásról. Van nekünk egy Parlamentünk (az épület, azt szoktuk nagy kezdőbetűvel írni), ahová becuccolt a választáson részt vevők kevesebb, mint felének felhatalmazásával Orbán és bandája, mégpedig kétharmaddal. Nem fogom megint elmondani, hogy miért nem kétharmad a kétharmad. Aki akarja, érti, aki nem érti, az hülye, aki érti, de leszarja, annak meg megéri hülyének lenni. Egzisztenciálisan. Anyagilag. Az erkölcs meg úgy van leszarva, ahogy van, az keveseket érdekel.

Szóval ezek beköltöztek a tornyos házba, a maradék helyekre pedig az ellenzéki pártoknak nevezett formációk kiemelt elvtársai ültek be, így mindenkinek biztosított a megélhetése legalább négy évre, az ország sorsa meg a francot érdekli amikor milliókról van szó. Mármint forintban. Vagy euróban. De nem emberben számolva, az biztos.

Elméletileg azok ott a Parlamentben parlamenteset játszanak. Ez azt jelenti, hogy a képviselők (így hívjuk azokat a bárgyú barmokat, akikről szó van és akiknek a választók akaratát és az ország érdekét kellene szolgálniuk) megtárgyalják az eléjük terjesztett javaslatokat, aztán pedig lelkiismeretük szerint szavaznak. Ha nem is így van, legalább a rohadt látszatát meg szokták tartani annak, hogy nem egy túlterhelt pasas utasítgatja őket kedve szerint, hanem van szabad akaratuk, esetleg lelkiismeretük. Ha másért nem, legalább azért, hogy azok az emberek, akiknek a pénzéből ott meresztgetik a seggüket, valami illúzióba kapaszkodhassanak. Annak az illúziójába, hogy valamit számít az ő akaratuk is.

Hát lófaszt – hoppácska -, drága honfitársaim! Senkinek az akarata nem számít. A véleménye sem. Egyedül a felcsúti sikertelen focista akarata számít. Konkrétan ő dönt mindenben és már annyira szétcsúszott, hogy ezt nem is próbálja titkolni. Önként és dalolva vette magára a piti kis diktátor szerepét. Elfér a többi mellett, szó se róla. A demokrata, liberális, felszabadító, bátor hazafi, akiből mostanra illiberális, konzervatív keresztény izé lett. Holott nem lett ő más, mint amilyen mindig is volt. Pontosan olyan parazita, mint harminc éve volt, csak most úgy gondolja, az a kifizetődő neki, ha konzervatív és keresztény. Mert ezt az egy utat látja arra, hogy nagyobb hatalomra tegyen szert uniós szinten.

Kedveseim, a kéményen csüngő magyar kisember boldogulása most sem szempont, ahogy soha a büdös életben nem volt az. Egy percig sem. Mondom a valódi szempontokat: kurvasok pénzt összeharácsolni (pártházból a bányába), felépíteni egy működő propagandagépezetet, az ország erőforrásait néhány megbízható elvtárs kezére játszani (szeva, legokosabb Lajos! Jól megértitek egymást a mégokosabb Lőrinccel?), minden olyan demokratikus intézményt leépíteni, amelyik akár csak minimális szinten is képes lenne gátolni az egypártrendszer kiépítését, mindent és mindenkit lejáratni, vagy elüldözni, ami és aki ki meri mondani az igazságot, a társadalom erre fogékony részét a sárga földig lebutítani és fanatizálni, a többieket megfélemlíteni, a maradékot elüldözni. Pont.

Most itt tartunk. És mivel Orbánnak Magyarország mindig is csak egy szaros ugródeszka volt, most rugózik, hogy bele tudja vetni magát a világpolitikába. Ha ez menne a demokratikus oldalon, nála nagyobb demokrata nem lenne. De mivel nem megy, csak a szélsőjobbos nácik vevők rá, hát megy arra. Maga előtt tolva a legsötétebb, bigott vallási hevületet. Üzletileg.

És most beballagott őkelme egy idősklubba és vagy azért, mert már maga sem képes különbséget tenni önmaga és a parlament között, vagy azért, mert nagyon is tudja, mit csinál és így óhajtott üzenni a híveinek és az ellenzéknek (nem azoknak, akik parlamenteset játszanak vele), hogy ő a kakas a szemétdombon. Nem azt mondta, hogy a parlament megtárgyalja és esetleg elfogadja. Nem. Azt mondta, hogy a parlament elfogadja. Slussz.

Nem más történt, mint az idős emberek rajongó tekintetétől kísérve nyíltan meghirdette ez a drága pacák a diktatúrát. Ennyire rohadtul egyszerű ez, kedves honfitársaim.

CÉGTEMETŐS VÁLLALKOZÓKNÁL LANDOLT A KISTELEKI SZELLEMHOTEL 822 MILLIÓS UNIÓS TÁMOGATÁSA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.05.25.


Holisztikus, vagyis alternatív gyógyításra adott 822 millió forint uniós támogatást az állam 2012-ben az akkor még szegedi Royal Casa Kft.-nek. A szechenyi2020.hu pályázati adatbázis szerint azért, hogy létrehozzák a Hungaromed Hotel**** és Komplementer Gyógyászati Központot Kisteleken, Szegedtől 35 km-re, természetközeli körülmények között. Ez az a szálloda, amiről megírtuk, hogy be sem fejezték, de felvették rá a teljes uniós támogatást, most pedig az állam árverésen próbálja – féláron – eladni a szellemhotelt. Egyelőre sikertelenül.

Azonos cím, ugyanazok a szereplők. És sok száz millió forint adósság, csődbűntett, ez áll a kisteleki szellemhotel felépítésére uniós támogatást elnyert cégcsoport szereplői mögött. A 822 milliós támogatást egy olyan cég nyerte el 2012-ben, amely a 2010-es megalakulása utáni két évben 3 millió forint veszteséget tudott felmutatni. Előzmények:

500 millió forintért hirdették a 822 milliós uniós támogatásból épült kisteleki wellness szállodát

A történetben egy érdekes céghálózat és annak tulajdonosai sejlenek fel. A Royal Casa Kft.-t 2010-ben alapította az akkor mindössze 26 éves Vadaszán Terézia. A céget Szegeden, a Kertész utca 77-be jegyezték be. A nő 2014-ig vezette. A vállalkozás 2011-ben 3,4 millió forint bevételt ért el, 2012-ben már negatív eredménnyel számolt, 6,5 milliós mínuszban zárta az évet. Ekkor nyerte meg a 822 milliós uniós támogatást.

Vadaszán neve több cégben is feltűnik. Szintén 2010-ben került a T.R.Z. Invest Kft-be, amit az azóta felszámolás alatt álló PROTAX ’98. Kft.-től vett át. A PROTAX ‘98. Kft.-nek offshore tulajdonosa volt, a MANELLY HOLDINGS S.A., egészen 2011. december 27-ig. A cég kézbesítési megbízottja a makói Szaveljev Ferenc. Vagyis Vadaszán és Szaveljev több mint egy éven keresztül közös cégben tevékenykedtek. De nem ez az egyetlen kapocs közöttük.

A Royal Casa székhelye 2010. április 29. – 2014. január 7. között a szegedi Kertész utca 77. volt. A céginformációs adatbázis szerint ez volt Vadaszán lakcíme is. A telek 2005-2007 között Gyenge Tamásé volt, aki később kulcsszereplő lesz a százmilliós adósságot hátrahagyó cégek sztorijában, 2007-2011 között pedig a PROTAX ’98. Kft-é – vagyis Szaveljev érdekeltségéé volt...

SZILY KATALIN ÚJRA HŰSÉGESKÜT TETT ORBÁNNAK

SZTÁRKLIKK
Szerző: hvg.hu
2018.05.24.


A Szili Katalin szerint van hiteles baloldali politikus Magyarországon: a jelenlegi miniszterelnök.

Az igazi törést a 2004-es népszavazási kampány okozta, "amelyben az MSZP szembefordult a határon túli magyarokkal", az utolsó cseppet pedig az olyan 2008-as "neoliberális" intézkedések, mint a vizitdíj vagy a kórházi napidíj bevezetése - ezzel indokolta Szili Katalin volt szocialista politikus, miért távolodott el az elmúlt években az MSZP-től.

A Figyelő című kormánypárti hetilapnak nyilatkozva Szili Katalin azt állítja: a párt feladta baloldali elveit, és "teljes mértékben a neoliberálisok foglyává vált." Az interjút a hvg.hu szemlézte.

Mint elmondja, a "nép-plebejus" Horn Gyula még képes volt egyensúlyt tartani az egyes platformok között, bár az általa képviselt népi-nemzeti irányzat mindig kisebbségben volt a párton belül. "Az ősbűnt akkor követtük el annak idején, hogy amikor az MSZP megalakult, akkor nem egy olyan politikai erő jött létre, amit mondjuk Gazsó Ferenc vagy Pozsgay Imre képviselt, akik egy igazi baloldali politikát akartak megvalósítani."

Bár Szili úgy látja, ma már "magunk mögött kell hagyni" a 20. századi baloldaliságot és a szocialista, liberális, konzervatív eszméket, azért van hiteles baloldali politikus Magyarországon: a jelenlegi miniszterelnök...

PÁRTTÖRTÉNET

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: LIPOVECZ IVÁN
2018.05.25.


...Rossz hírem van Orbán Viktor számára: a kereszténydemokrata pártok önmeghatározásukban egyszerre használják a konzervatív és a liberális jelzőt. És fontos számukra, hogy a különféle nézetek, illetve rétegérdekek formálisan is megjelenjenek a párton belül. A Democrazia Cristiana, amíg létezett, belső frakcióiról volt híres Olaszországban. A CDU-ban van egy úgynevezett Wirtschaftsflügel, ezen belül is külön képviselete van a Mittelstandnak, a kis- és középvállalkozóknak, és van munkásképviselet is. Ennek volt a szószólója majd 30 éven át Norbert Blüm, aki a legkedvesebb figura volt a pártelnökségben, s egy időben miniszteri posztot is betöltött. Ez a felépítés eleve kizárja, hogy egy kereszténydemokrata politikai alakulat „vezérpárt” legyen. (Annak idején nálunk a Magyar Demokrata Fórum is „gyűjtőpártként” határozta meg magát. És Antall József is gyakran beszélt a nemzeti, a konzervatív és a liberális értékek együttes képviseletéről.)

A diktatórikus rezsimeket felváltó többpárti államszervezetben fontos szerep jutott a kereszténydemokráciának. Amely az 1945 utáni első negyedszázadban egyértelműen a nemzeti parlamentek és kormányok meghatározó összetevője volt. A múlt század utolsó harmadában azonban bekövetkezett a törés: a rivális politikai formációk – elsősorban is a szocialista-szociáldemokrata pártok – felzárkóztak, majd hosszabb-rövidebb időre át is vették kormányzati szerepét. Az Osztrák Néppárt például 30 éven át kényszerült előbb az ellenzéki létre, majd a kisebbik koalíciós partner szerepére. Itáliában a 40 év alatt 40 „strandkormányt” (azért nevezték így, mert legtöbbjük csak egy strandszezont ért meg) produkáló DC a 90-es évek elejére szertefoszlott. (Nyugat-)Németországban a Brandt- meg a Schmidt-kabinet ugyan összesen „csak” 13 évig tudta megtörni a CDU kormányzását, de mire Helmut Kohl hatalomra került, addigra az addigi hárompárti Bundestagba már betelepültek a Zöldek is, végleg a múltnak adva át a 35 évig volt parlamenti struktúrát.

Helmut Kohl sikeres politikus volt. Amikor először lépett fel kancellárjelöltként 1976-ban, a szavazatok 38 százalékával a CDU történetének második legjobb eredményét produkálta, és 7 évvel később, amikor meg is nyerte a választást, ezt egytized ponttal még meg is haladta. Utána azonban fokozatosan csökkent támogatottsága, és 1988-ban, amikor a hivatalához makacsul ragaszkodó Kohl megbukott, már csak 28,4 százalékot kapott. A 16 évig – az eddigi leghosszabb ideig – regnált kancellár legnagyobb teljesítménye kétségtelenül a német egység megteremtése volt. De azt maga sem vonta kétségbe, hogy a „dolog” Bush és Gorbacsov közreműködése nélkül aligha ment volna. Ugyanakkor a CDU – mondjuk így – józan korifeusai kezdettől fogva tisztában voltak azzal, hogy Németország valamikori újraegyesítése kizárólag az európai integráción keresztül lesz elérhető. Ezért fogadta el Konrad Adenauer a francia Robert Schumann tervét a későbbi szoros gazdasági együttműködést megalapozó Montánunióra, ezért kötött barátsági szerződést 1963-ban de Gaulle-lal, ami megnyitotta az utat a Közös Piac létrehozása előtt. Az úgynevezett keleti politikára azonban a CDU képtelen volt elszánni magát. A másik irányban történő megbékéléshez új szereplőkre, az SPD-re volt szükség. De Helmut Kohl érdeme, hogy azt, amit Brandt és Schmidt a 70-es években elkezdett, ő a következő évtizedben folytatni tudta.

A „régi vágású” kereszténydemokrácia ma már tulajdonképpen sehol sem létezik. Olaszországban a korábbi politikai küzdelmeket felváltotta két nagy tömörülés: Berlusconi Forza Italiaja és a Romano Prodi-féle Olajfa csatározása (és azóta tovább színesedett a történet az Öt Csillag Mozgalom, illetve a Lega választási sikereivel). Franciaországban előbb Nicolas Sarkozy, majd 10 évvel később Emmanuel Macron alapított vadonatúj pártot a 2007‑es, illetve a 2017-es elnökválasztás megnyerésére. Ausztriában Sebastian Kurz átkeresztelte az általa vezetett pártot „Új Néppártra”, a párt szinét pedig feketéről kékre változtatta (ami az azelőtt valódi liberális pártként indult, de ma már szélsőjobboldalivá lett Szabadságpárt jelképe volt). Németországban jelenleg az történik, hogy jóllehet Angela Merkel a legjobb úton halad, hogy a kancellárság hosszát tekintve előbb Adenauert, majd Kohlt is utolérje, a CDU folyamatosan veszít választói tetszéséből. Íly módon „belesimul” a politikai tájképbe: annak többé már nem meghatározó, csupán egyik látványeleme lesz.

SALÁTAPOSZT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.05.25.


...A belpolitika a helybenjárást gyakorolja, az ellenzék el van foglalva belső harcaival, miközben Budapestet éppen most einstandolja Orbán, Tarlós csendes asszisztálásával.
Az önkormányzatiságnak befellegzett, a települések olyan libacsapatra hasonlítanak, melyet egy róka vezet, döntési jogosultságuk lassan már arra sem terjed ki, hogy mit legeljenek a tarlón, azt is a rőka fogja megmondani.
Tulajdonképpen azoknak van igazuk, akik kifogásolják, hogy ugyanaz az ellenzéki csapat tehetetlenkedik évtizedek óta, az ismert eredménnyel.
Itt lenne az ideje új arcokat keresni, az elfáradt arcoknak pedig visszamenni karosszéria-lakatosnak, esetleg a privatizált vagyont működtetni.
Nagy reményeim nincsenek, a jelenlegi ellenzékiek mindent megbocsájtanak maguknak - egészen addig, míg mi is, nekik.
Azt hiszem ideje lenne ennek a határtalan humanizmusunknak is véget vetni.
Jöhetnének mások.
Nem, nem a fiatalok, mert azok egyszer már jöttek, az ország a mai napig szopja cumijukat, a torkosborz meg térdenállva könyörög a technikai leírásért.

Az Újpest elvette a lehetőséget a Puskás Aadémia elől, hogy indulhasson az Európa Ligában.
Hiába minden, Orbán sem nyerhet meg minden meccset - szegénynek a térdéig fog lógni a nyelve...

A FOCI-VB IDEJE ALATT FOGJA A FIDESZ ELFOGADNI A KONFLIKTUSOS TÖRVÉNYJAVASLATAIT

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.05.24.


Orbán Viktor abba a belvárosi nyugdíjasklubba látogatott az V. kerületben ahol még áprilisban is kampányolt. A miniszterelnök az eseményről készült videójában jelentette be július 20-ig elfogadják a migrációval kapcsolatos törvényeket, köztük az alkotmánymódosítást és a Stop-sorost is.

Ez nem csupán azt jelenti, hogy a június 14 és július 14 közötti foci VB idejére időzíthetik a fontosabb a belpolitikai vitákat, hanem azt is a kormánypárt ezeken a javaslatokon kívül is több más törvény megszavazását tervezheti. 4 évvel ezelőtt például június 11-ig tartott az ülésszak és ezalatt az idő alatt lerendezték többek között az önkormányzati választási rendszer átalakításáról, vagy a reklámadóról szóló törvényjavaslatokat is.

Most ennél egy hónappal hosszabb ülésszakra készül ezek szerint Orbán és az országgyűlési többsége, Gulyás Gergelytől pedig már meg is tudhattuk, mit tervez a következő 1-2 hétben a kormány:
- Jön az igazságszolgáltatás átalakítása a felső bíróságok rendszerének visszahozásával,
- jön a Stop Soros, ami 5 törvény módosítását is igényli majd,
- adóváltozások jöhetnek,
- illetve egy alkotmánymódosítás, amelyben Magyarország migrációhoz való viszonyát, és a magántulajdon illetve a magánlakások kérdését rendezik majd.
Ezeket a javaslatokat pedig sejthetően mind a magyar társadalom, és a sajtó nagy részét lefoglaló futball VB alatt fogják Orbánék áttolni. Ami azt jelenti, nehéz lesz a figyelmet arrafelé irányítani, és így bármilyen társadalmi ellenállást megszervezni ebben az időszakban...

ORBÁN BIZTOS HELYRE TETTE A MILLIÁRDOKAT, MAJD AZ ELLENŐRÖK FŐNÖKE IS Ő LETT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.05.25.


Látszólag ezermilliárdokat csoportosított át az új kormányszerkezet összeállításakor Orbán Viktor, ám a kassza kulcsa nem került messze a miniszterelnöktől.

Ha igazán nagy újítást keresünk a kormányzati struktúrában, leginkább a Lázár János vezetése alatt hatalmas pénzosztó központtá növő Miniszterelnökség szétdarabolása tűnhet fel. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a döntés is másnak a kezébe került volna át.

Annak ellenére így van ez, hogy a már Gulyás Gergelyhez tartozó kancellária elveszíti legnagyobb „kincsét”, az uniós kohéziós források menedzselését is, ami az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül át. Forradalmi változásról persze nincs szó, hiszen a 2010-es kormányváltás után a források kezelése a tárca elődje, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozott. Volt azonban akkor egy nehezen hanyagolható szál a történetben: az illetékes hivatalt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget a Simicska Lajoshoz közeli Petykó Zoltán vezette.

Hogy a hivatal Lázár János alatt kötött ki, akkor azzal magyarázták, hogy nem működött eléggé hatékonyan. Márpedig annak érdekében, hogy a 2007-2013-as időszakban ne veszítsen pénzt az ország, egy nagyon fókuszált lehívásra volt szükség – a gyorsaság Lázárnál pedig leginkább abban nyilvánult meg, hogy kevés nagyprojektre szórták ki a pénzt. A Miniszterelnökség alá rendelésnek persze volt egy másik hozadéka is: a pályázatok kiírásakor, a projektek kiválasztásakor így könnyebb volt érvényesíteni a kormányközeli vállalkozások érdekeit.

Más kérdés, hogy a gyakorlat az előző uniós ciklus zárása, vagyis 2015 után sem változott. És bár Lázár János maga is beszélt arról, hogy gigaberuházásokra kiszórni százmilliárdokat nem az EU-források leghatékonyabb felhasználási módja, a 2014-2020-as ciklusban turbófokozatra kapcsoltak ebben. A kormány azt ígérte, hogy a választásokig elosztják a 2020 végéig rendelkezésre álló EU-pénzt, és azt meg is tették - sokszor hasonló módszerrel, százmilliárdot is meghaladó projektekre szétosztva a 8000 milliárdos keret jelentős részét...

ORBÁN VIKTOR MÁR NEMZETKÖZI FŐSZEREPRE KÉSZÜL - SÁRKÖZY TAMÁS: AZ ELLENZÉK NEM ALKALMAS ELLENFÉLNEK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2018.05.25.


Letette a hivatali esküt a negyedik Orbán-kormány. A személyi stabilitás éppen úgy jellemző a testületre, mint néhány karakteres változás. Az alapemberek között olyan nevek találhatók, mint Semjén Zsolt, Szijjártó Péter, Pintér Sándor. Távozott viszont két csúcsminisztérium szuperminisztere, Lázár János és Balog Zoltán. Korábbi formájában beszünteti működését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Új, nem tisztázott funkciójú szervezet lesz az innovációs tárca. A legjelentősebb változás a kormányzati idegközpont, a Miniszterelnökség négy részre tagolása. Kormányprogram nincs, az Alaptörvény nem teszi kötelezővé. Kimutatható-e az állandóságban valamiféle változás? Erről kérdeztük Sárközy Tamás jogászprofesszort, a Magyar Jogász Egylet elnökét.

Gyorsan megvoltak, nem sokat vacakoltak. Kormányprogrammal bíbelődni manapság nem szokás.

– Ez nem is kötelező. Kétfajta nemzetközi gyakorlat van. 1990-ben az Alkotmány írta elő, hogy a miniszterelnök megválasztásával együtt a kormány bemutatja a programját az Országgyűlésnek. Így volt ez az Antall- és a Horn-kormánynál. A jelenlegi Alaptörvény nem ír elő ilyesmit. 2014-ben így lehetett a vezérszólam a „folytatás”.

Nyolc év telt el. Ennyi elég lehetett arra, hogy az orbáni kormányszerkezet kiforrja magát.

– Általánosságként annyit mondhatunk, különlegesen erős kancellári típusú kormányzás tanúi vagyunk. Öndefiníciója szerit a kormány hangsúlyozottan nemzeti. Körösényi András fogalmaz úgy, hogy „plebejus jellegű”, az utca emberének szóló marketing-hatalomgyakorlásról van szó. Ez most sem változik. Alapelve a centralizált kormányszerkezet, a gondoskodó, politikailag motivált, aktivista állam.

Amit divatosan, a közhelyesség határáig menően „illiberális” kormányzásnak vagy „választási autokráciának” mondunk?

– Én ezzel nem értek egyet. Nem hiszem, hogy a kifejezés pontos.

Mi a jó kifejezés?

– Magát a szót Fareed Zakaria alkalmazta, elsősorban a latin-amerikai országokra, amelyekben az egyetlen politikai jog a választás. Magyarországon erről nincs szó. Aki elterjesztette, talán félreértette. Orbán Viktor állama határozott, a gazdasági és társadalmi életbe erőteljesen beavatkozó kormányzást feltételez. A valaha példának tekintett nyugati modellekben a hatalmi ellensúlyok erősek, a civilekkel partneri viszonyt feltételeznek. A másik kormányzati irányzat francia gyökerű, erősen centralizált közigazgatással, konzervatív ideológiával. Ez erősen hat Kelet-Európában. Orbán felfogásának ez felel meg.

2014-ben Orbán modelljét ön nevezte „túlkormányzásnak”, aktivista szellemű, túlhajtott hatalomgyakorlásnak.

– Lényegében ez ma is igaz. A kétharmad is újra megvan. A stílus persze módosulhat. Abban bízom, amit Orbán parlamenti beiktató beszédében hangsúlyozott, amikor „régi vágású kereszténydemokráciát” emlegetett. Ez számomra bizalomgerjesztő.

Nézzük a gyakorlati ügyeket. Az Orbán-kabinetek kevés miniszterrel, kormányon belül is tagolt szerkezetben működtek. Mindig volt néhány bonyolult óriásminisztériuma (KIM, Emmi, Miniszterelnökség) és kis szakminisztériumok. A legújabb meglepetés a rendszerben az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrejötte Palkovics László vezérletével.

– Ilyen valóban nem volt. De köztudott, hogy az unió 2020 utáni programjában a téma hangsúlyosan szerepel.

Tulajdonképpen miről van szó?

– Létrejön egy új minisztérium, amely egyszerre fogja át az ipart, a közlekedést, a foglalkoztatáspolitikát, de innovációs szemlélettel. Ugyanakkor a pénzügyminisztérium, visszakapva klasszikus státusát, újra „tiszta minisztérium” lesz. Az adópolitikát és a költségvetési politikát irányítja...

EGY ZSÁK LABDA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.05.25.


Orbán Viktor Mihály, mint az szokás vagy késztetés a bűnözőknél, visszatért a tett helyszínére. Míg március utolsó és április első napjaiban szavazatszerzési, most köszönetnyilvánítási szándékkal járja a kerek világot, s úgy vélte, az elhíresült óvodai látogatás ért neki annyit, hogy ezúttal egy zsák labdával meg focikapukkal fejezze ki háláját a kis hugyosoknak a kétharmadért.

Egyrészt mi mással, ugye, mint fodballabdával, véletlenül sem egy nyüves könyvvel, de még kifestő sem jut az eszébe, ha ismer ilyet. Másrészt ez meg valami perverzió a lelkében, vagy mi a rosseb, hogy nem bír leszállni a kisdedekről. Vagy csak odaszúrt az NVB elnök Patyinak, hogy most büntessél meg baszki, ha tudsz. Van ennyire pitiáner, mint az tudvalévő.

A diktátorok, azok ilyen monyolósak nagy általánosságban, szeretik a sérelmeiket őrizgetni, aztán törleszteni, hogy szálanként tépik ki a hajat a delikvens koponyájából, ilyenek. Ám ez az egész már olyan régen volt a választópolgár szürkén zakatoló életében, hogy el is felejtette, ezért elmondom megint ezt az óvodásat.

Az úgy volt, hogy Orbán Viktor Mihály április elején vagy március végén beállított kéretlen és váratlan egy dadi óvodába, ott fotózkodott a kölkekkel, míg azok visongtak. Ilyet nem lehet, főleg nem kampányban, ezért a házibohóca, ez a Patyi megbüntette őtet háromszáznegyvenötezer forintra, szügyig belegyalogolva miniszterügynök úr kócos kis lelkébe.

Nem is bírt kellőképpen elnézést kérni aztán: „Nagyon sajnálom, Miniszterelnök úr!” – így, miközben földig hajolt, de a gyalázat megtörtént, megfelezte a félretett pénzecskéjét a Mihálynak ez a Patyi, viszont, mint kitetszik, megérte a beruházás, még labdára is futja. De azt is megnézném, milyen pénzből. Bár tök mindegy, ez a miniszterügynök életében nem dolgozott, csak a közöset költi...

ORBÁNNAK KAPÓRA JÖHET, HOGY HOGY AZ UNIÓ HARAPÓFOGÓBA KERÜL AZ OLASZ VÁLSÁG MIATT, BRÜSSZEL VISZONT IGYEKSZIK ELSZIGETELNI A MAGYAR ÉS A LENGYEL POPULISTÁKAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.05.25.


- Magyarország és Lengyelország kismiska ahhoz képest, ami az új olasz vezetés miatt vár az unióra

- Szlovákiában valami bűzlik és ha a populisták kerekednek felül, Orbán összekovácsolhatja a visegrádi négyeket

- Azért az erős emberek, mint Putyin és Erdogan élete sem fenékig tejfel, sőt. A demokratáknak nem kell kétségbe esniük

New York Times

A vezércikk szerint a populisták bevették Rómát, ily módon az EU egyik alapító tagja közelebb kerül a Brüsszellel szemben ellenséges közép-európai államokhoz és ez súlyos csapás Macronnak és Merkelnek, akik mélyebb európai együttműködést akarnak. A koalíció győzelme mögött a migráció, a gazdasági pangás és Brüsszel állítólagos diktátuma rejlik. A kormányprogram tartalmazza az uniós tagság újratárgyalását, fél millió, papírok nélküli bevándorló kitoloncolását és az oroszellenes szankciók feloldását. Viszont alig foglalkozik a horribilis államadóssággal. Az új miniszterelnök kiválasztásának fő alapja a jelek szerint az, hogy kész a két párt vezéreinek kedvében járni. Mindez azután elborzasztotta a piacokat és a földrész jelentős fővárosait, miközben azok a többi közt már kénytelenek szembenézni az euroszkeptikus keleti tagokkal, valamint azzal, hogy a populizmus másutt is megerősödött. Azt még nem látni, mekkora károkat képes okozni az új olasz szövetség, de az biztos, hogy nem lesz stabil, viszont kiszámíthatatlan, ahogy az Itáliában már megszokott.

Süddeutsche Zeitung

Az unió már túlélte Trumpot, Magyarországot és Lengyelországot, ám az olaszoknál olyasmi fenyeget, amivel a szervezet idáig még nem találkozott. Így tanácsos, hogy megőrizze az nyugalmát és készüljön fel a lehető legrosszabbra. A legnagyobb veszély az, hogy az európaiak már túlságosan is hozzászoktak a veszélyekhez. A rendkívüli állapot tartóssá vált, de az alapok a jelek szerint nem rendültek meg. A nacionalista lengyel és magyar kormány lesre futtatta országát, Ausztriában a jobboldali populisták megfizették a kormányzati részvétel árát, hiszen támogatniuk kell az EU-t. Az olaszoknál azonban olyan többség alakult ki, amely nem egyszerűen meg akarja változtatni az integrációt, hanem alapvetően megveti azt.

De Európának nem szabad hisztérikusan reagálnia, ugyanakkor el kell kerülnie azt a benyomást, hogy meg lehet zsarolni. Merkelnek és Macronnak el kell döntenie, hagyják-e, hogy az olaszok kijátsszák őket egymás ellen. Ha a júniusi csúcsig nem tudnak megállapodni az euróövezet reformjában, mindketten vesztenek. A baj csak az, hogy az évek során Brüsszel lett a bűnbak, amelyet mindenki felelőssé tehet a saját mulasztásaiért. Így az unió sorsa mindig is a nemzeti választásokon dől el. Az európai egységért vívott harc sikeres lehet, de soha nem lehet véglegesen megnyerni...