2020. november 21., szombat

ELHUNYT MIHÁLY TAMÁS, AZ OMEGA BASSZUSGITÁROSA

444.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2020.11.21.73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész és zeneszerző, az Omega együttes basszusgitárosa. A hírt a Facebook oldalán közölte a zenekar. Mint a bejegyzésben olvasható:

"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa elhunyt. Meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak. Emlékét örökre megőrizzük."

Mihály Tamás eredetileg klasszikus zenét tanult, gordonka szakra járt a konzervatóriumba, ahol megismerkedett Presser Gáborral. A Scampolo és Non-Stop zenekarok után 1967-ben lépett be az Omegába, amelynek Presser kilépése után a fő dalszerzőjévé is vált. Az Omega mellett két szóló albuma is megjelent és több színpadi művet is írt, például az 56-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér címú musicalt.

Az Omega együttessel élete utolsó éveiben már nem lépett fel. 2015-ben, amikor a zenekar a felcsúti Pancho Arénában lépett fel, Mihály Tamás a Klubrádió adásában azt mondta, hogy a felcsúti stadion egy politikával átitatott hely, olyan, mint Sztálingrád, Vichy vagy Waterloo, nem egy semleges helyszín, ezért szerinte nem kellene ott fellépnie a zenekarnak. A zenekar akkori hivatalos közleménye szerint viszont Mihály nem valamilyen politikai vita miatt nem lépett föl a Pancho Arénában, 2015-re ugyanis már két éve nem lépett fel a zenekarral.

A héten elhunyt az Omega együttes alapító tagja, Benkő László is.

NEM TUDSZ ÚGY FIZETNI A KÁRTYÁDDAL, AHOGY SZERETNÉL? MUTATJUK, MIÉRT! - TÖBBEKET ÉRHET MEGLEPETÉS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.11.19.


A CIB számos ügyfele panaszkodott már, hogy hiába a felemelt bankkártyás limit, tőlük bizony kérik a PIN-kód beütését. Mint megtudtuk, a korlát esetében fontos, milyen és mikori plasztikról van szó. Emellett őket is, másokat is érhet meglepetés másért is.


Tavasszal a járvány első hullámára reagálva a Magyar Nemzeti Bank javaslata alapján 5 ezer forintról 15 ezer forintra emelték a jogalkotók azt a határt, ameddig PIN-kód megadása nélkül lehet bankkártyával érintéssel fizetni. A bankok akkor fokozatosan állították át a kereskedői terminálokat az új szabályra. Ezért április 15-ig előfordulhatott, hogy az egyik helyen még be kellett ütni a PIN-kódot 5 ezer forint felett, míg a másik helyen már nem.

Mivel a limit emeléséről hozott törvény csak 2020. december 31-ig határozza meg a 15 ezer forintos értékhatár kötelező alkalmazását, ezt követően a korábbi gyakorlatnak megfelelően a kártyatársaságok a pénzforgalmi szolgáltatókkal egyeztetve elvileg szabadon állapíthatnák meg a korlát összegét. Az MNB azonban már egyeztetett az érintettekkel, és be is jelentette: a 15 ezres értékhatár jövőre is megmaradhat. 

Az Azénpénzem.hu több olvasója is jelezte már abban az időszakban, hogy nekik a CIB kártyákkal az 5-15 ezer forintos sávban is mindig be kell ütniük a kódot. Ennek igazát bizonyította (nem mintha kételkedtünk volna), hogy augusztusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meg is büntette a pénzintézetet. A CIB 10 millió forintos bírságot volt kénytelen fizetni, mert – tette közzé a jegybank – több mint 200 ezer fizetési kártyára nem biztosította ügyfelei számára a járványhelyzetre tekintettel bevezetett, 15 ezer forint értékhatár alatti PIN kód mentes fizetés lehetőségét...

DISZTÓPIA 2038, MAGYARORSZÁG (29. RÉSZ)

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző:VOGRONICS ANDRÁS
2020.11.21.


2038. május 30. délelőtt, az Erőd

– Sorakozó!

Az ezredes végignézett az emberein, lent voltak az átjáróban. A tíz férfi mintha egy videojátékból lépett volna elő. Egyik sem volt 190 cm-nél alacsonyabb és 100 kg-nál könnyebb, ránézésre olyanok voltak, mint egy elefántcsorda, a szemükben nyoma sem volt a félelemnek, sőt. Látszott a harci tapasztalat, az érzelemmentes, rideg tekintet, igazi terminátorok voltak. Bár a fegyverzetük könnyített volt, így is mintha rajtuk sem lett volna, súlytalannak tűnt rajtuk minden. Ezek a harci kutyák válogatott gyilkológépek voltak a miniszterelnök közvetlen személyi hadseregéből. Egytől egyig zsoldosok, akik pénzért bármit megtesznek a megbízójuknak. Végigsétált a sorfal előtt, és egyesével végigmérte a hústornyokat. Rámutatott egy szakállas, 40 év körüli katonára:

– Maga lépjen ki!

Továbbsétált, mint aki a lóvásáron méregeti a csődöröket, hogy melyik a legéletrevalóbb a ménesben. Majd megállt egy kopasz, szintén szakállas, szikár, baseball sapkás katona előtt:

– És maga! Maga lesz az „kettes”, maga a „hármas”! Maguk lesznek a hátvédeim. Most átmegyünk együtt az Erődbe, ott rendezkedünk be, és az egység többi tagja pedig készenlétben várja a parancsomat. A nagy frekvenciás műholdat használjuk, csak a mi adásunkat szórja, nem lehet meghackelni; koordináták, streamek, mindent ott csinálunk. Ha bármiről tudomást szereznek az ellenállók, akkor a tégla csak itt lehet köztük, úgyhogy ajánlom, hogy mindenki tartsa magát szabályokhoz.

– Kettes! Hol szolgált?

-Igenis, ezredes! Az orosz Föderális Drogellenőrzési Szervezet katonája voltam a Szpecnaznál tíz évig. (A Szpecnaz elsődleges feladata, hogy a frontvonal mögé, ellenséges területre jutva fontos logisztikai eszközöket szabotáljanak, vezetőket öljenek meg, célzott támadással bénítsák az ellenség harci képességeit.)

– Ez igen! Rangja?

– Szakaszvezető, uram!

– Szép pályafutás, gratulálok! És maga, hármas?

ITT OLVASHATÓ

TRAUMA AMBULANCIA

TRAUMA AMBULANCIA BLOG
Szerző: TraumaAmbulancia
2020.?


A blogban arra a nem egyszerű kérdésre keressük a választ, hogy egy balesetet elszenvedett személy és az abban még érintettek mit tehetnek annak érdekében, hogy a legjobban jöjjenek ki a történetből, nem csak testileg hanem lelkileg is. Írásaink minden esetben személyes történetek, bizalmas légkörnek köszönhetően születnek. Kérünk Téged kedves olvasó ezt tartsd szem előtt az írások között barangolva, és nem utolsósorban esetleges hozzászólásodkor. Nem titkolt szándékunk, hogy ebben a témakörben szemléletváltás alakuljon ki a társadalomban és elinduljon valamiféle összefogás a nehéz helyzetbe került, balesetet átélt társaink életében...

GYEREKSZÁJ: MAGYARNAK LENNI AUSZTRIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.11.21.


Kürtőskalács, nyilazó magyarok és persze a kihagyhatatlan Balaton - vajon mit jelent ma a magyarság az Ausztriában élő gyerekek (és felnőttek) számára? A kérdésre a Salzburgi Magyar Egyesület kereste a választ, méghozzá egy videópályázat keretében. A kezdeményezés érdekes, már csak azért is, mert jól látszik, mennyire különböző élethelyzetek vannak, a gyerekek pedig mint mindig, kifejezetten érdekes és elgondolkodtató dolgokat mondtak.

A pályázat célja az volt, hogy megpróbálják elmeséltetni az Ausztriában élő magyarokkal, mit jelent nekik a magyarságuk, illetve milyen jövőt látnak maguk előtt.

A kiírás eredetileg az 1956-os forradalomhoz kapcsolódott volna, aztán mint oly sok minden mást, ezt a tervet is módosított a járvány. A tucatnyi pályamunkát a Salzburgi Magyar Egyesület és a helyi főkonzulátus értékelte.

A győztes egy 10 éves fiú, a Filzmoos-ban élő Braunstein Benett lett, akinek édesanyja magyar, édesapja osztrák. “Óriási erőfeszítéssel tartják a magyarságuk. Jár a salzburgi magyar iskolába, minden egyes alkalommal 1-1,5 órát utazik csak azért, hogy ott lehessen a foglalkozásokon és részt vehessen a magyar kultúra bevezetéséről szóló órákon” - mesélte az osztrák közmédiának Kotolácsi Mikóczy Ilona egyesületi elnök.

„Érdekes volt hallani a kisfiú szájából, hogy globálisan gondolkodik, viszont nagyon magyar szívvel. Fontos neki megőrizni a magyar identitását, ugyanakkor nagyon nyitott a világra” - tette hozzá a Salzburgi Magyar Egyesület vezetője...

SULINYUGI - GYEREKEKNEK, TANÁROKNAK, ISKOLÁKNAK

SULINYUGI
Szerző: Sulinyugi
2020.11.?


Iskolai stressz gyerek szemmel

Ha megbántanak, izgulsz egy fontos felelés vagy randi miatt, jól jöhet, ha tudod, hogyan tudsz első lépésben magadra figyelve megnyugodni, utána pedig kigondolhatod a válaszodat, elkezdheted a felelést, vagy felteheted a fontos kérdést a nagy Ő-nek. A Sulinyugi foglalkozásain arról beszélgetünk közösen, hogy mik azok a lépések, amikkel saját magadat meg tudod nyugtatni.

A felnőttek szájából sokszor elhangzik, hogy áh, egy gyereknek még semmi baja nem lehet, hiszen csak tanulnia kell és játszania, könnyű neki…. De jól tudjuk, hogy attól, hogy valaki gyerek, sajnos ugyanúgy meg kell küzdjön a nehézségekkel. Lehet, hogy nem csekket kell befizetned és állásinterjúkon részt venned, de ugyanúgy stresszel és kihívásokkal teli a te életed is. Beilleszkedni az osztályba, jól teljesíteni az iskolában vagy a sportban, kijönni a barátokkal, szülőkkel, miközben állandóan változol te is, és a körülötted lévők is, nem egyszerű feladat.

A kutatások és a mi tapasztalataink is azt mutatják, hogy gyerekek is egyre több stresszről számolnak be. Egyre fontosabb, hogy ezeket még ebben a korban megtanuld kezelni, ahhoz, hogy egyre jobban tudj boldogulni az életedben, sikeresen és kiegyensúlyozottan. Ennek érdekében további témákkal is támogatjuk az iskolákat, a gyerkekeket és a tanárokat is. A feszültségkezelés elsajátítása az alap, az első lépés a kiegyensúlyozott életért, de ezen kívül az egészséges életmódot, a társakkal való hatékony együttműködést, az eredményes beszélgetést és a sikeres teljesítményt is érdemes megtanulni, ezzekkel is foglalkozunk osztályfőnöki órákon.

Mi az a stressz, és mik az okai?
...
„RETTEGTÜNK AZ ISZLAMOFÓBIA VÁDJÁTÓL” – FRANCIA EXKÉM AZ ÚJ TERRORHULLÁM HÁTTERÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző ABLONCZY BÁLINT
2020.11.20.


„A belügyminiszter megtiltotta a külvárosi fegyverraktár felszámolását, mert tartott a muzulmánok lakta városnegyed stigmatizálásától” – Alain Chouet, a francia hírszerzés (DGSE) veteránja e személyes tapasztalatával érzékelteti, hogy a politika sokáig homokba dugta a fejét a radikális iszlamizmus láttán. A helyzet mára megváltozott, de a terror Európán kívüli finanszírozóinak megfegyelmezéséig nagy változásra nincs esély. Miért közlik újra és újra az iszlám világ felháborodását kiváltó Mohamed-karikatúrákat? Miért fontos a jogállam? Tényleg baj, hogy a francia Btk. alapjait még Napóleon rakta le? Exkluzív nagyinterjú...

GYORSAN EL FOG DŐLNI, HOGY BIDEN ÁT TUD-E VINNI BÁRMI ÉRDEMIT

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2020.11.21.


Joe Biden a nyáron a huszadik század legnagyobb hatású amerikai elnökéhez, Franklin Delano Roosevelthez hasonlította terveit a saját elnökségére. FDR volt az az elnök, aki a harmincas évek elején, az akkori gazdsági világválság közepén került hatalomra, és egy széles szavazóbázison állva létrehozta az amerikai jóléti állam alapjait.

Idén nyáron már elfogadták a kétezer milliárd dolláros mentőcsomagot a koronavírus-járvány utáni első gazdasági károk enyhítésére, de Biden arról beszélt, hogy ennél is nagyobb intézkedésekre lenne szükség. Addigra látványosan beállt mögé pártjának baloldala is, az újságok arról írtak, hogy a progresszív technokrata Elizabeth Warren ad neki tanácsokat, sőt, még Bernie Sanders stábjával közösen is kiadtak egy konszenzusszerű akciótervet.

Szükség is lenne nagy lépésekre, hiszen az Egyesült Államok sok ideje megreformálatlan intézményrendszere recseg-ropog, az ország súlya egyre kisebb a világban, most épp minden korábbinál keményebben dúl a járvány és a gazdaság tavaszi összeomlása utáni talpraállás is lelassult. Az amerikai jóléti államból olyan, Európából nézve civilizációs alapfunkciók hiányoznak, mint az általános egészségbiztosítás, a táppénz vagy a családokat segítő intézményrendszer. A demokraták táborában évek óta arról vitatkoznak, hogy hogyan kellene megszüntetni azokat a problémákat (egyenlőtlenség, egyes régiók leszakadása), amelyek életre hívták a Donald Trump jelenséget, és amelyek nem fognak megszűnni az elnökváltással...

TÓTA W: A KORONAVÍRUS ÁLDOZATAINAK BUDAPESTI EMLÉKMŰVE ELŐTT

HVG360
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2020.11.21.


A koronavírus-járvány jelenthetné azt is, írja szerzőnk, hogy ráeszmélünk: vannak közös ügyeink. Vélemény.

„Ha rádöbbenek, hogy meghalhatok” – kezdi költeményét John Keats, és azzal folytatja, hogy ilyenkor idegesíteni kezdi, ha esetleg úgy hal meg, hogy még nem írt meg mindent – „mielőtt agyam termését behordtam” –, ezért ettől rögtön nekilát költeni, szorgosan. Keats megérzése egyébként nem volt alaptalan, ugyanis később valóban meghalt.

Ma mindannyian rádöbbenünk, naponta. Azok is, akik félvállról veszik, fiatalok, erősek – de ott motoszkál az esély a szövődményre az ő sorsukban is. A veszélyeztetettek folyamatosan rettegnek tőle, a többiek változó intenzitással félnek. Ez sem légből kapott, ugyanis a koronavírustól meg lehet halni, ma már százasával hullanak a magyarok naponta, plusz akik az egészségügy túlterhelése miatt távoznak idő előtt...


TÖBB EZER GYERMEKET BÁNTALMAZNAK MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA
Szerző: KUSLITS SZONJA
2020.11.21.


Tízszer-huszonötször annyi áldozata lehet a gyermekbántalmazásnak itthon, mint amennyi valójában kiderül. A járványhelyzet tovább rontott a helyzeten.


„A világon minden évben egymilliárd gyermeket ér bántalmazás, a koronavírus járvány alatt 30 százalékkal nőtt ezeknek az eseteknek a száma, amiben szerepe volt a bezártságnak és az egzisztenciális válságnak, mely növelte az agressziót, ami gyakran a gyermeken csattan. 140 millió gyermek családjáról tudjuk, hogy mélyszegénységbe süllyedt a vírus miatt. 463 millió gyereknek pedig egyáltalán nem volt hozzáférése a digitális oktatáshoz” – erről Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója beszélt a Gyermekek Világnapja alkalmából rendezett tegnapi online sajtótájékoztatón.

A magyarországi gyermekbántalmazási helyzettel kapcsolatban Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország Gyermekjogi szakértője lapunknak elmondta: óriási a látencia, változó a szorzó az egyes becslésekben, de a hivatalos álláspont szerint tízszer-huszonötször annyi gyermekbántalmazás lehet Magyarországon, mint amennyi valójában kiderül. „A gyerekek tíz százaléka valamilyen módon veszélyeztetett az országban, ez 170 ezer gyermeket jelent, akiknek veszélyben van a fizikai/lelki/mentális egészséges fejlődése. Gyermekbántalmazásban közülük nem mindenki érintett, a gyermekvédelmi szakszolgálatok 2019-ben 7-8000-re becsülték az áldozatok számát, de a szakértők sem szívesen mondanak számokat a magas látencia miatt. Az érzelmi bántalmazás fogalmát sokan ráadásul nem is értik, a megszégyenítés, megalázás, a méltóság megtiprása tartozik ide. Felnőtt-felnőtt kapcsolatban ezt felismerjük, de a gyerekek-felnőtt relációban ez nem mindig sikerül” – mondja a gyermekjogi szakértő. 

A magyarországi gyermekvédelmi rendszer működésével és hatékonyságával kapcsolatban megjegyezte: jogszabályi szinten kiváló a rendszer, a probléma nem is a jogszabályokkal, hanem az alkalmazással van. „Nagyon jók a hazai gyermekvédelmi szakemberek, de még mindig kevés erőforrást rendel a mindenkori kormányzat a törvény betartatása mellé” – jelzi...

ORBÁN PRESZTÍZSVESZTESÉGE – ENNYI VOLT A VISEGRÁDI EGYÜTTMŰKÖDÉS?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.11.20.


„Már korábban elindult ez a repedezés a Visegrádi négyek között, most pedig a vétóval fenyegető két ország – hazánk és Lengyelország – a V4-ek másik két tagjával, Csehországgal és Szlovákiával is szembekerült, ahogy 23 további uniós tagállammal – mutatott rá portálunknak Balázs Péter. A korábbi magyar külügyminisztertől, uniós biztostól arra kérdeztünk rá, hasad-e szerinte V4, a szövetség, amire Orbán olyan gyakran és büszkén hivatkozik. „Ha Orbán és Morawieck keresztbe fekszik az úton, átlépni ugyan nem lehet rajtuk, de megkerülni őket igen” – mondta Balázs, a lehetséges forgatókönyveket taglalva. Akárhogy is, Orbán elérte, hogy a vágyának megfelelően foglalkozzanak vele, az más kérdés, hogy Európa leggyűlöltebb figurájaként, mumusként kezelik.


„Emlékezzünk csak! Már a júliusi európai csúcson Orbán Viktor és a lengyel kollégája, Mateusz Morawieck úgy tartott sajttájékoztatót, hogy a cseh és a szlovák kormányfő még biodíszletnek sem volt hajlandó mögéjük állni, demonstrálva, hogy az eszük ágába sincs ilyen vesztes pozícióba besorakozni” – mondta megkeresésünkre Balázs Péter. Aki egy másik incidenst is felidézett: megkérdezték nyáron a szlovák miniszterelnököt, hogy országa hova állna, ha törésre vinnék a dolgot az EU-ban, mire azt válaszolta, hogy „mi euróövezeti tagok vagyunk”.

Orbán azonban meg sem hallja az ilyen és hasonló megjegyzéseket, csak hajtogatja a magáét, s nem zavarja, hogy egyre többen mutatnak már rá, hogy a vétóval két ország került szembe 25 tagállammal. „Nem négy ország, hanem csak kettő, mert a Visegrádi 4-ek másik két tagjával, a csehekkel és a szlovákokkal is szembekerült Orbán és a lengyelek...

A KÖZTÁRSASÁG VÉGSŐ ALKOTMÁNYA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAJTÉNYI LÁSZLÓ
2020.11.20.


2020 tavaszától nyár végéig az ellenzéki együttműködés (Elegy) közjogi munkacsoportja hat fejezetre osztott javaslatot készített: 
alkotmányos újjáépítés, önkormányzati rendszer, választási rendszer, igazságszolgáltatás, alapjogvédelem, médiaszabályozás tartalommal, amelyeket a politikai közvélemény, az ellenzéki pártok és jogászi szakma figyelmébe ajánlottunk.1 Amíg az alkotmányosságot illetően, ideértve mértékadó alkotmányos rendszereket is, világszerte válságjelenségeket látunk2, addig Magyarország mára megszűnt alkotmányos állam lenni. Itt tartunk. Innen kellene továbblépni, mégpedig tartós megoldást keresve és, mert másképp nem lehet, radikálisan.

Amit viszont itt írok, az személyes vélemény. Ebben az írásban elsősorban az alkotmányosság helyreállításának politikai, társadalmi, alkotmánypolitikai szempontjait igyekszem számba venni...

ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/47. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ) 

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/47. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

HUSZÁRCSÁKÓ A KOLDUSON

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.11.20.


Mit mondjak? Viccesen néz ki...
Most mégis ezt találta ki Süsü király, a Nemzet Félesze.
Létrehozta az Országos Kórházi Főigazgatóságot, élén az Országos Kórházi Főigazgatóval, aki történetesen tábornok, tehát kiválóan ért a mai világban legfontosabb dolgokhoz, úgy tudja csattogtatni a bokáját, mint spanyol flamencotáncos a kasztanyettát.
Eleve halva született ez a szervezet.
Országos...
Még, hogy Országos!
Egy valamirevaló intézmény adjon magára, és legyen Nemzeti!
Persze csak addig, ameddig Nagyurunk meg nem hódítja a világot, mert onnantól legyen minden intézményünk minimálisan is Galaktikus lesz!
És az se helyes, hogy egy mezei dandártábornok kommandírozza a halálgyárakat, már a harmadik birodalomban is egy ilyen volumenű munkára Reichsführert rendszeresítettek, nálunk meg dandártábornok... - jó, hogy nem őrvezető!
És ha már a kórházak nyakába akasztottak egy ilyen intézményt, hol marad a Nemzeti Elmegyógyintézeti Főigazgatóság Főigazgatójának kinevezése?
Ja, hogy a Nemzeti Elmegyógyintézet lassan Magyarország lesz, és annak főigazgatója már ki van nevezve?
De azért - bár határtalanul demokratikus, de talán mégsem helyes, hogy az ápoltak közül választották ki...
A mai kórházi főigazgatókat ezentúl intézményvezetőknek hívják, örülni fognak neki.
Jelzem, a II. Világháború előtt Sztálin is visszaadta a katonai rendfokozatokat, nincs ez a mi Üdvösségünk fázistévesztésben?

...

„NEM LEPŐDTEM MEG AZON, HOGYAN BÁNT VELEM AZ ÁLLAM, DE AZÉRT SZARUL ESETT”

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2020.11.21.


A koronavírus-járvány második hulláma az elbocsátásoknál is újabb hullámot generál, de a tavasszal álláskeresési járadékot igénylők kálváriája olykor még az őszre sem zárult le.


Miután a koronavírus-járvány második hullámában a kormány korlátozásokat vezetett be, több szektorban megállt az élet, újabb elbocsátások kezdődnek. Most azonban már kevesebb tartalékkal rendelkezhetnek azok, akiket elküldenek a cégek, mint az első hullámban érintettek, ezért még fontosabb lenne a gyors állami segítség. Ebben viszont az intézményrendszer már az első hullámban sem remekelt.

Akkor több extrém esetről is beszámoltunk. Noha az igény beadásától számítva 8 nap alatt el kellene bírálni az álláskeresési járadékra jelentkező kérelmét, Budapesten és Pest megyében jellemzően egy másik pályára állították az ügyintézést a kormányhivatali dolgozók, így pedig 60 nap alatt hoztak határozatot. Sőt, megesett, hogy ennyi idő alatt sem, illetve sokszor a pénz utalása további heteket csúszott. Az általunk ismert leghosszabb ügy Tamásé volt, az ő igénylését a kérelmének beadásától számítva a századik napon bírálta el a kormányhivatal, és az állásának elvesztése utáni 110. napon kapott segítséget. Akkor, amikorra már szerzett magának egy másik munkahelyet.

Van, akinek a kálváriája azonban ennél is hosszabban húzódott, olvasóink nemrég keresték meg lapunkat azzal, milyen hosszú procedúrában volt részük. Sára egy dizájnerékszereket árusító boltban dolgozott a fővárosban, március végén mondtak fel neki. A kilépő papírjait azonban csak egy hónappal később kapta meg a volt munkáltatójától, ő pedig május 11-én jelezte elektronikusan a kormányhivatalnak, hogy állástalan lett, és igényelte a járadékot. Sokáig semmiféle reakció nem érkezett a hivataltól, hiába próbálta őket elérni, aztán augusztus közepén sikerült beszélnie a kormányhivatali ügyintézővel, és azzal rázták le, hogy előreveszik. Három hónappal a kérelme beadása után. Eltelt további két hét, aztán szeptember elején felhívták Sárát a hivatalból, hogy bizonyos okmányairól küldjön másolatot – pedig erre elvileg nem az amúgy 60 napos határidejű ügyintézés századik napján túl kellene felhívni a kérelmező figyelmét, hanem a folyamat elején.

Újabb két hét múlva keresték, hogy adja meg az okmányainak másolatát – azt, amit két hete ő elküldött. Aztán pár napra rá, szeptember 21-i dátummal kapott egy levelet, hogy az utolsó előtti munkahelyéről származó papírokat is juttassa el a munkaügyi hivatalnak számára. (A két munkahelye között pár hónap eltelt, de akkor nem kért munkanélküli segélyt, a legutóbbi helyén pedig durván másfél évet volt alkalmazásban.) Egy hét türelmet kért, mivel a cég könyvelője épp szabadságon volt.

Az ügyintézést 135 napja húzó kormányhivatal szeptember 23-i dátummal határozatot hozott, amelyben megállapították, hogy Sára jogosult az álláskeresési járadékra a május 11. és június vége közötti időszakra. Egyúttal kérték, hogy menjen be a munkaügyi központba.

Már csak öt napot kellett várnia, szeptember 28-án meg is érkezett a járadék, 140 nappal az után, hogy jelezte munkahelyének elveszítését az államnak, és fél évvel az állás megszűnése után...

KENTAURBESZÉD – FALUS ANDRÁS: A BIZALOM INFLÁCIÓJA – A LESÖTÉTEDÉS KORA?

NÉPSZAVA
Szerző: FALUS ANDRÁS
2020.11.21.


Napról-napra szinte egy új, a legsötétebb középkornak megfelelő viselkedési és gondolkodási móddal szembesülünk, melyben a reneszánsz még várat magára.


 – Kér teát? 
 – Nem, én románcot akarok. Zenét akarok. Szerelmet és szépséget akarok. 
 – Teát nem?
(Esőember)


A pusztító spanyolnátha (influenza) három legfontosabb problémáját 1920-ban a következőkben látták (Science): 1. Az emberek nem veszik észre a rizikót, amivel szembesülnek. 2. Ellentétes az emberi természettel, hogy egymástól elzárják magukat. 3. Az emberek tudattalanul viselkednek úgy, hogy másokat veszélyeztetnek. Ennek bizony száz éve!

A védőoltás tömeges elutasítása

A minap egy több forrás által is megerősített felmérés eredményén akadtam fel, nevezetesen a létező influenza elleni védőoltás hazai elutasítottságának arányán. Miért? Nincs influenza? De, van. Nem védi meg az emberek többségét a rendszeresen változó vírus ellen az évente új vakcina? De igen! Eljött az influenza-szezon ideje? Igen, most kezdődik éppen! Belátható, hogy két légzőszervi vírusbetegség több mint egy? Sok szakember idén március-április óta állítják, hogy igen, sőt, a betegség súlyossága szempontjából több mint a kettő összege! A COVID ellen jelenleg még nincs vakcina, de az influenza ellen már van. Ezek hiteles eredményeken megalapozott, sok tízezer számban publikált, ellenőrizhető tudományos nézetek. Idén az „állig felfegyverzettség” magabiztosságával még a mindenkinek ingyenesen járó, bőségesen rendelkezésre álló influenzaoltást is belengette a kormány, majd kiderült az előre gondolkodás szervezetlensége és a vakcina hiánya, ahogy a jelen idejű COVID-pandémia esetében is. Költői kérdésem a tanácsadók és az információt adók hitelességére vonatkozna, ha érdemes lenne felvetni az arc nélküli szakértők személyére, hitelességére és felelősségére vonatkozó érdeklődésünket. 

A COVID-kataklizma fokozódó érzelmi megközelítése már elképesztő figyelmeztetést jelent, azt, hogy ön- és közveszélyes következményekkel jár a tudomány, a távolságtartás, a maszkviselés, a kézmosás, a vakcina hatékonyságának tagadása...

AZ ELSŐ TRANSZPORT AUSCHWITZBA – 999 FIATAL SZLOVÁK NŐ TÖRTÉNETE

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM
Szerző: RUTAI LILI
2020.11.21.


A 999 fogoly azoknak a lányoknak és fiatal nőknek a történetét beszéli el, akik az első vonaton érkeztek Auschwitzba. Sokan közülük azt remélték, hogy pár hónap munka után hazatérhetnek családjukhoz, de nagyon kevesen élték túl a tábor borzalmait. A második világháború egy kevéssé ismert, de brutális és fontos részét kutatta fel Heather Dune Macadam a könyv kedvéért.


1942. március 25-én egy híján ezer fiatal, szlovákiai zsidó lány szállt fel egy marhavagonra Poprádon. A 16-30 éves lányok és hajadon nők abban a hitben hagyták el otthonaikat és családjukat, hogy pár hónapra a nemzet szolgálatába állítják őket, és hamarosan hazatérhetnek. Legszebb ruháikban, útravalóval és kedvenc tárgyaikkal felszerelkezve indultak el buszokon, vonaton, gyalog Poprád felé, ahol egy őrzött épületbe gyűjtötték, majd egyenesen Auschwitzba szállították őket.

Az elsők között érkeztek a koncentrációs táborba. Deportálásuk a szlovák holokauszt kezdete volt, több tízezer zsidó követte őket különböző munka- és megsemmisítő táborokba.

Heather Dune Macadam: 999 fogoly – Az első auschwitzi női transzport története
2020, HVG Könyvek
383 oldal, 3990 Ft


Heather Dune Macadam az első majdnem ezer lány történetét mutatja be 1942 tavaszától napjainkig. Elmondja, hogyan éltek a zsidó családok az eldugott szlovák településeken, leírja, mennyien reménykedtek abban, hogy lányuk keresetet tud majd hazaküldeni a náci törvények miatt szenvedő családoknak. Bemutatja a gazdagok törekvéseit a lányok felmentésére, a kis szlovák falvak lakóinak informálatlanságát és tehetetlenségét...


KUNCZE GÁBOR A PUDINGSZILÁRDSÁGÚ ALKOTMÁNYRÓL ÉS A FIDESZ BUKÁSÁRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.11.21.


„Az unió most bajban van, mert radikális megoldást is választhat – valószínűleg nem fog –, de inkább keres valamilyen kompromisszumot. Ám ezek a kompromisszumok rosszak szoktak lenni, felpuhítják a saját feltétel-rendszerüket, ugyanakkor Orbán Viktor számára lehetővé teszik, hogy itthon újra átvonuljon a diadalív alatt. Amit egyébként maga ácsolt magának” – így nyilatkozott Kuncze Gábor, hajdani belügyminiszter, pártelnök a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy Orbán az elmúlt tíz évben egyáltalán nem kormányozott, csak a kommunikációra figyelt, de ha 2022-ben lesz megfelelő kínálata az ellenzéknek, akkor a Fidesz elnöke megbukik.


Túl van a Covid-fertőzésen?

– Már itthon vagyok.

Akkor beszélhetünk a politikáról, ugye?

– Persze.

Egyre többen hangoztatják – például Lendvai Ildikó is –, hogy elérkezett az idő az ellenzék számára, hogy otthagyja a parlamentet. Ön mit gondol erről?

– Ez egy régi vita és én mindig azok pártján álltam, akik szerint nem szabad otthagyni a parlamentet. Természetesen értem azoknak az érveit is, akik másként gondolják, de muszáj figyelembe venni, hogy az Országgyűlés még mindig viszonylag sok lehetőséget kínál az ellenzék számára. Persze, bizonyos esetekben, helyzetekben, az ellenzéknek nyomatékosan jeleznie kellene, hogy mi az, amiben nem hajlandó részt venni. Teljes mértékben egyetértettem azzal, hogy otthagyták a házbizottság üléseit, mégpedig Kövér László bárdolatlan megjegyzése miatt. Azzal is egyetértek, ha időnként kivonulnak, ugyanakkor ne feledjük el azokat a lehetőségeket, amelyeket egy-egy ülésnap biztosít számukra...

MILLIÓKAT ÉRŐ PARANCSNOKOK: TÖMEGES LEHET A PÁLYAELHAGYÁS, AMIKOR ÚJRA BEINDUL A GAZDASÁG

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2020.11.21.


A rendvédelmi szervek átlagbérét javítja a felső vezetők fizetésének megduplázása, de a beosztottakon ez nem segít.


A határvadász képzésre jelentkezők a tanfolyam ideje alatt bruttó 195 ezer forintot kapnak, amikor belépnek a rendőrség kötelékébe, bruttó 220 300 forintra emelkedik az alapbérük – olvasható a hivatalos rendőrségi oldalon. Korábban nyilvánosságra került adatok szerint a kezdő tiszthelyettesek nettó alapfizetése egy városi szervnél 153 ezer, egy megyeinél 222 ezer forint körül alakul, amire nyelvpótlék, éjszakai, készenléti pótlék és túlórapénz rakódik, ami helyett elvben szabadság is kérhető. Ezeket a béreket érdemes összevetni azzal a gyakorlatilag titokban parlament elé vitt javaslattal, hogy a rendészeti szervek országos vezetői jövő januártól minimum másfél millió forintos bruttó bért kapjanak, de ha nagyszerű munkát végeznek, ez felmehessen 1,9 millió forintra is. Ez forrásaink szerint sok vezető számára azt jelenti, hogy majdnem megduplázódik a bére. Helyetteseik 1,3 millió és 1 millió 650 ezer forint közötti alapbért kaphatnak és emelkedik a megyei parancsnokok fizetése is. A béremelés nemcsak a rendőrség vezetőit illeti meg, ha a parlament elfogadja a javaslatot, hanem a pénzügyőrök, terrorelhárítók, az idegenrendészetben, katasztrófavédelemben és büntetés-végrehajtásban dolgozók parancsnokait, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok és az országgyűlési őrség legmagasabb beosztású tagjait is...


LEHET, HOGY ELADÓSÍTOTTA AZ ORSZÁGOT, DE EGYÁLTALÁN NEM MOST KEZDTE

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.11.21.


Jó reggelt kívánok, péntek után szombat, folytassuk ott, ahol abbahagytuk! Milyen jó lenne, ha nem kellene lemenni a szellemi-morális identitászavar és hanyatlás ama mély bugyraiba, ahol Orbán Viktor a megmondhatója annak, hogy ki a világpolitika legkorruptabb embere, vagy hogy hol van a gátlástalan hazudozásnak az a szintje, ami már megérinti az embert. Még őt is. Ez tőle még trollkodásnak is alávaló lenne, ő viszont véresen komolyan gondolja. Milyen jó lenn, ha nem kellene folyton lemenni egy olyan szintre, ahol a közpénzégetésből egy egész udvartartást a saját lábára állító, maffiára emlékeztető, ámde jogilag kormányként jegyzett alakulat feje sokadszorra bizonyítékok, konkrétumok, nevek tételes felsorolása nélkül vádol politikusokat azzal, hogy a világpolitika legkorruptabb emberének tenyeréből esznek. És azzal is vádolja őket, hogy emiatt zsarolni akarják Magyarországot és Lengyelországot az uniós pénzekkel. Azt majd egy másik alkalommal beszéljük meg, hogy a szóban forgó, állítólag legkorruptabb embernek mikor érdemes feltétlenül megszólalnia, és mikor kellene inkább hagyni a francba a világmegváltást, ha komolyan gondolja azt, amiről beszél, amikor jobb lenne csendben maradnia.

Aki a funkcióban lévő magyar miniszterelnök múltjával bizonyítékok nélkül vádol politikusokat azzal, hogy korruptak, mert Soros, a pártállami gépezet plakátokra is pakolja és hirdeti ezeket a soha bizonyítást nem nyert primitív és homályos vádakat, miközben a sufnijogász másodmagával száguld szembe az európai uniós autópályán és rázza az öklét, hogy Sorosmigráns, arról elég szomorú bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy súlyosbodik az állapota, ami mindig is súlyos volt. Ha ő maga véletlenül nem lenne korrupt, akkor is aggasztó lenne, hogy percenként kétszer sorosoznia kell ahhoz, hogy ne essen le a székről, de az európai korrupció egyik babérkoszorús bajnokaként (tudom, például a GRECO-jelentést is Soros írta, vagy hamisította) ilyen nagyívű diagnózisokat felállítani ebben a kérdésben, gyógyíthatatlan szereptévesztésre utal.

A nagy hírversenybe nem szokott beleférni a pontos idézése annak, ami elhangzik az ember szájából, viszont a tegnap reggeli szónoklat alábbi része megérdemli, hogy pontosan idézzük:
...

MAGYAR HANG – AZ ÉV EMBERE 2020-DÍJ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2020.11.21.


2020 különösen nehéz év, a sok megpróbáltatás különleges embereket, igazi elhivatottságon kíván. Sajátos, vagy inkább sajnálatos helyzet, hogy miközben ezek az emberek igazán legények a gáton, betegeken, szegényeken, hátrányos helyzetű gyermekeken segítenek, vagy éppen a szólás szabadságáért, az oktatás minőségéért küzdenek, a hatalom támogatás helyett inkább úton, útfélen keresztbe tesz nekik. A Magyar Hang szerkesztősége ezt a helyzetet látva hirdette meg az Év Embere-díjat, ami korántsem példa nélküli a sajtó globális történelmében. Díjunk kiáltás és szimbolikus kiállás is nevezettek mellett. Sok kiváló jelölt közül szerkesztőségünk tagjai szavazták meg az öt finalistát, akikről viszont már Önök, az olvasók döntenek. Aki nyer, az elismerés mellett (szimbolikus) százezer forint sorsáról dönthet, amit szintén sok nehézséggel, a túléléséért küzdő, de a társadalmi ügyekért igen elhivatott szerkesztőségünk ajánl fel. A pénz a díjazott által megjelölt karitatív célt segíti majd.

Voksát december 11-ig elküldheti postán (1094 Budapest, Balázs Béla utca 15-21.), emailen (szerk@magyarhang.org), vagy péntektől szavazhat honlapunkon is (a cikk alján). Győztest karácsonyi számunkban hirdetünk.

Szavazzon Ön is, döntsünk együtt arról, ki legyen a Magyar Hang – Az Év Embere 2020-díj birtokosa!
...

KIVÉTELES NAP, HA NINCS POZITÍV TESZT A HAJLÉKTALANSZÁLLÓN, DE JELLEMZŐEN A DOLGOZÓK A FERTŐZÖTTEK

HVG
Szerzők: BALLAI VINCE, KACSKOVICS MIHÁLY BÉLA
2020.11.21.


Az utcán élő embereket még nem hajtja tömegével a szállókra az éjszakai kijárási korlátozás: van, aki az erdőbe, más titkos rejtekhelyre bújik éjszaka. A koronavírus-fertőzés a többségüket úgy tűnik, elkerüli, és ugyan ahol rendszeresen tesztelnek, ott szinte minden nap van pozitív eset, ám inkább a velük foglalkozó dolgozók körében találnak több fertőzöttet.


"Van egy helyem, ahova bevackolok, és ott meg tudok bújni éjszakára.”

A 11 éves kapcsolatból kilépve másfél éve utcára került Laci ezen a rejtekhelyen bekkeli ki az este nyolc utáni kijárási tilalmat. Addig pedig egy körúti üzlet bejárata mellett ücsörög, a térdénél gyorséttermes kávéspohár várta az adományokat. Azt nem árulta el, hogy hol, vagy hogy közelebbről milyen jellegű rejtekhelyen tölti az éjszakát. “Ha egy hajléktalan elmondja, hogy hol bújik meg estére, az olyan, mintha a saját torkára tenne kést.” A koronavírus-fertőzéstől azonban nem tart, bár van rajta maszk, a nyakára csúszva. “A családomat viszont féltem” - mondja, miközben egy pokróccal takargatja ölében kuporgó kutyáját - egy morgós, csivavaszerű keveréket...

LAKÁSHITELBE TOLJÁK AZ EMBEREKET, PEDIG EZ SOKAKNAK NEM JELENT MEGOLDÁST

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2020.11.21.


A magyarországi lakáspolitikában jelenleg az a cél, hogy a lakosság hitelkitettsége a GDP-arányában egy bizonyos szintet elérjen. De valójában sokkal inkább annak kéne lennie a kérdésnek, hogy az egyes társadalmi csoportok esetében milyen lakhatási megoldás lehet célszerű: ez lehet hitel, de mivel ez nem mindenkinek jelent megoldást, alternatívákra is szükség van – mondta Pósfai Zsuzsanna, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont kutatója az eheti G7 Podcastban.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Pósfai Zsuzsanna doktori dolgozata többek között ezeket a problémákat és okaikat elemezte: ennek a kutatásnak a rövidített verziója a Periféria legújabb tanulmányaként is megjelent nemrég, amit ide kattintva lehet elolvasni.

Olyan időszakokban, mint a mostani, amikor pénzbőség van a piacon, nagyon sok befektetésre váró forrás jelenik meg motorként a lakáspiaci folyamatok mögött: ha ugyanis máshol alacsonyabb hozamokat lehet elérni, akkor a lakáspiaci befektetések mindig relatív biztonságosnak számítanak és emellett a hozamok sem rosszak.

Ha ilyen nyomás miatt lesz több pénz a lakáspiacon, akkor az a pénz társadalmi és földrajzi értelemben szelektív módon olyan szegmensekbe fog kerülni, ahol a legbiztonságosabban megtérül. Ezek ugyanakkor a piaci szempontból egyébként is legjobbnak számító szegmensek, így ez a folyamat megnehezíti a különféle lakáspiaci szegmensek közötti átjárhatóságot. Sokan kiszorulnak a hitelpiacról, más, nyugati országokban elterjedt intézmények, lakhatási formák pedig nem elterjedtek kelet-európai ingatlanpiacokon, így a tulajdonlás alternatívája nem megoldott a megfizethetőség keretein belül...

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ FELLÓGATÁS ELŐTT ÁLLÓ POLITIKUSOKKAL

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2020.11.21.


NYAKLÓVÁ TETT UNIÓ


Az elmúlt napok legfontosabb bel- és külpolitikai eseménye egyaránt a magyar és a lengyel kormány, illetve a velük szemben álló összes többi tagállam kardozása volt. Ezt a 444 olvasói páholyból figyelhették, köszönhetően Magyari Péternek a magyar mezőnyből kiemelkedő, saját uniós forrásokra is támaszkodó tudósításának. Az EU-s támogatások ellenőrzésére kitalált jogállamisági mechanizmus a két illiberális kormány mumusa lett, és mostanra világossá vált, hogy Orbán és Kaczyński akár az egész unió koronavírus miatti gazdaságélénkítő csomagját is megvétózná, csak hogy elkerülje. Az Európai Néppárt azt állítja, hogy meg tudja győzni tagpártját, a Fideszt...

MAGYAR KÓLA: A KÖNYV, AMIBŐL MÁSHOL SOROZAT IS LENNE

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2020.11.21.


Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) friss jelentései szerint az elmúlt években rendre dőlnek meg a kokaintermesztés globális rekordjai: a tavaly kiadott, 2017-re vonatkozó dokumentum 1976 tonnára becsülte a termelés értékét, 2018-ban pedig ennél valamivel kevesebb, 1723 tonna készült 100 százalékos tisztaságú kokainból. A nemzetközi becslések valahová 70 és 80 milliárd dollár közé teszik évente a kokain-kereskedelemmel foglalkozó piac értékét, ami nagyjából az 2018-as magyar nemzeti össztermék fele.

Ahogy általában a kábítószerekre, úgy a kokainra is igaz, hogy meglehetősen kevés reális információnk van a termelés, kereskedelem és fogyasztás létező mintázatairól, összefüggéseiről, holott globálisan több százmillió ember életére van kihatással: a már idézett UNODC jelentés szerint 2017-ben 188 millió kannabiszfogyasztó, 53 millió ópioid-fogyasztó, illetve 18 millió kokainfogyasztó élt a Földön.

Fehérgalléros kóla

A valós ismereteket inkább a tabusító, elkendőző mítoszok, a titoktartás és az olyan egzotizáló kulturális termékek helyettesítik, mint amelyik a Netflix nagy sikerű filmsorozata, a Narcos volt. Amelyből ugyan kaphattunk egy vázlatos történeti áttekintést a kolumbiai és mexikói nagy drogkartellek felemelkedésének epizódjaiból, de közben az egész sztori átvedlik valami hétköznapi életünktől eltávolított, azon kívül álló, egzotikus látványossággá. Talán semmi sem szemlélteti jobban ezt a jelenséget, mint azok a turistatömegek, akik a sorozat megjelenése után ellepték Pablo Escobar egykori telephelyét, a kolumbiai Medellín városát, tehetős nyugatiaknak kellemes borzongásra alkalmat adó skanzenné alakítva a helyi lakók hétköznapi életét, örömeit, szenvedéseit. (Erről két éve a Guardian forgatott megvilágító erejű videóriportot.)...

A KORONAVÍRUS FERTŐZÉS LEHETŐSÉGE FOLYAMATOS, DE HATÁSOS FEGYVER LEHETNE ELLENE AZ IVERMECTIN TABLETTA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.11.21.


Bár még jócskán benne vagyunk a koronavírus járvány második hullámában, sokan már a harmadikat emlegetik. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint, itt nem érdemes hullámokról beszélni, mert a vírus folyamatosan köztünk van. Minden azon múlik, hogy mennyi a kontaktus, az emberek mennyire tartják be a szabályokat, és mennyire vigyáznak egymásra. Szerinte azonban a járványban – a megelőzés mellett – a korai kezelés lenne fontos, azért, hogy kevesebben jussanak el a kórházig és még kevesebben a lélegeztetésig! Ehhez pedig minél előbb lehetővé kellene tenni Magyarországon is az emberi használatra készülő Ivermectin tabletta korai alkalmazását, amelynek a hatásosságát már több mint negyven tanulmány bizonyítja.


A vakcinák mennyire adnak lehetőséget arra, hogy végre megállítsuk ezt a vírust?

– Hol van az még! Mivel még vakcina sincs, egyelőre az egyéni védekezés állítja meg a vírus terjedését, tehát a maszk, a higiénés szabályok betartása, a távolságtartás. A járványban – a megelőzés mellett – a korai kezelés fontos volna annak érdekében, hogy kevesebben jussanak el a kórházig és még kevesebben a lélegeztetésig! Minél előbb lehetővé kellene tenni Magyarországon is az emberi használatra készülő Ivermectin tabletta forgalmazását és korai alkalmazását, mert már sok adat van arra, hogy megelőzésként és a korai kezelésben is nagyon hatásos. Ma már több mint negyven tanulmány bizonyítja ezt! Egyébként, ha már itt is lesz a vakcina, akkor is hosszú ideig tart, hogy kellő létszámú embert be lehessen oltani vele...

SZABAD SZEMMEL: MINDEN ATTÓL FÜGG, MERKEL MENNYIRE TUD MEGÁLLJT PARANCSOLNI A KÉT JOGÁLLAMI HULIGÁNNAK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.11.21.Frankfurter Rundschau


A baloldali újság igen veszélyesnek nevezi a mostani válságot, mivel a jogállami elleni támadással Magyarország és Lengyelország az unió egyik alappillérére emel baltát. A kommentár szerint az unió nemigen volt még ekkora bajban az utóbbi időben. Két tagja az egész szervezetet foglyul ejti, mert nem akarja tartani magát a közös szabályokhoz. Ám ez ocsmány, azon felül veszedelmes.

Most minden attól függ, mennyire tud megálljt parancsolni Merkel a két jogállami huligánnak. Azaz megoldást találni a decemberi csúcsértekezletig. A legfontosabb azonban az, hogy mielőbb folyósítani lehessen a pénzeket a segélyalapból. Az EU ennyivel tartozik a járvány által leginkább érintett déli tagoknak. De ha minden kötél szakad, akkor az arra hajlandó államoknak a magyarok és a lengyelek nélkül kell összehozniuk a támogatást. Már úgy is vannak olyan államok, amelyek azon gondolkodnak, hogy lehetséges az EU Budapest és Varsó nélkül is. Az ötlet immár nem tartozik teljesen a fantázia birodalmába.

FAZ

Nem szabad, hogy a zsarolás iskolát teremtsen és a két magyar és a lengyel kormánynak lassan fel kellene tennie a kérdést: nem volna-e jobb kilépniük és külön szerződés alapján, kívülről folytatniuk az együttműködést az unióval – mutat rá a konzervatív lap. A nagy kérdés jelenleg ugyanis az, mi történjék olyankor, amikor egy-két tag gyakorlatát a többiek úgy értékelik, hogy az alapjaiban sérti a közös elveket. Pont ez a mostani jogállami vita lényege.

Az persze közismert, hogy a keleti bővítéssel az EU sokfélébb lett, így nem könnyű megteremteni az egységet. Ám az különösen nagy akadályokba ütközik, amikor egy-két ország nem azokon az értékalapon áll, mint a többiek, vagy amikor „ellenséget” lát Brüsszelben. A zsarolásnak azonban gátat kell vetni, és egy idő után fel kell vetni a hogyan tovább kérdését. Ideértve a renitens államok kiválását, még akkor is, ha az új helyzetben számukra szűkebbre váltana a bőségszaru nyílása. De addig keresni kell a kompromisszumot. 

Süddeutsche Zeitung

A holland miniszterelnök választékos nyelven ugyan, de beintett Magyarországnak és Lengyelországnak. Rutte a hágai Parlament vitájában közölte: az EU nem úgy működik, hogy elnyomjuk a szivarunkat és várjuk, amíg a többiek jóvoltából a sült galamb berepül a szánkba. Ami lefordítva azt jelenti, hogy ha a magyar és lengyel vezetés pénzt akar látni, akkor fel kell adnia mostani álláspontját. A jelentés kitér arra, hogy Orbán minden bizonyíték nélkül megint csak nekirontott Soros Györgynek. A költségvetésről pedig azt mondta, hogy a végén meg fognak állapodni. Csak ezt nem árulta el, hogy miként. Az idő azonban kevés, és sok pénz sorsáról kell(ene) határozni.

Neue Kronen Zeitung

Az Európai Unió osztrák konzervatív alelnöke a földrész mini-Trumpjainak tartja Magyarországot és Lengyelországot. Othmar Karas azzal válaszolt Orbán Viktor tegnapi rádióinterjújára, miszerint elképzelhető a megállapodás, hogy csak abban az esetben, ha a magyar fél rábólint az asztalon lévő megállapodásra. A jogról és az értékekről ugyanis nincs mit alkudozni.

A politikus, aki a csütörtöki uniós csúcs előtt a Fidesz haladéktalan kizárását sürgette az EPP-ből, ha a magyar kormányfő nem hajlandó jobb belátásra térni, most azt nyilatkozta, hogy az EP azért akarja a jogállami mechanizmust, mert felelősségre kell vonni azokat, akik semmibe veszik a közös szabályokat. Vagyis teljesen hamis az a magyar, illetve lengyel állítás, miszerint a rendszer révén migránsok befogadására vagy az egyneműek házasságának elfogadására kényszerítenék őket. Mint ahogy az az állítás is csupán elterelő manőver, hogy a szabályozás beavatkozást jelente a belügyeikbe.

Azt is megpendítette, hogy a két ország összesen 33 milliárd eurót vehetne fel a segélyterv alapján. Az európai polgárok azonban nem akarják, hogy ezt az összeget jogellenesen használhassák fel. Utalt arra, hogy egy közelmúltban végzett közvélemény kutatás szerint a megkérdezettek 77 %-a támogatja az árukapcsolást a jog és az értékek betartása, illetve a támogatások között. 

FT

Az EU azzal küszködik, hogy elmozduljon a holtpontról a jogállam ügyében, de Magyarország és Lengyelország ragaszkodik az engedményekhez, miközben az egészből a gazdaság húzza a rövidebbet. Hogy mi lehet a megoldást, azt egyelőre nem látni. Merkel és mások azon vannak, hogy a december 11-i csúcsig tisztázzák a kérdést, mert akkor nem szenvedne késedelmet az 1,8 billiós pénzügyi javaslat, amely válasz a járványra.

Daniel Freund, német zöld EP-képviselő felszólította a berlini kormányt, hogy az semmiképpen sem engedjen, mert ily módon a magyarok és a lengyelek értésére adja, hogy hiábavaló minden próbálkozás. Azaz nem tudják blokkolni az új szabályok életbelépését.

Magas rangú források szerint most több héten át bátorságpróba jön, ahol mindkét ország megpróbálja majd bebizonyítani, hogy a másik csak kamuzik. De a nagy vesztes éppen Budapest és Varsó lesz, ha nem fogadják el a költségvetést. Abból ugyanis a GDP-jük 5 %-nak megfelelő összeg jár(na) nekik.

Ezzel szemben Orbán és Kaczynski abból indul ki, mekkora pofon lenne Brüsszel tekintélyének a késlekedés, épp ezért az EU előbb-utóbb kénytelen lesz visszakozni. Jourová azonban tegnap azt közölte, hogy a mechanizmus technikai minimumot jelent, mert az EU-nak joga van tudni, mi történik az adófizetők pénzével olyan helyeken, ahol veszélyben van a demokrácia. Egyébként Brüsszelből az szivárgott ki, hogy magánbeszélgetésekben a lengyel tárgyalópartnerek sokkal enyhébb hangot ütnek meg, mint magyar kollégáik.

NZZ

Varsóban kiadták a jelszót: „Vétó vagy halál!”, de Magyarország és Lengyelország számára nem egyszerűen a sokmilliárdos európai támogatásról van szó. A frontok mindenesetre megmerevedtek a jogállamiság ügyében. Kemény szemrehányások repkedtek ide-oda Brüsszel, illetve Budapest és Varsó között. A magyar és a lengyel kormány is a Szovjetunióhoz, illetve a kommunista időkhöz hasonlította az EU eljárását.

Ez persze túlzás, de Orbán és Morawiecki is dühös, mert kicselezték őket. A nyári csúcson elfogadott döntés ugyanis kimondta, hogy a jogállami mechanizmus bevezetéséhez elég a kétharmad, de a kérdéssel még foglalkozik a Tanács. Márpedig ott az egyhangúság elve érvényes. Így a magyar és a lengyel fél abban bízott, hogy majd ott megakadályozza az új rendet. Idáig főként Magyarország volt annak a nagymestere, hogy kijátssza a közösségi jog védelmére szolgáló garanciákat. És az Orbán jóvoltából uniós pénzeken szép kövérre hízott magyar klikk nem szeretne alaposabb ellenőrzést.

A lengyel helyzet egészen más tészta, ott nemigen merül fel a korrupció vádja. Orbán ugyan az illiberális demokrácia nagy ideológusának állíthatja be magát, de az igazi forradalmárok a lengyel igazságügyi tárcánál vannak. Élen a küldetéstudatos Ziobro miniszterrel, aki szét akarja verni a jelenlegi jogi kereteket és tekintélyelvű-kaotikus törekvései miatt ütközik az unióval. Közben hatalmi csatát vív a kormányfővel, aminek része az is, ki legyen Kaczynski utódja.

Navracsics Tibor nem hiszi, hogy lehet kiutat találni, mert szerinte itt már nem a pénzről, hanem az identitásról és a nemzeti önállóságról van szó. A két ország úgy érezte, hogy egyre inkább korlátok közé szorul, és nem akarja, hogy a dolgok ebbe az irányba menjenek tovább. Ez mutatkozott meg már a 20015-ös menekültválság során is, és azóta csak izzott a viszály- mondja.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár szerint Orbánnak és Kaczynskinak vannak jobb lapjai a jogállam körüli küzdelemben. Az új feltételrendszerrel az EU igyekszik visszaszorítani az illiberális demokrácia nyomulását, de a budapesti és varsói ellenállás arra utal, hogy más túl kései a próbálkozás. Brüsszel hónapokon azt hitte, hogy a magyar-lengyel-szlovén trió csak blöfföl, és a végén beadják a derekukat, nehogy elveszítsenek egy csomó pénzt. De kiderült, hogy politikailag igen nagyban pókereztek és céljuk a mechanizmus alapos felhigítása.

Az unió azt állítja: erről aztán szó sem jelent, de a frankót a másik oldal mondja meg. Nélkülük nem lehet előbbre lépni, de az árat mindenki megfizeti, nem csupán Magyarország és Lengyelország. Számukra azonban a saját rendszer és ideológia túlélése a tét. A zsarolás mögött az van, hogy megvetik a hatalmi ágak szétválasztását, a kisebbségi jogot, a szólásszabadságot és az átláthatóságot. Vagyis mindazt, ami az eleven demokrácia szerves része.

Tehát nem csak attól félnek, hogy nem jönnek a források, amelyek idáig a végén sokszor az ő zsebükben kötöttek ki. Hanem hogy az EU veszélyezteti az általuk vallott értékeket. Merthogy Budapesten és Varsóban a kormányzás alapja az: aki nincs velünk, az ellenünk van, de hogy mi kíván a nép, azt mi mondjuk meg. Az elemzés megjegyzi, hogy az illiberális demokrácia a hatalommegtartás módszereként már rég modellnek számít a világban, messze a magyar és lengyel határokon túl is.

Lehet, hogy a PiS fejével még lehet beszélni, de a magyaroknál már annyira átalakították a választási jogot és a Fidesz oly mértékben megszállta a kulcspozíciókat, hogy a kormányt immár nemigen lehet leváltani. És ez csak még inkább így lesz a választásokig. A korrupció járványos, rendszerszintű. Egy egész hálózat profitál a brüsszeli alapokból. De pont ez a helyzet Bulgáriában és Máltán is. Ám a lényeg: az unió valószínűleg elkésett, amikor próbálja megfordítani a folyamatot.

Frankfurter Rundschau

Merkelnek kell összerakosgatnia a széttört cserepeket a két pénzügyi terv ügyében, miután a két nappal ezelőtti uniós videokonferencia után nagy a tanácstalanság Brüsszelben, hogy mit is kellene tenni. Mindenesetre Budapest és Varsó ellenében szinte az összes többi ország és az EP is kitart a jogállami mechanizmus mellett. A színfalak mögött azt szorgalmazzák, hogy kezdődjön széleskörű egyeztetés, de nem világos, hogy milyen formában és milyen céllal. Úgy vélik, hogy az idő segít meggyőzni a két renitens kormányt, no meg talán szűkös anyagi helyzetük is. De jó volna az is, ha az Európai Bíróság szakvéleményt adna a tervezett szabályozásról.

További lehetőség, hogy a két országot hagyják ki a gazdasági segélycsomagból, de ez hosszadalmas volna, azon kívül hadüzenettel érne fel Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A szakítás ily módon véglegessé válna, ezért nem beszél senki hivatalosan erről a lehetőségről. Egyelőre. Orbán ugyanakkor tegnap megpendítette, hogy szerinte elképzelhető a megállapodás, csak azt nem árulta el, mit akar. Viszont kirohant Soros ellen, és azt állította, hogy a milliárdos által megvesztegetett politikusok zsarolni igyekeznek a magyar és a lengyel vezetést. Hát, szó, ami szó, a nyilatkozat nem éppen a kompromisszumos szándékról árulkodott.

Spiegel

Az ellenkezéssel Orbán és Kaczynski válságba taszítja az uniót és nyomást gyakorol Merkelre. Miközben itt a megszokott vitáktól eltérően immár az alapértékek forognak kockán. Szemtanúk arról számoltak be, hogy jeges hallgatás fogadta, amikor a magyar és a lengyel nagykövet hétfőn bejelentette a vétót. Pedig előre számítani lehetett a botrányra. Budapest és Varsó annak ellenére harcol a jogállam és a támogatások összekapcsolása ellen, hogy sikeresen felvizezte a javaslatot. Ám célja, hogy teljesen hatástalanná tegye a mechanizmust, ezért követel vétójogot magának.

Az elképzelés védelmezői abban reménykednek, hogy le lehet választani a sokkal békülékenyebb lengyeleket és akkor a magára maradó Orbánt kemény nyomással jobb belátásra bírhatják. Ám ennek csak igen csekély az esélye. Még kisebb azonban a valószínűsége annak, hogy a többi ország engedne. Erre utalnak a német, osztrák, francia állásfoglalások. A legkeményebben a holland miniszterelnök fogalmazott, aki gyakorlatilag vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha az unió behódolna a magyar akarat előtt.

Hajthatatlannak tűnik az Európai Parlament is, sőt, a magyar miniszterelnök nagy barátjának számító Néppárton belül is úgy tűnik: lassan elfogy a türelem. Weber kijelentette, hogy végre van egy érdemi jogállami mechanizmus, és ragaszkodnak ahhoz. A CDU egyik illetékese arra számít, hogy ezek után erősödik a magyarokra és a lengyelekre erősödő nyomás, úgy hogy csak nyugalom! Főleg, mivel mindkettő rá van szorulva a szubvenciókra. És az tény, hogy a blokádnak hosszú távon elsősorban ez a két állam inná meg a levét.

De hogy mi lesz, az nagyrészt a magyar és a lengyel belpolitikától függ. Orbán német-liberális összeesküvést emleget és úgy állítja be, hogy Varsóval együtt ő a keresztény Európa igaz védelmezője. Hegedűs Dániel szerint azonban igazából attól fél, hogy az EU az új ellenőrző rendszer révén egész uralmát veszélybe sodorja. Hiszen – jegyzi meg a Német Marshall-alapítvány szakértője – állami és uniós támogatások igen gyakran olyan oligarcháknál landoltak, akik felvásárolták a hazai média jelentős részét, és ily módon felszámolták a sajtószabadságot. Nos, most úgy néz ki, hogy éppen ez a pénzforrás dugul be.

Hegedűs úgy látja, hogy a két kormány hazardírozott, de ahhoz volt hozzászokva, hogy nem kell tartania az uniótól. Ám az most határozottan meg akarja védeni az értékeit. Ebből helyzetből pedig Orbán csak nehezen tud kikecmeregni. Viszont az idő a kezére játszik, mert még nem hívta le a szerkezeti támogatások felét. Ez pedig jó 11 milliárd eurót jelent – 2023 végéig. 

FAZ

Az újság járható útnak tartja a magyar és lengyel vétó megkerülésére, hogy a két ország nélkül hagyják jóvá a koronalapot, az ún. kiterjesztett együttműködés keretében. Erre megoldásra már volt példa, 9 ország megbízottai most is ilyen keretekben készítik elő a pénzügyi tranzakciók megadóztatását. Sven Giegold, német EP-képviselő azzal érvel, hogy ily módon gyorsan lehetne utalni a befektetési támogatásokat és nem gyengülne meg a demokrácia. A jogállami mechanizmust pedig többségi döntéssel tető alá hozhatnák.

Ily módon kiengedhetnék a gőzt, ugyanakkor a magyar és a lengyel kormánynak odahaza meg kellene magyaráznia saját polgárainak és vállalkozóinak, hogy miért nem kapnak egy fityinget sem. Jogászok szerint azonban ez az út igen bonyolult volna, és azt jelentené, hogy elhagynák a megszokott uniós kereteket. Pl. nem jutna szerephez az Európai Parlament sem. Ezzel együtt a Bizottság hírek szerint csak mérsékelten lelkesedik ezért a lehetőségért, mert nem akar még nagyobb megosztottságot. Legfeljebb legvégső megoldásként tartja elképzelhetőnek.
Der Standard

A lap azt sürgeti, hogy az EU a blokád miatt szigetelje el Orbán Viktort, mind társadalmi, mint politikai értelemben, mert más nem segít. Még akkor is, ha egy profiról van szó, aki betéve ismeri az összes trükköt. Viszont országa az uniós támogatások egyik legnagyobb kedvezményezettje. A kormányfő ennek ellenére már egy évtizede sorozatosan szegi meg az értékeket. Emiatt jogi háborúskodás robbant ki, egyik eljárás követte a másikat. A több partner, a sajtó fel van háborodva, az EP többször is elítélte a magyar gyakorlatot, Orbán azonban élvezi a helyzetet. Szereti, amikor a szalagcímekben látja a nevét.

Még saját pártszövetségeseinek intő szava szem használt. Nacionalista durvaságai csak még vadabbra váltottak. Reménytelen eset. Úgy hogy nem visz semmire a mostani felzúdulás sem, sajnos. Az uniós szerződések a tagok jóakaratára épülnek, azzal nem kalkuláltak, hogy egy kormány minden lehetséges eszközzel kész helyzet elé állítja a közösséget. Magyarországot kizárni nem lehet, a szankciók pedig kivitelezhetetlenek. Csak az marad, hogy elszigeteljék, kétoldalú alapon ne álljanak szóba vele. Ezt látványosan ki kell nyilvánítani. Egyébként pedig nem szabad izgulni. Idáig Orbán mindig jobb belátásra tért, amikor égett a ház, vagyis amikor sok pénz sorsa vált bizonytalanná.

Euronews

Újabb legfelső szintű uniós tanácskozás, megint egy válság, de egyelőre minden függőben van. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője arra hivatkozik, hogy nem egyértelmű a jogállam fogalma, és azzal egyik oldal visszaél, ideológiai-szubjektív alapon. Ez pedig nem járja. Ezzel szemben Alberto Alemanno, az igen neves párizsi HEC üzleti főiskola jogprofesszora azt mondja, ha valamely ország az EU tagja akar lenni, akkor tiszteletben kell tartania a jogállami elveket. Ideértve a független igazságszolgáltatást, a szabad sajtót.

Ám a két országban rendszerszintű a jogsértés, ám ez immár nem fogadható el a két kormány részéről, amely közben azért felmarkolja a támogatásokat. A volt finn miniszterelnök, akinek pártja az EPP-hez tartozik, úgy véli, a vége úgyis kompromisszum lesz. Stubb, aki 25 éve forog az európai színpadon, emlékeztet arra, hogy egy dolog, mit képvisel valaki Brüsszelben, és más dolog, hogy azt miként adja el odahaza. De itt is megállapodásra kell számítani, méghozzá jó egyezségre. Tehát lesz szerződés a 750 milliárdos újjáépítési tervről, akár tetszik Orbánnak, akár nem.

Euractiv

Az Európai Néppárt frakciójának egyik román tagja azt közölte, hogy az EU jelenleg az A-tervre összpontosít, azaz mielőbb keresztül akarja nyomni a költségvetést és a gazdaságélénkítési programot. Van B-terv is, ha Magyarország és Lengyelország nem állna el a vétótól, viszont csak később foglalkoznának az Orbán Viktor jelentette fogas kérdéssel. Siegfried Muresan emlékeztetett arra, hogy a magyar és a lengyel kormány is rábólintott a nyáron a megállapodásra, benne azzal, hogy a jövőben csak akkor lehet szó a brüsszeli támogatások folyósításáról, ha az adott ország eleget tesz a demokratikus normáknak.

Ám most a magyar és a lengyel vezetés a hazai publikumnak játszik – Európa rovására. Pedig a következmények kihatnak az egészségügyre is, hiszen Budapest és Varsó pont a járvány csúcsán próbálkozik a zsarolással, ezt azonban nem egykönnyen felejtik majd el nekik. A B-terv különben az, hogy szükségköltségvetés lép érvénybe, de azon belül valamilyen úton-módon nagy hangsúlyt kell fektetni a ragály elleni küzdelemre.

A kérdés viszont az, hogy milyen politikai következményekkel jár a dacoskodás. Hogy a Néppárt épeszű része meddig tűri el Orbánt és a kis Orbánokat, akik időről időre feltűnnek. Muresan szerint ezzel jelenleg nem kívánnak foglalkozni, de visszatérnek rá. De a magyar vezető „érdemeiről” akkor sem feledkeznek meg, ha létrejön a megállapodás és sikerül megőrizni az elveket.

LEPRÁS VAGY-E?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.21.


Olybá tűnik, hogy a fideszisták zömében lakozik egy Bayer Tagkönyv. Nem olyan mívesen mocskos a szájuk, mondataik és jelzőik nem pácolódtak fekáliában, de szívesen használnák az ő zamatos, útszéli nyelvét. Ám nem megy. Ezért nincsen tisztikeresztjük vagy más NER-plecsnijük, de a belsejük ugyanaz. Mert ugyanis nem csak a szem a lélek tükre, hanem a beszéd és írás is, mint ami csodák a gondolatok tükörképei, vagy éppen azok maguk. Nem mennék bele itt mindenféle szemiotikai elmélkedésbe, csak mintául hozom Szalay Ferenc szolnoki fideszista polgármester esetét.

Ő pedig, amikor egy idős női választópolgár megjelent nála meghallgatáson valami ügyben, bekapcsolva felejtette a mikrofonját annak távoztakor, és hallatszott a szinte megkönnyebbült, de ítéletbe forduló sóhajtása, miszerint: „Ennyi vén kurvát”. Ez négy éve történt, nyilvánosságot is kapott, de Szalay polgármestert azóta is szeretik, folt rajta nem esett, még a „vén kurvák” is rajonganak érte. Ki érti ezt? Mindez viszont csak azért jutott az eszembe most megint, mert ezúttal Szarvas fideszista polgármestere, bizonyos Babák Mihály elvtárs nyilvánult meg hasonló mélységekkel.

Úgy – mint kifejtette -, hogy a covidos fertőzötteket, akik karanténban vannak, hasonképp kell kezelni szerinte, mint a leprásokat, úgy kell bánni velük erősen. S bár igyekezett kijelentését finomítani, de azt nem lehet. Freud és Jung urak, az általuk megénekelt tudatalattik ugyanis nagy hatalmú micsodák, sokszor esik a csapdájukba a felettes én, de ne menjünk most bele az Id, Ego, Superego bonyolult viszonyaiba. Legyen elég annyi, hogy Babák elvtársból kibuggyant a benne rejtező vadállat, az evolúció során a Mezozoikumból ott maradt gyíkszerű tudat.

Feltehető, hogy Babák elvtárs fideszi voltából fakadólag legalább olyan mélyen vallásos, mint Kaleta nevű párttársa, és így együtt őrizgetik a tábortűz mellett a keresztény kultúrát. E ponton viszont rámutatnék Babák elvtárs valamikor volt hittanóráira – vagy nem volt –, és felhívnám a figyelmét az Ószövetség idevágó passzusaira: 4Móz 5:14; 12:915; 2Kir 15:5. Itt pedig az szerepel, hogy a leprásnak szakadt ruhát kellett viselnie, haját leengedve hordania, és ha valaki a közelébe ért, azt kellett kiáltania, hogy: tisztátalan. Az ilyen betegnek el kellett hagyni otthonát és a lakott területeket...