2017. augusztus 14., hétfő

MOMENTÁN NEKEM SÁROS A MOMENTUM


KÉNYSZERBAGOLY BLOG
Szerző: Kényszerbagoly
2017.08.14.


Ha nem az a történelmi helyzet lenne, ami, a demokratikus ellenzéki pártokat elnézve, meg is érteném őket. De a fidesz több évtizedes beágyazódásának lehetősége, az illiberális állam kiteljesedésének reális veszélye idején, ez olyan politikai szűklátókörüségre, majdani (húsz év múlva) hataloméhségre vall, ami megbocsájthatatlan. Sőt megismétlem, amit többször hangoztattam már, rengeteg furcsaság van a Momentum megszületése és vezetőjének cv-je körül. de a döntő az,hogy amit most tesznek, az CSAK a fidesznek kedvez. Akkor miért ne tételezzűk fel, hogy a fidesz is hozta létre őket?

Először azt nyilatkozták, hogy nem indulnak a 2018-as választáson, majd a népakaratot érzékelve, mégis változtattak, és úgy tettek, mintha mindig is ezt mondták volna. Programjuk, mint kiderült nem volt (pedig azt állították, hogy évek óta készülnek a megjelenésre), a nolimpia szavazatgyűjtő kezdeményezését a Választási Bizottság könnyedén átengedte, miközben minden más kezdeményezést gond nélkül visszadob, a szavazatgyűjtéskor igénybevettek, majd megtagadtak minden pártot, elsőre átvették Orbán beteges-célzatos Gyurcsány fóbiáját, Fekete-Győr Trócsányinál dolgozott -aki a jelenlegi sötétidős igazságügyi miniszter-, a családja ősfideszes felső körökhöz tartozik...

VIHAROS ÜGY A BALATONNÁL - A HATÓSÁGOK TEHETETLENEK?

CIVILHETES BLOG
Szerző: napi.hu
2017.08.14.


Egy helyben topog a nyomozás a balatonfüredi Silver de Lux Apartmanház ügyében. A beruházó ellen ugyan az építő cég és a felszámoló is feljelentés tett, de sem az ügyészség, sem az adóhatóság nem nyomoz az ügyben. A NAV-nak is több tízmillióval tartozik a cég. - írja a napi.hu.

A Silver de Lux Apartmanházat elméletben a lakókkal együtt bármelyik pillanatban eladhatja a felszámoló - annak ellenére, hogy a lakások árát már hónapokkal, illetve évekkel ezelőtt kifizették a lakástulajdonosok.

Ez a faramuci helyzet úgy állt elő - erről tavaly augusztusi cikkünkben is beszámoltunk -, hogy a beruházó Silver de Lux Apartmanház Kft. ellen felszámolási eljárást kezdeményezett a házat építő Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt.

A FÉSZ azért kezdeményezte még 2015-ben a felszámolást, mert a helyi nagyvállalkozó Barna Tibor többségi érdekeltségében lévő Silver de Lux Kft. nem fizette ki a munkálatok ellenértékének utolsó részletét. Információink szerint az adóhatóságnak is tartozik a beruházó, az összes adóssága mintegy 300 millió forint lehet kamatok nélkül...

EGY TOLMÁCS RITKA NYELVEKKEL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.08.14.


Dr. Katona Nasrin okl. orientalista (iranista, arabista és turkológus) és nemzetközi kapcsolatok szakértő, (pastu nyelvvel és Afganisztán szakiránnyal) kül- és biztonságpolitikai elemző.

Egyetemista kora óta tolmácsol, perzsa (iráni fárszi és afgán dari), török, azerbajdzsáni, kurd, pastu és urdu nyelveken, korábban orosz, az utóbbi évtizedekben angol nyelvpárral is. Az egyetlen az országban, aki tolmácsvizsgás pastu nyelven, végzettségének és a lehetőségeknek megfelelően orosz nyelvpárral. Sokat dolgoztunk együtt, nehéz ügyekben nyújtott jelentős segítséget. Büszke vagyok arra, hogy ezt a kiváló tehetséggel megáldott embert személyesen is megismerhettem. Bokros teendői mellett készséggel állt rendelkezésemre, hogy időszerű kérdéseimre válaszoljon.

– Mi határozza meg a menedékkérőknek való tolmácsolás színvonalát?


– A menedékkérőknek való tolmácsolás színvonalát meghatározza, hogy a tolmácsolás ügye nem nemzetközi kapcsolati referensek, hanem gazdasági ügyintézők kezében van, akik számára kizárólag egyetlen szempont érvényesül, azt kell hívni, aki a legolcsóbb. Aki céget jelentkeztet, ott csak azt nézik, hogy aktív-e a vállalkozás a jelentkezés időpontjában, azt nem, hogy a tolmácsolást végzők rendelkeznek-e az előírt szakképesítéssel, igazolt nyelvtudással, és cégek mögé bújva a nemzetbiztonsági ellenőrzés is elkerülhető.

Bármilyen tolmácsolást vállal?

– Csakis hatósági tolmácsolást vállalok. Időnként abbahagyom, amikor büntetőügyekből ismert ügyfelekkel, vagy menedékkérőkkel találkozom, mint tolmács “kollégákkal”.

Kik vállalnak manapság tolmácsolást a menekültügynél, van elég szakember?

– A menekültügynél a pastu és dari tolmácsolást egy, afganisztáni radikális iszlám szervezethez kötődő afgán család monopolizálja, akiknek nem pastu az anyanyelve. A hölgy Afganisztánban érettségivel sem rendelkezett, ahol különben sincs tolmácsképzés az egyetemeken. Ő a magyar menekültügynél a leosztó, őt hívják első helyen. Amit ő, férje vagy az arab-perzsa ABC-t nem ismerő fia nem vállalnak el, azt vállalhatja el az, aki utána következik az olcsósági sorrendben összeállított listán. Ha nem engedélyezik neki, nem veszi fel a telefont, hiába él az illető a magyar papírok szerint tolmácsolásból. Ez a család határozza meg, hogy milyen információt szabad közölni a magyar szervekkel. Noha ma már az afgánként jelentkezők túlnyomó többsége iráni vagy pakisztáni, és ez nyelvileg egyértelműen megállapítható, nem volt példa rá Magyarországon, hogy iránit vagy pakisztánit buktattak volna le a tolmácsok. A pandorfi halálkamion per elsőrendű vádlottja másfél évet eltöltött Kecskeméten a nyomozati szakban úgy, hogy akkori tolmácsa nem jelezte a magyar hatóságoknak, hogy nem afgán. Ennek a családnak az érettségivel nem rendelkező nő tagja keveredett a nemzetközi sajtó előtt hangos szóváltásba a halálkamion per elsőrendű vádlottjával a kecskeméti törvényszéken, aki közölte, hogy a hölgy nem tud jól pastuul és hazudik végzettségét illetően. “Mi nem buktattunk, hogy pakisztáni vagy, de ha az említetteket szóvá mered tenni, magyar titkosszolgálati kapcsolatainkkal majd jól elintézünk.” rikácsolta a” tolmácsok gyöngye” a nemzetközi sajtó előtt, erre ismételte meg magyarul a vádlott, hogy a tolmács rosszul beszél pastuul és nincs megfelelő iskolája...

FÉLRETETTE AZ ÁLLAM A JÓ ERKÖLCSÖT: HUSZONÖTSZÖRÖS ÁRAT FIZETETT A VADÁSZHÁZÉRT

24.HU
Szerző: Spirk József
2017.08.14.


A kormány számára nagyon kellemetlen lehet, de hirtelen befejezte az évtizedes pereskedést és inkább kifizeti az úttörőszövetséget és annak utolsó elnökét Rácz Pétert, csakhogy gyorsan visszaszerezhesse a csillebérci tábort.

Csupán a kellemetlenséggel magyarázható ugyanis, hogy rögtön tíz évre titkosították a megállapodást. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő legalábbis a titkosításra hivatkozva tagadta meg az információk kiadását, amikor a Közérdekvédelmi Központ júliusban kérte a megállapodás szövegét és a kapcsolódó dokumentumokat.

A 24.hu információi szerint a költségvetésnek összesen közel másfél milliárd forintjába került, hogy a Margitsziget nagyságú területet teljes egészében visszaszerezze az őszre az állam. A sietség oka, hogy – a korábbi hírek szerint – egy Hosszú Katinka nevével fémjelzett úszóakadémia létesítését vette tervbe a kormányzat.

A másfél milliárd forintos összeget egy peren kívüli egyezségben alkudta ki Rácz Péter az államot képviselő MNV-től. Ennek része volt a csillebérci táborban lévő vadászház. Ám ennek megszerzéséhez külön megállapodást kellett kötnie a feleknek. Érdekes módon erről lapunk érdeklődésére az MNV megküldte a pontos adatokat: eszerint az állam 350,7 millió forintot fizetett a Bau-bérc Kft.-nek.

A vadászház ügye sokáig a jobboldal ikonikus témája volt, amellyel a „pofátlan komcsi tolvajlást” lehetett illusztrálni...

HÁLAPÉNZ NÉLKÜL IS GYÓGYÍTOTT - ILYEN ÉRVEKKEL MENTEGETTE A KAMARA AZ ELÍTÉLT ORVOST

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Mizsur András
2017.08.14.


A hvg.hu megszerezte az utóbbi évek legnagyobb hálapénzes botrányában született jogerős etikai állásfoglalást. A dokumentum tanúsága szerint az első fokon eljáró etikai bizottság mindent megtett, hogy ne kelljen súlyos büntetésben részesítenie azt a veszprémi onkológus nőgyógyászt, aki nem egyszer halálos betegektől követelt pénzt. Figyelem, a cikkben a nyugalom megzavarására alkalmas indoklásszövegek olvashatóak!

Hatalmas felháborodást váltott ki orvosok körében a Magyar Orvosi Kamara (MOK) országos etikai bizottságának jogerős döntése, mely szerint fél évig nem praktizálhat az az onkológus nőgyógyász, aki nem egyszer kért pénzt gyógyíthatatlan betegektől – operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot.

Sokan az orvos végleges eltiltást követelték, miután tetteiért tavaly két év börtönbüntetésre ítélte – öt évre felfüggesztve – a Veszprémi Törvényszék, de, ahogy a hvg.hu elsőként megírta, a MOK területi etikai bizottsága első fokon – kétszer is – pusztán megrovásban részesítette – azaz tovább praktizálhatott...

MIÉRT AKARNAK MINDENKIT MEGTÉVESZTENI? - NEM IS VESZ ANNYI ÁLLAMPAPÍRT A LAKOSSÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.14.


Az Államadósság Kezelő Központ győzelmi jelentésivel szemben messze nincs annyi állampapír a lakosság kezében, mint amit közzétesznek. Az MNB számai szerint valójában már alig fektet ide a lakosság. De akkor kinek a zsebében vannak a piacinál jóval többet fizető állampapírok?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a héten arról számolt be, hogy júliusban továbbra is a hosszabb futamidejű állampapírok felé mozdultak el a lakossági vásárlások. Júliusban 143 milliárd forinttal 6358 milliárd forintra nőtt a lakossági állampapírok állománya. A havi növekedés kétharmadát a Kétéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Államkötvény vásárlások tették ki.

Még mielőtt elhinnénk, hogy a lakosság tényleg ennyi állampapírt vesz, és ennyire tudatosan alakul át a szemünk előtt a lakosság több évtizede rögzült rövid távú szemlélete a befektetésekben, gyorsan megosztjuk az olvasóval: ez nem igaz. Az MNB számai ugyanis egészen mást mutatnak, és azok a mérvadóak.

A lakossági állampapírt persze a lakosságon kívül a háztartásokat segítő nonprofit szervezetek is vásárolják, és ahogy már korábban beszámoltunk róla többször is, suttyomban a bankok is szépen zsákolják a piaci hozam akár tízszeresét is fizető papírokat. Azt már korábban kiderítettük, hogy legalább 1200 milliárd forint ezekből a lakossági állampapírokból nem a lakosságnál és nem is a háztartásokat segítő nonprofit szervezeteknél van. Ugyanis a Magyar Nemzeti Bank statisztikái a mérvadóak ebben a tekintetben - ezt maga az ÁKK ismerte el, amikor szembesítettük az eltéréssel. Mint válaszukban írták, az ÁKK Zrt. a másodpiaci állomány tulajdonosi megoszlására vonatkozóan nem rendelkezik adattal, ezért nem ismert, hogy a tulajdonosi állományban milyen változás zajlik a szerződött forgalmazóknak történő elsődleges piaci értékesítést követő időszakban. A háztartások által birtokolt állampapírok - piaci értéken nyilvántartott - állományáról az MNB készít statisztikát, az ő adatai az irányadóak. Az MNB által publikált adatokkal való összehasonlítás és az ebből adódó különbség magyarázata nem az ÁKK Zrt. feladata...


ITT OLVASHATÓ

EZ A MAGYAR NYOMOR - A VICC A VALÓSÁG GÖRBETÜKRE

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Komor János
2017.08.14.

Egy hajléktalan már majd éhen hal, végső kétségbeesésében elmegy a német követség elé, és egy darab száraz kenyérre elkezdi kenni a kutyaszart… mert abból van bőven Budapesten.

Meglátja a nagykövet, és lerohan:


– Ember, mit csinál?
– Nagykövet úr, éhes vagyok de nincs pénzem, hát kutyaszart kenek a kenyérre, mert az bőven van itt!
– Tudja mit, itt van 10 euró! Vegyen magának valamit, de innen menjen el!

A hajléktalan megy is boldogan. És ha már ilyen jól sikerült a próba, elmegy az amerikai követség elé is. Meglátja a nagykövet, és lerohan:
– Ember, mit csinál?
– Nagykövet úr, éhes vagyok de nincs pénzem, hát kutyaszart kenek a kenyérre!
– Tudja mit, itt van 20 dollár! Vegyen magának valamit, de innen menjen el.

A hajléktalan úgy gondolkozik,


ha egy nagykövet ennyit ad, mennyit kaphat a miniszterelnöktől… Reggel leül a Lánchídhoz. Jön is Orbán egy focilabdával dekázgatva és meglátja ahogy a hajléktalan, keni a kenyérre a kutyaszart.

Odaszalad hozzá:

– Ember, mit csinál?
– Miniszterelnök úr, éhes vagyok, de nincs pénzem, hát kutyaszart kenek a kenyérre!
– Azt látom, de ilyen vastagon?! És a többieknek akkor mi marad?!!

A PARLAMENT RÉGÓTA A KORMÁNY CSICSKÁJAKÉNT MŰKÖDIK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.08.13.A parlament régóta a kormány csicskájaként működik - hangzott el az Ügyvédek a Demokratikus Jogállamért Egyesület által szervezett vitán. A TASZ-nak is dolgozó Nehéz-Posonyi Kata ügyvéd, Lattman Tamás nemzetközi jogász, Szántó Miklós a kormányközeli Alapjogokért központ vezetője, valamint Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója a szigeten beszélgettek a jogállam és a demokrácia állapotáról. Hallgassák meg Selmeci János összeállítását:

Hallgassa meg

TÍZ ÉVRE TITKOSÍTVA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.14.Jó reggelt! Ma még kellemesen friss a reggel, de lopakodik vissza a kánikula. Ez abból is látszik, hogy az Iránytű Intézet legfrissebb felmérése szerint nem Áder János a legnépszerűbb politikus, hanem Varga Mihály. Áder János a második helyre csúszott vissza, a harmadik Tarlós István, negyedik Navracsis Tibor, ötödik Orbán Viktor. Mi lesz itt, ha beüt a hőség?

Rövid időn belül heten távoztak a TV2 Tények címet viselő, de tartalmában a címmel köszönő viszonyt sem ápoló műsortól. Szerencsére Kökény-Szalai Vivien hírigazgató szerint semmi ok a pánikra, minden a legnagyobb rendben van. Akkor jó. Én mondjuk eddig sem pánikoltam, de akkor ezek után sem fogok ilyet tenni.

Sztrájkhullám jöhet szeptemberben. A közszolgálatban dolgozók után a kereskedelmi dolgozók és a vasutasok is bejelentették, beszüntetik a munkát, ha nem kapnak béremelést néhány héten belül. Szakértők szerint a munkaerőhiány egyre nyomasztóbb Magyarországon, így bizonyos ágazatokban elkerülhetetlen a fizetések emelése. – írja az atv.hu. Én meg már azt hittem, minden annyira rendben van, hogy egyenesen külföldről tódulnak haza a munkavállalók. Ezek szerint nem.

A környéken lakók szerint iszonyúan hangos a Sziget fesztivál. Ez minden évben felmerülő probléma és én nem is vonom kétségbe, mert nyilván igaz. De nem nagyon van mit tenni, azt az egy hetet meg kell próbálni kibírni valahogy.

A kormány hirtelenváratlanul befejezte a pereskedést és kifizeti az úttörőszövetségnek és annak utolsó elnökének Rácz Péternek a csillebérci tábor utolsó darabkáját, egy vadászházat. Aztán azzal a lendülettel tíz évre titkosították is a megállapodást. Ja, jó.

Azt írja a Népszava, hogy ha a rendőr jelenti bántalmazását, akkor 100 esetből 69 jut vádemelésig. Ha viszont rendőrt jelentenek fel bántalmazásért, akkor az ügyek 16 százalékát egyből elutasítják, 75 százalékánál pedig megszüntetik a nyomozást, és végül 100 esetből csak 4 jut el a vádemelésig. Értem én, a mundér becsülete, meg ilyesmi. De nem lenne baj, ha a lakosság is élvezne akkora védelmet, mint a rendőrsége, mert az erőviszonyok eleve sem egyenlőek...


GYARMATI ANDREA: HOGYAN LEHET SZÜLŐVÉ VÁLNI?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Gyarmati Andrea
2017.08.12.


Ki kell dobni pár rácsot.

Nemcsak a gyerek születik az anya által, hanem az anya is a gyerek által.

Ez se ma történt. A baba megszületett, és akkoriban – az én időmben – még öt napig voltunk bent a kórházban. Minden összekészítve, a csomagban pelenka, ruhácskák, pólya, amiben a mi kisbabánk hazajön.

Felöltöztetik, én is elkészülök.

Elmondják az összes vonatkozó utasítást, amiből, hiába vagyok harmadéves az orvosin és járok be több mint másfél éve a gyerekosztályra dolgozni, épp ide, ahol Móci megszületett, egy kukkot se fogok fel.

A kezembe nyomják a gyereket, apukája meg elhúz, hogy beálljon a kórház bejáratához a kocsival. Túl vagyunk az első ismerkedésen, hiszen a baba már ötnapos. Eszik szépen, van is mit. Férfiasan tökéletes. Pont olyan, mint az édesapja, és imádom. Ezt nem csak tudom, hála Istennek, a kezdeti szorongások után, érzem is.

Állok a portán, várom a férjemet, kezemben a közös gyerekünk. Ránézek. Visszanéz. „Na, baba, hogyan tovább?” – kérdezem halkan. Nincs válasz. Talán ezen gondolkozik ő is. „Itt vagyok ezzel a kedves valakivel, aki valami varázslattal háromóránként elmulasztja a hasamban lévő ürességet, és folyamatosan karattyol nekem. Látom, igyekszik, sőt, ügyesedett is az elmúlt néhány napban, de szegény, nagyon nem érti, mit mondok. Amikor a pelenkám vizes, ugyan kicseréli, de ha álmos vagyok, kivesz az ágyból, és végképp nem hagy pihenni, szóval. mit mondjak, elég kaotikus a helyzet. Na, jó, enni kapok, és az finom is. Szóval, te, akárki, tényleg, hogyan tovább?”

Nézem, várjuk az édesapját, hogy hazamehessünk, és elkezdődjön az, amiről egyikünknek sincs fogalma...

TISZTELT MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK! NEM ORBÁN, NEM BOTKA, NEM VONA AZ ELLENSÉG!

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes.net
2017.08.13.


A modern politizálás és a kommunikálás eszközeit, gondtalanul és gátlástalanul használó Fidesz, macska-egér játékot űz a magyar társadalommal szembe.

A modernségnek még a látszatát is kerülő ellenzék, megbűvölten, tele meglehetősen rossz minőségű emberekkel, képtelen bármit kiizzadni magából, ami válasz lehetne arra, amit a Fidesz, mint párt művel. A modernség az eszköz használatára, nem pedig arra a termékre vonatkozik, amelyet úgy hívunk, Magyarország!

Nyolc hónappal a választások előtt az ellenzék meghatározó politikusai, még mindig az összefogósdi nevezetű „politikai” játékot játsszák, egy másodpercig sem gondolva arra, hogy semmi másról nem szól a kicsinyes játékuk, mit arról, hogy mi lesz az ország jövője, milyen lesz Magyarország 10-20 év múlva. A Fidesz nem Orbán Viktor, hanem egy jelenség, amely a kiüresedő politikai rendszer terméke, amelyiknek csak gátlástalan, de tehetséges vezetője Orbán Viktor.

A Fidesz tudja, hogy a választók már nem a legkonstruktívabb programot meghirdető politikusnak, nem a képviseletükre legalkalmasabb jelöltnek, hanem olyan szélsőségesen narcisztikus, erőszakos és nagyravágyó személyiségnek szavaznak bizalmat, aki ügyesen meg tudja győzni őket saját kiválóságáról, és aki a legtehetségesebben él a modern kommunikációs technikákkal.

Ebből az is következik, hogy ha egyszer a nép teljes egészében az általa választott Fideszen keresztül a miniszterelnökre bízza államhatalmat, akkor ezen kívül nincs semmilyen – se miniszteri, se polgári, se katonai, sem igazságügyi – hatalom, amit ne ő adományozna.

Kérdés, hogy mi marad a politikából, ha minden, de minden egyetlen ember akaratának függvénye...

KÓSÁNAK KÖNNYŰ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.13.


Kósa Lajos azt mondta vasárnap reggel Orbán Viktor rádiójában, hogy a Velencei Bizottságban is Soros emberei ülnek, és az ő utasításait hajtják végre. Én szívből irigylem Kósa Lajost, amiért ennyire könnyű neki az élet.

Mi, gyarló többiek, akik képesek vagyunk időnként árnyaltan is gondolkodni, Kósa Lajosnál sokkal nehezebb helyzetben vagyunk. Velünk ugyanis időnként az is előfordul, hogy kérdéseink vannak a világ dolgait illetően, mindemellett kételyeink is támadnak. Ilyenkor, jobb híján, kénytelenek vagyunk gondolkodni. Ha ez sem segít, akkor igyekszünk utánajárni a dolognak, esetleg megkérdezünk nálunk okosabbakat.

Kósa Lajosnak nincsenek ilyen gondjai. Ha hideg van, akkor tudja, hogy Soros miatt fázik, ha túl meleg van, annak is Soros oka...

HÁNGÉRIEN EMPÁJER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.14.Meleg sem volt már annyira, valami mégis megszúrta Lázár Jánost, s miközben a napi esedékes átadási ceremóniát vezényelte a Hajdúságban, nekilátott körmöt reszelgetni és hülyeségeket beszélni, mint Fejes Endre nyuszija.

“Debrecen legyen az ország második fővárosa. Az elcsatolt területek fővárosa, és annak a vidéknek a fővárosa, amelyet Magyarországnak, a Kárpát-medence keleti területeinek nevezünk.” – ezt mondta a fényes tekintetű, amivel csak gondolkodásra ihlet, és ebből mindig csak a baj van.

Ez a Kárpát-medence ez marha nagy, ha a sufniból nézi az ember, olyan országok osztoznak rajta, amilyenekről az írástudatlan Fidesz-hívő lehet, nem is hallott. Ezek, ugye: Magyarország, Szlovákia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Románia, Szerbia és Ukrajna.

Háromszázharmincezer négyzetkilométer, hódmezővásárhelyi léptékkel egy beláthatatlan kontinens, ebből is fakadhat, hogy ebben a rengetegben a kancelláriaminiszter eltéved kissé, midőn a földgömböt forgatja mosdatlan ujjaival, és álmodozik.

Azt mondja ez az ábrándos lélek, hogy Magyarország a Kárpát-medence keleti területe, amely megállapítás szerint most én itt, Szombathelyen nem Hunniában ülök, ugyanakkor meg a Partium meg benne van a pakliban, azaz, indulhat a hatalmi harc Nagyváraddal megint...

JELZEM: AZ URAMBÁTTYA RENDSZER MÉG MINDIG MŰKÖDIK HAZÁNKBAN!

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.08.13.


...Azzal még semmi gond nincsen, ha urambáttya a négy fal között marad és egymás pompolójának a fényesre tisztogatásához nem vonnak be semmiféle külsős segítséget, tőkét, elmét, munkaerőt. Oldják meg egymás között, egymás kárára. Viszont ezek a dolgok a legritkább esetben maradnak a négy fal között. Helyette urambáttya kipakolja az ablakba, amit csak gondol és a másik urambáttya az ablak előtt elkezdi a sokaságnak magasztalni ezt a remek embert.

A sokaság magvas gondolatoktól prüszkölőb féltekéje pedig erre birka módjára reagál és elhiszi feltétel nélkül a hallottakat, hiszen nemcsak látja, hanem már hallja (igaz: inkognito urambáttyától) is a dolgokat. Ez a totális megerősítése a hülyeségnek. Így jutnak el emberek kóklerekhez, varázslókhoz, napfénnyel táplálkozókhoz vagy fogalmatlanokhoz. Aztán mindenki pislog, hogy miért nem történik soha semmi komoly és érdemleges.

Kell neked egy jó víz-gáz-hűtés-fűtés szerelő-pöckölő? Pont van a zsebemben egy ilyen remek ember, aki ugyan messze nem a legjobb a szakmájában, de legalább drága. Hogy miért fontos mégis őt felkeresned? Mert ezáltal (az ajánlásommal) szerzel nekem a mesterembernél egy jó pontot, amit majd később beválthatok valamire, valamiért, valakinek. Ne aggódj, eszembe nem jutott tényleg a legjobbat ajánlani. A legjobb olyat ajánlom a számodra, akinél a vélt urambáttya pontrendszer a legjövedelmezőbb számomra.

De mégis miért őt ajánlod?

"Azért jó, mert ismerem. És azért ismerem, mert jó" - erre mondják: Circulus vitiosus...

KOLLÁR-KLEMENC LÁSZLÓ: EGY FELNŐTT LEGYEN KOMOLY, EZT VÁRJA TŐLE A HAZA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Kuczogi Szilvia
2017.08.13.


Kollár-Klemencz László a Kistehén ünnepi koncertjére készül. A baloldalt okolja, amiért elengedte a magyar vidéket. Színpadi tapasztalata azt súgja, jót tenne Botkának egy dal.

- A szigetes reklámdallal azonosított tizenöt éves Kistehén a Budapest Parkban ünnepel. Hogyhogy?
- Egész estés élményt szeretnénk nyújtani a közönségünknek. Egy fesztiválon előtte és utána máson jár a fesztiválozó esze, még a koncert közben is azon gondolkodik, vajon mi zajlik éppen a másik színpadon. A Szigettel nincs közelebbi viszonyunk, egyszeri együttműködés volt. Régebben a magyar fesztiválok nem voltak ennyire profitorientáltak. Aztán üzletemberek vették át az irányítást. A fesztiválszervezés komoly iparág, ezért idővel finomodni fog Magyarországon is. A közönség továbbra is keresi az alternatív fesztiválokat, az egy hét együttlétet, emiatt érezhetően erősödnek a kisebb fesztiválok. A Fishing Orfű, a Bánki. A művészeti fesztiválokat most nem is számolom ide, pedig megrázó volt múlt héten, ahogy az Ördögkatlanban Verdi Requiemjét tömegek hallgatták a fűben heverve, egy hegy lábánál a csillagos ég alatt. Ezekre a kulturális élményközösségekre nagy szükség van.
- A popzenészek magukra hagyták a harmincas, negyvenes, ötveneseket, nekik nem zenél sem Bródy János, sem a Welhello. A Kistehén viszont éppen a középgenerációt szólítja meg. Tudatos döntés?
- Furcsa helyzet, a hazai popzene nem túl régen született. Most kezd kinyílni korosztályi értelemben is, egyre több generáció hallgatja. A nagy öregek is beengedik az életükbe az újdonságokat, nemcsak a régi sikereiket játsszák unásig, hanem inspirálódnak is a fiatalabbaktól. Tizenhat évesen azt hittem, ha nem lesz azonnal zenekarom, lecsúszok mindenről, huszonévesen már öreg leszek, és a közönségem is kiöregszik. Harminc felett nem akarok majd lázadni, nem fogok forradalmat csinálni, akkor már más lesz a dolgom - így képzeltem, de nem így lett.
- "Harminc felett már nem kell forradalmat csinálni": a rendszerváltás pillanatában felnőtt generáció ikonikus alakja, a későbbi miniszterelnök is gyakran utal erre. Orbán Viktor az élettanilag szükségesnél gyorsabban vált konzervatívabbá és öregebbé a saját életkoránál, és ezt követendő mintává is tette. Az a fajta felnőtt lett, aki csak a régi lemezeit veszi elő.
- A rendszerváltás körül együtt fociztam Orbán Viktorral, az akkori egyetemistával. Amikor a haladó szellemiségű Bibó Kollégiumban értelmiségiek társaságába került Budapesten, őt is áthatotta az ottani fiatal forradalmi hév. Ezt teljes szívvel átérezte a Fidesz kezdeti időszakában. Aztán továbbgondolta. Nálunk az egyetemista évekre hozzá hasonlóan a magyar diákok kilencven százaléka zárványként gondol. Mint egy hosszú nyaralásra egy szigeten, ahol furcsa, új eszmékről hallanak, új ízeket kóstolnak. Radikálisabban gondolkodnak, vadabb zenéket hallgatnak, változásokat akarnak, de az egyetem után vége a fiatalságnak, komolyan kell viselkedni.
A diplomával együtt kiakasztják a dolgozószoba falára az akkori barátaikat és a zenéket is. Az egykori évfolyamtársaim számára továbbra is az a legnagyobb élmény, ha a Jethro Tull fellép Budapesten. Őket nem érintette meg, hogy azóta millió jobbnál jobb dolog történt a zenében, mert a fiatalságuk véget ért a diplomaosztón. Ahogy Orbáné is. Megérezte, hogy ahonnan eljött, ott azt várják tőle, hogy végre komolyodjon meg. Kis János és köre diákos forradalmár maradt, ezért levált róluk. Az MDF körül viszont tulajdonképpen jól mentek a dolgok, a konzervatívabb értékrend is könnyebben volt képviselhető a számára. Megérezte, hogy rövid idő alatt messzebbre lehet lépni abba az irányba, mint a másikba valaha is. Orbán Viktor jól ismeri ezt a közeget, mert ő maga is ilyen. Tudja, hogy az ország nyolcvan százaléka azonosan gondolkodik arról, milyen egy felnőtt. Komoly...

NAGY BANDÓ: FÁBRY SÁNDOR RÉSZEGEN, ORDENÁRÉ MÓDON ALÁZTA ORBÁNT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.08.14.


Nagy Bandó András nem rejti véka alá a véleményét, gondolatait, azokat rendszeresen publikálja. Legutóbbi írásában visszaemlékezik arra az időre, amikor megismerte a Fideszt.

"A Fidesz megalakulásakor épp interjút készített velem Várhelyi András, ő hozta a hírt az egyetemről, hogy összeálltak fiatalok, végre van egy párt, egy új párt, törés van az egypártrendszerben, ez fölér egy forradalommal.

Ezek a fiatalok mind liberálisok voltak, azaz szabadelvűek, nyitottak és becsületes szándékúak, öröm volt látni és hallani, hallgatni őket, közelebb jártam az ötvenhez, mint a negyvenhez, arra gondoltam, van remény, még az én életemben megváltozhat a világ, mássá lehet a rendszer, nem volt hiábavaló a sok-sok beszéd és írás, megérte jártatni a számat. Szurkolójukká lettem, tiszteltem őket, reményt láttam bennük."

"Ebben az időben Orbán Viktor (és kis csapata) liberális volt, ahogy ma harsogják eszetlen hívei és írásaim kommentelői: libsi! Bizony, kőkemény libsi, mindaddig, amíg Antall József és/vagy Boross Péter meg nem súgta neki, hogy ebben az országban liberálisként sosem fog hatalomra kerülni."

"Ő levedlette a bőrét, mássá lett, én maradtam, aki voltam. Légy az, aki vagy!, mondja az ógörög bölcselet. Hogy miért tette, tudható: mindenáron hatalmat akart, akár elvei föladása árán is."

"Ültem együtt Viktorral a szárszói találkozón, Farkasházy kertjében, a tüzet piszkálgatta egy bottal, mondogatta a magáét, libsi módra, persze, és vele együtt hallgattuk a márványrészeg Fábry ordenáré csesztetését, amivel a kis Viktort lealázta. Ma ez a Fábry a hajdani libsi Orbán kegyeltje és tányérnyalója, én maradtam a parázsnál, megörököltem a botot..."...

ORBÁN MÉDIA: BÁRMERRE INDULOK EL, NEM LÁTOM A NÉGYMILLIÓ ÉHEZŐT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zárójel
2017.08.13.


A 888.hu szerint az ellenzéki sajtó “csak a végletekig elcsépelt propaganda-vádat hangoztatja”, miközben, aki kinyit egy nem markánsan kormányellenes sajtóterméket, az részletesen tájékozódhat arról, hogy mennyire van “rendben” minden az országban.

Az, aminek látszik

Ha az M1 csatorna közre ad egy (rendkívül hiteles)  hírt, hogy a menekültek veszélyesek, akkor az ország egy része felvásárol a helyi CBA-ban tartós, hideg élelmet és bezárkózik a lakásába addig, ameddig a mélyen tisztelt királyi tv engedélyt nem ad az előbújásra. Attól, hogy a 888.hu azt írja, hogy az országban minden rendben van, és az ellenzék csak a negatívumokat írja meg, az még nem válik igazzá.  Sőt.  Csak szólok, hogy a sok “károgó ellenzékinek” (ahogy a 888 írja)  azért van elege és igaza is egyben, mert a mindennapi életet nem könnyíti meg a “minden épül az országban, állattartó telepektől kezdve a rendelőintézeteken át az autóutakig.”

“Négymillió éhezőről hazudnak”

“Négymillió éhezőről hazudnak, meg arról, hogy az állam levette ezekről az emberekről a kezét. De aztán mindig jön a pozitívnak beállított példa valami lelkes civil szervezetről.  Aminek a csillogó szemmel nyilatkozó tagjai érdekes módon MINDIG jobban tudják, hogy mi kell a rászorulóknak, mint a gyámügy, a falugondnok vagy az egyházi szeretetszolgálat”, írja a 888. Rendben holnap reggel felébredek, elkezdek dolgozni, és megírom, hogy ebben az országban minden rendben van. Mit gondol kedves 888? Attól minden rendben lesz? Az emberek  hiteles tájékoztatása egy újságíró feladata, akárha pozitívom, vagy ha negatívum, akkor is.

Bármerre is “jár” a 888.hu, mindenhol fejlesztést lát

Az a baj, hogy az ellenzék is jár “bármerre”. Sőt, figyel is. De ha esetleg más utakon járunk, tessék, itt van néhány példa, hogy merre kellene járnia a 888-nak, hogy lássa a valóságot.
Felújították az iskolákat, óvodákat. De melyikeket? Miskolcon abból a nyolc óvodából, amelyet én ismerek, hat Fideszes. A maradék kettő kapott ezen a nyáron bármilyen támogatást felújításra? Segítek, nem. Tehát, ha az ember beáll a sorba, akkor valóban minden rendben lesz.
Mindeközben...

A MOMENTUM EGYEDÜL ÉS SAJÁT MINISZTERELNÖK-JELÖLTTEL SZÁLL SZEMBE ORBÁNNAL

INDEX.HU
Szerző: Dull Szabolcs
2017.08.14.


Némi vita és tépelődés után döntött a Momentum: nem fog össze, de még csak nem is tárgyal senkivel, egyedül indul a 2018-as választáson. 106 egyéni indulója és saját miniszterelnök-jelöltje is lesz, de még nem döntötték el, párton belül vagy kívül keresnek embert. Fekete-Győr András a legutóbbi küldöttgyűlésen bizalmi szavazást kért a programja mellett: a különállást és a jobbos kulturális témák felvállalását is megszavazták a momentumosok.

Sorsdöntő napokon van túl a Momentum. Jól tudták a párt vezetői, hogy az elmúlt időszak történései, döntései nagy mértékben meghatározzák a párt 2018-as és későbbi stratégiáját.

A közéletbe a NOlimpia-kampánnyal berobbanó szervezetnek arról kellett döntenie, hogy Orbán és a Fidesz-rendszer leváltásáért küzdve mennyire hajlandó összefogni más pártokkal, formációkkal, politikusokkal. Leegyszerűsítve: belemenjen-e a Momentum bármilyen összefogásba, együttműködésbe, vagy egyedül járja útját mindenkivel szemben?

A kérdés egyszerű, de a válasz nem volt magától értetődő: ha a Momentum egyedül indul önálló listát és 106 (győzelemre aligha esélyes) egyéni jelöltet állítva, azzal tovább osztja az ellenzéki térfelet, tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű képletet. Fideszesek korábban beszéltek is arról az Indexnek, hogy jelenleg kvázi ajándék számukra a Momentum, amely az ellenzéki tortát szeleteli tovább. Vagyis a Momentum könnyen megkaphatja a "makacskodó", "Orbán szekerét toló" minősítéseket, amelyek erodálhatják a pártot az ellenzéki oldalon...

MERT MEGÉRDEMLIK?

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HAJDÚ PÉTER
2017.08.12.


Vajon mit gondolhat a polgár, amikor megtudja, hogy a nagy állami vállalatok vezetői az amúgy is magas, havi 4-5 milliós fizetés mellé tavaly éves alapbérük 10–80 százalékát is megkapták prémiumként? A kérdés persze költői, hiszen el lehet képzelni annak a sokszor félórás vagy még nagyobb késésben lévő, túlzsúfolt vonaton nyomorgó, egyébként a Fidesz-szavazóbázis derékhadát jelentő kisembernek a véleményét, amikor megtudja, hogy a havonta ötmilliót kereső MÁV-vezér számlájára legkevesebb hatmillió forint érkezett a jól végzett munka jutalmaként az év végén. Kérdés, hogy amikor idén 288 900 forint volt a bruttó átlagkereset, van-e jogosultságuk a havi többmilliós fizetéseknek az állami szektorban. Akkor, amikor a MÁV-nál, a Magyar Postánál vagy a BKV-nál folyamatos a munkaerőhiány, aminek kárát az utazóközönség, illetve a levélre, csomagra várók látták, látják. Vagy akkor, amikor a hármas metró felújításának finanszírozása körüli vitában a főváros vezetése és a kormány egymásra mutogat, miközben az utazóközönség a harminc fok fölötti hőségben „élvezi” a felújított orosz szerelvények nyújtotta szauna jótékony hatását.

Gondoljunk csak bele, vajon a jól végzett munka látszatát kelti-e, amikor a reggeli csúcsforgalom idején a logikusnak tűnő háromkocsis elővárosi szerelvény helyett egyetlen kocsi jelenik meg – sokszor az is késve –, amelybe már belépni sem nagyon lehet, nemhogy jegyet ellenőrizni. Csoda-e, ha lasszóval kell fogni a jegykezelőket, vonatvezetőket? Vagy elégedett lehet-e az a karácsonyi csomagra váró polgár, akihez az ünnepek után jut el a várva várt ajándék?

Magyarázat persze bőven akad. A kormányzati retorika szerint azért kell a magas fizetés, hogy a jó szakemberek ne hagyják el az állami szférát, és elvben ezzel egyet is lehet érteni. Ám a naponta tapasztalható hiányosságok alapján mondhatjuk-e azt, hogy valóban a megfelelő ember ül a megfelelő helyen? A kormányzati logika szerint igen, mert például a MÁV és a Magyar Posta is nyereségesen zárta a tavalyi évet. Kérdés persze, hogy nyereség kimutatása helyett miért nem a szolgáltatás fejlesztésére költik az adófizetői forintokat. Ám ha valaki ezekkel az érvekkel igyekszik alátámasztani a sokszor politikai kinevezetteknek kiutalt hűbéri juttatást, az nagyon elszakadt a magyar valóságtól, s nem tudja fölmérni, hogy az átlagos választót a legkevésbé sem érdekli az állami cégek nyereségessége, sokkal inkább a szolgáltatás minősége. Ám mostanra akkorára nőtt a hatalmi arrogancia, hogy nem is nagyon érdekli az ország vezetőit, mit is gondol az átlagos választó. Hiszen a folyamatos félelemkeltéssel, az Állítsuk meg Brüsszelt!, Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén! és egyéb, a zsigeri ösztönökre ható kampánnyal kézben tudják tartani azt a kádári időkben szocializált, keményen dolgozó kisemberi réteget, amely igényli az egyszemélyi vezetőt, akire fölnézhet. Így rövid másfél év alatt sikerült elérni, hogy háború elől menekülőt és gazdasági migránst egységesen és folyamatosan gyűlöljön az ország a kereszténység jegyében. Tévedés ne essék, senkinek nem hiányzik, hogy hazánkban muszlimok százezrei telepedjenek meg, de a valóban segítségre szorulókat támogatni kellene gyűlölködés helyett...

ITT OLVASHATÓ

FELÉPÍTETTE AZ EGYIK LEGJOBB VIDÉKI LAPOT, AZTÁN BEÁLLT A FIDESZ MÖGÉ, ÉS MOST LEZÜLLESZTI AZ EGÉSZET

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.08.14.


Azt, hogy a 100 százalékban Fidesz-kontroll alá került megyei lapok honlapjai egységes képet mutatnak, az olvasóközönség jelentős részben egy mohácsi illetőségű újságírónak, a szakmában évtizedes tapasztalattal bíró Pauska Zsoltnak köszönheti. 

A Dunántúli Napló egykori sportújságíró-gyakornoka, aki később a hirado.hu főszerkesztői pozíciójáig rakétázott, ma a Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatója, a kormányzati média egyik legbefolyásosabb figurája. Pauska Zsolt felemelkedésének története szép példája annak, hogyan lesznek jó képességű szakemberekből a rendszer kiszolgálói.

Pauska Zsoltot keménykezű, de szakmailag kifogástalan lapszerkesztőként ismerték Baranyában. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen dipomázott tanárszakon, aztán a budapesti Bálint György Újságíró Iskolában tanult írni. 1986-ban sportújságíró-gyakornokként került a Dunántúli Naplóhoz, ahol aztán fokról fokra kapaszkodott feljebb a ranglétrán: 1990-től már főállásban dolgozott, lassan átevezett közéleti témákra, 1997-től már ő volt a főszerkesztő. Olyannyira bedolgozta magát a kiadóba, hogy a vidéki lapokat összefogó Axel Springer tartalomfejlesztési vezetője lett. Állítólag Bayer József, a Springer tulaj-vezetője őt tartotta a legjobb főszerkesztőnek, és a DN hozta a legjobb eladási számokat is - jobb napokon 30 ezer példány is elment az újságból...

ÍGY LETT MÉSZÁROS LŐRINC GYÉMÁNTFOKOZATÚ ADÓSBÓL HITELEZŐ

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: Juhász Gábor
2017.08.13.


A kormányközeli médiafelvásárlások sorához van köze a bankjának, az MKB-nek. Jutott a hitelekből a hozzá és üzlettársaihoz köthető vállalkozásoknak is.

A felcsúti Gazprom, Mészáros Lőrinc, ha a jelenlegi tempóban gazdagodik, hamarosan utoléri az orosz gázóriást. Abban máris hasonlítanak, hogy neki is van bankérdekeltsége, mint a moszkvai energiavállalatnak. Putyin elnök – vagyis az orosz állam – Gazpromjának persze majd 30 évre volt szüksége a felfutáshoz, Mészárosnak, ha tartani tudja az ütemet, elég lesz egy évtized, és még hatalmas szibériai gázmezők se kellenek a gazdagodásához. Nemcsak a csodavállalkozó – részint közbeszerzésből élő – cégei szárnyalnak, de ő és családtagjai magánemberként is milliárdos mértékben hitelképesek, aminek elbírálásánál aligha hátrány a miniszterelnöki barátság.

Az ötfős szűk Mészáros család tagjai, a gázszerelő, a felesége és a gyermekei – köztük a csak 24 éves ifjabb Mészáros Lőrinc – részint az OTP Bank pénze révén kerültek Fejér megye legnagyobb földbirtokosai közé. A kormányzat Földet a gazdáknak programja keretében ugyanis taroltak az árveréseken. A felcsúti polgármester például Alcsútdobozon, Óbarokon lett „gazda” az OTP Bank negyedmilliárdos segítségével, a felesége Etyeken hasonló összegből. A gyerekek közül Beatrix és Ágnes is alcsútdobozi győztes lett, az ifjabb Lőrincnek emellett etyeki terület is jutott.

Az OTP nemcsak a családtagokban látott üzleti fantáziát az utóbbi években, de némely Mészáros-cégben is. Ezek közé tartozik a Fejér-B.Á.L. Építő Zrt., amely sorra kapta a hiteleket olyan közmegrendelései kapcsán, mint a bicskei járási hivatal, az izsáki és dunakeszi általános iskola vagy a Nemzeti Lovarda bővítése. Az R-Kord Kft. pedig vasút-villamosítási tervvel jutott egymás után OTP-hitelekhez. A különböző Mészáros-érdekeltségek más bankokra is támaszkodhatnak. A Mészáros Gasztro Kft. a Témadesign Kft.-n – a hegyaljai Andrássy Residencia gazdáján – keresztül például a Gránit Bankra, az Echo TV-t Széles Gábortól megszerző Talentis Group Zrt. vagy FND Kemping Kft. pedig a B3 Takarékszövetkezetre alapozhatott. Nem kis összegekről van szó, a Talentis esetében például 890 millió forint a pénzintézet zálogjoggal biztosított követelése. A Mészáros Gasztro Kft. pedig 550 millió forintot kapott a Gránittól 2016 decemberének végén...

JÁR-E MINDENKINEK VÁLASZTÓJOG?


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kapelner Zsolt
2017.08.13.


Nagy vihart kavart nemrég a Jobbik felvetése, miszerint el kellene venni a szavazati jogot az iskolázatlan állampolgároktól. Sokak számára ez a felvetés ésszerűnek hangzik: miért kapjon olyasvalaki is beleszólást a közügyekbe, aki például nem tud olvasni, következésképpen nem lehet túl tájékozott a magyar és nemzetközi politika és gazdaság témaköreiben? Nem mintha bármi bajunk lenne ezekkel az emberekkel, de tájékozatlanok lévén kisebb eséllyel hoznak jó döntést, mint mi többiek, akik legalább néha olvasunk híreket. Megállja a helyét ez az érvelés?

Tegyük most félre azokat az ellenvetéseket, hogy egy ilyen korlátozás nagyrészt a cigány lakosságot érintené, hogy ez mit árul el a felvetést szorgalmazó pártról, hogy azt az általános választójogot vonná meg kiszolgáltatott honfitársainktól - pitiáner előítéletek és rövidtávú politikai sikerek reményében -, amiért elődeink hosszú évtizedeken és évszázadokon át küzdöttek. Szigorúan elvi alapon: nem lenne mégis értelme korlátozni azt az általános választójogot? Nem vezetne egy jól kitalált cenzus egy jobban működő demokráciához?

Elvégre a választójog szigorúan véve már most sem általános, hiszen a kiskorúak nem szavazhatnak. Ha az ő esetükben korlátozható a választójog, akkor az iskolázatlanok esetében miért nem? Nos, a kiskorúakat azért szoktuk kizárni a szavazók köréből, mert úgy gondoljuk, hogy még nem képesek önálló, felelős döntéseket hozni. Egy 5 éves nem csak hogy nem szavazhat, de nem vállalhat munkát, nem házasodhat és nem zárjuk börtönbe, ha bűncselekményt követ el.

Nyilvánvalóan az ember valamikor 0-25 éves kora közt autonóm, felelős személlyé válik, és mert nincs egyetlen meghatározott időpillanat, amikor ez bekövetkezik, a társadalomnak egy kvázi "önkényes" határt kell húznia, amely azonban újratárgyalható és újra is tárgyalandó. Az LMP például nemrég javasolta a választási korhatár csökkentését 16 évre, ahogy az Ausztriában is történt néhány éve; elvégre, ha a 16 éveseket elég érettnek tartjuk arra, hogy munkát vállaljanak, tehát felelős döntéseket hozzanak, akkor ugyan miért ne szavazhatnának?...

TRUMP NEM ÍTÉLTE EL A FEHÉR FELSŐBBRENDŰSÉGET HIRDETŐ NÁCIKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.08.13.


A rendőri tétlenségnek köszönhetően is halálos áldozatot követelt Charlottesville-ben a fehér felsőbbrendűséget hirdető fajgyűlölő nácik felvonulása. Egy James Fields nevű ohiói neonáci a kis teherautójával az ellentüntetók közé hajtott, és halálra gázolta Heather Heyer 32 éves virginiai jogásznőt. Egy helikopter balesetben két rendőr is meghalt az események kapcsán. A rendőrség egy fél napig csak tétlenül nézte, hogyan verik egymást a nácik és az ellentüntetők.

Nem véletlen, hogy a náci halálos gázoló azzal ment el otthonról, hogy “Trump-gyűlésre” megy a Ku Klux Klan tagok, náci szervezetek és fehér nacionalisták közé, akik Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának lebontása ellen tiltakoztak. A konföderációs zászló az amerikai fajgyűlölők és neonácik jelképe. Ezek a csoportok lelkesen üdvözölték Trump megválasztását, akinek eddigi intézkedései pontosan illeszkednek ezeknek a csoportoknak az ideológiájába.

Az sem lehet véletlen, hogy Trump egyelőségjelet húzott a gyilkos és az áldozat, a náci provokátorok és a demokratikus jogokat és a békés életet védő ellentüntetők közé. Azt nyilatkozta, hogy mindkét oldalt felelősség terheli (Trump több oldalról beszélt, de itt csak két oldal van). Még republikánus szenátorok is felháborodtak, és azt twittelte Orrin Hatch szenátor mások mellett, hogy a gonoszt nevén kell nevezni.

Trump ugyanis tartózkodott attól, hogy támogató elvbarátait nácinak és fajgyűlölőnek nevezze, mert egyrészt nem tartja őket annak, másrészt akkor saját magát is annak kellene nevezni, miután ugyanezeket a nézeteket vallja. A “Make America great again” jelszó valójában ezeknek a csoportoknak az ideológiáját fogalmazza meg, amikor a fehér “keresztény” Amerika volt “great”.

Trump kampányjelszava kódoltan azt mondta, hogy legyen Amerika fajgyűlölő, kirekesztő és megbélyegző újra. Amerikára ezek az eszmezek a csoportok és maga Trump jelenti az igazi veszélyt, nem a bevándorlók, nem a feketék, nem latinók, nem a melegek. Maga a charlottesville-i teherautós támadás is terrortámadás volt, ahogy arra még Marc Rubio szenátor is rámutatott. Trump terroristákat vett védelmébe, amikor fedezte a nácikat...

ITT OLVASHATÓ

SOROS GYÖRGY ÉS A ZÖLD LÁBSZAG

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.08.13.


Magyarország, 2018

Az idős asszony türelmesen vár a sorára a gyógyszertárban. Amikor sorra kerül, átadja a recepteket, majd riadtan kérdezi a patikustól, hogy melyik gyógyszer nem annyira fontos. Kiszedegeti az ő nevére felírtakat és kéri a patikust, számolja át, így elég lesz-e rá a pénz. Kicsi a nyugdíj, nem futja mindenre. Inkább a férjének vinné a pirulákat. Egy férfi kilép a szomszédos sorból és kifizeti a különbözetet. A sorban megkezdődik a zúgolódás. Egy egészséges nemzettudattal megáldott hazafi kihívja a nemzetvédő hatóságokat. Mindenki nagy elégedettségére bilincsben viszik el az öregasszonyt (aki azért, hogy szánalmat keltsen és megtévessze a jelenlévőket, keservesen sír) és az adakozást tettető férfit. Az egyik egyenruhás közli a többi vásárlóval, hogy mindkét letartóztatottat Soros György pénzeli azért, hogy bizonytalanságot keltsen a kormánnyal szemben és bomlassza az egymásra lépő talpak alkotta nemzeti egységet. A jelenlévők lelkes tapssal köszönik meg a védelmet. Zúg az Éljen Orbán Viktor! Pintér Sándor elégedetten bólogat a patikában készült (minden ipari kamera be van kötve egy közös, nemzetvédelmi központba) felvételek láttán.

Az ügy nem marad következmények nélkül. A P1 című független portál megírja az esetet: Újabb támadás hazánk ellen! címmel. A cikkből megtudhatja az olvasó, hogy egy sorosbérenc idős asszonynak öltözve elvegyült a gyanútlan magyar emberek között és aljas uszításba kezdett, sunyi módon azt a látszatot keltve, hogy nem tudja megvásárolni a gyógyszereket. Egy vele összejátszó, önmagát független, civil polgárnak kiadó illető tovább szította a kedélyeket, amikor úgy tett, mintha önzetlenül segítene bűntársán. A két – igazolhatóan Soros György alkalmazásában álló – balliberális körökben jól ismert nemzetárulót elfogta a nemzetőrség. Kihallgatásuk jelenleg is zajlik...

PÁR SZÓ A LIBERÁLFASIZMUSRÓL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.08.31.Csak azért, mert a „kormánypárt” alelnöke (nahát...) hozta ma szóba, mégpedig az USA-beli, virginiai zavargásokról delirálván.

Íme az alelnök (vazze…) megvilágító erejű „gondolatai”…


Mielőtt a „liberálfasizmusról” mondanék néhány érdekeset, előbb figyeljünk az alábbiakra:

„A csendes, nyugodt és normális többség kárára, hol együttműködnek, hol összecsapnak a szélsőbalos, szélsőliberális és szélsőjobboldali megszállottak!”

Hagyjuk most azt a kifejtetlenül maradt „véleményt”, hogy szélsőjobboldaliak ellen tüntetni „szélsőliberális”, „szélsőbalos” dolog – azt jegyzem csak meg, hogy a hanyatló Nyugaton, de még a V4-ekhez tartozó Csehországban és Lengyelországban is szoktak tüntetni polgári, akár jobboldali demokraták a (neo)nácik ellen. Egyebek között ebből is lehet tudni, hogy néhol, a hanyatló világban, sőt, Csehországban és Lengyelországban is vannak még jobboldali demokraták. Orbánia „előrébb” tart: ha itt vannak jobboldali demokraták, hát nagyon félnek, nagyon rejtőzködnek…

Nyilván így kell beszélniük azoknak, akik bármikor készek a szélsőjobbal összefogni, illetve ilyen összefogásban – egy a tábor, egy a zászló – már gazdag tapasztalatokat szereztek; mindaddig, amíg az egyébként egy ideje cukiskodó „szélsőjobb” elfogadta azt is, hogy „egy a Vezér”.

Ha a magyar viszonyokra próbáljuk az alelnök (vazze..!) „gondolatait” értelmezni – nagyon ostobák volnánk, ha nem tennénk –, akkor lehetetlen nem asszociálni a Fidesz által már régen beharangozott őszi zavargásokra. Meg arra, persze, hogy az alelnök (ejnye, ejnye, vazze!!) által emlegetett „nyugodt és normális többség” nálunk nyilván a Fidesz mögött áll…

Hát igen: a nyugodt, normális többség világszerte arról ismerszik meg, hogy föltétlen híve annak az erőnek, amely hiszterizálni akarja a társadalmat, kényszerképzetekkel akarja befonni a nyugodt, normális többség életét; és az a nyugodt, normális többség ellenfeleit a nemzetből kitagadva, mocskos hangon bérencezve, libsizve, liberálfasisztázva kifejezetten élvezi a dolgot…

NÉMETH SZILÁRD HELYETT: RÉSZVÉTEM

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.08.13.


Németh Szilárd megnyilatkozott a charlottesville-i erőszakkal kapcsolatban, és ez nagy megnyugvással töltött el. Mert ékes bizonyítéka annak, hogy a Fideszben igenis állandóság van. Mert az egykori rezsibiztos, illetve alig valamivel korábban Kósa kijelentése meggyőzhet bárkit arról, hogy az IQ-összeg egészen biztosan állandó. De az, hogy nem növekszik a kormánypárt vezetőségében az szinte biztos.

Kósa egyébként azt fejtegette, hogy a Velencei Bizottságban is Soros György által pénzelt emberek vannak. Ami valószínűleg önmagában is megérne egy alaposabb vizsgálatot. Mondjuk, Kósa kivizsgálását ott, ahol a kóros összeesküvés-elméletekkel, üldözési mániákkal és hasonlókkal foglalkoznak. Alkalmasint, felnőtt kíséret gyanánt, a miniszterelnök is elkísérhetné. Legalább választ kapnánk a kormányzatban és körötte sepregetők alkalmasságának kérdésében. Ártani egészen biztosan nem ártana. Elvégre a negatív lelet is legalább igazolná, hogy nekifutás nélkül, helyből is képes, például Kósa megugrani ezt a szellemi mélységet..
.