2017. december 16., szombat

MEGHALT FÁBIÁN JULI

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2017.12.16.


"Fájdalommal tudatjuk veletek, hogy hosszan tartó, türelemmel és erővel viselt betegség után Juli ma délután elhunyt. Békésen távozott családja, barátai és zenésztársai körében. Nyugodj békében Juli, nagyon szeretünk és sosem fogunk elfelejteni!" - áll az énekesnő hivatalos Facebook-oldalán. 37 éves volt.

Nyáron írtuk meg róla, hogy daganatos betegséggel küzdött. Akkor emiatt vissza is vonult. Fábián Juli 1980-ban született, zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskolában kezdte, később az Etűd Zeneiskolában tanult, majd felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, ahol Berki Tamás tanítványa volt.

Pályafutása első éveiben énekelt a kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Bandben, saját dzsessz kvartettjében, a Just In Time-ban és a Jazzjetben. Rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében. 2005-től dzsesszéneket tanított az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában.

Fábián Juli 2003-ban három számban közreműködött a Deseő Csaba-Gyárfás István Trio Tale című lemezén, 2005-ben az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band tagjaként a My Rocky Mountain című CD-n énekelt. 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazz-énekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. 2005-től öt éven át énekelt a népszerű nujazz csapatban, a Barabás Lőrinc Eklektricben, amellyel két stúdióalbumot (Ladal - 2007; Trick - 2009) készített. 2009-ben a Fábián Juli Jazz Riff-fel csinált lemezt Honey & Chili címmel. 2010-ben énektanárként közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében.

2011-ben elnyerte a Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat, ugyanebben az évben a Sárik Péter zongoristával közös duójával Harmony címmel publikált zeneanyagot. Szintén 2011-ben megjelent Zoohackerrel közös elektroakusztikus duójának négyszámos EP-je, a Girly, majd a formáció indult A Dal 2012-ben és a Like A Child című dallal bejutott a nyolcas döntőbe.

Fábián Juli & Zoohacker 2015-ben stúdióalbumot jelentetett meg Shine címmel. Valamennyi nagy hazai nyári fesztiválon fellépett. (via MTI)

ORBÁN A VÁLASZTÁSI VERESÉGE UTÁN IS IRÁNYÍTANÁ AZ ORSZÁGOT

VÁROSI KURÍR - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Gépnarancs / BÉNDEK PÉTER
2017.12.16.Nem az a lényeg, hogy mindent ellopnak, hanem az, hogy az élet infrastruktúrájába ássák bele magukat, tehát folyamatosan szedik a pénzt lelkes népünktől, miközben függésben is tartják őt, nemsokára már bölcsőtől a sírig.

(A banktól a gázszolgáltatáson és a tömegkommunikáción át a szatócsboltig az élet minden területén ott vannak.) Minden nappal, amellyel továbbélünk, hizlaljuk a hatalmukat. Azon csodálkozom csak, miért nem jött létre már a devizahiteles lakások kivásárlására és bérlakássá alakítására is egy “Mészáros”-monopólium, hogy kétmillió ember feje fölött a tető is az ő akaratukból álljon. Bérlakásokban a bérválasztó. Vagy miért nem – pontosabban mikor – jön létre már a “Mészáros”-egészségügy. Megmondom: létrejön, amikor odaérünk a hídhoz. Mire az államit – ti. nem épp érdekmentesen – tönkreteszik. De lesz ez is, az is, minden. Nagy tétet mernék tenni rá.


A Kádár- és Horthy-rendszerekkel való összevetés lényegileg téves

Ez egy magántársaság, amely az államnak kulcsterületeken csak átmeneti szerepet szán, amíg maga kellően meg nem erősödik. Ilyen átmeneti szerep jut az államnak pl. a vagyonkezelésben, ti. amíg át nem játssza a közvagyont (ideértve az előzőleg törvényes magánvagyonból államosítással megszerzett közvagyont) magánkezekbe. De az állam más alrendszerei – főleg az egészségügy és a nyugdíjrendszer – is átmenetiek: folyamatosan nyomorítva ezeket az állam lassan már csak a rendfenntartást és az ellenfelekkel szembeni megtorlást szolgálja, ami alatt elsősorban az adóztatás, a (társadalmi békét minimális biztosító) újraelosztás és az erőszakmonopólium fenntartása értendő (és ez utóbbinak még örülni is lehet, ti. amíg nem grasszálnak Rogán-gárdák és Lázár-fiúk az utcákon)...

TŰZ ÉS VÍZ KOALÍCIÓJA, AVAGY HELLER ÁGNES ÉS LENDVAI ILDIKÓ VITÁJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.12.16.


Heller Ágnes filozófus a kormánybuktatás előfeltételének tartja a Jobbikkal való egyeztetést, Lendvai Ildikó szocialista politikus tagadja ennek szükségességét, sőt: álláspontja szerint egy esetleges sikeres együttműködés után az új kormány meg sem tudna alakulni, a Jobbik pedig – Vona Gábor tetszetősnek tűnő nyilatkozatai ellenére – semmiben sem különbözik a Fidesztől.

Setét Jenő polgárjogi aktivista nagyon keményen reagált Heller Ágnesnek arra a javaslatára, hogy a baloldal fogjon össze a Jobbikkal.

Heller Ágnes: Tökéletesen félreértik az egészet. A baloldalnak éppúgy van egy mantrája, mint a Fidesznek. Ott Sorosról beszél mindenki, a baloldalon pedig arról, hogy lehet-e a Jobbikkal szövetséget kötni, vagy sem. Nem ez a kérdés, hanem az, hogy meg lehet-e nyerni a választásokat. És ha igen, akkor meg akarják-e nyerni a választásokat. A helyzet most még olyan, hogy meg lehet akadályozni a Fidesz további rombolását. A mostani borzalmas választási törvény alapján is meg lehet nyerni a választást. Helyeslem a Közös Ország Mozgalom javaslatát: mind a 106 kerületben azt az embert kell támogatni, akinek a legnagyobb sansza van a győzelemre. Mindegy, melyik pártba tartozik a jelölt.

Ön szerint akár a Jobbikhoz is.

H. Á.: Ha egy helyen a Jobbiknak van nagyobb támogatottsága, akkor az ő jelöltjét kell támogatni. Ezenkívül csak két ellenzéki lista lehet, mert ha több van, akkor elveszett szavazatok keletkeznek, ami a Fidesznek kedvez. Az egyik lehetne a balliberális lista, a másik pedig a Jobbik–LMP–Momentumé. Aki nem akar Vona Gáborra szavazni, szavazhat a másik ellenzéki listára. Aki nem akar Gyurcsány Ferencre szavazni, az választhatja a jobbikos listát. Az egész egyszerű. Soha nem mondtam, hogy a baloldali pártok adják fel az elveiket. Soha senki nem beszélt arról, hogy szövetségre kell lépni a Jobbikkal. Én is csak azt mondom, hogy ha a 106 választókerület valamelyikében a Jobbik jelöltjét támogatják a legtöbben, akkor mindenkinek mögé kell állnia, mert az a cél, hogy a Fidesz-kormányt leváltsuk. Ennek az is a feltétele, hogy előzőleg megállapodjanak hat olyan programpontban, amit mindannyian elfogadnak a Jobbiktól az MSZP-ig.

Lendvai Ildikó: Vegyes érzésekkel jöttem a beszélgetésre, mert Heller Ágnest tisztelem és szeretem, mondandójával általában egyetértek, de most van köztünk vita. Abban nincsen, hogy a demokratikus oldalon, ahogy Ágnes mondta, a balliberális oldalon egy közös lista az optimális…

H. Á.: …azért nem mondok demokratikus oldalt, mert mindenki demokratának nevezi magát.

L. I.: Én mégis ezt a kifejezést szeretem használni, mert vannak az országban nem baloldali vagy liberális, hanem konzervatív demokraták is. A Jobbikot és a Fideszt viszont nem sorolom a demokraták közé.

H. Á.: A Fideszt én sem. A Fidesz az ellenfél...

BOLDOGSÁG HELYETT BOLDOGULÁS - MIÉRT VERJÜK A GYEREKEINKET?

MÉRCE
Szerző: ÁMON KATA
2017.12.16.


December 10-e az emberi jogok világnapja, az elmúlt hét azonban aligha az emberi jogokról szólt. A legnépszerűbb kereskedelmi tévécsatornán azon mulattak a sztárok (akik sajnos egyben szülők is), hogyan kell a gyereket úgy megverni, hogy mások ne lássák azt. Egy somogyi településen pedig közmegvetés tárgya lett egy tanárnő, aki felszólalt egy, a gyerekeket évek óta fizikailag bántalmazó kollégája ellen.

Ez a cikk nem arról fog szólni, miért nincs rendben a gyerekverést bagatellizálni, azon viccelődni, esetleg kifejezetten támogatni ezt. Mindezt remekül összefoglalta már Ceglédi Zoltán. Az sem túl meglepő, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a gyerekverés agresszív felnőtteket eredményez, hiszen a gyerekek nem mások és nem is lesznek mások, mint tükörképei a felnőtteknek és a társadalomnak.

Persze mindig ott lesznek a tudománnyal szemben az „engem vertek, mégis ember lettem” álláspontok
.

Ebben a mondásban nem csak az a szörnyű, hogy figyelmen kívül hagyja, hogy az ember akkor is ember marad, ha bántalmazzák. Emberek a népirtások, szexuális abúzus, kínzás stb. túlélői is.

Az a legszörnyűbb ebben, hogy ez a mondás remekül összefoglalja, hogyan látjuk a gyermekeink életét és saját életünket: nem az a lényeg, hogy boldog emberek legyünk, hanem nagyjából csak annyi, hogy túléljünk.

A bántalmazott gyerek túléli a verést, és annak eredményeképpen vagy megváltozik a viselkedése, mert fél egy jövőbeli veréstől, vagy pedig nem, de mindenképpen szépen hozzászokik ahhoz, hogy nem az együttműködéssel, meggyőzéssel lehet célt érni, hanem erőszakkal...

ISTEN ŐRIZZE MEG EZT AZ ORSZÁGOT ETTŐL AZ ALAKTÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.16.Nem könnyű ilyesmiről beszélni, dehát vannak például bakteriológusok, akik nélkül az emberiség a jelen állapotánál is betegebb volna – valakinek le kell írnia a baktériumok tulajdonságait, hogy lehessen védekezni ellenük. Bár amilyen gusztusos élőlény egy baktérium azokhoz képest, amilyenekkel most készülök foglalkozni. Dehát muszáj, mert a betegség terjed. Az ellenzéki nácipárt vezére levelet írt a kormánypártinak. Hogy az illető már nem tud sportszerűen küzdeni és már nincs benne méltóság. Meg hogy már nem lánglelkű ifjú forradalmár, ami valamikor volt. Azt a betegséget terjesztő lényt, amelyik a levelet elkövette, egyelőre nem írnám le, talán ellenszer sem kell, bebizonyosodik hogy egy életképtelen mutáns. Annyit azért megjegyzek, milyen érdekes szemszög az, ahonnan nézve a büdös bunkó, faragatlan, ízléshiányos, buta, műveletlen csúti futballista sportszerűnek, méltóságteljesnek és lánglelkűnek látszott.

Az alant látható bejegyzést idén szeptemberben írtam. Most másodszor teszem ide, lehet, nem utoljára. Úgy vélem, még nincs meg az ellenszer. A bakteriológus is hosszan elemez, azután lel rá a vegyületre, amivel a kórokozó semlegesíthető. Lehet, könnyebb dolga van. Ez a szeptemberi bejegyzés arról szól, milyen volt az, ami a fent idézett lény szerint már nem olyan...


VÉGE, AMERIKÁBAN KINYÍRTÁK A A NETSEMLEGESSÉGET

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2017.12.15.Vége a netsemlegességnek, legalábbis egy időre, miután csütörtökön az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) 3:2 arányban eltörölte az erről szóló szabályozást, amelyet maga fogadott el két évvel ezelőtt.

A netsemlegesség vagy net neutrality a szabad internetezést kezdetektől fogva biztosító elv, aminek értelmében az internetszolgáltatók nem részesíthetnek előnyben egyes tartalmakat másokkal szemben.

Mint arról beszámoltunk, a bizottsági szavazást megelőző kampány nem volt mentes a visszaélésektől: az FCC-t elárasztó eltörléspárti magánkommentek jó részéről, konkrétan 2 millió megkeresésről kiderült, hogy hamis személyazonossággal küldték. Még halottak nevében is kampányoltak a netsemlegesség eltörléséért. New York államügyésze, Eric Schneiderman már a múlt hónapban vizsgálatot indított emiatt, és szerette volna, ha az FCC elhalasztja a szavazást, amíg nem tisztázódik az ügy. „Az FCC teljes gőzzel halad egy korrupt folyamatra alapozott szavazás felé, miközben nem hajlandó együttműködni a nyomozással" – mondta.

A bizottság azonban nem várta be a nyomozás végét, hanem kis többséggel ugyan, de eltörölte a 2015-ben jóvá hagyott netsemlegességi elvet, így a szolgáltatók az Egyesült Államokban a jövőben korlátozhatják például a torrentezésre vagy videotelefonálásra használt sávszélességet, előnyben részesítve saját tartalmaikat a többihez képest. Vagy plusz pénzért gyorsabb letöltést ajánlhatnak fel, miután a sávszélesség machinálásával szelektáltak a különféle tartalmak között.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója a döntést kártékonynak és csalódást keltőnek nevezte. „Ne az internetszolgáltatók mondják meg, mit nézhetnek a neten az emberek, és ne kérjenek több pénzt bizonyos webszájtoktól” (ugyanazért a szolgáltatásért) – írta...


FÁKLYÁK, JOBBIK, FIDELITAS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.12.16.


A Jobbik, mint párt, szalonképesítésének fontos lépése volt az ÁSZ bírsága. Jelezve: annyira, de annyira fél a Fidesz, hogy csak, na. A forgatókönyv őszinteségét meg vagy elhisszük, vagy nem. A koncepciósnak tűnő ÁSZ-döntés elleni fáklyás felvonulással meg vagy egyetértettek az emberek, vagy nem.

Aki elhiszi a Jobbik cukiskodását és középre-tartásának őszinteségét, az akár egyet is érthetett a felvonulással. Talán, ha nem a Jobbik szervezi a tüntetést, akkor kicsit hitelesebb lett volna a demokrácia féltése, a tényleges szolidaritásra törekvés látszata. De a „volna” nem történelmi kategória. Így azt sem tudjuk meg, hogy mi lett volna, ha a Jobbikot nem kedvelő baloldalibb szervezetek egy párhuzamos tüntetést szerveznek az ÁSZ székházához. Miközben a Fidelitas szervezett egy fáklyás tüntetést, amely az üldözött keresztényekért hirdetett szolidaritást. Pár évvel megkésve, de ami késik, az eljön. A Fidelitas akciója is.

Amelynek időzítése egy kicsit árulkodó. Ahogy a módszere, a fáklyás felvonulás is. Így nyugodtan tekinthetjük egyfajta ellentüntetésnek is. A Jobbik felvonulására szervezve. Az említett késedelem egyébként azt jelenti, hogy a Fidelitas nem igazán szervezetett emlékezetes tüntetést akkor, amikor a menekültekkel érkező keresztényeket is a humanizmus szemétdombjára dobta Orbán rendszere. Ahogy a kormány közelében feneket fényesítő decibelkeresztények azóta sem nagyon hallatják szavukat az emberi megalázások ellen, az Embereknek szóló támogatások érdekében. Alkalmasint a Fidelitas sem. Így a jelenlegi keresztényvédő, és a Jobbikkal azonos módszert választó felvonulásuk üzenete világos. Azt üzeni, hogy a Fidesz utánpótlás csapata szerint a Fidesz maga a kereszténység, míg mindenki, aki ellenzi Orbán uralmát, az maga az antikrisztus. Amely üzenet túl ismerős. Egy olyan korból, amikor a fáklyák mellett kristályokat is emlegettek.


Azért a Fidelitas a Jobbiknak is be gondolt szólni. Így felvonultak Simicska házánál is. Annak érdekében, hogy elmondhassák: a Jobbiknak ott és nem Fidesz székházánál kellene tüntetnie. Mintha elfelejtették volna azt az apróságot, ami ezt az akciójukat kissé nevetségessé teszi. Amire a 444 is rámutatott. Jelesül azt, hogy Simicska nélkül a Fidesz ma egyike lehetne a méltán elfeledett, a rendszerváltás körüli dachullámból sarjadt szervezeteknek. Amikor tehát a Fidelitas ma Simicskában látja a mumust, akkor közvetve elismeri: a Fidesz egy nagy nulla lenne Simicska nélkül. Annyira, hogy még a 2010-es kampány is könnyedén beomolhatott volna az üzletember támogatása nélkül. A Fidesz utánpótlás-csapatának tehát valójában elég kontraproduktív munkát végzett. A mentségük legfeljebb annyi lehet, hogy valójában, tömegesen a kutya sem figyel oda erre gitt-egyletre. Legfeljebb majd akkor, ha a tagság ugyanúgy elvárt lesz, mint annak idején a KISZ esetében. Amelynek számos ma komcsizó Fidesz-tag is lelkes tagja volt. Míg haszna volt belőle...

GYARMATI ANDREA: SZORGALOM ÉS LUSTASÁG

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2017.12.16.Valamikor az érettségi táján, vagyis nem tegnap, érdekes riportot hallottam a rádióban.

Mindig is szívesen hallgattam rádiót, sokkal gyakrabban tettem ezt, mint amennyit televízióztam.

Így alakult, és mivel a munkám miatt ma is sokat ülök autóban, amíg egyik betegtől eljutok a másikig, tájékozott rádiós vagyok. Gyakran megérint egy-egy mondat, mindig is szerettem ezeket a magvas, számomra fontos ideákat továbbgondolni, adott esetben a családommal, a barátaimmal megvitatni.

Néha azt éreztem,

még a hozzám közelállók is elcsodálkoznak, mi mindenen vagyok képes elmélkedni.

Ez az egész talán annak is köszönhető, amit akkor és ott az érettségi idején hallottam a rádióban. Nevezetesen azt mondta egy híresen okos ember (Hegedűs Géza bácsi), hogy muszáj az agyunkat is edzeni, különben megbutulunk.

Könnyű mindez fiatalon, amikor kitalálod, mi szeretnél lenni majd, ha nagy leszel, és teszel is érte sokat. Tanulsz, képzed magad, vizsgázol és diplomázol. Ez eddig rendben is lenne. Mindez feltétele, hogy az lehess – bármi –, ami lenni szeretnél.

Ám mi van később, amikor már nem kell vizsgára készülnöd,

mit tehetsz azért, hogy jó karban maradjanak az észbeli képességeid is?

Gyakorolni és még többet és többet gyakorolni szorgalmasan, nem ellustulni, mert ha ellustulsz, ellustul a gondolkozásod is, és akkor nagy a gáz. Így mondta akkor az okos bácsi a rádióban. Mindegy, mit csinálsz, de mint az izmaidat a konditeremben, a szellemedet is edzeni kell, és ő a maga részéről naponta megtanul egy új latin memoritert, és azt mantrázza. “Azta…”, gondoltam már akkor és azóta is, és akkor kezdtem, ha nem is latint és memoritereket, de verseket megtanulni. Úszás közben nagyszerű alapot jelentett a monotónia legyőzésére és bizonyos versek még ritmust is szolgáltattak a tempózás alatt.

Másrészt

sokat, sokfélét tudtam annak idején idézni, és ettől igen műveltnek tűntem.

Szóval igyekeztem, miképpen egész életem során, sőt, fontos volt, hogy ha már megtanulom ezt vagy azt a verset, akkor azt pontosan is tudjam.

Támadt azért ebből néhány grimbusz, mert amikor komoly edzés zajlott jelentős oxigénhiánnyal, nem igazán maradt másra esély, mint az erőlködésre, ám ha kevésbé megterhelő, de hosszú távot kellett úszni alapozás gyanánt, jól jöttek a versek. Mindaddig, míg el nem akadtam, mert az nagyon bosszantó volt. Így aztán

megkértem Anyut, aki az edzőm is volt, legyen nála az aktuális költő kötete, hogy kisegítsen, ha bajba jutok...

ÚJABB PUSZTÍTÓ HAZUGSÁGOT DOBOTT BE A FIDESZ A VÁLASZTÁSI GYŐZELEM ÉRDEKÉBEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.12.16. Összehangolt akciókkal próbálják kinyírni a civil szervezeteket.

Az a problémája a Fidesznek, hogy bár mindent feltett az idegengyűlöletre és a migránsellenes trackre, ami meglehetősen népszerű is, de nincsenek migránsok. Magyarországra senki nem akar bevándorolni (sőt), senki nem akar ide senkit betelepíteni, meg ha akarna, se tudna. 


Így nehéz lesz fenntartani a lángot.

Van ez a kvótadolog, de az kellően bonyolult, idegen és érthetetlen, meg csak arról szól, hogy Magyarországnak bizonyos mennyiségű menekültkérelmet el kell(ene) bírálni. Legfeljebb pár ezret. És nem menekülteket kellene befogadnia, hanem csak elbírálni a kérelmüket. Mindet el lehet utasítani akár. De ha el is fogadják őket, a menekülteket azonnal tovább is állnak Nyugat-Európába.

Hát hogy lehet így választást nyerni?!

Két és fél éve volt itt egy nagyvolumenű emberáradat, 400-500 ezer menekült áramlott át az országon, de se maradt itt. Vissza meg pláne nem jött senki.

Ez így nem lesz jó.

Találni kell migránsokat, vagy legalább valami utalást arra, hogy ha nincsenek is migránsok, egyszer majd lesznek, mert valaki szervezi őket. Egy dolog Soros ellen uszítani közpénzen a kormánypropagandában, de hiába az uszítás, ha semmi, de semmi bizonyíték Soros és az általa támogatott szervezetek törvénytelen tevékenységére.

A nemzetbiztonsági vizsgálat ígéretes kísérletnek tűnt arra, hogy legalább egy rossz helyen elszámolt túrórudira bukkanjanak, de annyira nem nem hozott eredményt, hogy 20 évre titkosítani kellett.

De van már új ötlet, valameddig talán kitart.

Az még nem volt teljesen világos, hogy miért kellett Pécsről gyakorlatilag kitiltani egy civil szervezetet (megtiltani, hogy önkormányzati helyiséget béreljenek, és felszólítani ugyanerre a magántulajdonosokat is), de egy Szita Károly nevű állambiztonsági kapcsolattartó (Krakus), manapság Kaposvár fideszes polgármestere a kormánytévében megvilágította a lényeget:

Februárban bevándorlásszervező irodákat nyitnának az országban Soros Györgyhöz köthető szervezetek, és márciusban már el is kezdenék az akciókat, amelyekre egyébként több százezer dollárt költene az üzletember.

Ezek a bevándorlók persze azok a kvótások lennének, akik ellen Orbán miniszterelnök vállát a saját vállának vetve harcol Brüsszelben...

JÓNAK LENNI JÓ, DE GECINEK LENNI GECIJÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BODA ANDRÁS
2017.12.16.


44 ezer forintot dobtak össze jótékony célra a honatyák.

Nem mondanám persze, hogy de micsoda iszonyatosan eredeti és jó ötlete támadt az mszp-s Bangónénak: töltött káposztát főz és visz be a Parlamentbe, s a finom házikoszt fejében adakozhat, ki hogy gondolja – ő meg a befolyt pénzt jótékony célra fordítja majd Debrecenben, ahol a kitűnő önkormányzat, mint november végén kiderült, megadóztatja majd a karitatív tevékenységet végzőket is, így kiemelten például a rászorulóknak ételt osztó rémhírterjesztő sorosista hordákat, szóval nem akarok a feltétlenül szükségesnél sokkal rosszindulatúbb lenni, húzza szegény MSZP-t még a karácsonyfa ága is, de azért volt ebben az akcióban egy csipetnyi álnaivság, amennyiben egyfelől elég jól sejthető volt, hová fut majd ki egy olyan projekt, amit nem a Párt legjobbjai szerveznek, másrészt eleve – már oppardony – hülyeség azt gondolni, hogy majd pont a Parlamentben fog bárki egy forintot is adni holmi töltött káposztáért, amikor a büfében 800 alatt kapható egy komplett menü, naná, majd drága a hely, mit nem képzeltek, parasztok.

Mindegy: amúgy persze töltött káposztát főzni jó dolog, megenni meg még jobb, így tehát mégis csak némi joggal gondolhatta szegény jó Bangóné, hogy beüt majd a jóság. Nem pont így lett. Pénzt nem sokat kaptak, beszólást viszont annál többet: volt mentálsérült, aki azt motyogta, biztosan megmérgezték a káposztát, más a felszolgáláshoz használt kesztyűn akadt fenn, mondván, nyilván annyira szar az étel, hogy nem akarnak hozzáérni se. És akadt gigászi formátum, maga Balog álpap, aki a ház „méltóságát” érezte megsértve a töltött káposztával, még egyszer leírom: e Parlament MÉLTÓSÁGÁT. Balog Zoltán embermini. No, nyilván stílszerűbb lehetett volna tekintetes nemzetes uramék számára egy kis szarvasgombás sáfrányos okapi-sült, mint ez a közönséges parasztkoszt, értem én: no de azért méltóságról beszélni abban a körben, és épp abból a szájból ejteni ki e szót… legalábbis különös. E pár apróság is elég jól mutatja mindazonáltal, hol is tartanak ma azon nagyjaink, akik a mindennapjaink hasznos és boldog eltöltéséhez nélkülözhetetlen sorvezetőket, az úgynevezett törvényeket hozzák.

Jónak lenni jó: hallottam a múltkor épp Siklósi Beatrix főszerkesztő-főintendáns-főjó szájából, merthogy nem mást, épp őt hívták meg, mondjon már pár keresetlen szót a jóságról, micsoda testhezálló feladat neki – na, épp holnap lesz az egész napos „műsorfolyam” a „köztévében”, amely egészében és részleteiben is egyik tökéletes honi megtestesítője jóságnak, becsületnek, mély szakmaiságnak, s még megannyi csudálatos dolognak, amit itt és most nincs időm felsorolni. Majd a Hír egy másodpercben című különkiadásomban megteszem. Jó napot, Boda András vagyok. Hír egy másodpercben. Minden fasza. Köszönöm figyelmüket. Egy óra múlva újra várom önöket ugyanezzel. Vagy a háttérrel. Valamelyik éjszaka az egyik „műsorvezető” mikrofonállvány búcsúzik, beszartam, ahogy félálomban hallottam: „… és holnap újra jövök a hírek hátterével.” Azzal hát, mi mással is jönnél, életem… reggel elindulsz a munkahelyedre, a hátizsákodban négy és fél kiló friss, rózsaszín, remegő, még szinte meleg háttér… utána meg, ha már a hátterekből jól belaktunk, jöhet a desszert, a független szakértő a független Századvégtől meg a tököm tudja honnan, elmagyarázni, hogy mi a frankó a nagyvilágban, ha nem tudnád, hát megtudod, Bécsben szerencsétlen emberek Coca-Cola mámorban fetrengenek. Ja, meg persze a háttér. Baraczka Eszter jelentkezik Brüsszelből az igazságokkal. Meg tanár úr bárhonnan. Meg pár biztonságpolitikai szaki, az hát, bármivel, amire igény mutatkozik...

MOLDOVA GYÖRGY: ORBÁNÉK LESZARJÁK A NYUGDÍJASOKAT

VÁROSI KURÍR - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: bl
2017.12.16.


Kegyelemkenyér címmel, három részes riportkötetet írt a magyar nyugdíjasokról Moldova György. A 83 éves fáradhatatlan író az ATV Egyenes beszéd műsorának volt a vendége. 
A nyugdíjas kérdés a politikai pártok homokozója lett

A beszélgetés elején elhangzott, hogy miközben a könyvéhez gyűjtötte az anyagot, sok helyen megfordult. Többnyire reménytelen helyzetben levő nyugdíjasokkal találkozott, akik ennek ellenére beletörődve viselik a sorsukat. A legtöbben arra hivatkoztak, hogy unokáik miatt maradnak csendben. Moldova azt tapasztalta:

A választási kampányban, amit ígértek a pártok nem tartják be.

A könyv írásakor azt a célt tűzte ki, hogy a maga eszközeivel segítse a Fidesz leváltását. Ennek ma nem látja esélyét. Lemondóan tette hozzá:

A nyugdíjas kérdés a politikai pártok homokozója lett. A nyugdíjasoknak semmi esélyük sincs. Az, hogy most van egy balhé a Fidesz és a Jobbik között, az teljesen mellékes. Van egy régi mondás: egy krokodilus megeszi az ellenfelemet, attól még nem lesz a barátom a krokodilus.”

Moldova úgy gondolja, hogy a nyugdíjasok nem járnának rosszul akkor, ha a Fidesz elveszítené a választásokat:

Ami itt most felgyülemlik dühben, haragban, nyomorban, az nem megfogható.” /…./ Ami ebben az országban folyik pocsékolásban, nem múlhat el balhék nélkül. /…/ Shakespeare-től idézett: “Ily sötét felhők, nem tisztulnak nagy vihar nélkül.”
A Fidesz bukása csak idő kérdése

Moldova akár még polgárháborús jövőt is elképzelhetőnek tart a mai közállapotok ismeretében. A Fidesz bukása kalkulálható, csak az idő kérdéses:

Hihetetlen nagy balhé lesz. Nem tudom mikor, melyik évben, és akkor repülni fog minden.”

Moldova azt tapasztalta miközben járta az országot, hogy van néhány százezer lerobbant nyugdíjas. Sorsuk a hatalmat nem érdekli...

TOVÁBB ÖMLENEK A TAO-MILLIÁRDOK FELCSÚTRA, HABONY HONGKONGBAN ÜZLETEL - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2017.12.16.


G7: Újabb 23 milliárdnyi TAO Felcsútra

További milliárdok érkezhetnek a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványhoz, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség a napokban jóváhagyta a szervezet idei sportfejlesztési programját. A kormányfő által alapított és Mészáros Lőrinc által elnökölt akadémiához, ha ügyesen házalnak a cégeknél, ezúttal 2,3 milliárdnyi adóforint kerülhet a tao-rendszer keretein belül.


Direkt36: Habony hongkongi cége kötvénybiznisz-közelben

Egy hongkongi irodaházban van bejegyezve az Asia Frontier Limited nevű cég. Igazgatója és egyetlen részvényese Habony Árpád. A cég ugyanazt a C&B Wise Consultants Company Limited nevű társaságot bízta meg a titkári feladatok ellátásával, amely a kínai kötvényárusító üzleti kör több érdekeltségének is dolgozik, és kettő közülük ugyanúgy a titkárcég irodájába van bejegyezve, mint Habony vállalkozása.

24: MSZP-s politikus drogkereskedelem-gyanúban


Őrizetbe vették Simonka Csabát, az MSZP óbudai önkormányzati képviselőjét. Az ügyészség azt közölte, pénteken „egy budapesti ügyvédet” zsarolás, ügyvédi visszaélés, kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki, a portál tudomása szerint az illető azonos Simonkával. A politikus tagad.

Magyar Nemzet: Orbánék kasztingolták Zaid Naffát

Az első Orbán-kormány kérte, hogy Zaid Naffa legyen a jordán tiszteletbeli konzul, de már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon – tudta meg a napilap Demeter Mártától. Az LMP-s politikus mindezt onnan tudta meg, hogy nemrég ismét a Naffa-üggyel kapcsolatos iratbetekintésen járt a kormányhivatalban. Ekkor olvashatta a jordán nagykövetség magyar külügynek írt levelét, amelyben a Naffa konzullá jelöléséről szóló magyar szóbeli jegyzékre utalva megjegyzik: „van szerencséjük” tájékoztatni Magyarországot arról, hogy „Naffa úr jelölését” továbbították „az illetékes jordán hatóságoknak a megfelelő lépések megtétele érdekében”.

24: Amerikai vizsgálat a magyar Microsoftnál

Korrupciógyanús ügyek kivizsgálására folytatott belső nyomozást az amerikai Microsoft a magyar leányvállalatnál. A vizsgálat eredményét nem hozták nyilvánosságra, de közben komoly személyi változások történek a Microsoft Magyarország Kft. vezetésében. A hirtelen távozók között volt 2016 elején a kormányzati üzletágat vezető Sagyibó Viktor, aki most novemberben mégis miniszteri biztosként kapott állást Lázár János mellett a Miniszterelnökségen. Mintha csak válaszcsapás lett volna, az új vezetés által irányított Microsoft Magyarország néhány nap múlva felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét.

JÖNNEK A MIGRÁNSOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2017.12.16.


December közepe van, a legsúlyosabb időszak az ország életében. Ilyenkor tömegével lepik el az országot a gazdasági migránsok, tíz-, de inkább százezrével jönnek. Őket nem állítja meg a határkerítés akkor sem, ha hét nyelven szól hozzájuk és akkor sem, ha éles pengék teszik kedvesebbé a látványát.

Ezek a migránsok jönnek, ellepik a repteret, bejutnak a magyar családok otthonaiba, leülnek a terített asztalhoz, bejglit esznek, töltöttkáposztát és libasültet, sztrapacskát és túrós rétest. Lelegelik a fáról a szaloncukrot, állandóan üres a vécépapírtartó, eltűnik a távirányító, soha nem jutsz be a fürdőszobába, mert mindig van ott valaki, este beraktad a hűtőbe a kajamaradékot, reggelre csak egy fél citromot találsz, mert a migránsok felzabálták.

Ezeknek a migránsoknak képes vagy kora reggel kalácsot dagasztani, kuglófot keverni, hogy mire felkelnek, ott gőzölögjön frissen, a kávé, kakaó mellett. Mert az ott, ahonnan ők jönnek, nincsen. Ilyen legalábbis biztosan nincsen. Ebben a kalácsban más íze van a vajnak, a mazsolának, a citromhéjnak. Más a fonása, más az illata, az íze. Ebben a kalácsban van valami, ami sehol máshol a világon nincs. Azt a valamit csak te teheted bele, senki más.

Jönnek a gazdasági migránsok és te azt sem tudod, hogyan várd őket. Pukkadásig tömöd a hűtőt, mert hátha olyasmit ennének, ami nincs otthon. Előszeded a nyáron elrakott lekvárt, a házilag készült birsalmasajtot, a savanyúságot. Feltúrod az üzleteket, mert a méregdrága marcipános és csokicsodás szaloncukor között meg kell találnod az ócska zseléset és az egyszerű fondantkrémes konzumot, mert azt szeretik.

Mosol, vasalsz, takarítasz, rohangálsz, izgulsz, készülődsz. A szíved szakad, úgy várod őket. Számolod a napokat. Figyeled a repülő mozgását a neten, jaj, csak leszállna már az a nyomorult gép, hogy biztonságban legyenek végre. Gyorsan begyúrsz még egy kenyeret, kisül addigra, a töltött káposztához jó a frissensült kenyér. Elég lesz a tejföl? Ja, valami gyümölcs is kell és méz, mert már csak az alján van és rohangálás közben le nem teszed a telefont a kezedből, mert hátha nem hallod meg, ha csörög...

TIZENEGY ORBÁN-IDÉZET, MELYEKBŐL ALAPOSAN MEGISMERED A CINIZMUS LÉLEKTANÁT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.12.16.


Végre vannak újra jó magyar politikai viccek. Az egyik például így szól: Két barát beszélget. Az egyik felháborodottan kérdi a másikat: Te tényleg lefeküdtél a feleségemmel? A másik csak ennyit mond: Békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! Ebben a keserű humorban benne van mindaz a cinizmus, ami a mai politikai vezetést jellemzi hazánkban. Orbán Viktor ugyanis így válaszolt arra kérdésre, mit szól ahhoz a listához, amelyen a kormányhoz és a kormánypárthoz kötődő politikusok bűneit foglalták össze ellenzéki politikusok. Ennek a jelenségnek azonban vannak előzményei, melyeket az alábbiakban foglalunk össze időrendi sorrendben.

1. „Senki sem lépheti át a saját árnyékát. Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, és zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél.” Ezt 1993-ban mondta ellenzéki politikusként Orbán Viktor. Nincs több hozzáfűznivalónk.

2. „A Fidesz és az FKGP békés egymás mellett élése immár valósággá vált, ennél többről azonban nincs szó.” Ezt Magyar Hírlapnak nyilatkozta a jelenlegi kormányfő 1997-ben. Egy évre rá az ígéretekkel ellentétben koalícióra lépett Torgyán Józseffel, és megalakult az első Orbán-kormány.

3. „Nem azért dolgozott-e az elmúlt nyolc évben a társadalom, hogy soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar.” Ez a Magyar Nemzetnek nyilatkozta Orbán 1998-ban közvetlenül hatalomra kerülése előtt.

4. "Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet" - tanácsolta Orbán Viktor 2000-ben még aktív miniszterelnökként, miután a részben neje által tulajdonolt Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. számos állami forrásból próbált pénzt szerezni az évi fejlesztésekre. A végül 41 milliós állami támogatást elnyert cég az Élet és Irodalom által közölt jegyzőkönyvek szerint a miniszterelnöki rezidencián is tartott taggyűlést...

OTTHONUK AZ ORSZÁGÚT - KANADA KAMIONOS RENDŐREI (5. RÉSZ)

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: KMH
2017.12.16.Friss hír: Az Ontario-i Provinciális Rendőrség “Kamionos Rendőröket” küld ki az utakra.

2017-ben az Ontario-i Provinciális Rendőrség 6200 balesethez szállt ki, amiből 87 tragikusan ért véget. A statisztikák szerint az esetek 65 százalékában a teherautó sofőr volt a hibás. Ennek fényében a provinciális rendőrség akcióba lépett a biztonságos szállítás érdekében (Operation Safe Trucking). Egy héten keresztül saját rendőrségi nyergesvontatójukkal a Toronto és környéke útjait ellenőrzik. A kamionos magasságból könnyebben látható az agresszív, figyelmetlen, mással elfoglalt sofőr. Figyelik továbbá a gyorshajtást és a túl közeli követést is, de ők maguk nem fognak senkit leállítani. Készenlétben álló autósrendőrök kapják meg az információt és ők fogják a szabálysértőt felelősségre vonni. Az első próba-hét után áttekintik és összegzik a tapasztalatokat, hogy azután Ontario más részein is feltűnhessen a “kamionos rendőr”. Persze a már jól bevált, szokásos teherautó és jármű ellenőrzést is folytatják, s mindemellett légi járőrözéssel is figyelik a szabálytalankodókat...


2017 LEGJOBB KÖNYVEI: 10-1.

KÖNYVESBLOG
Szerző: Könyvesblog
2017.12.15.


Itt a vége, elérkeztünk végre ahhoz a tíz könyvhöz, amiket a legjobban szerettünk ebben az évben. A listakészítés játék, sokszor elmondjuk, de titokban nagyon szeretjük összegezni az évet.

2017 egyik központi témája a személyes és a (folyamatosan átírt) kollektív emlékezet viszonya, a történelemé és az emberé, aki nem akar mást, csak túlélni. Azáltal, hogy felejt, vagy azáltal, hogy emlékezik. Hallgat vagy beszél. Az idei év három legjobb könyvének szerzői az utóbbit választották.

Ezen a listán sokféle szempont versenyzik egymással, ezért kerülhetett fel szimbolikus helyre Peer Krisztián verseskötete, de szerepeltettük az idén megkerülhetetlen, a sorozat miatt újra felfedezett Margaret Atwood-regényt, A Szolgálólány meséjét. Az irodalom nem verseny, ez a lista csak a saját szempontjainkat mutatja, mi házon belül is vitatkozunk eleget, de az olvasás így tud az intim viszonyból közösségivé válni.

Azt nem tudjuk megmondani, hogy jó vagy rossz irodalmi évünk volt-e, de az biztos, hogy mi szerettük. Szuper külföldi címekkel látnak el minket a kiadók, beleállnak olyan könyvekbe is, amiknek minimális a megtérülési esélye, mégis hisznek bennük. Idén jó sok magyar verseskötet jelent meg, közülük néhány igazi siker lett, de megjelentek olyan regények, novelláskötetek is, amikről szerintünk évek múlva is fogunk beszélni. Az egyik ilyen, hogy magyarázkodjunk is, a listánkon nem szereplő Szöllősi Mátyás Váltóáram című könyve, ami a Margó-díj miatt most, 2017 végén ment igazán nagyot, viszont tavalyi kiadás. Pedig szerettük, fontos könyv, egy felívelő írópálya emlékezetes kötete.

Itt a lista, lehet válogatni!

"EGY GYEREKNEK NEM LEHET ELMAGYARÁZNI, HOGY MIÉRT NEM ÖLELHETI MEG AZ ÉDESAPJÁT"

ÁTLÁTSZÓ SZOCIO BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.12.15.


Január óta tilos a testi kontaktus a fogvatartott és látogatói között, vagyis a hozzátartozók nem érinthetik meg a börtönben lévő szeretteiket a beszélőn. Se puszi, se kézfogás, semmi. Ráadásul év közben a börtönökben egy plexifalat is felhúztak a rokonok és a rabok közé, így beszélgetni is nehezen tudnak a látogatások alkalmával. A szabály becslések szerint negyvenezer gyereket érint a tizennyolcezer fogvatartott esetében. A szigorítások gyengítik a családi kapcsolatokat, pedig ha azok erősek, szabadulása után a fogvatartott nagyobb eséllyel illeszkedik vissza a társadalomba.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) idén nagyon szigorú változtatásokat vezetett be a börtönökben:
  • a látogatók és a rabok a beszélők alkalmával nem érinthetik meg egymást
  • plexifalat tettek a látogatók és a rabok közé
  • a raboknak többet kell fizetünk a telefonokért, és a percdíjak továbbra is horribilisak
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a házastárs/szülő/testvér/gyermek nem ölelheti és nem puszilhatja meg a börtönben lévő hozzátartozóját, emellett alig hallják egymást a látogatások alkalmával, és ha a rabnak nincs elég pénze (vagyis ha a családja nem tud neki beküldeni), akkor telefonon sem tudnak beszélni.

Kapcsolódó cikkünk:

Brutális percdíjakért telefonálhatnak a rabok a Telekomnál, a Helsinki kiperelte a börtönmobil-szerződést

A kapcsolattartás szabályainak szigorítását a BVOP azzal indokolta, hogy nagyon sok tiltott tárgy kerül be a látogatóktól. Tiltott tárgynak minősül pl. a mobiltelefon, a drog, a szúró- és vágófegyver, de az a gyógyszer is, ami bódulat kiváltására alkalmas (pl. Rivotril).

Fontos tudni azonban, hogy a látogatók a börtönbe lépéskor rögtön átmennek egy detektorkapun, a fogvatartottakat látogatás előtt és után is megmotozzák az őrök, a beszélőhelyiségben pedig kamerák és őrök is vannak. Tehát nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy látogató bármilyen tiltott tárgyat észrevétlenül bevihessen és odaadhasson egy rabnak, és nála se találják meg azonnal.

Sőt, mint az a BVOP saját tájékoztatásából is kiderül, a tiltott tárgyak jellemzően csomagban kerülnek be az intézetekbe. 2016-ban 1459 tiltott mobilt találtak meg, míg idén már 1680-at. Felmerül a kérdés, hogy tényleg ennyire egyszerű kijátszani akár a csomagküldést is, hogy közel 2000 telefon jut be? Nincs ebben sem mulasztás, sem szándékosság az ellenőrzést végzők részéről, akik a csomagokat fémdetektorral is átvizsgálják, és kibontva ellenőrzik annak tartalmát? Azt ésszerűen mindenesetre senki nem gondolhatja, hogy a leírt módon zajló beszélőkön kerül be ezernyi tiltott mobiltelefon a börtönökbe...

A BALOLDAL TRAGÉDIÁJA: NYILASOK ÍGÉRNEK 21. SZÁZADOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.15.


A Jobbik náci párt. Pont. Ezen semmit nem változtat a tény, hogy a párt elnöke beszállt az Orbán-Simicska háborúba Simicska oldalán, s a volt fideszes oligarcha útmutatásai szerint púderezi magát. Ez a párt ugyanaz a párt, ugyanazok a vezetői és támogatói. Vona felelős a cigányok ellen elkövetett atrocitásokért, közvetve még a cigánygyilkosságokért is.

Ennek a pártnak a képviselői akarják listázni a zsidókat, emlegettek genetikai hulladékot. Ebből a pártból zárnak ki azonnal valakit, ha kiderül, hogy a nagyanyja holokauszt-túlélő. Ez a párt felvette a néppárti maszkot, hogy Simicska sikeresebben harcolhasson a G. Orbán ellen. Mindez színjáték, képmutatás.

A liberális baloldal szégyene, hogy a kibékíthetetlen Orbán-Simicska ellentét miatt Vona a kollaboráns ellenzéki szerepet felrúgva, frontálisan útközött Orbánnal, Vona megvonta tőle a legitimitását, és ezzel ő lett Orbán valódi kihívója. Vona azt csinálja, amit a demokratikus ellenzéknek kellett volna, de közülük senki nem vállalta ezt a szerepet.

A baloldal és a liberálisok tragédiája, hogy a báránybőrbe bújt farkas, a néppártnak látszó nyilaspárt ígér Magyarországnak új 21. századot. Mint Vona mondta a Jobbik tüntetésen, “Orbán Viktor a múlt, mi vagyunk a jövő”. Ez a magyar sorstragédia, az áruló demokraták kollaborációjának következménye. Az egyik szélsőjobboldalit váltja a másik, mert nincs egy egyenes, becsületes, tisztességes ember a baloldalon, aki szembefordulna a diktatúrával...

A HETEDIK CIKKELY ÁRNYÉKÁBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: PÁLYI ANDRÁS
2017.12.15.


Amikor Andrzej Duda 2015 nyarán megnyerte a lengyel elnökválasztást, majd októberben az őt jelölő párt, a Jog és Igazságosság (PiS) a parlamenti választásokat is, az új államfő, aki természetesen felesküdött a lengyel alkotmányos rend védelmére, azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem érdekelte túlzottan az alkotmány. Egyszerűen megtagadta az Alkotmánybíróság új bírái­tól az eskütétel lehetőségét, mondván, hogy őket még az előző parlament választotta meg, majd az új parlament PiS-es többsége által megválasztott új bírákat ültette be az ő helyükre. Soron kívül elnöki kegyelemben részesítette az új kormány egyik kinevezendő miniszterét, aki ellen évek óta elhúzódó okirathamisítási per folyt, amihez meg kellett volna várnia az ítélethozatalt, és minden további nélkül aláírta valamennyi törvényt, tekintet nélkül arra, hogy azok több esetben nyilvánvalóan az alkotmányba ütköztek, vagy a Velencei Bizottság szerint sértették az európai alapelveket. Úgy tűnt hát, Jarosław Kaczyńskinak ezúttal sikerült két jól mutató bábot állítania maga helyett a hatalom csúcsai­ra, a miniszterelnök Duda elnökválasztási kampányfőnöke, Beata Szydło lett, és mindketten messze nagyobb népszerűségre tettek szert, mint amit Kaczyński valaha is elért, miközben ő maga, az egykori bolsevik pártok első titkáraihoz hasonlóan pártelnökként, minden állami funkció nélkül tartja kezében a hatalmi apparátust.

Ez az egész olajozottan működött, a gazdaság mutatói jók, az ellenzék megosztott, a felmérések szerint a lakosság kétharmadát egyáltalán nem érdekli a politika (igaz, a maradék egyharmad már-már egyfolytában az utcán van, a nagyvárosi értelmiség ugyanis zömmel a PiS aktív ellenzéke), a nyár elején a köztársasági elnök mégis megvétózta az igazságügyi reformot, ami hidegzuhanyként érte a kormányerőt, mert a nyári parlamenti szünet előtt még tető alá akarták hozni a bírák megregulázását. Ez volt az első meglepetés. A második, hogy Beata Szydło miniszterelnököt, a népszerűségi lista éllovasát a pártelnök, akit két éven át lojálisan kiszolgált, a múlt hét péntekjén minden különösebb indok nélkül leváltotta, és a technokrata Mateusz Morawieckit, az eddigi pénzügyminisztert ültette a helyére. Maga a miniszterelnök-csere amúgy is beszédes házi teátrum volt a szejmben, hisz a november 11-i nemzeti ünnepen – 1918-ban ezen a napon nyerte vissza Lengyelország a függetlenségét – Varsóban végképp elszabadult a pokol, a hatvanezres, Függetlenségi menetnek elkeresztelt neonáci őrjöngés minden eddigi előzményt felülmúlt, lényegileg rendőri védelmet élvezett, a hatóság csak az ellentüntetőket szorította vissza és vette őrizetbe. Grzegorz Schetyna, az ellenzéki Polgári Platform (PO) elnöke emiatt bizalmatlansági indítványt nyújtott be Beata Szydło és kormánya ellen, amelyről ugyancsak múlt csütörtök reggel voksoltak. A kormánypárt teljes mellszélességgel védelmébe vette miniszterelnökét, az indítvány tehát a parlamenti erőviszonyokból következően elbukott, Kaczyński virággal köszöntötte Beatát, a nap hősét, aki délután aztán a pártszékházban a PiS politbürója előtt belátta, hogy „változásra van szükség”, és bízva „a pártelnök bölcsességében” beadta lemondását. „Miért akarnak lemondatni engem? Mert a lengyelek jobban és nyugodtabban élnek?” – kezdte beszédét délelőtt a szejmben az ellenzék bizalmatlansági indítványára reagálva, ám a másnapi sajtókommentátoroknak már úgy tűnt, ama bölcs pártelnök volt az igazi címzett. Az eljárás rituáléja mindenesetre egyértelműen jelezte a hatalmi hierarchiát. Az ellenzéknek semmi köze ahhoz, hogy ki a miniszterelnök, a köztársasági elnöknek, akinek Szydło csak pénteken nyújtotta be lemondását, legfeljebb formális szerep jut, a döntés egyértelműen a pártvezér privilégiuma...

VÁMPÍROK AZ AMAZONASON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.12.16.


Egy nagy kaland utolsó fejezetét olvashatjátok. Aki rendszeres olvasója a blognak, az nyilván emlékszik Ági amazonasi kalandjairól írt posztjaira. Nos, a mai az utolsó beszámoló, azaz véget ér a kalandozás, ami rossz hír, az viszont jó, hogy nem akármilyen beszámolót olvashattok - a szokásos képcunamival fűszerezve. Úgyhogy induljunk (és tényleg lesz vérszívó is a posztban)!A sorozat korábbi részei:

Irány az esőerdő!

A dzsungelszörny és az arcátlan törzsfőnök

Két kőkorszaki szaki kalandjai az Amazonason

Egy város, amiről nem is tudtuk, hogy a világon van


„Egy rövid összefoglalóval kezdek, mert mégsem lehetek annyira elbizakodott, hogy az előző posztjaimat az amazonasi túránkról mindenki olvasta…

A perui Amazónia „fővárosából”, Iquitosból indultunk kéthetes amazóniai barangolásunkra és egyre feljebb és feljebb haladtunk a hatalmas folyó forrásvidékén.

Iquitosban várost néztünk és meglátogattunk egy vadállatmenhelyet, majd 3 napos dzsungeltúrára indultunk. Mikor visszaérkeztünk Iquitosba, hajóra szálltunk és 3 napot hajóztunk felfelé az Amazonason, amig Yurimaguas városába nem értünk.

Onnan taxival jutottunk el Amazónia egyik csodálatos gyöngyszemébe, Tarapoto városába, ahol megnéztük a Kék lagúnát és egy gyönyörű vízesést.

Innen egy 15 órás szörnyű buszút megtétele után értünk el esőerdei barangolásunk utolsó állomására, Pucallpa városába, mely már tényleg az Amazonas forrásvidéke, hisz ettől följebb már nemigen lehet menni a folyón..."

TARLÓS ISTVÁN ÚGY LÁTJA, NEM FELTÉTLENÜL KELL A MOBIL GÁT A RÓMAIRA

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: SZABÓ ZSOLT
2017.12.16.


Még az is előfordulhat, hogy a Római-partot határoló patakok megvédése, a meglévő védművek megerősítése feleslegessé teszi a mobil gát megépítését – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester szerint ma már a 3-as metró felújítása is siker, de hogy csak részleges, azért elsősorban nem a kormányt, hanem az elődöket hibáztatja. Budapest vezetője számára a Fidesznek nincs alternatívája, míg a hatalom Jobbik elleni támadásáról csak annyit mond: „Nem az én ügyem.”

Nemegyszer elmondta már, hogy önnek két nagy fővárosi beruházás elindítása a legfontosabb: a 3-as metróé és a római-parti árvízvédelemé. Előbbi már megkezdődött, utóbbi jövőre fog, de mindkettő csak részlegesen. Nem túl szerény cél ez Budapestnek?
– Ez ellenzéki kérdés. Sosem mondtam, hogy csak ennyit szeretnék elérni. Valójában ennél már jóval többet is elértünk itt 2010 után. Gondoljunk csak a BKV jelentős járműcseréire, az útfelújításokra, a Margitsziget megújítására, a budai fonódó villamosra, a P+R parkolók építésére, az állatkerti fejlesztésre, az 1-es és 3-as villamos felújítására. A kényszerpályára helyezett, „felibe-harmadába” itt hagyott 4-es metrón is volt szerencsénk még szűk négy évig dolgozni. A metrófelújítás és az árvízvédelem ügyében viszont abba kellene hagyni a különböző kommunikációs célú trükközéseket, mert túl sok embert érint mindkettő...

VONA LEGFŐBB PROBLÉMÁJA: NINCS SEMMI GONDOLATA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.12.15.


A mai Jobbik-tüntetés kudarc volt, kudarc természetesen a mozgósítás eredményében (legfeljebb kétezren lehettünk, ha a késve befutó Schiffert is beszámolom), kudarc abban, amilyen szónokokat sikerült felsorakoztatni (nem voltak szónokok a szónoknak középszerű Vonán kívül), kudarc volt a tartalmát illetően (unalmas, inspirálatlan orbánozás, jótékonyan zárójelbe téve most az önimádó önmaga imáját itt is leadó Puzsért) és kudarc volt a politikai üzenetet tekintve (nem volt ilyen: nem volt a gyűlésnek stratégiai jelentősége, nem adott fordulatot a Jobbik politikájának -- nem tudtuk meg, mit kell mától másként gondolni és holnaptól másként tenni, nem tudtuk meg, mit fog tenni a Jobbik az elkövetkező négy hónapban azért, hogy a mai 15%-ából 35% legyen)...

VELÜNK MARADT A KVÓTAHISZTI

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2017.12.16.


A csütörtökön és pénteken rendezett EU-s csúcson világossá vált, hogy senki sem enged kvóta-ügyben, hiába tűnt úgy, hogy a kérdés lassan elfelejtődik. "Józan és őszinte vita volt" - nyilatkozta egy brüsszeli diplomata, amiből a "józan" azt jelenti diplomáciai nyelven, hogy konkrét anyázásig azért nem jutott senki, az "őszinte" pedig azt, hogy ettől még keményen osztották egymást a miniszterelnökök.

Magyar szempontból mindez azt jelenti, hogy a betelepítéssel, az ország lakosságának felhígításával és a Soros-tervvel fenyegetőző magyar kormányzati propaganda simán kihúzhatja a választásig, mert akármennyi hazugságot is kentek rá a témára, a kvótakérdés napirenden maradt, és legalább júniusig a mostani állás szerint még marad is.
Évek óta hiába gyűrik

A mostani vita megértéséhez érdemes nagyon röviden felidézni, hogyan jutottak a tagállamok idáig.

2015-ben legalább egymillió menekült érkezett az EU-ba. A menekültügyet szabályozó EU-s megállapodás, amit dublini rendszernek neveznek, betarthatatlannak bizonyult. A rendszer szerint minden menekült ügyét abban az országban kell elbírálni, ahol először lépett be az EU-ba. Aki menet közben elment abból az országból, azt vissza lehet toloncolni a belépési országba. Ez a rendszer azért nem működött, mert
  • Rengeteg menekültet nem ott regisztráltak először, ahol elsőként beléptek az EU-ba.
  • Emiatt az sem volt világos, hogy kit hova lehetne visszaküldeni.
  • Ha sikerült volna betartani a szabályokat, akkor az egész válság minden terhe Olaszországot és Görögországot érte volna, amit ők nagyon igazságtalannak éreztek,
  • így viszont a válság minden terhe azokat az országokat érte, ahova a menekültek többsége végül megérkezett, vagyis Ausztriát, Németországot és Svédországot elsősorban, amit viszont ők éreztek igazságtalannak.
Innen jött az igény, hogy az EU tagállamai igazságosan osszák el a terheket. Az Európai Bizottság kidolgozott egy képletet, az érkezők elosztására. A tagállamok erejükhöz mérten kaptak egy szorzót, ami alapján szét lehet osztani az embereket.

2015 szeptemberében mintegy százezer Görögországba és Olaszországba érkezett embert szét is osztottak a képlet szerint a tagállamok között. Ez egy kísérlet is volt, egy egyszeri alkalom, a rendszer tesztelésére is. Ez alapján közel 30 ezer menekültet szét is osztottak már, de több tagállam, élükön Magyarországgal bojkottot hirdetett, és maradéktalanul csak Finnország és Málta hajtotta végre a feladatot.

2016. májusában az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a kvótarendszerből legyen általános főszabály: amint a menekültek száma hirtelen nagyon megnő egy tagállamban, induljon meg a szétosztásuk kvóták alapján (a kvóta egyébként nem az automatikus befogadást, hanem a menekültügyi eljárás elvégzését írja elő). Erre a javaslatra a keleti tagállamok egy része teljesen kiakadt, a magyar kormány még népszavazást is rendezett ellene...

IDENTITÁS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.15.


Szentmisét tartottak Szombathelyen Bárdossy Lászlóért. Nem misét, hanem szentmisét. Ha esetleg valaki nem tudná, szentté azáltal lesz, hogy a pap kiemeli a profán világból, és felajánlja az istennek. Ennek a felajánlásnak része az "úrfelmutatás" is, ami úgy keletkezik, hogy a kenyér konszekrálása után Krisztus testét, a bor konszekrálása után Krisztus vérét emeli magasba, felmutatja a pap, hogy a hívek láthassák (a konszekrálás voltaképpen a megszentségtelenítés ellentéte, megszentségteleníteni azt lehet, amit korábban konszekráltak, azaz megszentségesítettek, azaz kiemeltek a profán világból, és felajánlották istennek. Azt evidenciának tekintjük, hogy isten az ajánlatot elfogadta, nincs hír arról, hogy valaha visszautasította volna - szegény isten nincs és soha nem is volt abban a helyzetben, hogy a papoknak ellentmondani merészeljen, csak ezt a tényt a híveknek nem szabad tudniuk, nem is akarják tudni). Ha esetleg valaki nem foglalkozott volna a szó eredetével, a "profán" a latin profanumból származik, ami "még be nem avatott"-at jelent, amiből szerintem az következik, hogy csak idő kérdése, és a profán szentté változik, csak a papnak kell fölemelnie és istennek ajánlania. Azaz a mise még nem szent, hanem profán - na meddig? Hát azt nem tudom. De majdnem bizonyos vagyok benne, hogy abban a pillanatban, amikor a pap bejön, a mise még profán, mert menet közben mégsem lehet felajánlani. Ha alaposabban belegondolunk, az úrfelmutatás például szép gesztus - és azt most hagyjuk, hogy ki az a "Krisztus" és mi köze van a papnak az ő testéhez és véréhez akár csak szimbolikusan is -, de ez még nem jelenti azt, hogy a mise is szentté válik.

Egyszóval nem tudom, mennyire volt szent az a mise ott Szombathelyen, csak azt tudom, hogy egy elítélt háborús bűnösért tartották. Vitatják, hogy az ítélet megalapozott volt-e (a miép nevű, már réginácinak tekinthető trutymó perújrafelvételt is kezdeményezett), azt azért rögzítsük, hogy az illető hadat üzent előbb a Szovjetuniónak, aztán az Egyesült Államoknak, aláírta a 3. zsidótörvényt, felállíttatta a 2. magyar hadsereget és kiküldte a keleti frontra, annak nyilvánvaló tudatában, hogy nevezett magyar hadsereg esélye a túlélésre úgyszólván a nullával egyenlő, azaz Bárdossy a fentieken kívül még lényegében halálra ítélt néhány tízezer embert, de mondom, vitatják, megalapozott volt-e háborús bűnösnek nyilvánítani az illetőt...

ITT OLVASHATÓ

8 ÉRV, HOGY MIÉRT VOLT JOBB A KÁDÁR-RENDSZERBEN ÉLNI

SZTÁRKLIKK
Szerző: VASS ZSUZSANNA
2017.12.16.


Előre bocsájtanám, én a Kádár-rendszeren csak azokat az időket értem, amikor még valóban Kádár és elvtársai kezében volt az ország irányítása. Amikor még a rendszerváltás utáni uraink nem állították őket félre, egyre erősebben és egyre nyíltabban szorítva ki őket a vezetésből, nemcsak a pártban, hanem a társadalom minden területén.

1., A legeslegfontosabbnak azt tartom, hogy a Kádár-rendszer miértünk volt, mindnyájunkért, nem pediglen ellenünk. Ha tett is olyat, amivel ártott, azt sosem rosszindulatból, sosem egoizmusból, pláne nem hatalomvágyból, nem beteges hajlamú pénzéhségből tette, mint a rendszerváltóink, akik 28 éve embertömegek halálát, embermilliók iszonyatos kínszenvedését sem átallják okozni folyamatosan, a perverz cezaromániájuk és pénzsóvárgásuk kedvéért.

Nincs mit szépíteni rajta, ez a mostani egy kegyetlen, embertelen, barbár rendszer! A Kádár-rendszer pedig emberséges, tisztességes és jó szándékú volt.

2., A kádári Magyarország felelőssége tudatában, és beszámíthatósága birtokában választotta meg a barátait. A sors- és segítőtársai közül, nem pediglen a nekünk mindig is ártó, ránk mindig is csak bajt, tragédiákat hozó, másokat is folyamatosan eltipró, kifosztó, gyilkoló gyarmatosító hatalmak közül. Akiknek az áldatlan "barátságától" a rendszerváltás után újfent csak pusztul a hazánk, a rég áhított függetlenségünk pedig csak a leghamisabb, egyszersmind legátlátszóbb rendszerváltós hitegetések egyikének bizonyult.

Nincs mit szépíteni a dolgon, a Horthy-rendszerhez hasonlítható az a rabság, és szolgaság, amivel rendszerváltóink sújtottak bennünket. Tetszik vagy se, a jó szándékú, minket támogató, segítő megszállóink idején a mai gyötrelmeink előttünk - akkori fiatalok előtt - teljesen ismeretlenek voltak. Legfeljebb szüleink, nagyszüleink ifjúkori, szomorú történeteiből hallhattunk hasonló embertelen és istentelen megaláztatásokról.

3., Álbarátaink kedvéért ez a mostani rendszer elüldözte már maga mellől az összes igaz barátait, akikre valóban számíthatna. Tönkretette az ország teljes gazdaságát, az elődeink több évtizedes munkájának eredményeit, és évszázados vívmányait is. Folyamatosan üldözi a munkásokat, a dolgozókat, a szegényeket. Ártatlan fiatalokat, öregeket, gyerekeket egyaránt. 28 éve űzi ki őket a munkából, az otthonaikból, az országból, a legelesettebbeket az életből is. A Kádár-rendszer sose tett, és sose tett volna velünk ilyet.

Kádár és - őszinte - elvtársai inkább meghaltak volna, mint, hogy ilyen irdatlan rombolást, pusztítást okozzanak a saját hazájuknak, a saját népüknek. Ártatlan tömegeket küldjenek nyomorba, embermilliókat ítéljenek lassú kínhalálra, minden elfogadható ok nélkül. Vétlen, tisztességes emberek millióit!

Nincs mit szépíteni rajta, az egy civilizált, emberközpontú rendszer volt, ez meg már nyomokban sem az.

4., A minden korábbinál, és minden későbbinél is tisztességesebb, becsületesebb, jóindulatúbb Kádár-rendszer nem véletlenül volt képes minden idők leggigászibb építését, fejlődését produkálni, megteremteni a soha máskor nem látott aranykorát a gazdaságnak, a kultúrának, a tudománynak, az oktatásnak, az egészségügyi ellátásnak, jószerével a társadalmi és egyéni lét valamennyi szférájának. Akkoriban még korántsem kölcsönök segítségével: Ez is csak a temérdek rosszindulatú hamisítás egyike. A kölcsönöket - amelyek egyébként meg sem közelítették a rendszerváltóink ténykedése nyomán történt totális eladósodásunkat - akkor vették fel Kádárék, amikor kezdett beleroppanni a rablóháborúkat sosem folytató, másokon sosem nyerészkedő Béketáborunk a militarista tőkésvilág által ránk kényszerített fegyverkezési hajszába, és Kádárék nem a megszorításokban látták a megoldást, vagy a gazdasági fejlesztésekről való lemondásban. Kétségtelen, hogy nem volt túl jó ötlet a kapzsi, uzsorás nyugati "barátaink" fondorlatos adósságcsapdájába besétálni, de azok a - rendszerváltóink által jó alaposan megsokszorozott adósságokhoz képest elenyésző - hitelek visszafizethetőek lettek volna, és távolról sem rablóharamiák zsebében landoltak, hanem az országra és népére fordította a Kádár-rendszer.

Nincs mit szépíteni a dolgon, akkoriban nem bűnözők irányították az ügyeinket, hanem becsületes emberek. Közülünk valók. Nem voltak tökéletesek ők sem, de ők legalább törekedtek rá...