2022. december 20., kedd

ORBÁN VIKTOR FELEMÁS ÉVE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.12.20.


Egyre jobban elszigetelődik a magyar kormány a nemzetközi politikában, és itthon is jelentősen csökkent a támogatottsága az áprilisi parlamenti választás óta. Mégsem beszél senki arról, hogy kutyaszorítóba került volna Orbán Viktor, és a 13 éve követett kommunikációs stratégia csődöt mondott. Úgy tűnik, a Fidesz társadalmi beágyazottsága olyan mértékű, hogy még olyan komoly kihívások sem kezdik ki a kormánypártot, mint a gazdasági nehézségek, vagy a korábbi jóléti intézkedések visszavonása. Az Orbán-kormány bukása azonban nem elképzelhetetlen a közeljövőben, ami akár már 2023 első felében megtörténhet.

Nem volt diadalmenet a 2022-es esztendő a magyar kormány számára, noha tavasszal fényes győzelmet aratott a Fidesz az országgyűlési választáson. Valójában két párhuzamosan futó eseménysornak tudható be, hogy a nehézségek ellenére stabilnak látszik a kormánypárt helyzete. Egyrészt a régi, jól bevált módszerek segítettek megőrizni a hatalmat áprilisban, ugyanakkor váratlan kihívásokkal kellett megküzdenie Orbán Viktor kabinetjének.

A bevált módszerek leglátványosabb eleme a fiktív valóság megteremtése azok számára, akiket nem zavar a Fidesz autoriter politikája, és elhiszik mindazt, ami a kormányközeli sajtóorgánumokból és a közösségi médiából zúdítanak rájuk. A választási kampányban például sikerült elhitetni több millió magyar polgárral azt, hogy az ellenzék háborút akar, és amennyiben hatalomra kerülne, gond nélkül küldené harcba a fiatalokat. A hatalmas kormányzati médiaúthenger teljes erővel tolta ezt a képtelenséget annak ellenére, hogy még az ellenség kilétét sem tisztázták.

Ez persze akkora hülyeség, hogy még a Holdról is látszik, de a Rogán Antal által irányított propagandagépezet már olyan egyszerű, mégis hatásos módszereket alkalmaz, hogy ezt a képtelenséget is sikerült áttolni a fikció világából a látszatvalóságba. Az áprilisi választások nagy tanulsága, hogy a 13 éve tartó agymosás már lehetővé tette akár az ostobaságok hitelesítését is, így gyakorlatilag bárkiből és bármiből lehet ellenséget és barátot is kreálni.

Az egyik legjobb példa erre az, hogy a markánsan oroszellenes magyar lakosság egy részét néhány év alatt sikerült Vlagyimir Putyin politikájának és eszmerendszerének elfogadására, sőt támogatására bírni. A mintegy 40 évig tartó megszállás és a jelentős kulturális különbségek ellenére sokan gondolják már azt Magyarországon, hogy jó dolog egy autoriter, katonai erővel terjeszkedő rezsim szövetségesének lenni. Ha másért nem is, de az olcsó energiahordozók megszerzéséért érdemes beáldozni nyugati identitásunkat, valamint lebontani a liberális demokráciákra jellemző jogállami struktúrákat.

Orbán Viktor azért konfrontálódik folyamatosan az Európai Unió intézményeivel, mert a számára mintául szolgáló keleti autokráciák világfelfogása sehogy sem egyeztethető össze a fékek és ellensúlyok nyugati eszményeivel. Ő olyan államfelfogást preferál, amelyben a döntéshozó és végrehajtó hatalom teljes összhangja mellé felsorakozik a kormányt ellenőrizni hivatott intézmények teljes kontrollja, vagyis lényegében ugyanannak a személynek jelentenek a politikai hatalmat gyakorlók, valamint a hatalmat korlátozni és ellenőrizni hivatott intézmények vezetői...

NŐGYÓGYÁSZ: NAGYON ELHAMARKODOTT ÉS EGYÁLTALÁN NEM ÉLETSZERŰ A KORMÁNY TERVE A MAGÁNORVOSOKKAL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2022.12.20.


Nem vagyunk rabszolgák – mondta egy szakorvos arra az egészségügyi rendelettervezetre, amely szerint a magánellátásban dolgozó orvosoknak havi húsz órát továbbképzés címén állami kórházban kell dolgozniuk. Az orvosi kamara erőt mutató válaszra készül, mert úgy vélik, „ezek a jogszabályok kiterjedten rombolják Magyarország egészségügyét”.

Érezzük és értjük azt a feszültséget, amit a most megjelent rendelettervezetek okoznak mindannyiótokban. Ígérjük, hogy az az attitűd és az az orvosokról alkotott kép, amit a törvény és rendeletei kirajzolnak, nem marad válasz és az orvostársadalom erejét megmutató reakció nélkül” – írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a hazai orvosoknak, miután újabb, sokakat felháborító rendelettervezet jelent meg, amely a magánellátásban dolgozó orvosokat érinti.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Belügyminisztérium úgy módosítaná az orvosok továbbképzéséről szóló rendeletet, hogy a magánellátásban dolgozó, szakorvosi képzettséggel rendelkező, továbbképzésre kötelezett orvosoknak a gyakorlati továbbképzés igazolásához havonta húsz óra gyakorlati időt kell eltölteniük az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) honlapján szereplő valamelyik állami egészségügyi szolgáltatónál.

A MOK elnöksége szakértők bevonásával és valamennyi területi szervezet véleményét kérve dolgozik a szakmailag megalapozott, a tagság érdekeit képviselő véleményezésen – írták levelükben...

ITT OLVASHATÓ

CSODÁS TÉLI ÉS KARÁCSONYI KÖNYVEK KICSIKNEK ÉS MÉG KISEBBEKNEK

MAGYAR NARANCS
Szerzők: CZENKLI DORKA, MARKÓ ANITA
2022.12.20.


Következzen listánk bekuckózáshoz és karácsonyfa alatti lapozgatáshoz a legjobb idei ünnepi gyerekkönyvekből.


A havas tájak, az ünnepi fényben úszó szobák, a várakozás, a vidámság, a rénszarvasok mind kihagyhatatlan kellékei a téli mesevilágnak, ami így karácsony előtt még inkább hívogatja a gyerkeket és az erre fogékony felnőtteket. Mindezeket és még sok más meglepetést (hógolyózásra vágyó vombatot, Ikea-asztalon landoló rént) vonultatnak fel a decemberi könyvlistánkba beválogatott könyvek. Képzeletbeli zsákunkból húztunk elő leporellót a legkisebbenek, adventi gyűjteményeket a készülődéshez, és kicsit nagyobbakat megszólító történeteket is...ÉS MI VAN MAGYARORSZÁGON? ÁLHÍRÁRADAT NAGYÜZEMBEN…

YOUTUBE / MÚOSZ
Szerző: MÚOSZ / SARKADI NAGY MÁRTON
2022.12.20.Fakenews háború: és mit tehetnek az ÚJSÁGÍRÓK? Visszaszorulóban a sajtóetika, a tisztesség, a korrekt tájékoztatás? És mi van Magyarországon? Álhíráradat nagyüzemben… Előadó: Sarkadi Nagy Márton, az atlatszo.hu munkatársa

AZ IGAZÁN NAGY BAJ AZ, HOGY MINDANNYIAN HÜLYESÉGEKET TETSZENEK FIRKÁLGATNI...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.12.20.


És jön a nagy magyar apologéta, és tollat ragad, és írja, csak úgy serceg a toll a papíron, tolle, lege: miért lenne tilos örülnie Németh Szilárdnak, hogy egy fehér, keresztény csapat győzött, elvégre annak drukkol, akinek csak akar. Meg egy másik valaki, bizonyos Boldog István az ő neve, aki meg azt deklarálja, hogy egy keresztény csapat legyőzött egy afrikait.

Ne merüljünk bele kötekedő humortalansággal abba az összevetésbe, hogy keresztény csapat contra afrikai csapat. A keresztény nem kontinens, az afrikai nem vallás. Vesd össze a zsák krumpli jobban átsült, mint a Bösendorfer zongora. Vagy a Bösendorferen, kivált pürének összepaszírozva, jobban szólt Schubert, mint a zsák krumplin.

Igaza van nagy magyar apologétának: miért is ne örülhetne hát Németh Szilárd vagy Boldog István meg az összes többi? Elvégre én például azért drukkolok Francia Polinéziának, mert aszongyák, legalábbis ezt hallottam múltkor a zöldségesnél beszélni, hogy ott mindenki jobbnak tartja Glenn Gouldnak a Goldberg-variációk 1955-ös felvételét, mint az 1981-est, s ezt egy helyi Nemzeti Konzultáció is megerősítette, amelynek kérdéseit a magyar miniszterelnök szakértői állították össze, s amelyet mind a közel 300.000 lakos hiánytalanul kitöltött. Miért ne drukkolhatnék hát Francia Polinéziának?

Ja, hogy amit állítottam, az nem igaz? De igen, pont annyira igaz, ahogy vannak a fekete afrikaiak contra fehér keresztények. Ugyanis a fekete afrikaiak között is a legelterjedtebb vallás a kereszténység. Úgy bizony! Nem az iszlám, hanem a kereszténység. Persze az megeshet, hogy ezek nem olyan jó keresztények, mint a nagy magyar apologéta, vagy mint a pacalbajnok, ráadásul – mint hírlik – előfordult már, hogy ezek a fekete afrikai keresztények éppen nem a templomból jöttek (ember!), szóval hát, megette a fene ezeknek a kereszténységét!

Vagyis a legnagyobb baj nem az, hogy a libsiknek (lipsiknek – ez is jó vicc!) nincs humoruk, s még az sem, hogy a nagy magyar apologétának viszont van humora, olyan is az, amilyen, hanem az igazán nagy baj az, hogy mindannyian hülyeségeket tetszenek firkálgatni, ami viszont messze nem humor kérdése, hanem szomorúan és humortalanul konstatálva, legfőképp ismeretek, olvasottság, tájékozottság és felkészültség kérdése, ha meg nem sértem önöket. Kivéve persze, ha a francia labdarúgók személyesen számoltak be nagy magyar apologétának, nagy magyar pacalosnak és nagy magyar nem tudom kinek, vallási és felekezeti hovatartozásukról, miként ugyanezt megtették az argentinok is.

Vegyük át ismételten: lehet bárkinek drukkolni, csak hülye és téves sztereotípiákat nem érdemes leírni: az afrikai feketék is lehetnek keresztények, ennek vallás- és kultúrtörténetéről szívesen tartok az érintetteknek előadást, mondjuk az Orbán-kasszából folyósított hat havi fizetésük ellenében, s majd megmondom, milyen számlára utalják át az összeget.
Ők meg tartsanak nekem előadást Glenn Gould Goldberg-variációinak eltérő interpretációiról. Ha ezt is ők fizetik, ugyancsak a fenti számlára utalva, akár még végig is hallgatom őket.

Kvittek vagyunk?

VAN MUNKA MAGYARORSZÁGON, CSAK NEM FIZETIK MEG

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2022.12.20.


Az Európai Unióban Luxemburgban a legmagasabbak a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bérei, derül ki az Eurostat hétfőn közzétett adataiból. 2021-ben évi 72 200 eurót lehetett átlagosan keresni a nagyhercegségben, ami még 400 forintos euróárfolyamon számolva is havi 2 millió 400 ezer forintos bruttó jövedelemnek felel meg.

Magyarországon viszont csak évi 12 600 euró volt az átlagbér 2021-ben. Ez havi 420 000 forint bruttó jövedelmet jelent, ami nagyjából meg is egyezik a KSH által számolt bruttó átlagbérrel.

Kifejezetten meglepő, hogy 2021-ben már csak Bulgáriában volt alacsonyabb a bruttó átlagjövedelem a magyarnál. Persze az más kérdés, hogy hol mekkora bérből lehet kényelmesen megélni, de a fogyasztás alapján is úgy tűnik, hogy a Magyarországon elérhető átlagos jövedelmek ugyanezen a szinten tartanak bennünket: 2021-ben csak Bulgáriában volt alacsonyabb az egy főre eső tényleges fogyasztás, mint nálunk...

BUDAPESTI VILLAMOSBALESET: HOGYAN TÖRTÉNHET MEG EGY ILYEN ÜTKÖZÉS?

TELEX
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2022.12.20.


Számos körülmény szerencsétlen egybeesése okozhatta a december 19-én, a budapesti Boráros téren történt ráfutásos villamosbalesetet. Az öt utas könnyű, és az okozó szerelvény vezetőjének súlyos sérülésével végződő ütközés kapcsán összeszedtük a legfontosabb információkat.


A BKV előzetes tájékoztatása alapján a hátulról érkező villamos vezetőjének rosszulléte okozta a tegnap este, a Boráros téri megállóban történt ráfutásos balesetet. Mint a Népszava megtudta, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya közúti baleset gondatlan okozása vétség miatt folytat nyomozást. Az ütközés Európa legforgalmasabb vonalán, a Nagykörúton következett be, és a vétlen szerelvény öt utasának könnyebb, illetve a hátulról nekiütköző, üresen közlekedő szerelvény vezetőjének súlyos sérülésével végződött. A legfontosabb kérdésekre próbáltunk válaszokat keresni, szakértői segítséggel.

Az ügyre rálátó, de nevük elhallgatását kérő forrásaink megerősítik amit a BKV írt, hiszen mint mondják, a cégnek kézzelfogható bizonyítéka van arra, hogy a balesetet okozó villamosvezető rosszul lett, és nem a figyelmetlensége okozta az ütközést. Noha számos különböző típus van forgalomban Budapesten, a 2006-2007 körüli gyártású, a balesetben érintett Combinók viszonylag korszerűek, ami egyúttal azt is jelenti, hogy többféle műszaki megoldás segít elkerülni az hasonló ütközéseket.

Több, Budapesten közlekedő típust, tehát a hannoverinek is nevezett TW6000-6100 típusokat, a középidős, 2009-ben forgalomba állított Combinókat és a legfiatalabb, pár éves CAF-okat egyaránt ellátták úgynevezett éberségi rendszerrel. Ez elvileg megakadályozza, hogy a szerelvény akkor is tovább haladjon, ha vezetője nem figyel, esetleg rosszul lesz.

A német gyártmányú, közel 54 méter hosszú és 69,7 tonna tömegű Combinón kétféle időhatárral működik ez a biztonsági berendezés: ha a vezető 4 másodpercen keresztül nem nyomja meg az éberségét visszaigazoló gombot az ülés karfáján, illetve nem érinti meg az erre a célra szolgáló lábpedált, gép hangjelzést ad, majd ha ezt követően sem történik semmi, további 4 másodperccel később intenzíven lassítani kezd és teljesen megállítja a szerelvényt...


NAHALKA ISTVÁN: A FORRADALMAKAT NEM A PEDAGÓGUSOK CSINÁLJÁK, LEGFELJEBB RÉSZT VESZNEK BENNÜK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.20.


...– Mi volt az oktatáspolitika szempontjából legfontosabb történés, ami meghatározta az idei évet?

– Szinte az egész éven végigvonult a pedagógusok bérharca, a tiltakozás az ellen, ahogyan kormány kezelte ezt a kérdést. Ez a harc ma is tart még, és várhatóan tovább tart, legalábbis addig, amíg nem emelik egy nagyon komoly összeggel a pedagógusok bérét. A tiltakozás tematikája év közben gazdagodott is, fokozatosan bevonult néhány új téma, így már nem csak a bérről van szó. Először a pedagógusok túlterhelése csapódott hozzá, és ezzel szinte párhuzamosan a tiltakozás lehetősége, vagyis a sztrájkjog problémája. Ugyanígy fontossá, így részévé vált a tiltakozásoknak a heti munkaidő kérdése is. Jól ismert az a követelés, hogy heti 22 óra legyen a pedagógusok kötelező óraszáma, és amit afölött kell tanítani, azt túlóraként fizessék ki. De az utóbbi időben – szórványosan és nem mindig egységesen – már nagyon sok tartalmi jellegű követelés is megjelent. Ismert, hogy a pedagógus szakmai szervezetek a Civil Közoktatási Platform irányítása alatt kidolgoztak kilenc pontot, amelyek az egzisztenciális területeken túl, ezekre a területekre is összpontosítanak. A diskurzusnak ma már része mindaz, ami a pedagógiában, a pedagógiai gyakorlatban történik, és egyre nagyobb az egyetértés a pedagógusok körében, hogy ilyen típusú változtatásokra is szükség van. Szó van benne az egész rendszer tartalmi megújításáról, a pedagógusok és az iskolák önállóságáról, tankönyvekről és még más egyébről is.

Hogyan kezelte ezt az egész problémát a magyar kormány?

– Halogatással. A kormány döntő érve az volt, hogy ha megkapjuk az uniótól a hét éves ciklusban járó támogatást, akkor abból következhet egy jelentősebb fizetésemelés is. Ez egyszeri összeg, és elfogy, amikor elfogy, utána pedig Magyarország költségvetéséből kell biztosítani a továbbra is meglevő költségeket. Hiszen, ha egyszer felemelik a pedagógusok fizetését, azt a pénzt mindig biztosítani kell. Erre 400 milliárd forint volt betervezve az EFOP Plusz programba, de még mindig zavaros, hogy mennyi pénzt fog kapni Magyarország az EU-s támogatások keretében. Ezen kívül nincs is semmiféle kommunikációja a kormánynak arról, hogyan, mekkora összegben történik majd a fizetésemelés. Azt persze mondják, ami ezzel a 400 milliárd forinttal csak részben teljesíthető, hogy a diplomás átlagbérek 80 százalékáig kell felemelni a pedagógusok átlagbérét 2025-re. Volt ez a dátum 2028 is, 2026 is. A lényeg azonban az, hogy – bár ez sokaknak soknak tűnik, de – a pedagógusok átlagbére ma is körülbelül 65 százaléka a diplomások átlagbérének. Magyarul ez az emelés nem olyan rettenetesen nagy. Ha most azonnal megtörténne, akkor csak olyan 30-40 százalékos emelést jelentene, és nem hiszem, hogy a pedagógusok megelégednének ezzel. Egyesek megfogalmazzák azt is, hogy miért másodrendű diplomások a pedagógusok, és jogosan teszik föl a kérdést, miért van az, hogy a pedagógusok a diplomás átlagbér 80 százalékát kapják csak meg.

A bérkérdésen kívül foglalkozott a kormány az oktatás más problémáival?

– Míg a bérkérdéshez az említett módon viszonyult a kormány, sem a túlterhelési, sem a tartalmi problémákhoz nem viszonyult sehogy. Csak pletykák vannak arról, hogy a háttérben folynak ezekről valamiféle munkálatok...

AZ ORBÁN-KORMÁNY MÁR MOST 850 MILLIÁRDDAL NAGYOBB HIÁNYT TERVEZ, MINT AMIT A KÖLTSÉGVETÉSI TÖRVÉNY ENGEDÉLYEZNE

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.12.20.


Az államháztartás pénzfogalmi 2023-as hiánycélját a kabinet 3200 milliárd forintra emelte meg. Továbbra sincs érvényes 2023-a költségvetése az országnak.


A parlament július közepén fogadta el a jövő évi költségvetés tervezetét, és már akkor lehetett látni, hogy a kormány illuzórikus büdzsét készített: a kormány akkor 4,7 százalékos gazdasági növekedéssel, 8,9 százalékos inflációval és 2352 milliárd forintos pénzforgalmi hiánnyal számolt, ez utóbbi a GDP 3,5 százalékának felel meg. A kabinet az utóbbi hetekben jelentette be, hogy egy teljesen új költségvetést készít, ám azt nem terjeszti a parlament elé, hanem rendeleti úton módosítja. (Egy jogállamban elképzelhetetlen, hogy egy törvényt a kormány rendelettel felülírhasson, ám Magyarországon a ukrajnai háború miatt elrendelt különleges jogrend ezt mégis lehetővé teszi.)

Bár már csak alig tíz nap van hátra az évből, a magyar kormánynak mind a mai napig nincs használható költségvetési terve 2023-ra. Utoljára ilyen 1991-ben fordult elő, amikor is 1992-es költségvetést a parlament az év utolsó napján december 31-én fogadta el, és rekordgyorsasággal ki is hirdették azt a Magyra Közlönyben. Egy darabig nem is lesz még érvényes költségvetése az országnak, ugyanis Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rendeleti költségvetés az „év végéig megjelenik" a Magyar Közlönyben – tudósított az eseményről a Portfolio.hu. (Lapunk továbbra sem kapott meghívót az PM sajtótájékoztatójára.) A miniszter szerint a kormány szerdán, az év utolsó ülésén tárgyal a rendeleti költségvetésről...

ÚJ ELLENZÉKI BELHÁBORÚ: GYURCSÁNYÉK AZ MSZP UTÁN RÁFORDULTAK A MOMENTUMRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.12.20.


A DK kudarcnak tarja az előválasztást, a 2024-es önkormányzati és EP-voksolás jelöltállítási folyamatát pártközi alkukkal tudná le. A siker feltétele – szerintük – a másik két ellenzéki „kristályosodási pont”, a Momentum és Karácsony Gergely szisztematikus gyengítése. Utóbbi ellen végül aligha fogják bevetni Dobrev Klárát a főpolgármesteri címért folytatott belharcban (legfeljebb mást), a többi ellenzéki párthoz tartozó helyi erős emberek átcsábítását viszont központi projektként kezelik Gyurcsány Ferencéknél. A Donáth Anna arcával kampányoló lilák önvédelmi reflexei kezdenek beindulni – erről szól a legutóbbi XI. kerületi csattanás is. Háttérbeszélgettünk néhány országos kulcsszereplővel...

ORBÁN ÚGY JÖN KI A TEMPLOMOKBÓL, MINT A FARIZEUSOK, AKIKET JÉZUS MÉRGESKÍGYÓ FAJZATAINAK NEVEZETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.12.19.


Közeledik a karácsony, a NER műkeresztényei elkezdték a templombajárást, a térdepelést, az összekulcsolt kézzel való vonulásokat, aminél undorítóbb, aljasabb és mocskosabb jeleneteket még a NER-ben is ritkán látni, beleértve Borkai jachtozását is, amely legalább az igazi arcukat mutatta meg ezeknek a bűnözőknek, ahogy a közbeszerzést elnyert prostituáltakat keresztény mivoltukban részesítik áldásukban, a szánalmasan luxusnak képzelt, urizáló életmódjuk közepette, aldiboros, lyukas zoknis kultúrájukkal egyetemben.

Nagy karriert futott be a sajtóban és a közösségi médiában az ájtatos képpel, összekulcsolt kézzel, öregasszonyosan a templomból kilépő Orbán, aki arra hivatkozva nem válaszolt egy riporternek, hogy “Ember, most jövök ki a templomból”. Íme, az igazhitű, keresztény miniszterelnök, aki hajnalonként már egy katolikus templomban koptatja a padot, így készül a miurunkjézuskrisztusnak a közelgő megszületésére, mellette pedig az istentelen liberális újságíró, aki nincs tekintettel a templomból kilépő igazhitű keresztényre, akinek eszében még Isten és a miurunkjézuskrisztus jár.

Ennek a pitiáner bűnözőnek igazán nagy szerencséje, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus, a zsidó Messiás, aki ilyen ájtatos pofát életében nem vágott, nincs jelen e pillanatban testben a földön, mert nem korbáccsal verné ezt a képmutatót a templom előtt, ahova ő a bálványok miatt a lábát be nem tenné, hanem szíjat hasítana a hátából. Azt kellene leírni és címlapokra tenni, ami Orbán fejében járt a templomban, ahol alig várta már, hogy a misének vége legyen, és szenteskedő arccal kilépjen az őt váró propagandakamerák elé.

Orbán nemcsak akkor nem válaszol igazi sajtó kérdésére, amikor a templomból kijön, hanem akkor sem, amikor bemegy, és amikor esze ágában sincs templomba menni, mert semmi politikai haszna nem származik a szemforgató képmutatásból. Ezért még akkor is hazudik, mikor a templomból kilép. Az is hazugság, amikor oda bemegy, miközben lop, csal és hazudik. Díszletnek használ mindent, templomot, hitet, vallást, Istent. Ha van valami, ami még a végtelenül türelmes, irgalmas és jóságos Istent is haragra és utálatra gerjeszti, ha gyűlöl valamit, akkor az éppen ez a hamisság.

Jézus együtt evett a vámszedőkkel és a paráznákkal, a farizeusok a “bűnösök barátjának” nevezték. Soha nem kárhoztatott senkit, még a házasságtörő nőt is megmentette, és azokat kárhoztatta, akik semmivel nem voltak különbek nála, és meg akarták a bűnbe esett nőt kövezni. Tanítványait egyetlen dologra figyelmeztette, mint a leggyűlöltebb dologra a világon, hogy kerüljék a farizeusok kovászát, a képmutatást. Ez az ő kovászuk, ami összetartja őket, a képmutatás. Semmitől nem undorodott jobban, mint a képmutatóktól, akik a legnagyobb ellenségei voltak, s akik végül megölték.

Ezek közé tartozik Orbán Viktor hipokrata, farizeus, képmutató gazember, aki mindennek az ellenkezője, amit a Biblia mond. Nemcsak abban, hogy lop, és annyiszor hazudik, ahányszor a száját kinyitja, hanem még az ún. “istentiszteletében” is, amit utálatosnak nevez a Biblia. A Biblia szerint a “tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól”. Nem kell hajnalban felkelni, a testet gyötörni, elég lenne a nyomorultakon segíteni, és a bűnözéssel felhagyni.

Orbánnak, mint miniszterelnöknek, minden eszköze meglenne ahhoz, hogy a Biblia szerint tiszta és szeplő nélkül való istentiszteletet mutasson be az Isten és az Atya előtt, de ő a nyomorultakat nem segíti és nem látogatja (a propagandagyár kamerái nélkül), hanem a nyomorultakat elnyomja, jogaikat korlátozza, a hajléktalanokat üldözi, az őket segítő Iványi Gábort tönkreteszi, a tanárok és a diákok segélykiáltását nem hallgatja meg, őket semmibe veszi. Amikor pedig erről akarja kérdezni egy riporter, akkor arra hivatkozik, hogy “most jövök ki a templomból”. Ez a képmutatás...

ORBÁN: TISZTÁBB KERESZTÉNY TÖRTÉNET NINCS, MINT MESSI VB-CÍME – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA.HU
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.12.20.


Most már biztos, hogy kiadták a sorvezetőt

“Arra, hogy Messi, akit nagyjából 2005 óta emlegetnek a világ legjobb focistái között, mitől és miben lett volna utolsó, vagy épp a legkisebb – már persze azt a nem épp új információt leszámítva, hogy alacsony –, nem tért ki az öninterjúban.”


Lejjebb pedig megmutatjuk, mi az oka ennek a kórusban csaholásnak… Szó nincs itt futballról.

Boldog István a döntő után: egy keresztény csapat ma legyőzött egy afrikait

A volt fideszes képviselő szerint Isten segítette az argentinokat…. Ez kész.

Németh Szilárd Facebook-bejegyzésének semmi köze a vb-döntőhöz

Sokkal inkább ahhoz, hogy a Mi Hazánk szavazóinak legyen más választási lehetősége is…

Orbán Viktor Messire emlékezteti Bencsik Andrást

Hogy minket Bencsik mire emlékeztet, arra talán ne térjünk itt ki, mindenesetre a s*ggny@lás szintet lépett.

Mi az ára egy foci VB-nek és egy gigamúzeumnak?

“A most véget ért katari futball világbajnokság és a most kirobbant Katar-gate nyers, de érzékletes példáját adja annak, hogy olyan országok, amelyekben messze nem problémátlan az emberi jogok helyzete, milyen eszközökkel igyekeznek nemzetközi legitimációt vásárolni maguknak.”

Magyarország megvétózta volna az uniós gázársapkát, de nélküle is megszavazták

És akkor Attila rázendített a Kör közepén állok kezdetű dalra…

Mit oszt a kopasz? Hirdetési pénzt fideszes kampányokra, százmilliós nagyságrendben

Filep Dávid, ismertebb nevén „A Kopasz” a Megafon egyik népszerű oldalának (A Kopasz Oszt) szerkesztője. Filepet nemcsak az emeli ki a fideszes politikai influenszerek közül, hogy az egész mezőnyből őt követi egyedül Instagramon Orbán Viktor, de az is, hogy van egy saját mini-Megafonja. Az Aktuális Média Nonprofit Kft. egy nulla alkalmazotti létszámú kommunikációs cég, melynek Filep a tulajdonos-ügyvezetője, és amelynek közösségi médiás megfelelői a cég 2021-es megalapítása óta már több mint 455 millió forintot hirdettek el.

És a miheztartási végett most tessenek visszamenni a Huppa FB-oldalára, és megnézni a ma elsőként megosztott posztot… Az illusztrációt idetesszük:
Forrás: 
A hazugság csatornái: így kapcsolódnak össze a dezinformációt terjesztő oldalak

Az Átlátszó tizenhárom közép- és kelet-európai szerkesztőséggel fogott össze, hogy alaposan megvizsgálja, hogyan visszhangozzák és erősítik fel Európában a hamis és szélsőséges híreket terjesztő “híroldalak” a Kreml stratégiai megfontolásokból terjesztett dezinformációs üzeneteit. Cikksorozatuk első részében a kelet-közép-európai dezinformációs webszájtok közötti kapcsolatot mutatják be.

Áron alul adta el szárnyaló alternatívenergia-cégét a negyedik leggazdagabb magyar

Nagyon sok ember, embercsoport van, akiket nagyon nem irigylünk mostanában, a lista alján ott találhatók az orosz milliárdosok és sikeres magyar vállalkozók…

Még 1,7 milliárdot kap a Duna Aszfalt a ZalaZone tesztpályán vállalt munkákért

A 45 milliárdosra tervezett ZalaZone tesztpálya második ütemének harmadik fázisán is a tiszakécskei milliárdos, Szíjj László közbeszerzéseken rendre nyertes cége dolgozhat.

Borkai Zsolt bukása óta nem volt olyan felháborodás Győrben, mint mostanság

Lehet-e olyan az akkugyár a győri fideszes polgármesternek, mint a szexbotrány Borkainak?

És a hab a tortán:

Kövér László: A szellemi szuverenitás a legfontosabb eleme a szuverenitásnak

Beszédében a házelnök váratlan beismerést tett:

“Kövér László kiemelte, a 21. században megjelent egy hatékonyabb módszer az igazság semlegesítésére: annak relativizálása.”

PUTYIN ÖTÖDIK HADOSZLOPA LETT AZ ERDÉLYI MAGYARSÁG? EGY FELMÉRÉS EREDMÉNYEI

NETHUSZÁR BLOG
Szerző: nethuszar.ro
2022.12.19.


A Nethuszár nem egyszer és nem kétszer írt már arról, hogy az erdélyi magyarok körében terjedő és egyre erősödő oroszimádat komoly gondokat okoz majd a kisebbségi érdekvédelem és érdekérvényesítés területén. A Center for Civic Participation and Democracy – SNSPA szervezet nemrég napvilágot látott vizsgálata pont ezt a félelmünket igazolta: az alulképzettetekkel és az AUR-szavazókkal kerültünk egy fazékba, mi, magyarok vagyunk az ország legoroszpártibb csoportja.

Aligha titkok, hogy ezzel valamit kezdenie kell majd a politikának is, ráadásul, ahogy azt is már sokszor megírtuk, nem is azzal van baj önmagában, hogy az erdélyi magyarok zöme nem támogatná Ukrajnát, nem is azzal, hogy Amerika-ellenes, Nyugat-ellenes érzelmeket táplál, hiszen ezek akár egy jogos kritika alapjai is lehetnek, a baj ott kezdődik, hogy a Facebook-on, és a többi közösségi médiában kommentelő, posztoló magyarajkú csőcselék olyan szinten agresszív, gyűlöletkeltő, barbár hangvételű, hogy az messze kiemeli őt a környező népek sorából.

Hogy jobban értsük: egy agresszív, az ukránokat gyalázó, Putyint éltető, a háborús bűnöket relativizáló poszt több interakciót von maga után, ebből kifolyólag „jobban látszik” a közösségi média felületein is. A CPD által végzett vizsgálat pedig nemcsak az utóbbi idők közvélemény-kutatási adatainak összehasonlítását vette alapul, illetve a Google keresésekre alapozott elemzéseket, hanem a Crowd Tangle-t is, amely a Facebook-oldalak és Facebook-csoportok elemzésére szolgáló alkalmazás. A kép lesújtó: a magyarok külön csoportként szerepelnek benne, mint a leginkább oroszpárti réteg...

ITT OLVASHATÓ

ÜBERREZSIMENSCH

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.12.20.


„Fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok. Hajrá Argentína” – böfögte fel lelkének éjfekete tartalmát Németh Szilárd pacaltól zsíros szájjal a futball VB lefújása után. Kitetszik, hogy fáziskéséssel reagálunk arra a takonyra, amit a Fidesz alelnöke odakent a közösségi oldalára, ám mindez nem tohonya léhaságunk miatt van így, hanem, mert azon ment a morfondír sokáig, érdemes-e kivesézni, amit nekünk Németh a kondérjai mellől olykor előad, s nem lenne-e elegánsabb átlépni rajta, ahogyan a ganyéból fölpöfög.

De arra jutottunk végül, hogy igen. Vizsgáljuk meg azért az értelem fényénél a sötétséget, hiszen amikor alelnök et. ilyeneket előad, az a Fidesz gondolatisága maga.

S amikor Németh 2021. decemberében náciba hajló rasszizmust ereget magából, akkor az azért van, mert a Fidesz, s vele együtt Németh – meg az ország – ide jutott. Tizenöt évvel ezelőtt – pedig akkor sem voltak elsőáldozók – elő nem fordulhatott volna köreikben ilyen gondolatkísérlet, így tehát Németh megnyilvánulása a Fidesz züllésének lenyomata, kézzel fogható bizonyítéka annak ellenére, hogy nagy valószínűséggel Németh azt sem tudja, mit beszél, csak pufogtatja a paneleket, amiket a párt a szájába ad.

De ettől talán még veszedelmesebb a dolog. Ha úgy tetszik, Németh a tömeg hangja, akiknek Orbán Tusványoson a tiszta fajúságát előadta, ami miatt dili lett, Németh viszont nem oszt és nem szoroz.

Ugyanígy nem figyel senki a kórusból másokra, pedig Kövér, Semjén és a drága Katika (kezében popsitörlő), Varga Judit, és valahány név a Fidesz naptárban ugyanezt kántálja a maga félelmetes hangján. Ha azt mondanánk, ezzel a Németh kijelentéssel demonstrálni tudjuk maga a Fidesz, s vele együtt az elkábított és félrevezetett bamba rajongó tömeg milyen mélységekbe érkezett meg, nem lenne igaz.

Ugyanilyen posványban – csak másfajtában – hengergőztek már születésükkor is, s ahogyan akkor és azóta sem volt semmi sem igaz abból, ami gúnyát a hatalom érdekében magukra öltöttek, ez sem tűnik annak. Csak ez már a végállomás, innen lejjebb már nem lehet jutni, viszont ez egyszer már tragédiába torkollt...