2023. augusztus 30., szerda

A SZAKEMBER IDŐNKÉNT AZT MONDJA, HOGY NEM | BOD PÉTER ÁKOS A KLUBRÁDIÓBAN | 2023.08.28.

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.08.28.Szénási Sándor vendége a 2023. augusztus 28-i Reggeli személyben Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az Antall-kormány kereskedelmi és ipari minisztere volt, és a magyarországi gazdasági, pénzügyi helyzetről beszélgettek, az inflációról, ami a kormány szerint gyomrost kapott, valamint lemaradásunkat más európai országokhoz képest.

TÁVOZÓ TANÁROK MONDJÁK EL, MIÉRT MONDTAK FEL: „A KÖZOKTATÁS OLYAN LEJTŐN VAN, AMINEK NEM LÁTOM AZ ALJÁT”

444.HU
Szerzők: Szász Zsófi, Dienes Gábriel, Kristóf Balázs
2023.08.30.- A státusztörvény megszavazása után sorban mondanak fel pedagógusok - így kezdődik el az új tanév.

- Hat távozó tanár beszél nekünk arról, miért hagyják el a pályát, és milyen érzés abbahagyni a tanítást.

- Volt, akit kirúgtak és volt, aki magától döntött így.

- Mi kell ahhoz, hogy visszatérjenek a közoktatásba?

ORBÁN A BALKÁNON IS BARÁTKOZIK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.08.30.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök kiterjeszti csápjait a hozzá hasonlóan gondolkodó autokratákra, és befolyást épít magának a Balkánon – írja a liberális szellemiségű, bécsi Der Standard.


A 12-es Csatorna elnevezésű izraeli kereskedelmi tévé több mint negyedórás budapesti riportot sugárzott a magyar közéleti állapotokról, azon belül a médiaviszonyokról, nagyrészt a Klubrádió sorsának bemutatásán keresztül. A riportban elhangzott, hogy a több mint két évtizeddel ezelőtti indulás óta a Klubrádió nagyon népszerű lett szerte az országban, és független intézményként nem riadt vissza a kormányzat bírálatától. Idővel vidéki sugárzási lehetőségét elvesztette, majd budapesti frekvenciaengedélyét is megvonták, így már csak az interneten keresztül hallgatható.

Hardy Mihály főszerkesztő a történteket úgy értelmezte, hogy a kormányzatnak nem tetszett az, hogy a rádió független módon működik, és arról beszél, amit az igazságnak tart, így nem illik bele a megteremteni kívánt propagandakörnyezetbe. A politikai ellenőrzés alapvető eszköze, hogy a kormány kizárólag a saját embereit ültette a Médiatanácsba. Kitért Hardy a pénzügyi vonatkozásokra is. Elmondta, hogy a Magyarországon jelen lévő nagy nyugati vállalatok sem mernek hirdetni a Klubrádióban, mert nem akarják elveszíteni a kormányzattól kapott kedvezményeket, illetve kitenni magukat hivatali vegzálásnak.

A riporter megszólaltatta Herskovits Eszter szerkesztő műsorvezetőt is, akivel héberül tudott beszélgetni, hiszen Eszter öt évig Izraelben élt, és ott járt egyetemre. Elmondta, hogy a hatalom köreihez tartozók elkerülik azokat a kommunikációs csatornákat, amelyek a hivatalos Médiatanács hatókörén kívül esnek, és a Klubrádióval sem akarnak szóba állni, nem lehet őket kérdezni, nincs mód különböző felfogású emberek nézeteinek ütköztetésére, miként az Izraelben ma is lehetséges.

A riporter beszélt Kovács Zoltán kormányzati kommunikátorral is, és amikor a Médiatanács összetételéről volt szó, Kovács feketén-fehéren kimondta: szerinte a demokrácia szabálya az, hogy akié a parlamenti többség, az mondja meg, ki legyen tagja a testületnek.

Orbán a Balkánon is barátkozik

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kiterjeszti csápjait a hozzá hasonlóan gondolkodó autokratákra, és befolyást épít magának a Balkánon – írja a liberális szellemiségű, bécsi Der Standardban megjelent elemzésében Adelheid Wölfl.

Orbán és Aleksandar Vučić szerb elnök viszonyáról azt írja, hogy nincs még Európában két olyan politikai vezető, aki ennyire egységes lenne egyfelől ideológiai értelemben – abban, hogy a nyugati befolyást korlátozni, a migrációt pedig megakadályozni kell, és hogy a nemzet állítólagos nagyságát és történelmi áldozatait kell a középpontba állítani -, másfelől akiket ennyire összeköt az autokrata vezetési módszer, a médiával való illiberális bánásmód, valamint a Kreml-barát magatartás.

Vučić a múlt héten, budapesti találkozójukon megígérte Orbánnak, hogy több orosz gázt fognak Magyarországra szállítani, ha Ukrajna felmondaná az Oroszországgal kötött tranzitszállítási megállapodását – emeli ki a szerző, és hozzáteszi: bár Szerbia hivatalosan EU-tagjelölt ország, és ekként az Unióhoz kellene igazítania külpolitikáját, ezt mégsem teszi. Tavaly májusban három évvel meghosszabbította Oroszországgal érvényes gázmegállapodását. Eközben Magyarország – még 2021-ben - 15 évre szóló szerződést írt alá, majd 2022 augusztusában kijelentette, hogy kész napi 5,8 millió köbméterrel több orosz gázt vásárolni. Szerb és magyar állami vállalatok ez év júniusban szerződést kötöttek földgáz-kereskedelemmel foglalkozó új, közös vállalkozás létrehozására, újvidéki székhellyel.

A Der Standard cikke Bosznia-Hercegovinát illetően felhívja a figyelmet arra, hogy az ottani szerb országrész vezetője, az oroszbarát Milorad Dodik a Szerbiából érkező, orosz gázt továbbító, Török Áramlat elnevezésű vezeték révén akarja még tovább erősíteni az oroszokhoz való kötődést – miközben létezik egy ezzel versengő elképzelés is, nevezetesen az, hogy a horvátországi Krk szigetének a termináljából nem orosz gázt továbbíthatnának Bosznia-Hercegovinába. A lap megjegyzi: az ukrajnai háború miatt Európa nagy részén csaknem teljesen felszámolták az orosz gáztól való függést, és a Magyarországra irányuló, illetve a Boszniának szánt további orosz gáz beszerzése ellentmond ennek a politikának, és az orosz érdekeket szolgálja, hiszen Putyin már éppen eléggé megmutatta, hogy kész egyszerűen elzárni a gázcsapot, ha valakit meg akar büntetni.

Az MCC Londonban akarja létrehozni újabb kihelyezett részlegét

Végül: a londoni The Guardian beszámol arról, hogy az Orbán-kormány által jelentős összegekkel támogatott és befolyásolt Mathias Corvinus Collegium – rövidítve: MCC – elnevezésű magánegyetem a brit fővárosban akarja létrehozni újabb kihelyezett részlegét, a Trafalgar tér közelében található magyar kulturális központban. A budapesti központ mellett az MCC már rendelkezik kihelyezett részleggel Bécsben és Brüsszelben is. A londoni működéshez a brit konzervatívok jobbszárnyához kötődő csoportok járulnának hozzá. Az MCC egyébként már most is jelen van Londonban, a Roger Scruton konzervatív filozófus szellemi hagyatékát ápoló alapítvánnyal kötött megállapodás alapján.

KEMÉNY NYUGDÍJKÉRDÉSEKET KAPOTT VARGA MIHÁLY

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2023.08.30.


Augusztus 18-án nyújtott be írásbeli kérdéseket Varga Mihály pénzügyminiszternek a magyar nyugdíjrendszerről a Momentum politikusa, Lőcsei Lajos. A kérdéseket, mint Karácsony Mihály elnöktől megtudtuk, a Nyugdíjas Parlament Egyesület szakértői állítottak össze, arra gondolva, hogy a készülő „nyugdíjreform” szempontjából releváns lehet.


Lőcsi Lajos momentumos beadványa választ vár Varga Mihály pénzügyminisztertől arra, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer szolidaritási, vagy biztosítási elven működik-e, hogy a kormány tervezi-e a nyugdíjak bruttósítását. Tudakolja, számszerűsítették-e, a nyugdíjasok mennyi közterhet fizetnek, vagy mennyi különféle munkát végeznek el. Feszeget nyugdíjszámítási és közteherviselési szabályokat, nyugdíjasokra hátrányos gyakorlatot is.

Az érdemi válaszokra nagyon számít a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület (NYPOE) elnöke, Karácsony Mihály is, akivel átbeszéltük, miért pont ezeket a kérdéseket kell szerintük mihamarabb megválaszolni.

Miért nem mindegy, hogy szolidaritási vagy biztosítási elven működik-e a magyar nyugdíjrendszer?

Az Alaptörvény (XIX. cikk (4) bekezdés) úgy fogalmaz, hogy „Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával (…) segíti elő”. De vajon tényleg az alaptörvénynek megfelelően szolidaritási elven működik-e a nyugdíjrendszer? Ha így lenne, akkor a megélhetési költségeket sem fedező alacsony nyugdíjak megemelésére tett visszatérő javaslatokra nem érkezne rendre olyan válasz, hogy biztosítási elven működik a nyugdíjrendszer, mint ahogy ezt a NYPOE már megtapasztalhatta.

Karácsony Mihály szerint a nyugdíj finanszírozása egyértelműen politikai kérdés, gondoljunk csak arra, hogy 2012-től megszűntették a munkáltatói nyugdíjjárulékot, lett belőle szociális hozzájárulási adó (szochó), amit 2016-hoz képest kevesebb, mint a felére csökkentettek (27-ről 13 százalékra). Az pedig évről-évre változik, hogy a beszedett szochóból mennyi kerül a nyugdíjalapba. Kezdetben ez 100 százalék volt, előfordult, hogy alig volt több, mint 70 százalék. Idén a szochóbevétel 71,63 százaléka kerül a nyugdíjalapba, jövőre viszont már a 89,14 százaléka – emiatt áll elő jövőre az a fura helyzet, hogy a nyugdíjalap nagyobbik fele (2750 ezer milliárd forint) már adóból jöhet, és csak kisebbik fele járulékból (2674,3 ezer milliárd forint). Ebből adódóan Karácsony Mihály szerint megvan a jogi lehetősége, hogy ha a kormány megszorul, akkor akár nyugdíjat is csökkenthet azzal indokolva, hogy a fedezet nagyobbik része adóból folyik be. Reméli azért, hogy erre nem kerül sor.

A nyugdíjas szervezet vezetője nem híve a szochócsökkentésnek. Írt is a szociális partnereknek, hogy ne a nyugdíjasok kárára menjen a minimálbéremelés, vagyis ne legyen további szochócsökkentés azzal az indokkal, hogy a munkáltatókat támogatják a béremelés kigazdálkodásában. Ez olyan szerinte, mintha a nyugdíjak, nyugdíjasok terhére emelnék a minimálbért. Ehelyett az állam hatékonyságnövelésében kellene keresni szerinte a további forrásokat, például a feketegazdaság visszaszorításával, a NAV-kintlévőségeinek behajtásával, az áfarés betömésével, a munkavédelem erősítésével – sorolta.

Arra is emlékeztetett, hogy átlagban az emberek többet fizetnek be életük során nyugdíjcélra, mint amennyi járadékot ténylegesen igénybe tudnak venni, mielőtt meghalnak...


VÁLTOZÁSOK, ÖNISMERETTEL

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.08.25.


Most, egy felkérés kapcsán elgondolkodtam, milyen változásokon mentem én át, az elmúlt 14 évben, mióta az oktatás mellett az esélyteremtés problémájában is dolgozom, sőt, egyre inkább abban.

Szándékosan írom így, az oktatás és az esélyteremtés problémájában, mert talán ez lett a meghatározója az én változásaimnak is, hogy folyamatosan növekvő problémává vált Magyarországon az oktatás és az esélyteremtés ügye is. Persze tudom, sosem volt ez problémamentes, de nem mindegy, hogy csak a problémák halmozódása van jelen valamiben, vagy a megoldások lehetősége kerül túlsúlyba.

Mindig igyekeztem és igyekszem ma is, hogy önreflektív maradjak. Persze ezen folyamatosan dolgozni kell, mert védekezni kell a kiégés ellen is, ugyanakkor nem eshetek át a “mindent én látok jobban” oldalra sem. Ami a legfontosabb volt talán, az a másik helyzetével való azonosulás, ami sokat segíthet az okok megértésében.

De menjünk vissza az elejére. Arra a naiv, kicsit romantikus, segíteni akaró szerepre, amivel megjelentem a szegregátumban. A gyerekek helyzete, a lakhatási szegénység látványa sokkolt, érzelmileg teljesen maga alá temetett, és csak egyet akartam, segíteni, adni, pótolni, ami hiányzik.

Az odaforduló segítés kezdetben pozitív visszacsatolással járt, ekkor csapott meg kicsit az a romantikus szerep, amit aztán hamar sikerült leépítenem magamban. Ez a szegregátumokba kimerészkedő szerep, akit nem bántanak, akit befogadnak, aki felé bizalommal vannak… már-már szeretik. Ez nagyon kecsegtető, de nagy csapda is, Aki nem veszi észre, könnyen beleragad, és nehéz belőle kikecmeregni. Hamar hősnek, szentnek érezheti magát az illető, mert időnként megjelenik ott, felcsipegeti a pozitív morzsákat, majd visszahúzódik a komfortzónájába, és egyre inkább úgy érzi, hidat képez két világ között. Ami azonban sosem lesz valós híd. Mert ahhoz meg kell ismerni a mélységeket is. Az pedig már korántsem ilyen romantikus.

Ami először segített nekem, az azoknak a pozitív morzsáknak a megértése, amelyek elsősorban afféle felszínes érzelmi visszacsatolások, pontos visszatükrözései annak, amit hallani akarsz: igen, hálás vagyok, igen, megváltozom, igen, úgy teszek…stb. Amikor megérted, hogy ez is csak egy szerep, ami mélyen rögzült már, és csak arról szól, hogy adj. Többet, gyakrabban. Az ígéretekből semmi sem valósul meg, és ha ezt megérted, látod, hogy amit teszel, az nem fog változást hozni, azzal csak a tanult tehetetlenséget erősíted.

Azt hiszem, bennem ez volt az első nagy mérföldkő, ez a felismerés. Persze ehhez is csalódások sora vezetett, mert ez a felismerés sincs ingyen, és ezt soha, sehol nem olvashattam, nem tanulhattam.

Aztán ez segített abban is, hogy értsem a segítőket. Akik ennyit tudnak leemelni a megoldásból, hogy adnak, mert szeretnének segíteni, de ennyi a lehetőségük, idejük, és kapni szeretnének ők is valamit, visszacsatolásként, hogy jót tettek. Megértetni, hogy bízzanak a terepen dolgozók szakértelmében, és ne ők akarják megszabni a segítés szabályait egy olyan világban, amit nem érthetnek. Megvédeni őket a csalódásoktól, mert az csak az előítéletet erősíteni. És megvédeni őket gyakran önmaguktól is.

Az egy másik meghatározó felismerés volt, hogy a megoldás abban van, ha használod az adományokat a fejlesztésre. Ha nem konzerválod az állapotát azzal, hogy csak adsz, megoldod a problémáit, és neki nem kell tennie semmi. Hogy az elmozdulást támogasd, ami gyorsabb, ha hamar érzik, kaphatnak valamit az erőfeszítésükért. Így lehet jól használni az adományokat. Most leírva így egyszerűnek tűnik. De nagyon nehéz volt megértetni, elfogadtatni ezt, velük formálni azt a szabályrendszert, amit aztán következetesen betartunk. Mindannyian. Amiben fontos mondat, hogy nem “jár” valami. Kegyelmi pillanat volt nekem, mikor ezt ők maguk fogalmazták meg.

Igazából akkor kezdtem érezni, hogy működik ez, mikor már nem egyes emberek, családok viszonylatában tudtam érzékelni a szabályok működését, hanem közösségben. Mikor többen tudtak elhatárolódni dolgoktól és megerősíteni viszonyulásokat. Mikor az emberi kapcsolatok kezdtek működésbe lépni, közösségi kontrollal az egyéni, önmagukat pozícionáló szerepjátékok helyett.

Én pedig valahogy ezzel a felismeréssel kezdtem céltudatosabb lenni. Nem megvezethető. Olyan, aki leellenőrzi az információkat. Érdekes volt, hogy ebben is mennyit tipródtam… Sokszor én szégyelltem felhozni egy hazugságot, lopást…szembesíteni valakit a tényekkel. Mennyi vívódás volt bennem, és mennyit segített, mikor megértettem, hogy nem ugyanazt jelentik a szavak nekik és nekem. Hogy amiért én szégyellem magam, nekik az nem jelent problémát sem. A lelepleződés sem. Mintha más erkölcsi rendszerben élnénk. (Aztán ez a többségi erkölcsi rendszer is változott…mintha közeledne egymáshoz a kettő. De a többségi -legalábbis egy része- mozog e felé. Sajnos. De ez egy másik történet.)

Aztán lassan megértettem azt is, hogy ebben nem hibáztathatók. Vagyis nem úgy, ahogy sokan ezt gondolják. Mert abban az élethelyzetben, amiben ők generációk óta élnek, és amiben nekik kell a túlélési stratégiákat kialakítani, más törvények irányítják az életet. Etikai értelemben is. Egyre inkább láttam és értettem az állam szerepét ebben, a politikáét, ami sosem tudott ezzel igazán kezdeni valamit, hagyta, hogy maradjanak ott és úgy, kihasználta őket, és egy látszatmegoldásokba csomagolt rendszerben, mára a felelősség rájuk tolásával közölte: mindenki annyit ér, amije van. Érdemtelenekké degradálta őket, kolonccá a társadalmon, és minden direkt és indirekt eszközzel azt üzeni: nincs velük dolga a döntéshozóknak, kizárólag ők hibáztathatók a sorsukért. És ezt csak gyakran kell ismételni, minden csatornán, hogy a többség is elhiggye.

Ez majd egy másik fejezet lesz, a rendszerrel való küzdelem hatása rám. Most maradnék a “célcsoportnál”.

Akiktől nagyon sokat tanultam, ám nemcsak pozitív, hanem nagyon sok negatív dolog is ért. Mert aki megpróbál belenyúlni azokba az életstratégiákba, amelyeket működtetnek, az konfliktusok között találja magát. Újra és újra belédrúgnak, és te mégis maradsz. Elmehetnél, de maradsz. Ha érted őket, nem sértődhetsz meg semmin. Akkor sem, ha megaláznak, megfenyegetnek, támadnak. Túl kell élni mindent.

Megérteni az okokat. Megérteni, hogy nincs eszközük másra. És azt is, ha azt akarod, hogy integrációról/inklúzióról beszéljünk valaha, muszáj érteni egymást. Nemcsak neked őket, hanem nekik is téged. A többségi normát, ami nagyon más. Amit most te közvetítesz, megértve a paternalista beidegződéseket is, de küzdve ellene, hogy ne ez legyen a természetes.

Megtanultam türelmesnek lenni. Kivárni. Hagyni, hogy a dolgok megérjenek. Fogadni a visszatéréseket. Sosem becsukni a kaput, és mindig figyelni, a közösség mennyire tudja már kezelni ezt. Mert a cél nem az, hogy mindig te irányítsd ezt is, hanem hogy ők képesek legyenek formálni egymást.

Hihetetlen nehéz és felemelő munka. Tele csalódásokkal és örömökkel. Miközben változik a munkánk hatására lassan a helyzet, közben változunk mi is. Én biztosan sokat változtam.

„ELFÁRADTAM” – MONDTA A FALUSI HÁZIORVOS FÉL ÉVE, AZÓTA SE JELENTKEZETT SENKI A HELYÉRE

TELEX
Szerző: LACZÓ BALÁZS
2023.08.30.


Több mint fél éve nem találnak gyermekorvost a távozó helyére Győr mellett öt alsó-szigetközi településen, így most átmenetileg helyettesítőkkel oldják meg a problémát. Hiába számít a térség az ország fejlettebb vidékei közé, ide sem jelentkeznek háziorvosok. A bajt tetézi, hogy egy hónap múlva a felnőtt háziorvosuk is távozik. Túl sok a beteg, a praxisok megosztását kérték, erre az Okfő 2028-ig ígért választ.


Manapság a települési önkormányzatok vezetőinek van egy rémálmuk, ami úgy indul, hogy a körzet háziorvosa fáradtságról panaszkodik, távozáson töri a fejét. Mert ha ő a fejét töri, akkor mindenki törni fogja hamarosan, manapság az egyik legnagyobb kihívás vidéki körzetbe háziorvost találni.

A Győrtől észak felé sorakozó alsó-szigetközi falvak jelentik erre a legújabb példát: szinte egy időben távozik a felnőtt háziorvos és a házi gyermekorvos.

Ez azt jelenti, hogy öt település 2400 gyereke marad állandó doktor nélkül, és teljes volt a kilátástalanság egészen mostanáig, mert pár napja legalább helyettesítők alkalmazásával tudták áthidalni a nehézséget – mondta a győrújfalui polgármester. Csakhogy ez az állapot ideig-óráig tartható, és pluszköltséggel is jár, miközben már eddig is százezreket voltak kénytelenek az ablakon kidobni hirdetésre. Senki nem akarja betölteni a lakással, kedvezményekkel járó gyermekorvosi praxist.

Úgy kezdődött, hogy rengeteg volt a beköltöző


Ha nem is annyira egységesen kedvező a nyugati régió helyzete, mint amilyennek az ország számos részéből nézve tűnik, az Alsó-Szigetköz nagy részét tényleg irigyelni lehet. Lakossága egyre fiatalodik és gyarapodik, a folyamat a válság után pörgött fel igazán, de már a kilencvenes évek végén elkezdődött, amikor hirtelen egekbe szöktek a nagyvárosi ingatlanárak. Akkor sokan felfedezték az akkor még olcsó telket kínáló Győrújfalut a Mosoni-Duna partján: öt percre Győrtől. A számok nyelvén ez így fest:

Győrújfalun1986-ban 996-an laktak,
1997-ben 1047-en,
2007-ben 1255-en,
2010-ben 1424-en,
ma a lélekszám 2500 fölött jár.

A vonzerő aztán faluról falura terjedt tovább a szigetközi főút mentén, és pár év alatt kedveltté tette Győrzámoly, Győrladamér, Dunaszeg telkeit is. Az ötödik a Dunaszeg melletti zsákfalu, Dunaszentpál, ez az áldásokon kevésbé osztozik, az orvosproblémában annál inkább...


TÁJSEB A DÉLI PARTON: A BALALAND A NER EDDIGI LEGSÚLYOSABB MERÉNYLETE A BALATON ELLEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2023.08.24.


Jelentős részben közpénzből épült fel a Tiborcz-kör és Szepesi Richárd karibi koloniális stílusú hotelkomplexuma Szántódon, mégis nehéz felfedezni hol jelenik meg ebben a beruházásban a közérdek. Megnéztük a BalaLandot, amely megtörte azt a tabut, hogy Siófok után eddig nem álltak közvetlenül a parton a látképet romboló, túlméretezett épületek. A déli part legszebb kilátású strandján még az sem egyértelmű, hogy bemehet-e a vízbe, aki nem szállóvendég.


Nagyon ritka, hogy egy épület egyre rosszabbnak tűnik, ahogy távolodunk tőle. Ahogy a szántódi BalaLand beach bárjában eszegetjük a Cézár salátát, és megpróbáljuk felvenni a menő magyar középosztály-életérzést, a fölöttünk tornyosuló apartmanhotel nem is tűnik annyira vészesnek. A napsütés, a szépen nyírt gyep a nyugágyakkal és a fehér napernyőkkel meg persze a Balaton mindent megszépít. Ha kompra szállunk, a helyzet drámaian romlani kezd, ahogy lassan kibontakozik előttünk a déli part panorámája: a fehéren világító épületmonstrumok valahogy egyre jobban rontják a látképet. Ahogy a részletek összemosódnak, érvényesülni kezd, ami a legfontosabb: a tömeg. Ilyen tömegű épületek eddig nem álltak a partnak ezen a hosszú szakaszán.

A BalaLand Tihanyból nézve sokkal rosszabb, mint helyben, Szántódon, ahol felhúzták.


A BalaLand kapcsán mindeddig főként az üzleti-politikai háttérről esett szó. A 109 szobás Mövenpick hotelből és két apartmanhotelből álló komplexum egyike annak a 36 luxusingatlannak, amit legutóbbi listánkban a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötöttünk, mégpedig azért, mert a projekt tulajdonosa, a Dreamland Holding részben az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt Central European Opportunity II. Magántőkealapé. A cég másik tulajdonosa egy ismert turisztikai ingatlanfejlesztő, Szepesi Richárd, aki eredetileg önálló tényezőként mozgott a szállodaiparban a 2000-es évek elején, de ma már egyértelműen a NER elitjéhez tartozik: anyósa, Nagy Róza Matolcsy György jegybankelnök jobbkeze, és 2017-ben ő adta el tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát, a régió egyetlen ötcsillagos luxusszállodáját Mészáros Lőrincnek (azóta ez az ingatlan is Tiborczhoz került). A BalaLand óriási léptékű, 20 milliárd forintos beruházás, amit az állam a Kisfaludy-programban 6,9 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segített – Szepesi a 24.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy enélkül bele sem vágott volna...

MÉG ’56 MEGÍTÉLÉSÉBEN SEM MERNEK ORBÁNÉK VITÁBA SZÁLLNI PUTYINNAL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.08.30.


„Mi, józan magyarok, jól tudjuk: ez itt a hóhér, ez pedig az áldozat. Ez itt a védtelen polgár, ez pedig a fölfegyverzett megtorló... Egyik a jövőért, a másik a múltért harcolt. Egyik a szabad, független, európai Magyarországért küzdött, a másik a Szovjetunióért” – mondta Orbán Viktor '56 kapcsán – no nem most, 2023 augusztusában, amikor kiderült, az orosz iskolai történelemkönyvben nemes egyszerűséggel lefasisztázták '56 magyar harcosait, hanem még ellenzékben, 2002 októberében. Orbán most mélyen hallgat, s még annak árán sem mer megnyilvánulni, hogy a magyarok – köztük szavazói is – többsége visszautasítja az orosz hazugságot. S nem meri azt elítélni Szijjártó Péter és más kormányzati potentát sem. A tárcának a Hírklikk már napokkal ezelőtt elküldte a kérdéseket, választ nem kaptunk. A kormány azzal próbál sumákolni, hogy kiosztotta a mismásolás feladatát egy államtitkárára...

GYŐZIKE FELFEDEZTE A FIDESZES VILÁGNÉZETET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.08.29.


...Hogy mi ez a világnézet, arra könnyű a válasz: ha előre akarsz jutni, ha sok pénzt akarsz keresni, akkor Orbán Viktor és a fideszes banda seggét kell nyalni. Győzike értelmi képességeire jellemző, hogy erre 13 év után jött rá, de az is sokatmondó, hogy ezt már Győzike (Móricka) is megértette. Ez jelenti ezeknek az embereknek a közügyekkel való foglalkozást. S nagyjából ennyi köze van bárkinek Magyarországon a közügyekhez.

Hogy kinek és milyen világnézet felvállalására van joga Magyarországon, arra is viszonylag könnyű a válasz, ami összefügg az előző megállapítással is. Mindenkinek joga van a Fidesz seggnyalójának lenni, ami egy világnézet, és nagyjából ki is fejezi a Fidesz ideológiájának színvonalát és lényegét. Ezen kívül senkinek nincs joga semmi máshoz, senkinek nincs joga nem fideszesnek lenni, jelentsen az bármit. Ebben az esetben ellenkezője történik vele, mint ami Győzikével történni fog: az illető elesik minden lehetőségtől az életben, elveszíti a munkáját, ha tanár, a jogos juttatásait, ha Iványi Gábornak hívják, az emberi jogait, ha meleg és azt nem leplezi hangos kereszténykedéssel, s elveszítheti esetleg a cégeit és a fizikai szabadságát is.

Győzike hősiesen belépett az uralkodó pártba, vállalva annak minden következményét, a pénzt, az állami felkéréseket, megbízásokat és közpénzes szerepléseket, a megnyíló ajtókat, a politikai hátszelet és azt a kivételezést, egész életre szóló bianco csekket, amit a diktátorral, Orbán Viktorral való ölelkezés jelent. Ez a világnézet a NER hivatalos világnézete, ennek vállalásához van joga mindenkinek Magyarországon. Aki ezt nem teszi meg, az elvágta magát, az kiiratkozott a szerencsés és sikeres emberek világából, az nagyjából lehúzhatja a rolót és magát is a mellékhelyiségben. Magyarország ebben az értelemben a szabadság és a lehetőségek hazája: lehetsz bármilyen hülye, tehetségtelen idióta, ha kinyalod a fideszes seggeket, s ha szolgálod a zsarnokot, akkor zseni lesz belőled, akit üldöz a szerencse és a (köz)pénz.

Ezt értette meg Győzike, és erre még az ő nagy eszével is rájött. Ez Magyarország lényege az élet minden területén, és nagyon hálásak lehetünk Gáspár Győzőnek, hogy ezt ilyen plasztikusan megmutatta és megfogalmazta. Emellett azt is örömmel láthatjuk, hogy ezúttal is összenőtt, ami összetartozott. Azt is megértette Győzike, hogy ez az ő társasága, az ő színvonala. Magyarország állampártja és annak vezetői az ő színvonalán állnak, az ő színvonalán kommunikálnak és az ő színvonalán kormányoznak. Győzike felismerte, hogy ez pontosan olyan giccses fos, mint az ő világa, ez az ő színvonala. Orbán és Győzike egy csapat. Ennek az országnak a működése vele azonos, a rendszer önmagára ismert Győzikében, mint az Abszolútum a hegeli filozófiában.

Győzike pedig fogékony, nyitott a tanulásra, ezért egy újabb posztjában már be is számolt arról, hogyan formálódik barátai hatására a világnézete. Ebben azt írja: „Mindent elérhetsz, amit csak akarsz. Mert egy határozott önálló férfi vagy. És jól jegyezd meg, nem kell boldoggá tenned senkit, csak magaddal foglalkozz, azt tedd, ami jól esik (sic!) és a te boldogságodat szolgálja. Rakd össze a két kezed és az álmaid valóra válnak! Hát ezt nagyon köszönöm és meg fogadom (sic!), mert ugyan is (sic!) egész nap ez csengett a fülembe… És tudjátok miért?? Mert igaza van.”

Győzike megértette a „keresztény Magyarország” és a NER lényegét. Nem kell boldoggá tenned senkit, csak magaddal foglalkozz, azt tedd, ami jólesik, és a te boldogságodat szolgálja. Szarj le mindent és mindenki mást. Ezt jól megértette Győzike, nem is olyan hülye. A faék egyszerűségű fideszes világnézetet hamar magáévá tette. Welcome to Orbánia! A Fideszben a helye.

SOROS MAGYARORSZÁGON, 1984–2023: SZOCIALISTA DEMOKRÁCIÁBÓL VEZÉRDEMOKRÁCIÁBA

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2023.08.30.


Több ezer szervezetet, elképzelést, innovációt támogatott nemcsak a nyílt társadalom, az emberi jogok érvényesüléséért, hanem egészségügyi, oktatási fejlesztéseket is. Mégis szitokszót csinált belőle a Fidesz, akiket pedig segített politikussá válni. A Soros-alapítványok befejezik működésüket az EU-ban.

„Hiányozni fog” – mondja egy civil szervezet vezetője a Soros György által létrehozott alapítványoknak az EU-ból, így Magyarországról történő kivonulását értékelve. Nem a magyarországi Soros Alapítvány 1984-es megalakulása óta ideérkező több tízmilliárd forintnyi támogatás, hanem a szövetséges.

„Egyfajta közösséget alkotunk, amit a hálózatosodás támogatásával is erősített az alapítvány. Erősek voltak azok a szervezeti kapcsolatok, amiket az OSF munkatársai mentoráltak” – mondja L. Ritók Nóra, az elsősorban hátrányos helyzetű roma gyerekek oktatásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány vezetője...

ITT OLVASHATÓ


MÁR MINDEN TIZEDIK HÁZIORVOSI PRAXIS BETÖLTETLEN

NÉPSZAVA
Szerző: M.A.
2023.08.30.


A helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a legrosszabb 73 üres praxissal, majd Budapest és Pest következik 56-tal, illetve 51-gyel.


A 2023. augusztus elsejei adatok szerint 659 tartósan (6 hónapnál hosszabb ideje) betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 517 településen és kerületben. Ebbe 182 felnőtt, 153 gyermek, illetve 324 vegyes praxis tartozott bele – közölte a Gazdaságkutató Intézet (GKI).

A helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a legrosszabb 73 üres praxissal, majd Budapest és Pest következik 56-tal, illetve 51-gyel. Vagyis – jegyzi meg a GKI – a mintegy 6500 praxis közül minden tizedik betöltetlen.

A KSH adatai szerint 2021-ben 5807 orvos praktizált az alapellátásban, 4473 háziorvos, illetve 1334 házi gyermekorvos. A háziorvosok száma az ezredforduló óta 13 százalékkal, a házi gyermekorvosok száma 15 százalékkal csökkent. A csökkenés igazán 2010 után gyorsult fel, 2010 és 2021 között a háziorvosok létszáma 9 százalékkal, a gyermekorvosoké 13 százalékkal csökkent. Eközben a népesség 4 százalékkal, a gyermekek száma pedig 5 százalékkal esett vissza.

Ennek következtében egyre több lakos jut egy háziorvosra, illetve házi gyermekorvosra.

2000 és 2021 között szinte egyenletesen, összességében 19 százalékkal emelkedett az egy háziorvosra jutó ellátandók száma, míg a gyermekorvosok esetében a kedvezőtlen tendencia 2012 után indult be, azóta 13 százalékkal emelkedett e mutató értéke.

A GKI kiemelte, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. 2023. februárban 56 százalékuk 60 éves vagy idősebb, míg 1,4 százalékuk 35 éves vagy fiatalabb volt. 5-6 éven belül várhatóan a megmaradt háziorvosok elsöprő többsége lesz már a nyugdíjkorhatár felett. Tovább tetézi a problémát az új ügyeleti rendszer, mely újabb terhet ró a háziorvosokra, illetve a szűkös praxisfinanszírozás is a nyugdíj felé tereli a már amúgy is korhatár feletti állományt...

NEMSOKÁRA, HAMAROSAN ÉS MOST MÁR TÉNYLEG BÁRMIKOR! – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.08.30.


Grafikonon, mikor milyen határidőkre ígérte eddig a kormány az uniós pénzeket

A társadalomkutató egész pontosan azt szedte össze, hányszor és mikorra ígérte Navracsics Tibor a pénzek beérkezését, mikor tett ígéretet és milyen határidőt tűzött ki.


A lengyel ellenzék vezetője megígérte: a győztes választás másnapján megszerzi a visszatartott EU-s pénzeket

Nagyjából 36 milliárd euróról van szó… Érdeklődéssel figyeljük majd, mit lép a lengyel nép.

Megtalálta a választ az Energiaügyi Minisztérium a napelemek körüli zúgolódásra

Igen, Brüsszel…

S hogy miért nem jönnek “Brüsszelből”azok a pénzek?

17 ezer lélegeztetőgépből azóta sem sikerült értékesíteni egyetlen darabot sem

Évekig tartó pereskedést követően a Transparency International végre megkapta a Belügyminisztériumtól az iratokat (300 milliárd forint).

Milliós havi tiszteletdíj Kiss-Rigó püspöknek, …

Megalakulása óta már több mint egymilliárd forintnyi állami támogatást ítéltek meg a Magyar Kertörökség Alapítványnak (MKA). Most egy 69 milliós megbízást kapott a Guller által vezetett Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

Egy éve kellett volna átadni a közpénzes pogányi hotelt, de tönkrement a kivitelező

A 2019 végén bejegyzett MPHH Hotel Invest Kft. 3,9 milliárd forint közpénzt kapott a száz szobás Relax Hotel létrehozására

Balla Jenő független képviselő ki fogja kérni az összes városi autóbérléssel kapcsolatos szerződést

Szerinte nem elegáns egyik oldalon bérleti díjat emelni, juttatásokat elvonni, másik oldalon pedig kontroll nélkül költeni a pénzt. Mi erre másik kifejezést használtunk volna.

Mészáros Lőrincnek kellett még egy kis saját energia

A felcsúti milliárdos elérkezettnek látta az időt arra, hogy növelje az érdekeltségét a cégbirodalom energiaellátásáért felelős kulcsfontosságú vállalatban.

Kétszázmillió forintot eladományozott a Mészáros-csoport

Nagyjából két tele tankra elég a lóvé a Rose d’Or luxusjachtba.

Terror Háza-belépővel lepte meg Tompos Márton az orosz nagykövetet

… hogy a kiállításból tanuljon, ne az 56-osokat fasisztázó orosz tankönyvből.

“Orbán: Csak Trump tudja visszahozni a békét”

Szerda hajnalban megjelent Tucker Carlson interjúja Orbán Viktorral, amit múlt héten rögzítettek a Karmelitában.

Orbán döntésén múlt, ki kaphat plusz pénzt az államigazgatásban

Az rtl.hu információi szerint Orbán Viktornál 38 esetben kezdeményezték, hogy valaki plusz pénzt kapjon, de csak 22 esetben adott engedélyt erre.


AZ, AMIT KELET-EURÓPÁNAK HITTÜNK, VÉGLEG ELTŰNT – BESTSELLER KÖNYV SEGÍT MEGÉRTENI A VILÁG LEGSOKSZÍNŰBB RÉGIÓJÁT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2023.08.29.


„A Nyugat Kelet-Európával kapcsolatos közönyének vége. A háború törte meg” – mondja a Válasz Online-nak adott interjújában egy Amerikában és Nyugat-Európában frissen megjelent, bestsellergyanús könyv írója. Goodbye, Eastern Europe (Viszlát, Kelet-Európa) című kötetében Jacob Mikanowski azt az egyedülálló sokszínűséget mutatja be, amit a régiónk hordozott – és amit a 20. században szinte nyom nélkül elvesztett. Létezett valaha Kelet-Európa, vagy ez mindig külső szereplők konstrukciója volt? Van-e Közép-Európa? Miért nem sorolja a térséghez Oroszországot? Mi lehet a magyar kivételességtudat mozgatója? Interjúnk a szerzővel.

Régiónk szerelmesei számára az év egyik könyvszenzációjának ígérkezik az amerikai író, Jacob Mikanowski Goodbye, Eastern Europe (Viszlát, Kelet-Európa) című munkája. A lengyel, zsidó, litván (és némi magyar) gyökerekkel rendelkező szerző könyvéből Amerikában épp a második kiadást nyomják, a szöveget már egy magyar kiadó is megvette, írt belőle recenziót a Washington Post és a Wall Street Journal. Mi az ellenzéki orosz portál, a Meduza The Naked Pravda című podcastjában találkoztunk vele először. Mikanowski éveken át járta a régiót, húsz országból tizenhetet barangolt végig, a vakfoltot mindössze Észtország, Belarusz és Moldova jelenti. Olyan mélységben ismeri Kelet-Európát – amely szerinte a német és az orosz világ közötti területet jelenti –, ahogy kevesen. 2019-ben például a Kurultájról írt nagyriportot egy New York-i havilapnak.

A térség történelmét tematikus fejezetekben feldolgozó Goodbye, Eastern Europe a szerző egy 2017-es esszéjén nyugszik, és amellett érvel, hogy az, amit Kelet-Európának hittünk – vagy inkább: mások hittek rólunk – már a múlté. A 20. század történelmi kataklizmái és a globalizáció elsodorta. Az eredmény nem csak nálunk ismerős: szeplőtelen nemzeti történelmet vizionálnak olyan helyeken, ahol alig 80 éve még két-három nyelv és vallás fért meg falvanként. Pedig ha még a saját térségünkkel kapcsolatban is alapvető félreértésekben vagyunk, önmagunkat sem ismerhetjük meg teljesen.

Jacob Mikanowskit a Válasz Online oregoni otthonában érte utol...

ITT OLVASHATÓ

MEGSZŰNIK AZ ORSZÁG

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BOKROS LAJOS
2023.08.25.


Képzeljük el azt a jelen pillanatban meglehetősen valószínűtlen, de esetleges nyugati politikai ballépések sorozata nyomán teljesen nem kizárható esetet, hogy az ukrajnai orosz imperialista háború a hódító győzelmével végződik. A tragikus események sorozata elkezdődhet például az Egyesült Államokban, ahol a jövőre esedékes elnökválasztáson nyer a jelenleg többszörösen bűnvádi eljárás alatt álló Trump. Mivel a régi-új elnök Putyin híve és csodálója, lehetséges, hogy vezetése alatt az amerikai kongresszus megvonja Ukrajnától a katonai és pénzügyi támogatást. Ez láncreakciót indíthat el: megbénulhat vagy széteshet a NATO. A belpolitikai küzdelmek kiéleződése nyomán 2025-ben kormánypárttá emelkedhet a szélsőjobboldali német AfD, két évvel később pedig a francia elnökválasztáson győzhet Marine Le Pen. Ha a német–francia–olasz háromszög a mindhárom országban nyíltan oroszbarát szélsőjobboldal zsákmánya lesz, akkor Putyin vérszemet kaphat, és Oroszország tovább terjeszkedhet Európában.

Tegyük föl, hogy az ukrajnai háború végén az orosz hadsereg elfoglalja a teljes tengermelléket, a régóta vágyott, Katalin cárnő által alapított, gyöngyszemként megénekelt Odesszát, és kicsi zöld emberek fellazító ténykedése nyomán szinte harc nélkül bekebelezi a ma független, de törékeny Moldovai Köztársaságot. Innen már csak egy lépés Románia északi bekerítése, aminek végén Oroszország megszállhatja Kárpátalját is. Közben Kijivben Putyin hatalomra segít egy csatlós bábkormányt, Szerbiában pedig örömtüzet gyújtanak: karnyújtásnyi közelségbe került a balkáni orosz terjeszkedés, az orosz és a délszláv népek egyesítése.

A szétesett NATO magára hagyja új keleti tagállamait, amire Lengyelország és Románia hatalmas erőfeszítéssel gyors fegyverkezési programmal válaszol. De van egy szánalmas kis ország, ahol az önkényuralmi kormány mosolyog az orosz győzelmek nyomán. Nemhogy nem tesz semmit az ország védelmére, hanem folytatja a pávatáncot Ukrajna holtteste mellett, és nyálcsorgató alázattal kéri az orosz medvét, hogy adja neki Kárpátalját. Egyes magyar vezetők már Románia közeli megsemmisüléséről ábrándoznak, és készülnek Erdély visszavételére is.

És akkor Putyin olyat tesz, ami magyar lakájának legszörnyűbb álmaiban sem rémlett föl: a cári és a sztálini imperializmus legnemesebb hagyományait követve hátba szúrja szövetségesét. A kezdeményezés természetesen nem a Kremlből indul, hanem mondjuk a szerb kormány a kiéleződő belpolitikai harcok nyomán fegyveres segítséget kér orosz testvérétől. Mivel az orosz vezetés úgy véli, hogy Románia megtámadása túl sok emberi áldozatba és pénzbe kerülne, Oroszország megszállja a Tiszántúlt...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/25. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

INGYEN VAN, CSAK NAGYON SOKBA KERÜL – A TANSZEREK JELENTŐSEN DRÁGULTAK, DE AZ ORBÁN-KORMÁNY CSAK ÁLTÁMOGATÁSOKKAL SEGÍTI A CSALÁDOKAT

NÉPSZAVA
Szerzők: GÁL MÁRIA, JUHÁSZ DÁNIEL
2023.08.30.


A közoktatás elvben minden magyar diák számára ingyenes, a szülőknek ennek ellenére minden évben mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, különösen, ha a tanévkezdésről van szó. Az Orbán-kormány olyan intézkedésekkel próbálja segíteni az iskolakezdést, mint az augusztusi úgynevezett dupla családi pótlék utalása vagy az ingyenes tankönyvellátás, ám ezek nem jelentenek valódi segítséget.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence hétfőn bejelentette: az idén 13 millió tankönyvet szállítottak ki az iskolákba, az „ingyenes” tankönyvellátás pedig évente 13,5 milliárd forintjába kerül az államnak, vagyis végső soron az adófizetőknek kell megfizetni ezt. Az augusztusi „dupla” családi pótlék pedig valójában azt jelenti, hogy a szeptemberben esedékes támogatást kapják meg előre a családok, vagyis míg augusztusban kétszer jön a pénz, szeptemberben egyszer sem.

A családi pótlék összege ráadásul 2008 óta változatlan; ennek összege gyermekenként 12 200-tól 25 900 forintig terjedhet a gyerekek számától, egészségi állapotától függően. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a családi pótlék egy családra jutó havi átlagos összege 23 769 forint volt 2022-ben...

FEJETLENSÉG, KAPKODÁS ÉS KÁOSZ JELLEMZI A KORMÁNYZATI OKTATÁSIRÁNYÍTÁST

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.08.29.


Túl azon, hogy az iskolák életét szabályozó tanév rendje későn jelent meg, a státusztörvény végrehajtási rendelete sem ismert még, ami súlyos jogbizonytalanságot okoz a tantestületekben. Ezért a PDSZ azt követeli Maruzsa Zoltán államtitkártól, hogy tegyék közzé a végrehajtási rendelet jelenlegi változatát. Egy másik, a szakmai ellenőrzések szabályait lefektető rendeletet augusztus 31-ig lehet véleményezni, ám az már szeptember 1-jén életbe is lép. Ez is csak újabb adalék a kormány által kedvelt álegyeztetésekhez. Eközben pedig van olyan iskola, ahonnan majd napközis pedagógusokat irányítanak át délelőtt órákat tartani más iskolákba, vagy tanítók tanítanak minden tárgyat felső tagozaton, mert tanár már alig van.


Levelet írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak és Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének – tudtuk meg Nagy Erzsébettől, a PDSZ országos választmányának ügyvivőjétől. Levelükben a 2023/ 2024-es tanév rendjének késői megjelenésen túl, arra hívják fel a figyelmet, milyen jogbizonytalanságokat okoz a tantestületekben, hogy a státusztörvény végrehajtási rendeletének tartalma még nem ismert. Az intézményvezetők végrehajtási utasításokra várnak olyan kérdésekben is, amelyeket a jogszabály-módosítások egyáltalán nem érintenek.

A szakszervezethez érkezett visszajelzések szerint a pedagógusok olyan esetekről számolnak be, hogy „állítólag tankerületi központi utasításokra nem lehetséges az iskolákban csoportbontás keretében 14 fő alatti csoportokat létrehozni, ezáltal veszélybe kerül egyes nyelvek csoportbontásban történő oktatása, mi több, konkrétan egyes nyelvek oktatása is. Történik ez annak ellenére, hogy a nemzeti köznevelési törvény azon bekezdése, amely a létszámokra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, 2023. szeptember 1-jétől nem módosul”...

GÁBOR GYÖRGY: A TISZTELET FORGÓSZÍNPADA

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.08.29.


Azok, akik megkövetelik Magyarország tiszteletét, vajon most miként reagálnak arra, hogy az 1956-os forradalmat és az 1956-os forradalom résztvevőit egyszerűen fasisztának nevezi a legkorszerűbb putyini tankönyvírás? Ez is a tisztelet jele volna?


Orbán Nagy Imre újratemetésén elmondta, hogy „ma sem engedünk a '48-ból, így nem engedünk '56-ból sem.” 2023-ban azonban a putyini történelemírás meggyőző érvei hatására mégis engedne már? Meg azt is mondta, hogy „mind a mai napig 1956 volt az utolsó esély arra, hogy nemzetünk a nyugati fejlődés útjára lépve gazdasági jólétet teremtsen.” Ezek szerint mégsem 1956 volt az utolsó esély? Vagy mégsem léptünk a nyugati fejlődés útjára, helyette inkább a keleti despoták útját választottuk? És azt is mondta Orbán, hogy „1956-ban vette el tőlünk - mai fiataloktól - a jövőnket a Magyar Szocialista Munkáspárt. Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkező húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik.” Akkor hát az a koporsó csak tetszhalottat fogadott magába, s az elveszett jövőt és jelent épp most Putyin támasztja fel halottaiból? És Orbán szólt a temetésen a „forradalmat meghamisító tankönyvekről”. Ezek szerint tehát a putyini rendszer tankönyve az, amely végre megszünteti a történelemhamisítást, s tudományosan megalapozva kimondja, hogy 1956 a nyugati hírszerzés által támogatott fasiszta ellenforradalom volt.

És vajon mit kell gondolnunk Orbánnak arról a mondatáról, miszerint „ma, harminchárom évvel a magyar forradalom és harmincegy évvel az utolsó felelős magyar miniszterelnök kivégzése után esélyünk van arra, hogy békés úton érjük el mindazt, amit az ´56-os forradalmárok véres harcokban, ha csak néhány napra is, de megszereztek a nemzet számára.” Akkor tehát a hivatalos putyini történelemírás felől tekintve ugyebár azt kell gondolnunk, hogy az ’56-os fasiszta forradalmárok nyomdokain haladva, ma teljesítjük be békés úton az ’56-os fasizmus szent ügyét?

És az is a tisztelet jele volna, hogy a putyini Oroszország hivatalos történetírása a XX. század legnagyobb tragédiájának a Szovjetunió széthullását nevezte meg? Tényleg a XX. századnak az volt a legnagyobb tragédiája, hogy az erőszakkal a Szovjetunióhoz hozzácsatolt államok a maguk szuverén döntése nyomán kiváltak a hatalmas Oroszország (Великая Русь) által örök egységbe kovácsolt megbonthatatlan szövetségből? A putyini Oroszország tényleg nem ismer nagyobb tragédiát a XX. század történelméből?

És az is a tisztelet jele lenne, hogy a putyini hivatalos történetírás téves és meggondolatlan döntésnek tekinti a szovjet haderő kivonását Magyarországról és a többi csatlós államból? Mert mit is mondott Orbán ezen a temetésen? Azt mondta, hogy „ha nem tévesztjük szem elől ´56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről.” Vagyis a putyini hivatalos történelemírás szerint az akkor hozott szovjet döntés meggondolatlan és felelőtlen tévedés volt, a leendő magyar miniszterelnök pedig már akkor is, mint a későbbiekben annyiszor, hülyeségeket zagyvált összevissza.

ITT OLVASHATÓ

Szóval ez mind a putyini Oroszország végtelen tiszteletének kifejeződése lenne a baráti Magyarország iránt?

És már csak egy kérdésem maradt: az elszánt, heroikus bátorságát annyiszor bebizonyító Szijjártó Péter vajon most mit csinál? Ül egy sarokban, s várja, hogy valaki kicserélje alatta a pelenkát?

ORBÁN BARNAINGESEI

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.08.30.


Cigányellenes tüntetést tartott a Mi Hazánk a Venyige utcai börtön előtt, ahol két óhajukat fejezték ki: mondjon le Pintér Sándor, és legyen létjogosultsága a „cigánybűnözés” szónak. Enélkül ők nem tudnak élni nagy valószínűség szerint. Ha nem mondhatják naponta ötször, hogy „cigánybűnözés”, akkor az a nap el van cseszve. Ennél azonban többről van szó, mert az ott megjelentek, akik erősen hasonlítottak valamely futballmeccs „B” középnek nevezett törzsközönségéhez, így egyben az elnöki kegyelemmel szabadult Budaházy híveihez is, tíz éven belül szeretnének hatalomra kerülni.

Hogy hogyan, és akkor mi lesz, az még nincsen meg a fejükben, de erősen sejthető. A világ minden táján él söpredék, következésképpen a nácizmusra mindenütt van igény. Hol jobban, hol kevésbé, az egyik helyen föllépnek ellene, másutt, mint a NER-ben is minálunk, támogatólag tűrik. Hogy mit mond róla a Fidesz, teljesen érdektelen, mert évtizede kokettál velük, maga Orbán Viktor szólítja meg őket burkoltan vagy utalásszerűen, hogy közülük minél többet magához szippantson, illetve, hogy olyasmiket mondasson ki velük, ami neki terhes volna, de hasznosnak tartja, ha elhangzanak.

A cimboraság Orbán számára felettébb hasznos és kifizetődő. Láttuk ezt 2006-ban, és ez a közös gondolati ív fedezhető fel a Dúró Dóra könyvdarálásától a fóliázásig terjedő ívben is. Azaz, a neonácik teszik meg először azt, amit aztán Orbán lájtosan beépít a saját eszmerendszerébe, azaz, egy csapat ez, és még a gombócot is megzabálják. Hogy mennyire jól jön a hatalomnak, ha az ordas eszméket helyette más mondja ki, arra egy példánk van, hogy Toroczkai lapja, a Magyar Jelen milyen sikeresen pályázgat a Nemzeti Együttműködési Alapnál. Súlyos milliókkal tömi ki a Fidesz a neonácikat, s innentől tényleg mindegy mit beszél.

Vagy, hogy miképp mossa a kezeit. Az is nemhogy következmény, de részükről említés nélkül is maradt, amikor három nappal ezelőtt ugyanezek, csak akkor Novák Előd megszólalásában vérdíjat tűztek ki egy vietnami állampolgárra, csak nem úgy nevezték. Egészen pontosan egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel Novák és a Mi Hazánk egy állítólag szexuális erőszakot elkövető vietnami vendégmunkás megtalálására, mintha maga volna a rendőrség és a bíróság egy személyben. Csak azt nem tudjuk, ezek után hány vágott szemű idegent fognak megverni a neonácik szabadcsapatai...

AKI GYORS VIZSGÁLATOT AKAR, FIZETNI FOG: A NAGY CT- ÉS MR-ÁTALAKÍTÁS HÁTTERE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2023.08.21.

A kormány az egészségügy újabb területéről takarítja el a magántőkét. Miközben megy a kiszorítósdi a CT-k és MR-ek terén, elképesztő mennyiségben zúdulnak az országba a drága diagnosztikai gépek. Nemcsak az állam vásárol, a privátpiac is sosem látott virágzásnak indult. Az aranykorhoz egy dolog hiányzik: a pénz. Miközben tízmilliárdokat öntenek a gépekbe? Igen, mert a tb-finanszírozás nem tart lépést a készülékek számával. Tavaly kisebb egészségbiztosítási összeg jutott egy közfinanszírozott központ működtetésére, mint három évvel ezelőtt. A betegek a piacon vásárolnak maguknak gyors vizsgálatokat. A 104 hazai MR közül 47 tisztán fizetős.

A piaci szereplőkkel folytatott háttérbeszélgetéseink során azzal az egybehangzó véleménnyel találkoztunk, hogy a kormány célja a mára Európa vezető szakszolgáltatójává vált Affidea hazai helyzetének megrendítése volt.

A piac azonban valószínűleg téved.

A kormány már 2012-ben belengette a képalkotó diagnosztikai terület állami kézbe vételét, de sokáig úgy tűnt, mintha a szavaknál nem jutnának tovább. A Debreceni Egyetem fújta meg a harci kürtöt azzal, hogy 2018-ban bejelentette: nem hosszabbítja meg a lejáró szerződéseit a nagy értékű képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat végző cégekkel. Elsőként az Affideát tessékelték ki az alföldi egyetemről.

Majd a Szegedi Tudományegyetem következett. Onnan 2020-ban kilenc évvel a szerződése lejárta előtt vágták ki az Affideát. Az intézkedésnek jelentős visszhangja lett, mert az Affidea ugyan végig külföldi tulajdonban volt, de egy kicsit mégis „magyar cégnek” minősült, mivel első központját 1991-ben az egykori fővárosi MÁV-kórházban nyitotta meg. A magánszolgáltató akkori hazai vezetője, Leitner György harcias nyilatkozatot tett, jogsértőnek nevezte a döntést. Ám hiába állt kivont karddal, a többi szolgáltató nem állt be mögé. Azt hihették, az egész akció az Affidea ellen irányul, a magukat meghúzó cégeket békén hagyja a kormány.

Tévedtek. Egy hazai cég tulajdonosa lapunknak azt mondta: felesleges lett volna minden közös tiltakozás, az Affideát már Debrecenben „felültették a lapátra”. Idén július elején az új jogszabály elfogadásával azután mindenki számára világossá vált, hogy az Affidea nem egyedül csücsült a lapáton, ott ült mögötte a teljes CT-MR-es magánszektor. Mégpedig pártállástól függetlenül. A piac második legfontosabb szereplőjének, a székesfehérvári és a szolnoki kórházat ellátó Mediworld Kft-nek is mennie kell, pedig ezt a céget az Orbán-kabinetben néhány hónapra helyettes államtitkárságig jutó Fábián Károly családja birtokolja.

2024. novemberétől tehát magán-CT vagy -MR nem kaphat tb-finanszírozást. (Egyetlen kivétel a nagy gerincműtéteket végző magánintézmény, a Budai Egészségközpont lehet.) Mindez a kormány nagy államosítási tervének részeként történik,

a kormányfő ugyanis azt hiszi, egy tisztán állami, végletesen lecsupaszított, egyénbérekkel, a szabad intézményválasztás kiküszöbölésével működő egészségügy sikeresebb lehet a mainál...

A BORÍZŰ OKTATÁSKA - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.08.30.


Jó reggelt! A nagy eső utáni első Reggel 4 első hírlevelében (itt van még pár) itt van először is 4 anyag a 444 címlapjáról: