2019. szeptember 2., hétfő

RÁADÁS: BÖDŐCS - HÁZI LENIN

YOUTUBE
Szerző: BÖDŐCS TIBOR
2019.09.02.  A Nincs idő gólörömre című önálló est 
  extrája...

RÁADÁS: HAUCH TAMÁS VLOGJA ÉS VIDEÓI

YOUTUBE
Szerző: HAUCH TAMÁS
2015-2019.  Sokan kerestek meg ilyen, olyan 
  kérdésekkel, ami rendkívül megtisztelő! 

  Köszönöm! 

  Azonban nagyon macerás a válaszolás, 
  ezért inkább telefonálásra buzdítok most már 
  mindenkit, ami olykor 25-45 percbe is 
  beletelik, de baromi jó... 

  Ezért úgy döntöttem, hogyha ez Nektek is 
  megfelelő, akkor próbálva egy 
  rendszerességet tartva (meglátjuk mit dob a 
  gép a munka mellett), jelentkeznék egy- egy 
  ilyen szösszenettel, ami nem lesz rövid és valószínűleg, pár embernél ki fog váltani negatív érzelmeket. Itt szakmával kapcsolatos olyan gondolatokat továbbítanék, ami nem feltétlenül a szerszámokra, technológiákra tér ki, hanem sokkal inkább az asztalos életszemléletre és a TI kérdéseitekre! Remélem elnyeri a tetszéseteket...

HAUCH TAMMÁS VIDEÓI  ITT TEKINTHETŐK MEG 

RÁADÁS: ÁCS BUDAPEST VLOGJA ÉS VIDEÓI

YOUTUBE
Szerző: Ács Budapest
2019.  Jelenleg 32 videó...

Ebben a videóban az általam összegyűjtött
legfontosabb szabályokat listáztam 11
pontban. Forrásként a nemzetközi lakossági
építési kódokat összefoglaló könyv
(International Residential Codes 2018)
szolgált - nagy vonalakban a főbb pontokat
emeltem ki...
  
  ITT TEKINTHETŐK MEG

RÁADÁS: GREEN COTTAGE DIY VLOGJA ÉS VIDEÓI

YOUTUBE
Szerző: GREEN COTTAGE DIY
2017-2019.  Érdekel, hogy kik is vagyunk és mit is     
  csinálunk? Ebből a videóból választ kapsz 
  mindenre!

RÁADÁS: KAMIONOS VIDEÓK: KÓTAI ZOLTÁN

YOUTUBE
Szerző: KÓTAI ZOLTÁN
2011-2019.   Jelenleg 422 videó...

  ITT NÉZHETŐK MEG

MEDDIG TARTHAT A KIUGRÓAN GYORS NÖVEKEDÉS?

GKI.HU
Szerző: Gazdaságkutató Zrt.
2019.09.02.


A magyar gazdaság a második negyedévben 4,9%-kal, a vártnál is sebesebben, az EU-ban a leggyorsabban bővült. A lassulás azonban, ha csak nagyon kis mértékben is, de elkezdődött. A GKI által most előrejelzett, éves átlagban 4,3% körüli növekedés megegyezik a kormány és az MNB friss várakozásával. A második félévben várható markáns lassulásban egyaránt szerepe van a külső környezet romlásának, az EU-támogatások bázishatás miatt csökkenő beruházás-serkentő hatásának, a hazai üzleti várakozások romló trendjének és a foglalkoztatási tartalék fokozatos kimerülésének.

Az első félévi adatok alapján a magyar gazdaságot a beruházási és fogyasztói kereslet hajtja, a belföldi kereslet 5,5%-kal, a GDP-nél (5,1%) gyorsabban bővült. A második negyedévben tovább nyílt a külkereskedelmi olló, a szolgáltatások kissé növekvő többlete nem tudta ellensúlyozni az áruforgalom jelentősen romló egyenlegét. 

Idén az első félévben magára talált a feldolgozóipari termelés 30%-át adó járműgyártás, mely három év stagnálás után közel 10%-kal, az átlag csaknem kétszeresével bővült. Ugyanakkor a júniusi, mindössze 1,5%-os növekedés a járműipar nemzetközi gondjaival együtt az ipari termelés lassulását vetíti előre. Az építőipar az első félévben 35%-kal, de ezen belül a második negyedévben már „csak” 29%-kal bővült. A túlpörgést jelzi, hogy az első félévben a sok folyamatban levő építkezés ellenére kissé kevesebb lakást adtak át, mint egy évvel korábban. Lassulásra utal az is, hogy az építőipar félév végi szerződésállománya már 11%-kal volt kisebb a tavalyinál. Az első negyedévhez képest a kiskereskedelmi forgalom bővülése is kissé fékeződött a második negyedévben (6,8%-ról 5%--ra), éves átlagban 5% körüli bővülés várható. 

A reálbérek az első félévben közel 7%-kal, a lakosság fogyasztása 4,5%-kal emelkedett. A második félévben a bérkiáramlás jellemzően kissé lassulhat. Idén is teljesülnek a nyugdíjprémium kifizetésnek feltételei, emellett a kormány által prognosztizáltnál gyorsabb infláció miatt ősszel várhatóan 0,8% körüli, visszamenőleges nyugdíjemelésre is sor kerül. Növeli a vásárlóerőt a közmunkásoknak és nyugdíjasoknak az önkormányzati választások előtt adott egyszeri juttatás is...

NEM TUDNÁM MEGTENNI AZ APÁMMAL, HOGY BEADJAM EGY IDŐSOTTHONBA

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.09.02.


Komoly dilemmát okoz a családoknak, hogyan oldják meg idős hozzátartozójuk ápolását. Nagy a nyomás rajtuk, hogy magukra vállalják a feladatot, mégha beleszakadnak is. Úgy éreznék, ha nem így tesznek, azzal cserbenhagynák szeretteiket.

Komoly dilemmát okoz a családoknak, hogyan oldják meg idős hozzátartozójuk ápolását. Nagy a nyomás rajtuk, hogy magukra vállalják a feladatot, mégha beleszakadnak is. Úgy éreznék, ha nem így tesznek, azzal cserbenhagynák szeretteiket. Pedig nem könnyű megbízható és megfelelően képzett ápolót találni, arról nem beszélve, hogy a 0-24 órás felügyelet több százezer forintba kerül havonta. Előállhat olyan élethelyzet, amikor elkerülhetetlen az intézményi elhelyezés: sokszor a lakás elrendezése vagy a földrajzi távolság miatt lehetetlen biztonságosan otthonában ápolni az idős rokont. Ilyenkor szembesülnek azzal, hogy években telhet, mire felszabadul egy férőhely valamelyik idősotthonban.

Magyarországon több tízezer család küszködik az idős vagy demens hozzátartozó gondozásával. Az ellátórendszer nem tud mit kezdeni az ápolásra szoruló öregek egyre növekvő számával, ezért jellemzően két út áll a családok előtt: egyedül próbálják megoldani az idős ápolását, akár annak árán is, hogy fizikailag és anyagilag is belerokkanak, vagy beadják egy otthonba, ami szintén nem olcsó megoldás, de legalább nem a családtagoknak kell pelenkázniuk, emelgetniük a magatehetetlen rokonukat. Feltéve, ha sikerül valahol elhelyezniük: egyes otthonokban több éves várólista is lehet, demenseket pedig kevés intézmény fogad.

Komoly dilemmaként élik meg, hogy melyik utat válasszák. Nem feltétlenül az anyagi szempontok döntenek, a családi állapot, a földrajzi távolság vagy a lakás kialakítása is tényező lehet. Nem beszélve a kérdés lelki oldaláról: a társadalom részéről hatalmas nyomás nehezedik a családokra, hogy maguk gondoskodjanak hozzátartozójukról, Ha nem így tesznek, úgy éreznék, hogy cserbenhagyják szeretteiket. Cikkünkben érintettek történetein keresztül mutatjuk be, hogyan birkóznak meg a családok ezekkel a nehéz élethelyzetekkel...

OLAF-JELZÉSEK: AZ ÁTLÁTSZÓ CIKKSOROZATA ALAPJÁN INDULT ÜGYBEN SZABADSÁGVESZTÉST IS KISZABTAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.09.02.


Az Európai Csalási Elleni Hivatal, azaz az OLAF jelzése alapján indult magyarországi ügyekről szóló sorozatunk következő részében egy, eredetileg az Átlátszó által felderített eset következik. 2012-es tényfeltárásunk alapján az OLAF vizsgálatot indított, majd ajánlást tett a magyar ügyészség felé, a büntetőeljárás pedig mostanára eljutott az első fokú ítéletig. A bíróság az egyik vádlottat végrehajtandó, társát felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az utóbbi vádlott a bűncselekménnyel okozott kárt, mintegy 200 millió forintot teljes egészében megtérítette.

Május elején az ügyészség közleményben dicsekedett el azzal, hogy első fokon elmarasztaló ítélettel zárult egy olyan újabb ügy, amely az Európai Csalás Elleni Hivatal ajánlása alapján indult. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytatott eljárásban a Központi Nyomozó Főügyészség 2017 áprilisában emelt vádat.

Az ügyészségi közlemény szerint egy cég 2009-ben döntően orvosi diagnosztikai eszközök beszerzésére mintegy nettó 490 millió forint költségvetésű pályázatot nyújtott be, hogy a projektre 214,3 millió forint támogatást szerezzen az Európai Regionális Fejlesztési Alapból.

A beruházás elszámolásához egy külföldi cégtől mintegy 102 millió forintért megvett eszközöket jelentősen túlárazva, 371,7 millió forintos vételáron szerepeltették a pályázatban. A támogatás felhasználását – a vádhatóság szerint – valótlan tartalmú nyilatkozatokkal igazolták.

A pályázat elszámolását ellenőrző szervezet elől elhallgatták, hogy az eszközök vételárának különbözetét egy közbeiktatott cég révén visszautalták maguknak.

A beszerzett orvosi műszerekkel a vádlottak ugyan 2010 januárjában egy diagnosztikai centrumot létesítettek, de az eszközöket a célnak megfelelően sohasem használták. A Központi Nyomozó Főügyészség az eljárás során megállapította, hogy a vádlottak az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak 182 millió, a magyar költségvetésnek 32,1 millió forint kárt okoztak.

Az ügyészség közölte azt is, hogy az egyik vádlott a cég vezetését ténylegesen ellátó személy, a másik pedig az ötletet kidolgozó ismerőse. Az ügyészség az eljárás során arra a következtetésre jutott, hogy a két vádlott az uniós pályázaton induló vállalkozást eleve a bűncselekmény elkövetésére hozta létre.

A Fővárosi Törvényszék egyik vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, a másikat – aki a bűncselekménnyel okozott kárt időközben teljes egészében megtérítette – felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A Központi Nyomozó Főügyészség azonban nem volt elégedett a bírósági döntéssel, és fellebbezett a kiszabott büntetések súlyosításért...

TÚLTERHELT PEDAGÓGUSOK, ALACSONY FIZETÉSEK ÉS HATALMAS TANÁRHIÁNY - ÍGY INDUL AZ IDEI TANÉV

EDULINE.HU
Szerző: CSÍK VERONIKA
2019.09.02.


"Ha így folytatják, 10-15 év múlva nem lesz pedagógus, és nagyon kevesek "luxusa" lesz az állami oktatás" - mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, akivel az idei tanévkezdésről, tanári fizetésekről és a pedagógushiányról beszélgettünk.

A jelenlegi tábla szerint kevesebbet kap egy pályakezdő pedagógus, mint egy szakmunkás végzettséggel rendelkező. Az egy luxus, hogy valaki hat éven keresztül tanul, hogy a végén ilyen keveset keressen
"

- mondta az Eduline-nak a pedagógustársadalom egyik legégetőbb kérdéséről a Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.

Ahogy arról már korábban írtunk, Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke is a pedagógusok túlterheltségére és a pálya elöregedésére figyelmeztetett pénteki budapesti tanévnyitó sajtótájékoztatójukon. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az eseményen azt mondta, ha így folytatják, 10-15 év múlva nem lesz pedagógus, és nagyon kevesek "luxusa" lesz az állami oktatás. A számok egyáltalán nem adnak okot bizalomra, ugyanis az Oktatási Hivatal statisztikái alapján 15 ezer elsőéves hallgatóból csupán ötezren jelentkeztek munkára, minősítő vizsgára pedig mindössze 2800-an. Miközben éves átlagban 4500-5000 pedagógus megy nyugdíjba.

Az alelnök az Eduline kérdésére a pedagógushiány pontos számairól annyit mondott, "addig, míg nem mondják meg, mennyi pontosan a fix óra a 22-26 órás keretből, a valós pedagógushiányt nem lehet megmondani." Mivel az intézményeken belül megszüntették az álláshelyeket, és tankerületi szintre helyezték át, így nem lehet követni és nem lehet valós adatot adni - tette hozzá. Azonban a tényleges hiány akár 20 ezer körüli is lehet, mivel azonban ezeket semmilyen rendelkezésre álló statisztika nem tudja biztosan alátámasztani, ez csak egy becsült szám.

Az alelnök szerint az új rendszer is csak nehezíti a helyzetet. Azzal, hogy az álláshelyek tankerületi szintre kerültek, könnyen el is fedhetőek a valós számok, ugyanis a 22-26 órás keretben benne van 4 óra rendszerszintű ide-odatolása.

"Ha veszünk egy 30 fős tantestületet, az azt jelenti, hogy fejenként 4 órát el lehet takarni, 4x30 az 120, ami pedig 5 pedagógus óraszámát teszi ki. Tehát máris nem hiányzik 5 pedagógus a rendszerből. Ez egy játék a számokkal" - mondta el Totyik Tamás.

A legnagyobb probléma azonban nem is a jelenlegi helyzet - tette hozzá a PSZ alelnöke. "A teljes pedagógustársadalom 50-60%-a hamarosan nyugdíjba megy, a jelenlegi 150 ezer pedagógusból ez 60 ezer pedagógus tíz éven belül, és ebben még nincs benne azok a nők, akik negyven évvel mennek nyugdíjba" - hangsúlyozta...

EZ A TANÉV A NYELVTANULÁSRÓL FOG SZÓLNI

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.09.02.


Ahogy már megszokhattuk, a most kezdődő tanévben is több olyan változás lép életbe a köznevelésben, a felsőoktatásban és a szakképzésben, amely a diákokat, a szülőket és a pedagógusokat is érinti. Az óvodától a felsőoktatásig kétmillió embert érint a tanévkezdés.

A kormány kommunikációja szerint idén már tízből 8-9 gyerek kap ingyenes étkezést a bölcsődében és az óvodában, az iskolákban is egyre több gyerekre vonatkozik ez a kedvezmény, az 1-9. évfolyamon tanuló összes diák ingyen kapja a tankönyvet, az első sikeres nyelvvizsgát az állam finanszírozza, ahogy kifizetik a KRESZ-vizsga díját is a fiataloknak. Közben a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az iskolakezdés most is legalább gyerekenként 30-40 ezer forintos kiadást jelent a családoknak, ezért a szeptemberi családtámogatások folyósítását idén is előbbre hozták augusztusra. Mi változik még az idei tanévben?
...

VEKERDY: FÜTTYRE INDÍTHATÓ, FEGYELMEZETT SZOLGAHADAT KÉPEZÜNK

HVG ONLINE / ÉLET+STÍLUS
Szerző: hvg.hu
2019.09.02.


A pszichológus nagyobbik fiával együtt adott interjút, ilyen még nem volt.

"Nem a világra nyitott embereket képezünk, holott évek óta tudjuk, hogy három dologra lesz szükség a jövőben: kreativitásra, kritikai érzékre és vállalkozókedvre. Ehelyett mi beszabályozott, füttyre indítható, fegyelmezett szolgahadat képezünk"

– fogalmazott a WMN.hu-nak adott interjújában Vekerdy Tamás pszichológus, aki legidősebb fiával, Vekerdy Dániellel közösen válaszolt a kérdésekre.

Vekerdy Dániel a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium igazgatója. Azt mondta, fiatalabb korában egy ideig sokan Tamásnak hívták, ami félig-meddig jogos volt, mert a második neve valóban Tamás, de néhányan nem tudták megtanulni, hogy igazából Dánielnek hívják, mert „a Vekerdy az csak Tamás lehet”. "Volt olyan gimnáziumi tanárom, akit sokszor kijavítottam, de egy ponton feladtam, és azt mondtam: jó, akkor Tamás."

Vekerdy Dániel szerint az iskola jó dolog, ha arra használjuk, hogy megpróbálunk olyan légkört kialakítani, amiben a diákok tudnak bízni és kérdezni.

"Szeretem a kémiát, a biológiát, és szoktam tanítani matekot meg informatikát is, de már rég nem a tananyag a lényeg, hanem az, hogy együtt legyek a diákokkal, és beszélgessek velük."

gyis ott kell lenni összezárva, és van egy csomó időnk. Sokszor előfordult már, hogy belevágtunk egy projektbe, és a diákok végül azt a visszajelzést adták, hogy ha választható lett volna, talán el sem jönnek rá, de utólag hálásak, mert annyi mindent megtudtak magukról és a világról. Nem mindenki Greta Thunberg, nem mindenki ennyire tudatos" – tette hozzá. Vekerdy Tamás itt azt mondta, hogy "soha nem a tananyag a lényeg, ezért merő baromság az osztályozás"...

VAN AKI OPTIMISTA, PEDIG MOST ROBBANHAT FEL IGAZÁN AZ ÚJ LAKÁSOK ÁRA

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2019.09.02.


A tavalyi év egyik legfontosabb kérdése az új lakások 5 százalékos áfája volt, ami eredetileg 2019 végéig lett volna érvényben, de a 2018. november 1-je előtt beadott építési engedélyek esetében ezt meghosszabbították 2023 végéig. Sokan úgy vélik azonban, hogy a 27 százalékos áfa hátráltatja a lakásállomány megújulását, ezért további módosításokat is elképzelhetőnek tartanak. A kérdésről a piac vezető lakásfejlesztőit és szakértőit kérdeztük meg. 

Két kérdéssel fordultunk a piac szakértőihez a lakásáfával kapcsolatban, melyek az alábbiak voltak:

- Mit gondolnak önök, mint lakásfejlesztők / finanszírozók / szakértők arról, hogy hogyan alakulhat az új építésű lakások piacát komolyan érintő 5%-os áfa kérdése a jövőben?
- Van-e bármi egyedi pénzügyi, finanszírozási megoldás vagy termék az év végén lejáró (amennyiben az építési engedély 2018. nov. 1. utáni) 5%-os áfakedvezmény igénybevételére? Ha igen, kivel működnek együtt akár fejlesztőként akár finanszírozóként?
...

HÁT MI A REDVÁS FRANC SZOKOTT LENNI AZ ELLENZÉK CÉLJA EGY VÁLASZTÁSON, HA NEM A HATALOMÁTVÉTEL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.09.02.


Vadvirágos, madárfüttyös, tanévkezdős jó reggelt! Itt vihar volt hajnalban, most egészen elviselhető idő van. Bele vagyunk lépve a szeptemberbe, kezdődik a szokásos taposómalom. Vagy taposóakna, ha nem feledkezünk el arról, hogy közelednek az önkormányzati választások. A fideszes propagandagépezet már eddig is csúcsra volt járatva, de biztosan tovább fogják pörgetni a kampányt. Az a minimum, hogy Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, Karácsony Gergellyel a háttérben romba akarják dönteni Magyarországot. Le akarják bontani az országban az összes kerítést, így esélyes, hogy elszabadult csirkék és disznók fogják ellepni a véráztatta szittya pusztát, és határtól határig teleszarják Mária országát.

Még mielőtt ez bekövetkezne, a maffia személyesen szarja tele az országot, miközben teljes erőből üvöltöznek, hogy a rohadékmocskos unijó fizesse ki Rasi ridiküljét, Pityu kastélyát, Anci szőlőbirtokát, Api magánrepülőjachtját és még a gázszerelő számláját is. Na, persze nem így, hanemhogy tessék kifizetni a kerítést, mert sokba van nekünk, de kurvára. Magasak az alkotmányos költségek, meg amúgy is, mi fasza lenne már, egyszer kifizettetni a hülye magyarokkal (ez már megvolt), és még egyszer kifizettetni, most meg a hülye unijóval! Van itt gógyi, meg rafkó. Amúgy tényleg fasza, mert ezt már nem egyszerű lopásnak nevezik, hanem rablásnak. Abban van jó kis erőszak is, nem csak sunyi sumák.

Azt írja az újság, hogy a főmágus valami horvát szigeten nyaral a pereputtyal. A bomba hírt megszellőztető külföldi lap úgy tudja, hogy Gazsi gyerek nemzetközi hírű, hivatásos focista, tehát a mezitláb, szőrös pofával lődörgő tudatrepedés sztoriját ehhez igazítva tessenek elhinni. Lehet, hogy csak összetévesztették valami rendes alkoholistával. A horvát lap szerint büszkeségünk betolatott egy helyi pékségbe kenyeret venni, egyedül, testőrök nélkül, csupasz lábbal, szőrösen, dagadt hassal. És a boltos egyből felismerte az ötven főnyi lakót számláló szigeten a nagy magyar miniszterelnököt. Én meg beszopom ezt a gyönyörű történetet, mert rohadtul meleg van. Aha.

Mától 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. A legkisebb összegű nyugdíj is. Mondjuk nem itt, hanem Romániában, de a román nyugdíjasok meg tuti nem kapnak rezsiutalványt. A magyarok meg de, mert a kormány szereti őket nagyon. Főleg választások előtt, akkor még jobban, mint máskor. A magyar nyugdíjas csak örüljön szépen a bözsiutinak meg a rezsiutinak, és eszébe ne jusson kiszámolni, hogy a román átlagnyugdíjas minden hónapban megkapja mostantól azt a pénzt pluszban, amit a magyar négyévente, kegyként...

BREXIT – LEFELÉ A LEJTŐN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁSZKY JUDIT
2019.09.02.


Ahogy kilép az unióból az Egyesült Királyság, a magyar és lengyel illiberális klubhoz közeledhet. Boris Jonhson máris Orbánra hivatkozik.

London polgármestere kiosztotta Donald Trumpot és Boris Johnsont is. Azt mondta – amivel tele van a világsajtó -, hogy Trump a fehérek felsőbbrendűségét hirdető nacionalizmus mintapéldánya, ám az új brit kormányfő még nála is sokkal szélsőségesebb – olvashatjuk a The Guardianben. Minden jel ugyanis szerinte arra utal, hogy a II. világháborúból levont tanulság feledésbe merül, ahogy egyre erősödik a szélsőjobb, aminek eklatáns példája az amerikai elnök, akit egyre többen tekintenek példaképüknek – erről írt véleménycikket Sadiq Khan London polgármestere az Observerben.


A demokrácia arculcsapása

A nácik Lengyelország ellen indított támadásának 80. évfordulójára időzített írás szerint félő, hogy ragadós példájuk kísértés az Európai Unió számára is, így Magyarország, Lengyelország számára is, márpedig az EU épp azért jött létre, hogy az ilyen típusú támadásoknak senki ne legyen kitéve. Hisz 1939 és 45 között legalább 85 millióan vesztették életüket. Ám Nigel Farage és Brexit-pártja teljesen fogságába ejtette a brit konzervatív pártot, így Boris Johnsont is. Súlyos kritikája mögött Boris Johnson múlt heti, a parlament munkáját felfüggesztő intézkedése áll, amely a demokrácia arculcsapása. A Trump és Khan közti viszály nem újkeletű, vitriolos modoruk ugyancsak felhívja a közvélemény figyelmét.


Trump példája ragadós

Az amerikai Huffington Post ez alkalomból interjút is készített Sadiq Khannal, amelyben a polgármester megerősítette: komolyan aggodalomra ad okot, hogy Magyarország, Olaszország, Franciaország, sőt még az én hazám is Trumpra és mozgalmára követendő példaként tekint. Magyarország Orbán Viktora szisztematikusan szétverte az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét, és Trump illetve számos szélsőjobb vezető ugyanezen intézmények ellen indított támadást.


Brexit – Lefelé a lejtőn

Az EUObserver azt kérdést feszegeti, hogy az Egyesült Királyság csatlakozik-e Magyarország és Lengyelország illiberális klubjához? Merthogy Boris Johnson parlamenti intézkedése hátborzongatóan hasonlít az ezekben az országokban tapasztalt antidemokratikus kormányzáshoz. Hisz egy ilyen lépés normális esetben nem kifogásolható, de most a Brexit évtizedekre meghatározza az ország sorsát. Állítólag Boris Jonhsonék már azt is fontolgatják, hogy az Észak-Írországról tartandó szeptember 9-i vitát is felrúgják, ami felveti a kérdést, az ellene esetlegesen indítandó bizalmatlansági indítványt is visszautasíthatja majd ilyen alapon? Magyarország és Lengyelország példája a mostani események ismeretében azt jelzi, Nagy-Britannia is ugyanilyen irányt vehet és csúszik lefelé a lejtőn. Ráadásul Boris Jonhson épp arra hivatkozik, mint Orbán Viktor, hogy őt a nép hatalmazta fel minden intézkedésére. Az EuObserver ismerteti Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza álláspontját, miszerint a brit ellenzéknek fel kell készülnie az alternatív miniszterelnök és kormánya kinevezéséhez, amennyiben a bizalmatlansági indítvány jelentené a megoldást a helyzetre.

Az amerikai Fox Business azt latolgatja, amennyiben megállapodás nélkül távozik London az Európa Unióból, úgy Lengyelország, Románia, Magyarország és Litvánia lehet a szigetország legfontosabb kereskedelmi szövetségese, természetesen az amerikaiak után..
.

ITT OLVASHATÓ

OTTMARADTAM ESTIG, ÉS CSAK FÉNYKÉPEZTEM, FÉNYKÉPEZTEM

FORTEPAN
Szerző: BARAKONYI SZABOLCS
2019.09.01.


A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

A hetvenes években a pesti belváros egy magamfajta kezdő riporternek maga volt a csoda. Nyüzsgés, szép nők, érdekes emberek, csillogó kirakatok. A mai eszement személyiségjogi szabályokat még nem találták ki, szabadon lehetett az utcán fotózni, és ez senkit nem bántott, inkább megköszönték a figyelmet. Imádtam a városban kószálni és keresni az elleshető pillanatokat. Aztán szembejött egy lány...

A szeme színére nem emlékezem, csak annyit tudok, gyönyörű volt. Lefényképeztem beszélgetni kezdtünk, aztán, nem is tudom hogy mertem, de megkérdeztem, csinálhatnék-e róla pár képet otthon is. Hát az bizony lehetetlen, volt a válasz, mert oda férfiak nem léphetnek be. Aztán valahogy mégis lehetett és én ott találtam magam a Szemmelweis utcában egy női munkásszálláson. Volt ott minden, ami az otthonos érzéshez csak kell: közös hálóterem, emeletes ágyakkal, közös konyha, közös mosdó, a saját holminak apró kis rekeszek, ökölnyi lakatokkal. Valahonnan került egy üveg “feketecimkés” cseresznyepálinka is, megismerkedtem a szálló lakóival, aztán ott maradtam estig és fényképeztem, csak fényképeztem. Aztán még pár napig, mígnem a főnökségnek fülébe jutott a dolog és akkor vége lett.

Nem nyugodtam bele, kértem hivatalos engedélyt is, de onnantól már senki nem mert szóba állni velem, egyetlen jó képet se tudtam már csinálni. Én akkor még őszintén hittem a fotográfia hatalmában, úgy képzeltem, ha fölmutatom, milyen emberhez méltatlan körülmények közt élnek emberek, nulla magánélet, nulla személyes tér, talán majd kiharcolok nekik valami jobbat, csak lesz valami változás. Hát lett változás. Megjelent a riport az újságban és elbocsátották a gondnokot.

Ezt a bevezetőt és a képeket Horváth Péter csinálta, a képek alatti szöveget D. Magyari Imre írta...

ROHAMOSAN NŐ AZ UTAK FORGALMA - MUTATJUK A LEGDURVÁBB AUTÓPÁLYA-SZAKASZOKAT

NAPI.HU
Szerző: SZÁSZ PÉTER
2019.09.02.


A Magyar Közút minden évben méri a kezelésében lévő utak forgalmát, amely az országos jelentőségű közutakat jelenti. Ez egy 32 070 kilométeres hálózat, amelynek része 1200 kilométernyi autópálya, 312 kilométer autóút, közel 7000 kilométernyi első és másodrendű főút, 18 ezer kilométernyi összekötő út, 4500 kilométer bekötőút, valamint számos csomóponti ág vagy a gyorsforgalmi utak pihenő útjai. Ide tartoznak a országos főutak településen átvezető szakaszai is. A országos hálózaton zajlik a forgalom 75 százaléka.

A mérés alapvető célja az évi átlagos napi forgalom (ÉÁNF) meghatározása, amelynek számításakor a forgalom ciklikus ingadozásait is figyelembe veszik. A cég emberei az útszakaszok mintegy ötödén végeznek tényleges mérést, a többi szakaszon ezek alapján becsülik a forgalmat. Mivel azonban rengeteg adatuk van és ismerik a forgalom időbeli ingadozásait, elég pontosan meg tudják határozni, hogy milyen az egyes útszakaszok terhelése.

Az eredményeket ráadásul nem csak járműszámban, de úgynevezett személygépkocsi egységben is megadják. A különböző járművek ugyanis eltérő mértékben terhelik az utakat, sőt ebben a tekintetben az sem mindegy, hogy lakott területek kívül, vagy belül haladnak-e. Egy személygépkocsi vagy kis kis tehergépkocsi egysége 1, de például egy szóló busz terhelése lakott területen kívül 2,5, azon kívül 1,8. Egy pótkocsi teherautó szorzószáma 2,5 minden úton, de egy motorkerékpáré külterületen 0,8, azon kívül 0,7.

Az adatokról fontos tudni, hogy azokat a szakemberek a hosszal súlyozott átlagban adják meg. Vagyis amikor a Magyar Közút adataiban azt olvasni, hogy például a teljes országos közúthálózat napi forgalma alig 4000 jármű, abban benne van az M0-s egyes szakaszainak százezerhez közelítő forgalma és a minimális kihasználtsággal működő bekötőutak is.

Az sem mindegy természetesen, hogy milyen típusú útról van szó, és mennyire jellemző rajta, hogy nyáron vagy hétvégén erősebb a forgalom. Ebben a tekintetben például az M7-es forgalma teljesen más jellegű, mint például az M3-asé vagy M5-ösé.

20 százalékkal több jármű 25 százalékkal többet fut

Ezekből az derül ki, hogy tavaly a teljes magyar úthálózatot átlagosan napi 4661 "személygépjármű egységnyi" jármű használta egy kilométerre vetítve. Ez a szám 5 évvel korábban, 2013-ban még csak 3731 volt, vagyis a növekedés 24,9 százalékos.

Ha csak az autópályákat nézzük, akkor a 2013-as 26 229 járműegység áll szemben a tavalyi 35 599-cel, így itt az emelkedés üteme már 35,7 százalék.

Mindez persze nem meglepő, tekintve, hogy a tehergépjármű-állomány tavaly már átlépte az 500 ezret, amely 20 százalékos emelkedés 2013-hoz képest. Személygépkocsikból 3,64 millió fut, 19,7 százalékkal több mint 5 éve. Nem csoda, hogy a magyar úthálózat állapota szinte semmit sem javult az elmúlt években...

A SZÜLŐK CSAK NEM AKARJÁK ÚGY TANÍTTATNI A GYEREKÜKET, AHOGY ORBÁN MONDJA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: BALLA ISTVÁN
2019.09.02.


Ha saját gyerekeikről van szó, nem veszik be a családok, hogy a munkaalapú társadalom nevében ne gimnáziumba, hanem szakképzésbe adják őket. Az új tanévben is nagyjából ugyanannyian kezdik a gimnáziumot, mint az elmúlt években, és bár a szakgimnáziumok apró növekedést könyvelhettek most el, onnan az utóbbi tíz évben szinte menekültek a gyerekek. A felsőoktatásban van ugyan némi elmozdulás a „termelő szakok” felé, de ez leginkább az informatikusokra igaz, és még mindig a társadalomtudományok viszik a prímet.

A miniszterelnök korábban sokszor, ma már kevesebbet hangoztatja, hogy munkaalapú társadalmat építünk, amiben egy jó szakma többet ér, mint a diploma. A legutóbbi oktatási stratégiákban erről már szó nincs, sőt, ott feltűnően sokszor szerepel a tudásalapú társadalom kifejezés, ám a folyamatokat mégiscsak úgy próbálta beállítani a kormány az elmúlt nyolc évben, hogy egyre kevesebben férjenek hozzá a diplomát nyújtó képzésekhez (már csak azért is, mert így kevesebb pénzt kell a területre fordítani), és lehetőleg már a középiskolás korú gyerekek is inkább a szakközépiskolát, szakiskolát válasszák a gimnázium helyett. Ezeknek még a nevét is megszépítették a cél érdekében: így lett az előbbiből szakgimnázium, utóbbiból szakközépiskola.

Ha pedig valaki mégis diplomát szeretne, akkor semmiképp ne legyen amolyan romkocsmában merengő bölcsész vagy bajkereső jogász, netán közgazdász (legfeljebb, ha jó sokat hajlandó fizetni érte), hanem menjen tanulni a valódi „termelő ágazatokba”, legyen mérnök, informatikus, műszaki szakember – szólt az üzenet...

A FIDESZ TOVÁBBRA IS A RÉGI NÓTÁT FÚJJA, AZ ELLENZÉK MEG VICCELŐDIK RAJTA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.09.01.


A Fidesz még mindig azt a lendületet szeretné használni, melyet 2015 nyarán szerzett a menekültellenes kampány beindításakor. Kétségtelen, a migránsozás sokat hozott a konyhára, egy önkormányzati választás esetében azért mégis elég anakronisztikus dolog, hogy ellenzéki győzelem esetére a déli határkerítés lebontásával riogatják a választókat. Eleve nem önkormányzati hatáskör a határzár, ugyanakkor az ellenzéki pártok szótárában nem is szerepel a kerítés szó, mivel a menekültek számának radikális csökkenése miatt ez a téma finoman szólva sem kurrens napjainkban.

Mintha totálisan ötlettelen lett volna a Fidesz kommunikációs csapata az önkormányzati választás hivatalos kampányának kezdetén. Eltelt egy hét azóta, és a helyzet mit sem változott. Az eddig jól bevált mantrázáson kívül (migránsok, kerítés, Soros, hanyatló Nyugat, Orbán megvédi a kereszténységet stb.) szinte semmit sem tudott felmutatni az állampárt propagandagépezete.

Úgy tűnik, ismét két területre koncentrál a Fidesz agytrösztje: Egyrészt fenyegetéssel, zsarolással vagy mézesmadzaggal megakadályozza a lehető legtöbb településen a teljes ellenzéki összefogást, másrészt igyekszik fenntartani a fenyegetettség érzését a lakosságban, és továbbra is azt ismételgeti, hogy az igaz magyar embereknek kötelességük félni az ellenzék térnyerésétől, ezért nincs is más választásuk, mint a kormánypárt jelöltjeire szavazni...

UBORKASZEZON UTÁN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.09.02.


Vége a nyárnak, jönnek a hűvösebb napok, kezdődik az iskola, hála Jótevőnknek némi tanszer szétszórásával egybekötve.
Minden öntudatos gyermek vidáman siet, hogy beledughassa fejecskéjét a Nemzeti Ceruzahegyezőbe, melyből kihúzva azt éppen olyan kis rabszolgapalánta lesz, mint a többi.
És még nincs vége, hiszen sajtóértesülések szerint Nagyurunk azt tervezi, hogy az óvodák és bölcsődék sorsát is dolgos kezeibe veszi.
Már látom is lelki szemeimmel, amint a bölcsisek a narancsszínű kis biliken (M&M típus) sorban üldögélve drukkolnak a Fradi mennybemeneteléért, miközben a lakosság még épeszű része ugyanezt teszi Nagyurunkért...

Nyári bujdosásukból visszatérnek a politikusoknak nevezett gombnyomogató robotok és visszatérnek a magukat többnyire minden alap nélkül ellenzékinek nevező társaik is, hogy tovább lökdössék ezt a szerencsétlen országot a szakadék felé, melynek alján már ott ül Lőrinc barát egy sovány pénztárcával, hogy megvegye a roncsokat az általa felkínált megszokott áron: egyrészt mindenáron, másrészt meg szarért-húgyért.
Ez a metódus sokkal hatékonyabb lesz, mint az eddigiek, amikor minden vacakkal - energiaszektor, Balaton, miegymás - külön kellett küszködni, egyszerűbb lesz az egész hóbelevancot egy tételben megvenni, majd a család nevére íratni - egyet anyunak, egyet - egyet a gyerekeknek, tesóknak, vejkónak, unokatestvérek nevére, nem lesz gond, anyu kanálfülű, gyerek, mint a pelyva.
Talán a társadalmi nyugalom fenntartásában is segített, hogy a sok léhűtő nemigen volt szem előtt, terepszínű fürdőgatyákban költötték a pénzünket, de meg is érdemelték, addig sem csináltak újabb bajokat.
Sőt - kellemes ígéretekkel bombázták a bamba magyar nyugdíjast, a maradék néhány egészségügyi dolgozót, a mazochista pedagógusokat meg az állami alkalmazottak azon részét, aki még nem ment világgá, csodák csodájára...

ELŐKERÜLT ORBÁN RÉGI TERVE: PALKOVICS GYÚRJA ÖSSZE A BUDAPESTI EGYETEMEKET

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.09.02.


Orbán Viktor 2014-ben, harmadik kormányának megalakulása után Palkovics Lászlóra bízta a felsőoktatás felügyeletét. Bő egy hónappal később a Figyelő arról írt, hogy a miniszterelnök egybegyúrna több budapesti egyetemet. Az értesülés úgy szólt, hogy a kormányzat az ELTE-t, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) és a Semmelweis Egyetemet olvasztaná egybe, az intézményeket szakterületenként integrálnák, külön az orvosi, a műszaki, a bölcsész- és társadalomtudományi, a közgazdasági és agrár képzőhelyeket, függetlenül attól, hol működnek.

A minta a University of London lett volna, a Figyelő legalábbis arról írt, a kormányfő azt szeretné, hogy a magyar felsőoktatás teljesítménye váljon láthatóvá a nemzetközi piacon, és legalább egy egyetem küzdje fel magát a kétszáz legjobb intézmény közzé. Erre látta Orbán jó megoldásnak az egyetem-összevonást, amiből azonban semmi sem lett.

Szeptember elsejétől – egy év szünet után – ismét Palkovics László felel a felsőoktatásért a kormányban, immár nem államtitkárként, hanem innovációs miniszterként, miután átvette a területet az emberierőforrás-tárcától.

És egyetemi forrásokból úgy értesültünk, ezzel párhuzamosan ismét előkerülhet a budapesti egyetemek összevonásának terve.

Hírek szerint az ELTE-n már értesítették is az elképzelésről a karok vezetőit, akik nem repesnek az örömtől, hiszen a szakterületenkénti összeillesztés következménye karok megszűnése, de legalábbis egybeolvadása lenne. Egy példa, amit többen szóba hoztak: a bölcsészettudományokat, a társadalomtudományokat, valamint a pedagógiát és pszichológiát egyetlen humán kar ernyője alatt vonhatnák össze (jelenleg az ELTE-n három különböző kart alkotnak). Így minden bizonnyal kevesebben oktatnának ezeken a területeken, és – amint egy oktató kommentálta a terveket – ez leértékelné a humántudományokat, amelyeket a kormányban egyébként sem tartanak sokra...

EGY BRIT VÁROS MUTATJA MEG, HOGYAN KÉPZELHETŐ EL A GAZDASÁG A GLOBÁLIS KAPITALIZMUS KORSZAKA UTÁN

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2019.09.01.


Egy angol város kétségbeesett próbálkozásaként indult, mára sokan már a brit társadalom megújításának eszközét látják benne: Preston példája pár év alatt azt mutatta meg, hogy hogyan lehet gyökeresen új alapokra szervezni egy város életét és gazdaságát. 

Az Anglia északnyugati részén fekvő, 140 ezres város hasonló gondokkal küzd, mint oly sok település az országban: a helyi ipar már a múlt század közepére összeomlott, a 2008-as válság utóélete pedig még tovább fokozta a problémákat. A 2010 utáni konzervatív kormányok megszorításokkal és a közszolgáltatások visszavágásával reagáltak a válságra, tovább súlyosbítva a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Prestonba a válság hatása 2011-ben gyűrűzött be igazán, amikor végleg összeomlott a belváros újraélesztésére szánt, 700 millió fontos fejlesztési projekt, amit még 2005-ben jelentettek be. A munkáspárti városvezetés ekkor döntött úgy, hogy megpróbálják saját kezükbe venni a sorsukat. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki az, amit ma már csak Preston-modellként emlegetnek a brit sajtóban...

EZ VOLT EURÓPA LEGMELEGEBB NYARA, ÉS BEFEKTETŐK VAGYONOKAT KERESTEK EZEN

G7
Szerző: STUBNYA BENCE
2019.09.02.


A környezetszennyezés volt 2019 nyarának egyik legjobb üzlete, mondanánk, ha nagyon demagógok szeretnénk lenni. De nem akarunk, ráadásul ennyi erővel azt is írhattuk volna, hogy a környezetvédelem volt nagy biznisz. Szóval kezdjük csak azzal, hogy az idei nyár egyik legjobb befektetése a karbon kredit volt. Mielőtt részletesebben belemennénk, hogy ez mi, nézzük meg, hogy mi történt mostanában az árfolyamával.

A nyár elején még csak 24 euró volt az egy tonna szén-dioxid kibocsátására jogosító engedély, augusztus elején viszont már csaknem 30 euróba került egy plusz tonna széndioxid kibocsátása. Hosszabb távon még meredekebb az árfolyam emelkedése: a 2008-as válságot követően annyira visszaesett a kibocsátás Európában, hogy három euró közelében is járt az árfolyam, majd a 2018 januárját megelőző öt évben nem is ment 10 euró fölé. Ennek az az oka, hogy ha a cégek nem termelnek annyit, akkor a kibocsátásuk is kisebb, így a karbon kreditek kereslete is csökken...

ITT ÉLÜNK ORBÁN VIKTOR POSHADT ÉS ZÁRT MAGYAR KARÁMJÁBAN. NEKI KUKORÉKOL MINDEN MEGTOLLASODOTT KAKAS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.09.01.


Itt élünk ebben az országban, elég régóta esszük itt a kenyeret, isszuk a magyar vizet, de azt a mai napig nem bírjuk eldönteni, hogy akkor jó polgárai vagyunk a hazának, vagy sem. Mi baj lehet: tanultunk, dolgoztunk, gyerekeket neveltünk, és nem vertük őket; egyszer sem hánytuk le az orvost; soha nem kínoztunk állatot (embert sem); és nem lincseltünk meg egyetlen politikai ellenfelet sem. Elvesztettünk barátokat, elvesztettük a reményt egy jobb élethez, és elvesztettük a zsebkendőnket. Utóbbi megvan, hófehér, pici virágokkal. Szép. És tele lehet sírni.

Valami mégsem stimmel ebben az országban, ha nem érezzük jól magunkat – vagy az ország nem érzi jól magát velünk. Mást akar a hatalom helyettünk. Sajnáljuk, mást akarnánk mi is helyettük. Azért is, mert ebben a bezárt világban, ahol a horthysta nemzeti-kereszténység feltámasztásával a hatalom görcsös és hisztis, mindent és mindenkit elsöprő akarata miatt kreatív és kritikus emberek cuccoltak fel, és hagyták el az országot. Ők a fegyelmezetlen hazaárulók: művészek, tudósok, orvosok, szakmunkások; kiváló pedagógusok, és mindazok, akiknek szűk lett Orbán ócska, buggyos gatyája; akiknek már nem lehetett további lyukba beletenni a gatyaszíjat. Elmentek egy modernebb, szabadabb divatú országba. Mi meg még itt vagyunk: tehetségünkkel, szorgalmunkkal, vágyainkkal és a bezáródott lehetőségeinkkel. Olyan helyen kínlódunk, ahol mára csak az lehet tehetséges, kiváló (szak)ember, akire Orbán vezér és a mamelukjai rámondják az áment.

Mi maradtunk itt – azok helyett is, akik vándorbotot fogtak, és azok helyett is, akiknek eszébe sem jut magyar földön boldogulni. A kiutált és gyűlölt migránsoktól hidegrázásuk van; mások pedig – keletről – csak ugródeszkányi időre akarnak Orbán mellett élni, aztán, hopp, lábra kelnek ők is. Mi itt vagyunk, itt maradtunk, itt vannak velünk a gyerekek, az unokák. Még. De meddig? Hagyják-e, hogy belenevelődjenek a hazáért és minden magyarok pojácájáért a lassú agyhalálba? Egzotikus ország ez, nem? Az. Élhetetlen Orbán Viktor poshadt és zárt magyar karámja. Nekik zöldell csak.

Eddig bátyáink voltak, ma már uram-bátyámékkal sziesztázunk, vagy beledöglünk a szeretetbe. Vagy velük lopunk, gerincet hajlítva, vagy tovább lopják a szabadságunkat, méltóságunkat. Meg a kenyerünket. Mégsem az ő kezükön kattan a bilincs, mert a korrupció állami dicsőség. Miközben az ősmagyar zászló előtt térdre borulnak, és áldó imádság mellett mondják el szent neveiket. Mi meg naponta esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk. Maradunk. Orbán pedig tovább hímezi a magyaros sormintát: egy stadion, egy stadion, egy turbózott Rogánné, egy turbózott Ráhel, egy papi papi, egy Mészáros hotel, egy Tiborcz kastély, egy sportcsarnok, egy jó állás – nemzeti színekbe öltve.

Az ország vezére pedig olyan TökmagJankó, aki szotyit köp, és versenyben van most már ő is Horthyval, Rákosival, a keleti diktátorokkal egy életnagyságú bronz szoborért. A Gundelből eszik, rongyos butikból öltözik, és szereti a szocialistát, ha úgy hívják, hogy Szili Katalin. Neki kukorékol minden narancssárgába öltözött kakas. A megtollasodottak.

…és van neki egy saját kisvasútja. Ez a népnyúzó csotrogány nem visz el az országból senkit; nem is hoz ide senkit. Csak a semmibe visz. Mi, itthon maradtak, ülünk rajta. Vesztesként, bezárva, egy őrült hálójában.

ÚJABB FONTOS RÉSZLETEK A REZSIUTALVÁNYRÓL - A FOLYÓSZÁMLÁSOK ISMÉT BARÁTKOZHATNAK A SÁRGA CSEKKEL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.02.


A rezsiutalvány címleténél alacsonyabb összeget fizetők, az áram, illetve gázszámlájukat banki utalással rendezők számára is kínál megoldást a nemzeti közmű. Figyelmeztetésük szerint azonban az utalványokra ügyelni kell, pótlásuk ugyanis nem lehetséges.

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szeptember 30-ig – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztusi hosszú hévégét követően. Még az erről szóló rendelet közzétételét követően is maradtak azonban olyan részletek, amelyek bizonytalanná tették az érintetteket. Azóta kiderült, az Azénpénzem.hu értelmezése a helyes, a rezsiutalvány átruházható.

A rendeletbe egyébként meghökkentő módon belefoglalták, hogy az utalványok kézbesítését a Magyar Posta kizárólag egyszer kísérli meg. A kézbesítés eredménytelensége esetén pedig az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál kell előterjeszteni. A Posta szerencsére „pontosított”, az utalványok sikertelen kézbesítéséről értesítőt hagy, ezután 10 napig vehető át a küldemény. Ezt követően kell csak a Kincstárhoz fordulni.

Mostanra további részletek is kiderültek. A Nemzeti Közműszolgáltató (NKM) tájékoztatása szerint, ha a szokásosan fizetendő csekk alacsonyabb összegű, mint a rezsiutalvány 3000 forintos névértéke, vagy nem csekkel rendezi ügyfelük a számlát, akkor az ügyfélszolgálatuktól kérhető egyedi értékű csekk. Ezt telefonon és emailban is meg lehet tenni (nem kell tehát személyesen bemenni). A csekkel befizetett pénz a fogyasztó folyószámlájára kerül, amíg el nem fogy – ígéri a szolgáltató –, nem küldenek fizetendő számlát...

MIN KELLENE VÁLTOZTATNI, HOGY HAZAKÖLTÖZZEK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.02.


A kérdést többször felvetődött már, legutóbb ebben a posztban, most Eszter írta meg Dániából, hogy mi az, amiért ő Magyarországra költözne – illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy mi tartja vissza a hazatéréstől.

„2008 óta élek Dániában. Akkor mint „kærlighedsflygtning” (szó szerint „szerelmi menekült” - olyan ember, aki párkapcsolati okokból hagyja el saját országát) jöttem ki.

Semmi konkrét gondolat a jobb életről, magasabb keresetről, stb. nem volt bennem. Annak ellenére sem, hogy kisgyerek korom óta sulykolták belém, hogy hagyjam el az országot mert itt nincs jövőm.

Akkor ezt 21 éves, egyetemista, éjszakai bulizós fejemmel én még nem láttam, szóval nem mondanám, hogy ez volt a döntésem kiváltó oka.

Viszont az évek alatt sok minden letisztult bennem. Az igazat megvallva sokszor van honvágyam, aminek intenzitása az évek múlásával sokat csökkent. Amikor manapság fel-felbukkan bennem az érzés, vele együtt egy nagyobb és erősebb érzés is felszínre tör – a biztonság és a rendszer (illetve embertársaim) iránti bizalom érzése.

Sokszor mit nem adnék egy dunaparti sétáért, vagy egy kávézgatós délutánért az Andrássyból nyíló kis zegzugos utcákban, de az, hogy ha minden kötél szakad engem és a családomat elkap az itteni, masszív szociális háló – nos, az egy nagy, valódi itt tartó erő.

Valóban hülyék a dánok?

Sok keserű percet adott nekem a kezdetekkor a kultúrsokk. Abszolút nem idevalónak éreztem magam és a dánok is csak hülyek lehettek ezzel a sok, mindent-máshogy-csinálunk dolgukkal. De valóban hülyék-e a „másságuk” miatt?

Közel 10 évembe került, mire minden a dolog minden aspektusát tisztán átláttam. Én nem érzem magam idevalónak, mert a dánok mások. A dánok engem nem éreznek idevalónak, mert nekik én vagyok más. (Megjegyzem, az itteni társadalom abszolút integrált és aktív tagja vagyok, széles ismeretségi körrel, nemzetközi, dán egyaránt).

Szóval ki a hülye? Ők vagy én? Sok-sok kellemetlen szituáció és tanulni vágyás vezetett el odáig, hogy ízig-vérig a magamévá tudhassam: se nem ők, se nem én vagyok a hülye… se béna, se naiv, se tutyi-mutyi… you name it.

Adott helyzetekben adott reakciók vannak. Kinek mi ad értelmet. Míg a dánoknak az „A” válasz értelmes, addig a magyaroknak a „B”. És vica versa. A válaszok mögött pedig évszázadoknyi, ha nem évezredekre visszanyúló okok vannak.

Az, hogy egy adott nemzet tagjai hogyan reagálnak egy adott szituációban, az társadalmi normák, értékek, világnézetek, földrajzi elhelyezkedés, stb. összessége. Ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem, itt ebben kinek van igaza?

Hogy karikírozzam a dolgot, illetve sztereotípiákat hívjak a játéktérbe, egy „mindent jobban tudó magyar” akárkinek el tudja magyarázni, hogy miért neki van igaza. És nem eggyel találkoztam már. Saját családon belül is.

Igencsak provokáló. Az elején én is vissza-visszaugattam, próbáltam ráhúzni az én szemszögemből helyesnek vélt nézetet az illetőre. Aztán feladtam… nem éri meg, hogy az amúgy is kicsike családomból többekkel elveszítsem a kapcsolatot (mert valljuk be, sok családban ez a helyesnek vélt megoldás: akkor szakítunk és évtizedekig nem beszélünk. Magyar, dán ugyanúgy!)...

EGY. CSAK EGY LEGÉNY

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.08.30.


Mindenkit el fog bűvölni a Fertő tó partja, ha megvalósul a tervezett gigaberuházás, az ország legnagyobb, minimálisan harmincmilliárd fo­rintos turisztikai fejlesztése: látogatóközpont, hatalmas sportterület, szállodák, éttermek, bárok, vitorláskikötő, ötszáz csónakos horgász­hely, a vendégek semmiben sem szenvednek majd hiányt. A mostani elhanyagolt, madárfüttyös, nádsusogásos, békakuruttyolásos tópart el­tűnik, a látványtervek betonnal, térkővel és arrafelé szokatlan, hatal­mas épületekkel nyűgözik le az érdeklődőt, aki nyilván azt is örömmel veszi tudomásul, hogy kormányunk úgyszólván az egész partszakaszt be fogja építeni.

Vagyis olyan környezetet hoz létre a világörökség részét képező Fertő-tájon, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, ahol alkalmasint a szú­nyog se bír megmaradni, ergo szúnyogirtásra a továbbiakban nem lesz szükség.

A helybeliek úgy tudják, hogy a kivitelező Mészáros Lőrinc vala­melyik cége lesz, írja az Átlátszó, persze a helybeliek ma már minden beruházás mögött Lőrinc barát megnyerő mosolyát látják fölfényleni. Az ötlet azonban nem az övé, azt az egyszerű nép országunk első szá­mú turisztikai szakértőjének, Tiborczné asszonynak tulajdonítja, nevét az imáikba foglalják emiatt. Uralkodónk legidősebb leánygyermeke a Fertőn vitorlázott egy alkalommal, a helyszínt kedvére valónak találta, pattintott az ujjával, és a tervezés legott megkezdődött. Persze ez le­genda csupán, a valóságban nyilván napok, sőt talán hetek is elmúltak az ujjpattintás és a gépezet mozgásba lendülése között, ám ami késik, nem múlik.

„Olyan színvonalú lesz a Fertő-part, ami teljesen átpozicionálja a térség turisztikai térképét. Többet fog tudni a tó magyar oldala, mint az osztrák” – mondta tavaly a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik ve­zetője ugyancsak az Átlátszó szerint, persze van, aki még ennek se örül. Némelyek avval kezdik, hogy a Fertőnek magyar oldala nincs is, csak egy rövidke magyar partszakasza van, melyet apostoli kormány­zatunk a tervek szerint szétbarmol és tönkre vág, nyilván sokkal ered­ményesebben, mint a Balatont. A lokálpatriótáknak az se tetszik, hogy a beruházást irányító Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. ezt a bizonyos magyar partszakaszt lezárta, és biztonsági emberekkel őrizteti, se ki, se be, a fákat kivágatta, semmilyen kérdésre nem vála­szol. A tóparton álló cölöpházak tulajdonosai azt gyanítják, hogy leg­alább ötven-, de inkább százmilliót érő nyaralójukat ki fogják sajátítani, kártérítést nem kapnak, sőt az épületet is nekik kell lebontaniuk.

Hogy ezt honnan veszik, nem tudható, de erősen sanszos, hogy jó nyomon járnak. Kisajátítják, nem fizetnek, lebontása pedig az eddigi tulajdonos kötelme leend, ki másé. Ahol fát vágnak, ott hullik a for­gács. Ami pedig a tópart lebetonozását, a növényzet kiirtását és általá­ban a természeti környezet megnyomorítását illeti, azt jobb körökben nemzet- és országépítésnek nevezik.

Lehetne rosszabb is akár...


SZTRÁJKHANGULATBAN: KI FOGAT HÚZ, KI IDŐT – TÖBB MINT EZREN MENNEK KOLLEKTÍV SZABADSÁGRA

168 ÓRA
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.09.02.


Hétfőn kezdődik a szeptember 13-ig tartó fogorvossztrájk. Több mint ezer, az alapellátásban dolgozó orvos egyszerre megy szabadságra. A megmozdulás célja, hogy felhívják a jogalkotók figyelmét a finanszírozási problémákra: szerintük legalább meg kellene duplázni a lakossági fogászati alapellátására jutó állami forrásokat annak érdekében, hogy az egészségbiztosító a valós költségeket fizesse ki az orvosoknak. Most egy foghúzásért 300 forintot kapnak, ennél azok az eszközök is többe kerülnek, amelyek a beavatkozáshoz szükségesek. A magyar egészségügyi ellátórendszer első számú védelmi vonala az alapellátási rendszer. Az egészségügyi alapellátás fontosabb intézményei: a háziorvosi, a házi gyermekorvosi ellátás, a fogorvosi alapellátás, az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás, a védőnői ellátás, az iskola-egészségügyi ellátás. Ha a fogorvosok kilépnek a rendszerből, az első számú védvonal egy része esik el.

„Kedves Pácienseink!

Az alapellátó („körzeti”) fogorvosi rendelők súlyos finanszírozási gondokkal küzdenek, még akkor is, ha Önök ebből a mindennapi kezelések során nagyon keveset vagy talán semmit sem tapasztalnak. Az egészségbiztosító által kifizetett térítési díjak nem fedezik a kezelések költségeit. A fogaszati ellátás finanszírozásában meglévő problémákat a Magyar Orvosi Kamara rendszeresen jelzi a döntéshozók felé, azonban sajnos érdemi és lényegre törő megoldás nem születik” – így kezdődik az a tájékoztató szöveg, amellyel a napokban csaknem ezer rendelőben találkozhatnak a kezelésre érkezők.

A fogorvosok azzal folytatják, hogy a jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé a rendelők hosszú távú, kiszámítható, biztonságos működését. Számos helyen emiatt nehéz megoldani a helyettesítést szabadság, betegség vagy gyermekvállalás idején. Gondot jelent a gépek, a berendezések javítása, karbantartása, az új eszközök beszerzése. Nagyon sok a betöltetlen fogaszati, a gyermek- és iskolafogászati körzet. Mint írják, ezek miatt tartanak szeptember 2-tól szeptember 13-ig figyelemfelhívó akciót: ebben az időszakban a kijelölt fogorvosi rendelőkben a rendelési idő alatt csak az akut panasszal jelentkezők sürgősségi ellátását végzik el.

Van olyan önkormányzat, amelynek nem tetszik ez a tájékoztató, és már lépett is. A tatabányai polgármesteri hivatal például többször levélben figyelmeztette az akcióban részt vevő orvosokat, hogy nem ért egyet a kezdeményezéssel. Utasította őket, hogy vegyék le a tájékoztatókat a rendelőkben...