2024. április 8., hétfő

MAGYAR A GUARDIANNAK: MEG KELL MONDJAM, KÖZELEBB ÁLLOK A FIDESZHEZ, MINT AZ ELLENZÉKHEZ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2024.04.08.


Épp úgy bírálja Gyurcsány Ferencet, mint Orbán Viktort, Magyar Péter, ezzel is jelezve, nem áll egyik párt oldalán sem. Sokan nem hiszik, hogy meg lehet dönteni Orbán hatalmát, de Magyar Péter küldetése az, hogy meggyőzze az embereket ennek az ellenkezőjéről – írja a brit Guardian.

Magyarország és Szlovákia jobban tenné, ha távozna az EU-ból, véli a német CDU külpolitikai bizottságának vezetője, Norbert Röttgen. Szerinte a most megválasztott új szlovák elnök, Peter Pellegrini és a kormányfő, Robert Fico nyíltan hirdetik, hogy Putyinnal szimpatizálnak, Orbán Viktor pedig Putyin trójai falova az Unióban – olvashatjuk Oldenburgen Onlinezeitungban. Brüsszelnek véges a türelme, nem szabad és nem kell tolerálni ezt a politikai hozzáállást. Az oroszok ukrajnai háborúja ugyanis hatással van az EU egzisztenciájára is. S aki az agresszor oldalán áll, nem tartozik az Unióhoz. Amúgy is Orbán zsaroló politikáját sem lehet tovább tűrni, ajtót kell mutatni neki. Szlovákiának pedig el kell most döntenie, hogy Orbánt követi-e vagy marad az EU-ban – adta le a német DTS hírügynökség.

Magyar Péter a nemzetközi sajtóban is téma

Százezreket visz az utcára Orbán ellenfele, ugyanakkor elhatárolódik az ellenzéktől – summázza a Süddeutsche Zeitung a szombati Kossuth téri tüntetés főszereplőjét. Épp úgy bírálja Gyurcsány Ferencet, mint Orbán Viktort, jelezve, nem áll egyik párt oldalán sem. S a német lap kiemeli, hogy Magyar szerint 20 éve egymás ellen fordítják a magyar politikusok, az elit a magyar embereket, s ezennel ennek véget is akar vetni. Ahhoz képest, hogy indulni akar az uniós és önkormányzati választáson, nem mutatta be programját és nem jelentette be az új párt alapítását sem – jegyzi meg az írás.

Sokan nem hitték, hiszik, hogy meg lehet dönteni Orbán hatalmát, de Magyar Péter küldetése az, hogy meggyőzze az embereket ennek az ellenkezőjéről – olvashatjuk a brit Guardianben. Magyar leült interjúra a lappal abba a kávézóba, amit előre megadtak az újságíróknak. Szombaton este 9-kor is még interjúkat adott, miközben kólát iszogatott. Elmondása szerint 15-21%-os a támogatottsága, ami ahhoz képest magas, hogy két hónapja még senki nem ismerte. Azt is mondta, az uniós lista élén lesz, de nincs szándékában Brüsszelbe menni, mert a magyarországi pártját akarja felépíteni. Kijelentette, van elképzelése az ország jövőjéről. Erről részleteket nem olvashattunk. Azonban az írás hozzáteszi, hogy van jópár ellenzéki politikus, illetve támogatói is közt is olyan, aki szkeptikus Magyar stratégiáját illetően, s tartanak attól, hogy bomlasztja/felhígítja az amúgy is megosztott ellenzéket. Erre azt felelte, ez nem az ő problémája, de megjegyezte, hogy szerinte támogatói 30%-a az ellenzéki szavazóktól jön, a másik 30% független és a Fidesztől kb. 20%. Emmanuel Macron francia elnökhöz hasonlította helyzetét, aki a szocialista pártból jött és létrehozott egy centrista mozgalmat. Ő viszont a Fideszből jött, de középre tart. Vannak olyan közös ügyek, vélte, amelyek Orbánnal egyeznek, míg mások az ellenzéki állásponttal. Bírálta ugyan Brüsszelt, de konstruktív kapcsolatra törekedne az EU-val. Idézem őt: Meg kell mondjam önnek, egy kicsit közelebb állok a Fideszhez, mint az ellenzékhez, de az biztos, hogy ha egyszer már a klub tagjai vagyunk, akkor klubtaghoz illően kell viselkedni. Orbán uniós politikája segítette a Fideszt. Nem nagy rajongója a föderális európai szuperállamnak, sokkal inkább hisz az erős tagállamok létében, ami erőssé teszi az EU-t. Azt is mondta, véget fog vetni a jogállami uniós konfliktusoknak.

Az AP amerikai hírügynökség kiemelte Magyarnak azt a szándékát, hogy egyesítse a konzervatívokat és az illúzióikat elvesztő liberálisokat, illetve a szétszakadt és hatástalan ellenzéket.

A France 24-nek nyilatkozó tüntető azért fog szavazni Magyarra, ha lesz pártja, mert az ellenzék képtelen felvenni a harcot az Orbánnal. A nevét titkoló másik megszólított szkeptikus, ugyanakkor valamit tenni kell ebben ez őrült országban, ahol a kormány mindent megenged magának. A harmadik megszólaló úgy fogalmazott, ad egy esélyt neki, mert most igazából senkinek semmilyen vesztenivalója nincs már.

Az Al Jazeera egy olyan nyilatkozót idéz a Reuters alapján, akinek épp az tetszik Magyarban, hogy bennfentes volt, és jól tudja mit beszél, amikor korrupcióról van szó.

Strukturális reformokra lenne szükség a magyar gazdaságban

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) közreadta a magyar gazdaság helyzetéről szóló legfrissebb értékelését. A Covid utáni kereslet alapú növekedés leállt és hozzá magas infláció társult. A termelékenység a 2000-es évek óta lassul, a változáshoz strukturális reformokra volna szükség. A jövedelmi különbségeket igyekszik enyhíteni a kormány a szociális juttatásokkal, de sokkal inkább azokat kellene megcélozni ezekkel, akiknek tényleg szükségük van rá. A férfiak és nők közti jövedelmi különbségek fennállnak, a generációk közti mobilitás korlátozott, amelyen az oktatás fejlesztése segíthetne.

ÁGH ATTILA: MAGYAR PÉTER VISSZAHOZTA A MOZGALMAT MAGYARORSZÁGRA

HETES STÚDIÓ / KLUBRÁDIÓ
Szerkesztő: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2024.04.07.


A magyar zászlók erdeje a Nemzeti meneten a Fidesz veresége – véli Ágh Attila politológus, akivel még a tüntetés vége előtt beszélgettünk a Hetes stúdióban.


Miközben a Kossuth tér megtelt Magyar Péter rendezvényén, a Hetes Stúdióban Hardy Mihály és Bolgár György Ágh Attila politológus társaságában beszélték meg észrevételeiket a Nemzeti menet kapcsán.

"A tüntetés kifejezi azt, a tényt, a kormány kudarcát, hogy elveszítette a közvélemény irányítását, elveszítette a képességét, hogy egyrészt figyelemeltereléssel, másrészt karaktergyilkosságokkal kiszorítsa a különböző ellenkező véleményeket, és egyfajta nemzeti monopóliumot hozott létre, mondván, »mi képviseljük a magyarokat, aki nem ért egyet, az az ország ellensége, vagy nem magyar«. A magyar zászlók erdeje azt jelzi, hogy az emberek vissza akarják hódítani azt a dolgot, hogy ők képviseljék a magyar közvéleményt, hogy legyen saját akaratuk, saját megnyilvánulásuk. Tehát itt a magyar zászlók erdeje egyben a Fidesz egyfajta veresége is" – mondta Ágh Attila arra a kérdésre, hogy értelmezhető-e egyfajta hadüzenetként a rengeteg magyar zászló a kormány piros, fehér, zöld monopóliuma ellen. "Vissza kell nyernünk a nemzeti becsületet a világ előtt és magunk előtt is" – tette hozzá.

A politológus szerint Magyar Péter visszahozta a mozgalmat Magyarországra. A jelen helyzet, a megtelt Kossuth tér ezt bizonyítja. Az emberek valamit átélnek, érzelmileg azonosulnak valamivel: a vátozással. Erre épített egyesületi szintet Magyar.

"Igazi egzisztenciális kérdés az ellnezék számára, hogy meg tud-e újulni 2026-ig" – mondta az ellenzéki pártokkal kapcsolatban.

ROST ANDREA: AHHOZ, HOGY EZ AZ ORSZÁG TOVÁBB MENJEN, VÁLTOZÁSRA VAN SZÜKSÉG

NÉPSZAVA
Szerző: TÖLGYESI GÁBOR
2024.04.07.


A világhírű operaénekesnő némiképp váratlanul jelent meg a Magyar Péter által meghirdetett hatalmas szombati budapesti demonstráción. Interjú.


Mi motiválta, hogy fellépjen a tüntetésen? Ön jelezte a szervezőknek, hogy szívesen énekelne a Kossuth téren, vagy előbb felkérték?

- Épp a zsinagógában énekeltem a Holokauszt 80-nyitókoncerten, egy csodálatos estén, fantasztikus emberekkel, ebben a körben engem mindig szeretettel fogadnak, ráadásul 1800 ember jött el, ebből adódóan alapvetően emelkedett hangulatban ért a megkeresés. Nagy Ervin hívott fel Magyar Péter kérésére, adott pillanatban nem is tudtam felvenni a telefont. Visszahívtam, és megkérdezte, énekelnék-e a szombati tüntetésen. Én inkább demonstrációnak mondanám, mert annyira békés volt, amennyire csak egy intelligens polgárokból álló tömegtől kitelhet ez.

Az első másodpercben a szereplésem esetleges következményeire gondoltam, de ez nem tartott tovább egy pillanatnál. Úgy gondolom, hogy Magyarországon kell, hogy legyen egy harmadik tömörülés egy olyan ember égisze alatt, akinek konkrét elképzelései vannak, ugyanakkor határozott és azt mondja el, amit nagyon sok ember gondol ebben az országban és országhatáron túl is - ezt alátámasztották azok a levelek, amelyeket Nagy Ervin olvasott fel. Ahhoz, hogy ez az ország tovább menjen, változásra van szükség, és arra, hogy egy olyan csapatra lehessen voksolni, amely ténylegesen a magyarok érdekeit tartja szem előtt...

„AZ ANYÁT VERTE UGYAN, DE A GYEREKEKKEL ARANYOS”

TELEX
Szerző: VINCZE BARBARA
2024.04.08.


A kormány szerint minden rendben működik Magyarországon családon belüli erőszak kezelésében, az áldozatvédelem is működik, akárcsak a bántalmazók felelősségre vonása. Ezért volt elég csupán aláírni az Isztambuli Egyezményt, ratifikálásra szerintük nem volt szükség. Nos, a civilek valóságképe nagyon messze áll ettől a narratívától, néhány pontban összeszedtük, pontosan miben.

Elsőként két beszédes adat: Magyarországon ma több mint 200 ezer nő él olyan olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozatává teszi a partnere, a nők majdnem felét érinti élete során valamilyen testi és/vagy szexuális bántalmazás, és hetente átlagosan egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt az Európai Alapjogi Ügynökség felmérése szerint. Ehhez képest a rendőrségtől nemrég azt tudtuk meg, hogy rendőri eljárásban regisztrált kapcsolati erőszak bűncselekmény száma 2023-ban 192 volt az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika rendszere szerint. Ez a már lezárt eljárások számáról ad tájékoztatást. Tegyük fel, hogy még egyszer ennyi ügyben nyomoznak, akkor is 200 000 bántalmazásra jut kábé 400 körüli eljárás.

„Mondok egy példát:

ha valaki besétál a családsegítőbe azzal, hogy bántalmazza a férje, akkor országszerte az az általános reakció, hogy ha te nem változtatsz ezen a helyzeten, akkor kiemelik a gyerekedet a családból. Innentől fogva a nő nyilván titkolni fogja, hogy bántalmazzák”

– említ egy elterjedt elrettentő gyakorlatot. A tapasztalatok szerint a legtöbb családsegítő, ha cselekszik is ilyenkor, családterápiát, mediációt javasol. „Ezzel pedig az a baj, hogy bántalmazó kapcsolat esetén ez szigorúan tilos, a viszony alá-fölé rendeltsége miatt. Ezt mondja ki az Isztambuli Egyezmény is (az Isztambuli Egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló átfogó nemzetközi egyezmény, célja az áldozatok védelme és az elkövetők büntetlenségének megszüntetése). Sajnos a bíróságok is előszeretettel kötelezik mediálásra a párokat.”...


INDEX: MÉSZÁROS LŐRINC AZ INDEXNEK: MÉG NAGYOBBAT SZERETNÉNK ALKOTNI

INDEX
Szerző: GYÖNGYÖSI BALÁZS
2024.04.08.


A cégcsoport fejlődése az országhatárokon belül már korlátozott, ezért stratégiai cél a külföldi terjeszkedés, elsősorban azokban az iparágakban, amelyekben idehaza is erősek vagyunk, élen az építőiparral – mondta az Indexnek adott exkluzív interjúban Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport alapító-tulajdonosa. Állítása szerint nem versenyez Csányi Sándorral – aki a barátja –, hogy melyikük az ország leggazdagabb embere, vannak ugyanakkor olyan területek, ahol igenis rivalizálnak, ilyen immár a bankszektor. A felcsúti nagyvállalkozó beszélt lapunknak arról is, mennyire intenzív a kapcsolata Orbán Viktor miniszterelnökkel, és mit szól ahhoz, hogy Lázár János szerint az országnak több Mészáros Lőrincre és Szijj Lászlóra lenne szüksége.


- Mészáros Lőrinc mások mellett arról is beszélt lapunknak,hogyan kezeli a 2010-es kormányváltás óta a vagyongyarapodását érintő támadásokat;
mit gondol a nemzeti tőkésosztály valódi szerepéről a magyar gazdaságban;

- hogyan priorizálja a teendőit, amikor már több mint 350 vállalkozás és 40 ezer munkavállaló van a keze alatt;

- milyen irányban fejlődnének, terjeszkednének a következő években az építőiparban, a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a turizmusban;

- mikor lép tőzsdére vagy vesz bankot külföldön az MBH Bank Nyrt;
reálisan hová érkezhet meg az Opus Global Nyrt. részvényeinek árfolyama;

- mit gondol a magántőkealapról, mint befektetési formáról;
illetve mi volt a legnehezebb feladat a futballban a Puskás Akadémia alapítása óta...


Lásd még:


RAJNAI GERGELY: EGYELŐRE NEM HIÁNYZIK MAGYAR PÉTER MÖGÜL EGY PÁRT

SZABAD EURÓPA
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2024.04.08.A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint Magyar Péter igyekszik független maradni, a választóknál ugyanis nagy pluszt jelent, hogy nem professzionális politikus. Az ellenzéki szereplők közül csak Gyurcsányról beszélt negatívan a szombati tüntetésen, hogy elhatárolja magát a DK-tól.


Rajnai Gergely szerint az ellenzéki szavazók nagy része nem párthű, könnyen átvándorolnak ahhoz, aki el tudja magáról adni, hogy Orbán kihívója lehet. Ezért Magyar az ellenzéki oldalon a pártoktól visz el támogatókat, míg a Fidesz táborában legfeljebb elbizonytalanít szavazókat, akik feltételezhetően inkább távol maradnak majd a választásoktól, véli az elemző. A szombati tüntetésen az ellenzék szereplők közül Magyar csak Gyurcsányt nevesítette, pont azért, hogy ne lehessen azt mondani róla, hogy a DK bábja. A közbeszédet Magyar Péter uralja, az ellenzéki összefogás így már nem kulcsfontosságú téma.

HA EGY KÉRDÉST FEL LEHET TENNI, VÁLASZOLNI IS LEHET RÁ

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2024.04.07.


Egyelőre csak töprengek, válaszom nincs a kérdésre, pedig nyilván van válasz.

Mi lett volna, ha Magyar Péter tegnap nem mondja azt, hogy százötven év török uralom után hazazavartuk a törököket, hogy negyven év kommunizmusnak is véget vetettünk, mert a magyar egy szabadságszerető nép, azaz mi lett volna, ha nem folytatja ezerév hazugságait? Ha ehelyett azt mondja, 1686-ban Budát nem a magyarok szabadították fel, hanem Ferdinánd katonái, osztrákok, olaszok, még franciák is voltak, magyarokról nem tudunk. Csak azt tudjuk, hogy százötven évig itt voltak a törökök, mi ebben nyilván jól éreztük magunkat, ha nem, akkor nyilván próbáltunk volna valamit, de nem tettünk semmit. A negyven év kommunizmust is nyilván szerettük, mert azt a két-két és félezer prolit, cigányt és iskolás gyereket leszámítva, akik 56-ban tényleg az életüket és vérüket adták, a többinek jó volt úgy, ahogy volt, ha nincs Gorbacsov, tőlünk ma is mehetne tovább, mint ahogy lényegében megy is, egy primitív suttyó proletárdiktatúrájában élünk a legmelegebb szovjetbarátságban és dominanciában. Ennyit a magyar nép szabadságszeretetéről. De most elég volt a hazugságból, az önámításból, először a magyar történelemben tegyünk mi magunk valamit magunkért, zavarjuk be végre a börtönbe ezt az urizáló csőcseléket, vegyük a saját kezünkbe a saját sorsunk alakítását, nézzünk szembe a múltunkkal és a jelenünkkel, hogy legyen jövőnk...

Valami ilyesmi. Mi lett volna? Kifütyülik? Hazamennek? Ha nem Magyar Péter hagyja abba a hazudozást, akkor ki? Vagy várjunk még? Most nem alkalmas?

Várjuk meg azt az időt, amikor már nem lesz kinek mondani? Amikorra kipusztul a magyarság, megszűnik az ország, ahogyan annak egy hazugságban tenyésző néppel és országgal törvényszerűen be kell következnie?

L. RITÓK NÓRA: FEJLŐDÉSI SZEMLÉLETMÓD

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2024.04.07.


Elolvastam most egy könyvet, Carol S. Dweck Szemléletváltás (a siker új pszichológiája) című könyvét (HVG könyvek). Arról szól, hogyan lehet a rögzült szemléletmódot fejlődési szemléletűre változtatni. Afféle önfejlesztés ez részemről (szeretem az ilyen könyveket, mert tükröt is tartanak), de én az olvasottakat nemcsak saját magamon belül, próbálom értelmezni, hanem abban a közegben is, ahol dolgozom. Vagyis, a társadalmi leszakadásban, generációs szegénységben élőknél.

Mindig találok megerősítéseket is, gondolatokat, melyeket ösztönösen már értelmeztem, sokszor más kifejezésekkel, de tartalmilag azonos pontokat találok benne. Ezek nagyon jók nekem mindig, visszaigazolásként élem meg. És persze mindig kapok ezekből új szempontokat is, melyek mentén újra és újra átgondolhatom a munkám fókuszait.

Persze nem lehet mindent egy az egyben értelmezni, ez egy amerikai pszichológiaprofesszor műve, nyilván az ottani példák nem a mienkkel azonos társadalmi közegben születtek. Más az iskolarendszerhez való viszony, az értékelési rendszer, az életstratégiák is más motivációkkal terveződnek. És nem a társadalmi leszakadásra fókuszál a könyv.

Szóval, ez a szempont egyben egy szűrő is, de a viszonyulásokat érdemes átgondolni, még akkor is, ha azt vallom, hogy a társadalmi leszakadásnak megvan mindenhol a sajátos nemzeti jellege. Vagyis, nem nagyon hiszek az átvehető mintákban, mert minden ország saját magának, a saját társadalmi-politikai közegében alakítja ki a problémákat, épp ezért azt gondolom, mindenkinek ehhez igazodva kell megkeresnie a megoldásokat is.

Nem jelenti ez azt, hogy nincsenek egyetemes problémák, a szegénység, a gyerekszegénység is az, de azok összetettségét mindenhol a saját közeg alakítja, formálja. Ezért gondolkodom saját megoldásokban. Ötletnek, gondolat indítónak persze tökéletesek a külföldi példák is, de más társadalmi közegben beágyazódva fejlődtek. Mint ahogy a probléma is.

És persze vannak kétkedéseim is. A szerző ír például a könyvben pedagógusokról is, akik képesek voltak erre a szemléletváltásra, majd erre rá tudták venni a tanítványaikat is, és a nehéz nagyvárosi kerületekben élő, legnehezebben kezelhető, a sokadik iskolából is eltanácsolt gyerekek csodás teljesítményekre lettek képesek, lekörözve az elitiskolák tanulóit is. Nos, ezen a ponton azt gondoltam, leteszem a könyvet, mert komolytalannak tartottam… Magunkra vetítve ugyanis elképzelhetetlennek tartom, hogy a társadalmi leszakadásban élő gyerekek tanulási motivációja egy csapásra megváltozzon, csak, mert egy pedagógus hisz bennük.

Ha ennyi lenne, már rég megoldódott volna, hiszen annyi remek pedagógus van, aki hisz a tanítványaiban. Én is hiszek bennük, de közben pontosan tudom, hogy az iskola önmagában nem elég, a legprofibb pedagógus sem tud olyan hatással lenni, ami osztályszinten hoz változásokat. Túl sok leamortizáló tényező van még a történetben… Lehet persze, hogy ott valami szerencsés csillagállás volt, de a társadalmi leszakadásban élő gyerekek iskolai motiválatlansága mögött egy sor olyan probléma van, amivel számolni kell. Pont ezt tanultam meg ebben a munkában. Hogy nem elég az iskola a változásokhoz. Nélkülözhetetlen, de nem elég.

Bár nálunk az iskolarendszerrel jelenleg visszafele megyünk, lehet, hogy ott előre megy minden, de azért nem hallani a hírekben arról, hogy az amerikai iskolák megoldották volna a társadalmi leszakadás gondját.

Na, de nézzük inkább, mit tudok beépíteni ebből a könyvből. Két dolgot mindenképp. A készségek megtanulhatóságának hangsúlyozását és a közösségben gondolkodást. Ezt nagyon fontosnak tartom a vezetői munkámban is, és a terepen is. Hogy mindenki fejleszthető, és hatékony munka közösségben végezhető.

A fejlesztő munkát végző csapatban erre visszacsatolásokat is kapok, huszonöt év távlatából tényleg csodálom sok kollégám fejlődését, ahogy képessé váltak a saját területükön felelősen és kreatívan dolgozni, és a csapatszellemet is tartani.

A társadalmi vállalkozásban dolgozó kollégáinknál kicsit más a helyzet. Az egyéni fejlődéssel sok eredményünk van már, főleg a kézművességben látványos ez, még azoknál is, akik egyébként nem maradtak meg nálunk…főleg a másik terület, a közösségben való gondolkodás hiánya miatt. Mert itt ezzel tudunk a legnehezebben megbirkózni. Az ok pedig az, hogy a településen a lesszakadás problémahalmaza szétzúzta a közösségi gondolkodást, a másik elismerését, megbecsülését.

Az egyéni túlélési stratégiák, az állandó frusztráció, az egészségtelen hierarchizálódás, amiben a pénz az egyetlen erőfitogtató értékmérő, leamortizálták a társas kapcsolatokat. Pillanatnyivá vált minden, a “most” erre is rányomta a bélyegét. Nem számít, hogy családon belül, vagy nagycsaládon belül, szomszéddal, a közösség bármely tagjával van konfliktus, az indulati fok óriási, és nem tűri sem a múltban történtekre építést, sem a jövővel tervezést.

Számtalanszor megtapasztaljuk ezt a nagyobb közösségben is, mégha a közösségi foglalkozásaink és a mikroközösségekkel végzett munkánk eredményei látszanak is. Mert változik a kommunikáció, elsímulnak a korábbi ellentétek, könnyebb a konfliktusok kezelése, már meg tudjuk beszélni együtt is a gondokat. Jönnek tőlük ötletek, mit lehetne másképp, persze ezeket mozgatjuk és menedzseljük is.

De mégis, a hétvégék, az ünnepek, mikor nem vagyunk jelen, mindig hoznak történéseket, melyek meglepnek minket. Ilyenkor úgy érzi az ember, sosem lesz vége, még akkor is, ha ismerjük a családok konfliktuskezeléseit, a mintázatokat. Mert az egy dolog, hogy mi látjuk már, hogy ugyanazon stratégiák mentén működnek, ők nem tudnak ezen változtatni. A közösség is ott van persze, vannak már, akik “beszélnek velük” ilyenkor, ami persze jó, mert próbálják más mederbe terelni a történéseket.

Jó lenne ezeket a “beszélő” személyeket kulcsemberekké tenni. Mert ők értik már a közösség erejét, a holnapban gondolkodást, a gyerekek iránt érzett felelősséget is. Ám abban a pillanatban, mikor valakit pozícionálnánk, mások, akik úgy gondolják, alkalmatlan, mindig betámadnak, és rágalmakkal aláássák az elindulást is. Mi meg nem odadobni, hanem védeni akarjuk ezeket az embereket.

Ezen kell dolgoznunk még, sokat. Mert a készségeik fejlesztők. A tudáshiányok bepótolhatók. Nagyon tudok hinni bennünk. És tudom azt is, hogy mindez összefügg a közösségben gondolkodás képességének fejlesztésével is. Csak ebben túl sok trauma van.

De a közös élmények és eredmények megalapozzák ennek a sikerét is. Biztosan tudom. Csak dolgozni kell rajta.

AMERIKAI NÉPSZAVA: MAGYAR POLGÁRHÁBORÚT INDÍT AZ ELLENZÉKEN BELÜL

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.04.07.


A Kossuth térre nem Magyar Péter miatt ment ki százezer ember, hanem azért, hogy jelezze: megunták Orbánt, valami változást akarnak. Ennek bizonyítéka az, hogy Magyar unalmas és semmitmondó beszéde sem tántorította el azokat, akik ettől az új „ébredéstől” remélnek valamit. A többség nem biztos Magyarban, de adni akar neki egy esélyt.

Ezért a „Magyar-jelenség” nem Magyar Péterről szól, hanem a hangulat változásáról. Az ellenzékkel szembeni elégedetlenség és bizalmatlanság fejeződik ki benne. Megértették, vagy tudomásul vették, hogy a négyévente megrendezett választáson az ellenzék soha nem fogja legyőzni Orbánt. Előre mondjuk: Magyar Péter sem.

A baloldali népharag ezért az ellenzéket teszi felelőssé, őket látja alkalmatlannak, nem a választási rendszert, a választási feltételeket. Pedig az ellenzék csak annyiban alkalmatlan és nem tisztességes, hogy ezt elhallgatja, nem mondja meg. Tíz éve hitegeti a választókat. Azok pedig most úgy tesznek, mintha ezt nem tudnák, mintha nem lenne részük ebben.

Az ellenzéki zsák és a foltja

Az Amerikai Népszava 2013 óta mondja, hogy az Orbán által kiírt és megrendezett csaló választásokon való részvétel árulás. Ezért mi még a jelenlegi „csalódott” ellenzékieknél is jobban kritizáltuk (ütöttük-vágtuk) az ellenzéki pártokat, akiket a mai „csalódottak” védtek meg velünk szemben, mert ennek a hazugságnak és csalásnak ők is szerves részei voltak.

Az ellenzéki „csalódottak” semmit nem vethetnek az ellenzéki pártok szemére, mert ők a saját életükben, közéleti tevékenységükben semmivel nem voltak jobbak, semmivel nem tettek többet, mint a most leköpdösött ellenzéki pártjaik. A parlamenti ellenzék hű tükre azoknak, akiket képvisel. A „csalódottak” nem kényszerítették őket másra...

KÖTÖTTFOGÁS EXTRA: ILYENNEK LÁTTUK MAGYAR PÉTER TÜNTETÉSÉT

KÖTÖTTFOGÁS EXTRA
Műsorvezető: DÉVÉNYI ISTVÁN
2024.04.07.Teljesen megtelt a Kossuth tér szombaton, Magyar Péter tüntetésén. Magyar Péter tüntetése véget ért, a Kötöttfogás Extra pedig nem sokkal utána elkezdődött. Vendégeink így friss élményeik alapján is tudták kibeszélni a történteket. Százezren a Kossuth téren? Fidesz light? – erről bőven esett szó a műsorban. De arról is, hogy vajon mire készül a propaganda. Végül pedig ez ugyancsak nagyon fontos téma: Magyarország válságban?

Akik pedig mindezeket átbeszélték Dévényi István műsorvezetése mellett: Csintalan Sándor, Reichert János, Szerető Szabolcs és Puzsér Róbert.

ITT NÉZHETŐ MEG

Lásd még:

❗️ Videóinterjút készítettünk Magyar Péterrel a tüntetés után, amit itt nézhet meg: 👉 • Magyar Péter: Kezd cikivé válni fides...

❗️Magyar Péter tüntetésén megtelt a teljes Kossuth tér és környéke. Cikkünk az eseményről itt: 👉https://bit.ly/43MjOMU

❗️Kéri László szerint a tömeg megélhette, hogy végre lehet nyíltan utálni a rendszert. Értékelése itt olvasható: 👉https://bit.ly/49pEMST

„VÉGRE EGYÜTT BALOS, JOBBOS, LIBSI, BALKEZES ÉS JOBBKEZES” - RIPORT MAGYAR PÉTER MENETÉRŐL

444.HU
Szerző: 444.HU
2024.04.07.Több mint százezren vehettek részt szombaton Magyar Péter Nemzeti menetén. A tüntetők a Deák térről vonultak át a Parlament elé, ahol Magyar új tüntetést hirdetett anyák napjára, azonban pártját még nem jelentette be. 

A tüntetés az elmúlt 14 év egyik legnagyobb ellenzéki megmozdulása volt, a résztvevőket pedig arról kérdeztük többek között, hogy mit várnak Magyartól az elmúlt 2 hónap után és mit gondolnak Varga Judit nemrég adott interjújáról.

„ITT LÁTVÁNYOSAN NINCS SEMMI SEM RENDBEN” – MÁSOD- ÉS HARMADÁLLÁST IS VÁLLALNAK AZ ÁLLAMI EGYETEMEK OKTATÓI

24.HU
Szerző: DIENES GÁBRIEL
2024.04.08.


A legnagyobb presztízsű állami egyetemeinken, az ELTE-n, BME-n, és a Zeneakadémián mind többször kerül fókuszba az oktatók bérhelyzete. Polyák Gábor, az ELTE BTK Művészetelméleti- és Médiakutatási Intézetének tanszékvezetője szerint egyértelműen kizárólag politikai döntés kérdése, hogy az állam rászán-e egy, a költségvetéshez képest láthatatlan összeget az oktatók fizetésének – amely az utóbbi két évben a magas infláció ellenére érdemben nem emelkedett – minimális rendezésére.


- Az ország három vezető egyetemén több mint 3000 dolgozó állt ki a méltatlan bérek és munkakörülmények miatt.

- Az elégedetlenség egyre gyakrabban tör felszínre, forrásaink másod- és harmadállások vállalásáról és állandósuló elkeseredettségről számoltak be.

- Forrásaink szerint a dolgozók béremeléséhez a központi költségvetés megközelítőleg 0,02 százalékára volna szükség, már csak ezért is „kizárólag politikai döntés kérdése”, milyen jövő vár az állami egyetemekre.

Nemrég a Zeneakadémián tört ki látványosan a feszültség, amikor a szenátusi ülésen megjelent hatvan diák, hogy az oktatók után ők is jelezzék Kotán Attila kancellárnak: hatalmas probléma, hogy nagy számban távoznak az intézmény munkatársai. Nem sokkal később pedig már arról érkezett hír, hogy több kulcsfontosságú vezető – a gazdasági igazgató, a jogi igazgató, a kommunikációs igazgató, illetve egy főkönyvelő munkatárs – otthagyja az egyetemet a körülmények miatt, ami az eddigieknél is nehezebbé fogja tenni az alapműködés fenntartását.

Az utóbbi hetekben három nagy egyetem közel háromezer dolgozója állt ki azért, hogy a bérhelyzete rendezését, és a színvonalas oktatóshoz méltó feltételeket követeljen a fenntartótól, azaz az államtól, közelebbről a területért felelős Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériumtól (KIM).

- Először az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közel 1500 dolgozója írta alá azt a nyílt levelet, amiben a pedagógusokhoz hasonlóan 33 százalékos azonnali béremelést követelnek;

- majd csatlakozott hozzájuk a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) ezernél is több alkalmazottja, köztük Prof. Dr. Czigány Tibor rektor is – habár a kancellár több alkalommal is megtagadta tőlük, hogy az egyetem központi e-mail-címéről juttassák el kollégáikhoz a petíciót – az állami egyetemi alkalmazottak 50 százalékos béremelését követelve;

- aztán pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) durván 250 munkavállalója társult a kezdeményezéshez;

- majd a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat kutatóhelyeinek megközelítőleg 1500 dolgozója is csatlakozott az aláírásgyűjtéshez.

Miközben a diplomás átlagbér majd bruttó 850 ezer forint, a minimálbér pedig bruttó 232 ezer forint volt 2023-ban (az egész évet nézve 17,6 százalékos átlagos infláció mellett), addig az állami felsőoktatási intézményekben

egy doktori fokozattal rendelkező adjunktus (a tanársegéd után következő, második egyetemi oktatói státusz) az ELTE-n jelenleg bruttó 420 ezer forintot keres havonta, amiből 279 300 forintot kap kézhez;

a BME-n pedig bruttó 277 200 forintot keres, ami csak munkáltatói kiegészítésekkel jön ki kedvezmények nélkül nettó 243 789 forintra...

ÚRI MURI

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.04.08.


A Mathias Corvinus Collegium 2023-ban egy téli táboroztatásra százmillió forintot költött. Adófizetői pénzből tette mindezt, lévén, a kormány tömi pénzzel az intézményt, amit a köznyelvben csak a Fidesz janicsárképzőjének szoktak nevezni. S okkal. Négyszázötven janicsárt táboroztattak ebből az összegből egy ótátrafüredi négycsillagos szállodában annak minden kellékével: fedett medence, éjszakai klub, síelés, síoktatás, wellness, a táborozóknak pedig mindez egy fillérjébe sem került.

Most, hogy ön azon gondolkozik, ki tudja-e fizetni a gyereknek a nyári tábort, vagy kulcsos gyerek lesz belőle, illetve a nagyihotelbe megy, gondoltuk, elmeséljük ezt a sztorit. Nem azért, hogy agyvérzést okozzunk, hanem, hogy lássa, hol is él. Bár minden bizonnyal nélkülünk is tudja, ha nyitva tartja a szemét és a fülét, így bizonyára arról is van tudomása, hogy ez az intézmény, a janicsárképző MCC hatszáz milliót fizetett a rendezvényei étel-, és italszámláira. Nem tudjuk, mennyi rendezvény volt ez darabszámra.

Hogy hány alkalom kellett hatszázmillió elivásához és fölzabálásához, azt tételezzük azonban, hogy nem kellett nélkülözniük a kiválasztottaknak. Mint ahogyan Szijjártó decens csapata is megevett ötmilliót a repülőn egy Dubai felé megtett úton. Mindebből nem csak az következik, hogy ezek szeretnek zabálni, hanem az is, hogy bizonyára nem csirkelábat (vagy akciós farhátat) szopogattak, ami az elszegényedett köznép kedvenc és megfizethető eldele. De nem Szijjártóról szól most a mese, hanem az utánpótlásról.

Azon törjük a fejünket, hogy az agymosáson kívül mire nevelik a kiválasztottakat ott az MCC-ben, hogyan szocializálódik az az organizmus, amelyik azt szokja meg, teljesítmény nélkül mindent megkap, és lehetőleg mindenből a legjobbat. Hogyan tekint a világra, és miként viselkedik benne, amikor kilép a tejjel-mézzel folyó burokból, ha megszokja, hogy neki mindez jár. A végeredmény olykor ott van a szemünk előtt a megafonos és fidelitászos elborult agyú ifjakban, bár olyan sejtésünk is van, hogy ez az MCC másról is szól.

Csak mellékesen – mert az ifjakról beszélgetünk most – az intézmény közel kétmilliárdot fizetett ki kommunikációs feladatokra egy oligarchának, innen nézve pénzmosodának is tekinthető, mert nem közvetlenül a kormány utalt neki. És kedveseim, az is a ti pénzetek volt valaha, de most már véglegesen elvesztette közpénz jellegét, és soha vissza sem nyeri azt. Azaz, adódik még egy kérdés innen nézvést, hogy ennél az MCC-nél volt-e valaha cél, hogy tényleg valami elit káderképző legyen belőle, hogy délceg, és okos ifjak kerüljenek ki onnan.

Vagy csupán csak luxus büfékre és sítáborokra futotta a szellemi kapacitásból, illetve sosem szólt ez másról, mint hogy legálisan lopjanak el sok százmilliárd közpénzt. Fogós, ravasz kérdések ezek, egy közös jellemzővel, hogy nem a morál a közös jellemzőjük, se nem a szellemi vagy valamilyen más teljesítmény. Innen következik, nagy valószínűséggel ezek a kis janicsárok majd a nagybetűs életben is elvárják azt, amit itt kapnak, jó beosztást rengeteg pénzzel, és azt is tudják, ezért csak egy teendőjük van, imádni a Fideszt.

Most játszom egy kicsit. A Fidesz-vezetés az ifjúsági szervezetek segítségével tervezte belesulykolni a fiatalokba a Fidesz ideológiáját. Ez része volt annak a folyamatnak, melynek során a magyar társadalmat Fidesz irányítás alá vonták. A cél az volt, hogy lebontsák a meglévő társadalmi struktúrákat és hagyományokat. A Fidesz ifjúsági csoportokkal el akarták érni, hogy a fiatalok igazodjanak az elvárásokhoz, ne akarjanak mások lenni. – A fenti sorokat egy Hitlerjugendet bemutató szövegből kopiztam tanulságképp.

Annyi változott csak benne, hogy a nácit Fideszre cseréltem, és máris előttünk áll a magyar valóság. A Hitlerjugendről szóló írás egyébként végkövetkeztetésében arra jut, hogyan nyomorította meg az ifjakat és a komplett társadalmat ez, és arra is, hogy szinte máig tartó hatását lehet érezni a német társadalomban. Ezért van az, hogy amikor a csürhe elzavarásáról beszélünk, mindig szóba kerül, hogy nem lesz az olyan egyszerű, és az is, hogy nemzedékek kellenek a pusztítás helyrehozásához. Ez a szomorú valóság.

Egyébként itt valami távoli és bizonytalan jövőről beszéltünk, amikor a Fidesz már csak rossz emlék lesz – legalábbis ebben a formájában -, a mostani rögvaló pedig az, hogy aki teheti, elmenekül ebből az országból, ahol ilyesmik (is) történnek. 2023-ban rengetegen vándoroltak ki, majdnem annyian, mint amikor Orbán 2010-ben hatalomra került. És ezért volt az is, hogy a szombati tüntetésre szerte a világból érkeztek magyarok, ami azt mutatja, lennének ők itthon is, ha élhető volna az ország. Innen indulunk az elkövetkező időszakra.

RAKLAPRÓL ÁRULT VILÁGMAGYARÁZATOK - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2024.04.08.


Minden, ami a hétvégén történt: itt a 444 napindító hírlevele.