2016. január 18., hétfő

VÉRBEN ÁLLT A VÁROS ZUGLÓTÓL A LÁNCHÍDIG - (18+)

ORIGO - TUDOMÁNY
Szerző: Elter Tamás
2016.01.18.


A Budapest elfoglalásáért vívott ütközet Sztálingrád, Varsó és Berlin mellett a második világháború egyik legtöbb áldozatot követelő, legpusztítóbb városostromaként vonult be az egyetemes történetírásba. A küzdelemnek 25 ezer civil esett áldozatul, 50 ezren súlyosan megsebesültek a polgári lakosok közül, 32 ezer lakás megsemmisült, és az ostrom után romokba hevert Európa egyik legszebb fővárosa. A főváros pesti oldala hetvenegy éve, 1945. január 18-án szabadult fel...

ITT OLVASHATÓ

"JÓ LENNE, HA MINÉL TÖBB ISKOLA MOZDULNA MEG"

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Gera Márton
2016.01.18.


Nagyon elszántak vagyunk, és tovább fogunk menni” – mondja Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium intézményvezetője. Az intézmény közleményével támogatta a miskolci pedagógusokat, és tiltakozott az oktatási rendszer „diktatórikus és egész pályás letámadása ellen”. Az intézményvezetővel és helyettesével, Kovács Ágnes Lilla angol–fizika szakos tanárral beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Miért csak most? (A gimnázium közleménye itt olvasható.)

Pukli István: Évek óta húzódik ez az ügy, és szép fokozatosan gyűlt a feszültség a nevelőtestületben, forrtak az indulatok. Most viszont a miskolciak kellettek hozzá, hogy egy szikra kipattanjon: eldöntöttük, hogy akkor tényleg írjuk le azt, ami a szívünket nyomja, és határozottan, követelő formában.

magyarnarancs.hu: Egyébként hogyan döntötték el, hogy kiállnak a miskolci kollégáik mellett? Valaki bement a tanáriba, majd szavazásra bocsátotta a kérdést?

Kovács Ágnes Lilla: Tulajdonképpen a nevelőtestületben látták azt, hogy megjelent a miskolciak közleménye, majd összehívtunk egy értekezletet a tanárok kezdeményezésére, és eldöntöttük, hogy nevelőtestületileg támogatni fogjuk a miskolci kezdeményezését: magát a közleményt is közösen szerkesztettük meg, arról is szavazást bonyolítottunk le.

magyarnarancs.hu: És mindenki azt mondta, hogy hajrá, csináljuk?

KÁL: Igen.
PI: Tehát volt egy szöveg, amit összeállítottunk, ezt felraktuk a megosztóportálra, és ott a kollégák megjegyzéseket fűztek hozzá...

ITT OLVASHATÓ

EZÉRT NEVETSÉGES A TAXIS BLOKÁD

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.01.18.


Budapest legközpontibb zónáját (Bajcsy-Andrássy ütközése) elfoglalta a sárga birodalmi horda, akit szent meggyőzősédüket próbálják éppen nyomatékosítani. Harcolnak az igazuk és az elmúlt 50 év berögződései mellett. Amíg ők tüntetősdit játszanak, addig senkinek nem fog TAXI osztályrészül jutni, tehát kénytelen lesz megismerni például az UBER (ami ellen megy a buli) szolgáltatását. Nekem például eszembe nem volt eddig az UBER, de a mai produkció után elgondolkoztam... Mikor fogják már fel a különböző érdekcsoportok, hogy nem egymást kéne megszoptatni, hanem kihaszálni a demokratikus rendszert? Hol van az egység, amikor szavazni kell menni? Vagy mindenkinek addig érdekes, amíg a saját zsebe megtelik? Szerintem ez a közös pont a politikus és mindenki más között...

ITT OLVASHATÓ

HATALMAS ÖNGÓL A TAXIS BALHÉ: MINTHA POSTÁSOK TÜNTETNÉNEK AZ E-MAIL ELLEN

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.01.18.


Csak január közepe van, de a taxisok máris összehozták az év legkínosabb, leggázabb demonstrációját, ami valószínűleg az év öntökönszúrása is egyben.

A taxisok ma reggelre elfoglalták a Deák tér környéki utcákat, hogy tüntessenek aaa.... mi ellen is? Valami kormányzati igazságtalanság ellen? Nem. A benzin rohadt magas jövedékiadó-tartalma ellen? Nem. Azért zárták le a város egyik legforgalmasabb kereszteződését, hogy tüntessenek legnagyobb konkurenciájuk, az Uber ellen.

Az Uber egy okostelefon-applikáció, aminek a segítségével bárki találhat a közelében egy szabad civil sofőrt, aki elviszi őt A-ból B-be. Jellemzően jóval a hivatásos taxisok tarifája alatt. Az Uber lényege, hogy kiiktatja az üzletből a taxitársaságokat, és közvetlenül köti össze a keresletet a kínálattal, vagyis az utasokat a sofőrökkel.

A szolgáltatás egyik legerősebb része a pontozás: utas és sofőr kölcsönösen értékelik egymást. Vagyis ha látom, hogy valamelyik sofőrnek rosszak a pontjai, akkor többet nem utazom vele. Nincs hiénáskodás, nincs átverés: minden a vevő érdekeihez igazodik, mint egy normális piacgazdaságban...

ITT OLVASHATÓ

BIZTOS, HOGY MINDEN TAXIS PÖCCSFEJ, MINDEN UBERES PEDIG SZENT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.01.18.


A címben szereplő kérdés a zanzásítása annak a hivatásos médiában és az online térben elindult szarzuhatagnak, ami a taxisok tüntetését kíséri. Aki csak ezt látja, annak úgy tűnhet, a gonosz, tolvaj, focihuligán, rasszista taxisok, akik előjogaikat védik, állnak szemben a jólelkű, kedves Uberrel. Pedig ennél kicsit bonyolultabb a dolog.

Nyilván például kevés embert érdekel az országban, de a taxisok tényleg emberek, akik családdal, gyerekkel rendelkeznek, és bár tudjuk, ez demagóg szempont, de azért az nem túl jó állapot, ha egyik pillanatról a másikra valaki elveszíti a befektetését, veszélyben látja a munkáját, a megélhetését. Márpedig taxizni befektetés. Tavaly írtuk meg, mennyibe kerül taxizni:

ITT OLVASHATÓ

A NEMZETI TUDAT A MAGYAR TÁRSADALOM ELLEN FORDULT

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2016.01.18.


A magyar nemzet válsága tragikusan kézzel foghatóvá vált mára. Politikai közösségként legalább száz éve kudarcot kudarcra halmozunk, mert kb. akkor lezárult a legjobb szívvel is csak féloldalasnak mondható, eleve hiányos polgárosodásunk, illetve vezető társadalmi doktrínaként átvette ennek a helyét először a nacionalista sérelmi politika (amely rasszizmusba, fasizmusba, és a Holokausztba torkollott), majd további zsákutcaként a bolsevik és szocialista tervutasításos (és súlyosan deficites) modernizáció. A rendszerváltásba úgy léptünk bele, hogy egy hitelekkel kipárnázott életformát akartunk tovább édesíteni, amire se a társadalmi képességeink, se a társadalmi teljesítményünk nem jogosított fel. Csakhogy ezt valamiért elfelejtették közölni a néppel, akiknek a dolguk lett volna: a vezetőink. Sőt, a politikai osztály egyre eszeveszettebb nemzeti és szocialista demagógiával terelte a figyelmet a tényleges problémáinkról, hagyva elvégezetlenül a polgári modernizáció és a piacosítás feladatát, miközben közben lopott és ásta alá a politikai rendszerbe vetett bizalmat is. (Széky Jánossal egyetértve írom) mára odajutottunk, hogy éppen az vált bűnbakká (a piac és a liberális demokrácia), ami sosem létezett működőképes állapotban, megette a nemzeti-szocialista sérelmi kultúra reggelire, most böffenti az utolsókat rá, de a magyarok legnagyobb része -- az ország lecsúszása, elszegényedése, társadalmi és kulturális széthullása ellenére -- még mindig megvan győződve arról, hogy a nagyobb jólét és a boldogság felé a nagyobb állam, a heves vagy kevésbé heves nacionalizmus, és a verseny további deformálása és korlátozása vezet. Rettenetes helyzet.Minden társadalmi reflexünk a társadalom túlélésének ellenében dolgozik...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN VETTEK RÁ MINKET, HOGY ÍGY ÉLJÜNK?

ÉRTÉKÖRZŐ BLOG
Szerző: Értékörző
2016.01.18.


Hogyan vettek rá minket, hogy "amerikai típusú" önéletrajzzal, önként jelentkezzünk rabszolgának?
 
Hogyan vettek rá minket, hogy önként és dalolva, a saját pénzünkért cserébe, sorba álljunk, szintetikusan előállított, vegyi hulladékokért? (amit ők gyógyszernek neveznek)
 
Hogyan vettek rá minket, hogy táplálék helyett szemetet együnk?
 
Hogyan vettek rá minket, hogy napi szinten belesz@rjunk az ivóvizünkbe?
 
Hogyan vettek rá minket, hogy tudásnak nevezzük azt a felesleges információáradatot, aminek soha, semmi hasznát nem vesszük az életben?
 
Hogyan vettek rá minket, hogy fontosabb legyen számunkra az "okostelefonunk", mint a családunk?
 
Hogyan vettek rá minket, hogy néhány idióta politikus véleménye miatt, egymás torkának essünk?
 
Hogyan vettek rá minket, hogy jobban megbízzunk egy műsorvezető, vagy egy újságíró szavában, mint a saját családtagunkéban?
 
Hogyan vettek rá minket, hogy céltalanul sodródva feláldozzuk álmainkat, ezzel elpazarolva az életünket?
 
És a legfontosabb kérdés!
 
Hogyan vettek rá minket, hogy annak ellenére, hogy tisztában vagyunk ezekkel a dolgokkal, továbbra sem teszünk semmit, és tovább éljük ugyanígy az életünket...
 

KORRUPCIÓS VÁDAKRA MÉG NEM LÁTOTT ILYEN CÁFOLATOT

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: Nickgrabowszki
2016.01.18.


L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár adott egy hosszú interjút a Mandinernek, amelyben magyarázni próbálta rohamos meggazdagodásának némely részletét. Az interjúban beszédesen hallgat érdekes dolgokról, például
  1. nem kéri ki magának, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor strómanja volna, 
  2. nem foglal állást atekintetben, hogy egy bimbódzó Lázár-Spéder szövetség pártütésre készül,
  3. és abban sem, hogy a Horthy-kor restaurációját hajtják végre (már az Orbán-kormány, nem Lázár-Spéder).
Emellett persze benyal a főnökeinek, Lázárt is szereti, pedig leváltotta a miniszterhelyettességről, valamint a Várkert Bazárt helyes volt minden csavar meghúzása után újra és újra átadni...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT ÉPPEN MOST?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.01.18.


Nem hiszek én abban, hogy a dologok a politikában véletlenszerűen történnek, abban még kevésbé, hogy az időzítésük véletlenszerű.
Így aztán abban sem hiszek, hogy a szükségállapot-törvény úgy pattant ki a Vezér bölcs fejéből, mint Zeusz fejéből Pallasz Athéné.

Már csak azért sem, mert az ominózus esetet megelőzte egy kalapácsütés, melyet Hephaisztosz gyógyászati célból mért a fejfájós Zeusz fejére, és jelen esetben- sajnos - még senki sem ütötte meg kalapáccsal a Szent Fejet, mely nem most lett ütődött, hanem gyárilag ilyen.

Maga az ötlet érthető, hiszen igen slampos puccs az, amelyik befejezetlen, márpedig ezt a NER szelleme nem engedheti meg eluralkodni az országon, nix slamperáj, minden elvágólag, esetleg a torkok is.
A szükségállapot attól szükségállapot, hogy szükséges, merthogy a nép teljességgel kiszámíthatatlan.
Van, amikor egy pillanat alatt megbolondul, és ha ilyenkor nincs kéznél a megfelelő eszköz, akkor akár gond is lehet.
A maffia nem szokott semmit a véletlenre bízni, felkészülten várja az eseményeklet, melyek egy részét önkiszolgáló módon szokta generálni, lásd a menekültek ügyét.
 
Szóval, az nem lepett meg, hogy Orbán a szükségét végzi, ami itt igazán érdekes, az az időpont.

Miért éppen most jutott eszébe ez az attrakció, mellyel bevégezheti a Nagy Művet, a Nemzeti Tébolyda kiterjesztését minden magyar állampolgárra.
Ha bevezeti, márpedig a tervezet szerint ez csak elhatározás kérdése - és az elhatározásokat egyszemélyben ő szokta hozni -, az élet jelentősen leegyszerűsödik, nix ugribugri, teljességgel szabad ország leszünk, ahol szabad emberek azt csinálnak, amit szabad.
 
Azon azért kissé csodálkozom, hogy az ellenzéki politikusok (mínusz Bokros) ilyen engedelmesen ballagnak a vágóhíd felé, hiszen ha megszavazzák a törvényt - és miért ne szavaznák meg, hiszen senki sem ajánlotta, hogy ezért többet fizetne - akkor igen rövid hír számol majd be arról, hogy migránstámogatás gyanújával őrizetbe vették Gy. Ferenc vállalkozót, aki szökési kísérlet közben életét vesztette.
A szükségállapot azért is jó, mert ilyenkor ellenségeinken kívül lazán meg lehet szabadulni kényelmetlenné vált volt és jelenlegi barátainktól, meg le lehet csippenteni a fejét annak, aki túl nagyra nőtt...
 

ORBÁN ÉS KÖVÉR PÁVATÁNCA A KATONAI TÁBORTŰZ KÖRÜL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.01.18.

Az orbáni pávatánc egyik legspecifikusabb formája kezd kibontakozni a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetésének témája körül. A szerepeket szépen leosztotta egymás között a külső szemlélő számára elszabadult hajóágyúnak tűnő Kövér László és a mérsékeltnek mutatkozó miniszterelnök között. A lényeg, hogy mindenki megkapja a magáét: a nagyszájú radikális szavazó és a liberálisba hajló fideszes is.

Emlékeznek-e még Simicska Lajos kínosan hatástalannak bizonyuló atombombájára? A lázadó oligarcha – aki nem csak kollégiumi szobatársa, de katonatársa is volt Orbán Viktornak – azzal hozakodott elő kettejük háborújának kezdetén, hogy leszerelésük napján Orbán eltűnt néhány órára, és Simicska azt igyekezett sugallni, hogy a katonai hírszerzés és a jelenlegi magyar miniszterelnök között valamiféle együttműködés jött létre. Az oligarcha akkori vádjait Orbán szokása szerint lerázta magáról, mint kutya az esővizet, de azért maradt némi szürke folt a kormány és Fidesz első emberének múltjában.

ITT OLVASHATÓ

ELŐRELÁTHATÓAK-E A NAPKITÖRÉSEK?

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.01.18.A napkitörések az asztrofizika egyik legfélelmetesebbnek tartott jelenségei, mert veszélyesek a Földre és az űrmissziókra egyaránt. Ma azonban, hála az amerikai energiaügyi minisztérium princetoni plazmafizikai laboratóriuma kutatásainak, fel lehet ismeri, hogy melyik kitörés okozhat súlyos problémákat.
Ez derül ki a Nature-ben megjelent cikkből.
A napkitörések, azaz a robbanások, amelyek a részecskék tömegeit szórják szét az űrben, azért lehetnek veszélyesek, mert különböző erősségű geomágneses viharokat válthatnak ki, amelyek megrongálhatják a távközlési műholdakat és az elektromos hálózatokat. 


ITT OLVASHATÓ

ÁDER JÁNOS: A DEMOKRATIKUS REND ŐRZŐJE, VAGY FIDESZES KÁDER?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: xatnego
2016.01.18.

Áder János elődjéhez, Schmitt Pálhoz képest (aki szám szerint nulla, azaz 0 törvényt küldött vissza a parlamentnek vagy az alkotmánybíróságnak normakontrollra) első ránézésre egészen sok ügyben élt vétójogával. Azonban, ha a felszín alá tekintünk, kiderül, a jelenlegi államfő nem sokkal finnyásabb a törvények aláírását illetően elődjénél.
Áder eddigi három évéről szóló beszámoló szerint 2012-es beiktatása és 2015 májusa között összesen 630 törvény érkezett az államfő hivatalába és ebből 606-ot írt alá. Áder a legtöbbször megfontolásra küldött vissza törvényeket az országgyűlésnek, ésmindössze két esetben küldött el törvényt alkotmányossági okokból az Ab-nak.
Pedig annak idején még minden esély megvolt arra, hogy Áder János elődje hibáiból tanulva, a napi politikai vitákon felülemelkedve méltó viselője legyen a köztársasági elnöki címnek. Jogászként és korábbi tudományos pályájából adódóan ugyanis pontosan tudja  (nem úgy, mint elődje, a törvényhozás motorja), mit kéne képviselnie és milyen lehetőségei lennének köztársasági elnökként. Áder egy ideig tartotta magát, ám a betonszilárdságú Alaptörvény negyedik módosításának elfogadása nyilvánvalóvá tette: független, a nép egységét megtestesítő köztársasági elnökként sajnos elbukott.

ITT OLVASHATÓ

RÁGALOM!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.01.18.


Rágalom! - nincs itt semmi látnivaló, oszoljunk kérem - ennyit reagált a miskolci polgármester a fekete kassza - választói szavazatszállítás vádra, amit a nyíregyházi vállalkozó Lakatos Miklós robbantott a hétvégén. Oké, azt mondjuk nem várta senki, hogy Kriza majd ennyitől megtörik és bevallja: igen, tekintetes közvélemény, én bizony összeesküdtem a megválasztásomért bárkivel aki hajlandónak mutatkozott megsegíteni ebben.Volt fekete kasszából fizetés és ígérethalom, hogy a klientúrám része lehet a jóember, aki nevére vette az ellenfelemet lejárató fotót, 150 cigányból álló különítménnyel szállította előbb az ajánlásokat, majd elhordta kocsival szavazni a hezitálókat. Eddig semmi meglepetés, csak a papírforma.

ITT OLVASHATÓ

BŰNÖSÖK

TUAREG BLOG
Szerző: Szabó Gábor
2016.01.18.


Orbán fasiszta diktatúrája el fog bukni. Történelmi szükségszerűség, a kérdés pusztán annyi: mikor, és hogyan. És van még egy kérdés: mi történjen azokkal, akik annak kiépítésében részvettek. Könnyű rá válaszolni, meg is teszem.
Annyi biztosan tudható, ismétcsak a történelem törvényszerűségeiből: diktatúrát demokratikus módon megbuktatni nem lehet.
A teljhatalom birtokosai nem adják át mosolyogva a helyüket másoknak, azt bizony el kell tőlük venni, és aztán nagytakarítani. És nagytakarításnál törnek a dolgok, száll a por, és nem is kicsit. Diktatúrát CSAK egy módon lehet megbuktatni: UTCÁN, tömeggel. De erről már írtam, fogok is még, most koncentráljunk arra: mi lesz a büntetése mindazoknak, akik az Orbán Rezsim felépítésében és működtetésében részt vettek.
A növekvő és jogos népharag közben sokan erre rögtön rávágják: kötelet nekik. Én NEM. Nemcsak elvi okokból. Demokrata nem öl, ez eddig gondolom tiszta. Pusztán gyakorlati okokból sem öl azonban. Nekünk, ellenállóknak, akik majd ezt a Rezsimet fölszámoljuk, még egy dologra figyelemmel kell lennünk. Ez pedig a példaadás utódainknak. Az utókornak. Minden, amit ma teszünk, az egyben minta a későbbieknek. És nem szeretném, ha a friss demokráciából fasiszta diktatúrát csinálók megúsznák annyival, hogy a Nép föllógatja Őket a villanyoszlopra, mint 56-ban tette. Nem. A bűnösöket meg kell mutatni a felnövekvő generációknak élve, üvegkalitkás börtönben: jól nézzétek meg, így néz ki az, aki magát demokratának hazudva fölépített egy diktatúrát.A DÁN ISKOLAI MODELL

VILÁG ISKOLÁI
Szerző: LIZA
2016.01.17.


Sára Erasmus programmal járt egy dán iskolában, hogy az oktatási rendszert tanulmányozza és olyan példákat hozzon haza, amelyeket érdemes lenne otthon is bevezetni.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karára járok és jártam. Jelenleg mesterképzésre, korábban tanítóképzőre, ahol az angol volt a szakirányom. Azért választottam Dániát, mert angol anyanyelvű iskolába szerettem volna menni, de az egyetem nem állt ilyen intézménnyel kapcsolatban. Dániában viszont magasan kvalifikált az oktatási rendszer és vonzott az északi miliő. University College Lillybelt nevű egyetemre jártam, de nem tanítóként, hanem mint szoc./gyógypedes. Az osztályom egy internacionális Erasmus közösség volt, 32 diák, 19 országból. (pl. Kongó, Japán, Litvánia, Hollandia, Spanyolország, stb) Nagyon gyakorlatias volt az oktatás, maximálisan kiegészítette tanulmányaimat és rengeteg fantasztikus élménnyel gazdagított! Emberileg is jóval több lettem általa. Az ezt megelőző nyarakon EF Education programmal töltöttem hosszú heteket Brightonban és Cambridge-ben. Amelyeken szintén nagy hatással voltak rám.
Írásom fő témája olyan dán oktatási módszerek bemutatása melyeket itthon is lehetne alkalmazni a gyerekek körében. Központban a természet megismerése, környezetvédelemre és a természet szeretetére való nevelés áll. – Ez a dán óvodában és az iskolában is fontos részét képezi a mindennapoknak.

A KÉNYSZERMIGRÁCIÓ ÉS A KLIMAVÁLTOZÁS JELENTIK A LEGNAGYOBB VESZÉLYT A VILÁGGAZDASÁGRA

ZÖLDHULLÁM BLOG
Szerző: zsoltmelinda
2016.01.17.Az évtized legnagyobb globális gazdasági kihívása az lesz, hogy a világ mit tud kezdeni a klímaváltozással és a kényszermigrációval, derül ki a Globális kockázatok című tanulmányból.
A 750 szakértő megkérdezésével készült kutatás rendre a minden év januárjában zajló davosi Világgazdasági Fórum előtt jelenik meg, az idei a 11. a sorban. A klímaváltozás korábban is szerepelt a kockázatok listáján, de most a sor élére ugrott.
Meghaladja a 60 milliót is azoknak az embereknek a száma, akik kénytelenek az otthonuktól távol élni, összehasonlításként ez a szám a második világháború után 40 millió volt. Csak tavaly egymillió ember érkezett Európába. A kényszermigránsok túlnyomó többsége Afrikából vagy a Közel-Keletről menekült el.  

ELBÚCSÚZTUNK A 86-OSTÓL

HAMPLÓ BLOG
Szerző: Hamster
2016.01.17.


budai fonódó villamos elindulása egyben búcsút jelentett két megszokott budai járattól: a 18-as villamostól, illetve a 86-os busztól. Előbbi tulajdonképpen csak számot váltott (összeolvadt a 17-essel), ráadásul NZA barátom már sok évvel ezelőtt megírta
 a történetét, úgyhogy nem is foglalkoznék vele; utóbbi viszont végleg eltűnni látszik abban a formában, ahogy évtizedeken át használtam (és utáltam).


ITT OLVASHATÓ

ELVTÁRSAK... A FORRADALOM VASÁRNAP LESZ, MERT AKKOR ÉRNEK RÁ AZ EMBEREK.

SEPHERD BLOGJA
Szerző: Sepherd
2016.01.17.Hm… A jövő héten meg jön a hír, hogy meglelték Petőfi sírját.
A forradalmár etalon olyan tempóban fog forogni a sírjában, hogy szeizmográf nélkül is rálelnek.
 Van valami mélyen elkeserítő abban, hogy mennyire hülyék vagyunk.
 Képzelem, ahogy skandál a tömeg: Vesszen Orbán!
 És Orbán majd biztos oda is fog rá figyelni. Mert vasárnap nem lesz jobb dolga…
 Vasárnap.
 Amikor a Tesco is zárva van, nemhogy egy kormányablak…
 Bokros majd mond szép beszédet, és lesznek mások is, akik majd fényezik az esti fagyot, mert ugye másra vasárnap nem sok esély lesz.
A népek pedig elhiszik, hogy majd ettől a szép beszédtől megjön Kövér esze. A felvonulástól majd kevesebbet fognak lopni a Fideszesek, és ha véletlen elegen lesznek, akkor majd biztos rendbe jön az egészségügy, az oktatás, vagy bármi, ami eddig el lett ba… akarom mondani rontva.

ITT OLVASHATÓ

BLAHA LUJZA A BLAHA LUJZA TÉRRŐL

INDEX - KULTÚRA
Szerző: Kovács M. Dávid
2016.01.18.


A róla elnevezett teret ismerjük, mint a rossz pénzt, őt magát viszont a legtöbben kevésbé. A híresen szókimondó Blaháné vándorszínészek között nevelkedett, már gyerekkorában Prielle Kornélia babusgatta, majd több mint ötven éven át szolgálta a magyar színjátszást. Utolsó éveiben lakása ablakából és erkélyéről nézett le az akkor már róla elnevezett térre. Úgy tartották, mindenki szerette, és ő is mindenkit szeretett. Temetésére még az elcsatolt országrészekből is rengetegen érkeztek, Kossuth Lajost és Jókai Mórt búcsúztatták hasonlóképpen.

Reindl Ludovika – vagy ahogy talán többen ismerik Blaha Lujza –  kalandos körülmények között született 1850. szeptemberében. Szülei vándorszínészként járták az országot, miután tiltott házasságot kötöttek: apja, Reindl Sándor honvéd őrmesterként szolgált a szabadságharc alatt, majd a világosi fegyverletétel után bujdokolni kényszerült, ezért nejével, a színésznőként tevékenykedő De Ponty Alojziával (magyarosan: Ponti Lujzával) beálltak az egyik állandóan úton lévő színtársulatba.

A nagy nótás hírében álló apa természetesen nem szerepelhetett a saját nevén, ezért Várai Sándorként lépett fel. A társulat szekérkaravánja épp Losoncról Rimaszombat felé tartott, amikor az asszonynak fájdalmai jelentkeztek, és a felvidéki város legelső útba eső házában világra hozta Ludovikát, aki aztán a sokat szűkölködő társulattal együtt cseperedett fel. Iskolába sem járt, írni és olvasni azonban így is megtanult, apróságként pedig a Petőfivel majdnem egybekelő Prielle Kornélia is gyakran babusgatta...

ITT OLVASHATÓ

A BUDAPESTI PIACOK ROMATIKÁJA 1.0 - A NAGYVÁSÁRCSARNOK - AMIKOR MÉG AZ VOLT

MÉLYENSZÁNTÓ BLOG
Szerző: Yanagida
2016.01.17.


A 19. század második felére gondoskodni kellett a nagyvárosok egyre nagyobb számú lakosságról és ellátásukra már kevésnek, vagy nagyon rendezetlennek látszott a sok elszórt kis piac. Párizsban például sok olyan utcán alakultak ki piacterek, ahol sűrűbben voltak az élelmiszerüzletek: a sajtos, tejes, hentes, mészáros, pástétomos, zöldséges és kenyeres boltok. Hajnalban ide jöttek a vidéki kofák és kirakták áruikat az alkalmi asztalokra. Délben „bezárt” a piac-rész, egy órára már újra tiszta és járható volt az utca.

A nagyvárosok vezetése mindenütt elhatározta, hogy az ellátási gondokon nagy vasszerkezetes csarnokok építésével fog enyhíteni. Párizsban egész csarnokrendszer épült, de Berlin, Hamburg és London is felzárkózott. A példát Budapestnek is követnie kellett, mivel a körülbelül 40 piacán szörnyű állapotok uralkodtak: nem volt víz, rossz volt a közbiztonság, az egész teljesen rendezetlen és zavaros volt.

A csarnokok születése

Az előkészületek, hosszas tervezések és pénzügyi manőverek után 1896-ban felépült az 5 pesti és 1 budai csarnok, melyeket némi csúszás után egyszerre, 1897 februárjában nyitottak meg. Az indulás után Budapest is rohamosan fejlődött és 11 évvel később, 1907-ben a város vezetősége már azon kesergett, hogy kinőttük a csarnokokat. A kedves olvasó biztosan szívesebben nézi a nosztalgikus piaci képeket, mint hogy számokkal bajlódjon, de a fejlődés jellemzésére idézek néhány adatot:

ITT OLVASHATÓ

NEMZETI ELLENÁLLÁST HÍRDETNEK A KOLLABORÁNSOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.01.17.


A “Demokratikus Koalíció Kongresszusának Kiáltványa” címet viselő dokumentum “nemzeti ellenállásra szólítja fel a magyar polgárokat”. Mint a felhívásból kiderül, ez nem azt jelenti, hogy a DK kivonul a parlamentből, Gyurcsány pártja úgy áll az általa szervezett “nemzeti ellenállás” élére, hogy ő maga az ellenállást a diktatúra parlamentjében Orbán Viktor pénzén gyakorolja. Mi lenne az ellenállás első lépése, ha nem az, hogy a Demokratikus Koalíció bojkottálja az Orbán-rendszert, nem játssza el tovább a parlamenti díszlet szerepét, és megvonja a rendszertől a legitimációját?

Ebben az esetben azonban le kellene mondani a képviselői helyekről, fizetésekről, kedvezményekről, az évi százmilliós nagyságrendű pártfinanszírozásról, amelyet Orbán a rendszer demokratikus látszatának fenntartásáért fizet a kollaboránsoknak. Erről viszont a Demokratikus Koalíció nem mond le, mert akkor el kellene menni dolgozni néhány embernek, a földalatti mozgalomban kellene valódi nemzeti ellenállást szervezni, ehhez azonban nem fűlik a foguk. Ezzel a “nemzeti ellenállás” meg is bukott, a felhívásnak itt van vége.

De azért érdemes megnézni, mit nevez Gyurcsány “nemzeti ellenállásnak”. Ezzel egyetlen rövid bekezdés foglalkozik: “A nemzeti ellenállás elsősorban közéleti szerepvállalás, a közügyekben való részvétel. A véleménymondás, az igazság keresése, a demokratikus ítéletalkotás, a szervezkedés, a tiltakozás, a holnap demokratikus Magyarországa programjának összeállítása és meghirdetése. Mutassunk példát, a mindennapokban viselkedjünk demokrataként, szabad és felelős polgárként.”

Mintha a KISZ Bizottság táborába csöppentünk volna 1988 nyarán. A “nemzeti ellenállás” nem a rendszerből való kivonulás, hanem a rendszeren belüli “közéleti szerepvállalás, a közügyekben való részvétel”. Azzal leszünk az Orbán-rendszer ellenállói, ha beállunk a rendszer kollaboránsai közé, és erősítjük a rendszer legitimációját, a demokrácia hamis látszatát. Gyurcsány beveti az Orbán-rendszer elleni legerősebb fegyverét, a “demokratikus ítéletalkotást”...

ITT OLVASHATÓ

"NEM NŐKNEK VALÓ VIDÉK" - A NŐK HIÁNYÁNAK OKAIRÓL A DPLOMÁCIÁBAN (is)

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pető Andrea
2016.01.17.


Az utóbbi hetek közéleti vitája megmutatta, hogy konszenzus van a politikai pártok között, hogy a nők hiányáról a közéletben mindenkinek van valmilyen véleménye. A cikk egy ritkán elemzett területen, a diplomáciában elemzi a nők alacsony részvételi arányának okait, amely a Visegrádi országokban, így Magyarországon is, különösen alacsony. Pető Andrea, a CEU egyetemi tanára, az MTA doktora írása.

Van valami szimbolikus abban, hogy a világ első hivatásos nagykövetnője címért több olyan nő vetélkedik, akiknek a küldő kormánya rendkívül rövid életű volt, és aztán később az utókor mind a négyüket csendben elfelejtette. A hivatalos statisztikákba pedig a szovjethatalmat képviselő Alexandra Kollontáj (1872-1952) került be (ha bekerült), mint a világ első nagykövetnője. Kollontáj 1923-ban Norvégiában, 1926-27 között Mexikóban, majd 1930 és 1945 között Svédországban volt nagykövete egy olyan országnak, melyet nem nagyon akartak nemzetközileg elismerni. Kollontájhoz hasonló a sorsa a másik három elfelejtett “első” nagykövetnőnek is. Diana Abgar (1859-1937), örmény író az első Örmény Köztársaság nagykövete volt Japánban 1918-1920 között, míg a magyar Schwimmer Rózsa (1877-1948), hivatásos feminista a forradalmi Károlyi kormány képviselőjeként Svájcban szolgált 1918-1919 között. Hasonlóan itt, Svájcban szolgált a nőmozgalomban aktív Jadvyga Chodakauskaite-Tubeliene (1891-1998), a litván misszió felállítójaként 1918 és 1919 között. Mindegyik „első” nagykövetnő a nagyhatalmak gyűrűjében és geopolitikai kényszerek mellett küszködtek a legnagyobb hátrányukkal: hogy nők voltak. Kollontáj a Szovjetunió képviseletében kiválóan alkalmazta humorát, műveltségét és széleskörű nyelvismeretét a különböző tárgyalásoknál, mely a Greta Garbo főszereplésével készült Ninochka (1939) című filmet is ihlette. A négy “első” nagykövetnő története segít megérteni azokat az okokat, amelyek miatt a visegrádi négyek országaiban a nők diplomáciai szolgálatban betöltött szerepe még mindig csekély...

ITT OLVASHATÓ

SZEGÉNY EMBERT MÉG A KORMÁNY IS HÚZZA

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: FSP
2016.0118.


Szórakozik a kormány a szegényekkel. Azt mondja nekik, hogy nincsenek annyian, ahányan vannak. Nem tetszett ugyanis a kormánynak, hogy a statisztikák szerint Magyarországon mintegy négymillió ember számít szegénynek, ezért lépett. (Kis lépés a szegényeknek, nagy lépés a statisztikának).
Kétmillió szegényt tüntet el a kormány. Nem toloncolja ki őket az országból, szegény honfitársaink továbbra is itt élnek majd közöttünk, de hivatalosan nem számítanak majd szegénynek.
Gazdagnak sem számítanak persze: akárcsak eddig, ezután sem számítanak semminek.
Mostantól a kormány dönti el, hogy ki a szegény. Az új statisztikai időszámítás szerint az számít majd szegénynek, aki éhezik. Idáig az is szegény volt, akinek nem volt annyi pénze, hogy emberhez méltó életet éljen: nem tudott fűteni, moziba járni, gyermekének rendes ruhát venni.
Mostantól ez is másként lesz, mert
a kormány nem szereti, ha a szegény emberekkel Dunát lehet rekeszteni. Fáj neki a szegénység, mert szociálisan annyira érzékeny, hogy még a vasárnapi boltbezárást is elrendelte: nehogy még a mostaninál is rosszabb legyen azoknak, akik vasárnap (sem) tudnak vásárolni...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG, VIGYÁZZ!

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Friss Róbert
2016.01.17.


A német birodalmi alkotmányt módosító 1933-as felhatalmazási törvény (Ermächtigungsgesetz), Törvény a nép és a birodalom ínségének megszüntetésére (Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich), felhatalmazta a birodalmi kormányt (Hitlert), hogy törvényeket alkosson. Eredetileg csak négy évig volt érvényes, azután a nemzetiszocialista rendszer bukásáig érvényben maradt.

Mindegy az indok. Ott és akkor, „a nép és a birodalom ínségének megszüntetése” (aminek igazi iróniája 1944-45-ben teljesedett ki). Itt és most (az európai biztonsági helyzet megváltozására tekintettel) a lehetséges terrorveszély-helyzet. A lényeg? Az ugyanaz. A végrehajtó hatalom – a kormány, a kormányfő – felruházása (még ezt a karikatúra-parlamentet is megkerülő) különleges jogkörrel. A dicstelen hírhozó szerepét ezúttal a honvédelmi tárcáért hálásan hajlongó Simicskó István játszotta el. Még a múlt héten sunyin ötpárti egyeztetést kolompolt. Sunyi volt, mert a sorok között eldugva adott napirendet „a megváltozott biztonságpolitikai kihívások, az alkotmány különleges jogrendi szabályozásának megvitatására”.

Nem elég, hogy minden indok és menekült nélkül várhatóan március 15-e után is fennmarad „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” a déli megyékben, a kormány illetékesei szerint, mert nem csökken az EU-ba érkező migránsok száma, és ha megszüntetnénk a határzárat, enyhítenénk a válsághelyzetben hatályos jogszabályokat, nem őriznék annyian a déli határszakaszokat, ismét sok lenne a menekült. És: a külföldi titkosszolgálatok szerint minden ezer migránssal érkezik egy kiképzett terrorista. Milyen külföldi titkosszolgálatok, honnan tudják, mivel bizonyítják ezt? Ha tudják, miért nem lépnek? Nem tudni. Mint ahogyan azt sem, a fideszes gránitba vésett öt különleges jogrendi helyzet közül, ugyan miért nem alkalmas egyik sem az esetleges terrorfenyegetettség kezelésére? Csak az biztos, hogy a mostani javaslatot nem az az egyetlen terrorista, hanem 999 ártatlan nyomorult, főként pedig tízmillió magyar fogja hamarosan tágra nyílt ártatlan szemekkel megsínyleni...

ITT OLVASHATÓ

ÉBRESZTŐ! NINCS TOVÁBB!

MODERN MAGYARORSZÁG MOZGALOM BLOGJA
Szerző: Bokros Lajos
2016.01.17.


A kormány egyetlen mozdulattal, parlamenti hozzájárulás nélkül egyszerűen lekapcsolhatja az egész internetet.
Nincs e-mail, nincs Facebook, nincs semmi.
Többek között ez vár rátok, ha az Országgyűlés megszavazza az „alaptörvény” legújabb módosítását.
Betilthatják a postát, a telefonotokat nem csak ellenőrizhetik, de ki is kapcsolhatják. Elhallgathatnak a tévék, a rádiók, a nyomtatott és internetes sajtó, vagy ha nem, akkor csak kormányközleményeket közöl!
Behatolhatnak az otthonaitokba, átkutathatják, és már egy egyszerű „gyanú” alapján letartóztathatnak!
És ki nem „gyanús”?
Nincs utazás, a határok zárva. Se ki, se be.
Azt mondjátok, túlzás?
Nem az.
Vagy ennyire bíztok a kormányban, azaz Orbánban?
Ha az Országgyűlés kétharmaddal elfogadja a javaslatot, akkor mindehhez elegendő annyi, hogy a kormány kijelentse, „terrorveszély” van.
Onnantól pedig bármikor bevezethetik ezeket az intézkedéseket, és még egy sor mást, amelyek alapvető és alkotmányos szabadságjogaitokat korlátozzák, külön parlamenti felhatalmazás nélkül, egyszerű bemondásra.
És hol nincs ma terrorveszély?
Készül a nyílt diktatúra!
Ne higgyetek az olyan falmelléki dumáknak, hogy „ez más országokban is így van”!
Hazugság. Nincs így.
Más országokban az ilyen intézkedésekhez a parlament előzetes hozzájárulása szükséges, vagy/és a rendszer átlátható, vannak fékek és ellensúlyok, pártatlan szervek, amelyek megakadályozhatják a visszaélést.
Nálunk nem. Ezeket a Fidesz-rendszer már réges-rég megszüntette.
Más országokban egy ilyen terv százezreket vinne az utcára!
A Modern Magyarország Mozgalom ezennel felszólít minden civil szervezetet, társaságot, klubot és kört, minden szabadságát szerető és tisztelő állampolgárt, és minden demokratikus pártot, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket egy nagy átfogó tiltakozó mozgalom szervezéséhez!
Mi már hozzákezdtünk.
Bokros Lajos
elnök
Modern Magyarország Mozgalom

ITT OLVASHATÓ