2021. augusztus 26., csütörtök

ORBÁN A TÁLIB VEZÉR

MIKET BESZÉL?! VLOG
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.08.24.Van a szokásos propaganda felkérdezés a Kossuth Rádióban, amit most a vasárnapi újságban ejtettek meg. Ebben Orbán bemutatta milyen az értékrendje. Az elvtelenséget emelte értékké. Ezt követed, ha őt követed. És ez ellen küzdesz, ha ellene küzdesz. Orbán csak eszközeiben különbözik a tálib vezetéstől, elveiben nem. Aki ellene van, azt kicsinálja. Aki nyalja a seggét, annak segít.

LÁZÁR JÁNOS NEM ÁLL LE: SPORTCSARNOKOT IS ÉPÍTTET A MEZŐHEGYESI MÉNESBIRTOKON

MFOR.HU
Szerző: MESTER NÁNDOR
2021.08.26.


Csaknem háromezer négyzetméteres sportcsarnok is ékesíti hamarosan a Mezőhegyesi Ménesbirtokot. Most keresik a kivitelezőt. Új saját iskolaépület létesült, szeptemberben már ott indul az oktatás, ezen kívül felújítják és bővítik a kollégiumot is, továbbá átépítik a szállodát.

Egy méretes sportcsarnokkal egészül ki a Lázár János által felügyelt Mezőhegyesi Ménesbirtok. Négy szintet kell megépíteni, az összes hasznos alapterület pár méter híján 3000 négyzetméter, ehhez már jelentkezhetnek a kivitelező cégek, a határidő szeptember 13. - derül ki a TED uniós közbeszerzési felhívásból.

A főépítész korábbi nyilatkozata szerint 2022 végén akarták átadni az új létesítményt, de ez szinte bizonyosan későbbre tolódik. Az alapkőletételt előzőleg még az idei második negyedévre tervezték, de erre várhatóan csak az ősz közepén kerül sor, így hiába "találják meg" gyorsan a fővállalkozót, a 18 hónapos kivitelezés átcsúszhat 2023-ra.

A pályázati kiírás szerint az épület funkcionálisan két meghatározó térrészre oszlik: küzdőtérre és fejépületre. A keleti oldalon található a fejépület, mely az előcsarnokot, valamint a belső funkcionális magot foglalja magában. A különböző üzemeltetési időszakok miatt az épület két különálló bejárattal rendelkezik ezen az oldalon. A küzdőteret egy legalább 280 fő befogadására alkalmas lelátóval, és parketta sportpadló burkolattal alakítják ki. Eredetileg 350 fős lelátót terveztek, ez kicsit módosult a kiírás szerint...


GOSZTONYI GÁBOR: EGY TANÉVKEZDÉS MINDIG „FELIZZÍTOTT” ÁLLAPOT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.08.26.


Rövidesen megkezdődik az új tanév, új és régi kihívásokkal. Gosztonyi Gáborral, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnökével végig vettük ezeket az előző év teljes lezárásától az új tanévelindításáig. Ráadásul a pedagógusok és a diákok feje fölött is Damoklész kardjaként függ, hogy a delta vírus terjedése milyen következményekkel jár majd az oktatásra nézve. Emiatt a tanévkezdet okozta kihívások közé tartozik az egyértelmű járványügyi utasítások hiánya is. Ma az EMMI ugyan ezzel összefüggésben kiadott egy közleményt, de az a PSZ szerint olyan megállapításokat tartalmaz, mintha a járvány „nagy ívben” elkerülné Magyarországot.

Milyen kihívásokkal indul az új tanév, a pedagógusoknak hány ujjukat kell megharapniuk egyszerre?

Sokkal és sokat. Vannak hagyományos kihívások, és vannak újabbak. Egy tanévkezdés mindig „felizzított” állapot, a pedagógusoknak le kell bonyolítania az előző tanév teljes lezárását. Meg kell csinálni, a javítóvizsgáztatást, részt kell venni a különböző alakuló értekezleteken, a munkaközösségeken belül meg kell beszélni, egységesíteni és aktualizálni kell a tanmenteket, egyebeket. Most ehhez hozzájön új kihívásként, hogy a pedagógusok nyakába „lőcsölték” az oltás megszervezését. Pedig a Pedagógusok Szakszervezete kezdetektől fogva amellett kardoskodott, hogy ez egészségügyi feladat. Erre ott van a többmilliárd forintért kifejlesztett KRÉTA rendszer, a szülőket nyugodtan lehetett volna azon keresztül értesíteni és buzdítani gyermekeik beoltására...

KARÁCSONYÉK AKCIÓBAN - INGYENES LESZ A KÖZLEKEDÉS A 14 ÉVEN ALULIAKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.08.26.


A főpolgármester öt pontból álló intézkedéscsomagot jelentett be, a részletek délután derülnek ki.

Öt pontból álló közlekedési intézkedéscsomagot jelentett be Karácsony Gergely. 

A főpolgármester ugyan csak délután 3 órára ígért részletes tájékoztatást a "reformokkal" kapcsolatban, de az már biztos, hogy:- a 14 éven alattiak számára ingyenes lesz a közösségi közlekedés,

- a Blaha Lujza téren gyorsítják a felújításokat, a rakparton összehangolt építkezés jön,

- a belvárosban alternatív útvonalakat nyitnak,

- a Nagykörúton is módosítások jönnek, amelyek az autós forgalmat segítik,

- lámpaprogrammal javítják az autós közlekedést...

ORBÁNÉK HATVANPUSZTAI BIRTOKÁN AZ ÚJ ÉPÜLETEK IS MŰEMLÉKEK LESZNEK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2021.08.26.


"Befejezéshez közeledik Orbánék hatvanpusztai luxus kastélya, de még mindig tudnak meglepetéssel szolgálni"


– írta csütörtökön Hadházy Ákos. A független képviselő Facebook-oldalán új légi fotókat tett közzé a miniszterelnök családjának Alcsútdoboz határában épülő birtokáról.

A képviselő szerint a meglepetés nemcsak abban áll, hogy most már két nagy méretű, vélhetően szökőkutaknak szánt medencét is kialakítottak az udvaron, hanem abban is, hogy a teljesen átépített és modernizált épületek továbbra is műemléki védettséget kapnak a kormányhivataltól.

A hatvanpusztai építkezést egyébként egy valóban védett műemlék, József nádor istállójának ledózerolásával kezdték, majd az istálló helyén egy grandiózus föld alatti létesítményt is elhelyeztek.

Hadházy azt írta, hogy korábban megkérdezte a műemlékvédelmi ügyekben is illetékes hivatalt, hogy kapott-e engedélyt a bontás. Akkor az a válasz érkezett, hogy igen, de a régi anyagokból és az eredetihez hasonló épület épül majd. Ezután megkérdezte, „tudják-e, hogy az ’újjáépítés’ során nem az eredeti anyagokból építkeztek, és hogy az új épületek formájának semmi köze sincs az eredetihez”.

A képviselő által közzétett válasz szerint tudták.

"Röhej, de arról biztosítottak, hogy a teljesen új épületek is műemléki védettséget élveznek majd. Az pedig csak hab a tortán, hogy a többszintes, mélygarázsos, liftes, tetőtérbeépítéses épületeket juhakolnak hívják"


– írta Hadházy.

A politikus régóta próbál utánajárni, hogy pontosan milyen építkezés zajlik Orbán Viktor miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a birtokán. Fél évbe tartott míg kiderült, hogy a hivatalos adatok szerint mélygarázsra és gazdasági porta építésére kértek és kaptak engedélyt...

A LEGGAZDAGABB MAGYAROK MÉG A TÖBBI VAGYONOSTÓL IS ELHÚZNAK - A TEHETŐSEK TÁBORÁBAN IS NYÍLIK AZ OLLÓ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.26.


A magyarországi vagyonos réteg egy frissen megjelent elemzés szerint erősen kasztosodik. A Blochamps előrejelzései szerint 2025-re hétezer milliárdosa és hét dollármilliárdosa lehet az országnak
.

Nyílik az olló a legtehetősebbek alsó és felső rétege között – állapította meg friss elemzésében a terület szakértőjének számító Blochamps Capital. Bár a járvány sújtotta 2020-as évben 100 milliárd forinttal csökkent Magyarország 100 leggazdagabb vállalkozójának összvagyona, a legfelső réteg gyarapodása meghaladhatta a 15 százalékot.

Mint a társaság jelezte: az elmúlt három évben elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött a legtehetősebbek körében, a piramis csúcsán lévő 100 millió forint feletti állományú privátbanki számlák például csaknem kétszer annyi pénzzel rendelkeznek, mint 2017-ben. Míg 2017 elején a hazai privátbankok 3860 milliárd forintot kezeltek, 2021 első félévére ez az összeg 7000 milliárd forintra nőtt, azaz 180 százalék volt az emelkedés...

NEHÉZ KIJUTNI AFGANISZTÁNBÓL, DE AZ SE KÖNNYEBB, AMI UTÁNA JÖN

TELEX
Szerzők: CSATÁRI FLÓRA DÓRA, BOZSÓ ÁGNES
2021.08.26.


„Hé, te! Ha nem futsz gyorsabban, a tálibok elkapnak, és megölnek!”


– mondta egy boltos Peymana Assadnak, aki a reptérre tartott, hogy a britek kimentsék Afganisztánból. A most harmincéves Assad Kabulban született, 3 évesen, menekültként került Nagy-Britanniába, és a rokonait látogatta meg éppen, amikor a tálibok augusztus 15-én elfoglalták a fővárost. A brit nagykövetségről szóltak neki, hogy ha eljut a reptérre, kimentik, de elsőre lekéste a találkozót az evakuálást végző brit csapattal. Assadot ezután egy helyi család fogadta be, akiknél feltölthette a telefonját. Így sikerült újra kapcsolatba lépnie a brit nagykövetséggel, és végül el tudta hagyni az országot. Neki szerencséje volt, hiszen már 27 éve Nagy-Britanniában él, és brit állampolgár. Azok az afgánok viszont, akik az elmúlt években, évtizedekben segítették a NATO-csapatok munkáját, és nagy nehezen feljutottak egy gépre a kabuli reptéren, még a kimentésük után sem lélegezhetnek fel teljesen.

Szerdáig a külföldi állampolgárokkal együtt már több mint 82 ezer embert evakuáltak a kabuli reptérről, többségében afgánokat, akik közül több százan Magyarországra is érkeztek. Miközben a tálibok szóvivője kedden arról beszélt, hogy már nem engednének afgán állampolgárokat a reptérre, az országból kijutottaknak is szinte mindenhol bonyolult vízum- és menekültstátusz igénylésekkel kell szembenézniük. A nyugati országok közben a kimenekítetteken túl egy illegális menekülthullámtól tartva egymás után hangsúlyozzák, hogy helyben kell megoldani a helyzetet, a szomszédos országok segítségével...


ORBÁN, AZ AMERIKAI KONZERVATÍVOK HŐSE: BESZÉLGETÉS KRISTINA STOECKL OSZTRÁK SZOCIOLÓGUSSAL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: FÓTI TAMÁS
2021.08.19


Kristina Stoeckl az Innsbrucki Egyetem szociológiaprofesszora, számos külföldi egyetem vendégtanára. Fő kutatási területe a vallás- és politikai szociológia, a nemzetközi hálózatok szerkezete az Egyesült Államokban és Oroszországban, a vallás és erkölcs ütközése a modern társadalmakban, különös tekintettel a szovjet utódállamokra és az orosz ortodox egyházra. Talán úgy is mint a Közép-európai Egyetem egykori hallgatója, majd vendégtanára, szorosan követi a magyar kormány konfliktusait az Európai Unióban, megállapítva, hogy a genderkérdésekről indult vita álvita, amivel Orbán szándékosan borzolta a kedélyeket, hogy rávilágítson az illiberális demokrácia lényegére. Vagyis arra, hogy a társadalom többségi véleménye elnyomhatja a kisebbségi felfogást. Elterelte a figyelmet a liberális demokrácia lényegéről, hogy a többség uralma megférhet a kisebbségek védelmével. Úgy látja, hogy „az Európai Uniót beszorítják a liberális sarokba, csak azért, mert például a gender kérdésében kiáll a nemek egyenjogúságáért”, miközben az uniós közös politikák inkább a hagyományos családi modelleket részesítik előnyben.


A magyar kormány homofób törvénye kultúrharc elindítója az EU-ban, avagy csupán hatalmi megfontolás motiválja?

– Nem vagyok a magyar politika szakértője, ezért nehéz megítélnem, milyen belpolitikai körülmények motiválták Orbánt, hogy a törvény elfogadását éppen mostanra időzítsék. Azzal azonban egyetértek, hogy a törvény maga katalizátor ahhoz, hogy az Európai Unión belül megerősítse a kultúrharcot. A magyar miniszterelnök az európai kultúrharcban ezzel a törvénnyel a jobboldali konzervatívok élére állt. Magyarország nem egyedi eset, nem az egyetlen állam, amely konzervatív politikát képvisel az EU-ban, de kétségkívül vezető szerepre tör közöttük, hozzájuk sorolnám például Szlovákiát vagy Lengyelországot.

Mitől vált a genderegyenlőség, a genderjogok elleni fellépés fontossá ezekben az országokban?

12 200 FORINTBÓL NEHÉZ LESZ KIGAZDÁLKODNI AZ ISKOLAKEZDÉST

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2021.08.26.


A kormány tegnap, azaz augusztus 25-én szerdán utalta ki a családi pótlékot a gyerekes családoknak, vagyis a szokásos hóeleji időpontnál egy héttel korábban, és az EMMI szerint a postán kézbesített családi pótlékokat is hamarosan kézhez kapják a bankszámlával nem rendelkezők.


Az előrehozott utalás oka, hogy szeptemberben kezdődik az iskola, így a családoknak be kell vásárolniuk a szükséges eszközöket a gyerekeknek – azonban a kormány tudhatná a legjobban, hogy a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék ehhez vajmi kevés segítséget jelent.

Persze, lehet azt mondani, hogy a kormány milyen jófej volt a gyerekeket nevelő családokkal, hisz segíti az iskolakezdést az ingyenes tankönyvekkel, de a rászoruló családok annak is örülhetnek, hogy a gyerekek legalább az iskolában meleg ételt kapnak a menzán. Hisz családok ezrei nem engedhetnék meg maguknak ezt a luxust, pláne mióta a koronavírussal járó gazdasági válság erősen megroggyantotta a társadalom szegényebb rétegeinek a helyzetét.

Ezen szegény családok helyzetén nem az fog segíteni, hogy az iskolakezdés miatt egy héttel korábban kapják meg a gyerekek után járó pótlékot, ugyanis mint a Pénzcentrum emlékeztet, igencsak elszomorító összegeket utalnak ki a családoknak. A lap összeállítása szerint ma Magyarországon

- az 1 gyermeket nevelő családok 12 200 forintot,

- az 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,

- a 2 gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintot, összesen 26 600 forintot,

- a 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,

- a 3 vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot,

- a 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap.

Ebből pedig bajosan lehet kigazdálkodni az iskolakezdést, bár tegyük hozzá: a kormány nem is mondja, hogy kizárólag ebből kellene, ez csak afféle segítségnyújtás, apró figyelmesség.

Pontosabban egészen apró figyelmesség, ami már inkább a pofátlanság kategóriájába tartozik. Persze, a családi pótlék összege számottevő lehet például a 85 ezer forintos közmunkásbér mellett, de ez nem a pótlék nagyvonalúságáról árulkodik, hanem arról hogy a kormánynak számos juttatást kellene rendeznie.

Mert miközben a tehetős családok egyre újabb és újabb adókedvezményeket élvezhetnek, a szegényeket ott hagyta az út szélén a családbarát kormány.

Mert a családi pótlék összege nemhogy nem nőtt 2008 óta, de reálértéken jelentősen csökkent, az inflációnak hála, akkori értékének ugyanis mindössze uszkve kétharmadát éri – pedig már 2008-ban sem számított különösebben magas összegnek...

TÁLIBOK ÜRES ZSEBBEL

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.08.25.


Folytatjuk az afgán helyzettel foglalkozó sorozatot, nincs is nagyon más választásunk: fejlemények ugyanis vannak, néhány hír is van, előrelépés nincs, visszalépés annál inkább. Ezzel egy időben elveszni is látszik a remény a kabuli repülőtér mellett táborozók számára, akik többen már nem lehetnek, de kevesebben sem menekülés útján lesznek majd.

Kezdjük a Pandzsir-völgy híreivel, azokkal ugyanis könnyű dolgunk van, mert alig akadnak. Jóllehet az afgán krízis jelenleg kifejezetten kommunikációs háború, mindenkinek van sajtószóvivője, médiacsapata, a táliboknak több is, főleg azért, hogy tudjanak egyszerre és egy időben két-háromfélét is mondani rendszerint ugyanarról – az ellenállóknak szerencsére csak egy van, Ali Nazari, de ő sem mond sokat. Igaz, mellette néha megszólal Amrullah Saleh volt alelnök, most címzetes elnök is pár lelkesítő videóval, de minket az érdekel, mit mondott Nazari mester, aki különben az ellenállók összes külkapcsolatáért is felel, a BBC-nek?

„Pandzsirba az utóbbi időben az ország más részeiből is érkeztek helyi ellenálló erők, akik csatlakoztak az általuk már helyben kiképzett harcosokhoz. Harcosaink száma már több ezer főre rúg. Mi azonban a békét és a tárgyalásokat részesítjük előnyben: mindenféle háború és konfliktus csak másodlagos lehet. Úgy véljük, hogy a tartós béke érdekében meg kell oldanunk az Afganisztánban fennálló alapvető problémákat. Afganisztán etnikai kisebbségekből álló ország, senki sem többségi. Ez egy multikulturális állam, ezért hatalommegosztásra van szükség – egy olyan megállapodásra, amelyben mindenki a hatalom birtokosának látja magát valamennyire. Mi a békét preferáljuk, a békét és a tárgyalásokat helyezzük előtérbe, de ha ez nem sikerül – ha azt látjuk, hogy a másik oldal nem őszinte, ha azt látjuk, hogy a másik oldal megpróbálja ráerőltetni magát az ország többi részére –, akkor nem hagyunk válasz nélkül semmiféle agressziót. Mi már bizonyítottunk. Az elmúlt negyven év tapasztalatai azt mutatják, hogy senki sem képes meghódítani a térségünket, különösen a Pandzsir-völgyet nem. A Vörös Hadsereg teljes erejével sem tudott legyőzni minket... Nem hiszem, hogy Afganisztánban egyetlen erő is rendelkezne a Vörös Hadseregével. 25 évvel ezelőtt a tálibok is megpróbálták elfoglalni a völgyet, és kudarcot vallottak, megsemmisítő vereséget szenvedtek.” (BBC)

A tálib hatalomátvétel óta az első realista nyilatkozatot látjuk, ami figyelembe veszi az ország rendkívül vegyes nemzetiségi összetételét: a nyugati kudarcot is az okozta (részben), hogy ezt a tényezőt egyszerűen figyelmen kívül hagyták. Meg még sok mást úgyszintén. De ennél sokkal többet nem mondhatunk, az ellenállók állítottak egy díszkaput az érkező táliboknak a völgy bejáratánál, hogy tudják, merre járnak, mögötte ott a húsdaráló – a tálibok közben azt nyilatkozták, hogy teljesen bekerítették a térséget és a tárgyalások eredménye dönti el, mit tesznek. Bármibe is fognak, erősen javallott, hogy az ne legyen erőszakos, mert Maszúd egyre növekvő létszámú csapatai nem fognak viccelni velük. És mintha ők sem tréfálkozás céljából mászkálnának azon a hegyvidéken.

De mi a helyzet Kabulban?

ELEGE VAN A TERMÉSZETROMBOLÓ NER-ES BERUHÁZÁSOKBÓL? – ONLINE KONZULTÁCIÓT INDÍTOTTAK KÖRNYEZETVÉDŐK A TAVAINKÉRT

ÁTLÁTSZÓ
/ KÖRNYEZETPUSZTÍTÁS
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.08.26.


A kormánypropaganda sokmillió forintos, manipulatív kérdésekkel teli nemzeti konzultációi után most környezetvédő szervezetek kérik a lakosság véleményét. A tavaink sorsáért aggódó aktivisták szerveződése, a Nagy Tavak Koalíció online kérdőívén a szervezetek a beruházások környezeti hatástanulmányainak nyilvánosságra hozatala, a természeti és kulturális javaink védelme, és a kiemelt nemzetgazdasági beruházások jogszabályok alóli mentessége kapcsán teszik fel kérdéseiket. A “Civil konzultáció nagy tavainkról” kezdeményezés célja, hogy kellő számú kitöltéssel elérjék – Áder János Köztársasági Elnökön keresztül–, hogy a javaslat a soron következő plenáris ülés elé kerüljön, még a választások előtt.

Az Átlátszó több cikkben is beszámolt olyan, a természeti környezetünket károsító beruházásokról, melyek során a kormány vagy a kivitelező cég megkerülte az érvényben lévő környezetvédelmi szabályokat – kiemelt beruházásként vagy egyszerűen tudomást nem véve azokról. Annak ellenére folytatódik ez a gyakorlat, hogy mostanra szinte hetente derül ki újabb olyan ügy, amelynek során a vizek szennyezéséről, tóparti részek lebetonozásáról, beépítéséről, a helyi élővilág pusztulásáról hallunk.

A Nagy Tavak Koalíciót a tavaink védelmére hozta létre több civilszervezet. A szerveződés tavaly ősz óta igyekszik felhívni a döntéshozók és a társadalom figyelmét környezetkárosító beruházásokra, az általuk felkarolt ügyekről az Átlátszó is beszámolt.

A környezetvédők szerint “Magyarország tópartjain mind gyakrabban történnek olyan fejlesztések, amelyek a környék turizmusát úgy próbálják versenyképesebbé tenni, hogy akár a helyi értékek, természeti értékek károsítása árán is tömegesen vonzzák a vendégeket. A turisták rövidtávú tartózkodásából fakadó haszon pedig elsőbbséget élvez a helyiek és a jövő generáció hosszútávú érdekeivel szemben.”

Ezért a szervezetek most az alábbi kérdésekben kérik a társadalom véleményét:

SZÁJER, AZ ALKOTMÁNYOS HÁLÓSZOBA-PAPARAZZO

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Jogálom 2.0
2021.08.26.


Szájer József az Alaptörvényben rögzítette a magánélet közüggyé emelését.


Az Alaptörvényünk Homoszexuális Atyja, Szájer József pert kíván indítani azért, mert sok más kormánytag mellett róla is kép jelent meg – esetében a Blikk oldalán – hogy miként éli meg hétköznapjait otthonában.

A bulvárlap képein Szájer József egy balaton-parti kertben ruhát tereget.

Szájer bírósági keresettel fenyegető közleményében megfogalmazott vádak egyike sem állja meg a helyét.


Cikkem a 2021. évi LXXIX. – az ún. pedofil- és homoszexuális-ellenes – törvény értelmében Szájer József személyét kritizálva nem a homoszexualitás népszerűsítéséről, hanem annak nehézségeiről is szól. Szájer Józsefet nem én jelenítem meg, hanem ő maga, még blogot is vezet magát népszerűsítve. Így a továbbiakban 18 éven aluliak is tovább olvashatnak.

Írásom pontokba szedett jogi segédletet kíván nyújtani a jogi pályát ezek szerint igen sekélyes szinten művelő Szájer József számára, egyben az őt ábrázoló képeket és hozzá információkat közlő, majd azt átvevő médiumoknak is segítséget adhat, amennyiben Szájer Józsefné, hetero leánykori nevén Handó Tünde, a brüsszeli gruppenfallokratával színlelt házasságban élő főbíró partnere perképesnek tartja a keresetet alárendelt bírói által. Elég nehéz megítélni, hogy Szájer ügyét egyáltalán hazai bíróság tárgyalhatná-e az összeférhetetlenség látszata nélkül. Banánt nem termesztő köztársaságok kormányai ezért nem ültetnek be családtagokat a fékek és ellensúlyok rendszerébe.

Kiindulásnak nézzük meg, mit állít az EU Alapjogi Chartáját sértő Alaptörvényünket megalkotó, EP-képviselői állásából a magyar kormánypárt, a Fidesz által homoszexualitása miatt lemondásra kényszerített Szájer közleménye, aki a weboldalán, rögtön annak címében már hazudik, miszerint ő könyvek szerzője lenne.
A weboldala alapján egyetlen könyvet írt eddig...

ELEGEM VAN A TALIBÁN TALÁNYTALÁLGATÁSBÓL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2021.08.26.


Az uborkaszezon kiemelt híreként foglalják a headlinokat az afgán helyzetről szóló tudósítások, elemzések, politikai megmondások. Van itt minden, mint a búcsúban. Menekülő emberek tragédiáiról szóló beszámolók, kerítésen áthajigált csecsemők, vérengző tálibok, nők jogaiért folyamatosan aggódó emberjogi aktivisták, geopolitikai jóslások, kínai/szovjet ölbe hulló Afganisztánról regélő víziók, szóval meg kell a szívnek szakadni. Az emberek szeretnek szörnyülködni, hát megkapják a médiától a minden napi szörnyülködésadagjukat. Kávéházi Konrádok osztják az észt, köztük - mint jelen írásban - segg ostoba bloggerecskék is.

Ha azonban pár lépést hátrébb lépünk, és megpróbáljuk kellően cinikus hatalmi szempontból - szépen mondva: történelmi léptékkel - szemlélni a folyamatot, sok mindent megérthetünk, talán a valóság egy szeletkéjét is. A napi hírektől hiszterizált tömeg az amcsikat teszi felelőssé, különösen a Bident, bár a kivonulást még Trump rendelte el, és eredetileg májusra volt időzítve. Ezt a felelőskeresést egészítik ki azzal, hogy majd a hatalmi vákumba betüremkednek a kínaiak, meg a ruszkik, akik viszik a ritkaföldfémeket. Ezek a ritkaföldfémek tudvalevőleg a világgazdaság alapjai, és ott lapulnak az afgán barlangok mélyén. Eddig kecsegtek szép csendben a ritkaföldfémek magukban, mert nem volt, aki kecsegtette volna őket, de majd most a kínaiak. Ha pedig a ritkaföldfémeket kicsalogatják a kínaiak az ő barlangjukból, akkor vége is az Pax Americanának, mert Kína lesz a világ ura. Biztos így lesz. A hülye amcsik húsz évig azt csináltak Afganisztánban, amit akartak, de a ritkaföldfémek előlük kifejezetten elbújtak. Megy tehát a csúcsra járatott ostobaság. És az is érdekes, hogy keveseknek tűnik fel, hogy a CIA igazgatója olyan természetes egyszerűséggel járkál az állítólag a tálibok által ellenőrzött Kabulban, mintha Langlyben az irodájából átsétálna a saját külön bejáratú klotyójára. És az sem szúr szemet senkinek, hogy az állítólagos tálib vezetők szépen a lábához sunnyognak egy kis simiért, jutalom falatért. Vajh miért?
...

ÁDER SZAVAIT VESÉZTE KI AZ OROSZ SAJTÓ, AKI SZERINT UKRAJNÁNAK ÉS A MAGYAROKNAK IS FÁJ A KRÍM ANNEKTÁLÁSA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.08.26.


Áder, mint köztársasági elnök, kilógott a sorból a Krími platform nevű fórumon, ahol 46 országból nagykövete mellett ő is részt vett, aki szerint az oroszok annektálták a Krímet. Az orosz Kommerszant szerint nem sokkal később Budapesten az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov ruszofób akciónak nevezte a fórumot.


Összekülönbözött az Oroszország és Magyarország a Krími platform okán – harsogja címében az orosz Kommerszant, amelyik szimbolikusnak tartja, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hazánkban kezdte meg európai körútját. Hisz Magyarország egyike azon néhány európai országnak, amelynek Oroszországgal való kapcsolata túlzás nélkül barátinak nevezhető. Szijjártó meggyőződése – aki közös sajtótájékoztatóra állt ki kollégájával megbeszélésüket követően, ami ugyan kedden volt, de értékelése csak most került a Kommerszant oldalaira – hogy számos nyugat-európai ország hasonlóan jó viszonyt szeretne kialakítani Oroszországgal, de Budapest, ellentétben velük, ezt a kapcsolatot nyíltan is felvállalja. Előbbiek viszont nem merik. Lavrov méltatta partnerét, amikor arról beszélt, hogy Magyarország az első és egyelőre az egyetlen, amelyik dacolva az Európai Unió véleményével, befogadta és elismerte a Szputnyik V vakcinát, sőt jelentős tételt vásárolt belőle. Szijjártó pedig megerősítette, hogy 2022-ben Debrecenben el is indul a gyártása. A Kommerszant kitért a Wall Street Journal által, a két külügyminiszter sajtótájékoztatón feltett, hazánk uniós kilépését meglebegtető kérdésre is, amelyre Szijjártó válaszában egyértelműsítette, eszébe sincs a Huxit Magyarországnak. A legtöbb izgalmat persze Áder Jánosnak a Kijevben rendezett Krími platformon tett kijelentése váltotta ki, aki kimondta, hogy az oroszok annektálták a Krímet, s hogy emiatt a magyarok osztoznak az ennek nyomán kialakult fájdalomban, amit „mi magunk is megéltünk a történelem során”. A cikk megjegyzi, hogy a fórumon 46 országból nagykövetek vettek részt, Áder, mint köztársasági elnök, kilógott a sorból. Lavrov a Krími platformot ruszofób akciónak tartja, amelynek célja, hogy a mai, Ukrajnában tapasztalható „ultraradikális neonáci megnyilvánulásoknak kezére játsszanak. Szijjártó itt rögtön arra tért át, hogy a kárpátaljai kisebbségekkel miként – elítélendően – bánnak az ukránok. Ami pedig Afganisztánt és az amerikai csapatkivonást illeti, Lavrov szerint a trojkának – azaz az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Kínának tárgyaló asztalhoz kellene ülnie, kiegészülve Pakisztánnal az ország rendezése érdekében. Afgán menekültek befogadása kérdésében Szijjártó és Lavrov között nem volt nézetletérés, egyikük sem tartja azt elfogadhatónak.

Szijjártó erős EU-t erős tagországokkal lát

Az Euobserver és számos egyéb uniós lap is fontos témaként kezelte Szijjártó határozott kijelentését arról, hogy hazánk az Unió része kíván maradni a jövőben is – a felmerült kételyek ellenére. Kiemeli azt a külügyéri mondatot, hogy az Európai Unió akkor lehet erős, ha erős tagországokból áll.

Magyarország a Pfizer és a Moderna gyártásának a lehetőségét is keresi

Az azeri Azertadzs pedig arról ír, hogy az orosz mellett Magyarország a Pfizer és a Moderna gyártásának a lehetőségét is keresi. S mivel az EMA, az Európai Gyógyszerengedélyezési Hatóság részéről ennek semmi akadálya, hazánk, amilyen gyorsan csak lehet, be akarja indítani a termelést. A tervek szerint 51 millió adagot akar évente legyártani belőlük.

Magyar férfi tűnhetett el a Grand-Canyonban

Feltehetően Berczi-Turcsányi Gábor volt az a férfi, akinek Grand-
Canyonban történt eltűnését még július 29-én jelentették a hatóságoknak. Autóját beazonosították a nemzeti park turistáknak fenntartott parkolóban, amivel 10 nappal korábban parkolt le – írja az US News and World Report. A feltételezett, 45 éves magyar férfi holttestére a Yavapai Point alatt 130 méter mélységben találtak rá. A Hong Kongban élt férfi turistaként látogatott a nemzeti parkba. Rövid időn belül ez volt a második haláleset ezen a területen, amit most átmenetileg le is zártak a vizsgálat befejezéséig.

Pakisztán hálás Magyarországnak

Háláját kifejezve köszönte meg Pakisztán élelmiszerbiztonságáért felelős minisztere Syed Fakhar Imam a magyar ideiglenes ügyvivőnek, Takács Tivadarnak Iszlamabádban azt az 50 millió dolláros hitelkeretet, amellyel a pakisztáni mezőgazdaságot és vízgazdálkodást segíti a magyar kormány. Ezen felül 200 diáknak magyar ösztöndíjat is biztosít – írja az APP, azaz az Associated Press of Pakistan. A miniszter emellett reményét fejezte ki, hogy Magyarország egyre több agrárterméket fog importálni Pakisztánból a beruházás eredményeként.

Kedvező feltételeket teremtenek Nigériában

A brit Guardian a nigériai légi közlekedés miniszterének Budapesten illetve a Pogányban tett látogatásáról ír, amelynek során megállapodás született a Magnus repülőgyár kisgépeinek nigériai összeszerelését előirányzó, a két kormány közti együttműködésről. A miniszter szerint igencsak kedvező feltételeket teremtenek Nigériában a külföldi befektetőknek.

SZAKSZERVEZET A TANÁRHIÁNYRÓL: „3-4 ÉV MÚLVA ÖSSZEOMOLHAT A RENDSZER”

MAGYAR NARANCS
Szerző: TECZÁR SZILÁRD
2021.08.26.


Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökét a járványvédelmi intézkedésekről, a pedagógusképzés átalakításáról és az iskolai szexuális felvilágosításról is kérdeztük.


magyarnarancs.hu: Megint egy járványhullám küszöbén kezdődik a tanév. Nyugodtabbak, mint tavaly ilyenkor?

Totyik Tamás: Nem vagyunk nyugodtabbak. Külföldi szakszervezetektől azt a visszajelzést kaptuk, hogy a beoltott pedagógusokat és a gyerekeket is megfertőzheti a delta variáns - bár kevésbé lesz súlyos a megbetegedésük, a halálozás pedig rendkívül alacsony a körükben -, nem beszélve az oltatlanokról. Úgy érezzük, a kormány az oltások miatt bizakodó, és egy kicsit lazán kezeli a járványügyi intézkedéseket. A kontaktkutatás például teljesen megszűnt, már a tavalyi tanévben több helyen előfordult, hogy hiába volt anyuka-apuka covidos, a gyerek simán bement az intézménybe, és senki sem tudott a közvetlen családtagjai megfertőződéséről...

BRUTÁLISAN LESZAKADTAK A FIZETÉSEKTŐL A NYUGDÍJAK

NÉPSZAVA
Szerző: V.A.D.
2021.08.26.


2010-ben még az átlagbér 74,5 százalékát tette ki az átlagnyugdíj, az idén viszont már csupán az 54 százalékát – hívta fel a figyelmet a KSH adatai alapján Tóth Bertalan.

Az MSZP társelnöke Facebook-posztjában ennek alátámasztására több grafikont is megosztott, amelyeken jól látszik, hogy a nyugdíjak jóval kisebb ütemben emelkedtek az utóbbi években, mint a keresetek, ezért egyre nagyobb a kettő között a különbség. Az elmúlt 20 évben 2009-ben közelítették meg a nyugdíjak a leginkább a fizetéseket: az átlagos öregségi nyugdíj ekkor 93 256, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkeresete pedig 124 116 forint volt. Így akkor az átlagnyugdíj a nettó átlagbér 75,1 százalékára rúgott. Azóta a nettó átlagbér a duplájára nőtt, ám a nyugdíjak nem növekedtek hasonló mértékben. A tavalyi évben az öregségi nyugdíj átlagos összege 142 114, a nettó átlagbér viszont 268 405 forintra emelkedett, így a nyugdíjak alig több, mint felét tették ki a béreknek.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés idős korban is jár, ezért fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat. Álláspontjuk szerint ezt úgy lehet elérni, ha nem csak az infláció, hanem a fizetések növekedése is számít a nyugdíjemelésnél. A nyugdíjminimumot pedig legalább 70 ezer forintra kell növelni, és igazságosabban kell folytatni a 13. havi nyugdíj visszaépítését – írta Tóth Bertalan...

A TANÁROK ÉS A DIÁKOK MENTÁLIS EGÉSZSÉGE IS MEGSÍNYLETTE AZ ELMÚLT MÁSFÉL ÉVET

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.08.25.


Szorongást, depressziót és alvászavart okozott a gyerekek körében a járvány, derül ki az UNICEF és a Publicus közös kutatásából, amelynek során gyermekpszichológusokat, pszichiátereket és pedagógusokat kérdeztek.A kutatás előző fázisáról, amelyben az UNICEF szülőket kérdezett, itt írtunk.

A megkérdezettek egyöntetű véleménye az, hogy a járvány és a bezártság komoly negatív hatással volt pszichológiai jóllétükre, illetve hogy a szociális elszigeteltség miatt leginkább a szorongásos és pániktünetek erősödtek fel. Emellett pedig megnőtt a lehangolt és motiválatlan, depressziós kamaszok száma, illetve az ehhez kapcsolódó öngyilkossági gondolatok és kísérletek is.

A napirend felborulása, valamint a túlzásba vitt játékhasználat alvási nehézségeket okozott, és a diákoknál előfordult, hogy tanóra közben, vagy ahelyett is játszottak, így lemaradtak a tanulásban.


A szakértők beszámolója szerint a hátrányos, vagy rosszabb családi helyzettel rendelkező gyerekeket jobban megviselték a lezárások és maga az egész vírushelyzet is, míg azok a gyerekek, akiknek rendezettebb a családi háttere, könnyebben túllépnek a problémákon. A felmérés szerint aránytalanul rosszabb lehet a helyzet a szakiskolákban, szakközépiskolákban, mint a gimnáziumokban – mind a gyermekek mentális egészsége, mind pedig digitális hozzáférhetőség terén.

Arról, hogy milyen nehézséget okozott a távoktatás a tanulók és családjaik számára, bővebben itt írtunk...

A COVID LETT A HARMADIK LEGGYAKORIBB HALÁLOK MAGYARORSZÁGON 2020-BAN

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.08.25.


Csak a daganatos megbetegedések és a keringési rendszer különböző betegségei követeltek több áldozatot 2020-ban Magyarországon, mint a koronavírus-járvány – derül ki a statisztikai hivatal közelmúltban közzétett adataiból. Persze a halálok megállapítása sok esetben nem egyszerű, a KSH adatsorából azonban az látszik, hogy a legtöbb halálok esetében nincs eltérés a korábbi trendekhez képest, azaz a tavalyi többlethalálozást egyértelműen a járvány okozta. A pandémia ráadásul a várható élettartamot is majdnem nyolc hónappal visszavetette.

Külön kategória lett a Covid

Nagy port kavart tavaly márciusban, Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter egy levele, amelyben arra utasította a halottvizsgálatot végző orvosokat, hogy bizonyos esetekben csak kísérőbetegségként tüntessék fel a Covidot a halottvizsgálati bizonyítványban. Ezt akkor sokan úgy értelmezték: arra adott utasítást, hogy tussolják el a Covidos haláleseteket, holott erről szó sem volt. A tárcavezető ugyanis csak azokban az esetekben kérte ezt, amikor „az elhunyt kórtörténetében olyan kritikus betegség, krónikus betegség vagy állapot szerepel, amely önmagában is halálhoz vezethetett volna”, márpedig ilyen esetekben korábban is ez volt a gyakorlat a vírusfertőzéseknél, például az influenzánál is...

RADNÓTI SÁNDOR: A CIVILIZÁCIÓ VESZÉLYBE KERÜL, VALAHÁNYSZOR ÖSSZEÜTKÖZIK A BARBÁRSÁGGAL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.08.26.


Civilizációs válságról akkor beszélhetünk, ha egy társadalom önbecsülése, méltóságérzete megbicsaklik, helyiértéke kérdésessé válik, tagjainak egymás iránti szolidaritása megszűnik. A zsidó-keresztény és görög-latin eredetű európai civilizáció továbbra is egyetemes emberi értékeket őriz és fejez ki, a civilizáció normája továbbra is a szabadság, az egyenlőség, a testvériség történelmileg kialakult, elért fogalmán méretik. Minderről Radnóti Sándorral beszélgettünk. A Széchenyi-díjas esztétával, filozófussal arról is szót ejtettünk, Magyarországon van-e civilizációs válság.


Mikor beszélhetünk civilizációs válságról?

– Civilizációs válságról valamilyen értelemben mindig beszélhetünk. Egy szó magyarázatát gyakran megkönnyíti az eredetére vetett pillantás. A civis latinul polgárt jelent, s mindenütt, ahol az emberek letelepedtek, városokat építettek, kialakult valamiféle civilizáció, polgárosulás, amely megkülönböztette magát a barbároktól és a barbárságtól. A civilizáció veszélybe kerül, valahányszor összeütközik a barbársággal (s nagyjából erről szól a történelem), de veszélybe kerül akkor is, ha belső tartása, önmagába vetett hite megroppan, s a polgárok barbarizálódnak, vagy – Kavafisz, a nagy görög költő híres versére utalva – elkezdenek a barbárokra várni. Civilizációs válságról inkább az utóbbi esetben beszélhetünk, tehát ha egy társadalom önbecsülése, méltóságérzete megbicsaklik, helyi értéke kérdésessé válik, tagjainak egymás iránti szolidaritása megszűnik...

A NÉPÜNNEPÉLY MEGTETTE NEM KÍVÁNT HATÁSÁT - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.08.26.


4 legfontosabb cikkünk most


- Rusvai Miklós: Már most látjuk a szennyvízadatokból, hogy a népünnepély megtette nem kívánt hatását

Karácsony: Nagy a tét mind a két oldalon, nekünk a hazánkról van szó, nekik meg a szabadlábon töltött éveikről

- Medián: A budapesti fideszesek kétharmadát nem zavarják a felújítások miatti dugók

- Az állam és a 4iG távközlési szuperholdingot épít

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik...


SZABAD SZEMMEL: HA BRÜSSZELEN MÚLIK, AKKOR AZ ORBÁN FÉLE ILLIBERÁLIS REZSIMEK TOVÁBB VIRÁGOZHATNAK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.08.26.


A jogállami mechanizmust csak olyan esetekben lehet igénybe venni, amikor uniós alapok kerülnek veszélybe a visszaélések folytán, vagyis aligha terjed ki arra, amikor egy törvény korlátozza a szólásszabadságot vagy az LMBT-kisebbség jogait.


Euronews

Lejárt az Európai Parlament által adott kéthónapos határidő, hogy a Bizottság indítsa be végre az új jogállami mechanizmust több kormány, így Magyarország és Lengyelország ellen, ám von der Leyenék a fülük botját nem mozgatták, leszámítva, hogy az elnökasszony küldött az EP első emberének egy igen érdekes válaszlevelet. Ebben a politikus azt fejtegeti, hogy a strasbourgi kérés nem elég világos és nem tartalmazza, hogy milyen konkrét jogsértésekről van szó. Továbbá, hogy a hivatkozott paragrafus sem állja meg a helyét ez esetben.

A holland liberális Sophie in’t Veld úgy értékelte, hogy a reakció sértés az Európai Parlamenttel és a földrész polgáraival szemben. Cseh Katalin pedig arról beszélt, hogy a politikai megfontolásokból alkalmazott halogatás sérti a közösségi jogot. Ezért szerinte az unió törvényhozásának be kell váltania ígéretét és az Európai Bírósághoz kell fordulnia.

Brüsszel az ultimátum ellenére továbbra is igyekszik időt nyerni, miután teljesen új vizeken jár. Hiszen ha tudja bizonyítani a jogállami elvek megsértését, akkor felfüggesztheti a vétkes országgal szemben a támogatások egy részét, miközben a Freedom House már nem tartja teljes demokráciának azt, ami Magyarországon van, de másutt is szorulnak vissza közös elvek.

A Bizottság szóvivője, Újvári Balázs megerősítette, hogy a testület egyelőre nem kívánja beélesíteni a szankciós rendszert, azt az utolsó eszköznek tekinti. Előtte meg akar bizonyosodni róla, hogy nem megy fejjel a falnak az alkalmazás során, egyébként pedig jelenleg a használati útmutatót dolgozza ki. Ehhez bekéri a kormányok véleményét, a munka előreláthatólag ősz elején fejeződik be.

Ugyanakkor gond, hogy a jogállami mechanizmust csak olyan esetekben lehet igénybe venni, amikor uniós alapok kerülnek veszélybe a visszaélések folytán. Vagyis aligha terjed ki arra, amikor egy törvény korlátozza a szólás szabadságát vagy az LMBT-kisebbség jogait. Daniel Gros, az Európai Politikai Tanulmányok Központjának szakértője úgy érzékelteti a problémát, hogy egy illiberális rezsim várhatóan kevésbé akad fenn a szűrőn, mint egy olyan állam, ahol teljesen független, ám nem hatékony az igazságszolgáltatás. Ezért hiba volt úgy beállítani, hogy a rendszer főként a magyar és a lengyel vezetés ellen irányul.

FT

A kommentár elsődleges fontosságúnak nevezi, hogy az EU védekezzen a csalások ellen. Mint rámutat, az Európai Ügyészség remek rajtot vett, már több mint ezer olyan esetet dolgozott fel, ahol uniós pénzeket sikkaszthattak el, ám a neheze csak ezután jön. A gazdasági bűnözés és a korrupció ugyanis mára égető kérdés lett, miután a sorozatos bővítések és az egységes piac fejlődése folytán egyre nagyobb összegeket osztanak szét, részben fejlesztési-felzárkózási, részben agrártámogatások formájában.

Most meg itt a csaknem 800 milliárd eurós újjáépítési alap, úgy hogy még sosem volt időszerűbb fellépni a csalók ellen. Főleg a nyugati országok részéről lehet arra számítani, hogy igencsak azt feldühödnek, ha azt látják, hogy egyes kedvezményezett államokban lenyúlják az általuk befizetett pénzeket.

A Codruta-Kövesi vezette EPPO azonban rongyos 44,9 millió eurót kapott, ennyiből még az összes nyomozót és elemzőt sem lehet tisztességesen honorálni. Úgy hogy a román jogász meg is kérdezte: Mit akar az unió? Egy macskát vagy egy tigrist? Ilyen csekély költségvetés mellett félő, hogy csupán kis halak akadnak horogra, a nagy nemzetközi bűnbandák megússzák.

Ráadásul Magyarország és Lengyelország nem csatlakozott a szervezethez, noha egyfolytában vitázik Brüsszellel a jogállam miatt. A szlovén elnök pedig nem hajlandó nemzeti megbízottakat kinevezni a testülethez. De ezen felül arra mindenképpen fel kell készülni, hogy kemény érdekütközés lesz az új ügyészség európai jogköre és a nemzeti szuverenitást szajkózó kormányok között. Ám ha netán sikerül rábizonyítani bizonyos politikusokra és azok segítőire, hogy eltulajdonítják az újjáépítési alap egy részét, az igen fontos lesz az EU hitele szempontjából. Mármint hogy az EPPO valóban politikai beavatkozás nélkül dolgozik.

FAZ

A keleti gazdasági kapcsolatok ápolásán dolgozó német külkereskedelmi szövetség aggódva figyeli a Magyarországgal és Lengyelországgal zajló jogállami vitát. Úgy értékeli, hogy kompromisszumra van szükség, és annak érdekében Berlinnek közben kell járni a két fővárosban. Az érintett vállalatok a két országban összesen jó 600 ezer embert foglalkoztatnak. A németek számára főleg Varsó fontos gazdaságilag, immár az 5. helyen áll az üzleti partnerek sorában. De lényeges az árucsere Magyarországgal, Szlovákiával, Csehországgal és Oroszországgal is.

A szervezet egyúttal arra figyelmeztet, hogy káprázatosan megugrott az áruforgalom a földrész keleti országaival, illetve Közép-Ázsiával, és nem lenne jó, ha a lendületet megtörnék a világban tapasztalható bezárkózási törekvések. A szervezet elnöke úgy nyilatkozott, hogy a kérdésre oda kell figyelnie mind az új német kormánynak, mind az EU-nak, mert a világgazdasági korlátozásoknak a német és európai cégek innák meg leginkább a levét.

Ennek érdekében a keleti régiónak vonzó finanszírozási feltételeket kell kínálni az infrastruktúra fejlesztéséhez, ami letérítheti őket a kínai Selyemútról. A német tőke 2019 végéig 145 milliárd eurót fektetett be a régióban és ily módon csaknem 2 millió új munkahelyet teremtett. FAZ

Ráfizetnek azok a kelet-európai államok, ahol veszik a kalapjukat nyugati kereskedelmi bankok, mert onnantól kezdve meredeken csökken a gazdasági növekedés üteme és nehezebb a bejutás a nyugati pénzpiacokra. Erre a következtetésre jut a ZEW Mannheim kutató intézet a térség 17 államának adatait elemezve. A negatív következményekre jó példa Lettország, Észtország, Moldávia, Észak-Macedónia és Montenegró.

Az érintett pénzintézetek döntése mögött általában a nagy földrajzi távolság, valamint a pénzmosás és a korrupció rejlik, különösen amióta Amerika 7 évvel ezelőtt bekeményített ezen a területen. A bankok nemigen érzik meg a kivonulás következményeit, annál inkább a szóban forgó kormányok. Az exportjuk 6-8 %-kal esett vissza, miután fontos hidakat vesztettek el a Nyugat felé.

A jelenség lenség ugyanakkor nemigen érinti Magyarországot, Bulgáriát, Csehországot és Szlovákiát. Ahonnan viszont mennek a bankok, ott rövidtávon kevés a lehetőség a kieső finanszírozási források pótlására. A helyi pénzintézetek csak akkor tudnak segíteni, ha nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemzetközi normák betartására, a kormányok pedig exportgaranciákat adhatnak a kis- és közepes vállalatoknak. FAZ

Bár az orosz Külügyminisztérium két napja következményekkel fenyegette meg azt a 40 országot és szervezetet, amely ott volt a Kijevben, a Krími Platform alakuló ülésén, a tárca vezetője mégis felkereste mind Budapestet, mind Bécset, noha mindkét kormány magas szinten képviseltette magát az ukrajnai eseményen.

Lavrov az osztrák fővárosban nem volt hajlandó elárulni, Moszkva milyen megtorló intézkedéseket fontolgat, de azzal vádolta meg az EU-t, hogy az érdemtelenül vállal szolidaritást a „nacionalista ukrán vezetéssel”. A vendéglátó Schallenberg, aki személyesen volt jelen a kijevi fórumon, úgy fogalmazott, hogy a két ország közt igen mély véleménykülönbség mutatkozik a Krím megszállása, Ukrajna területi sérthetetlenségének megszegése, valamint Navalnij bebörtönzése ügyében.

Az orosz vendég ugyanakkor szorgalmazta, hogy Ausztria – Magyarországhoz hasonlóan – ismerje el a Szputnyik V vakcinát, ám vendéglátója erre azt válaszolta, hogy a legjobb volna a kéréssel az Európai Gyógyszerügynökséghez fordulni. Afganisztán kapcsán Lavrov megint kifejtette, hogy a helyzetért a nyugati demokráciaexport a felelős. Schallenberg pedig megerősítette, hogy országa nem hajlandó menekülteket befogadni, kivéve azokat az afgánokat, akik nemzetközi szervezeteknek dolgoztak az eltelt 20 év során.

Project Syndicate

Németország nem bújhat ki európai politikai felelőssége alól, mert ha megelégszik gazdasági vezető szerepével, akkor az EU sebezhető lesz, kiszolgáltatva magát a tekintélyelvű erőknek, amelyek alig várják, hogy megoszthassák. Így foglalt állást a volt német külügyminiszter, aki jelenleg az amerikai-német kapcsolatok erősítésén dolgozó magánalapítvány, az Atlantikbrücke elnöke.

A szociáldemokrata Siegmar Gabriel hozzátette azonban, hogy Berlin nem támaszthat semmiféle hegemón igényt a szomszédjaival szemben. A megoldás szerinte az volna, hogy a franciákkal, olaszokkal és a lengyelekkel álljon a földrész élére, bár ennek ellentmond a jelenlegi lengyelországi helyzet. Ám a politikus stratégiai türelmet javasol, mert úgy ítéli meg, hogy Varsó eredendően Európa-párti. De a németeknek a közös jövő érdekében kezelniük kell a jelenlegi feszültséget.

Az unió azonban csak akkor hallathatja hangját a világpolitika fő kérdéseiben, ha visszanyeri technológiai és gazdasági súlyát, bővíti az egységes piacot és szorosabban működik együtt a közös külpolitikában. Érvényes ez mind Kínára, mind Amerikára. Ha a kontinens széttagozódik és visszaesik technológiailag, valamint gazdaságilag, akkor hosszú távon aligha lesz érdekes az Egyesült Államok számára.

Neue Zürcher Zeitung


Zürichben két vállalkozó és egyikük szülei állnak bíróság előtt, mert pár éve 88 teherautónyi hamisított mosószert vettek Magyarországon és adtak el Svájcban. A Persil és Ariel márkajelzéssel ellátott portékát egy régi budapesti üzemcsarnokban állították elő, majd 3,65 millió frankért értékesítették az Otto csomagküldő szolgálatnak. Az nem vette észre a stiklit, csak akkor, amikor az egyik vásárló reklamált.

Az érintettek ellen a vád most iparszerű csalás, a márkajog megsértése, valamint pénzmosás. Utóbbi úgy merült fel, hogy az ügyletek után nem adóztak, viszont a haszonból 10 darab, egykilós aranyrudat vettek. A védelem arra hivatkozik, hogy ügyfeleik sem voltak tisztában az áru törvénytelen eredetével, nem jártak soha a kérdéses budapesti telephelyen. Sőt, szerintük még az sem bizonyos, hogy a szer nem eredeti. Azt viszont elismerik, hogy a könyvelés körül nem volt minden rendben. A két országban különben nyomozás folyik a gyártók és a közvetítők ellen.

SOSE HALUNK MEG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.08.26.


Hetven országból több tízezer résztvevőt várnak az eucharisztikus dzsemborira, a pápai misére meg egyenesen százezer embert, de semmiféle járványügyi intézkedés nem lesz. Pedig már Müller Nyunyó is a negyedik hullámmal riogat, Fábry Kornél atya pedig – nem tudni milyen minőségben – azt nyilatkozta, abban reménykedik, hogy nem a nagy esemény alatt robban be a Nyunyó által emlegetett világvége. Megnyugtathatjuk, nem akkor, hanem utána. Van már operatív törzsünk a feudális játékok lebonyolítására, aminek Kovács levelező a főnöke, akkor szerintük ez éppen rendben van.

Mert ugyan nem vagyok egy beszari és összeesküvéseket gyártó manus, de azért ezt így mégsem kellene. Tudjuk, és halljuk is, hogy a kedves vezető elvégezve a dolgát a vakcinákra és az oltásra mutogat, de vannak csontok az eucharisztikus levesben. Magyari oldalról az, hogy a pápát látni és meghalni csatakiáltással az ajkukon a fővárosba tóduló népek nagy része az idősebb korosztályból kerül ki feltehetőleg. No most, ők javarészt a kínai löttyöt kapták, amin sokan meggazdagodtak ugyan, de mégsem véd annyira, így belemenni a tömegbe ezzel a háttérrel bajos és veszedelmes.

Mert annyira nem lesz járványügyi intézkedés, hogy a hetven országból érkező több tízezer embernek egyáltalán, semmilyen dokumentummal nem kell bizonyítani a védettségét, tehát azt cipelnek be, amit csak akarnak. Az a dilemma, hogy ezt a Kovács levelező által vezetett operatív törzs hagyta-e jóvá, vagy a járványügyben nagyon jártas egyházi méltóságok, akik mutattak egy középső ujjat az operatív törzsnek, hogy egyházi ügyekbe ne pofázzanak bele, Kovács levelező pedig mindezek után elsunnyogott. Vagy épp a kedves vezető jóváhagyásával történik mindez.

Mert tudjuk a viszonyát a vírushoz és a tömegrendezvényekhez, úgy is mint futball és vadászati világkiállítás, ami szintén lesz nekünk. A kedves vezető az olimpiát is lefitymálta, hogy a szerencsétlen japánok nézők nélkül rendezték. Bezzeg, ha nálunk volna – erről ábrándozott – akkor rogyásig lennének a stadionok népekkel. De itt van az álomgyilkos Fekete-Győr, a japánoknak meg nincs Orbánjuk, azaz, a világ egyáltalán nem tökéletes. Viszont még nem olvastam vallomást arról, hogy a futball EB alatt a Puskás Arénában hányan fertőződtek meg. Az angolok ezt a gesztust megtették.

Náluk volt a láblabdás bigyó döntője, utána osztottak, szoroztak, és az jött ki nekik, hogy az a meccs szuperfertőző esemény volt. A mi feudális-középkori kongresszusunk viszont napokig fog tartani, sőt, ha ott végeztek a népek, még maradhatnak Semjén agancsait nézegetni, hogy a vírus biztosan újra megtelepedhessen a nyüves országon. Nem látni más értelmét a nagy szabadságnak, hacsaknem azt, hogy jön az ősz, és helyzetet kell teremteni újra a rendeleti kormányzásnak. Ez is benne van a pakliban, és erről is pusmognak a népek egymás közt a kocsmában...