2022. március 11., péntek

MOBILITÁS ÉS INTEGRÁCIÓ A MAGYAR TÁRSADALOMBAN

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT / ARGUMENTUM KIADÓ
Szerkesztette: KOVÁCH IMRE
2022.


Előszó


Mobilitás és integráció

Pártszimpátia és a társadalmi mobilitás érzékelése 
(Huszár Ákos, Szabó Andrea)

A társadalmi mobilitás egyenlőtlensége a nők és a férfiak között. Közeledés vagy távolodás? (Huszár Ákos, Balogh Karolina, Győri Ágnes)

A magyar társadalom integrációja 2015, 2018 
(Gerő Márton, Hajdu Gábor, Kovách Imre, Kristóf Luca, Szabó Andrea)

A magyar társadalom politikai integrációja 
(Szabó Andrea, Gerő Márton)

Területi mobilitás

Területi mobilitás és a magyar társadalom integrációs csoportjai 
(Csizmady Adrienne, Győri Ágnes, Kőszeghy Lea, Rácz Attila)

Kapcsolati tőke és földrajzi mobilitás 
(Dávid Beáta, Albert Fruzsina, Huszti Éva)

Változott-e az ingázásban a nemek közötti egyenlőtlenség?
Az ingázási időre ható tényezők és változásuk 1990 és 2011 között Magyarországon 
(Bakó Tamás, Kálmán Judit)

Vissza a társadalomba

A szociális munka intervencióinak hatása a társadalmi mobilitásra és immobilitásra 
(Rácz Andrea)

Keresleti korlátok a börtönből szabadultak reintegrációjában 
(Boza István, Csáki Anikó, Ilyés Virág, Köllő János, Kőműves Zsófia, Márk Lili, Mészáros Mercedes)

Határon innen, határon túl

Magyar diaszpóra és az anyaország. Diaszporizáció és diaszpórapolitika 
(Papp Z. Attila, Kovács Eszter, Kováts András)

Szolidaritás és társadalmi mobilitás.
Magyar bevándorlók jótékonysága és fizetett munkája a német bevándorlási rendszerben (Feischmidt Margit, Zakariás Ildikó)

Absztraktok
A kötet szerzői
Abstracts
The authors

INTEGRÁCIÓS MECHANIZMUSOK A MAGYAR TÁRSADALOMBAN

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT / ARGUMENTUM KIADÓ
Szerző: KOVÁCH IMRE
2022.


Előszó


Társadalmi egyenlőtlenségek és társadalmi integráció

Társadalmi integráció és társadalmi rétegződés (Huszár Ákos, Kovách Imre, Kristóf Luca, Szabó Andrea)

Struktúra és cselekvés A politikai integráció mechanizmusai (Gerő Márton, Szabó Andrea)

Redisztribúció és társadalmi integráció (Balogh Karolina, Czibere Ibolya, Kovách Imre, Nemes-Zámbó Gabriella)

Kormányzás és integráció

A kormányzás területi (közép) szintjének integrációs szerepe (Pálné Kovács Ilona)

Az önkormányzatok és a helyi társadalom integrációja (Tamás Veronika)

A civil társadalom változó szerepei és a társadalmi integráció (Gerő Márton, Kerényi Szabina)

Integrációs rendszerek

Rugalmasság biztonság nélkül Munkaerőpiaci integrációs mechanizmusok Magyarországon a 2010-es években (Illéssy Miklós, Huszár Ákos, Csizmadia Péter)

Társadalmi integráció, egészség, egészségügy (Kollányi Zsófia)

A részek és az egész

Közeli távolság Magyarország és a határon túli magyarok viszonyairól (Bárdi Nándor)

Kontextus vagy kontaktus? Előítélet-rendszerek és migrációs tapasztalatok (Papp Z. Attila, Zsigmond Csilla )

Tartalom
Absztraktok
A kötet szerzői
Abstracts
The authors

A KISTELEPÜLÉSEKEN ÉLŐ MAGYAROK ÉRZIK LEGKEVÉSBÉ, HOGY BEFOLYÁSOLHATJÁK A HELYI ÜGYEKET

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.03.11.


A Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) Mobilitás Kutatási Centruma nemrég mutatta be a tavaly év végén készített 5000 fős kérdőíves vizsgálatának első eredményeit. A kutatás egyik része a helyi identitás és a helyi elitek befolyásolásának képességét, pontosabban az arról alkotott percepciót mérte fel.

A vizsgálatból kiderült, hogy a lokalitás szempontjából a magyarok számára a leginkább identitásformáló tényezők a következők:

- az, hogy magyar (76,4 százaléknak),

- a település, ahol él (62,2 százaléknak),

- a térség, régió, ahol él (36,4 százaléknak).

Érdekes, hogy a születési-származási település, illetve az európaiság kevésbé identitásformáló tényező, mindkettő hátrébb szerepel a listán: előbbi 34,3, utóbbi 31,7 százalékkal.

A lokális identitás összetételét nem befolyásolja a nem és az iskolai végzettség, ahogy az alapvető politikai irányultság sem. A pártpreferencia viszont igen: a kormánypárti szavazók körében általában nagyobb arányban találunk olyanokat, akik számára a lakóhelyük fontos identitásformáló tényező...

CSABA LÁSZLÓ: VANNAK ÁLLAMI KIADÁSOK, AMIKET MEG LEHETNE FOGNI, DE NEM A TANÁRBÉREKEN KELLENE KEZDENI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.03.11.


„Magyarországon minden abba az irányba hat, hogy a következő időszakban az infláció még tovább fog nőni. Következésképp, ha ott van valaki a pénzpiacon, racionálisan ezt várhatja. Ezt a várakozást megtörni szinte lehetetlen” – nyilatkozta a Hírklikknek Csaba László. A közgazdász egyetemi tanár hozzátette: megyünk át a kétszámjegyű infláció időszakába. Úgy véli, a kiadásokat lehetne radikálisabban visszafogni, a három nagy presztízskiadást, a Paks2-t, a Fudan Egyetemet és a Budapest-Belgrád vasútvonalat minden további nélkül el lehetne engedni.


Februárban nyolc százalék fölött volt az infláció, és ebben még nem volt benne a háború hatása. Mi volt ennek az oka?

– Azt gondolom, hogy az infláció tekintetében a világban van egy nagy fordulat, ami Magyarországot is elérte. Ennek vannak anyagi és lélektani elemei is. A lélektani elem a várakozást jelenti, ami önmagát teljesíti be. Öt évvel ezelőtt az volt az általános vélekedés, hogy túl vagyunk az infláció-problémán, ha valami gond lehet, az a defláció. Ehhez képest megváltozott a várakozás. Fél évvel ezelőtt az Egyesült Államokban nagy vita folyt arról, hogy az infláció kilövése átmeneti folyamat-e, és arra jutottak, hogy nem. Ennek következtében mindenki más is, tehát az angol jegybank, az Európai Központi Bank (EKB), a japán bank – ha nagyon nyögvenyelősen is – elfogadta, hogy ez így van. Fontos tényező, hogy a világban megváltozott az inflációról való gondolkodás, és a szereplők várakozása is. Tehát nem arról van szó, mint amit egy évvel ezelőtt mondtak, hogy amikor a gazdaság kilő, az infláció is megnő, és ez egy átmeneti folyamat, majd visszatérünk az árstabilitás időszakába. Ez a várakozás része az inflációnak. Emellett vannak a reálfolyamatok. Én például reálfolyamatnak tekintem, ha tartósan magasak az olajárak. Ha tartósan gyengül a forint árfolyama, annak van árfelhajtó hatása, ha nem is akkora, mint 25-30 évvel ezelőtt. Ezek mellett van még mind Amerikában, mind Magyarországon a kormányzati költekezés. Az Egyesült Államokban – ha nem is olyan mértékben – 6 millió dolláros összegben, ahogy azt Bernie Sanders elképzelte, de mondjuk 2-2,5 millió dollár értékben a kormány olyankor kezdett el költekezni, amikor az infláció is éppen föllángolt. Ez önmagát erősíti. Milton Friedman, Nobel-díjas amerikai közgazdásztól tudjuk: lehet költekezni egy darabig úgy, hogy ez nem érinti az árszínvonalat, de egy idő múlva máshol meg igenis elkezdi érinteni. Az amerikai kormányok az elmúlt négy-öt évben nem nagyon törődtek a deficittel. Trumpék ugyan neoliberális szöveget nyomtak, de a gyakorlatban nem nagyon foglalkoztak az államháztartás egyensúlyával és az adósság-rátával. Épp tegnap este egyezett meg az amerikai Kongresszus arról, hogy a kormánynak azért annyi pénzt kell adni, hogy ki tudja fizetni a munkatársait. Úgyhogy most megint fölemelték az adósság-limitet. Ez egy állandó probléma. Az ember pedig azt gondolná, hogy a neoliberális, konzervatív szövegeket nyomó kormány, mint amilyen a Trumpé volt, a költségvetési hiány ügyében szigorú. Szó sincs erről, a kiindulópont sem ez volt. Ehhez képest jött egy nagy költekezés egy olyan időszakban, amikor az infláció fölerősödött, és ez hajtja fölfelé Amerikában is az árakat...

NYUGAT-UKRAJNÁT BOMBÁZZÁK AZ OROSZOK, A MAGYAR HATÁRTÓL 160 KILOMÉTERRE FEKVŐ VÁROSRA IS LÉGICSAPÁST MÉRTEK

24.HU
Szerzők: PAPP ATTILA, VASKOR MÁTÉ
2022.03.11.


- Először bombáztak két nagyvárost: az északnyugati Luckot és a közép-keleti Dnyiprót, majd nem sokkal később a magyar határtól mintegy 160 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszkból is légicsapást jelentettek.

- Az oroszok újra megindulhatnak Kijev felé: műholdfelvételek tanúsága szerint a 65 kilométer hosszú konvoj több részre szakadt, ennek egy része egy fővároshoz közeli területre vonult át.

- Az orosz erőknek 5 kilométerrel sikerült közelebb vonulni Kijevhez az elmúlt 24 órában – közölték az amerikaik.

- Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko szerint 400 000 ember rekedt a kikötővárosban, amely két pokoli napon van túl – a várost harminc percenként bombázzák.

- Denisz Monasztirszkij belügyminiszter szerint eddig több mint 400 ezer civilt sikerült evakuálni, Zelenszkij arról beszélt, hogy csütörtökön öt városból 40 ezer embert menekítettek ki.

- Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa Oroszország állítását, miszerint az Egyesült Államok biológiai fegyverek fejlesztését finanszírozza Ukrajnában.

- „Ez nagyon aggaszt, mert többször megbizonyosodtunk arról, hogy ha tudni akarod, mit tervez Oroszország, nézd meg, mivel vádolnak másokat.” – kommentálta a vádakat Zelenszkij ukrán elnök.

- Folytatódik a nagyvállalatok kivonulása Oroszországból: a JPMorgan, a Goldman Sachs és a Western Union is távozik az országból az ukrajnai agresszió miatt...

TOVÁBB IS VAN, MONDJAM MÉG?

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.03.10.


A mai 444-en egy rendkívül fontos cikk jelent meg Kiss Imolától, amelyet – tartok tőle, de ne legyen igazam! – kevesen olvasnak majd el, s még kevesebben fognak a cikkben szereplő linkekre rákattintani. A cikk címe: Novák Katalin orosz szövetségesei épp a „családvédelem” ügyét használhatták a Kreml befolyásának erősítéséhez.
Én a korábbiakban már többször szóba hoztam a cikkben szereplő szervezeteket és személyeket, azok nézeteit, a putyini ideológiába és az orosz ortodox egyház szellemiségébe való mély beágyazottságukat, s szóltam arról, hogy ezekkel milyen remek kapcsolatot ápol az Orbán-kormány, kiváltképp annak családügyi államtitkára, Novák Katalin.
Most csak egy személyt szeretnék megidézni, jelesül a 2020-ban Covidban elhunyt Dmitrij Szmirnov főpapot, aki haláláig a Moszkvai Patriarchátus Családügyi Bizottságának volt a vezetője, s aki 2017-ben a Budapesten rendezett, a magyar kormány által támogatott, s Orbán Viktor által megnyitott WCF (World Congress of Families) vendége és előadója volt.
Szmirnov volt az, aki az atomfegyverek megáldására szólított fel, hogy az orosz kultúra és az orosz nép védelmet élvezhessen a nyugati fenyegetéstől. Az abortusszal élő nőket kannibáloknak nevezte, akiket el kell söpörni a föld felszínéről, börtönbe kell vetni, mert olyanok, mint Himmler vagy Goebbels. Az egyedülálló orosz nőknek azt javasolta, hogy keressenek maguknak férjet Afrikában. A házasságon kívül, ám társukkal együtt élő nőket fizetetlen prostituáltnak mondta. Az iszlamista terroristákról kifejtette, hogy azok jogos felháborodásukban azért hajtanak végre öngyilkos merényleteket, mert nem akarnak a pederaszták által uralt államokban élni. Kizárólag az oroszokban fedezte fel az államalapítás ösztönét, az Oroszországban élő többi nép alacsonyabb rendű, mivel erre képtelenek voltak, ugyanis nem vettek részt az orosz állam létrehozásában.
Az orosz ortodox egyház Szmirnov nézeteit nagy empátiával fogadta. Ilarion metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külügyi osztályának vezetője egyenesen leszögezte, hogy Szmirnov „jó szándékkal” illette fizetetlen prostituáltaknak a házasság nélküli párkapcsolatban élő nőket, továbbá Szmirnov „a maga színes modorában” hívta fel a nők figyelmet a bejegyzett házasság hiányában történő együttélés borzalmaira.
Mellesleg Szmirnov közvetlen munkatársa volt az az Alekszej Komov, aki a Család- és Demográfiai Alapítványt vezette, s aki, mint „konzervatív agytröszt” sokszor elmondta, hogy Oroszország a keresztény értékek utolsó védőbástyája. A bolsevizmust a Nyugat erőltette rá az orosz népre, továbbá Sztálin volt az orosz nép igazi megmentője, aki elnyomta a nyugati ügynököket, Trockijt és társait, visszaállította a patriarchális tekintélyt és a hazafias értékeket. Sztálin forradalmi hulláma Nyugatra űzte az összes marxista ideológust, ahol mind a mai napig az ő szellemiségük dominál. Komov így összegez: „Oroszországnak valós történelmi esélye van arra, hogy egyetemesen elismert vezetőjévé váljék ennek a születőben lévő ’családpárti’ mozgalomnak, és visszahódítsa ideológiai és morális vezető szerepét a geopolitikában.” Amúgy Komovval Novák Katalin a 2019-es veronai WCF-konferencián találkozott.
És míg ezt írtam, egy igen kedves barátom átküldött egy hírt, amely szerint Kirill moszkvai pátriárka szerint a nyugati értékek és a melegfelvonulások felelősek az orosz-ukrán háború kitöréséért.
Csak hogy tisztán lássunk: az etikai értékekre felettébb kényes Kirill sok milliárd dollárra becsült vagyonát a dohány- és cigarettacsempészésből szerezhette, továbbá a pátriárka valamikor a KGB beszervezett ügynöke volt, Mihajlov fedőnévvel. Pont, mint elődje, II. Alekszij, épp csak a fedőnevük nem volt azonos: ez utóbbi a szolgálatban a keményen hangzó Drozdov nevet kapta.
Tovább is van, mondjam még?

„MINDENT MEGOLDUNK, MINDENT IS!” - ÍGY IRÁNYÍTOTTÁK A KÖZPÉNZBEN ÚSZÓ NAGYVÁLLALATOKIG ÉRŐ SZÁMLAGYÁRAT

444.HU
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2022.03.11.


- Precíz győri adónyomozók éveken át üldöztek, majd lekapcsoltak egy óriási számlagyáros hálózatot.

- ATM-ekből kivett milliók, a 4iG egyik főnökével szervezett találkozó és az összeomlás szélén álló, mindent lepapírozó alkalmazottak - mindez a szervezet mindennapi működésének része volt.

- Cikksorozatunk második részében bemutatjuk, kik és hogyan irányították ezt a rendszert: a Nagymestertől a bukott ügyészig.

Több mint tíz évvel ezelőtt, 2010-ben egy börtönben találkozott egymással két férfi. Mindketten a harmincas éveik elején jártak, és mindketten korrupciós vádak miatt voltak előzetes letartóztatásban.

Egyikük Fuzik Zsolt volt, egy akkor 33 éves, rendőrtiszti és műszaki végzettséggel rendelkező férfi. Korábban a CBA, majd 2008-tól a BKV informatikai igazgatója volt, 2009 decemberében azonban korrupciós bűncselekménnyel vádolták meg. A börtön elől állítólag egy osztrák síparadicsomba menekült, végül 2010 februárjában került előzetes letartóztatásba.


A másik férfi a Fuziknál két évvel fiatalabb, jogász végzettségű Varga Gergely volt, aki korábban a Fővárosi Ügyészség szóvivőjeként dolgozott. A vádirat szerint Varga elégedetlen volt ügyészi fizetésével, ezért több esetben pénzt kért egyes ügyek érintettjeitől, hogy a közbenjárására enyhébb ítéleteket hozzanak a bíróságok...

HÁLÁS, HOGY NEM „RÖHEJES” JÖVEDELEMBŐL ÉL, ÉS OV-FÜLBEVALÓKKAL MEGY A SÁNDOR-PALOTÁBA – NOVÁK KATALIN PORTRÉJA

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022.03.11.


Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december 21-én jelentette be, hogy a kormánypártok a Fidesz 44 éves korábbi alelnökét jelölik a posztra, vagyis a 2010 óta immáron harmadszor is pártpolitikust tartott alkalmasnak a legfőbb közjogi méltóság címére.


Pedig az államfői tisztség esetén a jelölttel szemben alkotmányos követelmény, hogy pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, köztiszteletben álló személy legyen. A pártbeli elkötelezettségét fideszes, illetve a kormányfő nevének kezdőbetűivel ékesített, "OV'22" feliratú fülbevalókkal is kifejező Novák jelölése emiatt nemcsak az ellenzéki oldalon váltott ki felháborodást, de a közvélemény-kutatások szerint az átlagemberek között is nagyobb volt elutasítottsága, mint kedveltsége. A Publicus lapunknak készített felmérése szerint például a megkérdezettek háromnegyede pártok felett álló államfőt szeretne, de a felmérésben résztvevők közel fele szerint megosztó személyiség Novák – vélhetően korábbi megnyilvánulásai, szereplései miatt, az új köztársasági elnök ugyanis 2010 óta aktív résztvevője volt a NER kiépítésének, egyúttal a jogállamiság lebontásának.

A frissen megválasztott köztársasági elnök 1977. szeptember 6-án született Szegeden. Közgazdasági és jogi tanulmányait követően pályáját a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte 2001-ben, majd gyermekvállalás után – férje, Veres István az MNB pénz- és devizapiaci igazgatója – 2010-től külügyminiszteri tanácsadóként került vissza a minisztériumba, hogy aztán 2012-től Balog Zoltán Emmi-miniszter kabinetfőnökévé lépjen elő. A második kétharmad után 2014-től család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, két éve nevezték ki családokért felelős miniszternek. A T. Házba 2018-ban került be képviselőként, ekkor már egy éve a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke volt, párttagságát csak államfői jelölése után függesztette fel...

AZ ELLENZÉK RÓNA PÉTERREL NEM ZAVARTA MEG ORBÁN DIADALMENETÉT, AZ ABLAKPUCOLÓ NOVÁK A KULTÚRHARCOT FOLYTATJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.03.10.


Nem hozott nagy meglepetést a parlamenti államfőválasztó bohóckodás, miután az ellenzék Mózes, Jeremiás próféta és a Bán bánk Tiborca, vagyis egy igazi demokrata ellenzéki, Iványi Gábor helyett a savanyú Jóska Róna Pétert jelölte ki arra, hogy 15 percben elmondhassa a magáét. Azért a “magáét”, mert Róna azt mondta, ami neki fontos, ami belesimul a rendszerbe, nem azt, amit egy demokratának és egy magyarnak mondania kell. Mint egy külső ejtőernyős, aki saját nárcizmusára használja fel az Orbán-rendszer nyújtotta szereplési lehetőséget, nem hazudtolta meg magát.

Róna olyan langyos beszédet tartott, amilyet csak lehetett, egy pillanatra sem szembesítette Orbánt önmagával és a tetteivel, amit nem is tehetett volna meg igazán, mert semmi köze hozzá. Iványi Gábor lett volna az egyetlen hiteles ember, aki ezt megtehette volna, aki a rendszer egyik legnagyobb üldözöttje, aki alkalmas és méltó is rá, de az ellenzék elvette tőle és a magyar néptől ezt az egy lehetőséget is. Márki-Zay Péter után Róna Péter választásával ez az ellenzék már a választás előtt kinyírta magát és mindazok reményét, akik szabadulnának Orbántól. Spongyát rájuk.

Róna Péter beszédét nem elemezzük, mert nem méltó rá sem ő, sem a beszéde. Novák beszédét sem elemezzük, mert arra semmi szükség, hiszen a várakozásnak megfelelően felmondta az éppen hivatalos propagandát. Ezzel be is mutatkozott és kijelölte saját helyét: Orbán bábja, csicskása lesz, erre választották, és ő erre a szerepre igent mondott. Ami változás lehet az aluszékony pecáshoz képest, hogy Novák egy végtelenül törtető, öntelt karrierista, aki az agresszivitásával az egykori “köztársasági elnök” pozíciójának maradék méltóságát is lerombolja.

Novák beígérte, hogy az marad, aki volt, folytatja a náci és keresztényfasiszta kultúrharcot a “család” fogalmának megcsúfolásával és politikai célokra való felhasználásával, bemocskolásával. Amit Novák elkezdett, az nem más, mint az orosz titkosszolgálat által szervezett és pénzelt bomlasztása a nyugati demokráciáknak, az egyéni szabadságra, az emberi és polgári jogokra épülő világnak. Az Ukrajna ellen indított háború és a Novák által képviselt “családvédő” mozgalom ugyanarról az antiliberális, fasiszta és náci tőről származik, ami miatt embereket gyilkolnak Ukrajnában.

Ezért így kell értelmezni Novák képmutató, hamis és hazug szavait a “békéről”. Ő az egyik legmegosztóbb, leguszítóbb agresszor a magyar közéletben és az is marad. Miután állandóan hangoztatja, hogy egy nő, ezért azzal a nem kis dologgal büszkélkedhet, hogy ő a világ első fasiszta államfője. Aki mindent megmond, mindent megmutat, hogy mi a helyes, és mi nem, még azt is, hogyan kell az ablakot megpucolni és süteményt sütni. Mintha rajta kívül még senki nem sütött volna süteményt és nem pucolt volna ablakot...

ORBÁN ASZTALÁN SORAKOZÓ SZÍNES CETLIK MUTATJÁK, HOGYAN ÚJÍTOTTA MEG A KAMPÁNYÁT A FIDESZ

TELEX
Szerző: DIREKT36 / SZABÓ ANDRÁS
2022.03.11.


Egy ideje minden kormányzati előterjesztés úgy érkezik meg Orbán Viktor asztalára, hogy azokra előzetesen ráragasztanak egy zöld, sárga vagy pedig piros színű post-itet. A jelzőlámpa színeire utaló osztályzás azt mutatja meg a miniszterelnöknek, hogy az adott döntés milyen szintű politikai kockázatot rejt. A legnagyobb rizikójú, piros cetlis anyagot a kormányfő jellemzően alá sem írja.

Ez az epizód is mutatja, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogánnak és a hozzá közel állóknak milyen kiemelt szerepük van a választási készülődésben. Rogán ugyanis annak ellenére is a mostani kampány megkérdőjelezhetetlen irányítója, hogy ezt a posztot töltötte be a 2019-es önkormányzati választás előtt is, amelyen a Fidesz a várakozásainál sokkal rosszabbul szerepelt.

A 2019-es választásból szűrte le a Fidesz azt is, hogy Tarlós saját eredményeit hangsúlyozó kommunikációjával önmagában nem lehet választást nyerni. Ez megerősítette őket abban, hogy szükség van arra az ellenfelet démonizáló stratégiára, amelyet a Fidesz a korábbi parlamenti kampányok idején már hatékonyan használt. Emiatt lett kiemelt fontosságú a Gyurcsány Ferenc DK-elnököt középpontba helyező negatív kampány.

Közben a Fidesz politikusai maguk is tartanak attól, hogy a 2019-es Borkai-ügyhöz hasonlóan ezúttal is kirobban egy rájuk nézve terhelő botrány a kampány vége felé. Annak érdekében, hogy egy kormánypárti politikus esetleg nyilvánosságra kerülő homoszexualitása minél kevésbé befolyásolja a választás végkimenetélét, a különböző pénzosztásokkal igyekeznek támogatottságban minél nagyobb előnyre szert tenni az ellenzékkel szemben.

A Direkt36 több mint egy tucat forrással – kormányzati szereplőkkel és velük kapcsolatban álló ellenzéki politikusokkal – beszélgetve próbálta megérteni a Fidesz választási stratégiáját. Mindegyikük azzal a feltétellel vállalta a beszélgetést, ha nem írjuk le a nevüket.

Mindezzel kapcsolatban több kérdést is feltettünk Orbán sajtófőnökének, Rogán minisztériumának és a Fidesznek is. Egyelőre egyik helyről sem kaptunk választ.

A 2019-es választás Rogán renoméját nem tépázta meg, a Fidesz számára azonban számos tanulsággal szolgált. A Facebookot tudatosan kerülő Tarlós István példáján okulva arra jutottak, hogy közösségi média nélkül nem lehet választást nyerni. Ezért kezdték el kiképezni a Fidesz politikusait a Facebook megfelelő használatára. Ráadásul ezzel a felismeréssel párhuzamosan létrejött a kormányközeli figurák közösségi médiás jelenlétét szponzoráló Megafon Központ is...A LENGYELEK KIFOGÁSOLJÁK, HOGY A MOSZKVÁT SEGÍTŐ ORBÁNNAL EGYÜTT ÜLNEK A SZÉGYENPADON - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.03.11.


Miközben az Ukrajna elleni orosz agressziónak mindenkit arra kellene sarkallnia, hogy enyhítse a Varsó és Brüsszel közötti feszültséget a jogállamiság ügyében, a dolgok ezzel ellentétes irányba mozdulnak. Miközben Putyin lerohanja Ukrajnát, a lengyel bíróság úgy lép fel, hogy az moszkvai megfelelőjének az állásfoglalásaihoz hasonlítható. A német sajtó szerint Áder János sem élt a jogával, hogy visszaküldheti a parlamentnek a törvényeket, de Nováktól mindez még kevésbé várható Orbán mellett.

A lengyel Rzeczpospolita szerint ahelyett, hogy Lengyelország olyan jelzést küldene, miszerint kész bizonyos engedményekre és a jogállamisági vita csillapítására, a lengyel alkotmánybíróság kimondta: az Európai Emberi Jogi Bíróságnak nem áll jogában megítélni az új lengyel bírák kinevezésének a jogszerűségét, és hogy az Európai Emberi Jogi Egyezmény ide vonatkozó passzusa összeegyeztethetetlen a lengyel alkotmánnyal.

A Rzeczpospolita szörnyűségesnek nevezi a döntés időzítését: miközben Putyin lerohanja Ukrajnát, a lengyel bíróság úgy lép fel, hogy az moszkvai megfelelőjének az állásfoglalásaihoz hasonlítható: az orosz alkotmánybíróság ugyanis egy sor verdiktben mondta ki az emberi jogi konvenciónak az orosz joggal való ütközését. Az orosz alkotmánybíróság magatartása a totalitarianizmus restaurációja előtt nyitotta meg az utat, és ez az Ukrajna elleni agresszió nyomán oda vezetett, hogy Oroszországban börtön jár azért, ha valaki háborúról beszél. Azt viszont nem lehet csinálni, hogy bíráljuk Putyin autoriter hajlamait, és közben bizonyos kérdésekben az ő nyomdokába lépünk - figyelmeztet a lap.

A szerző emlékeztet arra, hogy az EU részéről is tettek lépést a Varsó-Brüsszel feszültség élezése felé: az Európai Parlament határozatban szólította fel az Európai Bizottságot, hogy mielőbb alkalmazza a pénzbeli támogatást a jogállamiságtól függővé tevő feltételességi mechanizmust. A cikk súlyos politikai hibának nevezi, hogy olyankor hoznak ilyen határozatot, amikor Lengyelországnak másfél millió ukrajnai menekülttel kell megbirkóznia. Ez a szerző szerint az Európa-ellenes jobboldal malmára hajtja a vizet: a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter vezette Szolidáris Lengyelország párt propagandaüzenete ugyanis az, hogy az EU nem Oroszországot akarja büntetni. Holott az unió történelmének legkiterjedtebb szankciós intézkedéseivel sújtja Oroszországot, és igaz ugyan, hogy a német ellenállásnak betudhatóan az energiára nem vonatkozik az embargó, de maga Lengyelország is tovább importál Oroszországból olajat, gázt és szenet.

Rzeczpospolita megállapítja, hogy ha a feltételességi mechanizmust valóban érvényesítik, az annak lesz a következménye, hogy a varsói kormányoldal átpolitizálta az igazságszolgáltatás ügyét. „Ha egyetlen eurót is veszítünk, az a Szolidáris Lengyelország és a - Jaroslaw Kaczynski vezette - Jog és Igazságosság hibája lesz. A hatalmon levők ültettek minket az EU szégyenpadjára azzal az Orbán Viktorral együtt, aki éppen most tiltotta meg, hogy Ukrajnának szánt katonai segélyt szállítsanak keresztül országán, és hogy NATO-katonák állomásozzanak az ország keleti részében, továbbá a feltételezések szerint segítséget nyújtott ahhoz, hogy orosz repülőgépek kerüljék meg az európai légtérbe való berepülés tilalmát” - sorolja szemrehányásait a vezető lengyel lap.

Ehhez kapcsolódóan röviden a versailles-i EU-csúcsról, amelyről az EUObserver uniós hírportál azt emeli ki, hogy a résztvevők a várakozások szerint megállapodhatnak az orosz energiahordozóktól - gáztól, olajtól és széntől - való függés felszámolásában, de ezt - ellentétben az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal - csak fokozatosan tennék.

Orbán bizalmasát választotta a magyar parlamenti kormánytöbbség az ország új államfőjévé - írja a német Die Zeit. A beszámoló kiemeli, hogy Novák Katalin családügyi miniszterként a miniszterelnök konzervatív politikáját képviselte. Köztársasági elnökké jelöléséig a Fidesz alelnöke volt. A Die Zeit kitér arra is: Áder János alig élt azzal a jogával, hogy visszaküldheti a parlamentnek vagy átteheti az Alkotmánybírósághoz az alkotmányjogi szempontból szerinte újra megfontolandó törvényeket. „Nováktól mindez még kevésbé várható, amíg Orbán van kormányon” - olvasható a cikkben, amelynek szerzője emlékeztet arra, hogy az eddigi családügyi miniszter olyan politikát képviselt, ami nem csupán a hagyományos családmodellt tűzi ki célul, hanem rágalmazza is a heteroszexuálistól eltérő nemi orientációjú embereket.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártszövetség vezetője szerint Novák Katalin - Orbánhoz való közelsége miatt - alkalmatlan a köztársasági elnöki tisztség betöltésére, teszi hozzá a Die Zeit.

ITT OLVASHATÓ 

HADHÁZY: ORBÁN VIKTORT MEGVETTÉK VAGY MEGZSAROLTÁK – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.11.


Ez minden, csak nem stratégiai nyugalom

„2008-ban Orbán is még erről beszélt (az orosz olajtól és gáztól való függetlenedés), én se tudnám nála szebben elmondani. Remélem, hogy egyszer kiderítik a történészek, hogy mi történt ezután. Volt egy kiutazása, és akkor vagy szerelembe esett Putyinnal, vagy – tudom, hogy ez találgatás, összeesküvés-elmélet, de más magyarázatot nem látok – megvették vagy megzsarolták.”

Biológiaifegyver-gyártással vádolta meg Oroszország Ukrajnát

Az ENSZ pénteken vegyifegyver-vád ügyben rendkívüli ülést hív össze.

Nagy-Britannia szerint vegyi fegyvert is bevethetnek az oroszok

Fenyegető hangnemű üzenetet küldött Moszkva a nyugati országoknak.

Új fázisába lépett a háború

Péntek reggel már nyugat-ukrajnai városokat is bombáztak, s az ukrán vezérkar szerint az oroszok megkezdték az új közigazgatás kiépítését a megszállt részeken.

4186 menekült, közük 1027 gyerek érkezett vonattal Budapestre csütörtökön

A Migration Aid szerint Magyarországnak gyorsan szűkülnek a kapacitásai az Ukrajna felől érkező menekültek befogadására, emberhez méltó ellátására.

Prága megroggyant a menekültnyomás alatt

Prága fő menekülteket regisztráló központját kénytelenek voltak egy napra lezárni a hatóságok, mert nem tudta kezelni az Ukrajnából érkezők tömegét.

Háborús csúcs Versailles-ban

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyag literenkénti jövedéki adóját

Továbbá utasították a rendőrséget, hogy minden esetben, amikor rémhírterjesztés gyanúja áll fenn, indítsanak eljárást azokkal szemben, akik a benzin elérhetőségét érintő nehézségekről adnak hírt.

Az elszálló energiaárak és a kormány lépései miatt leáll Bige László műtrágyagyára

Korábban a norvég Yara International ASA és az osztrák Borealis AG is visszafogta a műtrágyatermelését az elszálló energiaárak miatt, ami miatt tovább drágulhatnak az élelmiszerek. Múlt pénteken pedig az orosz kormány is bejelentette, hogy leállította a műtrágya exportját, egyben elismerték azt is, hogy a lépés komoly gondokat okozhat több ország mezőgazdaságában, sőt, van, ahol össze is omolhat az élelmiszer-termelés.

Kásler Miklós kitüntette a saját sajtófőnökét

A kiemelkedő újságírói teljesítmények elismeréseként adományozható Táncsics Mihály-díjat egyből oda is adta Balogh Andrea Johannának, a saját minisztériuma sajtófőnökének és Horváth Szilárdnak, a közmédia vezető szerkesztőjének.

Kiosztotta a sajtónapi díjait a MÚOSZ

„…az újságírás mint szakma, mint értékrend, ekkora bajban még sosem volt, és egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy van innen még visszaút”.

Márki-Zay Péter új pártot alapít, március 15-én jön Donald Tusk

Gémesi György Új Kezdetére és Pálinkás József Új Világ Néppártjára építhetnek.

Több száz ellenzéki plakátot rongáltak meg Pest megyében

Nagymaroson, Szobon, Őrbottyánban, Váchartyánban, Vádukán, Vácrátóton egyetlen éjszaka alatt szaggatták le, fújták össze festékkel, rongálták meg vagy lopták el az ellenzéki összefogás összes kihelyezett plakátját.

Lopás, botrányok, befejezetlen vagy el sem kezdett beruházások

Hiába látja a választók egy része a valóságot, van, akit ez sem érdekel.

A választásokig nem derül ki semmi a fideszes Szabó Zsolt eltitkolt milliárdjáról

Az ügyészség már másodjára függesztette fel egy teljes évre a nyomozást, állítólag azért, hogy jogsegély kérelem keretében tájékozódjon a fideszes politikus eltitkolt milliárdjáról.

Nyugat-párti beszédet mondott Novák Katalin

Nem ez az első jele annak, hogy a kormány zavarodottan kommunikál az Oroszországgal való kapcsolat ügyében. Jóllehet, annak sulykolása, hogy Márki-Zay Péter „magyar katonákat küldene Ukrajnába” még működhet – vélhetően ezért is hangsúlyozhatta Novák Katalin, hogy a béke pártján áll – az azonban nem fog kikopni az emberek emlékezetéből egyhamar, hogy a kormánypárti médiavilágban még nem sokkal a háború kitörése előtt is Putyin-párti szólamok hangzottak el. (Dehogynem.)

A KIJELÖLT ELNÖK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.11.


Amikor tegnap Novák Katalin ott állt a parlamentben háta mögött Kövér két gyászhuszárával, arcán az önelégült vigyorral, abban a pillanatban a NER körbeért és beteljesítette önmagát. Kezdőpontja Orbán óbégatása volt az oroszok hazazavarásáról az újratemetésen, a vége pedig – legalábbis eszmetörténetileg – az orosz fegyverek ropogása közben Novák köztársasági elnöki kijelölése és méltóságba (innen nézvést méltatlanságba) emelése. Megválasztásról az ismert körülmények miatt kevéssé beszélhetünk, mint ahogyan Novák vigyora sem a feladat nemességéről, sokkal inkább egy karrierista alak életcéljának beteljesüléséről szólt. Novák öröme tehát önmagának való, nem a tágabb közösségnek.

Hogy alkalmatlan a tisztségre, az már kijelölésekor egyértelmű volt és számos dolgozat tárgya, hogy méltatlan is, az is bizonyságot nyert többedíziglen a gusztustalan, narancssárga, műanyag, fideszes fülbevalótól kezdve – mint a karrierépítés origója a feltétlen alávetettség szimbólumaként –, és az OV22-es sapkával zárult nem is olyan rég, ugyanazzal az üzenettel. Novák Katalin innentől fogva nem egyéb, mint egy Orbán által felhúzott zenebohóc, a kedves vezető plüssmackója, nyunyókája mintegy, akinek túlnőtt az egója bábu voltán, és ott vigyorog a parlamentben azt hazudva magának, hogy megválasztották, holott csak ki lett jelölve egy feladatra. És éppen ezért a NER önmagába harapó alanya ő.

Szimbólum. A demokrácia halálának szimbóluma, amit Novák maga is igazolt abban a pillanatban, amikor Orbánnak eszébe jutott, és mondott le egyből minden addigi hivataláról, mert a kétségnek még csak a szikrája sem volt benne arról, hogy az is előfordulhat, netalán nem választják meg. Novák hónapok óta köztársasági elnöknek tekintette magát, tegnap nem megválasztották, hanem beiktatták a hivatalba, és tényleg úgy vigyorgott a parlamentben, mint akinek glória került a feje köré, s bár ugyan már eddig sem volt igazi földi halandó, de most már tényleg és valóban az Olümposzra jutott, ahol kiválasztott töltőtollként élheti tovább a a nyomorult életét, és már nem kell ablakpucolós képpel kampányolnia.

Hogy a NER esszenciális lényegeként látjuk őt mindezek után, az a felsoroltak fényében nem kérdés, és mélázni rajta is fölösleges időtöltés, éppen ezért innentől az a gondolkodás tárgya, miképpen jutottunk idáig, és legfőképpen, hogy miért. Voltaképp szükségszerűen, ha Spengler történelemfilozófiáját magunkénak valljuk, és nem a Nyugat alkonyára gondolunk. Hanem arra a húsba vágó és elrémisztő tételre, miszerint az emberiség életében bizonyos események és dolgok adott időben és adott helyen szükségszerűen következnek be, éspedig úgy, hogy az a „dolog” csak ott, csak akkor és csak abban a pillanatban jöhet létre, de bizonyosan létre is jön. Ilyen aktus Novák kijelölés alapján történő államfősége is...