2016. május 22., vasárnap

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.05.22


Akik messze vannak ennek az egésznek a megtapasztalásától, először mindig ugyanazokat kérdezik. Később, ha sokat beszélgetünk, vagy el tudnak jönni, és kicsit jobban belelátnak a problémába, a munkánkba, már jobban értik. És változnak a kérdéseik is.

A mindig vissza-visszatérő első kérdéseket gyűjteni kezdtem. Most egy csokrot megmutatok. Talán jó arra, hogy szembesüljünk a sztereotípiák leegyszerűsítő mechanizmusával. És talán arra is, hogy a megoldásokról is másképp gondolkozzunk.

Szóval, a kérdések és persze a válaszok:

ITT OLVASHATÓK

EZ ELMEGY LOPNI, AZ ELKÖLTI, ÉS EZ AZ ICIKE-PICIKE MEGMAGYARÁZZA

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Gábor György
2016.05.22.


Szégyen, hogy Lánczi András a fideszes tolvajtempó legfőbb ideológusává "emelkedett". Gábor György reagál a Corvinus egyetem rektorának Figyelő-interjújára.

A héten a legújabb, nagyjából ötvenharmadik interjújában Lánczi András – egyebek mellett – az alábbiakat mondja:

1. „A Századvég Alapítvány elnöke vagyok, és eddig minden költségemet a saját keresetemből fizettem. A Századvégen belül mindvégig azt képviseltem, hogy amit én nem csinálok, elvárom, hogy más se csinálja.” 

Ez a klasszikusan szép ad hominem érv tehát az emberi szellem csúcsteljesítményei közé emeli azokat az elemzéseket, amelyek a Wikipédia oldalaiból merítkeztek, amelyek korábbi tanulmányok újrahasznosításából vagy átszerkesztéséből keletkeztek, vagy amelyek a miniszteriális előhangok elhagyásával váltak merően újszerűvé – s akkor még a tartalmi magaslatokról szó se essék. Ezek tehát bizton megértek 4 milliárdot, még ha nem is Lánczi, de a köz „fizetéséből”.

2. Kiáll Matolcsyék mellett: "Az ellenzék szerint a jegybank az alapítványi pénzeket olyan dolgokra használja, amelyek nem tartoznak az MNB feladatai közé. De az sincs leírva, hogy ne tehetné ezeket. Hogy közpénz-e? Igen, az.”

Igaza van Lánczinak. Tényleg sehol sincs leírva, hogy a közpénzeket ne fordíthatnák azokra a célokra, amelyeket az ellenzék kifogásol. Mert hol áll az, hogy ne vehetnének közpénzből mondjuk teméntelen mennyiségű kézi hajtányt, ipari méreteket öltő golyóscsapágyat vagy medvehagymát, hogy ne tartsanak fenn belőle 24 órás, telefonos Leo Strauss-szaktanácsadást, s legalább tizenötezerhatszázkilencvenhárom darab felhúzható, zenélő, brummogó, gondolázó porcelán medvét mondjuk Habony anyósának előszobájába?

És ha nincs leírva, hogy unokatestvérekre nem lehet költeni, akkor miért ne költhetnének belőle Matolcsy rokonságára, úgyhogy az unokatesók után következnek a nagymamák, a nagypapák, nagynénik, nagybácsik, vejek és menyek, anyósok és apósok, ipam és napam. Mert ez sincs leírva. És csak előre szólok: nincs leírva a Nárcisz kutya sem, meg a Béla nevű mangalica hízó sem...

ITT OLVASHATÓ

SZELLEMI ALULTÁPLÁLTSÁG HÁTÁN FELVERŐDNI A TRÓNRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.05.22.


A Fidesz és az ő híveik. Lehet, hogy naív voltam, ezért kerestem a válaszokat. Pedig a megoldás ott van. A Fidesz nem akar senkit semmiről meggyőzni. Leszarják, hogy mi van az országban élő emberekkel.Nincs is szükség rájuk, a hatalomhoz nincs. Nekik csak a másfél millió hívő kell, akik tömött sorokban ott bégetnek a szektavezér seggében. Velük le lehet nyomni az országot, meg lehet tartani a hatalmat... 

...A tipikus célközönség, valódi hívő. Ő kell, ilyenek kellenek. A feneketlen butaság, a zsidózásban - nem, nem mondja ki, csak a Mózes-hívőket és a Soros Gyurkó zsoldosait - megtalált közös nevező.

Orbán évtizedeken át kereste az ő híveit, akiknek hátán végre felvergődhet a trónra. Volt ő demokrata, volt liberális. De ezekkel az a baj, hogy borzasztóan nehéz fanatizálni az olyan embereket, akik amúgy képesek a saját fejükkel gondolkodni. Márpedig vakhit kell ahhoz, hogy akkor is a bálványt imádja,amikor az a bálvány őt magát, de még a gyerekét is kifosztja.

Végül meglett a massza, amire vágyott a vezér. Nekik aztán lehet nyomni a zsidózást, a migráncsozást, a Soros Györgyöt, háttérhatalmat, magyar anyaföldet, nemzeti büszkeséget. Bármit. Ugyanazok az emberek, akik a történelem hajnalán rettegtek a villámtól, később ők ordítoztak a tereken a nyilvános kivégzéseken, ők szurkoltak a boszorkányégetéseknél, még később ők jelentették fel a szomszédot, hogy titokban disznót vág, hogy szídja a pártot, Szabad Európa Rádiót hallgat.

Ezek mindig itt voltak, mindig itt lesznek. A soha, semmit el nem érők, a meg nem értett zsenik, a szellemi alultápláltak, az értelmi nyomorban vegetálók. Nekik szól itt minden. A primitív üzenetek, a gagyi szólamok, a hatásvadász hazugságok...

ITT OLVASHATÓ

MI FOLYIK EBBEN A TETVES ORSZÁGBAN IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS CÍMSZÓ ALATT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H.A.
2016.05.22.


Akkor beszéljünk nem politikáról. Tegnap a Magyar Narancs cikke alapján volt tele a fél magyar sajtó azzal, hogy hét hónapja van előzetesben az a 18 éves fiú, aki tavaly októberben ellopott egy 130 forintos kakaós csigát. A lap a fiú édesanyjának elmondása alapján írta meg, hogy Bélának priusza is volt, 16 évesen egy kortársától memóriakártyát tulajdonított el. Mindkét esetben rablás miatt emeltek ellene vádat, mivel a fiú erőszakoskodott is.

A teljes történetet, annak mellékszálaival együtt mindenki olvassa el, akit érdekel. Itt és most csak a téma szempontjából releváns információkat rögzítsük:

ITT OLVASHATÓ

AZ ÚJABB ŐRÜLTSÉG: A FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.05.22.


Orbán a muszlimoktól való rettegésében falat építtet, néhány balos politikus a robotoktól való rettegésében feltétel nélküli alapjövedelmet (FNA) biztosítana állampolgári alapon mindenkinek. A két ötlet között több a hasonlóság, mint az eltérés: mind a kettő a jövő sötét beállítására és a szavazók félelmeire építő, a szavazóbázist növelni hivatott demagógia, mindkettő diszfunkcionális a kiindulópontja kezelésében, és mindkettő árt az országnak.

Egy most nyilvánosságra hozott közvéleménykutatás szerint a magyaroknak kb. ugyanakkora hányada támogatja az FNA bevezetését, mint annak idején a rezsicsökkentést és ma a migráns kvóta elvetését. (Ez nem azt jelenti persze, hogy mind pontosan tudná, miből áll ez a javaslat, hogyan érinti az eddigi jogosultságait stb., de ez így van minden jól hangzó javaslattal.)

ITT OLVASHATÓ

DURVÁN NEKIMENTEK EGY DIÁKNAK A PETŐBEN, MERT ÍRNI AKARTUNK A KOLLÉGIUMRÓL

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: atlatszooktatas
2016.05.22.


Pető András Főiskola (PAF) Villányi úti kollégiumának javítatlan hibáiról, zárhatatlan szobáiról és szerintük szigorú beléptetőrendszeréről írtunk korábban. Időközben viszont a kollégium bizottsága és vezetősége elé állították egyik forrásunkat. A valós problémák helyett leginkább a cikk megjelenéséről faggatták, majd megmondták neki, hogy intézze el: ne legyen cikk. Ezt követően már a saját szobájában keresték meg, megfélemlítették, és már a főiskolai oktatók is tudni akarják, kiről van szó.
Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a PAF Villányi úti kollégiumában nem foglalkoznak a hallgatók által bejelentett hibákkal, és értékeik nincsenek biztonságban, azokat biciklizárral kellett védeni, a megjavított mosógépek pedig visítanak. Értesüléseink szerint több szobához csak többszöri megkeresésünk után lett kulcs, miközben a nemrég bevezetett beléptetőrendszeren mi is könnyű szerrel átsétáltunk. A házirend hat nappal közérdekű adatigénylésünk benyújtása és nyolc hónappal azután készült el, hogy a hallgatókkal aláíratták a bérleti szerződéseket. Az augusztusban aláírt szerződések már hivatkoztak az akkor még nem létező dokumentumra, és a hallgatókat ez alapján kívánja felelősségre vonni a főiskola...

ITT OLVASHATÓ

HÁROMSZOR MONDJUK EL, HOGY ORBÁN VIKTOR IS MEGÉRTSE: BLÖFF, BLÖFF, BLÖFF!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.05.22.


A magyar kormány kommunikációja elérte a venezuelai vezetés szintjét. Már a néhai Hugo Chávez is minden gonosz eredőjének tartotta az Egyesült Államokat, utódja, Maduro elnök pedig gazdasági szükségállapotot vezetett be, mert szerinte a gaz burzsoák leállították a gyárakat, így állandósult az áruhiány az országban. A magyar vezetés is minden problémát az amerikaiak nyakába akar varrni, és főként Soros György magyar származású üzletembert és Barack Obama elnököt vádolja azzal, hogy meg karja buktatni a legitim hazai kormányt.

Régi igazság a politikai kommunikációban, hogy egy nagy hülyeséget egy még nagyobb hülyeséggel lehet semlegesíteni. Matolcsy György jegybankelnök zűrös alapítványai körül nem csitulnak az indulatok, pedig már maga az érintett is bedobta minden tudását, és a Parlamentben biztosította az ellenzéket arról, hogy minden közpénzlopásra vonatkozó állításuk csak blöff. Nehéz azonban a komor tényeknek ellentmondani akkor, amikor Matolcsy rokonainak tollasodásáról szinte minden nap kiderül valami hajmeresztő részlet...

ITT OLVASHATÓ

MA DŐL EL, SZÉLSŐJOBBOS CHEMTRAIL-HÍVŐ ELNÖKE LESZ-E AUSZTRIÁNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: BSIMONKRISZTIÁN
2016.05.22.


Ausztria elnökválasztásának második fordulóján két nagyon is ellentétes felfogás csap össze. Mondhatni a két véglet: az idegenellenes, populista, szélsőjobboldali jelölt és a befogadáspárti zöld.

A konzervatív és szociáldemokrata mainstream pártok már rég kiestek a versenyből. Per pillanat nagyon úgy néz ki, hogy a szélsőjobb áll nyerésre, bár még nincs minden teljesen lejátszva. A helyzet élét valamelyest tompítja, hogy az elnöki funkció alapvetően szimbolikus (még ha Hofer aktívabb is akar lenni elődeinél) – ennek ellenére legitim, és nyugtalanító a kérdés, hogy vajon reprezentatív-e az osztrák helyzet Európa egészére nézve.

Norbert Hofer, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje egy egészen fura jelenség. Végighaknizza a mainstream osztrák sajtót, viccelődik a közszolgálati tévé riporterével, bulvárlapokban mutatja be feleségét és kislányát, majd nyíltan beszél arról, hogy miképpen változtatta meg az életét egy kb. tíz évvel ezelőtti siklóernyő-baleset, amely miatt részlegesen lebénultak a lábai, és ami miatt máig is bottal tud csak járni (Hofer elmondása szerint sokkal jobb ember lett a halálközeli élménye után, akit már nem hajt a karriervágy és nem érdekel a sikerhajhászás, hanem az igazán fontos dolgoknak él: mint mondja, az elnökségért is csak azért indult, mert felesége noszogatta). Szimpatikus...

ITT OLVASHATÓ

ÉN, A SOROS, MEG A TÓTH OTTÓ

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.22.


1456-ban találkoztam először Soros Györggyel. Akkor persze még nem úgy hívták, és mint utóbb kiderült, nem is ő volt.

Utána még többször összefutottunk, először a nándorfehérvári csatában, majd amikor nem sokkal ezután behívta az oroszokat.

Tessék? Hogy ez nem lehet? Jó, hát akkor mondják meg az urak, hogy mikor találkoztam vele. Nekem mindegy, csak legyen már valami. Akkor találkoztam vele, és ott, ahol az uraknak ez megfelel.

Profi tanú vagyok, ahogy parancsolni tetszenek.

Azt a viccet ismerik az urak, amelyik úgy kezdődik, hogy két háttérhatalom utazik a vonaton? Azt mondja a Kohn a Grünnek...

Micsoda? Hogy ne vicceket meséljek? Hanem mindent mondjak el, úgy, ahogyan történt?

Most, hogy említeni méltóztatnak az urak, már kezdek emlékezni: ürgebőr is volt, csőszkunyhó, jugoszláv békaemberek. Minden, ahogyan kell. Remélem, nem hagytam ki semmit.

Hogy miről beszélgettünk?

Amiről mindig: azt mondta nekem a Soros, hogy ártani akar a magyaroknak.

Mondtam neki, hogy én is.


Ennek nagyon megörült. Felvetette, hogy ártsunk együtt. Nekem először nem tetszett az ötlet, mert már hozzászoktam, hogy egyedül ártok.

De aztán mégis rávett valahogy.

Volt nála egy nagy halom papírpénz, tudta, hogy annak én nem tudok ellenállni. Ahogyan öreg barátom Woody Allen, úgy én is elmondhatom magamról: a kedvenc számom a sok...


ITT OLVASHATÓ

A HAZAI IGÉNYRE ÉPÜLŐ NEMZETI BUSZGYÁRTÁS AZ ÚJ MANTRA

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.05.21.


A nemzetállamokat a tőkések 99 százaléka korruptnak tartja. Már csak tudják, hiszen ők korrumpálják a kormányokat zsíros állami megrendelésekért...

ITT OLVASHATÓ

OSZTOGASSUNK MUNKAMENTES INGYENPÉNZT? - AZ ELLENZÉK NEM KÉR A PM HÚGYMELEG DEMAGÓGIÁJÁBÓL

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.05.21.


Amikor a Kétfarkú Kutya Párt kitalálta, hogy ingyensört ígér a szavazóinak, még nem sejthettük, hogy lesznek majd, akik komolyan veszik a zseniális demagógia-paródiát.

A magukat „újbaloldalinak” becéző kommunisták legújabb kattanása, hogy az állam osztogasson mindenkinek munkamentes alapfizetést, mert az szerintük alanyi jogon, úgymond a létezés okán jár.

Persze nincs új a nap alatt: a más emberek pénzének osztogatására a kommunistáknak mindig is megvoltak a „lehengerlő” érveik - és történelmi kortól függően fegyverrel, gyújtó hangú szónoklatokkal, vagy "csak" érzelmi zsarolással igyekeztek is megvalósítani utópisztikus rémálmukat.

Magyarországon a munkamentes alapfizetéssel eddig csak a PM nevű törpepárt (támogatottság: 0%) kampányolt. Ami érthető: minél kisebb egy párt, annál nagyobbat kell lódítania, hogy felhívja magára a figyelmet.

Ám a napokban Tóbiás József (névleg a legnagyobb demokratikus ellenzéki párt vezetője) is felült a dilivonatra, ami mindenképp új helyzetet teremtett. Tóbiás ráadásul az MSZP alapítványának konferenciáján magasztalta az ötletet - tehát nem egy kósza riporteri kérdésre adott válaszról, hanem tudatos politikai húzásról van szó.

Hogy a munkamentes alapfizetés miért veszélyes szélhámosság és miért gazdasági zsákutca, azt a közeljövőben több cikkben is ki fogjuk fejteni itt a Nyugati Fényen.

Most viszont tudni akartuk, hányadán állunk, ezért körbetelefonáltuk a demokratikus ellenzéki pártokat: valljanak színt az ingyenpénz dolgában:

ITT OLVASHATÓ

BEMUTATOM A KÖVETKEZŐ MAGYAR VÁLSÁGOT, OK-OKOZAT ÉS ÖSSZEFÜGGÉSE, JELEK...

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.05.22.


A gazdag legfontosabb alapelve, hogy olcsón vegyünk és drágán adjunk el. A valóságban az emberek pontosan fordított pályákat írnak le a tömeghisztériák miatt. Mindenki akkor akar venni a csorda szellemében, amikor a szomszéd is vesz De ha mindenki vesz, akkor a keresletnövekedés miatt emelkednek az árak. Ugyanennek az ellentetje is igaz. Már most látni, hogy a következő hitelválságra Magyarországon valószínűleg nem kell várnunk 6-10 évet. Az elméletem szerint legkésőbb 5 év múlva robban a bomba és újra bedől a magyar ingatlanpiac és jelzálogpiac.

Érdemes megfigyelni a tendenciákat és feltenni magunknak a fontos kérdéseket. Aztán vonjuk le a megfelelő következtetéseket és döntsük el, hogy mihez akarunk kezdeni a megszerzett információ birtokában. Az biztos, hogy ma mindenki nagyon pozitív. Soha ennyire olcsón nem vehettünk fel forint hitelt, éppen tegnap minősítették fel az országot a bóvliból, hirtelen tökéletes időszakunk lett ingatlanvásárlás céljából, megérkezett a CSOK 10+10 és így tovább. Számos kedvezőnek látszó hír...elindult az ingatlanpiac lakáseladások darabszámában...

ITT OLVASHATÓ

MIKÖZBEN A GUMICSIZMÁS, FELKAPASZKODOTT PARASZT ELÉGEDETTEN RÖFÖG A STADIONJÁBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.05.21.


 
ZSAROLÁSHOZ ÉS PÉNZSZERZÉSHEZ HASZNÁLJÁK A MIGRÁNSOKAT

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Árpási Botond
2016.05.22.


A török-uniós megállapodás bizonyítja, hogy a menekültek értékes fizetőeszközként szolgálhatnak: védelmet nyújtanak a külföldi kritikák ellen, felelőssé tehetők az ország belső problémáiért, valamint előnyös alkupozíciót jelentenek. Globális szintű szemléletváltásra van szükség, különben minden, a menekültkérdés megoldására irányuló próbálkozás „árveréshez” vezet, írja Ben Rawlence a The New York Times honlapján megjelent elemzésében.

Az Európai Unió és Törökország által márciusban kötött egyezség alapján az európai integráció 3 milliárd eurót fizet Ankarának, amit a török vezetés a menekülttáborok fenntartására és továbbiak építésére köteles fordítani. A világ országai aggódva figyelik a nehezen megszületett alku nem várt negatív hatásait, olvasható az elemzésben.

Nigéria több mint egymilliárd eurót követel Brüsszeltől, hogy megállíthassa a Líbián keresztül a Földközi-tengerhez vonuló migránsokat. Múlt héten a kenyai kormány bejelentette, hogy a világ legnagyobb menekülttáborát tervezi bezárni, amivel a szíriaiaknak hátat fordító Unió példáját követi abból a célból, hogy közel hatszázezer szomáliai menekültet kényszerítsen vissza Szomáliába...


ITT OLVASHATÓ

A SZÁJ ORBÁNÉ, DE A HANG A KÉTSÉGBEESÉSÉ

FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: vagogabor
2016.05.21.


A gyűlölködésre épülő politika ellenségkép nélkül maradt. A jobban teljesítő Magyarország GDP-je csökken. Mit tesz ilyenkor Európa önjelölt megmentője? Mindenért a háttérhatalmakat okolja, mert a valódi problémákkal képtelen felvenni a harcot.

A habonyi politikai harcművészet fő jellegzetessége, hogy mindig háborút kell viselni valami ellen. Ha elbukik a háború, újra hadat kell üzenni valami másnak. A társadalmi béke unalmas, még a végén a saját problémáikra figyelnének az emberek. A háborúhoz ellenség is kell, ha nincsen, hát kreálni kell.

A hivatalos ellenzék annyira kemény és annyira egyben van, mint a fagyott kutyaürülék a tavaszi olvadáskor. Az elmúltnyolcévezés fabatkát sem ér. Pláne, hogy az elszámoltatás is olyan jól sikerült, hogy tele vannak a börtönök korrupt politikusokkal. (Jah mégsem, az a Parlament.) Az államadósság elleni
sokéves könyörtelen harcban az elégetett ezermilliárdok után kiegyeznénk egy döntetlenben, mint a Monthy Python fekete lovagja. A norvég civilek elleni hadjáratból is skalpok nélkül tért vissza Lázár János. A menekülthullám lecsendesedésével a modern kori Hunyadi János csak annyit tehet, hogy megvonja a menekültellátástól a pénzt, és egy ablakbetörésből csinál hetekig vezető hírt. Szóval baj van, elfogyott az ellenség. Jöjjön hát a Putyin pajtásnál is jól bevált háttérhatalom elleni légkardozás, aminek e legegyszerűbb módja a sorosozás...

ITT OLVASHATÓ

A SZEGÉNYSÉG NÉPBETEGSÉGGÉ VÁLT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Kiss Gergely
2016.05.22.


Zajlanak a tárgyalások az új létminimum-számítási modellről. A KSH olyan megoldást szeretne, amely a még kielégítő szükségletek helyett inkább a nyomorszintet mérné - ám elgondolásuk nem mindenkinek tetszik.

Idén a Policy Agenda
készítette el "hiánypótló céllal", a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által 1991 óta alkalmazott módszertan szerinti létminimumérték-számítást - és a szervezet az elkövetkező évekre is számol azzal, hogy e tanulmány megalkotásának feladatait a korábbi eljárás használatával átvállalja a statisztikai hivataltól.

Eközben a KSH idén - a korábbi bejelentésének megfelelően - egy új módszertanra tér át, így aztán nem a megszokott június eleji időpontban, hanem később publikálja majd a 2015-re vonatkozólétminimum-számítását. Még folynak az egyeztetések egyes szakszervezetekkel, várhatóan őszre születik eredmény a kérdésben - mondta a Napi.hu-nak Holka László, a KSH sajtóreferense, aki a tárgyalások állását nem kommentálta.

A KSH mindenképpen változtatni akarja a módszertant, ám az, hogyan fest majd az új eljárás, még nem körvonalazódott - számolt be lapunknak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Egyetértett azzal, hogy a mutatószámot az "élethez kell igazítani", azonban a KSH korábbi módszertani ajánlásait nem tartja elfogadhatónak. A Napi.hu kérdésére úgy fogalmazott: olyan mutatószámra van szükségük, amely az alapvető megélhetési költségeket méri, s amelyet az érdekképviseletek a makroszintű bértárgyalásokon kiindulópontként használhatnak. Erre azonban a hivatal által újabban javasolt indikátorok szerinti mérés nem alkalmas.


Amennyiben az egyeztetéseken nem jutnak kielégítő eredményre, akkor a jövőben az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció közösen fogja publikálni a létminimumadatokat - a statisztikai hivatallal párhuzamosan. Az eddigi módszert a munkavállalói szervezetek is újragondolnák - például az egykori devizahitelesek adatainak figyelembe vételével -, ám elhibázott lépésnek tartanák a korábbi számítási modellt végleg lesöpörni az asztalról...

ITT OLVASHATÓ

AZ A BIZONYOS 92%

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.056.22.


Adott egy szervezet. Nem foglalkozik nemzetközi orvosi szaklapok, orvosi szervezetek statisztikáival. Ők a saját statisztikáikkal foglalkoznak. A nők elleni erőszak témakörében. És alapelvük, hogy feltétlenül hisznek a betelefonáló nőnek, így a kölcsönös erőszak esetén, a férfi jogos védelmi helyzetben való önvédelme esetén is férfi által nő ellen elkövetett erőszak kerül a statisztikájukba. Nézzük meg mit jelent ez a párkapcsolati erőszak kapcsán: Náluk nők elleni párkapcsolati erőszak fordul elő. A férfiak ellenivel nem akarnak foglalkozni, nem is nagyon van olyan férfi aki hozzájuk fordulni.

Rögtön látható, hogy az ő telefonos segélyvonalukon miért más az arány, mint ott ahol a párkapcsolati erőszak áldozatainak női menhelyet létesítettek, de elmondták, hogy fordított esetben a bántalmazott férfit is befogadják. Mondhatnánk azt, hogy ez esetben a hasonló szervezetek statisztikája semmit sem ér. Mondhatnánk azt, hogy az ilyen statisztika alapján való figyelemfelhívás valótlan vádakkal kelt gyűlöletet, így közösség elleni izgatásként akár bűncselekmény is lehet. Olyan szervezet amelyiknek ez a céljai között hangsúlyos akár bűnszervezetként is értékelhető.

Csupa csupa feltételes mód. Bele lehet tenni egy kis ha ... akkor szerkezetet. Amiből mindenki fel is ismeri őket, ők így azonnal tiltakoznak a jó hírnevük megsértése ellen. De ugye könnyű azt mondani, ha rájuk, mint meg nem nevezett szervezetre a ha nem igaz, akkor az akkor után rész sem rájuk tényállítás. Mert ugye vagy csalnak a statisztikával, gyűlöletet keltenek: Akkor nincs mit vitatni azon, hogy az bűncselekmény. Vagy nem. De ugye a "ha" oldalon való statisztikai torzítás kapcsán nehezen mondanak bármit is. Hiszen eddig is a saját eseteikből gondolkodtak, diszkrimináltak, nehéz lenne most tagadni. Kicsit bántó az, hogy az UNICEF vagy bármely más szervezet felül az ilyen propagandának, de ezen lépjünk tovább...


ITT OLVASHATÓ

EZ AZ A HÁZ. A LONDONI ALBÉRLETKERESŐK ABC-JE

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Fekete Szilvi
2016.05.21.


Egy nap felébredsz és arra jutsz, hogy Angliába kellene menni. Természetesen ezt a döntést sok minden megelőzi, és megannyi intézkedéssel is párosul, de végső soron egy a vége: felszállsz a repülőre, viszed a kis cókmókod, megérkezel, ismerkedsz a várossal, állást keresel és azért jó lenne valahol aludni is. A helyzet az, hogy akik eddig megtették ezt a lépést, javarészt az első tipikusnak mondható albérletben találták magukat, amit mi már csak úgy hívunk: tömegszállás.

Akinek már ismerős a szó, az érzés, annak már nem lesz meglepetés ez a pár bekezdés. Aki még csak most adja fejét a kivándorlásra, annak viszont hasznos olvasmány lehet, és ha kis szerencsével meg is fogadja az alábbi tanácsokat, talán még el is kerülheti ezt az áldatlan lakhatási helyzetet.

Én a párommal 2012 szeptemberében ébredtem így. Akkor még kis naivan a Google-ben talált Angliában és Magyarországon is “állomásozó” magyar irodák között szemezgettünk. Megállapodtunk az egyikkel, egész gördülékenyen mentek a dolgok, így november közepén már repültünk is Londonba...

ITT OLVASHATÓ

EGY KUTYAKEMÉNY VILÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.05.22.


Fél év már elég hosszú idő ahhoz, hogy az ember levonhassa az első következtetéseket arról a helyről, amelyet új otthonának választott. A mai blogajánlóban megtörténik ez is, aztán egy baleset nyomán ügyet intézünk Angliában, végül slusszpoénként egy hatcsillagos sztoriból is olvashattok részleteket.

Kezdjük a kutyakemény világgal, ami esetünkben (azaz a Grafoterápia blog esetében) Ausztrália. Az ember hajlamos úgy nekivágni egy külföldre költözésbe, hogy csupa pozitív élményt vár, valamiért Ausztrália különösen ilyen helynek tűnik, aztán viszonylag gyorsan ki szokott derülni, hogy (ahogyan mondani szokták) nem minden papsajt...

ITT OLVASHATÓ

"ŐSZENTSÉGE LESZOPHAT" - A KÖZÉPOSZTÁLY A PARADICSOMBA MEGY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szező: Rezeda
2016.05.22.


Viszont tényleg Szent Márton év van, amit soha nem lehet megunni, és ettől pedig az egész elcseszett város – illetve annak orbánista, Hende bukottminiszterrel súlyosbított eleje – alámerült a szenteltvízbe. Nagy baj, hogy a fennköltségből itt, a piac mellett vajmi kevés mutatkozik meg, pedig csak egy pöketre van a Szent Márton templom, a dolgok mostani origója.

Ebbe az idilli és rózsaszínű emelkedettségbe gyalogolt most bele a szentatya, aki – bár hívták őt erős altatókkal – nem adja az arcát a bucsui hangulathoz, pedig milyen jól jött volna ez a városnak, meg a rezsimnek is.

Ám vannak itt kerítések, meg migráncsok, és a magyar papság néhány ótvar megnyilvánulása ennek kapcsán, amelyek nem igazán illenek bele a Vatikán – ahol most épp tíz menekült pecózik, mert Péter utódja meghívta őket – hivatalos álláspontjába és lelkiségébe.

A helyzet olyannyira elmérgesedett, hogy minálunk, a mi országunkban, a degeneráltak, akik vannak mintegy másfél milliónyian, nem Ferencet tartják a hit igazi letéteményeseinek, hanem egy dagadt diktátort, aki épp csuhában térdepel, mert ezt követeli tőle a haza, meg a bankszámlája.

Ha egyéb anakronizmus hozná a szavazatokat, amelyek illó hatalmát még úgy-ahogy fenntartanák, akkor Buddha szobrokkal rakná tele a várat, esetleg Visnuval, vagy épp Jupiterrel, tök mindegy. Mikor, melyik feji jobban az Aranyborjút, a hitetlen hívőség egyedüli hívószava a mammon ugyanis.

Németh Zsolt, azorbán egyik talpasa is épp tegnap tartott ünnepi beszédet. Abban az országban, ahol több mint egymillió alattvaló él mélyszegénységben, több mint négymillió meg a létminimum alatt, s ezt úgy orvosolnák, hogy a limitet szállítanák le, szóval ebben az országban a középosztály megerősítéséről papolt (hogy stílszerűek maradjunk)...

ITT OLVASHATÓ

SZILY LÁSZLÓ ESETE FAJELMÉLET BÁCSIVAL

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Eszes Beáta
2016.05.21.


Fölösleges, sőt, káros egy nyers fajelméletet nyíltan valló miniszterelnöki kommunikációt bagatellizálni a gödöllői fagyisember kádári kisemberi történetével.

A hazai média mentálisan és létszámban is felhígulva, egy belső elvárásokkal működő szakmai kamara igényével – a rendszerváltástól számolva – sosem élve, komoly felelősséget tudhat be magának a szélsőséges nézetek legitimálásában, de minimum a demokratikus érzület ingerküszöbének emelésében. A kirekesztő nézetű közéleti szereplők számonkérésében az impotenciájuk elkeserítő és dühítő. Túl olcsó hasonlat, de mégis, a hazai helyzet rögvalóságát mutatja meg, hogy valaki szégyenérzet nélkül nevezheti magát idehaza újságírónak, maga mellett megtűrve egy Szaniszlót vagy egy Bayert. Olyan ez, mintha távgyógyítók és fényevők vennének részt egy orvosi konferencián, avagy nyernének el állást egy kórházban. Ilyen fokú szakmai testületi igénytelenség mellett egy adott néző- vagy olvasóközönség körében szimpatikusnak tartott médiaképviselő felkészületlensége, a fajelmélet elviccelése már csak hab a tortán.

Az olvasói reflexióm tárgya a 444.hu oldalán megjelent
Szily-írás, ahol a szerző párhuzamba állítja a gödöllői cukrászmester kálváriáját Orbán Viktor május 20-ai, péntek reggeli rádióműsorával, ahol a miniszterelnök egy hamisítatlan fajelméleti szófordulatot, „a kultúránk homogenitása” iránti igényt mondta ki az utca embere és az együttélés kontextusában...

ITT OLVASHATÓ

ANNYIRA KICSINÁLTÁK AZ OKTATÁST, HOGY A MOTORSZERELŐ-TANULÓK A MARGIT-SZIGETI JÁTÉKBICIKLIKEN TANULNAK, MOTORT NEM IS LÁTNAK

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.05.21.


Így gördül be a legendás bringóhintó a magyar közoktatásba.

„Eddig is akadt olyan állami szakképző, ahol a szülőktől kértek alkatrészeket, hogy a motorszerelő-tanulóknak legalább a vizsgán megmutathassák azokat (…). A Margit-szigeti bringóhintókon gyakorolják a szakmájukat az egyik szakközépiskola motorszerelő-tanulói – vagyis már a gyakorlaton sem találkoznak igazi motorkerékpárral” – írja a hvg.hu az alapítványi iskolák állami einstandolásáról írt terjedelmes cikkében, melynek legfőbb érdekessége mégsem ez, hanem az, hogy mi készül ebben az országban közoktatás címmel.

Diktátumot küldött ugyanis a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal az alternatív szakképzőknek: „adják át teljes vagyonukat az államnak, beleértve az uniós forrásból felhúzott modern tanüzemeiket, a drága informatikai eszközeiket, a járműveiket, és váljanak meg összes dolgozójuktól” – írja a lap...

ITT OLVASHATÓ

KÉT ÉVE VOLT FIZETETT ÜNNEP PUSZTAOTTLAKÁN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél György
2016.05.21.


Az alábbiakat most, május 19-én tették fel a facebookra az orosházi DK-sok:

Évekkel ezelőtt Simonka György, dél-békési fideszes képviselő kitalálta, hogy a térság több települését egyesítve háztáji gazdaságokat hoznak létre, amelyben a többnyire munkanélküli lakók megtermelhetik a maguk számára szükséges terményeket, állatokat. Ehhez a Belügyminisztérium mintegy egymilliárd forintos támogatást adott. Azóta azonban kiderült, átverés volt az egész. A megtermelt és eladott termények értékes alig érte el a százmillió forintot, a bérköltség ennek négyszerese, a szükséges eszközök pedig két és fészeresébe kerültek.

Persze, fideszes módra ugyan az egész projekt tönkrement, de jól jártak Simonka cégei, rokonai és barátai. Ugyanis a termeléshez szükséges befektetések és ezek állami támogatása náluk landolt. Elindult tehát egy ötlet, hogy családok százai termeljék meg a létükhöz szükséges élelmet és még el is adhassanak, de de családok százai helyett Simonka családja járt jól. A botrányos történetben interpelláltunk a Parlamentben, és tegnap Varju László a Belügyminisztériumban tájékozódott az iratokból.
 

A Demokratikus Koalíció nem hagyja annyiban az dél-békési emberek tönkretételét. Varju László a helyszínen folytatja a vizsgálatot és ha a bűncselekmény gyanúja beigazolódik, megtesszük a szükséges lépéseket.

És ma emlékeztetett engem a facebook az egyik kétéves cikkemre (amit annak idején nem sikerült eladni, csupán olvasói levélként tettek közzé)...

ITT OLVASHATÓ

16 ÉVESEN TÜNTETTÉL A NETADÓ ELLEN? SOROS-ÜGYNÖK VAGY A FIDESZ-MÉDIA SZERINT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.21.


Aki szerencsésebb ennek a cikknek a szerzőjénél, az nem követi a Fidesz-média olyan „szellemi termékeit”, mint például a bizonyítottan fideszes önkormányzatok és a Fidesz-frakció által pénzelt PestiSrácok. Így nem is láthatja azt, hogy lényegében ezek a lapok nem csinálnak mást, mint hogy saját szavazótáborukat hergelik. Álügyeket kreálnak, amivel lecsaphatnak a kitalált ellenségre, aki mögött természetesen mindig Soros György áll, természetesen akkor is, ha nem. A minap  egy különösen gusztustalan cikk jött szembe, amely alapján tökéletesen meg lehet mutatni, hogyan működnek ezek az propagandatermékek...

ITT OLVASHATÓ

UNATKOZNI VESZÉLYES!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsanna
2016.05.22.


Tegyük hozzá már az elején: a tartósan, azaz hónapokon, akár éveken át fennálló unalom az, ami veszélyes. Átmenetileg mindannyian unatkozunk néha, ez arról szól, hogy alapvetően jól vagyunk, épp nincs kielégítetlen alapszükségletünk, csak hát, hiányzik valami. S ha ez arra sarkall, hogy keressünk egy izgalmasabb, érdekesebb elfoglaltságot, még hasznos is lehet. Viszont egészen más a helyzet a tartósan beálló életunalommal. Nézzük, mit mond a tudomány!

...Ahhoz, hogy kiálljunk magunkért és a céljainkat, kellően asszertívnek kell lennünk, azaz értékelnünk kell magunkat annyira, hogy ne adjuk fel túl könnyen az elképzeléseinket. S itt megint csak közbeszólhat a jó öreg szorongás, a múltból hozott szokások, megmerevedett elvárások. „Mit szólnak mások?” „Én jó/kedves/alkalmazkodó/ ember vagyok, ezért szeretnek.” „Okos enged.” stb., számtalan racionalizációra alkalmas, önmagunk gyávaságát palástoló gondolat. Mert lehet, hogy valóban félünk. Félünk a dominancia jegyeit bátran fitogtató, könyöklő, másokat szívtelenül eltaposó emberektől. Érdemes utánajárni, hogy vajon miért. De ennél is fontosabb, hogy megtanuljunk bátrabban élni. És őszintébben – önmagunkkal, a világgal. Mert ha ez működni kezd, többé nem kell félnünk attól, hogy halálra unjuk magunkat.

ITT OLVASHATÓ