2016. május 25., szerda

A MINISZTEREK ELNÖKÉHEZ NE ROHANJON AZ ORVOS

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.05.25.
 
 


 


 

SOKSZÍNŰSÉG, TUDATOSSÁG, FÜGGETLENSÉG - EZT TANULTUK EGYMÁSTÓL 2 ÉV ALATT

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.05.25.


Április 30-án végleg lezárult civil szervezeteket fejlesztő projektünk. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 10 civil szervezettel dolgoztunk együtt két éven át, a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából, majd októberben a munka folytatására is támogatást kaptunk. Az így két és fél évig tartó projekt fő célkitűzése a civil társadalom érdekérvényesítési képességének fejlesztése volt. 

Amikor értékeljük munkánkat az első dolog, amit megállapítunk, hogy fejlődésünk kölcsönös volt. Bár két és fél éve azzal a céllal indultunk, hogy tapasztalatainkat átadjuk más civil szervezetek részére, végül mi is nagyon sokat tanultunk tőlük. Ma Magyarországon általánosan élő kép, hogy az érdekérvényesítésnek konfontációval kell járnia. Civil partnereink példája mégis azt mutatta nekünk, hogy egy helyi együttműködés keretében az érdekérvényesítés nem kell, hogy konfliktusokat okozzon. Kölcsönös felismerésünk volt, hogy érdekérvényesítéssel nem csak az erre specializálódott szervezetek foglalkozhatnak, hanem ezzel sokféle civil szervezet találkozhat mindennapi tevékenysége során. Szemlélet kérdése, hogy ezeket a helyzeteket tudatosan, a jogok oldaláról közelítik-e meg. A tudatosság civil partnereink szerint a teljes képzéssorozatot végigkísérte. Az együttműködés alatt a szervezetek teljesen új nézőpontokból néztek rá működésükre, céljaikra és lehetőségeikre. Az együttműködés végére többükben megérett az a felismerés, hogy a független szakmai munkához az állami rendszerekről és támogatásokról való leválás és önálló adományozói stratégia kialakítása is szükséges.
 
Munkánkról a CIHA blogon és honlapunkon is hírt adtunk. Búcsúzóul pedig partner szervezeteinket szeretnénk bemutatni. Meggyőződésünk, hogy mindannyain nagyon értékes munkát folytatnak a saját területükön, és arra bíztatunk titeket, hogy kövessétek figyelemmel a tevékenységüket:
 

EGYRE SÚLYOSABB MUNKAERŐHIÁNY SÚJTJA A MAGYAR GAZDASÁGOT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.25.


Miközben a magyar kormány azzal dicsekszik, hogy napról napra jobb a foglalkoztatási helyzet Magyarországon, egyre több ágazatban üti fel a fejét a munkaerőhiány. Jelenleg már nem csak arról lehet beszélni, hogy bizonyos magas kvalitást igénylő iparágakban (mint például az IT-szektor), nem találnak a cégek megfelelő munkaerőt, hanem az alacsony képzettséget igénylő területeken is egyre nagyobb problémát okoz a munkaerőhiány. Áprilisban például a bejelentett betöltetlen álláshelyek száma elérte a 100 ezret, ami jóval magasabb mint az egy évvel ezelőtti mutató (80 ezer fő). A jelenség nem új keletű, a kivándorlás felgyorsulása miatt a cégek már évek óta panaszkodnak, hogy rendszerszintű változásokra lenne szükség, előrelépés azonban nem történt. 

A munkaerőhiány hosszú távon pedig még több problémát okozhat a magyar gazdaságban: elmaradó beruházások és a külföldi cégek elköltözése sem kizárható, ha nem sikerül megoldást találni a rendszerszintű problémákra. 

...Miközben a magyar kormány megálmodott egy munkaerő-alapú társadalmat, hamar kiderült, hogy ehhez nincs elég munkás. Azaz lenne, ha a Fidesz végre rájönne, hogy nem a közmunkaprogram felfújásával lehet megoldani a hazai munkaerő-piaci problémákat, hanem megfelelő képzési rendszerrel. A magyar kormány azonban csak ül a babérain, büszke a 4 millió fő feletti foglalkoztatásra, miközben köztudott, hogy a jó adatok csak annak köszönhetőek, hogy évente több százmilliárd forintot öntenek a közmunkaprogramba, és a statisztikába beleszámolják a környező országban dolgozó magyarokat is...

ITT OLVASHATÓ

KÁR, HOGY A NÉMA TÖBBSÉG EZÚTTAL SEM NEVET

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.05.25.
 
 


  

"KÖZTISZTVISELŐ VAGYOK, NEM KUTYA" - INTERJÚ A VII. KERÜLETI LAKÁSBIZNISZ MIATT KIRÚGOTT JOGÁSSZAL

ALAPLAP BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.05.25.


A VII. kerületi bérlakásbizniszre felfigyelő Németh Márton 2010 óta dolgozott a Főpolgármesteri Hivatalban. Három évig a humán-főosztályon, majd 2013 decemberétől a főjegyzői iroda jogi koordinációs referatúráján, ahol a közgyűlési és bizottsági előterjesztések jogi megfelelőségét vizsgálta. Az Átlátszónak mondja el elsőként, miként vette észre az erzsébetvárosi ingatlanügyeket, és hogy szűnt meg a munkaviszonya, miután jelentette a gyanús eseteket a feletteseinek...

ITT OLVASHATÓ

ELILLANT A GYŰLÖLET, AMIKOR ESZMÉLETLENRE VERTÉK

HELSINKI FIGYELŐ
Szerző: presshelsinki
2016.05.25.


Bűnösnek mondta ki kedden a bíróság azt a két bicskei fiatalt, akik végigvertek egy fekete menedékkérőt a városon. Az enyhébb minősítésnek köszönhetően az elkövetők egyelőre megúszták a börtönt. Az áldozatot Győző Gábor, a Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte az eljárás során. Ő értékeli az elsőfokú ítéletet.
 
Volt egyszer egy srác Elefántcsontpartról, a neve Aziz. Elmenekült az országából, 2013-ban Magyarországra jött, és menedékkérőként a bicskei menekülttáborban lakott. Egy októberi vasárnap hajnalán a vasútállomásra igyekezett több másik – általa nem ismert – táborlakóval együtt, amikor is két magyar fiú belékötött a város főterén. Nem ismerte őket korábbról, senkivel semmi baja nem volt, amúgy is szelíd és mélyen hívő keresztény.
 
A magyar fiúk elállták az útját. Egyikük azt kiabálta, hogy „black man, go back to Africa, this is Hungary”, a másikuk pedig többször behúzott neki. Hősünk menekülőre fogta, vissza a tábor felé, a suhancok utána. Amikor úgy látta, hogy már nem követik, a biztonság kedvéért magához vett egy botot. Aztán hirtelen az egyik fiú valahonnan előkerült, ráugrott, tovább ütlegelte, és kicsavarta a kezéből a botot. Aziznak sikerült kiszabadította magát, és a vasútállomás felé kezdett szaladni. A két fiú autóval üldözte, és a vasútállomáson utol is érte. Itt nagyon megverték, egy falécet darabokra törtek a fején, és az áldozat elveszítette eszméletét. Támadói ezek után sem hagyták békén, odavonszolták a vasúti sínekre, igaz, szinte rögtön vissza is húzták. Aztán megérkeztek a rendőrök, akiket az állomáson tartózkodó egyik szemtanú riasztott – ő később elmondta, attól félt, hogy megölik a fekete srácot.
 
A támadás áldozata – aki később menekültügyi védelmet kapott, és már nem Magyarországon él – arról is beszámolt, hogy az ütések miatt azóta is rendszeresen fáj a feje...
 

ÍGY KERÜLT A SLÁGER RÁDIÓHOZ A CLASS FM

INDEX.HU
Szerző: Sajó Dávid
2016.05.25. 


Itt a Class FM sztorija röviden:
 
2009 előtt 2 igazán nagy, országos kereskedelmi rádió volt az országban. A Sláger rádió és a Danubius.

2009-ben - a Fidesz és az MSZP összefogásának köszönhetően - egyiknek sem hosszabbították meg a frekvenciaengedélyét. Az akkori tulajdonosaik a politikai alkun ki is akadtak.
A Danubius helyén a Simicska Lajos érdekszférájába tartozó Class FM, a Sláger rádió helyén a baloldali fennhatóságúnak tartott Neo FM indult el.
 
A Neo FM azóta - kormányzati hirdetések híján - megszűnt, a Class FM viszont működött, a frekvenciaengedélye nemsokára lejár. Viszont a tulajdonosi köre (Simicska Lajos) több mint egy éve elég csúnyán összeveszett a kormánnyal, és ez azóta a vállalkozó összes érdekeltségét rosszul érinti.
 
Mivel eléggé úgy fest, hogy a jelenlegi felállással nem kapnának újra frekvenciát, logikus döntésnek tűnt gyorsan eladni a rádiót. 
 
És bizony a Class FM-et most annak az üzleti körnek sikerült eladni, akiktől még 2009-ben elvették a Sláger FM-et. 
 
A kör bezárult. Azaz az még persze kérdés, hogy az új tulajdonos - akit egyszer ugye már elég szépen kigolyóztak a bizniszből - megkapja-e újabb évekre a frekvenciát. 
 
És itt vannak a részletek:

A FIDESZ-FIZIKA ÉS MÁS VÉRES MESÉK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2016.05.24.


A körmendi lakosság tudja a receptet, zsorozs gyugyó izéit, nem sokkal, naszóval, azokat, megkell szünetni, oszt akkor nem lesz az országban az, ami vann, de a nyugati világ egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, hogy nekünk saját történelmünk, földrajzunk és közgazdaságunk van, nem tisztelik a magyar embereket, ezért üzenjük Brüsszelnek, hogy a kórházakban nincs vécépapír.

Vagy valami ilyesmit.

Dagonyázunk saját tahóságunk langyos mocsarában, röfögünk, ha enni adnak, röfögünk, ha levágnak, de a szabadkőműves zsidó gyíkemberek által vezérelt Nyugat mindig beleugat. Persze csak a nyilvánosság előtt, mert négyszemközt kifejezetten dicsérik a magyar reformokat, az Európai Unióban is odasomfordálnak a kormánypárti képviselőkhöz, és a szemükbe mondják, hogy Orbán Viktor a világegyetem legcsodálatosabb emberi lénye, de nyilvánosan sajnos ennek ellenkezőjét kell állítaniuk, különben jön Az Obama-Clinton és elveszi a fizetésüket, ha az életüket meghagyja egyáltalán.

Soros György mozgatja az Obama-Clintont, nem titok, hogy ő állt eddig a magyar ellenzék mögött, de most átállt a civilek (muhaha, „civilek”) háta mögé. Állítólag a fideszes politikusokra már visszapillantó tükröt is szereltek, hogy észrevegyék, amennyiben megjelenik...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÚJSÁGÍRÓ FAGGATJA A POLITIKUST? URAIM, CSAK A MUNKÁJÁT VÉGZI!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.05.25.


Egyre ügyetlenebbül kezeli a kínos szituációkat a kormánypárti frakció. Rubovszky György kellemetlen bakija után például váltig tagadta, hogy Orbán Viktor tiltásáról tájékoztatta volna frakciótársát egy beélesített mikrofon társaságában. Az okvetetlenkedő újságírók ilyenkor persze a szakma szabályai szerint igyekeznek megkérdezni minden érintettet, ám ennek általában kitiltás lesz a vége, ami újabb kínos magyarázkodásokra kényszeríti a lapítani próbáló politikusokat.

Kövér László házelnök játszotta el eddig a kápó szerepét a Parlamentben, megbírságolt, kitiltott, fegyelmezett mindenkit, aki számára ellenszenvesen viselkedett a Tisztelt Ház falai között. Nagyon úgy tűnik, hogy erre nem lett volna joga, hiszen sérelmet szenvedett a szólásszabadság és a sajtószabadság is, ám nyilván ez érdekelte legkevésbé a házelnököt.

Sértettsége átragadt szinte az összes kormánypárti képviselőre, főleg most, hogy egyre többet kell magyarázkodniuk. A Fidesz frakcióvezető-helyettesét például a 2024-es olimpiai játékok megpályázásáról szóló sajtótájékoztatón más témákban is kérdezték, és ezen teljesen kiakadt. Nem véletlen, a téma ugyanis roppant kínos volt. Az újságírók arról faggatták Gulyás Gergelyt, hogy a törvényalkotási bizottság ülésén történtek miatt miért tiltották ki az RTL Klub egyik riporterét az Országházból. Gulyás, mint a testület elnöke, azt felelte: példátlan, hogy egy újságíró akkor próbálja kérdezni az egyik bizottsági tagot, amikor ő már ül az asztalnál, az elnök pedig szeretné megnyitni a tanácskozást....

ITT OLVASHATÓ 

ELMOZDULÁSOK

TARSKI BLOGJA
Szerző:Tarski
2016.05.25.


Vasárnap Ausztriában közvetlen elnökválasztás volt, amelyen Alexander Van der Bellen, a Zöldek jelöltje győzedelmeskedett az Osztrák Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer ellen. Bár ez a választás szervezését tekintve talán semmiben sem különbözött a korábbi választásoktól, mégis több olyan elmozdulást lehet felsorakoztatni, ami elméleti szempontból is jelentősnek számíthat.
 
Az első ilyen szembeötlő tény az, hogy 1945 óta nem a régi nagy baloldali és jobboldali pártok viaskodtak az elsőségért, hanem két kisebb párt jelöltje. Az elemzők ma úgy beszélnek erről a választásról, hogy egy új történelmi kor kezdődhet Ausztriában, amikor a szocdem és a néppárt urambátyám alapon osztogató korszaka véget ért és elkezdődhet a társadalmi rétegek között feszülő kedélyek lecsillapítása és az árkok betemetése. Azt gondolom, hogy ez a folyamat nem csak Ausztriára érvényes, hanem egész Európára is: a régi nagy egymás ellen feszülő politikai eszmék közeledése és az erre alapozó és ráépülő pártok súlyának csökkenése. A magyarázat kézenfekvő: ma egyre inkább az Európai Unióban, mint kompakt egységben gondolkodunk, és háttérbe szorul a nemzetállami szintű gondolkodásmód. Ezt maga az Unió létrejötte involválta, hiszen az Unió alkotmányának kidolgozása során olyan közös értékrendet kellett célként kitűzni, ami minden eszmei irányultságú párt számára elfogadhatóvá válhatott. Ennek pedig az lehetett a következménye, hogy a régi rivális pártok is koalícióba léphettek úgy, hogy azt arcvesztés nélkül megtegyék. Ilyen koalíciókötéseknek lehettünk a szemtanúi Ausztriában is, meg Németországban is, amely országokban rendre a két nagy párt közös, de a választási eredmények miatti kényszer útján megvalósuló kormányzása jöhetett létre. De egyfajta következménye volt az is, hogy ha egy új párt lépett a színre, amelyik az Unió alkotmányában lefektetett közös értékrendet magáévá teszi, de a régi nagy pártoktól eltérő politikai programot mutat fel, akkor az szintén sikeres lehet...
 

MI TESZI A GYEREKET FELNŐTTÉ?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.25.


Az országok nagy részében a korhatár a mozikban 18 év. De ennek a kornak az elérésével valóban felnőtté válik valaki?

A valóság sokszor mást mutat – állapította meg Julie Lythcott-Haims, a stanfordi egyetem volt rektora, aki Hogyan neveljünk felnőtté? című nagysikerű könyvében leírja, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie egy 18 évesnek:

ITT OLVASHATÓ

VÉDŐOLTÁSOK BEADÁSA NÉLKÜL IS FELVEHETŐ A GYERMEK AZ ÓVODÁBA

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: OS
2016.05.25.


Az ombudsmannak egy panaszbeadványból jutott a tudomására, hogy az óvodák egy jogszabálynak nem minősülő módszertani levél alapján utasítják el a hároméves kort betöltött gyermekek felvételét a védőoltások hiánya miatt. Jelzések érkeztek arról is, hogy lényegében hatástalanok azok az intézkedések, amelyeket a hatóságok elrendelnek a kötelező védőoltást megtagadó szülőkkel szemben.

Székely László ombudsman jelentésében hangsúlyozta, hogy az életkorhoz kötött védőoltások célja a fertőző betegségekkel szembeni aktív vagy passzív védettség kialakítása, az oltások alkalmasak és szükségesek a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, valamint az egész társadalom védelméhez a fertőző betegségekkel, járványokkal szemben, ahogyan ezt korábban az Alkotmánybíróság is megfogalmazta.

Az egészségügyi államigazgatási szerv elrendeli a védőoltást, ha azt a kiskorú törvényes képviselője nem adatja be és az írásbeli felszólításnak sem tesz eleget. Az ombudsmant a szaktárca és a egészségügyi államigazgatási szerv arról tájékoztatta, hogy ilyenkor pénzbírságot szabnak ki, de ez a gyakorlatban nem jelent kényszerítő erőt, a pénzbírság megfizetésével a szülők "ki tudják váltani" gyermekeiket a kötelező védőoltás rendjéből.

Az alapjogi biztos szerint nem csupán anyagi jogi szankciók, hanem más intézkedések elrendelése is lehetséges. A jelentés ennek kapcsán kiemeli, hogy a hatósági eljárásban az arányosság elvének kell érvényesülnie.

Minden egyes ügyben fel kell mérni, hogy a védőoltás beadásával járó előny a gyermek és az adott közösség védelme szempontjából arányban áll-e az alkalmazott kényszerítőeszközzel járó sérelemmel, traumával. Az ombudsman felhívta a figyelmet, hogy ma kizárt a kettős bírságolás, azaz a közigazgatási és a szabálysértési szankciók együttes alkalmazása.

A biztos nem lát problémát pusztán abban, hogy vita folyik a védőoltások hatékonyságáról. Azzal kapcsolatban már vannak kétségei, hogy adott-e az objektív tájékozódás lehetősége. A szülők ugyanis az internetes oldalakon, a közösségi médiában szkeptikus, kritikátlan, meg nem alapozott veszélyekre is figyelmeztető információk áradatával találkoznak.

Kérdés azonban, hogy eljutnak-e hozzájuk a kötelező védőoltás hatásosságát, megalapozott kockázatait tudományos tényekkel, kutatási eredményekkel alátámasztó, logikusan felépített, érhető magyarázatok.

Ezért a kötelező védőoltási rend fenntartásának mára az vált a legfontosabb kérdésévé, hogy az állam mennyire tudja a szülőket segíteni, hogy ne kényszerként, hanem tájékoztatáson alapuló, mindenki érdekét szolgáló együttműködésként éljék meg a kötelező védőoltások beadásában való részvételt. A biztos szerint ezért át kell gondolni a kötelező védőoltás rendszerét támogató állami eszközöket, azok hatékonyságát
...

ITT OLVASHATÓ

SOSEM LÁTOTT SZIGOR JÖN AZ ADATVÉDELEMBEN

INDEX
Szerző: Bolcsó Dániel
2016.06.24.


Mostantól él az áprilisban elfogadott, de már négy éve készülő rendelet, a GDPR, amely az Európai Unió adatvédelmét hivatott közös nevezőre hozni 2018-tól. Az új szabályozás halad a digitális korral, és egységes európai adatkezelést tesz lehetővé, bár a kritikusai szerint túl bonyolult és nagyon szigorú. De miért kellettek új szabályok, és mi az, ami ezekből számunkra is észrevehető lesz? És hogy jön a képbe Amerika?

Az egyik legkézzelfoghatóbb elem, hogy a cégeknek részletesebb tájékoztatást kell majd adniuk a felhasználóknak, a rendelet az eddiginél aprólékosabban tartalmazza ennek a feltételeit. De milyen, az átlagfelhasználó számára is érzékelhető elemei vannak a GDPR-nek azon túl, hogy más tartalmú dokumentumra nyomja majd rá az oldal alján, hogy „elfogadom”?
  • Új kikötés, hogy a tájékoztatást egyszerű és közérthető formában, könnyen hozzáférhetően kell tálalni. Ennek része lesz valamilyen – még nem kidolgozott – egységes piktogramkészlet is, amellyel a szövegnél szembetűnőbben is jelezni kell majd a cégeknek az adatkezelési gyakorlatuk főbb jellemzőit.
  • Az adatkezeléshez világos hozzájárulás szükséges, 16 éven aluli gyerekek esetében a szülőtől is.
  • Minden felhasználónak joga lesz a személyes adatai töröltetéséhez, ha már nem kívánja használni az adott szolgáltatást.
  • Az adathordozhatóság eddig nem igazán volt szabályozva. Ezentúl olyan formában kell majd átadni az adatokat, hogy azt egy másik szolgálatóhoz mindenféle átalakítgatás nélkül át lehessen vinni. A technológiasemlegesség jegyében ez nem konkrét formátumokat jelent, de hangsúly került a kompatibilitásra és átjárhatóságra.
  • A rendelet tartalmazza az értesülés jogát adatvédelmi incidenseknél, magyarul ha hekkertámadás vagy más, a felhasználót érintő biztonsági esemény következik be, ezekről a cégeknek ezentúl be kell majd számolniuk, illetve mindig értesíteniük kell az őket felügyelő adatvédelmi hatóságot is.
ITT OLVASHATÓ

HA NEM LESZ EGYENLŐSÉG A SZAKSZERVEZETEKBEN, A NŐK ALÁRENDELTEK MARADNAK A MUNKA VILÁGÁBAN IS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Judith Langowski
2016.05.24.


Ha kevés a nő a szakszervezetek és cégek döntésszerkezetében, kevésbé jutnak el oda nők követelései, pedig a szakszervezeti aktivisták szerint erre nagy szükség lenne. Egyik képviselő a cég új esélyegyenlőségi tervét kritizálja: “Az a szó, hogy “nő” nem szerepel benne. Nincs nő a felügyelőbizottságban és seholsem. Nem teljesítjük az európai normát sem [a kvótát]. Az esélyegyenlőségi tervnek, melyet a szakszervezet támogat, arra kell ösztönözni a vállalat vezetőit, hogy keressünk női vezetőt, keressünk női jelölteket.”

Sokan úgy látják, hogy nőket jobban érdeklik a család körüli és a szociális témák, mivel a társadalom ezt a szerepet osztja rájuk - és a nők maguk is gyakran ezt a szerepet vállalják fel. Ha a szakszervezet komolyan venné a nők érdekeit és ezeket képviselné, ez növelné a női tagok bizalmát a szakszervezetben, erősítené magát a szakszervezetet, és segítene újabb női tagok beszervezésében. Ezért is fontos felépíteni a nők kompetenciáit, hogy sikeresen meg tudják fogalmazni és védeni az érdekeiket.

Külön struktúrák - több szolidaritás?

Egy lehetséges megoldás egy olyan szervezeti struktúra kiépítése lenne, amely csak a női és esélyegyenlőségi érdekekre koncentrál. Elvileg erre találták ki a MASZSZ Nőtagozatát is. Mikor összejönnek, a delegált nők mindenféle témával foglalkoznak, a nőktől a férfiakig, az ifjúsági szervezettől kezdve a nyugdíjasokig. Így sok mindenről szó esik, nem csak az esélyegyenlőségről, hanem pl. bértárgyalásokról, kollektív szerződésekről vagy közös petíciókról is. Ez erősíti a női szakszervezeti képviselő önbizalmát és együttműködését a szektorális és szakszervezeti határokon átívelően.

A szolidaritás és összetartás, melyet a Nőtagozatban tapasztalnak, nagyon fontos számukra. A legkülönbözőbb ágazatokon keresztül is érzékelik az összefogást, hogy vannak tapasztalatok, amelyekről lehet beszélgetni, egymásnak segíteni. A nők úgy érzik, hogy ez az összefogás nagyobb a Nőtagozaton belül, mint a konföderáció felsőbb szintjén. Ebből önbizalmat merítenek, és saját nőtagozatot indítanak a tagszervezetükben, ha van rá támogatás.

Ha pedig nincs, akkor a már sűrű napjuk és sok műszakjuk (munka - szakszervezet - család) mellett nehéz a nőknek időt keríteni egy külön nőtagozatra is. Mivel ma még nem kötelessége a szakszervezeteknek a női kvóták felállítása, csak akkor lehet erősíteni a nők képviseletén, és csak akkor kerülnek az ő követeléseik a felszínre, ha a nők maguk tesznek érte. Ehhez pedig sok elhivatottság és erő kell, plusz családi és szakszervezeti támogatás...

ITT OLVASHATÓ

EGY TÁRSADALOM, AMELY BESOKALLT - VIGYÁZÓ SZEMETEK BÉCSRE VESSÉTEK!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Hajdú Nóra
2016.05.24.


Vége lett a feszült várakozásnak, mégsem lesz szélsőjobbos elnöke Ausztriának. Ám, aki úgy érzi, végre egy jó hír az vigyázzon, nehogy újabb pofonokba szaladjon bele a közeljövőben! Csak egy hajszálon múlott, hogy ne Norbert Hofernek hívják az osztrák köztársasági elnököt a következő hat évben.

Ausztria az Európai Unió egy újabb országa, amely szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni a saját populistáival. A lista úgy tűnik folyamatosan bővül, hiszen Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Franciaország és Görögország után Ausztriát is felírhatjuk a tagok közé. És persze nem szabad megfeledkezni az Egyesült Államokról, amely egyelőre sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot.

Mi lehet az oka annak, hogy a II. világháború óta még soha ennyi választó nem támogatott populista, radikális pártokat, mint napjainkban? És miért van az, hogy a közép pártjai választásról választásra dermedten nézik, mi történik velük?

ITT OLVASHATÓ

VIKTOR, ÉN SEMMI ROSSZAT NEM KÍVÁNOK NEKED

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.05.24.
 
  


ORBÁN GÁSPÁR MIATT RÚGTÁK KI A VEZETŐ OKNYOMOZÓT?

ÁTLÁTSZÓ BLOG - MUTYIMONDÓ
Szerző: mutyimondo
2016.05.25.


Ezekről ne maradj le!
Tiszta abszurd a letelepedési kötvénybiznisz ellenőrzése (MNO, 444)

Orbán Gáspár miatt rúgták ki a vezető oknyomozót? (
Mandiner)
 
Megtörni a csöndet: újabb áldozat vall az uszodai erőszakról (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Tiszta abszurd a letelepedési kötvénybiznisz ellenőrzése
A Magyar Nemzet adatigénylésére így válaszolt a parlamenti bizottság fideszes elnöke: „sem az Államadósságkezelő Központtól, sem a kötvényeket értékesítő közvetítő vállalkozástól nem kért és nem is kapott kimutatást az elmúlt három évben a bizottság”. Ha a három év alatt egyszer sem kértek adatot, akkor hogyan vonta vissza két kötvényforgalmazó vállalkozás engedélyét a bizottság tavaly, azzal az indokkal, hogy nem értékesítettek legalább száz kötvényt? Kérdések a letelepedési kötvénybizniszben. (MNO, 444)

Feketén dolgoztatták a szegedi városőröket, milliókat csalhattak el
Feketén dolgoztak a szegedi városőrök, a bérre kapott pénzből pedig 14 milliót elcsalt a városőrök vezetője, akivel szemben vádemelést javasolnak, és akár nyolc év börtönt is kiszabhatnak rá. Az önkormányzati és egyéb támogatásokból működő szervezet 2010-től 2012 júniusáig havonta negyven-ötven embert foglalkoztatott, de többeket egyáltalán nem jelentettek be. (
24)
 
Bízott az apácákban, durván megszívta
Egy ingatlanvállalkozó tíz évre szerződött két rendi tulajdonban lévő épület hasznosítására. Százmilliókat költött rá, hogy a lepusztult ingatlanok piacképesek legyenek. Sikerült őket feltöltenie bérlőkkel – egy egyházi egyetem volt közülük a legnagyobb. Finanszírozási nehézségei voltak, de lejárt tartozása nem. Aztán három év után kapott egy levelet, a meglepetések sora azonban csak ekkor kezdődött. (
Index)

Orbán Gáspár miatt rúgták ki a vezető oknyomozót?
A Népszabadság Online-nál folytatja Spirk József, az Index vezető politikai és oknyomozó újságírója. A hír, hogy az újságírót „kirúgják éppen” az Indextől, pletyka szinten már a múlt héten is keringett. Meg nem erősített értesülések szerint Spéder Zoltán tulajdonos az Orbán Gáspár TEK-általi kimenekítéséről szóló, Lázár János által kacsának titulált írás miatt orrolhatott meg Spirkre. (
Mandiner)

Megtörni a csöndet: újabb áldozat vall az uszodai erőszakról
Pedofília, molesztálás, erőszak és lelki terror is megjelenik abban az évtizedekkel ezelőtti uszodai történetben, amelyet egy harmincas évei végén járó nő osztott meg az Átlátszóval. Kilencéves volt, amikor a szakmájában nagyra tartott, már akkor is idős, azóta meghalt úszóedzőhöz került. A Kiss-ügy „kezelése” sarkallta arra, hogy beszéljen; azt reméli, az ilyen történetek megvallása visszatartó erővel hathat a potenciális elkövetőkre. (
Átlátszó)
 

ORBÁN NEM KÉR BOCSÁNATOT GYURCSÁNYTÓL, INKÁBB FELLEBBEZ

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Bors
2016.05.24.


Fellebbezett Orbán Viktor miniszterelnök abban a perben, amelyet Gyurcsány Ferenc volt kormányfő cége indított ellene. A miniszterelnök sajtóirodája megerősítette a Bors értesülését. Első fokon bocsánatkérésre kötelezték Orbánt.

Nem volt még példa arra, hogy a hivatalban lévő kormányfőről kimondta volna a bíróság: hazudott, és emiatt bocsánatot kell kérnie - mondta a Borsnak a DK elnöke, akinek cége, az Altus Zrt. tavaly perelte be Orbán Viktort...

ITT OLVASHATÓ

KOLDUSOPERA - ADJON ÚGY IS, HA NEM KÉREM

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2016.05.25.


Az átélt kataklizma után szinte felüdülés volt a megszokott profikkal találkozni. Ők életre valóan állnak a delikvens elé, valamit motyognak, hogy pár forint, és nyújtják a markukat. Kapnak. Tőlem mindig, és a többi ürgétől is egyre gyakrabban. Mintha honfitársaink kezdenék megérteni a világ farkasosságát.

Ellenben érdekes hely a városnak ez a része. A koldusok itt lófrálnak, teszik, amit kell, amit rájuk mért az élet. Húsz méterre van egy templom, de eszükbe nem jutna annak az ajtaján kopogtatni, talán nem várnak már semmi irgalmat az arra hivatottaktól. Az átadás-átvételkor azonban, amikor a pénzt az emberem kezébe nyomtam, éppen harangozni kezdtek a műintézményben. Valamit csak kell tenni a szeretet nevében, ugye.

Magunkra öltjük hát a csuhát mi, hitetlenek. Végül is igaza van Füst Milán bácsinak – mint általában -, amikor így próféciál: „A földi és túlvilági jutalom reménye nélkül jónak lenni a legigazabb erény.” Ebben végül is, megnyugodhatunk. Viszont kezdeni kellene valamit azzal a típussal is, aki meglógott előlem. Félő, hogy kafkai sors vár rá.

Josef K. bűne az volt, hogy nem kérdezett, ezért kivégezték, ez a mi emberünk meg nem kér. Akkor éhen fog halni nagy bizonyossággal, előbb, vagy utóbb. De mindenképp.


ITT OLVASHATÓ

GYŐZTESEK, VESZTESEK

MAGYAR NARANCS BLOG - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: Mikecz Dávid
2016.05.24.


Ausztria államfőt választott, és végül nem a radikális jobboldalról. De mi lesz a friss vesztesekkel?

A levélszavazatok beérkezése után végül a zöldek államfőjelöltje, Alexander Van der Bellen nyerte meg az osztrák elnökválasztást a szavazatok 50,35 százalékával ellenfele, a radikális Osztrák Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer előtt. A korábban egyébként szimbolikus és procedurális politikai szereppel járó osztrák elnökválasztást azért kísérte nagy érdeklődés külföldön is, mert sokan attól tartottak, hogy egy radikális jobboldali, populistának és EU-ellenesnek tartott párt politikusa először lesz a legmagasabb közjogi méltóság az unió egyik tagállamában. A választást tehát többen úgy értékelték, mint Európa, a jogállam, a befogadás, a nyitottság és a társadalmi problémákra anakronisztikus választ adó, bezárkózó és kirekesztő politika közötti választást. Van der Bellen megválasztásának hírére nem is maradtak el az európai politikusok reakciói. Az olasz külügyminiszter, Paolo Gentiloni egyenesen úgy fogalmazott, hogy “megkönnyebbültek” az eredmény láttán. Nem csoda, hogy az olasz kormányt ennyire foglalkoztatta az osztrák elnökválasztás eredménye, hiszen a Szabadságpárt a kampányban vette elő a dél-tiroli népszavazás ötletét, amely révén egyesíteni lehetne Tirol olasz és osztrák részét. Ugyancsak megkönnyebbülésről twittelt Manuel Valls francia miniszterelnök, hogy az osztrákok elutasították a populizmust és a szélsőségeket, ami tanulságokkal járhat mindenkinek Európában. A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier szűkszavúan csak annyit nyilatkozott, hogy mindenkinek nagy kő esett le a szívéről Európában...

ITT OLVASHATÓ

A NYELVÉSZHÁBORÚRÓL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.05.25.


Évek óta zajlik a nyelvészháború a nyelvművelők és azok között, akiket Pomozi leneoliberálisbüntetlenülrugdosózott. Ha valaki bele akar olvasni a történetbe, itt megteheti. Én ezt az egészet nem értem, nem is akarom érteni, és természetesen a dolog szakmai részében a legcsekélyebb mértékben sem akarok (tudok) igazságot tenni. Azt tudom, hogy a centrális erőtérben ezeket a háborúkat sokkal durvábban lehet lejátszani, mint előtte.

Az elitváltás nem csak azt jelenti, hogy Orbán baráti köre forintszázmilliárdokat nyúl le, itt egyetemeket, intézeteket, sőt egész szakmákat lehet lenyúlni. Az újelit általában nem nyugszik addig, amíg ki nem csinálja az ellenfeleit, itt meglehetősen komoly bosszúvágyak is vannak a szerzési jellegű vágyakon kívül. Fogalmam sincs ki védheti meg azokat, akiket most meg fognak támadni, akiket a rezsimértelmiség ki akar nyírni.

A lingvisztika marad ki majd a történetből, a tudomány, az izgalom, a tehetség. A pénz és a hatalom fog megmaradni, ahogy kell...


ITT OLVASHATÓ

AZ MSZP PAPCSÁK KOTTÁJÁBÓL JÁTSZIK

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.05.24.


Na, csak megcsinálták. Zuglóban összenő ami összetartozik már régóta: a kerületi fidesz a szocikkal karöltve végre úgy úgy lophat, ahogy nekik tetszik. Szatmáriné Jahn Angéla a narancs sarokból pályáztatás nélkül vitte a Zuglói Társasház és Közterület-kezelő Kft. igazgatói posztját, a piros sarokban ácsorgók cserébe megkapták, hogy 100 millió alatt ne ellenőrizhesse senki a Városgazdálkodási Zrt. közbeszerzéseit. Az egyetlent, aki érdemben keresztbe tett eddig a mutyinak sikerült kicsinálni.
Ezzel helyreállt a rend, ismét a Papcsák kotta van érvényben, TóCsáék fideszes tejüveget húztak az üvegzsebre.


Mit szól ehhez Karácsony polgármonster? Őszintén szólva kit érdekel? A két pólus akik között eddig elevickélt úgy ahogy, szemmel láthatóan pont leszarja, és minket sem kell érdekeljen. Annyi vér nincs a pucájában ugyanis, hogy lemondásával új helyzetbe kényszerítse a Rozgonyi - TóCsa véd és mutyiszövetséget. Pedig könnyen meglehet, egy időköziből még jól is kijöhetne megfelelően kommunikálva a lemondás miértjét...

ITT OLVASHATÓ

HAVEROK EGYMÁS KÖZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bruck András
2016.05.24.


A történet, amin nem lehet túllépni. „A Nemzeti Bank elnöke barátokat és a családot tömi pénzzel” – ez például egy tegnapi Bloomberg-cikk címe.

A módszer valóban annyira aljas és kártékony, annyira szembemegy az ország, a magyar adófizetők érdekeivel, valamint az EU-tagállamok jogi és erkölcsi normáival, hogy érdemes újra és újra felidézni.

Mint tudjuk, 2014-től kezdve Matolcsy titokban irányította a közpénzek általa kigondolt szabad rablását, mígnem egy végre tisztességes AB-döntés után lebukott. Kiderült, hogy többek között az unokatestvére, Szemerey Tamás bankjának, az NHB-nek is hatalmas összegeket utaltatott át.

Szemerey a saját és felesége cégeit kezdte finanszírozni. Magyarul: a bankár Szemerey a vállalkozó Szemereyt pénzeli, közpénzbő! Az EU-ban ez mindenhol egy bankár azonnali bukásához vezetne, de Magyarország nem az hely.

De jelentős összegekhez jutottak a Szemerey rokonság, valamint azok rokonainak a vállalkozásai is. Ezek között van médiacég, balatoni kikötő, reklámügynökség, szélerőmű-gyártóüzem, ingatlan és vagyonkezelő cég, gazdasági tanácsadó cég, klímatechnológia, ital és dohány kiskereskedelem, autókölcsönzés stb.. Na és Matolcsy saját fia is ebből a pénzből, vagyis a mienkből vette meg a Balaton bútorgyárat.

A volt jegybankelnök, Bod Péter Ákos minderről a Bloombergnek ezt nyilatkozta: „Ennek semmi köze a monetáris politikához, ez sokkal inkább egy családi malacpersely”.
Közismert nevén pedig ez az unortodox gazdaság.


Csakhogy ez a felkapaszkodó, a törvények és a piaci verseny alól kimentett bagázs rettenetes teher az országon: nem fellendíti, hanem lehúzza, miközben maga is csak addig életképes, amíg hozzájut a semmilyen teljesítményhez nem kötött közpénzhez.
 

Nem mellesleg, éppen ennek a hivatalos kormánypolitikává emelt bűnténysorozatnak a magasztalása csinált rektort Lánczi Andrásból, és az is sokat elmond közállapotainkról, hogy a Corvinus hallgatóinak mindeddig semmi kifogásuk nem volt a személye ellen...

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR MÁR NEM LEHET ÉRMEKRE HIVATKOZNI, AKKOR MIVEL FOGNAK TAKARÓZNI?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Németh Eszter
2016.05.24.


Gyerekkoromban egy vidéki városban úsztam, későn kezdtem, így komoly eredményekre nem számíthattam, de lelkesen jártam edzésre négy éven át, soha sem bántottak minket semmilyen formában. Imádtam és rajongtam a sportágért. Sportolókkal volt kitapétázva falam, minden cikket elolvastam és minden ereklyét, aláírást gyűjtöttem. Az összes versenyt megnéztem a tévében, ha tehettem élőben.

Felnőtt koromban valószínűleg ezért úszóedző képesítést szereztem, felkerültem Pestre és óriási élmény volt, hogy ehhez a média torzításán átszűrődött, gyerekként csodának hitt világhoz közel kerülhettem.

Aztán jöttek a csalódások, kisebbek, nagyobbak. Oktatóként a szövetséghez nem sok közöm van, de perifériáról vizsgálva összeállt egy iszonyúan lesújtó kép.

Sokat gondolkoztam azon, hogy miért most robbant ki 55 év után a Kiss László-botrány? Ki állhat mögötte, milyen összeesküvés-elméletet lehet kreálni, mikor bújik elő az újabb csontváz? Pedig a válasz sokkal egyszerűbb: ennek az iszonyatosan hazug, gáncsoskodó, hímsoviniszta férfiak tömegéből álló világnak egyszer törvényszerűen kellett egy olyan pofon, amitől talán észhez tér.

A legszörnyűbb az, hogy valóban birtokolnak világszínvonalú tudást, amitől évszázadok óta eredményes a sport és ami valóban lehetne érdem és lehetnének ők példaképek. Ők csak ezt látják és nem értik, hogy sokkal fontosabb az, hogy mindezt milyen áron birtokolják? Nem értik az emberi oldalát, mert nem érzik át, hogy a sport nem csak rekordokról, érmekről, pénzről szól bármi áron. Nekik csak ennyi a lényeg, és egymás között is marakodnak rajta, kegyetlenül, könyörtelenül. Aki ellentmond, meghal - szinte szó szerint. Leginkább azért nem értik, mert évtizedek óta ebben élnek. Az erőszakban, hazugságban, embertelenségben, önzésben...

ITT OLVASHATÓ

NYERTÜNK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.05.25.


Fontos pert, ráadásul. A konkrét ügynél pedig tán még lényegesebb, hogy felcsillant a jogállam piciny sugara a bíróságon, mert tapasztalatunk az, hogy egyébként már ott is terjed az önkényuralom sötétje.

Volt ugyebár a számos ellenünk lefolytatott éjszakai rendőrattak közül egy, aminél nem voltunk hajlandóak kimenni jogerős tüntetésünkről a Kossuthon, és ezért kivittek minket, meg persze föl is jelentettek. Az alapsztorit megírtam Felségsértés címen nemrég, javaslom elolvasni, mert most olyan mélységig már nem megyek bele. Orbán rájött, hogy szobrot avat, kiadta a TEK-csicskáknak, hogy takarítsanak el minket, azok utasították a zsarukat, Ők meg parancsértettem üzemmódba kerültek, és takarítottak.

Namost ilyen persze jogállamban nincs. Van egy jogerős gyülekezés, ott nem sétefikál senki, csak az, aki egyetért a tüntetés céljával, mindenki másnak keresnivalója semmi arrafelé. A mélyen tisztelt közjogi méltóságoknak sem, Orbán is csak akkor jöhetett volna be a tüntetési területre, ha ahhoz én hozzájárulok. Mondjuk, érdekes szitu lett volna, hogy részt vesz egy olyan demonstráción, ami épp ellene van, dehát láttunk már tőlük csodákat. Szóval még a legnagyobb Góréknak sem szabad teljesen a gazda: nekik is alkalmazkodni kell mások elnyert alapjogaihoz.

Mondom: jogállamban. Ha Európában valaki 2015 január legelején elnyer egy tüntetési jogot egy területre, akkor azt márciusban - erősen utólag, nemde - a Miniszterelnök sétálhatnékja nem írja fölül. Képzeljük már el egy pillanatra, hogy a Gecinek épp a netadós tüntetés idején keletkezett volna kedve sétálni egyet az Erzsébet hídon. És mivel ilyenje lett Neki, ezért aztán az Ő védettszemélységére hivatkozva a TEK beletakarítja a Dunába a tüntető tömeget. Na, ilyen nincs, persze. Vicces lenne, ha az, aki ellen épp tüntetnek valahol valakik, föloszlattathatja az ellene folytatott tüntetést pusztán azzal, hogy odamegy...

ITT OLVASHATÓ