2019. január 31., csütörtök

MAGYAR NYÁR

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2019.01.31.


Kádár, Rákosi és Orbán népe ellenáll mindennek, ami nem krumpliból készült.

Amikor Kádár népéről értekeznek és szakértenek az értekezők és szakértők, leginkább ennek zsíros, intellektuálisan nehézkes változatát értik a fogalom alatt, holott Kádár népe sokkal összetettebb és szórakoztatóbb a munka-kolbász-szexizmus-dögöljönmegmindenki alapeseténél. Ha – a mindig nálunk lévő – górcső alá vesszük a kérdéskört, mindenekelőtt azzal szembesülünk, hogy Kádár népe egyáltalán nem Kádáré.

Most tényleg azt hiszi valaki, hogy Horthy népe más volt?! Vagy Árpádé, Elődé, Álmosé, Szálasié, Gyurcsányé?!

Látom magam előtt a jelenetet: Szépmező Szárnya szól (szeme ég, lángot szór): lóra hát, aki bír! – és a magyarok (Álmos népe) szeme se rebben – majd abbahagyja, ha megunja – gondolják, és rágcsálják tovább a lószalonnát az Őshazában – mindig ez van, jön valami nyikhaj, és dumál, hogy honfoglalás lesz, vándorlás lesz, aztán egy idő után elcsöndesedik, és minden megy tovább a maga megszokott útján, plusz besenyők.

Azzal, hogy a magyarokat Kádár népének hívjuk, éppen a lényegről tereljük el a figyelmet, miszerint teljesen mindegy a magyarnak, hogy pogányok, keresztények, muzulmánok, nácik vagy kommunisták parancsolgatnak, ha meló után megkapja a pörköltet és a sört. Mert valaki mindig parancsolgat, ne felejtsük el, hogy az egész azzal kezdődött, hogy az Első Parancsolgató azt parancsolta: legyen világosság!, és bár világosság azóta sem lett, a parancsolgatás végeláthatatlan folyamat nem szakadt meg, csak némileg módosult más népeknél, de nálunk még mindig más parancsol, és többnyire hülyeségeket, ami egyébként totálisan mindegy, mivel a parancsolgatás mellett annak elszabotálása a nemzeti sportunk. Parancsolgatás és morgás. Ha végre új címert terveznénk ennek a hazának, mindenképpen legyen központi eleme a zöld mezőben éppen semmit sem csináló magyar, aki a főnökét anyázza magában, miközben a heréjét vakarja zsebén keresztül. Két oldalt aranypáviánok, felül minimum négy szent korona!

Nadeakkor 48 és 56?!? – kérdezhetik önök, illetve kérdezhetnék, ha hagynék rá időt, mert távolról tényleg úgy tűnik, hogy néha-néha, kivételes pillanatokban a magyarok (Sissy népe, Ferenc József népe, Rákosi népe) felemelik fejüket, dacosan sanyargatóik szemébe néznek és azt kiáltják: elég volt!

Nem kiáltják azt.

A magyar nép története folyamán számos nemzetet, törzset, népet asszimilált, és ezek az importgének – mielőtt teljesen elsimulnának és magyarrá alakulnának – néha kifejtik hatásukat. Petrovicsok, Kohnok, Bogdanovitsok, Korbulyok és Grószok kiáltják azt, hogy elég volt, mintegy kétségbeesett, bár kétségtelenül emlékezetes gyászjelentést egykori nemzetükről, még egyszer utoljára, mielőtt magyarokká alakítaná őket az idő és a vegyes házasságok, éghajlat, ivóvíz, mittudomén, mi van itt, amitől ilyenek lettünk és leszünk, még egyszer beleordítanak a parancsolgatók pofájába, hogy nem addig a’!, aztán elnyeli őket a magyarság örökké sötét óceánja.

Örmények, kunok, rácok, zsidók, cigányok, mindenféle szlávok, törökök és németek vagyunk, mégis tökéletesen tisztán, romlatlanul és megingathatatlanul magyarok. A magyarság génállománya egyedülálló erővel bír (kivéve a kommunistákat, mert nekik ez a nemzetre rárontás van beprogramozva a haza genetikusa és első számú szorongója, doktor Kövér szerint legalábbis), bármi belekerül, vagy akárcsak megközelíti, abból előbb-utóbb, de inkább előbb krumplistészta lesz, ez a pontosan felfoghatatlan, de jól definiálható massza, Kádár népe, ja.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a magyar nép és Orbán Viktor ilyen szépen egymásra találtak, bár előbbi ösztönös sodródással, míg utóbbi sunyi manipulációval érkezett a találkozási pontra, de ott aztán felismerték a másik szemében a tökéletes társat, és azóta elválaszthatatlanok...

ORBÁN EGY KÉMET KÜLDÖTT NEW YORKBA FŐKONZULNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.31.


"A New Yorkba kinevezett új főkonzul, Pásztor István vezérőrnagy azonban korábbi magas beosztása ellenére fiatal ember, élete derekán levő professzionális hírszerző, aki hat éven át vezette az Információs Hivatalt. Ő volt a magyar kémfőnök."

Nem szokatlan, hogy a hírszerzés korábbi főnökei vagy munkatársai levezetésképpen diplomáciai pályára lépnek, és nagyköveti beosztást kapnak. De ez inkább egyfajta ajándék a hivatalos szolgálati idő végén. Ezt jelzi, hogy indifferens fővárosba, melynek nincs diplomáciai szempontból különösebb jelentősége (mint például Pozsony).

Akkor váltottak le, amikor a hírszerzés “civil” jellegét megszüntették, és újra a külügy alá rendelték. Szijjártó saját embert nevezett ki a váltás után, hogy a gazdasági hírszerzést erősítse. Annak, hogy egy fiatal volt magyar kémfőnököt neveztek ki New York-i főkonzulnak, támadó stratégiai jelentése és üzenete van. Ennél barátságtalanabb lépés nehezen képzelhető el szövetségesek között, még akkor is, ha a külügyi szolgálatok mindenhol ellátnak bizonyos titkosszolgálati és hírszerzési feladatokat is. Magyarország profi kémet helyezett a New York-i főkonzulátus élére, nyilván nem azzal a szándékkal, hogy egy ereje teljében levő profi hírszerzőt nyugdíjazzon vagy elfektessen az 52. utcában. Hanem azért, hogy a tudását és a tapasztalatát itt hasznosítsa, s a hírszerző tevékenységét ezen a poszton végezze. Ilyen lépést ellenséges országokkal szemben szoktak tenni, a hír hallatán az amerikai titkosszolgálatoknak is megfelelő védelmi lépéseket kell bevezetniük. Pásztor Istvánnak még a fotóját sem lehet a Google letöltés után megosztani “biztonsági okok” miatt, de ezzel nem mindenki eszén tud túljárni, mint az látható. Egy egyszerű Snipping Tool megoldja a problémát.

Ennél azonban lényegesebb kérdés, hogy Orbán mit akar megfigyeltetni New Yorkban, illetve Amerikában. Mert az egészen biztos, hogy Pásztor István vezérőrnagyot elsősorban hírszerzőként küldték ki, és valamilyen megbízással érkezik, amelyhez az ő technikai tudására és hírszerző tapasztalataira van szükség. Kiket akarnak megfigyelni, kikről akarnak információt gyűjteni, kik a magyar 007-s célpontjai? A kérdés annál is érdekesebb, hogy Orbán illiberális állama terjeszkedik és világhódító útra készül a májusi európai parlamenti választások után, miközben Amerikában egy illiberális (és abnormális) elnök van, aki azonban nem tudja áttörni gátlástalansága ellenére sem az alkotmányos kereteket, a fékek és ellensúlyok rendszerét. Az oroszok hiába ültették a Fehér Házba, a köré beépített orosz kémeket a CIA és az FBI – Mueller különleges ügyész segítségével – egyenként “kilőtte” mellőle, valamennyien vádlottak.

Nem mellékes szempont az sem, hogy a NATO és az amerikai külügy nyugtalankodik a NER orosz kapcsolatai miatt. A sajtóban megjelent információk szerint az Orbán-rezsim az orosz titkosszolgálat kontrollja alatt van. Budapest az orosz kémek legfontosabb európai bázisa. Budapesten egyetlen EU vagy NATO-titok nincs biztonságban. Orbán a NATO és az amerikai érdekek ellen dolgozik a kínai kibertechnikai cégek és az orosz érdekek kiszolgálásával. A helyzet súyosságát jelzi, hogy emiatt Pompeo amerikai külügyminiszter hamarosan Budapestre érkezik. Ebben a helyzetben Orbán rendszere profi kémfőnököt telepít New Yorkba, aminek egyértelmű üzenete van. De Pásztor István kinevezése nemcsak egy “üzenet”, hanem mint a hírszerzés volt főnöke, New Yorkban dolgozni kezd, s minden bizonnyal egész Amerikában lesz feladata. Bizonyos tekintetben erősebb lesz a pozíciója, mint a washingtoni magyar nagyköveté. Pásztor István feltételezhetően hálózatot épít majd, és technikai tudását is hasznosítja...

A FIDESZ KOCKÁRÓL KOCKÁRA ÉPÍTI ÚJRA AZ ÁLLAMSZOCIALIZMUST MAGYARORSZÁGON

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.01.31.


Egészen elképesztő ütemben restaurálja a rendszerváltás előtti állami berendezkedést a harmadik kétharmadát taposó Fidesz. A sajtótól a sportegyesületeken át az állami vállalatokig szinte mindenütt visszaköszönnek az állampárti reflexek, a középvezetők pedig már szinte önként beszántják megmaradt kicsiny mozgásterüket. Jó példa erre néhány állami vállalat minap közzétett közleménye, melyekben egy viszonylag egyszerű kérdésre válaszoltak olyan központi direktívával, melynek lényege egy szóban foglalható össze: Soros.

A Magyar Posta és a Volánbusz is teljesen hülyét csinált magából, mert a párt ezt elvárta tőlük. A két cég sajtóosztálya ugyanis arra a kérdésre, mely szerint tervezik-e rabszolgatörvény bevezetése következtében a rendelkezésükre álló 400 órás túlóra keretet kihasználni, heveny sorosozással válaszolt. „Magyarországon mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, emellett az állami cégekre speciális szabályok is érvényesek. Társaságunk nem kíván részt venni Soros európai parlamenti választási politikai kampányában.” – írta például szellemesnek aligha nevezhető válaszközleményében a Posta.

Azért az aligha tagadható, hogy fortélyos félelem igazgatja azokat az állami nagyvállalatokat, amelyek ilyen szorult helyzetben lényegében a propagandaminisztériumtól kérnek eligazítást. Ilyen típusú „agyhalál” eddig ugyanis csak a Fidesz különböző szóvivőire, képviselőire, államtitkáraira, és minisztereire volt jellemző. Sőt, a Soros-bicikli túltolását már a Fidesz nagy építményén belül is sokan aggályosnak tartják, így a migránsozóspropaganda átvétele az állami cégeknél arra a megállapításra csábít bennünket, hogy az állam és a párt már alig különböztethető meg...

"EGYMÁS TORKÁNAK MEGYÜNK" MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.01.31.


A Magyar Hang 2019. évi 5. száma jelenik meg február 1-jén, pénteken, ezúttal is 28 oldalnyi olvasnivalóval! Keresse a következő csütörtökig az újságárusoknál! 

– Nem jó, hogy gyűlölettel válaszolunk a gyűlöletre – interjú Lackfi Jánossal

– Gyöngyösi Márton: Összeszerelő üzemek helyett a szürkeállományba kellene befektetni – EP-választási ráhangoló interjú, 2. rész

– „Mondj le, te tolvaj!” – Belgrádban fellázadt a polgárság, a vidék is csatlakozik hozzájuk. 
Riport

– Végselejt lett most Margó néni is – folytatódnak Tiborc panaszai a gyárból

– Kaltenbach Jenő: Ami itt kialakult, annak az égvilágon semmi köze nincs a demokráciához – interjú

– „Másként nézzük az életet”. Riport egy sződligeti családról, akik közel két éve ápolják otthon éber kómában fekvő lányukat

– Rimaszombat ellenáll Orbán Viktor terveinek – A felvidéki város vezetése, ha kell, lemond fociakadémiájáról

– „Inkább tessék akasztani!” Mi igaz A tanúból? Ötven éve született az egyik legtöbbet idézett magyar kultuszfilm

– „Az öreg Lukács végigsírta a belső vetítést” – interjú Monori Lilivel, akinek A tanú volt az első filmje

– Faluvá zsugorodott a terrorkalifátus

– A Jobbik nem fél, hogy a kiszivárogtatások megosztják az ellenzéket

– Budapest–Belgrád vasútfejlesztés: teljesen új koncepcióval állhatnak elő a kínaiak

– Aktivizálta a dolgozókat a rabszolgatörvény

– Öt helyet rontottunk a Bloomberg innovációs listáján, hiányoznak az innovatív iparágak Magyarországon

– Liszkay ült Pecina helyére

– London–Marosvásárhely oda-vissza autóval, kevesebb mint húszezer forint üzemanyag-költségből?

– Egy emberként tiltakoznak a helyiek, Püspökladányban hibát hibára halmoztak a lakásotthonok ügyében

– Brüsszel megvizsgálná a kötvénybizniszt

– Gúny tárgyai – a budapesti Csarnok tér átépítéséről

– Élenjáró potenciál – Veszélybe kerülhetnek a Magyar Tudományos Akadémia intézetei

Publicisztika: Torkos Matild: Ahogy fenn, úgy lenn…; B. Molnár László: A szakma becsülete; Szerető Szabolcs: A Mi Hazánk Mozgalom a Fidesz kétharmados parlamenti többségének külső védvonala; Dévényi István: Mi itt a kérdés, az itt a kérdés; Rakusz Lajos: Kelet vagy Nyugat?; Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (34. rész); Benedek Szabolcs: A lovas tüzér; Gazda Albert: A gulyás leves, Puzsér Róbert: Rasszizmus helyett; Marabu: Auditórium

ÚJ BIZNISZBE FOGOTT KÓSA LAJOS 83 ÉVES ÉDESANYJA

444
Szerző: BOROS JULI
2019.01.31.


Gabonatermesztő céget alapított és az agráriumban terjeszkedik az a mezőgazdasági társaság, amely Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselőjének 83 éves édesanyja tulajdonában áll – vette észre a 24.hu

A frissen alapított mátészalkai Bászna Gabona Kft.-t tavaly év végén jegyezte be a Nyíregyházi Törvényszék Cégbírósága. A társaság tulajdonosai közt van Kósa Lajosné sertéstenyésztő cége, annak két társtulajdonosa, illetve Kósa Lajos testvére, aki orvos.

Kósa Lajos nyugdíjas óvónő édesanyja egy évvel ezelőtt azzal került be a hírekbe, hogy jó időben vásárolt sertéstelepet, egyből nyert is 123 milliót telepfejlesztésre. Kósa akkor újságírói kérdésre azt is elmondta, nem, édesanyja nem strómanja senkinek sem, szülei a rendszerváltás után visszaigényelt 30 hektáron gazdálkodnak több mint 25 éve, és nem meglepő, hogy közben mezőgazdasági vállalkozásnak is tagjai lettek. Egyébként ez az a sertéstelep, ami BMW-ket lízingel...

L.SIMON LÁSZLÓ FELESÉGE ÁLLAMI TÁMOGATÁSÁBÓL FEJLESZTI PANZIÓJÁT

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2019.01.31.45 millió forint jut a Kisfaludy Programból az agárdi panziót működtető, veszteséges cégnek, amelyben tavalyig a fideszes politikus is tulajdonos volt. A család régóta jó barátságot ápol a közpénzzel.

Több mint 700 panzió és hotel fejlesztésére, illetve új szálláshelyek létesítésre benyújtott pályázat részesült kedvező elbírálásban a Kisfaludy Program keretében. Az már kiderült, hogy Mészáros Lőrinc tarcali ötcsillagos szállodája és Tállai András államtitkár testvérének mezőkövesdi panziója is kapott vissza nem térítendő támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ). Fideszes országgyűlési képviselőknek is jutott a pénzből, a Becsó Károly és Becsó Zsolt tulajdonában levő kft. 60 millió forintot kapott a Vertical Art panzió fejlesztésére. A támogatottak listájáról elsőként beszámoló napi.hu azt is észrevette, hogy a program keretében 315 millió forint állami támogatást adtak Csapody Balázsnak, aki a turisztikai ügynökség tanácsadója.

Ezek után talán már nem is annyira meglepő, hogy a kulturális bizottság fideszes alelnökének felesége is kapott a támogatásból.

L. Simon László feleségének cége, a Simon és Simon Mezőgazdasági Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft. 45,5 millió forintot nyert el az agárdi Simon Panzió fejlesztésére

– vette észre a 24.hu. A támogatott pályázat egészen pontosan a „Tematikus szolgáltatások körének bővítése és a szolgáltatási színvonal emelése a Simon Panzióban” nevet viseli.

A cégnek tavaly januárig a volt államtitkár, L. Simon László is tulajdonosa volt, jelenleg pedig felesége, a korábbi fitneszedző Vass Eszter viszi a vállalkozást...


RÁADÁS: A KAMIONOS EGY HETE 2019 EXTRA (VLOG)

YOUTUBE
Szerző: st22lacika 
2019.01.19.Tartalom

00:00 Intro 00:54 Indulás január 3 Nyíregyháza-Dornbirn 02:00 Az igazi kamionos tojás:) 02:19 Pótkocsi felvétel (Drón nézet) 03:01 Indulás belgába+ TÉRKÉP 03:30 Boldog új évet! Ma munka+TÉRKÉP 04:06 Új fények a fülkében 04:26 Pótkocsi ellenőrzése több pontban 04:56 Idei változások...HANG 05:22 Irány calais+ TÉRKÉP 05:53 Calais. Bár így lenne mindig... 06:58 Köszönöm a támogatást. - Új hangminőség...Patreon... Webshop... A SCANIA MAKETT megérkezett 08:07 Migráns helyzet? 09:10 Kigyulladt egy kamion... Történet 10:16 Autóval sokkal rosszabb mint kamionnal... 11:50 Terminálba érkezés. Mennyország:) 12:12 Alig vártam, hogy jöhessek:)) -örömmel jöttem- 13:00 Első ellenőrző pont 14:23 Beakarta magát csomagolni... 14:48 Bejelentkezés 2.pont 15:37 Én intézem a vonatot? Mehetek hajóval? 16:10 Innen fizetős ha van migráns!!! 3.pont 17:10 Kivettek kontrollra 4.pont. -bejön a fülkébe- 19:25 Történet. Röntgen. 20:00 5.pont. Melyik sorba menjek 20:28 Ennyire alacsony a scania. 8 km/h val megyek (FOTÓ)+ Vonatra állás 21:02 Reggeli "futás". Újra edzek.6 km Versenyre készülök. 22:09 Halálomon vagyok. Ez még nem megy -Felszerelésem- 23:17 1,5 éve sérültem meg... 24:29 Hétfő. Kezdés. 24:50 Használom a scania navigációját? 25:20 A belső sávnak van elsőbbsége! -körforgalom- 26:00 Idegesítő a cég.Történet LEHÍVATTAM A FŐNÖKÖT! Lehet. Tudtad? 28:00 Érkezés a céghez. 28:35 Nem engednek be... 29:20 Rakodás után. Ilyen a pótkocsim... 30:13 Térkép. Irány Sheffield 30:58 Legutóbb 2012 ben rakodtam Angliában -gond a wabinál így van meló:)- 31:56 Cégkeresés 33:47 Nem hiszem el:((( Minek idegeskedni? 34:40 Zenés rakodás TIMELAPSE+ DRÓN 36:10 21 perc kinyitni. Rakodás után. 36:46 Irány a vonat + Térkép+drón 37:10 Érkezés a vonathoz Meddig megyek? Bejelentkezés 39:26 Kiszippantották a supernovást 41:30 Ilyen a vonat... Hol állunk meg? Térkép 42:18 Reggeli készítés 43:09 Itt aludtam. Go Reggeli bejelentkezés. Magyar irányítás 44:53 Irány a bolt+ Térkép 45:14 Bevásárlás. Vitaminok amit szedek 46:55 ÚJ KAMERA! Fele annyi, mint Magyarországon!!! 48:08 Hang cuccokat innen rendelek... 48:55 Követési távolság. Ezért halnak meg sokan 50:00 Reakció a tisztítószeres videóra. 50:28 Promóciós videó? Eladtam magam? 52:54 Miért nem mosatok mosóban? 53:55 Vegyszerrel mosok út mellett??? 54:24 Negyedévente takarítok? 55:23 Érkezés a lerakóra... 56:06 Térkép Mehetünk vissza angolba 56:35 Antwerpen után nem állok meg... 57:07 Hol parkolok este? Nem gyenge. 1 hely van... -matekozás- ma edzünk- 59:49 Én így csinálom.Lemegyek a pályáról a migránsok miatt 01:01:39 Este itt parkolok. Vad. -nézd meg az előző videót, hogy miért - Angliában élőkhöz egy kérdés!!! 01:03:57 Edzés 6 km 01:05:12 1,5 perc útfelvétel. Nincs zene 01:06:45 FONTOS!!! -libegősben aludtam- -csapdát állítottam- -eldobtam 3,5 óra vezetést- -honnan tudom, hogy mennyien vannak a terminálban?- -ha nem így teszek, nem szednek le, matekozás- -A20- sok a tiltás, vigyázz-

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: SZILI FURGONNAL (VLOG)

YOUTUBE
Szerző: Szili
2019.01.29.


Sziasztok! Az év második kanyarja került terítékre, ez az első rész. Portugália, Palmela VW gyár a cél, amit 48 óra alatt kellett teljesíteni. Lesz szó többek között a valós spanyol sebességhatárokról egy portugál cica barátságról egy felháborító sofőr viselkedési formáról egy felháborító főnök, irányító kontra sofőr viselkedési formáról portugál indokolatlan dolgok januárban :-) egy új román közlekedési szabályról és egyebek...

1 MILLIÓ! - ENNYIEN NÉZTÉK MÁR MEG VIDEÓNKAT A BENZINKUTAK ÉS A TANKOLÁS REJTELMEIRŐL


VEZESS HU
Szerző: ERDŐS NORTI
2019.01.30.


A héten ünnepeltünk, ugyanis átlépte az egymilliós megtekintést a benzinkutak és tankolás kulisszatitkait bemutató videónk.


A tankolás közben zajló folyamatok kérdéskörét járjuk körbe. Minden autós járt már benzinkúton, de abba kevesen gondolnak bele, hogy milyen technológia dolgozik a kiszolgálásunkon, mikor leakasztjuk a töltőpisztolyt.

Gajdán Miklós legfrissebb videót itt találod!

UNDORÍTÓ MOCSOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2019.01.31.


Jó lenne hinni abban, hogy tévedek. Hogy mindannyian tévedünk, akik úgy gondoljuk, hogy az Orbán-kormány semmitől nem retten vissza, ha a hatalma megtartása, vagy kiterjesztése a cél. Jó lenne hinni ebben, de ahhoz vaknak kellene lennem. Ahhoz az kellene, hogy ne tudjam: a fideszes propagandamédia a kormánynak nevezett szervezet üzeneteit közvetíti az olvasók felé. Az kellene, hogy hihessek benne: az Origo újságírójának magánakciójáról van szó, az ő véleményét olvashatom ebben a förtelmes cikkben.

Biztos vagyok abban, hogy ez az undorító mocsok szerves részét képezi a kormányprogramnak. Annak az egynek, ami egyáltalán létezik: az uszításnak, a gyűlöletkeltésnek. A cikk arról szól, amiről már a kormány is fröcsögött. Mégpedig a holokauszt áldozatainak emléknapján. Most éppen a zsidókat óhajtják pajzsként felhasználni céljaik elérése érdekében.

A módszer a szokásos. Egy MTI közleményben elhangzott a felhívás keringőre – a migránsok hurcolják be Európába az antiszemitizmust -, erre a vonatra aztán sorra felkapaszkodik a propagandagépezet minden egyes apró darabkája. A lényeg, amit el kell juttatni a hívekhez: a migránsok nem egyszerűen csak terroristák, akik megerőszakolnak mindenkit, aki az útjukba kerül és lehetőleg le is mészárolják az áldozataikat. Ennek tetejében még zsidógyűlölők is. Európa lényegében nem ismerte az antiszemitizmust a menekültválságig, most azonban itt az újabb vész. A zsidók rettegnek (természetesen Magyarországon nem, itt meg vannak védve) a nyugati országokban. A cikk hosszan sorolja az antiszemita hátterű atrocitásokat és természetesen az olvasóban kétség sem maradhat afelől, hogy egyrészt a magyar kormány nem azért nevezte ki Soros Györgyöt a Sátánnak, mert Soros zsidó, másrészt ha nem Orbán Viktor lesz Európa új ura, akkor mindmeghalunk.

Élnek rokonaim, barátaim, ismerőseim Európa szerencsésebb országaiban. Sehol, sem Spanyolországban, sem Németországban, sem az Egyesült Királyságban nem uszítanak úgy sem a menekültek, sem a gazdasági migránsok ellen, mint teszik azt itt, ahol gyakorlatilag csak azok a migránsok fordulnak elő, akik sok pénzért megvásárolták a letelepedési kötvényt Rogán és Habony nagyobb örömére. Itt úgy uszít a kormány a nálunk nem létező migránsok ellen és úgy retteg egy ország ezektől az emberektől, hogy semmi másra nem marad sem idő, sem energia...

KÉPVISELŐK ÉS KORMÁNYTAGOK VAGYONA: MINDENKI AZT BLÖFFÖL, AMIT NEM SZÉGYELL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKOTAY CSABA
2019.01.31.


A bevallási rendszer látszatra szigorú, csak épp senki nem néz az adatok mögé.

A jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer nem gátolja a korrupciót. Nem alkalmas ugyanis arra, hogy megakadályozza azt a fajta ügyeskedést, amivel kikerülhető annak nyilvánosságra kerülése, ki hogyan gazdagodott meg - mondta lapunknak Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője, a mentelmi bizottság alelnöke. A testület KDNP-s elnöke, Hargitai János ugyanakkor nem látja indokoltnak a szigorítást, mert, mint a Népszavának elmondta, a vagyonnyilatkozati eljárás „minden fogyatékosságával együtt viszonylag szigorú”. 

A nyilatkozatokat a többi között a parlamenti képviselőknek és a nemzetiségi szószólóknak, valamint a vezető állami tisztségviselőknek január végéig – azaz ma éjfélig – le kell adniuk, és ezt utána nyilvánosságra hozzák. 

Csakhogy sok esetben a vagyoni helyzetről, illetve a vagyonosodásról nehezen hihető adatokat tartalmaznak a papírok. Sok olyan képviselő van, aki szinte semmilyen vagyont nem tüntet fel, és bőven akadt példa arra is, hogy utólag kiderül: mégsem felelnek meg a valóságnak a nyilatkozatban szereplő számok. 

Emlékezetes, amikor évekkel ezelőtt Rogán Antalról derült ki, hogy ingatlana mégsem akkora, mint amekkorát feltüntetett, így a lakása utólag „megnőtt”. Azt is vagy elhiszi valaki vagy nem, hogy a tavalyi adatok szerint Orbán Viktor kormányfőnek mindössze 993 ezer forint megtakarítása volt. Kérdés, most feltünteti-e a nyilatkozatában a Garancsi István vendégeként megtett magánrepülős útjait. Ha nem, akkor sem kell következményektől tartani, hiszen Semjén Zsolt ellen sem indult eljárás, miután kiderült: éveken át svédországi luxusvadászatokon vett részt. 

Bánki Erikről, a Fidesz egyik gazdaságpolitikusáról néhány hete derült ki, hogy több olyan értékes tulajdona volt, amelyek nem szerepeltek a nyilatkozatában. Például az a száz hektár föld Erdélyben, amelyről decemberben írt a Direkt 36, valamint az a - szintén a portál által bemutatott - két Duna-parti lakás, amelyek a képviselőé voltak, bár ez a nyilatkozatában nem látszott. Bánki – akinek a bevallásában egyébként földek, részvény, életbiztosítás és például BMW motor is szerepel – azt állította: azért nem vallotta be az erdélyi földet és a két Duna-parti lakást, mert ezeknek nem ő volt a tulajdonosa, hanem a tulajdonában lévő cég, aminek a vagyonával nem kell elszámolnia. Ebből is látszik, akadnak olyan „kiskapuk”, amelyek megnehezítik azt, hogy tényleg látni lehessen, mekkora vagyona van a képviselőknek. 

– A rendszer abban szigorú, hogy le kell adni a nyilvántartást és fel kell tüntetni a tulajdont, de e mögé a vagyonnyilatkozat nem néz be, nem alkalmas arra, hogy komolyan követhetők legyenek a különböző tulajdonok és vagyontárgyak – állítja Kocsis-Cake Olivio. Mint fogalmazott, különféle cégeken és strómanokon keresztül el lehet bújtatni lényegében bármit, vagyontárgyakat vagy akár pénzösszegeket is, így nem derül ki, hogy az adott politikus jutott-e olyan előnyhöz, amely abból fakad, hogy ő képviselő...

SOK HŰHÓ SEMMIÉRT? AZ EURÓPAI AMBÍCIÓK HIÁNYÁRÓL TANÚSKODIK MERKEL ÉS MACRON AACHENI SZERZŐDÉSE

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2019.01.31.


A múlt hét kedden a németországi Aachenben (francia nevén Aix-la-Chapelle-ben) aláírt német-francia megállapodásról elég nagy reményekkel számolt be a független magyar sajtó. Fontos, illetve „nagyon komoly” szerződésről olvashattunk, melynek révén a két ország tovább egyesül, és utat is mutat Európának. Ellentétben a címekben hirdetett lelkesedéssel – amelybe azért a cikkekben már több szkepszis vegyült – a francia sajtó nagyon visszafogottan, sőt, kritikusan értékelte Angela Merkel és Emmanuel Macron erőfeszítéseit.

A francia sajtó lényegében azt állapította meg, hogy a Charles de Gaulle gall elnök és Konrad Adenauer német kancellár által 56 évvel ezelőtt szignált Elysée-szerződés nyomában az utódok ma inkább gyengeségükről, európai ambícióik hiányáról és véleménykülönbségeikről adtak tanúbizonyságot.

Maga a paktum talán még kisebb érdeklődést váltott volna ki a ma is a sárga mellényes jelenség uralta francia belpolitikában, ha a legvadabb híresztelések nem keltek volna szárnyra az interneten, és ezeket nem karolta volna fel a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (Rassemblement national, RN – tavaly júniusig Nemzeti Front) máris kampányoló elnöknője...

TÜRELMETLEN AMERIKAIAKRÓL ÉS LAVÍROZÓ ORBÁNRÓL ÁRULKODIK EGY BIZALMAS DIPLOMÁCIAI IRAT

444
Szerző: DIREKT36 / PANYI SZABOLCS
2019.01.31.Megváltozott légkör fogadta Magyar Levente külügyminiszter-helyettest, amikor decemberben kétnapos tárgyalásra érkezett Washingtonba. Elvileg bízhatott volna abban, hogy pozitív fogadtatásban lesz része az amerikai külügyminisztériumban, a magyar-amerikai kapcsolatok ugyanis hosszú évek után tavaly végre javulni kezdtek. Ehhez képest Magyar azzal szembesült, hogy amerikai tárgyalópartnerei frusztráltak és újra kritikusak.

„Kezd elfogyni a levegő azok körül, akik hisznek az amerikai-magyar kapcsolatokban, eredményt kell felmutatnunk” – magyarázta saját magára is célozva Wess Mitchell külügyi államtitkár, a Trump-kormány magyar kérdésekben legbefolyásosabb tisztviselője Magyarnak 2018. december 18-án washingtoni tárgyalásukon. Mitchell arra panaszkodott a magyar külügy második emberének, hogy a törvényhozás szerepét betöltő amerikai kongresszus

ellenséges álláspontot képvisel Magyarországgal szemben, folyamatos a kritika a CEU és a kiadatási ügy” miatt.

Wess Mitchell és Magyar Levente beszélgetésének részletei egy Direkt36 által megszerzett magyar diplomáciai táviratban szerepelnek, amelyet a washingtoni magyar nagykövet jegyez. A dokumentum bepillantást enged a magyar-amerikai kapcsolatokba, és kiderül belőle, hogyan próbál nyomást gyakorolni a magyar kormányra az amerikai diplomácia a számára fontos ügyekben, miközben a magyar kormány próbál lavírozni szövetségese, az Egyesült Államok és Oroszország között...

ALSTOM-ÜGY: EJTETTÉK A KÉTMILLIÁRD FORINTOS KORRUPCIÓS GYANÚT LONDONBAN

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2019.01.31.


A Gyurcsány–Demszky korszak legnagyobb korrupciós ügyeként tálalt 4-es metró beruházás, azon belül az Alstom metrókocsik szállítása kapcsán gyanított 2,2 milliárd forintos vesztegetési botrány feltárása, úgy tűnik, holtvágányra jutott. Az Egyesült Királyság csalás elleni hivatala (SFO) kilenc évig kutakodott a francia járműgyártó nemzetközi szerződései között azt követően, hogy a svájci hatóságok jelezték, a brit Alstom-cégen keresztül kenőpénzek folynak át. A britek nagyszabású nyomozása során harminc országban indultak vizsgálatok.

A politikai szálakkal átszőtt korrupciós ügy néhány hete zárult le, december 21-én ugyanis egy londoni bíróságon jogerős ítélet született a francia vállalattal szemben felmerült, több országra kiterjedő vesztegetési gyanú miatt. A nagy leszámolás azonban elmaradt.

Mindössze egyetlen, litvániai ügyben találtak bizonyítékot arra, hogy a cég alkalmazottai lefizettek kormányhivatalnokokat. Magyarország esetében nem leltek hasonló nyomot.

A magyar vizsgálat sehol se tart
Amikor az SFO-eljárás során előkerült, hogy az Alstom alkalmazottai 2,3 millió euró kenőpénzt adhattak a budapesti megbízás elnyeréséért (az MSZP-SZDSZ vezetésű fővárosi önkormányzat az M2-es vonalra 22, az M4-es pedig 15+7 szerelvényt vásárolt), 2016 nyarán Budapesten is megalakult az Alstom-vizsgálóbizottság. Ezzel egy időben a kormánypárti Magyar Idők arról értesült, hogy két részletben összesen több mint 597 ezer euró – akkori árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott az Alstomtól Medgyessy Péter egykori miniszterelnök családi cégéhez.

Medgyessy elismerte a kapcsolatot, de azt mondta, hogy a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott, és az kilenc ember többéves munkájának az ellenértéke. A pénz egy része ugyanakkor a felesége bankszámláján landolt.

2017 elején aztán az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is beszállt, amikor megállapította, hogy a 4-es metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el. Csepreghy Nándorakkori államtitkár úgy összegezte a brüsszeli állításokat, hogy 167 milliárd forintot elloptak vagy elcsaltak. Az OLAF-jelentést még a magyar kormány is nyilvánosságra hozta, amire azóta sem volt példa – nem tették meg például az Elios-ügyben.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János ezt követően feljelentést tett, majd a Fővárosi Főügyészség a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályát bízta meg a hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatti nyomozás lefolytatásával...

PAJOR TAMÁS: ÚJ TÍPUSÚ DIKTATÚRA LOPAKODIK

HVG ONLINE
Szerző: BALLA ISTVÁN, NÉMETH RÓBERT
2019.01.29.A mindenkori hatalom a természetéből adódóan megoszt, hiszen a hatalmi ambícióit ez segíti, ám ezeket egy demokráciában lehet korlátozni – állítja a napokban új dallal jelentkező Pajor Tamás. Az egykori Neurotic-, ma Ámen-frontembert csak picit bántja, hogy korábbi zenekarát máig jobban elismerik. Miért gondolja, hogy az evangélium a világ legnagyobb botránya? Mit kért a Fidesz a Hit Gyülekezetétől a jó viszonyért cserébe? Kit nem venne fel az országot járó autójába? Interjú.

hvg.hu: Pajor Tamás Prédikátorként tért vissza – szólt a közlemény a nemrég megjelent új klipjéhez. Honnan kellett visszatérni? Eddig is állandóan jelen volt.

Pajor Tamás: Hogy az újságírók milyen nyelvi eszközökkel élnek az olvasótáboraik növelésére, azt tőlük kell megkérdezni. Én valóban nem tűntem el. Azt a fajta nyelvi közeget reprodukálom most is, amit az elmúlt 10-20 évben kidolgoztam. Jelen kezdeményezésem újszerűsége abban áll, hogy az üzenetemet körülölelő zenei foglalat némiképp populárisabb, persze minőségi engedmény nélkül, valamint az elnevezés, az arculat kontúrosabb, megragadhatóbb.

hvg.hu: A Prédikátor egy új projekt. Az Ámen nevű zenekarnak ezzel vége?


P.T.: Joós Istvánnal, a Magneoton kiadó vezetőjével beszélgettünk a nyáron, arról, hogy miként tudnánk szélesebb közönséghez eljuttatni azt, amit képviselek. Amikor megkérdezte, egyébként mi a foglalkozásom, elmondtam neki, hogy prédikátor vagyok. Következő találkozásunk alkalmával azt javasolta, legyen ez az új projekt neve. Ez nekem semmi kompromisszumot nem jelent, hiszen tényleg ezt csinálom, az Áment is ezért csináltam. És csinálom is tovább...


ÍGY ÉPÍTHETED A KARRIERED A GYES ALATT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kreatív pszichológia / KOVÁCS SZILVIA
2019.01.29.


Előző írásomban felsoroltam pár szempontot, amiért érdemes a GYES alatt foglalkozni a karrierépítéssel. (Akinek a karrierépítés szótól a hideg futkos a hátán, olvassa el korábbi írásomat, hátha változik a véleménye!)

Most néhány egyszerű ötletet is javasolnék, melyeket még azok az édesanyák is kipróbálhatnak, akiknek segítség hiányában korlátozott a rendelkezésre álló szabadideje.

Kapcsolattartás a korábbi munkahellyel

Érdemes rendszeres időközönként felkeresni korábbi munkahelyünket, babával, kisgyermekkel együtt is. Jellemzően sok cég meg is hívja egyes eseményekre, ünnepségekre szülési szabadságukat töltő munkatársait. Miért jó ez? Vélhetően szeretettel fognak fogadni és egy kis változatosságot hoz a „melegítőalsós” mindennapokba egy jó beszélgetés! Ami ennél is fontosabb, hogy folyamatosan tájékozódhatsz a cég változásairól, fejlődéséről, időben tudomásodra jutnak fontos információk. Segíteni fogja a visszatérésedet is, ha „élő” kapcsolati hálód van, ráadásul a munkáltató, vezető is érzékelheti elkötelezettségedet, motiváltságodat!

Kapcsolat építés

Természetesen nem csupán karrierépítés okán – de azért is – hasznos lehet megismerkedni a környék hasonló helyzetű anyukáival a játszótéren, vagy épp bölcsiben, óvodában. Ez elsősorban akkor jelenthet segítséget, ha a beszélgetések nem korlátozódnak a gyerektémára, hanem egymás felnőtt énjével is beszélgettek. Könnyen lehet, hogy más is örömmel mesél korábbi munkájáról, jövőbeli terveiről. Az anyukák alkotta informális háló elképesztően nagy segítséget jelenthet az élet sok területén, rengeteg hasznos információhoz juthatsz, és persze te is segíthetsz másoknak. A környék álláslehetőségeiről is értesülhetsz, melyek talán hivatalos formában nem is kerülnek meghirdetésre!
...

EGYRE DRÁGÁBBAK A SZÁMLAHITELEK - A KÖLCSÖN NEM MINDENÜTT GÖRDÍTHETŐ SZABADON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.31.


Több bank már tavaly ősszel drágított, az Unicredit pedig most február 1-jétől emeli fel a számlahitelekre felszámított kamatot. Ez sem kellemes, de az sokkal több pénzt vehet ki az ügyfelek zsebéből, hogy manapság egyre több bank határoz meg konkrét lejárati időt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint tavaly novemberben a számlahitelek átlagos kamata 20,37 százalék volt. Az év első 11 hónapjában így az Azénpénzem.hu kalkulációja szerint 20,25 százalék kamattal vehettek fel ilyen kölcsönöket a banki ügyfelek. Ugyanebben az időszakban egy évvel korábban még 19,96 százalékra számoltuk ki a szerződésekben szereplő feltételek alapján a 11 havi átlagkamatot.

A számlahitelek költsége tehát emelkedni kezdett (erre lehet még tér, hiszen 2016-ban majdnem 22 százalékos kamatot terheltek a takarójukat tovább nyújtó folyószámlásokra). Az OTP tavaly ősszel emelt kamatot, 2018 októberének közepétől a korábbi 21,2 százalék helyett 21,37 százalékot számítanak fel (a részleteket itt nézheti meg). Úgy tűnik, 2019 eleje sem marad kamatemelés nélkül. Az Unicreditnél február 1-jétől nő a számlahitel kamata. Akkortól a mostani 19,89 százalék helyett az ügyfeleknek már 20,13 százalékot számítanak fel.

Érdemes felidézni, hogy az MKB ügyfelei is drágulást érzékelhettek 2018 utolsó negyedévében. A bank ősztől a korábbi 16,75 százalék helyett 17,75 százalékos kamatot számít fel a számlahiteleseknek. (Sokkal kedvezőbb volt a Frissítő néven kínált számlahitel, de azt már régóta nem lehet újonnan igényelni.) Részletfizetési megállapodás esetén a háromhavi Bubor (jelenleg 0,14 százalék) plusz 12 százalékpont a kamat...

MAGYAR ORVOSI ÁLOM AUSZTRUÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Klára
2019.01.31.


Klára nem nevezhető friss határátkelőnek, hiszen még a rendszerváltás környékén ment (némi hezitálás után) Ausztriába dolgozni. Döntése akkor (legalábbis saját bevallása szerint) hordozott némi kockázatot, de hosszú távon jónak bizonyult...

„Még 1990-ben történt, hogy állást ajánlottak Ausztriában. Öt hónapig vonakodtam, ekkor azonban történt valami: a kedves magyar szomszédok feljelentettek, ezért megnéztem közelebbről is, mi az ajánlat.

Kicsit zsákbamacska volt. Megkérdeztem az igazgatót, szükség van-e referenciára, ma is előttem van a legyintése.

Így kezdtem, 3000 schillinges munkával, amit egy közös piaci munkában, vendégként való részvételért kaptam, illetve az utazás megelőlegezett árát fizették vissza.

Meg is dicsértek, mint a legjobban dolgozót, hála a sok magyar kollégának, aki részt vett benne.

Ebből az összegből meg tudtam nyitni a bankszámlát, ez volt ugyanis az előfeltétele a havi fizetés átutalásának, a fizetés első részét pedig már 15 nap után megkaptam.

Október végén mentem megnézni a leendő munkahelyem, majd november 15-én újra, és december elsején már dolgoztam.

Ügyelni nem kellett, mert előre be volt osztva a december, nem úgy, mint itthon, ahol az „újak bónuszaként” rögtön megkaphattam volna a karácsony-szilveszter kombót.

Persze az is igaz, hogy a jövedelem felét Ausztriában akkor is és most is az ügyeletek adták.

Akkor 10 ezer forint volt a magyar havi jövedelmem – a mai napig meg van a fizetési cetli -, ott az alap 15 ezer schilling lett, a havi négy ügyelettel együtt a fizetésem ennek a duplájára is felment.

Ami a megélhetést illeti, az egyharmados ökölszabály (így fordítjuk mind a Daumenregelt, mind az angol thumb rule-t, nem hüvelyk (Matyi)ujjnak), azaz a bevétel egyharmada lakhatásra, egyharmada élelmiszerre, egyharmada pedig tartalékba megy, az én esetemben is bevált...

ANTIKRISZTUS: DONALD TRUMP KAOTIKUS ELNÖKSÉGE FÉLIDŐBEN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: DOBOZI ISTVÁN
2019.01.25. 


A viharos első év után sem csillapodott le Donald Trump. A folyamatos kampányüzemmódban végzett kormányzás a szélsőségek csatáját hozta, új szembenállással fejelte meg az eddigi kultúraháborúkat: etnonacionalista trumpizmus vs. demokrata progresszivizmus. Mi a trumpizmus? Átmeneti politikai rendellenesség vagy az identitásliberalizmus elleni átfogó, konzervatív ellenforradalom, amelyben Trump a hasznos idióta szerepét játssza? Félidős elnöki teljesítménye alapján újrázhat‑e Trump 2020-ban? Mit hozott a világnak az America First nacionalista külpolitika? A multilaterális nemzetközi rend rombolásán túl van-e belső logikája a trumpi világpolitikának?

Egy évvel ezelőtt Anti-Obama címmel értékeltem Donald Trump viharos első évét (ÉS, 2018/3., jan. 19.), amely jórészt az elődelnök örökségének lebontásában merült ki. Ha az első év viharosra, akkor a második már hurrikánszerűre sikeredett. A várakozással ellentétben Trump nem vetkőzte le magáról a kampánystílusú elnöklést. A fősodrú médiával folytatott hidegháborúja forróba torkollott, az elnök úton-útfélen a „nép ellenségének” nevezi az őt megállás nélkül támadó, szerinte fake newsban utazó liberális médiát. Az elnök támadja a kormánytól független intézményeket is, különösen a bíróságokat és a központi jegybankot. A kormány valóságos átjáróházzá változott: az elnök egymás után dobta ki kabinetje tagjait, a kulcsminiszterek kétharmada már távozott. A Fehér Ház két éven belül három kabinetfőnököt és három nemzetbiztonsági tanácsadót próbált ki. A kongresszus republikánus szárnyában több befolyásos honatya is (Bob Corker, Jeff Flake, Susan Collins) nyíltan az elnök ellen fordult. Corker, a szenátus külügyi bizottságának volt vezetője „felnőttóvodának” karikírozta a Fehér Házat.

Az orosz választási beavatkozással összefüggő vizsgálat előrehaladása miatt a második év végére egyre robbanékonyabb lett a levegő az elnök körül, jóllehet eddig semmilyen közvetlen bizonyíték nem került napvilágra arról, hogy Trump együttműködött volna kampányában az oroszokkal. Robert Mueller különleges ügyész azonban még nem véglegesítette vizsgálati jelentését. Az elnök több közeli munkatársát már börtönre ítélték, s őt magát is bűnelkövetéssel vádolhatják meg a nőügyeivel összefüggő kampányfinanszírozási jogsértés miatt. Ezzel párhuzamosan az elnökhöz és családjához tartozó több intézmény, köztük a Trump Organization nevű cégbirodalom büntetőjogi ügybe keveredett illegális tevékenység miatt. A Trump Alapítványt nemrégen bezárták, s a már korábban leállított Trump Egyetemet pedig a diákok kártérítésére kötelezték. Ilyen sokrétű jogi slamasztikában még egyetlen elnök sem volt korábban. Trump elnökként sem váltott politikai perszónát, az maradt, ami mindig is volt: az amerikai közélet fekete báránya.

A Fehér Ház gazdája még a külső látszat kedvéért sem törekszik eleget tenni az amerikai elnökök egyik legszentebb kötelességének: a megosztott nemzet egyesítésének, különösen az egész országot felkavaró válsághelyzetekben, mint amilyen például a charlottsville-i faji zavargás vagy a pittsburghi zsinagóga elleni vallási indíttatású tömegmészárlás volt. Az elnök ilyenkor is zsigerből a bűnbakállításhoz és démonizáláshoz folyamodik. A Trump-ellenes demokrata „ellenállási” mozgalmat előszeretettel ócsárolja „erőszakos, liberális csőcseléknek”. Az elnök nemcsak tovább mélyítette a faji, vallási és nemek közötti megosztottságot, hanem új törésvonalat húzott az etnonacionalista „trumpizmus” és a demokrata „progresszívizmus’’ (a Demokrata Párt nyíltan Trump-gyűlölő, radikális balszárnya) között. A már-már szektáriánussá fajuló ellentétről így beszél az American Thinker: „A liberális oldal számára Trump jelenléte az ovális irodában nem pusztán ideiglenes birtokháborítás, hanem a pillanatnyi nemzeti elmeháborodást testesíti meg.”...