2016. június 21., kedd

SUMÁKOLÓ ROGÁN, MELLÉBESZÉLŐ MATOLCSY - BEÁLDOZ-E VALAKIT ORBÁN?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.06.21.


Saját hazugságainak mocsarába fulladhat bele az Orbán-rendszer. Tarthatatlannak tűnik ugyanis az a stratégia, hogy látszólag betartják a törvényeket, ám bírósági eljárásokat megkerülve, törvényi kötelezettségeket kijátszva a feje tetejére állítják a jogállamot. Értsük ezt úgy, hogy lassan nehezebb lesz elhinni valamiről, hogy úgy van ahogy a kormány állítja, inkább automatikusan hazugságként értelmezi a dolgokat a keményen átvert honpolgár. Ez már nem pávatánc, hanem a fekete hattyú halála. Kihasználva ugyanis a foci EB őrületét, akár valakit be is lehetne áldozni, úgysem figyel oda most a többség egy ilyen apróságra.

Matolcsy György nem úszhatja meg annyival, hogy blöffnek minősít minden állítást, mely a jegybanki alapítványok működésének törvényességét firtatja. Már a parlamenti válaszaiban sem azokra a felvetésekre reagált, melyeket neki szegeztek az ellenzéki képviselők, hanem jó Orbán-tanítványként a Magyar Nemzeti Bank elleni támadásként aposztrofálta a közpénzek sorsát firtató interpellációkat. Így próbálva meg úgy beállítani a kérdést, mintha a közpénzek elköltésének tisztázására tett kísérletek nem őt, hanem magát az MNB-t és annak funkcióit támadnák.

Most kiderült, hogy a jegybanki alapítványok még
a törvényben előírt kötelességüknek sem tettek eleget, mert ugyan kiadták a Matolcsy György vezette egyik alapítvány (PADA) üléseinek jegyzőkönyveit Tóth Bertalan szocialista honatya adatigénylése kapcsán, ám a neki elsőre megküldött dokumentumokból rengeteg adatot kitakartak Például a jegyzőkönyvek alján szereplő aláírásokat. Mivel az adatok kitakarására a bírósági ítélet szerint nem lett volna lehetőség, Tóthék kérték, hogy adják nekik oda a kitakarás nélküli papírokat is. Némi időhúzás után a PADA ezt meg is tette. A két dokumentum összehasonlítása után látszik, hogy teljesen más jegyzőkönyvet adtak oda az adatigénylőnek elsőre, mint a második alkalomra...

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNYNAK LEGFELJEBB AKKOR VAN SÚLYA, HA EGYENKÉNT A FÜRDŐSZOBAI MÉRLERGE ÁLLNAK ÉS LETEKINTENEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2016.06.21.
 
 


PORTRÉ A MAGYAR UNORTODOXIA PÁPÁJÁRÓL - MATOLCSY GYÖRGY

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.21.


...Orbán Viktor és a Fidesz számára kapóra jött, hogy Simor András mandátuma lejárt 2013 márciusában, Matolcsyt így gond nélkül át lehetett ültetni a jegybankelnöki pozícióba, a Nemzetgazdasági Minisztériumot pedig a piaci szereplők által jóval kiszámíthatóbb és elfogadottabb Varga Mihály kapta meg. Bár sokak szerint a háttérből ezután is Matolcsy határozta meg a fiskális politika irányát.

A miniszterelnök számára kellett egy megbízható ember a jegybank élére, aki biztosan ki fogja szolgálni a Fidesz érdekét, Matolcsy személye pedig kiváló volt annak ellenére, hogy miniszterként inkább kudarcok jellemezték, mintsem sikerek. A jegybankban hamar tisztogatásokba kezdett, jelentős átalakítások mentek végbe, sokan pedig attól tartottak, hogy az unortodoxia folytatása az MNB-ben még nagyobb károkat okozhat az országnak.

A félelmek végül nem igazolódtak be, igaz ehhez az is kellett, hogy jegybankelnökként már jóval óvatosabb unortodoxia jellemzi gazdaságpolitikáját, mint miniszteri pályafutása alatt. Ráadásul az ország megítélése is sokat javult azután, hogy sikerült stabilizálni a költségvetési hiányt 3 százalék alatt.

A jegybanki függetlenséget viszont sikerült
felszámolni, számos Fidesz-közeli haver és rokon került be az MNB vezetésébe, miközben a jegybank egyik fő célkitűzése a kormány gazdaságpolitikájának kiszolgálása lett.

A balhés ügyek ráadásul a jegybanktól sem maradtak távol, 2014-ben már attól volt hangos a sajtó, hogy MNB furcsa ingatlan- és műkincsvásárlásokba
kezdett a nyereségéből, amely közpénznek tekinthető.

Az alapítványok körüli botrányok

Az ügy 2016 márciusában terebélyesedet ki, amikor a kormány ismét beállt Matolcsy György mögé, és egy törvénymódosítással próbálták meg
eltitkolni, hogy mire is költ az MNB 250 milliárd forintot. A Kúria és az Ab is kimondta, hogy az MNB alapítványai közpénzeket használnak fel, az Alkotmánybíróság pedig meg is semmisítette a törvényt, mivel számos ponton sértette az Alaptörvényt.

Nem sokkal ezután
nyilvánosságra kerültek a költekezések, és hamar kiderült, hogy elsősorban azért próbálták meg eltitkolni a jegybanki alapítványok költekezését, mert a pénzekből például Matolcsy rokonainak is jutott. A jegybankelnök ráadásul maga is döntött pénzek szétosztásáról, bár előtte tagadta ezt...

ITT OLVASHATÓ

EURÓPÁNAK SZÜKSÉGE VAN A BRITTEKRE

MANDINER BLOG
Szerző: Redakció 
2016.06.21.


Ha kilépnek, minket is gyengítenek, ha bent maradnak, minket is erősítenek.

Európa már siratja a briteket. Vezetői zárt ajtók mögött rémülten egyeztetnek az esetleges kilépés lehetséges forgatókönyveiről. A kilépéspártiak közül egyesek már behűtötték a (francia?) pezsgőt. Ám talán még korai lenne inni a medve bőrére. Az is lehet, hogy a múlt héten kiszivárogtatott kilépéspárti előny valójában kontraproduktív lesz, s képes mobilizálni az utolsó pillanatban a – főként fiatal – maradáspártiakat, akik eddig egyébként nem szándékoztak elmenni szavazni.

A magyar kormány bennmaradás mellett érvelő hirdetési kampánya jó alkalom arra, hogy világosan kimondjuk: nem a konzervatív-liberális, jobb vagy baloldali, esetleg kozmopolita-hazaszerető pólusok szerint oszlanak el a kilépést pártolók és az Európa-pártiak. Egyszerűbben: fontos érvei lehetnek a konzervatívoknak a bennmaradás mellett. De most nem a szigetország konzervatívjainak belvilága érdekel.

Sokkal inkább Európa – s benne a mi sorsunk.

Tehát: az európai és a magyar konzervatívok érdeke

Úgy gondolom, az európai és a magyar konzervatívoknak is az az érdeke, hogy az Egyesült Királyság maradjon része az Európai Uniónak. Lehetne ezen álláspont mellett nagyon cizelláltan és részletezően is érvelni. Én most nem ezt teszem...


ITT OLVASHATÓ

NEJLONSZATYOR VS. LOUIS VUITTON

MOST ÉS ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.06.21.


A gyilkosságra való felbujtásért börtönbüntetését töltő Portik Tamás azt vallotta a bíróságon, hogy egy nejlon szatyorban tíz millió forintnyi eurót adott át Rogán Antalnak egy belvárosi Fidesz irodában. Vajon miért mondta ezt Portik? Túl azon, amire többen is tippelnek: hogy esetleg tényleg így történt.
 
Vannak, akik azt mondják, hogy Portik vádalkut kötött a háttérhatalommal. Portik ugyanis tud valamit. Vagy, ha nem is tud, de legalábbis, reménykedik. Abban bízik, hogy a Fidesz uralma már nem tart sokáig. Mások úgy gondolják, hogy bár a Fidesz hatalma még sokáig tart, ám egyszer, valamikor a távoli jövőben véget ér, és a felkészülést nem lehet eléggé korán elkezdeni.
 
Hogy mi van a dolgok hátterében, és mennyire igaz a nejlonszatyros történet, nem tudjuk. Mindenesetre, már az is sokat elárul az ország morális állapotáról, hogy ezt a szaftos sztorit egyáltalán nem tartjuk légből kapottnak. Eljátszunk a gondolattal, hogy talán lehet benne valami. Hiszen az elmúlt hat évben annyi minden történt, hogy mára már semmin sem csodálkozunk. Sok mindent láttunk, és mindenbe beletörődtünk.
 
Néhány éve még legyintettünk volna egy ilyen sztori hallatán: persze, az újságokat el kell adni, a példányszám a legfontosabb. Országomat egy kattintásért, lelki üdvömet egy lájkért!
 

NAGYAPÓ CSÜRHÉJE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.21.


Vannak az embernek olyan rokonai, akiket rohadt nehéz szeretni.
Pedig kellene, meg illene, hiszen összefűz bennünket a közös vér, meg a közös múlt, és - ha csak nem jön közbe szőnyegbombázás - akkor talán a közös jövő is - és mégis.
Vagy mégsem.
Így van ez a magyarsággal is, van az úgy, ha magyar hangot hall a szállodában az ember és odanéz, hát kitör rajta a sikítófrász, és onnantól kezdve csak nagyon halkan kommunikál anyanyelvén.
A labdarúgó Európa-bajnokság is egy ilyen hotel, csak itt a Nemzeti Bank eltűnt éremgyüjteményénél komolyabb gyüjtemény van olyanokból, akik miatt csak mértékkel jó magyarnak lenni.
Igen, a drukkerekről van szó.

Értem én a dolog logikáját.
Ha érzelmektől lila fejjel és eltorzult arccal üvöltöm, hogy Kleinheisler, esetleg Priskin vagy Dzsudzsák, akkor én is majdnem olyan sikeres vagyok, mint ők, magyar vagyok, sztár vagyok meg világverő, de legalábbis egy közösség tagjai vagyunk, ha tetszik az érintetteknek, ha nem.
És ha ehhez még nemzeti zászlót is lengetek, hát akkor abból tudhatja mindenki, hogy magyarként különb vagyok, mint mindenki más.
Emellett azonnal kiderül, hogy kinek hol a helye a táplálkozási láncban, toronymagasan verjük a halzabáló norvégokat, vagy az elhízott izlandiakat, nem is szólva a portugálokról, akik tulajdonképpen spanyolok - tájszólással...
Namármost, ha különbek vagyunk, akkor ezt kifejezésre is kell juttatni, ezt pedig nagy hirigelés közepette célszerű megtenni.
Világjelenség, a primitív néprétegek kedvenc sportja, nemzeten belül is divatos jelenség, mikort két csapat hívei egymásnak esnek-
Eleinte ehhez csapatok is kellettek, meg játék, meg eredmények, ma már elég az elkötelezettség és a vak gyűlölet mások - a mások ellen.
Volt rá példa, hogy elmaradt a mérkőzés, de azért a két tábor kivonult a debreceni síkra és hülyére verte egymást - mondjuk az eredmény eléréséhez a bázis erős volta miatt nem kellett túlzott erőkifejtés.

Merthogy a másik csapat drukkerei mások, mint mi, alacsonyabbrendű ösztönlények, kiket kirekeszteni a társadalomból és hülyére verni atyáinktól ránk maradt szent kötelességünk, küldetésünk.
Minek ehhez az a rohadt labda, meg a meccs, az csak a rituálé része, mint a füstőlő ridikül lóbálása misén a templomban, a lényeg a verekedés, az adrenalin, az elborult agy, a nyers erő, meg a győzelem!
Itt aztán nincs helye cizellált gondolatoknak, persze lássuk be, drukkernek lenni nem egyetemi tanárok és prímabalerinák műfaja, ez az egyszerűbb népek önkifejezése, a műfaj magas szintjén.
A drukker élete a küzdelem maga, elég rámutatni a célra és beindul az ösztönélet.
Kit érdekel, hogy maradandó sérüléseket kapok, ha adhatok is, és az a vörös köd...
A rend őrei a szurkoló ősellenségei, ezért is lehetett olyan egyszerűen nekifordítani őket tíz évvel ezelőtt a hatalomnak...

ITT OLVASHATÓ

NORMÁLIS HELYEKEN NEM LENNE ÉPESZŰ EMBER, AKINEK EZT LE LEHETNE NYOMNI A TORKÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.06.20.
 
 


 

 

EGY VÉLEMÉNYEN ORBÁN ÉS SOROS - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.21.


A Financial Times arról ír, hogy miközben Orbán Viktor egy a Daily Mail c. bulvárlapban megjelentetett egész oldalas hirdetésben igyekszik rábírni a briteket az unióban maradásra, addig Soros György a mai Guardianban figyelmeztet arra, hogy a kiválás olyan súlyos kihatással járhat, mint amikor 2002-ben ő indított támadást a font ellen. Washington Post szerint az Amerikai Külkapcsolati Tanács egyik szakértője úgy gondolja, hogy ha a britek kilépnek, nehéz idők következnek és Európa befelé néz, nem pedig a keleti fenyegetést figyeli majd. Márpedig amire a nyugatnak a legkevésbé van szüksége, az az, hogy Putyin orosz elnök eredményesen alkalmazza az oszd meg és uralkodj stratégiáját...

ITT OLVASHATÓ

POLITIKAILAG MOTIVÁLT ÉS KÉZIVEZÉRELT FOLYAMAT - DÉNES FERENC A STADIONLÁZRÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csepregi Botond
2016.06.21.


A stadionépítésekre szánt költségvetési összegeket kulturális kiadásoknak tekinti Dénes Ferenc sportközgazdász, aki azonban a megvalósult fejlesztéseket politikailag motivált és erőteljesen kézi vezérelt folyamatnak látja. Az Átlátszónak adott interjúban a vizes-vb meglódult költségeit logikus következménynek mondta, az őszinte beszéd hiányát azonban nem érti. A sportközgazdász az olimpiarendezés mellett érvel, azonban számos kockázatot sorol fel.
 
Nemrég kiszámoltuk, hogy a kormány tervei szerint 32 stadion épült, épül fel és újul meg 215 milliárd forint közpénzből 2010 és 2020 között. Sok vagy kevés ez az összeg?

Először is definiálni kellene, hogy mit nevezünk stadionnak.

Stadionnak az első két magyar profi osztályban szereplő (illetve néhány, ezen osztályokban az elmúlt években megforduló) futballklubok központi, a nézőket is kiszolgáló létesítményeit neveztük, tehát az edzőpályákat, akadémiákat igyekeztünk lehántani erről a fogalomról.
 
Nekem komoly módszertani problémám van ezzel. Az Átlátszó által felsorolt beruházásoknak a jelentős része ugyanis nem stadion. Szerintem a debreceni Nagyerdei Stadion és a Groupama Aréna stadion, az összes többi jó minőségű futballpálya, sportpálya, alkalmassá téve a kulturált szórakozásra.

Amit stadionnak hívok, az multifunkcionális, legalább UEFA 4-es besorolású létesítmény. Például a felcsúti „stadion”, amely egy 1800 fős faluban egy 4500 férőhelyes arénát jelent, legfeljebb a futballpálya kategóriába fér bele. Igaz, annak nagyon jó minőségű
...
 

ITT VAN KÉT PÉKSÜTI, AMI MEGMUTATJA, MENNYIRE SZÉTSZAKADT A MAGYAR PÉKSZAKMA

EGY NAP A VÁROSBAN BLOG
Szerző: szucsadam
2016.06.20.


...Mára teljesen elszakadt egymástól a hivatalosan pékszakmának hívott közösség, és az alulról jött, külföldön tanult, a magyar iskolai bizonyítványt csak muszájból megszerzett kézműves pékek csoportja. Pontosabban: soha nem alakult ki a kapcsolat, szinte semmiféle átjárás, párbeszéd nincs. Tavaly, augusztus 20-án, az első Kenyér Lelke versenyre, ahol a valódi kovászos, istentelen jó kenyereket kóstolhattunk, még meghívták az elnökséget, értékeljék ők is a saját szempontjaik szerint ezeket. Nem jöttek el.

De most nem is mennék bele, hányszor NEM volt párbeszéd a Magyar Pékszövetség és a csúcspékek között. Folyamatosan. Ha bármelyik fél szájára veszi a másikat, az leginkább lapoknak adott interjúkban történik.

Soha nem hittem volna tíz évvel ezelőtt, hogy a 2016-os jövőben, amikor majd végre menő lesz igazán jó kenyeret, kakaós csigát, bármit készíteni, ez a minőséget hajszoló réteg majd renegátként, elkülönülve fejlődik. Azt gondoltam, hogy ha lesznek majd igazán jó pékek, a szakma a tenyerükön hordozza őket. Hogy mindenféle szakmai díjakat kapnak majd. Hogy bevonják majd őket annak a bizottságnak a munkájába, ami meghatározza, milyen kritériumoknak kell megfelelni a Magyarországon forgalomba kerülő kenyereknek.


Ezekről azonban szó sincs.

Persze mit is vártam. Forgatókönyv szerint ment minden. A változást mindig a fiatal generáció hozza magával, a világban felbukkanó trendekre fogékonyabb, tettre készebb, gyorsan tanuló korosztály kezd el mindig legyinteni a becsontosodott szervezetekre és felfogásokra. Erre aztán az idősebb generáció lenézéssel, és a fiatalos hév tiszavirág-életének megjóslásával válaszol. Nem érti meg a két generáció, hogy szükségük van egymásra, és az öregek higgadtságát kell vegyíteni az új generáció energiájával és törekvéseivel. Tök általános séma, és itt is ez ment végbe...


ITT OLVASHATÓ

"VÁDOLOM POLT PÉTERT ÉS ORBÁN VIKTORT": FELMENTETTÉK JUHÁSZ FERENCET ÉS FAPÁL LÁSZLÓT

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa.hu
2016.06.20.


...A perben első fokon 2014 februárjában bűncselekmény hiányában felmentették a vádlottakat, a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék ugyanakkor 2015 novemberében bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta őket. A Fővárosi Ítélőtábla hétfőn – egyetértve az ügyben első fokon született ítélettel – bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat. A táblabíróság kimondta: a lakáskiutalás Fapál Lászlónak törvényes volt, Fapál László lakáshoz jutása a jogszabályoknak megfelelően történt, a miniszternek joga volt elidegenítésre kijelölni a lakást, mivel azt vagyon- és lakásgazdálkodási érdekek támasztották alá.

Az eltérő első- és másodfokú ítélettel összefüggésben a bíró kifejtette: a Fővárosi Törvényszék nem állapított meg eltérő tényeket, hanem az első fokon megállapított tényállásból vont le a táblabíróság szerint téves következtetéseket.

A harmadfokú bíróság megerősítette: Fapál László szolgálati jogviszonya végig fennállt, amíg államtitkár volt, és bár nem hordhatta az egyenruháját és a fizetését sem katonaként, hanem köztisztviselőként kapta, egyebekben mindazon jog megillette, amely a katonákat. Semmi nem zárta ki tehát, hogy a szolgálati jogviszonya alapján jusson lakáshoz és nyugállományú katonaként azt megvásárolhassa. A bíróság indoklásában arra is kitért, hogy Fapál László “jobb lakáshoz jutása” nem vagyon elleni bűncselekmény, hanem az akkor hatályos jogszabályok alapján hivatali visszaélés, jogtalan előnyszerzés megállapíthatóságát vethetné fel Juhász Ferenc esetében, azonban ezeknek a bűncselekményeknek az akkori szabályok alapján három év volt az elévülési idejük, így erre már a nyomozás sem terjedhetett ki.Juhász Ferenc a jogerős ítéletet követően újságíróknak azt mondta: “hat éve zajlik egy koncepciós eljárás, hat éve hurcolnak bennünket a sokadik bírói fórum elé és immáron jogerősen bebizonyosodott mindaz, amit kezdettől fogva állítottunk, hogy jogszerűen, szabályszerűen jártunk el és bűncselekményt nem követtünk el”.  A volt miniszter hozzátette: a hat év alatt sikerült két családot tönkretenni...

ITT OLVASHATÓ

ÖNLELEPLEZÉS

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2016.06.20.


...Varga Mihály leleplezte kormányát. A magyar gazdaság a segélyfüggőség csapdájában vergődik. Ha csak akkor van növekedés, amikor az uniós támogatások éppen lehetővé teszik állami beruházások megvalósítását, akkor tehát magánberuházások nincsenek. Szépen elismertétek, hogy a hazai gazdaság növekedésének nincs önálló, az általatok ellenségként kezelt Európai Unió támogatásaitól független, a piac természetes működéséből származó forrása.

Magyarország jobban teljesít - mondjátok Ti.

Gyerekek, ne vicceljünk. És főleg: ne hazudjatok.

Államotok nem csodafegyver, hanem a világpiaci szempontból hatékony piacgazdaság hazai működésének legfőbb akadálya. Unortodox modelletek látványosan megbukott. Államközpontú, piactorzító, növekedést gátló, magánkezdeményezést bénító, befektetéseket büntető, vállalkozókat eltaszító, ésszerűtlen, szakszerűtlen, kiszámíthatatlan és becstelen gazdaságpolitikátok megbukott. 

Elismertétek, hogy a magyar gazdaságot az EU tartja életben.
 
Eljátszottátok tízmillió állampolgár jövőjét.
 
Hamarosan felelni fogtok...
 

VÉGRE KIDERÜLT: 12,3 MILLIÓ FORINTBA KERÜLT AZ ORBÁN RÁHEL ESKÜVŐJÉN ELLOPOTT MOBILOK UTÁNI NYOMOZÁS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.06.20.


Nem sajnálta a pénzt a rendőrség annak kiderítésére, hogy ki tehetett zsebre két iPhone 4s-t az Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén való szórakozás közepette. Más lopási ügyekben gyakran egy hónap után eredmény nélkül zárják le az eljárást, most viszont 12,3 millió forintot költöttek rá az adófizetői forintokból. A Készenléti Rendőrség Hivatala az adatigénylés teljesítését mintegy nyolc hónapig elhúzta.
 
Idáig titkolózott a rendőrség és különböző kifogásokat keresve nem adta meg, hogy mennyi pénzt fordított arra, hogy megtalálja az Orbán Viktor miniszterelnök lányának az esküvőjén ellopott két mobiltelefon tetteseit. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jogsértőnek mondta a rendőrség azon hozzáállását és kötelezte a testületet az összeg közlésére, de továbbra is húzódoztak a tájékoztatástól.
 
Miután egy újabb közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Készenléti Rendőrséghez (KR) és felhívtuk a figyelmüket a NAIH állásfoglalására, nagy nehezen teljesítették a nyomozás költséginek kiadását.
 
A telefonok ellopását – mint a hvg.hu megírta – az egyik felszolgáló szellőztette meg, miután nem tetszett neki, hogy DNS-minta adására akarják kényszeríteni. De nem csak őt, hanem a kiszolgáló személyzetet, több tucat embert kötelezett erre a rendőrség. Ráadásul annak kiemelt szerve, a Készenléti Rendőrség (KR) Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Életvédelmi Osztálya. A férfi számításai szerint a DNS-minták elemzése 1,3 millió és 7,8 millió forintra is rúghatott...
 

ORBÁN, A NÉPSZABADSÁG ÉS A SZABAD PIAC

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Seres László
2016.06.20....A Népszava információja egészen pontosan úgy szólt, hogy Pecina, a Vienna Capital Partners (VCP) főtulajdonosa "a Népszabadság eladásáról kíván tárgyalni a kormányfővel. Úgy tudjuk, a vevő Habony Árpád – vagy valamilyen érdekeltsége – lehet". A most kormányzatilag kilövési engedély által sújtott Spéder Zoltánt pedig (akinek bankjában, a Mediaworksnek is hitelező FHB-ban amúgy résztulajdonos a VCP), lehetséges vevőként azonosították, legalábbis mostanáig. Legkésőbb a nyolc órán át, gyerekei előtt tartott házkutatás és a Vajna-tévé "Rejtőzködő milliárdosok" c. kedélyes pogromhangulata után erre már kevés az esély.
 
Azt természetesen nem tudjuk, létrejött-e már a míting, vagy létre fog-e jönni, és hogy a médiapiac vagy mondjuk az FHB ügye lehet-e a téma. Ám azt kezdettől fogva sejteni lehetett, hogy a Fidesz-közeli körökben is mozgó, semmilyen médiatapasztalattal nem bíró bécsi tőkepartner csak ideiglenes tulaja az értékes médiaportfóliónak (a vezető politikai napilapon kívül abban van a Világgazdaság és több megyei lap is). Ahogy az is nyilvánvaló, mert Magyarországon élünk, hogy ha Pecina el akarná adni a lapjait, akkor a miniszterelnök alatti szinttel kár is lenne próbálkoznia.
 
Nem a mai Magyarországon él az, aki nem vágná rá azonnal Habony Árpád vagy Mészáros Lőrinc nevét arra a kérdésre, kik lehetnek potenciális vevői a Népszabadságot is magában foglaló médiacsomagnak. És ez csak azért van, mert a magyar piac szabad, ahol mindenki azt csinál, amit akar. A 168 óra úgy tudja, a miniszterelnök kedvenc gázszerelő-polgármestere nemcsak hogy érdeklődik a Mediaworks iránt, de már folynak is a deal előkészületei, még szerencse, hogy nincs kormányzati álláspont a magyar médiapiac jövőjéről. Ugyancsak a hetilap tudta meg, hogy Simicska Lajos viszont az Indexszel vigasztalódhat, merthogy "komoly opciós szerződése van" a vásárlásra; na most ilyenje volt ugye a TV2-re is, azóta is bíróságilag várjuk ezen jog érvényesítését...
 
 

JANISCH ÉS A MEGMONDÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.06.20.


Mielőtt újabb bőrt rángatna le Janisch Attila arról, hogy nem mindenki örül, ha Orbán diktatúráját a focisikerek legitimálják, szólnék néhány szót ahhoz a betűhalmazhoz, amelyet e tárgyban a Magyar Narancsban legutóbb megjelentetett.

BARTUS VÁLASZA ITT OLVASHATÓ

MAJD A VÁLASZTÁSI JEGYZŐKÖNYVEKET IS ÍGY HAMISÍTJÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR - BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.06.20.
 
 


 

 

IRATOKAT HORDTAK EL AZ V. KERÜLETI FIDESZ-IRODÁBÓL - RENDŐRÖK SEHOL

PROPELLER BLOG
Szerző: PROPELLER
2016.06.20.


Juhász Péter, az Együtt alelnöke a belvárosi Fidesz-irodánál kapta videóra, hogy egy autóba megállás nélkül pakolnak különböző iratokat. A dolog azért különösen érdekes, mert ez az az iroda, ahol Portik Tamás állítása szerint átadott 10 millió forintot Rogán Antalnak.

Menekítik a bizonyítékokat, a rendőrség meg sehol? – Juhász Péter bement az irodába, és megpróbálta szóra bírni az ott tartózkodó személyt.

JUHÁSZ PÉTER VIDEÓJA ITT TEKINTHETŐ MEG

ORBÁN NAGYPAPI UNOKÁJA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.06.20.


Az internet annyira gyors, hogy időnként talán önmagát is leelőzi. Most minden esetre annyit tudunk a miniszterelnök családi eseményeiről, hogy Orbán Viktor a Ripost szerint nagypapa lett. S lehet a dologban valami, mert a kormányfő Facebook-oldalán megjelent pedálgratulációkat senki nem utasította vissza.

Tehát fogadjuk el tényként, hogy „Orbán Ráhel egy budapesti kórházban, hagyományos úton adott életet kislányának, aki a Tiborcz Aliz nevet kapta”. A csöppség remélhetőleg jól van, és egészségben fog felnőni. Ugyanis, megannyi másik kortársához hasonlóan nem ő tehet arról, hogy kik a nagyszülei, és kinek a lábán állnak a szülei. Sok szempontból akár még sajnálni is lehet. Ahogy Sztálin rokonsága sem mindig felhőtlen boldogsággal övezve gondol az egykori diktátorra. S tudjuk: a királyi családok leszármazottai is közt voltak, illetve vannak olyanok, akik szívesen dobták sutba a felmenők hírnevét. Még akkor sem, ha a hírnév nem feltétlenül kétes. Elvégre nem mindegyik királyi család gyökerei között található zsoldos -, illetve kalózvezér, útonálló, vagy hasonló előkelőség. Úgyhogy még az is lehet, hogy Aliz egyszer csak rájön: csoda-ország a tükör másik oldalán sincs...


ITT OLVASHATÓ

BREXIT: REMAIN!

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: peterisz
2016.06.20.


Valamiféle kísértet járja be a nyugati világot, bár nem tudni pontosan, mi az.
 
Mindenesetre 2016-ban több olyan politikai esemény is bekövetkezhet, ami legalábbis kockázatosnak számít. Ezek közé tartozik a csütörtöki népszavazás is az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről, ismertebb nevén a Brexitről.
 
Sokan azonban, akik a kilépés mellett kampányolnak, nem érzik ennyire kockázatosnak választásukat.
 
A szkepticizmustól az utópizmusig
 
Az 1990-es és a 2000-es évek nagy részében a brit „euroszkeptikusok”, tetszik vagy sem, jelentős részben az európai integrációs projekt realistái voltak, egyes utópisztikus törekvésekkel szemben. Ezen törekvések egyike volt az euró mint közös európai valuta létrehozása. Egy közös valuta jelentősen lecsökkentheti a közös piacon belüli tranzakciók költségeit, érveltek a projekt támogatói, és egyébként is, Európa!, mi baj lehet hát?
 
Utóbbira azóta megkaptuk a választ: ahogyan azt Milton Friedman annak idején megjósolta, vagy ahogyan azt Paul Krugman remekül összefoglalja egy tanulmányában, egy közös valuta, az azt megtámogató mélyebb gazdasági, politikai és nem utolsósorban kulturális alapok nélkül jelentős károkat tud okozni, és okozott is Európa gazdaságának, és közvetve az európai integrációnak is, bármilyen furcsán is hangozzon ez...
 

AMIÉRT NEM KÖLTÖZÖM HAZA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Zsófi
2016.06.21.


„Mostanában nagyon sok helyen láttam a különféle cikkeket, hogy milyen Magyarország helyzete a nagymértékű kivándorlás miatt. Már régóta gondolkoztam rajta, hogy megírom a saját történetem, de csak most érzem, hogy eljött az ideje.

Azzal kezdeném, hogy egy kéttannyelvű elitgimnáziumban tanultam. Felsőfokú nyelvvizsgám van spanyolból és angolból. Nem voltak hatalmas vágyaim, hogy én atomfizikus, vagy orvos szeretnék lenni, ugyanis engem főként a gazdaság, a tőzsde, és a különféle gazdaságot befolyásoló tényezők vizsgálata érdekelt.

Még azt sem kötöttem ki, hogy én egyetemre (jelen esetben a Corvinusra) szeretnék járni, megelégedtem volna egy főiskolával is. Főként azért, mert egy egyetemet sokkal nehezebb kifizetni, mint egy főiskolát.

Azt tudtam, hogy államilag támogatott helyre nem sok esélyem van, ugyanis a 465 pontos ponthatár úgy, hogy 5 főt tud az állam támogatni, elég elérhetetlennek tűnt, még úgy is, hogy elég jó érettségit sikerült összehozni, az emelt szintekkel és a nyelvvizsgákkal.

Szépen lassan rájöttem, hogy nincs más választásom, és a két felsőfokú nyelvvizsgámmal, és a dicséretes érettségimmel elmehetek dolgozni, és gyűjthetek az egyetemre.

De valahogy őszintén szólva nem volt kedvem 120 000 forintért olyan helyen dolgozni, ahol nekem kell könyörögni mindenért, nem vagyok bejelentve, és ahol egy jó szóra sem méltatnak. Ahol a kollégák irigyek, és kibeszélnek, és két ember munkáját kell végezned, mert többet fölvenni nincs pénz.

És akkor ért a felismerés. Belém csapott, és hirtelen megvilágosodtam. Elhatároztam, hogy kimegyek külföldre dolgozni. A párom példája lebegett előttem, ugyanis ő 3 évet dolgozott Németországban, és közben vett egy telket, kocsit, és egy 100m2-es gyönyörű családi házat jó nagy kerttel. Mivel ő csak németül beszélt, rám meg úgyis ragadnak a nyelvek, német nyelvterületen kerestünk munkát..."

ITT OLVASHATÓ

FÁRADT OLAJ A KOTONBAN - MÁLYI CSATA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.06.21.


Mályiban, a négyezer lakosú borsodi településen elszabadult a pokol maga. Négy Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő valami setét titoknak bukkanhatott a nyomára, ezért fáradt olajjal telt kotonokkal intéztek támadást ellenük, csak úgy repkedtek a légben a bombák, s mint azt az egyik megtámadott, Sömjéni Éva elpanaszolta, minden tocsogott az olajban.
 
Házaik falán csorgott alá, mint sötétlő fájdalom, autóikat is ezen mód tartották karban az ismeretlenek, akik a feltételezések szerint meg akarják félemlíteni a becsületes munkában megőszült városatyákat-, és anyákat, mert bejárást tartottak az üdülőövezetben, a helyi tó partján, ahol is több olyan szabálytalanságot tártak fel, amelyek sérthetik „egyesek érinthetetlenségét”.
 
A négyek ezt a legendárium szerint többször is szóvá tették az önkormányzati üléseken, érdemi változás azonban egyáltalán nem történt. Semmi se. Mályiban hét főből áll a testület. Öt képviselő, valamint a polgármester és az alpolgármester. A négyek tehát masszív többséget alkotnak, ezért, ha semmi se történik, akkor ott a maffia dolgozik, vagy rossz a szavazógép, de ezt már soha nem fogjuk megtudni.
 
Idáig a felszín, amely csak fecseg. Most jön a mélység:

ITT OLVASHATÓ

ÜZENJÜK LONDONNAK, HOGY ŐK IS MEGÉRTSÉK: BRÜSSZEL A BARÁTUNK

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.06.20.


...Ami a felcsúti kisvasút ügyében történik, az nagyon Viktor. Kamuszámokat beblöffölve sikerült megfejni az uniót erre a teljesen értelmetlen projektre, ami azért jól mutatja Brüsszel döbbenetes impotenciáját is. Mindenki tudta kezdettől fogva, hogy a nagy ember személyes játszóterére hiányzott egy villanyvasút, mégis adtak zsét. Most egy PM-es képviselő jelzése nyomén vizsgálnák az ügyet a szerencsétlenek, akár vissza is kérik a zsetont, erre Viktor mit is reagálhatna másként, mint hogy saját hatáskörben még több állami pénzt csoportosít Felcsútra. Legyen ott azonnal bringaút, gasztroösvény és még ki tudja mi jön a következő körben, talán multifunkciós pálázs-sípálya, metró az arborétumhoz, vagy luxusfejlesztés aranylábú focistáinknak.

Az is, hogy a töpszli csodacsatár szükségét érzi, hogy felvilágosítsa az angolokat a helyes szavazásról, csak első hallásra meghökkentő. Viktornak elemi érdeke, hogy a britek benn maradjanak az unióban. Ha kilépnek, veszélybe kerül a kinti magyarok foglalkoztatása, márpedig rövid távon baromi jól jön neki, hogy mivel ide beruházni már szinte senki se mer, a munkanélküliséget a kivándorlás tartja kordában. (Hosszabb távon rádől az egészségügyi és a nyugdíjrendszer, de ezt le se szarja, választástól választásig tervez.) S persze ami még fontosabb és egyértelműbb, ha kilépnek a britek, kiesik egy nagy uniós befizető, ide is kevesebb pénz jut majd, márpedig az Orbán-rendszer lényege - ahogy az a felcsúti példából is jól látszik -, hogy anyázni Brüsszelt, de lenyúlni a pénzét. Ami nélkül itt ma is mocskos nagy recesszió lenne...

ITT OLVASHATÓ

ROGÁNNAK AZ A BAJA, HOGY NEM TUD ELMENNI

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.20.


Rogánnak egyre kínosabb, Matolcsyék manipulálnak, a miskolci polgármester pedig köp a törvényre. Hírek.

Royal telephone

Míg délelőtt az volt a vezető hír az Orbán család háza táján, hogy szokatlanul magas nyomozási költséggel járt az Orbán Ráhel esküvőjéről ellopott két mobiltelefon ügye, addig délutánra már arról adott hírt a magyar bulvársajtó, hogy megszületett Tiborcz Alíz. Na de térjünk vissza egy kicsit a telefonokra. Az Átlátszó.hu-nak nyolc hónapjába telt, mire sikerült kiszednie közérdekű adatigénylés útján a Készenléti Rendőrségből (KR), hogy mennyi közpénzt költöttek el a két ellopott mobil utáni nyomozva. A több mint 12 millió forintos összeget egyébként a KR annak ellenére sem akarta közölni, hogy a titkolózást a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jogsértőnek nevezte. Más lopási ügyekben általában egy hónap alatt eredmény nélkül zárják le az eljárást...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN SZURKOLÓI VIDEÓJÁBAN ORBÁN VIKTOR A FŐSZEREPLŐ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.20.


Még szombaton röhögtünk a körúti ünneplés után egy kocsmában, hogy Orbán Viktor “most kell szerénynek lenni” szöveggel posztolt egy fotót Facebookra az izlandi meccsről. Nyilván ha valaki ma Magyarországon Orbán Viktorra néz, nem a szerénység fog róla és politikájáról először eszébe jutni, és valljuk be, másodszorra sem. De hát istenem, Orbán Viktor szereti a focit, boldog, hadd ossza meg a boldogságát másokkal! Orbán Viktor is örül én is örülök, ritka, de jó alkalom ez így egyszerre. És azt se tagadhatjuk le a válogatott sikerében, ha minimális szinten is, de szerepet játszik az, hogy a kormány támogatja a csapatot.

Aztán ma egy videó is kikerült a miniszterelnök Facebook oldalára. Ezzel sem lenne alapvetően gond, nem is írna róla az ember. A másfél perces videó egészen feléig magyar gólok, ünneplő tömeg a videó koreográfiája, eddig gyönyörű, majd jön egy Orbán Viktor kép, aztán gyorsan még hat. Így szerepelt a videóban hétszer Orbán Viktor és kétszer Bernd Storck, a válogatott szövetségi kapitánya.

Én tényleg nem gondolom, hogy a foci és a politika ne függne össze, azt se gondolom, hogy a politikusok ne posztoljanak videót a válogatott sikeréről. Hajrá, tényleg, örüljünk együtt jobbikostól MSZP-sig, DK-stól fideszesig. Mert ez az ünneplésről erről is szól.

De a hét videóba csempészett Orbán Viktor tényleg nem más, mint olcsó és gyenge propaganda. És nem erre kéne használni a válogatott sikerét. Például azért nem, mert ezzel Orbán teszi egyszerű propagandává ezt a sikert...

ITT OLVASHATÓ

VAJON MIT MONDHATOTT SPÉDER "VEZETŐ FIDESZESEKNEK"

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.21.


Ezekről ne maradj le!
 
Nem csak testőr? Egykori testőréhez került Vizoviczki magazinja (Átlátszó)

Vajon mit mondhatott Spéder „vezető fideszeseknek”? (
Magyar Nemzet, 444)
 
Utólag manipulálhatták a Matolcsy-alapítványok jegyzőkönyveit (444)
 
Ha van 3 perced:
 
Nem csak testőr? Egykori testőréhez került Vizoviczki magazinja
Birodalmának egy része ugyan odalett az eljárások alá került Vizoviczki László diszkómogulnak, de a Flyerz nevű magazin új kiadója az üzletember testőre lett. Korábban feladatai között szerepelt a debreceni szórakozóhelyek felügyelte, és több Vizó-cégben viselt tisztséget. A vesztegetés mellett a diszkómogult költségvetési csalással is vádolják. (
Átlátszó)
 
Vajon mit mondhatott Spéder „vezető fideszeseknek”?
Teljes lendületben az állam öklei a kegyvesztett oligarcha ellen. Kiderült, hogy Spéder Zoltán fideszes politikusokkal folytatott beszélgetéseinek hangfelvételét is lefoglalta a rendőrség. Egyelőre nem tudni, melyik vezető fideszes politikusról van szó, de még az is lehet, hogy Lázár János bőrére megy ki ez az egész hadjárat, aki még nem is olyan régen barátjának nevezte Spédert. (
Magyar Nemzet, 444)
 
Minden pénzt megért az államnak Orbán Ráhel mobilja utáni nyomozás
Végre kiderült: 12,3 millió forintba került az Orbán Ráhel esküvőjén ellopott mobilok utáni nyomozás. Más lopási ügyekben gyakran egy hónap után eredmény nélkül zárják le az eljárást, most viszont bőkezűen költöttek rá az adófizetői forintokból. Ráadásul a Készenléti Rendőrség Hivatala az adatigénylés teljesítését mintegy nyolc hónapig elhúzta. (
Átlátszó)
 
Utólag manipulálhatták a Matolcsy-alapítványok jegyzőkönyveit
Avagy nem lehetnek ennyire hülyék, vagy mégis? Egy közérdekűadat-igénylésre válaszul április végén és május végén megküldött dokumentumoknak elvileg ugyanazt kéne mutatnia, de elég nagy különbségek vannak közöttük. Formailag teljesen máshogyan néznek ki a dokumentumok, ami arra utal, hogy a kettő közül valamelyik nem hiteles, egyiket, esetleg mindkettőt utólag manipulálhatták.  (
444)
 
Beszállt a kaszinóbizniszbe az Orbán-közeli oligarcha
Garancsi István a futballklubján keresztül jutott részesedéshez. A soproni kaszinó Andy Vajna és Szima Gábor egységeihez hasonlóan jól hozhat a konyhára a vállalkozónak. A Casino Sopron Kft. tavaly a 2014-es 2,7 milliárdos árbevétel után 3,3 milliárdot zsebelt be, melyből a legvégén 1 milliárdot kapott a tulajdonosa. (
Mfor)