2017. június 29., csütörtök

NAPI EGYPERCES - MONDJÁTOK MEG, NAGYOKOSOK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.29.


Napjainkban Magyarországon kevés embernek adatik meg a felhőtlen öröm, a gondtalan boldogság. A rendszerváltozás óta még sohasem volt ilyen óriási különbség ember és ember között hazánkban. Egy szűk réteg mesés vagyonokat halmozott fel, a hatalom kegyencei rövid idő alatt sokszoros milliárdosok lettek. Ugyanakkor mintegy négy millióan élnek a létminimum alatt, százezrek vegetálnak a legnagyobb nyomorban. Esélyük sincs rá, hogy segítség nélkül csipetnyit javuljon az életük. A hatalom emberei érzéketlenek, a támogatásra szorulók kiszolgáltatottan próbálnak az árokból kikecmeregni – sikertelenül. Az uralkodó hatalom a tudást, a gondolkodást tekinti legnagyobb ellenségének. Az illiberálisnak mondott demokráciák a szolgalelkűséget, a hatalmasságok előtti bókolást, a talpnyalást díjazzák. Aki kilóg a sorból, nem sok jóra számíthat.

Kíváncsi voltam, hogy a kortárs magyar költők miként látják az elmúlt éveket, műveikben milyen módon van jelen a közélet, a haza iránti felelősség. Nem törekedhettem teljességre. Számos jelentős alkotó nem szerepel a válogatásban. De legyen ez a kezdet, várom, hogy az oldal olvasói egészítsék ki, gazdagítsák az összeállítást, mindannyiunk örömére.

Bízom abban, hogy az idézet-válogatás sokak tetszését elnyeri, s arra készteti, hogy elolvassa, továbbgondolja a verset.

Hazádból, hogyha még bírod, / Ne menj el, ó, magyar. / Hogy menekülj, lesz mindig ok, / És mindig, hogy maradj. / Itt áldozat, a vajon mi ott? “ (Kiss Judit Ágnes: Szó).

"Szilágyi / Örzsébet / E-mailjét megírta, / Emoti- / Konokkal / Azt is telesírta. / Fiának / Megy a mail / London városába, / Ahol az / Mosogat.” (Lackfi János: A fekete router).

„Isten, áldd meg a magyart / Belső széthúzással, / Nem kell ágyú, puska, kard, / Végez enmagával. / Összetart, mint folyós pép, / Megtölti a bendőt, /A múlt megvolt, most meg épp / Elbaltáz jövendőt!
“ (Lackfi János: A széthúzás himnusza).

Amíg élek, úton leszek: / használni akarom a szívemet. / A fejemben szólal majd meg, ha csengetsz, / édes hazám, szerettelek.” (Kemény István: Búcsúlevél).

Magyarnak lenni: kúszni hátra! / berontani a zsákutcába, / és ki-kitörni mégis: „hátha!” / vagy kikötünk a másvilágban, / vagy besorolunk egy Más világba”. (Marsall László: Magyarnak lenni)

Mint bulldózer tolja maga előtt / a voltak összessége a rákövetkezőt, / ami volt egyszer, annak nincsen sohase vége, / vétkes vagy áldozat: nem felejtesz, nem felejtek, / a sérelem sérelmet szül, a seb / sebezne, és nincsen, ki mint bokára ejtett / szoknyából vetkező, a múltjából kilépne, / s azt mondaná: „Igen, én ezt tettem veled, / ahogy mások velem: bocsáss meg érte!” (Rakovszky Zsuzsa: Egyirányú utca).

Zsarnokunk belülről vezérel / bűnös ez, mint a többi nép, / csak nem emlékszünk, / miben vétkeztünk / hol, miért és miképp. / Én is tenném, tudod, / csak családom van, / kujtorog a rohadás, unod, / pedig mindig mindenben ott van”. (Grecsó Krisztián: Egy mondat).

A konyhában rózsállik a rezsó / Pörög a villanyóra, aggódva nézem, / Vajon az öröm mire való? / Sarokban korog minden testvérem.” (Jónás István: Szegények).

Nem mintha dolgozni / maga nem akarna, / édesanyám, kedvesanyám / lapátra lett rakva. / Apámnak már régen / nem is volt állása, / ebből baj lesz, nem kis baj lesz, / akárki meglássa.” (Lackfi János: Veszett munka balladája).

van itt elég büdös bűnös és méltatlan / hagytad és hagytuk és hagytam én hagytam / odalett odavolt széthúzok széthúzol / amelyik szolgáltat azonnal szétkapcsol / nincsen sehol tisztesség erdélyben térerő / lesz még a kárpátok lesz még a nép nyerő”. (Grecsó Krisztián: Szeretlek Magyarország)...


PLAKÁTHÁBORÚ: ORBÁNÉK LEKŐRÖZTÉK KEDVEZMÉNYEKBEN A JOBBIKOT

24.HU
Szerző:Spirk József
2017.06.29.


Ugyanaz a Simicska-cég szervezte a Fidesz plakátkampányát a 2010-es választások idején, mint amelyik tavasz óta a Jobbik hirdetéseinek biztosítja a helyet. A 24.hu birtokába került dokumentumok szerint a Mahir Cityposter, amelynél NAV-vizsgálatot rendeltek el az ellenzéki pártnak adott kedvezmények miatt, a Fidesznek rekord olcsó árakat biztosított. A Fidesz plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható ár 37 százalékát fizette csupán. A kreatív árazás mértékét jelzi, hogy a jelenlegi listaárakon nagyjából 1 milliárd forintot kellett volna átutalni azért, amit 23 millióval intéztek el. Az előkerült adatok alapján egyébként úgy tűnik, hogy 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki annak idején.

Büszkék vagyunk arra, hogy a mi gazdálkodásunk mindig is transzparens volt és jogilag hibátlan.

Ezt Orbán Viktor nyilatkozta a hétvégén Brüsszelben, amikor arról kérdezték, hogy a törvénymódosítással letámadott Jobbikhoz hasonlóan a Fidesz is kapott-e kedvezményeket, amikor hirdetési felületeket vásárolt a választási plakátjainak és politikai hirdetéseinek. A miniszterelnök szerint a Fidesz mindig – tehát a 2010-es kampányban is – betartotta a törvényeket, az Állami Számvevőszék minden évben ellenőrizte a gazdálkodását, kifogást pedig egyszer sem emelt.

Ez azért is említésre méltó érvelés, mert például 2010-ben még sem Orbán, sem más pártvezető nem csinált problémát abból, ki mennyit hirdet a köztereken, és mennyiért veszi valójában a plakáthelyeket. Bár már az akkori hirdetéscunami láttán is világos volt, hogy a pártok alighanem nagyüzemben kozmetikázzák a választási kiadásokról szóló bevallásokat, a politikusok stratégiai titokként kezelték az adatokat, borítani hosszú ideig senki sem akart.

A helyzet az elmúlt néhány hónapban megváltozott. A Jobbik a miniszterelnököt és a Fideszt támadó plakátjai áprilisban jelentek meg országszerte a köztereken. A Simicska Lajos plakáthelyein Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal és Habony Árpád portréjával közzétett Ti dolgoztok, Ők lopnak kampány annyira felhergelte a kormánypártot, hogy előbb a NAV-ot küldték „ismeretlenek” feljelentése alapján a Simicska-féle Mahir Cityposter Kft.-re, hogy derítse ki, mennyit fizetett a cégnek a Jobbik, majd kétharmados törvénnyel akarták betiltani a köztéri politikai hirdetéseket...

MAGYAR AGÓNIA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.06.29.


Molnár Gyulát néztem az ATV-ben tegnap, ma reggel meg Vadai Ágnest.
Mindkettejüknél szó esett Gyurcsány Ferenc akciójáról, mellyel megvásárolna egy információt Orbán korruptságát bizonyítandó.
Ennek ugyan van némi axioma-jellege, de mégis, más azt mondani, hogy például Harrach inkvizitor maga a tartalom és forma testet öltött dialektikus egysége, meg más ezt élőben látni, hiszen ez esetben minden további magyarázkodás feleslegessé válik.
Molnár Gyula elmondta, hogy Gyurrcsánynak ideje lenne abbahagyni a dokumentumokkal kapcsolatos műsort, és akkor nyilatkozni, ha kézben van a bizonyíték, mert így az ügy komolytalanná válik, Vadai pedig elmondta, hogy mit is mondott a vásárlásról Gyurcsány.
Már csak az van hátra, hogy írjon róla egy könyvet Frei Tamás.
Ami érdekes, hogy az egyébként igen hatékony Fidesz-propaganda nem tud mit kezdeni az üggyel, ami nem is csoda, hiszen ilyen tömegű korrupció mellett óhatatlanul becsúszik néhány hiba, még a jól olajozott gépezetbe is.
Mégis, annak dacára, hogy Gyurcsánynak drukkolok, azt mondom, valószínűleg Molnár Gyulának van igaza, kivéve, ha a dokumentumok már Gyurcsány birtokában vannak, akkor ugyanis ugyanúgy el lehetne játszani nyilvánosságra hozatalának időpontjával, mint ez az őszödi beszéd esetében történt.
Nem ringatom magam abba az illúzióba, hogy Gyurcsány magábaszáll és visszafogja magát, Katus néni ismeri őt a legjobban, ő minősítette lotyaszájúnak, mely információt természetesen maga Gyurcsány személyesen osztotta meg velünk, demonstrálva az állítás igazságát.

Molnár azt is elmondta, hogy pártja Tóbiás vezetésével egyenként felméri a választókörzeteket és megvizsgálja a szóbajöhető jelöltek esélyeit, imigyen alulról építve fel azt, amit felülről nem sikerült, ami nem is csoda, hiszen Mekk mester is kudarcot vallott, mikor a tető felől kezdte az építkezést ...
Nem is lenne ezzel baj, ha a munkát az a pártszövetség végezné, melynek a sajátjainál jobb eséllyel induló jelöltjeit a szocialisták integrálni szeretnék saját pártlistájukra.
Na, ez így, ebben a formában biztosan nem fog menni, ez megint csak a kudarcba vezető egyenes út, és ha ezt a szocialisták kampányát irányító stáb nem látja, akkor még nem késő elhajtani őket a bánatos hervadásba, alkalmatlanságuk okán.
Orbán emberei remek munkát végeznek, az ellenzék már megint atomjaira hullott, a PM alsógatyában bohóckodik a hármas metrón, követelik a klimatizálást, miközben az alagút meg a pálya felújítására sincs pénz, lassan a szerelvényeket négy vakondnak kell húzni.
Ez valószínűleg megnöveli kissé a menetidőt, de legalább lesz alagút...
Tarlóst csesztetik, pedig Orbánt kellene, de az nem cél, hiszen áldozatnak ő választja ki a megfelelő embereket, Tarlós meg a maga sprőd modorával optimális választásnak tűnik...

Közben Európa szép csendesen elindult a szorosabb integráció felé, ebből mi ki fogunk maradni, ahogy elnézegetem.
Nem, nem lépünk ki, mindössze kiszorulunk a szélre, ahol olyanok leszünk, mint a liba, mely a tyúkudvarban egy ketrecbe elrekesztve nézegeti, míg a többiek a kukoricát szedegetik...

A DRÁGA MINISZTERELNÖK ÚR A SAJÁTJÁBÓL IS AD, CSAK HOGY NEKÜNK MINDENÜNK MEGLEGYEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.06.29.


Ilyen nagyszerű, gondoskodó, becsületes kormánya a büdös életben nem volt ennek az országnak, az biztos is! Én már csak tudom, mert mindig meghallgatom a Drága Miniszterelnök Úr minden beszédét. Személyesen sajnos még soha nem láthattam Őt, mert mire oda érnék a kerékpárral, addigra ő már másik országban lenne, de a tévében mindig megnézem és el is olvasok minden jó hírt a zinterneten.


Ha az ember nem követné nyomon a dolgokat, észre sem venné, hogy mennyire fejlődünk és virágzunk. Mert ezt itt falun, ahol én élek, nem lehet egyből látni. Ezért kell sokat olvasni, hogy tájékozott legyek. Kommentelek is mindig Drága Miniszterelnök Úr fészbukján, hogy lássa egyből, mennyire szeretjük őt mi, egyszerű emberek. Meg én is. Biztosan jó érzés, amikor este lemosdik a lavórban, felveszi a kényelmes pizsamáját és bekapcsolja a számítógépét és elolvassa, mit gondolunk mi, magyar emberek. Válaszolni még nem válaszolt ugyan soha, de biztosan nagyon elfoglalt és fáradt is már olyankor. Mire én hazaérek este a munkából és bekapálom a kertet, megetetem az állatokat, én is nagyon el szoktam fáradni. Szóval megértem.

Most is olvasom, hogy egymilliárd forintot ad a Drága Miniszterelnök Úr az éhező gyerekeknek. Hát hol van még ilyen bőkezű vezető? Sehol. Azt mondjuk nem pontosan értem, hogy lehet annyi éhező gyerek, amikor olyan jól működik ez az ország. Biztosan van még lusta ember. Mi például nem éhezünk. Van munkám, ha napi 10 órát rendesen dolgozom és vállalok hétvégi műszakot is, akkor gond nélkül megkeresek annyit, amennyiből be tudom fizetni a villanyszámlát, meg a vizet, a tévét és az internetet. Ez mondjuk elég luxus, de ez minden szórakozásunk, meg hát kell a gyerekek miatt is.

Az erkélyen megterem a paradicsom, bab, hagyma. Sokáig tojásunk is volt, de aztán megdöglött a tyúkocska, pedig már egész megszerettük. A gyerekek nevet is adtak neki és azt mondták, majdnem olyan, mintha lenne egy kiskutyájuk, amire annyira vágynak, de a kutya ugye nem ad tojást, feleslegesen meg minek etessük, ha semmi haszna? Arra nekünk nem telik.

Az asszony is szépen keres, az ő fizetéséből meg tudjuk venni a bérleteket mindenkinek. Hogy mi el tudjunk járni dolgozni, a gyerekek meg iskolába. A hónap végén is van mit enni, mert nem dobáljuk ki az ételt, így egy kis száraz kenyér mindig van fizetés előtt is.

De ezek szerint mások nem élnek olyan jól, mint mi, mert éheznek a gyerekeik. Mondjuk, ha egy gyerek éhezik akkor a szülő már sokkal régebben éhezik, de ez nem az én dolgom. Hanem a Drága Miniszterelnök Úr dolga ez is, és ő teszi is a dolgát. Semmi fáradságot nem sajnál, hogy segítse a népét. El is képzelem Anikó asszonyt, ahogy a napi munka, a bevásárlás, főzés, mosás, vasalás után még van ideje csomagolni ezeknek a szerencsétleneknek. Merthogy ételcsomagot kapnak.

Látom én a zinterneten, hogy a rohadék libsik gyalázzák Drága Miniszterelnök Urat, azt terjesztik, hogy a csomagok árát az Unió adta és már régen meg kellett volna venni belőle az élelmet, de a kormány el akarta lopni azt a pénzt is, de én nem hiszek ezeknek. Tudom én, amit tudok.

A Drága Miniszterelnök Úr a sajátjából is ad, csak hogy nekünk mindenünk meglegyen. Értünk dolgozik, neki ebből semmi haszna nincs. Még egy ilyen önzetlen, megértő, drágajó ember nincsen, mint Ő. Mindjárt oda is kommentelek mindenhová, ahol szidják, mert el kell magyarázni az ostoba libsiknek, hogy miről is van itt szó és mennyire nincs igaza senkinek, aki szidja az ország első emberét, akire majd szavazni kell jövőre...


ITT OLVASHATÓ

TEKESEK VÉDHETIK ORBÁN ÉS POLT CSALÁDJA IS

SZTÁRKLIKK
Szerző: 24.hu
2017.06.29.


Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet szerint már nemcsak őt és a legfőbb ügyészt, hanem rokonaikat is védhetik a terrorelhárítók.

Július elsejétől nem csak a miniszterelnököt és a legfőbb ügyészt, hanem hozzátartozóikat is védheti a Terrorelhárítási Központ (TEK) - írja a 24.hu. Az erről szóló rendeletet a kormányfő jegyzi.

Júliustól a miniszterelnök és a legfőbb ügyész állandó személyvédelme mellett a TEK biztosítja a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettárs és gyermek személyvédelmét, ha erre alapos ok van. Arról, hogy a kormányfő és a legfőbb ügyész védelmekor milyen intézkedés indokolt a TEK, hozzátartozóknál pedig a belügyminiszter dönt...

AKI AZT HISZI, HOGY A "VIZES VÉBÉ" IDEJÉN MAJD MAGYARORSZÁGRA FIGYEL A VILÁG, AZ NEM EZEN A BOLYGÓN ÉL

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2017.06.29.


Aki még hangoztatja is, az pedig meg akar vezetni.

Hétfőn három csodálatos hír örvendeztette meg a fővárosban közlekedőket. S e hírek egyike sem arról szólt, hogy megint lerobbant a hármas metró, hisz hogyan is robbant volna, amikor a „felújított kocsik” épp ki voltak vonva a francba. A háromból kettő persze még így is erős összefüggéseket mutat e pokoli vonallal. Hiszen az egyik az, hogy a Deák tértől indul majd a repülőtéri busz, de nem is majd, hanem inkább most rögtön, de azonnal – persze, hiszen nyakunkon a nagy megnyitó 500 magyar művésszel, sok milliárdból, s nehogy már a KöKiről bumlizzon be a hármas metróval az a marha sok külföldi, aki idejön megtekinteni

a világ nyolcadik csodáját, a „vizes vébét”,


mert már az Ecseri útnál lerobban vele, s nézhet hülyén, hogy hol is van, merre találja azt a nagy csodát. Hozza csak be a busz a Deákig, de azért csengessen egy kicsivel többet, hogy valamit keressünk is a dolgon.

És ha már bejött végre, az úszás ugyancsak rengeteg milliárdokból felhúzott új katedrálisába se azzal a rohadt hármas metróval menjen, ezért a második hír arról szólt, hogy 20 percenként induló hajójáratok szállítják majd a világbajnokság nézőit a helyszínre a belvárosból. Mert a legócskább lélekvesztő is jobb a mi új nemzeti jelképeinknél, az oroszokkal sundám-bundám összebarmolt metrószerelvényeknél...

SZEXUÁLIS VISSZAÉLÉSEKKEL VÁDOLJA A PÁPA A PÉNZÜGYMINISZTERÉT - MINDENT TAGAD A MEGVÁDOLT BÍBOROS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2017.06.29.


Szexuális bűncselekményekkel vádolják a Vatikán „kincstárnokát”, pénzügyeinek legfontosabb intézőjét, George Pell bíborost

A hetvenhat éves főpap karaktergyilkosságnak nevezte az ellene felhozott vádakat, és kijelentette, hogy hajlandó alávetni magát a vizsgálatnak, szülőhazájában, Ausztráliában.

Annyi biztos, hogy a vádak nem érhették váratlanul, hiszen hosszú évek óta folyik ellene a vizsgálat.

Az 1941-ben született katolikus főpap a pápa bizalmasai közé tartozik, ezért is különösen kellemetlen most ez az ügy a katolikus egyháznak.

Pellt 1996-ban nevezték ki Melbourne püspökének. Többek között ekkor programot szervezett a papi szexuális bántalmazások áldozatainak, de már ekkor többen úgy fogalmaztak, ezt csak azért csinálta, hogy elrettentse az áldozatokat a perektől.

2001-ben ugyan Sydney érseke lett, de hamar le kellett mondania, miután egy férfi megvádolta azzal, hogy negyven évvel korábban szexuálisan zaklatta. Az érsek ugyan mindent tagadott és elég bizonyíték sem jött össze ellene, ezért visszakerült posztjára, de a gyanú megmaradt körülötte.

Ám itt nincs vége a történetnek. Sorra kerültek elő olyan értesülések, hogy papok zaklattak fiatalokat, ezért 2012-ben egy Királyi Bizottságot hoztak létre az ügyek kivizsgálására.

Pellt közben 2014-ben nevezték ki a Vatikán gazdasági miniszterévé.

2014-ben a Királyi Bizottság meghallgatott egy bizonyos John Ellist, aki ministránsfiú volt a hetvenes években és egy pap zaklatta szexuálisan. Kiderült Pellnek komoly szerepe volt az ügy akkori eltusolásában.

Úgyhogy Pellnek bocsánatot kellett kérnie, s már ekkor elismerte, hogy súlyos hibát követtek el, morális és pasztorációs szempontból is vétkeztek, amikor nem álltak az áldozatok mellé. És nagyon sajnálatosnak nevezte, hogy az egyház nem segített ezeknek a „súlyos szenvedéseken átesett” embereknek.

2016-ben interneten keresztül hallgatta ki újra az ausztráliai rendőrség, miután orvosi igazolást nyújtott be arról, hogy nem tud Ausztráliába hazarepülni egy kihallgatásra.

Nem sokkal később Victoria állam rendőrfőnöke megerősítette, hogy már Pell ellen is eljárás folyik több szexuális zaklatás ügyében.

Ekkor került elő két férfi nyilvános vallomása arról, hogy még plébánosként a késő hetvenes években fogdosta őket Pell. Az idős főpap mindent tagadott...

ZSOLT EVANGÉLIUMA

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.06.29.


...Súlytalanságukból következően Orbán zavaró kompromisszumok nélkül eljátszhatja velük a koalíciós kormányzást. A kereszténydemokrata politikusok ott pöffeszkednek mindenféle bizottságokban, minisztériumokban, állami hivatalokban, felügyelőbizottságokban. Nagy kedvvel hallatják a szavukat, amellyel rengeteg vidám percet okoznak az ember Fiának.

Az általuk összeharácsolt világi javakért cserébe mindössze arra kell ügyelniük, hogy önállóan ne nagyon cselekedjenek semmit és megfelelően szavazzanak. Ezeket a feladatokat pompásan és nagyjából hiba nélkül teljesítik. A boltok vasárnapi zárva tartására tett kísérletük elbukott, bár ebben az esetben is kétséges, hogy ez a saját, önálló kezdeményezésük lett volna.

Komolyabb és részletesebb elemzésre lenne szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a derék kereszténydemokraták Isten tíz parancsolatából mennyit vesznek komolyan. Talán az első hármat. A VII.-et és a X.-et rendszeresen megszegik, a VI. esetében pedig nagyjából minden élőlény vétkesnek számít. 2018 után, biztos kétharmados többség birtokában szerencsére ezeket a parancsolatokat simán hozzáigazíthatják Orbán Viktor igényeihez.

A Bibliát mindenesetre érdemes lenne tüzetesen átböngészni. Az Újszövetség tele van olyan utalásokkal, amelyek a rend és a nyugalom megzavarására alkalmasak. Szemben a jelenlegi magyar miniszterelnökkel, az evangelisták nem voltak tévedhetetlenek. Az Újtestamentum kritikus részeinek átszerkesztése nem okozna különösebb gondot Semjén számára, mivel megfelelő gyakorlattal rendelkezik a dokumentumok ügyes összeollózásában. Az evangéliumokkal is könnyedén elbánna.

Semjénnek bizonyos szempontból igaza van. Jézus Krisztus tanításaiban valóban nincs semmiféle határozott utalás az ember Fiára vonatkozóan a magyarországi honosításra jogosultak körével kapcsolatban. A Megváltó nem kategorizálta az embereket származásuk alapján. Csupán rókákról és az ég madarairól tett említést, akikről Isten példásan gondoskodott.

Semjén Zsolt, általános miniszterelnök-helyettes és nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter ez utóbbi teremtményeket, amint csak módja adódik rá, nagy kedvvel és buzgósággal, isten kegyelméből lelövöldözi.

Az ember Fiával kapcsolatban pedig időnként megkérdezi Orbán Viktort, hogy véleménye szerint éppen ki számít annak.

MÁR MEG IS VAN AZ ELSŐ KÜLFÖLDRŐL TÁMOGATOTT CIVIL SZERVEZET, A MAGYAR VÖRÖSKERESZT KÜLÖN LOGÓT IS CSINÁLTATOTT, HOGY MEGFELELJEN AZ ÚJ TÖRVÉNYNEK

444.HU
Szerző: edelyip
2017.06.29.


Az új szabályoknak megfelelően saját honlapján tesz beismerő vallomást külföldi támogatásáról a Magyar Vöröskereszt.

„Szervezetünk éves beszámolóiban eddig is közzé tette a külföldről kapott támogatásokat. (...) A Magyar Vöröskereszt a 2017. évi LXXVI a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően a mai naptól a honlapján, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerinti sajtótermékekben és egyéb kiadványokban alábbi logó feltüntetésével kíván eleget tenni jogszabályi kötelezettségének.”

Ezt a logót tervezték a célra:


Mondjuk elég kicsi betűkkel írják csak ki, hogy külföldről támogatják őket, ebből még simán baj lehet.


AMIKOR ORBÁN ÜZENT A SÖPREDÉKNEK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Endre István Simay
2017.06.29.


Orbán Viktor megtartotta a maga értékelését a nemzeti inzultáció alkalmából. Lehetne afelett is elidőzni, hogy vajon miért nem mer népszavazást tartatni a nagy kérdésről. De már régóta tudható, hogy ahhoz gyáva. amikor meg nekidurálta magát, akkor sem sikerült érvényesre a kormányzati népszavazás. Így maradt szegénynek a nekiveselkedés az Uniónak és Sorosnak. Indulatból. Mert másra nem futja.

Az Európai Unió kapcsán gyorsan át lehet siklani a nyilvánvaló ökörségen. Azon, hogy a Pannon Géniusz ismét elsütötte a süketelést a nemzetek Európájáról. Ami egy globalizálódó világban nagyjából annyit jelent, hogy pont annyi esélye van fenntartani egy izolált faluközösséget, amilyen eséllyel a régi görög városállamok zárkóztak be a fennmaradás reményében. Pontosabban: a bezárkózás sikerült, de a fennmaradás nem. Mert az emberi történelem, pontosabban az emberi közösségek evolúciója, az erőforrások kihasználásának optimuma felé törekvés, kedvez a birodalmasodásnak. Ezt a történelemkönyvek tanúsága szerint lehetett egy-egy területen hátráltatni, de a tendenciák rendre utat törtek maguknak. A görög példánál maradva: a városállamok bezárkóztak, de a Földközi tenger környékén azért csak kialakult egy birodalom. A hivatalos nyelve azonban nem a görög lett. Akkor sem, ha divat volt görögül is tudni arrafele. A mai Európában Orbán megpróbálhat belefeszülni egy obstrukciós helyzetbe. Meg is béníthatja a magyar integrációt. Akár évtizedekre is. Történelmileg azonban pont ez okozhatja azt, hogy Magyarország egyfajta skanzenné, két birodalmi centrum közé szorult zsákfaluvá válik. Miközben a bevándorlási tendenciáknak is köszönhetően fokozódik az európai centrum összezárása, és a magyar kivándorlási tendenciáknak köszönhetően a hazai elsivárosodás.

Mert pont azok távoznak, akiknek itthon tartása elemi érdeke lenne az országnak. Nem az egoista, cezaromán, kicsinyes hűbéruraknak, hanem az országnak. Amikor Orbán meghirdeti a zsákfalvasítás politikáját, végső soron elárulja a jövő nemzedékeket. Miközben biztosak lehetünk: az első közt fog távozni az országból, ha el kezd zengeni az ég. Aztán, utólag majd el lehet gondolkozni, hogy az országnak a távolról öklét rázó Kossuth, vagy az itthon maradott, az országot a kompromisszumok robotosaiként fenntartó politikai réteg tette-e a nagyobb szolgálatot? Nem feledve, hogy az akkori gazdasági és politikai realitás szintén a térségi integráció volt. Akkor is, ha számos igazán nagy hőstettről születtek versek, énekek, históriák, regények. Az életet azonban az viszi tovább, aki szántani kezd, majd learatja a termést. A hőstettekbe szépen lehet belehalni, de nem lehet megenni. Orbán permanens harcát lehet támogatni, lehet nekiugrani mindennek és mindenkinek, ami, és aki mozog. De ha az országból eközben távozik az, aki a jövőt megalapozhatná, akkor csak a zacc maradhat. Nyáladzó ökölrázások közepette...

NEM ELÉG, HOGY EZT A NÉPET SAJÁT PÉNZÉN NÉZIK HÜLYÉNEK A NYAKÁN TAPOSÓ HATALMASOK,DE MÁR KAPASZKODIK A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓ IS VADUL

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.06.29.


Nem csalás, nem ámítás: a valaha szebb időket megélt, a minőségi újságírás tekintetében élen járó, mára Zsé-kategóriás, szánalmas propagandalappá silányult Origo, pontosabban az Origo mellett további internetes kiadványokat, levelezőrendszert, videomegosztót üzemeltető New Wave Media Group Zrt. új gazdára lelt a szerelmetes, unortodox jegybankelnök fiának személyében. Csak a véletlen műve, hogy éppen tegnap mondta ki jogerősen a bíróság: lehet azt mondani, hogy Matolcsygyuribá és pereputtya lopja a közpénzt. Igaz, hogy ez Polt Péter elsikálóművészt a legkevésbé sem érdekli, de legalább a lelkünknek jót tesz.

Az újabb nagybevásárlás magyarázata rendkívül egyszerű: a Matolcsy klán összes-valamennyi tagja (vastagon beleértve a Szemerey-ágat is) rendületlenül őstehetséges, akarom mondani őstehetségéből meggazdagodott befektető, vállalkozó, világraszóló üzletember. A pőre hírnél következésképpen csak az szebb, hogy a Magyar Idők névre hallgató, ökölbe szorult agyú másik kormányszócső már le is hozta az előremagyarázkodó interjút Ádámkával, aki fodrászbútorokból, önmagáról elnevezett székekből, de mindenek előtt önerőből tett szert akkora nagy vagyonra, amiből azt vesz, amit akar, senkinek semmi hozzá. Azt mondja a másik propagandalap felvezetője: ifjabb Matolcsy korábbi vállalkozásai nyereségét fektette be a cégbirodalomba.

Ez igen érdekes, hiszen a Magyar Stratégiai Zrt.-ben (Ádámka Origót és társait bekebelező cége) a tavaly év végi mérleg szerint százmillió forint körüli saját tőke volt, az utóbbi két évben összesen 170 millió forint nyereséget termelt. Eközben a felzabált New Wave tavaly 5,3 milliárdos árbevétel mellett félmilliárd forint nyereséget produkált, ergo több milliárdos tétel lehetett a megvásárlása. Mivel a pofátlanság és rinocérosz vastagságú pofabőr családi örökség és hagyomány Matolcsy Ádám bútoros így érvelt:

a vállalkozásaim által termelt jövedelemből tudtam megvásárolni.Pénzügyileg ez a vételár kifizetésével, de főként nagymértékű hitelek átvállalásából áll. A hitel átvállalásánál nemcsak a termék a fedezet, hanem eddigi életem munkája, az összes cégem, ingatlanaim, szóval minden...

Miután elmorzsoltunk a szemünk sarkában néhány könnycseppet és visszaemlékeztünk arra is, hogy ifjabb Matolcsy Szemerey Tamás nevű nagybátyja bankjától, a Növekedési Hitel Banktól felvett hitelből vette meg a Balaton Bútort és tehát tudjuk, hogy a cég kábé nullszaldósan működik, érdemes a Magyar Idők interjú legvadabb részét idézni:


ITT OLVASHATÓ

HA MÁR BEZÁRJÁK AZ ELLENZÉKIEK KOCSMÁJÁT, AKKOR NAGYON BEREZELHETTEK A FIDESZBEN

ÁTLÁTSZÓ
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.06.28.


A Fidesz székházas akció után bezáratták a Sirályt, azóta is üresen kong. Lett helyette egy nagyobb, szervezettebb, nyitottabb hely, az Auróra. Most azt is bezáratták. Nagyon betojhattak az ott folyó aktivista munkától, mert érzik, hogy inog a hatalmuk.

Annyira zavarta a nagyokosokat az Aurórában szerveződő nyilvánvalóan ellenzéki tevékenység, hogy Kocsis “Pisiteszt” Máté hozott egy rendeletet, ami alapján az embere bezáratta a helyet. Nagyon hasonló módon bántak el ugyanezen kör előző helyével, a Sirállyal is. Tényleg azt hiszik, hogy majd ettől megszűnik az ellenállás a kormánnyal szemben?

A politikai célú bezáratás beszédes bizonyítéka, hogy a Fidesz által pénzelt Pesti Srácok hamarabb hozta le a bezáratás tényéről szóló hírt, mintsem az Aurórát üzemeltetők azt kézhez kapták volna. Persze az indok az a propaganda médiában, hogy Soros egy drogbarlangot üzemeltet. Egy random Fidelitas buliban arányában több füvest találnának a rendőrök, nem is beszélve az Orbán Ráchelhez köthető habonyporos belvárosi bulihelyekről. Ám oda véletlen sem mennek razziázni. Csak az ipari kendertermesztésről és -felhasználásról szóló konferenciára, amely célt egyébiránt a kormány is támogat.

Minden politikai célú hely bezárással, minden politikai célú letartóztatással, minden ilyen fenyegetéssel csak azt bizonyítja a rendszer, hogy Habonyéknál tele lett a gatya. Reszketnek, mint a nyárfalevél. Tudják, hogy inog alattuk a szék, és ezért minden potenciális veszélyforrást csírájában próbálnak meg eltaposni. Annyira paranoiásak, hogy pár picike civil szervezettől és egy kocsmától is berezeltek. Csakhogy most embereikre találtak...

AZ AMBULÁNS SZÜLÉS BEVEZETÉSE FONTOS LÉPÉS EGY NŐKÖZPONTÚ ELLÁTÁS FELÉ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Csörgő Andrea és Kerényi Szabina
2017.06.29. 


A szülészet területén tervezett finanszírozási változásokról napok óta parázs vita folyik, létrejöttének körülményeiről, hatásairól, a szakmai megfontolásokról és szakmai előkészületeiről azonban feltűnően kevés szó esik. A július 1-től érvénybe lépő rendelet lehetővé tenné a nők számára, hogy szülést követő 24 órán belül, az újszülöttel együtt hazatérhessenek, ha azt igénylik és ha megfelelnek egy sor feltételnek. Az ambuláns szülés lehetősége már jó ideje szerepel a szülészet minőségének jobbításáért kiálló mozgalmak céljai között, mégsem lehetett hallani szélesebb szakmai egyeztetésről vagy nyilvános vitákról, amelyek megelőzték volna a rendelkezést.

A rendelettervezet hírének tálalása a sajtóban meglátásunk szerint egy rosszul értelmezett kormánykritikában nyilvánult meg. Az anyák tömeges „elbocsátásáról", sőt veszélyeztetéséről, a szülészeti osztályokra egyébként kevésbé jellemző helyhiányról írtak és felvetették azt az aggodalmat, hogy a kórházak kapacitáshiányuk miatt indokolatlanul is visszaélhetnek ezzel a lehetőséggel.

A rendelkezésről szóló első cikkekben a jelenleg érvényben lévő 72 órás benntartózkodásra valóságos vívmányként utalnak egy egységes, elképzelt „nyugati” modellel szemben, amelyben, akár esik, akár fúj, szegény anyáknak szülés után 12 órával bizony kirakják a szűrét. Ezzel párhuzamosan a közösségi média csoportjaiban nők százai panaszkodnak az ellátás minőségéről és arról, hogy a bent töltött időt kényszerként élték meg, valós segítséget és nyugalmat nem kaptak, napi többszöri, rutinszerű vegzálást, ellentmondásos tanácsokat és gyomorforgató kosztot viszont annál inkább.

Ennél is aggasztóbb, hogy nagyon kevés a ténylegesen Bababarát Kórház minősítéssel rendelkező intézmény, mely egységes irányelveket követne a szoptatástámogatásban. A legtöbb helyen az újszülötteket az egyértelmű szakmai ajánlások és a betegjog garanciája ellenére még mindig rutinszerűen elválasztják az édesanyáktól, elkülönítik éjszakára, és még mindig elterjedt gyakorlat, hogy az aranyat érő kolosztrum helyett a baba biztos, ami biztos alapon – sokszor az anya tudta és beleegyezése nélkül – tápszert vagy cukros vizet kap, ami komoly nehézségeket okoz a szoptatásban...

SOKK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.06.28.


...Négy éve ebben a blogban föltettem a kérdést, mi lenne, ha eltűnne a versenysport. Arra jutottam, hogy valószínűleg semmi. A teóriát talán igazolja a magyar futball megszűnése. Senkit nem érdekel, hogy halott. Azt nem tudom, mi történne az Egyesült Államokban, ha betiltanák az amerikai futballt. Valószínűleg semmi. Megtudni nem fogjuk, az ottani elszánt gyilkosok erősebbek annál, hogy ez bekövetkezzék.

Marad annak rögzítése, hogy készült egy film az amerikai futball szörnyűségeiről. Bemutatta a halottakat, a halálok okait, a három producer vállalta a kockázatot, hogy atrocitások érhetik őket.
Mi történne, ha Magyarországon beadna valaki egy filmtervet, amiben bemutatják azt a tömeghalált, amit a különféle sportpályákra elköltött százmilliárdok hiánya okozott a szociális ellátásban, az egészségügyben és fog még okozni évtizedekig (kivédhetetlenül) az oktatás tönkretétele miatt?
Ugye nem kell válaszolnom a kérdésre?

ÁLLÍTSUK MEG ORBÁN UI-T!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.06.29.


Nem dicsekvésként, inkább rosszkedvűen idézek néhány részletet egy 2002-es (bizony, nem csalás, nem ámítás, 2002-es) írásomból, amely a Budapesti Lapban jelent meg. A cikk címe: Állítsátok meg Orbán Uit, és néhány nappal az akkor még kétfordulós választások első fordulója után íródott.

“Drámaíró tollára való élvezet volt megfigyelni a Fidesz választási centrumában az ott megjelent nagyszámú fontosság és más földi halandó arckifejezésének változásait.

Az első egy órában még csupán a kisebb települések eredményeit számolták össze és ekkor igen sok helyen a Fidesz vezetett. Mámoros arcokat lehetett látni, s hogy a hangulat fokozódjék, alkoholos italok is előkerültek.

Azt estnek ebben a szakában még Deutsch Tamás sportminiszteri alelnök is saját önnön megjelenésével képviselte magát, a figyelmes szemlélő időnként más főnököket is láthatott.

Azután, ahogyan az idő előre haladt és egyre több szavazatot számláltak össze, csökkent a Fidesz előnye.

Előbb csak kisebb redők gyűltek a homlokokra, majd amikor az MSZP beérte a kormánypártot, egyre idegesebben néztek körül a korábban még önkívületben ölelkező fidesznyikek. Ám hiába néztek körbe, sehol senki főembert sem láttak: a vezetőség, ekkorra már, úgy ahogy volt, felszívódott. Egyedül szegény Várhegyi Attilát, a választmány elnökét dobták oda a sajtónak koncként, gondolták, hogy egy, igaz, még nem jogerős, de azért elmarasztaló bírósági ítélettel a háta mögött, neki már úgyis mindegy.

Fél 11-kor már látni lehetett, hogy a Fidesznek annyi..."

CSEKKBEN A TERROR

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.06.29.


A pénzmosási törvény elvárja a csekk feladásakor is az ügyfél azonosítását. A terror ellen fellépni valóban fontos és lényeges állami feladat. De Orbán beszédei nyomán azért gondolkodóba eshetünk. Csekken, akár anonim módon, sokszor támogatnak civil szervezeteket. Szegényeknek ételosztókat, bohócdoktorokat, és hasonlókat. Valamint csekken fizetik be sokan a szolgáltatóknak járó díjakat. Mely szolgáltatók akár különadók formájában is, de rendesen tejelnek az államnak. Valamint csekken fizetik sokan az állami tartozásaikat is.

Azért érdekes lenne elgondolkodni azon, hogy a személyi elkérését oktalan vegzálásnak érző adakozók a civilek támogatását fogják inkább visszafogni vagy a szolgáltatók, az állam felé való befizetéseiket? Valamint azon is, hogy melyik támogatja jobban egy erőszakszervezet fennmaradását? Meg azon is, hogy milyen aljassági koefficienssel működik orbánia törvénygyára.

SZÚRÓPRÓBA 14. - SOROS-HÍRADÓ

MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mérték blog
2017.06.28.


Soros. Soros. Soros. Bár a 2017. április 26-i híradók fő témája az Európai Parlament plenáris ülésének Magyarországgal kapcsolatos vitája volt, mégis Soros György neve hangzott el a leggyakrabban az állami hírműsorokban. A koraesti híradóban 12 perc alatt 21-szer, az este fél nyolctól sugárzott nagyhíradó első 18 percében pedig 28-szor hallhattuk a kormány által fő ellenségnek tartott amerikai milliárdos nevét, illetve a vele kapcsolatban állandó jelzőként használt „amerikai pénzügyi spekuláns” kifejezést az M1 csatornán.

A műsorok persze nem önmagában emiatt nem feleltek meg a közszolgálati standardként megszabott kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős tájékoztatás követelményeinek, amit a Közszolgálati kódexben is lefektettek, de a példa látványosan mutatja, hogy az állami híradó ez alkalommal is a kormány üzenetének egyszerű hordozójaként működött...

DRÁMAI KORLÁTOZÁSOK - ÚJABB KÓRHÁZI OSZTÁLY ZÁR BE A HÉTEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava-összeállítás
2017.06.29.


Június végén bezár a szegedi orvosi egyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Geriátriai és Krónikus Osztályának férfi részlege – írja a hvg.hu. A Nyírő Gyula Kórház, a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház után ez már a negyedik egészségügyi intézmény, ami szünetelésre kényszerül a megoldhatatlan munkaerőhiány miatt. Lapunk ma írta meg azt is, hogy a beígért bővítéssel épp ellenkezőleg, korlátoznák a vizsgálatok számát egy javaslatcsomaggal, ami önmérsékletre ösztönözné a beutalók írásában az orvosokat.

A szegedi orvosi egyetem kb. 30-40 ágyas osztályának működése szeptemberig fog szünetelni, addig csak a sürgősségiről vesznek át betegeket. A bezárás oka, hogy nincs elég szakdolgozó az osztályon. A hvg.hu szerint a bezárásról a napokban értesítették a klinikák dolgozóit. Az osztályon olyan betegeket ápoltak, akiket valamilyen okból nem tudott hazaadni a klinika, például mert otthoni ápolásuk megoldhatatlan lenne.Szegeden nincs kifejezetten ápolási osztály, ezt helyettesíti gyakorlatilag a most bezáró geriátriai osztály. A közelben például Hódmezővásárhelyen van ilyen osztály, az még kérdéses, hogy mi lesz a betegekkel.

A munkaerőgondok elsősorban az ápolókat, nővéreket érinti, ezen az osztályon kevés orvosi feladatot kell ellátni. Viszont mivel itt elég húzós ápolói munka folyik, ezért a dolgozók nem az IKEA-ba, hanem más osztályokra mennek át - jegyzi meg a portál.

A napokban a Népszava utánajárt annak, hogy a Jahn Ferenc kórházból valóban az IKEA bútorosztályára szerződtek volna át - háromszoros fizetésért - a nővérek, és hogy valóban festés miatt zárták-e be a belgyógyászatot. A hír napok óta terjedt a sajtóban, ki cáfolta, ki megerősíteni vélte, hogy az új áruház nyitása nyomán kórházi osztályt kellett bezárni a nővérhiány miatt. Ónod-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár cáfolta, hogy a 3-as számú belgyógyászati osztály a felmondások miatt nem fogadna betegeket, szerintük csak a szokásos nyári felújítás zajlik. A felújítás időzítését pedig azzal indokolta, hogy nyáron csökken a betegforgalom, hiszen "a betegek egy része nyaralni van".

Lásd még: "Azért volt olyan kollégája, aki elment az Ikeába?"...

FÉLREOLVASTÁK A TÉRKÉPET SIMONKÁÉK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2017.06.29.


Úgy tartja a mondás: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Talán ez lehet a magyarázata annak, hogy egy Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz köthető cég „tévedésből” Békéscsabán épített fel egy szerelőcsarnokot, noha arra kapott uniós pályázati forrást, hogy Medgyesegyházán hajtsa végre a beruházást. A Likefest Kft. 60 millió forint brüsszeli pénzt nyert 2014-ben arra, hogy a dél-alföldi régióban, medgyesegyházi telephelyen korszerű szerelőcsarnokot építsen fel, ahol gépjárművek, kamionok, mezőgazdasági gépek javítását, karbantartását, felújítását fogja végezni. A kormányzati pályázati portálon ma is fellelhető adatok alapján a társaság külön kiemelte, hogy a fejlesztésnek munkahelyteremtés is a célja, ugyanis a szerelőcsarnokba három új alkalmazott felvételét tervezik.

Csakhogy a pénzt elnyerő cég 2015 végén – Mentor Menedzsment Kft. néven – kiadott sajtóközleményében már arról számolt be, hogy az új gépjárműszerelő csarnok nem Medgyesegyházán, hanem az attól 30 kilométerre fekvő Békéscsabán épült meg. Utóbbi tájékoztatás az addigra már nem létező Likefest Kft. honlapján jelent meg, amit szintén a kormánypárti politikushoz köthető Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány üzemeltetett.

További érdekesség, hogy a fejlesztésről készült jelentést és beszámolót a Nemzetgazdasági Minisztérium is elfogadta, tehát a tárca semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy a szóban forgó cég egészen máshol valósította meg a beruházást, mint amire a pályázatát benyújtotta. Szaporítja a kérdőjeleket a beruházás körül az is, hogy nem ismert, pontosan hol épült meg, s üzemel-e egyáltalán a szerelőcsarnok, ugyanis a Mentor Menedzsment Kft.-nek a cégadatok szerint a mai napig nincs békéscsabai telephelye...

ÚJ LÉGSZENNYEZÉS-MÉRÉS PÁRIZSBAN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.06.29.


A párizsi önkormányzat új eszközt vet be a főváros levegőszennyezettségének mérésére – jelentette be Anne Hidalgo főpolgármester.

Az Enedis (elektromos művek) 6 0 kocsijának tetejére szerelnek fel olyan készülékeket, amely felfogja az utcákon szálló finom port. A kocsik számát a nyár végéig 300-ra fejlesztik fel – írja a Le Figaro.

Bár az Airparif már régóta szolgáltat adatokat a levegő szennyezettségi fokáról, az új eszközökre is szükség van, hogy „ne tagadhassák egyesek a szennyezettséget” – magyarázta Hidalgo...

HÉT SZŰK ESZTENDŐNEK NÉZ ELÉBE A MAGYAR KORMÁNY AZ EU-BAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey/jdesi
2017.06.29.


- A nagy német pártok egyöntetűen támogatják a Bizottság elképzelését, hogy az unió fogja vissza a támogatásokat, ha valamely tagállam megszegi a jogállami kritériumokat

- Az unión belül egyre nagyobb a közfelháborodás a legfelső szintű korrupció, a tolvaj politikusok miatt

- Csak választási porhintés volt, hogy a kormány nekiment a CEU-nak és a civileknek?
FAZ

1. A lap úgy látja a Bizottság vadonatúj vitaanyaga alapján, hogy Brüsszel ismét célkeresztbe vette Magyarországot és Lengyelországot, miután a testület azt javasolja, hogy a tagállamoknak folyósított támogatásokat kössék a jogállam tiszteletben tartásához. Merthogy az anyag szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki a demokratikus normák követése, illetve aközött, hogy mennyire hatékonyan használják fel az uniós pénzeket a beruházásoknál. A jelentés emlékeztet arra, hogy Budapest és Varsó egy sor kérdésben tengelyt akasztott az EU-val, pl. a jogállamiság kapcsán. Arra is kitér a beszámoló, hogy a költségvetési biztos szerint évi 20 milliárd eurós lyuk keletkezik a szervezet kiadási oldalán, részben a Brexit, részben pedig az olyan, új feladatok miatt, mint a migráció és a közös védelem. Oettinger épp ezért noszogatta a tagállamokat, hogy mindenképpen teremtsék elő a hiányzó összeget.

2. Az unió, mint értékközösség csak akkor stabil, ha tagjai önkéntesen tartják magukat a közös normákhoz. Így látja ezt a kommentár, miután megállapítja, hogy az EU tehetetlenül nézi, amint a lengyel kormány lépésről lépésre bedarálja az igazságszolgáltatást. A ilyen esetek megakadályozására szolgálna elvileg a 7-es paragrafus, ám azt jó okból egyhangú döntéshez kötik. Csakhogy arra ebben az ügyben nem lehet számítani, amíg Magyarországon és Romániában olyan urak vannak hatalmon, akik a független bíróságokat tehernek érzik uralmuk, illetve magánüzleteik szempontjából. Ugyanilyen okokból kilátástalan a Bizottság terve, hogy ezeket az embereket az uniós szubvenciók odaítélésének, illetve a jogállamiságnak az összekapcsolásával térítsék jobb belátásra.

Spiegel

Szorul a hurok a magyarok és a lengyelek számára: a kelet-európaiak aggódhatnak az uniótól kapott milliárdok miatt. Németország után ugyanis a Bizottság is azt fontolgatja, hogy az alapértékek betartásától teszi függővé támogatásokat. A kiinduló pont az, hogy a Brexit miatt elsősorban a nagy tételeknél, a mezőgazdaságnál, illetve a strukturális alapoknál kell visszafogni a költekezést. E kettőből éppen azok az államok profitálnak a legtöbbet, amelyek mint Magyarország és Lengyelország, megtagadják a menekültek befogadását és megszegik az EU alapvető szabályait. Márpedig ezért benyújthatják nekik a számlát a következő pénzügyi időszakról zajló tárgyalásokon. Mellesleg éppen a brit kilépés növeli annak az esélyét, hogy a fenyegetésből valóság legyen. Elég hozzá az, ha a nettó befizetők nem hajlandók átvállalni a többletkiadásokat Nagy-Britannia távozása után. Magyarország esetében amúgy a szerkezeti támogatások a GDP 4,5 %-át teszik ki, szóval ez igencsak érzékeny pont.

Ugyanakkor teljesen egyértelműen fogalmazott a német keresztényszociálisok pénzügyi szakértője, Markus Ferber, aki azt követelte, hogyzárják el a pénzcsapot mindazon tagok számára, amelyek nem tartják magukat az európai joghoz és megállapodásokhoz. Hasonlóképpen nyilatkozott a szabaddemokraták képviselője, Graf Lambsdorff is. Mint mondta, az nem járja, hogy egyes államok a jogállamiság ügyében eltávolodnak a közös értékektől, viszont amikor pénzről van szó, akkor tartják a markukat. Egyébiránt a támogatások megvonása nem büntetés lenne, hanem ösztönzés a jogállamiság tiszteletben tartására - hangsúlyozta. A német szociáldemokraták strasbourgi frakcióvezetője biztos abban, hogy össze kell kapcsolni az uniós források odaítélését, illetve az alapelvek betartását. A lap hozzáteszi, hogy a vélemények tükrözik, mennyire elegük van már a déli és nyugati országoknak. Merthogy a keleti partnerek továbbra is szőrös szívűek a menekültekkel szemben, ugyanakkor Lengyelországgal szemben hatástalannak látszik a jogállami eljárás. Így a pénzek visszatartása tűnik az egyetlen hatékony eszköznek. Csakhogy az elfogadásához egyhangú határozatra van szükség. Ezért az SPD embere szerint nem fordulhat elő, hogy egy fitying közösségi forrás nélkül hagynák bármelyik nemzeti kormányt...

LAKCÍM NÉLKÜL NINCS EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: OS
2017.06.29.


Rendszerszintű, hosszú ideje fennálló visszás helyzet teszi Magyarországon jogilag bizonytalanná bejelentett állandó lakcímmel nem rendelkező több tízezer ember gördülékeny egészségügyi ellátását. Székely László e megállapításra jutott egy beadvány kivizsgálása során és három miniszter közreműködését kérte a jogszabályok közti ellentmondások feloldására. Az alapjogi biztos azt is aggályosnak találta, hogy jelenleg egy államtitkári levél "biztosítja", hogy ezek a személyek ingyen megkapják az alapvető orvosi ellátásokat.

A nyugdíjas panaszos arról számolt be a biztosnak, hogy mivel nincs állandó lakcíme, az egészségügyi ellátás igénybe vételekor az orvosnak azt jelzi a központi rendszer, hogy nincs biztosítása, annak ellenére sem, hogy az aktív évei alatt rendezett volt a társadalombiztosítási járulék fizetése. Az ombudsman a beadványt kivizsgálva arról értesült, hogy a panaszos helyzete nem egyedi, hanem jelentős számú, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyt érint.

A biztos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEA) fordult, az onnan kapott válaszból egyértelművé vált, hogy a probléma sem az Alapkezelő, sem az illetékes szaktárcák előtt nem ismeretlen, és nemcsak az állandó lakcímmel nem rendelkező nyugdíjasokat, hanem ennél egy jóval szélesebb kört, több tízezer állampolgárt érint.

Az ombudsmani jelentés a jogi helyzetről azt rögzíti, hogy egyes jogviszonyok (például nyugdíjasok, gyesen lévők) esetében az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság előfeltétele, hogy az érintett személy belföldinek minősüljön. A társadalombiztosítási törvény (Tbj.) hatályos rendelkezése alapján pedig az a magyar állampolgár számít belföldinek, aki Magyarországon a lakcímnyilvántartásról szóló törvény (Nytv.) szerint állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik. Magyarországi lakóhely hiányában ezért az érintettek járulékfizetéssel sem szerezhetnek jogosultságot az egészségügyi szolgáltatásra.

A biztos megállapította, hogy aggályokat vet fel, hogy az egészségbiztosítási jogviszony rendezettsége szempontjából egy igen jelentős kérdésben eltérő fogalmat alkalmaz az eltérő funkciójú és szabályozási tárgykörű Tbj. és az Nytv (Tbj.: belföldi – Nytv.: állandó lakcím).

A lakóhellyel rendelkező, de azt rajtuk kívül álló körülmények miatt valamilyen okból bejelenteni nem tudó (tipikusan lakást bérlő) állampolgárok a törvényi rendelkezések megszorító értelmezése esetén valójában csak térítés ellenében vehetnék igénybe az egészségügyi szolgáltatást. Emellett az ombudsman szerint a bizonytalan, eltérő fogalomhasználat önmagában alkalmas arra, hogy a jogbiztonság követelményével összefüggő visszásságot okozzon.

A vizsgálat feltárta, hogy jelenleg a gyakorlatban egy nem nyilvános, ismeretlen tartalmú és keltezésű államtitkári levél alapján a jogviszony ellenőrzéskor az érintettek úgynevezett "eltérített piros lámpát" kapnak, aminek következtében valójában ingyen hozzájutnak az alapvető orvosi ellátásokhoz. Székely László rámutatott, hogy a jogállamiság elvével nem fér össze az a megoldás, hogy egy bizonytalan, méltánytalan jogi helyzet kezelésére a jogalkotó olyan alkotmányosan aggályos, informális jogértelmezés kiadásával reagál, amelynek kibocsátása nem a jogalkotási törvény garanciális szabályainak betartásával történik...

CIGÁNYOZÓ FAJ- ÉS VÉRMAGYAROKNAK, VALAMINT KILÚGOZOTT AGYÚ ORBÁN-FANATIKUSOKNAK JAVASLOM AZ ÖNREFLEXIÓT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.06.28.


Úgy értettem, Varga Misi közepes képességű könyvelő és nemzetgazdaságilag fontos miniszter, aki leveszi a terheket Orbán Viktor gyönge vállairól, hogy kedvére migránsozhasson-sorosozhasson, múlt héten még arról beszélt az országnak házában: minden frankó farkasflórián-ügyileg.

Miután az Orbán – minden gazemberségen túl is – bizalmi emberéhez köthető Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába című népnemzeti átverésének keretében eltűnt 1,6 milliárd forint, és bilincsek kattogása helyett a kormány a mindenki pénzéből tavaly karácsonyi ajándékként átvállalt ebből a combos tartozásból 1,3 milliárdot, még mindig maradt mintegy 300 millió visszafizetendő tartozás. Amelyre havi 7 millió forintos törlesztővel részletfizetési megállapodást kötöttek. Erre mondta Misi kolléga – egy képviselői kérdésre válaszolva, itt olvastam -, hogy az ORÖ eddig határidőre és rendszeresen fizette a részleteket, és a futamidő végén, 2017 decemberében kell a hiányzó összeget egy összegben visszafizetniük.

Ehhez képest mai hír, hogy közel egymilliárd forintos adóssága miatt azonnali csődöt jelent az Országos Roma Önkormányzat (via RomNet). A portál úgy tudja, egy független könyvvizsgáló cég 2011-ig visszamenőleg átfogó pénzügyi ellenőrzést végzett a roma szervezetnél, és a 2016-os évre vonatkozóan olyan mértékű szabálytalanságokat és adósságokat tárt fel, amelyek miatt az ORÖ működésképtelenné vált. Vagyis Vargamisit is átverte Soros, vagy mi.

Mint tudjuk, a romaügyi biztos elvtárs, nagypályás gengszter előrelátásból azóta már új országos roma szervezetet (Roma Integrációért Országos Szövetség) is alapított, amelyet a Lungo Drom székhelyére jegyeztetett be. Arról már nem is beszélve, hogy kongresszusi felhatalmazás nélkül, titokban írta alá a Lungo Drom nevében a választási szövetséget a Fidesszel.

Zömítsünk, szintetizáljunk, emberek: Farkas Flórián&Co. elsikkasztott 1,6 milliárd forintot. Büntetésből a kormány hozzájuk baszott 1,3 milliárdot a megkérdezésünk nélkül, és most tartanak közel 1 milliárdos felhalmozott mínusznál úgy, hogy a 300 milliót sem sikerült kicsengetni (decemberig van még idő, nemdebár?) A sajtó és a nyilvánosság elől menekülő mocskos tolvaj meg már összetrombitált egy másik igen nagy valószínűséggel pénzmosó szervezetet, mert az egyik kezd elsüllyedni a rengeteg disznóság súlya alatt és őkelmének egyáltalán nem áll jól a szénája...

ITT OLVASHATÓ

VEKERDY: A RÁKOSI-RENDSZER MINTÁJÁRA ALAKÍTOTTÁK ÁT AZ OKTATÁST


GÉPNARANCS - HÍRFARKAS BLOG
Szerző: Magyar Narancs, HVG
2017.06.29.A kormány engedelmes alattvalókat akar nevelni a gyerekekből, és ennek érdekében szembemegy az oktatásban kibontakozó világtrenddel.
Ezt mondta Vekerdy Tamás pszichológus a Magyar Narancsnak adott interjúban.

A szakember szerint friss közhely, hogy a vállalatok a kreativitást és a kritikai érzéket keresik a munkavállalóikban, ám épp ez a két dolog az, amit a magyar iskola nem tud elviselni, ezt a mai oktatási rendszer egyszerűen szemtelenségnek minősíti.

Vekerdy úgy látja, hogy a helyzet korábban is „valami elképesztő” volt, a jelenlegi kormány azonban ezt százszorosan megerősítette. „Szórja ki a gyerekeket az oktatásból, és azt hiszi, hogy az osztályzat minősíti őket, holott erről szó sincs. Honnan vesszük azt a baromságot, hogy aki jó osztályzatot ér el egy iskolában, az lesz a sikeres, kreatív, innovatív felnőtt?” – tette fel a kérdést. Aztán megjegyezte: az olyan szakmai kérdésekkel, hogy miként érdemes a világot a gyerekekhez közelíteni, megmutatni, hogy az érdekes, vonzó és szerethető, senki sem foglalkozik.

Ma azzal foglalkoznak, hogyan zárják le a magyar oktatást bizonyos pontokon, hogy csak a kiválasztottak juthassanak tovább, akik majd hűségesek lesznek hozzájuk, a jelenlegi kormányhoz.

A pszichológus elmondta: az, ami ma az iskolarendszerben történik, a Rákosi-féle gondolkodásnak felel meg. Elvették az intézményektől, a pedagógusoktól az autonómiát, minden egy kézben összpontosul, az alaptantervet mindenkinek be kell tartania, és szó sem lehet tankönyvválasztásról.

Kritizálta a szakember a kormányt amiatt is, hogy hatalmas pénzeket vont ki az oktatásból. Más országokban – például a finneknél vagy Dél-Koreában – a pártoknak sikerült konszenzust kialakítaniuk arról, hogy egymás eredményeit e területen nem rombolják le, hanem felhasználják. Itthon ezzel szemben az a fontos, hogy ki maradhat hatalmon, nyissa meg a pénzcsapokat – magyarázta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pénz önmagában semmire sem elég, ha nem koncepciózusan használják fel. „De kivenni pénzt az oktatásból, az bűn. Ha tetszik, nemzetellenes bűn, ezt a szót mostanság úgyis szeretik.”...

NESZE SEMMI, FOGD MEG JÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.06.29.


Megindult az alkudozás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a Brexitről. Mindenki megnyugtatására: eszem ágában sincs minden fordulatát figyelemmel követni itt, a blogon, azonban az első lépés már csak azért is megérdemel némi figyelmet, mert nagyjából megmutatja, honnan indítják tétjeiket a felek. A kezdeményezést ebben az esetben a britek vállalták magukra, lássuk, amit Theresa May a minap bedobott az uniós határátkelők Brexit utáni lehetőségeiről, több-e a semminél. Maradjunk annyiban, hogy nem sokkal.

A legfontosabb mondat: a brit miniszterelnök által beterjesztett elképzelés szerint a jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül senkinek nem kell majd távoznia a Brexit után.

Theresa May erről a londoni alsóházban beszélt hétfőn. Ami a részleteket illeti: azok, akik a később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, „letelepedett” státust kapnak, és ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.


A határnap

Azok, akik a kijelölendő határnap előtt érkeznek, de a brit EU-tagság megszűnéséig nem töltenek el öt évet Nagy-Britanniában, szintén maradhatnak, amíg az ötéves tartózkodási időszakot ki nem töltötték, és ezután folyamodhatnak a letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.

A határnapról egyelőre csak annyit tudni, hogy két dátum közé esik, ezek közül az egyik idén március 29., amikor Theresa May bejelentette a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását (ezzel indult el hivatalosan a Brexit folyamata), a másik pedig a kilépés konkrét napja. Eközött bármi lehet.

Akik ezután a határnap után érkeznek, azok átmeneti ideig maradhatnak, és „személyes körülményeiktől függően” később jogosulttá válhatnak az állandó letelepedésre, de az ide tartozók számára már nem garantált a letelepült státusz.

Ami a családokat illeti, azok a családtagok, akik a brit EU-tagság megszűnése előtt csatlakoznak letelepedett státusra jogosult EU-állampolgár hozzátartozójukhoz, öt év után szintén folyamodhatnak letelepedett státusért.

A brit EU-tagság megszűnése után a letelepedett külföldi EU-állampolgárok ugyanolyan feltételekkel hozhatják Nagy-Britanniába külföldi hozzátartozóikat, mint a brit állampolgárok...

BUDIBULI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.06.28.


Dezső már éltes egy disznó volt magunk közt szólván, és nem is szerették őt igazán a zemberek, a kutyák meg pláne nem, de ez egy másik történet. Mindenki tudta ezt, hogy Dezső egy bunkó, egy kőkorszaki szaki, és mindenki hallgatott is róla, de senki nem tudta, miért. Valami kimondatlan egyezség született a hátsó kert lakói közt úgy húsz éve, hogy Dezsőt nem bántják (Malacka szerint bánccsák), szóval, hogy békén hagyják. Olyan jól nézett ki a trágya tetején, föss egy disznó volt, tokája, hasa csüngése böllérek álomvilága...