2018. március 15., csütörtök

ÜNNEPI RÁADÁS: ROKONOK (MAGYAR FILMDRÁMA)


MÓRICZ ZSIGMOND
Rendező: SZABÓ ISTVÁN
Operatőr: KOLTAI LAJOS
2006.Kopjáss Istvánból Zsarátnok főügyésze lesz a korrupt Makróczy ellenében. Kopjáss tiszta ember. A zsebe üres, de a feje tele van szép, világmegváltó álmokkal. A főügyészi pozícióval azonban nemcsak jóra fordítható hatalom jár, hanem egy jó nagy disznóság, a Sertéstenyésztő és sok-sok rokon. A rokonok egy része nyakig benne van a Sertéstenyésztő panamában, a másik része meg nagyon szeretne bekerülni valami jó zsíros panamába. Kopjáss kicsit beleszeret a hatalomba és nagyon beleszeret egy rokonába. S végül elbukik, mert nem lehet valaki rokon és nem rokon egyszerre. De ő legalább levonja a konzekvenciát. A Sertéstenyésztő viszont ránk marad göndör mosolygással.

Szereplők

Kopjáss István: Csányi Sándor
Lina: Tóth Ildikó
Kardics: Eperjes Károly
Magdaléna: Marozsán Erika
Kardicsné: Venczel Vera
Imike: Pindroch Csaba
Berci bácsi: Kállai Ferenc
Martiny Laci: László Zsolt
Makróczy: Gesztesi Károly
Csordás: Csuja Imre
Koldus: Madaras József
Szentkálnay. Andorai Péter
Kati néni: Molnár Piroska
Vadassy: Mácsai Pál
Bisztriczay: Gazsó GyörgyGRÓSZ 1988, ORBÁN 2018. ÚJRA A SAJÁT NÉPÉT FENYEGETI EGY MAGYAR KORMÁNYFŐ

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.03.15.


Grósz Károly fehérterroros beszéde, egy évvel a pártállam bukása előtt. "A harc eredménye csak tőlünk függ, mert osztályharc lett ez a javából. Attól, hogy képesek vagyunk-e visszanyerni önbizalmunkat, magunk mellé tudjuk-e állítani a józan erőket, s ha kell az ellenséges ellenforradalmi erőkkel szemben határozottan fel tudunk-e lépni. Ha igen, megmarad a rend, a biztonság, túljutunk gazdasági nehézségeinken, megőrizzük értékeinket és egy új, korszerűbb, hatékonyabban működő magyar szocializmust hozunk létre. Ha nem, az anarchia, a káosz – és ne legyen illúzió – a fehérterror fog eluralkodni."

Orbán Viktor, 2018. "Ne áltassuk magunkat, nekünk nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem egy nemzetközi birodalommal... (...) Külföldi konszernek és belföldi oligarchák által kitartott média, hivatásos béraktivisták, bajkeverő tüntetésszervezők, nemzetközi spekulánsok által fizetett ngo-k láncolata van jelen. (....) Csak akkor tudnak győzni, ha sikerül megbontaniuk az egységünket. (...) Nem érvelnek, hanem cenzúráznak, nem harcolnak, hanem csípnek és rúgnak. Mi szelíd és derűs emberek vagyunk, de nem vagyunk sem vakok, sem balekok, ezért a választások után elégtételt fogunk venni erkölcsi, politikai és jogi értelemben. (...) Elég egy ügyefogyott kormány, egy félresiklott választási eredmény, és máris elveszik minden, amiért megdolgoztunk."

Még a szövegek felépítése is hasonló. Vicces lenne ennyi kiszámítható, ásító tompaság, ha nem a bőrünkre menne. De (megint) arra megy. Ezek (mindig) ugyanazok.

VISZNEK MINDENT - FIDESZES FÖLDSZERZÉSEK PEST MEGYÉBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2018.03.15.


Elkészült Ángyán József legújabb, ezúttal a Pest megyei földárveréseket összegző jelentése, amelyet elsőként a Népszavához juttatott el. A volt vidékfejlesztési államtitkár korábban Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megye földügyeit vette górcső alá. 

A legfrissebb elemzés szerint Pest megyében és Budapesten 17 ezer 286 hektár állami földet hirdettek meg árverésen, s ebből valamivekl több, mint kilencezer hektárt privatizáltak is. Ugyan a nyertesek száma nagynak tűnik - 149 árverezőhöz került valamennyi föld - de a területek háromnegyedét, vagyis több mint 6800 hektárt 27 nagy érdekeltség szerezte meg. Vagyis - miként korábban szintén jellemző volt az ország más részein - a kiválasztott keveseknek nagy, viszonylag sokaknak pedig igen kis területek jutottak.

Az elkelt területből több mint 7400 hektár - azaz közel 82 százaléka a gazdára talált földeknek - licitálás nélkül, kikiáltási áron, az európai földárak töredékéért, átlagosan hektáronként 1,6 millió forintért került az árverési nyertesekhez. - E megye adatai is igazolják, hogy hamisak azok a kormányzati állítások, amelyek szerint „versenyben kialakult piaci áron” jutottak a nyertesek az állami földterületekhez. Valódi licitálás, árverseny a birtoktestek kis hányadának, mindössze 3-4 százalékának árverésén alakult csupán ki. Ez a helyzet vélhetően annak is tulajdonítható, hogy a területek jelentős részét – bizonyára nem véletlenül – olyan nagy méretű birtoktestek formájában hirdették meg, amelyeknek akár több százmillió forintos kikiáltási árával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok bizonyosan nem rendelkeznek - olvasható az elemzésben.

A települések érdekérvényesítő képességében is jelentős eltérések mutatkoznak. Az érintett 71 település közül 27-ben egyáltalán nem volt helybeli nyertes árverező. A vesztesek rangsora élén olyan települések állnak, mint Kőröstetétlen, Pusztavacs, Sóskút, Hévízgyörk, Galgahévíz vagy éppen Kóka és Pomáz. Az itteni értékes területeiket megszerző külső árverési nyertesek esetében ugyanakkor gyakorta felmerül az ingatlanspekuláció lehetősége is. Például Pomáz esetében az elárverezett birtoktesteket bérlő Piliskert Kft. területén tervezik a várost elkerülő utat, ami jelentősen felértékelheti e területeket. Ennek ismeretében talán nem véletlen, hogy az itteni 155 ha-t megszerző, külső – budapesti, pilisvörösvári és szentendrei illetőségű – árverési nyertesek között ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő vállalkozót, a jegybankelnök unokatestvérének tulajdonában lévő gabonakereskedő-, szállítmányozó és ingatlanos cégek vezetőjét, ingatlan, élelmiszer és dohányáru nagykereskedőt, vagy éppen ismeretlen tevékenységi körű, strómangyanús nyertes árverezőt is találunk - írta Ángyán József...

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI ELMEBAJ AVAGY A MAGYAR REZSIMTUDOMÁNY

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.03.15.


Kaptam egy videót, amin a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Belügyi Tudományos Tanácsának (anyátok) rendezvényén beszél régi kedves ismerősünk Prof. Dr. Bukovics István teológus-tábornok és gyakorló elme.... jogi képviselőnk nem tudom miért néz rám ilyen kétségbeesetten, mintha nem tudnék rendesen befejezni egy mondatot. 

Bukovics admirális a valószínűségszámítást világítja meg a Nemzeti Közhülyeképző hallgatósága előtt. Csak sajnálhatjuk, hogy Orbán Viktor nagyherceg (aki részt vett a konferencián) már elhajtatott egyik kastélyába megnézni hány pingvint lőtt le a reggel Semjén Lajos, hány csengertomaj-létarátói eurómilliárdos fektetett be Kósa Zsolt intő útmutatása szerint. Ezért pont kihagyta a Poisson-eloszlást. Pedig.

Bukovics ellentengernagy az általános iskolai/emeltszintű óvodai valószínűségszámítástól némileg eltérő módon azt vélelmezi (19:00), hogy - idézem a professzort, az MTA doktorát (tényleg basszák meg az urak a sarkantyújukat) -"csomósódások" tapasztalhatók a Poisson-eloszlásban : ha egy esemény kétszer bekövetkezik, akkor vélhetően harmadszor is. Ez nagyjából annak az észrevételnek az általánosabb megfogalmazása, hogyha egy érmével egymás után háromszor dobtunk fejet, akkor vélhetően negyedszerre is fejet fogunk dobni, és, ez is kiderül a videóból, hogy utána sokáig írást fogunk dobni.

Nem tudom mikor készült a felvétel, vélhetően régebben, azóta fejlődött a rezsimtudomány, ma már ilyen Poisson nevű nyilvánmigránsokat nem idézünk, csak Gróf Zebegényi Tituszt, de az tény, hogy Bukovics marsall jelenleg is tagja a Nemzeti Közdilinyó Belügyi Tudományos Tanácsának.

Ezek fognak a magyar nép nyakán ülni még vagy húsz évig.... Gratulálunk.

ORBÁN VIKTOR ÜNNEPI GYŰLÖLETBESZÉDE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ
Szerző: Swan Edgar
2018.03.15.


...a Fidesz a nemzeti ünnepet pártrendezvénnyé silányította. A központi ünnepség éppen olyan lett, amilyen a kormány. Harsány, hazug, gagyi, magyarkodó, hatásvadász. Hálisten legalább a székely himnuszt nem énekelték el.

Na végre! Megjött a mester! Édesjóistenem! Libafos zöld nyakkendőben van. Az agyam már lezsibbadt, most a retinám is kiégett.

Köszönti a békemenetet és a lengyeleket. Percek óta a békemenetről pampog. Kicsit kásás a hangja. Még nem tűnt fel neki, hogy országos ünnepségen van, nem a házi békemenete magán-ünnepségén.

Na, meg is érkeztünk. Már a választásról van szó. MI KÖZE EHHEZ A NEMZETI ÜNNEPNEK? TE F…?

Ő a forradalmárok örökösei. Ezért egyenesen, megalkuvás és szemérmeskedés nélkül vagy a Fideszre szavaz mindenki, vagy pedig mindmeghalunk. Petőfi is megmondta. A legnagyobb csata előttük van. A helyzet úgy áll, HOGY EL AKARJÁK VENNI AZ ORSZÁGUNKAT! – mondja a zöld nyakkendős.

Ez hülye. Bocsánat.

A helyzet úgy áll, hogy felemésztenek mindenkit a migráncsok. A választás arról szól, hogy Orbán megvéd minket. Ha nem ő lophat tovább, jönnek a migráncsok. Magyarország csak akkor lesz, ha Orbán uralkodhat tovább. Sőt, a világmindenség is csak úgy élheti túl, ha rá szavaz mindenki.

Most kihirdette, hogy ő a demokratikus, mindenki más meg antidemokratikus.

Most az eredményeiről habog. MI KÖZE EHHEZ A NEMZETI ÜNNEPNEK?

Tragikus ez a beteg figura. Súlyosan veszélyes. Láttam már ilyen uszító retorikát, ilyen hazug nemzetieskedést. Tévében. Archív felvételeken. Soha nem akartam élőben látni, most mégis sikerült.

Már Soros György ellen harcol a súlyos állapotban lévő beteg. MI KÖZE EHHEZ A NEMZETI ÜNNEPNEK?

A választásokról habog. A választáson ő indul és Soros György. Kész, több opció nincs. MI KÖZE EHHEZ A NEMZETI ÜNNEPNEK?

Európa elpusztul. Lerohanják a hordák. Végünk. Kivéve, ha rá szavazunk három hét múlva.

Brüsszel ellen ugat. Az ellen a Brüsszel ellen, amelyik teletömte az ő és pereputtya zsebét. Szánalmas. Szörnyű. Beteg. Életveszélyes.

Ez az ember elpusztít mindent maga körül. Ha meg nem állítjuk, valóban végünk van. Soha nem volt ennyire világos, mint most. Ha nem akarunk végleg elsüllyedni a mocsokban, a kakastollas, sírvavigadós, hazug, geci melldöngetésben, akkor meg kell állítani.

Itt fröcsög ez a hazug, választási kampányt tart. És fenyegetőzik. A választás után elégtételt fog venni az ellenzéken.

Orbán Viktor meggyalázza a nemzeti ünnepet. Nem érdekli, hogy ez egy nemzetről szól. Ez csak róla szól, az ő hatalmáról szól.

Ez az ember életveszélyes. Pusztító. Nem egyszerűen egy demagóg geci, hanem annál sokkal veszélyesebb. Ez az ország nem éli túl, ha ezen a beteg lelkű kocafocistán múlik. Nem marad más, mint egy élhetetlen birkaól, egy végletesen kifosztott, lepusztított, sötétségbe borított senki földje.

Hányingerem van. Ezt nem a beteg kukorékolja. Én mondom. Talán soha ennyire nem volt egyértelmű és világos, hogy a tűzzel játszunk, ha nem csavarjuk ki a hatalmat ennek a lelkileg sérült embernek a kezéből.

Róla szól. Minden. Úgy hiszi, biztos benne, hogy róla szól az ország, érte van minden, érte élünk és dolgozunk. Hogy őt szolgáljuk. Az övé minden. Mi, a gyermekeink, az ünnepeink. Minden. Ő most választást akar nyerni. Nem akar bukni, nem akar börtönbe menni. Uralkodni akar. Minden áron. Bármi áron. Az ország, a jövőnk, az életünk árán is.

Súlyos, nagyon súlyos a helyzet.

Szörnyű.

Egy halálosan rettegő beteg ember rikácsolását láthattuk, aki harcba küldte a híveit. A győzelemért. Ellenünk küldte harcba őket. Így.

MÁRKI-ZAY PÉTER: TRIANON JÖN, HA ÚJRA NYER A FIDESZ

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER - BITA DÁNIEL
2018.03.15.„Orbán Viktor 2010 előtt sok tekintetben a hősöm volt. Borzasztó nagyot csalódtam benne” – mondta lapunknak adott interjújában Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely új, független polgármestere beszélt arról is: félelmetes lehet a Fidesz számára, hogy milyen gyorsan eltűnik az emberekből a félelem. Fő célja most, hogy létrejöjjön egy széles körű összefogás a pártok, főként az MSZP és a Jobbik között, mert a Fidesz újabb győzelmét nemzeti katasztrófának tartaná.

Van önnél diktafon?

Igen, mindig van. Tessék. Miután azt láttam, hogy hátba szúrnak, kénytelen voltam beszerezni egyet.

Kik szúrták hátba?

Az aljegyző asszony leginkább. Már nem dolgozik a hivatalban a korábbi jegyző, az aljegyző és távozik a kabinetiroda vezetője is. Persze mindenki azt mondta, hogy ők a választás után nem maradhatnak a posztjukon. Én viszont úgy gondoltam, hogy amíg nem adnak okot a bizalmam elvesztésére, maradhatnak.

Tényleg úgy gondolta, hogy a 16 évig tartó Lázár-korszak után alkalmazkodnak az új helyzethez?

Inkább 28 év volt ez a korszak, ha Rapcsák András polgármesterségét is ideszámítjuk. Százharmincan dolgoznak a hivatalban, biztos vagyok abban, hogy van köztük, mondjuk, tíz, aki elkötelezett híve Lázár Jánosnak, és bármilyen utasítását végrehajtja, de én nem tudom megmondani, ki az a tíz. Az előítéleteket pedig nem szeretem, ha bárki bebizonyítja nekem, hogy a városért dolgozik, akkor én nem mondhatom azt, hogy a múltja miatt nem működöm együtt vele.

Kicsoda ön?

Hétgyermekes édesapa, konzervatív, keresztény, jobboldali ember. Most polgármester.

Egy ilyen ember miért gondolja úgy, 2018 elején, hogy be kell szállnia a politikába?

Azt szoktam mondani, azért, mert a politika fontosabb dolog annál, hogy politikusokra bízzuk. És amikor Hódmezővásárhelyen szétnéztem, hogy ki lehet Lázár János emberének kihívója, azt láttam, hogy ha én nem vállalom el ezt a szerepet, akkor senki. Nagyon nehéz ilyenkor azt mondani, hogy akkor én sem.

Nem úgy vágott bele, hogy hitt benne, hogy győzhet?

Nem hittem benne. Azt hittem, képesek vagyunk példát mutatni az országnak, elérünk 40-45 százalékos eredményt, és csodálatos, nagyszerű példát mutatunk.

És mi történt e helyett?


A választás napja előtti két hétben már éreztem, hogy ha megyek az utcán, máshogy néznek rám az emberek. Sokan állítottak meg, biztattak, és a Facebookon is egyre többen követtek.

Az lehetett országos hatás is: felkapta önt a média.

Az is volt. Vásárhelyen olyan megfélemlítés volt, hogy kevesen mertek követni, lájkolni.

És a kampány utolsó két hetére elmúlt a félelem?


Igen, ez látszott...


NYOMTASS TE IS! - 34. SZÁM

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te is!
2018.03.13.Minden eddiginél többen kell szavaznunk az áprilisi választáson, de sokan kellünk ahhoz is, hogy elmagyarázzuk mindenkinek, mi az a taktikai szavazás, és megismertessük a legesélyesebb ellenzéki jelölteket… (34. szám)

Mi ez?

Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak. Ahogyan mondani szokás, ma kétféle mozit nézünk.

Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.

Ideje hát tennünk valamit!

Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely a mindenütt jelenlévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Az aktuális lapszámok internetes oldalunkról tölthetőek le. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti.

A nyomtassteis kezdeményezés egyetlen esetben működik: ha elegen leszünk, akik tényleg nyomtatnak és terjesztik is ezt a kis újságot. Csatlakozhatsz kicsiben és nagyban is, lehetőségeid, erőd szerint. Akkor is sokat tettél, ha csak egy-két példányt nyomtatsz ki és juttatsz el ismerősökhöz vagy ismeretlenekhez.

De gondolkodhatsz nagyban is. Ha van lehetőséged, netán nyomdakapacitásod arra, hogy sok példányt állíts elő, akkor az már nagy segítség. Ha mozgósítod a barátaidat, hálózatot építesz olyanokból, akik rendszeresen szállítanák ki a lapot egy-egy adott körzetbe, akkor jelentősen járultál hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el másféle információ, mint amit a kormányzati hírforrásokból kap.

A kis újság terjesztésének fontos eleme a személyes beszélgetés, így azok, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, találkoznak más véleményekkel is. Ha tömeges mozgalommá tudjuk fejleszteni a kezdeményezést, akkor rövid idő alatt, érezhetően ellensúlyozhatjuk a hatalom médiamonopóliumát.

Arra is alkalmas ez a kiadvány, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó politikai erők ajánlanak. Ez a kis újság azonban nem egy párt lapja, hanem független civil kezdeményezés.

Kiváló eszköz azoknak a magánembereknek, akik úgy érzik, hogy ha változást akarunk, akkor tenni is kell valamit...

HATÁRON TÚLI FIATAL CSALÁDOK ÁTTELEPÍTÉSE MAGYARORSZÁGRA - VÁLASZTÁSI VITASOROZAT (4. RÉSZ)

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: atlatszoerdely
2018.03.15.


Kilenc kérdést tettünk fel a nagyobb magyarországi pártoknak – a válaszok megkönnyítik a döntést azok számára, akik szavazni készülnek április 8-án.

Bár szinte mindegyik magyarországi párt kampányol Erdélyben, és kisebb-nagyobb mértékben számít is erdélyi szavazatokra, az erdélyi szavazók nem tudják, melyik párt mit gondol egy sor, határon túli magyarságot érintő kérdésről. Sorozatunk célja bemutatni a magyarországi pártok határon túli magyarsággal kapcsolatos elképzeléseit, és egyfajta vitafórumot biztosítani ezeknek.

Így dolgoztunk

Kilenc, határon túli magyarságot érintő kérdéssel fordultunk a nagyobb magyarországi pártokhoz (Demokratikus Koalíció, Együtt-PM, Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP), és arra kértük őket, vázolják pártjuk álláspontját 500, de legfeljebb 1000 leütésnyi terjedelemben.

A megkeresett pártok közül egyedül a Fidesz-KDNP nem válaszolt, annak ellenére, hogy a honlapon megadott hivatalos e-mail cím mellett Hidvéghi Balázst, a Fidesz határon túli magyar közösségekért és magyar diaszpóráért felelős korábbi stratégiai igazgatóhelyettesét, jelenlegi kommunikációs igazgatóját külön is megkerestük.

A válaszok a pártok neve szerinti ábécérendben olvashatóak.

A sorozat eddigi részei:


Változtatnának-e az egyszerűsített honosításon a magyarországi pártok?

Változtatnának-e az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező állampolgárok szavazati jogán?

Kell-e változtatni a határon túlra irányuló támogatási rendszeren?

A negyedik kérdés:

Mi az álláspont arról az informálisan több ízben felmerült ötletről, miszerint a magyar állam középtávon a magyarországi demográfiai deficitet erdélyi magyar, felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok, családok magyarországi áttelepedésének elősegítésével pótolhatná?
...

ORBÁN VIKTOR RÁRONTOTT NEMZETE FELÉRE

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN 
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2018.03.15.


Orbán március 15-inek álcázott választási beszédében az egy a tábor egy a zászlótól kezdve az összes pudvás régi jelszavát felvonultatta.

Dili van!
A nagyon ideges Orbán beszéde nagyban hasonlított a megvadult 2002-es TF beszédre. Aki igyekezett tárgyilagosan hallgatni, annak feltűnt, hogy még a szokásosnál is többet fenyegetőzött. Talán mindennek a teje az a pillanat volt, amikor a magyar miniszterelnök megígérte, hogy a győzelem után mindenkin elégtételt vesz.

Ezek után már elképzelhető, mi vár erre az országra, milyen jogilag megalapozott állami terror. Sokan voltak a Kossuth téren, sokan hisznek még neki. Nagyban ment a fiatalok hülyítése is, ámbár ezeket a mondatokat – ahogy a többit is – akár Kádár is elmondhatta volna, de ennél még ő is szofisztikáltabban fogalmazott.

Végül a felszámolásról és hadjáratról kezdett álmodozni, majd elszavaltatta a himnuszt...

ÁZNAK-E MAJD SZÁZEZREN A BÉKEMENETEN ÉS FOLYIK-E MAJD VÉR?

444
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2018.03.15.


A Békemenet talán a legfélreértettebb tömegmegmozdulás, leginkább persze azok szemében, akik sosem jártak még rajta. Még a legbékésebb, legjóhiszeműbb ellenzékiek is hajlamosak az Orbánhoz leghűségesebb, fanatikus Fidesz-légiók, Kubatov-falanxok és nyugdíjas-rohamosztagok extrém-bizarr parádéjaként gondolni erre az eseményre. Mintha valami egyszerre félelmetes és nevetséges Németh Szilárd-klónahadsereg masírozna ilyenkor végig Budapest utcáin. Pedig ennél semmi sem áll távolabb a valóságtól, az általam végigjárt eddigi három Békemeneten tapasztaltak szerint legalábbis. 

A Békemenet nem a szélsőség orgiája, hanem a Fidesz-szavazók derékhadának, vagyis a jellemzően kicsi és nagyobb falvakban és kisvárosokban élő alsó- és alsó-alsó középosztálybeli szavazóknak szervezett, csoporttudat-erősítő és hangulatjavító, majálisszerű fesztivál. Egy olyan gigantikus séta, ahol a résztvevők azt a fajta közösségi élményt élhetik át, mint a hatvanas évek kádárizmusának polgárai hetven-nyolcvanezren tartva a Népstadion felé a Stefánia úton. Ott sem annyira a meccs volt a lényeg, mint hogy ki lehetett menni az utcára, vidáman vonulni az út közepén, ötpercenként megállapítani, hogy milyen sokan vagyunk és belebotlani régi ismerősökbe. Nem véletlen, hogy a Békemenetet szervezők között olyan fontos szerepe van egy volt kádárista újságírónak.

A Békemenet ezen kívül nagyon hasonlít egy katolikus misére is, aminek a lényege 95 százalékig a közösségi összetartozás tudatának erősítése és mondjuk 5 százalékban Jézus kereszthalálának és feltámadásának ritualizált újraélése. Egy tipikus magyar vasárnapi mise résztvevőinek kétharmados többsége még véletlenül sem tartja be Jézus és az Egyház életvezetési tanácsait és nem kis részük talán még a Teremtő Istenben sem hisz, mégis fontosnak érzi, hogy olyan csoporthoz tartozzon, amelyik ilyenekről beszél, és időről időre összejön, hogy megmutassa, létezik.

Amúgy is jó rég volt Békemenet, így már nagyon kijárt egy ilyen "hű de sokan vagyunk" élmény a Fidesz szurkolótáborának...

BÉÉÉKEMENETRE FELKÉSZÜLNI!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.03.15.


Úgy tűnik, a Fidesznek nem tetszik, hogy a saját fegyverével próbálják meg legyőzni. Valamiért úgy hitték, hogy a lejáratás, a politikai karaktergyilkosság csakis az ő fegyverük lehet. Hiszik, hogy miután ezt kisajátították, ezzel minden meg is van oldva. Noha mindent bevetnek annak érdekében, hogy kellőképpen lejárassák az ellenzéki pártokat és azok fontosabb politikusait, mégis úgy néz ki, vesztésre állnak. Bár a legtöbb rádiót és újságot már régen megkaparintották és a választásokhoz közeledve egyre undorítóbb, gusztustalanabb hazugságokat írnak meg ellenfeleikről, valamiért ezúttal mégsem működik.

A folyamatos sorosozás és határkerítés-lebontós fenyegetés már nem elég. Nem elég, hogy koholt vádakkal próbálnak lejáratni minden egyes ellenzéki politikust, de talán még az sem, hogy országos rádió- és tévécsatornák mellett az ország korábbi vezető portálját, az Origót is felhasználják a hazugságok gyártására. Mert egy Hadházyval kapcsolatos hazugságra érkezik egy Semjénnel kapcsolatos valóságszelet, egy Szél Bernadettes kamuzásra pedig egy Kósa Lajos blama. A különbség csupán annyi, hogy a kormánypárt általi támadások egytől egyig hazugságra épülnek, míg a kormánnyal szembeniek többnyire a valóságot tükrözik.

Egyre csak fogynak azok a politikusok a kormánypártból, akik még nem buktak le valamivel. Semjén, Kósa, Rogán, Lázár, a sor estig folytatható. Kezd forró lenni a kása, amit a kormánypárt nehezen fogad el, jól reagálni pedig képtelen. Tévécsatornák és újságok munkatársai elől menekülnek nap nap után, mert pontosan tudják, hogy hazugságaik védhetetlenek. Az eddig büszkén a kamerába hazudó, pökhendi tolvajok behúzott farokkal menekülnek anyucihoz. A párt, és ezen belül leginkább Orbán Viktor védelméért könyörögnek...

MÁRCIUS 15. A VÁLASZTÁSOK ÁRNYÉKÁBAN: UTCÁRA VONUL MAGYARORSZÁG - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

MÉRCE
Szerző: Mérce
2018.03.15.


A választásokat megelőző március 15-e mindig izgalmasnak bizonyul, hiszen mindenki megpróbálja mozgósítani saját szimpatizánsait, és felhívni a figyelmet a közelgő választások tétjére. A felfokozott hangulatban a Mérce egész nap követi az országos eseményeket és élőben jelentkezik a legfontosabb helyszínekről.

9.00 – A hagyományokhoz híven az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 170-ik évfordulója is a Kossuth téren indul az ünnepélyes zászlófelvonással.
12.00 – Egyszerre két Békemenet is indul. A kormánypártok szimpatizánsai, a CÖF szervezésében a Bem-szobornál gyülekeznek, majd innen vonulnak át a Kossuth térre. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt ellen-békemenete az Oktogonról indul és a Deák Ferenc térre érkezik meg.
13.00 – A Lehet Más a Politika ünnepségén Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt mellett ünnepi beszédet mond Hadházy Ákos társelnök és Bod Péter Ákos, az MNB egykori elnöke.
14.00 – A Kossuth téren Orbán Viktor mond beszédet. Ide fut be a Békement is.
15.00 – A Fővám téren közösen tüntet az MSZP-Párbeszéd, a DK, az Együtt és a Liberálisok. Felszólal Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt.
15.00 – A Jobbik nem messze a Kossuth tértől, a Batthyány-örökmécsesnél tartja központi megemlékezését. Beszédet mond Vona Gábor, a párt országgyűlési képviselőjelöltjei pedig ünnepélyes esküt tesznek le.
17.00 – Az Operánál a Független Diákparlament immár idén harmadszorra szervez tüntetést...

HARGITAI MIKLÓS: MA NEM LEHET MINDEN TÉNYT MEGÍRNI, A NÉPSZABADSÁG BEZÁRÁSA ERRE A PÉLDA

ZOOM
Szerző: PION ISTVÁN
2018.03.15.


Egy éve lett a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, nem sokkal azután, hogy bezárták a Népszabadságot, ahol 23 éven át dolgozott. Ma már azonban a Népszava lapszerkesztője, ráadásul most jelent meg És bocsásd meg vétkeinket című első regénye, ami a politika mellett az egyházzal is foglalkozik. Hargitai Miklóssal készült beszélgetésünkben nem hagytuk ki egyik témát sem, sőt a nemzeti jelképek is terítéken voltak.

Az újságírás és -szerkesztés mellett már tizenkét éve veszel részt szakszervezeti szinten is a sajtó életében. Összefoglalnád, hogy a te szemszögedből milyen változásokat észleltél ebben az időszakban a hivatásodat illetően?

Nagyon röviden azt mondhatom, hogy folyamatosan romlott a helyzet. Nem egyenletes tempóban ugyan, de a tendencia teljesen egyértelműen negatív. És ez a sajtó működésének az összes területére igaz: az újságírás szabadságfokára, az egzisztenciális feltételekre, a jogi környezetre, mindenre.

Ezek szerint az Orbán-kormány előtti időszakra sem pozitív kicsengéssel gondolsz?


Az Orbán-kormány előtti időszak speciális volt, mert a 2008-as gazdasági világválság nagyon durván érintette a magyarországi sajtót is, a hirdetők gyakorlatilag kivonultak a médiából. Azt gondoltuk, hogy ez a jelenség átmeneti lesz, azonban világszinten mára világossá vált, hogy ugyanakkora mértékben messze nem tértek vissza a piacra ezek az anyagi lehetőségek. Ez különösen igaz a nyomtatott sajtóra. Erre jön rá a magyar specialitás, ami azt jelenti, hogy nagyjából a válság szintjén maradtak a hirdetési bevételek, amibe természetesen az állami- és kormányhirdetéseket nem számolom bele.

A nyomtatott lapok helyzetét ez mennyire vágta haza?

Ezeket a kiadványokat érintette leginkább. Ráadásul folyamatos példányszám-csökkenéssel kell számolniuk ezeknek a lapoknak, bár két szignifikánsnak látszó kivételt azért említenék, a legutolsó időkben, a bezárása előtti időszakban úgy nézett ki, hogy ebben a tekintetben stabilizálódik a Népszabadság helyzete, valamint azután, hogy a Népszabadságot bezárták, a Népszava gyakorlatilag megduplázta a példányszámát...

'48-'49: A KORSZAK, AMIKOR EGYÉRTELMŰEN ERKÖLCSI FÖLÉNYBEN VOLTUNK

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: TAMÁS TIBOR
2018.03.15.


1848-49 forradalma és dicsőséges szabadságharca során kiérdemeltük a világ megbecsülését. A szabadságáért bátran küzdő, sokáig a túlerővel szemben is eredményes nép nyilvánvaló erkölcsi fölényben volt az elnyomókkal szemben. Ezt bizonyítják a Götz osztrák vezérőrnagy halála után történtek is

A másfél éves küzdelem azonban sok apró mozzanattal, kiváló emberek kiváló gesztusainak emlékével is megerősítette, hogy nagyon büszkék lehetünk történelmünknek erre a korszakára.

Idézzük most fel a váci csata jeleneteit!

Az 1849-es tavaszi hadjáratban az isaszegi győzelem után Windischgraetz Pest felé várta a honvédsereget, de Görgei tábornok váratlanul északra fordult, hogy a Duna mentén egészen Komáromig nyomuljon. A meglepett osztrák helyőrség Vácnál ütközött meg először a magyar szabadságharc hadseregével.

Vác Alsóvárosban ma is áll a nevezetes híd, ahol az osztrák városparancsnok, Götz vezérőrnagy tüzérsége gyilkos tüzet zúdított az érkező magyar egységekre.

Személyesen irányította a védelmet

Az osztrák főtiszt nem távolból parancsolt kitartást embereinek, személyesen vezényelte a védelmet.

Nagy veszteségek miatt elakadt a magyar roham, de aztán a mieinknél is élre állt egy bátor tiszt, Földváry Károly, és dicsőséges, elsöprő roham következett.

A város elvesztése már csak percek kérdése maradt, de Götz vezérőrnagy továbbra sem menekült, és súlyos sebet kapott.

Götz megkapta a tiszteletet a magyar
 ellenféltől

Görgei tábornok ekkor saját orvosára bízta az ellenség bátor vezérét, de a seb halálosnak bizonyult. A magyar tisztek körében hunyt el a vezérőrnagy, és a temetését is teljes katonai tiszteletadással, a magyar hadsereg tisztjei jelenlétében szervezték.

Götz vezérőrnagy sírja ma is megtalálható Vácott, az alsóvárosi temetőben, nem messze a nevezetes hídtól.

Önkéntelenül is összevetjük mindezt azzal, ahogyan a szabadságharc leverése után a győztes osztrák hatalom viselkedett vezetőinkkel és egyszerű honvédeinkkel…

(A történetet megörökítette Görgei Artúr, Életem és működésem címmel megjelent emlékirataiban olvasható.)

KÓSA LAJOS VÉDELMÉBEN - VAN ITT NÉHÁNY TÉNY ÉS MEGVÁLASZOLATLAN KÉRDÉS

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: KORÓZS LAJOS
2018.03.15.


Szerintem, ha ma Orbán Viktor kapna egy ajánlatot miszerint: felelősségre vonás nélkül leléphet, de megtarthatja a vagyonát, gondolkodás nélkül bedobná a gyeplőt! Semminek sem örül most úgy, mint a Kósa, Matolcsy, Lázár balhéknak. Nem róla szólnak a leleplezések, a korrupt állami működések. Az Elios - ügy nem azért gáz, mert a veje Tiborcz István van benne nyakig, hanem azért, mert Orbán van benne nyakig!

Orbán látja, hogy veszett minden, de az utcai harcosok még küzdenek. Igaz, egyre erőtlenebbek. Ma egy fideszes politikus, ha fórumra, rendezvényre kényszerül menni és az zárt teremben van, első tekintetével a vészkijáratot keresi!

Orbán kiépített egy hatalmi struktúrát, ahol az ő szándéka és akarata nélkül nem történik semmi. A centralizált állami hatalom jelen esetben egy akarati hatalom. Ha a szociológiai jellemzőit vesszük sorra, akkor világosan látszik, hogy kötelezően végrehajtandó parancsokat ad ki. Nincs apelláta, mert ezeknek kötelező módon is érvényt szerez!

Ha akarja fizikai erőszak érvényesítését is igénybe veszi, és ebben a tekintetben kizárólagos monopóliuma van. Ez a korlátlan hatalom intézményesült formában is megjelenik a parlamenti, kormányzati, végrehajtói, bírói és ügyészi intézkedéseken keresztül.

És akkor Kósa Lajosról. Ő nem stróman, mint Mészáros Lőrinc. Még csak nem is balek zsebbankár vagy letétkezelő. Ő szem a láncban. Magyar Bálint világosan rámutatott. A maffia vezér, a keresztapa maga alá gyűrt mindent és mindenkit.

A különböző jogállású szervezetek és személyek (Semjéntől, Matolcsyin át, Habis Lászlóig, az ügyészségtől, a MNB-n át az MTV-ig) vazallusi rendjét alakította ki. Ebben a rendben a fogadott család csak végrehajt, s nem gondolkodik. Ezért védem meg Kósa Lajost (dehogy védem, hiszen egy korrupt gazember).

Ezzel a cselekedetével nem csinált mást, mint a közpénz kisöprésének egy technológiájával próbálkozott, a keresztapa megbízásából. Most, hogy vége felé közeledik a kurzuspolitika, az ország totális kifosztása zajlik. Erre tett egy próbát Orbán/Kósa. Semmi más nem történt, mint a magyar államkötvény piac megcinkelésére tettek egy kísérletet. Ezen keresztül próbálták legalizálni, azt az irdatlan felhalmozott vagyont, amit megszereztek maguknak évtizedek alatt!

Orbán, azért nem szólal meg érdemben, mert elvesztette teflon jellegét. Nem képes hatástalanítani azt a helyzetet, amit ő maga idézett elő!

NEMZET ÉS TÖRTÉNELEM

MÉLTÁNYOSSÁG BLOG
Szerző: Méltányosság Központ
2018.03.15.


A nemzeti ünnepek, és ezen keresztül a nemzeti történelem, fontos politikai események. Nem csak Magyarországon, hiszen a világ minden országában a politikusok szeretik magukat és cselekedeteiket beállítani úgy, mint az adott ország legendás arcainak örökösei. Amikor az Egyesült Államokban az Alapító Atyákra, vagy Magyarországon Kossuth Lajosra hivatkozik egy politikus, azért teszi ezt, mert ezek az emberek már konszenzusos figuráknak számítanak: mindenki egyetért abban, hogy tetteik helyesek voltak (még akkor is, ha a korban vitatott politikusok is voltak). Ha a párhuzam megállja a helyét a választók szemében, a politikusnak nyert ügye van, hiszen máris közkedvelt emberrel azonosítják.


A nemzeti ünnepeken a nemzeti történelem a politika felszínére kerül. Ez manapság különösen érdekes, hiszen a nemzeti történelem a mai politika két kulcsfogalmát egyesíti: mind a nemzethez, mind a történelemhez való viszony átalakulóban van a világban. Míg az 1990-es évekre konszenzusossá vált a világban, hogy a történelem többé-kevésbé véget ért, és egy olyan korszakhoz érkeztünk, ahol a hagyományos konfliktusok jelentősége folyamatosan csökken, ezért a korábbi történelmi minták kevésbé lesznek érvényesek az aktuális politikai folyamatok kapcsán. A globális pénzügyi válság (ami politikai szempontból kísértetiesen hasonlított az 1929-es válságra) megingatta ezt a tételt, és ahogy mi is számtalanszor írtuk, a történelem visszatért, és egyre több érdekes történelmi mintát lehet felfedezni mind a konkrét politikai eseményekben, mind egyes politikusok gondolkodásában, akik egyre inkább szeretnék magukat újra elhelyezni a történelemben, és nem a történelmen kívül vagy túl, ahogy az a ’90-es években jellemző volt...

ELKEZDTÉK LEROMBOLNI A BALATON LEGSZEBB VILLANEGYEDÉT - A 110 ÉVES NYARALÓ HELYÉN MOST 51 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ ÉPÜL FONYÓDON

URBANISTA BLOG
Szerző: ZUBRECZKI DÁVID
2018.03.14.


Bár a Balaton partján a füredi nyaralók a legrégebbiek, alighanem Fonyód-Bélatelep villasora a legépebben megmaradt negyed. Legalábbis az volt egészen mostanáig. Bő két éve, Varga István helytörténeti kutató könyve apropóján mutattuk be, mi mindent árulnak ott. Ne legyenek illúzióink, azért ez a hely sem ért fel egy időutazással - legalábbis nem az előző századfordulóra -, de a rengeteg toldás-foldás és átalakítás ellenére még mindig csodálatos képet nyújtott, rengeteg szépen helyreállított vagy könnyen helyreállítható épülettel. Most épp Varga István blogjából derült ki, hogy a negyed egyik meghatározó épülete helyén egy hatalmas társasház fog épülni.

A Lajos-laknak nevezett nyaraló Bélatelep szélén épült a Várhegy oldalába 1907-ben, közvetlen balatoni panorámával, sőt egy partszakasz is tartozott a területhez, ahová egy szerpentinút vezetett le...

22 szobája volt, amit nyaranta vagy egyben vagy kisebb egységekben adtak bérbe. Zöldre festett, deszkakorlátos erkélyeivel szépen illett a századfordulós villák szomszédságához.

A háború után aztán jött a szokásos történet: államosították, átalakították, bővítették. Rövid traktorgyári kanyar után az Egyesült Izzó (aztán ugye Tungsram, majd GE) üdülője lett. Végül 2012-ben eladták és onnantól Várhegy Hotel, majd Tungi Étterem néven üzemelt. A ház kalandos és igen részletes, számos korabeli fotóval és újsághirdetéssel illusztrált történetét itt olvashatjátok...

ORBÁN HATALMAS KOSSUTH TÉRI BESZÉDRE KÉSZÜL A BÉKEMENETESEKNEK, MIKÖZBEN AZ ELLENZÉK A FŐVÁM TÉREN, A DIÁKOK PEDIG AZ OPERÁNÁL TÜNTETNEK - MENETREND A NEMZETI ÜNNEPRE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.03.15.


Idén a Nemzeti Múzeum körüli felújítások miatt nem lesz múzeumkerti Orbán-beszéd, minden állami rendezvény az Országház közelében, a Kossut téren lesz március 15-én. Az ünnepi rendezvények reggel 9 órakor a Országház előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek az ünnepélyes zászlófelvonással, amelyen részt vesz Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. A díszünnepséget, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet, szintén az Országház előtt tarják 14 órától.

Persze valójában nem államinak, inkább fideszes pártrendezvénynek fogható fel minden, amivel az adóforintjainkból „kedveskedik" a népnek a kormány.


Hatalmas erőbedobással készültek, mindenki riogatásával mozgósítottak ugyanis egy néhány héttel ezelőtti – a hódmezővásárhelyi bukás után összehívott – Fidesz-KDNP közös elnökségi ülésével teljesen véletlenül, teljesen egyidőben elhatározott, majd bejelentett március 15-i Békemenetre. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) reklámja szerint ráadásul azért kel nagyon-nagyon sokan lenni, hogy megmutassák:

1. vannak, akik szeretik Magyarországot (magyarán azok, akik nem értenek egyet a Fidesszel, illetve a korrupcióval, s hataloméhséggel, amellyel gyakorta vádolható az Orbán-kormány, azok a CÖF és
 a Fidesz szerint egészen egyszerűen nem szeretik Magyarországot.

2. azért kell tömegesen ott lenni és erőt mutatni, hogy ne legyen bevándorló ország Magyarországból, hanem „megőrözhessük Magyarországot magyar országnak”.
3. végül, de nem utolsósorban, hogy közösen hallgathassák meg Orbán Viktor ünnepi beszédét a Kossuth téren, 14 órakor.

Magyarán ismét alig titkoltan folyik össze a fideszes, az állami, valamint a papíron se nagyon civil CÖF-ös rendezvénysorozat, de hát mit lehet tenni. A hódmezővásárhelyi vereséget mindenesetre az első napok káosza után a kormányoldal egésze mozgósításra és a Fidesz-választók aktivizálására igyekszik használni, nem is meglepő módon.

A Békemenet 12 órakor, a Bem szobortól indul, és a Margit-hídon keresztül ér a Kossuth térre, ahol 14 órakor Orbán Viktor mond ünnepi kampánybeszédet.

Kérdés, hogy az ellenzéki oldal képes lesz-e, a lengyel turistabuszok Magyarországra rendelését leszámítva hasonló erejű, vagy csak megközelítő méretű megmozdulást a nemzeti ünnepre. Egyelőre úgy tűnik, hogy nemhogy a CÖF-öt, hanem minden korábbi párttüntetést is sikerülhet lenyomni a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP), amely egy „békébb” Békemenetet szervez a CÖF-Fidesz összefogásnál is.

Erre pedig már több mint 20 ezer ember jelezte esetleges részvételét, eddig több mint 5 ezren mondták ezt biztosra.

A Kétfarkúak az Oktogonhoz hirdették meg a találkozót, szintén délre, ahonnan a Blaha Lujza tér, Astoria és végül az Erzsébet tér lesz a menetirány.

De délután háromtól – amikor is a békementek elvileg véget érnek, az MKKP-n kívüli más ellenzéki pártok is megemlékezést, illetve tömegrendezvényt hirdettek. Karácsony Gergely és az MSZP-Párbeszéd szövetség délután 3-ra a Fővám térre szervez demonstrációt március 15-re, ahol a miniszterelnök-jelölt szólal fel, de ahol a Demokratikus Koalíció, a Magyar Liberális Párt, s az Együtt, valamint más kispártok részt vesznek majd...

Az LMP és a Jobbik persze nem közösködik, a zöldpárt meg sem kísérel tömegdemonstrációt szervezni, ehelyett egy fővárosi szállodában, a Benczúr Hotelben 11-től háromórás rendezvényt tartanak, ahol felszólal Szél Bernadett is. A Jobbik ellenben – mint az a pártelnök, Vona Gábor oldaláról véletlenül kiderült – szintén 15 órakor kezdődik majd a Batthyány-örökmécsesnél.

De ha a pártrendezvényeket ki is hagyná, akkor sem kell, hogy további tüntetés nélkül múljon el a nemzeti ünnep: végül, de persze nem utolsó sorban a nap talán legfontosabb eseménye a diákoké lesz, akik eddig már több tömegtüntetést tudtak összehozni, ám a Független Diákparlament meghirdette, hogy március 15-én egy megemlékezéssel egybekötött nagy, közös demonstrációt szerveznek a #diákvagyok mozgalommal, ahová „minden, a hazánk jövőjéért, a fiatal generációk jobb oktatásáért aggódó és felelősséget érző magyar polgárt” várnak...

AHOL AZ ÚJSÁGÍRÓK FÉLNEK VAGY MEGÖLIK ŐKET, OTT NINCS SZABADSÁG - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.15.


- Ahmed H elítélése mutatja, mennyire veszélyes az, ha együtt hat a terrorellenes drákói fellépés és a könyörtelen bánásmód a menekültekkel szemben

- "Állam én vagyok!" - mondja a Napkirály pusztai utódja, Orbán Viktor

- Letelepedési kötvényt vehetett a szír diktátor egyik unokatestéve is, akinek sok minden szárad a lelkén - a magyar hatóságok mind a két szemüket becsukják ilyen esetekben

New York Times/Reuters

Az ellenzék azt követeli, hogy Kósa Lajos ne induljon a választáson a tisztázatlan kötvényügylet miatt. Az ügy újabb akadályt jelent a Fidesz számára a választások előtt, hiszen a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott összeg, amelyet a politikusnak állítólag magánmegbízásból be kellett volna fektetnie, meghaladja az államadósság felét. Magában foglalta a felkérést, hogy Kósa anyja 2,6 millió eurót kap ajándékba, de nem lehet tudni, hogy átutalták-e a pénzt. A kormánypárt uralja ugyan a magyar közéletet, mégis vannak bajai, továbbá vereséget szenvedett több pótválasztáson is. Ilyen gond pl. az OLAF-jelentés a Tiborcz-féle Elios kapcsán. Azóta Orbán Viktor jelentős anyagi támogatást ígért sok millió szavazópolgárnak.

BBC

Az Amnesty International úgy értékeli, hogy a két és fél évvel ezelőtti röszkei összecsapás egyik részvevőjének ügyében hozott szegedi ítélet tükrözi, mennyire veszélyes a drákói terrorellenes intézkedések és a menekültekkel szembeni könyörtelen fellépés együttes hatása. A képviselő szerint Ahmed H., aki a megismételt elsőfokú tárgyaláson illegális határátlépésért 7 évet kapott, csak a családjának igyekezett segíteni. Igazságtalanul vádolták meg mind a tárgyalóteremben, mint azon kívül. Egyetlen bizonyíték sem támasztja alá, hogy terrorcselekményt követett volna el, és hogy mégis elmarasztalták, az azt támasztja alá, hogy égbekiáltóan visszaéltek a terrorellenes jogszabályokkal. Az AI megbízottja képtelenségnek minősítette a verdiktet. A jelentés megemlíti, hogy egy magyar operatőrnő szinte napra pontosan ugyanakkor, mint amikor az összetűzés lezajlott Röszkénél, felrúgott három menekültet, de megúszta mindössze háromévi próbára bocsátással, ugyanannál a bíróságnál. A tudósítás arra is emlékeztet, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosa nemrégiben rasszistának és idegengyűlölőnek minősítette Orbán Viktort.

Le Monde

A szegedi ítélet a választási kampány kellős közepén született meg, miközben a nemzet elsődlegességét hangoztató Orbán Viktor nyilvánosan a terrorizmus támogatásával vádolta meg az Európai Uniót. Brüsszel, akárcsak Washington, nyugtalansággal követte az Ahmed H. ügyében hozott aránytalan döntést. Az EU kötelezettségszegési eljárást indított, azzal vádolva Magyarországot, hogy az fittyet hány az emberi jogoknak. A bíróságok igazodnak a kormány kemény irányvonalához az illegális határátlépők ügyében. Az EP is szankciókat követel az Orbán-kormány ellen az Ahmed H. ügy miatt. A férfi rosszkor volt rossz helyen. Pont akkor jutott el Szíriából kimentett családtagjaival a magyar határra, amikor Magyarország már elbarikádozta magát és megbüntetett minden tilos határátlépést. A szerb oldalon rekedt menekültek megindultak, a csetepaté miatt 11 embert tartóztattak le, de csak Ahmedet ítélték el. Őt Orbán Viktor továbbra is terroristának tekinti.

ITT OLVASHATÓ

KÓSA BIZALMASAI MA IS EGYÜTT ÜZLETELNEK A CSENGERI NŐVEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.03.14.

A miniszter családi jogászának számító, Czeglédy ügyben is kiemelt szerepet játszó Fiák István ügyvéd most is közös ingatlancéget visz a Kósa Lajost ezermilliárddal megvezető hölggyel.

Finoman szólva sem bontotta ki Kósa Lajos tárca nélküli miniszter az igazságot a Magyar Nemzet cikke nyomán kirobban furcsa, ezermilliárdos kötvényügyben. Kósa tegnap még azt mondta, hogy őt egy "csengeri háztartásbeli hölgy" vezette meg azzal a mesével, hogy Németországból örökölt 1300 milliárd forintnyi eurót, illetve rávette őt, hogy vásároljon neki ebből magyar államkötvényeket. Kósa azt ugyanakkor nem árulta el, hogy miért lett volna szükség ehhez az ő közbenjárására. A miniszter azt állítja, 2016 körül rájött arra, hogy szélhámosságról van szó.

Ehhez képest a Szabolcshír nyomán most a Cívishír megírta: Kósa legbensőbb bizalmasának számító Fiák István ügyvéd ma is közös ingatlancéget (úgy hívják: Észak Atlanti Pénzügyi Befektetői Kft.) visz a csengeri hölggyel, Szabó Gábornéval. A 2012-ben alapított vállalkozást a debreceni vízipóló stadion címére jegyezték be. A cégnek három tulajdonosa van, Orendi Mihály a Kósa elnökölte korcsolyaszövetség ügyvezető igazgatója, Fiák István ügyvéd - sok egyéb titulusa mellett szintén a korcsolyaszövetség elnökségi tagja - egy családi vállalkozásán keresztül, illetve Szabó Gáborné csengeri vállalkozó, aki a Cívishír szerint azonos a Kósát megvezető hölggyel, akivel szemben a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) most is vizsgálatot folytat.

A jelenleg is Fiákkal közös cég sajátossága, hogy a debreceni származású Fiák nem egyszerűen csak Kósa jogásza, hanem évek óta egyik legfőbb bizalmasa, közeli munkatársa, hasonlóan Orendi Mihályhoz. Legutóbb a téli olimpián fotózták le Orendit és Fiákot Kósa társaságában. Mint azt lapunk több cikkben is feltárta, Fiák járt el Kósa anyjának sertéstelep vásárlásánál, majd Fiák adta el Kósa Lajos feleségének azóta is tisztázatlan körülmények között a 139 milliós eszközállományú Tócó-Pece Kft.-t mindössze 6 millió forintért. Úgy, hogy közben Kósa rendre Fiáknak és üzleti körének kedvező törvénymódosításokat nyújtott be. Bár ebben a Polt Péter vezette ügyészség sem látott problémát...

ELIOS, KÓSA, BUDAI, ÜGYVEZETŐ KORMÁNY

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa, MTI
2018.03.14.


Egy átlagos sportos délután Abszurdisztánban, a magas labdákat a kormány adja, az ellenzék csak leüti, a meccs kimenetele egyelőre kétséges.


Kósa Lajos nem áldozat, hanem tettestárs

A Demokratikus Koalíció feljelenti Kósa Lajost, mert véleményük szerint a tárca nélküli miniszter nem áldozata, hanem tettestársa egy pénzmosási ügy előkészületének. Gyurcsány Ferenc szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hivatalos személyeknek kötelező bejelentést tenniük, ha csalásra vagy pénzmosásra bukkannak, de a miniszter nem tett eleget ennek a kötelességének . A DK elnöke hangsúlyozta, Kósa Lajosnak arról is tudnia kellett, hogy egy több mint négymilliárd eurós nagyságrendű összeg alkalmas a pénzpiacok tiltott befolyásolására.

Az ügyről minden bizonnyal a miniszterelnöknek is tudnia kellett – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktorhoz. A kormányfőtől azt kérdezi meg, hogy tudott-e Kósa Lajos ügyleteiről, adott-e azokra felhatalmazást és az esethez a Fidesznek van-e köze. A DK elnöke arra is kíváncsi, hogy a kormányfő el kíván-e járni Kósa Lajossal szemben, illetve hogyan fogja tisztázni saját és pártja szerepét az ügyben. Egy kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc azt mondta, tényszerűen tudható, hogy Kósa Lajos megjelent egy közjegyzőnél, ahol okiratba foglalták az ő lehetséges szerepét egy több mint négymilliárd eurós ügyletben. Az is tudható, hogy a miniszter legalább nyolcszáz millió forintot kívánt elfogadni az édesanyja nevére, “minden bizonnyal a pénzkezelési tevékenység ellenértékeként – fogalmazott...

MÁRCIUS 15. HATÁRÁTKELŐ MAGYARKÉNT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Nóra
2018.03.15.


Nyilván a legtöbb külföldön élő magyarnak munkával telik március 15. Ugyanakkor az is könnyen előfordulhat, hogy a mindenféle hivatalos megemlékezések helyett átalakul a nemzeti ünnep és mást kezd jelenteni, mint Magyarországon. A Hollandiában élő Nóra írása.

„Ez a föld itt a tiéd, tartsd hát erősen magyarom,

Ha nem lehettél szálfa, legyél hát cserje, vagy legyél csak gyom.” Veres Péter

Elég erős felütés, elég erős kezdet egy olyan ember számára aki nem tartotta elég erősen a magyar földet, nem járta át gyökereivel a sívó homokot, önként hagyta el hazáját. Így tettem én is és most úgymond hontalanként idén mégis ünneplek március 15-én.

Idén nem emlékeztet a gyerekek által az óvodából, iskolából hazahozott nemzeti színű saját gyártmányok tömege, nem látom a TV-ben a felhívást a nemzeti megemlékezésekre. Idén kimarad az évenkénti lázas kokárda kutatás.

Minden március 14-i este így telt, mint a 7 krajcárt keresve, átnézegetve minden fiókot, dobozkát, hogy este tízre éppen elegendő számú kokárda kerüljön megtalálására. Persze egy hét múlva valahonnan előkerült és a pofámba nevetett mind a 20 darab.

Nem, idén nem ez a forgatókönyv.

Idén senki sem marad ki az iskolából, munkából. Nekünk nem lesz hosszú hétvégénk, idén ennél sokkal több jutott. Az otthonunkban fogunk megemlékezni, csak mi a család..."...

JUSZTÍCIA MÉRLEGÉN A MÉDIATANÁCS

MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog / NAGY KRISZTNA, TIMÁR JÁNOS
2018.03.14.


A Médiatanács 2017-ben sok frekvenciapályázati eljárásban alaki érvénytelenségre hivatkozva zárt ki egyes pályázókat. A bíróság a pályázati eredményről szóló ítéletében súlyos eljárási hibákat állapított meg. Nagy Krisztina és Timár János írása.

A médiahatóságnak nagy mozgástere van a rádiós frekvenciapályázati eljárásokban: szabadon dönt arról, hogy egy adott településen ír-e ki rádiós jogosultságra pályázatot, illetve hogy azt milyen feltételekkel írja ki, és abban is széles mérlegelési lehetősége van, hogy hogyan értékeli a pályázatokat. A pályázati felhívás feltételeinek vitatására, esetleges kifogásolására a törvény alapján nincs lehetőség. Bírósági döntéssel egyedül a pályázati eljárások jogszerűsége vizsgálható, azaz az, hogy az eljárás és a nyertest kijelölő döntés a jogszabályi feltételeknek megfelelt-e.

Az elmúlt évek gyakorlata alapján nem mondható, hogy a bíróságok döntései érdemben alakították a frekvenciák elosztását, a rádiós piac alakulását. Volt persze néhány kivétel, például az évekig húzódó Klubrádió budapesti frekvenciája, ahol a rádió végül a bírósági eljárás eredményeként kaphatta meg újra a jogosultságot. A 2017-es frekvenciapályázati eljárásokhoz kapcsolódó bírósági felülvizsgálatok is hoztak hasonló eredményt.

A Mérték minden évben elemzést készít a Médiatanács frekvenciapályáztatási gyakorlatról. Az aktuális elemzésből most a frekvenciapályáztatást érintő bírósági ügyek bemutatása alapján vizsgáljuk a Médiatanács működési mechanizmusát, a frekvencia kiosztást jellemző eljárási gyakorlatát.

Szűk keresztmetszet: formai követelmények

2017-ben nagy arányban, a pályázati eljárások 40 százalékában indult bírósági felülvizsgálat a Médiatanács frekvenciapályázati döntései ellen, jellemzően alaki hiba miatt kizárt pályázatok ügyében. Az eljárások zöme még folyamatban van, és mivel érdemben nem változott a pályázati eljárás rendje, és a korábban sokat kritizált, bonyolult, önellentmondásokkal terhelt pályázati felhívások egyszerűsítése, áttekinthetőbbé tétele elmaradt, csak a jogerős döntések ismeretében lehet majd eldönteni, hogy az érvénytelennek nyilvánított pályázatok a pályázatírás nehézségei, avagy a Médiatanács diszkriminatív döntési mechanizmusa miatt kerültek nehéz helyzetbe.

A Médiatanács eddigi gyakorlatára visszatekintve mindkettőre találunk példát. A hatóság döntéseit felülvizsgáló bírósági eljárások körében születtek olyan bírósági határozatok, amelyek megállapították, hogy a pályázati felhívások szövege önellentmondó elemeket tartalmaz, és előfordul a követelmények következetlen rögzítése is, ami nyilvánvalóan nehezíti a megfelelő pályázatok elkészítését. Súlyosabb probléma emellett, amikor a médiahatóság bizonyíthatóan diszkriminatív módon alkalmazta a formai követelményeket, egyes pályázati eljárásokban figyelmen kívül hagyott olyan formai követelményeket, amelyeket – ugyanazon időszakban – más eljárásokban érvénytelenségi okként kezelt.

A 2017-ben futó 25 pályázati eljárás során 17 eljárásban (az eljárások több mint kétharmadában) állapított meg a Médiatanács érvénytelenségi okot. Az érvénytelenséggel érintett eljárásokban összesen 47 pályázati ajánlat indult, amelyből 23 (azaz minden második) minősült a Médiatanács szerint érvénytelennek. Ezek zöme alaki hiba volt, tartalmi hibát négy esetben állapított meg a Médiatanács. Bírósági felülvizsgálatra 10 pályázati eljárás során került sor. Egy formai hiba miatt indult bírósági eljárás lezárult, itt a bíróság első fokon elutasította a pályázó keresetét, ami után a Médiatanács folytatta a pályázati eljárást. Jelenleg hét pályázat sorsa bizonytalan, a kizárások miatt vitatott médiatanácsi döntések ügyében 2018-ban születhet jogerős bírósági döntés.

Ezekben az ügyekben első fokon a bíróság jóváhagyta a Médiatanács döntéseit, amelyekkel alaki hiba miatt kizárt egyes pályázókat. A bírósági döntések ellen a pályázók felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához. A Médiatanács sajátos gyakorlatát – és ellentmondásos kommunikációját – mutatja, hogy az első fokú, később felülvizsgálati kérelemmel érintett döntések megszületését követően folytatta az eljárásokat (erről szóló határozatok például itt, itt és itt), és ezeket csak a Kúria előtt zajló felülvizsgálati eljárásban hozott bírósági döntések akasztották meg. A Kúria ugyanis felfüggesztette a Médiatanács pályázati eljárásban hozott, vitatott döntéseinek végrehajtását...

MINDEN, AMI EDDIG KIDERÜLT A KÓSA-ÜGYRŐL, ÉS MINDEN, AMI NEM

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: FOKASZ ORESZTÉSZ
2018.03.15.


Előfordul, hogy az ember jót akar, mégis olyan szörnyeteget szabadít a világra, ami a fejére nő, és amivel aztán maga is nehezen birkózik meg. Kezdjük mi is valahogy így érezni magunkat. Mióta ugyanis a Magyar Nemzet megírta Kósa Lajos fideszes politikus, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős, tárca nélküli miniszter egészen elképesztő pénzösszeget érintő ügyét, a sztori egyre szövevényesebb és egyre fölfoghatatlanabb. Igyekezvén a lényegre koncentrálni, összeszedtük, mi derült ki eddig.
 • Az alapsztori: közjegyzői okirat bizonyítja, hogy Kósa Lajos miniszter, volt debreceni polgármester és fideszes exfrakcióvezető valami teljesen hihetetlenül mesés összeg, 4,3 milliárd (!) euró (!!!) fölött rendelkezhetett.
 • Az 1300 milliárd forintnak megfelelő vagyon (nagyjából ennyit költ Magyarország egy évben egészségügyre) állítólagos tulajdonosa, bizonyos Szabó Gáborné azt állította, örökölte a pénzt, Kósától pedig annak befektetéséhez kért segítséget.
 • A politikus magyar államkötvényeket és egyéb, „munkahelyteremtő beruházásokat” javasolt – egyébként nem kifejezetten szofisztikált pénzügyi ismeretekről tanúbizonyságot téve.
 • Kósa Lajos és több prominens fideszes politikus, köztük Orbán Viktor miniszterelnök először mindent tagadott, majd a miniszter mégis elismerte a birtokunkba került iratok valódiságát, hozzátéve, hogy átverték, szélhámosság történt, pénz végül nem érkezett, ő semmiféle milliárdokat nem vett föl, nem kezelt.
 • Arról is megállapodtak – ez szintén közjegyzői dokumentumból derül ki –, hogy Kósa Lajos édasanyja mintegy 800 millió forint ajándékot kap.
 • Szabó Gáborné egy rokona azt állítja, valójában Kósa Lajos érdeklődött a mesés örökségről, amiről egy közös jogász ismerősüktől szerzett tudomást.
 • Szabóék egyébként csengeri illetőségűek. A településen a botrány kipattanása óta több lap is járt, nekik a helybéliek arról beszéltek, a „milliárdos örökös” inkább kölcsönkérni szeretett mindenkitől, „fűnek-fának tartozott”.
 • Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy a közjegyzői okirat elkészíttetése önmagában milliókba kerülhetett, ráadásul a család egy csengeri iskola jótékonysági báljának kiemelt támogatója is volt, nem mellesleg Kósa Lajossal együtt – 2017 végén.
 • Ez utóbbi évszám azért érdekes, mert a politikus korábban azt mondta, 2016 végén már sejtette, hogy a nő szélhámos.
 • A 168 óra szerint Szabó Gáborné éppen házi őrizetben van, férje pedig nemrég öngyilkos lett, nem tudni, miért.
 • Kósa Lajos a szerdai sajtótájékoztatóján is csak azt ismételgette, hogy csalás történt, és hogy feljelentést tesz. Az nem derült ki, hogy eddig miért nem tett.
 • A miniszter, aki egyben a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke, a phjongcshangi téli olimpián együtt szurkolt a csengeri nő üzlettársaival, Orendi Mihállyal és Fiák Istvánnal. Akik amúgy így vagy úgy, de Kósa Lajoshoz is kötődnek.
 • Az ügyben a parlament nemzetbiztonsági bizottságát is összehívták jövő keddre.
A kérdés, ami azonnal fölvetődik: vajon életszerű-e, hogy a közgazdász végzettségű, élvonalbeli politikusnak számító Kósa Lajost, aki hosszú ideig vezette az ország második legnépesebb városát, tehát a pénzügyi nagyságrendekkel nyilván tisztában van, ilyen könnyedén átejti egy „nigériai herceg” színvonalú szélhámos? Ha ez sikerült neki,

a legkevesebb, amit kijelenthetünk, hogy a miniszter alkalmatlan pozíciójának betöltésére.

Ha viszont valójában nem átverésről van szó, akkor miről?
...

RENDKÍVÜLI KIADÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.03.15.


– Üdvözlöm önöket, kedves nézőink. Rendkívüli adásunkkal jelentkezünk, amellyel a béke menetéről tudósítunk ezen a gyönyörű tavaszi napon. Velünk együtt élhetik át, amint a melegszívű magyarokból és lengyel barátaikból álló emberfolyam a Bem tértől a Kossuth térig halad, ahol meghallgatják Orbán Viktor, népünk nagy jótevője beszédét a jövőbe vivő biztos útról. A sokaságban ott vannak kollégáink is, akik összegyűjtik a felvonulók kívánságait, amelyből egy csokrot állítunk össze önöknek, amelyet a Nagy Beszéd után sugárzunk.

Mintha az időjárás is örülne kedves, drága nézőink, a Nap is mosolyogna, hogy láthatja, amint dolgos népünk apraja és nagyja együtt dobbanó szívvel tesz hitet a béke, a szabadság mellett, és utasítja el a gyarmati létet, és azt, hogy migránsok millióit telepítse Soros György a kertjeinkbe, a nappalinkba, hogy elvegyék asszonyainkat, munkánkat és keresztény kultúránkat. Emiatt halad ezen a csodálatos napon a sokaság, és ezért mosolyognak a TEK jóltáplált harcosai is az utak mentén és a házak tetején.

A szervezők kétszázezer résztvevőt várnak, de szakértőnk, Nógrádi elvtárs szerint jóval többen lesznek, hiszen már tegnap este óta özönlenek a városba a buszok, traktorok, a fellobogózott fűnyírók és hajszárítók, mutatva dolgozó népünk leleményességét, ha arról van szó, hogy lépni kell, ha szólít a haza. És az őseink vérétől megszentelt föld szólított is Kövér elvtárs szavával, aki elmondta, hogy aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére, de csak beszélek itt, amikor már jönnek is. Mit jönnek, haladnak, érkeznek együtt dobbanó szívvel...