2016. február 12., péntek

MANIPULATÍV VEZETÉS

OFOE BLOG
Szerző: Dr. Gyarmathy Éva
2016.02.12.


A manipulatív vezetés, avagy a gyáva diktatúra, a megegyezést és a demokráciát hangsúlyozza, miközben a háttérben autokratikus irányításra törekszik. Jellemzője a gyanakvás és a csalárdság. A bizalom, megbízhatóság és hozzáértés zászlaját lengetve tökéletesen paranoid, megbízhatatlan és hozzá nem értő. Ez utóbbi miatt van szüksége a csalásra.

Az a partner, akinek a célja a megegyezés, mindig veszít az ilyen helyzetben. A fogolydilemma játékelméleti példában sokáig ezt, az ellenfél következetes átverését tartották a mindig győztes stratégiának. Ez minden olyan partnerrel működik, aki kölcsönös előnyökön alapuló megállapodást szeretne. Egy manipulatív vezetés ugyanis ezt használja ki. A vezetők olyan tekintélyt képviselnek, amellyel szemben nem feltételezhető a tárgyalások elején, hogy szavukat nem tartják be. Emiatt a partner kénytelen megegyezéskészséget mutatni, mert nem jelentheti ki, hogy valójában a vezetés nem akar megegyezést.

A megtévesztő, manipulatív vezetéssel szembeni fellépésről az alábbiakat kell tudni:

ITT OLVASHATÓ

BEBETONOZVA

GONDOLATOK-IDEÁK
Szerző: Greenbrain
2016.02.12.


Csúnya cím, szó, mi szó, de a jelen helyzetet tökéletesen jellemzi. Ma már nincs a társadalomnak olyan csoportja, amely nem szenvedett el valamiféle érdeksérelmet az elmúlt hat esztendőben. Lehetne tételesen felsorolni mindegyiket, de a post terjedelme korlátozott, így ezzel nem fárasztom az olvasót, de néhányat – azokat, amelyek mindennapi életünket közvetlen befolyásolják – mégis csak meg kell említeni. Teljes csőd felé menetel a magyar egészségügy, kétféle probléma okán is: nincs elegendő forrás arra, hogy eszközeit (diagnosztikai berendezéseit, mindennapi eszközeit, infrastruktúráját) megújítsa, fenntartsa, nincs elegendő személyzete, hogy az ellátást gondok nélkül fenntartsa. (Csak egy példa: idős ismerősöm, reumatikus panaszait enyhítendő, egy gyógyfürdőbe kérte beutalását. A háziorvos természetesen megadta a beutalót, de a gyógyintézet külön kardiológiai vizsgálatot is kért a beutaló mellé. És itt kezdődnek a problémák: a vizsgálatra május elejére kapott időpontot. Mindez természetesen eltolja a gyógyintézeti kezelést is. Lehetséges, hogy így csak valamikor őszre kap lehetőséget arra, hogy fájdalmait enyhíthesse.

Persze van megoldás: néhány tízezer forintért ugyanabban a rendelőben elvégezzék a vizsgálatot akár holnap is. Felvetődik a kérdés: ha térítési díj ellenében elvégzik ezt a vizsgálatot, akkor miért is kell ugyanerre hosszú heteket, akár két hónapot is várakozni?)


ITT OLVASHATÓ

GONDOLÓVALÓK MIKRO-PARADIGMÁI

FESTŐ-NAPLÓ
Szerző: Rékai Zsolt
2016.02.12.

Christian Zucconi  Aron Demetz ismerőse, akinek az égetett fa-szobrairól nem régen beszéltünk. Amikor Zucconi szobraira rábukkantam, azonnal feltűnt a két művész közötti gondolati rokonság, és hogy valójában van közöttük kapcsolat, az a facebook-on derült ki. 
Az újonnan felfedezett szobrász mindezek ellenére eltérő tartalmakkal dolgozik, nála a halál sokkal inkább végleges, mint Demecz gyantás, gombákkal be-nőt metamorfózisra kifutó faragványai esetében.
A vallási metafizika,  emberi vágy a feltámadásra, test és lélek szétszakítása, szintén a Patoni idealizmusból származik, és nemrégen a katolikus rádióban kritika ként halottam, hogy valamely vallási tételt Platónnal kívánták igazolni. 
Ma már ha valaki valamely nézet felől akar tudást szerezni, nem Platóntól vagy Arisztotelésztől eredeztet, hanem a tudománytól, amely racionálisabb, mégis metafizikai alapú, fogalmi paradigmák között mozog. 
Beszélgettem lelkésszel. Nem tudom, hol tart vallásfilozófia, ám bizonnyal nem ott, ahol a középkorban. A vallás úgy gondolom, sem Platónra, sem tudományos világképre nem szorul. 

Mindenesetre Zucconi szobrai elég, eredeti gondolni valóval szolgálnak.


ITT OLVASHATÓ

MIKÉNT GYŐZHET A TANÁRLÁZADÁS? - EGY SIKERES ÜGY TANULSÁGAI

FALRAMENT A PARLAMENT
Szerző: Vágó Gábor
2016.02.12.


Lehet elérni sikereket az oktatás területén a rendszeren kívülről is. A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatójáért való társadalmi küzdelem győzelme utat mutathat az országos tiltakozóknak is a céljaik eléréséhez. Az országos szülői értekezletnek nevezett nagy tüntetés előtt érdemes áttekinteni, hogy milyen tényezők kellenek a sikerhez, s hol vannak a buktatók.
Hiába próbálta a fideszes önkormányzat eltávolítani az évtizedek óta sikert sikerre halmozó kecskeméti gimnázium igazgatóját, Lukács Lajost. Mert egy olyan társadalmi összefogás állt ki mellé, amely képes volt az igazgatóváltás politikai árát felsrófolni a helyi polgármesternél. Így a nagyobb arcvesztés helyett a kiegyezést választotta a helyi hatalom. Az eddig vezető út nem volt sima, de pont ezért példát mutathat azoknak a tanároknak, szülőknek, diákoknak, akik országos szintű változást szeretnének az oktatásban. Hét olyan tanulságot vonhatunk le a bányais ügyből, amivel az országos tiltakozás is sikert érhet el.

ITT OLVASHATÓ

3D - NYOMTATOTT FÉM DIZÁJNKERÉKPÁR

ECOLIFE
Szerző: Jachimek Anett
2016.02.12.


Mi történik, ha néhány diák újragondolja a kerékpár előállításának lehetőségeit? Eláruljuk: egy egyedülálló és lenyűgöző dizájn születik belőle.
Egy csoport holland diák három hónapot töltött a bicikli tervezésével és előállításával, melynek célja az volt, hogy egy teljes mértékben működőképes kerékpárt hozzanak létre. Igen ám, de nem egy egyszerű kétkerekűről beszélünk. Egy 3D-nyomtatott, rozsdamentes acélkerettel ellátott biciklit alkottak meg, melynek előállítása nem szennyezi a környezetet.

Az egész projekt célja az volt, hogy bebizonyítsa a 3D-s fémnyomtatásban rejlő lehetőséget. Ez az első kerékpár, amely valaha is 3D-nyomtatással készült, s melyhez különleges  hegesztési eljárást használtak. A diákok direkt egy olyan közkedvelt funkcionális tárgyat választottak, melyet ténylegesen használnak a mindennapokban, így az emberekhez is könnyebben eljuthat a fejlesztésük.

ITT OLVASHATÓ

CSEPELI NÉPSZAVAZÁST A HÉV-ÉRT!

CSEPELIEK BLOG
Szerző: csú
2016.02.12.A részletes szakmai indoklástól a szenvedélyes közéleti érvelésig terjedt a skála csütörtök este a Csepeli Munkásotthonban rendezett, nagy érdeklődéssel várt és kísért helyi érdekű fórumon, amelyen a Csepeli HÉV hetek óta vihart kavaró jövőjéről volt szó. Mint ismeretes, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a Fővárosi Közgyűlésben a HÉV megszüntetése, „villamosítása”  mellett voksolt úgy, hogy előtte a nyílt színen egyetlen csepelit sem kérdezett meg. Miként többen hangsúlyozták, Borbély Lénárd megfutamodott, cserben hagyta a csepelieket.
A polgármester helye tegnap is üresen maradt, Borbély Lénárd ugyanis nem ment el a Munkásotthonba.
Saját maga győződhetett volna meg arról: a helyi szocialisták által rendezett tegnapi fórumon felszólalók közül senki sem értett egyet azzal, hogy a HÉV-et, az egykori gyorsvasutat villamos váltsa fel. A korszerűsítést, a 21. századi igények teljesítését nagyon is szükségesnek tartották, de a villamost közlekedés-szervezési, és anyagi okok miatt egyaránt elvetették.

ITT OLVASHATÓ

5 TANÁCS A SIKERES LOGO KIALAKÍTÁSÁHOZ

BUSINESS & CAFÉ
Szerző: businessandcafe
2016.02.12.

1. Legyen egyértelmű

Elengedhetetlen, hogy a kuncsaftok számára könnyen azonosítható legyen. Valószínűleg vállalkozásod nem tartozik azon cégóriások közé, amelyek hatalmas marketingre fordítható összeggel rendelkeznek és nevükkel a társadalom már összefűzött egy bizonyos tevékenységet. Ebből adódik, hogy a kisebb szervezetek logói más design-al rendelkeznek. Fontos, hogy ennek alapján már következtetni tudjanak annak tevékenységére és pozitív benyomást sugározzon


ITT OLVASHATÓ

NEMZETI KONZULTÁCIÓ VAGYOK, A FIDESZ LEGSZEBB CSALÁSA

BANDITAPOLITIKA
Szerző: (Lányi András - Bandita)
2016.02.12.


Annyira jól érzem magam mikor megtudom hamarosan bevetésre kerülök. Ilyenkor tudom mennyire bajban van elmebajos gazdám. Nagyon ügyesen kitalált engem a szülőatyámnak is tekinthető Orbán Viktor nevű szemrebbenés nélkül hazudó kis dög, aki általam talál magának okot a saját akarata megmagyarázására.
Már alig várom az újabb bevetést, érzem mennyire remekül fogok szórakozni a körülöttem kialakult felhajtás során.
Na persze, mert sokan a nagy ellenségemet a népszavazást akarnák megtartani, de nem véletlenül akadályozzák azt meg azok akik engem használnak fel egy kis pénzkeresésre maguknak, meg hogy hivatalossá tegyék a hazugságot amikor már nem tudnak más érvet felhozni idióta politikájuk mellett.
Sok millió példány készül belőlem mikor elkezdenek általam beszélni a néppel, vagy ahogy ők mondják kikérik annak véleményét.
Papírból vagyok, elbírok mindent nem könnyezik a szemem a röhögéstől mikor rám nyomtatják a kérdéseiket.

ITT OLVASHATÓ

ARANYRUBELT A VILÁGNAK

BAL-RAD BLOG
Szerző: Admin
2016.02.12.

“Nagyon veszélyes időket élünk! Az USA létrehozott egy új Antantot körülöttünk. Amerikai tankok a határaink mentén. Banderista nácik Kijevben. Délen egy hatalmas tűzfészek! Ebben az összetett világban csakis a legjobb-legszebb orosz-szovjet hagyományokra támaszkodva tudunk előre lépni. Hazaszeretet-ez ma a legfőbb parancsolat számunkra!”-ezekkela mondatokkal kezdte beszédét ma Orelben egy gazdasági fórum megnyitóján Gennagyij A. Zjuganov, az Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) elnöke.
A fórumon kerül bemutatásra a KPRF gazdasági programja.“A mai világ nem a szabad piacról szól. Mi (Oroszország) a Nyugat számára nem vagyunk partnerek, sem üzletfelek. A Nyugat bennünket csak el akar taposni. Ezért szükséges számukra a termelésük fokozása.Gazdaságunk és nemzeti fizetőeszközünk védelme érdekében meg kell fosztanunk az USA-t, a Federal Reserve Rendszeren keresztül az Orosz Központi Bankot ellenőrző jogkörétől.Miért kell minekünk egy silány papírdarabkát megvásárolnunk 75-80 rubelért? Csak azért, mert rá van nyomtatva hogy dollár? 100 dollár kinyomtatása nem kerül többe, mint 5-7 cent! És száz dollárnak nevezett papírért lehet vásárolni sok dolgot!Sztálin idejében ilyen nem volt. Nem vesztegettünk időt sem a zöld csomagolópapírra. Országunk fizetőeszköze a rubel az arannyal volt egyenértékű. Ez adott védelmet és biztonságot a Szovjetunió gazdaságának!
ITT OLVASHATÓ

BUDAPEST ÉS A KÖRNYÉK: SZABDALJUK SZÉT, AMI ÖSSZENŐTT?

KÖRNYEZETVÉDELEM-ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: vamá
2016.02.12.


Hetek-hónapok óta zajlik egy nehezen követhető vita a Fővárosi Önkormányzat és a kormány között a helyi és az agglomerációs tömegközlekedés finanszírozásáról. Az állam elfogadja ugyan, hogy a budapesti tömegközlekedés helyköziként is funkcionál – részben kiszolgálja a Budapest környéki településeket is –, de nem fizet érte eleget. Egyre erősebbek lettek a fenyegetések, hogy a Fővárosi Önkormányzat leállítja ezt a szolgáltatást, amit törvény nem ír elő, mert a finanszírozására nincs forrás abban a támogatásban, amit Budapest kap az adófizetők által az Államkincstárba befizetett pénzből. Vajon mi történne, ha valóban megállnának a buszok, HÉV-ek városhatáron?
  1. Akinek van kocsija, de tömegközlekedéssel jár Budapestre – vagy onnan az agglomerációba –, az megvonja a vállát, és gépkocsira vált – emiatt még lassabbá, dugósabbá válik az autózás Budapesten és a környékén egyaránt.
  2. Akinek nincs kocsija, az
    1. megkeresi a legközelebbi Volán vagy MÁV megállót, és arra vált – tumultuózus jelenetek alakulnak majd ki a Volán járatokon, lehet, hogy a vonatokon is;
    2. elkezd telekocsizni –- csatlakozik olyan szomszédjához, akinek van gépkocsija, és hajlandó behozni a városba –, ami ugyan első blikkre örvendetesnek tűnik, de olyan kiszolgáltatottságot jelent, amit nem lehet sokáig bírni idegekkel; ezért
    3. sürgősen kiveszi a gyereket a budapesti iskolából, és beíratja a legközelebbibe, elkezd a környéken állást keresni, megpróbál gyorsan beköltözni Budapestre – mind olyan kétségbeesett lépés, ami káoszt idézhet elő a munkaerőpiacon, a lakáspiacon, de még az iskolákban is.

A SZUBPSZICHOLOGIA HŐSEI

APAPARA BLOG
Szerző: Apu
201602.11.


A tudomány, a végzettség, az elismertség, a szülőség és persze minden egyéb fallikus szimbólum nem csak tudományt, végzettséget, elismertséget, szülőséget és persze minden egyéb fallikus szimbólumot jelent, nem.
Hanem hatalmat.
Tudja ezt Vekerdy Tamás, amikor az arányaiban nagy fejjel rendelkező elsősökről, vagy éppen a használhatatlan alaptantervről ír, tisztában van vele Erős Ferenc is, amikor a homofóbiáról vagy éppen a menekültválságot kezelni próbáló politikáról nyilatkozik, de semmi kétség, tudja ezt C. Molnár Emma is, amikor az anyátlan nemzedékről hadovál egy teljes tankönyvet és nemhogy biztos benne, de már-már eszközként használja a hatalmat Bagdy Emőke, amikor a szavak megszeplősítéséről, a házasság rendjéről vagy éppen a kötődés pszichológiájáról ad át nekünk, halandó, tudatlan népnek ismeretet.
A különbség az első két ember és a második két ember között nem a nemük, nem az életkoruk, nem is az ismertségük, elismertségük, vagy hogy én ismerem-e őket, de még csak nem is az, hogy milyen sokat tettek a pszichológia nevében, a pszichológia érdekében, hanem az, hogy előbbiek nem élnek vissza a hatalmukkal. Nem térítenek, nem néznek hülyének, nem kioktatnak, nem tekintik magukat mesternek, hanem hagyják, hogy én tekintsem őket annak.

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT FÉL ANNYIRA A PEDAGÓGUSOKTÓL AZ ORBÁN-KORMÁNY?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.02.12.


A jelenlegi magyar kormány mindig ügyesen használta ki azt az emberi tulajdonságot, hogy minél kevésbé ismerünk valamit, annál jobban félünk tőle. Ennek legékesebb bizonyítéka a menekültválság volt, amikor messziről jött emberek ismeretlen kultúrával és vallással kopogtattak a határainkon, hogy engedjük tovább őket. A kormány kampányt indított a menekültek ellen, az eredmény pedig az lett, hogy a Fidesz visszaszerezte korábban elvesztett népszerűségét. Most azonban úgy tűnik, a saját csapdájába esik a kormányzópárt, mert a pedagógusok problémáját rajtuk kívül szinte mindenki ismeri és megérti.

Ahogy közeledik a pedagógusok hétvégi demonstrációja, annál hevesebben támadja őket a kormány. Lázár János már korábban bedobta az ősi trükköt, hogy a tanárok ellen hangolja a társadalmat, azt állította ugyanis, hogy a demonstrálni készülő pedagógusok beviszik a politikát az iskolák falai közé. Orbán Viktor már arra célozgatott, hogy az ellenzék, illetve külföldi ügynökök tüzelik a háttérből a tanárokat. Ezek a kirohanások csupán arra jók, hogy lemérjük: a kormány tényleg berezelt attól, hogy felrobban az az időzített bomba, melyet ő maga élesített annak idején a KLIK nevű agyaglábakon imbolygó gólem létrehozásával...

ITT OLVASHATÓ

VISSZA A JÖVŐBE

ALAPBLOG
Szerző: SUSZTER
2016.02.12.


Az évek óta tartó hozamsivatagos környezetben a befektetők sokszor már bármit megvesznek, ha az fizet valamit. A jelenlegi kockázatkerülő környezetben, amit annak rendje és módja szerint „galamb hangvételű” döntéshozói kommentárok és monetáris lazítások kísérnek, lassan privilégiummá válik az államok hitelezése, csupán negatív (reál) kamatokra számíthatunk. Pozitív reálhozam eléréséhez érdemes lehet a részvények felé fordulni, bár sokakat lehet, nem bátorít a magasabb volatilitással párosuló alacsony osztalékhozam.

ITT OLVASHATÓ

NYÍLT LEVÉL A MELEG KATOLIKUS PAPOKNAK EGY MELEG KATOLIKUS PAPTÓL

KALEIDOSCPE BLOG
Szerző: kaleidoscope
2016.02.12.


Kedves Meleg Katolikus Papok!

Tudom, hogy elfoglaltak vagytok, ezért megpróbálom rövidre fogni. Közületek sokan követték a híradásokból annak a meleg chicagói papnak a történetét, aki a közelmúltban coming out-olt. Tudom, hogy ti is figyelemmel kísértétek az eseményeket, mert én is ezt tettem. Azt is tudom, hogy a coming out gondolata, annak felvállalása, hogy meleg katolikus papok vagytok, talán az egyik legijesztőbb dolog, amit el tudtok képzelni. Valóban annyira ijesztő, hogy csak maréknyi meleg katolikus pap tette ezt meg. Tudom mit jelent, ha van egy olyan titkotok, amit senki nem tudhat meg rólatok. Tudom, milyen megszégyenülést jelent, ha valakiről kiderül, hogy meleg. Tudom, milyen érzés szembesülni azzal, hogy a melegséged elhallgatása több kárt okoz, mint amennyi jót tudsz tenni a szolgálatoddal. Tudom milyen érzés, amikor a hírekben olvasol a melegek zaklatásáról, a gyűlölet bűncselekményekről, a tizenévesek öngyilkosságáról, és azon gondolkodsz, hogy vajon a hallgatásod mennyiben járult hozzá mindahhoz, ami történt. Tudom milyen szörnyű érzés, amikor katolikus püspökök melegellenes törvényeket támogatnak. Tudom, mert én is részese voltam mindennek – én is az elhallgatás kultúrájában éltem, és abban a szégyenben, ami ma jelen van az Egyházunkban...
 

CSATLAKOZTAK A TILTAKOZÓKHOZ, ÉS VÁLSÁGTANÁCSOT KÖVETELNEK A SZÜLŐK - AUTISTA GYERMEKEIK ÉLETE A TÉT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Petri Gábor
2016.02.16.


Vékonyka hang hallatszott a hét elején az oktatási rendszert érintő tiltakozáshullámban. Erre a hangra nem figyel a kormány. Nem figyelt a Bajnai-kormány, a Gyurcsány-kormány és a megelőző kormányok sem. A nyílt levelet több százan jegyzik, de több tízezer család nevében beszélnek.

Az aláírók azonnali egyeztetést követelnek, mert tűrhetetlennek érzik a jelenlegi helyzetet. Sokan közülük megszokták, hogy a mélyszegénység határán egyensúlyozva élnek: gyerekeiknek nincs elérhető oktatás, nekik nincs elérhető munka, és nincs a politika részéről még ajánlat sem mindennek megváltoztatására. Ők azok, akiknek autista, vagy más esetben súlyosan, halmozottan fogyatékos (mozgás- és értelmi sérült) gyerekük van...

ITT OLVASHATÓ

NEM KELL ÁZSIÁIG MENNI AGYONDOLGOZTATOTT, ALULFIZETETT VARRÓNŐKÉRT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: SZILÁRDISTVÁN
2016.02.12.


Kelet-Európa országai, köztük Románia és Bulgária (de Magyarország és Lengyelország is) Ázsia versenytársává váltak a könnyűipar terén, ami az olcsó munkaerőt illeti. Százezrek dolgoznak olyan gyárakban, amelyek a legnagyobb márkáknak - Zara, Lacoste, Hugo Boss, Kenzo, Marc O’Polo - készítenek ruhákat. Miközben a nyugati figyelem főként a távol-keleti, például kínai munkások embertelen munkakörülményeire összpontosul, a Made in EU jelzésű termékek esetében ez a kérdés nem merül föl. Laura Ștefănuț, a Casa Jurnalistului elnevezésű, romániai tényfeltáró csoport újságírója bejárta az unió perifériáján található országok, Romána és Bulgária gyárait, több tucat munkással beszélt, sőt maga is beállt dolgozni melléjük. Felfedezései szerint a boltokban drágán árult öltözködési cikkeket a környékünkön is minimálbér alatti fizetéssel „jutalmazott”, megfélemlített és embertelen munkakörülmények között dolgoztatott emberek készítik...

ITT OLVASHATÓ

BALHÉ VAN, MEG ÖSSZEESKÜVÉS...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.02.12.

Azt mondta Lázár, hogyha a PSZ felelősen viselkedik, akkor nem balhéval, hanem tárgyalással és a tárgyalásokon keresztül változásokkal tudja elérni, hogy a pedagógusok helyzete és a gyerekek oktatásának minősége javuljon.
Hát bizony rá is fér a javulás, mert amikor egy iskolrendszer olyan termékeket bocsát ki, mint a kancelláriaminiszter és társai, hát az mindennek mondható, csak sikeresnek nem - a dolog nevelési oldalát tekintve leginkább.
Ami azt illeti, a pedgógusok nem a Fradi kemény magja, de ez persze nem jelenti azt, hogy a sofőrök is túl béékés népek lennének, ha feldühítik őket, szóval, a tüntetésen ott lesznek a taxisok is, győzködje inkább őket a tanarak helyett.
Teljesen meglepő, hogy a pedagógusok bekeményítettek, és miután engedékenyebb társaik csőréből kiénekeltették a sajtot, még mielőtt a róka elvihette volna, felkapták és visszarepültek vele a fára.
Megfogadták, hogy ezentúl mindent csakis prózában, és az sem biztos, hogy szépprózában, ugye.


ITT OLVASHATÓ

SOHA TÖBBET VISSZAJÖNNI

HUPPA BLOG
Szerző: Nagypál Anikó
2016.02.12.


Ezt a széket odább tolni,
vonat elé leguggolni,
óvatosan hegyre mászni,
zsákomat a völgybe rázni…


Ezt a földet jól ellopni, a gazdákat kisemmizni, magamnak mindent megszerezni, családokkal nem törődni, más családnak mindent adni, a fekete autóból kiszállni, malacot osztani, a „semmit” nem észrevenni, kokszmámorban Ibizázni, festményeket hazavinni, a koronát felpróbálni, Pasaparkba hazamenni, ötezerért szusit enni, gyereknek zsíroskenyeret kenni, üres zsírosbödönt nézni, a boltban hitelre venni, luxuszakót kidobálni, Gucci táskát kézbevenni, turkálóban sorban állni, rossz cipőben télen járni, abban iskolába menni, tanteremben fázva ülni, hideg miatt hazamenni, kréta nélkül tanítani, sómentesen ebédelni, kórházban nem vécére menni, orvosnak nem kezet mosni, statisztikát hamisítva adatokat elhallgatni, kisvasutat építeni, milliós tandíjat fizetni, iskolából kimaradni, reggel közmunkára menni, hideg házban lefeküdni...

ITT OLVASHATÓ

A KÖR NÉGYSZÖGESÍTÉSE 2.

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.02.11.


Úgy illik, hogy a tegnapelőtti indulatos bejegyzésem után iderakjam a Tanítanék Mozgalom válaszát a kerekasztalra, hátha nem mindenki látja ott, ahol elérhető.

"A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által a tegnapi napra összehívott oktatási kerekasztalon történtek alapján megbizonyosodtunk arról, hogy előzetes félelmeink jogosak voltak. Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. 
A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása; valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt. 
Nem fogadjuk el a diktátumként ránk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarunk, ez a kerekasztal ezek elérésére jelen formájában alkalmatlan.
A kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával. A Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, mi viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítjuk ki álláspontunkat:

BESZARÁS

TAUREG BLOG
Szerző: Taureg
2016.02.11.


A belügyi szakszervezet is csatlakozott a szombati tüntetéshez. Upsz. Lassan ki sem kell adni az ukázt: Mindenki a fedélzetre!, mert így is mindenki ott lesz. És akkor nézzük most meg ezt az egész szitut Orbán szemszögéből...  

Az Orbán Rezsim leggyengébb pontja épp maga Orbán. Oly régóta történik az Oszágban minden az Ő akarata szerint, hogy amúgyis kétes idegállapota valszeg méretes cezaromániát növesztett benne. Annak meg legönveszélyesebb következménye: a tévedhetetlenség mítosza. Vannak diktatúrák, ahol több hatalmi központ együttesen tartja fönn a Rezsimet, ennek van annyi haszna, hogy ha az egyik Főnök elhülyül, akkor a többi felülbírálja. De mint mondtam: az Orbán Rezsim gyenge láncszeme maga Orbán. Semmiféle kontroll fölötte nincs, akiket magával egyenrangúnak érzett, azoktól megszabadult. Leszalámizta saját közvetlen egykori harcostársait, így azok társakból alárendeltek lettek. Áder, Kövér, Simicska valaha egy brancs volt Orbánnal, most már csak szolgák. Máraki persze, mert Simicska nem az a típus, aki beáll másodiknak. Mint azt láthatjuk is az elmúlt hónapokban, egyre keményebben. Habony, Lázár, Rogán nem Ősfideszesek, súlyuk a Főnöktől függ, Ők önálló akaratot nem tudnak végigvinni. Pintér meg sosem volt se Narancs, se semmi ilyesmi pártfiú, Ő Pintér, nem fogadnék rá nagy tétekben, hogy nagy gebasz esetén megvédi a Felcsútit...

ITT OLVASHATÓ

ABBA KELL HAGYNI EZT AZ UDVARIASKODÓ MINISZTERELNÖK URAZÁST

KLUBRÁDIÓ 92,9 BLOGJA
Szerző: Ungváry Rudolf
2016.02.11.


Ungváry Rudolf szerint az a baj, hogy a parlamentben ülő ellenzék továbbra is szakpolitikát folytat, márpedig - mint mondta - szakpolitikát folytatni egy ilyen kormánnyal teljesen értelmetlen. Példaként hozta, hogy abba kellene hagyni ezt az udvariaskodó miniszterelnök urazást és egy teljesen más hangnemet kellene fölvenni a kormánnyal.

Úgy fogalmazott: Egy diktátorral szemben nincs értelme fellépni azzal, hogy ő miniszterelnök. Akkor azt kell mondani, diktátor úr, vagy uram, legfeljebb. Mert megcsúfolja a mindenkori miniszterelnök szerepét. Hiszen ez a rendszer valójában egy rejtőzködő formában egy olyan fasiszta világot hoz vissza, amelyből természetesen eliminálta az állami szintű antiszemitizmust és rasszizmust, a nyílt önkényuralmi formákat, és belesimul az európai demokráciák látszatába. De valójában a rendszer mélyén a legősibb, régibb tekintélyuralmi vonások vannak. A vezérelv, a tekintélyelv, az erőelv, a végtelen nacionalista politika. És az egész rendszernek az a törekvése, hogy szakralizálja magát, mint valami szentség. Ez mind a legsötétebb nácizmus idejére emlékeztető vonás – tette hozzá. Mivel egy ilyen rendszer ugyanakkor nyíltan nem lehet elnyomó, az az egyetlen lehetősége n az ellenzéknek, hogy leleplezi az elnyomó jellegét, egész nyílttá teszi magatartásával, hogy ez egy önkényuralmi gyalázatos rendszer – fejtette ki...

ITT OLVASHATÓ

MENDREY: TÉVEDTEM, AMIKOR AZT HITTEM, EZ A KORMÁNY ÉRDEMBEN AKAR TÁRGYALNI

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.02.11.


Miközben Lázár nekiment a Pedagógusok Szakszervezetének, a PDSZ elnöke tudatta: ők is otthagyják a kormány álságos kerekasztalát. Orbán szerint külső erők állnak a háttérben.

A legnagyobb oktatásügyi érdekképviseleti szerv, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) korábban többször mondott le az erélyes tiltakozásról, hogy inkább a kormány tárgyalóasztalánál próbáljon meg eredményeket elérni. Ezekben az esetekben a másik szakszervezet, a PDSZ az utcát választotta, és valós változásokat követelt. A tiltakozásokat a kormány ilyenkor azzal tudta leszerelni, hogy a PSZ-re mutogatott, akik ugyebár nem tüntettek összevissza, hanem szépen, illedelmesen tárgyaltak velük – hogy aztán a tüntetések ellaposodása után ne történjen semmi.

Ezen a héten fordult a kocka: a PSZ nem ült le Balog Zoltán kormányközeli szervezetekkel feltöltött kerekasztala mellé tárgyalni kedden, a PDSZ viszont ott volt, és annak elnöke, Mendrey László is bizakodóan nyilatkozott a tárgyalások várható eredményeiről...

ITT OLVASHATÓ

TÁMOGATÓK

TANÍTANÉK BLOG
Szerző: tanitanek.com
2016.02.12.


Tisztelettel szeretnénk csatlakozni,
az ADHD-Magyarország hiperaktív gyermeket nevelő családok Alapítványa
Üdvözöljük a pedagógusok kezdeményezését és örömmel állunk mellé.
Alapítványunk nagyon sok kérdésre kész megoldási javaslatot dolgozott ki!
Gyermekeink hellyel-közzel SNI tartományba tartoznak, többségük azonban nagyon magas inteligencia szinttel rendelkezik, mégis a deviáns gyermekek közé sorolják, sok a megalázás, -indokolatlan büntetés,  - kiközösítés -rágalmazás -szülői-tanári közösség gyerek, család ellen hangolása,  -fenyegetés , nem ritka a tettlegesség, feljelentés, az  elfogadás,   -magántanulóságba ,  -bentlakásos iskolába -iskolaváltásra való kényszerítés -lelki terror,  nem maradhatnak napköziben, -nem viszik osztálykirándulásra.
Nagyon gyakran akarják gyermekeinket magántanulósítani, de a feltételek nincsenek megteremtve, kérjük ennek felülvizsgálatát! A kormány rendeljen megfelelő járadékot a szülőknek (ha a szülő nem dolgozik, hogyan tudná eltartani, tanítatni gyermekét?)
ADHD a leginkább visszautasított és félreértett pszichiátriai állapot Európában!!!!...
........
...A fogyatékos, SNI (sajátos nevelést igénylő), azon belül is még inkább az autista gyerekek jogainak sérülése pedig olyan mértéket ölt, hogy a szülők teljes elkeseredésükben már reményt is alig láttak az elmúlt évek során!  Az oktatási rendszer összes hiányossága, a rendszer zűrzavara rajtuk csapódik le a legjobban, a teljes elnyomás szintje alatt vannak.
Mindennapos megalázások és kirekesztés, súlyos diszkrimináció  a részük, mert senki nem tudja mi a dolga, hogyan kell bánni velük.  A fogyatékos emberek és autista személyek, gyermekek körül leginkább a félelem a meghatározó szó  még a szakemberek, és pedagógusok részéről is a hozzájuk való viszonyulásban,   ami egyértelműen a hiányos  ismeret, és a teljes intolerancia eredménye,  hiszen  elfogadható segítséget a pedagógusok sem kapnak a munkájuk megfelelő ellátásához, hogyan kell egy fogyatékkal élő gyermekkel bánni, miközben elvárnák tőlük, hogy helyt álljanak.  A tanárok anyagi, és erkölcsi helyreállítása segíthetne ebben is, helyénvaló ösztönzőkkel. A társadalomnak nem meg,- és kivetnie kellene közülük őket, hanem ehelyett megbecsülni, minden erejükkel segíteni őket, hiszen egy társadalmat az határoz meg, ahogy az elesettekkel bánik. Egy jól prosperáló állam elemi érdeke lenne az ő felzárkóztatásuk, oktatásuk, ezt nem nehéz belátni. Miközben a gyerekek számára az életük a tét ebben a történetben!   Sokuk az oktatásban (egészségügyben), mindennapokban elszenvedett sérelmeik miatt,- szó szerint- a pszichiátriára jut, és gyermekek fenyegetőznek öngyilkossággal, sok gyermeket az intézményekben is megaláznak, begyógyszerezik, kikötözik, megverik, emberi méltóságukban súlyosan sérülnek, és még dokumentált nyoma sincs, mert a szülő sem mer feljelentést tenni, a retorziótól félve. A szüleik a napi harcok miatt a különféle hatósággal vívott küzdelmeikbe belefásulva, megtörve a túlélésre játszanak inkább, és megalkusznak mindennel, várnak valami jobb időkre, hogy bekövetkezik, valami csodára tán.
 Azt, hogy ma ezt, hogy lehet a 21. században Európa közepén megcsinálni, hogy gyermekeket vesznek semmibe az oktatásban, a szociálpolitikában, és megalázó módon kell azért még nekik küzdeniük, hogy egyáltalán a kötelességüket tudják valahogy teljesíteni, erre aligha vannak szavak. Nem is lehet ezt kifejezni. Ez a gyermekek jogainak súlyos többrétű megcsorbítását jelenti!
Mi, autista gyermekek szülei, nem tudjuk elképzelni a jövőjüket ilyen körülmények között semmiképen tovább!  A húrok már pattanásig feszültek!  Mi már nem szeretnénk ezt! Elég volt ebből!

ITT OLVASHATÓ

PESTERZSÉBET SZOLIDÁRIS A TANÁROKKAL

ORGANIKUS KÁOSZ BLOG
Szerző: Mach Péter
2016.02.11.


Pesterzsébet Önkormányzata szolidáris a tanárokkal, kiáll a gyermekeinkért és támogatja a szombati Kossuth téri pedagógus tüntetés céljait!
 
Kerületi szülőként, két iskoláskorú gyermek apjaként büszke vagyok mai döntésünkre: a képviselő-testület ugyanis Völgyesi Krisztián képviselőtársam javaslatára határozatot fogadott el arról, hogy kinyilvánítja a tiltakozó pedagógusokkal való szolidaritását és támogatásáról biztosítja őket, hogy Magyarország közoktatása valóban gyermekeink jövőjét szolgálja.
 
A KLIK megbukott, veszélyben az iskolai úszásoktatás az országban, egyre több pedagógus hagyja el a pályát, használhatatlanok a kísérleti tankönyvek, nem képesek biztosítani a mindennapos testnevelés feltételeit, a gyermekek fűtetlen lépcsőházakban lépcsőznek, a folyosókon futnak, vagy 10-20 m2-es termekben tornáznak.
 
Pesterzsébet is erőn felül teljesít és pótolja a kormányzat és KLIK elvonásait ahol csak tudja: korcsolyaoktatás, a pedagógusok megbecsülését biztosító díjak, a diáksportrendezvények költségeit...
 
A képviselőtársaim, szülőként vagy épp nagyszülőként úgy látták ez egy olyan pillanat, amikor ki kell állniuk a pedagógusok mellett, hiszen a közoktatás minősége meghatározza országunk és gyermekeink jövőjét...
 

ESÉLY A JÖVŐGYILKOS FELSZÁMOLÁSÁRA

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.02.12.


A témazáró elmarad. Ezt jelenti, hogy az oktatási tiltakozás arcai közé tartozó Pilz Olivér (képünkön), Pukli István és Törley Katalin közleményt tett közzé, és deklarálta: a békítésnek szánt kerekasztal-tárgyalásoknak nincs értelme. A bátor tanárok e kiállásukkal sokat tettek Magyarországért.

Mert ha az ellenállás megszűnne, a legszerényebb esély sem maradna, hogy felszámolják a jövőgyilkos oktatási rendszert. A kormány ugyanis mindent megtesz azért, hogy életfogytig a Klik börtönébe zárja egy nemzedék esélyét. Ezért szervezett
rapid módon kerekasztalt, amelyen tökéletesen kilátástalan társalgás zajlott. Az elöljárók természetesen erre számítottak.

Nem szerettek volna mást, mint pacifikálni a felháborodottakat. Nagy rutinjuk van a munkában: a másik oldal szalámizásával, különalkukkal, a hivatásos érdekvédők leszerelésével, áltárgyalásokkal, miniengedményekkel sok erősnek látszó ellenzéki akciót küldtek már a feledésbe....

ITT OLVASHATÓ