2020. augusztus 23., vasárnap

HAZÁNK ROMLÁSÁNAK UTÓBBI FÉL ÉVÉRŐL

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.08.23.


3,9 százalékosra nőtt a magyar infláció júliusban, ez a legmagasabb mutató az egész Európai Unióban – közölte a héten az Eurostat. Az EU-ban mindössze 0,9 százalékos volt az áremelkedés. Tegyük hozzá ehhez, hogy magyar inflációs adatokat a NER függeléke, a KSH szállítja, ezért a magyar adatok vélhetően lefelé torzítanak, a valós -- a tényleges életmódokra számított, nem manipulált -- infláció még magasabb.

A forint folyamatosan romlik 2010 óta, ami az import termékek árnövekedésén keresztül az infláció legfontosabb gerjesztője. A forint romlása a továbbra is magas relatív eladósodottságunk, a versenyképtelenségünk és a felelőtlen monetáris manipuláció együttes következménye.

Nem meglepő, hogy az utóbbi hónapokban a gyenge (szegényes belső piacú, tőkehiányos, koncentráltan exportvezérelt) gazdaság és a buta, korrupt költekezés okán elszállt az államháztartási hiány, már az éves hiánycél 589 százalékánál tartunk. Mindez pénzben kifejezve 2165 milliárd forint.

Közben a magyar állam költött Európában a legkevesebbet munkahelymegtartásra és szociális támogatásra a Covid kapcsán, viszont számolatlanul öntötte a pénzt az Orbán-család és környezetének vállalkozásaiba. A magyar gazdaság zuhant a legnagyobb mértékben az egészségügyi válság következtében. Mindösszesen ezek sokadszorra azt bizonyítják, hogy Orbán korrupt és nem ért a kormányzáshoz. De a nagy szája és exkluzív hozzáférése a propagandacsatornákhoz változatlan sikeresen fedik el a hozzá nem értését.

A népegészségügy egyik kimeneti kulcsmutatójában (a másik a várható élettartam, amelyben szintén az utolsók között vagyunk), az elkerülhető korai halálozások arányában, Magyarország messze a "legjobban" teljesít az EU-ban, azaz nálunk halnak meg arányosan a legtöbben életmódváltozással és korai felismeréssel elkerülhető rák-, keringési és egyéb krónikus betegségekben. Drága és alacsony hatékonyságú az ellátó rendszer, ami piacot teremtett a magánegészségügy számára, ez viszont csak a tehetősebbeknek elérhető, illetve az állami rendszeren élősködik a nagyobb műtétek terén és az időfelhasználásban (a kettős foglalkoztatottság időt lop ki az állami rendszerből), stabilizálva a (tipikusan NER-közeli) befektetők és az orvosbárók érdekösszefonódását...

ELSZABADULT A HAJÓÁGYÚ, ÉS EZ MÉG CSAK A KEZDET

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.08.23.


Hitler beszéde (az ifjúsághoz), 1938:

„Mi egységes Nemzet akarunk lenni, … és fiataljaim, ti lesztek ez a Nemzet.

A jövőben nem kívánunk osztályokat és klikkeket látni, és nektek nem szabad engednetek, hogy köztetek ezek kialakuljanak. Egy nap egységes Nemzetet akarunk látni, és nektek erre kell nevelni magatokat.

Ha szeretnétek, hogy ez a nép engedelmes legyen, nektek is gyakorolni kell az engedelmességet !

Azt akarjuk, hogy ez a nép békeszerető legyen, de bátor és vitéz is. Ezért azt akarjuk, hogy békeszeretők, de ugyanannyira bátrak és vitézek legyetek.

Nem akarjuk, hogy ez a Nemzet puhává váljon, ehelyett keménynek kell lennie és nektek meg kell keményíteni magatokat, amíg fiatalok vagytok !

Meg kell tanulnotok elfogadni a nélkülözést anélkül, hogy valaha is megtörnétek !”

És így folytatja:

„És amikor már semmi nem marad belőlünk, nektek kell feltartani a lobogót, melyet valaha mi ragadtunk ki a semmiből.

És én tudom, hogy ez nem lehet másként, mert hús vagytok a húsunkból, vér a vérünkből, és a ti fiatal lelketekben ugyanaz a szellemiség lángol, mint ami a mi lelkünket uralja. Ti nem lehettek más, mint egyek velünk!

És mi tudjuk, hogy Németország előttünk!

Bennünk Németország menetel!

És mögöttünk Németország minket követ!”

Orbán beszéde, 2020:

„Ma még kevesen tudják, hogy milyen fontos szerep vár Önökre az önbecsülését éppen visszanyerő, a trianoni száz év fogságából éppen kitörő, a régi nagyság ízére és ösvényére éppen rátaláló, a kishitűség és megalázkodás nyomorúságos gúnyáját éppen ledobó Magyarország jövőjének alakításában. Nemcsak fegyvereik gyarapodó ereje miatt vár Önökre fontos szerep, habár az sem lesz lebecsülendő. Még inkább azért, mert Önök mától egy régi magyar életigazság letéteményesei, mely így hangzik: az élet kötelesség. Magyarország nemcsak túlélt, nemcsak megmaradt, de zászlóit ismét magasba emelve, önbecsülését visszanyerve, nagy idők kapujában és győzelemre áll.

Évszázadok ködébe vész, mikor kínálkozott legutóbb ilyen remek esély, hogy a közép-európai népek a lengyel vezérhajó körül okosan elrendeződve a Balti-tengertől le, a Balkánig maguk szabják meg saját sorsukat. Mi, magyarok ma annyit tehetünk, hogy felkészülünk az együttműködésre, és sürgetjük barátainkat, emlékeztetve őket, hogy a csillagok szerencsés együttállása nem tart örökké.

… tágabb hazánk, Európa hajója éppen megfeneklett, az évszázadok során megszerzett világpolitikai és világkereskedelmi pozíciója megbicsaklott.”

A lényeg pedig itt jön:

„Nyugat-Európa lemondott az évezredes nagyság és sikerek mögötti felhajtóerőkről, az élet spirituális mélységeiről, a házasság és az utódok nyújtotta boldogságról és a nemzeti kultúrák szellemi energiájáról, vagyis lemondott a keresztény Európáról. Helyette istentelen kozmosszal, a családok szivárványosításával, migrációval és nyitott társadalmakkal kísérletezik. Eközben Közép-Európa népei éppen visszahelyezik jogaikba az ősi életösztönöket, a kereszténység felszabadító erejét, a munka becsületét, a nemzeti büszkeséget, a gyerekeink és szüleink iránti kötelességet, ezért mi megvédjük a határainkat, és migránsok helyett a saját gyermekeinkre hagyjuk a hazánkat.

Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!”

Jó mély levegő, bent tart, kifúj, lelazul.

Ezek plagizáltak Hitlertől, az tuti. Ennyi hasonlóság egyszerűen nem lehet két beszédben
...

ÉS AKKOR MEGTUDTUK, SENKI SEM TUD ÚGY NYARALNI, MINT SZIJJÁRTÓ PÉTER

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.08.23.


Hiába volt Magyarországon rövid hetünk, a gazdaság a világban – és persze itthon sem – állt le. Megtudtuk például, hogy a magyar inflációnak Európa-szerte nincs párja, illetve azt is, hogy Szijjártó Péter úgy tud nyaralni egy állami pénzekkel kitömött oligarcha jachtján Horvátországban, hogy közben a dolgozószobájából posztol képeket a Facebookra. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

3,9 százalékosra nőtt a magyar infláció júliusban, ez a legmagasabb mutató az egész Európai Unióban – közölte a héten az Eurostat. Az EU-ban ugyanis mindössze 0,9 százalékos volt az áremelkedés és azért jöhetett ki ennyire alacsony szám uniós átlagban, mert esnek az energiaárak, itthon meg a „rezsicsökkentés” miatt azok nem változtak. Ezzel szemben itthon jól megdrágult a friss zöldség, a gyümölcs, de a párizsi is.

Nem ez volt az egyetlen meglepő adat, az is kiderült, hogy jól megszaladt az államháztartási hiány, már az éves hiánycél 589 százalékánál tartunk. Mindez pénzben kifejezve 2165 milliárd forint.

Ez ugyanakkor nem akadályozta meg a magyar államot abban, hogy harcjárművek gyártására közös vállalatot alapítson és a német Rheinmetallal és 698 milliárd forint értékű közös programot indítsanak, melynek keretében Magyarországon gyártják majd a Lynx gyalogsági harcjárműveket.

Azt is megtudtuk a héten, hogy mennyit ér, ha magyarországi átlagbérekről beszélünk: 19 megyéből 18-ban ugyanis kevesebbet visznek haza az országos átlagkeresetnél. Sokat mondó példa, hogy annyit, amennyit 2020 első negyedévében egy átlagos szabolcsi keres – nettó 176 445 forintot –, 2011 első negyedévében, vagyis kilenc évvel ezelőtt keresett egy átlagos fővárosi lakos.

De nem csak a fizetésekben van óriási különbség: a nyilvántartott álláskeresőknél több mint hatszoros a különbség a legrosszabb és a legjobb helyzetben lévő megyék között...

SZABAD SZEMMEL - A TÚLÉLÉSÉRT HARCOL LUKASENKO - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.08.23.


Die Presse

A lap azt írja, hogy a túlélésért harcol a belorusz autokrata, aki a lakosság nagy része ellenében igyekszik fenntartani uralmát. Ám most már legalább lemondott arról, hogy úgy állítsa be, mintha a kis ország nagy államok fontos partnere volna, fordítókorong, híd Kelet és Nyugat között. De hát Fehéroroszország két hete olyan, mint egy ostromlott erőd, amelyet az elnök szerint csupa ellenség vesz körül. Csak most már nem Moszkvát, hanem azt EU-t vádolja, mármint hogy az káoszt akar és veszélybe sodorja a hazát.

Legutóbb tegnap Grodnóban fejtegette, hogy az USA az európaiak segítségével meg akarja gyengíteni az országot. Ennek érdekében pedig Varsó közelében különleges központot hoztak létre. Kapóra jön neki az összeesküvés elmélethez, hogy hamarosan a belorusz helyzetről tárgyal Litvániában a helyettes amerikai külügyminiszter, aki különben elmegy Oroszországba is. Ez a hang soha nem volt idegen, az elnöktől, de az utóbbi időben különösen agresszív és veszélyes lett. Ily módon igyekszik mozgósítani a támogatókat és igazolni az elnyomást. Merthogy ellencsapásra készül. Vissza akarja hódítani az utcát. A kormány sok helyütt szervez tüntetéseket.

Nagyobb sebességre kapcsolt az állami propaganda is. A közösségi hálón terjeszti a hazugságokat a tüntetőkről és azok vezetőiről. Közben a diktátor megerősítette, hogy orosz újságírókat szerződtettek az állami tévéhez. Viszont az utcákon a biztonsági erők immár célzottan csapnak le az aktivistákra. Az államfő 10 körömmel ragaszkodik posztjához, még akkor is, ha a lakosság nagy része immár nem kér belőle. Úgy hogy az fenyegeti: bukott önkényúr lesz belőle. Pedig a pályáját az egyszerű nép oldalán kezdte. Populistaként a peresztrojka idején a szocialista pártkiváltságok, a korrupció ellen harcolt, a vállalkozás szabadságát hirdette.

Ám miután hatalomra került, gyorsan irányt váltott. Leállította a privatizációt, és az államot tette meg a gazdaság kulcsszereplőjévé. Majd kikapcsolta a politikai ellenfeleit, jogkörét pedig folyamatosan kibővítette. A diplomáciában hintapolitikát adott elő a Kelet és Nyugat között, de az orosz kapcsolat a legtöbbször hasznosabbnak bizonyult számára. Ám a Kreml egy ideje megvonta tőle a gazdasági kedvezményeket, mert szorosabb integrációt akar.

Putyin a mostani konfliktusban Lukasenko oldalán áll, igazából azonban abban bízik, hogy az még jobban meggyengül, mert akkor nem tud ellenállni az orosz nyomásnak. Közben a gazdasági kilátások is meglehetősen nyomottak. Sokan érzik immár, hogy nem létezik az elnök által hirdetett „szociális népállam”. Pedig a rendszer arra épült, hogy a dolgozó osztályok elégedettek, cserében viszont nem foglalkoznak a politikával.

Az államfő erővel akar véget vetni a társadalom lázongásának. Ám csak egyre szaporodnak a gondok a politikus „személyes szovhozában”, ahogyan egy helyi újság nevezte az országban uralkodó államkapitalizmust. A gazdaság évek óta stagnál, az állami vállalatok rosszul működnek, nyereséget nemigen termelnek, miközben a GDP 70 %-át állítják elő. A kormány teljesen eladósodott, hogy betömje a költségvetési lyukakat. A törlesztés már most a bruttó hazai termék 10 %-át viszi el és ez az arány csak növekedni fog.

Egy belorusz elemző szerint éppen ez ássa meg Lukasenko politikai sírját – öt éven belül.

Deutsche Welle
Fehéroroszországban némileg csendesedtek a tüntetések az utóbbi napokban, de ez olyan, mintha a tömegek csupán lélegzetvételnyi szünetet tartanának a mai megmozdulás előtt, amelyet a tiltakozások eddigi csúcspontjának szánnak. Akkorának, amekkora még nem volt Belaruszban a Szovjetunió szétesése óta. Az ellenzéki elnökjelölt a kényszerű litvániai emigrációból mindenkit részvételre szólított fel. A cél a szabad választások és Lukasenko lemondásának kikényszerítése. Ám továbbra is tartani kell, hogy az állam erőszakot alkalmaz.

Továbbra is nap mint nap ezrek vonulnak az utcákra, lassan két hete. Követelik, hogy tűnjön el a színről a diktátor és azt ígérik, hogy addig demonstrálnak, amíg ez be nem következik. Békés szándékuk jeleként virágot emelnek a magasba és a fehér-piros-fehér zászlót lengetik, amely az 1995-ös függetlenné válás után az ország hivatalos lobogója volt, ma pedig az ellenzék jelképe.

Két napja emberláncot képeztek a börtön előtt, ahová sok felvonulót brutálisan megkínoztak. A sor egészen a sztálinizmus áldozatainak emlékművéig ért, ami nem véletlen. A mai demonstrációra az ország minden részéből várnak részvevőket, ám kérdés, a hatalom nem gátolja-e meg, hogy eljussanak Minszkbe. Hiszen már volt arra példa, hogy egyes utakat minden indoklás nélkül lezárt a rendőrség. Azon kívül a kijelölt helyszínt már nem egyszer az utolsó pillanatban építkezésre hivatkozva korlátokkal rekesztették el. De egyelőre úgy tűnik, hogy a kormány valamelyest visszavonulót fújt, a megfélemlítő akciók a sztrájkok vezetői és vezető ellenzékiek ellen irányulnak.

A főváros ugyan tele van fekete rendőrségi teherautókkal, de a központi téren alig látni védőruházatba öltözött karhatalmat. Az emberek feltételezik, hogy inkább civilben vegyülnek majd el a tömegben, a titkosszolgálat tagjaival együtt. Ezzel együtt a hangulat oldottabb. Mindenki örül, mert egy hete még bevitték volna a börtönbe a tiltakozókat, akik között nagy többségben vannak a fiatalok.

Az erőszak egyik áldozata azonban azt közölte, hogy nem megy ki az utcára, mert már éppen eleget kapott. Viszont nagyon is valószínűnek tartja, hogy lesz újabb terrorhullám, csak a hatalom előbb rendezi sorait. Annál is inkább, mert az államügyész illegálisnak minősítette a mai megmozdulást. Hasonlóképpen nyilatkozott a főpolgármester is. Lukasenko maga azt jelentette be, hogy a kemény fellépés hétfőtől jön. 

The Times
Az újság moszkvai tudósítója vitába száll azokkal, akik szerint a Kreml szervezte meg a merényletet az ellenzék első számú vezetője ellen, hozzátéve azonban, hogy Putyin semmiképpen sem tiltakozna, ha valaki más végezné el helyette a piszkos munkát. Navalnij, akit a feltételezett mérgezés miatt időközben Berlinbe szállítottak, persze soha nem válogatta meg a szavait. Számtalanszor minősítette az elnököt és annak embereit tolvajoknak és hazudozóknak. Ezért csábító a következtetés, hogy Moszkva adta ki a parancsot a gyilkossági kísérlet megszervezésére.

Az elmélet hívei szerint egy ilyen akciót csakis a legfelső szinten hagyhattak jóvá. Merthogy egyébként senki sem kockáztatná keresztezni a politikus terveit és ekkora meglepetés elé állítani. Ám az élesebb szemű megfigyelők elvetik a teóriát, mondván, hogy a következmények miatt Putyin óvakodna eltetetni a láb alól egy olyan neves ellenzéki, mint Navalnij. Ezzel szemben van egy csomó félrevezetett „hazafi”, aki azt hiszi, hogy a haza javát szolgálná, ha eltakarítanák az útból a hatalom számára nemszeretem figurát.

Úgy hírlik, az elnök megdöbbent és dühös volt, amikor 5 éve megtudta, hogy a Vörös tér közelében, a nyílt utcán lelőtték ellenfelét, Nyemcovot. De nem tett egyetlen lépést sem, amikor kiszivárgott, hogy az oroszbarát csecsen hatóságok álltak az orgyilkosság mögött. Ám ez majdnem olyan baljós, mintha a hatalom maga hozta volna tető alá az akciót, mert arra utal, hogy ilyesmit büntetlenül meg lehet tenni. Ezt támasztja alá, hogy hivatalos személyiségek folyton árulónak és az 5. hadtest embereinek tüntetik fel az ellenzéket. Márpedig ez előkészíti a talajt az ilyesfajta bosszúhoz. 

Die Zeit

Egy tekintélyes osztrák alkotmányjogász szerint nem véletlen, hogy az osztrák kormányfő jóformán soha nem emel szót magyar kollégája ügyködése ellen, mi több, egyfajta csodálattal adózik annak, hogy Orbán Viktor bedarálta az Országgyűlést, a bíróságokat és a médiát. A szakember az okot abban látja, hogy a demokrácia igencsak hasonló gyengeségekkel küszködik mindkét országban. Egyben arra figyelmezteti a kétkedőket, hogy amit Kurz lépésről lépésre csinál, az könnyen elvezethet ahhoz, ami immár Magyarországon van.

Heinz Mayer, aki egykor a jogi kar dékánja volt a bécsi Egyetemen, bizonyítékként említi meg, hogy miután a Bundesrat, az osztrák parlament felsőháza megvonta a bizalmat a kancellártól, az közölte, hogy a döntést a nép fogja kimondani. Azaz kétségbe vonta a népképviselet elvét. De a koalíció erősebbik ereje a többi állami intézménynek is nekiront, ha azok netán szembemennek a Néppárt törekvéseivel. Ideértve, hogy Kurz egy ízben azzal vádolta meg a korrupciós ügyekben illetékes ügyészséget, hogy annak falain belül vörös (szocdem) hálózatok tevékenykednek. A bizonyítékokkal azonban adós maradt. Ugyanakkor a belügyi tárca vezetője rendszeresen ostorozza a testületet.

Márpedig az ilyen támadások lejáratják az állami intézmények hitelét, ez pedig végső soron a demokrácia iránti bizalmat ássa alá. Úgy hogy a helyzet már most is igen súlyos. Hiszen az ÖVP pontosan tudja, mit akar, az ellenzék viszont vérszegény. A konzervatívok a közhangulatot követik, és nem az a céljuk, hogy előbbre vigyék az országot. Eredményességük titka, hogy szép csendben átvették és új köntösbe öltöztették a szélsőjobbos Szabadságpárt jó néhány programpontját. Így az FPÖ csak azt tudja csinálni, amit Haider felbukkanása óta mindig is tett: tönkreteszi a klímát az osztrák politikában.

De – folytatódik az elemzés – az sem igaz, hogy a miniszterelnök Európa híve volna, hiszen beintett, amikor az országnak többet kellett volna betennie a brüsszeli kalapba a kiesett brit hozzájárulás pótlására. Pedig Ausztriának nagyon is kifizetődik az uniós tagság. Ám Kurz ezzel együtt a szervezet ellen uszít. A sajtót pedig megvásárolja, részben kormányhirdetésekkel, részben állami támogatásokkal.

NER-ES ÜGYVÉDSARJ A HAZAI ŰRVÁLLALKOZÁS EGYIK SZAKMAI BEFEKTETŐJE

MFOR.HU
Szerző: CSABAI KÁROLY
2020.08.23.


Sárhegyi István mostohatestvérével együtt kuratóriumi tagja a Fidesz pártalapítványának, amely ugyanazon a címen van bejegyezve, mint a szülei által létrehozott ügyvédi iroda. Utóbbi anyagilag is támogatja az alapítványt, ami nem csoda annak ismeretében, hogy a Sárhegyi-család ezer szállal kötődik a Fideszhez, számos jogászi feladatot láttak már el az államnak és kormánypárti potentátoknak az utóbbi tíz évben.

Lapunk is beszámolt arról a minapi bejelentésről, miszerint az állam és a magánszektor együttműködésével 2024-ben startol az első magyar kereskedelmi műhold. A menedzselésére létrehozott projekttársaság, a CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. fő, 51 százalékos tulajdonosa a 4iG Informatikai Nyrt., 44 százalékot birtokol az Antenna Hungária Zrt., míg 5 százalékot a New Space Industries Zrt.

A három tulajdonosból az első kettőt nem kell bemutatni. A 4iG tavaly júliusban vált ki Mészáros Lőrinc cégbirodalmából, ám azt követően a nemzet gázszerelője két érdekeltségén – az Opus Global Nyrt.-n és a Konzum Magántőkealapon – keresztül még részvényes maradt, több mint 20 százalékos arányban. E paketteket azonban idén július elején megvásárolta Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatójának vagyonkezelő cége, a KZF Kft., 56,6 százalékra növelve ezzel az informatikai társaságban meglévő befolyását. Amely összesen így már 61,79 százalékos, miután a másik nagybefektetőnek tekinthető – a bejelentésköteles 5 százalékos küszöböt 0,19 százalékponttal meghaladó részesedés felett diszponáló – Manhattan Magántőkealap is Jászaihoz tartozik. Ezzel megszűnt a hosszú éveken át megvolt üzleti kapcsolat Jászai és Mészáros között...

ELÉG VOLT A ROMBOLÁSBÓL! - RÉSZLETEK ORBÁN VIKTORNAK AZ ŐSZÖDI BESZÉD ÉVFORDULÓJÁN ELMONDOTT BESZÉDÉBŐL. ELHANGZOTT A 2007. SZEPTEMBER 18-I FIDESZ-GYŰLÉSEN.

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2020.08.23.    Elég volt a rombolásból. Mindannyian 
    tudjuk, hiszen ismerjük magunkat. A 
    magyar ember nem szeret asztalt 
    borogatni. Mi, magyarok nem egy 
    könnyen veszítjük el a fejünket. Meg 
    tudjuk várni, amíg betelik a pohár. Hát 
    most betelt.

    Hiába a hatalom lekezelő, kioktató 

    pökhendisége. A cukormázban úszó 
    ígéretek garmadája. Hiába az őket 
    szolgáló bértollnokok hada, a teljes 
    állami gépezet. Hiába a számolatlanul 
    sorakozó pénzeszsákok. Mindez ma már 
    hiába, akinek van füle, hallhatja a föld alatti vízáramok hangját. Azt dobolják mindenhol, széltében-hosszában, Battonyától Nemesmedvesig, hogy elég volt. Most már többről van szó, mint a gazdaság, a közbizalom vagy a pénzügyi mutatók hanyatlásáról.

Szociálisan rombolják le Magyarországot, módszeresen verik szét a szociális biztonságot, a szociális ellátást. Módszeresen széttépik a szociális hálót, és ez sokkal nagyobb bűn, mint bármi, amit eddig tettek. A szociális biztonság, amely szolidaritásra épül, az ország egyik legfontosabb összetartó ereje. Ezt szaggatják most szét, és ebből volt elég.

Elég volt, hogy a beteg embereket, a súlyos sérülteket ellátás helyett ide-oda küldözgessék az országban. Elég volt az elszegényedésből, hogy az emberek milliói nem tudják hó végén kifizetni a számláikat. Elég volt abból, hogy a kormány nem veszi emberszámba az időseket, a betegeket, a diákokat, a rászorulókat. Elég volt a kíméletlenségből, az érzéketlenségből, elég volt abból, hogy egyre nehezebb megélni, miközben egyre többet dolgoznak az emberek.

Elég volt, hogy egyre kevesebb jut azoknak, akik gürcölnek, becsülettel próbálnak fennmaradni, miközben egyre több jut a léhűtőknek, a hazudozó milliárdos szélhámosoknak, az állam védelmét élvező ügyeskedőknek. Elég volt abból, hogy mindent elvesznek, amiért az emberek megdolgoztak, és mindent eladnak, ami az emberek közös vagyona. Elég volt abból, hogy egy kiváltságos csoport agyalágyultnak nézi az embereket, és azt vágja a képükbe, nem jár nektek semmi.

Gondoskodjatok magatokról, és fizessetek többet és többet. Elég volt abból, hogy az emberek mindig rosszul járnak, miközben a hatalmon lévők egyre több luxust, egyre nagyobb gazdagságot, egyre több kiváltságot szereznek maguknak...


A KORMÁNYNAK LETT VOLNA ESZKÖZE MÉSZÁROS LŐRINCÉK FENYEGETÉSÉVEL SZEMBEN, DE NEM ÉLT VELE

G7.HU
Szerző: MIKLÓS LÁSZLÓ
2020.08.21.


A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodájához nem csak közbeszerzések járultak hozzá, hanem a rendkívüli hozammal járó befektetések is.

Az MVM a 2020. március 26-án zárult tranzakcióban 672 721 százalékos, azaz hatszázhetvenkétezer hétszázhuszonegy százalékos árfolyamon megvásárolta a 2017 novemberében alapított, 3 millió forintos törzstőkéjű, Mészáros érdekeltségébe tartozó Status Power Invest Kft-t. Nem tévedés, ez közel hétezerszeres megtérülést jelent két év alatt. Ez a történet tökéletesen mutatja, hogyan üzletelnek egymással a kormány és a kiválasztottak.

Egy 2018 márciusában indult tranzakciósorozat zárását követően Status Power Invest Kft-n keresztül a Mészáros család döntő befolyása alatt álló Opus-csoport irányítása alá került a Mátra Energy Holding Zrt, amelynek egyetlen befektetése a Mátrai Erőmű Zrt.

Jászai Gellért, az Opus Global Nyrt. akkori igazgatósági tagja azt nyilatkozta, hogy az erőműben hatalmas növekedési potenciált lát az Opus-csoport. Ez ugyan nem igazolódott, de a 2017-es 9 milliárd forintos veszteséggel zárult év után 2018-ban egyszeri tételek* következtében mérséklődött az erőmű vesztesége közel egy milliárd forintra. Az erőmű igazgatóságának javaslatára a közgyűlés 11,2 milliárd forint osztalékfizetést hagyott jóvá. Annak ellenére, hogy a társaság pénzeszközei csak 40 százalékkal haladták meg a rövid lejáratú kötelezettségeket, de a felét sem érték el az erőmű és a bánya kézzel fogható közelségben lévő bezárására képzett 20 milliárd forintos céltartaléknak, ezért biztosra lehetett venni, hogy 2019-ben veszteséges lesz a cég.

Így aztán 2019 végén már egy havi bérre sem volt elegendő az erőmű bankszámlán lévő szabad pénze...

AZ IPOLY PARTJÁN HALLOTTUK A BEJRÚTI ROBBANÁST – RENDHAGYÓ ÚTIRAJZ NÓGRÁDBÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: PAPP ISTVÁN
2020.08.14.


A bejrúti robbanástól megrendült libanoni vendéglátó a Civitas Fortissima szívében, trianoni rekvizitum minden vasútállomáson, a Néphadsereg őrnagyának szelleme és szerb ortodox hagyomány a panellakások árnyékában, megkövesedett ősfenyvesek és a „drégeli rom” – Papp István történész személyes hangú útirajza Nógrádból.

Magyarország legkisebb és egyik legszegényebb megyéjében jártunk. Nógrád legdélibb része az agglomerációs hullám legészakibb gyűrűjével érintkezik. Ám a fővároshoz való relatív közelsége, remek turisztikai adottságai, gazdag művelődési öröksége, a komoly hagyománnyal bíró gyümölcstermesztés és az erdőgazdálkodás lehetőségei ellenére bizonyos értelemben megállt az idő a palóc dombvidéken. Írásunkban arra keressük a választ, hogy milyen apró ellentmondások és különös történetek ismerhetők meg egy nyaralás idején...

A FORDULAT

NÉPSZAVA 
Szerző: TAMÁS PÁL
2020.08.22.


A konkrét történetben elmerülni felesleges. Tízből heten Pesten úgysem tudják, kik a beloruszok és hol élnek. A Momentum nagyon helyesen ugyan rendezett egy tüntetést, gondolom, másolva a nyugati hírtévéket. De nem ez a kérdés, hanem az, hogy mi a teendő máshol, máskor és itt nálunk, amikor eleve tudjuk, hogy szövetségeseink nem fognak nyerni. Mondjuk, valamilyen mértékben úgyis a nemzetközi médiának dolgozunk, s ha veszítünk is, az általános európai ellenzéki ellenállás tőkéjét növeljük. Ha már nem jön össze a dolog, legalább a zajt növeljük.

Utcai erőszak

A probléma az, hogy a kelet-európai diktátorok brutálisak, és előre tudjuk, hogy sok hívünket, támogatónkat kegyetlenül és gyorsan összeverik. Mondhatjuk, a kéz- és lábtörések be vannak számítva, a beloruszok is számítottak rá. Még akkor is, ha ez így nem igaz. Akkor is, ha itt és most nem voltak kemény tömegtüntetések. Én több éjjelen át figyeltem az utcai közvetítésüket, nem voltak átfogó menetek. Inkább pontszerű tiltakozások, azokból azonban több is. Az ottani ellenzék azt állítja, hogy éppen ezért a próbálkozó fiatalok nem gondolták, hogy a rendőrség esténként ilyen kegyetlen lesz. Ezt persze nem értem, mert az utolsó két nagy választáson az ellenzéki elitet letartóztatták - az egyik ilyen téli akciónál különösen rondán viselkedtek. Most nem volt jól szervezett ellenzék, Lukasenko nem volt veszélyben. Egy ilyen politikai környezetben nem kellett volna amatőröket kihajtani az utcára, anélkül, hogy rendesen felkészítették volna őket. Olvasom, vannak, akik azt hiszik, ez javíthatja a mozgalom morális erejét. Én nem hiszem, hogy itt működött volna a dolog, s még azt sem hiszem, hogy az előre beszámított sípcsont-repedések növelik az ellenállást a következő menetben. Ellenkezőleg, az elszántságot óvatossággal keverhetik. Félév, egy év múlva kevesebben támadják majd meg a rendőrséget. De ezek technikai ügyek. S mert világos volt, hogy a tiltakozás nem veszélyes, mert nincs rendesen megszervezve és a résztvevő fiatalembereket nem készítették fel arra, hogyan tegyenek kárt a politikai rendőrségben, világossá vált, hogy 3-4 este - legalább is a nagyvárosokban - és a történetet lefojtják.

Közvetítések a tiltakozásokról. Sovány az élő anyag a mozgalomról. Itt tulajdonképpen három kérdés kerül elő. Az első, mennyire kell, vagy lehet biztosan kockáztatni az aktivistákat? Másodszor, ilyen helyzetekben mekkora tartaléka kell, hogy legyen az ellenállásnak? Harmadszor, a mi esetünkben mit tanul mindebből a magyar anti-orbánista mozgalom esetleg erőszakosabb szárnya? 

A belorusz történet nagyjából előre kiszámítható volt. Először is járvány alatt az emberek nehezen lázadnak. Ha a környezet ennyire bizonytalan, nem az a hír, Lukasenko lesz erősebb (hogy milyen eszközökkel, az itt majdnem mindegy, abban biztosak voltunk, hogy nem klasszikus választásokkal); nem is értem, hiszen mindenki tudta, hogy ez simán, összeütközések nélkül nem fog menni. Lukasenkóval most már legalább húsz éve rendszeresen összecsapnak, most sem gondolhattak ezt másképpen. Hogyan hihették ezt másképpen azok a fiatalasszonyok, akik a mozgalom vezetőinek nevezték magukat. Legalább gondolhattak volna arra magukban, hogy valamennyi erőszak nélkül nem megy, még ha őket személyesen nem is bántották. De persze, valamiképpen bánthatták volna. Ezért a választások előtti napokban a gyermekeiket csak kivitték külföldre. De van itt egy általános kérdés minden kelet-európai ellenzékinek, szegüljön szembe bármilyen potenciálisan erőszakos rendszerrel. Mi ezt ideiglenesen megúsztuk, mert a Fidesz nem gondolta, hogy valaki veszélyeztetné a pozícióit, tehát nem kell erőszakot használni. De ha nem hagyják a nyugodt labdakezelést?
...

MÁSFÉL HÉTTEL AZ ISKOLAKEZDÉS ELŐTT TÖBB MINT EZER PEDAGÓGUS HIÁNYZIK – SÚLYOS A HELYZET

PORTFOLIO
Szerző: VERES DÓRA
2020.08.23.


Alig másfél héttel a tanévkezdés előtt több mint ezer tanári és több mint négyszáz tanítói állást hirdetnek a Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldalon. A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerint a helyzet tragikus, és ha a kormány nem dönt béremelésről, néhány év múlva nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket, hiszen nagyon sokan mennek majd nyugdíjba, miközben fogyatkoznak a pályakezdők.

Több mint ezer tanár és közel 450 tanító hiányzik a közoktatásból mindössze másfél héttel az iskolakezdés előtt a Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldal adatai alapján. Beszédes az is, hogy 257 találatot kapunk a "bármely szakos” kifejezésre, 45 közoktatási intézményben keresnek például matematika-bármely szakos tanárt, 27 iskolában testnevelés-bármely szakos tanárt, és nagy az igény az angol tanárok iránt is.

A betöltetlen állások alapján leginkább matematika, kémia és fizika szakos pedagógusokra lenne szükség, de sok intézmény venne fel azonnal testnevelő tanárt is. Korántsem csak az állami oktatás küzd tanárhiánnyal, a magániskolák is rengeteg embert keresnek: a Profession.hu álláskereső oldalon közel száz tanári állást hirdetnek magánintézmények országszerte.

Ha nem lesz béremelés, nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket


"Ameddig nem növelik a pedagógusok bérét, nem emelik a pálya presztízsét, nem csökkentik a terhelést, az óraszámokat, ez a pálya nem lesz vonzó"


– mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Portfolio-nak. Hozzátette, a pedagógusok "kizsigereltek", óriási munkaterhek mellett rendkívül keveset keresnek, ami a presztízsük zuhanásához vezet. Szerinte megalázó, hogy a pedagógusok fizetésének vetítési alapja még mindig a 2014-es minimálbér. Jelentős béremelkedés lehetne, ha ez megváltozna, és a mindenkori, aktuális minimálbérhez igazítanák a tanárok fizetését.

"Ha a béremelésről nem dönt a kormány, néhány év múlva nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket, hiszen nagyon sokan mennek majd nyugdíjba, fogyatkoznak a pályakezdők, aki pedig el is kezdi a munkát, néhány év múlva lemorzsolódik, amin a jelenlegi bérek alapján nem is lehet csodálkozni"


– tette hozzá a PSZ elnöke...

HULLÁMSÍR

NÉPSZAVA
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.08.22.


...De olyan demokratikus országokban, ahol működnek a fékek és ellensúlyok, s ahol a társadalom tagjai nem tűrik a korrupció ilyen látványos formáját, ahol a sajtó az utolsó hírmorzsát is nyilvánosságra hozza minderről, ott egy ilyen eset főszereplőjének néhány napja sincs, amíg eljut a lemondásig. Egy ilyen országban meg sem próbálná a kancellária miniszter megvédeni a „lebukottakat”. De ha megkísérelné is, biztos nem azzal a bugyuta indokkal, hogy a szegény miniszternek még a horvát tengeren is dolgoznia kellett. Persze milyen szelíd mondat ez Földi László biztonságpolitikainak nevezett szakértő kijelentéséhez képest, aki szerint jogos lett volna a Szijjártót fényképező újságíró hajójának elsüllyesztése. Másként: az abban ülők legyilkolása.

És akkor most ennek fényében tegyük fel újra magunknak a kérdést: leírhatjuk-e azt, hogy a magyar külügyminiszter korrupt? Leírhatjuk-e azt, hogy a magyar kormány üzleti partnerének hajóját nem használhatjuk semmilyen célra, nem hogy családi nyaralásra? Leírhatjuk-e, hogy nem veszünk igénybe magánrepülőt azért, hogy eljussunk a kikötőbe? Leírhatjuk-e, hogy nem csaphatjuk be a nyilvánosságot egy olyan fotóval, ami szerint Budapesten dolgozom, miközben az Adrián hajózok? És nem kapcsoltathatom ki a hajó helyzetjelzőjét, mert azzal veszélyeztetem mások életét? Adjuk meg a választ a kérdésre: nem, Magyarországon ezt nem írhatjuk le. Hiszen a hatalom embere szerint már azért is azonnali halálbüntetés jár, ha csak lefényképezzük az ártatlan külügyminisztert. 


Kérem, ezért ezt az írást is úgy olvassák, hogy nem is Magyarországról, nem is a magyar kormányról, nem is annak külügyminiszteréről szól.

ITT OLVASHATÓ

SZT. PISTA ÉS A CSED

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.08.23.


A kóspallagi hagyományőrző kulturális rendezvényen megtudták a hagyományőrzők, hogy egy év múlva emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed), de annyival, hogy hat hónap alatt majd egy hónapnyi lóvéval kapnak többet a csecsemőgondozók. Ezt hallva a hagyományőrzők egy része hazaszaladt gyereket csinálni a kedves vezetőnek, ezért lemaradt a lényegről, hogy valahogyan ezt Szent Istvánon át köszönhetjük a kormánynak. Gondolom, mert épp ez az államalapítós ünnepkör van momentán, azért. Valami Sölch Gellért nevű helyettes államtitkárt zavartak el Kóspallagra okoskodni, és ő ennek meg is felelt, mert jó elvtárs.

Én nem tudom, de azért elmondom. Szóval említette először ezt a rengeteg pénzt, mint kormányunk, pártunk s általuk a kedves vezető újabb jótéteményét a nemzet felé, hogy egyhavi pelenkapénz, ez már majdnem tizenharmadik havi nyugdíj. Én nem tudom, méltók vagyunk-e mindarra a boldogságra, amit kapunk sokat szenvedett hazánktól, de talán. Ez a Sölch helyettes államtitkár is megnyugtatott a pelenkapénz kapcsán, hogy „az a szabadság és szuverenitás kellett ahhoz, hogy a kormány időben hozhasson meg intézkedéseket, amelyet még Szent István király államszervező munkája eredményeként, rengeteg áldozattal őriztek meg őseink”. Eszonta Sölch helyettes államtitkár.

Sokan nem hallották már, mert épp tosztak otthon, hogy megkapják a majd egy hónapnyi suskát, CSOK-ot és a családi terepjárót. Ezt őrizték meg rengeteg áldozattal őseink Szent István államszervező munkája eredményeként a Fidesz segítségével. Mondom, mindezt Sölch helyettes államtitkár kifejtette, az MTI lejegyezte, a kóspallagi hagyományőrzők pedig meghallgatták, és nem röhögték halálra magukat. Felteszem, állva pisáltak, hogy leereszkedett közéjük egy helyettes államtitkár. hogy hülye, az már másodlagos, de érezni rajta a kedves vezető szotyolaszagát, meg a kölnijének távoli illatát is kolbászfüsttel elegyest. Valamint a koviubit...


SZEXKÉPEKET KÜLDÖZGETŐ KAMASZOK: MIHEZ KEZDJEN VELÜK A TÖRVÉNY?

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2020.08.22.


A „pedofilok nyilvántartásáról” szóló tldr egyik fő célja az volt, hogy legyen érdemi vita ebben a súlyos következményekkel járó kérdésben. Mert miután a Kaleta-ügy hangzavara elült, és a politikában nagyjából mindenki megegyezett abban, hogy helyes dolog mindenki számára elérhető listát vezetni az elkövetőkről, azt már meg sem próbálta megérteni vagy elmagyarázni senki, hogy ennek milyen járulékos következményei lennének, és hogy milyen feltételekkel lehet megcsinálni.

Ezért nagyszerű hír, hogy egy kapcsolódó kérdéshez, a szexting szabályozásáról szóló részhez olvasói levelet küldött Ambrus István, az ELTE-ÁJK Büntetőjogi Tanszékének egyetemi docense, számos külföldi egyetem vendégoktatója, aki korábban dolgozott ügyészként és kúriai főtanácsadóként is. Kérésünkre válaszolt neki Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány vezetője, aki korábban az UNICEF gyermekjogi igazgatója és a Kriminológiai Intézet kutatója is volt.

Az eredeti cikkben arról van szó, hogy ha egy gimnazista pár, mondjuk két egymással teljesen jogszerű szexuális kapcsolatban lévő 17 éves vágykeltő képeket küld magáról a másiknak, akkor ők ugyanúgy elítélhetők gyermekpornográfia miatt - és egy esetleges új szabályozás szerint bekerülhetnek a további életüket ellehetetlenítő nyilvános adatbázisba -, mint Kaleta Gábor, hiszen 18 évnél fiatalabb személyről készült képeket tárolnak. „Márpedig az alfa generáció sok tagjának a normális párkapcsolat, az elköteleződés része ez is” - nyilatkozta a cikkben Gyurkó, aki szerint ezt a tényállást szexuális predátorok ellen találta ki a jogalkotó, nem csetelő tinikre. A képekkel való visszaélés büntetendő, önmagában a birtoklást azonban dekriminalizálni kellene - mondta Gyurkó. Ezzel vitatkozik a lentiekben a büntetőjogász.

Ambrus István: Az állásfoglalást helyesebb a jogalkalmazásra bízni

A gyermekpornográfia büntetőjogi tényállása kapcsán azon javaslat, amely szerint dekriminalizálni kellene, ha például két 17 éves személy egymásnak pornográf felvételt küld saját magáról, főszabály szerint európai uniós kötelezettségbe ütközik, mivel a 2011/92/EU Irányelv nem tesz különbséget az elkövetők életkora körében. Igaz ugyanakkor, hogy ezen irányelv 8. cikke kivételesen lehetőséget biztosít a büntetlenné nyilvánításra a tagállami büntetőtörvényben a beleegyezési korhatárt betöltött (nálunk: 14-18 éves) gyermek kapcsán, amennyiben az anyagot a beleegyezésükkel és kizárólag az érintett személyek magáncélú használatára készítették és birtokolják, és amennyiben a tevékenység nem foglalt magában zaklatást...