2017. július 24., hétfő

NAGY BANDÓ: MILYEN KORMÁNYFŐ AZ, AKI NEM A TELJES NEMZET MINISZTERELNÖKE?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2017.07.23.


A közös ellenség kovácsolja egybe a Fidesz közösségét. Kell egy ellenségkép, minél jelentősebb, annál jobb. Vélemény.

Ezeknek beszélhetsz, akár a falnak. Ezekről írhatsz, akár a falnak.

Ez van, kedves barátaim, a hét szűk esztendő, az „elmúthétév” ezt hozta, idáig jutottunk, és ezt simán lenyeli a „kritikus tömeg”, kacsa, nokedli.

Időnként, jobbára tavasszal és ősszel (lévén ez a két évszak a forradalmak ideje) jönnek a „szokásos”, alapjában szart sem hozó tüntetések.

Júniustól meg irány a Balcsi, az M7 Érdig bedugulva, narancssárga riasztás, hajóvonták találkozása elképzelhetetlen, jó a víz, csobbanjunk párat, aztán hétfőtől tűrjük tovább a csesztetést, a hazudozást, a gyűlöletébresztést és -keltést.

Mit számít ma már a kétszer kettő igazsága? Kétmillió-száznegyvenezer szavazó jelenti a kétharmados győzelmet, egymillió-nyolcszázezer a jól és helyesen konzultáló 99 százalékot a levelező tagozaton, ezek úgy számolnak, ahogy nekik tetsző, és erre ezután is számolhatunk. A képünkbe (a sajátjaik képébe) hazudnak, azt a látszatot keltve, mintha valóban az ország (és nem a konzultálásra még hajlandók) 99 százaléka értett volna egyet a manipulált, szövegkörnyezetéből kiragadhatatlan kérdésekkel.

Kalapács a kézbe, szögezzük le: az országhatár nem átjáró ház, meg lehet, és meg is kell védeni, de ez még nem ok arra, hogy érzéketlenné és a keresztény voltunkra nem jellemző módon váljunk gyűlölködővé.Aki a migránsokkal kapcsolatban emberként próbál gondolkodni, az ebben a hazában áruló, a haza árulója. Aki egy csipetnyit is másként gondolkodik, és másképpen látja a világot, mint a főirány tervezője és megvalósítója, az állampolgár sem lehet. Lám, a számolásból is kihagyták: a 99 százalék nélküle jött ki. Az a voks, melynek gazdája azzal mondott nemet, hogy nem küldte vissza a konzultációnak mondott izét, nem számít. Az nem állásfoglalás, az nincs, és természetesen az az ember sincs. Így állunk, barátaim, és ezt is éppúgy lenyeljük, mint minden mást, ami ehhez fogható...

MAGYAR ELNÖKSÉG A VISEGRÁDI CSOPORTBAN - ÁLLÁSPONTOK AZ EU INTÉZMÉNYES JÖVŐJÉRŐL

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog / Horváth Kristóf
2017.07.24.


Amennyiben az EU eredeti céljainak megfelelően politikai integrációt kíván létrehozni, folytatni kell és fel kell gyorsítani az integrációs folyamatot. Azokat az országokat pedig, amelyek szándékosan hátráltatják ezt, nem hajlandók együttműködni és közreműködni, ki fogják hagyni – írja vendégszerzőnk, Horváth Kristóf. 

A visegrádi csoport (V4) éves váltásban elnököli a négy tagállam valamelyike, 2017 júliusától Magyarország a soros. A jelenlegi Fidesz-kormányzat különösen nagy híve a V4-nek, mivel szerintük az EU káros elképzelései elleni harc és a nemzeti szuverenitás védelmének egyik hatékony fegyvereként tekint rá. Nem mellesleg pedig, az a csekély támogatás, amelyet Orbán Viktor konzervatív-populista-illiberális törekvései élveznek Európa államfői részéről, többnyire a másik három V4-tag vezetőitől származik. A magyar kormányzati retorikát több mint egy éve a migráció és a határvédelem dominálja, a V4-es elnökség során is ezekre a témákra igyekeznek fókuszálni. Valójában a V4 számára a legégetőbb kérdés a „többsebességes Európa” sorsa, az eurózónához tartozó országok által májusban beterjesztett reformjavaslat alapján.

A két vagy többsebességes Európa mögötti elképzelés lényege, hogy az EU-n belüli régiók eltérő sebességgel folytassák az integrációs folyamatot, eltérő integrációs célok elérésére törekedve. Végső soron ez azt jelenti, hogy a gazdaságilag és társadalmilag fejlettebb tagállamok az elmaradottabb és integrálódni kevésbé kívánó országok béklyójától megszabadulva magasabb szintű és gyorsabb fejlődési folyamatot valósíthassanak meg. Az elképzelés legextrémebb formájában a nagyobb sebességre váltó régió önálló parlamenttel, költségvetéssel és pénzügyminisztériummal rendelkezne. Bár az nem egyértelmű, hogy ezek az intézmények és vezetőik az EU egészét irányító intézményrendszernek lennének-e felelősek, egyértelmű, hogy az elképzelés megvalósításával jelentős szintű önrendelkezéshez jutnának az EU fejlettebb tagállamai. Az eurózónának köszönhetően bizonyos szempontból már most létezik egy „magasabb sebességű” Európa, és az elképzelés legtöbb támogatója úgy gondolja, hogy az eurózónatagság határozná meg a gyorsabban integrálódó csoporthoz való tartozást, mivel az magas szintű gazdasági fejlettséget és stabilitást indikál (bár a görög példa bizonyítja, hogy a gyakorlatban ez nem feltétlenül igaz)...

ELRUGASZKODÁS

E-OKOSKODÁS BLOG
Szerző: V. Naszályi Márta
2017.07.24.Megkérdeztem, mennyit fizet a vizes vb. a fél budai rakpart egyhavi lezárásáért

A Batthyány tér és környéke egy hónapra le van zárva a FINA Vizes Világbajnokság miatt. Nemcsak az autós, hanem a tömegközlekedés, sőt a gyalogos forgalom is akadályozva van – gyakorlatilag mi, vizivárosiak isszuk meg a levét a világraszóló eseménynek. Kérdés, hogy mit kapunk cserébe.

A világörökségi látképhez tartozó, védett Duna-parton kerítéseket, szerelt lelátókat és több emeletes konténervárost építettek fel a világbajnokság toronyugró számának megrendezése miatt. Ennek során a meglévő fasor fáit nem kímélték, a képen is látható, hogy nagyobb ágakat vágtak le a konténerek miatt, a lelátó állványzatát pedig szívbaj nélkül belehúzták a fák koronájába. Bejelentést tettem a kerületi jegyzőnél természetkárosítás gyanúja miatt és adatigényléssel éltem a Fővárosi Önkormányzatnál, mert meg akartam tudni, hogy mennyit fizet a vb. a terület használatáért.

Nemrég kaptam meg a választ: a Bp2017 Nonprofit Kft. egyetlen fillért sem fizet azért, hogy egy hónapra elfoglal 26 ezer négyzetmétert. Indoklás:A kiemelkedően fontos közérdek miatt az ingyenes használati jogot a Bp2017. Nonprofit Kft. kapta, de ugyanez a cég átláthatatlan közbeszerzésekben (vagy ki tudja…) adja ki a rendezvényszervezés jogát kormány-közeli vállalkozásoknak milliárdokért...


FABINY TAMÁS VÍZILABDÁRÓL, APASÁGRÓL

KÖTŐSZÓ 
- EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó
2017.07.24.


Magyarországon július 14-e óta minden a Vizes Világbajnokságról szól. Minket képviselő versenyzőink legjobb tudásuk szerint küzdenek az áhított aranyért ezekben a napokban. A versenyszámok között azonban elkülönül az a csapatjáték, amiben a magyar lányok és fiúk a legjobbak: a vizilabda. Fabiny Tamás evangélikus püspök is kilátogatott családjával pár meccsre. Az élmény eszébe juttatta apaságról, vízilabdáról írt korábbi cikkét,

melynek aktualitását igazán most, a VB-s szurkolás közepette érthetjük igazán.

Nem könnyű kifogni, hogy üres legyen a két kapu. Ebéd- vagy vacsoraidőben kínálkozik erre a legtöbb esély. Az iszapba mélyen bedolgozott vasrudak ugyanis igazság szerint az egyik part menti üdülő tulajdonát képezik. A talán szakszervezeti beutalóval – ha ugyan van még ilyen – itt nyaralók ugyanolyan kizárólagos jogon használhatják ezeket a kapukat, mint a sekély vízbe hosszan benyúló stéget. Ám amint a többnyire túlsúlyos üdülővendégeket az étkezésre hívó kolomp szava után elnyeli a szocialista realista épület, a magunkfajta külsősök is birtokba vehetik a pályát.

„Üresek a kapuk!” – kiáltja el magát tízéves Marci fiam, és máris gázolunk a vízbe, magunk mögött hagyva a lányokat, vagyis feleségemet és Blankát meg a kicsi Lujzát.Menet közben, amolyan bemelegítésként, passzolgatjuk egymásnak a labdát. A kívülállók nem is sejtik, hogy a méret korántsem mindegy. Fejelésre legalkalmasabb a 2-es, legfeljebb 3-as méretű labda, amely persze jó kemény kell, hogy legyen. Hihetetlen dilettáns az a vélekedés, hogy példának okáért a strandlabda is megteszi. Az egyszerűen túl könnyű, sem erővel dobni, sem irányítani nem lehet. Fejelésre pedig teljességgel alkalmatlan. Hogy mást ne mondjak, nem lehet vele stukkolni, vagyis az ellenfél labdáját visszafejelni.

Ám mi többnyire nem fejelünk, hanem vízilabdázunk. Általában magyar-orosz olimpiai döntőt játszunk. Az évek óta kialakult szereposztás szerint nekem egyidejűleg közvetítenem is kell a játékot. Egyikünk hol Kásás, Benedek, Kiss Gergő és a Steinmetzfivérek, másikunk pedig az orosz válogatott. Az ő nevükkel azonban bajban vagyok. Korábbi híres sportolók nevét hívom segítségül, így a kapus többnyire Jasin, aki helyett csereként majd Kavazasvili áll be. Ő persze nem orosz, hanem grúz, így aztán máris nem az oroszokkal, hanem a szovjetekkel vívunk öldöklő küzdelmet. Hadd tudja meg a gyerek, mit éltünk át az elmúlt rendszerben, példának okáért az 1956-os melbourne-i olimpián...

MIRŐL ÁRULKODIK ORBÁN VIKTOR LIBAZÖLD INGE?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.24.


Ritkán értekezünk politikusok öltözékéről, de egyszerűen nem tudunk elmenni szó nélkül Orbán Viktor Tusnádfürdőn viselt libafoszöld színű inge mellett. Eddig az Orbán-kockás ing volt a nyerő a miniszterelnöknél, olykor átcsapott egyszínű narancsosba, ahogy egy rendes fideszestől elvárható, ám most váratlanul paradicsommadárhoz illő rikító színnel hozta zavarba a hallgatóságát. Elképzelhető, hogy új stílusfelfogás bontogatja szárnyait, esetleg gesztust tett az LMP vagy a környezetvédők felé ezzel a formabontó zöld színnel a kormányfő? Néhány lehetőséget vesszük sorra az alábbiakban.

Talán a politikai uborkaszezonra utal Orbán tudnádfürdői viselete, de a zöldnek egy haragosabb árnyalata jellemző a hosszúkás zöldségre. A miniszterelnök semmit sem csinál véletlenül, ezért már ez a kissé abszurd gondolat is megfogalmazódott az agyunkban, ám vannak ennél kézzelfoghatóbb magyarázatok is a libazöld árnyalatra. Elképzelhető például, hogy végignézte az elmúlt 28 év fotóit, melyeken sorra vette a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen viselt ingeit, és megállapította, hogy kezd egyre unalmasabb lenni a viselete. Öltözködési tanácsadói korábban is alaposan megfontolták, hogy melyik színt javasolják az adott évre, hiszen a pávatáncot nem lehet akármilyen gúnyában ropni Tusnádfürdőn sem. Így aztán hoztak egy döntést, és lám, ez lett belőle.

Ha arra jutott a kormányfő, hogy a zöldnek ez a finoman szólva sem hagyományos árnyalata rángatja ki az egyhangúságból, akkor telitalálat volt ez az ing. Kétségtelen, hogy ebben az évben is mindent elkövetett Orbán Viktor annak érdekében, hogy a szavaira figyeljenek a hívek, ne az öltözködésére, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem mégis Orbán formabontó öltözéke miatt lesz emlékezetes. Tehát, ha a cél az volt, hogy ezúttal a vad kijelentések vadító színekkel párosuljanak, telitalálat volt a színválasztás...

A FIDESZ A "BAJSZOS SZAR"-T AJÁNLJA LENGYEL ELNÖKNEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.24.


Elfogtuk a Fidesz Lengyelországba küldött levelét, amelyet azután küldtek, hogy Andrzej Duda nem írta alá a jogállamiságot felszámoló igazságügyi törvényeket.

Hiába tanítjuk lengyel testvéreinket a 21. századi keresztény-fasiszta állam létrehozására, sok amatőr hibát vétenek. Először is, tudniuk kellene, hogy minden diktatórikus lépést be kell csomagolni a demokrácia látszatába. A demokráciát úgy bontjuk le, mintha az lenne a demokratikus, amit mi építünk.

Trükkösen kell megfogalmazni, hogy ugyanazt jelentse, de mégis olyannak tűnjön, mintha ez jogállami megoldás lenne. El kell rejteni a fontos törvényeket salátatörvények közé, úgy kell megszavazni, mintha nem is arra szavaznánk, hanem egészen másra. Találni kell olyan külföldi példákat, amelyeket kiforgathatunk, és akkor bevethetjük Tömjén Zsolti bombáját, a “nem lehet kettős mércét használni” kezdetű ótvaros dumát.

De mielőtt bármihez kezdenénk, ki kell cserélni minden gyanús és megbízhatatlan embert az Alkotmánybíróságon, be kell biztosítani, hogy az alkotmányellenes és alkotmányon kívüli állapotot egy pártkatonákból álló Alkotmánybíróság szentesítse. De legalább ilyen fontos az is, hogy találjunk egy gerinctelen, végtelenül jellemtelen szar embert elnöknek, aki aláírja a legaljasabb törvénytelenségeket is. Bármit, amit az orra elé tolnak. Mint Áder, aki csak azt nem írja alá, amivel a látszat kedvéért futhatunk egy kört. De ezt is előre megkérdezi.

Nem értik meg a lengyel testvérek, hogy ha ugyanolyan sikeresek akarnak lenni, mint az ő példaképük, a felcsúti csodacsatár, akkor nem kell kiírni az ország határára, hogy fasizmust építünk. Azt építünk, de nem azt mondjuk. A mi szókészletünkben minden az ellenkezőjét jelenti: a megőrzés az lopás, a demokrácia diktatúra, a kereszténység fasizmus. Hát nem olvasnak Orwellt?

ÉLHET-E AZ ORSZÁG FÉLELEMBEN?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.24.


A Fidesz tudatosan játszik rá az emberek félelmére. A negatív kampánnyal, a kreált ellenséggel elkerülhető, hogy a jövő évi kampány arról szóljon, ami az országnak létfontosságú. A Fidesz mindent megtesz azért, hogy ne a haldokló egészségügyről, a tönkretett oktatásról, a szegénységről, netán a korrupcióról szóljon a választási kampány.

A Gépnarancs tegnap érdekes elemzést közölt. A Publicus Intézet kutatása azt próbálta modellezni, mitől is félnek a magyarok.

A felmérés alapján, a lakosság nagy részére hatott az utóbbi évek kormányzati gyűlöletkampánya. A számok azt mutatják, hogy a Fidesz számára nem voltak ablakon kidobottak azok a milliárdok, amelyeket az uszító plakátkampányokra költött. Elültették a kétely magját az emberek fejében.

A Publicus szerint egyetlen kérdést tartottak komolytalannak a válaszadók. Teljesen valószínűtlennek gondolják, hogy Észak-Korea rakétatámadást indít hazánk ellen.

A válaszadók 61 százaléka tartja valószínűnek, hogy nagy létszámú menekült árasztja el a következő időszakban hazánkat. Ehhez kapcsolódóan, a megkérdezettek 70 százaléka tart egy határon kívülről érkezett járványtól.

A magas számok megdöbbentőek. Napjainkban gyakorlatilag nem jönnek menekültek az országba, pár száz ember kivételével nem is tartózkodnak hazánkban. Ugyanakkor a Fidesz-propaganda továbbra is menekültek millióival riogatja az itt élőket. Hétvégén, Tusványoson, a kormányfő évi egymillió migráns Európába telepítésének uniós szándékáról beszélt. Tette ezt annak dacára, hogy az EU egyik tisztségviselője pár nappal korábban menekültügyben tételesen cáfolta a magyar kormány minden állítását. Orbánt a valóság most sem zavarta. Neki kizárólag az a fontos, hogy amiről beszél – igaz, vagy sem, tökmindegy – mit hoz a konyhára.

Az elmúlt időszak történéseinek tudható be az is, hogy a megkérdezettek közel fele tart egy hazánkat érő terrortámadástól. Annak ellenére így van, hogy biztonságpolitikai szakértők szinte folyamatosan hangsúlyozzák, hogy nem vagyunk célország...

MERT A GAZEMBEREK ORBITÁLIS GAZEMBERSÉGEK ÜGYÉBEN ÁLTALÁBAN GAZEMBEREK OLDALÁRA ÁLLNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.24.


Ahogy az lenni szokott, amikor szembefordulnak a vezetők, szembefordul egy nagy politikai elit a saját népével, ott mindig szükség van inkvizítorokra, akik a nép hangját kifejezőkkel szemben eljárásokat indítanak. Korábban is volt, az elmúlt négy évben is volt egy fő inkvizítora az Európai Uniónak, Reding asszonynak nevezték. Megbukott a főinkvizítor asszony, most újat találtak, most Timmermansnak hívják a főinkvizítort. Az biztos, hogy nem okoz nekünk örömöt, hogy a főinkvizítor úr energiái nem futják egyszerre két országra, és helyettünk most Lengyelországot szemelte ki magának, de az igazság ez, hogy ebben a pillanatban az inkvizíció fő célpontja a nemzeti kormányzás meggyengítendő, lerombolandó, megtörendő példája ma Lengyelország. Szeretném világossá tenni, hogy Magyarország természetesen a saját nemzeti érdekeit követi. (…) világossá kell tennünk, hogy soha nem vezethet sikerre a Lengyelországgal szembeni inkvizíciós hadjárat, mert Magyarország az Európai Unió minden jogi lehetőségét ki fogja használni arra, hogy szolidáris legyen a lengyelekkel

Más, nagy horderejű, ám nagyon is számszerűsíthető zagyva hazugságai mellett ez a hatalmas csúsztatás is távozott – a sajátjai körében önelégülten, felszabadultan, nyomokban röfögve hahotázó – Orbán Viktor fogai kerítésén a tusványosi igehirdetés keretében. Mivel a köldöknéző kliséket meglehetősen elhalványította, hogy önjelölt testőrei és rajongói tettlegességig fajuló elszántsággal estek neki egy fütyüléssel tiltakozó erdélyi származású fiatal lánynak, a mai nap lengyelországi történései aktualitást kölcsönöznek a méltatlanul elsikadt litániának.

Az történt ma délelőtt, hogy a lengyelek Káder Jánosa, Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök – aki pályafutása során tulajdonképpen most először ment szembe a Kaczynski-féle kormánypárttal – megvétózta a Legfelső Bíróságról és az Országos Bírósági Tanácsról hozott törvényt (vagyis az igazságügyi reformcsomagot alkotó három törvényből kettőt). Mint tudjuk, e jogszabályok célja az igazságszolgáltatás függetlenségének megsemmisítése...

ITT OLVASHATÓ

A MUNKÁSOSZTÁLY NEM FÜTYÜL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.24.


Puzsér Róberttel az a baj, hogy okos, nagyon erős a problémaérzékenysége, és baromi jól ír és beszél. Alapjáraton Puzsér egy csodálatos lehetőség lenne a magyar közélet számára, csakhogy van egy kis probléma. Hősünk szerelmes a népszerűségbe, és mivel okos, pontosan tudja, hogy saját rajongótáborát ellenségképek kialakításával, hamis dillemmák valósnak láttatásával tudja fenntartani.


Minderre csodálatosan jó példa A füttyögő munkásosztály genderidegen cimű cikke, amiben Puzsér iszonyatosan fontos dolgokat vet fel. Miért nincs képviselete a dolgozóknak? Miért nem tárja föl, mutatja be az ő problémaikat a sajtó? Az egyes társadalmi csoportok egyenlőségért vívott küzdelmében hol van az a pont, amikor érdekeik egymással is szembe kerülnek? Feloldható ez, és ha igen, hogyan? Mit kezdjünk az olyan társadalmi cselekvésekkel, amik sértik mások érzékenységét? Egyáltalán hol a határ egy füttyögés, egy „megdugnálak, Mari” és egy seggfogás között? Ha pedig van éles határ, mit kezdjünk egyik vagy másik eshetőséggel? Mi a zaklatás fogalma, és hogyan kell fellépni ellene? Szeretheti-e egy nő, ha utánafütyülnek? Hogyan alakítja a nők képét a rájuk épülő kereskedelmi mechanizmus, és ez összefüggésben van-e a férfiak nőképével, és a két nem közötti kapcsolattal? Milyen normákkal védhetjük a társadalom más tagjait, és mennyire kell erősnek lennie ezeknek a védőhálóknak?

Mindegyik téma önmagában cikksorozatot érne. Mindegyik témában vannak bőven tisztességes érvek egyik vagy másik álláspont mellett, és mindegyik fontos kérdés a mindennapokban.

És itt jön a probléma. Mert Puzsér Róbert nem ezekre a kérdésekre ad választ, hanem az általa sokszor használt és felépített genderfasiszta fogalmával ijesztget. Olyan tartalommal tölti fel ezt a fogalmat, hogy a gonoszt jelentse, és piedesztálra emeli magát, mint ezen gonosz ellen harcoló jót. Ami a legsajnálatosabb, hogy mindezt úgy teszi, hogy kihasználja a fenti fontos kérdésfelvetéseket, hamis ellenségképeket kelt, hogy igazát alátámassza.

A puzséri cikkben a keményen dolgozó férfi munkások állnak szemben a gazdag, elkényeztetett feminista nőkkel. Az osztályharc lényege pedig az, hogy a kemény munkások egy kemény nap után füttyögnek, mert hát le kell vezetni a feszültséget, az elkényeztetett nők pedig ezt kikérik maguknak (és nyilván van egy utalás arra, hogy a feministák csúnyák, mert hát kell erre utalás egy antifeminista cikkben).

Csak a valóság ennél jóval bonyolultabb...

DURVA MANIPULÁCIÓTÓL A VALÓTLANSÁGIG TERJED AZ, AMIT ORBÁN VIKTOR A "SOROS-TERVRŐL" MONDOTT TUSVÁNYOSON

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2017.07.24.


Nyomokban is alig találkozik Soros György eredeti, menekültválságról szóló állításaival az, amit a magyar miniszterelnök a „Soros-tervről” mondott szombaton. Megmutatjuk, hol füllentett Orbán Viktor.

Négy pontban foglalta össze a magyar miniszterelnök Soros György menekültválsággal kapcsolatos állításait szombaton a tusnádfürdői nyári egyetemen. És bár maga Orbán Viktor is figyelmeztetett, hogy „leegyszerűsítésnek tűnő módon” fogalmaz, a miniszterelnök állításait megvizsgálva arra a következtetésre juthatunk, hogy ez a megfogalmazás nem leegyszerűsítés, vagy az eredeti állítások valamiféle zanzásított, a saját kommunikációs paneleknek megfelelően szpinnelt változata.

Ha összevetjük a miniszterelnök Tusványoson elhangzott mondatait (átirat itt) azzal a szöveggel, melyet Soros György 2016 júliusában közzétett, és melynek magyar fordítását a hvg.hu közölte, akkor rájöhetünk, hogy a kettőnek alig van köze egymáshoz, Orbán tehát valótlanságokat állít.

Azon most ne is időzzünk, hogy míg a Soros-féle szöveg hét pontban, meglehetősen hosszasan részletezi az menekültválság kezelésével kapcsolatos észrevételeket, addig Orbán Viktor a négy pontról beszél, és az egész „Soros-tervre” összesen mintegy 200 szót veszteget.

Vessük azonban össze a miniszterelnök állításait az eredeti javaslatokkal:

A HAZAI POLITIKAI SEBÉSZEK AZT SEM TUDJÁK, MÉG MŰTENEK-E, AVAGY MÁR RÉG BONCOLNAK - INTERJÚ DR. GÁBOR GYÖRGY FILOZÓFUSSAL

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Erdei L. Tamás
2017.07.22.


Évek óta megjelenő Facebook-filippikáiban gyilkos iróniával, tűpontosan, kíméletlenül és szellemesen pellengérezi ki a hatalmon lévők bűneit, gyarlóságait, böszmeségét, hazugságait. Magától értetődő természetességgel találja meg az alkalmas műfajt és nyelvezetet egy-egy aktuális esemény, karakter hátterének feltérképezésére és leleplezésére. Dr. Gábor György filozófus interjút adott a Zárójelnek. Nem ajánlhatunk könnyű olvasmányt, de értékeset biztosan.

Minerva baglya alkonyatkor kezdi meg röptét


Látsz-e lehetőséget – régi barátságunk okán maradjunk a tegeződésnél-  olyan fogalmi nyelv használatára, amelyből viszonylag tiszta pillanatkép készíthető a „magyar demokrácia” jelenlegi állapotáról, társadalmi, politikai viszonyainkról, kórképünkről? Akár orvosi, vagy képzőművészeti nyelvet.
 Az orvosi alkalmas lenne, de már az anamnézis felvételekor bajba kerülnénk, hiszen a kérdés-válasz folyamán a nagybeteg (vagy törvényes képviselője) részéről, félő, csupa használhatatlan feleletet kapnánk. S miközben az ország extracorporális keringésen (azaz kívülről) van életben tartva, az emberek nagy részének szemén ott az erős látótér-szűkülettel és látótér-kieséssel járó zöldhályog. A kórbonctan nélkülözhetetlen tudomány, de akárhogy is, csak a halál beálltát követően veszi kezdetét. Igaz, a hazai politikai sebészek sokszor azt sem tudják, még műtenek-e, avagy már rég boncolnak. Pedig nem mindegy. És igen, a képzőművészeti nyelv is gazdagon kínál szakkifejezéseket a hazai állapotok lefestésére. Hisz miközben ugyanaz a húsz-harminc ember és ezek cimborái töltik meg folyamatosan a tájkép előterét, addig az egész ország egy mellékes, szinte érdektelen háttérré (stafázzsá) alakult át. Közben pedig virágzik a tromp-l’oeil, a szemet becsapó, a látás érzékszervét félrevezető, megannyi illúziót teremtő, a valóságot megtagadó festészeti eljárás, valamint a sokféle vanitas-ábrázolás, az idealizáló és mindent megszépítő megjelenítés. A sajtót pedig egyre inkább a csendélet jellemzi, ahonnan egyenes az út a csendélet szó szerinti francia megnevezéséig, a nature morte-ig, vagyis a halott természetig.

A nyelvi megragadhatósággal többen próbálkoztak már: Magyar Bálint a maffiaállam fogalmával, Ungváry Rudolf többek között a posztfasiszta vagy fasiszta mutáció, illetve a fasisztoid kifejezéseket alkalmazza, mások a Fareed Rafiq Zakariától átvett illiberális demokrácia fogalmát használják és így tovább. Véleményem szerint ezek mind fontos és hasznos törekvések, Wittgenstein nyomán mondhatnám, hogy nélkülözhetetlen nyelvjátékok, amelyek persze megvilágíthatják a rendszer egy-egy elemét, működési módját, felületi elemeit, vagy akár mélyebb összetevőit, de a rendszer teljességre törekvő leírása – ennyiben hadd legyek hegeliánus – csak annak elmúltával következhet be. Minerva baglya alkonyatkor kezdi meg röptét, vagyis a nap elmúltával. Tehát a szellem, az értelem csak bizonyos távolságból képes kellően tiszta képet alkotni. Akkor, amikor kívülről, felülről, egyfajta távolságból tekintve, immár érdekmentesen és szekértábor-ideológiáktól eltávolodva leszünk képesek ezt a világot szemlélni. Ugyanakkor a politikának sok segítséget adhatnak a fenti fogalmak és elemzések, hiszen a politika nem leíró jellegű, hanem alkalmazó tudomány. Magyar Bálint, Ungváry Rudolf vagy Zakaria (és mások) fogalmi készlete remek kapaszkodó lehet(ne, ha olvasnának) a politika csinálói számára...

FELRÚGJÁK, A FÖLDÖN CIBÁLJÁK ÉS KÖPKÖDIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ. ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.07.24.


Forró őszt jósolt a fideszes meteorológia, de már a nyár is forró. Nagyon forró. Háborút vívnak Orbán zsoldosai. Olyan háborút, ami egy orbitális nagy hazugságra épül. Minden ezt a hazugságot szolgálja, ebbe a hazugságba kapaszkodva akarják megőrizni a hatalmukat.

Van egy kisebb csoport, amely csoport – az egyszerűség kedvéért dolgozzunk színekkel – a fekete színt szereti. A csoport vezetője ezt hirdeti, egyedül elfogadható, helyes elvnek állítja be. És innen kezdve nem az történik, hogy igyekszik meggyőzni mindenki mást arról, hogy valóban a fekete a jó. Nem. A feketéről lényegében szó sem esik. Arra hergeli a híveit, hogy gyűlöljenek mindenkit, akinek a fehér, kék, sárga, zöld, hupilila tetszik jobban.

Orbán és szolgái éppen ezt teszik. Nem a saját politikájuk helyességéről igyekeznek meggyőzni az embereket, hanem minden más gyűlöletes voltáról és arról, hogy bárki, aki mást gondol, másban hisz, mást mer mondani, az ellenség. Azt irtani kell, rugdosni, köpködni, pusztítani, kiröhögni, elüldözni, megfélemlíteni kell.

Erről szólt a tusványosi kitelepült gyűlöletkampány is. Az ott megjelenteket arra trenírozzák, hogy gyűlöljenek mindent és mindenkit, aki és ami eltér attól, amit a centrális erőlködés kitol magából. A nagy habverés ellenére pár ezer erdélyi magyar volt kíváncsi az eseményre, de még ezek jókora része is inkább csak a koncertek miatt ment, mintsem Orbán, vagy Tőkés miatt.

Vagy gondoljunk a szavazásra. 2014-ben – amikor már megkapták a szavazati jogot a külhoni magyarok (tovább mélyítve ezzel a szakadékot ember és ember között), csak egy részük szavazott. Akkor 550 000 külhoni magyar kapta meg az állampolgárságot (ennyinél zárult le az eljárás és tették le az állampolgári esküt) és az NVI 2014 április hatodikáig 87 972 érvényes szavazatot talált. Ebből 42 027 biztosan romániai szavazó, 30 622 esetben nem lakcímet, hanem e-mail címet adott meg az illető (tehát nem azonosítható be az ország), 10 211 szerbiai cím volt. A többi szavazat egyéb országokból érkezett.

Ezek a számok még nem a véglegesek, némileg módosultak a számlálás lezártáig, de az arányok jól láthatóak. Ha azt is hozzátesszük, hogy nem minden érvényes szavazat a Fideszre érkezett, akkor azt látjuk, hogy a külhoni magyarok kevesebb, mint 16 százaléka szavazott bárkire is, ebből sem mindenki a Fideszre és nem mindenki Erdélyből. Mégis felépítették azt az illúziót, amit Magyarországon is felépítettek. Hogy többségben vannak, a többség akarata az egyedüli legitim akarat. Egyszerűen azt sugallják, hogy senki nem számít, csak azok, akik őket támogatják. Sőt, mindenki áruló, elmebeteg, felforgató, aki nem azt szajkózza, amit a szájába próbál adni a propaganda...

A LENGYEL ELNÖK VÉTÓZ, ÉS GYAKORLATILAG LEKOMCSIZTA KACZYNSKIÉKAT

HVG ONLINE
Szerző: Domány András
2017.07.24.Először fordul elő, hogy a lengyel elnök szembeszegül a kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal, amelynek törekvéseit – igaz, csak közvetve – először hasonlította ahhoz, ami az egykori kommunista rezsimre volt jellemző.

Vétót emelek, a Legfelső Bíróságról és az Országos Bírósági Tanácsról hozott törvény nem lesz része a lengyel jogrendnek

– jelentette be Andrzej Duda köztársasági elnök hétfő délelőtt. A vétó megdöntéséhez háromötödös minősített többségre lenne szükség, amit a kormánypárt valószínűleg nem tud összeszedni. Most először történt, hogy a Jog és Igazságosság által jelölt, a kormánypártot 2015 végi kormányra kerülése óta szinte mindenben kiszolgáló államfő szembeszáll megbízóival. De a harmadik, nem kevésbé romboló hatású bírósági törvényt várhatóan aláírja...


SZÍVSZERELMEN FOGYÓKÚRÁZIK

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: Törok Monika
2017.07.21.


Szívszerelmem, miszerint a csodapasi nem különösebben aszkétikus alkat, inkább illik rá finoman szólva a rohadt nagy darab kifejezés.
De küzd!!!
Elszántan. Nagyon elszántan.
Bármikor, amikor megkérdezem tőle, mit ettél ma, mondja őszinte, kék szemekkel, hogy semmit. Nagyon szép szeme van egyébként.
Valahányszor megérkezik, első útja a hűtőszekrényhez vezet, fejjel beleáll és már ott titkon megeszik valamit, a többit előveszi, jajveszékelve, hogy aznap még nem evett semmit és hát a cukra miatt, lássam már be...
Ez a semmi, amit megeszik hirtelen legálisan úgy általában minden, ami a hűtő tartalma - plusz 3-4 kiló alma, némi barack, meg ami még van.
És nagyon őszintén mondja, hogy ez csak saláta és gyümölcs.
Jó, hát talán volt ma már egy kis reggeli, de az semmi.
Mondjuk egy teljes bárány - véletlenül rendelt egyet, már el is felejtette, hát most mit csináljon vele...
Nehogy már ránk rohadjon.
Mint háború utáni nemzedék, nagyon aggódva figyel a kajára.
Ha elkészül, meg kell enni.
Mert kaját ott nem hagyunk.
Kenyeret soha.
Már ha én vinném.
Amúgy félkilónként, egészben.
Rizst aztán végképp nem, mert hízlal.
Jó, hát a rizseshúsba, ahol benne tartózkodik egy teljes bárány, négy disznó és egy komplett marhacsorda, persze kell, de csak ha ő rakja bele. Azt a két kilót.
És kaját ott nem hagyunk.
Ha mégis megmarad valami - mert rajta kívül ember nem tud annyit enni, pedig elég sokan vagyunk, körülbelül hatan a felét esszük, amit ő egyedül, aki, ugyebár, fogyókúrázik -, akkor azt fagyasszuk le.
Fél óra múlva felháborodottan közli, hogy egyszerűen nem vagyunk méltók a főztjéhez, majd ő elviszi az anyukájának (mert nyilván éhezik szerencsétlen asszony...)
És elviszi.
Valahogy az autójában mindig félig kievett ételhordókat találok és evőeszközöket... Továbbá csokipapírokat és cukorcsomagolásokat. De az sosem ő volt, valaki biztosan használta az autóját.
De a fogyókúra hosszabb utakon még durvább...

MÉG MINDIG KERESSÜK AZ "ILLETÉKEST" LAKCÍM ÜGYBEN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.07.24.


A Város Mindenkié, az Utcajogász 2500 magánszemély és több civil szervezet petícióval fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy rendezzék annak a több, mint 60 ezer magyar állampolgárnak – köztük 4500 gyereknek – a helyzetét, akik érvényes lakcím nélkül kénytelenek élni. A minisztériumnak eljuttattuk részletes javaslatainkat is, amire válaszul 2017 nyarán egy kormányrendelet-tervezet jelent meg az EMMI honlapján, amely a minisztérium szerint megoldást jelent arra, hogy ezek a családok legalább a minimális szociális ellátásokhoz hozzá tudjanak férni. Bár üdvözöljük, hogy a minisztérium erőfeszítést tett a helyzet rendezésére, az általuk nyújtott megoldási javaslatot elhibázottnak találjuk, ami hosszabb távon csak a hivatalok munkáját segíti, de egyáltalán nem oldja meg a lakcím nélküli családok helyzetét, csupán az ún. település szintű lakcím általános használatával adminisztratív úton hajléktalanná teszi őket. Kérésünkre az EMMI 2017. július 4-én egyeztetésre hívott minket, ahol a Belügyminisztérium nyilvántartásokért felelős munkatársai is részt vettek.

Az egyeztetés legelején elmondtuk annak a családnak a történetét, akik nemrég keresték fel a csoportunkat, hogy segítséget kérjenek. Ezzel szerettük volna érzékeltetni, mekkora a probléma:

„Jó napot! A gyermekeim lakcímkártyáján még annak a krízislakásnak a címe van, ahol korábban laktunk, de valójában már ki vannak jelentve. Nekem egy hajléktalanszálló az lakóhelyem és a tartózkodási címem a volt albérletünk, de már onnan is kijelentettek. Emiatt nem tudom elintézni a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, mert egyik helyen sem lakunk. Hiába pályázunk lakásra, emiatt az sem sikerül. Mit csináljunk, hogy legyen lakcímünk? Most olyan albérletben vagyunk, ahol nem írtunk szerződést. Úgy lakunk itt, mintha baráti alapon laknánk itt, és a tulajdonos kijelentette, hogy nem ír alá semmit. Így nem tudok semmit intézni. Sajnos nincs ismerősünk, akihez be tudnánk jelentkezni és a tulajdonost pedig nem akarom győzködni, mert nincs innen hova mennünk. Amikor idejöttünk, megmondták, hogy nem írnak alá semmit, és nem szeretném, ha baj lenne belőle.”

Miután az EMMI képviselői szóban is bemutatták a kormányrendelet-tervezetet, mi elmondtuk, miért tartjuk problémásnak a minisztérium javaslatát:...

ORBÁN HAZUDOTT EGY BŐDÜLETESET TUSNÁDON A SOROS-TERVRŐL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.07.24.Írásos bizonyítékok cáfolják az állítását. Összedőlt az összeesküvéselmélete...

...kimondottan az ellenkezője igaz.

Soros György ugyanis kifejezetten ellenzi, hogy a tagországokat kvótákra kényszerítsék és a menekülteknek megszabják, hol akarjanak élni.

Bár azt nem lehet tudni, hogy ténylegesen mekkora befolyása van (biztosan nem annyi, mint amit Orbán tulajdonít neki, ti. hogy voltaképpen ő irányítja a világot, de az Uniót mindenképpen), a meglévő befolyását felhasználva Soros volt tekinthető Orbán egyik legnagyobb szövetségesének a kvóta ellen.

Kvótaellenes álláspontját sokszor rögzítette:

Ahol kérdezik róla, Soros mindenhol elmondja, mennyire ellenzi a kötelező kvótát. (Ha nem beszél róla, akkor nem kérdezik, ami az azért van, mert rég a menekültválság rég lecsengett, kikerült az érdeklődés homlokteréből, már csak a Fidesz-kormány propagandájában jelent fenyegető veszélyt.)

Soros elkötelezett kvótaellenes álláspontjáról egy csomó bizonyíték van, angol és magyar nyelven egyaránt. Ez egy egyszerű Google-kereséssel könnyen ellenőrizhető. Illetve kettővel: egy angolul, egy magyarul. Miközben Orbán azt állítja, hogy neki az ellenkezőjéről van papírja. Most el kell dönteni,
kinek hiszünk: Orbánnak vagy a szemünknek.

Ha a magyar miniszterelnök olvasna újságot (és nemcsak azokat, amiket a propagandaminisztériuma ír vagy szerkeszt), akkor tudhatná, hogy nincs veszély, nem kell félni.

Tulajdonképpen az a jobbik eshetőség, ha Orbán hazudik. Ha tudja, hogy nincs esély a kvótára: a tagállamok többsége ellenezte, és rég lekerült a napirendről. Ráadásul Soros is ellenezte, és ellenezné, ha újra felmerülne.

Mert ha Orbán Viktor ezt nem tudja, akkor azt kell gondolnunk, egyáltalán nincs tisztában a létező világ dolgaival, és egy pszeudovalóságban él, ahol páni rettegésben tölti napjait.

Már csak humánus szempontok alapján is, az a jobb, ha ez nem így van, és Orbán simán csak hazudik.

KÉT ÉVE MENEKÜLTKÉNT A KELETINÉL ALUDT, MOST A VILÁGBAJNOKSÁG RÉSZTVEVŐJEKÉNT ÉRKEZETT VISSZA BUDAPESTRE

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.07.23.


Yusra Mardini legutóbb 2015-ben járt Magyarországon, csak akkor egészen más körülmények között. A most 19 éves fiatal nő a szíriai polgárháború elől menekülve érkezett ide 2015-ben, akkor az utcán aludt ő is sok ezer társához hasonlóan. Németországba ment tovább, jelenleg is Berlinben él. 

Profi úszó lett, tavaly részt vett az olimpián is a menekültcsapat tagjaként, 100 méteres pillangóban meg is nyerte az előfutamát, még ha ezt a magyar tévénézők akkor nem is tudhatták meg, mert a köztévén tudósító ifj. Knézy Jenő egyszerűen nem mondta be se a nevét, se hogy honnan érkezett.

Mardini az idei világbajnokságra is kijutott a FINA menekültválogatott tagjaként, vasárnap állt rajthoz 100 méteres pillangón. Előfutamában harmadik lett, így nem jutott tovább az elődöntőbe. Mint a futam után az AFP-nek elmondta, megígérte magának, hogy egyszer máshogy fog visszatérni Budapestre.

Mardini 25 nap alatt jutott el Szíriából Németországba, az útja során úszástudását használva segített megmenekülnie egy süllyedő csónak 16 utasának a görög partoknál. Több mint három órát töltött akkor a vízben, mire sikerült kijutniuk a partokra. Utána észak felé indult, így jutott el Budapestre, ahol egy hetet töltött, pont akkor ért ide, amikor már nem engedték tovább a menekülteket Ausztria és Németország felé.
 

A Keletinél a földön aludt, szörnyűnek nevezte most az élményt. Az AFP riportjában az is szóba kerül, hogy rossz benyomásokkal távozott akkor, az embereket durvának látta. Edzője is megijedt, amikor mondta, hogy újra Budapestre jön, de most teljesen más benyomásai vannak, ezért megváltoztatta a véleményét a magyarokról is.

Elmondta azt is, hogy teljesen megérti az embereket és a félelmeiket, neki is hasonló félelmei lennének, de azt látja problémaként, hogy meg se próbálnak nyitni. Pedig ő sem gondolja, hogy a menekültek száz százaléka csodálatos és angyal volna, a világ minden országában jó és rossz emberek élnek együtt...

NEMCSAK A 18 ÉVES FIATALÉRT, HANEM EGY NORMÁLIS ORSZÁGÉRT IS TÜNTETNEK MA ESTE

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: gm
2017.07.24.


Hogy a bírálatért senkit ne vigyenek el a rendőrök, és hogy a felelősök vállalják a felelősséget.

Annyira abszurd ez a BKK-s történet, hogy aki nem itt élt az elmúlt években, valószínűleg nem hiszi el, hogy ez biztos valami vicc. Pedig ez tényleg a mai magyar valóság, ahol a közlekedési vállalat elindít egy trehány e-jegyrendszert, majd amikor a felhasználók elkezdik kritizálni, a vezérigazgató tulajdonképpen lehülyézi az embereket. Nem a fejlesztő körmére csap, hogy ezt mégis, hogy a francba képzelték, de nem is bocsánatot kér, hanem megüzeni az utazóknak, hogy nem értetek ti ehhez, ha okostelefont nem tudtok használni, akkor ez se nektek való, nem vagytok elég okosak. Tart egy olyan sértődött sajtótájékoztatót, hogy az óvodások is irigykedve nézhetik, kibertámadásokról meg trágár felhasználónevekről beszél, amikor adatvédelmi okokból Dabóczi Kálmán utóbbiakról elvileg nem is tudhatna.

Amikor pedig kiderül, hogy egy 18 éves, most érettségizett fiú minden probléma nélkül tud 50 forintért bérletet venni a rendszerben, majd ezt rögtön jelzi a közlekedési vállalatnak (vagyis nem él vissza a helyzettel), nem olyasmi a jutalma, ami a normális országokban általában. Nem megköszönik, hogy megmutatta a biztonsági rést, nem munkát ajánlanak neki. Választ nem kap, inkább a fejlesztő T-Systems simán feljelenti a rendőrségen, a rendőrök meg hamarosan kiszállnak a lakására, előállítják, hogy azért tudja már, hol a helye...

FÁBIÁN JULI NEM ADJA FEL A KÜZDELMET

NLCAFÉ BLOG
Szerző: NLCAFÉ
2017.07.24.


Mint beszámoltunk róla, sajnos nem ez az első eset, hogy Fábián Juli daganatos megbetegedéssel küzd. Először 2012-es eurovíziós szereplése után támadta meg a kór, amire akkor párkapcsolata is ráment...

A múlt héten derült ki a rajongók számára, hogy Fábián Juli ismét a betegséggel küzd. „Most olyan kezelésekre van szükségem, amik bizonytalan időre kizárják az éneklést, a munkát, így egy darabig semmilyen fellépést, interjút, közszereplést nem vállalok, hogy minden erőmmel és energiámmal a gyógyulásra koncentrálhassak, és végleg magam mögött tudjam hagyni ezt a betegséget” – írta a Facebookon:

Kedveseim!
Hálásan köszönöm azt a hihetetlen mennyiségű üzenetet, jókívánságot, tanácsot, áldást és szeretetet, amivel az utóbbi pár napban a bejelentésem kapcsán elhalmoztatok! Végtelenül meghatódtam, és szívmelengető érzés megtapasztalni, milyen sokan szerettek és külditek nekem a pozitív energiákat. Rengeteg erőt merítek ebből és belőletek.

Hálistennek csodálatos társ, család, barátok és gyógyítók vesznek körül, akik mindenben támogatnak. Nem vagyok egyedül, és Veletek még inkább érzem, hogy sokan gondolnak rám és drukkolnak nekem. Számomra nincs más út és lehetőség, mint a teljes gyógyulás, annyi tervem és álmom van még, és minden erőmmel, érzésemmel, gondolatommal azon leszek, hogy újra egészséges legyek.
Szeretlek benneteket
 

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR NEMZETET MEG KELL MENTENI A MAGYAR ÁLLAMTÓL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.07.24.


Nagy szerencséje a magyar nacionalizmusnak, hogy miközben minden okunk megvan megválni tőle, ez összecseng a világ változásai adta lehetőséggel is. A magyar nacionalizmus és az általa létrehozott nemzet alapvetően sikertelen program. Annak idején, amikor az abszolutizmussal szemben a XIX. század elején létrejött a nacionalizmusunk, két célja volt: a politikai függetlenség és a modernizáció (polgárosodás). A rövid reformkori virágzás után azonban a haza és a haladás közös programja megbukott (győzött a vármegyei kiváltságvédelem maradisága, együtt a bécsi birodalmi centralizációval), a politikai függetlenség reális lehetősége elveszett, és a folyamatos frusztráltság, amit ez okozott, a függetlenségi törekvéseket tartósan szembefordította a modernizációval (vö. a Kiegyezés folyamatos revíziójára tett kísérletek, amelyek a szellemiségükben Trianon revízióját előlegezték).

A hazai modernizáció a Habsburg, majd bolsevik nyomás alatt, illetve ma az EU-val a háttérben visszatérően mint szuverenitásellenes, külső, nemzetietlen gyakorlatként jelentkezett. Különösen tragikus ez úgy, hogy közben a "harmadik út" egyik autochton programja sem bizonyult életképesnek -- már gondolatként sem.

A magyar nacionalizmus meghatározó vonása: a függetlenségi túlsúlya, emiatt pedig a nemzet- és társadalomellenessége. A függetlenségi nacionalizmus hozta létre és definiálja a nemzetet, amely így nem tudja integrálni a külső, vagy létrehozni a saját belső modernizációs kompetenciáit. A nemzet olyan lett, amilyenné a nacionalizmus (antimodernizációs) alakváltozásai tették. Ez a nemzet genetikusan (fejlődéstörténetileg) versenyképtelen, a függetlenségi kódjának kulturális, etnicista, rasszista és xenofób jegyei aláássák a szigetszerűen, töredékesen jelentkező modernizációs nekilendüléseit...

AZ IGAZMONDÓ JUHÁSZ LÉTRÁJA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.07.24.


Nem vagyok sem híve, sem bármilyen formában helyeslője az összeesküvés elméleteknek. Törvénysértő cselekedetekkel kapcsolatban meg különösen nem. A tények tiszteletét tartom szem előtt, a történeti tényállás személyi és tárgyi bizonyítékainak teljes körű feltárása mellett. Hogy aztán majd ennek megfelelően lehessen azokat az anyagi jogszabályokkal összevetni, függetlenül bármilyen külső hatástól, vagy egyéb körülménytől.

Nem támogatom azt, hogy rendeljünk el nyomozást, vagy vádat emeljünk olyan ügyben is, melyben sovány és hiányos a bizonyítékok sora, olykor még a megalapozott gyanúsításhoz sem elegendő, csak azért, hogy megfeleljünk valaminek, vagy valakinek, azzal, hogy szüntesse meg majd a bíróság, ha karja, csak mi ne. És nem értek egyet azzal sem, hogy valami, vagy valaki kedvéért, mint arra hivatottak nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy felderítsünk egy ügyet, annak minden lehetséges körülményeivel együtt, sőt határozottan el is ítélem ezt a hozzáállást!

Az „igazmondó juhász” haláláig küzdött Mészáros Lőrinc Felcsút környéki terjeszkedése, majd aztán az Orbán-rendszer ellen. Nézzük hát először a Váradi ügyben a történeti tényállást, figyelmen kívül hagyva most bármilyen indítékot, amely a cselekmény elbírálásánál számításba jöhetett. Alcsútdoboz határában, a 8106-os úton, a 16-os kilométerszelvényben 2014. október 11-én, este 8 órakor egy férfit gázolt el egy arra közlekedő autó – írta meg a police.hu, amely szerint a helyszíni szemle idején az út érintett szakaszát lezárták a rendőrök. Megállapítást nyert, hogy a férfi azonos Váradi Andrással, aki nem sokkal ezután belehalt sérüléseibe. Valaki már az eset után is azt mondta a hvg.hu-nak, hogy beszélt az elhunyt feleségével, aki azt adta elő, hogy a férje a saját autójával járt Alcsútdobozon plakátozni, és amikor ment haza a tanyára, lecsúszott a létra az autójáról. Megállt, hogy visszamenjen érte, ekkor gázolta el egy 84 éves osztrák-magyar kettős állampolgár egy osztrák rendszámú autóval...

DULVÁN, GOLOMBÁN

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.07.23.


Jó napot kívánok, Miniszterelnök úr!
– Jól teszi.
– Bizonyos balliberális bérsajtótermékek arról beszélnek, hogy ön… hogy is mondjam csak… hát ugye, megverte a Demokráciát. Megtépte a haját, és a padlóra lökte, nagyon durván.
– Ez így nem igaz.
– Természetesen. De azt látjuk, hogy a Demokrácia orra kissé bedagadt, szemén lila monokli. És valaki letépte a fülét is. És hát ugye mégiscsak… khmmm… önök, ugye, egy háztartásban élnek… mármint hogy ön beköltözött a hölgy ingatlanába…
– Na, jó. Lehet, hogy volt valami kis súrlódás, apróbb perpatvar. De én úgy emlékszem, az a Havasi Berci volt, mert a Demokrácia azt mondta neki, hogy „kis pöcs”. Namármost, ha maga ránéz a Havasi Bercire, akkor rögtön megérti, hogy miért ilyen érzékeny pontja ez neki, ha kis pöcsnek nevezik.
– Nem, a Havasi úr most nem exponálta magát. A Demokrácia viszont csúnya verést kapott.
– Nézze, nem igazán emlékszem. Tudja, kis családias erdélyi lagziban voltunk aznap ott Tusványoson, a Tőkés püspökúr privát fesztiválján. Rengeteg homárt kellett megpucolni a szarvasgombás-rukkolás körömpörkölthöz. No, fiam, és tudja maga, az milyen nehéz munka, a homárpucolás?
– Ön pucolt, saját önkezével?
– Jaj, dehogyse már! Az az asszonynép dolga. Én meccset néztem a tévében és békésen iszogattam meg szotyolázgattam.
– Sokat ivott?
– Nem. Kettőt-hármat…
– Kupicát?
– Üveget.
– Bort?
– Hát, mellé még azt is. De sört csak fél kartonnal. Össze szoktam gyűrni utána a dobozokat, tudja, az olyan férfias. Aztán a Havasi Berci mindig elteszi őket, mert ő ilyen érzelmes fiú. Jövőre pedig a Fekete Gyuri rendez belőlük gyűjteményes kiállítást a Műcsarnokban.
– És utána?
...

HÉTKÖZNAPI ORBÁNIZMUS: A MINISZTÉRIUM AZT KÖVETELI A KÓRHÁZIGAZGATÓKTÓL, NYÍLT LEVÉLBEN CSATLAKOZZANAK BALOG ZOLTÁN KRETÉNSÉGEIHEZ

MAGYAR NARANCS
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.07.24.


Pontosan úgy megy ez, mint a pártállami időkben.

Néhány hete Balog Zoltán azt kezdte el szajkózni, hogy valójában nincs is akkora gond a magyar egészségüggyel, csak hangulatkeltésről van szó, arról, meg hogy a média álhíreket gyárt. Az emberi erőforrások minisztere azt már nem részletezte, hogy hol és milyen álhírek jelennek meg, de úgy látja: ez az egész cécó a választások közeledte miatt van, "valakik" megbízzák az álhírek gyártásával az újságírókat, akik ezzel pont azt rombolják, ami a legfontosabb. A legfontosabb pedig a bizalom.

Úgy tűnik, a miniszter egyedül érezheti magát, ugyanis a Népszava információi szerint most az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) készített egy nyílt levelet, amely a „média képviselőihez szól”, ennek aláírására biztatják a kórházigazgatókat. Ebben a levélben egyebek közt szerepel:

„Mi, az egészségügy kiemelt gyógyító intézményeit képviselő vezetők fokozódó aggodalommal szemléljük a kórházvilágot az elmúlt időszakban folyamatosan érő, egyre kíméletlenebb és sokszor igaztalan támadásokat.”...

METAMORFÓZIS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.07.24.


Júlia a hivatalos levelet már jó ideje rakosgatja. Lehetőleg el a szem elől, mintha ettől megoldódna valami, bármi.

Régebben nem kellett ilyesmivel foglalkoznia, hiszen anyagi gondjai nem voltak. A férje jól keresett, szépen éltek. Így tudta mindenki, ők szépen élnek. Elég volt egy jó alapozó, egy csinos sál ügyesen megkötve, egy hosszú ujjú blúz.A dolgok természete persze ettől mit sem változik, ahogyan a probléma sem oldódik meg.

Mikor tovább nem halogatható, döntésre jut. Ma oda megy, a végrehajtó irodájába. Elintézi. Megbeszéli. Nem húzza tovább.

Oda sem figyelve hogy mit is vesz magára felöltözik, leballag a buszhoz. Kicsit vonszolja magát, nagyon nem szereti ezt a napot.

Várakozás közben körbepillant. A megállóban vele együtt várakozó emberek arca az éghez hasonlóan mosogatórongy-színű. Hang sem igen hallatszik, kivéve egy fiú kezében kuruttyoló telefont.

A busz ijesztő zajokat vonszolva maga körül a megállóba vánszorog. A végén üvöltve fékez, nagyot rándul a teste. Mintha száguldva érkezett volna.

A következő tiszta pillanat, amikor megérkezik a komor épület elé. A névtáblákat böngészve fedezi fel, több végrehajtói iroda működik az emeleteken. Előkotorja a borítékot, hogy biztos legyen a név.

A második emeleten megtalálja a keresett névtáblát. Kopog, senki nem felel, hang sem hallatszik. Elszántan benyit.

Várakozásával szemben nem üres a váró.

Egy elegáns pult mögött fiatal nő telefonál lelkesen. Bár láthatólag zavarja az előtte ácsorgó szerzet, de azért dacosan tovább csicsereg a marokmobilba.

Végül csak elköszön a készüléktől, felpillant.

Igen, ez az az iroda. Várni kell. Addig üljön le!