2019. október 11., péntek

RÁADÁS: FELHÍVÁS A MAGYAROKNAK AKIK JAPÁNBAN VANNAK TÚRISTAKÉNT

ZSÍROS DESZKA VLOGJA
Szerző: Zsíros Deszka
2019.10.11.  Ez a videó azoknak a Magyar honfitársaknak 
  szól, akik itt tartózkodnak Japánban 
  turistaként, és nem beszélik a Japán nyelvet, 
  így fogalmuk nincs mi történik. A tájfun neve 
  Hagibis. Az interneten a tájfun útvonala fel 
  van tüntetve. Onnan informálódhattok
  hogy az adott térséget ahol tartózkodtok,   
  érinteni fogja, vagy sem. Amennyiben igen, 
  úgy a videóban elmondottakat vegyétek 
  figyelembe.

RÁADÁS: BRUTÁLIS SZUPER TÁJFUN KÖZELEDIK JAPÁNBA

ZSÍROS DESZKA VLOGJA
Szerző: Zsíros Deszka
2019.10.11.  Minden idők legerősebb tájfuna közeledik 
  felénk. Szombat délutánra várható. A neve 
  Hagibis. Egyenlőre ötös erősségű, ami a 
  legmagasabb mérő szám ami létezik. 300 
  km/h fölötti szélerősséggel lassan halad 
  felénk. Remélem nem fog áldozatokat 
  követelni.

BORKAI FELESÉGÉNEK FÖLDÜGYEIVEL INDUL A KAMPÁNY UTOLSÓ ELŐTTI NAPJA – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2019.10.11.


Vasárnap önkormányzati választásokat tartanak Magyarországon. Budapesten és sok nagyvárosban szoros eredmény is lehetséges. A kampánystábok ráfordultak a célegyenesre, este kampányzáró eseményt tart Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje. Beszámolunk a legfontosabb eseményekről, arról, hogy mit mondanak, és mi történik a jelöltekkel. Kövessétek a kampány utolsó napjait percről-percre a Mércén!

Ezt a közvetítést azért tudjuk megcsinálni......mert sok olvasónk önzetlenül támogatja a Mércét. Köszönjük! De hogy folytathassuk, kérjük, támogass minket te is!A POLGÁRMESTER ROKONAI, BARÁTAI ÉS ÜZLETFELEI – LERAJZOLTUK A “GYŐRT BEHÁLÓZÓ POLIPOT”

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.10.10.


Borkai Zsolt viselt dolgairól néhány napja kezdett publikálni egy anonim blog: a nyilvánosságra került fotók tanúsága szerint Győr fideszes polgármestere tavaly szexpartin vett részt az Adrián Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, valamint Szabó Ervin üzletember társaságában. Cégnyilvántartási adatok szerint Győr fideszes polgármesterének fia több cégen keresztül kötődik apja útitársához: Rákosfalvy Zoltánnal közös vállalkozása is volt Borkai Ádámnak.

A botrány kitörése után az Átlátszó azonosította a Rákosfalvyhoz köthető magánrepülőgépet: a négyüléses Cessna kisrepülő tulajdonosa az Immobilien Trade Center Kft., ennek a cégnek a neve felmerült már az Audi telekvásárlásával kapcsolatos botrányban is, amiről a HVG számolt be 2012-ben. A 2008-as évjáratú gépet 2013-ban regisztrálták a cég nevén. Az Immobilien Trade Center Kft. tulajdonosa az SR Group S.A. nevű luxembourgi vállalkozás, székhelye Rákosfalvy lakcíme, elektronikus elérhetősége pedig az ügyvéd email-címe.

Cikkünk nyomán az Index talált az MTI fotóarchívumában olyan képeket, amelyeken Borkai Zsolt a Rákosfalvyhoz köthető, HA-CIZ lajstromjelű repülővel együtt látható – sőt, arról is van fénykép az állami hírügynökség adatbázisában, hogy ő maga vezette a gépet.

Ezután a 24.hu megírta, hogy a győri polgármesterrel szintén közeli kapcsolatban álló üzletembernek, Somogyi Jánosnak is van – cégén keresztül – egy magánrepülőgépe. A Légügyi Hatóság nyilvántartása (PDF, 201. oldal) szerint a 2016-os évjáratú, négyszemélyes, Cirrus SR22 típusú repülőt gyártási évében regisztrálták a Somogyi Holding nevén.

Szintén a 24.hu számolt be arról, hogy az adriai szexparti előtt néhány héttel 250 millió forintos osztalékot vett ki az Immobilien Trade Center Kft.-ből a luxemburgi tulajdonos képviselője. A lap szerint az elmúlt nyolc évben összesen mintegy másfél milliárd forintot vettek ki a tulajdonosok a győri telekügylet révén ismertté vált cégből, amely Rákosfalvy Zoltánhoz köthető.

A VálaszOnline írta meg, hogy a győri polgármester fia, Borkai Ádám az ügyvezetője az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, amelynek székhelye szintén Rákosfalvy címén található. A lap azt is megírta a cégadatok alapján, hogy az Akonia 2016 és 2018 között semmilyen forgalmat nem bonyolított, és 3 éve veszteséges, de Borkai Ádám ennek ellenére is havi 1 millió forintos fizetést kap 2015 óta ettől a cégtől.

A cég tulajdonosa egy hasonló nevű offshore vállalkozás, a luxembourgi Akonia S.A., melynek kézbesítési megbízottja a VálaszOnline cégbírósági kutatásai szerint Rákosfalvy Zoltán.

A Hvg.hu rábukkant a luxembourgi cégadatbázisban egy olyan dokumentumra, amely szerint az Immobilien Trade Center Kft.-t birtokló SR Group S.A.-ban 2014-ben A-osztályú igazgató lett Rákosfalvy Zoltán. Az iratban szintén ezzel a titulussal szerepel Somogyi János, az offshore cég B-osztályú igazgatója pedig Kacsóh Gábor lett.

Kacsóh Gábor Luxemburgban élő pénzügyi szakember, aki korábban is feltűnt már Fideszhez köthető sztorikban. A 24.hu 2017-es cikke szerint például a Tiborcz István miniszterelnöki vővel üzletelő, a közbeszerzéseken taroló WHB Kft.-t tulajdonló, szintén győri Paár Attila cégbirodalmának kiépítésében segédkezett...

BOGDÁN LÁSZLÓ: KETYEG MÁR A CIGÁNYPLUTÓNIUM - CSERDI POLGÁRMESTERE KRUMPLIOSZTÁSRÓL, DÖGKÚTRÓL, TETŰIRTÓRÓL ÉS A FÉLELMETES OKTÓBER 13-ÁRÓL

MAGYAR HANG
Szerző: TOMPOS ÁDÁM
2019.10.11. 


A Láthatatlan Magyarország Facebook-csoport a 2019-es év civil polgármesterének választotta meg Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét. Ezen apropóból beszélgettünk a baranyai településvezetővel, szóba került az önkormányzati választás is meg a drogdílerek, akiknek „odaléptek”.

Részletek a Magyar Hang október 11-i (2019/41.) számában megjelent interjúból!

Cserdiben is krumpliszezon van?
– Nem, fűszereket csomagolunk odahaza.

A választási krumpliszezonra céloztam.
– Olyan sincs szerencsére. Cserdiben mi osztogatunk. Legutóbb volt egy flashmobunk, ahol megállítottuk az autókat, és egy rekesz saját termelésű paradicsomot adtunk az áthaladóknak. Mert csak az tud, akinek van. És így kevésbé mondják ránk, cigányokra, hogy büdös tolvajok vagyunk. A többség köszönettel elfogadta. De így is volt, aki közölte, hogy jó lesz a disznónak...

FARKASHÁZYÉK ÚJRAÉLESZTETTÉK A HETEST

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2019.10.10.


Egykori szereplői megidézték az ország egyik legismertebb, legnépszerűbb kabaréját, a Heti Hetest. A friss közéleti szórakoztató műsort péntek este hallgathatják meg a Klubrádión!

Hosszú szünet után új közéleti kerekasztal-kabarét készítettek az egykori Heti Hetes szereplői. Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László és Farkasházy Tivadar Angyalföldi Hetes címmel tartottak előadást még szeptember 24-én a Radnóti Miklós Művelődési Központban. amelynek hangfelvételét a Klubrádió október 11-én pénteken 21 órától sugározza.

SZABAD SZEMMEL: KARÁCSONY GYŐZELME MEGMUTATNÁ, HOGY REPEDÉSEK VANNAK ORBÁN BUDAPESTI TÁMOGATOTTSÁGÁBAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.11.


New York Times/Reuters 

10 év óta a legnagyobb győzelem lenne a magyar ellenzék számára, ha Karácsony Gergely képes volna kiütni a nyeregből Tarlós Istvánt. A verseny egyre szorosabbnak tűnik, de a kimenetel nem érinti Orbán hatalmát, mivel azt alátámasztja a jó gazdasági helyzet, a keményen bevándorlás-ellenes retorika, valamint a bérek jelentős emelkedése. A Fidesz továbbra is igen népszerű vidéken. Azon kívül csak 3 év múlva lesznek általános választások, és a kormánypárt nagy többségre támaszkodhat az Országgyűlésben. Ám ha Karácsony felül tudna kerekedni, az megmutatná, hogy repedések vannak a miniszterelnök fővárosi támogatottságában. Ezt Novák Zoltán úgy fogalmazza meg a Méltányosság Központtól, hogy a hatalom helyzete nem inogna meg, viszont meggyengülhet a legyőzhetetlenségébe vetett hit. Mindenesetre holnapután vizsgázik az ellenzéki összefogás stratégiája. A londoni Teneo Intelligence elemzője, Otilia Dhand azt mondja: most majd kiderül, erősödik-e tömegigény az ellenzék fő pártjai esetében. Merthogy a középbal tökéletesen lejáratta magát gazdasági téren, ám ezek az arcok még mindig nem tűntek el a színről. Ha bármit el akarnak érni, igazi alternatívát kell kínálniuk az ország irányítására. Ezt úgy tudják megtenni, ha helyben jól végzik a dolgukat és meggyőzik az embereket, hogy helyesen voksoltak. 

FT 

Ritka módon összefogtak Budapesten Orbán ellenfelei és Isztambul példája nyomán azt remélik, hogy a főváros a vasárnapi siker esetén ugródeszka lesz a Fidesz legyőzésére. A Karácsony körül létrejött koalíció azonban törékeny, egyetlen dolog tartja össze: támogatói torkig vannak a miniszterelnökkel. Bíznak abban, hogy sokatmondó csapást visznek be vasárnap a Fidesznek. Az ellenzék polgármester-jelöltje úgy nyilatkozott, hogy a település a haladó erők erődje lehet egy konzervatív erős ember által vezetett országban. Ám szerinte a magyar emberek jobban félnek a közéleti szerepvállalástól, mint a törökök, pedig Erdogan rendszere bizonyos tekintetben még tekintélyelvűbb. Karácsony kampányanyagait Szlovákiában kellett kinyomtatni, mert nem találtak hazai üzletembert, amely el merte volna vállalni a megbízást. A kérdés az, korlátozza-e jövőben bármi is a hatalmon lévő párt korlátlan uralmát, jegyzi meg Juhász Attila a Political Capitaltől. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az áttörés reményt és lendületet adna az Orbánnal szembenálló tábornak. De azt még utóbbi képviselői is elismerik, hogy Tarlósnak van bázisa a saját hívein túl is. Mráz Ágoston Sámuel, a kormány által támogatott Nézőpont Intézet vezetője úgy véli viszont, hogy kudarc esetén az ellenzék a nulláról kezdheti a küzdelmet, ráadásul várhatóan szétesik és ismét egymással hadakozik. Juhász Attila rámutat, hogy a Fidesz Putyint utánozva, titkos felvételekkel igyekszik lejáratni a riválisokat. Karácsony is elismeri: még ha győz is, a kétharmaddal a Fidesz még inkább megnyirbálhatja az önkormányzatok jogkörét. Így a tét az, hogy egyáltalán lehetséges lesz-e a helyi politika.

Aggasztónak tartja a Magyarországon és Lengyelországban tapasztalható politikai változásokat Jourová, aki az értékekért, illetve az átláthatóságért felelős alelnök lesz az új Bizottságban. A cseh politikus, aki Babis pártjának tagja, azt mondta, új tisztségében mindent el akar követni, nehogy egyes kormányok visszatérjenek a rendszerváltás előtti idők gyakorlatához, azaz örökre bebetonozzák magukat a hatalomba, a választások ne legyenek teljes mértékben szabadok, a köztévé pedig ismét állami tévé legyen. Közölte: ezt olyasvalakiként mondja, aki a fél életét egy nem demokratikus rezsimben élte le...

"A CSALÁDOM CSAK AZ ÉRDEKLI, MIKOR KÖLTÖZÖM HAZA"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.11.


Ahogyan telnek az évek, sok családban egyre szűkebbé válik a beszélgetések tematikája, egyre kevésbé érdekli az itthon maradottakat a határátkelők mindennapjai (persze rengeteg ellenpélda is akad). Ilyenkor a leggyakrabban feltett kérdés az: mikor jössz már haza?

Nem tudom, ki ismeri közületek a Humans of New York Facebook-oldalt, rengeteg fantasztikusan érdekes emberi sors található rajta. Már jó ideje nem csak New Yorkban élőkről lehet olvasni rajta. Olyannyira nem, hogy a minap belefutottam két magyar vonatkozású sztoriba, az egyik Amszterdamból, a másik Londonból és arra gondoltam, megosztom veletek, mert mindkettő tanulságos – más-más miatt.

„Minden hazalátogatással egyre kevesebb a téma”

„A családom nagyon szeretné, ha lenne már pasim. És nagyon keményen nyomulnak. Öt nagymamám van, illetve a nagymamámnak van négy testvére, de mindegyiket nagyinak hívom.

Ők neveltek fel, ők járattak iskolába, megkaptam mindent, amit akartam: játékokat, ruhákat, lovasleckét. Teljesen elkényeztettek. De mindannyian nagyon konzervatívok.

Minden egyes alkalommal, amikor Amszterdamból hazalátogatok, a beszélgetések témája egyre szűkebb és szűkebb lesz.

Semmit nem kérdeznek arról, hogyan akarok élni, sem a munkahelyi terveimről. Mindig arról szól a beszélgetés, hogy mikor költözök már végre vissza Magyarországra és hogy van-e már barátom.

Az ő fiatalkorukban az élet nehéz volt férfi nélkül. Mindannyian férjhez mentek 18 éves koruk környékén. Így aztán most azt gondolják, hogy kifutok az időből.

Teljesen rá vannak állva arra, hogy találkozzam már valakivel, ráadásul mindig van tökéletes jelöltjük is: szépfiú, magas, göndör hajjal, nagyszerű családdal. Már öt fiúnak bemutattak.

A legutóbbi alkalom igazi csapda volt. Szabadságon voltam otthon, amikor azt mondták, a vasárnapi ebédnél „különleges vendégünk” lesz, aki „ügyvédnek tanul” és „igazán jóképű” – utóbbiról kiderült, hogy enyhe túlzás.

Rendkívül kínos volt. Mellém ültették és folyamatosan mondogatták rám, hogy „hát nem csinos? Elhiszed, hogy még sosem volt barátja?” Aztán amikor csend lett, akkor hozzátették: „ez közös bennetek, beszélgethetnétek róla”.

Ez két órán keresztül ment, az arca végig vörös volt. Miután elment, felállítottam egy szabályt: nincs több összeismertetés. Soha többet.” (Amszterdam, Hollandia)...

MAGYAR HANG AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.10.10.


Október 11-től kapható a Magyar Hang 2019. évi 41. száma! Olvasnivaló egész hétre, 32 oldalon! Keresse péntektől a következő csütörtökig az újságárusoknál a legkedvezőbb árú független közéleti hetilapot!

A TARTALOMBÓL:

Robban a „cigányplutónium” – Bogdán László, az év civil polgármestere krumpliosztásról, dögkútról, tetűirtóról és a félelmetes október 13-áról. Interjú

Szociális bérlakások helyett lakópark – Egyre ambiciózusabb az állami megrendeléseken hizlalt, politikai kapcsolatokat sem nélkülöző Tömb 2002 Kft

Ki lesz gazdagabb a minimálbér-emeléssel? – A kisvállalkozókat letérdelteti, a kormánynak hatalmas bevételnövekedést jelent minden egyes emelés

Száraz kalács és savanyú tej – Nem minden kórházban sikerül megfelelni a közétkeztetés kívánalmainak

– Ez a hajó már elment? Borkai-botrány: milliárdos üzletek és sértett barátok a fedélzeten

„Háromszázan érkeztünk ’74-ben Újpalotára” – Tizenhat éves volt, amikor a katonai puccs idején családja Magyarországra menekült Chiléből. Carlos Lattes Pavez egész életét a hajléktalanoknak szentelte

A vaddisznókat lelövik, ugye? – A főváros teljes budai oldalát szigorúan korlátozott területnek minősítették a sertéspestis miatt

Nádirtás az ingatlanbiznisz jegyében – Mi lesz a Balatonnal?

Szegény ember az, aki ígérni sem tud – Siralmas állapotban az ország legrégibb (Budapest–Vác) vasútvonala

A NER-szellem vasútja és luxusjachtja – 2010: Orbán Viktor kikiáltotta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét – Harminc év, harminc történet

Hiába hullt a kurdok vére Rodzsaváért – Végleg megpecsételődött a szíriai autonómiájuk

Leszaggatja magáról a Vajdaság a kényszerzubbonyt? – Újvidéki riport

A kormányzás folytatására készülhetnek Kaczynskiék – A Jog és Igazságosság jó eséllyel megszerzi a mandátumok több mint 50 százalékát a hét végi parlamenti választásokon

Az újraírt Bajcsy-Zsilinszky – Miért lehet érdekes számunkra ma is Bajcsy-Zsilinszky Endre alakja? Milyen embert és politikust találhatunk a legendárium mögött? Ezekre kerestük többek között a választ Bartha Ákos történésszel. Interjú

A fehér egerek is hadrendbe álltak

„Mindig az embert látta bennük” – Generációk nőttek fel a Tesz-Vesz város történetein, amelyekbe a szerző még a saját fiát is belerajzolta. A száz éve született Richard Scarry emlékét a kötetekben Cicóként felbukkant Huck Scarry viszi tovább. Vele beszélgettünk

„Nagyon sokat tanultam Jordán Tamástól” – Novemberben érkezik a mozikba Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a skandináv krimikkel rokonított Valan – Az angyalok völgye. A főszereplővel, Krisztik Csabával beszélgettünk

A doppingellenőrök is versenyeznek az olimpiáért – Jelenleg hat magyar van versenyben a tokiói doppingellenőri helyekért

Mindenkit megvettek kilóra? – Éjszakai rajt, hőségtől összeeső futók, kongó lelátók, rabszolgamunka az építkezéseken – Katar és az atlétikai vb

Publicisztika:

Reichert János: Mutassunk irányt Orbánnak!
Gulyás Balázs: Krumplit prédikálnak, de kokaint fogyasztanak
Szerető Szabolcs: Lesz-e kokainparti a Karmelitában?
– Torkos Matild: „Keresztény szabadság” a jachton
Gergye Rezső: Tűnjenek el a hatalmaskodó pártemberek
Kalmár Benedek: Visszatérés a helyi közösségekhez
Puzsér Róbert: A japán kertész kezei közt
Mangel Gyöngyi: Épül, de nem szépül – Mindent átadnak, az ellenzéket pedig elhallgattatják
Lukács Csaba: Ingyensör, kolbász, Edda – Helyzet-Kép
Wekerle Szabolcs: Egy szabad ember halálára (Vekerdy Tamás, 1935–2019)
Szálinger Balázs: Barátom, a színész
Híd Jenő rajzol: Programkínálat
Haklik Norbert: Egy brünni nyelvtörött kalandjaiból
Dévényi István: Emlékszel, Sopronban?
Pethő Tibor: Honképes talajgyökér
Gazda Albert: A demokrácia ünnepe
Marabu: Tessék választani

Kritika:

Mezna: büféforradalom Óbudán
– Írni, olvasni: élet – Kukorelly Endre: Cé Cé Cé Pé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé
– Visszavenni a Majálist – Kolozsváros, szerk.: Balázs Imre József és Daray Erzsébet
Anya, apa, gyerekek – Dennis Kelly: 23 perc, Jurányi Ház
– A jó király – Tolnai Lajos: A polgármester úr
– A múlt még csak el sem múlik – Elisabeth Åsbrink: 1947

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/41. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.10.11.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Becsületbeli ügy

Most akkor láthatjuk, hogyan működik az ország, már ha ez ügyben volt is eddig kétség. Ennek a mechanizmusnak az a lényege, hogy a gazdaságélénkítő támogatásokat a kormánykörökkel egybenőtt vállalkozói réteg kapja meg. Azok, akik közel vannak a fideszes vezetőkhöz – rokonok, ismerősök, párthoz hű, nagyszájú helyi emberek –, jelentős versenyelőnybe kerülnek. Szó sincs arról, hogy ezekkel a pénzekkel azokat a vállalkozásokat támogatják, amelyeknek a vezetői szorgalmasak, tehetségesek, vállalják a kockázatot. Ezeket a szempontokat felülírja a Fidesz iránti elkötelezettség. Ez olyan igaz, annyiszor leírták és elmondták már, hogy unalmas, mint egy tegnapi újság. Természetesen könnyedén ellenvethető, hogy az ilyen természetű kapcsolódások a balliberális kormányzat idején is így működtek, csak hát ők részben ezért is buktak meg: azért, hogy ilyen ne legyen. Aztán maradt minden, sőt.

Annak idején Borkai valamiért olyan fontos volt a Fidesz helyi potentátjainak, hogy választhatósága érdekében még törvényjavaslatot is módosíttattak. Eredetileg a katonai és rendészeti szolgálatot ellátó személyek leszerelésük után 5 évig nem indulhattak volna országos választáson. Maga a javaslat indokolt, mert nem jó, ha a rendészet összekeveredik a politikával. Ez a törvény csak egy eleme a Fidesz-kormány szakmányban hozott, személyre igazított törvényeinek, gondoljunk a lex Járaitól kezdve a lex Polton keresztül a lex Szapáryra...

Szűcs László: A lendítés csendje

Kozák Márton: A hiányzó Semmelweis

Minden ember esendőnek születik és marad.

Nem pontosan ez a szöveg áll az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata első pontjában, de ez a korszakos belátás vezette a francia Alkotmányozó Nemzetgyűlést és főként az Amerikában akkortájt alkotmányozó kortársaikat. Ezért volt az amerikai alapító atyák fő törekvése olyan alkotmány megalkotása, amely intézményes biztosítékokkal zárja ki a túlhatalom, a zsarnokság kialakulását.

A ’89-es magyar rendszerváltás alapító atyái nem majmolták Amerikát. A közjog eszközeivel nem a túlhatalom kialakulásának lehetőségét akarták kizárni, hanem a kormányozhatóságot biztosítani. Jobban féltek a weimarizálódástól, mint a zsarnokságtól, ebbéli félelmükben végül csak nyakunkra hozták a fasizmust. Ez is baj. Még nagyobb, hogy ennek még a felismerése is elmaradt...

Losoncz Miklós: Földi légi harc

A Boeing az Airbus ellen a kereskedelempolitikában

Donald Trump elnök október elején jelentős vámemeléseket jelentett be az EU-ból származó importra, amire a Kereskedelmi Világszervezet égisze alatt működő választott bíróságnak az Airbus európai multinacionális vállalat állami támogatásával kapcsolatban hozott ítélete adott lehetőséget. Az amerikai lépésre az unió hasonló intézkedésekkel kíván válaszolni. Kompromisszumkeresés helyett Donald Trump az amerikai gazdaság egyes problémáit továbbra is egyoldalú agresszív lépésekkel látja megoldhatónak, amivel nemcsak saját országának árt, hanem a bizonytalanság fokozásával a világgazdasági növekedésnek is...

Váncsa István: Valaki halkan belelépett

Marosán György: A korrupció evolúciója

Bacsó Béla: Hogy van...
Thomka Beáta 70. születésnapjára

Horvát János: Meddig ballag a kubai ökrös szekér?

Kenesei István: „Szabadságát nem vívta ki”


Majtényi László: Az autonómiák és a szabadság

Soós Eszter Petronella: Stílusváltás Párizsban


A mindenkori francia elnök számára rendelkezésre áll egy fontos hivatali előny, amellyel más francia politikai szereplők nem élhetnek. Ez nem más, mint a kül- és védelempolitika, valamint az európai uniós politika meghatározásának szinte kizárólagos joga. Bár az alkotmány betűjéből ez a monopólium nem vezethető le (sőt, a huszadik cikk inkább a kormány hatáskörébe utalja ezeket a feladatokat), a gyakorlatban Charles de Gaulle elnöksége óta a francia elnök hagyományosan ezen politikák első számú letéteményese: ezek a számára „fenntartott területek”. A politikai évad augusztus végi, szeptember eleji kezdete során Emmanuel Macron mindent meg is tett, hogy éljen ezzel az előnnyel. 2019. augusztus 19-én Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott még Brégançonban, nyári szabadsága helyszínén, majd a G7-csúcson mutatott aktivitást. Ezután hosszú beszédet mondott a francia nagykövetek szokásos éves értekezletén, áttekintve a francia külpolitika szerinte aktuális helyzetét, feladatait, céljait, s az egészet „szigorú” migrációs politikája kifejtésével koronázta meg az En Marche képviselői előtt.

V I S S Z H A N G

Felcsuti Péter: Ki teremtsen igazságosságot?

Huszár Ágnes: Trócsányi professzor

Margócsy István: Helyesbítés

Domány András: Barátom Platón, de...

Dr. Szűcs R. Gábor: Fenn, északon

Ádám Péter: Egy kis filológia

Benda László: Luzitán titán?

P Á R A T L A N

-skó: HÁROM E

Beck Tamás: SAJÁTOS PÜNKÖSD

-hg-: ÉLMÉNY

- iTi -: ÖNTÖKÖN RÚGÁS

Hell István: BECSÜLETBELI

H. Á.: ÖRMÉNY BARÁTAINK

Ladányi András: SZELLEMJÁRÁS

-hg-: MÓDSZER

JASSY: PLAKÁTIGAZSÁG

kler: BOLDOGSÁGÓRA

pá-ti-: UTÁLVÁNY

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


ÉLET ÉS IRODALOM 2019/41. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.10.11.


I N T E R J Ú 

Fóti Tamás: „Orbán nem kereszténydemokrata”
Beszélgetés Philipp Ther történészprofesszorral

F E U I L L E T O N

Hanák András: Ceruzák és radírok
Murakami Haruki Férfiak nő nélkülK R I T I K A

Károlyi Csaba: Örülök

Molnár Krisztina Rita: Remélem, örülsz. Novellák. Scolar Kiadó, Bu­da­pest, 2019, 184 oldal, 2990 Ft

Molnár Krisztina Rita a köznapi dolgokat mutatja föl, de úgy, hogy álljunk meg egy pillanatra. A banalitásokból építkezik, de nem mélyíti el azok képét túlzottan, csak egy kicsit. Azért valamennyi mélységet ad a dolgoknak. Milyen fontosak a minket körülvevő apró tárgyak, ruhák, bútorok. Nem a jelenségekre figyelünk valójában, hanem annak a lelkére, a sorsára, aki őket nekünk meglátja. Ez már valami. Ludmilláról például, akinek kivételesen neve van, ezt olvassuk: „Nem sokat eszik, egy héten három krumplit vesz, megfőzi, aztán kidobja a maradékot.” (31.)

Erőssége ezeknek a novelláknak a lezárás...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Csehy Zoltán: Ex libris

Lesi Zoltán: Magasugrás
Keresztesi József: Inverz Ophelia
Várady Szabolcs: De mennyire
Tomaji Attila: Pentimento

Hegedűs Claudia: A brit agymenő

Daniel Tammet: Kék napon születtem. Fordította Lelik Krisztina. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019, 272 oldal, 3999 Ft

S hogy mégis kicsoda Daniel Tammet? Nos, ő egyike azon híres savant-szindrómásoknak, akik szerencsésnek mondhatják magukat, ugyanis az autizmusnak egy jól funkcionáló változatában érintettek – Asperger-szindrómájuk van. Daniel Tammetnek lenyűgöző a nyelvérzéke, átlagon felüli az IQ-ja, rendkívüli a memóriája, és észveszejtő matematikai bravúrokra képes. Ugyanakkor a legtöbb savant-szindrómáshoz hasonlóan gyerekként ő is nehezen alakított ki társas kapcsolatokat, és a praktikus feladatok kifogtak rajta. Már a könyv címe is – Kék napon születtem (Born on a Blue Day, 2006) – elárulja a szerző mondhatni érzéki viszonyulását a számokhoz és színekhez...

Fürdős Zsanett: Az igazság nehéz

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz. Libri Kiadó, Budapest, 2019, 216 oldal, 3499 Ft

Az Apád előtt ne vetkőzz erre mutat rá: a társadalomba tabuként beágyazódott, a szőnyeg alá söpört szexuális bűncselekményekre, ezek meglétére, még akkor is, ha nem veszünk róluk tudomást. A valóság darabkáiból fikcióvá szőtt regény központi témája a nagyapa, Károly és az unokája, Eszter közötti kapcsolat. Ez látszólag szeretettel és megértéssel, játékkal teli, idealisztikus. A gyakorlott olvasóban hamar megszólal(hat) a vészcsengő: ez nem lesz jó. Több kisebb utalásból már sejthető, hogy ez beteges, a nagyapa szempontjából önző és manipulatív kapcsolat, amit mindkét fél szeretetnek gondol...

Kácsor Zsolt: Rendes ember olvas

Az Atyák tanításai – modernizált fordítás kommentárokkal. Magvető Könyvkiadó–Mazsihisz, Budapest, 2019, 120 oldal, 3299 Ft

Igen sokat kell olvasni és igen keveset kell beszélni, a többi (remélhetőleg) már jön magától.

Az atyák közös jellemzője, hogy a tanításuk voltaképpen nem is követel lehetetlent, sőt, vannak olyan jelenségek, amelyek előtt ők is fölteszik a kezüket. Egyik kedvencem Jannaj rabbi, aki azt mondja: „Nincs módunkban sem felfogni, sem megmagyarázni a rossz emberek jólétét, sem az igazak szenvedéseit” (74.).

Ezt az okos, higgadt szöveget, a Pirké Ávotot eddig is módunkban állt elolvasni (sőt, zsidó iskolában, tanházban kötelező is), úgyhogy ennek a mostani, új kiadásnak számomra nem az újdonsága a legfontosabb eleme, hanem annak a hat kortárs szerzőnek a kommentárja, aki az egyes szakaszokat a saját megjegyzéseivel, gondolataival ellátta...

Gadó Gábor: Eötvös Károly azt üzente

Majtényi László–Zsugyó Virág (szerk.): Harcz az alkotmányért. Kalligram Kiadó, Budapest, 2019, 288 oldal, 3500 Ft

A jogállam pusztulása, hogy ezúttal recenzens is a kötet I. fejezetének címét használja, 2013 március 25-étől fogva lényegében befejezettnek tekinthető. Annak ellenére így van ez, hogy a kötetben már nem tárgyalt ügyek – ilyen az Alaptörvény tavalyi, hetedik módosítása –, kétségtelenül további rombolással jártak. Ezek a változások azonban nem hoztak szemléletbéli fordulatot, csak éltek a hat évvel ezelőtt „alkotmányos rangra” emelt jogfosztás eszközével...

Benedek Szabolcs: Sár

Rafael Pinedo: Plop. Fordította Izsó Zita. FISZ–Kal­lig­ram Kiadó, Bu­da­pest, 2019, 200 oldal, 2990 Ft

Nem egy posztapokaliptikus alkotásban találkozhatunk a fentiekhez hasonló alapszituációval. A disztópiáknak amúgy is szezonjuk van, elég megnézni pár percet valamelyik híradóból, vagy végigtekerni egy internetes híroldalt ahhoz, hogy szembesüljünk a napjainkra jellemző kollektív rettegéssel. A világ meghatározó része úgy érzi, hogy nem áll jól a szénánk, és ez biztos talajt jelent a negatív jövőképeknek. Az emberiség ugyanakkor nem csupán mostanság fogékony az ilyesmire: számos vallásban jelenik meg az apokalipszis mint pusztító végzet, nem beszélve a hasonló szellemben készült műalkotásokról. A jövő már csak azért is félelmetes, mert nem látható, így magától értetődőbb félni tőle, mint reménykedni benne...

Wagner István: Barokk rebellis

(Josef Ignaz Mildorfer – Rebell des Barock, Oberes Belvedere, Bécs. Megtekinthető 2020. január 6-ig.)

A Salzburg Múzeum 1742 körüli két kölcsönzése teljesen szabályos hadi téma, noha az egyik a schärdingi csata drámai csúcspontja, élő és holt harcosok és lovak átláthatatlan kavalkádjával, teljesen bizonytalan kimenetellel, míg a München feladása az eldőlt küzdelem utáni békés lezárás, vízszintes tagolású hadi rendben, a város kulcsainak átadásával, gyalogosan térdet hajtva a lovas győztesek előtt...

Végső Zoltán: Merre tovább, előőrs?

(Újbuda Jazz Fesztivál: Mats Gustafsson, Christof Kurzmann, Grencsó Kollektíva – MU Színház, szeptember 29.)

A jazznek ezt a kétségkívül nehezen befogadható ágát a Mats Gustafssonhoz és Grencsó Istvánhoz fogható zenészek tehetik megragadhatóvá, élvezetessé, még akkor is, ha gondolataik nem mindig haladnak párhuzamosan. A Grencsó Kollektíva évek, évtizedek alatt érlelődött a magyar avantgárd csúcszenekarává, és most már nem először láthattuk, hallhattuk, hogy mekkora, a nemzetközi sztárokhoz is bátran hozzámérhető erő van a csapatban...
György Péter: Balra át, jobbra át

(Balra át, jobbra át – az Orfeo és az Inconnu csoport felidézése)

A két csoport társadalmi helyzete, kulturális horizontja, lehetőségtartománya közti eltérés drámai volt. Az Orfeo tevékenységében 1969–1978 között több mint félszázan vettek részt, s a mai kiállításlátogató számos ismerős névvel találkozhat: írókkal, festőkkel, szobrászokkal, táncművészekkel, zenészekkel, színészekkel. Az Orfeóban dolgozók, azzal kapcsolatot tartók jelentős részben a társadalmi elithez tartoztak, akkor is, ha ez adandó alkalommal olyan drámai sorsokat jelentett, mint például a Kolinda együttesben zenélő Zsigmondi Ágnesét, aki csecsemőként a Pikler Emmi vezette – igencsak homályos etikai normák szerint működő – intézet „lakója” volt, lévén kommunista szüleit koholt vádakkal börtönbe zárták...

Báron György: Film szerző nélkül

(Mű szerző nélkül. Német–olasz film. Rendező-forgatókönyvíró: Florian Henckel von Donnersmarck.)

Von Donnersmarck mozgóképes élettörténetéből épp az a drámai erő hiányzik, amely Gerhard Richter munkáit áthatja. Az ihlető biztosan ő volt, ám a végeredmény olyan didaktikus, mintha nem a festő nagy művei, hanem szocreál korszakának megtagadott mázolmányai szolgáltak volna mintául a rendezőnek...

Rákai Zsuzsanna: Kávéház és koncertterem

(Concerto Armonico – Zeneakadémia, október 8.)

Bár az európai gasztronómia két utóbbi képviselője a mai hangverseny-látogató számára talán inkább az Oktoberfest légkörét idézi, mintsem a kifinomult barokk zenei szórakozásét, az ötlet voltaképpen igazán frappánsnak bizonyult: akár fogyasztottak ugyanis csülköt annak idején a zenehallgatás mellé, akár nem (és az utóbbi feltevés alighanem valószínűbb), az kétségtelen, hogy Lipcse világi zenei életét a XVIII. század első felében, vagyis abban az időben, amelyet a hangverseny megidézni kívánt, a nagyrészt városi zenészekből és egyetemistákból szerveződő Collegium Musicum rendezvényei határozták meg, ezek helyszíne pedig évtizedeken át a város legnépszerűbb kávéháza, a Café Zimmermann volt. A Concerto Armonico azzal a szándékkal állította össze hangversenyének műsorát, hogy újrateremtse ezeknek az esteknek az atmoszféráját...

Molnár Zsófia: Prolibarokk

(Kertész utcai Shaxpeare-mosó, Örkény Színház, szeptember 28.)

Ami a szöveget illeti, Závada Péter az eredeti drámát kifordítja, mint a bundakesztyűt: ömleszti a trágárságot, nem hagyja a közönséget lélegzethez jutni, de főleg kuncogni a kötőszó státuszból köznapi folyó szöveggé burjánzott durva beszédmódunkon („hol vár állott, most siralom”, írja a programfüzetben), hanem azt szeretné – és el is éri –, hogy inkább akkor nevessünk, amikor visszakúszik a színpadra a tiszta szerelem ihlette költői szöveg. És közben ide beszúr egy limericket, oda meg valami finom nyelvi poént...

Fáy Miklós: Az elmúlt harminc év


(Kálmándy 30 – Erkel Színhát, október 5.)

Ez most nem a főpróba, hanem maga az előadás, az ember egyszer ünnepli a harmincadik évfordulóját, egyszer ünneplik a Kossuth-díját, miért kell mindennek ilyen álmatagon lezajlania? Tudom, hogy ez a nulla vérnyomás a hosszú élet titka, hogy ezt így kell profin csinálni, így kell beosztani az erőt, de az operában épp az a jó, amikor felszakad a szertartásosság, hiába a bonyolult frizurák és fehér csokornyakkendők, azért ezek ketten megtépik egymást. Most nem tép senki senkit, gyeplő nincs a lovak közé dobva, a közönség is mintha elégedett volna, de nem lelkes...

Fuchs Lívia: Lány, strandon

(Philippe Heritier–Bozsik Yvette: Nyaralás, Bozsik Yvette Társulat, Nemzeti Táncszínház)

Bozsik viszont tudatosan és következetesen egyre távolodik saját korábbi radikális korszakától, ám e művészi fordulata óta sem világos, merre is szeretne haladni. A Nemzeti Táncszínházban Nyaralás címen bemutatott új estje sem igazít el ebben, hiszen a koreográfus által újabban preferált hagyományos dramaturgiájú, klasszikus irodalmi vagy zenei forrásokra hivatkozó daraboktól hirtelen visszatért egy személyes emlékeket felidéző, jelenettöredékekből, erős vizuális effektusokból, szövegekből, cirkuszi elemekből, zenei montázsból és szinte minden létező táncformából összegyúrt harsány színházi nyelvhez...

Grecsó Krisztián: Hallgat a mély

(Borkai Zsolt ügye az M1-en)

Könyörtelen bányászmunka lenne nekifutni annak a témának, hogy a mai királyi tévé miről nem beszél, ha nem lenne ilyen illetlenül együgyű ez a világ. Csak a nagyító ikonját kell meglelni a honlapon, vagy használni a már megint romló Nyugat keresőjét, és mindjárt kiderül, miről hallgat a mély. Mert persze, ahogy az átkosban, most is mindenki tudja, miről kellene beszélnie, úgyhogy, ha van mersze, rákereshet, ha nem hazudja el a valóságot maga elől is, még mindig azzal álltatva magát, hogy „a másikok sem jobbak”, vagy „ezek legalább csinálnak valamit”. Harminc romlandó év alatt áhított, régi minőség lett a szünetjel, az állandóság szimbóluma, hogy valaha komolyan vették a nézőt, arra gondoltak, szüksége van valami megbízhatóra, mert a „folyton változó világ” rögzített pontok nélkül élhetetlen.

I R O D A L O M

Németh Gábor: Huszár ef három
A véglegesítő – XI.

Az „első pillantásra nem megállapítható számosságú emberhalmaz tartós együttmozgásának előzetes bejelentését szabájozó, II. számú törvénykiegészítés” felmentést adott a sírkerteket megközelítők számára. K. tehát nyugodtan elvegyülhetett a temető főbejárata felé tartó csoportban. Hogy ne keltsen feltűnést, a bejárat közelében működő részvétvirág-ellátási egységben, a többi gyászolóhoz hasonlatosan, ő is vásárolt egyet a második részvétnyilvánítási osztájba – „régi kolléga, távoli rokon” – sorolt, gyöngyfehér egyenszekfűkből.

K. 2019. október 6-án járt itt utoljára, ifjabb Rajk László búcsúztatóján. Becslése szerint körülbelül háromszázan voltak, mint a spártaiak, háromszáz elgyötört vénember, öreg férfiak és nők, búcsúztak attól, amit se megmenteni, se elfelejteni nem tudtak – a szabadság eszméjétől...
Tóth Kinga: X-ek

VASEMBER Vasember kapitány az ellenőrző főnök az építkezésen, mágnesujjaival csekkolja a csavarbemeneteket, az ínhüvelyében kiugrasztható zollstock, azzal simul a faerezetbe. A mellkasa közepén van a kisajtó, pattintós a zárja, újrugója ki-be vezényeli a fémkagylót. Kidudorodik ott a közepén, abban van az akvárium, abban úszik, amit minden tizedik évben újra cserélnek. Csak az újszülöttekét bírja, annak a legerősebb a pumpálóizma, azok verdesnek a legkeményebben. A jobb és a bal vérköröknél szivattyúhangok, az utolsónál már jó volt az RH negatív is. A lefutó csöveket huzalos bioingek takarják, a mandzsettára ugranak a rosszul betekert csavarok...

Oravecz Imre: Feljegyzések naplemente közben

(Kisértő kérdés) 1957. szeptember 2-án, tehát már a tanév kezdete után egy parasztember, K., bérmakeresztapám vitt be Egerbe, és íratott be a Gárdonyi Géza gimnáziumba. Apám semmi elképzelést, szándékot nem nyilvánított jövőmet illetően. Abban az évben fejeztem be az általánost, és tavasszal, de legkésőbb a nyár folyamán el kellett volna dönteni, hogyan tovább. Máig nem értem, miért volt közömbös, miért nem érdekelte, mi lesz velem, továbbtanulok-e. Kanadában nőtt fel, nem értelmiségi, de eszes, felvilágosult, műszaki beállítottságú ember volt. Ondrok göndrében részint róla mintáztam Jánost. Lehet, hogy beletaláltam, lehet, hogy valóban az idegenítette el tőlem, mint ami azt István fiától? Azt kellett tapasztania, hogy én nem ő vagyok, hanem némely hasonlóság ellenére egy tőle különböző, másik lény...

Mátyás Győző: 1986

Legyen a Széchényi Könyvtár, mondjuk, nyilván tájékozódni kíván, azért megy oda, ami érthető az ő úgynevezett helyzetében, amúgy nem lenne ez légből kapott ötlet, hiszen vannak a hőseim között, akik pont itt ismerkedtek meg, aztán a szöveg szerint hét évig nyúzták egymást. Vagy ezt csak képzeltem? De ez ismétlés volna, legyen inkább valami étterem, bár ott meg beszélgetés-zümmögés, evőeszköz-csörömpölés zaja hallatszik, nyilván nem hangos, de szerintem egyikünk sem akarná túlkiabálni, úgyhogy művész mozi, stílszerűen Lars von Trier, legyek gonosz magamhoz, A ház, amit Jack épített, a vetítés után szólít meg az előcsarnokban. Így jól passzolnak a motívumok, és volna az egészben valami figyelemfelkeltő keresettség. Engem maga ölt meg, mondja szikáran. Nem úgy persze, mint ez a Jack az övéit, utal vissza a filmre, de azért maga is megölt egy nőt. Ez elég Stroh rumos. A nyolcvanas évek végén divat volt. Persze előbb csak odalép hozzám, néz a szemembe, és amikor a pillantása feszélyezővé válik, elmosolyodik, és azt mondja, nyilván nem ismer meg engem. Pedig megölt 1986-ban...

Tóth Réka Ágnes: Part

Tóth Réka Ágnes: Kanyar

Tóth Réka Ágnes: Helené

Kálmán Gábor. Lassan

Kálmán Gábor: Magnólia

Kálmán Gábor: 
Nem történt semmi

KI VEZET? – A 168 ÓRA 2019. OKTÓBER 10-I SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA


168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.10.09.


Minden korábbinál mocskosabb kampány előzi meg a vasárnapi önkormányzati választásokat. Nem véletlenül alakult így, az elemzők szerint ez volt a Fidesz érdeke, még akkor is, ha a kormánypártiaknak is kijutott a bulváriszapból.

Egy börtöntöltelékről szól most minden Szlovákiában

Néhány hónap múlva parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában, egyre nagyobb fordulatszámra kapcsol az amúgy sem lagymatag kampány. Ennek egyik megkerülhetetlen témája, hogy melyik politikus milyen viszonyban áll a tavaly Galánta közelében meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak megölésének feltételezett kitervelőjével, a maffiózókkal is cimboráló Marián Kočnerral. Arról a kétes hírű üzletemberről szól szinte minden, akit egy másik ügyben már tavaly júniusban rács mögé dugtak, és aki miatt alig csitul a bő másfél éve tartó politikai földrengéssorozat.

A jegybank nem aggódik a gyenge magyar fizetőeszköz miatt


Soha nem látott mértékben veszít értékéből a magyar forint, és nem csak az euróhoz képest. Elvileg nincs nagyobb baj, hiszen a régió valutái általában gyengültek az utóbbi hetekben. A „magyar beteg” mégis speciális helyzetben van. Esetében ugyanis nem csupán arról van szó, hogy hatnak rá a nemzetközi folyamatok, de a kormányzat gazdaságpolitikája és főképp a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája is ráerősít a negatív tendenciára. Amikor zűr van a forinttal, mindig újraindul a vita az euró bevezetéséről is. Hogy jó lenne-e, szükséges-e, és ha igen, mikor. Ezek a kérdések most éppen annyira izgalmasak, mint 2001-ben, amikor az első Orbán-kormány 2007-re tűzte ki az euróövezethez történő csatlakozás időpontját.

Csak egy buborékban szólna az internetes rádió

Jövő májusban ismét megszólal a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar adása. Vagy nem. Az intézmény prágai központjából ugyanis az indulásról szóló kérdésünkre nem kaptunk megerősítést. Pedig külföldi és magyar hírforrások eddig kész tényként kezelték, hogy az amerikai törvényhozás még szeptemberben áldását adja a SZER újraindulására, ám ez egyelőre nem történt meg. A The New York Times szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövete óvatosságra int, a magyar külügyminiszter pedig New Yorkban tiltakozott a pesti iroda létrehozása ellen. Ráadásul még a sajtószabadság ügye iránt elkötelezett magyar elemzők sem lelkesednek a 750 ezer dolláros ötletért. Szerintük ugyanis a tervezett módon, azaz internetes rádióként a SZER működtetése szinte értelmetlen vállalkozás. Legfeljebb gesztusként, üzenetként lenne fontos.

Nem paráznaság, hanem bűncselekmény

A magyar katolikus egyház eddig egyáltalán nem tartotta fontosnak kivizsgálni az egyházi személyek által elkövetett szexuális erőszak problémakörét, pedig az eltussolás hosszú távon nem a szervezet hírnevének megőrzését szolgálja, hanem rombolja – mondja a 168 Órának Perintfalvi Rita katolikus teológus. A grazi egyetem oktatója mindig is kritikusan szemlélte saját vallási közösségének problémáit, ezek közül mostanában kiemelten foglalkozik a katolikus egyházon belül megjelenő szexuális erőszak témájával. Közösségi oldalán tett felhívására egymás után jelentkeznek azok az áldozatok, akiket egyházi személyek részéről ért abúzus. Már attól megkönnyebbülnek, hogy valakinek elmesélhetik megrázó történetüket.

Nagy fogás a kereszténység

Hazánkban lassan nincs olyan trafik, hivatal, nyomtatvány, közintézmény, amely ne tükrözné Orbán Viktor rendszerének hangsúlyozottan nemzeti jellegét. Nincs nyilatkozat, politikai beszéd, amely ne említené a brüsszeli fenyegetést, a „magyar emberekre” leselkedő migránsveszélyt. Épp ilyen üresen kopognak az önkormányzati kampányban az agyonhasznált, semmitmondó szavak. A Fidesz ebben tényleg sikeres. Elképesztő monotóniával írta át a politikai nyelvet. Mikor indult a beszivárgás? Miben volt sikeres, miben eredménytelen a Fidesz által diktált politikai nyelv? Erről kérdeztük Kálmán László nyelvészt.
A Fidesz régi-új ruhája

2015-ben a Fidesz addig ciklusról ciklusra formálódó és egyre inkább a párt és vezetője kizárólagosságát hangsúlyozó kommunikációja – pestiesen szólva – szintet lépett. A megelőző választási kampányban még leginkább Gyurcsány Ferenccel mint főgonosszal riogatta híveit. A Charlie Hebdót ért terrortámadás után azonban a migráns-, iszlám- és Soros-veszély lett a fő üzenet, amivel Orbán bejelentkezett immár a politikai Európa-bajnokságra is. Honnan jutott el a Fidesz e kiterjesztett gyűlöletkampányig?

Ezermester színészkirály

Nemrég mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban Székely Csaba Semmit se bánok című darabját, amely a mű hazai bemutatója is. Az előadást Sztarenki Pál rendezte, Elek Ferenc és Sztarenki Dóra mellett a főszereplő Schneider Zoltán. A Jászai Mari-díjas színész tizennyolc éve a Radnóti Színház tagja. A társulat egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze, ritkán vállal vendégszereplést. A Rózsavölgyiben egy volt szekus tisztet játszik, aki meggyőződésből kínozta halálra a népi demokrácia ellenségeit. Vajon lehet a szörnyű múltból valamit jóvátenni? Egy kegyetlen gyilkosban is felébreszthető a bűntudat? A főszereplőről mindenesetre azt írta egy kritikus: „Schneider, a színészkirály.”

ORBÁN TÉNYLEG LEGYŐZHETETLEN? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.10.11.


A mostani önkormányzati választás nem gyengítheti az Orbán-kormány pozícióját, de csökkentheti a legyőzhetetlenségébe vetett hitet. Az ellenzéket azonban továbbra is olyan arcok terhelik, akiknek talán már el kellett volna tűnniük – erről is ír a Reuters. A Politico pedig arról, hogy hirtelen úgy alakult, valószínűleg nem csak a britek nem kezdenek új életet november elsején.

A magyar ellenzék egy évtizede nem látott politikai sikert könyvelhet el, ha a liberálisok reménysége, Karácsony Gergely ki tudja ütni pozíciójából Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét a vasárnapi önkormányzati választásokon – írja a Reuters hírügynökség, hozzátéve, hogy a verseny a jelek szerint egyre szorosabb.

A voksolás – olvasható a tudósításban – nem érinti Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát, hiszen a kormányt segíti az erős gazdaság, a heves bevándorlásellenes retorika és a kétszámjegyű béremelkedés. Továbbra is igen népszerű vidéken. Általános választásokat pedig 2022-ig nem tartanak, és a 2010-ben hatalomra jutott Orbánnak hatalmas többsége van a parlamentben.

De ha a 44 éves Karácsonynak, aki jelenleg az egyik budapesti kerület polgármestere, sikerül megvernie a 71 esztendős Tarlóst, akkor a jobboldali kormányzat támogatottsága a fővárosban megreped – olvasható a Reuters által vázolt helyzetképben. A hírügynökség idézi Novák Zoltánt, a Méltányosság politikaelemző központ szakértőjét, aki szerint a mostani választás nem gyengítheti a kormány pozícióját, de csökkentheti a legyőzhetetlenségébe vetett hitet.

Kulcsfontosságú

A Reuters emlékeztet arra, hogy Budapest a 10 millió magyarországi lakos egyötödének az otthona, de az ország gazdasági teljesítményének több mint egyharmadát adja, és méretarányához képest kiemelkedő szerepet játszik Magyarország életének összes vonatkozásában. A májusi európai parlamenti választásokon a Fidesz országosan a voksok 52,6 százalékát nyerte el, Budapesten azonban csak 41,2 százalékot. A hírügynökség felidézi, hogy Budapesten az elmúlt években ezrek mentek az utcára, hogy tiltakozzanak az olyan változtatások ellen, amelyek a kormány bírálói szerint erodálják a demokratikus normákat.

A vasárnapi választás – írja a Reuters – kulcsfontosságú tesztje lesz annak az ellenzéki stratégiának, hogy igyekeznek mindenütt egyetlen jelöltet állítani a Fidesszel szemben, amely 2010 óta összesen hét választást – parlamentit, önkormányzatit, illetve európai parlamenti választást – nyert meg fölényesen...

MIÉRT ENNYIRE AKTÍVAK A NYUGDÍJASOK POLITIKAILAG?

INDEX / VIDEÓ
Szerző: BAKRÓ-NAGY FERENC, FILLÉR MÁTÉ, LENGYEL-SZABÓ PÉTER, TRENCSÉNYI ÁDÁM, MIKLÓSI GÁBOR
2019.10.11.


Mi a közös a békemenetben, a DK-s tüntetésben és az önkormányzati fórumban? Az, hogy a jelenlévők törzsközönsége szépkorú emberekből áll, akiknek a szavazatáért az elmúlt 30 év politikai kurzusai egymásra licitálva hazudtak és ígértek meg mindent, amit nem szégyelltek. Videónkban összegyűjtjük a nyugdíjasok nagyipari kihasználásának iskolapéldáit és azokat az egyéb okokat, amiért az idősek ennyire aktívak politikailag.

CSÖMÖR MEGHÓDÍTÁSÁRA KÉSZÜLT A FIDESZ, DE A POLGÁRMESTERJELÖLTJÜKET KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁSSAL HELYEZTÉK VÁD ALÁ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168ora.hu
2019.10.11.


Bánhidi Balázs, a Fidesz csömöri polgármesterjelöltje az 5. rendű vádlottja annak a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőügynek, amely bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult, tudta meg az Index.

A Fővárosi Főügyészség annyit erősített meg, hogy a 2017. május 31-én született vádiratban 13 emberrel szemben emeltek vádat. A vádlottak közreműködtek abban, hogy egyes cégek a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által folyósított mezőgazdasági támogatásokat valótlan tartalmú számlákkal és valótlan tartalmú együttműködési szándéknyilatkozatokkal vegyék igénybe, és ezzel a költségvetésnek 216-tól 421 millió forintig terjedő vagyoni hátrányt okoztak.

Az MVH 2013. április 11-én helyszíni ellenőrzést tartott egy Istenmezeje úti ingatlanon, hogy ellenőrizze a támogatás alapján oda beszerzett gépeket. Az MHV az ellenőrzés alapján elutasította a kifizetési kérelmet. A vádirat szerint a helyszínre beszerzett gépek nem egyeztek meg a támogatási kérelemben szereplő eszközökkel, a gépek áfamentes piaci értéke lényegesen alacsonyabb volt a kérelemben megjelöltnél. Azok tényleges értéke összesen 33 700 000 forint volt, amivel a vádlottak megtévesztették a támogatást nyújtó MHV-t. A cselekménnyel okozott vagyoni hátrány 216 millió forint volt, amely nem térült meg, tartalmazza a vádirat...

ÓRIÁSI LUXUSBIRTOK VAN BORKAI PEDAGÓGUS FELESÉGE NEVÉN

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2019.10.11.


2012 óta vásárolja fel a földterületeket a festői szépségű községben. Végül hat, egymás melletti földterület megszerzésével alakult ki az óriási, egyesített terület.

Hatalmas, mintegy négy hektárnyi birtokot vásárolt össze magának Borkai Zsolt felesége Sokorópátkán – tudta meg Hadházy Ákos független képviselő és tette közzé a Facebook-oldalán. 

Borkainé Havassy Myrtill Zsuzsanna 2012 óta vásárolja fel a földterületeket a festői szépségű községben. Végül hat, egymás melletti földterület megszerzésével alakult ki az óriási, egyesített terület. 

A ma fegyveres őrökkel védett, kovácsoltvas kerítéssel körbevett birtokon a Google Maps tanúsága szerint teniszpálya és hatalmas épületek találhatóak, az épületeket alagcsövezték – csak ennek a költsége több tízmillió forint – amellett jókora, gyönyörű jakuzzi is ékesíti a birtokot. 

Hadházy Ákos szerint Borkainé Havassy Myrtill pedagógus, azaz a fizetéséből bajosan tellene ilyen luxusberuházásra. 

De polgármester férje, Borkai Zsolt legális jövedelmeiből sem tellene egy ilyen birtokra. Ahogy – mint azt korábban megírtuk – az orgiában végződött adriai kiruccanását sem tudta volna kifizetni...

RÖPTÉBEN A LEGYET

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S.PÉTER
2019.10.11....Áder János hallgat a minden korábbinál mocskosabb kampányról. A véletlenségből épp a kampány végén napvilágra került botrányokról, köztük Borkai Zsolt fotóiról és videójáról, valamint az ezzel kapcsolatban fokozatosan kibomló korrupciós szálról. Ezek ilyenek, röptében a legyet, legyinthetnénk a győri polgármestert intim helyzetben mutató képek és videó láttán, ám ez csak amolyan mellékszál, stílszerűen előjáték az igazi botrányhoz.

Ahhoz, hogy a győri városvezető és haverjai – legalábbis Az ördög ügyvédje blog szerző szerint – milliárdokat szivattyúztak ki a közpénzekből, kétes üzleteket bonyolítottak, s távolról sem a tízparancsolat szellemében élték életüket. Áder államfőnek arról sincs véleménye, hogy a nyomozószervek nem mozdultak rá ezekre az ügyekre, s úgy tesznek, mintha semmi dolguk nem volna ezzel. Nem szólt semmit a választási krumpliosztásról, a váratlanul, épp a kampány idejére időzített pénzesőkről, arról, hogy a választókat, főként a tanulatlan embereket, rémhírekkel riogatják.

Áder államfőnek nincs szava arról, hogy milyenné lett az ország, amelynek hivatalosan ő az elsőszámú közjogi méltósága. Még akkor is feltűnő a passzivitása, ha tudvalevő, hogy a valóságos hatalomhoz neki semmi köze, mert azt Orbán Viktor gyakorolja. Orbán engedélye nélkül Áder jószerivel az orrát sem meri kifújni. Néha, amikor lenéz várbéli rezidenciája ablakából, elégedetten szemléli, hogy a köznép számára elérhetetlen magasságból milyen szép ez a város...


VÉGHAJRÁ A CSATATEREKEN: FELÉLEDT A GYŐRI ELLENZÉK, TARLÓSNAK IS BELE KELL HÚZNIA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.10.11.Lagymatagnak indult, a végére azonban elképesztően mocskossá vált az önkormányzati választásokat megelőző kampány, amelyet a már megszokott kamujelöltek és migránsokkal riogatás mellett szexvideók, bolti lopásról, parkolóőr megharapásáról szóló hírek is tarkítottak. Vasárnap eldől, ez mire lesz elég a két oldalnak.

Augusztusban még senki sem gondolta volna, hogy Győrben, ahol öt éve több mint 60 százalékkal alázta 9-10 százalékot elért ellenfeleit Borkai Zsolt, lehet tétje a választásnak, az elmúlt évek legnagyobb politikai botránya azonban mindent felülírt. A kezdeti dermedtség után az ellenzék is rákapcsolt: az utolsó napokban Borkai-ellenes anyagokkal szórják tele a várost, szombaton tüntetés is lesz.

ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS BIRODALMÁBÓL ÚJABB FALATOKAT HARAP KI TIBORCZ CÉGE

INDEX
Szerző: JEN
2019.10.10.


A Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. az Appeninn Nyrt.-ben fennálló 18,7 százalékos tulajdonrészéből a Tiborcz István neve által fémjelzett BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-nek értékesített 9 százalékot, az adásvételről szóló megállapodást október 8-án írta alá a két társaság - jelentette be csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az Opus Global.

A sajtóközlemény szerint az Appeninn-ben még meglévő, 9,7 százalékos tulajdoni hányadot a profitmaximalizálás érdekében befektetési vállalkozás közreműködésével értékesíti az Opus Global. Az árazást azzal javítják, hogy az Opus le kíván mondani - a társaságba beolvadt Konzum Nyrt. által szerzett - közvetlen irányítási jogairól az Appeninn Nyrt.-ben.

Az Opus az Appeninn-részvények értékesítéséből származó bevételt befektetéseinek fejlesztésére, valamint előkészítés alatt álló akvizícióiban kívánja felhasználni, elsősorban az energetika és az élelmiszeripar területén. Az Opus Global a csütörtöki kereskedést 327,60 forinton zárta, 12,60 forinttal, 4 százalékkal magasabban az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 591 forint, a legalacsonyabb 305 forint volt.

A Mészáros Lőrinc és Tiborcz István nevével fémjelzett, ingatlan bérbeadással foglalkozó Appeninnek 39 ingatlanja van, köztük a legemblematikusabb a Club Aliga, az úgynevezett Spar-portfólió, de ismertebb fővárosi ingatlan még a Bég utcai irodaház, vagy az Üllői 48. (Takarék-székház), a Hattyúház, vagy a Kelenhegyi 43...

PISZKOS METRÓPÉNZEK GURULHATTAK A FIDESZES MÉDIABIRODALOM DÁN BEFEKTETŐIHEZ

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2019.10.11.


Hamarosan kezdődik a per az Alstom-féle korrupciós ügyben, amelyben a vádlottak a gyanú szerint fiktív tanácsadó szerződések révén jutottak eurómilliókhoz. A szerteágazó ügy szálai messzire vezetnek, az egyik egészen a Fidesz médiabirodalmának megalapozásáig.

Csaknem 8,5 millió euró, mai árfolyamon 2,8 milliárd forint kenőpénz csúszott tanácsadó cégek közvetítésével az Alstomtól „az eredményt befolyásolni képes ismeretlen személyekhez”, vagyis olyanokhoz, akik elintézhették, hogy a BKV az Alstomtól rendeljen metrókocsikat. A vádemelésről a tavasszal érkezett hírből kiderült az is, hogy négy magánszemély ül a vádlottak padján, két magyar mellett egy osztrák és egy amerikai állampolgár. Ők lennének a vesztegetők, a megvesztegetettek viszont eddig nem akadtak horogra a Magyarországon 2011 óta folyó nyomozás során.

Több közvetítő-tanácsadó-lobbicég neve előkerült a különböző vizsgálatokban, így a volt miniszterelnök Medgyessy Péter érdekeltsége, az osztrák Eurocontact GmbH, a Honfran Kft., illetve a dán Hansen Consulting Aps is bekerült a hírekbe. Az utóbbin keresztül érkezhetett a BKV-hoz a legtöbb pénz, 5 millió euró – a brit Súlyos Csalások Elleni Hivatal így tájékoztatta az Indexet.

Megpróbáltunk utánajárni, hogy a legtöbb pénz közvetítésével hírbe hozott cég hogyan került a képbe, és kik állnak a Hansen hátterében. A dán cégadatbázis szerint 2003 végén alapították koppenhágai székhellyel, tevékenysége fő területeként Ausztriát, Romániát és Magyarországot adta meg, tulajdonosa egy pénzügyi holdingtársaság, a Defap Enterprises Aps volt, amely befektetéseivel külföldi cégeket célzott meg. Ma már egyik cég sem aktív, pedig valaha komoly szerepet szántak nekik.

Annyira, hogy a Defap Enterprises neve még a magyar médiahatóság 2010-es országgyűlési beszámolójában is felbukkant (a cégháló a beszámoló 223. oldalán látható). A dán társaság ugyanis tulajdonos lett egy hirtelen felfutó magyarországi médiavállalkozásban, az Infocenter.hu Média Zrt.-ben: leányvállalatán, a Central Media Aps-en keresztül szerzett 48 százalékos részesedést. Az Infocentert Fellegi Tamás alapította 2009 júliusában, alapítása után szinte rögvest beszállt a Defap, és a céget néhány hónap leforgása után már komoly médiatulajdonosként jegyezték. Megvette a Heti Választ, egy ideig portfóliójában tudhatta a Lánchíd Rádiót, övé lett a Class FM, sőt később azt is bejelentette, hogy bevásárol az IKO Média Holdingba, amivel az RTL Klubban is tulajdonrészt szerezhetett volna.

A sebességre jellemző, hogy a 2009 júliusban alapított Infocenter a nyár végére már bő 1 milliárd forint befektetésnél tartott, miután:
- augusztus 26-án megvette a Heti Válasz Kft. 100 százalékos tulajdonrészét 830 millió forintos értéken,
- szeptember 1-jén aláírta a Lánchíd Rádió Kft. 100 százalékos üzletrészeire az adásvételi szerződést 115 millió forintos értéken.

Fellegi, aki a Fidesz-alapító élcsapattal még a Bibó István Szakkollégium tanáraként ismerkedett meg, Orbán Viktor teljes bizalmát élvezte. Ami az üzleti világot illeti, a Matáv, illetve az osztrák Kapsch alkalmazásában állt, saját cégével, az Euroatlantic Rt.-vel még csak azzal vétette észre magát, hogy az első Orbán-kormány végóráiban szakított összesen 750 millió forintos pr-megrendelést. Ezzel együtt nem volt jele annak, hogy Fellegi több százmilliós ügyleteket finanszírozna saját zsebből. Az Infocenter esetében sem így történt, legalábbis a cég mérlegéből az derül ki, hogy a külföldi tulajdonos kölcsöne finanszírozta a bevásárlásokat. Az addigi befektetéseihez fogható összeget, 3,3 millió euró (durván egymilliárd forint) kölcsönt mutatott ki a könyveiben, amit a külföldi tulajdonos nyújtott. A külföldi tulajdonos pedig a Central Media Holding APS volt, neki adta el Fellegi 2009. augusztus 26-án az Infocenter-részvényeinek 48 százalékát.

Vagyis a dán Defap finanszírozta a Fideszhez hű médiabirodalom alapköveinek lerakását...