2019. október 12., szombat

NAGYON FONTOS AZ ELLENZÉKI TÉRNYERÉS BUDAPESTEN

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.10.12.„Egy ellenzéki előretörés több dolgot is megmutatna: egyrészt, hogy Magyarországon a demokrácia nem halott, másrészt, hogy Magyarország mégsem Oroszország, harmadrészt pedig ez lehetne az első olyan komoly jelzés arra – a reményeim szerint – , hogy Magyarország szép lassan visszatér a ténylegesen működő demokráciák sorába” – szögezte le Simonyi András volt magyar NATO- illetve washingtoni nagykövet, a George Washington Egyetem munkatársa. A vasárnapi választás arról szól, hogy „Magyarországnak erőt kell mutatnia... hogy kiderüljön, totálkáros-e a magyarországi demokrácia immunrendszere, vagy a demokrácia ismét működésbe hozható-e bizonyos lépésekkel – mondja, hozzátéve: reméli, Budapest követi Isztambul példáját.

Milyennek látja a mostani magyar választási kampányt az amerikai kampányokkal összehasonlításban?

Az első, ami az eszembe jut ezzel kapcsolatban, hogy a ma Magyarországán az már önmagában tiszteletre méltó, ha valaki ellenzékiként politikai szerepet vállal. Egzisztenciálisan nem segíti, ugyanakkor számos hátrány éri emiatt. Eleve hátrányos helyzetből indul egy ellenzéki, különösen azok, akik mostanában vágtak-vágnak bele a politizálásba. A másik, hogy talán sehol a nyugati világban nincs egyetlen olyan ország sem, ahol olyan sanyarú lenne a média helyzete, mint Magyarországon, ahol olyan mértékben tesznek meg mindent annak érdekében, hogy az ellenzéki média ne kapjon hangot és ahol egészen elképesztő módon az állami média gyakorlatilag kormánymédiaként funkcionál. A BBC ugyan szintén állami, ám megfelelően hangot ad mind a Brexit-pártiaknak, mind a Brexitet ellenzőknek, s nagyon ügyel arra, hogy semmiképpen ne lehessen azzal vádolni, hogy valamelyik oldal mellett foglal állást. Ugyanis egyszerűen nem ez a dolga. Ezzel szemben nálunk a közmédia gyakorlatilag nézhetetlen az elképesztő egyirányúsága miatt...


EZ VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.10.12.


...Kicsiben az egész rendszerük itt van előttünk, minden otromba, uborkafára frissiben felkapaszkodott, műveletlen bunkó mivoltával együtt. Ők vezetik az országot, a minisztériumokat, az önkormányzatokat.

Politikai elemzők szerint állítólag akár meg is rendülhetett egy picit egyesekben a bizalom a Fidesz iránt. Tényleg? Hát ez nagyszerű. Lehet milliárdos üzleteket lemutyizni saját magunknak. A gyereknek hét számjegyű fizetést biztosító állást szerezni – csak hozzá ne nyúljon semmihez, ennyi pénzért még csak be se jöjjön a munkahelyére. Közpénzből, vagyis az adónkból, drogozni – ezzel sincs egyedül a győri tagtárs – és mindez arra elég csak, hogy egy páran elbizonytalanodjanak abban, vajon tényleg annyira szentek-e az imádottjaik? És mi kellene ahhoz, hogy ezek az elvakult és megtévesztett hívők meg akarják látni és ismerni a valóságot az általuk tizedik éve hatalomban tartott bagázzsal kapcsolatban? Mennyi ocsmányságot kell elkövetnie a „nagyoknak” ahhoz, hogy feltűnjön az általuk hülyének nézett népnek mindaz, amit tettek és tesznek továbbra is? És ne csak feltűnjön, hanem felháborodjanak, tiltakozzanak és változtatni akarjanak?

Megtippelni sem tudom, mennyit akar még eltűrni a magyar. A legnagyobb baj az egészben az, hogy ezt a nagyon kívánatos és mielőbbi változást demokratikus úton már szinte el sem lehet érni. Ha működnének a demokrácia legalapvetőbb elemei, Borkai másnap lemondott volna, önként, és nem vezér apuci utasításaira várna napok óta, bujkálva minden és mindenki elől.

Ez van. Mi (is) hagytuk, hogy így legyen, akkor is, ha soha nem szavaztunk rájuk. Nem álltunk elegen és eleget a Parlament előtt vagy másutt annyi ideig, hogy visszavonassunk agyament törvényeket vagy intézkedéseket. Nem vágtuk a képükbe a szaros alamizsnájukat (krumpli-tészta-utalvány), amelyekkel négy évente meg akarják vásárolni a szavazatokat. Nem álltunk ki elegen sem a CEU–ügyben, sem az Akadémia szétzilálásakor, még a média 80 százalékának bekebelezése kapcsán sem.

Néhányan hőbörgünk, a nagy többség fel sem fogja, hogy már az unokái jövője is kalapács alá került a nagy nemzeti átverési árverésen. Az elkövetkező 50-100 évben valamilyen elfogadható jövője csak annak lesz, aki részévé válik a Fidesz maffia-tevékenységének. A többieknek marad a harminc forintos kampánykrumpli, osszák be a következő választásokig.

Másféle jövő itt nem lesz. Valahol Európában, vagy még távolabb kell azt keresnie annak, aki élhető világot szeretne magának. Ez van. Jobb nem lesz ezekkel. Rosszabb még lehet.

KARÁCSONY GERGELY MEGÉRETT ARRA, HOGY BUDAPEST FŐPOLGÁRMESTERE LEGYEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.12.


...Kétségeink azonban sokkal inkább szólnak annak, hogy Orbán ezt az országot megszállta, lenyúlta, kisajátította. Az országban tartott választások nem azt a célt szolgálják, hogy döntsön a népakarat, hanem kizárólag Orbán hamis legitimitását. Azért vannak, hogy ne kelljen tankkal járniuk az utcán, hanem azt hazudhassák, hogy őket itt szabadon megválasztották. Orbán mindent megtett azért, hogy a választások rendszerét, körülményeit, az egyenlő feltételeket, a médiaviszonyokat úgy torzítsa el, hogy az mindig az ő és jelöltjei győzelmét hozza.

Felkészült arra az esetre is, hogyan csaljanak el mindent, ha szoros lenne az eredmény vagy az ellenzék jönne ki győztesen. Kezében van minden eszköz a csaláshoz, amelynek legdurvább módszereit, a szavazatok meghamisítását is bevetette már. Azóta ez csak fejlődött, minden technikai eszköz a rendelkezésükre áll, a kezükben van. Ezért mi azt gondoljuk, hogy Orbánt nem lehet demokratikus úton leváltani sem országosan, sem Budapesten, mert ezt nem engedheti meg magának. Ez az ország az övé. Nem adja senkinek. Az ország alkotmányát is elvette, miért dobná oda a fővárost? Tervei vannak vele. Orbán nem az a féldemokrata, akinek növésben visszamaradt politológuscsemeték hiszik. Ő egy diktátor. Befejezett módban és múltidőben, aki nem közösködik senkivel, nem tart be szabályokat.

ÍGY NÉZ KI BORKAIÉK TENISZPÁLYÁS LUXUSBIRTOKA

24.HU
Szerző: 24.hu
2019.10.12.


Valóban hatalmas szőlőültetvényt, profi teniszpályát és több épületet birtokol Borkai Zsolt és felesége Sokorópátkán – látszik abból a drónfelvételből, amelyet az Átlátszó készített.

A drónfelvétel az Átlátszó cikkében is megnézhető. És itt is:


Tegnap derült ki, hogy Borkainé nevén van egy teniszpályával és istállóval is rendelkező birtok a Győrtől 20 kilométerre fekvő településen. Borkainé Havassy Myrtill telkén – írta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki rábukkant a birtokra – néhány évvel ezelőtt még semmi nem volt, 2012 óta azonban felhúztak egy központi épületet, valamint van istálló, karám, szőlő és egy kiserdő is található. Sőt, a politikus állítólag azt hallotta a háznál dolgozó építőmunkásoktól, hogy egy jakuzzit is építettek, valamint azt, hogy az egész, 4 hektáros területet alagcsövezték, amelynek a költsége több tízmillió forint.

AZ ISMERETLEN TARLÓS - 1-3. RÉSZ

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2019.10.12.Az ismeretlen Tarlós - 1. rész

Az ismeretlen Tarlós - 2. rész

Az ismeretlen Tarlós - 3. rész

A TARLÓS-FÉLE „ARANYKORBAN" FULLADT ADÓSSÁGBA BUDAPEST

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.10.12.


A kormányzati sikerjelentések szerint Tarlós István vezetése alatt aranykorát éli a főváros – a szakértő másként látja: vagyonának, pénzügyi önállóságának jelentős részét most vesztette el a városvezetés.

– Budapesten legutóbb a XIX. és a XX. század fordulóján lehetett aranykorról beszélni, de csak ha az elmúlt harminc évhez viszonyítjuk a jelenlegi helyzetet, akkor is azt kell mondanunk: az elmúlt lassan tíz év a főváros egy kifejezetten rossz időszaka – állítja Király Dávid, a Republikon Intézet várospolitikai szakértője. 

Király a kétezres évek eleje óta foglalkozik Budapesttel. Szerinte nem lehet a főváros virágzásáról beszélni akkor, amikor a jelenlegi városvezetés költségvetésének, hatásköreinek, pénzügyi önállóságának jelentős részét elveszítette az elmúlt időszakban. 2017-ig Budapest mintegy 500 milliárd forintot veszített saját vagyonából azzal, hogy ellentételezés nélkül az államhoz került a Városliget, az Erzsébet tér, a Dagályfürdő, az Operettszínház, a teljes HÉV-hálózat, illetve a fővárosi hulladékgazdálkodás szinte teljes bevétele. 

Igaz, 2013-ban a kormány átvállalta a Demszky Gábor-féle városvezetés által hátrahagyott adósságállomány mintegy 60 százalékát. Tarlós 2009-2010-ben azzal kampányolt, hogy a 20 éven át regnáló Demszky teljesen eladósította a várost – az új politikai garnitúra 2010-ben mintegy 180 milliárd forint adósságot örökölt. A kormány közbenjárásával ez konszolidálódott, ám az elmúlt öt évben mégis sikerült újból feltornázni szinte ugyanarra a szintre, mint 2010-ben volt. 

– Lassan 170 milliárd forintra rúg Budapest adósságállománya, ami alig marad el attól, amit az előző vezetés hátrahagyott. Ráadásul ez nem egy ütemezett adósság, a főváros folyamatosan görgeti maga előtt, mert nem tud vele mit kezdeni – fogalmazott Király Dávid. Az elemző emlékeztetett a 3-as metró szerelvények felújításának költségeire is, ami kamatokkal együtt mintegy 90 milliárd forintra rúg. – Ennyi pénzből fapados felújítás helyett akár teljesen új, modern metrókocsikat is lehetett volna vásárolni – mondta...

ORBÁN CSINÁLTATTA KI BORKAIT

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.10.11.


Orbán tudta nélkül nem lehetett volna kicsinálni Borkai Zsoltot, „mindenki sarát ismeri, ott van a fiókjában mindenki dossziéja” – állítja Radványi Miklós. Az USA-ban élő külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő szerint Orbán úgy gondolja: most már túl sokan és túl sokat lopnak – s a lopást, a lenyúlást is centralizálni akarja. Borkaival egyrészt példát statuál, másrészt üzen a külföldnek, hogy ő harcol a korrupció ellen. A választás tétje Orbán számára az, hogy a véglegesen narancsszínűvé tegye a vidéket. Budapestet pedig nem veszítheti el, s „tartok attól, hogy ha másképp nem, akkor megtömik az urnákat. A végén úgy alakítják majd, hogy Tarlós nyerjen. Ne feledjék, a választási szervek is az ő kezükben vannak!

Milyennek látja a mostani kampányt?

Mocskosnak.

Lát-e bármilyen különbséget a mostani és a korábbi választási kampányok között?

Igen. Miközben a mostani kampányban is bevetik a korábban is alkalmazott különféle csaló eszközöket – mint a szavazók utaztatása, a megfélemlítések, stb. –, óriási különbség a korábbiakhoz képest az, hogy szemmel láthatóan a Fideszen belül megindult egy erjedés. És az is különbség, hogy miközben korábban amatőr módon készítettek ki olyan embereket, akiket Orbán ki akart készíteni, most ez profi módon történik.

De hiszen az ellenzéki politikusokat eddig is profi módon előkészített és lefolytatott kampányokkal igyekeztek ellehetetleníteni.

Nem is erre gondoltam, hanem arra a jelenségre, amit a győri polgármester, Borkai Zsolt példája fémjelez. Borkait annyira profi módon csinálták ki, ami számomra azt mutatja, hogy amerikai tanácsadók játszhattak ebben szerepet. Győr komoly város, a győri polgármester közel olyan jelentőségű, mint Debrecené. Szerintem Orbán beleegyezése nélkül egy ilyen botrányt ott kirobbantani, kiváltképpen a választásokhoz ilyen közel, nem lehetett volna. Ez nem lehetett egy spontán amatőr vállalkozás.

De miért állt volna ez az érdekében?

Borkait azért akarták kikészíteni, mert túl sokat és még a Fidesz számára is túlságosan feltűnően lopott. Nagyon elképzelhetőnek tartom, hogy Orbán úgy gondolja: most már túl sokan és túl sokat lopnak – s a lopást, a lenyúlást is centralizálni akarja. Ráadásul nem csak kifelé, hanem befelé is példát akarnak statuálni. Kettős a stratégiája Orbánnak: egyrészt üzen annak, akit illet, hogy így jársz, ha túlléped a határt, másrészt demonstrálja, hogy fellép a korrupció ellen...

ÍGY „KAMPÁNYOLTUNK” MI – A TARLÓS-MECCSEKTŐL ÉS A PUZSÉR–KARÁCSONY-VITÁTÓL A BORKAI-BOTRÁNYIG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2019.10.11.


Márciusban, amikor foglalkozni kezdtünk az idei önkormányzati választásokkal, még nem sejtettük, hogy minden idők legbotrányosabb politikai kampányának nézünk elébe. Ez azóta faktummá vált, de – végigkövetve az eseményeket – négy további megállapításra is jutottunk. Így „kampányoltunk” mi. Összefoglaló.

ORBÁN EGY POTENCIÁLIS NÉPIRTÁS MELLÉ ÁLLT - A REZSIM ÉRDEKELT ABBAN, HOGY ÚJABB MENEKÜLTHULLÁM ÁRASSZA EL EURÓPÁT - PUTYIN-TRUMP-ERDOGAN-ORBÁN KÖZÖS AKCIÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.11.


A magyar külpolitika lépései eddig is számos kívánni valót hagytak maguk után, a külügy gyalázatos “diplomata” stílusáról nem beszélve. Orbán rendszere nyíltan Oroszország érdekei mellé állt a NATO szövetségesekkel szemben, az Európai Unióban a kilépés pártján áll, a demokratikus közösséget bomlasztja, az orosz titkosszolgálat által pénzelt európai szélsőjobboldal támogatója. Az EU-ban vétóznak minden épkézláb, a jogállamiságot, a demokráciát, a szabadságot, a környezetvédelmet szolgáló külpolitikai lépést és nyilatkozatot. Mindez azonban meg sem közelíti a botrányt, hogy Orbán a potenciális népirtás és tömegmészárlás mellé állt, amikor támogatásáról biztosította a törökök kurdok elleni támadását és megakadályozta, hogy az Európai Unió figyelmeztető nyilatkozatot küldjön a támadás előtt.

Erdogan kihasználva a világpolitikai helyzetet, egy “terrortámadás” veszélyére és egy védelmi zónára hivatkozva, megtámadta a törökök ősi ellenségét, a kurdokat, akik jelentős segítséget nyújtottak az amerikai és nemzetközi haderőknek az ISIS elleni harcban. Szavakkal elmondhatatlan, hogy micsoda aljas hátbaszúrása a kurdoknak az, hogy Trump ehhez hozzájárult, sőt kivonta az amerikai katonákat, hogy helyet adjon a török támadásnak. A kurdok annak reményében harcoltak, áldozták az életüket az amerikaiak “szárazföldi csapataiként” (amerikai katonák helyett), hogy ezért cserébe a függetlenségi harcukat támogatja Amerika, de legalábbis megvédi őket a törökök mészárlásaitól. Trump pedig rájuk engedte a törököket.

Mindennek hátterében az a közös érdek áll, amely összefűzi Putyint és Trumpot, hogy a Szíriában végrehajtott támadás újabb menekülthullámot zúdít Európára, ami destabilizálja a liberális demokráciák helyzetét és a szabad jogállamok politikai vezetésének bukását készítheti elő a szélsőjobboldal számára. Orbán Magyarország nevében ugyanezért állt Erdogan támadása mellé, mert rendszere azért tud erőszak nélkül fenntartani és működtetni egy diktatúrát, mert az idegenellenes gyűlöletpropagandával az illegális bevándorlókkal azonosított menekültáradattal ijesztgetheti a magyar polgárokat. Ezt évek óta kénytelen úgy folytatni, hogy nincs számottevő menekült. Ezen a problémán segítene, ha a törökök Európára tudnának zúdítani egy újabb menekülthullámot. Putyinnak ugyanez az érdeke, ezért igent mondott a török támadásra...

ORBÁN NEM ENGEDTE LEMONDANI BORKAIT - NEM ÁLDOZZA BE GYŐRT BUDAPESTÉRT.

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.10.12.


...A Fidesznek 3 lehetséges stratégiája volt a helyzet kezelésére, a kár enyhítésére.

Az egyik, amit sokáig követtek, hogy agyonhallgatják az ügyet. Erre utalt például Kósa kampányfelelős, amikor azt mondta, a botrány le fog CSENGEni. Borkai csak legyen továbbra is szabadságon, annál kevesebbet tud ártani.

A kormánymédia buborékjában élő fideszes választókat ugyancsak meglepte volna, ha Borkai lemond péntek eset, mert

aki nem fogyaszt valódi híreket, az egy hangot se hallott a győri polgármester körüli botrányról.

Mivel azonban a Fidesz minden törekvése dacára még mindig milliók jutnak hozzá Magyarországon információhoz, az első stratégia megbukott.

A második az volt, amivel fideszes politikusok a héten név nélkül próbálták etetni a médiát, hogy Borkait megválasztják, majd lemond, hogy ne kerüljön az ellenzék kezébe a város vezetése. Ekkor új polgármesterválasztást kellene kiírni, amint alkalmasint ismét a kormány embere nyerne meg a fideszes megyeszékhelyen.

Azonban ennek a Fideszen belül is több ellenfele volt. Gulyás kancelláriaminiszter például csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy ha Borkait újraválasztják, akkor a megbízása 5 évre szól. Tehát szó sincs lemondatásról.

Ugyanő arról is beszélt, hogy Borkainak tennivalója nincs az ügyben, az adatok viszont arra utaltak, hogy a választók ezt máshogyan gondolják. Különös tekintettel a billegőnek tekintett Pécsen, Miskolcon, Szombathelyen és főként Budapesten.

Ugyanerre utal, hogy a megkérdőjelezhetetlen alkalmasságú Tarlós már másodszor szegte meg az orbáni parancsolatot, hogy ti. ne mondj rosszat fideszes társadról. A kiéleződő versenyben kétségbeesetten próbál elhatárolódni, menteni a menthetőt, és a Magyar Nemzetben megjelent szombati kampányinterjújában

ismét lemondásra szólította fel Borkait:

"Amit Borkai Zsolt csinált, és ahogy, az felháborító, védhetetlen, vállalhatatlan és méltatlan. Ez az ember méltatlanná vált. Olyan nincs, hogy ez magánügy. Nem értem, miért nem vonja le magától a konzekvenciát. Valójában Borkainak le kellene mondania."

Valójában ez hosszú interjú egyetlen érdemi mondanivalója, a kormánylap mégsem ezt tetti címbe. Ez onnan nézve érthető, hogy előző nap már ők maguk is felszólították lemondásra Borkait, amikor úgy látszott, hogy a Fideszben ez az álláspont kerül többségbe, de amikor mégsem ez történt, akkor kénytelenek voltak eltüntetni a cikket.

Ha mindez igaz (romló adatok, válságstáb, visszaléptetési szándék, majd annak ellenkezője), az arra utal, hogy

a kampánystáb Győr beáldozásával meg akarta menteni a többieket, főleg a fővárost.

Arra gondolhattak, hogy a győri polgármesteri posztért nem nagy kár, a városi közgyűlésben úgyis többsége lesz a Fidesznek, a várható nyertes Glázer Tímeát pár hónapon belül lemondásra bírják, és jöhet is az új választás.

Ebben van is ráció, azonban egyvalaki ezt másként gondolhatta.

Orbán Viktor ugyanis csütörtökön az unga-bunga partik nagy rajongójával, Silvio Berlusconival találkozott, pénteken pedig Emmanuel Macronnal ebédelt. Ha volt vagy van válságértekezlet, ő biztosan nem tudott résztvenni rajta.

A kampánystáb maga próbálta kezelni a helyzetet, amikor viszont az elnök is elérhetővé vált, lefújták a már meghirdetett nyilatkozatot. Adódik a feltételezés, hogy az uralkodó, még a kormánypropagandisták által is osztott vélekedéssel szemben
maga Orbán Viktor, egyszemélyben döntött úgy, hogy nem áldozza be Győrt még Budapestért sem.

Valójában nincs is más elképzelhető magyarázat; nyilván nem Borkai gondolta meg magát, és új adatokat se kaphatott a Fidesz, amelyek már nem sürgették a visszaléptetést.

Hogy Orbánt mi motiválhatta a Borkai melletti kiállásra, azt csak találgatni lehet.
- Talán ő nem látja olyan rossznak az adatokat.
- Vagy úgy gondolja, már a visszaléptetés se oldana meg semmit.
- Esetleg azért döntött így, mert ha Berlusconit nem ítéli el a gruppenpartijai miatt, akkor miért ítélné el a győri epigonját.
- Talán csak úgy gondolja, hogy a vezéri imídzsével nem fér össze a megfutamodás.
- Vagy tartja magát ahhoz, hogy nem mondanak rosszat fideszesről, sőt, senkit nem hagynak az út szélén.

A legkevésbé valószínű az első lehetőség, mert Bayer vezéragitátor a mai Nemzetben arról cikkezett, az esetleges vereség nem az Orbán felelőssége lesz:

Ezen a választáson két szereplő egészen biztosan nem indul: Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány. Vagyis

amennyiben az ellenzék Magyarország összes településén győzelmet aratna, a magyar miniszterelnököt akkor is Orbán Viktornak fogják hívni,

2022-ig egészen biztosan.

Még nem is lehetett szavazni, pláne nem ismert az eredmény, de Orbán mosdatása máris elkezdődött. Biztos, ami biztos alapon elkészülnek minden eshetőségre.

ÍGY VETTE BE ÉRDET MÉSZÁROS LŐRINC ÉS CSALÁDJA

HVG ONLINE
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2019.10.11.


Megnéztük, mi valósult meg eddig a Modern Városok Programból Érden. Meglepődve tapasztaltuk, hogy átlagosan ötből három beruházáson Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. gazdagodott.

Érd, a leggyorsabban haladó város – hirdeti a város jelenlegi fideszes polgármestere, T. Mészáros András, aki legutóbb csaknem egy hónappal ezelőtt beszélt erről a Hír Tv-ben, míg korábban az önkormányzat internetes fórumán, az Érdmost.hu-n kampányolt ezzel a szöveggel. A magyar és európai uniós adófizetők pénzeire épülő, az önkormányzatok teljesítményétől független Modern Városok Programban a Pest megyei város 78 milliárd forintot kért, ennek eddig a 80 százalékát, 61 milliárdot már meg is kapott. Megnéztük, ennyi pénzből mi minden nőtt ki eddig a földből Érden.

Korábban a székesfehérvári beruházásokról derítettük ki, hogy közülük eddig egy sem valósult meg, a legtöbb esetben a tervezésnél tovább nem jutottak, esetenként odáig sem. A költségek viszont a 2015-ös 68 milliárd forinthoz képest jelentősen megugrottak.

Érden is a tervezettnek sokszorosa a Modern Városok Program költsége, de legalább már nőttek ki épületek a földből. Viszont az is látszik, hogy

az építkezéseken a kormányhoz közel álló vállalkozók cégei híztak.

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. (a rövidítés a keresztnevükre utal: Beatrix, Ágnes, ifjabb Lőrinc) például csak Érden 20 milliárd forintnál is nagyobb értékű megbízáshoz jutott. Öt beruházásból átlagosan háromnál ez a társaság a kivitelező. A cég szekere ettől függetlenül is nagyon jól fut: tavalyi nettó árbevétele 22,8 milliárd forint volt, az üzleti tevékenységből elért közvetlen profit a tízszeresére nőtt, az adózott eredmény pedig 5,69 milliárd forintra rúgott...

ITT OLVASHATÓ

LEGYÉL BÁTOR, VISELKEDJ HŐSKÉNT, MENJ EL SZAVAZNI!

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.10.12."A szavazás egy hősi tett mindenhol, ahol veszélyben van a demokrácia. Arra bíztatok minden budapesti polgárt, hogy legyen bátor, viselkedjen hősként, és szavazzon a lelkiismerete szerint." Ezt üzente Scarlett Johansson a budapesti polgároknak, és nem azt, amit a kormányhoz közeli média állított, miszerint a színésznő Tarlós István főpolgármestert támogatná.

Az átlagemberek a mindennapokban hajlamosak azt gondolni, hogy velük bármit meg lehet csinálni. Ezért fontos a civil bátorság. Normális viszonyok között ezt szerencsére nem tudjuk, és jó is, hogy olyankor nem kell tudnunk. De vannak helyzetek, amikor az ember kockáztatni kényszerül, és szerencsére vannak olyanok – nevezzük őket hétköznapi hősöknek – akik akkor is megtesznek bizonyos dolgokat, ha tudják, hogy abból bajuk lehet. Életüket, egészségüket, szabadságukat kockáztatják. Máskor „csak” az állásukat, előmenetelüket, hivatali megítélésüket. Azt, hogy a fensőbbség nem tartja őket politikailag megbízhatónak.

Minden diktatúra félelmetes és ijesztő. Elsősorban azért, mert az egyes ember hajlamos azt gondolni: a diktátorok hatalma végtelen. Hogy örökké tart, és soha sem lesz vége - aki ma uralkodik, az lesz a Vezér holnap is.

Épp ez az elnyomók legfőbb eszköze, ez kezükben a csodafegyver: hogy félelmet keltenek, hatalmukat hatalmasnak és megingathatatlannak mutatják. Ha sokáig és hangosan sulykolják a hazugságokat, az egyszerű ember hajlamos azt hinni, hogy talán mégsem neki van igaza. Hogy egyedül van, vagy csak nagyon kevesek állnak mellette.

Pedig, sokan vagyunk, többen, mint gondolnánk. Sokan vagyunk, akik szeretjük a szabad választást – legyen szó pártról, párról, felekezetről, iskoláról.

Mindenről, ami szép, és fontos az életben.

ITT OLVASHATÓ

A BEREPÜLŐ PILÓTA: KACSÓH GÁBOR, A BORKAI-ÜGY LUXEMBURGI ÜGYVÉDJE

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2019.10.12.


Egyre több nagy NER-es üzletben tűnik fel ugyanaz a luxemburgi ügyvéd és adótanácsadó, a magyar származású Kacsóh Gábor. Ilyen a győri Audi-telkek eladása, egy milliárdos mélygarázsos mutyi, a Semjén-vadászatot finanszírozó vállalkozó pénzügyei, illetve a Borkai fiának egymilliós apanázst fizető cég. Kacsóh Gábor ugyan nem válaszolt megkeresésünkre, de igyekszünk bemutatni a tevékenységét.

Legyél a végtelenségig diszkrét, beszélj egy csomó nyelvet, érts a nemzetközi adótervezéshez, ne legyél finnyás, és ha kell, vállalj cégvezetést, igazgatósági tagságot mindenféle furcsa tranzakciót végző cégben azok helyett, akik inkább rejtőzködnének!

Ez a belépő feltételrendszer a globális munkaerőpiac egyik legjobban fizetett állásához, a nemzetközi bizalmi adótervezéshez. Nem kérdés, sokat is kell bele invesztálni, méregdrága iskolákban kell tanulni, kifogástalan öltönyökben kell mozogni, rengeteget kell repülni, de aki aztán a svájci, liechtensteini, luxemburgi adótanácsadó és cégjogi társaságoknál el tud helyezkedni, tényleg tud segíteni a milliárdosokon, és ezért nem is szégyell brutális összegeket számlázni.

Ilyen feladatot lát el Kacsóh Gábor, a luxemburgi Perlectus SA ügyvédje. Korábban több másik luxemburgi irodában tanulta ki a szakmát, ebben a cégben azonban már ő a főnök, a cég honlapja szerint egyetlen kollégája van, a brit Inessa Wendland. Mindketten sok izgalmas luxemburgi és magyar cégben bukkannak fel. Minderről a Válasz Online írt részletesebb beszámolót...

MAGYARORSZÁGON ANTISZOCIÁLIS BÉRLAKÁSSZEKTOR MŰKÖDIK

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.10.12.


Az ellenzékiek és a párt nélküliek bő háromnegyede szeretné, ha több önkormányzati bérlakás lenne Budapesten, de a fideszesek kétharmada is így vélekedik – írtuk szeptemberben. Ennek fényében adódik a kérdés, hogy ha ekkora a társadalmi igény az önkormányzati bérlakásokra, akkor miért pusztul le a szektor a bővülés helyett.

Az önkormányzati bérlakások Magyarországon leginkább a nagyobb városokra jellemzőek, mint ezt a lenti ábra is mutatja, amit a Habitat for Humanity Magyarország legújabb éves lakhatási jelentéséből emeltünk át...

...Mint látható, Budapesten van abszolút értékben a legtöbb önkormányzati bérlakás, de a fővárosi 39 ezres állomány még az 5 százalékát sem éri el a teljes lakásállománynak. 1990-ben még pontosan tízszer ennyi bérlakás volt önkormányzati tulajdonban a fővárosban, ami egészen döbbenetes mértékű visszaesést jelent harminc év alatt...

NYÍLT LEVÉL A KERESZTÉNY ÉRTELMISÉGIEK SZÖVETSÉGE VEZETŐJÉNEK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2019.10.11.


Tisztelt Makláry Ákos!

Ön néhány nappal ezelőtt a Népszava című napilap kérdésére így véleményezte a Borkai Zsolt és Wittinghoff Tamás polgármesterek cselekedetei nyomán kirobbant botrányokat:

A választási kampány során nyilvánosságra hozott, a jelöltek magánéletét érintő, beazonosíthatatlan forrásból származó információk nem a választás tétjéről szólnak. Káros és romboló ezeket terjeszteni, a közvéleményt ilyen módon sokkolni. A közelgő választásra megjelentetett nyilatkozatunkban megfogalmazottak szerint kiemelkedően fontosnak tekintjük a jelöltek politikai tevékenysége esetében a keresztény erkölcsiség, a közbeszéd tisztasága, az élet- és környezetvédelem iránti felelős elköteleződést.”

Fenti sorait felháborítónak és keresztény emberhez méltatlannak tartjuk.

A botrányok sokkhatásáért a sajtót felelőssé tenni olyan, mint betörés után az üvöltő riasztót hibáztatni: veszedelmes tévedés. A trágárkodó őszödi beszéd talán eléggé sokkolta a közvéleményt 13 évvel ezelőtt – mégsem állt ki épeszű ember oktatni a sajtót, hogy közlése „káros és romboló”. Sokkolnak a kispesti kokainbotrány képsorai is, melyek a kormánypárti sajtóban jöttek fel, és aztán körbefutottak a kritikus médián is. Talán hiba volt? Ha a kérdés az, hogy lehet-e kifogásolnivalót találni az újságírók mostani munkájában, akkor a válasz az, hogy nyilván lehet. Címlapokon tudósítani például, hogy éppen melyik pornószájton jelentek meg a Borkai-videók, tagadhatatlanul etikátlan.

De a lényeg nem ez.

A lényeg mindenekelőtt az, hogy nem hazudhatjuk sem magunknak, sem a közösségeinknek, hogy a sajtóban tárgyalt botrányok magánéleti ügyek, és így nem tartoznak az újságolvasó választópolgárokra sem. Nem hazudhatjuk, mert az a közhatalmat gyakorló személy, aki alkalmat ad ilyen felvételek készítésére, nemcsak morálisan semmiül meg, de zsarolhatóvá is teszi magát. És aki zsarolható, az alkalmatlan közhatalom gyakorlására.

Ugyanennyire lényeges pont – ám Ön keresztény emberként elmulasztotta szóvá tenni –, hogy az egyik érintett városvezető, a nevében a kereszténységet viselő párt jelöltje megsértett a tízparancsolatból legalább kettőt, elkövetett a főbűnökből minimum egyet. Konkrétan fogalmazva: a magát a kampányban családapaként hirdető, a keresztény Magyarországgal kampányoló Borkai Zsolt titokban prostituáltakkal csalta meg a feleségét, majd amikor lebukása után alkalmat kapott önmaga megszaggatására, makogva annyit bírt felolvasni az elé tett papírból: „szeretnék elnézést kérni”.

Végül nem lehet(ne) szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a magyar nyilvánosságban példátlan home pornó-botrány kontextusa minden elemében a legalávalóbb maffiatörténetekre emlékeztet: együtt mulat politikus és neki lekötelezett, sőt a családját részben anyagi függésben tartó üzletember a luxusjachton, ahol az alkohol és a prostituáltak mennyiségének csak a képzelet szab határt. Vulgariter: ha az állami kaszinókoncesszión hízó helyi oligarcha együtt kurvázik a polgármesterrel, az nem az a fajta magánügy, ahol az értékalapon gondolkodó választópolgárnak szemérmesen félre kellene néznie...

MAGYARORSZÁG HALDOKLÁSA ÉS BUKÁSA

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: CZOTTER JÓZSEF
2019.10.11.


Ez a választási kampány mutatja meg legjobban, hová jutott ez a csicskanemzet az elmúlt évek alatt. És még most sem ér majd le a pöcegödör aljára, mert mindig lesz lejjebb, amíg meg nem szűnik majd ez az orbáni rendszer. Minél keményebb lesz a diktatúra, annál mélyebben lesz ez a nép a gödörben.

Kapott egy lehetőséget ismét 1989-ben, de cirka 20 év elég volt a felismeréshez, hogy valójában gyáva a demokráciához, az európai léthez, az önálló felelős élethez, de legfőképp a tanuláshoz.

Tulajdonképpen mára megépült, kiépült a 21. századi magyar fasizmus. Aki gyenge, kicsi, azzal kegyetlenkedik a rendszer: hajléktalan, menekült, árva gyerek a fasz rosszabb végén van a Fidesz számára, ezekkel szemben brutális, embertelen a bánásmód. A másik vége a főnök: saját biznisze, saját hatásköre és saját vagyona lett Magyarország teljes költségvetése, és az ide érkező összes forrás is immár az övé és a haverjaié.

Lehet itt szépelegni meg mellébeszélni, de ez a két véglet jellemzi legjobban Orbán Magyarországát. És akármennyire csalnak, lopnak, hazudnak, a magyarok elképesztően nagy része támogatja ezt a fasizmust, támogatja a kegyetlenkedést a nyomorultak ellen, és nem zavarja a gigantikus lopás.

Lehet ezredszerre is azon nyafogni, hogy a Főnök micsoda egy kegyetlen, szívtelen tolvaj. Biztosan van választási csalás/kozmetikázás is, biztosan nem csak a főnök, hanem a csicskái is szépen lopnak, biztosan sok sebből vérzik a rendszer. De ettől még a magyarok ezt némán nézik, sőt hatalmas részük egyet is ért vele.

Ez az ország nem kisiklott 10 éve, és nem az van, hogy most megrázóan szörnyű, torz Magyarország lett belőle. Ez az ország ilyen. Visszatért ahhoz a gusztustalan, rasszista, igazságtalan, kirekesztő, tolvaj, urizáló, suttyó tempóhoz, amihez történelme során állandóan visszatér, és most boldog. Ez az ország szívesen lett szélsőjobbos, aztán szélsőbalos, most újra szélsőjobbos, és ez nem véletlen. Nem külföldi hatalmak aljas játéka, nem néhány aljas politikus gecisége.

A magyarok nagy része ilyen. Ebben érzi jól magát, ettől hiszi, hogy ő erős, és ettől hiszi, hogy majd neki jó lesz. Mindig szar lesz, de kezdi elölről. Támogat, megválaszt, csapódik egy újabb szélsőséges gecihez, akinek minden szart elhisz, és akinek eladja magát, az anyját, a házát, az országát. Aprópénzért vagy megígért boldogságért.

A Fidesz 2002-ben meghekkelte a demokratikus rendszert, zsarolással, fenyegetőzéssel, manipulációval, országos hazudozással, rémhírek terjesztésével foglalkozott. Az emberek bedőltek, és bár országosan még kiszavaztak 2006-ban, onnantól önkormányzati többségben megállították az országot 4 teljes évre, és szétverték azt. Az emberek ezt is elhitték, hogy a Fidesz kétharmaddal nyert.

30 év alatt sikerült Magyarországnak bebizonyítania, hogy nem kell sem a németekre, sem az oroszokra fogni minden ocsmányságot, ami itt csak az elmúlt 100 évben történt. A magyarok köszönik szépen, nem maradnak le senki mögött, ha ordenáré ocsmány rendszerek kiszolgálásáról, imádásáról van szó. Sőt, igazából az derül ki, hogy a magyarok minden rendszer közül a vállalhatatlanul gusztustalanokat szeretik a legjobban. Az egyik legkorábbi, legjobb szövetségese voltunk mind a szélsőjobb, mind a szélsőbal felállásoknak, és most, amikor voltaképpen nagyon-nagyon hosszú idő után kialakíthattuk volna a saját nyugodt demokráciánkat, akkor feltaláltunk magunknak egy ilyen senkiházi falusi suttyót, a saját magyar népmeséink legkisebb testvérét a pisaszagú faluvégéről, felemeltük, odaadtunk neki mindent, aztán megint azt hittük, ő lesz a következő igazságos Mátyás király...

KUBATOV-LISTÁT GYÁRTÓ AKTIVISTÁT FOGOTT AZ ELLENZÉK KAPOSVÁRON

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.10.11.


Kubatov-listát gyártó aktivistát értek tetten Kaposváron, az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje feljelentést tett az ügy miatt.

Pénteken délután a kaposvári ellenzéki összefogás szimpatizánsainak sikerült lefényképezniük az úgynevezett Kubatov-lista négy oldalát – írta meg a kpsvr.hu független hírportál. A lap szerkesztőségébe Horváth Ákos, az ellenzékpártok – DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom - által támogatott Kaposváriakért Egyesület polgármesterjelöltje vitte be a Kubatov-listát. 

A vonalkóddal is ellátott lapokon kaposvári szavazók nevei és adatai szerepelnek lakcímmel és a legtöbbször telefonszámmal. A nevek mögötti karikákba a kormánypárti aktivistáknak betűkódokat és számokat kellett beikszelniük: a T a támogatókat, az E az elutasítókat, a B a bizonytalanokat jelölte, az N azokat, akiket nem találtak otthon, az R a rossz címeket, a G az egyéb kategóriát, az M a mozgássérülteket, a H az elhunytakat, a K az időközben elköltözötteket. Az elkapott fideszes aktivista elmondta: figyelmeztették őket, a feldolgozás érdekében csak vastag filccel jelölhetnek, és minden más megjegyzést tilos hozzáfűzniük. 

Horváth Ákos a kpsvr.hu-nak elmondta, az érintett társasház lakóinak feltűnt az aktivista, aki szisztematikusan járta a lakásokat. Kérdőre vonták, majd lefényképezték a nála lévő íveket, melyeket elküldtek az ellenzéki polgármesterjelöltnek. Horváth Ákos közölte, még pénteken feljelentést tesznek a rendőrségen.

A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN ELHANGZÓ HAZUGSÁGOK ÉS A JOG

ÁTLÁTSZÓ / ÍGY ÍRNÁNK MI
Szerző: ALKOTMÁNYJOGÁSZOK
2019.10.11.


Sok kérdésben alappal aggódhatunk amiatt, hogy a magyar alkotmányos rendszer képes-e jogállami mederben tartani a politikai folyamatokat. Az Alkotmánybíróság váratlanul nagy sajtófigyelmet kapott hétfői, egy valótlan fideszes kampányállítás miatt benyújtott szocialista választási kifogás elutasítását rendben találó döntése azonban pont nem tartozik ezek közzé. Nem, nem lehet mostantól következmények nélkül bármit hazudni egy kampányban, bár az is biztos, hogy nem a választási bíráskodás fogja kivakarni a politikai kampányokat abból a mocsokból, amiben jelenleg fetrengenek.

A Fidesznek van tizenegy jelöltje tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztására készülő kalandorokkal állt fel a Fidesz-csapat.

A cég vezetői között ott ült Pad Ferenc. Pad Ferenc dolga az lett volna, hogy megakadályozza a vörösiszap-katasztrófát, de ő semmit sem tett.

Az Ön képviselője, Tuzson Bence 2014 óta egyszer ejtette ki Fót nevét az Országgyűlésben.

Az elmúlt évben több mint kétmilliárd forint értékben történt intézményfelújítás ebben a városban, amelyet a székesfehérvári ellenzék soha, soha nem támogatott.


A fenti négy, az elmúlt öt év különböző választási kampányaiban elhangzott kijelentés között annak ellenére sok közös van, hogy kettő a kormánypárti, kettő pedig ellenzéki jelöltek kampányüzeneteiben hangzott el. Egyrészt mind a négy a közvetlen politikai ellenfelekre vonatkozó olyan tényállítás, ami az adott esetben könnyen cáfolható volt, de minimum lehetetlen volt azt bizonyítani. Másrészt az ehhez hasonló, az ellenfelet valahol a sarkos vélemény, a csúsztatás és a nyílt hazugság határán minősítő megszólalásokból politikai oldaltól függetlenül tizenkettő egy tucat a magyar politikában kampányban, de kampányon kívül is. Harmadrészt – és ezért kerültek éppen ezek ebbe a bejegyzésbe – mind a négy kapcsán az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy azokkal a választási jogorvoslatot elbíráló választási bizottságoknak és a választási bíráskodást végző bíróságoknak nincs dolga...

RÉG VOLT EKKORA KÁOSZ A FIDESZBEN

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS, HJ
2019.10.11.


Váratlanul meghirdették Borkai Zsolt rendkívüli sajtótájékoztatóját, majd váratlanul lefújták. A kormánylapban váratlanul Borkai Zsolt lemondását követelő cikk jelent, majd váratlanul levették. A Borkai-botrány állítólag nem csak Győrben ronthatja a fideszes jelöltek győzelmi esélyeit, nem véletlenül igyekszik eltolni magától a kormánypárt. De eddig inkább a zavarodottság, mint a profi válságkezelés jelei láthatók.

Két nappal az önkormányzati választások előtt, egy héttel a Borkai-botrány kirobbanása után, a kampányhajrá célegyenesébe fordulva szokatlan bizonytalanság mutatkozott a Fidesz egyébként olajozottan és fegyelmezetten működő gépezetében. A győri polgármester ügyét a kormánypárt egyelőre láthatóan se kiköpni, se lenyelni nem képes, ez különösen pénteken kora estére vált szembetűnővé.

Péntek délután váratlanul megjelent az MTI-ben, hogy Borkai Zsolt este hat órakor rendkívüli sajtótájékoztatót fog tartani Győrben. Amilyen hirtelen jött, úgy is tűnt el: az eseményt egy órával a meghirdetése után indoklás nélkül lefújták.

A fideszes stáb több tagja akkor az érdeklődésünkre azt mondta, hogy közleményt ad majd ki a szexbotrányba keveredett, korrupciós ügyekkel is vádolt polgármester.

Kérdésünkre, hogy mi lesz a bejelentés, a stáb egyik tagja csak annyit reagált, hogy

Ha lesz egyáltalán...

Nem sokkal később megjelent egy szerző nélküli véleménycikk a kormánypárti Magyar Nemzet internetes oldalán Veszélyes terep címmel. A kemény hangvételű írás szerint Borkainak már napokkal ezelőtt le kellett volna mondani; a szöveg arra is utalt, hogy a politikus szexuális és korrupciós botránya kellemetlen helyzetbe hozta a Fideszt...

"MEGSZÜLETETT AZ ELLENZÉKI VÁLASZTÓ"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2019.10.12.


Az együttműködő pártok begyakorolják az önkényuralom utáni konszenzusos kormányzást - mondta Haraszti Miklós író-politikus, az EBESZ volt sajtószabadság-felelőse.

Sokan úgy vélik, hogy az ellenzék utolsó reménye lehet a vasárnapi voksolás. Ön szerint mi a választás tétje? 
Ez az utolsózás a „magyarpesszimista” publicisztika mantrája, az első választás óta utolsóznak. Maga a szó is azt jelzi, hogy nem folyamatot értelmeznek, nem távlatokban gondolkodnak. Az Orbán-rendszerben valójában a félsiker is teljes siker, de a „magyarpesszimista” elemzésben nincs félsiker, csak kudarc. A mostani választás tétje az, hogy az ellenzék sikeres együttműködése következtében stratégiai helyszíneken bizonyosodik be: szoros a verseny, vagyis a Fidesz legyőzhető, persze csak egy folyamat végén. A Fidesz által teremtett választási rendszer logikájához kilenc év után most nő fel először az ellenzék. A vasárnapi voksolás még néhány fájó alulmaradás esetén sem a vég lesz, hanem a kezdet. 

Vége lesz az összefogás-mantrának? 
Az most kezdődik csak igazán, de nevezzük inkább együttműködésnek. A vasárnapi választás egyik eredménye az lesz, hogy 2022-ben Orbán Viktor már nem számíthat ellenzéki széthúzásra. Még fontosabb, hogy a választók szilárd elvárása is ez lesz. Nincs más út, mint organikusan lebontani az Orbán-rendszert, mert a művi út - a forradalom vagy az ellen-kétharmad - jelenleg csak álom. Magyarországon már nem csak Orbán hatalomgyakorlása folyik, hanem ezzel párhuzamosan a köztársaság helyreállítása is. A választók és az ellenzéki pártok is tanulnak, az együttműködéssel ugyanis begyakorolják az önkényuralom utáni konszenzusos kormányzást is. 

Kilenc évre volt szükség, hogy ezt megértsék? 
Orbán nem ígért könnyű álmot. Nincs gyorstalpaló megoldás a népbutító önkényuralom ellen. Azt a demokráciát nevezhetjük „nyugati minőségűnek”, vagyis érettnek, önfenntartónak, amely saját kínján megtapasztalta, hogy a szabadságot nemcsak idegen hatalmak vehetik el, hanem demokratikus úton is el lehet veszíteni. Például, ha maffiózókat választanak meg, vagy akár csak túlnyeréshez segítenek egy erőt. Amikor ezt a válságot egy társadalom végigvívja és saját erejéből legyőzi, akkor ellenállóbbá válik az immunrendszere a későbbi bitorlókkal szemben. Gondoljon Amerikára: ilyen válság volt Lincoln polgárháborúja, valamint a múlt századi polgárjogi mozgalom is, és most is ilyen csata zajlik a Trump-féle népbutítással szemben. 

Szlovákia például ebben is előttünk jár
Igen, ott a sajtó és a civil társadalom meg tudta buktatni Fico kormányfőt, s ennek köze van ahhoz, hogy ők már a kilencvenes években keresztülmentek Vladimir Meciar populista dúlásán. Akkor ugyanolyan együttműködéssel győztek, mint amilyennel most Magyarország kísérletezik. És láss csodát, Szlovákiában újra beindult a politikai forgószínpad. Tévedés ne essék, tökéletes demokrácia nincs, de működő van. A demokrácia legegyszerűbb definíciója: egy olyan rendszer, ahol békésen leváltható a kormány. Az illiberális demokrácia célja viszont, hogy olyan szabályokat hozzon, amelyeket betartva képtelenség a békés váltás. A távlatos gondolkodás ebben a kettősségben gondolkodik. Most az ellenzék az együttműködéssel végre megtalálta Orbán leváltásának a kulcsát és bebizonyítja, van jövője a forgószínpadnak és a koalíciós kormányzásnak...

A FIDESZT HOZTA ZAVARBA A BOTRÁNYKAMPÁNY

HVG ONLINE
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.10.12.


Két dologról marad emlékezetes ez a választási kampány. A botrányokról, amit egyfajta mérgező főzetként a Fidesz és holdudvara kezdett el keverni, valamint arról, hogy végül mindez a kormánypártra hullott vissza, az utolsó napokban pedig megtörtént, ami nagyon ritkán történik meg: zavarban a Fidesz. Pedig kezdetben azt hittük, a legmocskosabb kampányelem a közvélemény-kutatásoknak álcázott manipulatív nyomasztások lesznek. Aztán jöttek maszkos aktivisták, megafonok, jött a kokain és a pornó, az egész önkormányzati kampány egy Tankcsapda-dalszöveggé változott: „Fehér por, barna nő, luxusjacht, szőke nő.” Szavazzon: ön szerint melyik volt a választási kampány mélypontja?
...

DEMSZKY GÁBOR: KARÁCSONY NYERNI FOG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.10.12. 


Csak akkora erővel lehet visszavenni a szabadságot és a demokráciát, amekkora erővel ezeket elvették tőlünk – ezt nyilatkozta Demszky Gábor korábbi főpolgármester a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy szoros versenyben, de Karácsony Gergely nyeri a választást Budapesten, de az igazi munka csak ezután kezdődik. Elfogadhatatlan ugyanis egy olyan jogrendszer, amely korlátozza a szabadságot. A polgári engedetlenség, a civil ellenállás valamennyi erőszakmentes formáját használni kell az Orbán-kormány ellen.

- Ez a mostani kampány hasonlítható-e azokhoz a kampányokhoz – ilyenből ugye öt is volt -, amelyeket személyesen megélt?

- Nem. Egyrészt azért nem, mert a Kúria kimondta, hogy az államnak nem kell semlegesnek lennie a kampányban, ennek következtében be is avatkozott a kormány, adminisztratív eszközökkel a VIII. kerületben, de mondhatni folyamatosan használják a hatóságot zaklatásra, és ilyesmire korábban nem volt példa, másrészt pedig át is lépett a kampány olyan határokat, amelyeket eddig nem tapasztaltunk. Olyan módon tesznek közzé magánélettel kapcsolatos felvételeket, amelyek alapján meg tanulniuk a politikusoknak, hogy nincs többé titok. Minden nyilvánosságra kerülhet, sokan rettegnek ettől...

TÓTA W.: AMIKOR A PROLIK DIKTÁLNAK

HVG360
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2019.10.12.


Nejlonzacskók közt kokszol Pákóra, és mindig a felszínen úszik, mi az? Bizonyára az új nemzeti nagypolgárság. Alávalóbb az utolsó lumpenprolinál, viszont sokkal drágább tartani.

Magyarország titokban felvett videókon hüledezik, és erre jó oka van. Engedjük el a szekunder szégyent: nem az a hibás, akinek felfordul a gyomra a jachtos dőzsöléstől, és/vagy (de szerencsés esetben és) a kerületi rablók zsákmánybeszámolóitól.

De van egy harmadik, kevéssé tárgyalt aspektusa a jeleneteknek, és az a legszomorúbb.

A mélységes, sötét, csámcsogó bunkóság. Az atlétatrikós, nejlonzacskós prosztó tempó. Ahogy a Képviselő Úr alig bírja elböfögni, hogy a Krinyó bazmeg tizenkétmilliót bazmeg. Ahogy Fekete Pákóra csattog a gruppenszex. Az asztalok, kabinok és szobák tájképei: sehol egy könyv, egy sakktábla, egy újság, semmi, ami az embert az állattól megkülönbözteti – csak a pia meg az izé, szőlőcukor...


ITT OLVASHATÓ

GÁBOR GYÖRGY ORBÁN KURVÁZÓ DZSENTRIJEIRŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.11. 


Gábor György filozófus a Facebookon reagált Medgyessy Péter volt miniszterelnök kijelentéseire, amelyben kifejtette az orbáni állam lényegét és Orbán dzsentri-mentalitású mihaszna embereinek életstílusát, azok történelmi előképeit. Az alábbiakban Gábor György bejegyzését változtatás nélkül közöljük.

Azt mondja Medgyessy Péter az MTA Humán Tudományok Központjában tartott beszélgetésen, hogy „lehet haragudni Lánczi András politológusra, aki pár éve azt mondta, hogy amit korrupciónak neveznek egyesek, az a rendszer lényege, de igaza van. Ezt a folyamatot látjuk, ezt a folyamatot szenvedjük éppen, hogy hogyan lehet viszonylag hamar kiépíteni egy új középosztályt.”

Ha Medgyessy figyelt volna, s értené, ami történik (vagy legalább volna bátorsága megérteni azt), akkor appercipiálhatta volna, hogy mi az, ami valójában zajlik. Mert abban még nincs semmi különös, hogy a hatalom – minden hatalom – törvényes eszközökkel igyekszik segíteni, versenybe hozni a számára fontos rétegeket, politikai, gazdasági, pénzügyi vagy kulturális közösségeket és csoportokat.

Csakhogy itt nem törvényes eszközökkel, hanem kizárólag maffiamódszerekkel, zsarolással, tönkretétellel, fenyegetőzéssel, őrületes pénzek saját zsebbe vándoroltatásával, az ügyészség pórázon tartásával, a jogi korlátok ledöntésével, a rendőrség politikai célú felhasználásával és a törvények folyamatos és tetszőleges átszabásával éppen hogy nem versenybe hozták az övéiket, hanem diszkvalifikáltak és ledózeroltak mindenkit, aki az útjukba került, s nem versenyhelyzetbe, hanem kizárólagos helyzetbe hozták saját tehetségtelen, jellemtelen és érdemtelen, ámde annál megbízhatóbb hűbéreseiket.

És ha Medgyessy ismerné a magyar történelmet, akkor az is felderenghetett volna benne, hogy ilyen már volt itt, a világ eme tájékán. Mert így „rendezték” és „csoportosították” át például a kulákvagyont, a zsidóvagyont, a németvagyont, ámde akkoriban az sem vezetett nagy eredményre, mindössze lélegeztető készüléken tartotta azt a rettenetes magyar félfeudális dzsentri-réteget, amely aztán versenyhelyzet nélkül itta, kártyázta vagy kurvázta el a pénzét és vagyonát, oké, nem luxusjachtokon, hanem tiszti kaszinókban, meg a franc tudja, hogy hol még. Az igazi tehetségek meg rohantak innen el, minél távolabbra. És jobb lett az elhurcoltak, a kitelepítettek, a megbélyegzettek nélkül? Jobb lett ezzel az új középosztállyal? A megtisztított keresztény úri Magyarországon? A megtisztított Rákosi-érában? A legázolt Tóth Mihályok helyett a Noszty-fiúkkal?

Apropos, Noszty-fiú. Hogyan is végződik Mikszáth regénye? Noszty Feri megszégyenülten távozik, lehorgasztott fejjel, befogat, s nyaldosva égő sebét, Rekettyéstől távolodva, az alábbi gondolatokra vigasztalódott, s nyerte vissza életkedvét: „…Hiszen elég nagy a világ. És van benne elég leány. Szebbnél szebbek, édesebbek. A hozományok se vesztek még ki. Ej, csak egészség legyen és egy kis tűrhető kártyajárás.”

Szóval semmi sem változott: semmit sem tanult, semmi sem szolgált tanulságul, minden ott folytatódott, ahol abbamaradt.

És megint elölről: Medgyessyvel, Orbánnal, a megannyi Noszty-fiúval, hűbéresekkel és csatlósokkal, lepusztult, tehetségtelen és gátlástalan régi-új „úri” középosztállyal.
Szép álmokat, Magyarország!

A BŰNSZÖVETSÉGBEN ELKÖVETETT KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁSSAL VÁDOLT FIDESZ-JELÖLT ILLEGÁLIS SPORTCSARNOKÁBA HORDTÁK DZSÚDÓZNI A CSÖMÖRI ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKAT

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2019.10.11.Illegálisan épült, ráadásul használatbavételi engedélyt sem kapott épületbe járnak dzsúdózni a csömöri általános iskolások több, mint egy éve. A csarnok ugyanis olyan területen áll, ahol sportcélú épület eleve nem épülhetne.

A 444 információja szerint a területileg illetékes építési hatóság ezt egy friss, október 4-én kelt hivatalos levélben erősítette meg egy érintett csömöri szülő kérésére. Íme a levél lényege:...


BECSÜLETBELI ÜGY

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.10.11.Most akkor láthatjuk, hogyan működik az ország, már ha ez ügyben volt is eddig kétség. Ennek a mechanizmusnak az a lényege, hogy a gazdaságélénkítő támogatásokat a kormánykörökkel egybenőtt vállalkozói réteg kapja meg. Azok, akik közel vannak a fideszes vezetőkhöz – rokonok, ismerősök, párthoz hű, nagyszájú helyi emberek –, jelentős versenyelőnybe kerülnek. Szó sincs arról, hogy ezekkel a pénzekkel azokat a vállalkozásokat támogatják, amelyeknek a vezetői szorgalmasak, tehetségesek, vállalják a kockázatot. Ezeket a szempontokat felülírja a Fidesz iránti elkötelezettség. Ez olyan igaz, annyiszor leírták és elmondták már, hogy unalmas, mint egy tegnapi újság. Természetesen könnyedén ellenvethető, hogy az ilyen természetű kapcsolódások a balliberális kormányzat idején is így működtek, csak hát ők részben ezért is buktak meg: azért, hogy ilyen ne legyen. Aztán maradt minden, sőt.

Annak idején Borkai valamiért olyan fontos volt a Fidesz helyi potentátjainak, hogy választhatósága érdekében még törvényjavaslatot is módosíttattak. Eredetileg a katonai és rendészeti szolgálatot ellátó személyek leszerelésük után 5 évig nem indulhattak volna országos választáson. Maga a javaslat indokolt, mert nem jó, ha a rendészet összekeveredik a politikával. Ez a törvény csak egy eleme a Fidesz-kormány szakmányban hozott, személyre igazított törvényeinek, gondoljunk a lex Járaitól kezdve a lex Polton keresztül a lex Szapáryra.

Borkai 2006-ig egy katonai iskolában dolgozott alezredesi rangban. 2010-ben így született meg a lex Borkai, a továbbiakban semmi akadálya nem volt választhatóságának. Aztán élte a megyeközponti Fidesz-királyok szokásos életét. Néha megjelentek cikkek hol gyanús, hol több mint gyanús ügyleteiről, Néhány éve például kijött egy hír, hogy minden jel szerint Borkai Rákosfalvy Zoltán nevű ügyvédje és annak köre – a luxemburgi tulajdonban álló Immobilien Trade Center Kft. elérhető beszámolói szerint – éveken keresztül gyűjtögette az „eladásra vásárolt” telkeket, amelyek nagy részétől 2014-ben szabadult meg. Épp abban az évben, amikor a Győri Ipari Park bővítési területén a telekértékesítés zajlott, és néhány hónappal azelőtt, hogy az Audi logisztikai központjának építésébe belekezdtek volna. Az említett kompánia a G7.hu szerint 4-5 milliárd forintot keresett az üzleten. Időközben Borkai kicsit megfürdött a Quaes­tor-ügyben is. Egymilliárd forint közpénz ragadt benn a cégben, de az ügyészség végül is lezárta a nyomozást azzal a megállapítással, hogy nem volt jó ötlet brókerekre bízni a közpénzt, de ez nem bűncselekmény.

Borkai és környezete valószínűleg a végtelenségig művelhette volna ezeket a sötét üzelmeket, mert védte őt a pártja, a párt ügyészsége, az ügyészség rendőrsége meg az egész rendszer, amit mindközönségesen a nemzeti együttműködés rendszerének hívunk – mellékesen jegyzem meg, a züllöttségnek, a politikai hazugságnak és jellemtelen emberek összefonódásának ennél pontosabb és precízebb összegzését nem is lehet megfogalmazni.

A baj azzal volt, hogy Borkai a jelek szerint nem bírt magával, és a kelleténél nagyobb udvartartással indult adriai bacchanáliára. „Egy kis figyelmetlenség, és máris megtörténik a baj” – mondta Barokányi, a nyilas érzelmű főhadnagy A tizedes meg a többiekben, amikor egyszerre két Molnár Ferenc nevű dezertőr tizedes állt előtte, azonos személyi adatokkal, az azonos nevű anyáig bezárólag. A polgármester is figyelmetlen volt: nem akarok szeretett népemre lekezelőt mondani, de nem vagyok abban biztos, hogy ha Borkai ügyleteiben nincs pornográf szál, akkor ez átlépi-e ennek a meglehetősen közömbössé tett társadalomnak az ingerküszöbét. Valószínűleg nem. Szomorúan kell megállapítani, hogy országos botrányok, gigantikus csalások vagy erőművek szimpla lenyúlása csakis attól lesz érdekes, ha a történetben dugnak is. És ez szörnyű. Csakis ekkor érdekli a Fidesz szakapparátusa által lebutított népet, különben nem. Egy botrány ettől lesz közügy, meg mondjuk, hogy Borkai egyik partnerének intellektuális teljesítménye a közben a neten országosan is ismertté vált mondókáig terjed: „A ló néz, a csikó lát, felszívnék egy csík kólát.” Jó közeg egy nagyváros vezető apparátusának...


MEGINDULT A LOBBI BORKAI HÁTORSZÁGÁNAK MEGROPPANTÁSÁRA

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2019.10.11. 


Már évekkel ezelőtt figyelmeztették Lázár Jánost egy panaszlevélben arról, hogy jó kapcsolatokkal rendelkező körök befolyásolnak ügyeket Győrben, így különféle gazdasági bűncselekmények maradnak következmények nélkül. A levélben név szerint említették Rákosfalvyékat. Kérdés, hogy a szexvideók okozta lavina mennyire tisztítja meg a várost, vagy csak annyi történik, hogy egy kicsit átrendeződik a politika és a gazdaság sajátos piaca. Ügyvédi körökben mindenesetre már elindult a mozgolódás és a kamara sem nézi tétlenül a történéseket...

KARÁCSONY GERGELY: KÜLDD EL A FENÉBE AZ ÖSSZES SENKIHÁZIT!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra / MTI
2019.10.11.


Mindannyiunk közös otthonává tenné Budapestet megválasztása esetén Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt, aki péntek esti kampányzáró rendezvényén úgy fogalmazott: Eljött a mi időnk. 

A fővárosi Madách téren tartott rendezvényen a politikus azt mondta, eljött az idő, hogy visszaadják a politika becsületét és bebizonyítsák, tisztességesen is lehet politizálni. – Eljött „a mi momentumunk” arra, hogy a fővárost a 20. századból átvigyük a 21. századba és tartsuk örökre Európában - fűzte hozzá.

Ébresztő Budapest, ébresztő Magyarország! - szólította fel hallgatóságát Karácsony Gergely, akinek szavai szerint a hatalom olyan messzire jutott, ahonnan nincs visszaút. Nem fognak megfordulni, mennek előre, átgázolnak mindenen és mindenkin - mondta, hangsúlyozva: sehová nem lehet visszavonulni, de a szavazófülkében mindenki önmaga lehet, és ez egy igazi „szupererő”.

Karácsony Gergely emlékeztetett, a kampány kezdetén azt mondta, hogy Budapesten a változás esélye már kézzelfogható. A kampány végén elmondható, egy karnyújtásnyira van, hogy „visszavegyék” a városukat. A történelem azt tanítja, hogy Magyarországon a változás mindig Budapestről indul, és ez a változás már elindult - mondta. Kijelentette, néhány lépést kell megtenni, hogy teljesüljön a közös álom,

Budapest legyen zöld és szabad.

Arra kérte hallgatóit, legyenek részesei a változásnak, vegyék vissza Budapestet, és adjuk vissza a jogos tulajdonosainak, adjuk vissza nektek. Megismételte az ígéreteit, amelyek szerint
- az 500 millió forintnál drágább ingatlanok tulajdonosaira adót vetnek ki,
- fát ültetnek minden születendő gyermek után,
- megvalósítják a csepeli nagyerdőről szóló tervet,
- illetve egy zöldkorridort hoznak létre a Margit-szigettől a Római-partig.,
- minden rászoruló nyugdíjas támogatást kap a fűtési szezonban,
- felelősséget vállalnak a budapestiek egészségügyi ellátásáért,
- Budapesten addig nem épül új stadion, amíg nincs minden kerületben CT-készülék.
- a 14 év alattiaknak pedig ingyenessé tennék a tömegközlekedést.

Az nem lehet, hogy nem lesz más a politika, mert a politika most aljas, cinikus, rátarti, pökhendi, gyűlöletkeltő és velejéig korrupt, és ez nem mehet tovább - szögezte le Karácsony Gergely. – Az a mocsok, amely Győrben napvilágot látott, az nem egyedi eset - fogalmazott. Ahol a fideszesek úgy érzik, hogy nincs felettük kontroll, ott előre eltervezett módon lopják szét a várost és az országot. Nincs két Fidesz, egy Fidesz van, és az velejéig romlott - nyomatékosította szavait a jelölt, Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke.

Küldd el a fenébe az összes helikopterező, kurvázó, kábítószerező senkiházit! – üzente...