2024. április 9., kedd

AKI RENDSZEREKEN ÁT MUTATTA A KIUTAT A SZEGÉNYSÉGBŐL | KI VOLT FERGE ZSUZSA, AZ EGYENLŐSÉG TUDÓSA?

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2024.04.08.Ferge Zsuzsa, a magyar társadalomtudomány és szociálpolitika iskolateremtő egyénisége, egyik legfontosabb képviselője, nemcsak vallotta, hanem tudományosan is demonstrálta, hogy az egyenlőtlenség még a magyar gazdaság és a kapitalizmus kötülményei között is érdemben csökkenthető. Életműve nem pusztán a társadalmi igazságtalanságok kritikája, de az abból való kiút folyamatos keresése, felmutatása. Jelentőségéről, szellemi örökségéről beszélgetünk pályatársaival, tanítványaival, a tovább élő “Ferge-iskola” tagjaival: Misetics Bálint, Szikra Dorottya, Tausz Katalin szociálpolitikusokkal, és Závada Pál íróval, szociológussal.

Olvasd el Ferge Zsuzsa műveit a http://www.fergezsuzsa.hu/ gyűjtésében!

Vágatlan életútinterjúnk Ferge Zsuzsával: KÉT TŰZ KÖZÖTT: GYURCSÁNYOZZ DURVÁN! | MEGAFON MÓD SZEREK | LOGO GATE | ABUZÁLT AZAHRIAH

L1
Szerző: L1
2024.04.09.Magyar Péter tüntetése mekkora?? Menetméregető 2. rész: 2-300 ezres tüntikéd is milyen. Ferenc a novicsok: Ki gyurcsányoz össze jobban kit? Logo Gate, Azahriah nyalás folytköv. Kinek mekkora a Nemzeti menete, az utcája, az orra és a nyelve? 

Demonstráció április 6-án. Hatalmi és magánügyek: a belpolitikai helyzet még annál is sokkal, de sokkal tovább fokozódik.


„LETOLT NADRÁGGAL ÁLLUNK A VÉRZIVATARBAN” – A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA VESZÉLYEI A DEMOKRÁCIÁRA

SZABAD EURÓPA VIDEÓ
Szerző: SZABAD EURÓPA
2024.04.09.


Mesterséges intelligenciát használó technológiával bárkiről készíthető meggyőző hamis videó, kép vagy hangfelvétel, azaz deepfake. A technológia súlyos veszélyt jelenthet a demokratikus folyamatokra. Az EU megpróbál jogszabályokkal védekezni a manipuláció ellen – kérdés, mire lesz elég.

LIGETI: ALKOTMÁNYOS KATASZTRÓFA A VESZÉLYHELYZETEK FENNTARTÁSA

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2024.04.09.


Azt hogy a kormány ennyi ideig, valódi szükség nélkül és megbocsátottan fenntarthat veszélyhelyzeteket, "alkotmányos katasztrófának" nevezte Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.


Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely hétfőn egyebek mellett a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitáját is lefolytatja, írta hétfőn az MTI.

"Az a helyzet, hogy én már évek óta nem tartom figyelemmel, milyen veszélyhelyzetek vannak érvényben. Az biztos, hogy valami óriási veszélyek vannak, ezek közül a legdurvább nyílván az a háborús veszélyhelyzet lehet, amelyik egyébként nem háborúra vonatkozik, hanem különleges katonai műveletre" – ironizált a Reggeli gyors keddi adásában Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy maga Orbán Viktor is így nevezte az orosz-ukrán háborút januárban. "Ennek ellenére a veszélyhelyzet, amit folyamatosan fenntart a kormány, az erre a bizonyos katonai akcióra vonatkozik. A lényeg természetesen változatlan, mindegy, hogy ezt a tömeges bevándorlással, a járványveszéllyel, vagy a háborúval hozzuk összefüggésbe, a kormány még kényelmesebbre vette a saját mozgásszabadságát, bármit, bármikor elintézhet, akár rendeleti úton is. Bár ezzel a felhatalmazással nem él olyan gyakran, mint az elmúlt években, amikor a járvány miatt erre szükség volt" – foglalta össze.

"Minden rendszer legitimitása abból fakad külső értelemben, hogy elfogadják-e a működését" – vázolta egyszerűsítve a helyzetet. Hangsúlyozta azonban, "a saját szabályait állandóan és masszívan semmibe vevő Orbán-rendszer évtizednyi időn át úgy alkotott jogszabályokat, hogy bár magának előírta, kötelező erről társadalmi konzultációt folytatni, de soha nem csinált ilyet. Ezeket mindenki Magyarországon kívül és belül érvényesnek elfogadta." Azt is hozzátette, hogy az unió jogállamisággal kapcsolatos feltételeire válaszul a kormány megújította konzultációs ígéretét. Ezt most csinálja is a kormány, hiszen kikerülnek a módosítások a kormány honlapjára, de valódi konzultáció továbbra sincs, a gyakran 40 oldalas tervezetek indoklása, mindössze 4 sor, amiből aligha lehet kikövetkeztetni Ligeti szerint, hogy "mire gondolt a költő".

Azt hogy a kormány ennyi ideig, valódi szükség nélkül és megbocsátottan fenntarthat veszélyhelyzeteket, "alkotmányos katasztrófának" nevezte Ligeti.

MINEK TAPSOL ÉS MINEK NEM A SPINOZA HÁZ KÖZÖNSÉGE...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.04.07.


Nem írnék róla, nem tűzném tollamra Demeter Szilárdot, elvégre – ahogy a filozófus mondja (nem írom ide, melyik filozófus, találja ki Demeter, kiről lehet szó) - a lét ellentéte a nem-lét. A valaminek viszont nem a semmi az ellentéte: a semmire nem irányul gondolat, sem reflexió. Nos, pont ezért nem tűzném tollamra Demeter Szilárdot, mivel nem irányul rá semmiféle gondolat.

Amiért mégis megteszem, csak azért, mert szájára vette a Spinoza Házat és közönségét. Magyar Péter fellépése apropóján ugyanis Demeter az alábbiakat vetette (klozet)papírra: „Ennek a világnak tapsolt a Spinoza Ház közönsége, ezt a meztelen királyt öltözteti a teljes balliberális elit.”

A Spinoza Házban én a kezdet kezdetétől folyamatosan jelen vagyok, sok-sok rendezvényen vettem részt, beszélgetéseken, vitákon, könyvbemutatókon, kiállítások megnyitóin stb., s immár tizenvalahány éve, télen-nyáron, hóban-fagyban, közösen beszéljük-olvassuk végig a Tanakh fejezeteit (hogy Demeter is értse: az Ószövetséget), szinte sorról sorra, s minden alkalommal abban a megtiszteltetésben részesülve, hogy telt házas közönséggel találkozhatom. Szóval sokat tudok a közönségről, például azt is, hogy legfeljebb azok számára homogén ez a publikum, így Demeter Szilárd számára, akik valamilyen okból (s persze tudjuk, milyen okból) homogenizálni kívánják a hallgatóságot. Mert amúgy bizonyára liberálisok is, meg nem is, baloldaliak is, meg egyéb oldaliak is, továbbá zsidók is, meg nem zsidók is, meg mindenfélék is, de akár így, akár úgy, még ha történetesen mind liberális lenne és mind baloldali, és ezt valamennyien a nyílt színen deklarálnák, meg mind zsidó lenne, s ezt egy-egy konfesszió mentén megvallanák, azt csak egy antiszemita gondolja, adott esetben akár Demeter Szilárd maga, hogy a zsidók mind egyformák. Mert ugyebár ezzel a homogenizációval veszi kezdetét minden kollektív gyűlölködés, így például az antiszemitizmus is.

Demeter tehát tollat ragad, s írni kezd. Legelébb konjunktúralovagozik (úgy bizony, maga Demeter mondja ezt, csuda vicces!), gúnyolódik, hogy MP bizonyára kiemelten magas fizetésért kíván bármit is tenni, „ahhoz a hatalmi központhoz csatlakozna, amelyik a legtöbbet fizet neki” (úgy bizony, ezt is maga Demeter mondja, s ez is csuda vicces!), aztán imaginálja, milyen lesz Magyar Péter. Mármint a jövőben.

Hát lássuk!

„Magyarország szuverenitását kilóra adná el… áruló, tehát van az a mennyiségű ezüstpénz, amiért még a magyar embereket is kiárusítaná élősúlyban… MP világában nem létezik tisztelet és becsület, hasonszőrű gumigerincű életművészekkel rakná teli az államigazgatást, vagyis MP országában nem működne semmi, még a villamos is csak akkor járna, ha tömegeket kell szállítani MP öndicsőítő rendezvényeire, látnánk itt személyi kultuszt turbófokozaton… MP világában az önérdek kanyarban előzi a közérdeket, csak nézné a háztulajdonos, ahogy feje fölül elbontják a tetőt Ács Feriék, mert kell a saját grundjukra. Nem lenne biztonságban senki és semmi, MP világa az erősebb és aljasabb kutya világa, bizony… A szeretet nyelve helyett zsarolás. MP világában a lelki terror bevett gyakorlat, képzeljünk el egy ilyen oktatást. Inkább ne képzeljük el. MP világában a gyermek nem az élet értelme… Olyan országban élnénk, ahol a kormányfőnek egyetlen üzenete lenne a választópolgárok számára: ti nem értek semmit. Ne dumáljatok, inkább mossátok ki a szátokat. Buták vagytok, tré a rokoni és baráti körötök. MP világában nincs szólásszabadság, a sajtót is rekcumolná ezerrel, szilenciumra ítélne minden újságírót, aki néki nem tetszőt mer írni.”

És akkor újfent: „Ennek a világnak tapsolt a Spinoza Ház közönsége, ezt a meztelen királyt öltözteti a teljes balliberális elit.”

Nem, nem ennek a világnak tapsolt a Spinoza Ház közönsége. Nem annak a világnak, ahol az oroszoknak és a kínaiaknak kilóra adták el Magyarország szuverenitását. Nem annak, ahol „gumigerincű életművészekkel” rakták teli az államigazgatást, ahol nem működik semmi, s a buszok is csak akkor járnak, ha tömegeket kell szállítani Orbán Viktor „öndicsőítő rendezvényeire”; nem annak, ahol „az önérdek kanyarban előzi a közérdeket”; nem is annak, ahol a háztulajdonos feje felől elbontják a tetőt, és akkor most hagyjuk az Ács Feriket, akikben akadt még tisztesség és becsület, hanem emlegessük inkább a Rogánokat, a Mészárosokat, a Hernádikat, a Tiborczokat, az Orbán-família apraja-nagyját stb.; nem az „erősebb és aljasabb kutyák” világának tapsoltak, azaz nem a mának; nem annak, ahol a „szeretet nyelvét” a „zsarolás” váltotta fel; nem a „lelki terrornak” tapsoltak, s e pillanatban Demeter arcbőre immár teljes egészében rinocéroszi felületté metamorfizálódik, mert képe támadt még az oktatást is szóba hozni; és bizony épp nem annak a világnak tapsolt a Spinoza Ház közönsége, amelyben „a kormányfőnek egyetlen üzenete lenne a választópolgárok számára: "ti nem értek semmit. Ne dumáljatok, inkább mossátok ki a szátokat. Buták vagytok, tré a rokoni és baráti körötök.” Kár, hogy csak azt nem tette hozzá: saját lábon állnak, meghosszabbítjuk Bicskéig, boldog karácsonyt kívánok! És nem annak tapsolt a Spinoza Ház közönsége, ahol nincs szólásszabadság, s ahol szilenciumra ítélt minden újságíró (s tegyük gyorsan hozzá, ha már Demeternek nem jutott eszébe: minden filozófus, minden egyetemi oktató, minden filmes, színházi rendező és színész, minden író és képzőművész, minden tanár, minden egyetem, minden könyvkiadó, minden múzeumigazgató, továbbá minden bélyeggyűjtő és biciklista, horgász és buszsofőr), aki „néki (de ki is ez a néki?) nem tetszőt ír”.

És ha már Spinoza, továbbá, ha már egy ízben Demeter eldicsekedett azzal, hogy ő is filozófus lenne, mi más, akkor idéznék két rövid mondatot Spinoza főművéből, az Etikából (ha az „etika” szóval Demeter egyáltalán képes megbirkózni): 1. „Az emberi tehetetlenséget az indulatok mérséklésében és megfékezésében szolgaságnak nevezem. Az indulatoknak alávetett ember ugyanis nem a maga ura…” 2. „Azt az embert, akit gyűlölünk, megsemmisíteni törekszünk…” (Spinoza: Etika, Akadémiai Kiadó, Bp. 1952. 255., 289.)

Hogy mit írt Spinoza az erkölcsileg helyes viselkedésről, az értelemről és a szabadságról, annak, javaslom, mielőbb nézzen utána Demeter, mert akkor ténylegesen megtudhatja, valójában kinek és minek is szokott tapsolni a Spinoza Ház közönsége.AFTER: MI VAN, GYEREKEK, NEM FÉRTETEK FEL A BRÜSSZELI GÉPRE?

AFTER / TELEX
Szerző: SZENTE KATICA
2024.04.07.Bár tinilányok visításától volt hangos szombaton a Carson Coma koncertje az MVM Dome-ban, a zenekar slágereit szép számban ordították középkorú férfiak is. A zenekar ötödik születésnapját ünnepelte egy 360 fokos színpadképpel, több mint kétórás setlisttel, három új dallal és két közreműködővel.


Ötödik születésnapi koncertjét adta a Carson Coma az MVM Dome-ban, ami az arénázó hiphopelőadók tengerében nagy szó alternatív rockzenekarként. Bár napjainkban nincs a csúcson a gitárzene népszerűsége, a Carson Comának sikerült úgy csavarnia egyet a műfajon, hogy ne a szokásos Kispál és a Borz, 30Y és Hiperkarma szentháromságának vegyítését vagy másolását halljuk. A maguk módján aktualizálták a magyar alternatív hagyományokat azzal, hogy a szövegvilágot tekintve leírták a generációjuk közérzetét mindenféle erőltetett cicoma vagy felesleges hatásvadászat nélkül.

Azok, akik a zenekar első lemezétől (Corduroy Club) fogva hallgatják őket, a felnőtté válás állomásait érzékelhetik a dalszövegeken, így sok rajongónak érzelmileg túlfűtött esemény egy olyan mérföldkő, mint az arénakoncert a Carson Coma esetében. Kezdetben tinédzserkori hóbortról énekeltek, elkopott szerelmi viszonyokról, ahol csupán egy boldog szülinapot üzenetért sóvárgunk a kiszemeltünk után, de dalba foglalták az útkeresést is (Truman Show), illetve a generációnk legpökhendibb szerelmes dalát is megírták Mit sem érdekel címmel. Ezekre a dalokra a mondanivalójuk miatt könnyű volt rácsatlakoznia egy bizonyos korosztálynak, így az ebben az életszakaszban elcsípett rajongókat még inkább eltalálják a Carson Coma társadalmi felelősségről szóló dalai.

Az elmúlt év egyik legfontosabb szövegét írták meg, a Feldobom a követ című dalukban, ami egyértelműen érzékelteti, hogy a Carson Coma nem csupán tinilányok által körülrajongott zenekar, hanem fontos számukra a közéleti témákra való reflektálás is. A dalt Beton.Hofi esete ihlette, akinek Bagira című dalát kicenzúrázta a közmédia, amikor a rapper A38 hajón tartott koncertjét közvetítették. A Carson Coma erre írt egy lüktető dalt, ami megénekli generációjának a dühét és kiábrándultságát a plakátokon virító stockfotókról és Kelet-Európa dohos elmaradottságáról. Nem véletlen, hogy a tüntetések fontos kiegészítője lett a dal, és még Magyar Péter szombati tüntetésén is szép számmal lehetett látni Carson Coma feliratos vászontáskát viselő embereket...


MIVEL JELLEMEZHETŐ A MAGYAR JOBBAL?

KLUBRÁDIÓ MÁSRÉSZRŐL
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2024.04.04.Téma: Mivel jellemezhető a magyar jobbal?

Vendégek:

Tóth István György, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatója

Lányi András író, filozófus, környezetvédő

ITT HALLGATHATÓ MEG

A MÁSRÉSZRŐL KORÁBBI ADÁSAI

MAGYAR PÉTER RÖHEJES TÜNCIKÉZÉSE, A BÉKEMENET AZ IGAZI❗| SOMOGYI ANDRÁS |

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2024.04.08.Magyar Péter röhejes tüncikézése, a békemenet az igazi❗

ZSÁKUTCÁBA FUT AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS, HA NEM LESZNEK JÓVAL HATÉKONYABBAK AZ AKKUMULÁTOROK

G7.HU
Szerző: PLETSER TAMÁS
2024.04.09.


(A szerző az Erste Befektetési Zrt. elemzője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


Az európai – elsősorban zöldek által támogatott – cél az elektromos autózás rohamos elterjedéséről úgy tűnik egyelőre vágyálom marad. Németország példája nagyon jól mutatja, hogy költségvetési támogatás nélkül nem lesz igazi áttörés az új gépkocsi eladásokban a jelenlegi árak mellett. A német kormány tavaly decemberben hirtelen bejelentette, hogy idén január 1-jétől megszűnik az elektromos gépjárművek után adott (autónként) 4500 eurós pénzügyi hozzájárulás. Ez a bejelentés lényegében megállította az új, tisztán elektromos autó eladásokban tapasztalható korábbi növekedést.

Azt gondolom, hogy a valódi áttöréshez és az e-autók elterjedéséhez jelentős további költségcsökkentésre lenne szükség. Felhasználói szemmel nézve ugyanis egyelőre több ennek a hajtásnak a gyakorlati használati hátránya a hagyományos belsőégésű motorral szemben, mint az előnye. A lassú töltési sebesség, a magas ár, az infrastruktúra hiánya, a bizonytalan amortizáció és avulás, a kisebb hatótáv mind a kedvezőtlen oldala ennek a technológiának szemben azzal, hogy otthoni töltés mellett olcsóbb az elektromos üzemeltetés változó költsége vagy kisebb a szervizelési igény.

A szemellenzős politika pedig gyakran elfeledkezik a kapitalizmus legfontosabb láncszeméről, a fogyasztóról. Ha a termék ár és használati érték arányában nem megfelelő, akkor arra a termékre nem lesz fizetőképes kereslet. Jelenleg ezt látjuk az elektromos autók piacán is: a termék, amely a mostani formában kevésbé tudja a fogyasztói igényt kielégíteni, csak akkor tud sikeres lenni, ha olcsóbb, mint a hagyományos belsőégésű motorral felszerelt jármű, vagy változás történik a termék felhasználhatóságában. Persze ezt különböző politikai eszközökkel el lehet rövidtávon téríteni, de ennek a kárát legvégül, közvetetten vagy közvetlenül a közösség fizeti meg.

Az e-autó árának egyik legfontosabb költségtényezője a széles körben használt lítiumion (Li-ion) akkumulátorok költsége, amely a termék árának 40-60 százalékát teszi ki. Poul Norby, a dán DTU professzorának 2010-es jóslata szerint körülbelül 100 USD dollár kilowattóránként az a költségszint, amire csökkenie kellene a Li-ion akkumulátornak ahhoz, hogy a belsőégésű és a tisztán elektromos gépjárművek ára azonos legyen, vagyis létrejöjjön az EV paritás. A Bloomberg New Energy Finance becslése szerint 2023-ban az új akkumulátorok költsége 139 dollár/kWh szinten volt. A nagy kérdés, hogy miként lesz a folytatás...

AMERIKAI NÉPSZAVA: MAGYAR A FIDESZHEZ KÖZELÁLLÓ „BRÜSSZEL”-ELLENES PROGRAMMAL KÉSZÜL AZ EP-VÁLASZTÁSRA

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.04.08.


Az önfeladás és az elhülyülés útján járó baloldali és liberális ellenzékiek messiásvárásuk és reménykedő álmodozásuk árának első részletét kifizethetik az európai parlamenti választás alkalmával: ha Magyar „Messiás” Péterre szavaznak, akkor Orbán jól ismert, igen szeretett EU-ellenes, brüsszelező programjára kell szavazniuk, amihez szívből gratulálunk.

Magyar, az ellenzéken belül indított polgárháborújának első felvonásaként tartott tüntetés után, a Guardiannak adott interjújában már bírálta Brüsszelt, de hangsúlyozta: konstruktív viszonyt kell kialakítani az EU-val. Pontosan úgy és olyat, amilyet a felesége tartott, akinek Magyar írta a szélsőséges és ocsmány brüsszelellenes szövegeit. Akkor is ez volt a retorika.

A legfontosabb mondata ezzel kapcsolatban az volt, hogy „elmondhatom, hogy egy kicsit közelebb állok a Fidesz álláspontjához, mint az ellenzékéhez, de az biztos, hogy a klub tagjai vagyunk, és a klub tagjaként kell viselkednünk”. Orbán Viktor sem mondhatta volna szebben, ő sem elhagyni akarja az EU-t, hanem átalakítani, kicserélni és elfoglalni.

Magyar indulni akar az EP-választáson, ehhez valamelyik korábban bejegyzett fantompárt bőrébe kell bújnia. Ha ez sikerül, a korrekt és egyenes magatartás jegyében, akkor feladja a leckét a támogatóinak túlnyomó részét kitevő kitevő ellenzékieknek: Fideszhez közelálló, Nyugat-ellenes, EU-ellenes, az oroszoknak falazó, softfasiszta programra kell szavazniuk.

A nagy hazug „középutas” program megint ott bukik meg (mint Márki-Zay esetében is), hogy ez a fideszeseknek túl kevés, a baloldaliaknak, elvszerű liberálisoknak túl sok. Nesze semmi, fogd meg jól. Mindenkinek megalkuvónak és jellemtelennek kell lennie a semmiért. A látszat mégis az lehet, hogy ez sikeres, mert az elkötelezett Magyar-hívők mellé állnak...

GYERMEKPROSTITÚCIÓ MAGYARORSZÁGON: SOKSZOR MÉG A SZAKEMBEREK SEM AKARJÁK TUDNI A TELJES IGAZSÁGOT

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2024.04.08.


„A prostitúcióban érintett gyerekek az emberkereskedelem áldozatai. Állami gondoskodásban élő lányok a beszervezők fő célpontjai. Az Európai Unióban 2015-2016 között minden harmadik szexuálisan kizsákmányolt gyerek magyar volt”

A felirat a gyermekkereskedelem és a prostitúció működését bemutató, 2020-ban készült Válaszúton című játékfilm végén olvasható. Bár a helyzet az Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépéssel foglalkozó szakértői csoportjának (GRETA) idén február 26-án publikált harmadik országjelentése szerint azóta bizonyos területeken javult, Magyarország továbbra is az emberkereskedelem áldozatainak elsődleges származási országa. Pozitív fejlemény, hogy a 2019-es jelentés óta nőtt azoknak az áldozatoknak a száma, akiket be tudtak azonosítani: 2019 és 2022 között 754, többségében nő vált az emberkereskedelem áldozatává, akiknek 16 százaléka ráadásul kiskorú. A jelentés ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy a szakellátásban élő áldozattá váló gyerekek azonosítása továbbra is hiányos...

VARGA MIHÁLY VOLT HELYETTES ÁLLAMTITKÁRÁT, ÉS PALKOVICS LÁSZLÓ BIZALMASÁT IS BÖRTÖNBE ZÁRNÁ AZ ÜGYÉSZSÉG

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2024.04.09.


- 2022-ben 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre, akik a vádak szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre.

- Összesen 54 ember ellen emeltek vádat februárban. A 24.hu által megismert vádirat szerint az ügyészség pénzügyminisztériumi osztályvezetőket, főosztályvezető-helyetteseket, egy főosztályvezetőt és egy volt helyettes államtitkárt is börtönbe küldene.

- A fővádlottak minisztériumi tolvajnyelvet találtak ki, hogy lehallgatásuk esetén a nyomozók ne tudják azonosítani őket, mégis kiderült, kit neveztek „Faszfejnek” és kit „Pumuklinak”.

- A korrupciós hálózat vezetője 10 évre börtönbe kerülhet, nála és családjánál százmilliós vagyont, BMW-t és Rolex karórát is lefoglaltak.

- Karsai Tamás volt helyettes államtitkár négy év börtönt kaphat, Barta-Eke Gyula volt állami cégvezető pedig öt évre rács mögé kerülhet.

- Hadházy Ákos szövetségese is a vádlottak közt van.

- Varga Mihály minisztériuma hallgat az ügyben, tárcája helyett egy másik minisztérium reagált.

Varga Mihály
pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottjára – köztük osztályvezetőkre, főosztályvezető-helyettesekre, egy főosztályvezetőre és egy volt helyettes államtitkárra is – letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség abban a minisztériumokon átívelő korrupciós ügyben, amiben februárban emeltek vádat.

A Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő vesztegetési botrányban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ötvennégy fő ellen emelt vádat. Ez az az ügy, ami 2022 áprilisában robbant ki, amikor 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre. A vádak szerint a kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe főkéntvissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre...

BATKA ZOLTÁN: SEMMI NEM LESZ OLYAN A FIDESZBEN, MINT 15 ÉVIG

KLIKK TV
Szerző: KLIKK TV
2024.04.08.


A Fidesz merőben új kommunikációs térbe került, semmi nem fog úgy működni, mint az elmúlt 15 évben, ahogy Magyar Péter megjelenése előtt. Erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Batka Zoltán, a Népszava munkatársa.

Magyar Péter fellépése sokkhullámot okozott a Fideszben, mindenkiben ott a félelem. A Fidesz olyan világ, amely úgy szocializálódott, hogy emberek nem bíznak meg egymásban, akár barátok is virágnyelven beszélgetnek, Magyar Péter pedig csak erősíti ezt a félelmet. Batka szerint Orbán pártja paranoiás szektás közösség, tele összeesküvéselméletekkel.

Soha nem volt kommunikációs zavar mutatkozik a Fideszben, bármit mondanak, csak még rosszabb helyzetbe hozzák magukat. Batka úgy véli, a Magyar Péterre kilőtt nyílvesszők megsebzik a Fidesz legendát, a párt brandjét. Az érzékelhető, hogy ami éveken át hibátlanul működött, egyszer csak átcsap a rosszba. Mindez legtisztábban a belső kommunikációban tapasztalható, a párton belüli kohézió repedezik, az emberek félnek egymástól és belső harcok alakulnak ki.

Ez a közösség eddig szektaként üzemelt, majd hirtelen úgy érzik, hogy ellenség van a házon belül, így már egymással sem mernek beszélgetni – értékelte a helyzetet a Népszava munkatársa. Az újságírót ez az egész a maffiára emlékezteti, ami szintén akkor kezd szétesni, ha valamely komolyabb szereplő kiszáll belőle.

MERÉSZET HÚZOTT A FIDESZ, ÉS MOST MAGYAR PÉTERNÉL PATTOG A LABDA

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2024.04.09.


Politikai szempontból két figyelemre méltó esemény is történt hétvégén. Szombaton Magyar Péter és – egyelőre – maroknyi emberből álló csapata összehozták a legnagyobb demonstrációt, amit a NER fennállása óta ellenzéki politikus szervezett Budapesten. Bár pontos számot még nem tudunk, a mindenképpen tekintélyes tömeggel Magyar olyan erőt mutatott, amellyel 2010 óta még nemigen találta magát szemben Orbán Viktor és rendszere.


Magyar a tüntetésen arról beszélt, hogy az egész hatalmi elit megrettent, másnap pedig hármas vitára hívta Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet. Kijelentette, hogy a vita legyen a köztévében, a műsorvezető lehet a volt feleségét meginterjúvoló Hajdú Péter is, a végén pedig azzal is beérné, ha csak az egyik pártvezető menne el, mert szerinte valójában ugyanazt az oldalt képviselik.

Ha a neveket kivesszük az egyenletből, akkor azt történt, hogy a politikai porondon két hónapja feltűnt, egyelőre még párttal sem rendelkező, egyesületét és mozgalmát éppen csak bejelentő újdonsült politikus hívta vitázni a volt és a jelenlegi miniszterelnököt. Ha csak ennyi lenne a helyzet, a Fidesz és a DK valószínűleg válaszra sem méltatta volna a felkérést, azonban a két legnagyobb párt néhány órán belül válaszolt a NER-t otthagyó exkormányhivatalnok felkérésére, ami egyszerre mutatja Magyar erejét, valamint a jelenlegi belpolitikai helyzet kiszámíthatatlanságát is...

SZENTPÉTERI NAGY RICHARD: EGYELŐRE VISZI A LENDÜLET MAGYAR PÉTERT, ÁM REJT POLITIKAI KOCKÁZATOKAT A VÁLASZTÁSON INDULÓ PÁRT MEGJELENÉSÉNEK HALOGATÁSA

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2024.04.09.


A politikai elemző szerint azért jelentett be május első vasárnapjára újabb tüntetést, mert bízik benne, addigra tisztázódnak ezek a kérdések, ám a dátumválasztás nem túl szerencsés.

– Szerencsés lett volna bejelenteni múlt szombaton, melyik párttal megy neki az európai parlamenti választásnak, ennek elmaradása ugyan nem hiba, de mindenképpen hendikep. Mert ha lenne pártja, akkor mellette már más tagok, arcok is ismertek lennének, s nem az ő egyszemélyes show-ja lenne a mozgalom, melyet gründolt – mondta lapunk érdeklődésére Szentpéteri Nagy Richard arról, hogy továbbra sem ismert, pontosan miként váltaná voksokra a támogatásokat a NER-nek hátat fordító ügyvéd.

Az európai parlamenti választáson (EP) – mint arról már írtunk – Magyar azért nem tud saját alapítású párttal indulni, mert a törvény szerint a voksoláson csak azok a szervezetek vehetnek részt, melyek a választás kiírásának pillanatában hivatalosan be voltak jegyezve. Mivel Sulyok Tamás államfő március 12-én jelentette be, hogy június 9-én kell majd az urnákhoz járulni az uniós, illetve az önkormányzati voksoláson, Magyar Péternek pedig még mindig nincs bejegyzett szervezete, így csak már egy létező formációhoz csatlakozva méretheti meg magát. A lehetőség adott, hiszen tavaly év végén közel 200 párt rendelkezett bírósági bejegyzéssel, s bár közülük 52 ellen valamiféle eljárás zajlott, még mindig csaknem másfélszáz szervezet működik. Ezek közül jónéhányat ugyan a kampányfinanszírozások megszerzéséhez és lenyúlásához hoztak létre, de a megannyi kamupárton túl is akadnak olyanok, melyek neve nem kapcsolódik korábbi választási botrányokhoz. Más kérdés, Magyar meg tud-e egyezni velük, illetve sikerül-e elérnie, hogy saját mozgalma, a Talpra, Magyarok! is helyet kapjon a szervezet nevében?

Ez csak technikai kérdés

– állította Szentpéteri Nagy Richard. – Magyar Péter és követői belépnek a pártba, majd egy választmányi gyűlésen vagy kongresszuson úgy alakítják a személyi pozíciókat és az elnevezést, ahogy akarják.

Az elemző szerint ugyanakkor kockázatokat is rejt a párt hiánya, mert bár egyelőre viszi a lendület Magyart, nagyon aktív, hosszú távon ez rizikós, hiszen egyedüli döntéseket hozva nagyobb a hibalehetőség, ráadásul az emberek arra is kíváncsiak, kik állnak mellé, kik lesznek például az EP-listájuk második, harmadik, negyedik helyén, mivel, miután Magyar kijelentette, ő nem megy Brüsszelbe, utóbbiaknak van sanszuk, hogy EP-képviselők legyenek. A választásokig hátralévő két hónap amúgy elég egy ilyen lendülettel és ismertséggel induló párt felépítéséhez, igaz, hibák esetén a teljes amortizálásához is...

CSALÁDI ÜGYEKBEN DÖNTŐ, „PARTNERKÉNT KEZELT” KÉTÉVES – ÍGY NE NEVELJÜK A GYEREKÜNKET

VÁLASZ ONLINE
Szerző: A SZÍV
2024.04.08.


Kemény kézzel kell fogni a gyereket, vagy partnerként kell tekinteni rá? Deliága Éva tanácsadó szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta szerint mindkét megközelítés elvetendő, ha jót akarunk magunknak és utódainknak. Mindkettő átcsaphat szélsőségbe: van például család, ahol a kétéves dönt arról, legyen-e kistestvére, vagy hova menjenek nyaralni. A dackorszak pedig iszonyatosan elhúzódott a gyerekeknél, derül ki Szigeti László A Szív jezsuita magazinban megjelent interjújából, amelyet a lappal meglévő együttműködésünk keretében teljes terjedelmében közlünk...

CSODÁLATOS EMBEREK - KARSAIÉK KÜZDELME: KARSAI PÉTER, MÁRKOVICS ÁKOS /// F. P. 93.

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2024.04.08.Karsai Dániel 47 évesen sikeres ügyvéd, elismert alkotmányjogász volt, amikor azt közölték vele, az addig magát egészségesnek tudó férfival, hogy várhatóan már csak két, de legfeljebb négy év lehet hátra az életéből.

Betegsége a ma még gyógyíthatatlan ALS- vagy Lou Gehring-kór, amely a mozgató idegsejtek pusztulása nyomán kérlelhetetlenül felemészti az ember teljes izomrendszerét, egészen az elkerülhetetlen végső elmúlásig.

Karsai Dániel öccse, Karsai Péter és ápolója, Márkovics Ákos hónapok óta közvetlen közelről követik az ALS-beteg alkotmányjogász küzdelmét és harcolják végig a beteg emberrel, hogy akiknek az élete egy gyógyíthatatlan kór következtében végső fázisába jutott, azok a sok szenvedéssel járó mesterséges életben tartás helyett, jogszerű, törvényileg is szabályozott körülmények között, maguk választhassák meg az életből való méltóságteljes kilépésük pillanatát, illetve az ehhez szükséges szakasszisztenciát, azaz az aktív eutanáziát.

A mai podcast-ban a testvér és a betegápoló mondja el külön-külön, hogy milyen érzés egy családnak, a testvérnek és a segítőnek átélni a leépülés küzdelmes folyamatát és a nyilvánosság előtt vállalt halálos betegséget.


NAPSZEMÜVEG

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.04.09.


A popcornt már rég bekészítette az ember, öregesen kibélelte a barlangban lévő fotelját egy pléddel, a mamusz is előkészítve hetek óta, a mozi pedig forog. Hivatalosan még el sem kezdődött a kampány, de a debilitás ezerrel pörög, s ha olyasfajta választópolgárok volnánk, akik értelmes szavakat, netán programokat, víziókat szeretnénk látni az ország jövőbeli sorsa felől, hogy megfontoltan tudjunk ikszelni, ha szólít az urna, akkor csalódnunk kellene.


Ilyen választópolgár azonban nem vagyunk. Hiszen kies hazánkban szocializálódtunk a politikai küzdelmekre már több mint harminc éve, s amióta a Fidesztől elhangzott az egyszavas kormányzási terv: „folytatjuk”, azóta igazából semmin nem lepődünk meg. Jöhet akármilyen mocsok, csak legyintünk, hogy volt már jobb, de most, kedveseim, olybá tűnik, sikerül még lejjebb süllyedni, s nem azért, mintha más volna a tépázott haza.

Voltaképp permanens kampányban élünk, s éppen emiatt, amikor a hivatalos győzködési időszak beköszönt, nem marad semmi mondanivaló már. Kivétel most ez alól Magyar P., a friss hús, aki abban ügyes, mint amit szorgalmaztunk magunk is, hogy a Fidesznek a saját módszereivel megy neki, és lehet, de nem biztos, hogy emiatt annyira népszerű. Az erről szóló igazság majd kiderül, addig is van nekünk a fotőj-mamusz fölállás.

Magyarnak az volt a nagy húzása most épp, hogy hármas vitára hívta Orbánt és Gyurcsányt, s nagy valószínűséggel abban a tudatban, hogy ebből így semmi sem lesz, tehát már akkor győzött, amikor ezt a vitafelhívást közzé tette. Azt viszont még ő sem gondolhatta, milyen mozgást indít el, hiszen momentán ott tartunk, hogy azon a két alakon kívül, akiknek a kihívás szólt, szinte mindenki vitatkozna vele. Egy vitaklub volna, ha létrejönne, de nem fog.

Bejelentkezett Deutsch listavezető, Dobrev K., aztán még Vona G. és Róna Péter is, ez utóbbi kettőről nem tudjuk, miért, nagy valószínűséggel sütkérezni szeretnének a Magyar által frissen keltett fényben. De, amikor a kampány előszelének retardáltságáról beszéltünk, az járt a fejünkben, amit Deutsch listavezető szúrt oda Magyarnak, hogy ő készen áll a vitára, lehet jönni diktafonnal és nadrágszíjjal is, amivel az utóbbi hetek propagandájára utalt vagy utalhatott.

Magyartól viszont delikát választ kapott, midőn a magyarok friss csillaga azt írta neki: „A drogos, közpénzfaló bohócokat se Budapesten se Brüsszelben nem veszik komolyan. Ezért aztán sem beszélgetni sem vitatkozni nem érdemes velük. Ennyi”. Nézőpontunkból korrekt a felelet, ami stílusában úgy nagyjából a kommentelők kósza népének szöveghasználatára hajaz, de megtestesíti azt az ideát, hogy a Fidesz ellen Fidesz-módszerekkel kell menni.

Mondjuk innen látszik, hogy semmiféle vita nem lesz, ha esetleg netán mégis, az óriási meglepetés volna. Mert mit lehetne olyanokkal vitatkozni, akik az ember napszemüvegébe kötnek bele. Ha azt mondom, Menczer, akkor sok mindent megmagyarázok, de mégis csak ez az ember a Párt kommunikációs igazgatója, ilyképp, mint már régebben mondtuk, ha ő mond valamit, az hivatalos Fidesz álláspontnak értelmezhető. És most azt mondta, napszemüveg.

Előtte persze és természetesen a Fideszről és a Fidesz-organizmusokról értekezett, miszerint ez a párt a világ legsikeresebbje (emeli a tétet), ebből fakadólag pedig Menczer szerint kidüllesztett mellel kell járkálniuk a kajla világban. No de, a riposzt minden pénzt megér: „Szép a napszemüvege. Amikor abban nyilatkozik, az különösen államférfis. Jól látszik a nárcisztikus önimádat, mindenki lenézése. Ja, egy apróság: a napszemüvege női”....

A NŐI NAPSZEMÜVEGNEK CSÚFOLT FÉRFI NAPSZEMÜVEG - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.04.09.


Magyar Péter, Sulyok Tamás, Orbán Viktor, Polt Péter, Mészáros Lőrinc, Donald Trump, Robert Fico és a ChatGPT a hírlevélben.

Itt az átmeneti lehűlés előtti utolsó napindító hírlevél (de vannak másmilyenek is), benne az elmúlt nap fontosabb anyagaival.
MAGYAR


A Magyar Nemzet bevetette a nehéztüzérséget a számháborúban: Szentesi Zöldi László – egy lehetséges Békemenetet is előrevetítve – arról írt, hogy „szégyenletes lebőgés” Magyar Péter szombati tüntetése, és „semmiféle tömegdemonstrációról nincs szó”.

Deutsch Tamás vitázna Magyar Péterrel, aki viszont „drogos, közpénzfaló bohócnak” tartja őt. Menczer Tamás szerint Magyar Péter női napszemüveget hord, pedig nem.

Magyar Péter színpadán a szigetszentmiklósi hatalmi harc is berobbant. Csakugyan visszajár Kövér László házába a befolyásos szigetszentmiklósi DK-s? Erről beszélt a Kossuth téri tüntetésen Nagy János. Olyanok csapnak össze, akik 2019-ben még együtt buktatták meg a Fideszt, és már a poligráfos vizsgálat is szerveződik.

Mészáros Lőrinc azt mondta Magyar Péterről, hogy bár a bankjukban felügyelőbizottsági tag volt, nincs közös pontjuk.

Ingyen adta oda egyesületét Magyar Péternek a reformátusok volt zsinati tanácsosa: Tarr Zoltán tavaly alapította a Legyél a változás! nevű szervezetet, ami most már Magyaré.

MAGYARORSZÁG

„Hogy mondhatja ezt?” – feszült parlamenti ülésen válaszolt Orbán és Polt Péter.

Sulyok Tamás tisztázta, hogy rá ne számítsunk a kegyelmi ügy részleteinek megismerésében: egy momentumos képviselő megkérte, hozza nyilvánosságra a Sándor-palota adatait arról, miért kapott kegyelmet K. Endre.

Nagy Márton behívatta a MOL vezetőit a magas üzemanyagárak miatt, mert nem ilyen árakról volt szó a korábbi megállapodásban. A miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány feljelenti a Spart.

Törött bordával jött ki a fogdából, mégis megszüntették a nyomozást az ügyében: Juhász István miskolci buszsofőrt gyorsan elítélték, miután beszólt a rendőröknek, amikor viszont ő tett feljelentést, mert állítása szerint súlyosan bántalmazták a fogdában, már egészen máshogy alakult az ügy.

- Szijjártó Péter szerint ha nem lennénk ilyen helyzetben, akkor már mi is áldozatául estünk volna a liberális világ nyomulásának.

Mégis lesz előválasztás az V. kerületben: Kovács Alex Gábor és Juhász Péter közül lehet választani április 15-18. között.

Vasárnap országosan pont 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál.

Vasúti talpfák gyulladtak ki Rákosrendezőn.

Egy 1949-ben fektetett cső tört el a XVI. kerületben.

KÜLFÖLD

Fico ölébe pottyant Szlovákia: visszaütött a medve- és háborúpártinak gúnyolt szlovák elnökjelölt elsőfordulós győzelme, ami kivételesen mobilizálta a Robert Fico vezette koalíció híveit, és a kampánycsendben a Budapestről szuggerált magyarok még inkább Pelleginit támogatták.

Az alacsony választási részvétel mentette meg Kaczyńskiékat az eljelentéktelenedéstől Lengyelországban: a korábbi kormánypárt PiS a vártnál jobb eredményeket ért el a lengyelországi önkormányzati választások első fordulójában, de ez inkább elfedi, mintsem megoldja a problémáikat, a júniusi EP-választásokig mindenesetre lélegzethez jutottak.

A brazil legfelsőbb bíróság vizsgálatot indított Elon Musk ellen, mert újraaktiválná a bíróság által felfüggesztett, Bolsonaro idején álhíreket terjesztő fiókokat az X-en.

- A Nemzetközi Bíróságon tárgyalják, hogy Németország megsértette-e az ENSZ népirtásról szóló egyezményét az izraeli fegyverszállítás miatt.

- Egy férfi 352 nap alatt teljes hosszában lefutotta Afrikát.

- A Vatikán szerint a nemátalakító műtétek, a béranyaság és a genderelmélet sértik az emberi méltóságot.

KULTÚRA

Péterfalvi Attiláék vizsgálják a ChatGPT adatkezelését: a NAIH megnézi, hogy a mesterséges intelligencia tanításához felhasznált adatok forrása jogszerű-e.

Trump levélben köszöntötte fel az 50 éves Mága Zoltánt, a tavaly decemberi találkozásuk mély nyomot hagyott mindkettőjükben.

- Molnár Áron ellen Sebestyén Balázst küldené a ringbe maga helyett Majka.