2016. július 30., szombat

A KONVENCIONÁLISSÁ VÁLT AKTIVIZMUS GÁTOLJA A VALÓDI VÁLTOZÁST - A MACEDÓNIAI "SZÍNES FORRADALOM" TANULSÁGAI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Bajusz Orsolya
2016.07.30.


Macedóniában idén áprilisban tüntetéssorozat kezdődött. A külön az erre a célre felállított ügyészség feltárta, hogy több mint húszezer ember telefonját hallgatták le (egy kétmilliós országban), illetve választási csalás és vezető politikusokat érintő korrupciós botrányok derültek ki. Ami közvetlenül kiváltotta a tiltakozásokat, az a felelősségre vonás elmaradása volt, mivel Gjorge Ivanov, az elnök mentességet adott 57 embernek, köztük több miniszternek, a miniszterelnöknek, polgármestereknek és magas rangú rendőröknek.

A mozgalomban részt vevők elmondták, hogy a kezdetek óta a tüntetéseknek kialakult egy stabil koreográfiája és vizuális formanyelve: szivárványszínűre festékbombázzák és graffitizik Szkopje épületeit, lassan szinte brand lesz a szivárványos forradalom. Este hat órakor útblokádokat állítanak a belvárosban, majd a speciális ügyészség épülete előtt gyülekeznek tüntetők, akik elindulnak tiltakozásképpen az utóbbi években emelt Disneyland-szerű álklasszicista épületeket szivárványszínűre festeni.

A tüntetés szervezői elmondták, hogy a csúzlit, amivel kilövik a nagyobb festékbombákat, a Szkopjei Egyetem drámaszakának épületében csinálták a diákok és az ott végzettek. Mindenki látta a munkát, a rektor, a dékán, az összes professzor, de a két hét alatt, amibe az óriáscsúzli elkészítése telt, nem tette senki szóvá a dolgot. Körübelül húsz ember kezelte eddig a csúzlit, de sokan csak graffitiznek, vagy festékbombákat dobálnak, vödörből öntik a festéket. Az egyik szervező megjegyezte, hogy háromezer embert nem tudnak letartóztatni. Eddig  két embert helyeztek házi őrizetbe, hatvan napra, de hogy lesz-e további vádemelés, nem tudják.

Szkopjén kívül más városokban is kialakultak tiltakozóakciók: Bitola kapcsán elmondta Gorgi Pulevski, a Movement of Bitola egyik kezdeményezője, hogy a tüntetések a városban is ugyanazon a napok kezdődtek, mint Szkopjében. Először nem festették az épületeket, hanem összecsaptak a rendőrökkel, akik elkezdték verni őket, és az első két-három nap nagyon erőszakos volt. Aztán a parlamenti ellenzéki erő is be akart szállni a tüntetésekbe, és ezért odaküldték a verőembereiket...

ITT OLVASHATÓ

OLIMPIA A HÁBORÚ ÁRNYÉKÁBAN

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.07.29.


Adolf Hitler hatalmának egyik látványos legitimációs kísérlete volt az éppen 80 évvel ezelőtt, 1936. augusztus elsején kezdődött berlini olimpia, ahol a nemzetiszocialista párt ideológiája a sportra is rányomta bélyegét. A 216 fős magyar küldöttség végül az éremtáblázat harmadik helyén végzett, de az olimpiai érmesek és pontszerzők közül néhánynak a világégés, majd az azt követő diktatúra életük végét jelentette.
 
A magyar sportolók 10 arany, 1 ezüst és 5 bronzéremmel zárták a német fővárosban rendezett versengést. Közöttük volt az a Tarics Sándor is, aki idén, 102 éves korában, az akkori legidősebb olimpiai bajnokként hunyt el. Nem mindenkinek adatott meg azonban a hosszú élet, hiszen az ötkarikás játékokat követő esztendők tragikus eseményeket hoztak azok számára is, akik egyébként a legtisztább küzdelmekből vették ki a részüket. Néha származásuk, olykor pedig politikai meggyőződésük miatt kellett halállal bűnhődniük:
 
A már addig is kitűnő eredményeket elérő olimpikon a 100 méteres gyorsúszás döntőjébe jutott, ahol megmérkőzhetett a legjobbaknak hitt japán és amerikai ellenfelekkel. A magyarok nagyon lelkesen fogadták, amikor elsőként ért a célba. "A világ legboldogabb embere vagyok" – vallotta a győzelem után. Ekkor emelkedett hatra a magyar aranyak száma, sőt Csik az aranyérem mellett a 4x200 méteres váltó gyorsúszásban bronzérmet szerzett. Egy évvel az olimpiai győzelem után befejezte tanulmányait az egyetemen, majd 1937-ben doktorrá avatták. Még egy évig úszott versenyszerűen, utána sportorvosként, illetve a magyar válogatott kapitányaként tevékenykedett. Egészen 1944 végéig a Képes Sport szerkesztője volt.  Sopronban szolgált katonaorvosként, amikor - a Magyarországon lezajlott egyik utolsó légitámadásban – 1945. március 29-én életét vesztette.  Holttestét közös sírba helyezték, majd 1947-ben exhumálták és Keszthelyen helyezték végső nyugalomra. Csupán 32 évet élt.
 
A magyar csapat legeredményesebb tagja volt a háromszoros olimpiai bajnok vívó, aki 1932-ben Los Angelesben is diadalmaskodott. Négy évvel később Berlinben, egyéniben és csapatban is a dobogó legmagasabb fokára állt. Sorsát és a történelmet azonban ő sem kerülhette el. Zsidó származása miatt – 1908-ig Katz volt a vezetékneve - 1944-ben behívták munkaszolgálatosnak. Még abban az évben, november 4-én, az őt is szállító villamos éppen a Margit-hídon haladt, amikor az felrobbant...
 

INGYENES STRANDOK A BALATONNÁL

SPURMAN BLOG
Szerző: Spurman
2016.07.30.Balatoni szabadstrandok:

BalatonakarattyaGumirádli szabadstrand
BalatonberényCsicsergő sétányi szabadstrand
BalatonboglárPlatán strand
BalatonfenyvesKözponti szabadstrand
BalatonfenyvesIstván király utcai szabadstrand
BalatonfenyvesCsalogány közi szabadstrand
Balatonfenyves-alsó szabadstrand
BalatonföldvárKeleti szabadstrand
BalatonföldvárNyugati szabadstrand
BalatonföldvárKözponti szabadstrand
BalatonkeneseAlsóréti szabadstrand
BalatonlelleNyugati szabadtsrand
BalatonlelleHatár utcai szabadstrand
BalatonlelleSzirom közi szabadstrand
BalatonmáriafürdőBalatonmáriafürdői szabadstrandok
BalatonszemesBerzsenyi utcai szabadstrand
BalatonvilágosKözségi strandok
BalatonőszödBalatonőszödi szabadstrand
FonyódFonyód Városi – Tungsram szabadstrand
Fonyód-bélatelepFonyód-bélatelepi szabadstrand
KeszthelyDéli szabadstrand
SiófokSzabadstrand a pesti vonathoz
SiófokBalatonszabadi szabadstrand
SiófokAranyparti szabadstrand
SiófokEzüstparti szabadstrand
SiófokÚjhelyi és más szabadstrandok
SzántódBeach Party szabadstrand
SzántódRigó utcai szabadstrand
TihanyGödrösi szabadstrand
TihanySomosi szabadstrand és más szabadstrandok
ZamárdiBácskai utcai Kiss Ernő szabadstrand
ZamárdiKeszeg utcai szabadstrand
ZamárdiKlapka utcai szabadstrand
ZamárdiGyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrand
ZamárdiJegenye téri szabadstrand
ZamárdiT-Beach szabadstrand
ZamárdiKiss Ernő utcai szabadstrand
ZánkaÚttörővárosi szabadstrand Gyermekcentrum
ÖrvényesVadkacsa szabadstrand

(Forrás: balatontipp.hu)

ITT OLVASHATÓ

SZEMFORGATÓ HATÁRZÁROLÓK

GÉPNARANCS - BANÁN KÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.07.30.


A különböző hírek arról szólnak, hogy a határon fizikailag bántalmazzák az egyenruhások a menekülteket. Akik nyilván nem ismerik a hazai egyenruhások viszonyait. A kormány és a belügy tagad.

Amit azonban nehéz letagadni az az, hogy a legújabb hírek szerint az ételosztást is megtiltották a civilek számára.

Ami az erőszak tagadását illeti, az idegennek a határőrizeti katona, rendőr, és a belügy által hallgatólagosan elviselt paramilitáris hordalék egykutya. A kormány, hivatalosan, akár tagadhat is. Miközben ugyanez a kormány nem kevésbé hivatalosan kerítést épített. Amelyhez kirendeltek annak idején, egyfajta segédszolgálatra katonákat is. Mintegy előre vetítve, hogy majd csak teret engednek a határ közelében az önkéntes határvédőknek. Akiknek az egész csak ok a személyes frusztráció levezetésére olyanokon, akik kevés eséllyel ütnek vissza. Már csak azért is, mert arra az esetre ott a reguláris erőszakszervezet. A rendszer szépen el is ketyegne talán a hatalom elképzelése szerint. Ám a jelek szerint az emberekben még sincs elég agresszív rasszizmus és nincs elég önkéntes kápó sem talán. Annak ellenére, hogy 2015. vége fele még a CÖF is beszállni látszott ebbe a bizniszbe. Talán ennek köszönhető a kényszerkatonaság toborzása a közrabszolgák köreiben. Hátha sikerül egymásnak ugrasztani a kiszolgáltatottakat és a még kiszolgáltatottabbakat.

Akiknek eddig sem a kormányzat, hanem inkább az önkéntesek segítettek. Már a Keleti pályaudvarnál is. Ahol, valószínűleg demonstratív célokból hagyták felduzzadni a menekültek folyamát. Elvégre másként a büdös életbe nem sikerült volna bemutatni, hogy micsoda tömeg van. Az ultrák, talán némi noszogatásra, rá is ugrottak a témára. Bemutatva azt a hatalmas kulturális szakadékot, amely a menekülteket elválasztja a decibelmagyaroktól. S amely szakadék alján az ultrák rombolták a Planetáriumot. Mint a magyar kulturmisszió élcsapata. A jelenlegi állapotra kanyarodva, a kormányt a jelek szerint már a civil segítségadás is zavarja. Talán azért, mert a menekültek minden tál étellel kevésbé lesznek frusztráltak. Márpedig a hatalomnak más céljai vannak. Nekik konfliktus kell, és pofonok. Ha néhányan éheznek eközben, az a tiszta haszon, mert az éhség nekik, és kedvenc izomagyaiknak dolgozik...

ITT OLVASHATÓ

ÖSSZEFOGÁS, ÁROKBETEMETÉS ÉS A TÖBBIEK

MAGYAR NARANCS - MAGYAR TERMÉK BLOG
Szerző: Schilling Árpád
2016.07.30.


...És akkor most kérlek tekintsünk el attól a meddő vitától, amely ezzel a gondolattal kezdődik: „mert ha Clintont támogatta volna, akkor bezzeg jó lett volna”. Nem lett volna jobb. De nem is ez történt. Ahogy Clinton, úgy Trump se kérte, hogy Orbán nyilatkozzon róla. Orbán Viktor miniszterelnöki minőségében (és ugye abba sem kell belemenni, hogy de ő csak mint magánember etc.) minket, magyarokat képviselve azt üzente a világnak Tusnádfürdőről, hogy neki Trump a szimpatikusabb „a kinyílt lehetőségek közül”.
 
És akkor most nézzük, mit mond maga Trump, amikor szabadon nyilatkozik mint elnökaspiráns! "Nincs most időnk arra, hogy politikailag korrektek legyünk." "A fal megépül, Mexikó meg elkezd végre viselkedni." "Ha Hillary Clinton nem tudja kielégíteni a férjét, hogy tudná kielégíteni Amerikát?" "Az én szépségem az, hogy nagyon gazdag vagyok."
 
Tehát ő lenne jobb a Számodra. Ezt gondolja a miniszterelnökünk. Gondol ő mást is. Csupa olyat, amely felvet egy rakás emberjogi kérdést. Te egy olyan ember vagy, aki ad magára, ezért elhatárolódsz mindennemű erőszaktól. Orbán Viktor nem határolódott még el az általa képviselt állam által megbízott kopaszok ügyében. Egyszer sem. Talán az mindegy is, mondhatnád, hiszen tényleg, mit számít ez. Mit se számít valóban. A hatalomról van szó, ahogy azt korábban említettem. A hatalomról. A hatalom ilyen, mondhatnád, és akkor valóban beteljesítenénk a fátumot, amennyiben épp úgy viselkednénk, mint a szüleink vagy nagyszüleink a korábbi rendszerek alatt.
 
Szerinted nem abban kellene inkább keresnünk az összefogás lehetőségét, ami az emberi minimum? Ami mindannyiunkat összeköt? Nem kellene kiállnunk az általános emberi (és természeti) értékek védelmében? Nem az volna az összefogás alfája és ómegája, hogy nem rekesztünk ki senkit, főleg nem, ha rászoruló? Te is érzed, hogy annak feltételezése, hogy minden barna bőrű ember terrorista, csak akkor állja meg a helyét, ha azt mondjuk, hogy minden férfi potenciális terrorista vagy ámokfutó. És hogy van cigánybűnözés. Még itt vagy? Ha igen, érted azt is, hogy Orbán népszavazási kezdeményezése nettó kormánypropaganda, értelme nincs, csak nyújt egy végeláthatatlan európai ügyet. Minket meg tesztel, hogy hajlunk-e a szavára. Ő kampányol, mi meg hallgatunk. Ha Neked ez így oké, akkor bocsáss meg. Ha mégsem, akkor mondom, hogy…
 
Orbán Viktor minden évben elmondja a magáét a Bálványosi Szabadegyetemen, és ez minden jelenlevőnek rendben van. Leszámítva egy diákot, aki pár éve belekiabált Orbán előadásába. Természetesen gondolhatod azt, hogy épp azzal nagyítjuk fel Orbán kijelentéseinek hatását, hogy szót fecsérlünk rá, de amellett nem mehetünk el, ha komolyan vitázunk, hogy az esemény szervezői miért pont Orbánt részesítik abban a kegyben, hogy náluk nyissa meg az őszi kampányszezont. Ez egy Fideszhez köthető esemény, ezt tudod, amikor odamész. Ha nem tudod, akkor most mondom. Ha valaki olyan kijelentéseket tesz nyilvánosan, mint Trump, akkor attól az embertől épp az értékesebb európai értékeket képviselve kell elhatárolódni. Orbántól, úgy értem.
 
És itt jön a bökkenő, mert most azt mondod, hogy és ha így is volna, akkor ki lenne helyette. Én erre azt válaszolom, hogy nem érdekel, mert a kérdés itt a hatalomhoz fűződő viszony, és nem a személy. Azzal kell megértetni, aki éppen birtokolja a hatalmat, hogy nem lehet csak az általa kiválasztottak, befogadottak és megtűrtek miniszterelnöke. Legyen minden magyar miniszterelnöke. Aki egy országot akar képviselni, az ne tegyen olyan kijelentéseket, amelyek sokakat, igen sokakat sértenek, bántanak, fájdalmat okoznak nekik.* Jólesett volna, ha bármelyik rockzenész a rajongók koncert utáni megrökönyödése előtt, esetleg a színpadon a koncert alatt mondja be a mikrofonba, hogy: nem értek egyet, elnök úr! Vagy bármit, csak annyit, ami emberként minket a földről felemel. Valami reményt, hogy nem csak azt hajtogatjuk, hogy nem akarok seggeket nyalni, miközben nem mondom ki: nem az én nevemben. Ne csak egy dalban, de nyíltan, felelősen és érthetően mondjad, mondjátok ki, hogy nem értünk egyet azzal, hogy a Bálványosi Szabadegyetemen betegnek nevezzék a homoszexuálisokat és alacsonyabb státuszúnak a nőket. Ugye az feltűnne, ha ez a Szigeten történne? Hát akkor itt is tűnjön föl: Tusnádfürdőn.
 
Én azt kívánom magunknak, hogy tényleg fogjunk össze, és találjunk egy legtágabbra nagyítható közös többszöröst, de legyen kimondva, hogy mettől-meddig tartanak a szélek. Nekem ez a mostani pálya morálisan egyre csak tágul. Egyre több minden fér bele, amire korábban még felszisszentünk...

ITT OLVASHATÓ

AZ ILLUMINÁTUS MAFFIA SZÍNRE LÉP

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.07.30.


Egyszervolt országban manapság bármi megeshet. Például az évek óta előzetesben derpegő diszkópápa levelet ír Gabesznak, hogyaszongya: tesókám, a kampányban nyújtott segítségért meg némi ellen oldalra terhelő vallomásért igazán elintézhetnéd, hogy szabadlábon védekezhessek a tárgyalásig. Gabesz, az egykori ovistárs elolvassa a levelet, majd átadja a rendőrségnek, de Vizo, hogy hogy nem csak elballaghat haza némi óvadékért cserébe.

Összefüggés nyilván semmi, hogy is lenne...

ITT OLVASHATÓ

A KIRÁLY BESZÉDE

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Ille István
2016.07.30.
 
 

 

ITT A TITOKZATOS TULAJDONOS, AKI BESÖPRI A FIDESZ-KEDVENC PROFITJÁT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.30.


Heti Top 5 – Átlátszó:
Majdnem kétmilliárd megy az MTVA-tól már jól ismert nevekhez 
Ez aztán
a pályázat! Csak egy cég felel meg a budapesti városnéző busztenderen   
Az uniós
milliárdokból felújított Hollókőn épül a fideszes Becsó háza   
Korrupcióinfó:
Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?   
Titkolja
a kormány a felcsúti kisvasút eredményeit


Heti Top 5 – magyar sajtó:
Ilyen, amikor a Gézengúz oviban egymás mellett ül Kubatov és Vizó (Index)
Már megint kimaradt pár millió egy vagyonnyilatkozatból (Direkt36)
Bűnözők is vásárolhattak letelepedési kötvényt (
MNO)
Titokzatos tulajdonos söpri be a Fidesz-kedvenc profitját (
NOL)
Se kiköpni, se lenyelni, avagy mit tudhat a diszkópápa? (
444)

Legjobb rádiós anyagaink:
Bútorgyártótól vett légpárnás hajót a magyar adóhatóság
Mit szaglásznak a Fidesz-közeli műértők az MNB műkincsprogramja körül?
Miről árulkodik a kórházi járványról szóló eltitkolt ÁNTSZ-jelentést?
Itt van, ki lehet a turai kastély rejtőzködő tulaja
Rokonok hada bukkant fel a vizes vb imázsfilmjének farvizén

ITT OLVASHATÓ

MATA HARI, MINT PAULO COELHO MÚZSÁJA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.07.29.


Az Editorial Planeta publikálja októberben Paulo Coelho legújabb regényét, amelynek főhőse az első világháború híres kémnője, Mata Hari.

A brazil író a franciák által kivégzett egykori táncosnő egy levelén keresztül rekonstruálja a híres kémnő életet, amelyet kivégzése előtt egy héttel írt, és amelyhez a német, a holland, valamint a brit titkos szolgálat archívumainak tanulmányozása révén jutott.

Az író úgy mutatja be – saját szavaival – hősnőjét, mint „az első feministák egyikét, aki kora férfiaival szembeni követelményeknek is megfelelt és önálló, kivételes életet tudott felépíteni magának.” Véleménye szerint ma is le lehet vonni néhány tanulságot belőle. Bár lehet, hogy „a gazdag emberek vádjait ellenére a szegények életével fizetik meg” – nyilatkozta Coelho a La Vanguardiának.

A kémnő című regény írása közben az író sok dokumentumot átnézhetett, és felmerült benne, hogy milyennek láthatta Mata Hari azokat, akik körülvették, a barátokna mutatkozó ellenségeit. A börtönben írt utolsó levélben azokról az elhatározásokról szólt, amelyeket saját igazságáért hozott, gyerekkorától egy kis holland faluban, az elátkozott napokig, amelyeket egy alkoholista diplomata feleségeként Jáván töltött, amíg eljutott odáig, hogy hírességgé váljon Franciaországban.

Coelho a történetet részben Jáva szigetére, részben a „boldog békeidők” Párizsába és az első világháború Berlinjébe helyezte.

Mata Hari, azaz Margareeta Geertruida Zelle (1876 – 1917)  figurája régóta foglalkoztatja a filmeseket is, azonosították a „végzetes nő” alakjával. Már 1927-ben elkészítették története első filmváltozatát, Magda Sonja alakította, a filmet a dr.Caligariból ismert magyar származású osztrák színész, Friedrich Feher rendezte. 1931-ben Greta Garbo bújt alakjába, 1964-ben pedig Jeanne Moreau személyesítette meg az elfogott és halálra ítélt kémnőt. 1985-ban Sylvia Kristel alakította tragikus sorsú honfitársnőjét, ezúttal természetesen Mata Hari lényének erotikus oldalát hangsúlyozták ki. Az ő története sem kerülhette el a zenés színpadokat, három musicalt is írtak belőle...

ITT OLVASHATÓ

ÚJFAJTA ACÉL FORRADALMASÍTJA AZ AUTÓIPART

CHIKANSPLANET BLOG
Szerző: Ifj. Chikán Attila
2016.07.29.


A közlekedési trendek átalakulása folyamatosan zajlik körülöttünk: napról napra bővül az elektromos és alternatív hajtású gépjárművek köre, jelennek meg az utakon a zöld rendszámos autók, hibrid- és egyéb alternatív meghajtással üzemelő tömegközlekedési járművek. A károsanyag-kibocsátás csökkentésének létkérdéssé válásával párhuzamosan a trend folytatódni fog, és egyre több elektromos járművet értékesítenek majd világszerte. Ez azonban csak az egyik módja az emisszió csökkentésének, a másik az üzemanyag-fogyasztás mérséklése. A japán Nippon Steel & Sumitomo Metal vállalat egy olyan acélt fejlesztett ki, ami 20 százalékkal könnyebb és 25 százalékkal erősebb annál, amit jelenleg az autóiparban alkalmaznak. Az új anyag tesztelése már folyik, 2020-tól pedig akár a „pehelysúlyú” acélautókban is furikázhatunk...

ITT OLVASHATÓ

JÖVŐ KEDDEN INDUL A 9. ÖRDOGKATLAN FESZTIVÁL - ZENE, SZÍNHÁZ, KIÁLLÍTÁSOK, CSALÁDI PROGRAMOK IDÉN MÁR NÉGY FALUBAN

LÁNGOLÓ GITÁROK BLOG
Szerző: LÁNGOLÓ
2016.07.30.


Augusztus elején újra Dél-Baranyában találkoznak a művészeteket kedvelők. Az eredetileg baráti vágyakozásból született Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál idén már kilencedik alka­lom­mal vendé­geskedik Nagyharsányban, Kis­har­sány­ban, Bere­men­den, és idén először Villány­kövesdet is elfog­lal­ják a „mezít­lábasok”. Részletes információk a hajtás után. 

Híven a szervezők alapvető célkitűzéséhez, augusztus 2. és 6. között megmutatkozik a közönség előtt minden, értéket felmutató műfaj, a mainstreamtől a marginális kísérletekig. A fesztivál célja, hogy a művészeti ágak legjobbjait hívják meg a katlanfalvakba, és általuk teremtsenek lehetőséget arra, hogy sok ezer ember találkozhasson, és együtt „legyenek jók öt napig”.
 
A négy faluban összesen 20-25 helyszínen több mint 600 programot tartanak, köztük mintegy 100 színházi előadást, több mint 150 családi programot, 132 koncertet, mintegy 140 kiállítást, továbbá az érdeklődőket cirkuszi produkciók, irodalmi programok, kiállítások, filmvetítések, táncelőadások és beszélgetések várják.
 
2016-ban a rendezvény díszvendége lesz Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház művésze, aki augusztus 3-án az Őszi szonáta című darabban szerepel, 4-én pedig a Nyáron, este fél tizenegykor – egy szerelmi gyilkosság története című produkcióban játszik. Díszvendég lesz Kovács Gerzson Péter táncos-koreográfus, a TranzDanz kortárs táncegyüttes vezetője is. Társulatával a Menetfény és a Déja Vu című táncprodukciókkal jön a katlanba. Both Miklós zeneszerző, előadóművész egy nagyharsányi udvarban autentikus ukrajnai népzenével várja a látogatókat.
 
Színházból idén sem lesz hiány. Az Orlai Produkció öt előadással érkezik: a Hernádi Pont, az Egyasszony, a Kripli Mari, az Őszi szonáta és a Mellettünk című darabbal. A budapesti Katona József Színház az Abigail bulija  és a Così fan tutte című produkcióval, a kaposváriCsiky Gergely Színház két darabot hoz itt színre, ezek: A gát és a Sötétben látó tündér.

A fesztiválon továbbá fellép többek között a Forte Társulat, a POSZT friss rendezői díjas A Te országoddal, a tatabányai Jászai Mari Színház, Szikszai Rémusz rendezésében a Molière:Tartuffe-fel, valamint a K2 Színház (A villánykövesdi vőfély, avagy…), a Nézőművészeti Kft.(Parti Nagy Lajos: Don Quijote), a Manna Produkció(Soha senkinek), a TÁP Színház (Minden rossz varieté), a Nemzeti Színház (Nyáron, este fél tizenegykor), és az Aradi kamaraszínház (Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll). A Faluturisták idén Beremendet fedezik fel...
 

5 EGYSZERŰ GYAKORLAT A POZITÍVABB SZEMLÉLETÉRT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2016.07.30.


Válts nézőpontot, szemléld másként magadat és a veled történt eseményeket! Könnyű ezt mondani... de hogyan hangoljuk magunkat a mindennapokban is pozitívabb szemléletre? 5 mindennapokban is használható (és rendszeresen alkalmazva eredményt hozó) gyakorlati ötlet következik.
 
Egyáltalán mi az, hogy pozitív gondolkodás? Miért és hogyan érdemes átállítanunk magunkat egy derűsebb, pozitívabb szemléletre?
 
Nemrég hallottam nyilatkozni egy szakértőt, aki azt állította, hogy a pozitív gondolkodás egy lyukas garast sem ér, egyben lesajnálta és holmi passzív és a való életben sikertelen teszetosza álmodozónak minősítette azokat, akik figyelnek az élet pozitív oldalára és így próbálnak élni. Tulajdonképpen egyfajta életképtelen lúzerségnek állította be az egészet: „az élet kemény, tudni kell harcolni, nem pedig álmodozni.” Igen, harcolni valóban tudni kell, (hosszan és a valóságtól elrugaszkodva) álmodozni pedig nem feltétlenül célravezető, de megálmodni és megfogalmazni, mit szeretnénk, hinni a sikerében és tenni érte – ennek szerintem nagyon is van értelme...
 
...Az életünk nagyrészt hétköznapokból áll, de a pozitív gondolkodás ezen a napi fókuszú szemléleten túl azt is jelenti, hogy globálisan pozitívan szemléljük a saját helyünket és szerepünket a világban, hogy tudjuk: vannak választási lehetőségeink és képesek vagyunk a vágyainkért tenni. Tehát a pozitív gondolkodás nem csodaszer, de egy rendkívül hatásos út a boldogabb, elégedettebb élethez.
 

ITT A KÉTHARMAD: ENNYIEN GONDOLJÁK, HOGY KORRUPT A KORMÁNY

HVG HU ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: Hann Endre
2016.07.30.


A Fideszt újabban még korruptabbnak látja a közvélemény, mint a 2010-ig kormányzó szocialistákat. Miközben a kormánypárt azt hirdeti, hogy felszámolta a rendszerszerű visszaéléseket, a lakosság egy friss felmérés szerint azt érzékeli: a korrupció központilag irányított.
A korrupció a lakosságot leginkább foglalkoztató kérdések egyikévé nőtte ki magát. Most csak az egészségügy helyzetét tartják ennél többen kiemelkedő magyar problémának, a megvesztegetések, mutyizások, pénzügyi visszaélések hálóját – holtversenyben a munkanélküliséggel és a kormány idegenellenes kampányának fókuszában álló menekültüggyel – a legsúlyosabb gondok között említik.


Ennél is súlyosabb tény, hogy a HVG megbízásából június közepén készített reprezentatív Medián-felmérés válaszadóinak kétharmada úgy látja, a jelenlegi kormányra „nagy” vagy „nagyon nagy” mértékben jellemzőek a pénzügyi visszaélések. Az ellenzéki pártok híveinek és a „bizonytalan” szavazóknak a négyötödös vagy azt meghaladó többsége gondolja így, de még a kormánypárti szavazók bő egyharmada is visszaélésekkel gyanúsítja az Orbán-kabinetet. Mi több, a közvélemény hajlamos annak feltételezésére, hogy a Magyarországon létrejött rendszerben a korrupció üldözése szelektíven zajlik. Az abszolút többség (56 százalék), ezen belül majdnem minden második Fidesz-szavazó (47 százalék) is úgy gondolja, hogy „a mai magyar kormány csak az ellen a korrupció ellen lép föl, amelyben saját maga nem érdekelt”, negyedrészük (23 százalék) szerint „a kormány egyáltalán nem küzd a korrupció ellen”, és mindössze 17 százalékuk véli úgy, hogy „a kormány következetesen fellép a korrupció minden formája ellen”...

ITT OLVASHATÓ

TÖRVÉNY TILTJA, MÉGIS: AZ ANYAGI OKOK MIATT KIEMELT GYERMEKEK

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Fülöp Zsófia
2016.07.28.


Bár gyermekjogi törvényeink tiltják, sok esetben még mindig anyagi és lakhatási okok miatt szakadnak szét családok. A helyzetet a gyermekvédelmi rendszer növekvő előítéletessége és a gyatra lakáspolitika tovább rontja.

Az erdőből szállóra, majd albérletbe került, de oda nem kerülhetnek vissza a gyerekek, nem megfelelőek a körülmények; így most az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) segítségével egy önkormányzati lakást újítanak fel Kispesten. Ha kész, elvileg visszakaphatja a már kiskamasz gyerekeit.„Szabolcsban laktunk, de amikor meghalt a férjem és a négy gyerekkel egyedül maradtam, feljöttünk Pestre, hogy megkeressük a sógoromat. Mivel nem találtuk, felkerestük a Vöröskeresztet, ott töltöttük az éjszakát, és kértem, segítsenek. Másnap reggel mind a négy gyerekemet elvitték, meg sem várták, hogy lesz-e albérletünk. A gyerekek intézetbe kerültek, én meg hajléktalan lettem, mehettem február közepén az erdőbe” – idézi föl Horváth Sándorné Krisztina a négy évvel ezelőtti eseményeket.

Magyarországon a rossz lakhatási és anyagi helyzetben élő családok gyakran szembesülnek hasonló helyzetekkel – annak ellenére, hogy a gyermekvédelmi törvény szerint a „gyereket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”. Ezt kimondja a Magyarország által 1991-ben ratifikált ENSZ Gyermekjogi Egyezmény is, a gyakorlatban azonban sok az anyagi és lakhatási indok miatti ún. kiemelés. (Bővebben lásd errőlA kiemeléshez vezető út című keretes írásunkat.)

„Fő indokként azt írják a papírra, hogy nem elég a három tiszta váltásruha a gyereknek, vagy hogy kevés élelmiszert találnak a hűtőben. Nem azt, hogy anyagi okok” – mondja Lakatosné Jutka, A Város Mindenkié (AVM) aktivistája. A TASZ Romaprogramja szintén foglalkozik kiemelésekkel, jogászuk, Boros Ilona szerint nehéz megmondani, hol húzódik a határ az anyagi okok és a fizikai elhanyagolás között. „Ha terhesgondozás idején a kismamának nincs pénze be­utaz­ni a városba vizsgálatokra, akkor az alapvetően anyagi eredetű ok, de ha ezzel veszélyezteti a magzatát, máris összecsúszott a két fogalom”.

Kovács Vera (AVM, ULE) tanulmányából kiderül, hogy a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz (Tegyesz) került gyerekek bekerülési okai közül a szülők lakásproblémája évek óta az első helyen áll: 2008 és 2013 között 881 ilyen indoklás született, a szülők hajléktalansága 127-szer fordult elő – szemben a bántalmazással vagy az alkoholizmussal, amely 200 körüli számot mutat.

„A bántalmazás sokad­ran­gú kiemelési ok, az általunk ismert esetekben egyszer sem merült fel, a határozatokban sokkal többször olvassuk, hogy koszosak a falak, kevés az edény, sok a mosatlan, törülközőből csak kettőt találtam. Mi ez, ha nem anyagi ok?” – mondja Boros Ilona, aki sok olyan esettel találkozik, ahol már a terhesgondozási időszak alatt közli a családgondozó vagy a védőnő, hogy a születendő gyerek nem lesz otthon gondozható. „Ekkor mindig kiemelik a határozatok, hogy a szülők nem működtek együtt, nem engedték be a családgondozót az otthonukba. Ez nem olyan meglepő, ha az nem megoldani akarja a problémát, hanem fenyeget.”


ITT OLVASHATÓ

NYARALÁSNAK ÁLCÁZOTT IDŐUTAZÁS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Puhacica
2016.07.30.


Ha még nem tudtátok volna, Zákinthosz és Algarve komoly harcban állnak – legalábbis mai szerzőnk, Puhacica szívében minden bizonnyal. Ami azért sokkal jobb, mintha a görög sziget és a déli portugál tartomány valóban harcolna, és pláne jó, mert így megcsodálhatjuk egy nyaralás történetét, sok képpel és videóval. Ma tehát irány Portugália (aki pedig előtte kis memóriafrissítésre vágyik, itt elolvashatja a tavalyi, görögországi út történetét)!

„Nem nagyon tudom, mit is írjak. Amit Portugáliában tapasztaltunk, az szavakkal nem igazán kifejezhető és most először fordul elő az, hogy képekkel se tudom visszaadni, amit láttunk. Azért megpróbálom, valami majd csak lesz belőle. :D

A legutóbbi tökéletes nyaralásunk Zakynthoson volt, két év elteltével, idén ismételtünk Lagosban és környékén. Mondogatták nekem a portugál ex-kollégáim, hogy jó választás, az Algarve régió legszebb települése, minden nagyon jó lesz, minden nagyon szép lesz, mindennel meg leszünk elégedve... hát, nem is csalódtunk, az egyszer biztos.

Az első napokban legbiztosabb jele „idegenségünknek”, hogy fehérek vagyunk és kövérek. Később már csak az alkatunk marad a régi, a bőrünk lehet piros vagy barna, típusától függően. :D

A spanyoloknak van is egy szavuk ránk, mi vagyunk a guirik, ha jól logikázok, akkor a portugáloknak is lehet valami hasonló kifejezésük, na, ezek voltunk mi. :D Mondjuk, ha egész évben ott lógatnánk a lógatnivalónkat, mi se lennénk fehérek, de nekünk, sajnos vagy nem, Európa keleti és északi fele jutott...

ITT OLVASHATÓ

DEMOKRÁCIAEXPORT DAN BROWNTÓL KÓSA LAJOSIG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.30.


Ez a Trump is – akit szeretnünk illenék az intelmek szerint – szép egy figura. Michael Bloomberg, aki pedig két hét alatt rendet tett New Yorkban, nem igazán komálja. Azt mondja róla, hogy zsebtolvaj, sőt, továbbá: “Karrierje során Trump jól dokumentálhatóan csődök sorát, peres eljárások ezreit, dühös részvényeseket, magukat becsapottnak érző alvállalkozókat és kifosztott, illúziójukat vesztett fogyasztókat hagyott maga után. Trump azt mondja, úgy akarja irányítani a nemzetet, ahogyan az üzleteit. Isten segítsen meg minket.”

Vaclav Havel jelentett ki valami ilyesmit a mi örökös miniszterelnökünkről, hogy az Isten óvjon tőle, ha emlékezünk még a nyüves cseh komcsira. Viszont mégis itt van nekünk, és azt delirálja, hogy tele van a töke azzal, hogy az USA exportálgatja a demokráciát, hogy ez tarthatatlan. Hozzávetőlegesen mindezt egészítsük ki azzal, hogy ’56-ban meg állva hugyoztunk volna egy kis demokrácia-exporttól, de ki emlékszik már arra? Mi Wittner Máriára emlékezünk csupán. Mindegy.

De, hogy el ne feledjem, ma meg mi volnánk a demokrácia fő-, és egyetlen letéteményesei. Erről Kósa Lajos értekezett két kupakolás között. Elmesélte nekünk – miheztartás végett -, hogy: „Magyarország az egyetlen európai uniós tagállam, ahol az emberek elmondhatják véleményüket a bevándorlásról. A magukat demokratáknak tartó brüsszeli vezetőknek láthatóan fáj a demokrácia, az, hogy reményeink szerint a többség elutasítja a migránspolitikájukat.”

Innentől magunk vagyunk, leszünk a demokrácia exportőrei, és ez rá is fér az elfajzott világra, valljuk be, hiszen drága jó, egyetlen Lajosom még azt is kifejtette, hogy a mai Németország olyan, mint a hajdani Szovjetúnió. Ha hozzávesszük ehhöz, hogy azt a kócerájt még egy illuminátus is irányítja, akkor előttünk áll a Fidesz-hívő teljes világképe Dan Browntól Kósa Lajosig, Tusványostól Felcsútig. Mi pedig irigykedjünk ezen a teljességen.

ITT OLVASHATÓ

TEKEL

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.07.30.


Meglehetősen jól ismert a bibliai szöveg: Mene, mene, tekel, ufarszin, amit mi úgy fordítunk magyarra, hogy „megmérettél és könnyűnek találtattál”, ez utóbbi kifejezés azonban csak a „tekel” szónak a magyarázatát adja. Ezt a szöveget szokták akkor idézni, amikor valaki nem teljesítette azokat az elvárásokat, amit vele szemben támasztottak, vagy elképzeltek. Ugyanez a kifejezés érvényes az MSZP-nek a földprivatizációs népszavazásra kiírt kezdeményezésének kudarcára. Ma már nyugodtan állíthatjuk azt, hogy a párt által a Nemzeti Választási Irodának (NVI) benyújtott több mint 240 ezer aláírás nem elég ahhoz a kétszázezer hiteles támogatáshoz, hogy ennek alapján népszavazást kellessen tartani az adott témáról. Akárhogyan is nézzük a dolgot, ez mindenképpen egyfajta minősítése a pártnak, de az egész baloldalnak is, hiszen nem volt képes arra sem, hogy kétszázezer hiteles aláírást összegyűjtsön. Most mondhatjuk azt ellenpéldaként, hogy bezzeg a Fidesznek sikerült a kényszer betelepítés elleni népszavazásra viszonylag rövid idő alatt összerántani ugyanezt a mennyiséget, és a köztársasági elnök már október 2-ára kiírta a népszavazást. A Fidesznek sikerült, az MSZP-nek nem, ez ma a helyzet, ami egyúttal jelzi a két párt szervezettségét és cselekvőképességét is. Lehet ezt a baloldali párt részéről megmagyarázni azzal, hogy a NVI elcsalta az aláírások érvényesítését, ami miatt az átlagosnál sokkal több aláírást kellett hibásnak, elfogadhatatlannak tekinteni. De még ezt a vádat elővezető Burány Sándor sem tudja azt megmagyarázni, még kevésbé elfogadtatni a választókkal, miként történhetett meg az, hogy rengeteg olyan választó volt, aki többször, némelyik pedig több mint tízszer írta alá az aláírást gyűjtő ívet. Márpedig addig, amíg tételesen nem bizonyítják azt, hogy az NVI részrehajló volt a Fidesz javára és az MSZP ellenében, addig nincs mese, azt kell mondanunk, hogy a NVI szerint a baloldali párt megmérettetett és könnyűnek találtatott.

De meglehet, még jó is, hogy így alakult a dolog, mert az MSZP és ezáltal az összes baloldali és liberális párt szintén könnyűnek találtatik akkor, amikor úgy 2017 elején ténylegesen sor került volna a népszavazásra. Ennek ugyanis létezik reális alapja, mert egyrészt ezeknek a pártoknak kicsi a támogatottsága és mivel nem országgyűlési képviselő választásról van szó, ezért kevesen fognak megjelenni e kevés közül is. Másrészt azért lehet reális opció, mert a földprivatizációs ügy nem érinti közvetlenül a kis emberek mindennapi életét, nem befolyásolja lényegesen az a megélhetését, így azt inkább a politikai elit korrupciós ügyének tekinti, és ezért nem is akarnak ebbe a piszkos ügybe beavatkozni sem. Vagyis minden további nélkül előfordulhatna az, hogy a népszavazás eredménytelen lenne, ami az MSZP-nek és az ún. „demokratikus oldalnak” egy újabb nagy pofont jelentene...

ITT OLVASHATÓ

KORRUPCIÓINFÓ: FIDESZES KÖTŐDÉSŰ VÁLLALKOZÓ NYERÉSZKEDETT A MUNKAHELYI KÉPZÉSEKEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.07.29.


Hadházy Ákos, az LMP új társelnöke szerint a munkahelyi képzésekre szánt EU-s forrásokon szervezetten nyerészkednek a cégek. Az Átlátszó megvizsgálta a közbeszerzéseket, és feltűnt egy fideszes vállalkozó, akinek a cégei körül gyanúsan túl sok az egybeesés.
 
Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, a korrupcióinfó nevű, heti rendszerességű sajtótájékoztatóján a TÁMOP 2.1.3-b/12/1 munkahelyi képzések középvállalkozásoknak a konvergencia régiókban fantázianevű programmal kapcsolatos visszaélésekről beszélt a legutóbb. Ezen program keretében összesen mintegy 6 milliárd forintot ment középvállalkozásoknak munkahelyi képzésekre.
 
A magyar gazdaság hatalmas munkerőhiánnyal küzd. Ez ellen az egyik legjobb megoldás az volna, ha a cégek maguk képeznék ki a számukra szükséges munkaerőt. Az összesen közel 6 milliárd forintot mintegy 300 cég kapta, ez átlagosan 20 millió forintot jelent. A vállalkozások átlagosan 50 embert képeztek, így fejenként négyszázezer forintba kerültek az egyenként száz-százötven órás képzések. Olyan témákban folyt az oktatás, mint a takarítás, higiénia, egészségvédelem, asszertív kommunikáció, targonca- vagy vállalatvezetés.
 
Hadházy úgy látja, hogy a képzéseket többnyire rendkívül drágán végezték el, a 300-800 órás képzéseket óránként 30-60 ezer forintos áron. Azt is felrója a programnak az ellenzéki párt társelnöke, hogy gyanús közbeszerzésekkel választották ki a lebonyolítót. Legtöbbször egyetlen ajánlatból választottak úgy, hogy a közbeszerzési pályázatban eredetileg becsült érték a megvalósult projekttel szinte fillérre megegyezik.
 
Hadházy szerint a képzések célja is erősen megkérdőjelezhető, sokszor kilóg a lóláb, hogy “kamu” képzésekről van szó. Példaként hozza fel a az alapvető borászati ismeretek képzést egy zárcentrumban, illetve a kommunikációs képzést egy kamionos cégnél...
 

VAJON MILYEN MÉLYEN VAN BEÁGYAZVA A FIDESZ A SZERVEZETT ALVLÁGBA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.29.


Kubatov Gábor egy ovis ünnepségen ült Vizoviczki László maffiózó, a budapesti éjszaka akkori ura mellett 2012-ben. Nyilván lehet véletlen az, ha két ember ugyanabba az óvodába jár, de ha politikus vagyok, talán nem ülök egy hírhedt bűnöző mellé, és nem trécselek vele. Persze kivéve, ha valójában kollégák vagyunk.

Az elmúlt időszakban sorra kerülnek ki a dokumentumok, amelyek a Fidesz egyes vezető politikusai és az alvilág szereplői közötti kapcsolatokról szólnak (no, meg az ellenzék bizonyos politikusainak kapcsolatáról). Ezek a dokumentumok rendre a Jobbik-közeli N1 tévén látnak napvilágot (kivéve a Potrik-Rogán ügy, mert annak napvilágra hozatalát Juhász Péternek köszönhetjük). Ne legyünk vakok, ez már a 2018-as kampány része, méghozzá Simicska Lajos és Orbán Viktor, azaz a Jobbik és a Fidesz csatájának része.

De attól még ezek a dokumentumok valósak, és a valóság egy részét mutatják meg.
Feltehetőleg Kubatov Gábor se véletlenül kapott levelet Vizoviczkitől, amelyben a maffiózó azt kérte, hogy a Fidesznek adott kampánytámogatásokért cserébe hozzák ki a sittről. Nem ír véletlenül egy ilyen levelet egy maffiózó, és nem randomra válogatja ki a címzettet.
Kubatov Gábornak pedig nem ez az egyetlen levél a kapcsolata az alvilági körökhöz.

Például a Nemzeti Választási Irodában az MSZP vasárnapi boltzárról szóló kérdésének beadását megakadályozó kopaszok korábban a Fradi Security alkalmazottai voltak (a Fradi elnöke pedig Kubatov), majd pár héttel a balhé után a Fradi egyik fő támogatójának, a Főtaxinak a védelmében léptek fel. Közben Kubatov titkárának osztálytársa kísérte a nőt, aki népszavazási kérdésével megelőzte az MSZP-t...

ITT OLVASHATÓ

REGGELI CSEVEJ

TUAREG BLOG
Szerzo: Tuareg
2016.07.30.


Jó reggelt, Főnök!
- Szia Árpikám. Mi újság?
- Hisztiznek a szocik a népszavazásuk miatt.
- Micsinálnak a kicsodák?
- Tudod Főnök, volt ez a földkérdéses népszavazási dolguk, gyűjtöttek negyedmillió aláírást.
- Jaja, megvan. És?
- Hát semmi különös igazából, elmeszeltük a dolgot, nincs meg nekik a 200 ezer hiteles aláírás, nem lesz népszavazás.
- És ezért hisztiznek? Mégis mi a fenét gondoltak?
- Persze Főnök, tudták, hogy úgy sem engedjük át, nincs itt szükség népszavazásokra, de olyan aranyosan beleélték magukat.
- Jó, és mit csinálnak?
- Nyilatkoznak, meg telesírják a fészbukot, hogy gonoszak vagyunk.
- Csinálnak valami utcai dolgot?
- Dehogy, Főnök, mondom, beszélnek, meg írogatnak. Kieresztik a gőzt, Ők is tudják, hogy párszáz embernél többet nem tudnak utcára vinni, arra meg elég lenne a Kubatov Gabi kopaszcsapata is.
- Jól van Árpikám, ugorjunk, eszerint ezzel semmi tennivalóm, ugye?
- Persze Főnök, nem az a nagyságrend, amivel Neked foglalkozni kell, hüppögnek még pár napot, aztán ez is megy a többi közé.
 Pukliék, Ligetesek, valami komolyabb utcai dolog?
- Most nincs, Főnök, nyár van, mindenki pihizik, a Szabóék kavarnak valami aláírásgyűjtést, de még csak most kezdik.
- Na, megint jönnek a Kossuthra? Takarítsátok majd el Őket, nem azért költöttünk a díszburkolatra annyi lóvét, hogy ott ugráljanak.
- Nem kell Főnök, csak egy napot lesznek ott, aztán mennek országjárásra. Népszavazást akarnak Ők is, aláírásokat gyűjtenek majd vidéken.
- Mi a téma?
- Büntethetővé akarják tenni elévülési idő nélkül a korrupciót.
- Haha. Nem szóltak nekik, hogy mindenki benne van régóta, egy ellenzéki párt sem fogja támogatni?
- Dehogynem szóltak, sőt le is szavaztuk egyhangúan a Választási Bizottságban. Mindenkivel megdumáltuk, az összes párt benne volt...
 

LETESZTELTÜK, HOGY HÁLAPÉNZ NÉLKÜL TÚLÉLHETŐ-E EGY MŰTÉT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Papp László Tamás
2016.07.29.


Amikor olyan elváltozást diagnosztizáltak a szervezetemben, mely műtéti – orvosi szakzsargonban invazív – beavatkozást igényel, elhatároztam, hogy belefogok egy sajátos kísérletbe. Elterjedt vélekedés a magyar lakosságban, hogy komolyabb (például kórházi tartózkodással, altatásban végzett operációval, illetve azt követő utógondozással járó) ellátási szintű beavatkozásnál elkerülhetetlen, hogy a páciens – érvényes biztosítási jogviszonyától függetlenül – magánzsebből is “tejeljen”. Hálapénz leszurkolása, valamint saját “fogadott” orvos nélkül az emberrel rosszul fognak bánni, lekezelően viszonyulnak hozzá. Ennek szerettem volna utánajárni:

ITT OLVASHATÓ

A DISZNÓK KÜLÖNBIZOCCSÁGA "LEZÁRJA A VITÁKAT"

JEHU BLOGJA
Szerző: Jehu
2016.07.25.


Van még ebben az országban néhány összeférhetetlen alak; olyanok, akik szeretnének közügyekben véleményt – sőt, horribile dictu: akaratot! – nyilvánítani. Ám mindenkinek tudomásul kell vennie: a fideszes Disznók Különbizoccsága – lemoshatatlan szégyenünkre: a „magyar kormány” – sorban „lezárja a vitákat”.

Igazi bűvész módra „dolgozik" ez a Bizoccság: azokat a „vitákat zárja le", amelyeket – napjaink Virág elvtársaként – meg sem nyitott. Időnként odapökik az izgágáknak: a Bizoccság döntése előtt gondosan mérlegelte Orbánia-Állatfarm rendes, tisztelettudó lakóinak óhajait – de már erre is egyre ritkábban veszik maguknak a fáradságot.

Említek néhányat a deklaráltan vagy hallgatólagosan „lezárt vitákból":

ITT OLVASHATÓ